STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Produktionssättning. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (9)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Produktionssättning. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (9)"

Transkript

1 Produktionssättning Stockholms stad SOA-plattform 1 (9)

2 Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Generell information Förklaringar av objekttyper TeamPlace SOA-tjänst Virtualisering Ärendestatus (estöd) och Notifieringstjänst Förutsättningar Miljö TEST PREPROD PROD Generella aktiviteter för driftsättning Process Ledtider Leverans av SOA-tjänstepaket Paket på Teamplace Gate Paketleverans Systemtest i Testmiljö Installation Systemtest Gate Testmiljö Acceptanstester i PreProd Installation Acceptanstester Gate Preprodmiljö Verifierings i Produktionsmiljö Installation Acceptanstester Gate Prodmiljö (9)

3 1 SYFTE Dokumentet beskriver aktiviteter som applikationsförvaltningen och applikationsdriften för SOA-plattformen tillsammans med utvecklingsprojektet behöver utföra inför driftssättning av SOA-tjänster eller virtualisering av tjänster. Aktiviteterna är obligatoriska för att plattformsförvaltningen ska kunna ta emot nämnda objekttyper. Varje SOA-projekt måste ta höjd för dessa aktiviteter i tid och kostnad. Processen skall även användas när ny funktionalitet och buggrättningar skall driftsättas där det är applicerbart. Processen benämns driftsättningsprocessen och syftar till den process av aktiviteter och hänsynstagande man måste ta i akt för säkerställa kvalite av plattformen med dess etjänster, kostnadseffektivitet och support. Aktiviteter som sker inom plattformsförvaltningen framgår inte av detta dokument. 2 GENERELL INFORMATION 2.1 FÖRKLARINGAR AV OBJEKTTYPER TEAMPLACE TeamPlace är den area dit leveranser av SOA-tjänster med tillhörande dokumentation sker. Varje SOA-tjänsteutvecklare som inte har tillgång till detta Teamplace måste kontakta Volvo IT om access, se mailadress avseende support i dokument Läs mig först 1.0.docx SOA-TJÄNST En SOA-tjänst är en SOA-applikation som paketeras enligt anvisningarna som beskrivs i denna SDK VIRTUALISERING Med virtualisering menas att man i MSE alt Appfabric pekar ut en end-point till en tjänst som exekveras i visst verksamhetssystem ÄRENDESTATUS (ESTÖD) OCH NOTIFIERINGSTJÄNST Dessa SOA-tjänster är en del av plattformen. Dessa kan användas av verksamhetssystem för att t.ex. skicka statusinformation om ärenden eller utföra utskick av e-post. 2.2 FÖRUTSÄTTNINGAR För att planera införande av en ny SOA-tjänst eller ny funktionaliet krävs ett implementationsavtal mellan Stockholm stad (beställande förvaltning) och Volvo IT. SOA-tjänsten skall vara utvecklad utefter dokument i denna SDK. 2.3 MILJÖ Plattformsförvaltningen tillhandahåller tre miljöer. TEST, PREPROD och PROD. All utveckling sker lokalt i utvecklarens miljö enligt beskrivning som framgår i SDK. 3 (9)

4 2.3.1 TEST Syftet med miljön är att kunna utföra integrationstester och verifiera lösningen inför acceptanstest. Testmiljön är inte avsedd att vara en labbmiljö för halvfärdiga SOAtjänster. En godkänd paketleverans inklusive källkodsgranskning krävs för installation i Testmiljön PREPROD Syftet med miljön är att kunna utföra acceptanstester PROD Installation i PROD sker efter godkänd acceptanstest. 4 (9)

5 3 GENERELLA AKTIVITETER FÖR DRIFTSÄTTNING En förutsättning för driftsättning är att SOA-tjänsteägaren har tecknat avtal med Volvo IT om driftsättning. 3.1 PROCESS Processen för driftsättning har 5 stycken huvudsteg Leverans av SOA-tjänstepaket Granskning av leveransens ingående delar Systemtest i Testmiljö Acceptanstest i PreProdmiljö Verifiering i Produktionsmiljö LEDTIDER Att gå igenom hela driftsättningsprocessen kan variera från fall till fall, men oftast tar det 4-6 veckor. Faktorer som påverkar tiden är kvaliten på leveransen och hur komplex SOAtjänsten är. Det finns även andra typer av ledtider som sätter vissa ramar för hur lång tid en driftsättning tar, tex brandväggsöppningar som kan ta 1-2 veckor. Dessa öppningar skall dock identifieras redan under uppstartsmötena och hanteras av projektet. 5 (9)

6 Produktionssättningdatum skall vara bestämt i förväg, men det krävs också ett godkänt acceptanstest minst en vecka innan dag för produktionssättning. Driftsättning i PRODmiljön görs i huvudsak tisdag förmiddagar, i vissa fall även torsdagar då bakomliggande verksamhetssytem kräver det. 3.2 LEVERANS AV SOA-TJÄNSTEPAKET PAKET PÅ TEAMPLACE Varje SOA-tjänsteleverantör kommer att få tillgång till TeamPlace och en yta dit leveranser av SOA-tjänster skall läggas i en mapp som kallas Leveranspaket. Varje paket skall versionshanteras och innehålla nedan beskrivna filer eller dokument. Dessa är obligatoriska för leveransen. På TeamPlace finns det mallar som skall användas. SOA-tjänsteleverantören skall uppge i god tid när leverans till TeamPlace sker. Detta för att aktiviteter som källkodsgransning etc skall kunna reursplaneras i god tid. Installationspaket Installationspaketet innehåller filer för installation, i en egen zipfil. Installationsdokument Leveransen skall innehålla en installationsbeskrivning för SOA-tjänsten. Det finns en obligatorisk mall för installationsdokumentet, som återfinns i det Teamplace som skapas för varje projekt. 6 (9)

7 Källkod En zipfil med källkoden för SOA-tjänsten. Källkoden kommer att granskas tillsammans med granskning av användargränssnittet om sådant finns. Bägge aktiviteterna kommer genomföras med hjälp av kontrollmallar och en rapport kommer att skrivas, där eventuella felaktigheter kan komma att behöva åtgärdas. Testdokument Dokument innehållandes testfall för SOA-tjänsten. Det finns en obligatorisk mall för testfall, som återfinns i det Teamplace som skapas för varje projekt. Systemdokumentation Detta dokument skall ge en djupare beskrivning av systemet än vad tidigare har levererats i beställningsdokumentet. Ansökan om access till testmiljön Dokument för att specifiera de inloggningskonton som behövs för att kunna utföra systemtest i testmiljön. Tjänstekontrakt Ett dokument som beskriver vilka tjänster SOA-tjänsten använder sig av. Vilka brandväggsöppningar som skall göras samt vilka endpoints som används för respektive miljö. Säkerhetsgranskning, säkerhetsklassificering, autentisering och auktorisering av tjänster och kryptering/signering av data skall också beskrivas. Det finns en obligatorisk mall för tjänstekontrakt, som återfinns i det Teamplace som skapas för varje projekt GATE PAKETLEVERANS Granskning av leveransen påbörjas när alla filer och dokument finns på Teamplace. En gransning görs av flera team och tar normalt ca 2-4 dagar. Utfallet av granskningarna, publiceras på Teamplace i ett granskningsprotokoll för respektive tjänst, som utvecklaren eller leverantören kan ta del av. Granskningen kräver oftast någon åtgärd av SOAtjänsteutvecklaren, vilket man bör ta höjd för i tidplanen för en SOA-tjänst. När hela leveransen är godkänd görs installation i TEST-miljön. 3.3 SYSTEMTEST I TESTMILJÖ 7 (9)

8 3.3.1 INSTALLATION Volvo IT installerar SOA-tjänsten i testmiljön efter de installationsinstruktioner som följer med paketleveransen SYSTEMTEST SOA-tjänsteutvecklaren genomför systemtest genom att utföra de testfall som tillhör SOA-tjänsten. Kontroll av användargränssnittet kommer att göras av Volvo IT GATE TESTMILJÖ När systemtesten är genomförd, utvärderas resultatet av testerna och beslut tas om processen kan gå vidare till nästa huvudsteg eller om det behövs ett nytt uppdaterat paket. 3.4 ACCEPTANSTESTER I PREPROD INSTALLATION Volvo IT installerar SOA-tjänsten i PREPROF efter de installationsinstruktioner som finns med i paketleveransen ACCEPTANSTESTER SOA-tjänsteägaren genomför acceptanstest genom att utföra de testfall som tillhör SOAtjänsten GATE PREPRODMILJÖ När acceptanstesterna är genomförda, utvärderas resultatet av testerna och beslut tas om processen kan gå vidare till nästa huvudsteg eller om det behövs ett nytt uppdaterat paket. 8 (9)

9 3.5 VERIFIERINGS I PRODUKTIONSMILJÖ INSTALLATION Volvo IT installerar SOA-tjänsten i PROD efter de installationsinstruktioner som finns med i paketleveransen ACCEPTANSTESTER SOA-tjänsteägaren verifierar att SOA-tjänsten fungerar som tänkt, genom att utföra de testfall som tillhör SOA-tjänsten GATE PRODMILJÖ När testfallen i PROD är genomförda, utvärderas resultatet av testerna och beslut tas om SOA-tjänsten kan godkännas eller om det behövs ett nytt uppdaterat paket. 9 (9)

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Läs mig först. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (5)

STADSLEDNINGSKONTORET SOA SDK IT-AVDELNINGEN VERSION 2.1. Läs mig först. Stockholms stad SOA-plattform. Sida 1 (5) Läs mig först Stockholms stad SOA-plattform 1 (5) Innehållsförteckning 1 Beskrivning av SDK 3 1.1 Software Developer Kit för Utvecklare... 3 1.2 Support för... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4 Versionshantering...

Läs mer

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads)

Beslut om införande av digitala utskick av nämndens handlingar och inköp av läsplattor (ipads) Arbetsmarknadsförvaltningen Administrativa enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-07 Handläggare Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende 14 Beslut

Läs mer

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016

Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 1 Nyheter i SMP infö r miljö rappörteringen 2016 Ändringar som berör dig som har en täktverksamhet Ingen utlevererad mängd Under lägg till typ mängduppgift finns nu möjlighet att välja levererat per användningsområde-

Läs mer

Proposition till Sektionen för Energi och miljö om revidering av Verksamhetsplanen 2015/2016

Proposition till Sektionen för Energi och miljö om revidering av Verksamhetsplanen 2015/2016 Proposition till Sektionen för Energi och miljö om revidering av Verksamhetsplanen 2015/2016 Bakgrund: Detta gäller en revidering av verksamhetsplanen för verksamhetsåret 2015/2016. Styrelsen har gått

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Hogia Transaktionsanalys Proffs

Hogia Transaktionsanalys Proffs installationsanvisning Hogia Transaktionsanalys Proffs Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Hogia Transaktionsanalys Proffs Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika

Läs mer

Referensarkitektur: T-boken, RIV-TA och tjänstekontrakt Referensimplementationen av T-boken: SKLTP

Referensarkitektur: T-boken, RIV-TA och tjänstekontrakt Referensimplementationen av T-boken: SKLTP Var är vi? Förberedelsearbete Introduktion Referensarkitektur: T-boken, RIV-TA och tjänstekontrakt Referensimplementationen av T-boken: SKLTP Genomgång av miljön: RIVTA-box Vad har vi i lådan? Övningar

Läs mer

ÖrebroCupen. Institutionen för Ekonomi, Statistik och Informatik, ESI Informatik, Klientprogrammering för webbsystem, 5 poäng

ÖrebroCupen. Institutionen för Ekonomi, Statistik och Informatik, ESI Informatik, Klientprogrammering för webbsystem, 5 poäng Institutionen för Ekonomi, Statistik och Informatik, ESI Informatik, Klientprogrammering för webbsystem, 5 poäng Examinationsuppgift VT 2005 Ver 1.2 ÖrebroCupen Mathias Borg, mathias.borg@esi.oru.se Benny

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Bilaga 4g. Servicenivåer. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Sko l- plattform Stockholm

Bilaga 4g. Servicenivåer. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Sko l- plattform Stockholm SID 1 (17) Bilaga 4g Servicenivåer Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Sko l- plattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress

Läs mer

Inför rapportering av 2014 års utsläpp

Inför rapportering av 2014 års utsläpp Inför rapportering av 2014 års utsläpp Kristin Gunnarsson Naturvårdsverket 2014-11-27 Innehåll Uppföljning rapportering av 2013 års utsläpp Viktiga datum vid rapportering våren 2015 Sanktioner Inför kommande

Läs mer

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning

Kundportal. Kundportal - Användarhandledning Kundportal Kundportal - Användarhandledning Version 1.0 Status Preliminär Datum 2014-12-07 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen... 3 Support - Time Care Support Team... 3 Begränsat

Läs mer

FAQ PDF-fakturor. Innehållsförteckning

FAQ PDF-fakturor. Innehållsförteckning FAQ PDF-fakturor I detta dokument har vi samlat vanliga frågor om vår PDF-fakturatjänst. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss på mail info@lahega.se eller telefon 042-25 67

Läs mer

Uppdragsavtal avseende konsulttjänster och programvara för framtagande av e- tjänster inom projekt Harriet. Konfidentiellt

Uppdragsavtal avseende konsulttjänster och programvara för framtagande av e- tjänster inom projekt Harriet. Konfidentiellt avseende konsulttjänster och programvara för framtagande av e- tjänster inom projekt Harriet 1 Förhandlande parter 1.1 Detta avtal (nedan kallad Avtal ) har ingåtts mellan Logica Sverige AB och Stockholms

Läs mer

TDDI02. Programmeringsprojekt. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU

TDDI02. Programmeringsprojekt. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU TDDI02 Programmeringsprojekt. Föreläsning 3 Jonas Lindgren, Institutionen för Datavetenskap, LiU På denna föreläsning: Verifikation, Validering och Testning XP Extreme Programming Vad är ett fel? I engelskan

Läs mer

Agil testning i SCRUM

Agil testning i SCRUM Agil testning i SCRUM Petter Salomonsson Petter.salomonsson@addq.se Tel: 0708-398435 Kort presentation AddQ Consulting AB tydlig fokus på test och kvalitetssäkringstjänster erbjuder mycket erfarna konsulter

Läs mer

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block

Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Frågebanker, frågeuppsättningar och slumpvisa block Innehåll Frågebanker... 1 Skapa frågebank... 1 Importera en frågebank... 3 Lägg till frågor i frågebank... 3 Skapa frågeuppsättning... 3 Skapa slumpvist

Läs mer

Genomförandeplan. för papperslösa sammanträden. i Piteå kommun

Genomförandeplan. för papperslösa sammanträden. i Piteå kommun Genomförandeplan för papperslösa sammanträden i Piteå kommun Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 28 januari 2013 att uppdra till kommunledningskontoret att ta fram ett förslag till genomförandeplan,

Läs mer

Bilaga 3 Dnr 2013-5103-4985. 2.1 Huvudprocesser för hantering av hemutrustningslån

Bilaga 3 Dnr 2013-5103-4985. 2.1 Huvudprocesser för hantering av hemutrustningslån Översikt Hemutrustningslån HUT 1 Inledning Hemutrustningslån infördes 1 januari 1991. Lånet ger en möjlighet för flyktingar att låna till inköp av grundutrustning som behövs i ett hem. Det går att få låna

Läs mer

HOGIA skatteanalys. Installationsguiden startar med en välkomstdialog för produkten. Klicka på Nästa.

HOGIA skatteanalys. Installationsguiden startar med en välkomstdialog för produkten. Klicka på Nästa. installationsanvisning HOGIA skatteanalys Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Mina produkter Hogia Skatt. Här laddar du ner och installerar direkt eller sparar först

Läs mer

Diarienr. HUVUDKONTORET MiT-ENHETEN. IT-bilaga Hälsoval. Landstinget Dalarna. Version: 1.1 Versionsdatum: 2012-08-23

Diarienr. HUVUDKONTORET MiT-ENHETEN. IT-bilaga Hälsoval. Landstinget Dalarna. Version: 1.1 Versionsdatum: 2012-08-23 HUVUDKONTORET MiT-ENHETEN IT-bilaga Hälsoval Landstinget Dalarna : 1.1 sdatum: IT-bilaga Hälsoval sdatum 2 (8) Dokumenthistorik Datum Beskrivning Författare 2009-12-10 0.1 Första mall Agneta / Gunilla

Läs mer

EQ Plan - Installation

EQ Plan - Installation EQ Plan - Installation Gäller EQ Plan version 3.6 (Version 1.0. 081009) Anvisning för installationsförfarandet vid kopplingen mellan EQ Plan 3.6 och MPS i Pyramid Business Studio för användning med Microsoft

Läs mer

Installations- och uppdateringsprogram för FileMaker Server 12.0v2 augusti 2012

Installations- och uppdateringsprogram för FileMaker Server 12.0v2 augusti 2012 Installations- och uppdateringsprogram för FileMaker Server 12.0v2 augusti 2012 Programbeskrivning Installationsprogrammet installerar FileMaker Server 12.0v2 för OS X och Windows. Uppdateringsprogrammet

Läs mer

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor

Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar. Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Så kan ni arbeta med digitala informationsskärmar Tips och råd för digital signage inom offentlig sektor Digitala informationsskärmar är en mycket bra kanal för att snabbt och effektivt sprida information.

Läs mer

BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING I BUNKEFLOSTRAND

BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING I BUNKEFLOSTRAND BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING I BUNKEFLOSTRAND BESTÄLLNING AV FIBERANSLUTNING Denna beställning avser en fiberinstallation till er fastighet och bör kopieras och förvaras

Läs mer

Avtalsförvaltning avseende Gemensam ITservice

Avtalsförvaltning avseende Gemensam ITservice Avtalsförvaltning avseende Gemensam ITservice Nr 1, 2015 Projektrapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.3-177/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel 1 (5) Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Läkemedelsenheten och svar Dosdispenserade läkemedel 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2003 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Användbarhetsarbete i ERUP

Användbarhetsarbete i ERUP 1 (5) Användbarhetsarbete i ERUP 1 Syfte 2 2 ERUP vad är det? 2 3 Användbarhetsarbete i ERUP 3 3.1 Struktur av användbarhetsarbetet i ERUP 3 3.2 Brister 5 4 Vad händer idag? 5 5 Förkortningar 5 2 (5) 1

Läs mer

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (6) KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Allmänna kvalitets- och kontrollbestämmelser KBE 100-3 Utgåva 3 (S) Innehåll 1 KRAVNIVÅINDELNING...2 2 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM...2

Läs mer

Förvaltningsplan för Selma

Förvaltningsplan för Selma Förvaltningsplan för Selma Dokumentnamn Förvaltningsplan för Selma Fastställt av Siv Olofsson Dokumentansvarig Ulf Pantzare Version 1,0 Datum 070516 Status Fastställd 1 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Dokumenthantering för RA-dokument

Dokumenthantering för RA-dokument Dokumenthantering för RA-dokument 1 (23) Innehåll 1. Syfte... 3 2. Övergripande RA-, TKA- och GBP-info... 3 2.1 RA... 3 2.2 TKA... 3 2.3 GBP... 3 3. Uppdateringsfrekvens för RA-dokument... 3 4. Dokumenthantering

Läs mer

Digitalisering av gångvägnät för hela staden PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET

Digitalisering av gångvägnät för hela staden PROJEKTSKISS TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET TILL E-TJÄNSTEPROGRAMMET Förvaltning: 1 (6) 1. BAKGRUND OCH NULÄGE I projektet e-adept samverkar Stockholms stad med bland annat Post- och telestyrelsen, Vägverket, Banverket, Vinnova och ett antal leverantörsföretag.

Läs mer

IT-bilaga Hälsoval 2016

IT-bilaga Hälsoval 2016 Central Förvaltning Medicinsk Teknik och IT Benämning IT-bilaga Hälsoval Utskriftsdatum Beteckning/diarienr 2015-08-20 LD15/02085 IT-bilaga Hälsoval 2016 Landstinget Dalarna Datum: 2015-09-30 Aktuell version:

Läs mer

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta

Införande av digital distribution av möteshandlingar till vård- och omsorgsnämnden via läsplatta Ärende 8 Dnr VON-2012-249 Dpl 09 sid 1 (4) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Administrativa staben Tjänsteskrivelse 2012-07-31 Rakel Salomonsson, 054-540 55 51 rakel.salomonsson@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift

ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift ISY Case Schakt Trafikanordning Markuppla telse, Trafikfo reskrift ISY Case är ett standardsystem för hantering av verksamhetsspecifika behov hos en kommun. Systemet finns idag tillgängligt för verksamheterna

Läs mer

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNING 2015-02-28 DNR KS 2014.352 ANNA-CARIN MATTSSON SID 1/2 EXPLOATERINGSCHEF ANNA-CARIN.MATTSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNFULLFMÄKTIGE Tjänsteskrivelse

Läs mer

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Jonatan Hilmarch (Grupp 13) 880427-5595 hilmarch@skip.chalmers.se Kurs: Människa-Datorinteraktion TIG061 HT 2010 Projekt 1 - en tillbakablick Enligt projektets systemdefinition

Läs mer

Registrering av huvudanvändare i Prinfo DesignStore

Registrering av huvudanvändare i Prinfo DesignStore Prinfo DesignStore Göteborgs Universitet 1 Registrering av huvudanvändare i Prinfo DesignStore Om du inte har ett konto upplagt i Prinfo DesignStore så går du in på http://www.prinfodesignstore.com Som

Läs mer

Elmia Mässkatalog för PocketPC

Elmia Mässkatalog för PocketPC Elmia Mässkatalog för PocketPC Version 1.1 Licensinformation... 2 Systemkrav... 2 Installation... 2 Kom igång... 3 Utställare A-Ö... 4 Sök utställare... 5 Sök Produkt... 6 Företagsinformation... 7 Mina

Läs mer

Öppen Fiber. Steg för steg.

Öppen Fiber. Steg för steg. Öppen Fiber. Steg för steg. Guiden för dig som vill driva fiberfrågan. Vill du ha Öppen Fiber i ditt villaområde? Bli Fiberambassadör. Finns det intresse för fiber bland grannarna i ditt villaområde? Då

Läs mer

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande

Smarta lösningar för dig med aktiebolag. program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande Program, böcker, e-kurser och mallar för ditt aktiebolag! Smarta lösningar för dig med aktiebolag program och kunskap för dig som vill få ut mer av ditt företagande 1 Lättanvända program för aktiebolagets

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Studieprogram Örebro

Studieprogram Örebro Studieprogram Örebro Vi tror på att Vi äldre lär äldre bäst! Webbsida Örebroklubben: orebro.seniornet.se Jan 2016 Terttu Bohlin Studiecirklar våren 2016 i Örebro Studiecirklarna bedrivs i grupper med ca

Läs mer

Swepoint DoGPS program. Snabbanvisningar för programvarorna DoGPS for Android och DoGPS för Java

Swepoint DoGPS program. Snabbanvisningar för programvarorna DoGPS for Android och DoGPS för Java Swepoint DoGPS program Snabbanvisningar för programvarorna DoGPS for Android och DoGPS för Java 1 Innehållsförteckning Snabbanvisning för programvaran Swepoint DoGPS för Android... 3 1. Nedladdning av

Läs mer

Webforum. Nya funktioner i version 11.3. Senast uppdaterad: 2011-09-25

Webforum. Nya funktioner i version 11.3. Senast uppdaterad: 2011-09-25 Webforum Nya funktioner i version 11.3 Senast uppdaterad: 2011-09-25 Innehåll Generellt... 3 Dokumenthantering... 3 Dokumentförteckning/Export och Import (Professional)... 4 Förteckning/Export... 4 Import...

Läs mer

Nr Iakttagelse Risk Risknivå Pensionsmyndighetens svar till Riksrevisionen 2014-05-03, dnr VER 2014-132

Nr Iakttagelse Risk Risknivå Pensionsmyndighetens svar till Riksrevisionen 2014-05-03, dnr VER 2014-132 Riksrevisionen årlig revision 1 (12) 4.2 Systemgenererade listor över applikationsförändringar kan för närvarande inte produceras. Avsaknad av fullständiga listor över applikationsförändringar som har

Läs mer

Handledning Konfigurationsstyrning tjänstedomäner

Handledning Konfigurationsstyrning tjänstedomäner 1 (16) Center för ehälsa i samverkan Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm Vxl: 08-452 70 00 ARK_0007 www.cehis.se info@cehis.se Handledning Konfigurationsstyrning tjänstedomäner Version 2.0.1 2014-01-30 Center

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade

www.workitsimple.se Lotta Carlberg, lotta@workitsimple.se, 070-204 19 07 2015 workitsimple Alla rättigheter reserverade 1 2 30 sätt att få flera kunder till ditt företag. En Gratis guide av Lotta Carlberg företagsrådgivare och mentor på 3 När jag arbetar med mina kunder så går vi tillsammans igenom hur de kan få in nya

Läs mer

SUNET:s Box-tjänst. SUNET-veckan Malmö 2012-10-23

SUNET:s Box-tjänst. SUNET-veckan Malmö 2012-10-23 SUNET:s Box-tjänst SUNET-veckan Malmö 2012-10-23 Vem är jag Einar Blåberg Systemförvaltare för SUNET:s Box-tjänst Till vardags på Chalmers einar.blaberg@sunet.se 2 Upplägg Vad är SUNET:s Box-tjänst? Varför

Läs mer

Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag

Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag ARBETSORDNING Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktiges 134 2015-09-22 1(3) Beteckning KST 2015/000274-003 Författningssamling MBLAFS 2015:22 Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag Motioner

Läs mer

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR

LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR LANTMÄNNENS ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR VAROR Dessa villkor utgör en integrerad del av avtalet. Hänvisningar till avtalet omfattar också dessa villkor. 1 Definitioner I dessa allmänna villkor gäller följande

Läs mer

Rutiner vid beställning av TMU/SLU 2014-2015

Rutiner vid beställning av TMU/SLU 2014-2015 HK (4100) 1 (6) Rutiner vid beställning av TMU/SLU 2014-2015 Detta dokument beskriver de praktiska förutsättningarna för Försäkringskassans beställningar av fördjupade medicinska utredningar från landstingen

Läs mer

SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/ Flera landsting ett gemensamt e-arkiv

SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/ Flera landsting ett gemensamt e-arkiv SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/11 2016 Utgångspunkt, frågeställningar Vad har vi egentligen gjort för resa? Hur har resan varit, vad har vi gjort? Hur ser

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare

Användarmanual Skolrapport.se. Vårdnadshavare Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Sida 2 av 18 Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass... 3 Om Vklass lärplattform... 3 Videomanual... 3 Att komma igång med skolrapport.se... 4 Varför

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget

Dokumenttyp. Namn på uppdraget Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

ÖPPEN FIBER STEG FÖR STEG

ÖPPEN FIBER STEG FÖR STEG ÖPPEN FIBER STEG FÖR STEG Guiden för dig som vill driva fiberfrågan. VILL DU HA ÖPPEN FIBER I DITT VILLAOMRÅDE? BLI FIBERAMBASSADÖR. Finns det intresse för fiber bland grannarna i ditt villaområde? Då

Läs mer

Kompetenskrav i upphandlad verksamhet FSV 2013-09-27. Lars Jacobsson Trafikverket. www.infrastrukturkompetens.eu

Kompetenskrav i upphandlad verksamhet FSV 2013-09-27. Lars Jacobsson Trafikverket. www.infrastrukturkompetens.eu Kompetenskrav i upphandlad verksamhet FSV 2013-09-27 Lars Jacobsson Trafikverket www.infrastrukturkompetens.eu Hur ska vi ställa och följa upp kompetenskrav för våra upphandlade leverantörer? Behöver beställaren

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Hitta rätt bland alla lösningar för mobila utskrifter

Hitta rätt bland alla lösningar för mobila utskrifter Faktablad Micro Focus iprint Hitta rätt bland alla lösningar för mobila utskrifter I dag måste en fungerande utskriftslösning omfatta mobil utskrift. I det här bladet kan du läsa om hur du hittar fram

Läs mer

Exercise 1b: Requirements Evaluation ETSA01 INGENJÖRSPROCESSEN 1 - METODIK VT15

Exercise 1b: Requirements Evaluation ETSA01 INGENJÖRSPROCESSEN 1 - METODIK VT15 Exercise 1b: Requirements Evaluation ETSA01 INGENJÖRSPROCESSEN 1 - METODIK VT15 Lund U niversity Computer Science Jonas W isbrant ETSA01 Ingenjörsp ro cessen metodik V-modellen för programvaruutvecking

Läs mer

Installationsanvisning Boss delad databas

Installationsanvisning Boss delad databas Installationsanvisning Boss delad databas sid 2 (25) Innehåll 1 Inledning 3 2 Systemkrav klient 3 3 Serverinstallation 3 3.1 Systemkrav 3 3.2 SQL Server 3 3.3 Behörighet vid installation 4 3.4 Behörighetskontroll

Läs mer

HSA Tjänsteanslutningsprocess. Kriterier och anslutningsinstruktioner för tjänster som vill nyttja informationen i HSA

HSA Tjänsteanslutningsprocess. Kriterier och anslutningsinstruktioner för tjänster som vill nyttja informationen i HSA HSA Tjänsteanslutningsprocess Kriterier och anslutningsinstruktioner för tjänster som vill nyttja informationen i HSA Innehåll Anslutning till HSA... 4 Grundkrav för anslutning... 4 Anslutningssätt...

Läs mer

Informationsleveranser

Informationsleveranser Informationsleveranser Avsändare Mottagare Leveransspecifikation och Leveransmeddelande Avsändare Mottagare Peter Johansson 1 Förutsättningar för leverans Leveransspecifikationer, Leveransplan, Mallar

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Närvaruappen. Version 1.0 Mats Persson. vakant

Uppdragsbeskrivning. Närvaruappen. Version 1.0 Mats Persson. vakant ! Version 1.0 vakant Innehållsförteckning 201-08-12 1. Allmän beskrivning av uppdraget... 1.1 Bakgrund... 2.... 2.1 Mockup... 2.2 Spara data... 2. Optioner... 2..1 Option 1: Statistik... 2..2 Option 2:

Läs mer

Exempel på verklig projektplan

Exempel på verklig projektplan Exempel på verklig projektplan Detta är ett exempel på en proffessionell projektplan hämtad ur verkliga livet. Den visas inte i sin fullständighet, det mesta är bortklippt, men strukturen och mycket av

Läs mer

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Mats Blomqvist, HAFOK AB & Tobias Ekendahl, Länsstyrelsen i Jämtland Version

Läs mer

Manual för studerande Version 2.2.0

Manual för studerande Version 2.2.0 Ansökningssystemet Joopas Innehållsförteckning Manual för studerande Version 2.2.0 Innehållsförteckning 1 1 Allmänt 2 1.1.1 Allmänt om manualen 2 1.1.2 Allmänt om ansökningssystemet Joopas 2 1.1.3 Ansökan

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna

Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna Inspektionsrapport 1(5) Inspektion av arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands län, Eskilstuna Riksarkivet (RA) inspekterade den 2 oktober 2014 arkivvården vid Polismyndigheten i Södermanlands

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

TPFD - TestPlan Före Design BESKRIVNING AV AKTIVITETER

TPFD - TestPlan Före Design BESKRIVNING AV AKTIVITETER TPFD Beskrivning Rev 4 1(10) TPFD - TestPlan Före Design BESKRIVNING AV AKTIVITETER Anv.krav Terminologi Detaljkrav Konfigdok Hantera Utgåvor Projektplan Testplan Test-o-felrättning Ändringslogg Återst.

Läs mer

Processmanual för applikationsförvaltning

Processmanual för applikationsförvaltning Processmanual för applikationsförvaltning Innehåll PROCESSMANUAL FÖR APPLIKATIONSFÖRVALTNING 1. Samverkansformer... 3 1.1 Strategiskt forum... 3 1.1.1 Arbetsformer... 3 1.1.2 Förslag till agenda... 3 1.2

Läs mer

Lösenordet till dator, mejl och självservice

Lösenordet till dator, mejl och självservice Lösenordet till dator, mejl och självservice För att snabbt få hjälp om du glömmer lösenordet till datorn bör du redan nu registrera ett personligt mobilnummer. Se instruktioner för hur du registrerar

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Sandra Feiff Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Region Gotland Granskning av intern

Läs mer

Driftdokumentation. Procapita Vård och Omsorg Inkomsthantering. Version 9.1 2011-12-01

Driftdokumentation. Procapita Vård och Omsorg Inkomsthantering. Version 9.1 2011-12-01 Driftdokumentation Procapita Vård och Omsorg Inkomsthantering Version 9.1 2011-12-01 Sida 2/70 Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Bearbetning allmänt...5 3 Inkomstöverföring FK - Månad...6 3.1 Backup...7

Läs mer

Innehåll. Förändringar i v5.2

Innehåll. Förändringar i v5.2 Innehåll Innehåll... 2 Allmän information... 3 DuoSTATION Manager... 3 Ärendevyn... 3 Utrustningar... 3 Inventering... 3 Metering... 3 E-post... 3 IT Service Management... 3 SNMP... 4 Connections... 4

Läs mer

ELVIS & SURF Test version 5.0

ELVIS & SURF Test version 5.0 ELVIS & SURF Test version 5.0 Vad är Alfatest? Sker av kunder eller presumtiva användare Sker på hos utvecklingsorganisationen som utvecklar programvaran Genomförs när programvaran är stabil motsvarar

Läs mer

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Medlem online innehåller en funktion där du kan göra ett utskick till de medlemmar som har en e-post registrerad i systemet. Observera att de medlemmar

Läs mer

Generell principskiss för EL, TELE & Fiber- arbeten i Huddinge kommun. Principskissen skall alltid anpassas till platsen.

Generell principskiss för EL, TELE & Fiber- arbeten i Huddinge kommun. Principskissen skall alltid anpassas till platsen. Generell principskiss för EL, TELE & Fiber- arbeten i Huddinge kommun. Generell principskiss skall alltid anpassas till platsen. Inom det markerade området då mått A 222222 eeeeeeeeee mått BB 111111, skall

Läs mer

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument

Kravspecifikation. Hantering av systemdokument Kravspecifikation Hantering av systemdokument Av: Ingegerd Gustavsson & Dokumentnr: P0 Utgåva: 2 Datum: 01-05-18 Tillgänglighet: Fri spridning Kravspecifikation Sida 1 (12) Dokumenthistoria Utgåva Beskrivning

Läs mer

Statistik och vetenskapsmetodik Tony Pansell och Gustaf Öqvist Seimyr

Statistik och vetenskapsmetodik Tony Pansell och Gustaf Öqvist Seimyr Statistik och vetenskapsmetodik Tony Pansell och Gustaf Öqvist Seimyr Mål enligt kursplan Huvudsyftet är att lägga grunden till ett vetenskapligt förhållningssätt för att som optiker kunna arbeta med evidensbaserad

Läs mer

Skicka e-post direkt fra n W3D3 Diariet

Skicka e-post direkt fra n W3D3 Diariet Sida 1 Skicka e-post direkt fra n W3D3 Diariet Manualen bör skrivas ut i färg, eftersom flera instruktioner hänvisar till bilder och symboler och knappar. Börja med att logga in dig i W3D3 diariet. Information

Läs mer

BBIC-konceptet. Vad är BBIC- konceptet? Licens. Prövo- och implementeringstid 1(6)

BBIC-konceptet. Vad är BBIC- konceptet? Licens. Prövo- och implementeringstid 1(6) 1(6) Maj 2006 Uppdaterat januari 2014 BBIC-konceptet Vad är BBIC- konceptet? BBIC-konceptet fastställer förutsättningarna för att arbeta med Barns behov i centrum. Det tar sin utgångspunkt i BBIC:s mål

Läs mer

Riktlinje för mobil användning av IT - remissvar

Riktlinje för mobil användning av IT - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-02-12 SN-2013/4961.156 KS-2013/1036.156 1 (3) HANDLÄGGARE Christina Ring 08-535 378 15 christina.ring@huddinge.se Socialnämnden Riktlinje för

Läs mer

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet...

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet... Nyheter i Dynamics NAV 2016 Innehåll App-klient för smartphones... 2 Power BI... 3 Arbetsflöde... 4 CRM Online... 5 Webb-klienten... 6 Dokumenthantering... 7 Molnet... 8 Elektronisk fakturering... 9 App-klient

Läs mer

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se

Hämta hem 2005 års installationspaket från Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se Om MacElda Classic Denna version av Elda finns kvar av historiska skäl. Om du använder operativsystemet OSX, rekommenderas du att använda OSX-versionen av MacElda, EldaX. Skillnaderna mellan MacElda Classic

Läs mer

Offertunderlag Webbportal NILS

Offertunderlag Webbportal NILS Offertunderlag Webbportal NILS Version: 0.2 Distributionslista Namn Befattning Enhet Saskia Sandring Åsa Eriksson SLU SLU Innehållsförteckning 1. Sammanfattning av uppdrag... 4 1.1 NILS-programmet... 4

Läs mer

Handledning för Artikelimport

Handledning för Artikelimport Handledning för Artikelimport Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast uppdaterad: 11-03-02 Exder Artikelimport Sida 2 av 7 Importera Artikelregister I Exder

Läs mer

Vägledning i att fylla i ansökan om ändrad tilldelning.

Vägledning i att fylla i ansökan om ändrad tilldelning. Vägledning i att fylla i ansökan om ändrad tilldelning. 2015-11-16 Denna vägledning innehåller instruktioner om hur man ska fylla i ansökningsformuläret om gratis tilldelning av utsläppsrätter när en anläggning

Läs mer

Kundtjänst: gemensamt mål

Kundtjänst: gemensamt mål I våra spalter presenterar vi ofta nyheter, maskiner eller teknologier. Det är dock inte det enda som bidrar till framgången för ett företag. När väl maskinen är såld skall den installeras, kundens operatörer

Läs mer

Kalender. Högskoleservice

Kalender. Högskoleservice 2013 Kalender Högskoleservice 1 tisdag 1 2 onsdag 3 torsdag 4 fredag 5 lördag 6 söndag 7 måndag 2 8 tisdag 9 onsdag 10 torsdag 11 fredag 12 lördag 13 söndag 14 måndag 3 15 tisdag 16 onsdag 17 torsdag 18

Läs mer

Manual till skolvägsplan

Manual till skolvägsplan Manual till skolvägsplan Uppdaterad 2015-11-27 Introduktion En skolvägsplan tar ett samlat grepp om de problem och hinder som finns gällande elevers väg till och från skolan. På så sätt kan skolan bli

Läs mer

KORTFATTAD HANDLEDNING FÖR SVF APP 4.0

KORTFATTAD HANDLEDNING FÖR SVF APP 4.0 KORTFATTAD HANDLEDNING FÖR SVF APP 4.0 Denna korta handledning ger information om uppgraderingen från tidigare versioner (3.1) samt de nya funktioner som tillkommit i appen. Appen blir tillgänglig i Apple

Läs mer

Tilldelningsbeslut och upphandlingsprotokoll avseende upphandling av budget & prognosverktyg för kommande ramavtal med Åklagarmyndigheten

Tilldelningsbeslut och upphandlingsprotokoll avseende upphandling av budget & prognosverktyg för kommande ramavtal med Åklagarmyndigheten Tilldelningsbeslut & upphandlingsprotokoll Sida 1 (7) Ekonomiavdelningen Datum Dnr: Upphandlingsfunktionen 2014 01 31 ÅM-A 2013/1386 Tilldelningsbeslut och upphandlingsprotokoll avseende upphandling av

Läs mer

Granskning av IT-system Procapita vård och omsorg ur ett effektivitetsperspektiv

Granskning av IT-system Procapita vård och omsorg ur ett effektivitetsperspektiv Revisionsrapport Granskning av IT-system Procapita vård och omsorg ur ett effektivitetsperspektiv Lunds kommun 2009-10-07 Eva Lidmark Göran Persson-Lingman Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...3

Läs mer

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET Tjänstefiering av säkerhet är ett kostnadseffektivt alternativ med lägre risk för dig som strävar efter att din kärnverksamhet ska kunna bedrivas utan driftstörningar.

Läs mer

Startsida. Högskolan Dalarna

Startsida. Högskolan Dalarna Logga in myprint-webbplatsen ger tillgång till myprint-funktioner (utskrift, inköpskredit, hantering av extra e- postadresser...). Den kan användas av studenter och personal på. Du måste logga in med din

Läs mer