Att överleva hjärtstopp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att överleva hjärtstopp"

Transkript

1 Självständigt arbete 15 hp Att överleva hjärtstopp Hjärtstoppsöverlevares självskattade hälsoproblem Författare: Hedvig Karlsson & Elin Heimdahl Handledare: Johan Israelsson Examinator: Kristofer Årestedt Termin: VT-19 Ämne: Vårdvetenskap Nivå: Kandidatnivå Kurskod: 2VÅ61E

2 Abstrakt Bakgrund Hjärtstopp är förknippat med hög dödlighet. Eftersom antalet överlevare ökar är det betydelsefullt att få en förståelse för vilken typ av hälsoproblematik och livskvalitet som överlevare innehar. Syfte Syftet är att beskriva självskattade hälsoproblem hos personer som överlevt hjärtstopp. Metod En systematisk litteraturstudie genomfördes och resultatet baseras på 12 kvantitativa vetenskapliga artiklar. Resultat I resultatet framgick fysiska-, psykiska och sociala hälsoproblem hos hjärtstoppsöverlevare. De mest framträdande problemen var smärta, trötthet, ångest och depression samt problematik att delta i samhället som exempelvis, att återgå till arbetet efter hjärtstopp. Flera faktorer tycks påverka överlevares hälsoproblematik. Slutsats Studien visade på fysiska, mentala och sociala hälsoproblem som till viss del samvarierade. Det fanns också stora individuella skillnader mellan överlevare som delvis kunde förklaras av ålder, kön och personlighetsfaktorer. I syfte att förbättra överlevares hälsa bör eftervården inriktas på att identifiera den enskildes hälsoproblem och individualisera vården utifrån dessa. Nyckelord Hjärtstopp, överlevare, hälsa, livskvalitet, eftervård. Tack Ett stort tack till Johan Israelsson för all stöttning och ditt stora engagemang. 2 (37)

3 Innehållsförteckning 3 Inledning 4 1 Bakgrund Hjärtstopp Orsaker Behandling Uppföljning för hjärtstopps överlevare Sjuksköterskans roll vid uppföljning av hjärtstopps överlevare Hälsa hos hjärtstopps överlevare 8 2 Teoretisk referensram Transition Hälsa 10 3 Problemformulering 11 4 Syfte 11 5 Metod Inklusions- och exklusionskriterier Datainsamling Urval och kvalitetsgranskning Analys Forskningsetiska överväganden 14 6 Resultat Fysiska hälsoproblem Psykiska hälsoproblem Sociala hälsoproblem 16 7 Diskussion Metoddiskussion Resultatdiskussion 18 8 Slutsats 22 9 Referenser 23 Bilaga 1 Sökmatris Pubmed Bilaga 2 Sökmatris Cinahl Bilaga 3 Granskningsmall Bilaga 4 Artikelmatrisen 3 (37)

4 Inledning Hjärtstopp är ett vanligt hälsoproblem runt om i världen och är förknippad med hög risk för dödlighet. (Berdowski, Berg, Tijssen & Koster, 2010) Eftersom allt fler överlever hjärtstopp har behovet för att undersöka överlevarnas hälsa och livskvalitet ökat (Elliot, Rodgers & Brett, 2010). De flesta överlevarna tycks rapportera en acceptabel hälsa, trots att vissa rapporterar hälsoproblem till följd av hjärtstoppet (Svenska hjärtlungräddningsregistret, 2018). Intresset för hjärtstopp uppkom när vi båda hospiterade på en akutmottagning. En av oss fick då bevittna två inkommande hjärtstopp som ledde till funderingar över hur livet påverkas efter att ha överlevt ett hjärtstopp. I vår utbildning har vi läst om behandling av hjärtstopp och orsaker, dock inte i lika stor utsträckning om överlevarnas liv efteråt. 1 Bakgrund 1.1 Hjärtstopp Hjärtstopp kan definieras som frånvaro av mekanisk aktivitet i hjärtat, vilket kan bekräftas genom medvetslöshet samt frånvaro av puls och normal andning (Perkins et al., 2004). När ett hjärtstopp plötsligt inträffar är tiden till att hjärt-lungräddning påbörjas en viktig faktor för överlevnad. Möjligheten att överleva minskar med 10% för varje minut som inte används. Enligt data från svenska hjärt-lungräddningsregistret (2008) räddades 115 (4,4%) personer år 2000 utanför sjukhus. Detta kan jämföras med 2017 där 638 (11,4%) personer kunde räddas. På sjukhus har data för överlevande endast rapporterats sedan År 2008 räddades 354 (26,7%) personer jämfört med 2017 där det framgick att 806 (32,8%) personer överlevde hjärtstopp. Totalt överlevde då 1444 personer 30 dagar efter hjärtstoppet (Svenska hjärt-lungräddningsregistret, 2018). 4 (37)

5 1.2 Orsaker Plötsligt hjärtstopp kan inträffa vid utveckling av en akut hjärtinfarkt då risken är stor för arytmier. Hjärtmuskelcellerna får då inte tillräckligt med syresatt blod vilket kan störa hjärtats elektriska impulser. Det bildas ett elektriskt kaos som innebär att hjärtats pumpförmåga uteblir (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). Orsakerna till plötsligt hjärtstopp varierar, dock är den vanligaste orsaken kranskärlssjukdom. Andra vanliga orsaker är kardiomyopati, klaffsjukdom, ärftliga rytmrubbningar samt hjärtsvikt. Det är dock inte enbart tillstånd som är direkt kopplat till hjärtat som kan orsaka hjärtstopp, lungemboli, nedkylning, drunkning, luftvägsstopp, allvarliga elektrolytrubbningar, stroke, trauma, överdoser av droger eller läkemedel samt omfattande blödning är tillstånd som likväl kan orsaka plötsligt hjärtstopp (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). Enligt svenska rådet för hjärt-lungräddning (2016) kan hjärtstopp delas in i fyra kategorier. 1. Ventrikelflimmer är ett tillstånd av elektriskt kaos där ingen kontraktion av kammaren sker. 2. Vid ventrikeltakykardi ses en hjärtfrekvens över 100 per minut eller högre samt förlängd QRS-tid. Vid ventrikeltakykardi finns det möjlighet att hjärtat självmant återgår till en stabil hjärtrytm men kan även utvecklas till hjärtstopp. 3. Pulslös elektrisk aktivitet är ytterligare ett tillstånd som kan förorsaka hjärtstopp genom att hjärtmuskelns rörelse inte bildar puls trots elektrisk aktivitet. 4. Asystoli betyder att hjärtat inte har någon elektrisk eller mekanisk aktivitet alls (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). 5 (37)

6 1.3 Behandling När en person plötsligt drabbas av hjärtstopp finns en rad olika åtgärder som bör utföras direkt för att minska risken för dödsfall. Dessa åtgärder brukar sammanfattas som fyra länkar som räddar liv (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016a, Figur 1). Den första länken handlar om att förhindra att hjärtstopp sker, detta genom att tidigt upptäcka tecken på hjärtstopp och så tidigt som möjligt larma. För att upptäcka förändringar i kroppen kontrolleras vitalparametrar på sjukhusen som kan ge en indikation på att något inte står rätt till (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). Nehme, Bernard, Andrew, Cameron, Bray & Smith (2018) har studerat varningssymtom hos hjärtstoppsdrabbade. Några av symtomen var bröstsmärta, andnöd, kräkningar och yrsel. Flera deltagare i studien rapporterade även om smärtor i rygg, arm, axel, nacke och hals. Den andra länken är att utföra HLR i ett tidigt stadie som gör att cirkulation och andning kan upprätthållas under en viss tid i väntan på defibrillatorn. Chansen för överlevnad ökar 2-3 gånger om personen som upptäcker hjärtstoppet utför HLR i ett tidigt stadie under förloppet (Hasselqvist et al., 2015). Den tredje länken är tidig defibrillering. Den viktigaste faktorn för överlevnad är tid mellan hjärtstopp och defibrillering (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). En överlevnad mellan 50-70% kan uppnås 6 (37)

7 om defibrillering inte fördröjs utan utförs inom 3-5 minuter (Valenzuela, Roe, Nichol, Clark, Spaite & Hardman, 2000). Tillstånden som kan behandlas med defibrillering är ventrikelflimmer och ventrikeltakykardi Den sista länken i kedjan är vården efter hjärtstoppet. Bakomliggande orsaker bör undersökas för att kunna utföra rätt sorts behandling. Den största betydelsen för att patienten ska bevara en god livskvalitet beror på hur det första dygnet förlöper. Ett hjärtstopp kan ge hjärnskador till följd av syrebristen. Därav ska täta kontroller av vitalparametrar följas upp. Två andra vanliga åtgärder är kranskärlsröntgen, ballongvidgning av kranskärl och aktiv temperaturkontroll (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). För att förbättra överlevnadschanserna ska all sjukvårdspersonal i Sverige få möjlighet till utbildning i hjärt-lungräddning (HLR). Utbildning av allmänheten och utplacering av flera hjärtstartare på allmänna platser och vid publika evenemang genomförs för att öka möjligheten att rädda fler liv (Svenska rådet för hjärt-lungräddning, 2016). 1.4 Uppföljning för hjärtstoppsöverlevare Uppföljningen bör omfatta en kontroll av att patienten fått tillräcklig med kunskap om sjukdomstillståndet, framtiden samt att undersöka känslomässiga utmaningar och kognitiva funktioner (Israelsson & Lilja, 2019). Enligt en nationell kartläggning av Israelsson, Lilja, Bremer, Stevenson- Ågren och Årestedt (2016) finns det en brist på riktlinjer för uppföljning av de drabbade. Mindre än hälften av svenska sjukhus sa sig ha riktlinjer för uppföljning och bland dem som hade riktlinjer följdes inte alltid dessa. Rutinerna för omhändertaganden av hjärtstoppsdrabbade skiftade och patienterna fick träffa varierande yrkesprofessioner för uppföljning. Den allra vanligaste uppföljningen var hos en kardiolog eller hos en hjärtsjuksköterska 1-3 månader efter hjärtstoppet. Ett fåtal av sjukhusen hade rutiner för uppföljningsbesök till andra yrkesprofessioner. De vanligaste ämnena som berördes under besöket var psykiska problem, 7 (37)

8 kognitiv funktion, trötthet, allmän hälsa, fysiska symtom samt om att återgå till dagliga aktiviteter. Trots att respondenterna var ansvariga för HLR på respektive sjukhus visste många av de inte vad den uppföljande vården efter hjärtstopp innehöll Sjuksköterskans roll vid uppföljning av hjärtstopps överlevare Pothitakis, Ekmektzoglou, Piagkou, Karatzas & Xanthos (2010) beskriver att sjuksköterskan har en betydande roll för överlevare under och efter hjärtstopp. Genom att ha goda kunskaper om vad förändringar i vitala parametrar kan indikera på kan deras övervakning av den drabbade ha stor betydelse för att upptäcka förändringar i god tid under hjärtstoppet och i vården efter hjärtstoppet för att bevara god hälsa och livskvalitet. Sjuksköterskans roll för samordning lyfts även fram i svenska riktlinjer. Oavsett arbetsplats är det viktigt att känna till vanliga hälsoproblem hos överlevare och vägar att remittera patienter som uppvisar svårare problem. Inom hjärtsjukvård och intensivvård är det oftast en sjuksköterska som ansvarar för uppföljningen efter hjärtstopp (Israelsson & Lilja, 2019). 1.6 Upplevelser av att överleva ett hjärtstopp Sårbarhet och begränsningar var upplevelser en del patienter förmedlade då de ansåg sig vara osäkra på vad kroppen hade för förmåga efter hjärtstoppet, detta kunde leda till att de drabbade hämmade sig i sin vardag. En förlust av kroppsliga funktioner och ett bortfall av minnen kunde skapa oro och ångest inför framtiden. Något som ibland gav en annan syn på livet hos den drabbade var vetskapen om att ett återfall kan ske och maktlösheten inför döden (Bremer, Dahlberg & Sandman, 2009). 8 (37)

9 2 Teoretisk referensram Hälsa- och transitions teorin kommer vara utgångspunkter för denna uppsats. 2.1 Transition Meleis (2010) transitionsteori är den teoretiska referensram som vi kommer utgå från i denna studie. Transitionen betraktas som en övergång mellan två faser. En transition kan beskrivas i tre faser, ingång, passage och utgång, hälsa och sjukdom transitioner beskrivs som övergången från att vara frisk till sjuk och frisk igen eller till en ny tillvaro. Transitioner kan ta olika lång tid och hur en individ hanterar en förändring beror på flera faktorer såsom individens kunskaper, förväntningar, psykiskafysiska välmående och vilka typer av stöd och resurser som individen har omkring sig. Transitionen startar när en förändring sker och avslutas när individen har nått en ny fas i livet som känns stabil. Att överleva ett hjärtstopp kan ses som en transition, det är extra viktigt för sjuksköterskan att förstå förändringsprocesser som patienten går igenom för att kunna hjälpa till på bästa sätt. Från att ha levt på ett visst sätt kan en sådan plötslig händelse kräva att en livsstilsförändring behöver ske vilket kan innebära många utmaningar för patienten (Meleis, 2010). Sjuksköterskan möter dagligen folk som står inför, befinner sig i eller har genomgått en förändring som påverkat deras hälsa. Idag är trycket på sjukhusen stort och patienter kan inte ligga inne längre än nödvändigt vilket kan leda till att många patienter får hantera sin förändring och återhämtning i hemmet utan närhet till rådgivning från vårdpersonal. Om stöd och experthjälp uteblir för anhöriga och patienter som genomgår en transition kan det uppstå komplikationer och svårigheter att hantera förändringen. Sjuksköterskan behöver finnas tillgänglig under transitionen och patienternas återhämtningsprocess (Meleis, 2010). 9 (37)

10 2.2 Hälsa World Health Organization (WHO) beskriver begreppet hälsa som, Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity (WHO, 1948). Alla människor ska ha lika rätt till hälsa oberoende av bakgrund och förutsättningar. Alla stater har ett ansvar för individens hälsa. Sjukdomar och okunskap kan leda till ohälsa. För att främja hälsa bör det därför finnas hälso- och sociala åtgärder samt medicinska och psykologiska kunskaper att tillgå (WHO, 1948). Hälsa kan dock definieras på flera sätt. Willman (2014) beskriver hur hälsa kan ses ur ett biomedicinskt perspektiv, vilket innebär att hälsa ses som frånvaro av sjukdom. Ur ett humanistiskt perspektiv är hälsa något som kan erfaras trots biomedicinsk definierad sjukdom. Människan ska ses som en helhet genom att beakta det fysiska, psykiska och själsliga. Hälsa är inget statiskt utan ses som en process där variationer finns genom hela livet. Willman (2014) beskriver också hur hälsa förlorar sin mening utan livskvalitet. Livskvalitet är inte enbart beroende av hur människor har det ställt, utan också hur människan hanterar livet och motgångar. Även WHO har definierat livskvalitet som An individual's perception of their position in life in the context of the culture and value systems in which they live and in relation to their goals, expectations, standards and concerns (WHO, 1994). Självskattningsinstrument är vanliga för att utvärdera olika sjukdomars påverkan på hälsa och livskvalitet hos patienter samt för att utvärdera olika behandlingar från patientens perspektiv (Marshall, Haywood & Fitzpatrick, 2006), exempelvis för skattning av hälsa hos överlevare efter hjärtstopp (Elliot, Rodgers & Brett, 2010). 10 (37)

11 3 Problemformulering Idag överlever allt fler personer som drabbats av hjärtstopp. Det finns dock brister i uppföljning och omhändertagande av dessa patienter. Hälsoproblem av varierande svårighetsgrad är vanligt förekommande men en samlad bild saknas. En sammanställning av forskning gjord på patienternas självskattade hälsoproblem som uppkommer efter hjärtstopp krävs för att undersöka vilken typ av hälsoproblematik överlevare upplever. En tydligare bild av vilka hälsoproblem som uppkommer för de drabbade ger vårdpersonalen kunskap om vilka brister som finns i omhändertagandet och hur åtgärder samt uppföljningar bör förändras för att förbättra vården för de som överlevt hjärtstopp. 4 Syfte Syftet är att beskriva självskattade hälsoproblem hos personer som överlevt hjärtstopp. 5 Metod En systematisk litteraturstudie som denna innebär en fördjupning av ett forskningsområde där det finns möjlighet att ta fram ett annorlunda perspektiv eller undersöka något som inte tidigare undersökts inom ett forskningsområde. Ett specifikt syfte på studien formuleras och en sammanställning av tidigare forskningsresultat utförs och granskas därefter för att åstadkomma ett resultat (Kristensson, 2014). 5.1 Inklusions- och exklusionskriterier Östlundh (2017) menar att inklusions- och exklusionskriterier används för att åstadkomma de mest relevanta träffarna för arbetet. Kraven för avgränsningen som användes var att artiklarna inte fick vara äldre än 10 år, de skulle vara peer reviewed samt att samtliga sökord skulle finnas med i titeln. Manuellt exkluderades kvalitativa artiklar, artiklar som 11 (37)

12 innehöll färre än 100 deltagare, artiklar som inte innehöll självskattade hälsoproblem. Dessutom ställdes kravet att alla artiklar skulle hålla medelgod eller god kvalitet. Samtliga artiklar har undersökt hjärtstoppsöverlevar över 18 år. 5.2 Datainsamling Enligt Österlundh (2017) krävs det en lämplig sammansättning av sökord samt synonymer för att åstadkomma en relevant sökning. Kristensson (2014) beskriver vikten av att använda passande databaser, relevanta sökord samt inklusions och exklusionskriterier för sökningen. I vår studie användes databaserna Pubmed och Cinahl för sökning av artiklar. En sökning kan innehålla fritextsökning och sökning med ämnesord. För att begränsa sökningen användes endast fritextsökning och booleska operatorer för att kombinera sökorden. Sök operanderna som användes var AND och OR. AND används för att förtydliga att litteraturvalet ska innehålla både ordet innan och efter medan OR gör det möjligt att inte exkludera artiklar med ett specifikt ord utan hitta artiklar som innehåller likartade ord (Österlundh, 2017). Sökningen genomfördes i Pubmed och Cinahl I både Pubmed och Cinahl användes sökorden cardiac arrest, health och quality of life. Därefter kombinerades sökorden med hjälp av booleska operatorer. Då cardiac arrest var vårt viktigaste sökord kombinerades detta och övriga sökord med operatoren AND i vår sökning. Då vi inte ville vill exkludera artiklar som endast skrivit om hälsa eller livskvalitet användes OR mellan health och quality of life. Eftersom sökträffarna var många så krävdes ytterligare avgränsningar (se exklusionskriterier ovan). 5.3 Urval och kvalitetsgranskning I denna systematiska litteraturstudie resulterade sökningen i 74 artiklar i Pubmed och 80 artiklar i Cinahl. Genom att läsa titlarna på dessa 12 (37)

13 exkluderades artiklar som inte var relevanta i relation till syftet. De 65 artiklarna i Pubmed och de 20 artiklarna i Cinahl som kvarstod användes för att läsa abstract som en ytterligare granskning och se vilka artiklar som var relevanta för vårt syfte. I Pubmed granskades 20 artiklar och i Cinahl granskades 10 artiklar i fulltext. Efter fulltext granskningen valdes därefter 10 artiklar ut ur Pubmed och 9 från Cinahl till kvalitetsgranskning, samtliga inkluderades i vår studie, dock var ett fleratal artiklar dubletter vilket återfinns i sökschemat. Då den första sökningen gjordes i Pubmed innebar det att några artiklar som hittades i Pubmed även fanns i Cinahl. 7 av de 8 utvalda artiklarna i Cinahl fanns även i Pubmed. Ytterligare en artikel är funnen via fritextsökning då denna artikel hittades som referens i en av de andra artiklarna (7). För att granska artiklarna användes Carlsson & Eimans (2003) kvantitativa granskningsmall (se bilaga 3). Enligt granskningsmallen bedöms 21 frågor från 0 som är det lägsta till 3 poäng. Utefter artiklarnas bedömning kan grad 1 ges som innebär att minst 80% av poängen innehas. Vid grad 2 krävs det minst 70% och vid grad 3 krävdes 60% av poängen, där den maximala poängen var 47. Inga artiklar behövde exkluderas då samtliga hade medelgod eller hög kvalitet. Underlag till hur artiklarna bedömdes finns i bilaga 3. Enligt mallen bedöms artiklarna utefter hur abstract, introduktion, syfte och metod är utformad. Därefter bedöms det hur studiens resultat, diskussion och slutsatser är genomförda och underbyggda. Då mallen var utformad för patienter med lungcancer byttes detta kriteriet mot hjärtstopp vilket är det relevanta för studien. Utvalda artiklar och resultatet av granskningen presenteras i bifogad artikelmatris (Bilaga 3). 5.4 Analys Forsberg och Wengström (2015) beskriver en innehållsanalys i fem steg, vilken användes i denna studie. Vid steg ett analyserades texten upprepade gånger för att få en förståelse för texten. Steg två innebar att identifiera 13 (37)

14 textens innehåll i text och tabeller för att hitta samband och nyckelfynd. I steg tre sorterades dessa in i kategorier. Enligt Forsberg och Wengström (2015) handlar det fjärde om att sammanställa kategorier till teman, detta genom att jämföra likheter, hitta samband och identifiera skillnader i materialet. I denna studie användes WHO:s hälsodefinition för att deduktivt sortera kategorierna. I det femte steget genomfördes en reflektion och diskussion om det funna materialet. 5.5 Forskningsetiska överväganden Kristensson (2014) beskriver vikten av att använda sig av forskningsetiska aspekter i ett arbete. Forskning inom vård, hälsa och läkemedel bör beakta Helsingforsdeklarationen som är utformad för medicinsk forskning som involverar människor. Helsingforsdeklarationen fastslår att forskaren ska ta hänsyn till människors integritet och autonomi samt att alla deltagare ska ha lika villkor och rättigheter. Det är forskarens ansvar att säkerställa att ingen kommer till skada och att forskningen som bedrivs är välgrundad. I kvalitetsgranskningen av artiklarna ingick att bedöma hur forskarna i de enskilda studierna hanterat etiska aspekter (Carlsson & Eimans, 2003). Under arbetet med denna litteraturstudie har en stor del av etiken bestått av hur vi förhåller oss till valet av materialet, refererar och återger resultatet. För oss har det varit viktigt att varken undanhålla information eller vinkla materialet. 6 Resultat WHO:s definition av hälsa är underlaget för hur resultatet redovisas, vilket innebär att resultatet har delats in i fysiska-, psykiska- och sociala hälsoproblem. Resultatet utgörs av 12 utvalda artiklar, vilka i resultatet kommer att refereras till med siffrorna 1-12 enligt artikelmatris (se bilaga 4). I samtliga artiklar skattar respondenterna varierande hälsoproblematik 14 (37)

15 av olika svårighetsgrad. Den övergripande hälsan bland överlevarna var relativt god och likvärdig med olika jämförelsegrupper och normalpopulationer (1,4,6,11). 6.1 Fysiska hälsoproblem Smärta I ett flertal av artiklarna rapporterades hälsoproblem i form av smärta, vilket var vanligt hos hjärtstoppsöverlevare (2,4,5,9,11). Smärta var också ett hälsoproblem som ibland skattades med högst svårighetsgrad (5). I ett par av studierna skattade respondenterna smärtproblematiken i genomsnitt som medelsvår (2,4) medan det i andra rapporterades en smärtproblematik av lättare grad (5,9,11). Även könsskillnader rapporterades, då kvinnorna generellt skattade svårare smärtproblematik jämfört med män (4,5). Svårigheter med dagliga aktiviteter Svårigheter att klara av vardagen var vanligt bland överlevarna (1,3,5,9,10,11). Många av överlevarna skattade enbart lättare problem med att klara dagliga aktiviteter (5,9,11) medan det fanns en del som ansåg sig vara i behov av hjälp i vardagen (1,3,10). Endast ett fåtal (4,3%) hade så svåra problem att de inte längre kunde bo kvar i hemmet (10). Att klara av sina dagliga aktiviteter var en betydelsefull faktor för överlevarnas övergripande hälsa (4). Problem med fysiska funktioner Nedsatta kroppsliga funktioner, som exempelvis rörlighet, är ett problem hos vissa hjärtstoppsöverlevare. Mätmetoder och resultat gällande överlevarnas fysiska funktioner varierade mellan olika studier men överlag skattade respondenterna under medelvärde i de fysiska skattningarna (1,4,5,9,11,12). Knappt hälften rapporterade (45%) normal fysisk hälsa (1). Ett par av studierna visade att rörlighetsproblem fanns hos ungefär en tredjedel av överlevarna (9,11). Ett annat vanligt fysiskt problem var kognitiv nedsättning, som exempelvis minnesstörningar (7,8,9), vilket i en 15 (37)

16 av studierna rapporterades av 14% av överlevarna (9). Sådana problem har dessutom betydelse för deras hälsa i allmänhet (12). Förekomst av svår trötthet (fatigue) tycks också vara mycket vanligt (55%) (9). 6.2 Psykiska hälsoproblem Generell mental ohälsa Övergripande var psykiska hälsoproblem vara vanligt hos hjärtstoppsöverlevare (1,2,3,4,5,8,10,11,12), även om en studie rapporterar att så många som 90% hade normal mental hälsa (1). Det fanns ingen signifikant skillnad mellan den allmänna populationen i Australien och hjärtstoppsöverlevares skattning av sin övergripande mentala hälsa (11). Ångest och depression Symtom på ångest- och depressionsproblematik visades sig förekomma bland överlevare men var generellt inte något som drabbade många (5,6,7,8,9). Dock fanns en mindre del (ungefär 10-15%) av respondenterna som rapporterade symtom på ångest, depression eller båda (5,6,7,8,9). Flera faktorer som påverkar ångest och depressionsproblematiken har hittas (6). Ångest och depression kan i sin tur påverka den övergripande självrapporterade hälsan (12). Posttraumatisk stress Knappt en tredjedel av överlevarna rapporterade (28%) symtom på posttraumatisk stress (28%) (9). 6.3 Sociala hälsoproblem Generell social ohälsa Generellt var den sociala hälsan vara relativt god bland överlevare efter hjärtstopp (2,4) och likvärdig jämfört med en normalpopulation (4). 16 (37)

17 Svårigheter med deltagandet i samhället I flera studier rapporterade överlevarna problem med sitt deltagande i samhället efter hjärtstoppet (8,12). Deltagandet i samhället återkom med tiden, där överlevarna efter 12 månader rapporterade en tydlig förbättring jämfört med hur de rapporterade sitt deltagande efter tre månader (8). Svårigheter med arbete Det framkom problematik att återgå till arbetet efter hjärtstopp om den drabbade var arbetsför tidigare (2,3,8,9,11). Om respondenterna innan hjärtstoppet arbetat heltid eller deltid fick ett flertal korta ner sina arbetsdagar då det inte vara möjligt att utföra arbetet som innan hjärtstoppet (2,9). I en studie sjönk andelen som arbetade heltid från drygt 40% innan hjärtstoppet till runt 17% efteråt (3). Strukturerad uppföljning visade sig ha god effekt på återgång till arbete (8). Att inte arbeta innan hjärtstoppet var förknippat med sämre övergripande hälsa efteråt (11). 7 Diskussion 7.1 Metoddiskussion Litteraturstudien bygger på resultat från 12 studier som samtliga bedömdes ha medel eller hög kvalitet vilket var ett krav för inklusion. Vår tolkning baseras på samtliga resultat och inget har medvetet undanhållits. Då vi läst kvantitativa artiklar är utrymmet för forskarens egna tolkningar inte så stora, dock ska det beaktas att inte alla studier presenterat sina förkunskaper vilket gör att det finns en möjlighet att forskaren inte alltid har en objektiv syn i sin studie. Då provsökningar gav ett mycket stort antal träffar blev det nödvändigt att göra avgränsningar. De förtjänster som åstadkommits genom våra avgränsningar är att materialet bygger på den senaste och därmed kanske mest relevanta forskningen som gjorts, då en tidsgräns på 10 år använts. Genom att vi enbart valt artiklar som inte är äldre än 10 år så innebär det att vårt resultat är baserat på de senaste årens forskning vilket gör att 17 (37)

18 resultatet är lätt att tillämpa på hjärtstoppsöverlevare idag. De valda artiklarna har också inkluderat minst fler än 100 deltagare, detta i samband med att vi inkluderat ett relativt stort antal artiklar anser vi har ökat studiens trovärdighet samt att resultatet får en hög generaliserbarhet. Andra avgränsningar var att titeln skulle innehålla sökorden cardiac arrest samt health eller quality of life, och att inte använda ämnesord i den slutgiltiga sökningen. Dessa avgränsningar kan ha resulterat i att väsentliga artiklar missades. De var dock nödvändiga för att inte få ett alltför stort antal träffar. Vi anser också att vi hittat ett tillräckligt underlag av artiklar inom ämnet vi undersökt, för att resultaten ska kunna anses vara relevant utifrån syftet. Artikeln som är funnen via fritextsökning valdes då den hade ett stort antal deltagare och studerade självskattade hälsoproblem. Därav ansåg vi att den var viktig nog att ha med trots att den inte återfanns i någon av våra systematiska sökningar. De självskattningsinstrument som använts är generella, vilket innebär att de inte är specifikt utvecklade för hjärtstopp. Därför går det inte med säkerhet att veta om hälsoproblemen har med hjärtstoppet att göra. Eftersom artiklarna enbart innehöll självskattade hälsoproblem speglar de dock troligtvis överlevarnas hälsoproblem bättre än om exempelvis vårdgivare gjort skattningen. Då WHO:s definition av hälsa är en världsövergripande hälsodefinition användes den som grund i analysen av artiklarna för att få ett resultat som går att applicera på en större population. Svagheten med att använda en hälsodefinition för att sortera resultatet kan vara att hälsoproblem som inte ryms inom definitionen kan missas. Deras definition är dock så bred att den bör rymma de flesta typer av hälsoproblem. 7.2 Resultatdiskussion Syftet med studien var att beskriva självskattade hälsoproblem hos personer som överlevt hjärtstopp. En sammanställning av fysiska-, psykiska och sociala hälsoproblem i resultatet jämförs med andra studier 18 (37)

19 för att hitta likheter, skillnader och avvikelser och försöka få en förståelse varför överlevare skattar hälsa som de gör. Fysiska hälsoproblem I en sammanställning av resultaten har det framkommit att fysiska hälsoproblem var vanligt förekommande hos överlevare efter hjärtstopp. De fysiska problemen var kroppslig smärta, försämrade kognitiva funktioner, minskad rörlighet, försämrade vitalfunktioner, sämre förmåga att utföra dagliga aktiviteter, reducerad potential att vara självständig, trötthet, obehag och en större risk att vara beroende av vård i hemmet. Meleis (2010) anser att det sista steget i transitionen innebär att gå från en instabil fas till en ny och stabil fas. För en hjärtstoppsöverlevare kan det betyda försämrade fysiska funktioner som överlevarna får anpassa sig till. Enligt den kvalitativa studien av Ketilsdotti, Akadottir, Gunnarsdottir & Jonsdottir (2014) framgår det att flera överlevare upplevde begränsning i rörlighet som ett problem då det gjorde att saker tog längre tid. Under denna del av rehabiliteringen behöver patienterna sannolikt stöttning av sjukvården för att klara av de nya förutsättningarna. Genom att få bra hjälp och stöd från sjukvården som kan maximera återhämtningen kan förhoppningsvis känslan av självständighet hos överlevaren förbättras som kan leda till en bättre hälsa och livskvalitet. Att behöva anpassa sig till ett mera begränsat liv kan i vissa fall kännas som ett nederlag vilket kan påverka mer än den fysiska funktion, både den psykiska och sociala hälsan kan försämras av en nedsatt fysisk funktion. I vårt resultat återfanns uppgifter om att hjärtstoppsöverlevare rapporterar om smärta som ett vanligt hälsoproblem. Forslund, Jansson, Lundblad, & Söderberg (2017) har studerat på överlevares upplevelser av smärta. Där framkom det att en smärtproblematik orsakar att det inte går att leva som tidigare, eftersom hänsyn till hur smärtan påverkar det dagliga livet måste tas. Detta innebär att smärtan i sig inte bara gör ont utan även påverkar de andra delar i livet. Därför är det viktigt att smärtproblematiken hos 19 (37)

20 hjärtstoppsöverlevare uppmärksammas så att rätt hjälp kan ges i ett tidigt skede. Psykiska hälsoproblem De vanligaste psykiska hälsoproblemen som hjärtstoppsöverlevare rapporterade var ångest, depression och posttraumatisk stress. Wilder- Schaaf et al. (2013) har i jämförelse också kommit fram till att överlevare har ångest- och depressionsproblematik i varierande grad, men menar på att det beror på vilka åtgärder som använts samt hur lång tid det gått från skattningen och hjärtstoppet. Detta till skillnad mot Israelsson, Thylén, Strömberg, Bremer, Årestedt (2018) som anser att flera faktorer också påverkar ångest och depressionsproblematik, som exempelvis ålder, kön, andra sjukdomar, upplevd kontroll och personlighet. I deras studie sågs inga skillnader i hälsoproblem utifrån hur lång tid som gått sedan hjärtstoppet. Enligt Meleis (2010) kan transitionen hanteras olika beroende på erfarenhet och resurser, och ett flertal faktorer kan vara avgörande för hur lång tid det tar för överlevaren att åstadkomma en ny stabil fas. Detta indikerar på att många faktorer blir avgörande för överlevares hälsa, därav vikten att genomföra fler kvalitativa studier för att få en mer specifik bild av de individuella hälsoproblemen. Sådana studier kan också bidra till kunskap om varför problemen uppstått, för att säkerställa att de beror på hjärtstoppet, och därmed bidra till att utveckla vården för överlevare. Sociala hälsoproblem Respondenterna i studierna rapporterade också hälsoproblem i form av social problematik. Det framgick att en del av de som överlevt hjärtstopp inte återgått till arbetet, alternativt förkortades arbetstiden då förmågan att utföra arbetet inte gick att likställa med tidigare. Hos respondenterna framgick också svårigheter att utföra dagliga aktiviteter, vilket kan påverka möjligheterna till ett socialt umgänge. En förändring av överlevarens livsstil kan behöva ske för att åstadkomma en stabil fas i livet efter hjärtstoppet (Meleis, 2010). Innebörderna av en förändrad 20 (37)

21 livsstil kan vara många. För en del innebär detta sannolikt en förändring av den sociala hälsan då det kanske inte finns samma möjlighet för dem att delta i samhället och arbetslivet. I en studie av Brännström, Niederbach & Rödin (2018) talade flera av hjärtstoppsöverlevarna om en självupplevd förändrad personlighet som andra inte såg. Det fanns även överlevare som inte kände sig förändrade men där omgivningen upplevde det. För sjukvården är extra viktigt att finnas till för den överlevande samt dennes familj då de kan behöva hjälp att förstå vad som har förändrats och att det kan bli bättre. Det som går att utläsa är att det är betydelsefullt för överlevarna att bli stöttade av vårdpersonal. Vården bör även finnas tillhands för familjen och de som står individen nära för att bidra till deras förståelse för hur framtiden kan se ut. Hälsoproblem och stöd av vården Möjligheten att få en förståelse för vilka hälsoproblem hjärtstoppsöverlevare har är viktigt för sjuksköterskor och annan vårdpersonal, för att möjliggöra en bättre uppföljning för de drabbade. Kunskapen om vilka faktorer som påverkar återhämtningen tycks vara liten. Dock ges ett intryck av att stöd under uppföljningen är av betydelse (Lilja et al., 2015). Meleis (2010) beskriver att återhämtningsprocessen och transitionen är en process där sjuksköterskan behöver vara delaktig och tillgänglig för patienten genom stöttning samt rådgivning vilket kan innebära att sjuksköterskans roll under återhämtningen efter hjärtstopp är av stor vikt. Detta styrks av resultatet i studien av Moulaert et al. (2015) där det framgår att en tidig sjuksköterskeledd uppföljning för att upptäcka hälsoproblem, stötta samt ge information möjliggör att deltagandet i samhället, livskvaliteten och den mentala hälsan förbättras kan hos hjärtstoppsöverlevare. Detta tydliggör att sjuksköterskan har en viktig roll för hjärtstoppsöverlevares hälsa. 21 (37)

22 Slutligen kan ett samband ses mellan fysiska, psykiska och sociala hälsoproblem. En nedsatt fysisk funktion kan leda till att överlevare kanske inte kan klara av sitt dagliga sociala liv som tidigare på grund av smärta, trötthet eller andra hälsoproblem vilket i sin tur troligtvis kan öka risken för psykisk ohälsa. Fysisk, psykisk och social ohälsa i någon form påverkar sannolikt den övriga hälsan och hur överlevare skattar denna. Dock finns ett stort behov att utveckla självskattningsinstrument som specifikt inriktar sig på hjärtstoppsöverlevare samt mer kvalitativ forskning som utgår från överlevarnas upplevelser för att tydligare få en bild av hjärtstoppsöverlevares hälsa. 8 Slutsats Studien visade på fysiska, mentala och sociala hälsoproblem som till viss del samvarierade. Det fanns också stora individuella skillnader mellan överlevare som delvis kunde förklaras av ålder, kön och personlighetsfaktorer. I syfte att förbättra överlevares hälsa bör eftervården inriktas på att identifiera den enskildes hälsoproblem och individualisera vården utifrån dessa. 22 (37)

23 9 Referenser Beesems, S. G., Wittebrood, K. M., & De haan, R. J., Koster, R. W. (2014). Cognitive function and quality of life after successful resuscitation from cardiac arrest. Resuscitation, 85(9), s doi: /j.resuscitation Bohm, M., Lilja, G., Finnbogadottir, H., Cronberg, T., Undén, J., Friberg, H., Åkerman, E. (2019). Detailed analysis of health-related quality of life after outof-hospital cardiac arrest. Resuscitation, 135, s doi: /j.resuscitation Bremer, A., Dahlberg, K., & Sandman L. (2009). To survive out-of hospital cardiac arrest: a search for meaning and coherence. Qualitative Health Research, 19(3), s Carlsson, S., & Eiman, M. (2003). Evidensbaserad omvårdnad. Studiematerial för undervisning inom projektet Evidensbaserad omvårdnad ett samarbete mellan Universitetssjukhuset MAS och Malmö högskola. Malmö högskola : Cronberg, T., Lilja, G., Horn, J., Kjaergaard, J., Wise, M. P., Pellis, T., Nielsen, N. (2015). Neurologic Function and Health-Related Quality of Life in Patients Following Targeted Temperature Management at 33 C vs 36 C After Out-of-Hospital Cardiac Arrest: A Randomized Clinical Trial. JAMA neurol, 72(6),s. E1-E8. doi: /jamaneurol Elliot, J. V., Rodgers, L. D., & Stephen, J. B. (2010). Systematic review of quality of life and other patient-centred outcomes after cardiac arrest survival. Resuscitation, 82 (3), s doi: /j.resuscitation Forsberg, C., & Wengström, Y. (2015). Att göra systematiska litteraturstudier (4:1). Stockholm: Natur & kultur. 23 (37)

24 Forslund, A., Jansson, J., Lundblad, D., & Söderberg, S. (2017). A second chance at life: people s lived experiences of surviving out-of-hospital cardiac arrest. Scandinavian Journal of Caring Sciences, 31(4), Geri, G., Dumas, F., Bonnetain, F., Bougouin, W., Champigneulle, B., Arnaout, M., Cariou, A. (2017). Predictors of long-term functional outcome and health-related quality of life after out-of-hospitalcardiac arrest. Resuscitation, 113, s doi: /j.resuscitation Hasselqvist, I., Riva, G., Herlitz, J., Rosenqvist, M., Hollenberg, J., Nordberg, P., Svensson, L. (2015). Early cardiopulmonary resuscitation in out-ofhospital cardiac arrest. The new England journal of medicine, 372(24), doi: /nejmoa Israelsson, J., Bremer, A., Herlitz, J., Axelsson, Å. B., Cronberg, T., Djärv, T., Årestedt, K. (2017). Health status and psychological distress among inhospital cardiac arrest survivors in relation to gender. Resuscitation, volym(114), s doi: /j.resuscitation Israelsson, J., & Lilja, G. (2019). Uppföljning efter hjärtstopp- nu finns svenska riktlinjer. Läkartidningen, volym(116), s doi: Israelsson, J. Lilja, G. Bremer, A. Stevensson-Ågren, J., & Årestedt, K. (2016). Post cardiac arrest care and follow-up in Sweden - a national web survey. BMC - nursing, 15(1), s.1-8. doi: /s (37)

25 Israelsson, J., Thylén, I., Strömberg, A., Bremer, A., & Årestedt, K. (2018). Factors associated with health-related quality of life among cardiac arrest survivors treated with an implantable cardioverter-defibrillator. Resuscitation, 132, s doi: /j.resuscitation Ketilsdottir, A., Albertsdottir, H. R., Akadottir, S. H., Gunnarsdottir, T. J., & Jonsdottir, H. (2014). The experience of sudden cardiac arrest: Becoming reawakened to life. European Journal of Cardiovascular Nursing, 13(5), s Kristensson, J. (2014). Handbok i uppsatsskrivande och forskningsmetodik för studenter inom hälso- och vårdvetenskap. (1) Stockholm: Natur & Kultur. Lilja, G., Erlinge, D., Larsson, I., Wallin, E., Åkerman, E., & Cronberg, T. (2015).Anxiety and depression among out-of-hospital cardiac arrest survivors. Läkartidningen, 97. s doi: Lilja, G., Nilsson, G., Nielsen, N., Friberg, H., Hassager, C., Koopmans, M., Cronberg, T. (2015). Anxiety and depression among out-of-hospital cardiac arrest survivors. Resuscitation, 97, s doi: /j.resuscitation Marshall, S., Haywood, K., & Fitzpatrick, R. (2006). Impact of patient reported outcome measureson routine practice: a structured review. J Eval Clin Pract. 12(5), s doi: /j x Meleis, A. (2010). Transitions Theory : Middle-range and situation-specific Theories in Nursing Research and Practice. New York: Springer Publishing Company Mouleart, V. R.,Van Heugten, C. M., Gorgels, T. P., Wade, D. T., & Verbunt, J. A. (2017). Long-term Outcome After Survival of a Cardiac Arrest: A 25 (37)

26 Prospective Longitudinal Cohort Study. Neurorehabil Neural Repair, 31(6), s doi: / Mouleart, V. R., Van Heugten, C. M., Winkens, B., Bakx, W. G., De krom, M. C., Gorgels, T. P., verbunt, J. A. (2015). Early neurologically-focused follow-up after cardiac arrest improves quality of life at one year: A randomised controlled trial. Int J cardiol, 193, s doi: /j.ijcard Nehme, Z., Andrew, E., Bernard, S., & Smith, K. (2019). Sex differences in the quality-of-life and functional outcome of cardiac arrest survivors. Resuscitation, 137, s doi: /j.resuscitation Nehme, Z. Bernard, S. Andrew, E. Cameron, P. Bray, J. Smith, K. (2018). Warning symptoms preceding out-of-hospital cardiac arrest: Do patient delays matter?. Resuscitation, 123, s doi: /j.resuscitation Neumar, W. R., Nolan, P. J., Adrie, C., Aibiki, M., Berg, A. R., Böttiger, W. B., Vanden Hoe, T. (2008). Post Cardiac Arrest Syndrome, Epidemiology, Pathophysiology, Treatment, and Prognostication A Consensus Statement From the International Liaison Committee on Resuscitation (American Heart Association, Australian and New Zealand Council on Resuscitation, European Resuscitation Council, Heart and Stroke Foundation of Canada, InterAmerican Heart Foundation, Resuscitation Council of Asia, and the Resuscitation Council of Southern Africa); the American Heart Association Emergency Cardiovascular Care Committee; the Council on Cardiovascular Surgery and Anesthesia; the Council on Cardiopulmonary, Perioperative, and Critical Care; the Council on Clinical Cardiology; and the Stroke Council. Ilcor consensus, volym 118(23), s doi: /circulationaha Palacios-Ceña, D., Losa-Iglesias, M. E., Salvadores-Fuentes, P., & Fernándezde-las-Peñas, C. (2011). Sudden cardiac death: The perspectives of spanish survivors. Nursing & Health Sciences, 13(2), doi: 26 (37)

27 Perkins, GD., Jacobs, IG., Nadkarni, VM., Berg, RA., Bhanji, F., Biarent, D., Nolan, JP. (2015). Cardiac arrest and cardiopulmonary resuscitation outcome reports: update of the Utstein Resuscitation Registry Templates for Out-of- Hospital Cardiac Arrest: a statement for healthcare professionals from a task force of the International Liaison Committee on Resuscitation(American Heart Association, European Resuscitation Council, Australian and New Zealand Council on Resuscitation, Heart and Stroke Foundation of Canada, InterAmerican HeartFoundation, Resuscitation Council of Southern Africa, Resuscitation Council of Asia); and the American Heart Association Emergency Cardiovascular Care Committee and the Council on Cardiopulmonary, Critical Care, Perioperative and Resuscitation., journal of the American Heart Association.132(13), doi: /CIR Pothitakis, C., Ekmektzoglou, A. K., Piagkou, M., Karatzas, T., & Xanthos, T. (2011). Nursing role in monitoring during cardiopulmonary resuscitation and in the peri-arrest period: a review. Heart & Lung,. 40(6), doi: /j.hrtlng Smith, K., Andrew, E., Lijovic, M., Nehme, Z., & Bernard S. (2014). Quality of life and functional outcomes 12 months after out-of-hospital cardiac arrest. Circulation, 131(2), s doi: /circulationaha Svenska hjärt-lungräddningsregistret. (2018). Årsrapport 2018 svenska hjärtlungräddningsregistret. Hämtad från Svenska rådet för hjärt-lungräddning. (2016). A-HLR vuxen avancerad hjärtlungräddning till vuxen Kursbok med webbutbildning. Stockholm: Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Valenzuela, D. T., Roe, J. D., Nichol, G., Clark, L. L., Spaite, W. D., & Hardman, G. R. (2000). Outcomes of rapid defibrillation by security officers after cardiac arrest in casinos. The new England journal of medicine, volym 343(17), s doi: /NEJM (37)

28 Verberne, D., Moluaert, V., Verbunt, J., & Van Heugten, C. (2018). Factors predicting quality of life and societal participation after survival of a cardiac arrest: A prognostic longitudinal cohort study. Resuscitation, 123, s doi: /j.resuscitation Wilder schaaf, K. P., Artman, L. K., peberdy, M., Walker, W. C., Ornanto, J. P., Gossip, M. R., & Kreutzer, J. S. (2013). Anxiety, depression, and PTSD following cardiac arrest: a systematic review of the literature. Resuscitation, 84(7), s doi: Willman, A. (2014). Hälsa och välbefinnade. I A. Edberg. H. Wijk (Red.), Omvårdnadens grunder hälsa och ohälsa ( 2:1 s ). Lund: Studentlitteratur. World Health Organization. (1948). Constitution of the World Health Organization. Hämtad Östlundh, L. (2017). Informationssökning. I F. Friberg (Red.), Dags för uppsats: vägledning för litteraturbaserade examensarbeten ( 3:1 s.59 82). Lund: Studentlitteratur. 28 (37)

29 Bilaga 1 Sökschema Pubmed Sökning Sökord & kombinationer Begränsningar (limits) Antal träffar Lästa titlar Lästa abstract Granskade artiklar Utvalda artiklar #1 Cardiac arrest #2 Health #3 Quality of life #4 #5 #6 #7 #8 (Cardiac arrest) AND Health (Cardiac arrest) AND Quality of life (Cardiac arrest) AND (Health OR Quality of life) (Cardiac arrest[title]) AND (Health[Title] OR Quality of life[title]) (Cardiac arrest[title]) AND (Health[Title] OR Quality of life[title]) Titel på samtliga ord. Titel på samtliga ord. Published in the last 10 years (*1, *2, *5, *6, *8, *9, *10, *11, *12) *= återfinns i både Pubmed och Cinahl. 29 (37)

30 Bilaga 2 Sökschema Cinahl , Sökning Sökord & kombinationer Begränsningar (limits) Antal träffar Lästa titlar Lästa abstract Granskade artiklar Utvalda artiklar #1 Cardiac arrest Peer reviewed #2 Health Peer reviewed #3 Quality of life Peer reviewed #4 #5 #6 #7 #8 Cardiac arrest AND health Cardiac arrest AND Quality of life Cardiac arrest AND health OR Quality of life TI Cardiac arrest AND TI ( health OR Quality of life ) TI Cardiac arrest AND TI ( health OR Quality of life ) Peer reviewed 1712 Peer reviewed 291 Peer reviewed Peer reviewed 94 Peer reviewed Från (*1, *2, *5, *6, *8, *9, *10, *11, *12) *= återfinns i både Pubmed och Cinahl. 30 (37)

31 Bilaga 3 Granskningsmall Exempel på bedömningsmall för studier med kvantitativ metod Poängsättning Abstrakt (syfte, metod, resultat=3p) Saknas 1/3 2/3 Samtliga Introduktion Saknas Knapphändig Medel Välskriven Syfte Ej angivet Otydligt Medel Tydligt Metod Metodval adekvat till frågan Ej angiven Ej relevant Relevant Metodbeskrivning (repeterbarhet möjlig) Ej angiven Knapphändig Medel Utförlig Urval (antal, beskrivning, Ej Låg Medel God representativitet) acceptabel Patienter med Ej Liten Hälften Samtliga lungcancerdiagnos undersökt Bortfall Ej angivet > 20 % 5-20 % < 5 % Bortfall med betydelse Analys Nej för resultat saknas Ja Etiska aspekter Ej angivna Angivna Resultat Frågeställning besvarad Nej Ja Resultatbeskrivning Saknas Otydlig Medel Tydlig (redovisning, tabeller etc) Statistisk analys Saknas Mindre bra Bra (beräkningar, metoder, signifikans) Confounders Ej Kontrollerat kontrollerat Tolkning av resultatet Ej Låg Medel God acceptabel Diskussion Problemanknytning Saknas Otydlig Medel Tydlig Diskussion av egenkritik Saknas Låg God och felkällor Anknytning till tidigare Saknas Låg Medel God forskning Slutsatser Överenstämmelse med resultat (resultatets huvudpunkter belyses) Slutsats saknas Låg Medel God Ogrundade slutsatser Finns Saknas Total poäng (max 47 p) p p p p Grad I: 80% 31 (37)

32 Grad II: 70% Grad III: 60% Titel Författare 32 (37)

33 Bilaga 4 Artikelmatris Titel, Referens 1. Beesems, Wittebrood, Haan & Koster (2014). Netherlands. Cognitive function and quality of life after successful resuscitation from cardiac arrest. Syfte Metod Deltagare Huvudfynd Kvali tet Syftet var att grad 2 studera livskvaliteten, neuro-kognitiv funktion och självständighet i det dagliga livet hos patienter 6-12 månader efter de överlevt ett hjärtststopp. Hjärtstoppsöverl evarna och deras släktingar blev intervjuade per telefon mellan 6-12 månader efter hjärtstoppet. De intervjuade fick svara på olika formulär som mäter det vad studien syftar att utreda för studien. Några mätinstrument som användes var SF-12, MRS, TICS, CSI. n % av alla deltagare hade normal fysisk funktion och 90% hade normal mental funktion enligt SF-12 skattningen. 81% hade normal MRS och 84% hade normal TICS. 92% uppgav att de hade 6> (max 10) i livskvalitet. 2. Bohm et al., (2019). Sweden, Denmark, Finland, Wales. Detailed analysis of health-related quality of life after out-ofhospital cardiac arrest. Syftet var att beskriva hälsorelaterad livskvalite (HRQoL) hos patienter som överlevt hjärtstopp och undersöka skillnader i relation till kön och ålder. Det var en tvärsnittsstudie där överlevarna fick svara på frågeformulär om deras hälsa (SF36v2) 6 månader efter deras hjärtstopp. En statistisk analys gjordes mellan oberoende grupper med Mann-Whitney U och Chi-square test. n- 442 Den totala fysiska och psykiska hälsan var inom normala gränser. Dock hade en betydande mängd svåra problem inom domän specifika nivåer framförallt inom Role-Physical och Role- Emotional. Kvinnor skattade signifikant lägre än män i fysisk funktion, Role-Physical, Generell hälsa, vitalitet och Role- Emotional. >65 skattade signifikant bättre i vitalitet och mental hälsa. grad 2 3. Cronberg et al., (2015). Europe, Australia. Neurologic Function and Health- Related Qualit y of Life in Patients Following Targeted Temperature Management at 33 C vs 36 C After Out-of- Hospital Cardiac Arrest: A Randomized Clinical Trial. Att jämföra effekterna av två olika mål temperaturer på långvarig sikt i kognitiv funktion och livskvalitet efter hjärtstoppet. Genom randomiserad klinisk prövning registrerades hjärtstoppsöverle vare. Instrumenten som användes var MMSE, IQCODE och SF36v2. n-939 MMSE-värdet var 14 i 33 C-gruppen jämfört med 17 i 36 C-gruppen (P = 0,77) och IQCODEvärdet var 115 i 33 C och 115 i 36 C. (P =.57) Totalt rapporterade 18,8% respektive 17,5% av de överlevande att de behövde hjälp med vardagliga aktiviteter. 66,5% i 33 C jämfört med 61,8% i 36 C rapporterade att de tyckte att de hade gjort en komplett mental återhämtning. grad 1 4. Geri et al., (2017). France. En stor majoritet av utanför sjukhus- För att undersöka den hälsorelaterade n-255 De fysiska och mentala komponenterna grad 2 33 (37)

Hur mår personer som överlevt hjärtstopp?

Hur mår personer som överlevt hjärtstopp? Hur mår personer som överlevt hjärtstopp? Johan Israelsson, Arbetsgruppen vård efter hjärtstopp Svenska rådet för HLR johan.israelsson@regionkalmar.se Inga ekonomiska intressekonflikter Svenska rådet för

Läs mer

Hur följer vi överlevarna? Gisela Lilja, Arbetsterapeut, Lund

Hur följer vi överlevarna? Gisela Lilja, Arbetsterapeut, Lund Hur följer vi överlevarna? Gisela Lilja, Arbetsterapeut, Lund Att överleva hjärtstopp Majoriteten av de som överlever hjärtstopp har en god återhämtning Kedjan som räddar liv väl investerad! 6 månader

Läs mer

Hur mår överlevarna?

Hur mår överlevarna? Hjärt-lungräddningsregistrets årsrapport 2016 Hur mår överlevarna? Johan Israelsson HLR-samordnare, Länssjukhuset i Kalmar, Landstinget i Kalmar Län Forskarstuderande, Linköpings Universitet, Linnéuniversitetet

Läs mer

Factors and interventions influencing health- related quality of life in patients with heart failure: A review of the literature.

Factors and interventions influencing health- related quality of life in patients with heart failure: A review of the literature. Litteraturstudier Factors and interventions influencing health- related quality of life in patients with heart failure: A review of the literature. Bakgrund/inledning Vi tycker att bakgrunden i artikeln

Läs mer

SF 36 Dimensionerna och tolkning

SF 36 Dimensionerna och tolkning SF 36 Dimensionerna och tolkning 2013.08.26 Lotti Orwelius Svenska Intensivvårdsregistret 1 Vilka frågor ingår i respektive dimension? Vad krävs för att generera skalpoäng? Vad står dimensionerna för?

Läs mer

Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret

Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret Ett flaggskepp bland svenska kvalitetsregister Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård i Västra Götaland Högskolan i Borås och Sahlgrenska universitetssjukhuset,

Läs mer

HLR Till vilket liv överlever patienterna? Gisela Lilja Skånes Universitets sjukhus VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin Lunds Universitet

HLR Till vilket liv överlever patienterna? Gisela Lilja Skånes Universitets sjukhus VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin Lunds Universitet HLR 2016 - Till vilket liv överlever patienterna? Gisela Lilja Skånes Universitets sjukhus VO Neurologi och Rehabiliteringsmedicin Lunds Universitet Inte bara överlevnad En lyckad återupplivning skall

Läs mer

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12

Studiehandledning. Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt HT-12 Enheten för onkologi Institutionen för radiologi, onkologi och strålningsvetenskap Studiehandledning Projektplan för ett evidensbaserat vårdutvecklingsprojekt Omvårdnad och onkologi vid onkologiska sjukdomar

Läs mer

En andra chans i livet Patienters upplevelser av att ha överlevt ett hjärtstopp

En andra chans i livet Patienters upplevelser av att ha överlevt ett hjärtstopp Självständigt arbete 15hp En andra chans i livet Patienters upplevelser av att ha överlevt ett hjärtstopp Författare: Cajsa Lindh och Karin Lindström Handledare: Johan Israelsson Examinator: Gunilla Lindqvist

Läs mer

Saving more lives in Sweden en nationell samutlarmningsstudie. Ingela Hasselqvist-Ax, Spec ssk, Med dr. KI Centrum för Hjärtstoppsforskning

Saving more lives in Sweden en nationell samutlarmningsstudie. Ingela Hasselqvist-Ax, Spec ssk, Med dr. KI Centrum för Hjärtstoppsforskning Saving more lives in Sweden en nationell samutlarmningsstudie Ingela Hasselqvist-Ax, Spec ssk, Med dr. KI Centrum för Hjärtstoppsforskning Dispatch of firefighters and police officers in out-of-hospital

Läs mer

Patienters erfarenheter av livet efter hjärtstopp

Patienters erfarenheter av livet efter hjärtstopp Självständigt arbete 15 hp Patienters erfarenheter av livet efter hjärtstopp -En systematisk litteraturstudie Kurskod: 2VÅ60E Författare: Martin Jonsson och Linnéa Nyström Handledare: Lise-Lotte Gunnarsson

Läs mer

Metoden och teorin som ligger till grund för den beskrivs utförligt. Urval, bortfall och analys redovisas. Godkänd

Metoden och teorin som ligger till grund för den beskrivs utförligt. Urval, bortfall och analys redovisas. Godkänd Bilaga 2 - Artikelgranskning enligt Polit Beck & Hungler (2001) Bendz M (2003) The first year of rehabilitation after a stroke from two perspectives. Scandinavian Caring Sciences, Sverige Innehåller 11

Läs mer

Livet efter ett hjärtstopp Hur mår familjen? En litteraturstudie om övriga familjemedlemmars hälsa efter att en i familjen överlevt ett hjärtstopp

Livet efter ett hjärtstopp Hur mår familjen? En litteraturstudie om övriga familjemedlemmars hälsa efter att en i familjen överlevt ett hjärtstopp Självständigt arbete 15hp Livet efter ett hjärtstopp Hur mår familjen? En litteraturstudie om övriga familjemedlemmars hälsa efter att en i familjen överlevt ett hjärtstopp Författare: Angelica Lopez,

Läs mer

Patienters upplevelser efter att ha överlevt ett hjärtstopp

Patienters upplevelser efter att ha överlevt ett hjärtstopp Självständigt arbete 15 hp Patienters upplevelser efter att ha överlevt ett hjärtstopp En systematisk litteraturstudie 2 Författare: Natalia Molistanou Handledare: Ing-Mari Söderström Termin: HT15 Ämne:

Läs mer

PubMed (Medline) Fritextsökning

PubMed (Medline) Fritextsökning PubMed (Medline) PubMed är den största medicinska databasen och innehåller idag omkring 19 miljoner referenser till tidskriftsartiklar i ca 5 000 internationella tidskrifter. I vissa fall får man fram

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier 3

Checklista för systematiska litteraturstudier 3 Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier 3 A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Tidigare defibrillering av räddningstjänst och polis

Tidigare defibrillering av räddningstjänst och polis Tidigare defibrillering av räddningstjänst och polis Ingela Hasselqvist-Ax, Anest ssk, Med Dr Processansvarig Samhälle, Svenska HLR-rådet ingela.hasselqvist-ax@hlr.nu Dispatch of firefighters and police

Läs mer

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW Helena Christell, Stephen Birch, Keith Horner, Madeleine Rohlin, Christina Lindh Faculty of Odontology, Malmö University School of Dentistry, Manchester

Läs mer

Patientutbildning om diabetes En systematisk litteraturstudie

Patientutbildning om diabetes En systematisk litteraturstudie Institutionen Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet 120 p Vårdvetenskap C 51-60 p Ht 2005 Patientutbildning om diabetes En systematisk litteraturstudie Författare: Jenny Berglund Laila Janérs Handledare:

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Att överleva ett plötsligt hjärtstopp

Att överleva ett plötsligt hjärtstopp Självständigt arbete 15hp Att överleva ett plötsligt hjärtstopp Patienters upplevelser av livet efteråt Författare: Hanna Hedfors och Maja Willner Handledare: Stefan Andersson Examinator: Gunilla Lindqvist

Läs mer

HLR Kan vi förebygga hjärtstopp på sjukhus? Therese Djärv Specialistläkare Akutsjukvård, HLRansvarig läkare samt Docent

HLR Kan vi förebygga hjärtstopp på sjukhus? Therese Djärv Specialistläkare Akutsjukvård, HLRansvarig läkare samt Docent HLR2016 - Kan vi förebygga hjärtstopp på sjukhus? Therese Djärv Specialistläkare Akutsjukvård, HLRansvarig läkare samt Docent Har du något jäv att deklarera? JA! Jag tror nämligen att vi kan göra något

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister

Nationellt kvalitetsregister Nationellt kvalitetsregister Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) 108 nationella kvalitetsregister löpande lärande, förbättring, forskning samt kunskapsstyrning för att tillsammans med individen skapa

Läs mer

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Bibliografiska databaser eller referensdatabaser ger hänvisningar (referenser) till artiklar och/eller rapporter och böcker. Ibland innehåller referensen

Läs mer

Om hjärtat stannar.. Vad gör man?

Om hjärtat stannar.. Vad gör man? Om hjärtat stannar.. Vad gör man? Johan Herlitz Professor i prehospital akut sjukvård Högskolan i Borås och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg 1 Min forskning är möjlig tack vare stöd från Hjärt-

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Region Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 20170511 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Region Kronoberg och som får ett

Läs mer

Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke

Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke Närståendes uppfattade delaktighet vid vårdplanering för personer som insjuknat i stroke Percieved Participation in Discharge Planning and Health Related Quality of Life after Stroke Ann-Helene Almborg,

Läs mer

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING

GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING NI N G GÖTEBORG SH LD TBI SU GRÄD D -LUN NI NG RT JÄ WW E W.GBG-HLR.S GÖTEBORGS HJÄRT-LUNGRÄDDNINGSUTBILDNING Det händer plötsligt men med rätt kunskap kan du rädda liv! Du eller Jag? Presentation Syftet

Läs mer

Anhörigas upplevelse av hjärtstopp och återupplivning

Anhörigas upplevelse av hjärtstopp och återupplivning Åsa Axelsson Göteborg universitet Sahlgrenska Universitetssjukhuset Anhörigas upplevelse av hjärtstopp och återupplivning Ingen intressekonflikt Hjärtstopp Behandling Förlust Förutsättningar Alltid plötsligt

Läs mer

Att överleva hjärtstopp

Att överleva hjärtstopp Självständigt arbete 15 hp Att överleva hjärtstopp - En litteraturstudie om patienters upplevelser Författare: Sofia Berglund, Marica Lindblad Handledare: Nina Carlsson Examinator: Gunilla Lindqvist Termin:

Läs mer

Man måste vila emellanåt

Man måste vila emellanåt Man måste vila emellanåt Patienters självskattade och berättade erfarenheter av att leva med kronisk hjärtsvikt Lena Hägglund Institutionen för Omvårdnad och Institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin

Läs mer

Vid frågor kontakta oss gärna! Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs.

Vid frågor kontakta oss gärna! Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Akutomhändertagande vid sjukdom eller olycka (L-ABCDE) I utbildningen får kursdeltagaren lära sig hur han eller hon på ett enkelt sätt kan hjälpa en person som drabbas av en akut sjukdom eller olycka.

Läs mer

Hur livet kan gestalta sig efter ett plötsligt hjärtstopp En litteraturöversikt

Hur livet kan gestalta sig efter ett plötsligt hjärtstopp En litteraturöversikt EXAMENSARBETE - KANDIDATNIVÅ VÅRDVETENSKAP MED INRIKTNING MOT OMVÅRDNAD VID AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRD 2019:36 Hur livet kan gestalta sig efter ett plötsligt hjärtstopp En litteraturöversikt

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Campus Örnsköldsvik Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Under Söka och skriva på http://ovik.u b.umu.se/ finns länkar till lexikon, Sökhjälp och guider, Medicin och Skriva uppsats,

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Landstinget Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 2013 10 08 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Landstinget Kronoberg och

Läs mer

Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin -

Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin - Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin - en kort genomgång Var och hur ska man söka? Informationsbehovet bestämmer. Hur hittar man vetenskapliga artiklar inom omvårdnad/ medicin? Man kan

Läs mer

Hjärtkärlsjukdomar. Fysioterapeutprogramet Termin 2. Anton Gard, ST-läkare Kardiologi

Hjärtkärlsjukdomar. Fysioterapeutprogramet Termin 2. Anton Gard, ST-läkare Kardiologi Hjärtkärlsjukdomar Fysioterapeutprogramet Termin 2 Anton Gard, ST-läkare Kardiologi Vad ska vi lära oss? Förmaksflimmer Pacemaker Hjärtstopp Perifer kärlsjukdom Arytmier Hjärtats anatomi Hjärtats elektriska

Läs mer

Evidensbaserad omvårdnad

Evidensbaserad omvårdnad Evidensbaserad omvårdnad Studiematerial för undervisning inom projektet Evidensbaserad omvårdnad ett samarbete mellan Universitetssjukhuset MAS och Malmö högskola Sara Carlsson Maria Eiman Malmö högskola,

Läs mer

Upplevelsen av att drabbas av ett hjärtstopp och hur livskvaliteten påverkas

Upplevelsen av att drabbas av ett hjärtstopp och hur livskvaliteten påverkas EXAMENSARBETE Våren 2010 Sektionen för Hälsa och Samhälle Sjuksköterskeprogrammet Omvårdnad, kandidatnivå Upplevelsen av att drabbas av ett hjärtstopp och hur livskvaliteten påverkas En litteraturstudie

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp

Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Akutmedicin, 7,5 hp Medical Science Ma, Emergency medicine, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund HITTA VETENSKAPLIGA ARTIKLAR I KURSEN VETENSKAPLIG TEORI OCH METOD I

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund HITTA VETENSKAPLIGA ARTIKLAR I KURSEN VETENSKAPLIG TEORI OCH METOD I HITTA VETENSKAPLIGA ARTIKLAR I KURSEN VETENSKAPLIG TEORI OCH METOD I 13 NOVEMBER 2012 Idag ska vi titta på: Sökprocessen: förberedelser inför sökning, sökstrategier Databaser: innehåll, struktur Sökteknik:

Läs mer

Patienters upplevelser av att överleva hjärtstopp

Patienters upplevelser av att överleva hjärtstopp AKADEMIN FÖR HÄLSA OCH ARBETSLIV Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap Patienters upplevelser av att överleva hjärtstopp En beskrivande litteraturstudie Anna Fernqvist Lovisa Rundberg 2018 Examensarbete,

Läs mer

Institutionen för hälsovetenskap. Att överleva ett hjärtstopp - En litteraturbaserad studie om vuxna personers erfarenheter

Institutionen för hälsovetenskap. Att överleva ett hjärtstopp - En litteraturbaserad studie om vuxna personers erfarenheter Institutionen för hälsovetenskap Att överleva ett hjärtstopp - En litteraturbaserad studie om vuxna personers erfarenheter Ida Skoglund Helena Mossberg Jönsson Examensarbete i omvårdnad på grundnivå Sjuksköterskeprogrammet

Läs mer

Hälsorelaterad livskvalitet hos mammor och pappor till vuxet barn med långvarig psykisk sjukdom

Hälsorelaterad livskvalitet hos mammor och pappor till vuxet barn med långvarig psykisk sjukdom Hälsorelaterad livskvalitet hos mammor och pappor till vuxet barn med långvarig psykisk sjukdom Anita Johansson Med. dr. Hälso- och vårdvetenskap FoU-enheten Skaraborg Sjukhus Nka Anörigkonferens, Göteborg

Läs mer

Titel Syfte Metod Deltagare, bortfall Evidens- grad

Titel Syfte Metod Deltagare, bortfall Evidens- grad Bilaga 2: Granskningstabell Författare, år, land Titel Syfte Metod Deltagare, bortfall Resultat Kvalitet/ Evidens- grad Belardinelli et al. 2012 USA 10-year exercise training in Randomized controlled trial.

Läs mer

Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola

Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Maja Holm, Leg SSK, Med dr. Post doc, Sophiahemmet högskola maja.holm@shh.se Närståendes sorg före och efter ett förväntat dödsfall Vad betyder egentligen

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Rutin vid hjärtstopp.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Rutin vid hjärtstopp. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 19 Rutin vid hjärtstopp. 2 Innehållsförteckning 19. Hjärtstopp...3 19.2 Bakgrund...3 19.3 Etiska riktlinjer för hjärtstopp i kommunal hälso- och sjukvård...3

Läs mer

Nina Rawshani, Martin Gellerstedt, Araz Rawshani & Johan Herlitz

Nina Rawshani, Martin Gellerstedt, Araz Rawshani & Johan Herlitz Nina Rawshani, Martin Gellerstedt, Araz Rawshani & Johan Herlitz Vårdkedjan Nina Rawshani, Martin Gellerstedt, Araz Rawshani & Johan Herlitz Vårdkedjan Nina Rawshani, Martin Gellerstedt, Araz Rawshani

Läs mer

Uppföljning efter hjärtstopp Nationella riktlinjer och rekommendationer GISELA LILJA, ARBETSTERAPEUT, LUND

Uppföljning efter hjärtstopp Nationella riktlinjer och rekommendationer GISELA LILJA, ARBETSTERAPEUT, LUND Uppföljning efter hjärtstopp Nationella riktlinjer och rekommendationer GISELA LILJA, ARBETSTERAPEUT, LUND Målet med en lyckad återupplivning efter hjärtstopp är överlevnad till ett liv med en god livskvalitet

Läs mer

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Tiden före och efter dödsfallet Maria Liljeroos Leg sjuksköterska, medicine doktor Hjärtsvikt innebär Hög mortalitet, 50% avlider inom 5 år Hög symtombörda

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Sjuksköterskeprogrammet T3 Maj 2015 Camilla Persson camilla.persson@umu.se Idag tittar vi på: Repetition av sökprocessen: förberedelser

Läs mer

www.lucas-cpr.com a product by JOLIFE När varje sekund räknas...

www.lucas-cpr.com a product by JOLIFE När varje sekund räknas... www.lucas-cpr.com a product by JOLIFE När varje sekund räknas... När va Effektiva, jämna och oavbrutna kompressioner i enlighet med Riktlinjerna HLR 2005 Sternumkompressioner; 100 kompressioner per minut

Läs mer

Prehospitala refraktära hjärtstopp och ECMO

Prehospitala refraktära hjärtstopp och ECMO Prehospitala refraktära hjärtstopp och ECMO Lis Abazi ST-läkare Anestesi, Norrtälje sjukhus Doktorand, Hjärtstoppscentrum, Karolinska Institutet Vem är vår patient? och var börjar vår historia? Vem är

Läs mer

INFORMATIONSSÖKNING: SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET T1. Medicinska biblioteket

INFORMATIONSSÖKNING: SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET T1. Medicinska biblioteket INFORMATIONSSÖKNING: SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET T1 Medicinska biblioteket www.ub.umu.se IDAG SKA VI TITTA PÅ: Förberedelser för att söka vetenskaplig artikel: o Formulera en sökfråga o Välja ut bra sökord

Läs mer

När hjärtat stannar, en andra chans

När hjärtat stannar, en andra chans Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap När hjärtat stannar, en andra chans Patienter och närståendes upplevelse av hjärtstopp En litteraturstudie Författare: Anna Hagberg Emma Rondahl Handledare:

Läs mer

Patienters upplevelser av att ha överlevt ett hjärtstopp

Patienters upplevelser av att ha överlevt ett hjärtstopp EXAMENSARBETE - KANDIDATNIVÅ VÅRDVETENSKAP MED INRIKTNING MOT OMVÅRDNAD VID AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRD 2017:28 Patienters upplevelser av att ha överlevt ett hjärtstopp En litteraturöversikt

Läs mer

Personers erfarenheter efter att ha överlevt hjärtstopp En litteraturstudie. Persons experiences after surviving heart arrest A literature study

Personers erfarenheter efter att ha överlevt hjärtstopp En litteraturstudie. Persons experiences after surviving heart arrest A literature study Personers erfarenheter efter att ha överlevt hjärtstopp En litteraturstudie Persons experiences after surviving heart arrest A literature study Författare: Viktoria Dackerud och Matilda Martinsson VT 2017

Läs mer

Att överleva ett hjärtstopp Personers upplevelser av livet efteråt

Att överleva ett hjärtstopp Personers upplevelser av livet efteråt AKADEMIN FÖR HÄLSA OCH ARBETSLIV Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap Att överleva ett hjärtstopp Personers upplevelser av livet efteråt En litteraturstudie Sara Boström & Frida Granström 2019 Examensarbete,

Läs mer

I CINAHL hittar du referenser till artiklar inom omvårdnad och hälsa. Även en del böcker och avhandlingar finns med.

I CINAHL hittar du referenser till artiklar inom omvårdnad och hälsa. Även en del böcker och avhandlingar finns med. CINAHL Vad innehåller CINAHL? I CINAHL hittar du referenser till artiklar inom omvårdnad och hälsa. Även en del böcker och avhandlingar finns med. Fritextsökning Fritextsökning innebär att du söker i alla

Läs mer

SJUKVÅRD. Ämnets syfte

SJUKVÅRD. Ämnets syfte SJUKVÅRD Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar vård- och omsorgsarbete främst inom hälso- och sjukvård. I begreppet vård och

Läs mer

Hjärtstopp och kedjan som räddar liv

Hjärtstopp och kedjan som räddar liv Hjärtstopp och kedjan som räddar liv Alandica kultur och kongress 21 okt 2014 Innehåll 1. Hjärtstopp och HLR 2. Kedjan som räddar liv 3. Visioner 4. Ett patientfall 1. Hjärtstillestånd och HLR Budskap:

Läs mer

ATT ÖVERLEVA ETT HJÄRTSTOPP

ATT ÖVERLEVA ETT HJÄRTSTOPP SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA ATT ÖVERLEVA ETT HJÄRTSTOPP Upplevelser och hjärtstoppets inverkan på livskvaliteten Emelie Bjurström & Clara Sekander Examensarbete: 15 hp

Läs mer

PATIENTERS PSYKISKA HÄLSA EFTER HJÄRTSTOPP EN LITTERATURSTUDIE

PATIENTERS PSYKISKA HÄLSA EFTER HJÄRTSTOPP EN LITTERATURSTUDIE PATIENTERS PSYKISKA HÄLSA EFTER HJÄRTSTOPP EN LITTERATURSTUDIE FRIDA KRISTENSSON SARA FRIBERG Examensarbete i omvårdnad 61-90hp Sjuksköterskeprogrammet Januari 2019 Malmö universitet Hälsa och samhälle

Läs mer

En fråga som ibland dyker upp är den om illamående och kräkningar. Kan man med någon omvårdnadsintervention göra det lättare för patienten.

En fråga som ibland dyker upp är den om illamående och kräkningar. Kan man med någon omvårdnadsintervention göra det lättare för patienten. Sökexempel - EBM Sjuksköterskor En fråga som ibland dyker upp är den om illamående och kräkningar. Kan man med någon omvårdnadsintervention göra det lättare för patienten. Även om man bör börja med att

Läs mer

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle

Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsblad tentamen Fakulteten för hälsa och samhälle Försättsbladet utgör första sidan i tentamensfilen. Instruktioner för kursansvariga om hanteringen: mah.se/hs/tentamedarbetare * Fylls i av kursansvarig

Läs mer

Ställningstagande till ej HLR inom sjukvården Inte lätt.. gör man sitt bästa har man kommit långt på väg

Ställningstagande till ej HLR inom sjukvården Inte lätt.. gör man sitt bästa har man kommit långt på väg Ställningstagande till ej HLR inom sjukvården Inte lätt.. gör man sitt bästa har man kommit långt på väg Eva Piscator Specialist Internmedicin och Akutsjukvård Capio St Göran Doktorand Centrum för hjärtstoppsforskning

Läs mer

Falls and dizziness in frail older people

Falls and dizziness in frail older people Falls and dizziness in frail older people Predictors, experiences and the effects of a case management intervention Ulrika Olsson Möller Paper I Prevalence and predictors of falls and dizziness in people

Läs mer

Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar.

Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar. Institutionen för hälsovetenskap Sjuksköterskans roll och åtgärder för att förebygga suicid bland ungdomar. en litteraturstudie Bernárdzon Liliana Djordjic Snezana Examensarbete (Omvårdnad C) 15hp November

Läs mer

Att överleva ett hjärtstopp

Att överleva ett hjärtstopp Att överleva ett hjärtstopp -En litteraturöversikt om känsla av sammanhang i det fortsatta livet HUVUDOMRÅDE: Examensarbete inom omvårdnad, 15hp FÖRFATTARE: Magnus Salestam & Oskar Wallin HANDLEDARE: Inga-Lill

Läs mer

Det Svenska Hjärt-lungräddningsregistret

Det Svenska Hjärt-lungräddningsregistret NÅGRA AV DE VIKTIGASTE FYNDEN FRÅN Det Svenska Hjärt-lungräddningsregistret Årsrapport 2016 Årsrapport 2015 års resultat Svenska Hjärt- lungräddningsregistret Författare, registerhållare och ansvarig utgivare

Läs mer

Checklista för systematiska litteraturstudier*

Checklista för systematiska litteraturstudier* Bilaga 1 Checklista för systematiska litteraturstudier* A. Syftet med studien? B. Litteraturval I vilka databaser har sökningen genomförts? Vilka sökord har använts? Har författaren gjort en heltäckande

Läs mer

Fysisk aktivitet och Alzheimers sjukdom

Fysisk aktivitet och Alzheimers sjukdom Y Cedervall 2012 1 Fysisk aktivitet och Alzheimers sjukdom Ylva Cedervall Leg sjukgymnast, Med. Doktor Falun 24 och 25 november 2014 ylva.cedervall@pubcare.uu.se Cedervall Y. Physical Activity and Alzheimer

Läs mer

Saving more lives in Sweden en nationell samutlarmningsstudie. Ingela Hasselqvist-Ax, Spec ssk, Med dr. KI Centrum för Hjärtstoppsforskning

Saving more lives in Sweden en nationell samutlarmningsstudie. Ingela Hasselqvist-Ax, Spec ssk, Med dr. KI Centrum för Hjärtstoppsforskning Saving more lives in Sweden en nationell samutlarmningsstudie Ingela Hasselqvist-Ax, Spec ssk, Med dr. KI Centrum för Hjärtstoppsforskning Dispatch of firefighters and police officers in out-of-hospital

Läs mer

Uppföljning efter intensivvård Årsrapport 2014

Uppföljning efter intensivvård Årsrapport 2014 Uppföljning efter intensivvård Årsrapport 2014 Version för patienter och närstående Uppföljning efter Intensivvård Patientanpassad resultatdata Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) presenterar en rapportversion

Läs mer

När livet plötsligt förändras - Upplevelser efter att ha överlevt hjärtstopp

När livet plötsligt förändras - Upplevelser efter att ha överlevt hjärtstopp Självständigt arbete 15hp När livet plötsligt förändras - Upplevelser efter att ha överlevt hjärtstopp Författare: Malin Danielsson & Emmie Mattsson Handledare: Ingrid Djukanovic Examinator: Gunilla Lindqvist

Läs mer

Snabbguide till Cinahl

Snabbguide till Cinahl Christel Olsson, BLR 2008-09-26 Snabbguide till Cinahl Vad är Cinahl? Cinahl Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature är en databas som innehåller omvårdnad, biomedicin, alternativ medicin

Läs mer

Save Lives. Utskriftsversion

Save Lives. Utskriftsversion Save Lives Utskriftsversion 1Rädda liv Du behöver inte vara läkare för att rädda liv... Lättanvänd teknik gör det möjligt Visste du att en genomsnittlig person med grundläggande kunskap om HLR (hjärt-lungräddning)

Läs mer

Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen?

Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen? Sekundärprevention efter hjärtinfarkt- når vi målen? Inledning Det är sedan länge känt att sekundärpreventiv behandling efter genomgången hjärtinfarkt är effektivt, och i europeiska riktlinjer publicerade

Läs mer

Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre. Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi

Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre. Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi Hur väcktes idén till ditt projekt? Varför bestämde du dig för att börja forska? Vad är smärta?

Läs mer

Främjande av psykisk hälsa i ett livsloppsperspektiv: Fokus på individuella och kontextuella hälsoresurser 5 sp

Främjande av psykisk hälsa i ett livsloppsperspektiv: Fokus på individuella och kontextuella hälsoresurser 5 sp Främjande av psykisk hälsa i ett livsloppsperspektiv: Fokus på individuella och kontextuella hälsoresurser 5 sp Anna K. Forsman Docent med inriktning psykisk hälsa under livsloppet Åbo Akademi, hälsovetenskaper,

Läs mer

Att överleva ett plötsligt hjärtstopp - ur ett patientperspektiv

Att överleva ett plötsligt hjärtstopp - ur ett patientperspektiv Självständigt arbete 15 hp Att överleva ett plötsligt hjärtstopp - ur ett patientperspektiv En systematisk litteraturstudie Författare: Sofie Gardesten och Julia Johnsson Handledare: Emma Halme Examinator:

Läs mer

En andra chans till livet eller en chans till ett annat liv

En andra chans till livet eller en chans till ett annat liv En andra chans till livet eller en chans till ett annat liv - En litteraturöversikt om livet efter ett hjärtstopp Carlstedt Mika Qvist Anita Examensarbete Huvudområde: Omvårdnad Gr(C) Högskolepoäng: 15

Läs mer

Behandling med ICD och CRT. Björn Fredriksson SÄS/Borås 28 och 29 oktober 2009

Behandling med ICD och CRT. Björn Fredriksson SÄS/Borås 28 och 29 oktober 2009 Behandling med ICD och CRT Björn Fredriksson SÄS/Borås 28 och 29 oktober 2009 Systolisk hjärtsvikt Många är symtomatiska trots läkemedelsterapi Prognosen är allvarlig trots behandling Risk för försämring:

Läs mer

Process. Avhandlingens övergripande syfte. Att utforska ätsvårigheter och upplevelser hos

Process. Avhandlingens övergripande syfte. Att utforska ätsvårigheter och upplevelser hos Från ostrukturerad till strukturerad Jörgen Medin leg ssk, lektor Process Strukturerad? Nationella forskarskolan i vård och omsorg Ostrukturerade observationer av svårigheter att äta hos personer/patienter

Läs mer

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25]

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] 1 I slutet av 1990-talet fick jag möjlighet att samordna ett projekt för personer

Läs mer

Bedöma och intervenera för att möta partners behov. Susanna Ågren

Bedöma och intervenera för att möta partners behov. Susanna Ågren Bedöma och intervenera för att möta partners behov Susanna Ågren Vårdgivarbörda och stress! Att vårda kan vara betungande och stressande! Vårdgivarbörda! Samband mellan hjälpbehov utförda av partnern och

Läs mer

Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar

Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar Utbildning i första hjälpen Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar Måndag 13 maj 8:00-12:00 i Västerås Vill du lära dig hjärt-lungräddning, HLR? Nu börjar vi med öppna utbildningar i Västerås.

Läs mer

Livet efter ett hjärtstopp

Livet efter ett hjärtstopp Självständigt arbete 15 hp Livet efter ett hjärtstopp Erfarenheter hos patienter som överlevt Författare: Emma Emricsson & Adela Hodzik Termin: HT13 Ämne:Vårdvetenskap Kurskod: 2VÅ60E Abstrakt Bakgrund:

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp

Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Medicinsk vetenskap AV, Intensivvård och trauma, 15 hp Medical Science MA, Education in Critical Care Nursing and Trauma, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Uppföljning efter intensivvård

Uppföljning efter intensivvård Svenska Intensivvårdsregistret SIR Uppföljning efter intensivvård Årsrapport 2013 Version för patienter och närstående Uppföljning efter intensivvård Patientanpassad resultatdata Svenska Intensivvårdsregistret

Läs mer

Physiotherapeutic perspectives on balance control after stroke: exercises, experiences and measures

Physiotherapeutic perspectives on balance control after stroke: exercises, experiences and measures Physiotherapeutic perspectives on balance control after stroke: exercises, experiences and measures Bakgrund I Sverige får ca 25-30 000 personer stroke varje år Nedsatt motorisk funktion och asymmetri

Läs mer

Personers upplevelser av livskvalité och det dagliga livet efter att ha överlevt hjärtstopp

Personers upplevelser av livskvalité och det dagliga livet efter att ha överlevt hjärtstopp Personers upplevelser av livskvalité och det dagliga livet efter att ha överlevt hjärtstopp En beskrivande litteraturstudie Desirée Färdigs & Matilda Johansson 2018 Examensarbete, Grundnivå (yrkesexamen),

Läs mer

Självskattad hälsa med hälsoenkäten RAND-36

Självskattad hälsa med hälsoenkäten RAND-36 Självskattad hälsa med hälsoenkäten RAND-36 Patientrapporterat mått - ett kraftfullt verktyg i personcentrerad vård Agneta Pagels Sjuksköterska, kvalitetssamordnare Njurmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Personers upplevelser av att överleva ett hjärtstopp- en litteraturstudie

Personers upplevelser av att överleva ett hjärtstopp- en litteraturstudie Personers upplevelser av att överleva ett hjärtstopp- en litteraturstudie Maisaa Abbas Elisa Andersson Sjuksköterska 2019 Luleå tekniska universitet Institutionen för hälsovetenskap Personers upplevelser

Läs mer

Anhörigas erfarenheter av att närvara vid ett prehospitalt hjärtstopp hos en närstående

Anhörigas erfarenheter av att närvara vid ett prehospitalt hjärtstopp hos en närstående Självständigt arbete 15hp Anhörigas erfarenheter av att närvara vid ett prehospitalt hjärtstopp hos en närstående Författare: Louise Ask Persson & Caroline Sandberg Handledare: Birgitta Semark Examinator:

Läs mer

Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre

Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre Livsgnista som en del av det goda åldrandet: fokus på svensk- och finskspråkiga äldre Marina Näsman, Doktorand i socialpolitik vid Åbo Akademi och forskare i samhällsvetenskaper vid Svenska Litteratursällskapet

Läs mer

Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning. PROM i Svenska Intensivvårdsregistret

Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning. PROM i Svenska Intensivvårdsregistret Patientens upplevelse av vården på intensivvårdsavdelning PROM i Svenska Intensivvårdsregistret Uppföljning av vårdresultat Tidigare mortalitet Bedömning av effektivitet och fördelar, relaterat till mänskliga

Läs mer

Patientrapporterade utfallsmått i kvalitetsregister (PROM) - användbara för forskning?

Patientrapporterade utfallsmått i kvalitetsregister (PROM) - användbara för forskning? Patientrapporterade utfallsmått i kvalitetsregister (PROM) - användbara för forskning? Lotti Orwelius Med Dr, Intensivvårdssjuksköterska Registercentrum sydost (RCSO) /PROMcenter Verksamhetsutvecklare

Läs mer

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar 1 av 9 2009 09 17 21:22 Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar Insomnia Ett område inom sömnforskningen som har rönt stor uppmärksamhet under

Läs mer