Beviljade vistelsestipendium i Finland för år 2015/andra utdelningen. Vistelsestipendium/Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beviljade vistelsestipendium i Finland för år 2015/andra utdelningen. Vistelsestipendium/Stockholm"

Transkript

1 Beviljade vistelsestipendium i Finland för år 015/andra utdelningen Vistelsestipendium/Stockholm Namn Ort Beviljat ändamål Dygn För att delta i Feministiskt Forum 015 i Stockholm och göra intervjuer och skriva artiklar om den feministiska rörelsen i Sverige för tidningar i Arbetsgrupp Sandell-Maury Finland. Syftet med artiklarna är att fördjupa kunskapen om den feministiska rörelsen i Sverige, bidra till idéutbyte länderna emellan samt sträva efter ökad jämställdhet i Finland. Vistelsen är avsedd för två personer (* dygn). Enholm Kaj Enkelnotko Jouko Heino Timo-Erkki Hirvonen Lauri Huokuna Tiina Åbo Tammerfors För att utföra arkivforskning vid Riksarkivet i Stockholm inför skrivandet av en faktabok om Gustav Vasas skepp som förliste 156. Syftet med boken är att väcka intresse kring och få till stånd en dialog om vrak i Östersjön och deras bevaring bland marinarkeologer och historieintresserade i Finland och Sverige. Vistelsen är avsedd för en person (1* dygn). För att i egenskap av sjukhusclown bekanta sig med sjukhusclowngruppen Glädjeverkstans verksamhet och arbete i Stockholm samt besöka teaterföreställningar och utreda arbetsmöjligheter. Syftet är att insamla kunskap och bekanta sig med svenska arbetsmetoder för den egna verksamheten. För att bekanta sig med privata museer i Stockholm och intervjua experter inom området samt skriva en artikel om ämnet. Syftet är att utreda hur privata museer har påverkat den svenska konstscenen. För att inom ramen för en doktorsavhandling i historia besöka Kungliga biblioteket i Stockholm och bekanta sig med medeltida manuskript om svensk helgonkultur under talet. Syftet med avhandlingen är att ge en helhetsbild av svensk helgonkultur under medeltiden samt bidra med en nordisk synvinkel till den europeiska helgonforskningen. För att inom ramen för ett forskningsprojekt om finländska Arabia och svenska Gustavsberg besöka Gustavsbergs Porslinsmuseum och Nationalmuseets samlingar i Stockholm. Syftet är att intensifiera diskussionen om en gemensam utställning samt samla material till en utställningskatalog och en forskningsartikel.

2 Improvisaatioteatteri Stella Polaris ry För att gästspela på Stockholms Improvisationsteater med en egen finskspråkig föreställning, en barnföreställning samt en gemensam föreställning med den svenska teatern. Syftet är att skapa ett kulturevenemang som väcker uppmärksamhet och som kan bli en tradition, få erfarenhet med tanke på en kommande turné i Sverige samt fördjupa samarbetet med den svenska improvisationsteatern. Vistelsen är avsedd för sju personer (* dygn). 8 Jämsén Arja Joensuu För att i Stockholm bekanta sig med kollektivboende och äldreomsorg och de tjänster som äldreomsorgen erbjuder för minnessjuka, sexuella minoriteter och invandrade. Syftet är att med hjälp av forskning lära sig av varandras erfarenheter samt utveckla boendeformerna för äldre i Finland. Katajamäki Terhi Åbo För att inom ramen för en doktorsavhandling i Finlands historia besöka Riksarkivet i Stockholm och ta del av den i riksregistraturet dokumenterade brevväxlingen inom Gustav Vasas familj på och 1600-talet. Syftet med avhandlingen är att lyfta fram kvinnor som politiska aktörer och påvisa kvinnornas möjligheter att påverka samt ge en djupare förståelse för Finlands och Sveriges gemensamma historia. KatiSa För att i egenskap av krisarbetare vid Turvakoti Mona resa till Stockholm för att delta i en utbildning i terapimetoden Somatic Experiencing. Syftet med utbildningen är att få djupare kunskaper i hur arbetet med traumatiserade kvinnor och barn bör utformas. 1 Kepsu Kasper Esbo För att inom ramen för ett postdoktoralt projekt besöka Riksarkivet i Stockholm och samla material om den svenska staden Nyens borgerskap, handel och sociala strukturer under 1600-talet. Syftet med projektet är att öka kunskapen om Sverige och Finlands gemensamma historia. Kilpeläinen Raisa För att i egenskap av scenkonstnär och lärare bekanta sig med det aktuella teaterutbudet i Stockholm. Syftet är att få inspiration inför kommande konstnärliga produktioner samt samla material för den egna undervisningen vid Teaterhögskolan. Koivunen Anu För att resa till Stockholm och utföra arkivarbete vid Kungliga biblioteket och SVT för en studie om radions och televisionens funktion i anslutning till demokrati i Finland och Sverige från 1950-talet till 1980-talet. Syftet med studien är att bidra till en fördjupad förståelse för demokrati som process samt att redogöra för hur demokratins arenor, aktörer och villkor formats i anslutning till den mediala offentligheten. 1

3 Korsberg Hanna För att besöka Stockholms stadsarkiv och bekanta sig med Finska Natinonalteaterns ställning under kalla kriget och författarna Arvi Kivimaas och Karl- Ragnar Gierows brevväxling under denna tid. Syftet är att ge ut en vetenskaplig monografi om Arvi Kivimaas tid som chef samt skriva fyra artiklar om internationaliseringen under kalla kriget. Laaksonen Esa För att i egenskap av doktorand besöka Stockholm och utföra fältarbete om den japanska byggnadsteknikens inflytande på skandinavisk arkitektur under 1950-talet. Syftet är att finna svenska arkitekter som var aktiva under och 1960-talet och vars arbeten bär influenser av den japanska byggnadstekniken. Lahtinen Maria För att i egenskap av doktorand i arkeologi besöka Laborativ arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet. Syftet är att bekanta sig med institutionen, träffa andra forskare, presentera den egna forskningen samt inleda forskningssamarbetsprojekt. Malin Ström Kvevlax För att i egenskap av Organisationssekreterare vid Folkhälsan i Österbotten resa till Stockholm för att besöka organisationer som Volontärbyrån, Rädda Barnen, Studieförbundet Vuxenskolan samt delta i KompetensMässan. Syftet med resan är att bekanta sig med material som kan användas i den egna verksamheten, få kontakt med nya samarbetspartners samt inleda samarbete över landsgränserna med organisationer. Mannerheim-museet För att besöka Grensholms slott i Norrköpings kommun samt platser i Stockholm med koppling till Mannerheim. Syftet är att fortbilda museets guider för det kommande jubileumsåret 01 då Gustaf Mannerheim fyller 150 år. Vistelsen är avsedd för fem personer (5* dygn). Meinander Henrik För att inom ramen för det svensk-finska forskningsprogrammet Demokratins drivkrafter samla in empiriskt material och utföra intervjuer vid arkiv och bibliotek i Stockholm. Syftet är att producera en monografi som behandlar det finländska och svenska samhället ur ett antal tematiska synvinklar samt en antologi kring kontext och särdrag i Finlands och Sveriges demokratier under åren Mäkinen Eeva För att göra ett benchmarkingbesök till Stockholm. Syftet är att få en helhetsbild av den svenska modebranschen i Sverige för att kunna utveckla den modeutbildningen i Finland.

4 Mäntysaari Petri Vasa För att i egenskap av professor i handelsrätt vid Svenska handelshögskolan i besöka universitet och högskolor i Stockholmsregionen inför skrivandet av en handelsrättslärobok på svenska. Syftet med boken är att bidra till skapandet av en gemensam referensram för Finland och Sverige inom handelsrätt. Nordiskt informationskontor i Jyväskylä/ Pohjola-Norden i Mellersta Finland Nätverket Vi Jyväskylä För att delta i konstmässan "Supermarket Art Fair" i Stockholm. Syftet är att nätverka med svenska konstnärer för att skapa arbetsmöjligheter samt informations- och kulturutbyte Sverige och Finland emellan. Vistelsen är avsedd för en person. För att delta i en fortbildningsdag för litteraturprojektet "En läsande klass" samt besöka Sverigefinska skolan i Stockholm. Syftet är att ge förskolor och skolor inom Nätverket Vi en möjlighet att under läsåret arbeta med den svenska litteraturen som finns tillgänglig inom projektet samt att via studiebesöket knyta kontakter och utbyta erfarenheter. Vistelsen är avsedd för fem personer (5* dygn). Peltonen Matti Pitkänen Jukka Vanda För att i forskningssyfte besöka Kungliga biblioteket i Stockholm och samla material inför en forskning om historiebegreppets konvertering i mitten av 1900-talet. Syftet med besöket är att bekanta sig med Eli F. Heckschers och andra på och 190-talet aktiva ekonomiska historikers och socialhistoriska forskares uppfattningar om begreppet "historia". För att besöka Skolverket och SFI-skolor (Svenskundervisning för invandrare) i Stockholm. Syftet är utbyta erfarenheter samt inleda samarbeten mellan finländska och svenska skolor. 1 Ringbom Henrika Sofia För att i egenskap av översättare av lyrik från finska till svenska resa till Stockholm för möten med förlag och författare. Syftet är att sprida den finskspråkiga lyriken i Sverige, bekanta sig med aktuell svensk lyrik samt upprätthålla kontakterna till litteraturfältet i Sverige. Ripatti Anna För att inom ramen för en postdoktoral forskning i konsthistoria besöka Kungliga biblioteket och Riksarkivet i Stockholm. Syftet med forskningen är att fördjupa kunskaperna om Finlands och Sveriges arkitektur under mitten av 1800-talet. Salonen Juulia Sibbo För att besöka berättarkompaniet Fabula Storytelling i Stockholm och inleda ett samarbete med scenberättaren Ida Junker. Syftet med samarbetet är att fördjupa de egna kunskaperna i berättartradition samt lära sig kombinera musik och sång i berättandet.

5 Suomalaisen Kirjallisuuden Seura För att inom ramen för forsknings- och digitaliseringsprojektet "Codices Fennici" besöka Riksarkivet och Kungliga biblioteket i Stockholm och fotografera manuskript från Finland som härstammar från medeltiden. Syftet med projektet är att genom fotografering och digitalisering bevara manuskript som skrivits eller använts före 1600-talet. Vistelsen är avsedd för en person (1*1 dygn). 1 Talvitie Petri För att utföra arkivforskning om skatteköp i Kammarkollegiets ämnessamlingar i Riksarkivet i Stockholm. Syftet med forskningen är att analysera skatteköp i hela Sverige på 0-talet och på så sätt bidra till fördjupad kunskap om Sveriges och Finlands gemensamma historia. Turunen Tuomas För att tillsammans med jazzgruppen "Fifth Avenue" hålla konserter i Stockholm. Syftet med konserterna är att presentera den egna musiken för den svenska jazzvärlden, skapa och upprätthålla kontakter till svenska jazzaktörer samt få mediesynlighet i Sverige och på så sätt även få nya åhörare. Vistelsen är avsedd för fem personer (5* dygn). Tuukka Luukas & The Walzer Ensemble Esbo För att som ett svensk-finländskt samarbetsprojekt slutföra kortfilmen "Walzer Shorts - Butterfly", som handlar om den finländska dansaren Jorma Uotinen, i Stockholm. Syftet är att lyfta fram svensk och finländsk konst internationellt samt främja växelverkan mellan film- och konstvärlden i Sverige och Finland. Vistelsen är avsedd för tre personer (3* dygn). 1 Työryhmä Pärvelö Vanda För att presentera serieteckningar på helgmarknaden "Small Press Expo" under Stockholms internationella seriefestival 015. Syftet är att introducera serier gjorde av unga finländare på den svenska marknaden, nätverka med andra serietecknare samt skapa ett samarbete mellan svenska och finländska seriekonstnärer. Vistelsen är avsedd för två personer (* dygn). 8 Työryhmä Roiha-Tuomi Åbo För att resa till Stockholm och bekanta sig med Fisksätra fritidsgårds verksamhet som går ut på att i samarbete med den lokala skolan ge daglig hjälp med läxläsning för invandrarelever. Syftet är bland annat att starta liknande verksamhet i Åbo för att förbättra invandrares inlärning av svenska, jobba för jämlikhet samt förebygga utanförskap. Vistelsen är avsedd för två personer (* dygn). 8

6 Ulkomaantoimittajien yhdistys Esbo För att resa till Stockholm och besöka SVT Finska redaktionen, redaktionen för SVT:s program Korrespondenterna samt hålla ett möte på Finlands ambassad. Syftet är att diskutera och fördjupa det nordiska samarbetet samt nätverka med journalister som är aktiva i Sverige. Vistelsen är avsedd för fem personer (5* dygn). Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård r.f. Malax För att resa till Stockholm och besöka organisationen Maskrosbarn, en ideell organisation som stöder ungdomar med missbrukarföräldrar eller föräldrar som mår psykiskt dåligt. Syftet med vistelsen är att ta del av verksamheten, dela med sig av erfarenheter samt få idéer till vidareutvecklingen av den egna verksamheten. Vistelsen är avsedd för två personer (* dygn). Vairio Lasse Krister Vasa För att delta i konstmässan "Supermarket Art Fair" i Stockholm. Syftet är att presentera föreningen Filmverkstadens verksamhet, knyta kontakter, skapa nya nätverk inom den svenska och internationella marknaden samt finna möjliga samarbetspartner för projekt inom audiovisuell konst. Valpola Anneli För att i egenskap av styrelsemedlem av Suomen Käsityön Ystävien yhdistys besöka HV Skola vid Handarbetes Vänner i Stockholm. Syftet är att bekanta sig med utbildningen och verksamheten vid den svenska skolan samt skapa ett aktivt nordiskt samarbete inom textilkonst med bland annat utställningar i både Finland och Sverige. Västra Nylands folkhögskola Karis För att i egenskap av rektor för Västra Nylands folkhögskola delta i Kistamässan SETT015, Scandinavian Educational Technology Transformation, i närheten av Stockholm samt besöka folkhögskolor i regionen. Syftet är att öka kunskapen om nya, innovativa pedagogiska metoder i undervisningen samt skapa viktiga nätverk och samarbeten mellan olika aktörer. Vistelsen är avsedd för en person. Öhman Anna-Karin Vasa För att i egenskap av verksamhetsombud på SFV Bildning delta i KompetensMässan och besöka organisationerna Studieförbundet Vuxenskolan och Volontärbyrån i Stockholm. Syftet är att fördjupa de egna kunskaperna och få nya idéer för det egna arbetet samt skapa grund för framtida samarbete.

Beviljade vistelsestipendium i Finland för år 2014/andra utdelningen. Vistelsestipendium/Stockholm

Beviljade vistelsestipendium i Finland för år 2014/andra utdelningen. Vistelsestipendium/Stockholm Beviljade vistelsestipendium i Finland för år 201/andra utdelningen Vistelsestipendium/Stockholm Namn Ort Beviljat ändamål Dygn För att bedriva efterforskning för två kommande ungdomsromaner, samt träffa

Läs mer

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten

Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Godkänd vid fakultetsrådets möte 21.5.2013 Punkt 5 Bilaga A Helsingfors universitet Juridiska fakulteten Anvisning om grunder för bedömningen av behörighetsvillkoren för anställning som professor vid Juridiska

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015

Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 Finlands Scouters landsomfattande svenskspråkiga verksamhet 2015 BILAGA TILL FiSSc:S VB2015 Finlands Scouters landsomfattande svenska verksamhet grundar sig på samarbetsavtalet mellan Finlands Svenska

Läs mer

Nordiska måltidsberättelser

Nordiska måltidsberättelser 2009-05-07 Nordiska måltidsberättelser 1. Projektledare, e-post och telefon Tomas Carlsson, tomas.carlsson@hellefors.se, 070-2122591, 0591-64136 2. Projektstart och slut samt erhållna medel från NNM Tiden

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Mötesdatum 2014-03-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Jakob Etaat (sekreterare) Kajsa

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03

Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan. Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Rektor Högskolan i Trollhättan/Uddevalla Box 936 461 29 Trollhättan Maud Quist BESLUT 2004-06-01 Reg.nr 641-4444-03 Ansökan om rätt att utfärda magisterexamen med ämnesdjup i omvårdnad Högskolan i Trollhättan/Uddevalla

Läs mer

Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016. Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola 2015-08-11

Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016. Kvalitetsplan. Mellanvångens förskola 2015-08-11 Kvalitetsplan Mellanvångens förskola läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångens förskola 2015-08-11 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 4 Kvalitetsuppföljning...

Läs mer

-NYTT #4:2013. www.sofiastudien.se

-NYTT #4:2013. www.sofiastudien.se -NYTT #4:213 Detta är det fjärde numret av SOFIA-nytt ett nyhetsbrev om den vetenskapliga studien SOFIA (Social Och Fysisk utveckling, Insatser och Anpassning). Studien genomförs i samarbete mellan Karlstads

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Innehåll. i. bakgrund: de långa linjerna. ii. neutralitetsproblem. iii. sverige och finland. Förord av utrikesminister Carl Bildt 9

Innehåll. i. bakgrund: de långa linjerna. ii. neutralitetsproblem. iii. sverige och finland. Förord av utrikesminister Carl Bildt 9 Innehåll Förord av utrikesminister Carl Bildt 9 Inledning av Mats Bergquist och Alf W Johansson 13 i. bakgrund: de långa linjerna Sverige, Norden och stormakterna 17 Ett historiskt perspektiv på ordförandeskapet

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET. Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003. Presentation

BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET. Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003. Presentation BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003 Presentation Jag heter Lena Frändberg och är här för att prata om en studie som jag håller på med. Jag är utbildad

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

Södertälje i världen Världen i Södertälje

Södertälje i världen Världen i Södertälje Södertälje i världen Världen i Södertälje Södertäljefakta bakgrund Södertälje är en stad med 83 600 invånare, vilket är knappt en procent av Sveriges hela befolkning. Storföretagen AstraZeneca och Scania

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Sandvikstrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

14. marrask-08 Tämän nettilehtisen julkaisija on Suomikeskus http://www.suomikeskus.se

14. marrask-08 Tämän nettilehtisen julkaisija on Suomikeskus http://www.suomikeskus.se 14. marrask-08 Tämän nettilehtisen julkaisija on Suomikeskus http://www.suomikeskus.se Till:Granskande media För kännedom: Sveriges regering Sverigefinska Delegation Sverigefinska Riksförbundet Vittne

Läs mer

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem

Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem Kvalitetsmål grundskola, förskoleklass och fritidshem 2.1 Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem

Läs mer

Stämmer adressuppgifterna på vår hemsida? (http://svenskaspraket.si.se/for-larare/universitet-med-svenskstudier/) Nej

Stämmer adressuppgifterna på vår hemsida? (http://svenskaspraket.si.se/for-larare/universitet-med-svenskstudier/) Nej From: Netigate Sent: den 31 augusti 215 13:22:28 To: si@si.se Cc: Subject: Läsårsredogörelse 214/215 Answers submitted by hanna.husu@aalto.fi 8/31/215 1:22:27 PM (:13:38) Adress- och

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Program 20 mars kl 10 17

Program 20 mars kl 10 17 Program 20 mars kl 10 17 Caféscenen (stora hallen) Kl 10.10 När sagan och sanningen stod på ett torg Mikael Öberg och Ida Junker från Fabula Storytelling berättar sagor för alla över 5 år Kl 11.00 11.45

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Sammanställning värdegrundsbegrepp personal. Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Begrepp som

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun

Rutiner. för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN 2015-12-11 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutiner för mottagande av nyanlända barn och elever... 2 Inledning... 2 Planeringsmöte

Läs mer

Från Runeberg till runor

Från Runeberg till runor MIRATOR THEME ISSUE 2005: PROCEEDINGS FROM THE SYMPOSIM VIRTUALLY MEDIEVAL? 1 Från Runeberg till runor Ett försök att bevara kännedomen om gammalsvenska i dagens Finland Jari Eilola, Marko Lamberg & Seija

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet kattegattgymnasiet sannarpsgymnasiet sturegymnasiet samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet passar utmärkt för dig som vill inrikta dig mot att arbeta med

Läs mer

KURS I MEDIEFOSTRAN. Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf

KURS I MEDIEFOSTRAN. Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf KURS I MEDIEFOSTRAN Vasa, 3.10.2011 Anna-Maija Laine, Sällskapet för mediefostran rf KURS I MEDIEFOSTRAN Dagens program 1. Kort om Sälskapet för Mediefostran 2. Kort om mediefostran 3. Material, var hittar

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen

Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Fyrklövern avdelning Pionen Läsår 2015 2016 Malin Öberg 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

aihe Anne Ahlefelt, projektchef 5.4.2016

aihe Anne Ahlefelt, projektchef 5.4.2016 Anne Ahlefelt, projektchef 5.4.2016 1 Förebyggare allt sedan 2004 Utbildare, planerare, projektchef Det bästa i arbetet är att få tala om rusmedel med olika människor @anneahlefelt @anni_hanke #ånni #skavisnacka

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola 18th February 2016, Gothenburg Handlingsplan för Skapande skola Bakgrund The International School of the Gothenburg Region (ISGR) är en International Baccalaureate (IB)-skola för årskurserna 0-12. Skolan

Läs mer

Lär dig mer om de. kulturella näringarna!

Lär dig mer om de. kulturella näringarna! Lär dig mer om de kulturella näringarna! Fortbildning av affärsrådgivare De kulturella näringarna skapar jobb och hållbar ekonomisk tillväxt. Dessa branscher teater och scenkonst, bildkonst, kulturarvsinstitutioner,

Läs mer

Ucklums förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling.

Ucklums förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Ucklums förskolas plan för likabehandling, diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola. Ansvariga för planen: Förskolechefen. Vår vision: Stenungsunds

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solstrålen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Solstrålen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Solstrålen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

KOPIOSTO- BEVAKNINGS- FULLMAKT

KOPIOSTO- BEVAKNINGS- FULLMAKT KOPIOSTO- BEVAKNINGS- FULLMAKT Upphovsrättsorganisationen VAD INNEBÄR KOPIOSTO- BEVAKNINGSFULLMAKTEN? är en gemensam upphovsrättsorganisation för upphovsmän, utövande konstnärer och förläggare. Den möjliggör

Läs mer

Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016

Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016 Sida: 1 (5) Utlysning av sommarkurser för utländska svenskstuderande 2016 Svenska institutet (SI) utlyser härmed möjligheten för folkhögskolor och andra kursarrangörer att söka stöd för anordnande av sommarkurser

Läs mer

SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum

SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum SKOLVERKSAMHET - Introduktion - med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Fotevikens museum Välkommen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kometen 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kometen 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kometen 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning

Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Behovet av boende för finsktalande somatiskt sjuka - redovisning av utredning Dnr: 15/51 Sammanfattning av ärendet Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Björndalsskolan 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Björndalsskolan 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism

Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Bilaga Marknadsplan 2016 Västerbottens Turism Marknadsbeskrivningar Några av de faktorer vi tittar på vid val av marknader är gästnattsvolymer, tillväxtpotential, dygnsutlägg samt marknadens kännedom om

Läs mer

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson I samband med den arkeologiska undersökningen vid Gyllins Trädgård bedrevs utåtriktade verksamheter i form av två Arkeologiaftnar, ett antal pedagogiska

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Prärien Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Kommer du med på en resa?

Kommer du med på en resa? Kommer du med på en resa? Presentation av Odd Fellow Orden och Logen Nr 10 Sibbesborg 10.10 Kommer Du med på en resa? Världen är fylld av möjligheter inom olika hobbyer och föreningar. Du har kanske bekantat

Läs mer

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret - 2013 Sektionen för Lärarutbildning Inledning Sektionen för lärarutbildningen har utifrån kvalitetsprogramet för sektionen upprättat en handlingsplan för läsåret

Läs mer

Synpunkter kring framtidens skola - Annedalsskolan

Synpunkter kring framtidens skola - Annedalsskolan Synpunkter kring framtidens skola - Annedalsskolan Bra på demokrati och medbestämmande Rättvis skola Bra på att förhindra mobbing Ger bra baskunskaper Socialt ansvarstagande ger oss trygga barn Återkoppling

Läs mer

Val av samlingar Nationalbiblioteket Digitaliserings- och konserveringstjänsten

Val av samlingar Nationalbiblioteket Digitaliserings- och konserveringstjänsten Val av samlingar Nationalbiblioteket Digitaliserings- och konserveringstjänsten Namn Majken Bremer-Laamanen Datum 24.5.2012 Tillställning Nordiska arkivdagar 2012 Grundat 1990 Digitalisering från år 1998

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Husaren 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Husaren 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Husaren 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Blackebergs gymnasium

Blackebergs gymnasium Nästa: Kina Praktik i Kina För att ge eleverna på Stockholm stads gymnasieskolor en så bra utbildning som möjligt har en satsning genomförts de senaste två åren: Gymnasieskolorna har kraftigt utökat sitt

Läs mer

FÖRSKOLEKLASSDAGARNA 2014

FÖRSKOLEKLASSDAGARNA 2014 inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2014 VÅRA TALARE Lärarförbundet Eva-Lis Sirén Ordförande Skolverket Bellita Torén Undervisningsråd Skolinspektionen Magdalena Molin Utredare Hanna

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6

ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 ALLMÄN BESKRIVNING AV LÄROÄMNET ENGELSKA I ÅRSKURSERNA 4-6 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Barn och Utbildning Grundsärskolan. Arbetsplan Läsåret 2013/2014. Strandvägsskolan Regnbågen

Barn och Utbildning Grundsärskolan. Arbetsplan Läsåret 2013/2014. Strandvägsskolan Regnbågen Barn och Utbildning Grundsärskolan Arbetsplan Läsåret 2013/2014 Strandvägsskolan Regnbågen Normer och värden Läroplan grundsärskolan 2011 Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN för Katrineholms kommun 2014-2016

BIBLIOTEKSPLAN för Katrineholms kommun 2014-2016 Kommunstyrelsens handling nr, 25/2014 BIBLIOTEKSPLAN för Katrineholms kommun 2014-2016 FÖRSPRÅNG GENOM KULTUR KULTUR- & TURISMNÄMNDEN KATRINEHOLM Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-16, 77 ARBETSMETOD

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola

Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Kvalitetsredovisning läsåret 2009/2010 för Växthusets förskola Rektor: Lisbeth Gustafsson Rektors telefonnummer: 035 13 75 08 Skolområde: Söder Datum: 20101020 Dnr: BU 2010/0298 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

LÄSÅRSPLAN FÖR VÄSTANKVARNS SKOLA 2015-2016

LÄSÅRSPLAN FÖR VÄSTANKVARNS SKOLA 2015-2016 LÄSÅRSPLAN FÖR VÄSTANKVARNS SKOLA 2015-2016 Innehåll 1. Tyngdpunkter i fostrings- och undervisningsarbetet 2 2. Undervisningsarrangemang 3 2.1 Undervisningsgrupper och gruppstorlekar 3 2.2 Timresursen

Läs mer

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling.

Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Länsteatrarna driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Vi samverkar regionalt, nationellt och internationellt. Våra 19 medlemsteatrar

Läs mer

Samrådsprocessen i Haparanda. Ett program och en delegation är möjlig

Samrådsprocessen i Haparanda. Ett program och en delegation är möjlig Samrådsprocessen i Haparanda Ett program och en delegation är möjlig Processen börjar Före lagen: Finskan stark i vardagen - dock frånvarande i det officiella, ej erkänt Tillkomsten av lagen 2000 ger en

Läs mer

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD)

Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Utlåtande 2016:25 RI (Dnr 106-867/2015) Ingå vänortsavtal med städer i Rumänien Motion (2015:28) av Erik Slottner och Sofia Modigh (båda KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Bli medlem: Finska. Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi

Bli medlem: Finska. Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi Mottagaren betalar portot FINSKA HÖRSELFÖRBUNDET rf Medlemsregister Avtalskod 5005138 00003 SVARSFÖRSÄNDELSE Hörselförbundet rf Ilkkavägen 4 00400 Helsingfors t. (09) 580 3830 info@kuuloliitto.fi www.kuuloliitto.fi

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8 Svenskspråkig grundläggande utbildning -statistiska uppgifter år 2013 Innehåll I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens verksamhetsområden på Fastlandsfinland åren 2003-2013.1

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Storken 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Storken 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26

Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby. Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiskt handlingsprogram för Ronneby Antaget av kommunfullmäktige 1998-11-26 Kulturpolitiska mål för Ronneby kommun Övergripande mål * att verka för att Ronnebys invånare har goda möjligheter till

Läs mer

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Auktionsverket Kulturarena 12 13 november 2015 Vad behövs för att fler ska ta del av och delta i det offentligt finansierade kulturlivet?

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10)

Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) Lokal arbetsplan för Komvux i Lund (beslutad av skolutvecklingsgruppen 2011-11-10) 2 Våra mål Komvux ska erbjuda flexibel utbildning av hög kvalitet som speglar individens och samhällets behov av kunskap

Läs mer

Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER

Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER Gertrud Sandqvist EN KONSTHÖGSKOLAS TVÅ HUVUDUPPGIFTER Alla texter i essäserien Dialogen har global paginering, vilket innebär att sidnumren är unika för var essä och desamma som i kommande tryckta upplaga.

Läs mer

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef och avdelningsansvariga pedagoger

Läs mer

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde Datum: 2015-09-19 Dnr: G 2015/650 Mottagare: Humanistiska fakultetsstyrelsen Fristående kurser i kinesiska har

Läs mer

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är åk 7-9 Ansvariga för planen Arbetsgrupp bestående av: Lena Haglund Ola Israelsson

Läs mer

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper

Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper Språkliga rättigheter inom övriga språkgrupper I grundlagens 17 stadgas även om andra språkgruppers rättigheter att utveckla sitt språk och sin kultur. I paragrafen nämns förutom nationalspråken särskilt

Läs mer

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013-2014. Familjedaghemmen Lesjöfors. Ansvarig förskolechef Ulla-Carin Drougge

PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013-2014. Familjedaghemmen Lesjöfors. Ansvarig förskolechef Ulla-Carin Drougge PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013-2014 Familjedaghemmen Lesjöfors Ansvarig förskolechef Ulla-Carin Drougge 1 Innehållsförteckning 1. Vår vision sid.3 2. Definition av begrepp

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen Uppdaterad 2016-01-18 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen HÖGSKOLEAVTALET 1 Undervisningsområden Avtalet omfattar högskoleutbildning enligt högskolelagen samt sådan utbildning som kan

Läs mer

Värna språken. -förslag till språklag. Betänkande av Spräklagsutredningen. Stockholm 2008 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:26

Värna språken. -förslag till språklag. Betänkande av Spräklagsutredningen. Stockholm 2008 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:26 Värna språken -förslag till språklag Betänkande av Spräklagsutredningen Stockholm 2008 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:26 Sammanfattning Språket är av grundläggande betydelse för den enskilda individens

Läs mer

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder

Levnadsvillkor för människor med funktionshinder Levnadsvillkor för människor med funktionshinder En beskrivning av levnadsvillkoren i Västra Götaland och nationellt Lättläst version Handikappkommittén 2003-11-06 Innehåll Sida Inledning 2 Arbete 3 Hur

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng

Kursinformation med litteraturförteckning. Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Kursinformation med litteraturförteckning Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk 10 högskolepoäng Vårterminen 2012 Välkommen till Bedömning av språkfärdighet inom sfi/svenska som andraspråk

Läs mer

Vuodelle 2014 Suomessa myönnetyt oleskeluapurahat/ensimmäinen jakokierros. Oleskelupurahat/Tukholma

Vuodelle 2014 Suomessa myönnetyt oleskeluapurahat/ensimmäinen jakokierros. Oleskelupurahat/Tukholma Vuodelle 201 Suomessa myönnetyt oleskeluapurahat/ensimmäinen jakokierros Oleskelupurahat/Tukholma Nimi Paikkakunta Käyttötarkoitus Vrk Arbetsgrupp Petter Andersson & Salla Karakorpi För att uppträda med

Läs mer

VERKSTÄDER 2016-2017

VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen är främst avsedd för elever som har avlagt

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION

STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION Stadsateljé Märsta - en undersökning av möjligheten att bredda verksamheten på Konsthall Märsta genom att söka upp nya platser och skapa förutsättningar för nya samarbeten.

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer