Kompletterande åtgärder Etapp 2 Skånevård Sund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletterande åtgärder Etapp 2 Skånevård Sund"

Transkript

1 Kompletterande åtgärder Etapp 2 Skånevård Sund Etapp 2 innehåller ytterligare nödvändiga åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Underlagen ska inrapporteras till koncernkontoret och behandlas politisk inom Sjukvårdsnämnd Sund 8 nov samt regionstyrelsen 7 dec. Nedan följer återredovisningen av ytterligare resultatförbättrande åtgärder inom Skånevård Sund, enligt prioriterade utvecklingsområden. Underlaget avgränsas i stor utsträckning till division somatisk sjukhusvård då övriga divisioner inom förvaltningen har en ekonomi i balans. Dock förekommer det åtgärder som är förvaltningsövergripande. 1. Fortsatt systematiskt förbättringsarbete och kvalitetsutveckling på bredden i alla verksamheter. Patientsäkerhet är en stående punkt vid förvaltningens, divisionens och verksamhetsområdenas ledningsgruppsmöten. Divisionen har utformat och implementerat ett ledningssystem för patientsäkerhet med möjlighet till digital uppföljning på enhetsnivå, vilket resulterat i förbättrade resultat för en rad patientsäkerhetsparametrar. Därtill används Gröna korset numera för daglig styrning av patientsäkerhetsarbetet på många enheter. Patientsäkerhetsronder och utbildning i patientsäkerhetsarbete och suicidprevention (SPiSS) genomförs regelbundet. Händelseanalyser, riskanalyser och klagomålsanalyser utförs i ökad omfattning i lärande och riskminimerande syfte. Ett systematiskt arbete för att minska antalet vårdrelaterade infektion pågår. Vid Lasarettet i Trelleborg fortgår projektet Framtidens vårdavdelning enligt plan. Målet är att öppna en modern, attraktiv vårdavdelning med patientfokus, nytänkande, nya arbetssätt, ökad grad av e-hälsa och goda förutsättningar för utbildning. Nätverket av läkemedelsansvariga läkare och sjuksköterskor utvecklas, med målet att öka följsamheten till regionala riktlinjer och minska risk för felaktig läkemedelsbehandling. Vid akutmottagningen på Helsingborgs lasarett används daglig styrning för att minska variationen i arbetsbelastning och korta väntetiderna. Detta tillsammans med omdisponering av slutenvårdsresurser och nyttjande av externa förhyrda lättvårdsplatser (Sommarsol) har lett till fler tillgängliga vårdplatser och avsevärt färre övernattande patienter på akutmottagningen. Målet är inga utlokaliserade patienter, mindre än 1 % överbeläggningar och avsaknad av vårdrelaterade trycksår grad 2-4. Skånevård Sund fortsätter utvecklingen av standardiserade vårdförlopp för cancer (SVF) tillsammans med nystartat diagnostiskt centrum vid Helsingborgs lasarett. Resultaten överträffar andra förvaltningars, men ska förbättras ytterligare. För att öka antalet organdonatorer och minska kötiden till organtransplantation har förvaltning Sund inrättat ett donationsråd. Divisionen involverar i tilltagande omfattning patienter och närstående i utvecklingen av vården.

2 Flera verksamheter vid Helsingborgs lasarett har ackrediterats att bedriva universitetssjukvård, vilket innebär förbättrade möjligheter till forskning och implementering av vetenskapligt belagda metoder. Divisionen arbetar aktivt med vårdprogram för sepsis, vilket i välrenommerade studier visats spara liv och avsevärda kostnader för intensivvård. Tillgängligheten är lägre än målnivån inom många enheter, både när det gäller åtgärd och besök. Kvalitetssäkring av väntelistor pågår och verksamhetsområde AnOpIVA arbetar med att förbättra operationssalsutnyttjandet. Arbete pågår för att minska antalet oplanerade återinläggningar inom 30 dagar. Verksamhetsområde ögon, öron gynekologi och obstetrik har gjort en extra satsning på ögonbottenundersökningar av diabetiker. Verksamhetsområde barn och ungdom nyttjar kvalitetsregister för kontinuerliga förbättringar. Inom verksamhetsområde specialiserad medicin kommer allt fler patienter utrustas med apparatur för kontinuerlig blodsockermätning, för stabilare reglering av blodsockernivån i enlighet med nationella riktlinjer. arbetar med att förbättra flödet och uppföljningen av hjärtpatienter efter övertag av Capios kardiologiverksamhet. En ny förbättrad process som bygger på rehabilitering i hemmet har utvecklats inom verksamhetsområde specialiserad medicin för patienter med lätta till måttliga strokesymtom och god rehabiliteringspotential. Verksamhetsområde barn- och ungdom arbetar med att förbättra trombolysprocessen med stöd av förbättrade PM. Ett samarbete mellan verksamhetsområde barn-och ungdomsmedicin och ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) har etablerats för barn i behov av korta vårdinsatser inom olika sjukdomsgrupper. 2. Digitalisering E-hälsa och implementering av de nya arbetssätt som möjliggörs genom detta. Ökad användning av befintliga e-tjänster i 1177 Vårdguiden, samt nyttjande av nya regionala e- tjänster i olika former kan bidra till stärkt patientinflytande, ökad tillgänglighet, mer jämlik vård och ökad delaktighet i den egna vården samt ett bättre nyttjande av personella och ekonomiska resurser. Utifrån ovanstående bakgrund utformar förvaltningen en metod för att möjliggöra strukturerat införande av invånartjänster för e-hälsa i Skånevård Sund. Genom att ta fram ett ledningssystem som innehåller en organisation med roller och ansvar ska spridning av information och införande av nya tjänster samt ökat användande av befintliga tjänster underlättas. 3. Utveckling av den nära vården hälso- och sjukvården för äldre och säkerställd tillämpning av det nya hälso- och sjukvårdavtalet med de skånska kommunerna. Samarbete pågår för att implementera HS-avtalet. Divisionens samtliga lasarett arbetar tillsammans med PV och kommun, bl.a. när det gäller hemtagningsteam/mobila vårdteam.

3 Vid Lasarettet Trelleborg har projektet Framtidens vårdavdelning startat. Syftet är att skapa en avdelning med hög vårdkvalitet och en effektiv vårdprocess där digitalisering och e-hälsa till fullo utnyttjas. Målgruppen är multisjuka äldre. Avdelningen arbetar för snabba inskrivningsprocesser och samarbete med vårdgrannar. Samverkan gällande hälso- och sjukvårdavtalet och hälsostad Trelleborg sker fortlöpande med kommuner och primärvård. Verksamheten med Geriatriska Sjukhusanslutna teamet (GerSAT) vid Helsingborgs lasarett har nu ca 175 av de tilltänkta 225 personer inskrivna i teamet. Rutiner fungerar numera väl - likaså samarbetet med primärvården och kommunen. Hemtagningsteamet kommer igång). Målgruppen är akutmottagningens mångbesökare över 75 år - även de utan hemsjukvård. Helsingborgs Kommun har ett hemtagningsteam som lasarettet samarbetar med från den geriatriska avdelningen. GerSAT Verksamhet och resultat bedöms som goda kan med nöjda patienter och anhöriga. Utvärdering kvalitativt kommer att ske under våren. Huvudresultaten fås först om ca 2,5 år när vi har följd patienterna över två år och jämför med kontrollgruppen. 4. Utveckling av hälsofrämjande och förebyggande insatser som kan bidra till minskat vårdbehov och ökad kostnadseffektivitet. Division Primärvård I primärvården arbetssätt ingår att vi arbetar aktivt med hälsofrämjande, proaktiva insatser t.ex. pratar kost, motion, rökavvänjning, alkohol/riskbruk, promenadgrupper grupper för psykiskohälsa, stress, sömn. Vinsten av detta är svåra att värdera i pengar och kan sannolikt endast hämtas hem på lång och mycket lång sikt i form av en friskare befolkning och minskade vårdkostnader. 5. Fortsatt fokus på förbättrad tillgänglighet med särskild inriktning på effektivitet i operationsplaneringen och en gemensam operationskö i Region Skåne. Inom division somatisk sjukhusvård pågår arbete för att öka kapacitetsutnyttjandet på verksamhetsområdets olika operationsenheter. Specifika operationsprocesser kommer att genomlysas och i högre grad standardiseras och därigenom också effektiviseras. Optimerad produktionsplanering och förbättrad synkronisering avseende schemaläggning av operatörer. Det pågår arbete för att utveckla Dagkirurgiska enheter (DKE) där patienten numera skrivs in direkt och inte via avdelning. Det nya arbetssättet minskar belastningen på vårdavdelningar och frigör vårdplatser. Kökvalitet till operation nu och i framtiden I direkt anslutning till RD:s beslut gjordes en akut granskning av operationskön. Detta genomfördes inom samtliga VO som har kö till operation. Kvalitetssäkring kräver medicinsk bedömning på enhetsnivå och ansvariga läkare har utsetts inom alla verksamheter.

4 Inom divisionen behövs ett långsiktigt arbete kring operationskö och operationsplanering. Divisionen, har idag till sitt förfogande 32 öppna op-salar fördelat på fyra operationsenheter. Det genomförs kirurgi inom samtliga opererande specialiteter som finns inom divisionen samt tandoch käkkirurgi. Arbetet för att möta RDs beslut delas upp i tre steg. 1. Kökvalitet Det bildas ett närverk av samtliga op-koordinatorer (fr de opererande specialiteterna). Detta nätverk kommer att organiseras och ledas enligt samma modell som miljöledningssystemet. Med detta förväntas vi uppnå: o Gemensamma rutiner som följer regionens riktlinjer o Gemensamma standardiserade arbetssätts o Erfarenhetsutbyte mellan koordinatorerna o Samordning av kö-kvalitets arbetet 2. Samordning av kö till operation (inom divisionen) och samordning av produktion Taktiskt forum, strategiska frågor för att optimera kapacitetsutnyttjandet inom alla operationsenheter Detta sker vid möten 1 ggr i månaden. Samtliga opererande specialiteter närvarar tillsammans med representant från Op-enhet. Vid dessa möten fördelas op-utrymmet efter störst behov i förhållande till medicinsk prioritet och kösituation. Punkt A ovan är på divisions nivå. Motsvarande möten hålls sedan på varje op-enheten för att säkerställa och implementera beslut under punkt a ovan. Vid dessa möten deltar också representanter från andra opererande verksamheter som nyttjar divisionens opkapacitet. 3. Införande av driftchef operationsplanering Sund Driftchef, en funktion inom AN/OP/IVA med uppdrag produktionsplanering, samordning och uppföljning av den planerade operationsverksamheten. Rapporterar till Taktiskt Forum. Fokus på Trelleborg, Landskrona och Ängelholm där vi har FV övergripande verksamhet. Är också kontakt person mot övriga förvaltningar i planering och diskussion kring operationsproduktion i ett regionalt perspektiv. Delar av de tre ovanstående punkterna är redan införda. Andra delar behöver implementeras. Detta kommer ske och vara i full drift till 15 november. 6. Stärka ledarskapet enligt framtagna fokusområden, med särskilt beaktande av att utveckla det nära HR-stödet. Förvaltningsövergripande I verksamhetsplanen 2017 framgår att förvaltningen ska genomföra en satsning på första linjens chefer. Satsningen syftar till att stärka ledarskapet och dessutom ge stöd åt chefsrollen. Detta är enbart en del av helheten och sammantaget krävs det en gemensam ledarskapsplattform som dessutom genomsyrar hela organisationen (inte enbart en förvaltning) för att lyckas med att stärka ledarskapet. Plattformen ska utgå från ett systematiskt förhållningssätt. Det innebär bl. a. att tydliggöra hur man ser på ledarskap och utifrån detta kan särskilda satsningar eller åtgärder genomföras. Inom Skånevård Sund pågår t.ex. Introduktion för chefer Förvaltningen har pågående program som riktar sig till morgondagens chefer Ledarskapsutveckling divisionsanpassade

5 Program för potentiella chefer Mentorskapsprogram regionalt Ta fram årshjul kring chefens uppgift, inkl. analys om åtgärder, kompetensutveckling etc Arbetsmiljöutbildningar genomförs System, utbildning, processer och uppföljning för att supportera arbetet kring minskning av sjukfrånvaron Med utgångpunkt från ovan är det sannolikt att verksamheterna når Högre produktivitet och effektivitet Minskad personalomsättning (en rekrytering beräknas kosta ca 700 enligt RS) Attraherar högre kompetens Minskad sjukfrånvaro Högre samarbetsförmåga med andra avdelningar Högre patientnöjdhet Arbetet med att stärka ledarskapet ses som en del av helheten i att nå resultatförbättrande åtgärder. Ett samlat förhållningssätt och förändringar sker över tid och är svåra att knyta till exakta besparingar. Uppföljningen av åtgärderna ingår därmed i den ekonomiska uppföljningen som sker enligt gällande praxis. En rad utbildningar och åtgärder genomförs Personalkostnadsutvecklingen 5,3 procent ska ned Förvaltningsövergripande Förvaltningen förhåller sig till beslut om personalvolymtak och ambitionen är att nå uppsatta målvolymer. Arbetet behöver balanseras mot att nå ett minskat beroende av hyrpersonal. Uppföljning sker månadsvis. 8. Handlingsplan Bilaga Handlingsplan SSV Kompletterande resultatförbättrande åtgärder

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning

Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Koncernkontoret Koncernstab Ekonomistyrning Bosse Carlbark Controller 040--675 36 49 bo.carlbark@skane.se Datum 2017-09-21 1 (6) Vidtagna åtgärder samt behov av ytterligare åtgärder för att nå en ekonomi

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Hesselgard Förvaltningsstabschef 040-770802 karin.hesselgard@skane.se YTTRANDE Datum 2015-04-09 Dnr 1400098 1 (5) Granskning av förvaltningarnas förmåga att klara sina

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna År 2016 Diarienummer: RS160656 2017-01-15 Patrick Överli, verksamhetschef PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE/2017-01-15/PÖ 1. Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan

Patientsäkerhetskultur - Handlingsplan Att mäta patientsäkerhetskulturen ger kunskap om medarbetarnas uppfattning om faktorer av betydelse för patientsäkerheten. Forskning inom så kallade HRO-organisationer (High Reliability Organizations)visar

Läs mer

Budget och Verksamhetsplan. Sjukvårdsnämnd Sund

Budget och Verksamhetsplan. Sjukvårdsnämnd Sund Budget och Verksamhetsplan 2018 Sjukvårdsnämnd Sund Inledning Region Skånes Vision Utgångspunkten för uppdraget utifrån Sjukvårdsnämnd Sunds ansvarsområde är Region Skånes vision: Livskvalitet i världsklass.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 217-11-28 1 (1) 182 Delårsrapport 217 - kompletterande redovisning till regionstyrelsen - HSN Diarienummer 164218 Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-02 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-28 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan

Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Patientmiljarden Patientkontrakt och handlingsplan Landstingsstyrelsen 21 mars 2018 Anette Aronsson & Ragnhild Holmberg Patientmiljarden 2018 Överenskommelsens två utvecklingsområden Förstärkt vårdgaranti

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör Kvalitet och patientsäkerhet Magnus Persson, utvecklingsdirektör Landstingets fokusområden Mål: Sveriges bästa kvalitet, säkerhet och tillgänglighet I vårt fokus: Bra bemötande och delaktighet Främja hälsa

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne

Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne Patientsäkerhetsberättelse för Region Skåne År 2015 2016-02-28, Jens Enoksson, regional chefläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Tid: kl. 09:00-12:00. Plats: Regionens hus, hus 3 plan 3 Stora konferensrummet. Ordförande Christer Siwertsson (M)

Tid: kl. 09:00-12:00. Plats: Regionens hus, hus 3 plan 3 Stora konferensrummet. Ordförande Christer Siwertsson (M) Kallelse/föredragningslista Utskottet för hälso- och sjukvård 2016-11-28 Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Regionens hus, hus 3 plan 3 Stora konferensrummet Ordförande Christer Siwertsson (M) Ledamöter Jenny

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Uppföljning av HS-avtalet

Uppföljning av HS-avtalet Uppföljning av HS-avtalet Anna Häger Glenngård och Mattias Haraldsson KEFU, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Hotell Öresund, Landskrona, 6 december 2017 Ett uppföljningsuppdrag i tre delar Del A,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg

Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg Kattens Läkargrupp Västergatan 14B, 231 64 Trelleborg. Tel. 0410-456 70 Patientsäkerhetsberättelse för Kattens läkargrupp och BVC i Trelleborg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva-Christin

Läs mer

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Monica Nivard HR-controller 046-770858 monica.nivard@skane.se Datum 2016-08-26 1 (5) Inhyrning av personal Åtgärder som vidtas och planeras att vidtas för att minska

Läs mer

Lasarettet i Enköping

Lasarettet i Enköping Det här är Lasarettet i Enköping Eva Telne, förvaltningsdirektör januari, 2019 Lasarettet i Enköping Stor omtanke i litet format Drygt 550 medarbetare fördelat på: Verksamhetsområde medicin Verksamhetsområde

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160711 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Förändring Förändring Tillgänglighet 60d maj-16 jun-15 Väntande totalt maj-16 jun-15 Besök 64,4% -1,2% 1,3%

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Budget och Verksamhetsplan. Sjukvårdsnämnd Sund

Budget och Verksamhetsplan. Sjukvårdsnämnd Sund Budget och Verksamhetsplan 2017 Sjukvårdsnämnd Sund Inledning Region Skånes Vision Utgångspunkten för uppdraget utifrån Sjukvårdsnämnd Sunds ansvarsområde är Region Skånes vision: Livskvalitet i världsklass.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

CHEFERS ETISKA ANSVAR FÖR ATT OMVÅRDNAD INTE SKA ORSAKA VÅRDSKADOR

CHEFERS ETISKA ANSVAR FÖR ATT OMVÅRDNAD INTE SKA ORSAKA VÅRDSKADOR CHEFERS ETISKA ANSVAR FÖR ATT OMVÅRDNAD INTE SKA ORSAKA VÅRDSKADOR Maria Nygren, sjuksköterska, Områdeschef VO thorax och kärl, Skånes Universitetssjukhus Stockholm 2018-11-21 1 Hur organisera vården för

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Frågor och information 16 april

Frågor och information 16 april Frågor och information 16 april Vårdplatser och kompetensförsörjning - Utskrivningsklara patienter - Avtal om externa vårdplatser Organisationsarbetet - Närsjukvård och länsverksamheter - Länskliniker

Läs mer

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland www.pwc.se Revisionsrapport Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport Jean Odgaard, Certifierad kommunal revisor Lina Zhou. Revisionskonsult Januari 2019 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund...

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården Personaldata Totalt är cirka 520 sjuksköterskor, 90 sjukgymnaster och 100 arbetsterapeuter

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 14 Skånevård Sund Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Månadstema Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Oförändrad prognos, hög kostnadsutveckling i november. Anställningsvolym

Läs mer

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Vårdrelaterade infektioner Andelen infektioner i landet sjunker till 8,7 procent i den senaste mätningen av vårdrelaterade

Läs mer

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 161013 Version 1 (8) Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Inflöde vårdbegäran Inflödet av remisser till SUS har för januari-september ökat med 5 %, eller drygt

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Capio S:t Görans Sjukhus ur ett flödesperspektiv

Capio S:t Görans Sjukhus ur ett flödesperspektiv Capio S:t Görans Sjukhus ur ett flödesperspektiv Samverkansnämnden Stockholm Gotland 13 november 2009 PA Dahlberg vvd, chefläkare Agenda Introduktion till Capio S:t Görans Sjukhus och resultat av förbättringsarbetet

Läs mer

Produktionsplanering processbeskrivning och riktlinjer för Region Östergötland

Produktionsplanering processbeskrivning och riktlinjer för Region Östergötland Produktionsplanering processbeskrivning och riktlinjer för Region Östergötland Giltig fr o m: 2016-08-19 Sida 1/11 [Metadata::Informationsklassning] Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare

Läs mer

Patientkontrakt. Projekt maj 2017 januari 2018

Patientkontrakt. Projekt maj 2017 januari 2018 Patientkontrakt Projekt maj 2017 januari 2018 Patienten i fokus blir patientens fokus Jag är frisk men lever med en sjukdom Patientkontrakt - uppdrag Ökad samordning av vård, behandling och förebyggande

Läs mer

Patientsäkerhetsfrågor

Patientsäkerhetsfrågor Patientsäkerhetsfrågor I världen Inom EU I Sverige - Ny föreskrift SOSFS 2005:12 - Handbok i risk- och händelseanalys - Förbättringsprojekten VRISS I och II - Uppdraget från 2003 års kongress - Förbättringsprojekt

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning

Uppdrag Värdegrund och vision Balanserad verksamhetsstyrning Styrkort SkaS 2014 Uppdrag Skaraborgs Sjukhus uppdrag är att tillhandahålla specialistsjukvård för befolkningen i sitt närområde, och i tillämpliga delar för befolkningen som helhet i ett regionperspektiv.

Läs mer

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG Sidnu mmer 1(1) Uppdrag Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur Uppdragsgivare: Ann-Christin Kullberg Uppdragstagare: FLG Bakgrund 1. För hög kostnad i förhållande till given budgetram 2. Uppdraget

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg.

PiR. Patientsäkerhet i Realtid. en metod för lärande. Medicin, Geriatrik och Akutmottagning Östra. Stefan Wallerius. Anna Gyberg. Stefan Wallerius Överläkare Anna Gyberg Versamhetsutvecklare Leg. sjuksköterska Eva-Karin Elkjaer Vård- och omsorgskoordinator Leg. sjuksköterska PiR Patientsäkerhet i Realtid en metod för lärande Medicin,

Läs mer

Program. Program. Patientsäkerhetens dag. Västerås 28 april Tillsammans gör vi vården säkrare

Program. Program. Patientsäkerhetens dag. Västerås 28 april Tillsammans gör vi vården säkrare Patientsäkerhetens dag Västerås 28 april 2016 Tillsammans gör vi vården säkrare Patientsäkerhetens dag För fjärde året i rad bjuder vi in alla medarbetare och invånare att ta del av det stora arbete som

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 3 OKTOBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Hur når vi en säker vård tillsammans? MATS MOLT chefläkare Region Skåne IRENE AXMAN ANDERSSON

Hur når vi en säker vård tillsammans? MATS MOLT chefläkare Region Skåne IRENE AXMAN ANDERSSON Hur når vi en säker vård tillsammans? MATS MOLT chefläkare Region Skåne mats.molt@skane.se IRENE AXMAN ANDERSSON irene.axmanandersson@skane.se Patientsäkerhet är centralt tema i Strategi för förbättringsarbete

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB.

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB. Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB. År 2012 Datum 2013-03-01 Camilla Nilsson, vårdcentralchef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer

Utvecklingsprojekt i Lund

Utvecklingsprojekt i Lund Utvecklingsprojekt i Lund Johan Lundberg Medicinsk Enhetschef, Centraloperation Verksamhetsområde Intensiv- och Perioperativ vård SUS - Lund 1 Suboptimal perioperativ sjukvård Röntgen Kö Avdelning Kö Kö

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Verksamhetsplan och internbudget 2019

Verksamhetsplan och internbudget 2019 Sjukhusstyrelse Trelleborg Verksamhetsplan och internbudget 2019 Postadress: 291 89 Kristianstad Organisationsnummer: 23 21 00-0255 Telefon (växel): 044-309 30 00 Fax: 044-309 32 98 Internet: skane.se

Läs mer

Lean i Region Östergötland

Lean i Region Östergötland Lean i 160829 Anna Moberg Målbild 2016 Om tillgänglighet 2016 vill jag som patient: Nå sjukvården per telefon

Läs mer

Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017

Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017 Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017 Projektet ska stå för nytänkande och innovation och ska utmana befintliga former att bedriva nära hälso- och sjukvård Projektdirektiv Göteborgssjukvården Vi känner

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Sjukvård i Västra Götalandsregionen

Sjukvård i Västra Götalandsregionen Sjukvård i Västra Götalandsregionen Med fokus på sjukhusbaserad vård - uppföljning Resultat från Kvartalen och controlling 2018 kommentarer från förvaltningarna Koncernavdelning data och analys Maria Telemo

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Charlotta Gyland Enhetschef 040-675 36 93 charlotta.gyland@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-04 1 (7) Införande av valfrihetssystem för behandling av grå starr i Skåne Ordförandens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 Fastställd av: Datum: 2014-03-24 Författare: Pia Hernerud, Verksamhetschef HSL/MAS Förord Patientsäkerhetsberättelsen ska ha en sådan detaljeringsgrad att

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Är en arbetsgivar- och intresseorganisation. Driver våra medlemmars intressen och erbjuder dem stöd och service. Våra medlemmar Alla 290 kommuner. 21 landsting/regioner

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010

Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplanen baseras på samverkansavtal samt politiskt antaget Inriktningsdokument för framtidens närsjukvård i Fyrbodal samt Lilla Edet. Antagen 2010-05-21 Övergripande syfte

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport

Folktandvårdens VP-arbete för Lägesrapport Folktandvårdens VP-arbete för 2016 Lägesrapport 2015-10-19 Utmaningar Folktandvårdens VP 2016 Asyltandvården Rekrytering Arbetsmiljö Vårdprocesserna Ekonomin Hållbar utveckling Folktandvårdens mål: Minskad

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen 1 Den hälsofrämjande arbetsplatsen Definition Hälsofrämjande

Läs mer