Verksamheten är en sådan som alltid ska antas medföra betydande miljöpåverkan och något undersökningssamråd har därmed inte behövts.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamheten är en sådan som alltid ska antas medföra betydande miljöpåverkan och något undersökningssamråd har därmed inte behövts."

Transkript

1 Sida 1 (9) SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖRORD Westinghouse Electric Sweden AB (WSE) ansöker om fortsatt tillstånd enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen) för innehav och drift av Bränslefabriken på norra Finnslätten i Västerås samt för testriggen BURE inom Tegnérområdet i Västerås. Verksamheten kommer att ha samma inriktning och omfattning som tidigare. Skälet till ansökan är att nuvarande tillstånd är tidsbegränsat. Det upphör att gälla den 31 december Verksamheten är en sådan som alltid ska antas medföra betydande miljöpåverkan och något undersökningssamråd har därmed inte behövts. Denna samrådsredogörelse utgör MKB-bilaga 2 till den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som ingår som bilaga till WSEs tillståndsansökan. Samrådsredogörelsen visar hur WSE har uppfyllt informationsplikten och genomfört det avgränsningssamråd som ska ske enligt 6 kap miljöbalken, vilka synpunkter som har framkommit under samrådsprocessen samt hur dessa har beaktats när WSE har färdigställt tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. This document is the property of and contains Proprietary Information owned by Westinghouse Electric Sweden AB and/or its subcontractors and suppliers. It is transmitted to you in confidence and trust, and you agree to treat this document in strict accordance with the terms and conditions of the agreement under which it was provided to you. Any unauthorized use of this document is prohibited. Westinghouse Electric Sweden AB. All rights reserved. WSE 12.1_Bl14 rev 6,

2 Sida 2 (9) SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE SAMRÅDSMÖTE MED LÄNSSTYRELSEN OCH STRÅLSÄKERHETSMYNDIGHETEN Ett inledande samrådsmöte (avgränsningssamråd) med myndigheter hölls hos WSE i en möteslokal på Lunda i Västerås den 5 oktober Inför mötet hade ett skriftligt samrådsunderlag tagits fram och skickats ut. Kopia av samrådsunderlagets sammanfattning inklusive uppgift om vilka myndigheter som underlaget med kallelse till samrådsmötet har distribuerats till återfinns i bilaga 1 till denna samrådsredogörelse. Närvarade på samrådsmötet gjorde representanter för Länsstyrelsen i Västmanlands län (Lst) samt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Protokoll från samrådsmötet återfinns i bilaga 2 till denna samrådsredogörelse. De frågeställningar som togs upp och diskuterades samt de synpunkter som lämnades av Lst och SSM vid samrådet framgår av ovanstående protokoll. Efter samrådet har WSE mottagit ytterligare några synpunkter inför kommande MKB från SSM genom dokument SSM , daterat Detta dokument finns bifogat till protokollet i bilaga 2 till denna samrådsredogörelse. SAMRÅD MED SÄRSKILT BERÖRDA Rubricerat samråd har genomförts genom utskick av informationsbrev per post. Samrådstiden har varit drygt 3 veckor (beror på postgången i det enskilda fallet). Särskilt berörda har bedömts vara verksamheter i det direkta närområdet till Bränslefabriken och BURE-laboratoriet i Tegnérområdet. För avgränsning av vilka som kan anses vara särskilt berörda kring Bränslefabriken har den geografiska avgränsningen för beredskapszonen valts. Verksamheterna inom denna zon har identifierats via företagstavlan vid infarten till Finnslätten samt via sökningar på internet. Även fastighetsägare med lokaler för uthyrning på Finnslätten har informerats. Inga bostäder är belägna inom beredskapszonen, däremot en gymnasieskola. Denna har också fått informationsbrev om samrådet. Särskilt berörda av verksamheten i BURE-laboratoriet (i byggnad 296) på Tegnérområdet har bedömts vara fastighetägaren samt ABB som bedriver verksamhet i angränsande byggnader. Kopia av det utskickade informationsbrevet samt sändlistan återfinns i bilaga 3 till denna samrådsredogörelse.

3 Sida 3 (9) SAMRÅD MED ÖVRIGA BERÖRDA MYNDIGHETER OCH ORGANISATIONER Filen med samrådsunderlaget i sin helhet, tillsammans med ett följebrev, har skickats ut per mail till följande mottagare: Folkhälsomyndigheten Havs- och vattenmyndigheten Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Naturvårdsverket Trafikverket Västerås Stad Mälardalens Brand- och Räddningsförbund Mälarenergi AB Naturskyddsföreningens lokalavdelning Västerås Polisregion Mitt Vafab Miljö info@folkhalsomyndigheten.se havochvatten@havochvatten.se registrator@msb.se registrator@naturvardsverket.se trafikverket@ trafikverket.se kontaktcenter@vasteras.se mbr@mbrf.se post@malarenergi.se bengt.eb.jonsson@gmail.com registrator.mitt@polisen.se kundservice@vafabmiljo.se Samrådstiden har varit drygt 3 veckor. Följebrevets innehåll framgår av bilaga 4 till denna samrådsredogörelse. Tidigare, inför samrådsmötet den 5 oktober 2018, har hela det skriftliga samrådsunderlaget distribuerats till följande myndigheter: Länsstyrelsen Västmanlands län, Strålsäkerhetsmyndigheten samt Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Västerås Stad. SAMRÅD MED ALLMÄNHETEN OCH ÖVRIGA BERÖRDA Samråd med allmänheten har skett genom annonsering i lokalpressen. Annons har varit införd i Vestmanlands Läns Tidning, VLT, torsdagen den 1 november 2018 samt i gratistidningen Västerås Tidning, lördagen den 3 november VLT delas på torsdagar ut till samtliga hushåll i Västerås, så väl till prenumeranter som icke-prenumeranter. Västerås Tidning har liknande täckning i Västerås på lördagar. WSEs annons har även funnits tillgänglig i nätupplagan (på internet). Kopia av respektive annonskorrektur finns i bilaga 5 till denna samrådsredogörelse. ÖVRIG DIALOG Fortlöpande dialog under samrådstiden har skett med Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) genom möten på plats hos myndigheten. En preliminär ansökan har lämnats in till SSM som underlag. Den preliminära ansökan har kompletterat samrådsunderlaget vid dialogen med SSM. Skrivelse med kommentarer till den prelimininära ansökan har inkommit från SSM till WSE den 23 november 2018, dokumentnr: SSM Dokumentet finns bifogat som bilaga 6 till denna samrådsredogörelse.

4 YTTRANDEN, FRÅGOR OCH ÖVRIGA INKOMNA SYNPUNKTER Sida 4 (9) I tabellen nedan redovisas inkomna yttranden med anledning av utskicket av samrådsinformation till närbelägna verksamheter, annonseringen i lokalpressen samt mailutskicket till myndigheter, organisationer med flera. Även information om vilka som har avstått från att yttra sig lämnas. Datum Samrådspart Yttrande/fråga/synpunkt Bombardier Service Västerås Bombardier har just nu inga synpunkter så länge det bara är en förnyelse av befintligt tillstånd. Framkommer förändringar eller krav under eller efter ansökningstiden önskar Bombardier ytterligare information. Önskemålet om information avser sådana ev ändringar som kan påverka Bombardiers verksamhet eller fastigheter på något vis i framtiden. --- Folkhälsomyndigheten Havs- och vattenmyndigheten Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Havs- och vattenmyndigheten meddelar att man har tagit del av samrådsunderlaget samt att myndigheten avstår från att lämna synpunkter på underlaget, vilket inte ska ses som att man tagit ställning i sakfrågan eller till handlingarna i ärendet. MSB framför sammanfattningsvis att: Sevesosamråd (om aktuellt) också ska ske, men hålls separat i detta fall då det inte ingår i samrådet inför ansökan enligt kärntekniklagen Uranhexafluorids kemiska risker och hanteringen av ämnet ska beskrivas i MKB Naturvårdsverket Naturvårdsverket meddelar att man avstår att lämna yttrande i ärendet.

5 Sida 5 (9) Datum Samrådspart Yttrande/fråga/synpunkt Northvolt AB Northvolt bekräftar att man känner till att man uppför sin nya anläggning inom beredskapszonen för WSEs kärntekniska verksamhet. Northvolt frågar om det stämmer att det är förnyelse av tillståndet utan ändring av verksamheten, att beredskapszonen kommer att fortsatt vara densamma, miljöpåverkan inte ändras och inte heller något annat som skulle kunna ha en säkerhetsmässig påverkan på Northvolt Labs som just nu uppförs på östra sidan om Lugna gatan. WSE svarar att det är rätt uppfattat. Ingen ändring av ovan frågor till följd av kommande ansökan Trafikverket Trafikverket Region Öst meddelar att man har tagit del av remissunderlaget och att man inget har att erinra över detta Västerås Stad, Kontaktcenter Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen meddelar att man avstår från att komma in med synpunkter i ärendet Mälardalens Brand- och Räddningsförbund Mälarenergi AB Mälarenergi AO Vatten meddelar att man har tagit del av Westinghouse samrådsunderlag och har två synpunkter på texten i punkt femte stycket, respektive punkt tredje stycket: Kylvatten från testpatronen avleds till avloppsnätet. Westinghouse bör kontrollera om vattnet släpps till dagvattenledning eller spillvattenledning. Westinghouse bör även försäkra sig om att vattnet, innan det släpps till ledning, inte innehåller några andra ämnen som kan komma att påverka nedströms (reningsverket, slammet på reningsverket eller Mälaren). Ett mindre vattenflöde från TRYM-kretsen uppstår, samlas upp och provtas innan det släpps till spillvattennätet. Åtminstone ska de parametrar som finns med i Mälarenergis Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från industrier och andra verksamheter analyseras och kontrolleras innan vattnet släpps till spillvattenledning.

6 Datum Samrådspart Yttrande/fråga/synpunkt --- Naturskyddsföreningens --- lokalavdelning Västerås --- Polisregion Mitt --- Sida 6 (9) Privatperson Framförde önskemål om att få göra ett studiebesök på Bränslefabriken Strukton Rail AB Strukton Rail tackar för informationen om kommande tillståndsansökan enligt kärntekniklagen och meddelar att man inte har några frågor eller synpunkter. --- Vafab Miljö --- HUR AVGRÄNSNINGSSAMRÅDET HAR PÅVERKAT ANSÖKAN OCH MKB SYNPUNKTER VID SAMRÅDSMÖTET MED TILLSYNSMYNDIGHETER Efterfrågat resonemang kring klimatanpassning behandlas i MKB-kapitel Sårbarhet för klimatförändringar. Synpunkten att även människans miljö bör belysas i MKBn tillgodoses genom att frågan behandlas i flera olika avsnitt, t ex i MKB-kapitel 6.6 Människors hälsa där bland annat dos till allmänheten framgår. I MKB-kapitel 6.7 redovisas risker vid olycka/brand etc. De redovisade skyddsåtgärderna i kapitel 7.3 i MKBn avser såväl människors hälsa som miljön. När det gäller skydd av de anställdas hälsa (arbetsmiljö) så redovisas detta främst i ansökan enligt kärntekniklagen och inte i MKBn. Detta som en följd av att kärntekniklagen med följdlagstiftning, till skillnad från miljöbalken och miljöbedömningsförordningen, är tillämplig även när det gäller arbetsmiljö. SSM framförde vid samrådsmötet att WSE i handlingarna ska visa avsikten att anpassa hanteringen så att bästa tillgängliga teknik (BAT) utifrån vid tidpunkten rådande kunskapsläge används. BAT berörs i kapitel 8.1 i ansökan enligt kärntekniklagen. Användning av bästa möjliga teknik (BMT) enligt 2 kap 3 miljöbalken ingår i MKB-kapitel 8.2. Att BMT tillämpas framgår också genom redovisningarna av vidtagna skyddsåtgärder i kapitel i MKBn. I tillståndsansökan redovisas bästa möjliga teknik i kapitel

7 Sida 7 (9) När det gäller synpunkten att WSE bör tillse att allmänheten kan förstå MKBn har WSE utformat MKBn med lägre teknisk detaljeringsgrad än ansökan. Bilder från verksamheten har tillförts i MKB-dokumentet för att underlätta förståelsen. SYNPUNKTER FRÅN MYNDIGHETER OCH ORGANISATIONER MED FLERA Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Frågan om Seveso kommer WSE att utreda och hantera skilt från tillståndsprocessen enligt kärntekniklagen. Detta framgår nu tydligare i MKB än vad som var fallet i samrådsunderlaget. Sevesofrågan redovisas i MKB-kapitel Generell beskrivning av hantering av kemiska produkter ingår i MKB-kapitel 6.2. Konventionella olycksrisker redovisas i MKB-kapitel Försiktighetsprincipen och utbytesprincipen tillämpas avseende kemiska produkter. Detta redovisas i MKB-kapitel 8.2 och 8.3. Uranhexafluorids kemiska risker beskrivs i MKB-kapitel Mälarenergi AB, Affärsområde Vatten Den delmängd av kylvattnet som har varit i kontakt med testpatronen provtas för att säkerställa att det inte innehåller uranförorening innan det släpps ut till spillvattennätet. Övrigt kylvatten släpps ut till dagvattennätet. Kylvattnet innehåller enbart rent vatten, det vill säga utan tillsatser eller föroreningar. Denna redovisning har förtydligats i MKB-kapitel 3.3.2, jämfört med i samrådunderlaget. I MKB-kapitel har ett förtydligande gjorts jämfört med i samrådsunderlaget när det gäller utsläpp av vatten från TRYM. Som framgår av samrådsunderlaget och MKBn ingår provkretsen TRYM inte i tillståndsansökan enligt kärntekniklagen. Strålsäkerhetsmyndigheten, dokument SSM De av SSM lämnade synpunkterna rörande MKB har sammanfattningsvis föranlett följande åtgärder: När det gäller uppgiften om att SSM har gett WSE ett godkännande att hantera OSEUPmaterial har en tydligare skrivning gjorts i bland annat MKB-kapitel 4.3 jämfört med i samrådsunderlaget. Det framgår att godkännandet avser 30 ton OSEUP-material och att det rör sig om en tidsbegränsad försöksverksamhet som ska utvärderas. Avvecklingsplanen har lagts till som referens i MKB-kapitel 13 och kort beskrivning av innehållet i den finns i MKB-kapitel

8 Sida 8 (9) Det rättsliga läget i frågan om framtida förändrad hantering av kvävehaltigt processvatten har klargjorts och framgår av texten i MKB-kapitel Att effekterna av utsläppen av uran från verksamheten är små verifieras i MKB-kapitel 6. Kapitel 6 om miljöeffekter har fördjupats jämfört med texten i samrådsunderlaget och sammanställningar av utsläpp till luft och vatten de tre senaste åren redovisas. MKB-kapitel 8.4 om hushållningsprincipen har utvecklats bland annat vad gäller uranåtervinning ur vätskeformigt avfall. I inledningen av MKB-kapitel 12.3 finns en kort beskrivning av risker med redovisade osäkerheter i underlaget för MKBn. Strålsäkerhetsmyndigheten, dokument SSM De av SSM lämnade synpunkterna rörande tillståndsansökan har sammanfattningsvis föranlett följande åtgärder: I kapitel 4.3 i ansökan har förtydligats att det som redovisas i detta kapitel utgör exempel på rapportering till SSM och således inte en lista över samtliga rapporterings- och redovisningskrav. När det gäller ansvarsförsäkring, kapitel 5.4, har SSM önskat ta del av årsredovisningar och organisationsscheman på koncernnivå. Dessa skickas in separat till SSM. Kapitel 8.8 som behandlar ledning och styrning av kärnämneskontroll har omarbetats. Kapitel 9 som rör säkerhetsledning har kompletterats med en mer utförlig organisationsbeskrivning, förtydligats med avseende på att de globala kraven inte kan överrida nationella kravbilder, samt kompletterats med en beskrivning av principerna för hur ansvar och befogenheter hanteras i ledningssystemet. I kapitel 11.9 har omformulering skett med avseende på åtgärder som planeras till följd av produktion med OSEUP. I kapitel redovisas vad som sker med utsläppen baserat på nuvarande produktion vid användning av OSEUP. Dessutom förs ett resonemang avseende persondoser till individ i allmänhet till följd av maximal tillverkning enligt gällande tillstånd och med inblandning av OSEUP. De resulterande individdoserna blir c:a 10 % högre än om tillverkningen baserades på uranmaterial som normalt förekommer i verksamheten. I kapitel har ett förtydligande gjorts angående kopplingar till de dispenser som krävs enligt kapitel 12.

9 Sida 9 (9) I vilka fall planerat eller befintligt omhändertagande i form av deponering sker med stöd av beslut om dispenser har förtydligats. Texten: Dispensen omfattar avfallstyperna kalciumfluorid, kalciumhydroxid, sand och tegel samt byggavfall. har lagts till i kapitel samt Slutligt omhändertagande för lakrester från uranåtervinningen redovisas i kapitel genom tillägg av texten Det material som varken kan friklassas eller deponeras mellanlagras till ett framtida slutförvar, SFL. Synpunkten att det inte framgår vad en kommande dispens avser för brännbart avfall med mindre än 1000 ppm uran i kapitel har inte föranlett någon ändring. Det framgår av texten att det gäller allt brännbart avfall. Med anledning av synpunkten att det för RMA fasta material i kapitel inte framgår vilket omhändertagande som avses med en kommande dispens eller vad för destruktion som avses har texten ändrats till: RMA fasta material ska destrueras vid Fortum alternativt direktdeponeras på klass-1 deponi förutsatt erhållen dispens från SSM. När det gäller kapitel 13 som behandlar fysiskt skydd, har detta kompletterats med informationssäkerhet, övergripande redogörelse över skydd och system samt övergripande redogörelse över ansvar/organisation. Generellt i ansökan har resonemangen utvecklats i stället för att lägga till hänvisningar till referenser. BILAGOR 1. Samrådsunderlagets sammanfattning och distributionslista, QEHS Protokoll från avgränsningssamrådsmöte den 5 okt 2018, EP Informationsbrev, EP samt sändlista 4. Exempel på följebrev i mailutskick av samrådsunderlaget till myndigheter och organisationer, EP Annonskorrektur, VLT och Västerås Tidning 6. Kommentarer till den prelimininära ansökan, SSM

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige Samråd För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken Miljösamverkan Sverige Tillstånd enligt miljöbalken I många fall måste du ha ett tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Bilaga 3 till MKB Hälsingeskogens Vindkraftpark - Samrådsredogörelse

Bilaga 3 till MKB Hälsingeskogens Vindkraftpark - Samrådsredogörelse Bilaga 3 till MKB Hälsingeskogens Vindkraftpark - Samrådsredogörelse Enligt 6 kap 4 miljöbalken ska den som avser söka ett miljötillstånd samråda med allmänhet, särskilt berörda och myndigheter. Här följer

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Linjekoncession Lindessjön Samrådsredogörelse

Linjekoncession Lindessjön Samrådsredogörelse Linjekoncession Lindessjön Samrådsredogörelse 2016-01-25 Flygfoto över aktuellt område. Källa: Eniro Ändring av befintlig 40 kv- luftledning söder om Lindessjön, Lindesbergs kommun Linjekoncession Lindessjön-

Läs mer

Tillståndsansökan Malmporten bilaga 4. Malmporten i Luleå. Samrådsredogörelse Fördjupning av farleder mm

Tillståndsansökan Malmporten bilaga 4. Malmporten i Luleå. Samrådsredogörelse Fördjupning av farleder mm Tillståndsansökan Malmporten bilaga 4 Malmporten i Luleå Samrådsredogörelse 2015-10-16 Malmporten i Luleå Samrådsredogörelse Fördjupning av farleder med mera Datum Uppdragsnummer 1320009291 Utgåva/Status

Läs mer

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223.

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223. 1.Förstudie 1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och 19-21 miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, 18-21 VVFS 2007:223. Förstudie krävs alltid vid byggande av väg samt

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen

Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen Regeringen Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande Datum: 2019-08-29 Diarienr: SSM2018-3592 Process: 6.1 Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER ÅBY-ALEBO OCH KÄRNEBO

SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER ÅBY-ALEBO OCH KÄRNEBO www.statkraftsodra.com Bilaga C8 SAMRÅDSREDOGÖRELSE VINDPARKER Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE 3 2.1

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse Westinghouse Electric Sweden AB 72 63 Västerås Beslut Vårt datum: 206-02- Er referens: ES 4-337 Diarienr: SSM204-4949 Handläggare: Veronika Lilliehorn Telefon: +46 8 799 484 Beslut om förlängd giltighetstid

Läs mer

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1431235 Ärende Handläggare Mikael Gontier Er referens SSM2011-2426-163 Kvalitetssäkrad av Godkänd av Kommentar Sida 1(5) Datum

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Under våren 2003 lämnade parterna i Samråds- och MKB-grupp Forsmark synpunkter på en arbetsversion

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för befintlig 40kV markkabel mellan Eksjö och Sjöäng i Eksjö kommun

Ansökan om förlängning av nätkoncession för befintlig 40kV markkabel mellan Eksjö och Sjöäng i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Ansökan om förlängning av nätkoncession för befintlig 40kV markkabel mellan Eksjö och Sjöäng i Eksjö kommun December

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 Göteborg Elin Andersen Annika Ryegård Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Upplägg Naturvårdsverkets vägledning

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

Yttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Yttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) 14 Sweco AB Gjörwellsgatan 22 112 60 Stockholm Remissyttrande Miljöbedömningar ISBN 978-91-38-24477-7 Yttrande över Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Sweco har beretts möjlighet att yttra sig över

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län MKB-bilaga 2 Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje April 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Väg 40 förbi Eksjö SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Eksjö kommun, Jönköpings län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, Projektnummer:

Väg 40 förbi Eksjö SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Eksjö kommun, Jönköpings län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 40 förbi Eksjö Eksjö kommun, Jönköpings län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-09-30 Projektnummer: 108206 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E 18 Tullstation Hån. Årjängs kommun, Värmlands län. Vägplan,

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E 18 Tullstation Hån. Årjängs kommun, Värmlands län. Vägplan, SAMRÅDSREDOGÖRELSE E 18 Tullstation Hån Årjängs kommun, Värmlands län Vägplan, 2016-09-30 Trafikverket Postadress: Box 1051, 651 15 Karlstad E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Samrådsredogörelse

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-11-11 Projektnummer: V87 833 333 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun September

Läs mer

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse Dokumentstatus: Godkänt Westinghouse Electric Sweden AB 721 63 Västerås Beslut Vårt datum: 2016-05-26 Er referens: 16-046 Diarienr: SSM2014-4949 Handläggare: Veronika Lilliehorn Telefon: +46 8 799 4184

Läs mer

Miljösamverkan Sveriges webbinarium om nytt 6 kap. miljöbalken den 9 februari Frågor och svar 1 (11)

Miljösamverkan Sveriges webbinarium om nytt 6 kap. miljöbalken den 9 februari Frågor och svar 1 (11) Miljösamverkan Sveriges webbinarium om nytt 6 kap. miljöbalken den 9 februari 2018 Frågor och svar 1 (11) Förord Denna promemoria innehåller de frågor som inkom under Miljösamverkan Sveriges webbinarium

Läs mer

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg Tranås kommun, Jönköpings län Vägplan, Granskningshandling, 2018-06-08 Projektnummer: 158 023 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse

Läs mer

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se 2011-12-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar sfr.samrad@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun September

Läs mer

Väg 84 Hede gång- och cykelväg

Väg 84 Hede gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 84 Hede gång- och cykelväg Härjedalens kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-28 Projektnummer: 145074 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186, 871

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Planerad 130 kv kraftledning mellan Hageskruv och Nybro

Planerad 130 kv kraftledning mellan Hageskruv och Nybro E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Planerad 130 kv kraftledning mellan Hageskruv och Nybro Uppvidinge, Nybro och Lessebo kommuner September 2015 Bg:

Läs mer

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE SVENSKA S KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista 2017-05-15 2016/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Redogörelse för genomfört samråd enligt 6 kap miljöbalken angående ombyggnation av fem stycken

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E18 Ekebykorset. Karlskoga Kommun, Örebro Län. Samrådsunderlag, ,rev Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E18 Ekebykorset. Karlskoga Kommun, Örebro Län. Samrådsunderlag, ,rev Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE E18 Ekebykorset Karlskoga Kommun, Örebro Län Samrådsunderlag, 2017-11-06,rev 180216 Projektnummer: 152644 Trafikverket Postadress: Box 1333, 701 13 Örebro E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

BESLUT 1 (9) 2003-01-10 551-6359-01. Svensk Kärnbränslehantering AB Box 5864 102 40 STOCKHOLM

BESLUT 1 (9) 2003-01-10 551-6359-01. Svensk Kärnbränslehantering AB Box 5864 102 40 STOCKHOLM BESLUT 1 (9) Svensk Kärnbränslehantering AB Box 5864 102 40 STOCKHOLM Tidigt samråd och fråga om betydande miljöpåverkan enligt 6 kap. 4 miljöbalken (1998:808) inför tillståndsprövning enligt miljöbalken

Läs mer

Utökad mellanlagring 1

Utökad mellanlagring 1 Utökad mellanlagring 1 SVAFO SVAFO:s uppgift är att på ett säkert och miljömässigt ansvarsfullt sätt avveckla kärntekniska anläggningar, ta hand om kärnavfall från den tidiga svenska kärnforskningen samt

Läs mer

Beslut om dispens för deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om dispens för deponering av avfall från Westinghouse Dokumentstatus: Godkänt Westinghouse Electric Sweden AB 721 63 Västerås Beslut Vårt datum: 2018-04-05 Er referens: ES 17-207 Diarienr: SSM2017-3345 Handläggare: Veronika Ingeström Telefon: +46 8 799 41

Läs mer

BESLUT 1 (10) Svensk Kärnbränslehantering AB Box STOCKHOLM

BESLUT 1 (10) Svensk Kärnbränslehantering AB Box STOCKHOLM BESLUT 1 (10) 0882-137 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 5864 102 40 STOCKHOLM Tidigt samråd och fråga om betydande miljöpåverkan enligt 6 kap. 4 miljöbalken (1998:808) inför tillståndsprövning enligt

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne Projektnummer: 87733334 Växjö kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2016-12-01 Yta för bild Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

P Samrådsredogörelse. Samråd enligt miljöbalkens 6:e kapitel 4 avseende mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle

P Samrådsredogörelse. Samråd enligt miljöbalkens 6:e kapitel 4 avseende mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle P-10-34 Samrådsredogörelse Samråd enligt miljöbalkens 6:e kapitel 4 avseende mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Svensk Kärnbränslehantering AB September 2010 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Samrådsredogörelse. Bilaga 3

Samrådsredogörelse. Bilaga 3 Bilaga 3 Samrådsredogörelse Ansökan om Tillstånd för uppförande och drift av en biogasanläggning med tillhörande reningsverk på del av Gravarne 3:1, Sotenäs kommun, Västra Götalands län. Smögen 2014-12-22

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning

Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning Välkomna att samråda med oss om framtidens verksamhet på Löt avfallsanläggning SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg,

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Bilaga 1 Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Samrådsredogörelse Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037 7326 Telefon 08-606 00 00 ellevio.se

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2017-02-06 Projektnummer: V87 833 333 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018

Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018 Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018 Miljöbedömning nytt 6 kap. miljöbalken Anna Marcusson Förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Avsnittets innehåll Bakgrund Syfte Begrepp och process Miljöeffekter

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2019-01-24 Er referens: F-0083754 Diarienr: SSM2018-3221 Handläggare: Lars Skånberg Telefon: +46 8 799 4274 Dispens med

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Yttranden och

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1.

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1. Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2015-10-16 2338313 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NR-C Öppen STURE

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Sida 1 (71) Westinghouse Electric Sweden AB Miljökonsekvensbeskrivning Icke-teknisk sammanfattning Bakgrund Westinghouse Electric Sweden AB (WSE) ansöker om förnyat tillstånd enligt 5 lagen (1984:3) om

Läs mer

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 Redovisning i Östhammar 17 december 2008 Innehåll Allmänna synpunkter Förslag till komplettering Förslag till samrådsfrågor Övriga bedömningar och synpunkter Regeringsbeslut

Läs mer

Vindpark Älgkullen Samrådsredogörelse

Vindpark Älgkullen Samrådsredogörelse Vindpark Älgkullen Samrådsredogörelse 2015-01-05 MEDVERKANDE BESTÄLLARE Stena Renewable AB Box 7123 402 33 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 3 KONTAKTPERSONER Pia Hjalmarssom Tel: +46 31 85 53 96

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark)

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) Samrådsredogörelse 1(5) 214 214 tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) inom gällande detaljplaner: 0581-88/6, 05-KIM-293, 05-KIM-502, 0581-P94/7,

Läs mer

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Granskningsutlåtande 1(8) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 18 november 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 5 2.1 Länsstyrelsen i Blekinge län 5 2.2 Ronneby kommun 5 2.3 Försvarsmakten 5 2.4 Skanova 5 2.5 Riksantikvarieämbetet 5 2.6 Sveriges

Läs mer

Industriutsläppsdirektivet (IED)

Industriutsläppsdirektivet (IED) Industriutsläppsdirektivet (IED) Svenskt genomförande Industriutsläppsförordningen (2013:250) Miljöprövningsförordningen (2013:251) Förordn. om stora förbränningsanläggningar (2013:252) Förordn. om avfallsförbränning

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Välkomna! J O H A N N A E RS B O RG, E N E TJÄ R N N AT U R N Y T T 6 KA P. M I L J Ö BA L K E N F RÅ N 1 JA N UA R I

Välkomna! J O H A N N A E RS B O RG, E N E TJÄ R N N AT U R N Y T T 6 KA P. M I L J Ö BA L K E N F RÅ N 1 JA N UA R I Välkomna! M I L J ÖSA M V E R KA N SV E R I G E J O H A N N A E RS B O RG, E N E TJÄ R N N AT U R M I L J Ö B E D Ö M N I N GA R N Y T T 6 KA P. M I L J Ö BA L K E N F RÅ N 1 JA N UA R I 2 0 1 8 ST RAT

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

Hej. Martin Sjödahl Enhetschef Analysenheten Växt- och miljöavdelningen Jordbruksverket

Hej. Martin Sjödahl Enhetschef Analysenheten Växt- och miljöavdelningen Jordbruksverket Från: Martin Sjödahl [mailto:martin.sjodahl@jordbruksverket.se] Skickat: den 22 november 2011 14:22 Till: Frindberg, Henrik Kopia: registrator; Christel Gustafsson Ämne: Samråd angående ny deponi Halmstad

Läs mer

Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken.

Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken. DETALJPLAN FÖR Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken. VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 15KS/6 PBL (2010:900) Datum: 2017-10-09 Samhällsbyggnadsavdelningen GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR Sund 1:15

Läs mer

Jakobshyttan - Degerön

Jakobshyttan - Degerön SAMRÅDSREDOGÖRELSE Jakobshyttan - Degerön Motala kommun, Östergötlands län Järnvägsplan, 2016-05-24 Projektnummer: 144747 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress: Järnvägsgatan

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor Samrådsredogörelse Bilaga M1 b Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606 00 00 Org.nr: 556037-7326 Samordnare tillståndsfrågor Samråd och MKB NEKTAB Sågaregatan 22 46132 Trollhättan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2017:955 Utkom från trycket den 14 november 2017 utfärdad den 2 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg E14 Vik Frönäset. Åre kommun, Jämtlands län. Vägplan, Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg E14 Vik Frönäset. Åre kommun, Jämtlands län. Vägplan, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E14 Vik Frönäset Åre kommun, Jämtlands län Vägplan, 2017-02-10 Projektnummer: 101587 1 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Trafikverket, Box 388, 831

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Fågelhult 1:12 i Hjortkvarn, Hallsbergs kommun

Detaljplan för fastigheten Fågelhult 1:12 i Hjortkvarn, Hallsbergs kommun 1(5) SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2012-05-31 Dnr TPN 2012/8 Teknik- och plannämnden Hallsbergs kommun Detaljplan för fastigheten Fågelhult 1:12 i Hjortkvarn, Hallsbergs kommun Rubricerad detaljplan handlades tidigare

Läs mer

Plankarta Planbestämmelse om huvudmannaskap tas bort.

Plankarta Planbestämmelse om huvudmannaskap tas bort. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer: KS:2018:530 UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR KVARTERET HACKSPETTEN Del av Malmberget 8:17, Robsam 1:1 m.fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Läs mer

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅD Samråd har hållits under tiden 26 april till 17

Läs mer

Sulfidjordshantering Skravelsjö 2:15

Sulfidjordshantering Skravelsjö 2:15 Samrådsredogörelse Sulfidjordshantering Skravelsjö 2:15 Umeå kommun, Västerbottens län 2017-08-22 TRV 2016/56675 Trafikverket Region Nord Postadress: Box 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk 17 november 2015 Dagordning Introduktion och presentation av deltagarna Redovisning från Vattenfall - Bakgrund - Projektet - Ansökan ändringstillstånd

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG

KOMPLETTERANDE SAMRÅDSUNDERLAG UPPDRAG Tillstånd Kungsängsverket UPPDRAGSNUMMER 1186628000 UPPDRAGSLEDARE Stina Welander UPPRÄTTAD AV Alexandra Rixen DATUM 1. Bakgrund Kungsängens avloppsreningsverk behandlar det kommunala avloppsvattnet

Läs mer

Reglerna om vägutredning finns i 14b väglagen, 23a vägkungörelsen samt 1-17 och VVFS 2007:223.

Reglerna om vägutredning finns i 14b väglagen, 23a vägkungörelsen samt 1-17 och VVFS 2007:223. 2 Vägutredning 2. Vägutredning Reglerna om vägutredning finns i 14b väglagen, 23a vägkungörelsen samt 1-17 och 22-30 VVFS 2007:223. I 6 kap. miljöbalken finns ytterligare regler som styr arbetet med miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark)

Samrådsredogörelse. tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) Samrådsredogörelse 1(5) 214 214 tillhörande ändring av detaljplan för del av gemensamhetsanläggningen Norsholm ga:4 (allmän platsmark) inom gällande detaljplaner: 0581-88/6, 05-KIM-293, 05-KIM-502, 0581-P94/7,

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2019-02-21 Er referens: 2018-13391 Diarienr: SSM2019-82 Handläggare: Marika Andersson Telefon: +46 8 799 4418 Dispens med anledning

Läs mer

Grums bangårdsåtgärder

Grums bangårdsåtgärder SAMRÅDSREDOGÖRELSE Grums bangårdsåtgärder Grums kommun, Värmlands län Järnvägsplan, 2019-04-24 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket Postadress: Hamntorget, 652 26 Karlstad E-post: investeringsprojekt@trafikverket.se

Läs mer

Väg 622 Landafors. Samrådsredogörelse vattenverksamhet. Permanent grundvattensänkning vid vägport Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Väg 622 Landafors. Samrådsredogörelse vattenverksamhet. Permanent grundvattensänkning vid vägport Bollnäs kommun, Gävleborgs län Samrådsredogörelse vattenverksamhet Väg 622 Landafors Permanent grundvattensänkning vid vägport Bollnäs kommun, Gävleborgs län 2015-03-31 Projektnummer: 138238 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse vattenverksamhet,

Läs mer

EKOSYSTEM- TJÄNSTER I SPECIFIKA MILJÖ- BEDÖMNINGAR

EKOSYSTEM- TJÄNSTER I SPECIFIKA MILJÖ- BEDÖMNINGAR EKOSYSTEM- TJÄNSTER I SPECIFIKA MILJÖ- BEDÖMNINGAR MILJÖBEDÖMNING FÖR VERKSAMHETER OCH ÅTGÄRDER Översiktlig processbeskrivning Naturvårdsverket 1 Swedish Environmental Protection Agency 2017-12-19 Observera

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-03-23 P 2015 000001 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Plåtslagaren 38 m.fl., Falköpings tätort, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer