FFCS :2003, Kriterier för gruppcertifiering inom skogscentralens verksamhetsområde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FFCS 1002-1:2003, Kriterier för gruppcertifiering inom skogscentralens verksamhetsområde"

Transkript

1 1(17) FFCS :2003, Kriterier för gruppcertifiering inom skogscentralens verksamhetsområde Denna text är en inofficiell översättning ( ) av den finska standarden FFCS :2003. Innehåll 1. Inledning 2. Syfte och tillämpningsområde 3. Kriterier för gruppcertifiering inom skogscentralens verksamhetsområde 3.1 Lagstadgade krav följs 3.2 Den största hållbara avverkningsvolymen i området överskrids inte 3.3 Spridning av rotticka hindras 3.4 Vid skogsförnyelse används inhemska trädslag 3.5 Drivningsskador i gallringsavverkningar undviks 3.6 Skogsbruksplanering främjar hållbar skötsel och användning av skogarna 3.7 Plantbestånd sköts 3.8 Främjande av första gallringar och leveransavverkningar i privatskogar 3.9 Skyddsvärdet hos objekt som ingår i skyddsområden och fastställda skyddsprogram äventyras inte 3.10 Särdrag hos värdefulla livsmiljöer bevaras 3.11 Kända livsmiljöer för hotade arter tryggas 3.12 Naturvårdsträd lämnas kvar på förnyelseytor 3.13 Genmodifierat skogsodlingsmaterial används inte 3.14 Skogsvägsplanerna omfattar en miljöutredning 3.15 Arterna på brandfält och skogarnas hälsa främjas med hyggesbränning 3.16 En skyddszon som binder sediment- och näringsbelastningen lämnas invid vattendrag och småvatten 3.17 Torvmarksnaturen bevaras 3.18 På dikningsobjekt dras försorg om vattenvården 3.19 Grundvattenområdenas kvalitet försvagas inte med kemiska bekämpningsmedel eller gödsel 3.20 Användning av kemiska bekämpningsmedel undviks 3.21 De anställdas yrkesskicklighet och arbetsförmåga tryggas 3.22 Förutsättningar för högklassigt och säkert arbete tryggas 3.23 Iakttagande av arbetsgivarskyldigheter 3.24 Skogsägarnas kunnande främjas 3.25 Allemansrätten under ansvar tryggas 3.26 Barns och ungdomars kunskaper om skog ökas 3.27 Tryggande av samernas kultur och naturnäringarna i deras hembygdsområde 3.28 Sammanjämkning av rennäring och skogsbruk

2 2(17) 1. Inledning Denna standard är en del av det finländska skogscertifieringssystemets FFCS (Finnish Forest Certification System) åtta standarder. Denna serie föregicks av serien SMSstandarder som utarbetades åren De övriga standarderna i standardserien behandlar kriterier för skogscertifiering, verifiering av virkets ursprung och revisorernas kompetens samt terminologi. Standardarbetsgruppen för skogscertifiering har godkänt denna standard vid sitt möte FFCS-standardserien administreras av Finlands Skogscertifiering rf, som äger standarderna. 2. Syfte och tillämpningsområde I denna standard definieras kriterierna för gruppcertifiering samt indikatorer och förklaringar som är förknippade med dem i certifiering av skogscentralens verksamhetsområde.

3 3(17) 3. Kriterier för gruppcertifiering inom skogscentralens verksamhetsområde 1. Lagstadgade krav följs Inom skogsbruket följs gällande skogs-, miljö- och arbetslagstiftning. I landskapet Åland tillämpas dock åländsk lagstiftning och myndighetsbeslut till den del de omfattas av landskapet Ålands lagstiftningsbehörighet. Skogs-, miljö och arbetslagstiftning som detta kriterium avser: - Naturvårdslagen (1096/1996) - skogslagen (1093/1996) - ödemarkslagen (62/1991) - lagen om bekämpning av insekt- och svampskador i skog (263/1991) - lagen om handel med skogsodlingsmaterial (241/2002) - vattenlagen (264/1961) - arbetstidslagen (605/1996) - arbetarskyddslagen (738/2002) - lagen om fornminnen (295/1963) - renskötsellagen (848/1990) - sametingslagen (974/1995) - lagen om friluftsliv (606/1973) samt lägre författningar än lagar och som givits på grund av ovan uppräknade lagar. Om certifieringsorganet (utomstående revisorer) begär är skogsorganisationerna 1) förpliktade att meddela om de beslut i rätten och om myndigheternas beslut 2), där verksamheten hos den som bedriver skogsbruk eller skogsorganisationen har stridit mot ovan nämnda skogs-, miljö- eller arbetslagstiftning under certifikatets giltighetstid. 1) Med skogsorganisationer avses skogscentraler, skogsvårdsföreningar, skogsindustriföretag, Forststyrelsen samt andra organisationer som bundit sig till skogscertifieringen. 2) Domstolen eller en behörig myndighet har i sitt överklagbara beslut konstaterat att den som idkar skogsbruk eller skogsorganisationen har agerat på ett sätt som strider mot lagen som nämns i indikatorn. Exempel på myndighetsbeslut är: - Skogscentralens beslut om genomförandet av skogsförnyelsearbeten enligt 15 3 mom. - Miljöcentralens beslut enligt naturvårdslagens 57 1 moment - Arbetarskyddsmyndighetens beslut (missförhållanden eller brister i byggnaden, apparaten eller förhållandena på arbetsplatsen) enligt 15 2 moment i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om sökande av ändring i arbetarskyddsärenden.

4 4(17) 2. Den största hållbara avverkningsvolymen i området överskrids inte Den största hållbara avverkningsvolymen 3) i området överskrids inte under certifieringsperioden på en femårsperiod. Avverkningsvolymen 4) under perioden kan på grund av en naturförstörelse vara större än den största hållbara avverkningsvolymen. 3) Den största hållbara avverkningsvolymen har räknats ut av Skogsforskningsinstitutet för skogsbrukets regionala målprogram. Under femårsperioden är den största hållbara avverkningsvolymen är den som har definierats i början av certifieringsperioden. 4) Den årliga avverkningsvolymen innehåller timmer, massaved och brännved (Skogsstatistisk årsbok 2002, sida 179, tabell Avverkningsuttag efter skogscentral). 3. Spridning av rotticka hindras För att hindra spridning av rotticka hos gran (Heterobasidion parviporum) och rotticka hos tall (Heterobasidion annosum) i områden med risk för dessa 5) under perioden erbjuds 7) skogsägare för drivning som utförs på riskobjekt 6) en möjlighet till bekämpning dessutom ökar man andelen 9) säkra bekämpningsåtgärder 8). I de områden där andelen bekämpningsåtgärder uppnått 75 % kan andelen på grund av särskilda orsaker minska tillfälligt för ett år under certifieringsperioden. På basis av data som insamlats från virkesanskaffningsorganisationer som verkar i området uppskattas om andelen bekämpningsåtgärder ökat i avverkningar på riskobjekt. 5) Med områden med risk för dessa avses ett område för vilket det kan beviljas finansiering för bekämpning av rotticka enligt lagen om finansiering av hållbart skogsbruk (1094/1996). 6) Med riskobjekt avses avverkningsobjekt för vilket det kan beviljas finansiering enligt lagen om finansiering av hållbart skogsbruk. 7) Att erbjuda bekämpning betyder att skogsorganisationer som driver virke förutsätter i sina anvisningar om virkesdrivning och -köp att bekämpning erbjuds. 8) Bekämpningsåtgärder är stubbehandling av barrträd med en lösning av pergamentsvamp och urea samt avlägsning av stubbar som förorsakar spridning av svampskador på förnyelseytor. Förnyelseytor med stubbrytning inkluderas i arealen för behandling med bekämpningsåtgärder. 9) Andelen bekämpningsåtgärder uträknas som förhållandet mellan arealen för avverkningar behandlade med bekämpningsåtgärder och arealen för avverkningar utförda på riskobjekt.

5 5(17) 4. Vid skogsförnyelse används inhemska trädslag Vid skogsförnyelse används inhemska trädslag 10) med undantag av specialfall 11). Årligen görs ett sammandrag av arealen skogsförnyelse med utländska trädslag. 10) Den sibiriska lärken jämställs med inhemska trädslag. Den sibiriska lärkens odlingsmängd i Finland har under de senaste åren varit knappa ha (cirka 0,0005 % av hela skogsarealen). 11) Specialfall är bl.a. anläggande av trädbestånd i parker, produktion av julgranar och ris, bestånd och träd som planterats med tanke på landskapsvård samt odling av hybridasp. hybridaspen är en korsning mellan den inhemska och nordamerikanska aspen. Hybridaspen har odlats i Finland sedan talet. Hybridaspens odlingsmängd i Finland har under de senaste årena varit cirka ha/år, totalt åren under ha (cirka 0,0005 % av hela skogsarealen). 5. Drivningsskador i gallringsavverkningar undviks Vid drivning av gallringsskogar undviker man att skada det bestånd som lämnas kvar på avverkningsytorna och sådana skador i terrängen som försämrar trädbeståndets tillväxtförhållanden. Den genomsnittliga andelen av träd som skadats vid gallringsavverkningar 12) är högst 4 % av träd som lämnats kvar för att växa 12). Andelen skadade träd räknas årligen som medeltal av resultaten från granskningsresultaten för de fem senaste årena. Där gallringsavverkningar utförs är spårbildning 12) som orsakas av avverkningsmaskiner högst 4 % av körstråkets längd. Spårbildningen räknas årligen som ett medeltal av de fem senaste årens resultat för granskning av drivningskvaliteten. Mängden skador och spårbildning jämförs med de gränsvärden som fastställts i förklaringarna. 12) Skadade träd, träd som lämnats kvar för att växa och spårbildning samt andra termer som använts vid mätning av skadorna har förklarats i Tapios anvisningar för fältgranskning (den senaste versionen 2003). 6. Skogsbruksplanering främjar hållbar skötsel och användning av skogarna Fastighetsvisa skogsbruksplaner 13) täcker åtminstone 50 % av fastigheter eller skogsbruksenheter 14) som är åtminstone 20 hektar. I områdesplaneringen erbjuds fastighetsvisa planer också för de fastigheter som är under 20 hektar och som betalar skogsvårdsavgift. I de nya skogsbruksplanerna inkluderas förutom faktorer med anknytning till virkesproduktionen naturobjekt 15) och dessutom tas andra nyttjandeformer 16) av skog i betraktande enligt skogsägarens målsättningar.

6 6(17) Arealen hos gällande 17) fastighetsvisa skogsbruksplaner jämförs med motsvarande skogsbruksmarks areal. 13) Fastighetsvis skogsbruksplanering avser figurvis inventering av skogsbruksenhetens skogsresurser och sammanställande av uppgifterna till en fastighetsvis skogsbruksplan. När man definierar det område som skogsbruksplaneringen täcker räknar man med de skogsbruksplaner som kontinuerligt uppdateras och som med avseende på genomförda åtgärder och andra för planen väsentliga tilläggsuppgifter årligen hålls aktuella. I den fastighetsvisa skogsbruksplaneringen bör som virkesproduktionsmässiga faktorer ingå uppgifter om trädbestånd och jordmån, skogsvårdsbehov och avverkningsmöjligheter per skogsbruksenhet. 14) Med skogsbruksenhet avses den fastighetshelhet som bildas av de skogar skogsägaren äger. 15) Naturobjekt som skall inkluderas i skogsbruksplanerna är - Områden som ingår i tillsvidare ogenomförda skyddsprogram som statsrådet har fastställt, - I kriterium 10 definierade värdefulla livsmiljöer i skogsnaturen och i kriterium 11 definierade kända livsmiljöer för hotade arter, - statsfinansierade naturvårds- och miljöstödsobjekt. 16) Områden som är viktiga för andra nyttjandeformer av skog är bl.a. - Områden som är viktiga med tanke på viltvården, t.ex. tjäderns spelplatser, - vandrings- och friluftsleder 17) Giltighetstiden för de skogsbruksplaner som detta kriterium avser och som inte uppdateras är 10 år i södra Finland, 15 år i Kajanaland och norra Österbotten och 20 år i Lappland. 7. Plantbestånd sköts Av områdets årliga behov av plantskogsskötsel 18) utförs årligen åtminstone 60 %. Plantskogsskötselns arbetsmängder uppföljs årligen och de jämförs med behovet som uppskattats i riksskogstaxeringen. 18) Behovet av plantskogsskötsel är den i riksskogstaxeringen uppskattade arealen för plantskogsvård (arbeten för vård av plantskog som är försenade och plantskogsarbeten som genomförs under den närmaste femårsperioden) som gäller vid certifieringsperiodens början. 8. Främjande av första gallringar och leveransavverkningar i privatskogar Inom ett år efter ansökan om certifikat granskas åtgärdsprogrammet 19) som utarbetats för främjande av första gallringar. Främjande av första gallringar och verkställandet av de årliga behoven av första gallringar som är förknippade med åtgärdsprogrammet följs upp. Skogsägarnas förbund och de största skogsindustriföretagena 20) i området utarbe-

7 7(17) tar inom ett år från ibruktagandet av reviderade kriterier ett åtgärdsprogram 21) för att främja självverksamma leveransavverkningar 22) gjorda av privata skogsägare i området. Åtgärdsprogrammet har granskats eller utarbetats och fastställts av båda parterna. 19) Med åtgärdsprogrammet för första gallringar avses programmet i kriterium 5 i standarden SMS Med åtgärdsprogrammet för första gallringar avses en förteckning över de åtgärder med vilka man främjar förutsättningarna för första gallringar. Avsikten är att lindra de olägenheter i konkurrenskraften som första gallringar har jämfört med andra avverkningar. Åtgärdsprogrammet innehåller inga förpliktelser till virkeshandel, som fastställs på marknadens villkor. 20) Med största skogsindustriföretag avses de företag som levererar massaved direkt från privatskogarna till massa- och pappersfabriker i Finland. 21) Med åtgärdsprogrammet för leveransavverkningar avses en förteckning över de åtgärder med vilka man främjar förutsättningarna för skogsägarnas självverksamma leveransavverkningar. Avsikten är att lindra de olägenheter i konkurrenskraften som leveransavverkningar har jämfört med andra avverkningar. Åtgärdsprogrammet innehåller inga förpliktelser till virkeshandel, som fastställs på marknadens villkor. 22) Med självverksamma leveransavverkningar avses leveransavverkning som skogsägaren och dennes familjemedlemmar utför själv eller en leveransavverkning som utförs av en skogsarbetare som skogsägaren tillfälligt anlitar. 9. Skyddsvärdet hos objekt som ingår i skyddsområden och fastställda skyddsprogram äventyras inte Skyddsvärdet hos objekt som ingår i skyddsområden 23) och fastställda skyddsprogram 24) äventyras inte med skogsbruksåtgärder. Lokaliseringsdata om skyddsområden och fastställda skyddsprogram finns hos skogscentralen, skogsvårdsföreningarna i området, virkesanskaffningsorganisationer eller Forststyrelsen och i behövliga delar hos andra sektorer som förbundit sig till skogscertifieringen. 23) Med skyddsområden avses enligt naturvårdslagens 3 kapitel grundade naturskyddsområden, vilkas gränser miljöcentralen har märkt ut i terrängen och meddelat markägaren. 24) Med fastställda skyddsprogram avses skyddsprogram godkända av statsrådet till den del de ännu inte har genomförts. 10. Särdrag hos värdefulla livsmiljöer bevaras Skötsel och användning av skogarna planeras och utförs så att följande krav fullföljs: a) Enligt naturvårdslagen (1096/1996) 29 skyddade skogliga naturtyper i naturtillstånd eller som kan jämföras med naturtillstånd som med stöd av naturvårdslagens 30 anmälts till markägaren får inte ändras så att bevarandet

8 8(17) av deras särdrag på ifrågavarande objekt äventyras. Sådana åtgärder som miljömyndigheterna gett lov till för bevarandet av särdragen på objektena är tillåtna. b) Enligt skogslagen (1993/1996) 10 skall skötsel- och användningsåtgärder gällande särskilt viktiga livsmiljöer i naturtillstånd eller som påminner om naturtillstånd samt särskilt viktiga livsmiljöer som tydligt avviker från sin omgivning ske så att livsmiljöernas särdrag bevaras. Också sådana åtgärder som skogsmyndigheten beviljat tillstånd för enligt skogslagen 11 är tillåtna på objekten. c) Dessutom bevaras de särdrag som karakteriserar livsmiljöernas biologiska mångfald hos största delen av följande sällsynta livsmiljöer eller livsmiljöer som håller på att bli sällsynta. Livsmiljöer som avses här är med tanke på deras viktigaste egenskaper i naturtillstånd, till arealen högst en hektar och de kan lätt urskiljas och identifieras i terrängen.. De i punkt c) avsedda sällsynt livsmiljöer eller livsmiljöer som håller på att bli sällsynta, livsmiljöernas viktigaste egenskaper som skall bevaras och metoderna för att bevara särdragena är: 1. Svämskogar och lövsumpskogar Den viktigaste egenskapen hos momarker i svämskogar och lövsumpskogar på torvmarker vilka uppkommer genom naturlig översvämning av havet, sjöarna, åsarna och bäckarna och genom ytvattnets variation är ytvattnets naturliga variation som skyddas genom att man lämnar områdena utanför dikning och markberedning. Trädbeståndet på livsmiljön kan behandlas med gallringsavverkningar och med förnyelseavverkningar av plockhuggningsnatur. 2. Kärr Den viktigaste egenskapen hos kärr i naturtillstånd, vanligen grandominerade som har mycket murket och dött virke, samt kärr som inte räknas till särskilt viktiga bördiga kärr enligt skogslagen är den höga grundvattennivån. Denna upprätthålls genom att man lämnar objektena odikade. Trädbeståndena på kärrena kan behandlas med gallringsavverkningar och förnya med avverkningar i skärmställning eller plockhuggning. 3. Brunmossar i Lapplands län De viktigaste egenskaperna hos kärr på kalkhaltiga områden och bördiga trädlösa eller trädfattiga kärr nära grundvatten är en speciell näringshalt, vattenhushållning och i allmänhet en mångfaldig växtlighet som bevaras genom att man lämnar brunmossarna odikade. Trädbeståndet kan behandlas med gallringsavverkningar och förnyelseavverkningar som påminner om plockhuggning. 4. Solexponerade sluttningar och dödisgropar På solexponerade sluttningar på åsar växer tack vare det ljusa soliga mikroklimatet och tidigare bränder arter som urskiljer sig från sin omgivning. Ett soligt mikroklimat upprätthålls genom att man avlägsnar träd eller genom att man bränner, men markytan på området bereds inte. De egenskaper som skall bevaras hos branta stora gropar, dödisgropar på åsar är en växtlighet som har uppstått av ett mikroklimat som är källarlikt och som avviker från sin omgivning. Den bevaras genom att man begränsar avverkningen bara till den översta delen av dödisgropens kant. 5. Gamla skogar Med en naturskyddsmässigt värdefull gammal skog avses en skog där trädbeståndet i allmänhet är klart (över 1,5 gånger) äldre än den förnyelseålder som rekommenderas för skogsbruket. Trädbeståndet är av olika storlek och det består av flera kronskikt och trädslag eller är ett granskogsbestånd i sent successionsskede. Trädbeståndet har inte behandlats med blädningsavverkning, bestånds-

9 9(17) vårdande avverkning eller ljushuggning på 60 år. I trädbeståndet finns gamla lövträd samt rikligt (minst 20 % av beståndet) död ved och torrakor. Riklig förekomst av asp, sälg eller ädla lövträd ökar objektets naturskyddsmässiga värde. Objektets särdrag bevaras genom att man lämnar trädbeståndet utanför skogsbruksåtgärderna Bevarandet av värdefulla livsmiljöer vid skogsbruk: a) Domstolens beslut om fall där bevarandet av särdrag hos objekt enligt naturvårdslagen 29 har äventyrats. b) Domstolens beslut om fall där särdrag hos särskilt viktig livsmiljö enligt skogslagen 10 inte har bevarats. Det har funnits grunder för undantagslov som beviljats på basis av skogslagen 11. c) På basis av utvärderingen på kvaliteten på naturvården har övriga värdefulla livsmiljöer bevarats i ursprungligt skick eller nästan i ursprungligt skick. I punkterna a) och b) har särdragena inte bevarats på det sätt som avses i kriteriet om man på objektet avsiktligt har handlat på ett sätt som strider mot naturvårdslagen eller skogslagen. I punkt c) avser "nästan i ursprungligt skick" det att de uppräknade livsmiljöernas viktigaste särdrag har bevarats på över 90 procent av objektenas totala areal. I kriterier för gamla skogar hos sådana skogsägare som i området äger över hektar skog räknas alla skogar som uppfyller ovan nämnda kännetecken på gammal skog oberoende av skogsbeståndets areal. Skydd av gamla skogar enligt detta kriterium gäller inte områden eller ägare som har över 5 % skyddad skog av arealen. 11. Kända livsmiljöer för hotade arter tryggas Vid skogsbruksåtgärder tryggas - kända livsmiljöer för hotade arter som kräver särskilt skydd 25) och som den regionala miljöcentralen har avgränsat och meddelat områdets ägare och/eller innehavare och - kända livsmiljöer för andra hotade arter 25) så att man inte äventyrar fortbeståndet av åtminstone den nuvarande stammen i området. De livsmiljöer för arter som kräver särskilt skydd och vilka den regionala miljöcentralen avgränsat och tillkännagivit markägaren enligt naturvårdslagen 47 samt gett skötselanvisningar eller rekommendationer för. 25) Förteckning över hotade arter finns i förordningen om naturskydd (160/1997) bilaga 4, hotade arter. 12. Naturvårdsträd lämnas kvar på förnyelseytor Vid avverkningar och skogsvård lämnas kvar eventuella torrakor, högstubbar

10 10(17) och annan rötad ved, hålträd, enskilda vindfällen samt grova individer av den tidigare trädgenerationen, ädla lövträd, rovfåglarnas boträd, grova enar, stora aspar och trädaktiga sälgar samt träd med lyra av brand. Då ovan nämnda saknas på förnyelseytor lämnas sådana naturvårdsträd 26) som är viktiga för den biologiska mångfalden och som är stormhärdiga kvar på förnyelseytorna. Dessa har förutsättningar att utvecklas till grova gamla träd. Antalet levande eller döda träd som vid avverkningen lämnats kvar på förnyelseytorna och vilkas diameter i brösthöjd är åtminstone 10 cm, är i området i genomsnitt åtminstone 5 10 st./ha. 26) De träd som lämnats kvar i samband med förnyelseavverkningar på skyddszoner vilka avses i kriterium 16 räknas med i antalet naturvårdsträd. Naturvårdsträd lämnas i första hand i grupper och då det är möjligt i omedelbar närhet till värdefulla livsmiljöer som uppräknats i kriterium 10. Naturvårdsträd skall inte lämnas kvar i omedelbar närhet till viktiga konstruktioner som till exempel trafikleder och el- och telefonlinjer. 13. Genmodifierat skogsodlingsmaterial används inte Inom skogsodlingen används inte genmodifierat skogsodlingsmaterial och inte heller annat material som myndigheterna 27) inte har godkänt. Genmodifierat skogsodlingsmaterial har inte enligt myndigheterna som svarar för övervakningen av lagen om handeln med skogsodlingsmaterial (241/2002) använts inom skogsodlingen. 27) Den myndighet som svarar för övervakning av handel med skogsodlingsmaterial och godkännande av skogsodlingsmaterial i Finland är Kontrollcentralen för växtproduktion, KTTK. 14. Skogsvägsplanerna omfattar en miljöutredning De nya planerna för bestående skogsvägar 28 och som uppgörs av skogsorganisationerna 1) omfattar en utredning av naturvärdena. Då nya bestående skogsvägar byggs tas översiktsplanen (för skogsvägsnätet som gjorts för området) i betraktande. I översiktsplanen har man tagit hänsyn till trafikbehoven i området och den inverkan som byggandet av nya skogsvägar har på miljön. Miljöutredningen skall innehålla a) uppskattningar av vägbyggets effekter på bevarandet av särdragen hos följande objekt - skyddsområden och av statsrådet fastställda skyddsprogram till den del de inte har genomförts - värdefulla livsmiljöer i skogsnaturen (kriterium 10) - livsmiljöer för arter som kräver särskilt skydd (kriterium 11) - viltvårds- och rekreationsområden samt andra områden som avgränsats på beslut av markägaren eller vid planläggningen

11 11(17) b) uppskattning av vägbyggets effekter på vattendrag och nödvändiga vattenvårdsåtgärder. 28) Skogsväg är en privatväg som i första hand är avsedd för skogsbrukets transporter och som är byggd för trafik året runt. Stämplingspost- och vintervägar är inte skogsvägar som avses i kriteriet. 15. Arterna på brandfält och skogarnas hälsa främjas med hyggesbränning Arealen på området som skall hyggesbrännas under certifieringsperioden är åtminstone lika stor som arealen för det område som hyggesbrändes åren Om möjligheter till hyggesbränning informeras 29) privata skogsägare. Kriteriet tillämpas inte i landskapet Åland. I mängden hyggesbränning kan man beakta återställande med bränning, hyggesbränning av naturvårdsträd i grupper samt skogsbränder i naturskyddsområden och ekonomiskogar i området. Privata skogsägare har informerats om hyggesbränningens lämplighet som ett behandlingssätt av markytan på skogsförnyelseobjektet och om statens finansieringsmöjligheter för hyggesbränning. 29) Man informerar bl.a. via tidningsartiklar, broschyrer eller kontaktar direkt de skogsägare som har objekt som lämpar sig för hyggesbränning. 16. En skyddszon som binder sediment- och näringsbelastningen lämnas invid vattendrag och småvatten En skyddszon 31) lämnas invid vattendrag och småvatten 30). Den binder sedimentoch näringsbelastningen och den varken bearbetas eller gödslas. Man sprider inte heller kemiska bekämpningsmedel på skyddszonen. På skyddszonen kan man avverka och utföra skogsvårdsåtgärder. På objektet har man lyckats undvika att skyddszonen förstörts vid drivning på de sätt som förutsätts i kriteriet då markytan på över 90 % av skyddszonens längd inte har förstörts. 30) Vattendrag och småvatten som detta kriterium avser är hav, sjöar, tjärnar, åar, bäckar och källor. 31) Skyddszonens bredd är åtminstone 3-5 meter med beaktande av terrängens lutning, jordart och drivningsförhållanden. 17. Torvmarksnaturen bevaras Torvmarker i naturtillstånd 32) nydikas 33) inte. Iståndsättningsdikningar utförs bara i sådana områden där dikningen klart har ökat trädbeståndets tillväxt 34). Vid planeringen av iståndsättningsdikningar tar man särskilt i betraktande ovanliga torvmarkstyper och torvmarkstyper som blivit ovanliga 35) samt möjligheten att återställa dem i naturtillstånd.

12 12(17) 32) Torvmark i naturtillstånd är ett ekosystem som bildar torv och där man inte kan skönja av människan orsakade förändringar i naturlig vattenhushållning eller andra betydande spår orsakade av människan. Växtplatsen är torvmark om ett torvlager täcker marken eller om över 75 % av ytvegetationen är torvmarksvegetation. Skog som regelbundet sköts med gallringsavverkningar och som inte ingår i kriterium 10 avsedda särskilt viktiga livsmiljöer räknas inte enligt kriteriet som en torvmark i naturtillstånd. 33) Med nydikning avses inte dikning av enskilda diken på torvmarker i naturtillstånd av nödvändiga dikningstekniska orsaker. Delar av odikade kärrområden som ingår i gamla dikningsområden kan dikas ifall det är ändamålsenligt och inte innebär betydande risker för mångfalden på torvmarker och i skogsnaturen. Kriteriet hindrar inte eventuella åtgärder för vattenhushållning som krävs enligt skogslagen på torvmarkernas förnyelseytor och dikningar som avses i lagen om stöd för nyskiften (24/1981). 34) Iståndsättningsdikningen bör ekonomiskt vara ändamålsenlig med beaktande av växtplatsens näringshalt, värmesumma och trädbeståndets mängd på objektet. 35) Med torvmarkstyper som är ovanliga eller håller på att bli ovanliga avses de torvmarkstyper som finns i bilaga 3 i Metsähallituksen ympäristöopas (1997). 18. På dikningsobjekt dras försorg om vattenvården I planer för iståndsättningsdikningar som uppgörs av skogsorganisationer ingår en vattenvårdsplan. De vattenskyddsåtgärder som ingår i vattenvårdsplanen har utförts på ett ändamålsenligt sätt med beaktande av rekommendationerna vid tidpunkten för utförandet. I anvisningarna för planering av iståndsättningsdikning förutsätts det att en vattenskyddsplan görs upp. I vattenskyddsplanerna ingår bl.a. följande: - effekterna av åtgärderna förknippade med iståndsättningsdikning på vattennivån i vattendragen - beaktande av värdefulla livsmiljöer i kriterium risk för erosion av jordmånen som eventuellt förorsakas av iståndsättningsdikning - lutningsförhållanden och avledning av vatten från iståndsättningsdikningsområdet - vattenskyddsåtgärder och deras omfattning Tillräcklig information om iståndsättningsdiknings- och vattenskyddsplaner har levererats till miljöcentralen för kännedom inom överenskommen tid för utlåtande. 19. Grundvattenområdenas kvalitet försvagas inte med kemiska bekämpningsmedel eller gödsel I grundvattenområden 36) som är viktiga för vattenförsörjning (klass I) och som lämpar sig för vattenförsörjning (klass II) används inte 37) kemiska bekämpningsmedel.

13 13(17) I grundvattenområden 36) som är viktiga för vattenförsörjning (klass I) används inte konstgödsel. Skogsorganisationerna 1) använder eller har tillgång till lokaliseringsdata om grundvattenområden som är viktiga med tanke på vattenförsörjning (klass I) och grundvattenområden som lämpar sig för vattenförsörjning (klass II). Begränsning av användningen av bekämpningsmedel och gödsel har beaktats i skogsorganisationernas arbetsanvisningar och rekommendationer.. 36) Finlands grundvatten har klassificerats enligt användningsduglighet och skyddsbehov i grundvattenområden som är viktiga med tanke på vattenförsörjningen (klass I), grundvattenområden som lämpar sig för vattenförsörjning (klass II) och andra grundvattenområden (klass III). 37) Med användning av bekämpningsmedel avses inte plantering av plantor som behandlats med bekämpningsmedel mot snytbagge på grundvattenområden. 20. Användning av kemiska bekämpningsmedel undviks Lövsly behandlas inte med kemisk bladbesprutning på skogsförnyelseytor eller i plantbestånd, med undantag av aspsly i tallplantbestånd, då det är nödvändigt för att motverka spridning av knäckesjuka. I kriterium 10. avsedda värdefulla livsmiljöer används inte kemiska bekämpningsmedel. Kemiska bekämpningsmedel används endast i nödfall, t.ex. på skogsförnyelseytor vid bekämpning av ytvegetation, behandling av lövträdsstubbar och skott, bekämpning av snytbagge samt vid behandling av virkesförråd i skogen för att förhindra spridningen av insektskador. Undvikandet av användningen av kemiska bekämpningsmedel har beaktats i skogsorganisationernas arbetsanvisningar och rekommendationer. 21. De anställdas yrkesskicklighet och arbetsförmåga tryggas De anställdas tillräckliga yrkesskicklighet 38) och arbetsförmåga för uppgifterna tryggas. Arbetsgivaren 39) har t.ex. dokument som visar att arbetsgivaren vid rekryteringen har försäkrat sig om den anställdes tillräckliga yrkesskicklighet och dokument som visar att arbetsgivaren har dragit försorg om utvecklingen av den anställdes yrkesskicklighet under arbetsförhållandet. Arbetsgivaren har dokument om granskningar vid placering i arbete och under arbetets gång som krävs i lagen om företagshälsovård (1383/2001). I skogsorganisationer med minst 40) 10 anställda arrangeras för förhållandena lämplig verksamhet som upprätthåller arbetsförmågan. 38) Tillräcklig yrkesskicklighet kan nås antingen via yrkesutbildning eller arbetserfarenhet. 39) Med arbetsgivare avses en arbetsgivare som är registrerad i arbetsgivarregistret. Uppgifter om arbetsgivare som är registrerade i arbetsgivarregistret

14 14(17) fås via Företags- och organisationsdatasystemet (FODS), 40) Antalet anställda i tjänst Förutsättningar för högklassigt och säkert arbete tryggas För att arbetet skall kunna utföras högklassigt och säkert ges entreprenören och de anställda tillräcklig information och anvisningar. Arbetsgivaren 41) har dragit försorg om att - entreprenören/den anställde har tillgång till allmänna instruktioner om arbetets utförande och till dessa instruktioner förknippade instruktioner om arbetssäkerhet - det till entreprenören/den anställde har givits skriftligt, elektroniskt eller muntligt uppgifter om arbetsplatsspecifika instruktioner som eventuellt hör till arbetsuppgiften och som innehåller kvalitets-, miljö- och övriga krav 42) - entreprenören/den anställde har tillgång till eventuella arbetsplatsspecifika faktorer och terrängformationer som äventyrar arbetssäkerheten. - det finns anvisningar för förbättrande av drivningsförhållanden vid första gallringar. 41) Med arbetsgivare avses från fall till fall en arbetsgivare som registrerats i arbetsgivarregistret, virkesdrivningsarbetsplatsens innehavare eller underentreprenörens uppdragsgivare. Uppgifter om arbetsgivare som är registrerade i arbetsgivarregistret fås via Företags- och organisationsdatasystemet (FODS), 42) Övriga krav är t.ex. avlägsnande av hyggesrester på friluftsleder som det finns ett avtal om mellan skogsägaren och den som upprätthåller leden. 23. Iakttagande av arbetsgivarskyldigheter Arbets- och entreprenadgivare 43) följer och förutsätter att deras underleverantörer också följer lagstiftningen och gällande kollektivavtal. Arbets- och entreprenadgivare har skött om och förutsätter att deras underleverantörer också sköter om skatt, socialskydds- och arbetspensionsavgifter. Arbetsgivaren är förtrogen med förpliktelserna i arbetstidslagen inkl. arbetstidsbokföringen och arbetsgivaren har förfaringssätt med vilka man försäkrar att gällande lagstiftning följs. Om brott mot kollektivavtalet och arbetslagstiftningen i området begärs utlåtande av arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Entreprenadgivaren har instruktioner om anskaffning av tjänster och dokument med vilka man kan visa att granskning av skatterna och pensionsavgifterna (LEL, APL, FöPL) har skötts. Arbetsgivaren/entreprenadgivaren har arkiverat undertecknade entreprenads- och arbetsavtal. 43) Med arbets- och entreprenadgivare avses arbetsgivare som registrerats i arbetsgivarregistret. Uppgifter om arbetsgivare som är registrerade i arbetsgivarregistret fås via Företags- och organisationsdatasystemet (FODS),

15 15(17) 24. Skogsägarnas kunnande främjas Minst 20 % av antalet skogsägare i området 44) deltar årligen antingen enskilt eller i grupp i den fortbildning eller i den rådgivning som är avsedd för områdets skogsägare. Statistik över kurser, personlig rådgivning 45) och grupprådgivning 46) för skogsägare från skogscentralen, skogsvårdsföreningarna, skogsägarnas förbund, skogsindustrin och skogsläroanstalter. I statistiken bör framgå antalet personer som deltagit i utbildningen och rådgivningen 47). 44) Antalet skogsägare är antalet fastigheter som betalar skogsvårdsavgift i det område som skall certifieras. 45) Personlig rådgivning är bl.a. fältbesök med en skogsfackman, annat liknande besök på fastigheten, planering av skogsvårdsarbeten med en fackman och handledning i utförande av skogsvårdsarbeten med en fackman. 46) Med grupprådgivning avses de kurser som de i indikatorn uppräknade anordnar för skogsägare. 47) Som personer som deltagit i utbildning/rådgivning enligt kriteriet räknas skogsägare och andra personer som deltar i skötseln av fastighetens skogsärenden. 25. Allemansrätten under ansvar tryggas Möjlighet att röra sig ute i skog, plocka skogsprodukter och annan rekreationsanvändning med allemansrätt 48) under ansvar tryggas. Det finns inte i betydande mängd verifierade begränsningar i allemansrätten. 48) Enligt allemansrätten får man bl.a.: - röra sig till fots, på skidor eller cykel och kortvarigt slå läger på annans mark, - plocka blommor, bär och svamp, - samla torra kvistar, nedfallna kottar och nötter, - färdas på vattendrag, förtöja kortvarigt, flotta timmer, ta hushållsvatten, simma och tvätta sig. Man får inte bl.a.: - göra upp eld - fälla eller skada träd, - köra med motorfordon i terräng, - plocka fridlysta växter eller lav, mossor och vedartade växter, - göra utfodringsplatser för vilt samt konstgjorda bon - röra sig i områden (små plantbestånd, åkrar), där det kan äventyra markägarens ekonomiska verksamhet, - idka regelbunden näring utan skogsägarens tillstånd, - skräpa ned. Begränsning av användning under ansvar är inte det att myndigheten för visstid begränsar användningen av allemansrätten. Om rättigheter och begränsningar vid användning av enskilda vägar bestäms i lagen om enskilda vägar (358/1962). I fråga om användning av skogsvägar skall

16 16(17) Högsta domstolens beslut 1991/819 beaktas. 26. Barns och ungdomars kunskaper om skog ökas Ett åtgärdsprogram utarbetas i området för att utöka kunskaperna om skogsnaturen samt om skötseln och användningen av skogarna. På initiativ av skogscentralen utarbetar de viktigaste aktörerna inom skogsbranschen i området 49) och de som ansvarar för ungdomsarbetet och utbildningen inom skogsarbete tillsammans ett åtgärdsprogram inom ett år efter att man anhållit om certifikat. I genomförandet av åtgärdsprogrammet strävar man till samarbete också med andra som är intresserade av frågan. Åtgärdsprogrammet innehåller en plan om - utökande av barnens och ungdomarnas kunskaper om skogsnaturen, skogsvården och skogsbruket och - arrangerandet av praktikplatser och inlärning i arbetet för dem som söker sig till skogsbranschen och för dem som redan studerar. Genomförandet av åtgärderna följs upp årligen. 48) De viktigaste aktörerna inom skogsbranschen i området och som avses i kriteriet är bl.a. skogscentralen, Forststyrelsen, skogsägarnas förbund och virkesanskaffningsorganisationer samt företagar- och arbetstagarförbund. 27. Tryggande av samernas kultur och naturnäringarna i deras hembygdsområde Skötseln, användningen och skyddet av de naturresurser som Forststyrelsen besitter i samernas hembygdsområde sammanjämkas i samråd med representanter för Sametinget, renskötseln och andra naturnäringar så att förutsättningarna för naturnäringarna och samekulturen tryggas. När det gäller sammanjämkning använder Forststyrelsen planering i samverkan när den planerar sin verksamhet i samernas hembygdsområde. Forststyrelsen och representanter för Sametinget kommer tillsammans överens om behovet och uppföljningen av samt nivån på samarbetet i olika planeringsprocesser för vilkas del Forststyrelsen har föreslagit samarbete för representanterna för Sametinget. Ifall enighet inte kan uppnås utvärderar certifieraren på basis av det verkställda samarbetet om kriteriet uppfylls.

17 17(17) 28. Sammanjämkning av rennäring och skogsbruk I statsägda skogsområden som förvaltas av Forststyrelsen sammanjämkas skogsbruksåtgärder och bedrivande av rennäring genom samarbete på lokalplan så att förutsättningarna för bedrivande av rennäring tryggas på lång sikt och vidsträckt i renskötselområden i skogsbruksåtgärderna. För att nå målet skall Forststyrelsen samarbeta med representanter för rennäringen när den vidtar åtgärder som kan ha väsentlig betydelse för bedrivande av rennäring. Viktiga åtgärder och behovet av samarbete skall tillsammans definieras så att målet nås. I samarbetet följs Forststyrelsens och Renbeteslagsföreningens gemensamt undertecknade avtal 50) samt punkterna i Forststyrelsens naturresursplaner som gäller sammanjämkandet av skogsbruket och rennäringen. 49) Avtalet gäller dock inte samernas hembygdsområde.

FFCS 1002-3:2003, Kriterier för skogsägarspecifik certifiering

FFCS 1002-3:2003, Kriterier för skogsägarspecifik certifiering 1(14) FFCS 1002-3:2003, Kriterier för skogsägarspecifik certifiering Denna text är en inofficiell översättning (3.2.2004) av den finska standarden FFCS 1002-3:2003. Innehåll 1. Inledning 2. Syfte och tillämpningsområde

Läs mer

Naturvård och mångfald i skogen

Naturvård och mångfald i skogen Naturvård och mångfald i skogen Naturvården en del av skogsbrukets ansvar Utgivare: Miljöministeriet och Jord- och skogsbruksministeriet Förlag: Metsäkustannus Oy Layout: Susanna Appel Kuvat: Suomen metsäkeskus

Läs mer

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2006.

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2006. SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2006. 1. Allmänt Reviderade standarder: FFCS 1001:2003 och FFCS 1002-1:2003 Revisionens omfattning: Skötseln

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 02/08

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 02/08 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 02/08 Datum Dnr 7.2.2008 411/01/2008 Giltighetstid 15.2.2008 tills vidare Ändrar Jord- och skogsbruksministeriets förordning om finansiering av sådan planering

Läs mer

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2015

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2015 SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2015 1. ALLMÄNT Reviderade standarder: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Revisionens omfattning: Skötseln

Läs mer

Verkställande av METSO och regionala mål med hjälp av Kemera-lagen

Verkställande av METSO och regionala mål med hjälp av Kemera-lagen Verkställande av METSO och regionala mål med hjälp av Kemera-lagen 2010 Med stöd av Lag om finansiering av hållbart skogsbruk (1094/1996), Kemera-lagen, kan METSO-objekt tryggas Målet är att trygga till

Läs mer

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01

Hållbart skogsbruk. och skogscertifiering. Allt virke är inte lika PEFC/02-1-01 Hållbart skogsbruk Allt virke är inte lika och skogscertifiering PEFC/02-1-01 Utmaningen Ett ökande antal konsumenter vill ha bevis på att företagens affärsrörelse inte äventyrar miljön. I sin anskaffningspolitik

Läs mer

Sätt att genomföra skogscertifieringen

Sätt att genomföra skogscertifieringen Finlands PEFC-standard Sätt att genomföra skogscertifieringen PEFC FI 1001:2009 9.11.2009 Sätt att genomföra skogscertifieringen PEFC Finland Sitratie 7, 00420 HELSINKI telefon: 0400 765 437 fax: (09)

Läs mer

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24 109 2(5) Skogsbrukets mål Bedriva skogsbruk enligt reglerna för miljöcertifiering enligt FSC-standard. Bevara och

Läs mer

Kriterier för gruppcertifiering

Kriterier för gruppcertifiering Finlands PEFC-standard Kriterier för gruppcertifiering på skogscentrals- eller skogsvårdsföreningsnivå PEFC FI 1002:2009 9.11.2009 Kriterier för gruppcertifiering på skogscentrals- eller skogsvårdsföreningsnivå

Läs mer

PEFC-skogscertifiering 2011. Virke från en skog som sköts hållbart. DIN SKOG.

PEFC-skogscertifiering 2011. Virke från en skog som sköts hållbart. DIN SKOG. PEFC-skogscertifiering 2011 Virke från en skog som sköts hållbart. DIN SKOG. PEFC-skogscertifiering passar finskt skogsbruk bäst. PEFC är ett internationellt skogscertifieringssystem som gynnar ekologiskt,

Läs mer

Uppföljning av avverknings- och drivningsskador i gallringar

Uppföljning av avverknings- och drivningsskador i gallringar Uppföljning av åstadkommande av återväxt 2014 De 10 ytorna som granskades under våren 2014 hade planterats under 2011 och hade en sammanlagd areal av 16,8 ha. Samtliga ytor uppnådde lagens minimikrav på

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.II.2008 K(2008)460 slutlig Ärende: Statligt stöd nr N 130a/2007 - Finland Stöd till skogsbruket Herr Minister, Kommissionen vill med denna skrivelse informera Finland

Läs mer

PEFC FI 1006:2008. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen 10.9.2008. PEFC Finland

PEFC FI 1006:2008. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen 10.9.2008. PEFC Finland Finlands PEFC-standard Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen PEFC FI 1006:2008 10.9.2008 Utarbetning av kriterierna för skogscertifieringen PEFC Finland Sitratie 7, 00420 HELSINKI telefon:

Läs mer

Skogscertifiering enligt finska modellen. 10.2.2015 Umeå Kii Korhonen

Skogscertifiering enligt finska modellen. 10.2.2015 Umeå Kii Korhonen Skogscertifiering enligt finska modellen 10.2.2015 Umeå Kii Korhonen Varför PEFC i Finland? Organisation 740 000 skogsägare: 60 % under 20 ha, 1% över 1000 ha. Regional grupp certifiering via skogsvårdsföreningarna

Läs mer

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 329/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 329/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 1 och 14 i lagen om fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan och av 30 i språklagen PROPOSITIONENS

Läs mer

Fortbildning inom skogsbranschen 2012-2014

Fortbildning inom skogsbranschen 2012-2014 Projektplan för Fortbildning inom skogsbranschen 2012-2014 Skogsaktörer och värmeföretagare Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förslag till nytt naturreservat

Förslag till nytt naturreservat Sidan 1 Förslag till nytt naturreservat Ransby-Gillersberg - ett naturskogsområde i norra Värmland - Sidan 2 Ransby-Gillersberg är ett område som ligger öster om Sysslebäck, vid gränsen mot Dalarna i Torsby

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2001 Utgiven i Helsingfors den 31 oktober 2001 Nr 872 874 INNEHÅLL Nr Sidan 872 Statsrådets förordning om ändring av 1 förordningen om när vissa beslut som fattas vid statsrådets

Läs mer

RP 141/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om skydd för växters sundhet

RP 141/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om skydd för växters sundhet Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om skydd för växters sundhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att lagen om skydd för växters sundhet ändras

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om naturreservatet Ekhorva i Uppvidinge kommun 07FS 2014:12 Utkom från trycket Den 27 november 2014 beslutade

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:2) och allmänna råd om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; beslutade den X månad 2014. SKSFS 2014:X Utkom

Läs mer

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun BESLUT Sida 1/8 Doss nr 0680-02-226 Marie Andersson Områdesskydd Naturavdelningen 036-39 5408 Enligt sändlista Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Skogen förr. Skog som ska röjas. Skog som ska gallras. Skogen idag

Skogen förr. Skog som ska röjas. Skog som ska gallras. Skogen idag Skogen Tiden På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt mål idag är att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Ta del av skogens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 7 juni 2011 587/2011 Vattenlag Utfärdad i Helsingfors den 27 maj 2011 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1

Läs mer

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2014

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2014 SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2014 1. ALLMÄNT Reviderade standarder: PEFC FI 1001:2009, PEFC FI 1002:2009 Revisionens omfattning: Skötseln

Läs mer

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Röjning för en värdefull skog Vid röjning bestämmer du hur din skog ska se ut i framtiden. Du kan styra utvecklingen så att kvalitativa stammar gynnas

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om naturreservatet Flymossen, Ljungby kommun 07FS 2011:06 Utkom från trycket den 20 juni 2011 beslutade den

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 december 2011 1417/2011 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgiftsbelagda prestationer vid Finlands skogscentrals enhet för offentliga

Läs mer

REKOMMENDATIONSAVTAL OM TELE- OCH EL- LEDNINGAR

REKOMMENDATIONSAVTAL OM TELE- OCH EL- LEDNINGAR 25.1.2008 uppdaterad avtalstext 1 REKOMMENDATIONSAVTAL OM TELE- OCH EL- LEDNINGAR MAA- JA METSÄTALOUSTUOTTAJAIN KESKUSLIITTO MTK R.Y. SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F. FINSK ENERGIINDUSTRI

Läs mer

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2009

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2009 SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2009 1. Allmänt Reviderade standarder: FFCS 1001:2003 och FFCS 1002-1:2003 Revisionens omfattning: Skötseln

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att det till lagen om vattenvårds-

Läs mer

PEFC miljöstandard för skogsentreprenörer

PEFC miljöstandard för skogsentreprenörer PEFC miljöstandard för skogsentreprenörer Utdrag ut TD II med tillämpningsanvisningar. Version 1.5 Tel: 08-655 41 94 mail: info@smfcert.se Internet: www.smfcert.se PEFC skogsstandard Målsättningen för

Läs mer

Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark

Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark Målet med planteringen Inför beskogningen bör man ha ett mål med sin plantering. Beroende på åkerns belägenhet, status och storlek blir metoder

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNING AV KALIX KOMMUNS SKOGSINNEHAV

RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNING AV KALIX KOMMUNS SKOGSINNEHAV RIKTLINJER FÖR FÖRVALTNING AV KALIX KOMMUNS SKOGSINNEHAV Skogsområde vid kyrkan i Morjärv/2012 BAKGRUND OCH SYFTE Kalix kommuns totala skogsinnehav omfattar 543,9 ha, varav produktiv skogsmark närmare

Läs mer

Bli en bättre beställare

Bli en bättre beställare Bli en bättre beställare Röj i tid Det är din skog - och för det bättre är du som ekonomi bestämmer. i ditt skogsbruk Handbok gjord inom projektet Bättre plantskogar i Nyland, 2014 Finansiär: NTM-centralen

Läs mer

Känn din skog. Ta vara på möjligheterna.

Känn din skog. Ta vara på möjligheterna. Känn din skog. Ta vara på möjligheterna. Sköt dina skogsärenden på nätet - gratis. INLOGGNING OCH KUNDTJÄNST ÄRENDEN OCH SAMTYCKEN NATURHÄNSYN Stig in i din skog: www.minskog.fi MinSkog.fi är Skogscentralens

Läs mer

Skogsbruksplan. Öbyn 1:36 Blomskog Årjäng Värmlands län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Sven Åke Martinsson

Skogsbruksplan. Öbyn 1:36 Blomskog Årjäng Värmlands län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Sven Åke Martinsson Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Öbyn 1:36 Blomskog Årjäng Värmlands län Ägare Sven Åke Martinsson Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 21-6-22 21-219 Karl Larsson Sammanställning

Läs mer

Diskrimineringslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Diskrimineringslag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Diskrimineringslag Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att främja likabehandling

Läs mer

Skogsstyrelsen och vatten. Daniel Palm, Johan Baudou

Skogsstyrelsen och vatten. Daniel Palm, Johan Baudou Skogsstyrelsen och vatten Daniel Palm, Johan Baudou Aktuell statistik Problem (Skogsstyrelsen) Skogsstyrelsens arbete Andel av avverkad areal där transport över vattendrag förekommer % 45 40 35 30 25 20

Läs mer

3Tillföra föda till vattenlevande organismer. 4 Ge beskuggning. 5 Tillföra död ved. 6 Bevara biologisk mångfald

3Tillföra föda till vattenlevande organismer. 4 Ge beskuggning. 5 Tillföra död ved. 6 Bevara biologisk mångfald Kantzonernas funktioner Vattendrag och sjöar med omgivande skog, kantzoner, ska betraktas som en enhet. Variationen i naturen är stor och den ena bäcken eller sjön och dess omgivning är inte den andra

Läs mer

Med kommun avses i detta avtal även samkommun.

Med kommun avses i detta avtal även samkommun. 1 (6) REKOMMENDATIONSAVTAL OM KOMMUNAL PERSONALUTBILDNING SAMT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FACKLIG UTBILDNING 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga förändringar. När befolkningen

Läs mer

Lättfattligt om Naturkultur

Lättfattligt om Naturkultur Lättfattligt om Naturkultur Optimering av skogens långsiktiga värdeavkastning Mats Hagner 29-11-11 Skogsägarens nettoinkomst om trädet skördas nu 15 1 5 UBICON Rapport 6, 29 ISSN 1654-4455 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0 5201 61 Gus ta vs b er g- K o rpberge t 2005-08-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0520161 Gustavsberg-Korpberget EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som

Läs mer

Yttrande över Skogsstyrelsens förslag till ändringar i föreskrifter (SKSFS 2011:7) till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096)

Yttrande över Skogsstyrelsens förslag till ändringar i föreskrifter (SKSFS 2011:7) till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Skogsfastighet i Torpa församling, Ljungby kommun

Skogsfastighet i Torpa församling, Ljungby kommun Ljungby Skärseryd 1:40 Skogsfastighet i Torpa församling, Ljungby kommun Skärseryd 1:40 om ca 53 ha, med bra jakt. Pris: 1 900 000 kr Skog och Lantbruk i Sverige AB, www.skogochlantbruk.nu Ingvar Elmehag,

Läs mer

Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen. Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015

Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen. Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015 Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod... 5 Begreppsförklaringar... 6 Områdesbeskrivningar...

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 i lagen om skatteredovisning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att i lagen om skatteredovisning

Läs mer

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening

För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening 1 För vår gemensamma trivsel i Norra Kopparmora Samfällighetsförening Inledning Syftet med följande trivselregler är att främja både trivsel, trygghet och säkerhet i Norra Kopparmora. Det är därför angeläget

Läs mer

REKOMMENDATIONSAVTAL OM LEDNINGAR SOM GRÄVS NER I MARKEN

REKOMMENDATIONSAVTAL OM LEDNINGAR SOM GRÄVS NER I MARKEN REKOMMENDATIONSAVTAL OM LEDNINGAR SOM GRÄVS NER I MARKEN MAA- JA METSÄTALOUSTUOTTAJAIN KESKUSLIITTO MTK r.y. SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC rf. FINLANDS KOMMUNFÖRBUND REKOMMENDATIONSAVTAL

Läs mer

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken FÖRSLAG TILL BESLUT 1 (6) Datum Vår beteckning 2009-06-02 2009-001066 Handläggare: Peter Klintberg Tel: 0226-645047 E-post: peter.klintberg@avesta.se Er beteckning Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bidrag till anläggning av skog på områden med stormfälld skog; SFS 2006:171 Utkom från trycket den 21 mars 2006 utfärdad den 9 mars 2006. Regeringen föreskriver

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 januari 2015 4/2015 Statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt tvärvillkoren Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

Språkprogram för Nylands förbund

Språkprogram för Nylands förbund Lf 2/2012 Ärende nr 23 1 Språkprogram för Nylands förbund BAKGRUND Nylands förbund är en tvåspråkig samkommun som enligt lag ansvarar bl.a. för områdesplanering och regionutveckling i Nyland. Utöver dessa

Läs mer

Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog

Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Korta fakta om koncernen Omsättning 17 miljarder kronor

Läs mer

Klimatanpassning Grön Skogsbruksplan Lugnet 1:45, Lycksele kommun

Klimatanpassning Grön Skogsbruksplan Lugnet 1:45, Lycksele kommun Klimatanpassning Grön Skogsbruksplan Lugnet 1:45, Lycksele kommun Bakgrund Inom ramen för klimatanpassningsprojektet Clim-ATIC har vi genom ett antal träffar tillsammans med Lycksele kommun, privata skogsägare,

Läs mer

ARBETARSKYDDET GÄLLANDE FUKT / MÖGEL. Arbetsgivarens och arbetstagarnas samarbete i hanteringen av problem med inomhus luften och fuktskador

ARBETARSKYDDET GÄLLANDE FUKT / MÖGEL. Arbetsgivarens och arbetstagarnas samarbete i hanteringen av problem med inomhus luften och fuktskador ARBETARSKYDDET GÄLLANDE FUKT / MÖGEL Arbetsgivarens och arbetstagarnas samarbete i hanteringen av problem med inomhus luften och fuktskador 1 Arbetsgivarens skyldigheter Arbetarskyddslagen (738/2002) Arbetsgivaren

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen. Teoridel Utförs i skolan

MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen. Teoridel Utförs i skolan MILJÖRESA I TID OCH RUM - Lövängen Teoridel Utförs i skolan Som förberedelse inför besöket på Fredriksdal och för att kunna redovisa resultaten av din uppgift för klassen, bör du sätta dig in i nedanstående

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN 1 (7) Enligt sändlista BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar länsstyrelsen det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga 1,

Läs mer

Mål och riktlinjer för Karlstads kommuns skogsbruk på förvaltningsskogen

Mål och riktlinjer för Karlstads kommuns skogsbruk på förvaltningsskogen sid 1 (5) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Natur- och parkenheten 2012-12-14 Mål och riktlinjer för Karlstads kommuns skogsbruk på förvaltningsskogen Karlstads kommuns skogsinnehav är indelat i två

Läs mer

Ren och förmånlig energi nu och i framtiden. UPM skog

Ren och förmånlig energi nu och i framtiden. UPM skog UPM skogsenergi Ren och förmånlig energi nu och i framtiden UPM skog BIObränsler VÄXER I SKOGEN Skogsenergin är förnybar FINLANDS MÅL År 2020 ÄR ATT ANDELEN FÖRNYBAR ENERGI ÄR 38% I EU:s klimat- och energistrategi

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning

Jord- och skogsbruksministeriets förordning Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om bas- och tilläggsåtgärder i samband med miljöstödet samt miljöspecialstöd för jordbruket Given i

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 16 augusti 2011 951/2011 Lag om ändring av lagen om yrkesutbildning Utfärdad i Nådendal den 12 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

Finlands skogscentral och skogsdikning. Nina Jungell, expert på naturvård

Finlands skogscentral och skogsdikning. Nina Jungell, expert på naturvård Finlands skogscentral och skogsdikning Nina Jungell, expert på naturvård 6.9.2016 Skogscentralens strategi Mission Skogsbranschen ska växa Vision Skogsbranschens vägvisare och samlande kraft 11.10.2016

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

Kriterier för skogsägarspecifik certifiering

Kriterier för skogsägarspecifik certifiering Finlands PEFC-standard Kriterier för skogsägarspecifik certifiering PEFC FI 1003:2009 9.11.2009 Kriterier för skogsägarspecifik certifiering PEFC Finland Sitratie 7, 00420 HELSINKI telefon: 0400 765 437

Läs mer

Postnummer och postanstalt. Tfn. Stadsdelens/byns namn

Postnummer och postanstalt. Tfn. Stadsdelens/byns namn Kontaktuppgifter och ansvarig organisation Namn TASO Anmälan om skogsdikning 1/4 Adress Postnummer och postanstalt Ansvarig organisation Tfn E-post PROJEKTETS ALLMÄNNA UPPGIFTER OCH LÄGE Kommun Stadsdelens/byns

Läs mer

Kontrollsystem för hållbarhetskriterier

Kontrollsystem för hållbarhetskriterier Kontrollsystem för hållbarhetskriterier För att man ska få statligt finansiellt stöd för användning av biodrivmedel och flytande biobränslen måste hållbarhetskriterierna vara uppfyllda. För jordbruksråvaror

Läs mer

REGLERING AV DISKRIMINERING OCH ARBETSLIVET

REGLERING AV DISKRIMINERING OCH ARBETSLIVET Broschyrtext juli 2004 REGLERING AV DISKRIMINERING OCH ARBETSLIVET Allmänt Lagstiftning: Finlands grundlag - Arbetsavtalslagen - Lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män - Andra lagar - Strafflagen

Läs mer

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område!

Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Vi kräver ett stopp för Skogssällskapets utförsäljning av Svartedalens naturreservat och Natura 2000- område! Stiftelsen Skogssällskapet lockar i annonser (se bl.a. GP 12 och 14 september) till köp av

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen?

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen? Lärarhandledning Lilla Kotts djuräventyr. Från förskolan till årskurs 3 Inledning Lilla Kotts djuräventyr är en lektion som bygger på att barnen ska lära sig mer om djur och natur. Här får barnen träffa

Läs mer

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148 Dnr 511-8928-06 00-001-064 Bevarandeplan för Klövberget (södra) Upprättad: 2006-12-15 Namn: Klövberget (södra) Områdeskod: SE0630129 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 46 ha Skyddsform:

Läs mer

Skogsbruksplan. Planens namn Bokhult 1:3. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av 2015-2024 2013-09-15. Planläggningsmetod

Skogsbruksplan. Planens namn Bokhult 1:3. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av 2015-2024 2013-09-15. Planläggningsmetod Skogsbruksplan Planens namn Bokhult 1:3 Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av Planläggningsmetod 2015-2024 2013-09-15 Skogsguiden Sverige AB Lars A Okuläruppskattning Uppgifter

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30, 214 Gäller fr o m 2014-11-27 Bildande av naturreservatet Lundsbo bokskog i Värnamo kommun Beslut Värnamo kommun förklarar med stöd

Läs mer

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 "Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden." 18 november 2014 HUT

Läs mer

GJB 753:2. Skogsförsäkring. Försäkringsvillkor 1 januari 2011

GJB 753:2. Skogsförsäkring. Försäkringsvillkor 1 januari 2011 GJB 753:2 Skogsförsäkring Försäkringsvillkor 1 januari 2011 1 Innehåll B EGENDOMSFÖRSÄKRING - SKOGSFÖRSÄKRING...3 1. Vem försäkringen gäller för...3 2. När försäkringen gäller...3 3. Var försäkringen gäller...3

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

SLC:s miljöprogram UTKAST

SLC:s miljöprogram UTKAST SLC:s miljöprogram UTKAST 13.02.2012 Förslag av SLC:s miljö- och markpolitiska utskott Inledning Jordbruk har bedrivits i Finland i över tusen år. Under olika tidsperioder har man odlat enligt då kända

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Program för Jönköpings kommuns skogar

Program för Jönköpings kommuns skogar 1 Program för Jönköpings kommuns skogar Borttaget: och trädbärande marker Jönköpings kommun har ca 5 000 ha skog bestående av 50 % lövskog och 50 % barrskog. 1 100 ha av skogsmarken är naturreservat och

Läs mer

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN

STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN STATSRÅDETS MEDDELANDE TILL RIKSDAGEN OM ÅTGÄRDER SOM STÄRKER KOSTNADSKONKURRENSKRAFTEN Den ekonomiska utvecklingen är inne i en av de allra svagaste faserna i Finlands ekonomiska historia. Vid utgången

Läs mer

7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skogsstyrelsen ska

7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skogsstyrelsen ska Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2077 av Anders Forsberg m.fl. (SD) Skogen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den svenska modellen med

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

Hjortdjursskador på skog

Hjortdjursskador på skog Riktlinjer för bidrag för ersättande av Hjortdjursskador på skog samt bidrag för förebyggande åtgärder Fastställda den 3.5.2016 ÅLR 2016/3225 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Hjortdjursskador på

Läs mer

Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss.

Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss. 2013-05-31 Skogsstyrelsen Remissvar Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 SvL Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss. Sammanfattningsvis välkomnar Svenska

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk

FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk FSC -gruppcertifiering för ett hållbart skogsbruk Ett ansvarsfullt skogsbruk Ett hållbart skogsbruk är en konkurrensfördel för Sverige. Sveaskog utvecklar skogens värden och är drivande i utvecklingen

Läs mer

NordGen Skog temadag 12 mars 2009

NordGen Skog temadag 12 mars 2009 Föreningen Sveriges Skogsplantproducenter Karin Johansson 2009-03-17 NordGen Skog temadag 12 mars 2009 Ökad skogsproduktion nya kundkrav, nya plantor och ny teknik? Introduktion Dagen, som lockade närmare

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Policy för Linköpings kommuns skogsinnehav

Policy för Linköpings kommuns skogsinnehav Policy för Linköpings kommuns skogsinnehav Antagen av Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden 2006-02-15 Inledning Linköpings kommun äger idag ca 2 600 hektar skogsmark. I denna areal är övningsområdet samt

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a PROTOKOLL Nummer 4 3.5.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Skogsbruksbyrån II, N4a Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Jaktförvaltare

Läs mer

6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ. Björn Möllersten

6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ. Björn Möllersten 6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ Björn Möllersten Text och layout: Björn Möllersten Författaren och Naturskyddsföreningen i Stockholms län Tryckt hos Nykopia, Stockholm 1997 ISBN 91-972449-6-1

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE RÖRVATTNET POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2013-08-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa)

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Med influensapandemin avses i denna anvisning en epidemi förorsakad av

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer