STUDERA HISTORIA VID HELSINGFORS UNIVERSITET!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STUDERA HISTORIA VID HELSINGFORS UNIVERSITET!"

Transkript

1 STUDERA HISTORIA VID HELSINGFORS UNIVERSITET!

2 VÄLKOMMEN TILL HELSINGFORS UNIVERSITET! Helsingfors universitet är ett bland de hundra bästa i världen. Det är också Finlands äldsta och mest mångvetenskapliga universitet och värnar om en levande tvåspråkighet. BLAND DE 100 BÄSTA På Helsingfors universitet bedrivs högklassig forskning hand i hand med framstående undervisning. Sitt samhälleliga ansvar bär universitetet genom att ställa sin forskning och kompetens i samhällets tjänst och arbeta för ett rättvist samhälle och mänsklighetens bästa. Enligt ranking listorna över världens bästa universitet placerar sig Helsingfors universitet bland de hundra bästa. Den humanistiska fakulteten dit läroämnet historia hör placerar sig ännu högre bland de 50 bästa i världen! Som studerande på Helsingfors universitet är du en del av Finlands mångsidigaste institution för vetenskap, bildning och intellektuell förnyelse. Kom med och forma framtiden! NATURLIGT TVÅSPRÅKIGT På Helsingfors universitet värnar man också om tvåspråkigheten. Universitetet är tvåspråkigt enligt lag, vilket betyder att de officiella undervisnings- och examensspråken är finska och svenska. Undervisning erbjuds på svenska i alla de ämnen där det finns en svenskspråkig professur. I praktiken finns över 40 professorer och ett hundratal lärare som undervisar på svenska. Förutom historia, kan man studera bland annat nordisk litteratur, nordiska språk och filosofi på svenska. Dessutom har man alltid rätt att skriva tenter, essäer och examensarbeten på svenska också när undervisningsspråket är finska.

3 VARFÖR HISTORIA? Är du intresserad av historia? Vill du studera ämnet pä högskolenivå? Och dessutom på svenska? Henrik Meinander, Professor i historia HISTORIA GER INSIKT Historia ger perspektiv och lär dig kritisk tänkande. I och med att du utvecklar din förståelse för historia uppnår du också en djupare insikt i din samtid. HISTORIA ÄR MÅNGSIDIGT Du kan specialisera dig enligt eget intresse eftersom studierna i det svenska ämnet historia vid Helsingfors universitet inte har några principiella avgränsningar i fråga om tidsperioder, geografiska områden eller teman. Då rekommenderar jag varmt en studieplats i historia vid humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Vi erbjuder en stimulerande och mångspråkig undervisningsmiljö i huvudstadens hjärta, en högt kvalificerad lärarkår, landets bästa bibliotek och alla viktigaste arkiv, ett stort utbud av möjliga biämnen och specialiseringsalternativ, samt ypperliga möjligheter att studera även på finska och engelska. Kort sagt, välkommen till Helsingfors universitet! HISTORIA LEVER I NUET Historia hör inte bara till det förflutna, varför studierna inkluderar också samtidshistoria. Bland annat på kursen i historiekultur får du fördjupa dig i hur historia används inom samhället och lära dig dig att ifrågasätta etablerade sanningar och myter. På kursen i spelkultur får du reflektera över hur historia porträtteras i dataspel och hur detta påverkar vår historiesyn. Du kan också specialisera dig på digital historia och hur digitala medier påverkar historia. VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT STUDERA HISTORIA? LAURA OKSANEN Det är mångsidigt, man kan lära sig så mycket om så olika saker allt har en historia och historia finns omkring oss i hela vår vardag, det vidgar våra vyer! SEBASTIAN LINDBERG Studier i historia går ut på att lära sig läsa och skriva: att läsa kritiskt och analytisk och förmedla det vidare. INA SUOMINEN Hissastuderande har det gemensamt att alla tycker om goda historier! Vi har också de bästa studieresorna: Istanbul, Balkan, andra spännande ställen... Historiker är det bästa resesällskap man kan tänka sig, med dem lär man sig mer än med någon annan! JOHANNA REHN Historia hjälper en att förstå världen, det är fascinerande att sätta in sig i andra tider och kulturer man får ta del i andra människors liv och försöka förstå deras samhälle och kultur.

4 STUDIERNA I PRAKTIKEN EXAMENSSTRUKTUREN Studierna är uppbyggda så att man först avlägger kandidatexamen, dvs. lägre högskoleexamen och sedan magisterexamen, dvs. högre högskoleexamen. I kandidatexamen på 180 studiepoäng ingår studier i huvudämnet, biämnesstudier i ett till två biämnen, samt vissa övriga kurser som språkstudier. I magisterexamen på 120 studiepoäng ingår främst fördjupade studier i huvudämnet, men man kan inkludera ett biämne också. Slutarbetet, pro gradu avhandlingen är en viktig del av magisterstudierna. Efter magisterexamen finns också möjligheten att fortsätta studierna och ansöka om rätten att göra en doktorsexamen. Doktorsexamen avläggs genom en mängd studier inom det ämnesområde man valt att specialisera sig på och genom att man skriver en doktorsavhandling. Foto: Ari Aalto Foto: Veikko Somerpuro SPECIALICERING Studierna i det svenska ämnet historia vid Helsingfors universitet ger en allmän utbildning i historia, historievetenskapliga metoder och deras teoretiska grund. Eftersom ämnet inte har några principiella avgränsningar i fråga om tidsperioder, geografiska områden eller teman, kan man specialisera sig inom ämnet på det stora hela efter eget intresse. Det är också möjligt att utnyttja kurser som erbjuds av de finska läroämnena: allmän historia, samt Finsk och nordisk historia SPRÅKSTUDIER Universitetets språkcentrum har kurser i 18 olika språk. Här kan du läsa allt från italienska till japanska och stärka dina språkkunskaper inför t.ex. en period i utbyte. BIÄMNEN Utöver ditt huvudämne studerar du också ett eller flera biämnen. Inom historia har man en relativt stor valfrihet och kan välja biämnen i stort sett utgående från egna intressen. På svenska kan man studera till exempel filosofi och nordisk litteratur, men det lönar sig att bekanta sig med det stora finska utbudet också. Bara inom den humanistiska fakulteten finns upp till 66 ämnen att välja mellan! ÅK UTOMLANDS! Via olika nätverk kan du söka dig till universitet såväl i Norden, Europa som på andra håll i världen. Utbytesstudier är unik chans att bekanta sig med en annan kultur, få utmärkta språkkunskaper och vänner för livet, samt en fin möjlighet att fördjupa sina studier.

5 STUDIELIVET Det finns en myriad av aktiviteter att hänge sig åt utanför kurserna. Under studietiden knyts vänskaper för livet och föreningar av alla slag inbjuder till att pröva på nya saker vill du kanske lära dig att fäktas, fotografera eller sjunga i kör? ÄMNESFÖRENINGEN HISTORICUS Historia studier är inte enbart gamla greker och dammiga arkiv. Mellan tenterna och essäerna samlas studerandena för ett och annat skoj. Ämnesföreningen Historicus ordnar bland annat sitsar, fester, resor, idrotts- och kulturevenemang, något finns alltså för alla. Historicus är ett lysande ställe att knyta kontakter till både yngre och äldre studerande. Föreningen välkomnar alla studerande med en öppen famn och redan under det första studieåret kommer man med i studielivets svängar och föreningens verksamhet. Historicus håller hus på Nya Studenthuset mitt i Helsingfors centrum nära campusområdet. De vänskapsband man knyter inom föreningen kryddar vardagen och garanterar många goda skratt. Som exempel på aktiviteter Historicus har ordnat på senaste tiden kan nämnas föreningens resa till Belgrad i Serbien, en sits med temat konspirationsteorier, en vänskaplig trekamp mot historiestuderandena vid Åbo Akademi och gulisorientering på Sveaborg. Historicus har också mycket samarbete med andra studentföreningar och ordnar evenemang tillsammans med dem. På detta vis skapar man ett brett kontaktnät och får vänner runt om hela universitetet. Välkommen! Läs mer om oss på våra hemsidor: STUDENTKÅREN & ANNAN FÖRENINGSVERKSAMHET Alla studerande vid universitetet är medlemmar i Helsingfors universitets studentkår, som bevakar studenternas intressen och erbjuder både rådgivning och olika förmåner. Dessutom finns mycket annan föreningsverksamhet man kan delta i efter eget intresse. Under studentkåren verkar allehanda musik-, teater-, spel-, och sportföreningar - det finns garanterat något för alla. NATIONERNA Du kan också vara medlem i någon av de fyra svenskspråkiga nationerna: Nylands nation, Vasa nation, Åbo nation eller Östra Finlands nation. De är sedan länge ett sätt för studerande att organisera sig enligt landskap och via dem kan du träffa andra som är hemma från samma trakt som du. Förutom hemtrevlig stämning erbjuder nationerna mycket program året runt och medlemskap i dem är ett utmärkt sätt att få vänner över ämnesgränserna IDROTT & HÄLSA Det är både lätt och förmånligt att hålla sig i form som studerande. Unisport har flera träningslokaler och ett mångsidigt utbud av olika grenar: gym, bollsport, klättring och gruppträning från spinning till yoga. Händer det att du studerat så hårt att axlarna krampar så kan du boka en massage för att slappna av. Studenthälsan, som har sin lokal alldeles i centrum i Tölö, sköter om de studerandes hälsa. TUTORERNA I HISTORIA Sofie Fogde & Martin Pettersson: Vi finns till som hjälp och stöd vid studiestarten!

6 ARBETSLIVET EN BRA GRUND En kandidat- eller magister-examen i historia utgör en utmärkt bas för en karriär inom många olika fält. Studierna ger dig sakkunskap i historia och en djup förståelse för dagens samhälle, samtidigt som du utvecklar din förmåga till kritiskt tänkande och lär dig kommunicera väl i både skrift och tal. I kombination med dina individuella språkkunskaper och biämnen är det en god grumd för nya utmaningar efter studierna. MÅNGA MÖJLIGHETER Historiker arbetar exempelvis med undervisning eller forskning, som journalister, på museer, arkiv eller förlag, med innehållsproduktion eller inom kommunikations- och informationsområden. ARBETSPRAKTIK I slutskedet av studierna har varje studerande möjlighet att avlägga en tre månaders arbetspraktik för att komma i kontakt med arbetslivet och få konkret erfarenhet av den egna branschen. Det finns också kurser som är inriktade på det kommande yrkeslivet. På dem bekantar man sig med arbetsmöjligheter bl.a. genom praktiska projektarbeten och tillsammans med alumner som berättar om sina karriärvägar. KARRIÄRSERVICE Universitets karriärservice ger studerande individuell vägledning gällande arbetssökning. De organiserar också mentorverksamhet och kurser för att hjälpa studerande att ta de första stegen ut i arbetslivet. ALUMNERNA I HISTORIA HAR VÄLDIGT VARIERANDE KARRIÄRER: MICHAELA BRÄNN FM, egenföretagare Jag kan utan tvekan säga att jag har världens bästa yrke. För mig är det naturligt att kalla mig historiker, vilket arbete eller projekt jag än är engagerad i. Med yrke avser jag ett sätt att tänka, analysera, hitta samt se på information i dess olika skepnader, och en färdighet att ta itu med varierande arbetsuppgifter. Bredden i studierna och möjligheten jag fick att fokusera på vad jag var intresserad i och bra på öppnade dörrarna in i arbetslivet. Uppmaningen jag fick som studerande var: arbeta utöva och lev ditt yrke! Vart har studierna i historia fört mig? För min egen del är svaret tudelat. Jag blev företagare samt en yrkesadministrator inom universitetsvärlden. Jag kan utan tvekan säga att jag har världens bästa yrke. Som företagare har jag satt i system det jag redan under studietiden gjorde, nämligen att projektbaserat förverkliga böcker. Under loppet av 13 år har jag forskat och skrivit eller redigerat knappt tjugo böcker inom kulturhistoria, med stark fokus på finlandssvenska föreningars historia inom de senaste 100 åren. Också svenskspråkiga studenters historia, speciellt vid Nylands nation, har engagerat mig under årens lopp. Det var temat för min pro gradu avhandling i historia som ledde till att jag idag ansvarar för fortbeståndet av nationens konstsamling och dess hus. Som ett anndra stråk i min karriär har jag arbetat vid Teaterhögskolan, Aalto universitetets högskola för konst, design och arkitektur, samt Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Jag har fungerat som webbproducent, koordinator för ett doktorandprogram samt som forskningskoordinator. På dessa arbetsplatser har förmågan att vara strukturerad, initiativtagande och lyhörd varit viktigt. Ett intresse för strategiskt tänkande, kreativt planerande och praktiskt utförande har också varit centralt. Att vara historiker och humanist har givit mig en insikt i samtliga av dessa universitets verksamhetsområden, uttryckssätt och forskningsfält.

7 HENRIK FORSBERG FM, doktorand i historia Jag började studera historia eftersom jag inte hade någonting bättre att göra. Pluggande hade jag alltid haft lite svårt med, men av någon orsak hade jag fått för mig att till Helsingfors universitet skulle jag och historia verkade som det mest naturliga ämnesvalet. De första åren gick jag lite vilse med mina studieintressen samt med prestationerna, men någon gång under kandidatarbetet började jag inse att utbildningen egentligen var ämnad till att erbjuda forskarfärdigheter vill man göra en karriärplan så rekommenderar jag att fokusera på sådant som man njuter av även om bara en minoritet av magistrarna fortsätter på den banan. Samtidigt klarnade mitt egna karriärsletande och jag bestämde mig för att avhandlingen pro gradu fick bli ett test om jag verkligen borde fortsätta med forskning inom humaniora och samhällsvetenskaper. Jobbigt var det, men samtidigt blev jag också fascinerad av problemlösning och svårigheten att kunna formulera en egen ståndpunkt i relation till ett problem. Jag beslöt mig för att fortsätta till doktorsexamen. Det bästa är att jag nu får forska i sådant som intresserar mig själv. Nackdelen är osäkerheten vad beträffar forskningsfinansiering. Men vill man göra en karriärplan så rekommenderar jag att fokusera på sådant som man njuter av. För min del kan jag säga att intressantaste inte är historia i sig, utan vad människorna väljer att göra med historia. ANTTI POKELA FM bokg r a fi ker illustratör Där började allt: med mitt personliga intresse för historia. Historia är intressant och ger perspektiv. Där började allt: med mitt personliga intresse för historia. Mitt andra stora intresse var grafisk form och teckning. Jag valde ändå att studera något mera allmänbildande. Under studierna tog det tid att hitta sin nisch. Mitt område blev bokhistoria, men det klarnade först under de sista åren av studierna. Före det läste jag allt möjligt intressant. Det grafiska kom med på ett sidospår. Vid sidan av studierna tecknade jag och layoutade t.ex. ämnesföreningens tidskrift. Sen fick jag allt mer grafiska jobb. Nu formger jag böcker, främst inom humanistiska vetenskaper, och har ett drömyrke som kombinerar mina båda intressen. Som grafiker och illustratör upplever jag mig ha indirekt stor nytta av historiestudierna. Att sätta sig in i, förstå och återge större helheter. Det är ganska långt det både historiestudier och formgivande av böcker handlar om. ANNA WILHELMSON FM, museilektor Jag har varit intresserad av historia ända sedan jag var liten och började studera det direkt efter gymnasiet. Förutom historia studerade jag också b.la. museologi, nordiska språk och statsvetenskap. Idag jobbar jag som museilektor på Esbo stadsmuseum. Under studietiden funderade jag ofta på om jag ville bli historielärare eller inte jag har alltid tyckt om att undervisa men var inte helt säker på om läraryrket ändå var det jag jag har nytta av mina studier varje dag på jobbet och lär mig också nya saker hela tiden ville. Att arbeta på ett museum med museipedagogik är ett mycket bra alternativ jag får prata om historia hela dagarna men har antagligen en mer omväxlande dag än många lärare och kommer i kontakt med både dagisbarn, gymnasister och vuxna. Museipedagogik är fortfarande ganska nytt i Finland och ett spännande sätt att kombinera historia och arbete. Jag har nytta av mina studier varje dag på jobbet och lär mig också nya saker hela tiden, inte minst via intressanta diskussioner med besökare. Det bästa är när man plötsligt ser hur någon blir riktigt intresserad och inser hur spännande och viktigt historia är!

8 ANSÖKAN ANSÖKNINGSTIDEN ÄR KL VEM KAN SÖKA? Den som söker till universitetet måste ha genomfört tillräckliga tidigare studier för att uppnå högskolebehörighet. I den gemensamma ansökan söker du oftast till kandidat- och magisterstudier på grundval av studentexamen eller någon annan examen på andra stadiet. HUR SÖKER MAN? Fyll i ansökningsblanketten till högskolornas gemensamma ansökan på portalen Studieinfo.fi och skriv inträdesprovet till historia som ordnas på universitetet i maj. VIKTIGA DATUM kl Ansökningstiden går ut kl.9-13 Urvalsprovet för historia Urvalsresultaten publiceras Om reservplatser meddelas senast då vecka Studierna börjar OBS Kontrollera datum via länken nedan! MER INFORMATION Universitetetslektor i historia Derek Fewster tel (0) / derek.fewster@helsinki.fi Humanistiska fakultetens info om urval Universitetets ansökningsservice e-post: studera@helsinki.fi telefon måndag-fredag kl : +358 (0)

9

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning HT2013 Caroline Engels Tidigare utbildning: Kandidat i Utvecklingsstudier med inriktning

Läs mer

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig

FRIS-Info Nr 2 2012. Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Informationen i Fris-Info denna gång handlar om: VU och verksamhetsledare Julia Sjöholm presenterar sig Pidromästerskpen i Västerås Information om framtidsmötet i Eskilstuna Svenska Dagen firas i år i

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6

1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 Våren 2005 1 ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVFÄRDEN 2 2 ATT ANLÄNDA TILL KØBENHAVN OCH CBS 2 3 PRAKTISKA RÅD 3 4 STUDIER 3 5 KURSER 5 6 STUDIESOCIALT 6 7 FINANSIERING 6 8 VARFÖR SKALL DU ÅKA TILL KÖPENHAMN? 6 1 Att

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Kandipalaute - Kandidatrespons 2013

Kandipalaute - Kandidatrespons 2013 6% Kandipalaute - Kandidatrespons 2013 Valitse, millä kielellä haluat vastata kyselyyn. Välj på vilket språk du vill svara på enkäten. Please choose the language in which you want to answer the survey.

Läs mer

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA Estetiska programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA estetiska programmet your way to express Estetiska programmet är för dig som tänker dig en framtid där vidare studier, inom såväl estetiska som andra verksamhetsområden

Läs mer

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI

MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 MAGISTERSTUDIER I DRAMATURGI Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterstudierna i dramaturgi är tvååriga och innebär heltidsstudier. Den som

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap UTVÄRDERING AV TRÄDGÅRDSINGENJÖRSPROGRAMMET

Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap UTVÄRDERING AV TRÄDGÅRDSINGENJÖRSPROGRAMMET Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap UTVÄRDERING AV TRÄDGÅRDSINGENJÖRSPROGRAMMET Du som står i begrepp att ta ut din examen, har erfarenhet av hela utbildningsprogrammet.

Läs mer

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016.

ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. Helsingfors universitet Juridiska fakulteten 14.11.2011 ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR I JURIDIK VID ENHETEN I VASA PÅ VISS TID FÖR TIDEN 1.1.2012 31.12.2016. BESKRIVNING AV VERKSAMHETSFÄLTET 1. Juridiska fakultetens

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9

15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 KAPITEL 15 ÅRSKURS 7 9 15.1 Övergången mellan årskurs 6 och 7 och uppdraget i årskurs 7 9 Övergången mellan årskurs 6 och 7 Övergången från årskurs sex till årskurs sju förutsätter systematiskt samarbete

Läs mer

Masterprogram i språk och litteratur

Masterprogram i språk och litteratur Masterprogram i språk och litteratur MA Programme (2 years) in Language and Literature 1. Basdata Omfattning 120 högskolepoäng Examen Beroende på valda kurser leder utbildningsprogrammet fram till filosofie

Läs mer

Lär dig mer om de. kulturella näringarna!

Lär dig mer om de. kulturella näringarna! Lär dig mer om de kulturella näringarna! Fortbildning av affärsrådgivare De kulturella näringarna skapar jobb och hållbar ekonomisk tillväxt. Dessa branscher teater och scenkonst, bildkonst, kulturarvsinstitutioner,

Läs mer

STUDENTBAROMETERN HT 2012

STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDIE- OCH ARBETSMILJÖ APPENDIX III INSTITUTIONEN INGENJÖRSHÖGSKOLAN FÖRELIGGANDE RAPPORT är nummer arton i rapportserien Rapport från Centrum för lärande och undervisning.

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studera skandinavistik - mitt i Sverige STUDERA SVENSKA SPRÅKET OCH KULTUREN PÅ PLATS I SVERIGE! Är du intresserad av att lära dig det svenska språket och bli kunnig i svenska samhälls-

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI

UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET I DRAMATURGI Femårig utbildning, 300 sp Kärnan i utbildningsprogrammet i dramaturgi är ett frågande, experimenterande

Läs mer

Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden

Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden Arbetsforums rapporter: Placering på arbetsmarknaden Matias Erlund Arbetsforum 1 Arbetsforums karriäruppföljning Utexaminerade magistrar sedan 1995 Normalt 1 år efter examen Magistrar regelbundet, doktorer

Läs mer

Turism och destinationsutveckling, 180 hp

Turism och destinationsutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Turism och destinationsutveckling, 180 hp Tourism and destination development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUDG Grundnivå

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande TÄRNA FOLKHÖGSKOLA Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande 2009-09-18 - 2 - Innehåll Bakgrund... - 3 - Syfte... - 4 - Metod... - 4 - Fakta... - 5 - Resultat... - 7 - Diskussion... - 9 - Referenser...-

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska

Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska = Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 18 januari 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET FÖR KOREOGRAFER

MAGISTERPROGRAMMET FÖR KOREOGRAFER Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 MAGISTERPROGRAMMET FÖR KOREOGRAFER Tvåårig utbildning, 120 sp Magisterprogrammet i koreografi består av 2 år av närstudier på heltid.

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design, 120/180 hp

Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design, 120/180 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design Programkod: NGTRK Fastställd av utbildnings- och forskningsnämnden 2010-12-09 Utbildningsplan Trädgårdsmästarprogrammet

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET FÖR LJUDDESIGN

MAGISTERPROGRAMMET FÖR LJUDDESIGN Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 MAGISTERPROGRAMMET FÖR LJUDDESIGN Tvåårig utbildning, 120 sp Den grundläggande uppgiften för magisterprogrammet för ljuddesign är att

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Nordiska språk i svenskundervisningen

Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Nordiska språk i svenskundervisningen Innehåll Inledning 6 Lärarna i årskurs 4-6 i grundskolan 8 Lärarna i årskurs 7-9 i grundskolan 11 Lärarna i gymnasieskolan

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers Mentorguide Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 2 Så här används guiden... 4 3 Översikt över mentorprogrammet... 5 3.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 3.2 Mentorprogrammets

Läs mer

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola 2 Malmö Borgarskola Malmö Borgarskola är en mötesplats i en stimulerande studiemiljö för ungdomar från hela Skåne. Vi har

Läs mer

Examensfordringar 2015 2020. Magisterexamen i teaterkonst, ljud (120 sp)

Examensfordringar 2015 2020. Magisterexamen i teaterkonst, ljud (120 sp) Examensfordringar 2015 2020 Magisterexamen i teaterkonst, ljud (120 sp) Magisterexamen (120 sp) tar två år och bygger vidare på kandidatexamen i teaterkonst (180 sp) eller motsvarande studier, kunskaper,

Läs mer

ERASMUS utbytesrapport

ERASMUS utbytesrapport ERASMUS utbytesrapport Stuttgart, hösten 2012 Johan Dahl Utbildningsprogrammet för automations- och systemteknik Utbytesrapport fra n Stuttgart Val av utbytesplats Valet av studieort var inte lätt. Jag

Läs mer

Vad händer efter kandidatarbetet? Våren 2016 Johanna Söderholm

Vad händer efter kandidatarbetet? Våren 2016 Johanna Söderholm Vad händer efter kandidatarbetet? Våren 2016 Johanna Söderholm Vad omfattar helheten kandidatarbete och seminarium? Närvaro under föreläsningar och verkstäder Uppgifter Kandidatarbetet (+ inlämning eage)

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

Grundskoleprogram 2012

Grundskoleprogram 2012 Grundskoleprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola,

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER

Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER Alla texter i essäserien Dialogen har global paginering, vilket innebär att sidnumren är unika för var essä och desamma som i kommande tryckta upplaga.

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I LJUD

MAGISTERPROGRAMMET I LJUD Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2016 MAGISTERPROGRAMMET I LJUD Tvåårig utbildning, 120 sp Den grundläggande uppgiften för magisterprogrammet i ljud är att producera yrkeskunniga

Läs mer

Utveckla dina FÖRMÅGOR

Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR Utveckla dina FÖRMÅGOR I framtiden semestrar vi på månen, bor i hus som producerar energi och åker i förarlösa bilar. Kanske har vi flera yrken samtidigt och lever dubbelt så länge?

Läs mer

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap TRANSFER: CIRKUS & MANAGEMENT ETT UTBILDNINGSPROJEKT Som ett led i forskningsprojektet, och som en utveckling av undervisningen på respektive högskola, beslöt vi att se vad som hände om vi sammanförde

Läs mer

Enkät om köandet i SKB

Enkät om köandet i SKB Enkät om köandet i SKB Under perioden 1 januari till 8 februari 00 har föreningens köande medlemmar haft möjlighet att, på SKBs hemsida, svara på frågor om: - Köandet i SKB - Informationen om befintliga

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden

Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden Statistik Studentmedarbetare ett steg in på arbetsmarknaden Ta tillvara studenternas kompetens Sveriges studenter behöver fler och effektivare vägar till jobb! Jusek har länge arbetat för en starkare koppling

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

VILL DU HA VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID?

VILL DU HA VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? VILL DU HA VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB DÄR DU PÅVERKAR SVERIGES FRAMTID? REKTOR HAR ORDET Välkommen till MDH! Här börjar din resa som kommer att ge dig ny kunskap, nya vänner och många upplevelser. Väljer

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer?

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer? Enkäten Bakgrund 1. Vilket kön har du? Man Kvinna 2. Hur gammal är du? -25 26-30 31-35 36-3. Vilket program läste/läser du? Inom parenteserna står de olika namn utbildningarna haft genom åren. C (Datavetenskaplig

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet kattegattgymnasiet sannarpsgymnasiet sturegymnasiet samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet passar utmärkt för dig som vill inrikta dig mot att arbeta med

Läs mer

tidskrift för politisk filosofi nr 2 2013 årgång 17

tidskrift för politisk filosofi nr 2 2013 årgång 17 tidskrift för politisk filosofi nr 2 2013 årgång 17 Bokförlaget thales politisk filosofi idag politisk filosofi idag intervju med martin peterson, professor i filosofi vid eindhoven university of technology

Läs mer

Efter examen En uppföljning av 2011 års examensstudenter. Företagsekonomiska institutionen

Efter examen En uppföljning av 2011 års examensstudenter. Företagsekonomiska institutionen Efter examen En uppföljning av 2011 års examensstudenter Företagsekonomiska institutionen Utbildningar som ger arbete Företagsekonomiska institutionen är en av de största institutionerna vid Stockholms

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN

UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN Val av nya studerande till Konstuniversitetets Teaterhögskolan 2015 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR LJUSDESIGN Treårig utbildning, 180 sp Den grundläggande uppgiften för utbildningsprogrammet för ljusdesign

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

Utvärdering av HF:s och IPL:s studieorientering och den första studiehösten rapport på förstaåringarnas utvärdering

Utvärdering av HF:s och IPL:s studieorientering och den första studiehösten rapport på förstaåringarnas utvärdering 6.11.2013 Humanistiska fakulteten och Institutionen för psykologi och logopedi Utvärdering av HF:s och IPL:s studieorientering och den första studiehösten rapport på förstaåringarnas utvärdering hösten

Läs mer

Kulturama Teater Ta plats på scen

Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater Ta plats på scen Kulturama Teater 1 Sveriges största center för estetiska utbildningar Drömmer du om en framtid som skådespelare? Då måste du lära dig att förstå och kunna gestalta varför

Läs mer

Uppföljning av studenter som läst statvetenskap C och D

Uppföljning av studenter som läst statvetenskap C och D Linköpings universitet Alumniverksamheten www.liu.se/alumni Uppföljning av studenter som läst statvetenskap C och D Av: Gunilla Bergstrand På uppdrag av EKI Datum: 5-5-29 1. INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND...

Läs mer

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv Media Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv När vi jobbar med media kommer du att få lära dig om reklamens syfte och påverkan. Du får lära dig hur en tidning är uppbyggd samt hur hur de olika delarna, som tex

Läs mer

Snart färdig- informationstillfälle

Snart färdig- informationstillfälle Snart färdig- informationstillfälle 18.11.2015 13.30-14.30 på svenska 14.30-15.30 in English Studierådgivare/Study Advisors Kerstin Fagerström, Heidi Karlsson och Jessica Lindroos Fakulteten för naturvetenskaper

Läs mer

Utbildningar i Humaniora. vid Stockholms universitet

Utbildningar i Humaniora. vid Stockholms universitet Utbildningar i Humaniora vid Stockholms universitet I den här broschyren ser du vilka utbildningar Stockholms universitet erbjuder inom humaniora och språk. Du kan välja mellan omkring trettio olika språk.

Läs mer

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Till dig som ska börja ditt sista år på en arkitekt- eller ingenjörsutbildning inom Lantmäteri, Mark & Fastighetsjuridik, Väg & Vatten, GIS eller Samhällsplanering.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 7 Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Behavioral and Social Sciences, 180-210 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda!

40 års erfarenhet. Klassiskt eller digitalt - vi har båda! 40 års erfarenhet Zone Systems har 40 års erfarenhet av kundkommunikation. Genom vårt stora kunnande och flexibla lösningar hjälper vi företag och varumärken att nå ut med sina budskap genom enhetlig,

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det du

Läs mer

Välkommen till Kulturledarprogrammet!

Välkommen till Kulturledarprogrammet! Växjö 2016-06-27 Välkommen till Kulturledarprogrammet! Vi skulle vilja hälsa dig välkommen till Kulturledarprogrammet (180 hp) på fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet. Med detta brev

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Anvisningar för utformning av sammandrag som mognadsprov

Anvisningar för utformning av sammandrag som mognadsprov För studerande vid ARTS som ska skriva ett sammandrag av sitt examensarbete som sitt mognadsprov Anvisningar för utformning av sammandrag som mognadsprov Vad är ett mognadsprov? Studerande som har svenska

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Utbildningsplan för. Utöver detta krävs för respektive inriktning även behörighet/ kunskaper enligt nedan: Inriktning mot arabiska:

Utbildningsplan för. Utöver detta krävs för respektive inriktning även behörighet/ kunskaper enligt nedan: Inriktning mot arabiska: Utbildningsplan för Kandidatprogram i global management Bachelor's Programme in Global Management 180.0 Högskolepoäng 180.0 ECTS credits Programkod: SFGMA Gäller från: VT 2014 Fastställd: 2013-09-04 Ändrad:

Läs mer

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen 2012-05-30 Utbildningsplan för Kandidatprogrammet Inredningsarkitektur och möbeldesign Gäller från HT 2012. Prefektbeslut 2011-09-09. Fastställd av KU-nämnden 2012-05-30. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna

Läs mer

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat.

I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Bilaga 1 I vilket förhållande står du till din anhörige som har problem med alkohol/droger? make/maka son/dotter förälder syskon arbetskamrat annat. Ange: Hur många år har du känt till att din anhörige

Läs mer