SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLVERKSAMHET. - Introduktion - Fotevikens Museum"

Transkript

1 SKOLVERKSAMHET - Introduktion - med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Fotevikens museum Välkommen att boka ett möte med vikingatiden! Det är garanterat en spännande händelse i en återskapad miljö från längesedan. I Fotevikens vikingareservat vid Höllviken finns den spännande vikingahistorien som den utspelades för ca 900 år sedan. Här hittar du världens enda försök på att rekonstruera en vikingatida stad. Skolklassens besök blir också en lärorik tur i vårt historiska kulturlandskap. Skolverksamheten erbjuder tre olika möten i vikingareservatet: Miniviking Vikingadag Lägerskola Koggmuseet På Koggmuseet i Malmö hamn finns Malmöya, ett eget medeltidsrike. Historien som berättas här cirklar kring två koggkopior i full skala. Dessa imponerande träskepp utgör en av Malmös främsta symboler för stadens betydelsefulla medeltidshistoria. På Koggmuseet kan eleverna besöka utställningen men också gå ombord på en kopia av världens största kogg. Givetvis finns en av våra guider med på detta historiska besök. Boka en Minihansa eller varför inte följa med kaptenen och besättningen på en kortare sjöresa med den mindre koggen. I museet visas en film om hur marinarkeologer fann originalet till den stora koggen utanför Skanör och hur man rekonstruerade och byggde det nuvarande skeppet.

2 Miniviking Miniviking En del lärare vill kanske lägga in besöket på och Vikingareservatet som en av flera platser att besöka under dagen. Vi har därför sedan flera år haft Miniviking som ett bra alternativ till de längre skolarrangemangen. Besöket i Vikingareservatet varar ca 1½ timme. En invånare i vikingastaden blir er guide under en spännande rundtur både utanför och innanför stadsvallen. Under turen träffar ni någon eller några av stadens innevånare. Kanske Olof silversmed är på gott humör och har öppnat sin silversmedja för er. Grovsmeden är alltid butter men hans smedja är alltid ett spännande hus att besöka. Kanske är det fyr i bakugnen inför dagens brödbak. I en vikingastad vet man aldrig vad som händer och kan hända. Som avslutning har eleverna möjlighet att gå en speciell kunskapsrunda runt området för att uppleva det spännande kulturlandskapet.

3 Vikingadag - - Vikingadag Totalt omfattar en vikingadag ca 3½ timme varav ½ timme avsätts till elevernas egen medhavda lunch. Konceptet avser att ge eleverna en insikt i stadslivet för 900 år sedan. Som i en tidsresa vandrar man in i en annorlunda och främmande miljö. Vikingareservatet med sina 23 vikingahus ger en unik möjlighet att skapa en historisk atmosfär. Genom den tredimensionella effekten blir besöket en stimulerande del av historieundervisningen. Vi vill emellertid också under skolbesöket ge eleverna möjlighet att på ett stimulerande sätt ställa aktuella nutidsfrågor om naturresurser och miljötänkande i ett historiskt perspektiv. Klassen tas emot av en av stadens invånare. Man får enklare, vikingatidsinspirerade överdragskläder. Efter en kortare introduktionsfilm är det dags att gå in i historien. Guiden beskriver under färden olika dåtida företeelser: historiska händelser, religion, bostadsskick, hygien, hur man utnyttjade naturens tillgångar m.m. Man samlas i den stora vikingahallen och här lyfts den dåtida berättarkonsten fram. Denna var en viktig del i en tid när TV, tidningar och radio saknades. Under det fortsatta besöket hamnar klassen plötsligt i en rättstvist. Eleverna får agera i en dåtida domstolsscen. Här lyfts bl.a. dåtida orättvisor i rättsskipningen fram. Under besöket i staden får eleverna möjlighet att träffa en del av invånarna, inte minst någon eller några vikingatida hantverkare. Man får fysiskt också ta del av vikingatida lekar, ett mycket uppskattat inslag i besöket i Vikingareservatet. På en speciell kunskapsstig runt i området får eleverna själva i smärre grupper lära sig om det omgivande kulturlandskapet. Lunch, varvid innehållet i egen medhavd madalåda förtäres, sker under besöket. Tidpunkten för denna avgörs individuellt beroende på vid vilken tid klassen ankommer.

4 .. Lagerskola Lägerskola Lägerskolorna i Vikingareservatet är mycket uppskattade. Allt fler skolklasser väljer att stanna över en natt i våra vikingahus. Vi vågar efter flera års erfarenheter påstå att det blir ett positivt minne för livet. Genom att bokstavligt talat leva i en dåtida stadsmiljö blir besöket en spännande entré i en historisk värld som man normalt bara får uppleva på TV och film. Eleverna ankommer på förmiddagen och får då ta del av samma program som under en Vikingadag. På eftermiddagen finns det möjligheter för egna aktiviteter och att bekanta sig med vikingahusen och omgivningen. Vikingareservatet ligger ju direkt invid stranden till Höllviken så möjligheter till bad finns också om vädret är nådigt. Vid lägerelden under kvällen tas klassen med på En resa i tiden. Den alltid uppskattade guiden berättar och vi gör saker som har anknytning till vår långa historia. Sedan är det dags för egna kvällsaktiviteter innan elever och lärare kryper ner i egna sovsäckar under vikingahusens takbjälkar. I lägerskolekonceptet ingår lunch och ett litet mellanmål den första dagen och frukost dag två. Frukosten serveras klockan 8.00 och efter denna avslutas besöket. Eleverna tar med sig eget kvällsmål och dryck därtill. Grillmöjligheter finns givetvis.

5 .. Minihansa och Sjoresa - Koggmuseet - Minihansa Ett bokat skolbesök startar med en kortare guidning inomhus. Därefter får lärare och elever gå in i riket Malmöya, dvs komma ut på den medeltidsinspirerade kajen och här ta del av någon spännande aktivitet innan det är tid att gå ombord på skeppet Tvekamp af Elbogen. Varje tisdag-fredag tar Koggmuseet emot bokade skolklasser klockan 09.30, 10.30, 11.30, och kl Dessa besök är lämpade för årskurs 4-6. Ett besök tar ca en timme. Besöken måste bokas i god tid. Sjöresa I samband med Minihansa kan man beställa en båttur med den lilla koggen Enighetaf Elbogen. Detta är en sjöresa i Malmö hamn ut till den gamla dockan och tillbaka. Maximalt antal passagerare per tur är 20 personer. Sjöturen sker helt på träskeppets villkor, t ex kan seglingen bli inställd vid dåligt väder. Vi försöker då hitta en ny tidpunkt för turen, går ej detta lämnas eventuella pengar tillbaka.

6 .. Gästabud Vad stoppade man egentligen i sig under medeltiden? I Malmöyas medeltida hamnmiljö ligger en stor kogg och rullar på vågorna. Om ni vågar gå ombord på den kan ni få veta både detta och mycket annat spännande om tiden runt slutet av 1300-talet. Ni kommer under ert besök att få träffa en av Malmöyas invånare, som först visar runt er på en kortare tur inomhus. Sedan är ni välkomna ombord på koggen för att under däck få några smakprov av medeltidens mat! Kultursamarbete Malmö Museer & Koggmuseet Gastabud - Koggmuseet -

7 Foto: Koggmuseet & Johanna Rylander Koggar och Hoddor På Koggmuseet & Malmö Museum Koggmuseet - Är ni här för att packa sill? Denna fråga kan mycket väl möta klassen när de träffar en av Malmöyas invånare. Efter en kortare tur i museiutställningen om medeltiden kring Öresund är det dags att gå ut på kajen. Här, i den medeltida hamnmiljön, får barnen bland annat lära sig om sill och handel i slutet på 1300-talet och gå ombord på världens största kogg. Kanske kommer Fogden förbi och försöker sätta dem i arbete? Då gäller det att eleverna har lyssnat noga under turen så att de nu kan klara av ett liv som sillapackerskor i Malmöya! Kultursamarbete Malmö Museer & Koggmuseet Malmö Museum Sillen, en liten oansenlig fisk, som varit så betydelsefull för vår stad Malmö. I programmet Koggar och Hoddor gör vi två nedslag i historien om Malmö med sillen i fokus. Nere vid fiskehoddorna på Banérskajen luktar det färsk och rökt fisk och det är här vi träffas för att rensa fisk och riktigt titta efter vad som finns inuti. Vi saltar sedan fisken och stoppar den i en rök. Besök i en gammal hodda med spännande fiskeredskap och en tur i Kalles gamla fiskebåt står därefter på tur. De två timmarna avslutas med en provsmakning av vår egenrökta fisk, mums!

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se

SKOLVERKSAMHETER. Introduktion. Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se SKOLVERKSAMHETER Introduktion Fotevikens Museum med Vikingareservatet och Koggmuseet har lång erfarenhet av arbetet med barn och ungdom. Platserna erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. På koggen

Läs mer

Fotevikens Museum. Skolverksamhet

Fotevikens Museum. Skolverksamhet Skolverksamhet Fotevikens Museum med Vikingastaden har lång erfarenhet av att arbeta med barn och ungdom. Platsen erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Välkommen att boka ett möte med vikingatiden!

Läs mer

Skolverksamhet. Skolverksamheten 2015. Skolverksamheten erbjuder: Miniviking Vikingadag Vikingakämpen Arkeologen

Skolverksamhet. Skolverksamheten 2015. Skolverksamheten erbjuder: Miniviking Vikingadag Vikingakämpen Arkeologen Skolverksamhet Fotevikens Museum med Vikingastaden har lång erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar. Platsen erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Välkommen att boka ett möte med vikingatiden!

Läs mer

Skolverksamhet. Skolverksamheten Skolverksamheten erbjuder: Miniviking Vikingadag Vikingakämpen

Skolverksamhet. Skolverksamheten Skolverksamheten erbjuder: Miniviking Vikingadag Vikingakämpen Skolverksamhet Fotevikens Museum med Vikingastaden har lång erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar. Platsen erbjuder spännande möjligheter i undervisningen. Välkommen att boka ett möte med vikingatiden!

Läs mer

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar

Västerviks Museum & Naturum Västervik SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum & Naturum Västervik -Där Kultur och Natur möts SKOLPROGRAM 2014 Vår-Sommar Västerviks Museum 0490 211 77 www.vasterviksmuseum.se Västerviks Museum Skolprogram Västerviks Museum har hela

Läs mer

Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum

Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum Åldersgrupp: förskolans 5-åringar till år 2 och särskolan Max antal: 30 Tid: Kan bokas 5 februari-8 mars, tis-tor kl. 10.00 och 11.00 Längd: ca 1 timme Kontakt: ulla.blomqvist@vasteras.se,

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

Fortbildning för lärare 2012

Fortbildning för lärare 2012 Glimmingehus Nordens bäst bevarade medeltida borg Fortbildning för lärare 2012 Glimmingehus - lärarfortbildning Glimmingehus erbjuder en rad olika fortbildningar för lärare med inriktning på framför allt

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Pedagogiskt program. Våren 2014

Pedagogiskt program. Våren 2014 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2014 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2014. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

Vad håller vi på med?

Vad håller vi på med? Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, april 2006 Myrornas möten Vi är på Kullön varje månad och går i mörkret med lyktor. Vi har varit på Kastellet med Småfåglarna. Där fick vi en guidad rundtur med guiden

Läs mer

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch.

Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Trampolinen Steg för steg En guide för dig som ska handleda morgondagens arbetskraft in i din yrkesroll, ditt företag eller din bransch. Årskurs 8-9 Trampolinen Yrkeslivet Det ska vara lätt att hitta rätt

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson I samband med den arkeologiska undersökningen vid Gyllins Trädgård bedrevs utåtriktade verksamheter i form av två Arkeologiaftnar, ett antal pedagogiska

Läs mer

TRÄNARGUIDE. Mattekoden FLEX. www.flexprogram.org

TRÄNARGUIDE. Mattekoden FLEX. www.flexprogram.org TRÄNARGUIDE Mattekoden FLEX www.flexprogram.org 1 ATT TRÄNA MED MATTEKODEN Mattekoden är ett adaptivt webbaserat träningsprogram för intensivträning av centrala matematiska färdigheter. För att uppnå maximal

Läs mer

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn

Mediedjungeln (sas) mediekunskap för barn Lärarhandledning för Svenska som andraspråk Av-nummer: 21222tv1-5 av Carolina Ahnhem De fem första programmen i serien Mediedjungeln handlar om hur man gör TV, radio, nyhetsprogram, såpor och hur man skriver

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Slöjdarresa till Finland, 2015

Slöjdarresa till Finland, 2015 Slöjdarresa till Finland, 2015 Första träffen, på Stundars i Finland I månadsskiftet juli augusti 2015 genomfördes den första träffen i Stundars utanför Vasa i Finland. Åtta slöjdare anmälde sitt intresse

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. på museum Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är på museet tillsammans med sina föräldrar. Han tycker det är tråkigt. Mamma och pappa vill bara titta på konst. Plötsligt

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i Kapitel 1 Allt börjar. 1 I det här kapitlet övar vi på att skriva i en annan persons namn, alltså INTE i jag-form, och på att beskriva. Börja med att läsa igenom alla instruktioner så att du inte missar

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30.

SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30. SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30. Foto: Stefan Green - 1 - Ordföranden har ordet Tiden rullar på och om några veckor är det dags för gemensam sjösättning.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Lilla indval för ES10, HP10 & MP10

Lilla indval för ES10, HP10 & MP10 Lilla indval för ES10, HP10 & MP10 Lilla individuella valet - läsåret 2011/2012 Du som går i ES10, HP10 eller MP10 väljer 200p indval till nästa läsår. Du väljer 100p lilla indval och 100p indval. Valet,

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39.

1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. (första söndagen i månaden: arbetsmöte) Anonyma Sexmissbrukares Stockholmsmöte söndagar 18.00 19.30, Hartwickska huset, St Paulsgatan 39. 1. Välkomna till Sex Addicts Anonymous och mötet From Shame

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se

1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 1(5) (2007-12-31 2008-12-31) Hemsida http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 2(5) DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer ordförande, sekreterare, justerare 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

Mötesplats för skolledare på sfi

Mötesplats för skolledare på sfi Mötesplats för skolledare på sfi Bakgrund: efterfrågan i GRINT-intervjuer Nätverkande Gemensamma frågor Pedagogiska frågor i fokus Hur leda lärarlag i utveckling Hur slår vi vakt om kvaliteten på sfi inför

Läs mer

Tankar om språkundervisning

Tankar om språkundervisning in Lingua Nr 1, 1983.. 1 Tankar om språkundervisning Jens Allwood, Inst. för lingvistik, Göteborg universitet Om man funderar över undervisning inom något visst område, är det naturligt att ta sin utgångspunkt

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Tallåsskolans kvalitetssäkring av ett arbetsområde Ht-14 F-6 100 års jubileum

Tallåsskolans kvalitetssäkring av ett arbetsområde Ht-14 F-6 100 års jubileum Tallåsskolans kvalitetssäkring av ett arbetsområde Ht-14 F-6 100 års jubileum 100 års jubileum I år fyller Ruda skola 100 år och då kände vi på skolan att vi verkligen ville uppmärksamma detta. Under en

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Vad är syftet? Vad är syftet? Därför föreslår du/ni att: Därför föreslår du/ni att: Namn/grupp: Drakdräparna. Namn/grupp: Konvojen Babord

Vad är syftet? Vad är syftet? Därför föreslår du/ni att: Därför föreslår du/ni att: Namn/grupp: Drakdräparna. Namn/grupp: Konvojen Babord Motion nr 1 Kåren borde ha fler flytvästar Förbättra säkerheten. Om man kommer sent till seglarmötena finns det bara flytvästar i fel storlek. Kåren köpen in fler flytvästar, framför allt med storlek 30-60

Läs mer

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Piratenskolan INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Fritidshemmet BombiBitt Bredarörsvägen 1 27731 Kivik 2015-10-26 12 Viktig Information I det dagliga arbetet jobbar personalen för

Läs mer

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i Kapitel 1 Allt börjar. 1 I det här kapitlet övar vi på att skriva i en annan persons namn, alltså INTE i jag-form, och på att beskriva. Börja med att läsa igenom alla instruktioner så att du inte missar

Läs mer

SKOLRESOR TILL STOCKHOLM SKRÄDDAR- SYDDA PAKET

SKOLRESOR TILL STOCKHOLM SKRÄDDAR- SYDDA PAKET SKOLRESOR TILL STOCKHOLM SKRÄDDAR- SYDDA PAKET VI HJÄLPER DIG ATT FÖRBEREDA OCH GENOMFÖRA ROLIGA DAGAR I SVERIGES HUVUDSTAD Skolresor till Stockholm fyller 10 år 2013! Vi är specialister på Stockholm och

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:1 2011

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:1 2011 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:1 2011 Elgán brister i analys och väcker många frågor Sophie Nyman & lena hejll* Historiska museet, Stockholm Elisabeth Elgán, ordförande i Svenska Historiska Föreningen,

Läs mer

Äldrenämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26.

Äldrenämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26. Äldrenämndens sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från ungdomens frågestund 2012-04-26. Frågor ställda av Centralt ungdomsforum Det fanns inga frågor som berörde äldrenämndens verksamheter.

Läs mer

Londonprojektet 2015

Londonprojektet 2015 Londonprojektet 2015 För första gången någonsin på Stålforsskolan har elever i år fått möjligheten att besöka London i ett slags utbytessyfte med en brittisk skola samt för att få möjligheten att utforska

Läs mer

Kalendarium DALABULLEN

Kalendarium DALABULLEN DALABULLEN Nr 1 Våren 2015 www.celiaki.se/dalarna Kalendarium Fikaträffar Se sid 3 Föreläsning för anhöriga! 25 mars, se sid 4 Föreläsning för barn! 18 april, se sid 6 Barn & Ungdomsverksamhet Se sid 8

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 1 (6) Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om modet att ta upp frågan om främlingsfientlighet

Läs mer

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer

SKOLRESOR TILL STOCKHOLM UNIKA PAKET

SKOLRESOR TILL STOCKHOLM UNIKA PAKET SKOLRESOR TILL STOCKHOLM UNIKA PAKET VI HJÄLPER DIG ATT FÖRB ROLIGA DAGAR I SVE Skolresor till Stockholm har funnits sedan 2003. Vi är specialister på Stockholm och kan därför erbjuda prisvärda och innehållsrika

Läs mer

Naturväktarna. Lärarhandledning. Uppdaterad feb. 2008

Naturväktarna. Lärarhandledning. Uppdaterad feb. 2008 Naturväktarna Lärarhandledning 1 Uppdaterad feb. 2008 Naturväktarna Använd närmiljön som läromedel Naturväktarna står för upplevelser, upptäckter, undran och agerande. Skolklasser undersöker närmiljön,

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Pedagogiskt program Våren 2016

Pedagogiskt program Våren 2016 Pedagogiskt program Våren 2016 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för våren 2016. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska

Läs mer

Presenterar. Hos oss hittar ni: Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se

Presenterar. Hos oss hittar ni: Kontakta museets kundtjänst som är behjälplig med alla era bokningsfrågor: www.kulturcenter.se Presenterar När du som företag, förening, organisation eller privatperson vänder dig till Fotevikens KulTurCenter som arrangör av er tilltänkta aktivitet ger vi garanterat ett resultat med mersmak. Två

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

PRAO. PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016)

PRAO. PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016) PRAO PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016) VAD ÄR MENINGEN MED PRAO? Praktisk arbetslivsorientering - Hur fungerar arbetslivet! - Hur beter

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Missionären www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Det är bara till storleken som ett Petit Hotel är litet TILL SJÄL OCH HJÄRTA ÄR DE ALLA STORA

Det är bara till storleken som ett Petit Hotel är litet TILL SJÄL OCH HJÄRTA ÄR DE ALLA STORA Det är bara till storleken som ett Petit Hotel är litet TILL SJÄL OCH HJÄRTA ÄR DE ALLA STORA Små konferenser och små hotell hör ihop HANDEN PÅ HJÄRTAT, DE FLESTA KONFERENSER ÄR JU SMÅ Vad är minnet av

Läs mer

Vi är: Mats, Christer och Peter på PETERS BUSS AB

Vi är: Mats, Christer och Peter på PETERS BUSS AB Tack alla vänner som åkte med oss i år Vi önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År Vi är: Mats, Christer och Peter på PETERS BUSS AB Jag hoppas att ni har trivts riktigt bra på våra resor, fått lite avkoppling,

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

SKOLPrOgram vår/sommar 2014

SKOLPrOgram vår/sommar 2014 SKOLProgram vår/sommar 2014 VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VISNING I DET MEDELTIDA LÖDÖSE Under hela medeltiden var Lödöse Sveriges enda hamnstad på västkusten. Här

Läs mer

Sundsvalls. i modersmål. Barn- och utbildningsförvaltningen. Kursplan

Sundsvalls. i modersmål. Barn- och utbildningsförvaltningen. Kursplan skolor Sundsvalls Undervisning i modersmål Barn- och utbildningsförvaltningen Kursplan Kursplan i modermålsundervisning Syfte och roll: att stärka den personliga och kulturella identiteten och för den

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

CI-kommunikation och teknik

CI-kommunikation och teknik CI-kommunikation och teknik En uppföljningsstudie Åsa Folke, habiliteringspedagog Roger Brodin, hörselvårdsingenjör B i E ö ö läk Skolval? Kommunikation? Kompisar? Fritid? Resurser? CI är ett system avsett

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap.

VÄLKOMNA. ska prägla vår verksamhet genom en levande kristen grundsyn och en kärleksfull gemenskap. VÄLKOMNA till Brandströmska Förskolan Nylöse. Här nedan finner du information om Brandströmska förskolan Nylöse. Du kan klicka dig direkt till följande rubriker: 1. Mål och Metoder 2. Så här arbetar vi

Läs mer

Sydafrika stadspuls, safari och historia

Sydafrika stadspuls, safari och historia Sydafrika stadspuls, safari och historia 12 dagar i Sydafrika med svensktalande reseledare Reskod: ZA-2 Antal resdagar: 14 (varav 12 i Sydafrika) Pris Pris per person: 26 500 kr Vad ingår i priset? Flyg

Läs mer

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN METALLENS FÖRSKOLA TILL. www.finspang.se. Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL METALLENS FÖRSKOLA www.finspang.se Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun Kvalitetsredovisning 2009/2010 Hults förskola Eksjö Kommun 1 Innehållsförteckning: 1. Övergripande information 1.1 Fakta om Hults förskola 1.2 Ansvar för kvalitetsredovisningens innehåll 1.3 Rutiner och

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2011/2012 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2016 En vanlig vecka på Blomman: Efter frukost delar vi upp barnen antingen inne på avdelningen för fri lek en stund eller så går halva gruppen ut och resten stannar inne.

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer