Livsmedelsstrategi Kalmar län Rådslag 20 maj 2015 Dokumentation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livsmedelsstrategi Kalmar län Rådslag 20 maj 2015 Dokumentation"

Transkript

1 1 Livsmedelsstrategi Kalmar län Rådslag 20 maj 2015 Dokumentation Här redovisas det som kom fram vid diskussioner i grupper och plenum. Samtliga power-pointpresentationer finns på Välkomna Stefan Carlsson, Helena Nilsson, Kicki Svensson. Se presentation Reglivs, rådslag Arbetssätt under dagen Lotta Folkesson och Per Petersson. Workshop I Analys Inledning av Kicki Svensson. Se presentation Reglivs, rådslag Diskussion, synpunkter på SWOT-analysen Styrkor Den starka primärproduktionen. Svagheter Svårt att få låna, finansiera nystart och nytänk. Brist på åkerareal hur mycket ligger i träda i Kalmar län, ffa i inlandet. Ökande myndighetskrångel och ständigt ökande detaljnivå. Att vi har en självbild av att vi är lite off. Svårighet att attrahera forskningen. Dålig, låg och svårighet att attrahera unga. Samarbetena är bristfälliga och kunde vara en mer utvecklande. Hur fortbildar man sig i regionen? De stora organisationerna LRF har inte utvecklats utan lever kvar i det gamla. Saknar det industriella i småskaligheten: börjar man i det småskaliga är det svårt att gå över till storskalighet. Lokala marknaden kan vara både en svaghet och en möjlighet. Möjligheter Att lyckas sälja in stolthet för livsmedelsproduktion och nya produkter kan ge finanser, innovation och satsningar. Lyft upp hållbarhetsfrågorna som en möjlighet. Att ha stort fokus på hållbarhet är en styrka. Linnéuniversitetets satsning på FoU är en möjlighet. Länets naturbruksgymnasium och möjligheten med dem att kunna stimulera. Det stora intresset som finns för mat och intresse för att veta mer om ursprung och kvalité.

2 2 Vi har mark som inte används för odling, men skulle kunna användas. Tänk utanför boxen. Utvecklingsmöjligheter av skärgårdsmark, samt hav och kust. Vår långa kustlinje är i sig en utvecklingsmöjlighet och tillgång. Vi kan ha mer gårdsnära ekologisk odling. Flera starka varumärken finns för att vårda och utveckla. Det starka djurskyddet i Sverige är idag ett hot men det bör bli en styrka och möjlighet. Vända tillväxthinder till fördelar, djurskydd, antibiotika. Hur kapitalisera på det? Lokala marknaden kan vara både en svaghet och en möjlighet. Skogstätt vilt och bär. Är även ett hot. Premiera hållbar produktion i stället för möt ekotrenden. Hot Det starka djurskyddet i Sverige är idag ett hot men det bör bli en styrka och möjlighet. Det oifrågasatta ekologiska tänket är ett hot, det höga lönerna i Sverige gör det svårt att odla ekologiskt lönsamt, detta är ett större problem än djurhållningskraven. EU regler motverkar regional upphandling. Maten förändrar klimatet och omvänt. Spekulation i jordbruksmark? Vattentillgången. Skogstätt vilt och bär. Är även en möjlighet. Övrigt Man behöver se helheten på ekologiskt och konventionellt. Miljötänk behöver inta vara enbart ekologiskt. Vill se kompetensförsörjning/utbildning samt besöksnäring inom alla fyra rutorna. Handeln dåligt representerad i arbetet med livsmedelsstrategin. Primärproducenterna behöver engageras mer. Saknar analys av skogens skafferi. Hur får vi mer svenskt kött på restauranger? Sveriges bästa sjukhusmat mer lokala leverantörer. Behövs dialog mellan offentliga kök och lokala producenter. En del aha-upplevelser och ögonöppnare. Stora möjligheter för länet till utveckling. Varumärke och image. Attraktionskraft. Hur öka status och stolthet för att hålla kvar befintliga och locka nya människor till branschen? Vad är regional identitet? På vilken marknad kan vi använda vilken identitet, Kalmar län, Småland, Sverige. Hur säkra varumärket? Förslag till sammanfattning av SWOT analysen Fotosyntesen en hävstång för regional utveckling. Ett avstämningsunderlag för det fortsatta arbetet med en livsmedelsstrategi.

3 3 Workshop II - Vision, mål och strategier Inledning av Stefan Carlsson. Se presentation Reglivs, rådslag Diskussion Vision Välkänd borde ändras till världskänd (behöver börja regionalt men visionen är världskänd). Förslag: Kalmar län ska utvecklas till en internationellt välkänd livsmedelsregion av högsta klass. Visionen behöver vässas, nu är den mer som ett mål än som en vision. Behövs mer wow-känsla! T ex Sveriges mest välkända livsmedelsregion eller ännu mer (Europas, världen). En vision ska vara kort och fastna lätt, typ En smak av Småland. Förslag till vision: Kalmar län är erkänt/välkänt för sin mat i världsklass Från jord till bord. Världskänd i stället för välkänd. Visionen bör kompletteras med en slogan typ glada grisar. Förkorta visionen. Byt ut ska till är. Visionen bör formuleras som ett tillstånd som vi redan är i. Skriv "vårt län/vår region..." istället för "Kalmar län..." Tråkig och konventionell. Mer konkret. Kvalitetsbegreppet borde vara med! Ett förslag att bygga vidare på: Nu tror de mycket om sig själva i Kalmar län. Är visionen tillräckligt drivande, stark, självsäker? Mål Konkurrenskraft kan behöva utvecklas. Kan vara både volymer för lågt pris och unika produkter för att kunna ta högre pris. Produktivitet kan bytas ut till kvalitet (konkurrenskraft kan vara både produktivitet och kvalitet) Livsmedelsnäringen skall vara samhällsbyggande. Vi saknar ett syfte med målen. Syfte vad ska målen leda till? Målen bör kopplas till andra mål som vi har, exempelvis målet hållbart kan kopplas till fossilfritt. Ordet branschen bör bytas ut. Blir lite abstrakt, industriellt. Målen ska vara lite mera flashiga, glamorösa. Ett mål kan vara fler ungdomar i verksamhet och fler utbildningar inom området. Att i alla sammanhang ta till vara och utveckla mat/livsmedelsområdet. Ta tillvara affärsmöjligheter. Konkret mål hur produceras maten, ökning av den ekologiska produktionen. Mätbara mål, förslag till mått/indikatorer Omsättningsmål eller värdeutvecklingsmål. Kopplat till miljöparametrar och hållbarhet. Generationsmål.Mål om att hela branschen samarbetar för att minska svinn. Kretslopp. Rester till grisar osv. Mäta koldioxidhalten (nettot mellan ut och in)?

4 4 Arbetstillfällen Offentlig upphandling, X procent ska vara regionalt producerat. Andel lokala producenter i offentlig upphandling Produktivitet kg/ha etc Konkurrensförmåga Nyföretagande antal Självförsörjningsgrad Andel ekologiska lantbruk idag och om fem år Arbetstillfällen, säsong och helår Lönsamhet Antal företag i olika sektorer Miljö- och klimatmål, t ex kemikalieanvändning Konkurrenskraft kan mätas i marknadsandelar och vinst. Innovation kan vara svårt att mäta man bör kanske inte mäta exempelvis antal patent utan det är effekterna innovationerna åstadkommer. Framgångsfaktorer Kompetens: Punkten kompetens bör utvecklas. Kompetens är en faktor för samhällsutveckling, inte bara branschens kompetens utan även medborgarnas kompetens måste utvecklas. Marknadsföring och kundbeteende kunskap behövs. Kompetens = även medborgarnas kompetens. Effektivitet: Tveksamhet runt ordet effektivitet eller att det ska kompletteras med samarbetsmöjligheter. Och implementera ordet möjligheter. Möjligheter att ta tillvara samverkan. Hitta fler företagsmöjligheter. Stolthet: Också identitet och varumärke vad är vi? Att vi tar ett helhetsgrepp inom regionen är en stor framgångsfaktor. Och att vi gemensamt hittar möjligheter för sökning av medel. Kollabratörsverksamhet. Gnosjöanda. Tydliga politiska mål kan bli en framgångsfaktor. Strategier Bygg vidare på det som är bra - komplettera med att vi har en stark primärproduktion. Viktigt att bygga på det vi redan har, inga kortsiktiga projekt. Viktigt är Att avsätta resurser Det måste finnas resurser för att det ska bli verkstad mellan de olika mötena. Resurser måste finnas under många år. Samarbeta samarbeta och synliggöra branschen för handel och konsumenter. Vad vill grossisten/kunden/konsumenten ha? Hur kopplas ner till kommuner, landsting och företag? Hur och en plan för deras sätt att agera. Möjlighetsbaserat synsätt, allt går. Processer som leder fram till resultat när man får möten i kommunerna. Hur jobbar man med mer process fokus, över organisationsgränserna.

5 5 Strategier bör kompletteras med en för kompetensförsörjning och utbildning. Övrigt Märke för restauranger som använder lokala produkter. Regional identitet, vidga kretsen, arbeta med begriplighet. Stora varumärken som ingen äger kontra små varumärken som styrs tydligt eller har en identitet (Öland är t ex mycket tydligare än Småland). Samarbete kring binäringar som t ex bioenergi, besöksnäring etc. Kooperativ arbetsform? Kunskap om köpbeteende från enskilda konsumenter till offentlig upphandling. Marknadsföringskunskap som framgångsfaktor. Samhällets/kommunens vilja och förståelse. Åtgärd: Branschråd för kompetensförsörjning Inledning av Lennart Werner, Regionförbundet. Se presentation Reglivs, rådslag Diskussion Vilka skall ingå i branschrådet? Från hela ledet, de som redan har branschråd kan de ingå (restaurangbranschen saknar övergripande branschråd). Restaurangskolorna. Linnéuniversitetet. Olika förutsättningar i olika delar av länet, representanter från alla. Flera utbildningar bör samarbeta - Linnéuniversitetet, restaurangskolorna, jordbruksgymnasier. Någon måste hålla i taktpinnen och ställa krav på de olika aktörerna som finns i branschrådet. "Branschen" är diffus och fragmenterad, sammansättningen av ett branschråd är delikat. Kedjan från ungdomsskolan till redan yrkesaktiva. Från olika kompetenser. Kräver fingertoppskänsla vid val av medlemmar. Handel, restaurang, slakteri, lantbrukare, kockar, kostchefer, universitetet, gymnasium, komvux, industrin. Föreningsledarträff. Finns idag, där branschen är samlad, bygg vidare på detta. Grundskolorna bör vara delaktiga och få inledande kunskap och förmedla vidare. Handeln måste vara med! Få med primärproducenterna. Bygga på det vi har LRF. Vad krävs för att ett branschråd kompetensförsörjning mat ska göra skillnad? Tydlig branschbeskrivning. Legitimitet. Vara attraktivt att vara med. Stolthet. Pengar måste avsättas. Vi måste vara överens om att avsätta resurser för rådet att arbeta med. Mandat och legitimitet. Behövs ett tydligt syfte! Gå in med tålamod och långsiktighet i arbetet. Framgång är att vi är här och börjar. Branschråd höjer statusen. Tydligt mandat. Flera kompetenser.

6 6 Lätt åtkomligt på webben. Gemensam site. Formulera uppdragsbeskrivning. Övrigt Främja samarbete mellan småskaliga producenter. Universitetet bör kunna stöda försöksodlingar och utveckling. Hushållssällskapen har en del men de bör även finnas stöd från universitetet. Mat college behövs. Bygg på den YH-utbildning som Ölands gymnasium arbetar med. Fler alternativa vägar behövs intill arbetslivet. Prova på utbildningar med mycket praktik. Nationellt matcollege intressant. Nätverk mellan naturbruks- och restaurangskolor för att få förståelse för hela kedjan från jord till bord. Samordna de olika utbildningarna inom livsmedelssektorn Alldeles för många stuprör i systemet, även i ungdomsskolan. Attraktionskraft börjar i lågstadiet. Branschrådet ska ha medborgarkompetensen i åtanke. Folkbildning. Kunskap om lantbrukets djur hos medborgare/konsumenter, börja redan i förskolan. Studiecirklar? Branschråd kan vara kravställare och se till att verklig samverkan blir av. Få utbildarna att kliva utanför komfortzonen. Hur nå yrkesaktiva? Distansverktyg, IT, CBT. Attraktionskraft - visa goda exempel på hur kompetens kan lyfta företag. Synliggörande av kompetens på bred front i branschen. Helhetsbärare. En resurs för att öka stoltheten. Ett branschråd måste arbete mycket bredare än bara kompetensfrågorna. Branschrådet bör arbeta med att regionalt/ekologiskt producerat ska vara enkelt och tillgängligt. Rådet ska ha konsumentföreträdare och arbete med konsumentundersökningar/omvärldsbevakning. Kretsloppstänk är viktigt. Någons svinn är någon annans vinst. Dra nytta av trender om mat och ekologi för att öka intresset för hela kedjan. Intressent för mat är stort bygg vidare på det. Kompetensutveckling som är anpassad för branschens behov, t ex utbildning en dag per vecka. Fortbildning. Ölands gymnasium yrkesutbildning mer dylikt. Motverka byråkrati. Stimulera samtalen. Ett branschråd kan nyttjas också på nationell nivå. Komplettera varandra och inte se att man konkurrerar.

7 7 Höja statusen. Kvalitativa yrken. Mer glamour. Bygga upp en gård för utbildning. Åtgärd: Innovationsplattform Inledning av Mattias Nylander, Regionförbundet. Se presentation Reglivs, rådslag , innovationscentrum. Diskussion Är proteinlivsmedel en vettig utgångspunkt? Bör vara bredare, bara för att vi producerar protein idag behöver vi inte alltid göra det utan vi behöver främja även andra branscher. Ska vi vara smalare än "all" produktion, tillverkning, förädling? Delad mening om detta då enbart proteininriktning kan vara lättare i detta område då kompetens redan finns. Kan annars bli för brett och uddlöst. Kan proteinet vara en bra igångsättare kanske? Protein bra utgångspunkt hållbarhet. Specialisering bra satsa på det vi är bra på! Ger tydlighet! Ja, eftersom det är det vi är bäst på i länet. Bra att satsa på proteiner, men då utesluter man annat. Ett strategiskt val. Insekter nyaste proteinkällan. Ja om den kompletteras med protein från mjölk och fisk. Proteinmedel viktigt. Potential för nya grödor? Bönor utvecklingspotential? Proteindryck baserad på bönor? Mjölkproteinet måste med! Protein även från havet och insekter. Hur skall ett innovationscentrum arbeta? Åt vem? Framgångsfaktorer? Måste kopplas ihop med forskningen, LNU, SLU. En fördel vore att få ett starkt samarbete med SLU. Borde kopplas till Linnéuniversitetet och den forskning som kommer att bedrivas där. Nationellt Grönovation, LiU, SLU - koppla på jobba/ihop. Synliggöra forskningsresultat. Hänga upp innovationsmiljön. Fånga upp och driva utvecklingsfrågor.

8 8 Stöd i processen till mindre företag. Forskning och forskningsresultat både till stora och små. Finansiering ordnas. Jämför Vreta Kluster, regionen satsar 2 Mkr per år, väldigt lite självfinansiering. Nyttja befintliga innovationsplattformar, addera kunskap om branschen. T ex Kalmar Science Park. Dra nytta av varandras nationella och internationella nätverk. Samarbeta med andra sidan Östersjön. Hela kedjan måste vara med. Verkstad. Kommersialisering. Kan Science Park koppla på? Samordna innovationsprocessen. Nyttja befintliga plattformar. Jfr Eldrimner - viktigt att det finns sådant för småskalighet Orka hela vägen från forskning till säljbar produkt. Affärsmässighet. Utvecklingscentrum med affärsutveckling. Måste vara lönsamt. Börja exportera mera. Identifiera målgruppen. En bra plattform på nätet. Användarvänlig. Koppla på testbädd. Innovationsrådet bör kopplas till branschrådet. Naturbruksgymnasier. Innovationsgårdar Koppla näring till hälso- och sjukvård. Lamm, hållbart, hög efterfrågan. Lägre lönsamhet betesdrift än intensivt på stall. Varför och vad uppnår vi? Är det för bonden? Möjlighet för försäljningsutveckling? Vem skall ta ledartröjan? Hushållningssällskapet. Gruppen tyckte att branschen skulle ta ledartröjan. I en uppstartsfas för att finna organisation och arbetsformer bör myndigheterna vara med och stödja verksamheten. Kombination av samhälle, näringsliv och stat. Politiken måste finnas med för att driva.

9 9 LRF, länsstyrelsen, regionförbundet, Linnéuniversitetet. Länsstyrelsen och regionförbundet forma uppdraget Övrigt Kan branschrådet för kompetensförsörjning också vara styrelse och finna finansiering? Övergödningen i havet är en kväve-guldgruva, exportera det för att slippa konkurrens internt i regionen. Tillbaka med resten, övergödningen, in i kretslopp. Åtgärd: Nationell mötesplats Inledning av Rose-Marie Winqvist, LRF Sydost. Se presentation Reglivs, rådslag Diskussion Möjlighet att attrahera nationella besökare till oss? Visa upp det nyaste vi gjort under året, t ex om vi börjat avla insekter, nya bönor, exportera proteiner. Torslunda kan vara studiebesök. Hållbarhetsaspekter goda exempel från hela landet. Utbyta erfarenheter om utveckling inom livsmedelssektorn. Öppen innovation problemlösning. Om konferensen skall vara nationell kan det vara svårt att marknadsföra med en regional livsmedelsstrategi. Livsmedelsstrategin behöver i sådana fall presenteras som ett exempel. Hur konkurrensnackdelar kan vändas till konkurrensfördelar kan vara ett ämne som lockar. Redovisa goda exempel med föreläsare både regionala och nationella goda exempel. Matvandring bra idé! Regionala råvaror på hotellet. Koppla en mässa med även nationella producenter. Ges tid och möjlighet för deltagare att ha egna möten producenter emellan. De potentiella deltagarna kanske är upptagna med att förbereda sig för skördefesten. Nyttja Ölands Skördefest som dragplåster och försök samarbeta med nationella aktörer. Skördefesten och regionala råvaror. Intressanta föreläsare på en nationell konferens: Anders Wijkman, Mat-Tina, Karin Fransson, Inköpare ICA eller KF, offentlig sektor som kund. Få hit nyckelpersoner som drar folk, även nationella. Gärna ett internationellt perspektiv. T ex stora livsmedelsproducenter som Nestle, Orkla. Nationell aktör som samarbetspart. Stark nationell aktör behövs! Attrahera nationella besökare. Få dit nyckelpersoner Hur ska din kommun gestaltas?

10 10 Nybro - Isterband, surdegsbröd, lamm. Kiviks drycker. Guldfågeln kyckling. TP ärtor. Övrigt Hur bygga nytta inte bara regionalt utan nationellt? Hur locka en nationell aktör - och hålla dom kvar? Åtgärd: Fortsatt länssamarbete Inledning av Stefan Carlsson, länsstyrelsen. Diskussion Hur ska strategin bli hela länets strategi? En målbild som alla köper är grunden. Måste vara noga med: Vad är målet? Hur ser problembilden ut? Osv. Uppdrag o uppföljning. Konkret! Mål och delmål. Delmål, handlingsplan, rollfördelning, samordnare. Engagemang, behövs eldsjälar med understöd. Alla aktörer i kedjan ska vara med. Omkringliggande områden - vilka glas dricker vi ur, serveras maten på en planka? Addera andra företeelser i länet, ex glas. Kultur! Uppmärksamma att detta till stor del är en landsbygdsfråga. Belysa landsbygden i stadsmiljön. Kan bli en integrationsfråga. Integration nya matvanor. Hur blir den levande över tid? Kommundagar kring livsmedelsfrågor, hos varandra. Privata aktörerna viktiga. Ungdomar budbärare. UF företagarna hur kan de aktiveras? Samordning kommuner/landsting. Kommunerna måste ta ett eget ansvar Livsmedelsdagar återkommande. Länsstyrelse och region bör ta täten - kommunerna behöver något att förhålla sig till. Kortversion av strategin! Film? Samordna med andra regionala strategier, ex klimat, miljömål. Samordna kring olika strategier.

11 11 Inventera behoven Mätbarheten. Långsiktig resurs. En samordnare behövs. Övergripande för att ta ledartröjan. Inte enbart jordbruksprodukter utan även skogens skafferi inlandskommunerna. KLS Ugglarps - utveckling och trender framåt Presentation av Ray Johansson, KLS Ugglarps. Se Reglivs, rådslag , KLS Ugglarps. KÖT - öländska bönor Presentation av Thomas Isaksson, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter. Se Reglivs, rådslag , Öländska bönor. Avslutning, viktigaste medskicken Diskussion Entreprenörskapet viktigt många mindre företag. Få företagare att se möjligheterna. Små företag bygger framtiden. Stötta! Skapa positiva kraftfält. Självförtroende, framtidstro! Krångligt regelverk stjäl energi. Kvalitet hämta inspiration från vinvärlden hitta ett språk! Kretsloppstänket finns inget avfall i livsmedelsindustrin. Kretsloppstänk. Någons restprodukt är någon annans värde. I Australien säljer man restprodukter som blir kvar vid primärproduktionen på en slags online-auktion. Det goda exemplets makt bygg på det vi har. Mångfald av produkter. Jordbruk miljöpåverkande i stället för miljöfarligt. Kopiera landstingets kompetensinventering av nyanlända personer och använd metoden inom de gröna näringarna. Ta tillvara nyanlända och deras kunskaper. Planera infrastrukturen så att den inte inkräktar på åker- och betesmark. Premiera hållbar produktion! Marknadsföra regionen. Ett småländskt Grythyttan. Arbeta fram ett koncept med Regional mat.

12 12 Öka statusen i alla yrken i livsmedelskedjan Informations- och erfarenhetsutbyte mellan restauranger och lantbruk. Kommunpolitiker och näringslivsansvariga borde se de gröna näringarna som en stor möjlighet. Nationella miljömålen - hur förhåller vi oss till dem? Tänka nytt. Våga lyfta eko. Kompetens i alla varianter, både för ung o gammal.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning 1 (6) Datum 8 sep 2014 Näringslivsråd 8 september 2014, kl. 16:00-18:00, lokal: Rügen, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Jan Björinge (RG), Stefan Persson, RG, Eva Nypelius

Läs mer

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län April 2014 De gröna näringarnas framtid i Kalmar län Fyra delstudier: Attityder, strukturer och omgivning Innovation i de gröna näringarna Möjligheterna för livsmedelsproduktion 2030 Energi och klimat

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Anteckningar från gruppdiskussionerna under dialogen om regionallivsmedelstrategi 2015-11-25

Anteckningar från gruppdiskussionerna under dialogen om regionallivsmedelstrategi 2015-11-25 Anteckningar från gruppdiskussionerna under dialogen om regionallivsmedelstrategi 2015-11-25 Vad är det viktigt att en regional livsmedelsstrategi i Uppsala län innehåller? Ta med fokusområden och avgränsningar

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Sammanfattning Den svenska maten är något vi ska vara stolta över. Sverige är bland de länder som har högst djurskydd

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Det är så otroligt viktigt för mig att få träffa alla er som jobbar och. kämpar ute i kommunerna varje dag. Ni jobbar dessutom med att hjälpa

Det är så otroligt viktigt för mig att få träffa alla er som jobbar och. kämpar ute i kommunerna varje dag. Ni jobbar dessutom med att hjälpa Tal vid prisutdelning i Ekomatsligan, 12/8 tid: ca 10-15 minuter Tack för att jag har fått komma hit! Det är så otroligt viktigt för mig att få träffa alla er som jobbar och kämpar ute i kommunerna varje

Läs mer

Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp

Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp Minskad överproduktion i storköken Projektet handlar om att höja kompetensen inom storkök. Målet är att upprätta en struktur för kunskapsöverföring

Läs mer

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik

12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik 12 punkter för en hållbar mat- och jordbrukspolitik maj 2009 www.centerpartiet.se Inledning EU:s gemensamma jordbrukspolitik är grunden till en fungerande inre marknad och begränsar riskerna för ojämlika

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

KRAFTSAMLING 2011-2015

KRAFTSAMLING 2011-2015 KRAFTSAMLING 2011-2015 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilderna är Tillväxtrådets sammanfattning av Kraftsamlings rundabordssamtal. KRAFTSAMLING Befolkningsökning är grunden för tillväxt

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Krinova AB Stridsvagnsvägen 14 291 39 Kristianstad Journalnummer 2011-7937 E-postadress info@krinova.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Charlotte

Läs mer

Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar yttrande över Konkurrenskraftsutredningen.

Länsstyrelsen i Västerbotten lämnar yttrande över Konkurrenskraftsutredningen. Yttrande 1(6) Regeringen Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15, Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks-

Läs mer

Sverige det nya matlandet Vårmöte 12-13 april 1011

Sverige det nya matlandet Vårmöte 12-13 april 1011 Sverige det nya matlandet Vårmöte 12-13 april 1011 Christina Nordin Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet är en vision för fler jobb i hela landet. Det uppnår vi genom att satsa på det som

Läs mer

LRFs viktigaste punkter inför höstbudgeten 2015. Tillsammans får vi landet att växa LATHUND FÖR POLITIKER

LRFs viktigaste punkter inför höstbudgeten 2015. Tillsammans får vi landet att växa LATHUND FÖR POLITIKER LRFs viktigaste punkter inför höstbudgeten 2015 Tillsammans får vi landet att växa LATHUND FÖR POLITIKER Vi är Sveriges bönder Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en partipolitiskt obunden intresse- och

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

LRFs viktigaste punkter inför höstbudgeten 2015. Tillsammans får vi landet att växa LATHUND FÖR POLITIKER

LRFs viktigaste punkter inför höstbudgeten 2015. Tillsammans får vi landet att växa LATHUND FÖR POLITIKER LRFs viktigaste punkter inför höstbudgeten 2015 Tillsammans får vi landet att växa LATHUND FÖR POLITIKER Vi är Sveriges bönder Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en partipolitiskt obunden intresse- och

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen.

REMISS 1 (6) Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande svar på remissen. 1 (6) Enheten för lantbruksfrågor Anders Larsson n.registrator@regeringskansliet.se Svar på remiss slutbetänkanden av konkurrenskraftsutredningen, SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Ingår i... Ekologiskt lantbruk. Konferens 22-23 november 2005. Ultuna, Uppsala. Sammanfattningar av föredrag och postrar

Ingår i... Ekologiskt lantbruk. Konferens 22-23 november 2005. Ultuna, Uppsala. Sammanfattningar av föredrag och postrar Bibliografiska uppgifter för Vad ska till för att öka konsumtionen? Utmaningar och erfarenheter Tidskrift/serie Utgivare Utgivningsår 2005 Författare Axelsson M. SLU, Centrum för uthålligt lantbruk Ingår

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Workshop 1 Omvärldsanalys

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Workshop 1 Omvärldsanalys Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Workshop 1 Omvärldsanalys Dokumentation från 9 mars 2015 Bakgrund Enligt konkurrenskraftsutredningen om jordbruks- och trädgårdsnäringens framtida konkurrenskraft

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Hälsingerådet 2016-03-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Hälsingerådet 2016-03-16 l Tid och plats Edsbyns hotell, 09.00-14.00 Paragrafer 219-230 Beslutande Sven-Erik Lindestam (S) Olov Nilsson Sträng Mikael Löthstam (S) Lars Molin (M) Markus Evensson (S) Monica Olsson (S) Tor Tolander

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Analys s.9, Processen kring programframtagandet: I partnerskapet ingår den offentliga, ideella

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Uppdragsplan för näringslivskontoret

Uppdragsplan för näringslivskontoret Uppdragsplan den 6 maj 2013 Uppdragsplan för näringslivskontoret 2013 KS 2013/0127 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-05-06 Uppdragsplanen för näringslivskontoret baseras på kommunfullmäktiges övergripande

Läs mer

Södertälje Närodlat. Förstudie september 2011 till februari 2012. Kostenheten, Södertälje kommun

Södertälje Närodlat. Förstudie september 2011 till februari 2012. Kostenheten, Södertälje kommun Södertälje Närodlat Förstudie september 2011 till februari 2012 Kostenheten, Södertälje kommun i samarbete med LRF, BERAS Implementation, Skillebyholms Yrkeshögskola Projektledare: Helena Nordlund Uppdraget

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Näringsdepartementet Anneke Svantesson 103 33 Stockholm. n.registrator@regeringskanslie.se anneke.svantesson@regeringskansliet.

Näringsdepartementet Anneke Svantesson 103 33 Stockholm. n.registrator@regeringskanslie.se anneke.svantesson@regeringskansliet. Näringsdepartementet Anneke Svantesson 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskanslie.se anneke.svantesson@regeringskansliet.se 2015-04-27 Ert dnr: N2015/2191/J Vårt dnr: 2015/0011/1 Naturskyddsföreningens

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Slutrapport för projektstöd

Slutrapport för projektstöd Slutrapport för projektstöd Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Hushållningssällskapet Väst Sida 1 1. Redovisning av följande projekt Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Stödmottagare Hushållningssällskapet

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Vad gör Åland unikt: Finns mycket kunskap inom många olika områden. Stolt företagshistoria.

Vad gör Åland unikt: Finns mycket kunskap inom många olika områden. Stolt företagshistoria. I gruppen med Lotta Berner som samtalsledare medverkade Camilla Sommarström, Rebecka Eriksson, Michael Taevs, Alexandra Sjöblom, Gisela Linde och Mikael Wennström. Vad gör Åland unikt: Stor kärlek och

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Närvarande: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Ann Charlotte Stenkil, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

Strategi för handelns utveckling

Strategi för handelns utveckling Strategi för handelns utveckling Kommunfullmäktiges sammanträde i Nybro kommun, 15 juni, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel

Läs mer

Nominering av Värmdö till Matlandethuvudstad 2014

Nominering av Värmdö till Matlandethuvudstad 2014 1 (5) 2013-08-21 Avdelningen för landsbygd Nominering av Värmdö till Matlandethuvudstad 2014 Länsstyrelsen i Stockholm nominerar härmed Värmdö till tävlingen Årets Matlandethuvudstad. Länsstyrelsen har

Läs mer

Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket

Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket Energiplanering i kommuner Energisession i Trollhättan 9/2 2006 Möjligheter till lokal energiproduktion från lantbruket Kent-Olof Söderqvist, projektledare, KanEnergi Mats Emilson, VD Agroväst Stor energipotential

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Under 2013 har Jordbruksverket tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, genomfört Förenklingsresan. Vi har besökt lantbrukare

Läs mer

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. I Uppdrag: Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Dags att ta steget från ord till handling Uppdrag: Rädda Östersjön! Ni har nu

Läs mer

Analys och eftertanke vid företagsköp. Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag

Analys och eftertanke vid företagsköp. Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag Analys och eftertanke vid företagsköp Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag Skicka gärna synpunkter på detta arbetsmaterial till ake.olsson@almi.se Innehåll Analys och eftertanke vid företagsköp

Läs mer

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Tre mål 1. Konvergens 2. Konkurrenskraft och sysselsättning Regionala fonden Sociala fonden 3. Europeiskt territoriellt

Läs mer

DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN

DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN DIALOGGRUPPSMÖTE 1 2 MARS 2011 DAGENS ROS GES ALLTID TILL NÅGON I ER SEKTOR PROFESSIONELLT PRESTIGELÖS BORTOM STUPRÖREN Dokumentation Bakgrund Den sociala välfärden i regionen ska präglas av goda levnadsvillkor

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut?

Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut? Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut? Författare Milestad R. Utgivningsår 2009 Tidskrift/serie Forskningsnytt om økologisk landbruk i Norden Nr/avsnitt

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Välj dokumenttyp Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

SKOGSRIKET-regional färdplan för Västerbotten

SKOGSRIKET-regional färdplan för Västerbotten SKOGSRIKET, regional färdplan för Västerbotten Skogsriket från ord till handling Nationella visioner möter den regionala utvecklingskraften Lycksele, 31 oktober och 1 november 2012 1 Förord När jag fick

Läs mer

En Beatburger ... för klimatet, folkhälsan och tredje världen.

En Beatburger ... för klimatet, folkhälsan och tredje världen. En Beatburger... för klimatet, folkhälsan och tredje världen. Beat Food for Progress AB Anna-Kajsa Lidell 0708-92 32 65 Varför Beat? Äta mer växtprotein är bra för mänskligheten Hållbar vatten- och energianvändning.

Läs mer

PRIMES [4] Strategisk implementering av grön offentlig upphandling. Energikontor Sydost

PRIMES [4] Strategisk implementering av grön offentlig upphandling. Energikontor Sydost PRIMES [4] Strategisk implementering av grön offentlig upphandling Energikontor Sydost Hållbar offentlig upphandling är den allra viktigaste åtgärden för länder som strävar efter en grön ekonomi. Achim

Läs mer

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020

turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 The Heart of Sweden logotype PANTONE 382 turism handlingsprogram för örebroregionen 2015-2020 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020 1 2 turism handlingsprogram för Örebroregionen 2015 2020

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne att överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen Nära samverkan

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Smakplats Skåne / Smakstart Journalnummer: 2010-1606 Namn på länsstyrelse

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Projektinnehåll Work Packages

Projektinnehåll Work Packages Projektinnehåll Work Packages Matresor - Jämtland Härjedalen ii Jämtlands Matresor Innehållsförteckning Work package I - Analys och FoU - Matresor Marknadsanalyser av reseanledning Mathantverk... 1 Produkt/

Läs mer

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare

Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik. Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Det här är Centerpartiets Örnsköldsvik Ännu lite tryggare Absolut mera grönt Och väldigt mycket öppnare Centerpartiet är redan ett parti att räkna med i Örnsköldsvik. Vi har inte den formella makten, däremot

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun Version: PA1 Revisionsdatum: 2014-06-03 Upprättad av: Aun Henriksson, Anna Eklund, Yvonne Edenmark Lilliedahl Granskad/ av Birgitta Elvås, kommunchef Revision A beslutas av: kommunfullmäktige Näringslivsstrategi

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10

PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 PROJEKTPLAN & RAPPORT 2010-12-10 SAMMANFATTNING - Överraskande många företag med produkter av hög kvalitet och stor potential inom restaurangsektorn. - Stort engagemang och öppenhet hos de flesta att utvecklas

Läs mer

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Christina Nordin Departementsråd och avdelningschef Näringsliv och villkor Näringsdepartementet 1 Övergripande mål livsmedelsstrategin En konkurrenskraftig

Läs mer

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017 Strategi 2020 och Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta och vara fysiskt aktiva SAMMANFATTNING Detta dokument

Läs mer

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Uppdragsbeskrivningen Analysera förutsättningarna samt föreslå konkreta insatser för ett utvecklat samarbete mellan Skåne, Kronoberg, Blekinge

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2140. Arbetsmarknad Västsverige. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Arbetsmarknadsläget i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2140. Arbetsmarknad Västsverige. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Arbetsmarknadsläget i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2140 av Jan-Olof Larsson m.fl. (S) Arbetsmarknad Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet

Läs mer

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg

KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK. KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg KONKURRENSKRAFTSUT- REDNINGEN SOM UTGÅNGSPUNKT FÖR FRAMTIDA POLITIK KSLA, 2015-04-09 Annika Åhnberg Bra i konkurrenskraftsutredningen Konkurrenskraftsutredningen lägger grunden för en verklighetsbaserad

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling Offentlig upphandling -Luleå 24 april 2014 Axel Hansson LRF Marknadsutvecklare offentlig upphandling Offentlig upphandling av livsmedel Omsätter totalt 8,9 miljarder kronor 3 miljoner måltider per dag

Läs mer

närodlad politik för Västerbotten Valplattform centerpartiet västerbotten valen 2014

närodlad politik för Västerbotten Valplattform centerpartiet västerbotten valen 2014 närodlad politik för Västerbotten Valplattform centerpartiet västerbotten valen 2014 Innehåll Inledning 4 Ja till likvärdig vård i hela länet 5 Hållbart och livslångt lärande 7 Infrastruktur 8 Närodlad

Läs mer

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober Mindrematsvinn.nu Fråga 1. Hur arbetar din kommun/stadsdel för att minska matsvinn (förvaring, beredning, servering, tallrik, beställning- och leveransrutiner)?

Läs mer

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm

med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Verksamhetsplan 2016 med tillväxtmotorn Kristianstad+Hässleholm Tillväxt i nordöstra Skåne Skåne Nordost med tillväxtmotorn Kristianstad+ Hässleholm är ett samarbete mellan sex kommuner i nordöstra Skåne

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Socialt företagande Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Samordningsförbundet Västra Mälardalen står bakom satsningen på socialt företagande i KAK, Köping - Arboga - Kungsör.

Läs mer