PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA"

Transkript

1 Dnr 1362/2010 Rev enligt FU beslut PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA 1 BESTÄLLNING Projektdirektivet är fastställt i kommunstyrelsen , SYFTE OCH MÅL 2.1 Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 25 november att utreda en ny arena. Till grund för beslutet låg anläggningsgruppens utredning om prioritering av långsiktiga investeringar i arenor och anläggningar i Östersunds kommun. Utredningen genomfördes i två etapper från november 2008 till februari 2010 (med tilläggsutredning i mars 2010). Den 28 april beslutade kommunfullmäktige att godkänna utredningen och att en arena ska byggas med lokalisering inom Stadsdel Norr, alternativ R3. Arenan ska enligt fullmäktiges beslut rymma 3000 åskådare vid evenemang där man nyttjar även isytan. Arenan ska i första hand tillgodose de lokala issporternas behov av tre isplaner samt gymnastikens behov av en egen hall. I förslaget ingår också byggande av en bandyplan i anslutning till arenan. Fullmäktige anslog i beslutet den 28 april 10 miljoner kronor för projektering under och i beslut den 16 september budgeterades 125 miljoner kronor i investering för vartdera av åren 2011 och Syfte Syftet med att bygga den nya arenan är att ge kommunmedborgare, föreningar, skolor, förskolor med flera goda förutsättningar att utöva idrott, motion och rekreation för att främja folkhälsan i såväl landsbygd som tätort skapa förutsättningar för att ta emot/anordna större evenemang än idag och därmed öka antalet besökare och gästnätter arenan ska vara en del i ett sammanhållet större område för idrott, motion, rekreation och evenemang 2.3 Mål Inom tillgängliga ramar verkställa fullmäktiges beslut Kommunens politiska vision om hållbar utveckling ska vara vägledande för projektet.

2 2 Genomförandet av projektet ska präglas av öppenhet, dialog och samverkan. 2.4 Omfattning Kommunfullmäktiges beslut den 28 april 2010 innebär att arenaprojektet ska omfatta: - Tre ishockeyrinkar varav en med kanadensiska mått. Samtliga rinkar ska vara konstfrusna och inomhus. - Huvudarenan ska rymma 3000 sittande åskådare vid evenemang (om isytan nyttjas) och 2500 sittande åskådare om inte isytan tas i anspråk för åskådare. - Gymnastikhall på cirka 1750 kvadratmeter med invändig takhöjd på 10 meter för del av ytan. Utrustning för gymnastik ingår till en kostnad av cirka 5 miljoner kronor. - Bandyplanen ska vara en konstfrusen bandyplan utomhus godkänd för seriematcher med belysning för kvällsmatcher. Inga läktare för åskådare ingår. Projektet omfattar ett antal delprojekt. För följande delprojekt finns särskilda delprojektgrupper. - Markfrågor - Detaljplanläggning - Kommunikation och dialog - Arkitektonisk utformning - Konstnärlig utsmyckning och utformning - Verksamhet - Internt ägande - Upphandlingsform och upphandling - Byggande Alla delprojekt ska beakta miljöaspekter, jämställdhet, mångfald och tillgänglighet. För delprojekten utses särskilda delprojektledare enligt organisationsplan, (bilaga 1). 2.5 Framgångsfaktorer Viktiga framgångsfaktorer är att den politiska ledningen är välinformerad och ger tydliga direktiv, att projektet drivs av kompetent personal, att dialogen med intressenter och medborgare fungerar väl samt att tillräckligt med resurser avsätts. 2.6 Avgränsningar Projektet omfattar inte att utreda andra geografiska placeringar för arenan. Det omfattar inte heller att omdefiniera vilka behov som arenan ska tillgodose utöver vad som anges i fullmäktiges beslut. Det förutsätts att kultur- och fritidsnämnden utreder behov av två eller tre hockeyrinkar kopplat till vad som framkommit i skrivelse till nämnden från Föreningen Brunflo Ishall och kontakter mellan föreningen och kultur- och fritidsnämndens kansli. Kommersiella lokaler som komplement och service till verksamheten kan förekomma. Arenan ska ägas och drivas av kommunen. Viss föreningsdrift kan förekomma i den mån det prövas lämpligt.

3 3 3 FÖRVÄNTAT RESULTAT OCH GODKÄNNANDE 3.1 Resultat Förväntade resultat är - en färdig arena som av brukare och allmänhet uppfattas väl uppfylla de behov som angavs i fullmäktigebeslutet - att projektet har bedrivits kostnadseffektivt och hållit ekonomiska ramar och tidsramar. - den politiska ledningen anser att man fått bra information och haft goda möjligheter att styra projektet. - projektets målgrupper anser att dialogen med kommunen rörande projektet har fungerat väl. 3.2 Projektavslut och uppföljning Projektet är i huvudsak avslutat i och med godkänd slutbesiktning. Helt avslutat är det först sedan samtliga ekonomiska mellanhavanden är avklarade och godkänd garantibesiktning. Uppföljningen av målen sker dels löpande under projektets gång och dels efter att projektet avslutats. Utvärdering av om syftet uppnåtts ska ske ett år efter att arenan i sin helhet tagits i bruk. 4 ORGANISATION och BEMANNING Som ledningsgrupp för projektet föreslås finansutskottet utökat med kultur- och fritidsnämndens presidium. Under ledningsgruppen föreslås en styrgrupp bestående av kommundirektör, biträdande kommundirektör och projektledaren. Under ledningsgrupp och styrgrupp har projektledaren det totala ansvaret för projektets genomförande inklusive ekonomistyrning. Organisationen i övrigt framgår av bilaga 1. Den metod som valts för projektets genomförande, nämligen att upphandla ett byggföretag som partner innebär att man redan under projekteringsskedet har tillgång till entreprenörens kalkylresurser och kostnadskunnande. Detta innebär att man tidigare än vid en traditionell upphandling får säkra kalkyler och att man kan styra projekteringen utifrån den kostnadsram som finns. Partnering innebär också att beställaren (= kommunen) har full insyn i byggentreprenörens kalkyler, ekonomiredovisning och i alla inköp av underentreprenörer och byggmaterial. Kommunen kommer att köpa den entreprenör som erbjuder den mest kompetenta organisationen med de bästa referenserna. I kommunens projektorganisation behövs kompetens både inom byggkalkylering, marknadskännedom beträffande upphandling av underentreprenörer och material, ekonomiredovisning och revision samt kostnadsuppföljning och prognoser. Förutom kommunens egna resurser kommer det att finnas behov av att hyra in kompetens beträffande byggkalkylering och revision och eventuellt beträffande kostnadsuppföljning och prognoser. Ekonomiska kalkyler och prognoser kommer att fortlöpande rapporteras till den politiska ledningsgruppen i samband med finansutskottets ordinarie sammanträden. Ledningsgruppen kommer att kunna styra projektet genom att göra medvetna val vad gäller ambitionsnivåer och kostnadskonsekvenser. Kommunen kan också

4 4 vid olika skeden under processen välja att avbryta samarbetet med entreprenören om man bedömer att kvalitativa och ekonomiska mål ej kommer att uppnås. Innan definitivt beslut om igångsättning tas kommer kommunfullmäktige att besluta om slutlig utformning och ambitionsnivå (i enlighet med fullmäktigebeslutet 28 april 2010). Driftkostnadskalkyler kommer att arbetas fram parallellt med projekteringen och stämmas av med den politiska ledningsgruppen Till en början kommer driftkostnadskalkylerna att baseras på erfarenhetsvärden, men allteftersom underlaget både i form av projektering och serviceutbud (och energipriser) blir preciserat kommer även driftkostnadskalkylen att basera sig på arenans verkliga förutsättningar. 5 KOMMUNIKATION/MEDBORGARDIALOG/BRUKARDIALOG 5.1 Målgrupper Projektet ska präglas av öppenhet, dialog och samverkan. Nyckeln till en väl fungerande kommunikation/dialog är att identifiera vilka målgrupper som berörs av projektet. Följande målgrupper kommer att erbjudas att delta i dialogen - Aktörer och sakägare inom närområdet - Förskola, grundskola, gymnasier, universitetet - Idrotts- och kulturföreningar - Intresseorganisationer - Evenemangsbolag - Medborgare - Näringsinriktade partners 5 2. Metoder för kommunikation och dialog. Medborgar- och brukardialogen vilar på tre ben; information/marknadsföring, E-panel och referensgrupper Information Projektet ska ha egen sida på Syftet med sidan är att fortlöpande informera om projektet. Här ska intresserade kunna följa projektet och dialogen. Här ska det finnas tydliga skrivningar om vad de förtroendevalda vill uppnå med arenan. Det ska finnas material som visualiserar och beskriver projektet på enkelt sätt. På sidan ska e-panelens och referensgruppernas ståndpunkter och arbeten redovisas. Projektet kommer även att informera och kommunicera via andra kanaler till exempel hushållstidningen, pressmeddelanden och fysiska möten E-panel För medborgardialogen inrättas på arenans hemsida en E-panel, så kallad Arenapanelen. En E-panel är ett elektroniskt verktyg för konsultation med medborgare enligt Delaktighetstrappan (bilaga III). Fördelen att använda E-panel i stället för eller som ett komplement till fysiska möten är att deltagarna ges möjlighet att delta på den tid och från den plats som passar dem bäst. Deltagare som tidigare provat E-paneler tycker att det är ett enkelt sätt att delta.

5 5 Innan en E-panel startar måste ett antal riktlinjer tas fram. Panelen är en del i det pågående projektet Medborgardialog som drivs av kommunstyrelsen. Ledningsgruppen för arenan har att följa de riktlinjer för medborgarpaneler som ledningsgruppen för medborgardialogen anger. Det förutsätter ett nära samarbete mellan de båda ledningsgrupperna Referensgrupper För dialog med idrotten, skolan, arrangörer av evenemang och andra brukare bildas tre referensgrupper. Två brukargrupper med blandad sammansättning (idrott, skola, ungdomsråd, pensionärsråd, tillgänglighetsråd) och en grupp för evenemang. Gruppernas uppdrag är att koordinera sina behov, intressen och önskemål. Grupperna ska präglas av mångfald vad gäller ålder, kön, erfarenheter, med mera. Idrotten väljer 2 ledamöter var, varav en ungdom. (Gäller alltså bandy, ishockey, konståkning och gymnastik.) Deltagarna ska också ha skilda funktioner i sina respektive organisationer. Referensgruppernas arbete ska ske i dialog med dem som leder projektet. Grupperna förväntas ta med sig information, frågeställningar, diskussioner med mera till sina egna föreningar/organisationer samt återföra deras synpunkter, ställningstaganden med mera till projektledningen. Målsättningen är att grupperna ska arbeta tämligen självständigt utifrån projektledningens riktlinjer. Löpande avstämningsmöten ska hållas under pågående utredning och projektering. 6 METOD OCH GENOMFÖRANDE Underlag inhämtas via omvärldsorientering, studiebesök och dialog med brukare, andra intressenter och medborgare. Rapportering och avstämningar sker regelbundet och vid behov med styrgrupp och ledningsgrupp. Genomförande av byggprojektet avses ske tillsammans med ett byggföretag som partner. Upphandlingen sker med öppet förfarande enligt LOU. Utvärderingen kommer att ske med så kallade mjuka parametrar. Partnering som metod används mer och mer i stora projekt och fördelar med denna metod är att möjligheten till kostnads- och kvalitetsstyrning för beställaren/kommunen ökar, samt att tidsåtgången för projektet kan krympas jämfört med traditionell upphandling på pris. 7 RESURSER I den utredning som ligger till grund för fullmäktiges beslut finns en preliminär kostnadsberäkning gjord utifrån vissa angivna förutsättningar och i kostnadsläge februari 2010 som slutar på cirka 250 miljoner kronor (inklusive oförutsedda kostnader på cirka 20 miljoner kronor). Förutsatt att byggande kan ske enligt tidplan kommer tyngdpunkten på kostnaderna att ligga cirka två år längre fram än datum för kostnadsberäkningen. Förutsatt en årlig inflation på cirka 2 % innebär det att kostnaderna för utredningens förslag i kostnadsläge februari 2012 kan uppskattas till cirka 260 miljoner kronor. Innan ett mer genomarbetat underlag föreligger måste kostnadsbedömningen anses vara ungefärlig. Slutlig investeringsbudget fastställs i december 2010.

6 6 8 TIDPLAN Byggstart för arenan bedöms kunna bli under hösten 2011 och med färdigställande vintern 2012/2013. Arbeten med medieförsörjning bedöms kunna påbörjas tidigare. 9 RISKER Följande mer betydande risker har identifierats Om detaljplanen överklagas blir konsekvensen att projektet försenas och eventuellt måste omarbetas. Risken för försening bedöms varken särskilt stor eller särskilt liten. Risken för omarbetning bedöms liten. Om någon begär överprövning av någon upphandling kan konsekvensen bli försening av projektet och i värsta fall att aktuell upphandling får göras om. Risken för begäran om överprövning av arkitektupphandlingen bedöms större än risken för begäran om överprövning av upphandlingen av partner. Risken för det senare bedöms som liten. Risken för att någon upphandling ska behöva göras om bedöms som mycket liten. Om det uppstår en lokal överhettning av byggkonjunkturen blir konsekvensen att projektet fördyras och eventuellt försenas. Risken för lokal överhettning av byggkonjunkturen bedöms betydande. Eventuella åtgärder är att senarelägga kommunala investeringar, alternativt skjuta till mer pengar, alternativt sänka ambitionsnivån. Om ambitionsnivån inte ryms inom de ekonomiska ramarna blir konsekvensen antingen att de ekonomiska ramarna måste utökas eller att ambitionsnivån måste sänkas. Risken för detta bedöms påtaglig. Åtgärd för att hantera risken är att fortlöpande ha aktuella kostnadskalkyler som kommuniceras med styrgrupp och ledningsgrupp. Det kan uppstå problem med kommunikation och dialog med brukare och allmänhet och detta kan i sin tur innebära missnöje och negativ uppmärksamhet i media.. Åtgärder för att minimera risken är att ägna stor omsorg åt denna del av projektet och att förtroendevalda deltar aktivt. Tidplanen kan bli alltför komprimerad eller det tillsätts inte tillräckligt med personella resurser. Konsekvensen av detta kan bli att projektet hamnar i tidsnöd, vilket erfarenhetsmässigt innebär fördyringar och kvalitetsbrister. Åtgärder för att minimera risken är att tillsätta tillräckligt med resurser och avsätta tillräckligt med tid för projektets genomförande.

7 7 Bilaga I Byggande av ny arena, organisation Politisk ledningsgrupp FU + KFN presidium Styrgrupp Bengt Marsh, Bert-Olof Åkerström, Bertil Åsén Projektledare Bertil Åsén, bitr Ellen Arnesson Markfrågor Anne-Katrin Ångnell Detaljplanläggning, Siv Reuterswärd Kommunikation och dialog, Eva Larsson Arkitektonisk utformning, Siv Reuterswärd Konstnärlig utsmyckning och utformning, Johan Palm Verksamhet, Bert-Olof Zackrisson Utredning internt ägande, Ellen Arnesson Upphandlingsform och upphandling, Bertil Åsén Byggande, Bo Jonsson

8 8 Delprojektgrupper, deltagare i respektive grupp och kort beskrivning av ansvarsområden Markfrågor Deltagare: förvaltningschef Anne-Katrin Ångnell och fastighetschef Rolf Lundell, (teknisk förvaltning). Ansvarsområde: Genomföra markförvärv och se till att övriga fastighetsrättsliga åtgärder, som behöver vidtas med anledning av arenaprojektet, blir verkställda. Samverkan med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Rapportering till projektledaren Bertil Åsén. Detaljplanläggning Deltagare: Stadsarkitekt Siv Reuterswärd, planarkitekt Krister Frykberg och planarkitekt Lars Tiderman, (samhällsbyggnad). Ansvarsområde: Ansvara för detaljplaneprocessens genomförande till fastställd detaljplan. Samverkan med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Rapportering till projektledaren Bertil Åsén. Kommunikation och dialog Deltagare: Informationschef Eva Larsson, bitr projektledare Ellen Arnesson, informatör Jörgen Vikström, utredare Bert-Olof Zackrisson, (kommunledningsförvaltningen), projektledare Bertil Åsén. Ansvarsområde: Ansvara för och genomföra dialog med brukare och allmänhet, information och marknadsföring externt och internt. Ansvara för analys och återföring av resultat från dialogen. Samverkan med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Rapportering till projektledaren Bertil Åsén. Arkitektonisk utformning Deltagare: Stadsarkitekt Siv Reuterswärd (samhällsbyggnadsförvaltningen), utsedd arkitekt, kanslichef Johan Palm (kultur- och fritidsnämndens kansli), enhetschef fastighet Jan Högberg, byggprojektledare Bo Jonsson., enhetschef sporthallar Bengt-Erik Björch. Ansvarsområde: Ansvara för att den arkitektoniska utformningen medverkar till att bygga varumärke för arenan och Östersund samt att arenans arkitektoniska utformning innebär bra och effektiva lösningar av funktionssamband. Samråd med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Rapportering till projektledaren Bertil Åsén.

9 9 Konstnärlig utsmyckning och utformning Deltagare: Kanslichef Johan Palm, konstnär- och kulturassistent Cathrine Johansson, (kulturoch fritidsnämndens kansli). Ansvarsområde: Ansvara för dels att klara ut hur stort belopp som ska avsättas för ändamålet, dels vad pengarna ska användas till och dels se till att den konstärliga utsmyckningen och utformningen genomförs. Samverkan med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Rapportering till projektledaren Bertil Åsén. Verksamhet Deltagare:Utredare Bert-Olof Zackrisson, kanslichef Johan Palm, utredare Liselotte Johansson (samtliga kultur- och fritidsnämndens kansli), enhetschef sporthallar Bengt-Erik Björch (teknisk förvaltning). Ansvarsområde: Ansvara för att inför kultur- och fritidsnämndens beslut bereda verksamhetsfrågor gentemot brukare och allmänhet, till exempel öppethållande, serviceutbud, fördelning av tider, taxefrågor. Samråd med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Rapportering till projektledaren Bertil Åsén. Utredning internt ägande Deltagare: Ellen Arnesson, kommunledningsförvaltningen. Ansvarsområde: Ansvara för och genomföra utredning angående internt ägande av fastigheter där kultur- och fritidsnämnden ansvarar för verksamheten. Samråd med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Rapportering till uppdragsgivaren bitr kommundirektör Bert-Olof Åkerström. Information till projektledaren Bertil Åsén. Upphandlingsform och upphandling Deltagare: Projektledare Bertil Åsén, bitr kommundirektör Bert-Olof Åkerström, bitr projektledare Ellen Arnesson (samtliga kommunledningsförvaltningen), byggprojektledare Bo Jonsson, enhetschef fastighet Jan Högberg, enhetschef sporthallar Bengt-Erik Björch (samtliga teknisk förvaltning), upphandlingschef Thomas Karlsson (upphandlingskontoret) och kommunjurist Linda Stenman (kommunledningsförvaltningen). Ansvarsområde: Ansvara för dels att utreda och besluta om lämpliga upphandlingsformer för att upphandla konsulter och entreprenörer och dels att genomföra upphandlingarna. Samråd med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Byggande

10 10 Deltagare: Byggprojektledare Bo Jonsson, enhetschef fastighet Jan Högberg, enhetschef sporthallar Bengt-Erik Björch (samtliga teknisk förvaltning), utredare Bert-Olof Zackrisson (kultur- och fritidsnämndens kansli), projektledare Bertil Åsén, bitr projektledare Ellen Arnesson (båda kommunledningsförvaltningen). Ansvarsområde: Ansvara för att projektering och byggande genomförs enligt av kommunfullmäktiges och ledningsgruppens beslut och riktlinjer i enlighet med beslutad tidplan och inom beslutade ekonomiska ramar. Därvid ska särskilt beaktas att projektet ska utformas för att få låga driftkostnader, till exempel genom energieffektiva lösningar och bra materialval. I gruppens ansvar ligger också att fortlöpande uppdatera ekonomiska kostnadsbedömningar och kalkyler (både investeringskalkyl och driftkostnadskalkyl) för att hålla styrgrupp och ledningsgrupp informerade och vid behov inhämta dessas direktiv. Samråd med övriga delprojektgrupper när så erfordras. Särskilt viktigt är samråd med delprojektgruppen för kommunikation och dialog.

11 11 Bilaga II Referensgrupp A Bandy 1 representant Gymnastik 1 Ishockey 1 Konståkning 1 J/H handikappidrottsförbund 1 Östersunds Idrottsråd 1 Tillgänglighetsrådet 1 Pensionärsrådet 1 Ungdomsrådet 1 Barn- utbildningsförvaltningen 1 Fristående skolor 1 Jämtlands läns gymnasieförbund 1 Mittuniversitetet 1 Referensgrupp B Bandy 1 representant Gymnastik 1 Ishockey 1 Konståkning 1 J/H handikappidrottsförbund 1 Östersunds Idrottsråd 1 Tillgänglighetsrådet 1 Pensionärsrådet 1 Ungdomsrådet 1 Barn- utbildningsförvaltningen 1 Fristående skolor 1 Jämtlands läns gymnasieförbund 1 Mittuniversitetet 1 Referensgrupp Evenemang Destination Östersund AB 5 representanter Yrangruppen 1 Östersund Turist och Kongress AB 1 Länskulturen 1 Samverkan kultur 2 Vid behov kan andra intressenter adjungeras till referensgrupperna.

12 12 Bilaga III Information är enligt trappan den lägsta graden av delaktighet och medbeslutande den högsta. Trappans steg Information för att kunna vara delaktig behöver man vara väl informerad och ha möjlighet att ta till sig kunskaper om den fråga som ska behandlas. Vissa beslut är inte lämpade för medborgardialoger men medborgarna har rätt att bli informerade om vilket besluts som fattats. En transparent kommun skapar tillit och förtroende. Här har hemsidan en viktig roll för att ge rätt underlag. Konsultation - innebär att ge medborgarna möjlighet till att ta ställning till vilket alternativ de tycker är mest lämpligt för en aktuell fråga. Här utgår man från färdiga alternativ som är beredda av professionen och godkända av de förtroendevalda och där medborgarna får ta ställning till om de föredrar alternativ 1 eller 2 eller A eller B. Dialog här ger man människor möjlighet att möta andra för att föra dialog om en aktuell fråga. Utgångspunkten är att alla ska få föra fram sin åsikt och argumentera för sin syn på frågan. Grunden är att man inte behöver nå konsensus. Delaktighet innebär att medborgarna deltar under en längre tid och är med i en utvecklingsprocess från det vita pappret till färdigt förslag som underlag till politiska beslut. Deltagandet blir på en djupare nivå. Medbeslutande här har den representativa valda församlingen valt att delegera ansvar till nämnd eller styrelse där delegaterna inte är valda utifrån partitillhörighet utan valda som person

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Varför ny konstpolicy? Kommunens fastighetsavdelning bolagiserades under kommunalt ägda AB Ängelholmslokaler Vems ansvar? Vilka pengar? 2014-12-16

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Chefsjurist Linda Stenman Konkurrensverket Avdelningen för offentlig upphandling 103 85 STOCKHOLM. Kommunen får lämna följande synpunkter

Chefsjurist Linda Stenman Konkurrensverket Avdelningen för offentlig upphandling 103 85 STOCKHOLM. Kommunen får lämna följande synpunkter 2012-01-04 2589-2011 Chefsjurist Linda Stenman Konkurrensverket Avdelningen för offentlig upphandling 103 85 STOCKHOLM Er anmodan om upplysning avseende Ny arena R3 (812/2011) Konkurrensverket har anmodat

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ Detta avtal har denna dag träffats mellan (A) (B) Öresundståg AB, org. nr 556794-3492, med adress Stortorget

Läs mer

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036

Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Handläggare Datum Dnr Mattias Andersson 2012-11-01 KS 2012/0036 Projektplan - Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet 1. Bakgrund Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har sedan 2009 arbetat

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Beredningarna för medborgardialog

Beredningarna för medborgardialog Beredningarna för medborgardialog Johan Lindberg Strateg 044-309 32 23, 0768-87 12 77 johan.lindberg@skane.se Datum 2012-08-28 Dnr 1100552 1 (8) Medborgarperspektiv i styrningen - Lägesrapport angående

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

IZatrineholms kommun '\

IZatrineholms kommun '\ IZatrineholms kommun '\ NÄRINGSLIV OCH TILLVÄXT Näringslivschef Conny Petrén Kommunstyrelsens handling nr 28/2009 1 (6) Projektdirektiv för Projektet Katrineholms logistikcentrum, KLC Version 1, Antagen

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Ekonomismart ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2 Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Sida 1 av 7 Samarbetsavtalet Detta avtal reglerar samarbetsparternas

Läs mer

Revisionsrapport. Operationslokaler. Landstinget Gävleborg. David Boman Leif Karlsson

Revisionsrapport. Operationslokaler. Landstinget Gävleborg. David Boman Leif Karlsson Revisionsrapport Operationslokaler Landstinget Gävleborg David Boman Leif Karlsson September 2013 Operationslokaler Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund och syfte... 1 1.2 Revisionsfråga...

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 1 Antagna av kommunfullmäktige den 16 februari.2009 och gäller från och med den 1 mars 2009 till och med 2012 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Kommentar till partneringavtal mellan beställare och entreprenör, version 2009-09-15.

Kommentar till partneringavtal mellan beställare och entreprenör, version 2009-09-15. BYGGHERRARNA Verksamhetsutskottet Avtal & regelverk Håkan Albrecht Kommentar till partneringavtal mellan beställare och entreprenör, version 2009-09-15. Förord Mall/idé till partneringavtal har utarbetats

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun

Handikappolitiskt program. för. Orust kommun FÖRFATTNINGSAMLING (7.16) Handikappolitiskt program för Orust kommun 2010 2014 Handikappolitiskt program Övergripande handlingsplan Dokumenttyp Planer Ämnesområde Handikappolitik Ägare/ansvarig Stabschef

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark

Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark KS 16 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark Kommunstyrelsen Uppsala Innebandyallians och Upsala Friidrott: Ansökan

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

SAMMANTRADESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-11-21. Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 21 november 2013 kl. 08.30-1 0.00

SAMMANTRADESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-11-21. Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 21 november 2013 kl. 08.30-1 0.00 Ekonomiutskottet Sammanträdesdatum 2012-11-21 1(12] Plats och tid: Beslutande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 21 november 2013 kl. 08.30-1 0.00 Kerstin Gustafsson (M), ordförande Ann-Marie Johnsson

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1(8) Beslutad av kommunfullmäktige den 25 mars 2015 12 FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1. Inledning I kommunallagen markeras kommunfullmäktiges överordnade roll i förhållande till de kommunala bolagen.

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07 Nr 2015-07 s revisorer Granskning av resurser för projektledning och bevakning av projekt, BFAB och KvB. Granskningsrapport Nr 2015-07 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring

Läs mer

PROJEKTPLAN NY SIMHALL

PROJEKTPLAN NY SIMHALL ENKÖPINGS KOMMUN Vilhelm Backman/20120512 PROJEKTPLAN NY SIMHALL Ort och datum Ort och datum Enköping 2012- Enköping 2012- Beställare Beställarens ombud - Ansvarig NY SIMHALL Inledning... 2 Regler för

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 700 2004-01-26 6 2006-01-30 8 UPPHANDLINGSPOLICY 1. Inledning Upphandlingspolicyn är ett ramverk för hur kommunens och de kommunala bolagens upphandlingsverksamhet

Läs mer

Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning

Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning Återrapportering till Regeringen Socialdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats 2010-06-07 Bedömningsunderlag 2010 - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats Enhet/arbetsplats: Bygg & Projektering Chef för enheten/kontaktperson: Bo

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-01-17 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2012-01-17 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30-12:10 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Rodret Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande, ej 4-5 Inger Johnsson (C) Christian Andersson

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG 1 Bert-Olof Åkerström Kommunstyrelsen Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 Budget 2009 antogs av kommunfullmäktige den 11 december. Under hela hösten bedömdes effekterna

Läs mer

Rapport avseende granskning av resursfördelning

Rapport avseende granskning av resursfördelning Rapport avseende granskning av resursfördelning inom kultur- och fritidsnämnden Östersunds kommun April 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Revisionell bedömning 5

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-10-03 1 (18)

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-10-03 1 (18) 1 (18) Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 3 oktober, 2011 klockan 18.00 18.45 Christina Waster Jansson (S), Ordf. Britt-Inger Fröberg (S) Tobias Nordlander (S) Kerstin

Läs mer

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för anhörigorganisationer

Läs mer

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4 1(7) Projektnamn: Lokalförsörjning Projektledare: Britt Lexander, fastighetschef Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom PROJEKTPLAN Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom Bakgrund I Södertälje kommun finns tre dagverksamheter

Läs mer

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017.

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Datum: 2014-09-25 Sida: 1 (6) Mariestads kommun Sektor Utbildning Utbildningsnämnden Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Projekt skollokaler f-6

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser av att ingå i finskt förvaltningsområde KS-2014/1343

Ekonomiska konsekvenser av att ingå i finskt förvaltningsområde KS-2014/1343 Sida 1 av 5 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Stina Desroses Datum KS-2014/1343 Allmänutredare 2014-12-29 Kommunstyrelsen Ekonomiska konsekvenser av att ingå i finskt förvaltningsområde KS-2014/1343

Läs mer

Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor i tätorten.

Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor i tätorten. Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Anders Åström,0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Datum 2014-02-07 Ks/2014:2 120 Fastighetsfrågor - allmänt Svar på återremiss - Antalet högstadieskolor

Läs mer

Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314)

Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314) 1 (7) KOMMUNFULLMÄKTIGE Handläggare Josefin Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-25 Dnr 13-0351 Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314) Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (nedan kallat bolaget)

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Till styrelsen. Exploatering av Albano med student- och forskarbostäder m m - samarbetsavtal med Akademiska Hus

Till styrelsen. Exploatering av Albano med student- och forskarbostäder m m - samarbetsavtal med Akademiska Hus Tillhör punkt 12 på dagordningen till styrelsesammanträde med AB Svenska Bostäder 2012-06-14 Till styrelsen Exploatering av Albano med student- och forskarbostäder m m - samarbetsavtal med Akademiska Hus

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund och syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Projektorganisation och metod 4 5. Kommunens organisation kring lokalförsörjning 4 5.1

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING

1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING Blad 1 RIKTLINJER FÖR STYRNING OCH LEDNING Antagna av kommunfullmäktige den 12 april 2006, 89 med ändring och tillägg den 13 december 2006, 351 och 352, 13 februari 2008, 34, 18 juni 2008, 215, 10 september

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL

VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL ORSA KOMMUNS VÄRDEGRUND I vår kommun värnar vi de mänskliga rättigheterna och barns och ungdomars speciella rättigheter. Det innebär att alla i kommunen bemöter andra med öppenhet,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Mälardalens. M högskola 2012-05-07. Beställare: Projektledare: Dnr: Elin S Olander 1.1-590/11 ... 4. Mälardalens högskola Projektbeställning

Mälardalens. M högskola 2012-05-07. Beställare: Projektledare: Dnr: Elin S Olander 1.1-590/11 ... 4. Mälardalens högskola Projektbeställning Mälardalens M högskola 01-05-07 PROJEKTBESTÄLLNING Administrativ översyn Beställare: Projektledare: Dnr: Styrgruppen i projektet administrativ översyn 1.1-590/11 Innehållsförteckning 1 Projektets syfte...

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89.

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89. Utbildnings- och kulturnämnden 2015-08-11 Plats: Tågarpskolan ( OBS!, samling i huvudentrén på Tågarpskolan) Tid: 2015-08-17 kl. 18:00 Kl. 17.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Partnering Erfarenheter av byggbransch i förändring. Anne-Christine Ehn, Upphandlingskonsult

Partnering Erfarenheter av byggbransch i förändring. Anne-Christine Ehn, Upphandlingskonsult Partnering Erfarenheter av byggbransch i förändring Anne-Christine Ehn, Upphandlingskonsult Definition Partnering = strukturerad samarbetsform (genomförandeform) i byggbranschen, där byggherren, konsulterna,

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Liljevalchs konsthall, fastigheten Konsthallen 1,3 och 4, till- och ombyggnad och renovering. Lägesrapport.

Liljevalchs konsthall, fastigheten Konsthallen 1,3 och 4, till- och ombyggnad och renovering. Lägesrapport. Dnr Sida 1 (5) 2016-04-26 Handläggare Daniel Sahlin 08-508 269 31 daniel.sahlin@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2016-05-17 Liljevalchs konsthall, fastigheten Konsthallen 1,3 och 4, till- och ombyggnad

Läs mer

Framtidsbild Västsverige

Framtidsbild Västsverige 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-02-13 RS140084 Linn Berntsson, Projektledare och kommunikatör Regional samhällsplanering 035-179879 Regionstyrelsen Framtidsbild Västsverige

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

MARKANVISNINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN

MARKANVISNINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN 1 (8) MARKANVISNINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN Riktlinjerna är framtagna av kommunledningsförvaltningen och beslutade i kommunfullmäktige 83. Markanvisning Med markanvisning avses en överenskommelse mellan

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma. ordförande Gunilla Tynell (fp) vice ordförande Karl-Gustav Nilsson (s) Sammanträdesdatum s. 1 (11) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott 2007-04-16 Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 16 april, kl. 07 30-09 00 Beslutande Linda Wahlqvist (m)

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2015-03-01 Av Annette Andersson/ Mona Andersson Marie-Christine Martinsson Verksamhetschef Ägare Innehåll:

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM RAMAVTAL OM FINANSIERING OCH MEDFINANSIERING AVSEENDE ÖKAD TILLGÄNGLIGHET I STORSTÄDERNA SAMT ÖKAT BOSTADSBYGGANDE STORSTAD STOCKHOLM Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning

Läs mer

Bolagspolicy för Vara kommun

Bolagspolicy för Vara kommun Bolagspolicy för Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XX 1. Bakgrund och omfattning Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den

Läs mer

4. Rapport: VA-verksamhetsområde Sörfjärden. 5. Rapport: Projekt Medborgarservice. 6. Information om de nya föreningsbidragen.

4. Rapport: VA-verksamhetsområde Sörfjärden. 5. Rapport: Projekt Medborgarservice. 6. Information om de nya föreningsbidragen. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 27 mars 2014 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande

Läs mer

Styrelseutbildning del 2, Stockholms Stadshus AB

Styrelseutbildning del 2, Stockholms Stadshus AB Styrelseutbildning del 2, Stockholms Stadshus AB Inger Kjaerboe (ekonomidirektör) Susanna Höglund (koncernkontroller) Andreas Jaeger (koncernkontroller) 15 september 2015 Styrelsearbete i Stockholms Stadshus

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 84 Den 2013-12-16 Kommunfullmäktige 2013-12-16 15 Kommunstyrelsen 2013-12-10 17 Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03 10 Kf 84 Ks

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Utlåtande 2014:88 RI+V (Dnr 023-555/2014) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i kv. Hornslandet (tidigare kv. N15) i DP Norra 2 i Norra Djurgårdsstaden. Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010

Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 1(6) Program för e-förvaltningsutveckling i Norrköpings kommun 2008-2010 Ersätter programmet för utveckling av elektroniska tjänster 2004-03-01 39 Fastställd av kommunfullmäktige 2008-12-15 214 2(6) Program

Läs mer

Granskning av inköp och upphandlingar

Granskning av inköp och upphandlingar Granskning av inköp och upphandlingar Ekerö kommun Lotta Ricklander Januari 2012 2012-01-18 Lotta Ricklander Projektledare Anders Hägg Uppdragsansvarig Innehållsförteckning Inköp och upphandling Sammanfattning

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Eftersom vi just nu har flera frågor inom skridskosporten som ligger på politikernas bord och det snart är val så gick skridskoföreningarna tillsammans med skridskoförbundet

Läs mer

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten SKRIVELSE Utbildningschefsnätverket 2016-04-22 ÄRENDE 7 Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten Inledning Den här konsekvensanalysen har tagits fram för att synliggöra olika aspekter som

Läs mer

Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning

Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning Version 1.0 2015-10-15 1 Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning Inledning Vikten av att arbeta tillsammans och övergripande Göteborg utvecklas just nu i ett rasande tempo som vi inte sett

Läs mer

Komplettering av ansökan till projekt nr 46 Stadens ljud samexistens och metodutveckling för ökad stadskvalitet

Komplettering av ansökan till projekt nr 46 Stadens ljud samexistens och metodutveckling för ökad stadskvalitet 2011-10-17 Malin Rizell malin.rizell@helsingborg.se Tel 042-107569 Dnr 28/2011 Delegationen för Hållbara städer Boverket Komplettering av ansökan till projekt nr 46 Stadens ljud samexistens och metodutveckling

Läs mer