Verktyg för valberedningar i PRO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verktyg för valberedningar i PRO"

Transkript

1 studiematerial ORGAniSATION Verktyg för valberedningar i PRO

2 3 STUDIEMATERIAL

3 Verktyg för valberedningar i PRo 3 Välkommen som valberedare! Det här underlaget är tänkt att vara till hjälp för valberedningens arbete inom PRO. Valberedningen kan arbeta på många olika sätt. I din hand håller du ett arbetssätt som syftar till att förbättra, stärka och utveckla PRO:s möjlig heter att hitta dem som vill vara med och leda vår verksamhet. Arbetsmetoden är tänkt att steg för steg underlätta och förbättra den tid som valberedningen har mellan årsmötena. Att vara ute i god tid underlättar arbetet betydligt. Använd de verktyg du tycker fungerar bäst ur verktygs lådan. Låt dig inspireras! Använd också distriktet och riksorganisationen som stöd för handledning och tips. En av valberedningens viktigaste uppgifter är att se till att många får möjlighet att vara med i vårt arbete. PRO ser olikheter och mångfald som en stor tillgång för att vi ska utvecklas som organisation. Men också för att vi ska kunna möta nya utmaningar. Människor med olika bakgrund och erfarenheter breddar vår kompetens så att vi blir bättre på att utföra vårt viktiga arbete som gör Sverige och världen; klokare, friskare och roligare! Glöm inte att i PRO sitter man inte i styrelsen. Man arbetar i den - tillsammans! Lycka till med valberedningsarbetet!

4 4 STUDIEMATERIAL Valberedningens uppdrag och roll Valberedningen utses av medlemmarna på årsmötet. Valberedningens uppdrag är att till nästa årsmöte ge förslag på en bra sammansatt styrelse, kompetenta revisorer och övriga funktioner. För att kunna göra ett bra arbete ska valberedningen vara väl insatt i PRO:s mål och verksamhetsplaner. Valberedningen har en viktig uppgift i att värdera vilka personer som är bäst lämpade att vara med och leda föreningens arbete. Det handlar både om att föreslå kandidater men även att be ledamöter att dra sig tillbaka. Det kräver både mod, empati och diplomati. Valberedningen har gjort ett bra jobb när den valda styrelsen fungerar i sitt samarbete. När den lyckats driva verksamheten framåt så att vi når våra mål till största möjliga medlemsnytta. Hur val av valberedning går till och hur många personer den ska bestå av anges i stadgarna. Valberedningen ett kvalificerat uppdrag En fungerande valberedning leder ofta till en god organisation i föreningen. Med rätt valberedning blir styrelsearbetet bättre. Valberedningens ledamöter bör därför ha god kunskap om föreningens kultur, struktur och arbetssätt. Likaså bör valberedningen ha ett stort kontaktnät och god människokännedom med förmågan att se vilka personer som tillsammans kan bli ett starkt lag. Valberedningens mandat Valberedningen är inte underställd styrelsen. Valberedningen har sitt mandat direkt från årsmötet och rapporterar till detta. Uppdraget är begränsat till att föreslå kandidater. Valberedningen ska vara fristående varför det inte är lämpligt att valberedningens ledamöter innehar förtroendeuppdrag i den förening man är valberedare i.

5 Verktyg för valberedningar i PRo 5 Valberedningen har en central roll Valberedningen har en central roll i en ideell förening. Valberedningens främsta arbetsuppgift är att ta fram förslag till nya förtroendevalda i styrelsen. Valberedningen bör själva vara aktiva i föreningen och delta på sammanträden och aktiviteter. Det är viktigt att valberedningens ledamöter känner till vilka personer och kompetenser som finns både inom och utanför den egna organisationen. Valberedningens uppgift olika erfarenheter och kompetenser Valberedningen har till uppgift att leta fram rätt personer som ska vara med och leda det strategiska arbetet i föreningen. Utifrån föreningens verksamhet och behov behöver valberedningen söka efter personer som tillsammans kan bidra med sina kunskaper och erfarenheter och vara representativa för föreningens medlemmar. Inte bara styrelsekandidater Valberedningen brukar också i vissa fall arbeta tillsammans med styrelsen med förberedelser inför årsmötet genom att hitta lämpliga personer till presidiet (mötesordförande och mötessekreterare). Ett annat uppdrag som valberedningen kan ha är att komma med förslag på personer till andra uppdrag i organisationen som exempelvis reseansvariga, kommittéansvariga m. fl. Valberedningen arbetar under hela året För att valberedningens arbete ska bli framgångsrikt måste valberedningsarbetet påbörjas i god tid före nästa årsmöte. Ansvaret för att valberedningen kommer igång i tid ligger på valberedningens sammankallande. Uppföljning Valberedningens uppgift är också att kontinuerligt studera det som händer i föreningen. Hur föreningen utvecklas och om det finns brist på viss kunskap eller erfarenhet. För att skapa sig en uppfattning om

6 6 STUDIEMATERIAL hur styrelsearbetet fungerar är två lämpliga metoder att läsa protokoll från styrelsemötena och att delta på några av styrelsemötena. Valberedningen måste ha kunskap om vilka samtal och dialoger som förs inom och utanför föreningen. Att tala med medlemmar och styrelseledamöter om deras syn på styrelsens förmåga att leda föreningen är också en viktig del av valberedningens arbete. Val av valberedning Årsmötet väljer vilka personer som ska ingå i valberedningen. Hur många ledamöter styrelsen ska ha och hur lång mandatperioden är framgår av stadgarna eller beslutas av årsmötet.

7 Verktyg för valberedningar i PRo 7 Arbetsprocess för valberedningen Nedan ser du hur processen i valberedningen bör se ut. Ser man till omfattningen av förarbetet är det lätt att inse att detta inte låter sig göras med bara någon månad kvar till årsmötet. Börja i god tid så blir arbetet både bättre och roligare. 1. Undersökning Diskutera med styrelsen och andra för att samla in fakta, synpunkter och förslag. Kom ihåg att fråga om framtidsplaner, aktuella stadgar med mera som kan leda till nya behov eller på annat sätt kan påverka valen. 2. Analys Fastställ utgångsläget. Vilka vill avgå? Vilka vill sitta kvar ytterligare något år? Vilka vill stå på omval? Vilka håller inte måttet eller har suttit för länge? 3. Klargöra vilka poster och funktioner som blir vakanta 4. Fastställ kravprofiler Vilka ledamöter kommer att behövas och vilka egenskaper och kompetenser behöver styrelsen, både som individer och som grupp? 5. Inhämta förslag Inhämta förslag på lämpliga kandidater från medlemmarna. Valberedningen kan också föreslå egna kandidater. 6. Kolla kandidater Gör en lista på föreslagna kandidater. Kontrollera att alla verkligen kandiderar. Intervjua kandidaterna vid behov.

8 8 STUDIEMATERIAL 7. Analysera kandidaterna Analysera kandidaternas styrkor och svagheter och jämför med kravprofilerna. 8. Välj ut de mest lämpliga Se till att förslaget är balanserat. Skriv en motivation för var och en av kandidaterna. 9. Framför förslaget på årsmötet Redogör för förslaget på årsmötet. Motivera förslaget. Skicka gärna ut förslaget innan årsmötet. Tänk på att göra en så bra presentation som möjligt (till exempel bildspel eller folder). Tänk på att: Valberedningen ska föreslå en styrelse och andra eventuella ledamöter som man tror kan göra ett bra jobb. Förtroendevalda som inte håller måttet ska inte föreslås igen. Om de inte självmant avgår bör valberedningen ta en diskussion med dem. Det tillhör god sed att en valberedning inte föreslår sig själv. Om en ledamot av valberedningen kandiderar till någon post bör denne först lämna valberedningen. Vilka funktioner som ska väljas avgör varje förening själv. Att bli vald av medlemmarna på ett möte gör uppdraget mer formellt och höjer statusen. Samtidigt är det viktigt att tänka på att valprocedurerna inte får bli långa och utdragna. Då får valen motsatt effekt.

9 Verktyg för valberedningar i PRo 9 Vad kännetecknar en effektiv styrelse? En effektiv styrelse: Är beslutsförmögen. Tar sig tid att omvärdera. Ingen påträngande minoritet/grupp. Intresserad och lyssnande. Beslut fattas genom konsensus. Öppen stämning. Alla deltar i diskussioner. Alla kommer med förslag. Det är ok att inte vara överens jämt. Vad kännetecknar en ineffektiv styrelse? En ineffektiv styrelse: Diskuterar aldrig den egna processen. Atmosfär av apati, tristess eller hög spänning. Åtgärder och beslut är otydliga. Ett fåtal dominerar diskussionen. Ledamöterna lyssnar inte på varandra. Samtal efter mötet där åsikter ventileras. Oenighet sopas under mattan. En grupp är så aggressiv att resten ansluter sig för att slippa konflikter. Kritik skapar spänning eller förlägenhet.

10 10 STUDIEMATERIAL Ingen vill ställa upp! Vad gör vi? Inom PRO sägs det allt oftare att det är svårt att hitta förtroendevalda. Och, visst kan det vara svårt i vissa lägen att få nya ledare i organisationen. Men, ofta startar valberedningens arbete för sent. Styrelsen saknar kanske en uttalad strategi för att få nya ledare i föreningen. Några tips: Gör först klart vad det är för krafter som behövs. Fråga inte efter frivilliga i en större grupp som t.ex. på ett månadsmöte. Det blir oftast knäpptyst. Ta god tid på er att scanna av vad det finns för resurser. I kommittéer, på bouleplanen, under stavgången eller på pub-kvällen. Eller till och med utanför PRO. Ställ frågan om ev. kandidatur som den vore ett erbjudande. Inte en delgivning. Smickra! Ljug inte om uppdragets omfattning Jag har frågat alla. Ofta är alla en relativt begränsad krets när man skrapar på ytan. Inse att processen att få fram kandidater tar lång tid. Därför ska valberedningen arbeta hela året.

11 Verktyg för valberedningar i PRo 11 Mentorskap en väg att rekrytera långsiktigt Mentorskap i korthet: Styrelsen i samarbete med valberedningen tar fram förslag på lämpliga kandidater för framtiden. Lotsa in dem i det ledarskap som en folkrörelse omfattas av. Utbilda dem. Låt dem delta i styrelsekurser och studiecirklar i ledarskap och utbildningar för styrelseledamöter. Underhåll intresset hos dem. Mentorskapet är styrelsens ansvar men valberedningen ansvarar för att följa varje individs utveckling.

12 12 STUDIEMATERIAL Mallar På följande sidor hittar du ett antal mallar till hjälp för ditt uppdrag i valberedningen. A. Checklista förberedelser HAR VALBEREDNINGEN JA NEJ Fått relevant utbildning/introduktion? Satt upp egna spelregler för arbetet? Diskuterat och förberett sig på ev. maktspel? Planerat arbetssättet och startdatum? Fördelat arbetsuppgifterna inom valberedningen? Tagit del av stadgarna?

13 Verktyg för valberedningar i PRo 13 B. Utvärdering av styrkor och svagheter Verktyget kan användas för utvärdering av både grupper och individer. Vad är nuvarande styrelses styrkor och svagheter? Vad är valberedningens styrkor och svagheter? Vad är respektive kandidats styrkor och svagheter? STYRKOR SVAGHETER

14 14 STUDIEMATERIAL C. Enskild ledamots utvärdering av nuvarande/sittande styrelse Hur upplever du att styrelsens arbete har fungerat under året som varit med tanke på: FRÅGESTÄLLNING BEDÖMNING KOMMENTARER Förberedelser inför mötet (Dagordning, dokument utskickade i förväg vid beslutsärende etc.) Genomförande av möten? (Tidsåtgång, effektivitet, beslutsmässighet, konstruktiva diskussioner, etc.) Ansvarsfördelning inom styrelsen? (Ansvarsfördelning, arbete mellan möten, engagemang, ansvarsfrågor.) Din egen roll? Vad tycker du att ditt största bidrag har varit under året? Hur tycker du att ditt samarbete fungerat med övriga styrelsemedlemmar? Beskriv vilken typ av medlemskontakter du haft under året och vad de givit dig i ditt styrelsearbete? Kan du tänka dig att ställa upp för omval? Ja Nej Förslag på utveckling för kommande styrelser: Har du idéer på hur kommande styrelser i vår organisation kan

15 Verktyg för valberedningar i PRo 15 arbeta mer effektivt och åstadkomma ett ännu bättre resultat vill vi gärna ha dina idéer och synpunkter på detta. D. Kompetensprofil för utvärdering av kandidater Att användas för bedömning av kandidater efter genomförda intervjuer och andra eventuella urvalsmetoder. Eventuell specifik roll i styrelsen: Namn: Telefon bostad: Mobiltelefon: E-postadress: Övrigt: 1. Erfarenhet FRÅGESTÄLLNING BEDÖMNING KOMMENTARER Tidigare arbete Nuvarande och tidigare förtroendeuppdrag Specifik erfarenhet av vissa arbetsuppgifter som styrelsen behöver ha kompetens att utföra Ledarerfarenheter

16 16 STUDIEMATERIAL 2. Utbildning/Förmåga FRÅGESTÄLLNING BEDÖMNING (1-5) KOMMENTARER Formell utbildning Annan utbildning (kurser etc.) T. ex. styrelsearbete, data/it, ekonomi, projektledning, mediakontakter Andra erfarenheter som kan kopplas till föreningens och styrelsens behov. Listan ska inte göras lång utan fokusera på de mest relevanta delarna. 3. Önskade egenskaper hos kandidaten Här anges till exempel de fem mest relevanta egenskaperna kandidaterna behöver ha. Viktigt att definitionen av egenskaperna är tydliga och att valberedningen är överens om dessa. Se exempel på egenskaper i tabell nedan. FRÅGESTÄLLNING BEDÖMNING KOMMENTARER Egenskap 1 Egenskap 2 Egenskap 3 Egenskap 4

17 Verktyg för valberedningar i PRo 17 Exempel på egenskaper/karaktärsdrag/ett sätt att vara: STYRKOR självförtroende envis lätt att samarbeta antar utmaningar effektiv brett kontaktnät punktlig ansvarsfull analytisk drivande lyhörd metodisk social optimist nyfiken och kreativ ordningsam SVAGHETER envis rotlös kontrollbehov dålig på att kompromissa velig, svårt att fatta beslut fattar för snabba beslut otålig kritisk försiktig långsam pratar mycket tidsoptimist enstöring pessimist naiv slarvig

18 18 STUDIEMATERIAL 4. Sammanfattning Öppet fält att göra en kortfattad summering av utvärderingen och de intryck man fått. FRÅGESTÄLLNING Rekommenderas starkt KRYSSA I VAL KOMMENTARER Rekommenderas Uppfyller inte kraven

19 Verktyg för valberedningar i PRo 19 E. Styrelsens utvärdering av valberedningens arbete Svara ja eller nej på frågorna. Välj de frågor som är relevanta för er och gör en enskild och gemensam utvärdering av styrelsen. NR FRÅGA BEDÖMNING Har samarbetet med styrelsen varit bra under året som gått? Har valberedningen haft tillräckligt med kontakt med styrelsen under året? Har valberedningen gjort utvärdering av styrelsens arbete? Ställde valberedningen bra och rätt frågor till styrelsen om hur styrelsens arbete fungerat? Ställde valberedningen bra och rätt frågor kring vilken typ av framtida ledamöter som styrelsen upplevde att PRO behövde? Var valberedningens information om styrelsearbetet rätt beskrivet? 7 Övriga kommentarer.

20 20 STUDIEMATERIAL F. Valberedningens utvärdering av genomfört arbete NR FRÅGA BEDÖMNING 1 Var utbildningen för valberedningen tillräckligt informativ? 2 Var uppdraget tillräckligt tydligt? 3 Började arbetet i tid? 4 Var upplägget av arbetet tillfredsställande? 5 Fick valberedningen tillräcklig insikt i vår organisation och de aktuella frågorna? 6 Fungerade utvärderingen av sittande styrelse på ett tillfredsställande sätt?

21 Verktyg för valberedningar i PRo 21 NR FRÅGA BEDÖMNING 7 Gav sittande styrelse bra information om vilken typ av kandidater som behövdes och om behov av nya ledamöter fanns? 8 Var metoderna bra för att hitta de rätta kandidaterna? 9 Förankrade valberedningen sina kandidater på ett bra sätt (till styrelseledamöter, medlemmar med olika intressen, till årsmötet)? 10 Uppkom några situationer under processens gång med maktutövande? 11 Var det något i processen som gjorde att just detta år var speciellt med utgångspunkt från valberedningsarbetet?

22

23 4 STUDIEMATERIAL

24 Juni 2013, PRO, Pensionärernas Riksorganisation Text: Dan Karlsson Produktion IK Stockholm, Tryck: Printgraf, Artikelnummer: PRO659 Fotograf: Lena Granefelt/Agent Molly & Co

Bilaga 1 Checklista för förberedelser

Bilaga 1 Checklista för förberedelser Bilaga 1 Checklista för förberedelser Har valberedningen fått ta del av verksamhetens: JA NEJ Värderingar Vad styrelsen vill uppnå under mandatperioden; affärsidé, visioner och mål Hur styrelsen förväntas

Läs mer

valberedningen Tips till i Reumatikerförening och Reumatikerdistrikt Antagna av förbundsstyrelsen den 15 juni 2012.

valberedningen Tips till i Reumatikerförening och Reumatikerdistrikt Antagna av förbundsstyrelsen den 15 juni 2012. 1 Tips till valberedningen i Reumatikerförening och Reumatikerdistrikt Antagna av förbundsstyrelsen den 15 juni 2012. Tidigare Riktlinjer för valberedning utgår. 2 Inledning Valberedningen är viktig i

Läs mer

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Valberedningens uppgift Enligt bostadsrättsföreningen stadgar skall årsstämman välja en valberedning med uppgift att förbereda

Läs mer

Götene Rune Kjernald

Götene Rune Kjernald Götene 2017-11-09 Rune Kjernald DISPOSITION Dagens och morgondagens SPF Seniorer Vad vill SPF Seniorerna uppnå, lokalt centralt Valberedningens uppdrag? Att vara förtroendevald i en seniorförening Valberedningen

Läs mer

Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet

Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet vi får den styrelse vi förtjänar Vi får de ledare vi förtjänar! Arne Karlsson Kort presentation Augusti 1976 Valberedningens plats i Förbundet Revisorer

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

Valberedningen DET VIKTIGASTE UPPDRAGET

Valberedningen DET VIKTIGASTE UPPDRAGET Valberedningen DET VIKTIGASTE UPPDRAGET Hyresgästföreningen Aros-Gävle 2018 2 Till dig som är valberedare Det här materialet vänder sig till dig som är valberedare på lokal, kommun- eller regionnivå. Det

Läs mer

Praktisk information om nomineringsprocessen

Praktisk information om nomineringsprocessen Praktisk information om nomineringsprocessen s vision är att det på varje gymnasieskola i Sverige ska finnas en framgångsrik elevkår som genom att tillvarata deras akademiska, ekonomiska, rättsliga och

Läs mer

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 1. INLEDNING Denna instruktion är utformad speciellt för Brf Snösätra och är antagen av föreningens årsstämma 2015-04-22. ALLMÄNT Föreningsstämmans beslut

Läs mer

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen. VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET Version: 1.0 Antagen: FS maj 2014 Nästa revision: FS aug 2015 Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

Läs mer

Förtroendevald. i en ideell förening

Förtroendevald. i en ideell förening Förtroendevald i en ideell förening Föreningspool Malmö Föreningspool Malmö är främst till för den lilla föreningen utan anställd personal. Vi vill vara en stödfunktion i föreningens vardag så de ideella

Läs mer

Skapa ett dreamteam! Tips för ett bra och roligt valberedningsarbete

Skapa ett dreamteam! Tips för ett bra och roligt valberedningsarbete Skapa ett dreamteam! Tips för ett bra och roligt valberedningsarbete Text: Ola Österlund, Sören Eriksson och Eva Blomqvist Inledning Att vara valberedare är ett viktigt uppdrag i en organisation. Med ett

Läs mer

Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg. Antagna 20xx-yy-zz

Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg. Antagna 20xx-yy-zz Stadgar för Miljöpartiet de Gröna i Varberg Antagna 20xx-yy-zz 1 Föreningens namn Föreningens namn är Miljöpartiet de Gröna i Varberg. 2 Ändamål Föreningens ändamål är att bedriva politisk utveckling i

Läs mer

Foto: Trons. Valberedd! En handbok till lokala valberedare

Foto: Trons. Valberedd! En handbok till lokala valberedare Foto: Trons Valberedd! En handbok till lokala valberedare INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad gör en valberedning?... 3 Årshjulet... 3 Lär känna lokalavdelningen... 4 Granska styrelsen... 4 Hitta nya kandidater...

Läs mer

VALBEREDNINGSPRAKTIKA RFSU

VALBEREDNINGSPRAKTIKA RFSU VALBEREDNINGSPRAKTIKA RFSU 1 VALBEREDNINGSPRAKTIKA RFSU Innehåll: 1. Välkommen som valberedning i RFSU!... s. 3 2. föreningens viktigaste uppdrag... s. 4 3. Det praktiska arbetet... s. 5=10 3.1 Etapp 1.

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta 1 12 a) Datum 2017-04-21 Till förbundsstämman Förslag till Riktlinjer för valberedning Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta att anta förslaget till Riktlinjer för valberedning förbundsstyrelsen

Läs mer

SKPF PENSIONÄRERNAS UTBILDNINGSMATERIAL. Valberedningsutbildning

SKPF PENSIONÄRERNAS UTBILDNINGSMATERIAL. Valberedningsutbildning SKPF PENSIONÄRERNAS UTBILDNINGSMATERIAL Valberedningsutbildning Utbildningsmaterial: Valberedningsutbildning Producerat av förbundets studie- och utbildningskommitté våren 2014 Uppdaterad juli 2017 SKPF

Läs mer

Instruktioner för Erikshjälpens valberedningar

Instruktioner för Erikshjälpens valberedningar 1(6) ESH-styrelsen 27 januari Erikshjälpens 1. INLEDNING Ett samordnat valberedningsarbete och ett strategiskt rekryteringsarbete till våra olika förtroendevalda poster är en av Erikshjälpens viktiga framtidsfrågor.

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Riktlinjer för valberedningen

Riktlinjer för valberedningen Riktlinjer för valberedningen Valberedningen skapar styrelsen Valberedningen är medlemmarnas viktigaste instrument för att skapa och bibehålla en fungerande styrelse som på ett kvalificerat och tryggt

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP DISTRIKTSOMBUDSMANNEN VALBEREDNING

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP DISTRIKTSOMBUDSMANNEN VALBEREDNING distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP DISTRIKTSOMBUDSMANNEN VALBEREDNING innehåll 5 Valberedningens roll 6 Att sätta ihop en valberedning

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

HANDBOK. Valberedningen

HANDBOK. Valberedningen HANDBOK FÖR Valberedningen ett sätt att arbeta som valberedning Arne Karlsson INNEHÅLL 1. Handbokens syfte 2. Tidplan 3. Policy 4. Arbetsordning 5. Mandatperioder 6. Uppdragsbeskrivningar 6.1 Förbundets

Läs mer

Stadgar Tjejzonen. Antagna vid årsmötet 20 april NAMN Föreningens namn är Tjejzonen.

Stadgar Tjejzonen. Antagna vid årsmötet 20 april NAMN Föreningens namn är Tjejzonen. Stadgar Tjejzonen Antagna vid årsmötet 20 april 2016 1 NAMN Föreningens namn är Tjejzonen. 2 ÄNDAMÅL - Att arbeta preventivt och stärka den psykiska hälsan hos målgruppen. - Erbjuda medmänskliga möten

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Organisation är en förutsättning för att en verksamhet ska fungera. En bra organisation är nödvändig för att nå bra resultat. I bland fungerar organisationen

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Valberedningens uppdrag

Valberedningens uppdrag Valberedningens uppdrag Vilka kandidater kan företräda medlemmarna bäst i föreningens styrelse? Innehåll Uppdragsgivare... 3 Huvuduppgifter... 3 Förutsättningar... 4 Arbetsprocess... 5 Synliggörande av

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE 1 (5) INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I INLEDNING Enligt HSB kod för föreningsstyrning bör föreningsstämmans beslut vid val av valberedning, styrelse, föreningsgranskare samt föreningsvald revisor om det

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening STOCKHOLMS IDROTTSFÖRVALTNING STABEN FÖR IDROTT OCH FOLKHÄLSA VI BILDAR EN FÖRENING VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening Varför ska vi gå samman i en förening?

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll Information till valberedningen... 3 Inför årsmötet... 4 Att sätta ihop kravprofiler... 4 Saker att ta ställning till... 5 Att hålla informationsmöte... 5 Att förbereda en intervju...

Läs mer

VALBEREDNINGENS UPPDRAG

VALBEREDNINGENS UPPDRAG VALBEREDNINGENS UPPDRAG Innehåll Uppdragsgivare.........................3 Huvuduppgifter.........................3 Förutsättningar.........................3 Arbetsprocessen........................5 Synliggörande

Läs mer

Stadgar Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening

Stadgar Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening Stadgar Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening Dessa stadgar ersätter 2012 års stadgar. Fastställdes i samband med höstmötet 2013. Denna version av stadgan är författad i Lund av Richard

Läs mer

Instruktion för Hjärt-Lungfondens valberedning

Instruktion för Hjärt-Lungfondens valberedning Bilaga 3 Instruktion för Hjärt-Lungfondens valberedning Hjärt-Lungfonden Beslutad av Huvudmannamötet 2016-04-27 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 1 Styrelseledamöter representativitet, ansvar och kompetens...

Läs mer

Valberedningspolicy i Sidensjö Sparbank

Valberedningspolicy i Sidensjö Sparbank Valberedningspolicy i Sidensjö Sparbank Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Process... 2 3. Huvudmän... 2 4. Valberedningens ansvar och uppdrag... 3 4.1 Förslag på huvudmän...

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma

Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma Protokoll fört vid ordinarie föreningsstämma Tid: Lördagen den 29 oktober 2016 Plats: Närvarande: Nya kommunhuset, Kalmarvägen 4, Torsås (foajén) Pia Prestel, t.f. ordförande Kustmiljögruppen Lena Peribert,

Läs mer

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER 1 BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER Det åligger alla förtroendevalda att; Vara engagerad i de frågor som föreningen driver Följa föreningens policys Vid förtroendeperiodens slut lämna in en verksamhetsberättelse

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

som arbeta valberedare

som arbeta valberedare Att som arbeta valberedare Innehåll Att arbeta som valberedare SPF Sveriges Pensionärsförbund 1. Planera valberedningens arbete 2. Analys av verksamheten 3. Kriterier för styrelseledamöter 4. Utvärdering

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Medlemsföreningens styrelse

Medlemsföreningens styrelse Medlemsföreningens styrelse På ett medlemsföreningsårsmöte (läs dokumentet Medlemsföreningsårsmöte ) beslutar medlemmarna vilka som ska sitta i medlemsföreningens styrelse under ett år framåt. Det måste

Läs mer

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift.

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift. Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala livet för studenter antagna till programmet teknisk fysik vid Uppsala universitet (hädanefter F student). Medlemmar

Läs mer

Bildandet av en förening.

Bildandet av en förening. Bildandet av en förening. Konstituerande möte är när föreningen bildas och ett första möte hålls. När en förening söker bidrag, hyr lokal, skaffar telefonabonnemang eller liknande frågas det oftast efter

Läs mer

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF)

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Inledande bestämmelser 1 Juridiska föreningen vid Umeå universitet, nedan föreningen, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst oberoende ideell

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Stadgar för föreningen Öfolket

Stadgar för föreningen Öfolket Stadgar för föreningen Öfolket Syfte 1 Öfolket är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Öfolkets verksamhetsområde är Storön 1:1, att renovera och upprusta, bevara och vårda öns

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

Policy för valberedning och tillsättning av styrelse

Policy för valberedning och tillsättning av styrelse VIRSERUMS SPARBANK Policy för valberedning och tillsättning av styrelse Fastställd av sparbanksstämman 2017-04-28 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Huvudmän... 3 3. Valberedningens ansvar och uppdrag... 4 3.1

Läs mer

EHVS Extrainsatt Föreningsmöte Protokoll

EHVS Extrainsatt Föreningsmöte Protokoll EHVS Extrainsatt Föreningsmöte 2019 Protokoll 7 oktober 2019 Linnésalen kl 18:00 Föredragslista & Bilagor Föredragningslista, Extra insatt Föreningsmöte EHVS 2019-10-07 1 Mötets öppnande Föredragande:

Läs mer

Sverok Stockholms stadga

Sverok Stockholms stadga Sverok Stockholms stadga Antagna 910817. Ändrade 930913, 940227, 950326 och 961020. Nyantagna 970316. Ändrade 980315, 990328, 010721, 020520, 030330, 040328, 050402, 060409 och 090516. Existensgrund Namn

Läs mer

UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra

UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra UTBILDNINGAR 2015 HSB Östra Att utveckla styrelsens kompetens löpande är en investering för hela bostadsrättsföreningen VÄLKOMMEN ATT ANMÄLA ER TILL VÅRA KURSER Att engagera sig i styrelsearbetet ger möjlighet

Läs mer

Ändring antagen av ordinarie årsmöte samt vid extra årsmöte [ändring av (februari till mars)] Stadgar antagna

Ändring antagen av ordinarie årsmöte samt vid extra årsmöte [ändring av (februari till mars)] Stadgar antagna Stadgar Antagna av årsmötet 1998-02-17 samt av det extra årsmötet 1998-04-21. Redaktionell ändring gjord efter årsmötesbeslut 2000-02-22. Ändring antagen av extra årsmöte 2002-05-21 samt vid ordinarie

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Beslutade på årsmöte 2016 05 22 1 Föreningens status Hela Sverige ska leva Dalarna är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Föreningen

Läs mer

Definition av ideell förening

Definition av ideell förening 1 Att bilda förening Definition av ideell förening Alla ord som är i fet och kursiv stil hittar du vår Det finns ingen specifik lag som bestämmer hur en ideell förening ska ordlista. Ordlistan finns i

Läs mer

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015.

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. Demokratihandboken Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Så ser förbundsstyrelsens och avdelningsstyrelsens

Läs mer

Information om förtroendeuppdrag 2017

Information om förtroendeuppdrag 2017 Information om förtroendeuppdrag 2017 Såhär års börjar proceduren att välja folk till de olika förtroendeuppdragen inom Fältbiologerna. I det här dokumentet fnns all information som du behöver för att

Läs mer

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs]

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs] Stadgar för föreningen [namnet på er förening] Antagna på årsmötet [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Namn på förening Föreningens namn är [namnet på er förening] KOMMENTAR: Namnet är till för att bekräfta för andra parter

Läs mer

Mallar till Föreningsårsmöte

Mallar till Föreningsårsmöte Mallar till Föreningsårsmöte 2016 INLEDNING I detta häfte finns förberedda mallar för ett årsmöte i er Vi Unga-förening. Mallarna är tänkta som ett stöd till ert årsmöte och finns också att ladda ned i

Läs mer

Instruktion för Hjärt-Lungfondens valberedning

Instruktion för Hjärt-Lungfondens valberedning Instruktion för Hjärt-Lungfondens valberedning Hjärt-Lungfonden Beslutad av Huvudmannamötet 2012-05-03 Innehåll Inledning... 1 Styrelseledamöter representativitet, ansvar och kompetens... 1 Valet av ledamöter

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Hur man bildar en förening

Hur man bildar en förening Handläggare Datum Lars Louthander 2011-01-03 Hur man bildar en förening Varför skall vi gå samman i en förening? Genom att bilda föreningar har människor skapat en fastare gemenskap kring sina intressen.

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1

STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1 STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1. ALLMÄNT... 4 1.1 Namn... 4 1.2 Ändamål och syfte... 4 KAPITEL

Läs mer

Definition och ändamål

Definition och ändamål Stadgar 2014-07-17 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Stadgar för Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Definition och ändamål 1 Syfte Mom 1 Föreningens syfte är att bidra till ett Europa där ungdomar intresserar

Läs mer

Scouternas valberedning

Scouternas valberedning Scouternas valberedning Arbetsplan 2017-2018 Dokumenthistoria Version Förändring Datum Författare 00.01 Dokumentet skapades 2017-04-15 MH, AJ 01.00 Beslutad vid möte i valberedningen 2017-07-10 AJ Valberedningens

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

Valberedningens förslag

Valberedningens förslag Göteborg Valberedningens förslag 1/5 Valberedningens förslag Följande dokument redovisar valberedningens förslag till val av styrelse för Röda Korsets Ungdomsförbund i Göteborg (RKUF Göteborg). Styrelse

Läs mer

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg.

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 1 Namn STADGAR 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 3 Ändamål 3.1 Föreningens syfte är att inspirera till ett ökat intresse för och öka kunskaperna i matematik

Läs mer

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse.

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse. Bilda förening Barn, ungdom eller vuxen, det finns föreningar för alla grupper. Kanske tillhör du en grupp som skulle vinna på att bilda en förening kring ert intresse. Som en ideell förening finns det

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~

STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~ Sid 1 (8) STADGAR för den ideella föreningen Västerås Modellflygklubb VMFK ~o~ Innehåll sida 1 ÄNDAMÅL 2 2 SAMMANSÄTTNING 2 3 ANSLUTNING TILL ANDRA ORGANISATIONER 2 4 BESLUTANDE ORGAN 2 5 FIRMA OCH FIRMATECKNING

Läs mer

Stadgar för Rydebäcks Byalag

Stadgar för Rydebäcks Byalag Stadgar för Rydebäcks Byalag Antagna vid föreningsstämman 2014-02-25 Tidigare versioner Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2012-02-21 Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2010-02-16 Reviderade

Läs mer

Ung Teaterscens stadgar

Ung Teaterscens stadgar Ung Teaterscens stadgar Kapitel 1 - Grundläggande bestämmelser 1 Namn, säte och förbund Ung Teaterscen är ett fristående ungdomsförbund som verkar inom amatörteaterrörelsen. Ung Teaterscen har sitt säte

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt [Förslag att antas av bolagsstämman den 15 maj 2018] 1 1. Om lämplighetsprövning i Skandia Livförsäkringsbolaget

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat 1 Uppdaterat 2017-06-07 Hjälp till styrelser i Equmenia 11 Ordförande Ordföranderollen är en viktig post i styrelsen. I de flesta föreningar är det årsmötet som väljer ordförande. Här kan du se en bild

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI Stadgar Antagna vid konstituerande möte i Sigtuna 2003-01- 21. Reviderade enl. årsmöte Helsingfors 2012-05- 24. Reviderade enl. årsmöte Uppsala 2013-05- 16.

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2 (6) Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och öppen process,

Läs mer

SRS:s Interna kommunikationsplan;

SRS:s Interna kommunikationsplan; SRS:s Interna kommunikationsplan; 2014-2016 Innehåll Introduktion och bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Kommunikativa behov och ageranden... 3 Information om styrelsen beslut... 3 Information om styrelsens

Läs mer

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Styrelsens förslag nr 1 Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Efter en översyn av Hälsinglands motion från 2013 samt remissförfarande till samtliga SDF föreslår

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR DIÖS FASTIGHETER AB:S VALBEREDNINGSARBETE INFÖR ÅRSSTÄMMAN 2018

REDOGÖRELSE FÖR DIÖS FASTIGHETER AB:S VALBEREDNINGSARBETE INFÖR ÅRSSTÄMMAN 2018 INFÖR ÅRSSTÄMMAN 2018 PUNKT 2, 10, 11, 12, 13 BILAGA 2.1 1(3) BAKGRUND Valberedningen i Diös Fastigheter AB (publ) ( Diös ) har bildats i enlighet med beslut på Diös årsstämma 2017. Styrelsens ordförande

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

Stadgar Funkibator Öst ideell förening

Stadgar Funkibator Öst ideell förening Stadgar Funkibator Öst ideell förening Stadgar för Funkibator Öst ideell förening. Antagna vid årsmöte 26 mars 2018. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator Öst ideell förening. 2 - Föreningens

Läs mer