Innehåll. Odling och Skörd. -Hur teet odlas och skördas, first flush till autumnal. Bearbetning och Sortering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. Odling och Skörd. -Hur teet odlas och skördas, first flush till autumnal. Bearbetning och Sortering"

Transkript

1 Innehåll Odling och Skörd -Hur teet odlas och skördas, first flush till autumnal. Bearbetning och Sortering -Processen innan teet blir en färdig produkt, från första behandling till teprovning. Odlingsområden -Det finns många olika odlingsområden runt om i världen, här ges en beskrivning om de vanligaste. Historia -Grundläggande historia för te. Från Kina hela vägen till Europa. Tesorterna -Grönt te, Svart te, Vitt te, Oolong-te, Pu-Ehr-Te Blandningar och Sorter -Te kommer i många olika blandningar och sorter, här går vi igenom både traditionella sorter och ingredienser till örtkrydd- och frukt-te. Njutning och Läkemedel -En stämningshöjande dryck samtidigt som det är ett gammalt och beprövat naturläkemedel. Få svar på varför.

2 Odling och skörd Camellia sinesis och Camellia assamica är de två ursprungliga teplantorna. Camelia assamica är en tropikväxt, behöver mycket värme, som kan växa upp till att bli ett ca meter högt träd. Camellia sinesis, tål kyla, är en småbladig höglandsväxt som växer i buskar. Denna blir på sin höjd 3 4 meter. De båda växterna har sedan många gånger, över hela världen, korsats. Blommorna från teplantan kan bli antingen rosa eller vita, bladen är är finhåriga och glänsande. Teplantan planteras med sticklingar från ett bra exemplar, förr använde man sig utav frösådd. Beskärningar utav plantan görs sedan 3 år i sträck, efter detta kan plantan börja skördas. Vanligaste sättet att skörda är genom att plocka för hand. I Indien skördar man oftast bara fyra gånger om året, mars-april (first flush), april-maj (in between), maj-juni (second flush) och oktober-november (autumnal). På andra platser skördas dock året runt. Mer än hälften av världens te kommer från Kina och Indien. Historiskt sett har människorna inte tjänat särskilt mycket på sitt hårda arbete, men villkoren förbättras däremot gradvis hela tiden.

3 Bearbetning och Sortering För att framställa grönt te så skall plantorna först upphettas i en panna över öppen eld, genom denna process förhindrar man jäsning. Bladen skall sedan torkas. När de torkat är nästa steg att knåda dem, flera gånger. För att förhindra jäsning kan man använda sig utav två olika sätt, rostning eller ångning. För att framställa svart te börjar man med luftning, bladen torkas av varm luft på långa galler. Bladen rullas sedan, pressas ihop och skärs så att syret kan förena sig med cellsafterna. Teet läggs på bord och hålls fuktigt i ca 2-3 timmar. Tebladen skiftar nu färg från grönt till rött. När jäsningen så är avslutad torkas bladen med het luft i ca 20 minuter. Siktning av bladen sker sedan för att sortera de olika storlekarna. Storlekarna sorteras i bladte, broken, fannings och dust. Teet går igenom provsmakningar och testas innan det når fram till konsumenterna, först av producenten sedan auktionhusen följt av importören. Efter jämförelse med andra teer i provsmakning kan pris sättas. Det finns flera saker att bedöma i testningen, färg, doft, utseende, karaktär och smak på det färdiga teet samt en granskning av de torra bladen. Vad som också bedöms vid teprovning är det första intrycket man får vid smak, aromens utveckling, bouquet och eftersmak. Det krävs lång erfarenhet för att bli en professionell provsmakare. Vid teprovning måste olika teer ha samma förutsättningar. Mängden te som vägs upp vid provning ska vara av samma vikt som en gammal brittisk six-pence, 2,86 gram. En bägare med lock används där kokande vatten hälls i, teet ska sedan ligga och dra i 5 minuter. Proceduren vid avsmakningen är sedan densamma som vid vinprovning, sörpla, smaka och spotta.

4 Odlingsområden Kina: I Kina odlas te i störst utsträckning i södra och mellersta delen utav landet. Majoriteten av teet som dricks i Kina är grönt te, svart te framställes främst för export. Det finns många gamla tributträdgårdar i södra delen av landet, teet som plockades i dessa var främst avsett för kejsaren. Det fanns många restriktioner över hur detta te skulle plockas, nytvättade, vitklädda jungfrur skulle under uppsikt plocka teet i silverkorgar. De bästa tesorterna växer här på meters höjd. Te tillverkas i största grad i provinserna; Anhui, Fujian, Guangdong, Guizhou, Hainan Dao, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Shaanxi, Sichuan och Yunnan. Indien: Ungefär en tredjedel av världens te produceras i Indien. De två största områdena för produktion är Assam och Darjeeling. Det största odlingsområdet i världen ligger i Assam, vid sidorna av Brahmaputra. Det var i Assam man upptäckte teplantan Assamica. De bästa teerna skördas här under second flush. Darjeeling har fått smeknamnet drottningen av te. På Himalayas sydsluttning finnner man den mest berömda teodlingen. Både Darjeeling och Assam har idealiskt klimat för teodling. Te odlas även i stor utsträckning i provinserna Nilgiri, Dooars och Sikkim. Japan: Grönt te är vad som dominerar i Japan när det gäller tillverkning, man importerar in sitt svarta te. De bästa områdena för odling finns på Shikoku, Kiuchu och södra delen av Hondo. Det mest berömda teet är ifrån Udi, Shizuoka.

5 Taiwan: Det te som främst odlas i Taiwan är Oolong-te, smakmässigt ligger de mellan grönt och svart te, halvjäst. För grönt te är sorter som Gunpowder och Sencha vanligast, svart te framställs främst i området Sun-Moon-Lake. Plockning sker här mellan 6 maj och 20 april. Sri Lanka: Världens näst största teproducent är Sri Lanka. En titel de tidigare hade gällande kaffe, men när rostsvampsjukdomen förstörde kaffeplantorna började man odla te. Te som kommer härifrån kallas för Ceylonte. Det högsta odlingsområdet kallas för Nurelia (Nuwara Eliya), och får fram fina sorter tack vare nordostmonsunen. Väster om bergsmassivet i centrala Sri Lanka ligger Dimbula, härifrån kommer högkvalitativt te på grund utav den torra väderleken. Nepal: I Himalaya mellan Kina och Indien finner vi Nepal. Man använder i Nepal främst de klassiska metoderna för att framställa te. Teet som kommer härifrån går både i smak och karaktär att jämföras med ifrån Darjeeling. Afrika: Flera afrikanska länder framställer te. Burundi, på 2000 meters höjd. I sluttningarna vid Mount Kamerun, i Kamerun. Norr om Victoriasjön, i Kenya. Mulanji, den södra regionen, i Malawi. Moçambique, på 1000 meters höjd. Norra, centrala och södra delarna av Tanzania. På meters höjd i Zimbabwe. Peru & Ecuador: Den största produktionen i Peru är av svart te, men även små mängder grönt te produceras. De viktigaste odlingsområdena i Peru är Cusco och Huanuco. I Ecuador startades odling av te vid Te Sangay. Argentina: Odling av te till att använda i blandningar är stora i Argentina. Teet härifrån används främst i tepåsar. Odlingsområden som är stora finner vi i Chaco, Corrientes, Formosa, Misiones och i Tucumán. Indonesien: Det indonesiska teet har en kraftig smak och passar väldigt bra i blandningar. Te produceras här året runt i de stora odlingsområdena Sumatra och Java samt även i Malaysia. Turkiet & Australien: Svart te är det som huvudsakligen produceras i Turkiet. Odlingsområdet ligger i nordöst, Rize. I Australien produceras också huvudsakligen svart te, som går i tepåsar. Små mängder grönt te produceras även i Madura. Portugal: Te i Portugal skördas och bearbetas fortfarande för hand. Här framställes både grönt och svart te. Området där odlingarna ligger är i Azorerna på ön Sao Miguel.

6 Historia Te har sitt ursprung i Kina och är troligtvis världens äldsta kulturväxt. Tebusken sägs vara känd så långt tillbaka i tiden som 5000 år. I Kina använder man sig utav drycken varje dag, till varje måltid serveras den. Efter maten för att hjälpa till med matsmältningen, samt före maten som en förfriskning. -Upptäckten utav te har många legender. I Indien tror man att Darma under sin sjuåriga pilgrimsfärd i Kina, där han istället för att sova skulle meditera under hela resan, gjorde upptäckten. Genom att tugga på bladen försvann tröttheten och meditationen kunde, med lyckat resultat, äga rum. I Japan finns en annan historia. Bodhidharma var den förste buddistiske missionären i Kina, son till den indiske kungen Kaisawo. Bodhidharma blev så rasande av sin trötthet att han skar av sig sina ögonlock. Ur marken, där de landat, slog två tebuskar rot. Bladen från dessa botade tröttheten. Den kinesiska legenden handlar om en utav de tre gula kejsarna, Shen Nung. Tre blad från en tebuske föll ner i kejsarens skål med kokande vatten, vilket han drack varje dag. Vattnet färgades guldbrunt, efter att ha smakat på drycken fann kejsaren den mycket behaglig, uppfriskande och upplivande. Varje dag efter detta njöt han av drycken. Han-dynstin (206 f.kr e.kr.): Bladen från tebusken användes till största del som medicin, offergåvor och föda. Användningen i medicinsk syfte var hjälpande vid huvudvärk, trötthet, koncentrationssvårigheter, urinvägsinfektion, reumatism samt för synen.

7 Tang-dynastin ( ): På 700-talet skrev Lu Yu, som ses som historiens främste temästare, ett stort verk om te på flera band. I detta verk framkom en ny form av framställning, tidigare blev det rostat i wok panna, malts ner till pulver varpå sedan mjölk, kryddor och andra tillsatser lagts till. Cha blev nu samlingsnamnet för te, som tidigare haft flera namn. Song-dynastin ( ): Tekonsten förfinas och når sin höjdpunkt under denna tid. Bladen ångas innan de mals för att sedan pressas i olika former. Populariteten för drycken ökade ständigt. Drycken förvandlades nu till en mer folklig dryck, inte som tidigare då det varit mest för hovet samt andra personer med rikedom och status. Yuan-dynastin ( ): Mongolerna erövrar Kina. De naturliga bladsorterna blir allt mer populära och det pulveriserade teet försvinner. Grönt te framställdes främst under denna tid, men när varan behövde klara av långa transporter så utvecklades det svarta jästa teet av de kinesiska teodlarna. Ming-dynastin ( ): Landet är nu inne i en ny kulturell blomstringstid. Bladen soltorkas eller rostas i panna. Att brygga te direkt i en kopp med lock eller i en kanna fylld med hett vatten blev nu vanligast, tekannan blir ett av de viktigaste verktygen. Enbart i kloster hade man tidigare skådat tecermonin, den trädde nu in i de vanliga husen. Qing-dynastin ( ): Te som handelsvara blev nu en stor, viktig exportvara. Utländska trupper ockuperade en kinesisk fabrik, under det så kallade opiumkriget i mitten av 1800-talet. Jäsningsprocessen av teet i lokalen kom igång, när teodlaren äntligen kom åt sin skörd visade sig teet bli en succé. En ny framställningsprocess hade tagits fram. Till Japan kom teet från Kina via buddhistiska munkar. När det först fördes in så dracks teet som antingen läkemedel eller som stimulansmedel av munkarna, vid meditation, i klostren. Denna dyrbara vara blev sedan i första hand ämnad för överklassen och kejsarfamiljen. Under 1100-talet spreds dock användningen vidare till folket. Drycken blev under 1300-talet sedan betraktad som en statussymbol för samurajerna. Att tillreda te blev en konstform, denna konstform var något som ansågs obligatoriskt om man ville kunna uppnå en högre andlig nivå. I förbindelse med zen och taoismen är tecermonins viktigaste steg, cha-no-yo, uppkomsten av chado, läran om vägen till te. Tekonsten blev något som starkt präglade landet. Kristna missionärer och sjömän förde kunskapen om teets egenskaper och teodlingar till Europa under 1500-talet. När teet nådde Amsterdam 1610 så kom handeln av te igång. Holländarna spred sedan handeln snabbt vidare till länder som Italien, Portugal, Tyskland och Frankrike. Via karavaner nådde teet även Ryssland. Teporslinet blev med detta även det en stor handelsvara.

8 Te kom att bli en nationaldryck i England, när holländarna nådde dit med drycken. Prinsessan Katharina av Braganza var särskilt förtjust i drycken. Hon införde den vid engelska hovet när hon, som hemgift när hon gifte sig med kung Karl II, hade med sig en låda fint kinesiskt te. Det brittiskt grundade Ostindiska kompaniet började nu importera stora mängder te. Teet betalades först med silvermynt, men övergick senare i byteshandel mot opium. Detta startade opiumkriget, då kinesiska regeringen ville stoppa införseln av engelskt opium. England tog till sig ett flertal kolonier där odling av te blev en stor framgång. Att transportera te var en lönesam sysselsättning, priserna blev högre om de kom fram till London fort. Detta ledde till kapplöpningar inom importen, te blev en storindustri. En stor tehandel mellan Kina och Ryssland inleddes efter det att te fraktats som födelsedagspresent åt tsar Michail I. Te fraktades till Ryssland från Kina med karavaner och blev väldigt populärt. Dessa karavaner upphörde när man byggde en ny järnvägslinje i Ryssland. Men te blev kvar som en älskad dryck i landet. Ett tydligt avtryck i historien gjordes i Amerika, känt under namnet Boston tea party. Te hade vid detta laget fått starkt fotfäste i landet, en mycket omtyckt dryck. Som en protest mot engelsmännens skatter och styre över folket utfördes i nordamerika en protest, en bojkott av brittiska varor. Den 16 december 1773 kulminerade denna dispyt. I Bostons hamn, förklädda till indianer, stormade medlemmar ur en frimurarloge tre brittiska skepp. Som en protest mot den höga brittiska teskatten kastades över 300 lådor med te överbord, ner i havet i Bostons hamn. Detta var ett av de steg som påskyndade utvecklingen av Amerika till en självständig nation.

9 Tesorterna Framställningen av te är vad som bestämmer hur de delas in i sorter. Plantorna är desamma, vad som avgör är som sagt framställningen. Att svart te skiljer sig från grönt har med jäsningen att göra. De olika sorterna sorteras i dessa kategorier; Grönt te, Svart te, Vitt te, Oolong te och Pu-Erh-te. Grönt te: Vid plockning är det viktigt att se till att ej bladen skadas, detta skulle inleda jäsningsprocessen. Bladen ångas eller hettas upp, för att sedan torkas, av anledning att förhindra jäsning. Av de bästa sorterna plockas bara de blad och knoppar som slår ut först. På bladen kan man sedan se om de har blivit plockat för hand eller om det skurits med kniv. Om bladen har blivit brunfläckiga har de utsatts för jäsning, detta går att inspektera. När teet sedan är tillagat kan man enkelt skåda om det innehåller bladskott eller enkla blad. Vad som visar på god kvalitet hos ett grönt te går att känna igen i att bladen inte är bruna utan gröna, fasta, torra samt en aning glänsande, doften är frisk, påminnande om hö. Svart Te: Det svarta teet får sin smak och sin röda färg på grund av jäsningsprocessen. Av samma anledning är svart te mycket hållbart. Efter att teet plockats läggs det på stora galler, i ca 12 till 18 timmar, för att torka. Av syrepåverkan förändras cellsaften och bladen, detta är jäsningen, som ger det svarta teet sin karaktär. Vitt Te: Under lång tid var det vita teet i Kina enbart avsett för kejsaren. Det betraktades som en trolldryck som hade livsförlängande krafter. Högt uppskattat för sin fina arom. Vitt te kommer från speciella vita teplantor, det är enbart knopparna som plockas ihop med de små silverfärgade bladskotten. De vita fjunen som efter översättningen till engelskan här blev Pekoe hette i Kina Bai Hao. Vitt te har ett mycket gott rykte och fantastisk arom.

10 Oolong-Te: Att framställa Oolong-te är inte en lätt uppgift, tillvägagångssättet är mycket omständligt. Detta te är halvjäst, varierar mycket mellan olika sorter. Framställningen går till så att bladen efter att de plockats får ligga och soltorka i ca en timme, en stor del sorter skakas om i bambukorgar, för att underlätta jäsningen. Efter soltorkningen flyttas de inomhus för en ny jäsningsprocess. Bladen hälls i en trumma och torkas i 70 grader i ca 45 minuter varpå de skakas i rena bomullsdukar. Dessa dukar knyts ihop till en boll och valsas i i 20 minuter. Detta återupprepas flera gånger, upp till 10 gånger. Bladen ska vid avslut vara gröna i mitten och svarta i kanterna, bladen rullas då och rostas. Det finns fyra grundtyper av Oolong-te, Pouchong (jäst till 12%), Zhen Cha Oolong (jäst till 30%), So Cha Oolong (jäst till 50%) och Kao- Shan-Cha Oolong (höglandste jäst till 30%). Pu-Ehr-Te: Brukas inom traditionell kinesisk medicin för att lindra besvär. Det har använts i Kina länge, börjar gradvis komma till Europa mer och mer. Produceras genom att grönt Pu-Ehr-te först ångas var på det behandlas med mikroorganismer. Lagringen sker på en sval plats under flera månaders tid. En jordig smak med en röd färg.

11 Blandningar och Sorter Lung Ching: En utav de ädlaste tesorterna, har en väldigt frisk arom. Betyder Drakens källa och odlas i området Zhejian. Pi Lo Chun: Denna sort har spiralformade blad och framställs i Kina och Taiwan, dess smak är är milt blommig. Gunpowder: Till utseendet ser detta te ut som krut, tebladen har rullats till små kulor. Smaken är kärv och frisk, färgen är grön-gul. Framställs i Kina och Taiwan. Chun Mee: Frisk och kärv smak. Produceras i Kina, Taiwan och Indonesien. Lapsang Souchong: Framställningen av detta te sker genom att torka det över en eld av grannbarr eller harts. Kinesiskt te, förekommer dessutom ofta i ryska teblandningar. Keemun: Smaken är av söta frukter, rund och fin. Har mycket regelbundna blad. Kommer ifrån provinsen Anhui. Sencha: Bladen ångas och rullas flera gånger tills de har utseendet av gröna barr. Mycket väl omtyckt vardags-te i Japan. Gabalong: Mycket hälsosamt te, innehåller väldigt många av de ämnen som gör grönt te riktigt hälsosamt. Fin arom med en mild smak. Bancha: Enkelt te med relativt låg koffeinhalt. Upp till tre år gamla teblad kan skördas till denna sort. Genmaicha: Smaken påminner till viss del om popcorn. Genmaicha är Sencha-te som blandats med rostat fullkornsris. Gyokuro: Bladen tas tillvara på mycket försiktigt, teplantorna har täckts med mörka nät och vassmattor som gjort att de innehåller mindre garvsyra och fått en mycket mild smak. Gyokuro är ett av Japans dyrbaraste och mest utsökta teer. Kukicha: Även bladstjälkar och kvistar plockas för att framställa detta te. Lätt te, frisk smak med en ljusgul färg är vad som präglar detta högvärdiga te. Kokeicha: Har en form utav granbarr. Pulverte som pressats ihop med risstärkelse. Matcha: De finaste senchabladen mals ner till fint pulver i stenkvarnar för att skapa detta berömda te. Teet som används vid de japanska tecermonierna. Shincha: Högkvalitativt grönt te. Darjeeling Autumnal, FOP + GFOP: Svart te som skördas mellan oktober och november, efter monsunregnet, på Himalayas sluttningar. Innehåller inte mycket garvsyra och har då en fin, lätt arom. Darjeeling First Flush, FTGFOP: Tidigt på året, mellan februari och mars, skördas detta te. Svart te som är nyansrikt. Assam: Aromatisk, kryddig och kraftig smak präglar Assamte, med beteckningarna (GFBOP, TGBOP samt FTGFOP). Ofta en bas i ostfrisiska blandningar.

12 Nuwara Eliya: Skördas året om, svart te. Smaken är frisk och kärv med en lätt citrusarom. Dimbula OP + FOP: Svart te, skördas mellan december och mars. Kärv, kryddig och frisk smak med en lätt citrusarom. Ceylon Uva: Odlas på en höjd mellan 1300 och 2500 meter. Skördas mellan juli och september. Kärv, kraftig smak med en känning av citrus. Breakfast Tea: Den klassiska frukostblandningen består av 2/3 fruktigt Ceylonte och 1/3 kraftig Assamte. Afternoon Tea: Eftermiddagsteet brukar vara en varierad blandning av Ceylonte och Assamte. Five o'clock: Ceylon Orange Pekoe eller Flowery Orange Pekoe med tillsatt Darjeeling brukar denna blandning bestå utav. English Blend: Blandningar från Kina, Indien och Ceylon, med stor variation av bladstorlekar. China Caravan: Mild, aromatisk teblandning som innehåller en variation av olika sorters ojästa gröna teer. China White Tips: Lätt rökig och aromatisk smak är vad som betecknar denna blandning, orökta kinesiska sorter. Ostfrisisk blandning: 2/3 Assam samt 1/3 av antingen Ceylon eller Sumatra/Java. Earl Grey: Döpt efter Edward Grey (Earl av Fallodon). Te som är smaksatt med bergamottolja vilket ger det en liten smak av citrus. Består av både grönt och svart te, sorterna som används är Darjeeling, Assam, Ceylon och Keemun. Ice Tea: Te som bryggts relativt starkt av olika former av instant tea (grönt eller svart). Drycken hälls upp i ett glas fyllt med isbitar medan teet fortfarande är hett, aromen och färgen stannar kvar då teet kyls ner ganska snabbt. Instant Tea: Stora mängder kokas i fabriker varpå det torkas med hetluft, eller frystorkas. Tepulvret förpackas och säljs som granulat eller pulver i burkar.

13 Örtteer och fruktteer har inte sitt ursprung från Camellia sinesis som vanliga äkta teer, dessa är framtagna med andra växter som bas. Örter, kryddor och frukter används för att skapa hälsoteer, många har av sig själva stått som hälsomedicin. Bland de som vanligast används finner vi dessa dekokter. Anis (Pimpinella anisum): Frukterna som är grå och bruna är de som används. Anis är bra för blodcirkulationen och matsmältningen. Brännässla (Urtica): Bladen torkas och används för att framställa drycken. Skyddar mot blodbrist tack vare den höga järnhalten, urindrivande. Fänkål (Foeniculum vulgare): Lindrar vid gasbildning, matsmältningsbesvär och kolik. Frön från fänkålen är slemlösande och lugnande. Ginseng (Ginseng radix): Denna växt har en lång historia som läkeväxt, bland effekterna finner vi ett stärkt immunförsvar, ökad prestations- och reaktionsförmåga samt ett förbättrat allmäntillstånd. Hibiskus (Abelmoschus esculentus): Ger en syrlig och fruktig smak. Löser upp kramper i mage och tarm. Honeybush Tea (Cyclopia intermedia): Namnet kommer av buskens blommor som har en doft som starkt påminner om honung. Kommer från Afrika och kallas även buschte, bergte eller Kapte. Väldigt bra mot besvär i andningsorganen. Innehåller kalcium, kalium, mangan, järn och zink. Ingefära (Zingiber officinale): Ingefära påverkar blodgenomförseln, hjälper mot magbesvär och kramper, är en svettdrivande ört. Mycket bra vid förkylning, stärker immunförsvaret. Kamomill (Matricaria chamomilla): Inflammationshämmande, antibakteriell och kramplösande. Används ofta vid magbesvär. Blomhuvudena, torkade eller färska, är det som används. Har en väldigt fin aromatisk smak. Lapacho-Te (Tabebuia impetiginosa): Utvinns ur lapachoträdets inre bark. Indianerna använde sig av denna växt och har från generation till generation fört med sig kunskapen om dess läkande effekt. Används mot blodbrist, bronkit och sockersjuka, dricks mycket som njutningsmedel. Lindblomste (Tilia): Dekokten görs på båda sorterna av trädet, sommarlind och vinterlind. Avger en frisk stark doft av honung. Vid sjukdomar i andningsvägarna och förkylning används ofta detta te. Har en lugnande och svettdrivande effekt. Maskros (Taraxacum officinale): En besk smak avger maskrosens blad och rot vilket används till denna dryck. Motverkar reumatism, är apitetretande, urindrivande samt renar blodet. Mate-te (Ilex paraguayensis): Detta örtte kommer från Brasilien och utvinns från järnek. Bra vid utmattning, är uppiggande både andligt och kroppsligt. Stimulerar ämnesomsättningen och matsmältningen.

14 Meliss (Melissa officinalis): Trädgårdsmeliss eller citronmeliss är namn som är lite mer vanliga för växten. Drycken är aromatisk med en frisk smak. Meliss är nervlugnande, avslappnande och kramplösande. Används oftast vid nervositet och sömnlöshet. Nypon (Rosa canina): Av nyponrosens fruktskal tillreds denna dryck som har en syrlig och fruktig smak. Ger en bra motståndskraft mot förkylningar och är rik på C- vitamin. Ortosifon (Aspalathus linearis): Växten kommer framförallt från Australien och Sydostasien. Kan kännas igen under namnen indiskt njurte eller javate. Bra vid blåsoch njursjukdomar, urindrivande och kramplösande. Pepparmynta (Menthae pepiritae): Ursprungligen kommer växten från England och ger ett aromatiskt te med en mycket uppfriskande smak. Används effektivt vid huvudvärk, illamående, gasbildning och mag- och tarmbesvär. Rooibos-te (Aspalathus linearis): Koffeinfritt te, fattigt på garvsyra. Kommer från rooibos-busken i sydafrika. Aromatisk välsmakande örtte. Rooibos stärker immunförsvaret, är lugnande, sömngivande samt hjälper mot mag- och tarmproblem. Salvia (Salvia officinalis): Har en något besk smak. Salvia är inflammationshämmande, sänker kolesterolhalten, stimulerar immunförsvaret, blodomploppet samt har en antiseptisk verkan. Timjan (Thymus serpyllum): Av bladen tillverkas ett aromatiskt te med en kramp- och slemlösande effekt. Vitlök (Allium sativum): Denna välkända krydda är uppskattad på många platser världen över. De egenskaper vitlök har som hälsokrydda är att den sänker blodtrycket och förbättrar blodet genomströmning samt framförallt goda antibakteriella egenskaper. Vänderot (Valeriana): Teet görs av rotstocken och får en något bitter smak. Denna växt är lugnande för nerverena och sömngivande. Äppelte (Malum): När detta te kokas går hela frukten att använda. Effekten är sömngivande och lugnande. Att tänka på när man dricker ört- krydd- och fruktteer i hälsosynpunkt, ej enbart för njutningen, är att man inte ska tillföra socker eller sockerersättningar. Tillsätt en tesked teblad per kopp vatten och låt dra i omkring fem till tio minuter. Om ni själv väljer att plocka växterna se då till att plocka dem när de hälsobringande ämnena är mest utvecklade. Undvik att plocka växter vid motorvägar och på andra vis där miljön är mycket trafikerad. Plocka ej fridlysta växter.

15 Njutning och Läkemedel Te har länge använts som njutningsmedel. Drycken har en stimulerande effekt både kroppsligt och själsligt. Inte bara är det positivt i den bemärkelsen utan även omgivningsmässigt skänker det en behaglig inverkan. De flesta människor förknippar att njuta av en kopp te med en behaglig stämning och värme, en trevlig samvaro och tända stearinljus är ett bra exempel. Det är känt att om man dagligen njuter av en kopp te så är det positivt för hälsan. Koffein som ingår i te verkar långsammare än det som ingår i kaffe då teets koffein är bundet till garvsyran, därav sitter de dessutom kvar längre. Kropp, ande och själ betraktas inom den traditionella kinesiska läkekonsten som en enhet, människa-natur-kosmos. Dessa anses påverka varandra konstant. De motsatta krafterna verkar hela tiden, allt existerar med yin och yang, de måste därför stå i samklang med varandra. Av denna anledning dricks alltid te till maten i Kina. Olika växter har olika verkan, teets kvalitet har för de hälsobringande effekterna mycket stor betydelse. Te betraktas, på grund av de många olika ämnen, mineraler, eterisk olja och spårämnen, som ett naturläkemedel. Effekter te ger ur hälsosynpunkt är att det lindrar och botar förkylningar i slemhinnor och andningsvägar, det lugnar mage och tarm samt har en inflammationshämmande egenskap. Garvsyra frigörs ur teet när det ligger och drar vilket ger det en kärvare smak, grönt te innehåller mer garvsyra än svart och bör därför bara dra i ca två minuter. Det senaste som studerats är teets egenskaper att faktiskt minska risken för hjärtinfarkt och cancer. I alla tesorter finns ämnet teofyllin, detta ämne är muskelavslappnande och stimulerar blodcirkulationen. Flour är ett annat ämne som finns i te, finns mest i grönt men även i svart, vilket stärker tändernas emalj. Grönt te innehåller mycket C-vitamin. Te som bantningsdryck är ett mycket bra alternativ, om ej socker tillsätts. Det finns många huskurer som innehåller te. Kompresser indränkta i kallt te kan ge lindring när huden bränts i solen. Växter göds med tesump. Avsvalnade använda tepåsar placeras över värkande eller trötta ögon. Doft av fisk ur kastruller försvinner om de gnids in med våta teblad. Formaldehydkoncentrationen i nytapetserade eller nymålade rum minskar väsentligt om tepåsar hängs upp. Burkar av porslin, keramik, plast eller glas är mycket lämpliga för att förvara te. Populärt är att förvaringen sker i metallburkar. Te bör förvaras svalt, torrt och mörkt, både grönt och svart. Vad som starkt kan avrådas är att förvaringen sker i närhet av starkt luktande kryddor eller kaffe, teet kan av detta förlora en del av sin fina arom. Ånga från diskho eller spis är också skadligt.

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä

Läs mer

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä

Läs mer

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä

Läs mer

Teväxter (Theaceae) Kinate assamte

Teväxter (Theaceae) Kinate assamte Teväxter (Theaceae) Familjen Theaceae innehåller numera endast cirka 240 arter städsegröna buskar, träd och några få lianer fördelade på 7 släkten. Det är i huvudsak en tropisk familj med störst koncentration

Läs mer

te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h

te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä

Läs mer

sve n s kt te n n te sa lo n g

sve n s kt te n n te sa lo n g sve n s kt te n n te sa lo n g k va l i t e t, l å n g s i k t i g h e t o c h g o d f o r m. d e s s a l e d o r d g e n o m s y r a r h e l a s v e n s k t t e n n s v e r k s a m h e t, a l lt f r å

Läs mer

t i l l a g a s m at e n m e d e ko l o g i s k a r å va r o r o c h m e n y e r n a ä r s ä s o n g s b e to n a d e

t i l l a g a s m at e n m e d e ko l o g i s k a r å va r o r o c h m e n y e r n a ä r s ä s o n g s b e to n a d e TESALONGEN k va l i t e t, l å n g s i k t i g h e t o c h g o d f o r m. d e s s a l e d o r d g e n o m s y r a r h e l a s v e n s k t t e n n s v e r k s a m h e t, a l lt f r å n t i l lv e r k n

Läs mer

t i l l a g a s m at e n m e d e ko l o g i s k a r å va r o r o c h m e n y e r n a ä r s ä s o n g s b e to n a d e

t i l l a g a s m at e n m e d e ko l o g i s k a r å va r o r o c h m e n y e r n a ä r s ä s o n g s b e to n a d e TESALONGEN k va l i t e t, l å n g s i k t i g h e t o c h g o d f o r m. d e s s a l e d o r d g e n o m s y r a r h e l a s v e n s k t t e n n s v e r k s a m h e t, a l lt f r å n t i l lv e r k n

Läs mer

GREENFIELD Det första valet, ett äkta mästerverk i tekonst

GREENFIELD Det första valet, ett äkta mästerverk i tekonst GREENFIELD Det första valet, ett äkta mästerverk i tekonst Det breda sortimentet i Greenfields Te består av 3 huvud linjer: Svart Te. Klassiskt te med finess Grönt Te. En perfekt blandning från naturen

Läs mer

Användbara växter i naturen

Användbara växter i naturen Användbara växter i naturen Pär Leijonhufvud 26 maj 2011 Innehåll par@leijonhufvud.org, CC Gran............................. 2 Tall............................. 2 Björk............................ 2 Brännässla.........................

Läs mer

te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h

te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä

Läs mer

KUMMIN PÅ SKÅNSKA TRÄDGÅRDSLIV VÅREN 07

KUMMIN PÅ SKÅNSKA TRÄDGÅRDSLIV VÅREN 07 KUMMIN PÅ SKÅNSKA AV A N N A W E N D T KUMMIN RUVAR PÅ FANTASTISKA SMAKER. INTE BARA SOM SNAPS- ELLER KRÄFTKRYDDA. MEN DEN HAR TYVÄRR BLIVIT LITE BORTGLÖMD. SLÄPP FRAM DEN UR SKAFFERIET & NJUT AV DE SMAKPOTENTA

Läs mer

LATHUND. Hål i hyllan efter Clipper? Här är en enkel lathund för hur du kan ersätta teerna!

LATHUND. Hål i hyllan efter Clipper? Här är en enkel lathund för hur du kan ersätta teerna! LATHUND Hål i hyllan efter Clipper? Här är en enkel lathund för hur du kan ersätta teerna! = = Du vet väl att vi inte längre har distributionen av Clipper i Sverige? Dagsmeja hade under 2014 123 stycken

Läs mer

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium 2/24 VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN 3/24 01 Naturligt kollagen från fisk Låg molekylvikt Berikat med Matcha grönt te, havtorn och vitaminer EQ Anti Age Collagen Premium Utan smaktillsatser eller sötningsmedel

Läs mer

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer:

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: 1 (5) TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: Den beteckning som är registrerad Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish

Läs mer

4-6 4-6 4-6 36 4-6 Dela ut antingen färska frukter, blommor, grönsaker och sädeslag eller bilder på detta till eleverna. Vilka känner de igen, vad heter de? Skriv eller berätta

Läs mer

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och

Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och Idén att odla sparris fick Lotta i Provence. För ett husbehov räcker 10 20 plantor, men det visste inte Lotta som tyckte att plantorna såg små ut och köpte 500 stycken. I dag finns 24 000 sparrisplantor

Läs mer

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro.

Potatis. Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatis Smaker, karaktärer och kombinationer från Svegro. Potatisens historia Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika där den växer vilt. Hur potatisen kom till Sverige är omtvistat. Växtteoretiker menar

Läs mer

Nyhetsbrev V.20. Färsk vitlök med blast. Art nr 3471

Nyhetsbrev V.20. Färsk vitlök med blast. Art nr 3471 Nyhetsbrev V.20 Färsk vitlök med blast Nu börjar det växa till sig med godsaker från våra grönsaksodlingar. Från Gotland kommer denna härliga primör. Art nr 3471 Vi har många krassesorter... Krasse Motti

Läs mer

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter 1 I harmoni med naturen Alfred Vogel, som föddes 1902, sysselsatte sig redan som barn med växternas helande krafter. Han var övertygad om

Läs mer

information om alla teer öppna om du är nyfiken

information om alla teer öppna om du är nyfiken tekalender information om alla teer öppna om du är nyfiken Hej teälskare! FRAMFÖR DIG HAR DU 24 påsar MED KRÄNKUS EGNA teblandningar FÖR 24 SKÖNA testunder. TANKEN ÄR ATT DRICKA nr 1 DEN 1:A DECEMBER O

Läs mer

ESPRESSO ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE. Bruks- och skötselanvisning

ESPRESSO ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE. Bruks- och skötselanvisning ESPRESSO ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE Bruks- och skötselanvisning ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK 2 INNEHÅLL BESKRIVNING... 4 INSTALLATION... 5 FÖRBEREDELSE... 5 STARTA MASKINEN... 5 LUFTNING... 6 VIKTIGT ATT

Läs mer

Ett nytt sortiment för professionella.

Ett nytt sortiment för professionella. Ett nytt sortiment för professionella. Vi byter sortiment och lanserar Professional - unika kaffeblandningar och single origins för den professionella marknaden. Upptäck vår helt nya produktportfölj med

Läs mer

01 Allmänt. 02 Näringsvärde. Pepparrot. <style type="text/css"></style> Armoracia rusticana - (Brassicaceae)

01 Allmänt. 02 Näringsvärde. Pepparrot. <style type=text/css></style> Armoracia rusticana - (Brassicaceae) Armoracia rusticana - (Brassicaceae) 01 Allmänt Pepparroten är en kålväxt och kommer från sydöstra Europa. Under loppet av flera hundra år har växten också gjort sig hemmastadd

Läs mer

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan.

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. Baka med surdeg I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. I Sverige har vi använt surdeg sedan början av 1000-talet e Kr. Man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

I år kommer tobaken från Rio Grande do Sul i södra Brasilien. En delstat där berg och snö möter hav och hetta. Här vet man hur man njuter av livet.

I år kommer tobaken från Rio Grande do Sul i södra Brasilien. En delstat där berg och snö möter hav och hetta. Här vet man hur man njuter av livet. 2011 Carnival Blend Kardus 2011 Kardus är ett snus för livsnjutare. Det är inte logiskt. Det är inte försvarbart. Men det är kvalitet, inspiration, glädje och passion i varje liten detalj. I år kommer

Läs mer

vitt grönt rött svart text foto Ett café, en enkel bulle teprovning!

vitt grönt rött svart text foto Ett café, en enkel bulle teprovning! vitt grönt rött svart ug på teprovning! text anna bergholtz foto rickard kilström Ett café, en enkel bulle och lite smaksatt te. Det var vad de flesta hade väntat sig inför Unique Generations teprovning.

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Matupplevelser metod och idéer

Matupplevelser metod och idéer Matupplevelser metod och idéer Hela kroppen behövs Ögon kan se och öron kan höra Men händer vet bäst hur det känns att röra. Huden vet bäst när någon är nära. Hela kroppen behövs för att lära. Hjärnan

Läs mer

VÅRA TEER. LIDINGÖ Lidingö centrum 181 32 Lidingö 08 765 09 86 lidingo@tehusetjava.se

VÅRA TEER. LIDINGÖ Lidingö centrum 181 32 Lidingö 08 765 09 86 lidingo@tehusetjava.se VÅRA TEER LUND Västra Mårtensgatan 8A 223 51 Lund 046 211 19 86 info@tehusetjava.se LIDINGÖ Lidingö centrum 181 32 Lidingö 08 765 09 86 lidingo@tehusetjava.se STOCKHOLM Odengatan 29 113 51 Stockholm 08

Läs mer

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a

te sa lo n g e n s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä l l ät ta s o m k r a f t f u l l a te sa lo n g e n t e ä r e n s ä r d e l e s u t s ö k t m å lt i d s d ryc k. d e s s m i l d a, r e n a k a r a k tä r o c h s m a k f ö r h ö j a n d e e g e n s k a p e r ly f t e r f r a m s å vä

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Lista över olika drycker i Trudvang

Lista över olika drycker i Trudvang Lista över olika drycker i Trudvang Kom ihåg att det inte är jag som har gjort listan utan bara modifierat den så att den passar till Spellvärlden Trudvang. Vem som har gort den vet jag ej och om den personen

Läs mer

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott!

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Av: Katarina Kihlberg Det finns flera goda anledningar till att odla sina egna kryddor för den goda smakens skull, för doften och skönheten och

Läs mer

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland Minns du: Att tvätta Användarhandledning En del av Landstinget Sörmland En del av landstinget Sörmland Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se

Läs mer

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra:

Hur fungerar det? Kost och livsstil. Slimming Step by Step har tre olika effekter som samverkar med varandra: Slimming Step by Step 4 weeks slimming & firming program Slimming Step by step Slimming Step by Step är en 30-dagarskur med tre olika preparat som tillsammans hjälper till att rena kroppen och forma figuren.

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Nässköljning Neti - en yogametod som friskar upp!

Nässköljning Neti - en yogametod som friskar upp! Enkelt och effektivt. Skölj näsan ren med Nässköljning Neti - en yogametod som friskar upp! Rekommenderas traditionellt vid täppt näsa, förkylning, allergi, bihåleinflammation, astma mm och för ökad mental

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD

MAJ 2012 Nytt. Galatea NYHETSTEMA I MAJ. Hantverkskonst DICTADOR BLACK ISLE S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BERNARD Galatea P R O D U K T N Y H E T E R F R Å N G A L AT E A B E E R S P I R I T S & WINE MAJ 2012 Nytt DICTADOR NYHETSTEMA I MAJ Hantverkskonst S:T ERIKS VS. MATHIAS DAHLGREN BLACK ISLE BERNARD Dessutom:

Läs mer

anita Carlsson Mindful garden med ögon känsliga för grönt 1 n

anita Carlsson Mindful garden med ögon känsliga för grönt 1 n anita Carlsson Mindful garden med ögon känsliga för grönt 1 n 2014 Actout, Anita Carlsson Mångfaldigandet av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande

Läs mer

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars Vårvinterstäda Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars GÖR EN SAK I TAGET Jag har funnit att det är mest effektivt att göra klart en typ av syssla över hela trädgården, innan jag går på nästa.

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

t i l l a g a s m at e n m e d e ko l o g i s k a r å va r o r o c h m e n y e r n a ä r s ä s o n g s b e to n a d e

t i l l a g a s m at e n m e d e ko l o g i s k a r å va r o r o c h m e n y e r n a ä r s ä s o n g s b e to n a d e TESALONGEN k va l i t e t, l å n g s i k t i g h e t o c h g o d f o r m. d e s s a l e d o r d g e n o m s y r a r h e l a s v e n s k t t e n n s v e r k s a m h e t, a l lt f r å n t i l lv e r k n

Läs mer

Kafe?Dro?mmar_Te_skiss:Inlaga 07-05-23 15.14 Sida 58. Mitt eget kafé

Kafe?Dro?mmar_Te_skiss:Inlaga 07-05-23 15.14 Sida 58. Mitt eget kafé Kafe?Dro?mmar_Te_skiss:Inlaga 07-05-23 15.14 Sida 58 Mitt eget kafé Mitt eget kafé är en inspirationsbok för alla som älskar att fika eller drömmer om att starta ett eget kafé. För många är det en dröm

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se Bruksanvisning Gröna Hinken Bokashi kökskompostering Bruksanvisning Rev 2c. Bokashi kökskompost levereras av: ME Gård & Teknik AB Säffle. Reg. Nr. 556216-0167 Webb: E- post: info@bokashi.se Sida 2 Gratulerar!

Läs mer

Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling

Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling Den Ätliga Parken hos Älvstranden Utveckling På gaveln till Förrådet vid Bror Nilssons gata ligger en av Älvstranden Utvecklings små pocket parks. Under försommaren kommer parken att få ett tillskott av

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3

Namn: Datum: Whisky 1 Whisky 2 Whisky 3 Provningsformulär Namn: Datum: 1 Färg (Appearance colour) Luta glaset från Dig och studera färgen i kanten (eng Brim) mot vit bakgrund. Ung whisky ofärgad alt något gul. 2 Ben, Tårar, Fönster (Appearance,

Läs mer

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot Kräldjur och fåglar Kräldjur Kallas också reptiler. Kräldjur Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot uttorkning. Alla

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015 VÄXTTRENDER 2015 Innehåll VÄXTTRENDER 2015 TRENDSTUDIEN Skapa ett levande hem både inne och ute Unga män med gröna fingrar Ökat intresse för nordiska superbär KONSUMENTSTUDIEN inomhus Odlingstrender 2015

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRODUKT BESKRIVNING PRODUKTKATEGORI HISTORIK OM PRODUKTEN SMAKBESKRIVNING INNEHÅLL TILLVERKNINGSMETOD ANALYSDATA ATTRIBUT FÖRPACKNING EMBLEM REKOMMENDATIONER SERVERINGSTIPS MATTIPS

Läs mer

Recept 3 rätters meny - Ladies Event 2016-05-11

Recept 3 rätters meny - Ladies Event 2016-05-11 Recept 3 rätters meny - Ladies Event 2016-05-11 Majbrasa med vit sparris 10 portioner Majbrasa 8 AAA Sparrisar 5 Blad ramslök 5 Vårlök 2 msk Socker 1 msk Salt ½ Citron Skala sparrisen och skär bort 3 cm

Läs mer

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med teljé dda FÖRORD: Jag kommer beskriva denna växtfärgningsprocess som om jag växtfärgade endast en garnhärva. Varför då? Jo, för texten är främst för den som aldrig växtfärgat

Läs mer

TRYCKKOKARE Bruksanvisning

TRYCKKOKARE Bruksanvisning TRYCKKOKARE Bruksanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fördelar med din nya tryckkokare... 4 Säkerhetsinformation... 5 Beskrivning... 8 Använd tryckkokaren... 9 Rengöring och underhåll... 12 Vanliga frågor...

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

Importerad hårdost 62

Importerad hårdost 62 62 Dansk hårdost Danbo Smak: Distinkt smak med viss syrlighet Konsistensen är mjuk med få små hål. Har en karaktäristisk doft. Förpackning 8 kg Artikel nr 28087 Danbo krydd Smak: Smakrik ost med mycket

Läs mer

Gifflar med äppelmos Sverige

Gifflar med äppelmos Sverige Gifflar med äppelmos Ugnstemperatur/tid/antal: 225 ca 12 min. 32 st 5 dl mjölk 1 dl socker 1/2 tsk salt 1 st ägg ca 15 dl vetemjöl Fyllning äppelmos strösocker Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.

Läs mer

Golden China Restaurang

Golden China Restaurang Golden China Restaurang 018-13 86 36 www.kinakrogen.se Förrätter Pris 1 Friterade vårrullar 炸 春 卷 5st/35:- 10st/60:- 2 Kycklingspett med currysås 咖 喱 鸡 串 2st/59:- 3 Tofusallad med gräslök 小 葱 拌 豆 腐 Kall

Läs mer

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter

Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Innehåller recept A.Vogels värld av örter! Herbamare och Trocomare med smak av färska grönsaker och kryddörter Ny förpackningsdesign under 2005 Ett axplock ur A. Vogels sortiment Välkommen att kontakta

Läs mer

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL Hemmagjord glögg 3-5 msk råsocker 1 liter vin (gärna kraftigt) 6 cl rom eller cognac 3 st svartpepparkorn 4 st kardemumma kapslar 8 st nejlikor 1-2 st kanelstänger 2 st pomeransskal

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Vildmarkskocken 2007

Vildmarkskocken 2007 Vildmarkskocken 2007 Tävlingsmoment 1 Lunch för 4 hungriga vandrare. Renlig & mustig Dinkel Torkat Renkött Cirka 40-50 g 4 dl Dinkel 100 g hackad lök 5 st Soltorkade tomater 1 msk olja 3 tsk paprikapulver

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Produktkatalog 2015 SOMMAR

Produktkatalog 2015 SOMMAR Produktkatalog 2015 SOMMAR Varm Choklad 89:- All varm choklad blandas med mjölk, med undantag för Skinny Luxury som blandas med vatten (sid 2) 01 02 03 04 Mint 70% Cocoa Chilli Luxury Caramel 06 07 08

Läs mer

ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com

ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com PH133385 Inter IKEA Systems B.V. 2016 ODLA INOMHUS! IKEA presenterar hydroponisk odling för hemmabruk. Säljstart: Maj, 2016 Kontakt: press.sto@ikea.com Från maj hittar du hela sortimentet här: IKEA.se/ODLAINOMHUS

Läs mer

Konsumentkalender År 2016

Konsumentkalender År 2016 Konsumentkalender År 2016 Konsumentkalendern skall vara som inspiration för våra konsumentombud i Örebrodistriktet Årsrelaterat dokument för aktiva konsumenter med möjligheter till konsumentmakt. Utgivare:

Läs mer

De lovar visserligen motsatsen, men bryter systematiskt sina löften.

De lovar visserligen motsatsen, men bryter systematiskt sina löften. PARALLELL-SAMHÄLLE Låt oss utgå ifrån att en allt för stor del av befolkningen fortsätter sin törnrosasömn och att vi tvingas fortsätta leva under de gamla politikernas vanstyre. Vi är ju inte livegna

Läs mer

God natt och sov riktigt, riktigt gott.

God natt och sov riktigt, riktigt gott. God natt och sov riktigt, riktigt gott. Tips för dig som har problem med sömnen. 1 2 Vi har alla varit med om det någon gång. Det är alldeles omöjligt att somna. Man ligger och vrider och vänder på sig

Läs mer

Av: Kalle och Victoria

Av: Kalle och Victoria åra sinnen Av: Kalle och Victoria Hörseln Vi hör ljud genom ljudvågor. I en radio, tv, mobiler eller t.ex. Stereo är det högtalaren som gör ljudvågorna. Hos oss människor är det stämbanden som gör ljudvågorna.

Läs mer

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Varmare, sötare tider! Följ upp påskmiddagen med ett härligt bakverk, en festlig kaka eller en läcker dessert. Smaskens för både stora och små. Citrondessert

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

Sri Lanka Tour 2016 med helpension

Sri Lanka Tour 2016 med helpension Sri Lanka Tour 2016 med helpension Dag 1 Negombo Efter vår ankomst åker vi till vårt hotell i Negombo som ligger ca 30 min med bil från flygplatsen. Vi bor nära havet så att vi kan koppla av lite efter

Läs mer

Inspirerande recept med ekologisk kyckling

Inspirerande recept med ekologisk kyckling Inspirerande recept med ekologisk kyckling SVENSK EKOLOGISK KYCKLING Kronfågel Bosarpkyckling Svensk KRAV-märkt & EU-ekologisk kyckling En utomhuskyckling från våra svenska, ekologiska gårdar. Den äter

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka?

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Diarienummer: 25-14077/08 Sammanfattning Odlingssäsongen 2009 undersöktes hur ympning påverkar

Läs mer

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com ANTIPASTI ANTIPASTI ANTIPASTI TILLTUGG, PLOCKMAT OCH FÖRRÄTT Familjen Di Luca har försett det svenska köket med antipasti sedan början av 2000 talet. En italiensk måltid börjar ofta med antipasti vilket

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA BODYGROOMER MT 6030 Wet & Dry SVENSKA A B E F G C D H I J 2 SVENSKA 43-50 3 SÄKERHET Observera följande instruktioner vid användning av enheten: 77Enheten är bara utformad för användning i hemmet. 77Den

Läs mer

Göingegården. kv. Aroma

Göingegården. kv. Aroma Göingegården kv. Aroma VILLOR Välkommen till Göingegården! Precis invid en genuin gammal äppelodling växer en helt ny stadsdel fram, centralt belägen nära stan och med utmärkta förbindelser till både Halmstad

Läs mer

Nyhet Öl Khamovniki. Traditionen av kvalitet bevaras i vår tid, förkroppsligas i ett unikt recept för öl Khamovniki.

Nyhet Öl Khamovniki. Traditionen av kvalitet bevaras i vår tid, förkroppsligas i ett unikt recept för öl Khamovniki. Nyhet Öl Khamovniki Moskvas Ölbryggeri Mosbrew lanserade i Ryssland öl Khamovniki i slutet av 2012. Namnen kommer efter den ort i Moskva där Khamovnichesky Bryggeri låg. Ölmärket Khamovniki är känd och

Läs mer

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR

PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR PROVNINGSKALENDER -ÖPPNA PROVNINGAR Tel. 031-807551 provningar@palace.se VIN- & CHAMPAGNEPROVNINGAR GRUNDLÄGGANDE VIN Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och grunderna för

Läs mer

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:-

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:- Sveriges Trädgårdsmästare Allhelgona 2015 Vi har allt du behöver inför Alla helgons dag Se sidan 2-3. Skapa en välkomnande kruka Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Förbered trädgården Inför vintern Se sidan

Läs mer

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna

Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Mysteriet med det försvunna julklapparna och pepparkakorna Av Martina, Simon och Kasper Det var en gång en jultomte som skulle fixa julklappar till alla barnen. Det var 5 dagar kvar till jul och han var

Läs mer

Bärens Kraft... Spel och lek om bären

Bärens Kraft... Spel och lek om bären Bärens Kraft... Spel och lek om bären Nedan presenteras scenarion för tre lektioner som har skapats i samband med reklam- och informationskampanjen "Enastående egenskaper hos vanliga frukter för att uppmuntra

Läs mer

Tigerns År 2010. Tiger i Kanha nationalpark, Madhya Pradesh, Indien. Den människa som föds under tigerns år anses få del av tigerns egenskaper.

Tigerns År 2010. Tiger i Kanha nationalpark, Madhya Pradesh, Indien. Den människa som föds under tigerns år anses få del av tigerns egenskaper. Tigerns År 2010 På dödsbädden kallade Buddha till sig alla jordens djur. Men bara tolv kom i tur och ordning råttan, oxen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och sist grisen.

Läs mer

Meny lördagen 20/11 2004

Meny lördagen 20/11 2004 Meny lördagen 20/11 2004 HÖST MED VILT! Par 1: Par 2: Värdparet: Par 3: Kantarellkrutonger Morotssoppa med örtkanapéer Tjälknöl av älg med rönnbärsgelé och ugnsrostade grönsaker. Chokladgallerdessert med

Läs mer

En historisk beskrivning av Nämndemansgården

En historisk beskrivning av Nämndemansgården En historisk beskrivning av Nämndemansgården Nämndemansgården eller Karhojagården som den tidigare kallades har anor från sent 1700-tal. Gården har vårdats och utvecklats under fem generationer och var

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer