REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD ÖSTRA CENTRUM. Program för Kristianstad 4:4 m fl, Stadsbyggnadskontoret. Kristianstads kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD ÖSTRA CENTRUM. Program för Kristianstad 4:4 m fl, Stadsbyggnadskontoret. Kristianstads kommun 2008-10-20"
  • Ove Ek
  • för 8 år sedan
  • Visningar:

Transkript

1 REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD ÖSTRA CENTRUM Program för Kristianstad 4:4 m fl, Stadsbyggnadskontoret Kristianstads kommun Dnr PLAN :3 1(48)

2 INKOMNA SYNPUNKTER Program för Östra centrum har enligt byggnadsnämndens beslut genomförts under tiden till Myndigheter och förvaltningar har beretts tillfälle att yttra sig genom att fullständiga handlingar har översänts till dem. Även berörda sakägare har erhållit handlingarna. Planförslaget har varit tillgängligt på stadsbyggnadskontoret, medborgarkontoret och kommunens hemsida. Den 19 augusti hölls ett samrådsmöte för allmänheten i Östermalmskyrkan. Minnesanteckningar från mötet bifogas, bilaga 1. Den 3:e september hölls öppet hus på medborgarkontoret för enskilda frågor. YTTRANDEN UTAN ERINRINGAR KSAU / Kommunledningskontoret Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen KSAU/Kommunledningskontoret Planprogrammet visar områdets utformning i stora drag. Planprogrammets innehåll kan komma att justeras längre fram i detaljplaneprocessen efter det att detaljfrågor studerats och efter beaktande av inkomna synpunkter från myndigheter m.fl. Inför planprogrammet har Mark- och exploateringsavdelningen upprättat ett samverkansavtal med Steen & Ström om områdets inriktning/utveckling. Nu aktuellt planprogram stämmer väl överens med förutsättningarna/ intentionerna i detta avtal. Kommunledningskontoret ställer sig positiv till kvarterets innehåll med handel/bostäder. Kopplingen till kulturkvarteret är attraktiv för att knyta ihop områdena öster och väster om kanalen. Kommunledningskontoret har inget att erinra mot aktuellt planprogram. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att tillstyrka planprogrammet. YTTRANDEN MED ERINRAN ELLER ANDRA SYNPUNKTER 1. Länsstyrelsen i Skåne Län Regionmuseet Skanova, TeliaSonera Sweden Skånetrafiken C4 Teknik Räddningstjänsten C4 Energi AB Barn- och utbildningsförvaltningen Naturskyddsföreningen Fastighetsägarna Syd, Kristianstadsdistriktet (48)

3 11. Vähusens Vänner och Gamla Christianstad Svenska McDonald s AB Kristianstad-Blekinge Konsumentförening Jepp Buck Brf Uttern Byggnads AB Bröderna Persson (48)

4 KOMMENTARER I detta avsnitt görs samlade kommentarer till programsamrådsredogörelsens redovisade synpunkter. De inkomna synpunkterna redovisas i sin helhet efter detta avsnitt. Samtliga synpunkter har meddelats Steen & Ström samt White arkitekter för kännedom och vidare bearbetning av förslaget. Observera att utöver de förslag till vidare bearbetningar som tas upp i kommentarerna kommer ytterligare ändringar och kompletteringar av text och förslag att ske. Mycket av synpunkterna som inkommit har en högre detaljeringsgrad än vad ett program behandlar, utan ingår naturligt i den fortsatta detaljplaneringen. Syftet med ett detaljplaneprogram är att kommunens beslutsunderlag i ett tidigt skede ska breddas med de berördas erfarenheter och synpunkter. Programmet ska ange utgångspunkter och mål för planen. Programskedet är det allra första och tidigaste skedet och några detaljerade utformningstankar och lösningar är inte framtagna. Utifrån de inkomna synpunkterna har ett antal, för förslaget och det fortsatta planarbetet bärande och väsentliga, ämneskategorier kunnat tas fram. Dessa kommenteras samlat under respektive rubrik: Riksintresse och kulturmiljö Trafik Handelsstaden MKB Vattenfrågor Gestaltning Bostäder och volymer Offentliga rum och tillgänglighet Genomförande och teknik Riksintresse och kulturmiljö Följande remissinstanser (statliga, kommunala samt föreningar) och sakägare (fastighetsägare) har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: Länsstyrelsen, regionmuseet, Vähusens Vänner/Gamla Christianstad, Kristianstad-Blekinge konsumentförening, Jepp Buck 18, Byggnads AB Br Persson. Synpunkterna som framförts avseende förslaget i relation till riksintresset för kulturmiljö handlar huvudsakligen om hanteringen av Östra Boulevarden, bostadshusens volymer i relation till omgivande bebyggelse, möjlighet till siktstråk och koppling till den äldre stadsplanen. Även Domusbyggnadens kulturhistoriska värden förs fram. 4(48)

5 Gestaltningen, dimensionerna och innehållet i Östra Boulevarden har börjat studeras vidare. Boulevarden föreslås vidgas, jämfört med programmets föreslagna 12 meter, och ges ett sådant innehåll och en struktur som karaktäriserar en boulevard; träd, många olika rörelser (gångväg, cykelväg etc). Volymerna och skalan på bebyggelsen kommer att studeras vidare i modellform (digitalt, 3D) och perspektiv för att visa relationerna och upplevelsen av området kommer att tillföras samrådshandlingarna. I MKB till planen kommer riksintresset att behandlas och även Domusbyggnaden m a p miljömålet God bebyggd miljö. En bebyggelseantikvarie ingår i MKB-arbetet. Trafik Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: Skånetrafiken, C4 Teknik, Vähusens Vänner/Gamla Christianstad, Fastighetsägarna Syd, Vähusens Vänner/Gamla Christianstad, Kristianstad-Blekinge konsumentförening, Jepp Buck 18, Brf Uttern 3, Byggnads AB Br Persson. Synpunkterna som framförts avseende trafik, handlar framförallt om behovet av att ta ett helhetsgrepp för centrala staden avseende parkeringslösningar och tillfarter. Vikten av att lyfta fram cykeln med fler cykelplatser och knyta ihop cykelstråken vid Östra centrum framförs. Bland synpunkter på Kristianstadslänken ställer sig flertalet positiva till att samla kollektivtrafiken till järnvägsstationen och till alternativet 10. Främsta oron för val av sträckningsalternativ 10 handlar om påverkan på parkeringsplatserna utmed Västra Boulevarden. Kompletterande trafikutredningar kommer att göras, bland annat med ett helhetsgrepp på parkeringslösningar för centrala staden m a p de platser som försvinner med Kristianstadslänkens sträckningsalternativ 10. Lösningar för nya parkeringar och lokalisering av dessa kommer att särskilt studeras. Cykelparkeringar och tillgängligheten för gång- och cykeltrafikanter kommer att studeras vidare och arbetas in i förslaget till samrådet. Bullerberäkningar vid bostäder beroende på trafikökningar och ändrade trafikflöden samt beräkningar av vibrationer kommer att göras och ingå i MKB n. En utvidgad trafikutredning kommer att upphandlas under hösten där bland annat korsningar och konfliktzoner mellan olika trafikslag (buss, bil, fotgängare och cyklister) kommer att detaljstuderas för att ges en god och säker utformning och gestaltning. En omgestaltning av t ex Kanalgatan i och med minskad trafik kommer också att studeras. Denna trafikutredning kommer dock att vara klar först till utställningsskedet. Handelsstaden Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: C4 Teknik, Fastighetsägarna Syd, Vähusens Vänner/Gamla Christianstad, Jepp Buck 18, Byggnads AB Br Persson. 5(48)

6 Flera lyfter fram vikten av en balans i staden och utveckling av befintliga centrum. En komplettering i befintliga centrum i stället och utveckling av norr och rådhuskvarteret framförs av några. Även ytbehoven i staden i förhållande till bärkraften ifrågasätts i ett par yttranden. Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att initiera ett centrumutvecklingsarbete. Balansen i centrum i och med en utbyggnad av Östra centrum är en viktig och relevant fråga som kommer att studeras vidare. Utgångsläget är dock det i handelsutredningen konstaterade behovet av ytterligare handelsytor i centrala staden för att motverka en utarmning av centrum beroende på ökad yttre konkurrens av halvexterna och externa etableringar. I handelsutredningen konstaterades att centrala stadskärnan idag var för liten. Tillkommande andel handelsyta i förslaget är högre än siffrorna i handelsutredningen. I handelsutredningen anges kvm. I området finns idag Domusbyggnaden med ca kvm. Med programförslagets kvm butiksyta innebär det i praktiken ett tillskott på ca kvm, alltså blir tillskottet i programförslaget ytterligare ca kvm utöver vad som anges i handelsutredningen. MKB Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: Länsstyrelsen, regionmuseet, C4 Teknik, Naturskyddsföreningen. Synpunkterna på MKB är positiva, buller och luftkvalitet samt hanteringen av riksintresset för kulturmiljövård lyfts fram särskilt. En MKB utifrån den omfattning som redovisades i Behovsbedömningen kommer att tas fram och presenteras tillsammans med samrådshandlingarna. Utredningar av trafik, buller, luftkvalitet, vibrationer samt geoteknik (grundvattennivåer, jordprover etc) pågår och resultaten därifrån kommer att utgöra underlag för planeringen av området och MKB n. När det gäller kulturmiljön (riksintresset, Domusvaruhuset) kommer även denna att behandlas i MKB n och en bebyggelseantikvarie har kopplats in i arbetet. Vattenfrågor Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: Länsstyrelsen, C4 Teknik. Synpunkter avseende vatten berör huvudsakligen vikten av anpassning i konstruktion och placering av vattenkänsliga teknikutrymmen m a p varierande vattennivåer i kanalen och grundvattnet samt att området ligger inom riskzon i värstascenariot av ett vallbrott. Även närmare undersökningar av möjligheten till och förslag till dagvattenhantering efterfrågas. 6(48)

7 Områdets förutsättningar för lokalt omhändertagande är begränsade, men förslag till möjliga lösningar kommer att studeras vidare inför samrådet. Grundkonstruktion av byggnader och placering av känsliga utrymmen (ex teknikutrymmen) kommer att ske utifrån risken för höga grundvattennivåer, kanalens varierande vattenstånd och värstascenario vid en vallbristning. Tillståndsprocess för vattenverksamhet kommer att startas i det fall förändringarna kommer att påverka detta, t ex genom behov av permanent reglering av grundvattennivåer eller byggnation/ingrepp i vattenområden (kanalen). Dialog kommer att föras med tillsynsmyndigheten (Länsstyrelsen) för att avgöra om förslaget kommer att innebära någon form av vattenverksamhet. Gestaltning Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: Vähusens Vänner/Gamla Christianstad, Byggnads AB Br Persson. Gestaltningsfrågorna har engagerat många och det är främst gestaltningen av gallerian som väcker olika åsikter, positiva som negativa. Synpunkterna handlar främst om en större hänsyn till befintliga äldre stadsmiljön och att låta sig inspireras av den vid utformningen av det nya, mer variation och gestaltning för att skapa en småskalig och gemytlig karaktär på det nya området. Några efterfrågar fler olika arkitekter och en arkitekttävling för att nå en större variation. Programskedet är det allra första och tidigaste skedet och några detaljerade utformningstankar och lösningar är inte framtagna. Programförslagets perspektiv för Östra centrum hade som avsikt att i första hand förmedla en volymkänsla och gestaltningsfrågorna har i programmet inte behandlats närmare. Synpunkter som framförts har bland annat varit bristen på variation, tendens till monotoni, stora volymer och hårdgjord miljö. Önskemål om mer variation i fasaden, småskalighet, olika material, koppling till den historiska staden har framförts. White Arkitekter kommer inför samrådet att arbeta vidare med gestaltningsfrågorna, fasaduttryck och dimensioner, bland annat kommer förnyade illustrationer för att tydligare förmedla känslan av variation och mer småskalighet att tas fram. Ev. kommer ett gestaltningsprogram att kopplas till planförslaget. Även Kanalgatans utformning behöver bearbetas och gaturummet omgestaltas för en lugnare trafikmiljö i och med trafikminskningen, ett attraktivt kanalstråk kan utvecklas och även koppling till kulturkvarteret ska gestaltas. När det gäller biografen Kosmorama bearbetas förslaget vidare så att byggnaden kan finnas kvar, inbyggd i den nya gallerian. S&S avser att hålla ihop hela områdets planering, disposition och gestaltning både vad gäller gallerian och bostäderna, fram t o m bygglov. Sedan kopplas byggare/exploatörer in. 7(48)

8 Bostäder och volymer Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: Länsstyrelsen, regionmuseet, Vähusens Vänner/Gamla Christianstad. Flera har framfört synpunkter på bostadshusens höjder i relation till befintliga bebyggelsen. Även vikten av att placeringen i Kanalparken inte hindrar tillgängligheten till kanalen. Några har även önskemål om varierade upplåtelseformer på lägenheterna. Bostadshusens placering utmed kanalen och dess höjder kommer att studeras vidare. Det är viktigt att tillgänglighet ner mot kanalen för allmänheten finns och att kanalkanten inte privatiseras. Hur detta ska se ut och varieras kommer att studeras vidare. En studie av volymerna i relation till omgivande bebyggelse kommer att göras inför samrådsskedet. Önskemål om varierande upplåtelseformer har framförts. Då marken är i kommunal ägo finns förutsättningar att styra upp detta. Mark- och exploateringsavdelningen ansvarar för detta. Offentliga rum och tillgänglighet Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: Länsstyrelsen, regionmuseet, C4 Teknik, Naturskyddsföreningen, Fastighetsägarna Syd, Vähusens Vänner/Gamla Christianstad, Byggnads AB Br Persson. Vikten av tillgängligheten i och genom området och att värna det offentliga rummet har framförts av många. Det gäller så väl möjligheten att kunna röra sig tryggt genom och runt området under dygnets olika timmar, tillgängligheten genom kvarteret mellan befintliga centrum och kulturkvarteret, tillgängligheten till kanalparken och hanteringen av den där befintliga vegetationen och mötesplatsernas (t ex kulturtorget) utformning och innehåll. Förslag till bearbetning från Steen & Ström är att ett stråk genom kvarteret hålls öppet dygnet om, men att det fortsatt ligger inom klimatskydd och på kvartersmark. Ut mot detta stråk föreslås biografentré (Kosmorama kvar i byggnaden) och restauranger mm publika lokaler förläggas. Det är viktigt att säkerställa denna allmänhetens tillgänglighet genom regleringar i detaljplan och ev. även genom avtal. Hur det offentliga rummet ska hanteras kommer att studeras vidare inför samrådet. Det är viktigt att det offentliga rummet finns även i denna nya stadsdel som växer fram och hur det knyts ihop med stadens övriga befintliga offentliga platser. Det gäller även Östra Boulevarden, Kulturtorget och kulturstråket samt Kanalparken och kanalstråket. Genomförande och teknik Följande remissinstanser har lämnat synpunkter rörande ovanstående ämne: TeliaSonera, C4 Teknik, Räddningstjänsten, C4 Energi, Kristianstad-Blekinge konsumentförening. Frågor kring projektets finansiering har framförts i några yttranden. Oro för att kommunen ska stå för kostnaden genom skatteintäkter har framförts. Även vikten av en välgenomtänkt 8(48)

9 genomförande/byggprocess har framförts i något yttrande. Ledningsinnehavarna har framfört synpunkter kring kostnaden vid ledningsomläggningar. Även synpunkter på energieffektiva tekniska lösningar i byggnaderna har framförts liksom framkomlighet för räddningstjänsten. Projektet Östra centrum bekostas av Steen & Ström, kommunen kommer inte att stå för kostnaderna för gallerian och bostäderna. De åtgärder som krävs avseende infrastruktur (gator, ledningar) och allmänna platser kommer att fördelas mellan kommunen och exploatören beroende på vad som orsakas av etableringen och redan idag befintliga behov av åtgärder. Detta kommer att regleras närmare i ett exploateringsavtal mellan Steen & Ström och kommunen. Mark- och exploateringsavdelningen ansvarar för framtagande av ett sådant avtal som ska vara godkänt och underskrivet innan planen antas av Kommunfullmäktige. Övriga genomförandefrågor avseende etapputbyggnad, hur trafik och parkering respektive ledningar och befintliga verksamheter i området ska hanteras under byggtiden kommer att studeras vidare efterhand som planförslaget formas. S&S arbetar efter riktlinjer för energieffektivitet. Energihushållning är viktiga frågor att hantera vidare under projektet. 9(48)

10 YTTRANDEN FRÅN REGIONALA OCH STATLIGA INSTANSER 1. Länsstyrelsen Länsstyrelsen har under programsamrådet fått rubricerad plan på remiss. Planprogrammets syfte är att klargöra förutsättningarna för utbyggnad av ny centrumbebyggelse i östra delen av Kristianstad centrum. Hälsa och säkerhet Kristianstads kommun har i programmet på ett bra sätt beskrivit effekter på hälsa och säkerhet. Avgränsningen av MKB:n är bra. Det man i det fortsatta arbetet bör lyfta fram i handlingarna är effekterna avseende buller på de bostäder som ligger vid vägar där en större mängd trafik kommer att gå. Av samrådshandlingarna framgår att det skall ligga transformatorstationer inne i bebyggelsen. För att inte riskera de boendes hälsa och säkerhet måste erforderliga skyddsavstånd innehållas enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd ELSÄK-FS 1999:5. Om marken befinns vara normal- eller högriskmark för radon införs lämpligen en planbestämmelse alternativt en upplysningsruta om områdets radonförhållanden på plankartan. Bestämmelsen eller upplysningsrutan bör även informera om att grundkonstruktionen ska utföras radonskyddande vid normalrisk respektive radonsäker vid högrisk. Det är önskvärt att kommunen särskilt beaktar trygghetsfrågorna såsom belysning mm eftersom området annars kan upplevas som otryggt vissa tider under dygnet. Områdets läge ställer krav på byggnads utformning och grundläggning för att klara högre vattenstånd särskilt i de lägre delarna mot kanalen. Detta bör skrivas in som planbestämmelser. Ett nära samarbete med Räddningstjänsten förutsätts. Riksintressen Detaljplanen ligger inom område för riksintresse för kulturmiljö Kristianstad centrum. Länsstyrelsen gör bedömningen att planförslaget innebär risk för påtaglig skada på riksintresset eftersom det medför en betydande förändring av Östra Boulevarden som är en bärande del av riksintresset. Förutom förändringen av Östra Boulevarden innehåller förslaget en serie med punkthus, 5-12 våningar som väsentligt ändrar bebyggelsestrukturen i området för riksintresset. Historiskt har området Östra Centrum legat utanför rutnätsplanen, upp mot bastionen. Området har använts för funktioner som inte kunnat inrymmas eller varit lämpliga att placera inom rutnätsplanen. Av planhandlingarna är det svårt att utläsa de precisa måtten som föreslås för Östra Boulevarden vid det nya centrumet men avståndet föreslås minskas genom bebyggelse och träd. Östra Centrum kopplas på detta sätt närmare till rutnätsplanens bebyggelse. Länsstyrelsen menar att dimensioneringen av gaturummet mellan Östra Centrum och rutnätsplanen är viktigt för förståelsen av områdenas olika funktioner och historia samt framför allt för att den äldre bebyggelsen intill Östra Centrum inte skall bli trängd av den nya etableringen. Avståndet bör alltså inte vara så litet att gatan uppfattas som en gränd utan fortsatt dimensioneras som rutnätsplanens andra boulevarder även där boulevarden omvandlas till gågata. I planhandlingen 10(48)

11 på s 34 står att det idag bitvis uppluckrade gaturummet skall få väggar. Länsstyrelsen vill dock trycka på vikten av Östra Boulevarden förblir en bred gata som upplevs som en boulevard. Detaljplanen ligger inom område för riksintresse för kulturmiljö Kristianstad. I programhandlingen beskrivs bebyggelsen, dess historia, det nya förslaget samt konsekvenserna av det nya planförslaget. Länsstyrelsen menar att det också borde finnas en genomgång av hur de föreslagna byggnadshöjderna förhåller sig till den befintliga bebyggelsen och hur höjderna påverkar kulturmiljön i ett större sammanhang. Här avses särskilt de föreslagna punkthusen 5-12 våningar vid kanalen. Både frågan och höjderna på den nya bebyggelsen och bredden på Östra Boulevarden är centrala värdeskapande delar för kulturmiljövårdens riksintresse i centrala Kristianstad. Länsstyrelsen menar att förslaget också bör redovisa hur det förhåller sig till miljömålet God bebyggd miljö. Detta särskilt med tanke på att förslaget innebär att Domusbyggnaden, som är en kulturhistoriskt intressant byggnad, rivs. Angående arkeologin har Länsstyrelsen inget att erinra. Övrigt Vatten Dagvatten Enligt planhandlingarna ska dagvatten hanteras lokalt, vilket är positivt. Planområdet ligger inom översvämningsområde och skyddas av skyddsvallar. Det framgår inte om planen innebär större andel hårdgjorda ytor jämfört med idag. I MKB:n bör tas upp hur dagvattensystemet ska utformas med tanke på översvämningsrisker och en eventuell ökad ytavrinning (om andelen hårdgj orda ytor ökar). Skyddsområde för grundvattentäkt Planområdet ligger inom skyddsområde för grundvattentäkt. I planhandlingarna framgår att grundvattentäkten ska flyttas. Inom skyddsområdet gäller de skyddsföreskrifter som bestämdes i beslut från 1973, dessa föreskrifter måste beaktas om planen kommer att genomföras innan skyddsområdet upphävs. Tillstånd för vattenverksamhet Kommunen nämner att det eventuellt kan bli aktuellt med vattenverksamheter som är tillståndspliktiga enligt 11 kap miljöbalken. Inför en ansökan om tillstånd för vattenverksamhet ska samråd hållas med Länsstyrelsen,[ ]. 2. Regionmuseet Regionmuseet välkomnar att Kristianstad kommun tar ett helhetsgrepp på Östra Centrum med förslag på en rad åtgärder som gör området mer attraktivt och stadsmässigt. Området präglas idag av stora parkeringsytor i norr och söder som ger ett torftigt intryck och en ofullständig gatubild. Sammanfattningsvis är vi positiva till förslaget när det gäller de högt ställda ambitionerna på arkitektur och bredden i utbudet av funktioner som handel, boende, kultur och nöjen. Vi ställer oss helt bakom grundprincipen att det nya området får en arkitektonisk gestaltning som speglar vår egen tids formspråk. Våra invändningar och synpunkter är i huvudsak begränsade till att förslaget inte tar hänsyn till eller förhåller sig till Kristianstads unika och välbevarade stadsplan från 1614, att byggnadshöjderna i vissa fall får negativ inverkan för omkringliggande äldre 11(48)

12 bebyggelse samt en risk för begränsad tillgänglighet i området under vissa tider på dygnet och under helger. Platsen har under årens lopp genomgått förändringar men de har till sin karaktär varit relativt småskaliga och inte så genomgripande som i det förslag som nu tagits fram. Inte ens när Domusvaruhuset uppfördes på 1960-talet, som i sin modernistiska utformning och storskalighet så totalt bröt mot den befintliga bebyggelsen, kan mäta sig med den omvandling som är förstående. Den gamla kvartersstrukturen har heller aldrig tidigare ändrats så radikalt någonstans i innerstaden som i förslaget till Östra Centrum, där man helt frångår de djupa och långsmala tomterna med huvudfastighet mot gatan. Förslaget att riva Domusbyggnaden kan inte anses vara förenligt med god kulturmiljövård där 1960-tals bebyggelse ingår som en självklar del. Domusvaruhuset i Kristianstad måste anses vara ett av landets mest arkitektoniskt intressanta i sitt slag, den enda byggnaden i kommunen som fått Kaspar Sahlinpriset, och är ett förnämligt exempel på hur en modernistisk byggnad fogats till en äldre bebyggelse. Domus har genom åren spelat en viktig roll som offentlig och privat mötesplats, och gör byggnaden till en del av vårt gemensamma minne. Kristianstads innerstad har pekats ut som ett område av nationellt intresse för kulturarvet och en bärande del i detta är stadsplanen från stadens grundläggning De mest framträdande karaktärsdragen är de långa siktlinjerna samt dubblering av gator och torg. Östra och västra Boulevarden, vilka idag påminner oss om var de gamla fästningsvallarna en gång låg, ramar in centrum och är varandras pendanger. I fallande skala kommer sedan dubbelgatorna Östra och Västra Storgatan samt Östra - Västra Vallgatan. Hierarkin dem mellan är tydlig och strukturerad. Med det förslag som nu finns för Östra Centrum faller tanken med gatustrukturen då Östra Boulevarden reduceras med halva sin bredd och därmed tappar status som boulevard. I den fördjupade översiktplanen betonas förutom gatunätet även siktlinjer och utblickar som en viktig del av riksintresset. I föreliggande programhandlingar redovisas inte hur man tar till vara dessa grundläggande egenskaper i stadsbilden, inte heller hur man vill förstärka eller utveckla dessa karaktärsdrag. Förutom utblickar och siktlinjer är rörelse och tillgänglighet i området efter att affärerna stängt viktigt att slå vakt om av flera skäl. Hela kvarter kan stängas genom att glasdörrarna låses kvällstid, vilket kommer att motverka att det finns liv och rörelse i riktningen mellan områdets östra och västra del. Det är en mycket bra ambition att det s.k. kulturstråket också omfattar Östra Centrum men förutsätter att området är tillgängligt och öppet för besökare till de olika evenemangen i staden. Kanalparken och kanalstråket har inte fått tillräcklig beskrivning för att ge en uppfattning om hur det skall gestaltas. Även i detta område är det svårt att få en uppfattning om tillgänglighet och omfattning av grönytor även om detta bara är en skiss som mest behandlar volym och yta. Regionmuseet förutsätter att en mer fyllig och redovisande inlaga kommer i ett senare skede. Att det planeras bostäder i anslutning till kanalparken ser vi som mycket positivt och skapar förutsättningar för aktiviteter i området under hela dygnet. Det kan finnas en risk att parken uppfattas tillhöra endast de boende och får då motsatt effekt. Det är viktigt att kanalparken är tillgänglig för alla och att parken inte får en privat karaktär. Byggnadshöjderna kan behöva 12(48)

13 diskuteras och då i synnerhet den centralt belägna 12 våningsbyggnaden. Vi anser att antalet våningar behöver minskas med tanke på att finns en skala i staden i dag som inte bör överskridas. Det är angeläget att kommunen i det stora omvandlingsarbete som Östra centrum innebär slår vakt om de mycket höga kulturvärden som finns i planområdet, och som ligger mitt i riksintresset för kulturmiljövård. Regionmuseet välkomnar därför den MKB som är tänkt att genomföras och hoppas att kulturmiljövärdena blir beaktade i väsentlig omfattning. 3. Skanova, TeliaSonera Sweden Skanova har omfattande anläggningar i området, vilka består av kabelbrunnar, kanalisation (betongrör, plaströr) och kablar mm. Anläggningarna följer i huvudsak gatorna i området, Östra Bulevarden, Nya Boulevarden, Döbelnsgatan, Kanalgatan/kanalen och Södra Kaserngatan. En fil med Skanovas befintliga anläggningar i området bifogas detta plansvar. Den planerade ombyggnaden av området påverkar med säkerhet en mycket stor och viktigt anläggning som ligger längs östra delen av Östra Boulevarden. Uppskattningsvis tar det ca 1 år att flytta denna anläggning (till en annan del av Östra Boulevarden) från det att planeringen påbörjas. Troligen berörs även anläggningar på andra platser, vilka är dock svårt att avgöra i nuläget. Genomförandetiden för att flytta dessa anläggningar är också lång. Vidare utredning av detta krävs ism det fortsatta planarbetet. Skanova förutsätter att de anläggningar som måste flyttas/åtgärdas bekostas antingen av kommunen eller exploatören/exploatörerna. 4. Skånetrafiken Skånetrafiken hänvisar till utredningen om Kristianstadslänken (Trivector), i vilken Östra Centrum och kollektivtrafiken behandlas. Vi förespråkar alternativ 10 i utredningen. YTTRANDE FRÅN KOMMUNALA NÄMNDER, BOLAG M.FL. 5. C4 Teknik En arbetsgrupp inom C4Teknik har gått igenom förslaget till program för Östra Centrum. Den föreslagna utbyggnaden av handel, bostäder och parkeringar kommer att ha stora influenser även utanför programområdets gränser. Östra Centrum bör ges en utformning som även gynnar befintlig centrumhandel och så att inga barriärer skapas mellan nytt och gammalt. Viktigt är också att slagsida mot stadens östra sida motverkas. Storleken på Östra Centrum gör att det finns risk för att delar av befintligt handelscentrum slås ut. Trafik Kristianstadslänken utgör en viktig förbättring av stadens kollektivtrafik. Två alternativ har utkristalliserats dels alternativ 9, innebärande trafikering via Nya Boulevarden och Kanalgatan, dels alternativ 10 med busstrafik i Västra Boulevarden och Södra Kaserngatan. I programmet redovisas endast alt 10 med en ny hållplats på Södra Kaserngatan, men brister föreligger i trafikanalyserna fr o m järnvägsstation till CSK. 13(48)

14 C4Teknik anser, trots tidigare ställningstagande, att valet av alternativ för Kristianstadslänken kommer att påverka de centrala delarna på ett avgörande sätt under lång tid och att det därför är värdefullt, att få belyst hur området skulle kunna gestaltas i alt 9. När det gäller parkering i området runt Östra Centrum känns det felaktigt att ange CSK:s parkering som en tillgång. Denna parkering är inte kommunal utan har en annan huvudman och fyller ett behov för sjukhuset. För att göra parkeringarna på Söder mer attraktiva för centrumhandeln, kunde möjligheten att öppna upp en gångväg från Södra Boulevarden vara intressant. Det kan ske vid Västra Storgatan till Södra Kasernområdet för att sedan via Södertorg leda till centrum. Det skulle även vara en tillgång för de verksamheter som finns i centrums södra del. Här finns dock svårigheter genom den stora mur som avgränsar Södra Kasern mot Södra Boulevarden samt att kommunen inte har rådighet över marken. Parkeringsbehovet för cyklar har angivits till cirka 300, vilket motsvarar det antal cykelparkeringar som finns idag. Med tanke på att handelsytorna ökar och på kommunens målsättning om en ökning av antalet cykelresor borde antalet cykelparkeringar öka i paritet med de utökade handelsytorna. Observera att diagram (sid 22) under rubriken Gång- och cykeltrafik med rubrik Bilist visar hur lång tid det tar att med cykel förflytta sig från parkeringen till centrum inte gångtiden. C4Teknik instämmer med slutsatsen i Behovsbedömning av MKB att det är viktigt att belysa hur förändrade trafikströmmar påverkar buller och luftkvalité och det för både alt 9 och alt 10. I trafiktekniskt PM har förutsatts en ökning av trafiken fram till år 2020 med cirka 5%. C4Teknik gör bedömningen att denna siffra är i underkant och borde snarare ligga på närmre 10%, om man bedömer efter hur utvecklingen av trafiken hittills sett ut i Kristianstad. Alla korsningar som berörs av Östra Centrums utbyggnad bör detaljstuderas för att finna den bästa lösningen för alla trafikantslag. En möjlig alternativ utformning av Nya Boulevarden, i stället för föreslagen utformning med vänstersvängfält in till Östra Centrum mitt på kvarteret, är en cirkulationsplats med anslutning till Kanalgatan - Nya Boulevarden - Götgatan. Ett femte ben skulle i så fall kunna ansluta mot Östra Centrum. Den aktuella korsningen är redan idag drabbad av olyckor. C4Teknik saknar i programmet uppgifter om hur GC-trafiken ska fungera förbi den föreslagna nya stora busshållplatsen. Vidare vore det värdefullt att belysa hur cykeltrafiken kan binda samman befintligt centrum med Östra Centrum, främst då i öst-västlig men även i nord-sydlig riktning. Slutsatsen att citat det totala trafikarbetet i kommunen kommer att minska jämfört med idag ställer sig C4Teknik tveksam till. Avslutningsvis anser C4Teknik det vara negativt för tillgängligheten, att det centrala öst-västliga gångstråket inte hålls öppet hela dygnet. Det kommer att skapa en negativ image åt Östra Centrum om gående under vissa delar av dygnet tvingas runda det stora byggkomplexet och ta 14(48)

15 antingen Nya Boulevarden eller Södra Kaserngatan. Det centrala stråket fungerar som en viktig länk för boende i de nya kanalhusen, för boende på Östermalm samt för besökande på bl a konserthuset. Dessutom motverkar en stängning ambitionen att området har folk i rörelse största delen av dygnet vilket minskar skadegörelse och otrygghet. Vattenförhållanden Kanalens vattenstånd kan idag normalt stiga till mellan +0,8 och +1,0 m ö h vid Östra Centrum. Ett framtida klimat förväntas bli varmare och blötare. Byggnationen bör anpassas till detta, vilket medför att vid planering av byggnationens höjdläge bör hänsyn tas och man bör bygga med god marginal till dessa nivåer. Man bör även tänka på att utforma byggnader så att känsliga installationer som exempelvis transformatorer är skyddade om extrema vattennivåer uppnås. Vatten och avlopp Huvudvattenledningar finns idag i Östra Boulevarden, Södra Kaserngatan samt utmed Kanalens västra sida. Med föreslagen utformning måste i vart fall vattenledningen längs Kanalen läggas om. Huvudledning för spillvatten går i Östra Boulevarden. Vid kv. Domus ligger ledningen cirka 5-6 meter ut från befintlig byggnad, vid resecentrum ligger ledningen i parkeringsytan söder om McDonald s. I parkeringsytan finns även fettavskiljare från McDonald s och restaurant Peking i busstationsbyggnaden. Spillvattenledningarna och fettavskiljare kommer i konflikt med Östra Centrum, och måste läggas om. Inför kommande detaljplaneläggning och med tanke på krav på reduktion och rening av dagvatten innan utsläpp till recipient är det viktigt att utreda funktion och arealbehov för att kunna uppnå om möjligt ökad lokalt omhändertagande av dagvatten. Kostnader för erforderlig VA-byggnad ska i sin helhet belasta exploateringen. 6. Räddningstjänsten Räddningstjänsten i Kristianstad har följande synpunkter: Riskhänsyn/Verksamhet Inget att erinra. Insatstid Ligger inom normal insatstid dvs 10 minuter. Tillgänglighet Avstånd från körbar väg till byggnaders entréer får enligt byggreglerna ej överstiga 50 meter oavsett byggnadstyp. Det innebär att man måste beakta tillgängligheten för räddningstjänstens fordon till köpcentrumets olika entréer (vilka utgör potentiella angreppsvägar). Enligt bygglagsstiftningen accepteras utrymning via fönster i kombination med räddningstjänstens stegutrustning i bostäder och mindre kontor. Tillgängligheten för räddningstjänstens fordon för de punkthus som skall byggas behöver då finnas omedelbart intill byggnaden om avståndet till fönstrets underkant överstiger 11 meter. Under 11 meter kan man utrymma via bärbara stegar. Viktigt att beakta är att om åtkomlighet inte finns på båda sidor av huset måste lägenheterna vara genomgående. 15(48)

16 Om åtkomlighet inte ges måste utrymning av bostäder/kontor ske utan hjälp av räddningstjänsten alternativt att särskild räddningsväg anordnas. Hur denna skall utformas se Boverkets Byggregler (BBR 11). Om utrymning måste ske utan hjälp av räddningstjänsten (normalt över ca 23 meter (8 vån))innebär det t.ex. att särskilda krav ställs på utformningen av trapphusen. Brandvatten Brandvattenförsörjningen skall säkerställas i området. Avstånd mellan brandpost och angreppspunkt skall ej överstiga 75 meter. Avståndet mellan brandposter bör ej överstiga 150 meter. Övrigt Följande bör även beaktas: Långa inträngningsvägar, Området ligger inom riskzon för översvämning vid ett ev.värsta scenario (se fördjupad översiktsplan för Kristianstad), Tillfälliga höga vattenstånd i Råbelövskanalen. 7. C4 Energi AB Avseende C4 Energi AB deltar Lars Welander aktivt i arbetet. Ledningar behöver flyttas vilket måste bekostas fullt ut av exploatören. Ny lämplig sträckning behöver fastställas. Avseende Stadsnät behöver teknikrum för bredbandsanslutning säkerställas i Östra Centrum. 8. Barn- och utbildningsförvaltningen Vi har inget att erinra mot planförslaget i sig men vi måste framhålla att ytterligare fler bostäder i centrum skapar större behov av lokaler för barn och elever. Ett parallellt planeringsarbete måste till där även resurser för dessa kommunala investeringar sätts av. INTRESSEORGANISATIONER, FÖRENINGAR, ÖVRIGA 9. Naturskyddsföreningen Naturskyddsföreningen i Kristianstad yttrar sig inte om utformningen av handelsgallerian men har några synpunkter på andra delar av projektet: Det är positivt med en satsning på förnyelse av centrum, däremot avstyrker vi nya externa stormarknader. Det är bra att busstation och järnvägsstation samlokaliseras, så att vi får ett resecentrum och det blir lättare att använda kollektivtrafiken. Det är bra att få in mer grönska i kanalparken längs med kanalen. Vi utgår från att parkdelen kommer att skötas utan kemiska bekämpningsmedel och att man vid skötseln av kanalen tar hänsyn till häckande fåglar t ex änder och rörhöns. Kanalen och dess slänter bör ej klippas förrän efter häckningstid dvs tidigast i augusti. När vi tittar närmare på illustrationerna ser vi dock att kanalparken tycks domineras av asfalt och betong och att punkthusen har placerats omedelbart intill kanalen. Punkthusen bör placeras åtminstone 10 m från kanalen så att man kan promenera längs kanalen och kanalslänterna ska vara bevuxna med naturlig vegetation, även om någon mindre soltrappa kan finnas. Bevara dock det mesta av pestskråpsbeståndet vid Domus! 16(48)

17 Det gläder oss att äntligen se ett projekt där kommunen är beredd att göra en riktig miljökonsekvensbeskrivning (MKB). 10. Fastighetsägarna Syd, Kristianstadsdistriktet Ett tillgängligt och fungerande centrum Styrelsen för Kristianstadsdistriktet inom Fastighetsägarna Syd får härmed lämna följande synpunkter beträffande programförslaget för Östra Centrum inkl. Kristianstadslänken. Fastighetsägarna har i yttranden över olika utredningar med förslag till utveckling av Kristianstads kommun samt vid möten med Centrumgruppen och företrädare för kommunledningen entydigt framfört bl a följande: - Vi stöder kommunens mål att stärka staden som regionalt handelscentrum genom etablering av en centralt belägen ny galleria (Handelsstrategi för Kristianstad) - Vi delar lokaliseringsprinciperna att först och främst skapa en citymiljö där det mesta utom stormarknadshandel finns och att handelsområdet i Långebro/Härlöv vidareutvecklas med nuvarande inriktning ( Handeln i Kristianstad) - Vi finner att stadsbyggnadsprogrammet utgör en god grund för en positiv dialog om hur Kristianstad i framtiden ska upplevas som ett intressant och attraktivt alternativ för boende, besökare och företagare ( Ett förnyat Kristianstad 2014) - Vi delar i stort uppfattningen om att innehållet i översiktsplanen kan ses som en viljeinriktning för kommunens vision och avvägningar beträffande Kristianstads stad ( Fördjupad översiktsplan för Kristianstad stad) osv. Men lika entydigt har fastighetsägarna understrukit vikten av ett samlat grepp beträffande stadens infrastruktur inkl. tillfartsvägar och parkeringar för överskådlig tid. Men utan resultat och Trafikteknisk PM beträffande Östra Centrum innehåller inte heller några lösningar av redan aktuella och framtida problem. Om intentionerna i PM förverkligas innebär det att tillgängligheten till stadens centrum kraftigt minskas vilket innebär ett hot både mot befintlig och planerad handel inkl. Östra Centrum. I det följande redovisas fastighetsägarnas synpunkter samt kommentarer. Östra centrum Fastighetsägarna är positiva till förslaget om en centralt belägen galleria Östra Centrum. Enligt programförslaget ska området rymma sammanlagt kvm handelsyta samt bostadslägenheter med 200 parkeringsplatser. Vi noterar att handelsytan nästan dubblerats i förhållande till Handeln i Kristianstad från 2006 (Nordplan) som bedömde att redan en galleria på kvm exkl. Domus skulle skapa svårigheter beträffande parkering och tillgänglighet till centrum. I förslaget ska det i Östra Centrum finnas parkeringsplatser samt 200 för boendeparkering. Inom programområdet finns idag cirka 650 parkeringsplatser varav 80 vid Resecentrum och av dessa tillgodoser cirka 375 i första hand Domus-Gallerians och Kosmoramas behov medan övriga cirka 275 är tillgängliga som ärende-parkering till övriga centrum. För att tillgodose nuvarande och framför allt nya behov behövs inom programområdet cirka parkeringsplatser exkl. 200 parkeringsplatser för bostadslägenheter! 17(48)

18 En bättre tillgänglighet till parkeringsdäcken i Östra Centrum skulle kunna uppnås genom tillfarter i omedelbar anslutning till nya rondeller vid korsningarna Kanalgatan- Södra Kaserngatan och Kanalgatan- Nya Boulevarden. Samtidigt skulle en ny sträckning av Kanalgatan med anslutning till Södra Boulevarden ytterligare öka tillgängligheten. Programområdet ligger inom riksintresse för kulturminnesvård för centrala Kristianstad. Storgatorna och Boulevarderna och de mindre tvärgatorna har en mycket speciell karaktär. Om Östra Boulevarden smalas av och tas i anspråk för byggnation riskerar karaktären av en öppen och ljus gågata att gå förlorad. Ambitionen att binda samman östra och västra Kristianstad ställer stora krav på utformningen av Östra Centrum eftersom möjligheterna att passera mellan kulturområdet och övriga centrum ska fungera tryggt och säkert dygnet runt. För att undvika alltför stora störningar under byggtiden borde ett etappvis genomförande vara att föredra. Kristianstadslänken Fastighetsägarna är positiva till en flyttning av nuvarande Resecentrum till järnvägsstationsområdet och att samtidigt en översyn sker i samarbete med Skånetrafiken av kollektivtrafiken buss/tåg. Förslaget till sträckning av Kristianstadslänken alt. 10 svarar mot kraven på ett kollektivstråk genom centrum med hög turtäthet och separerad busstrafik, men skapar samtidigt stora problem för både besökare och boende. Sammanlagt försvinner cirka 300 parkeringsplatser längs Södra Kaserngatan och Västra Boulevarden. Redan idag klagar boende i centrum över bristen på parkeringsplatser. En annan fråga är om befintliga fastigheter tål tung trafik i storleksordningen en buss i minuten! I Trafikteknisk PM aviseras att ett parkeringsdäck norr om järnvägsstationen kan ge ett tillskott på cirka 100 platser och att ytterligare parkeringsytor på Långebro/Härlöv byggs ut i samband med Naturrum. Men slutresultatet är en betydande försämring för den västra delen av centrum. Beträffande Långebroproblematiken återfinns ingenting i programhandlingarna. Förslag om ett parkeringsdäck i anslutningen till korsningen Långebrogatan-Västra Boulevarden och en ny tillfart till centrum genom en förlängning av Nya Boulevarden till Härlövsängaleden hade t ex varit konstruktivt Det behövs ett tillskott på cirka parkeringsplatser i den västra delen av centrum om bortfallet pga Kristianstadslänken ska kompenseras och behoven vid ett nytt resecentrum tillgodoses! Sammanfattningsvis: För att skapa ett tillgängligt och fungerande centrum behövs flera tillfartsvägar och ett tillskott av parkeringsplatser. Vi efterlyser än en gång ett samlat grepp och en uppdaterad infrastrukturplan -nuvarande plan är över 20 år och får anses föråldrad. Allt för att undvika en stad i obalans! 18(48)

19 11. Föreningarna Vähusens vänner och Gamla Christianstad Allmänna synpunkter Vi vill först betona att den historiska stadskärnan är av övergripande riksintresse. Ny och kompletterande bebyggelse kring stadskärnan måste underkasta sig detta faktum. - Centrum är resultat av århundraden av arbete och tankemöda. Utan kunskap om denna utveckling blir samhällsarbetet rotlöst. Just nu tycks så många bollar vara i luften om centrums framtid att ingen tycks ha ett verkligt helhetsgrepp. Ett långsiktigt och sammanhållet agerande måste prägla direktiven för centrums planarbete och för detta planprogram. - Attraktionskraften i dagens handelscentrum måste bibehållas. Direktiven för planarbetet måste kunna ge sådana signaler till fastighetsägare och andra intressenter att de vågar att underhålla och reparera de historiskt intressanta byggnaderna i centrum. Nybebyggelsens läge och orientering Den föreslagna nya bebyggelsen ligger helt inom det område som avgränsats som riksintressant. Ny bebyggelse kan med skickliga arkitekters hjälp utformas så att sådana spännande kompletteringar och kontraster skapas som förhöjer värdet av hela det riksintressanta området. Den föreslagna glasade gallerian med parkeringsdäck uppfattas av oss som en sammanhängande, 350 m lång, nord-sydlig barriär. Denna kommer att skilja den historiska centrumdelen från Östermalm. Nattetid är den tänkt att vara helt stängd. Vi anser att det åtminstone i ett plan måste skapas en för alla tillgänglig gångväg mellan stadsdelarna. Visuellt borde det också skapas full siktbarhet mellan stadsdelarna på flera punkter. Att se genom stora glasade ytor brukar ge en spegeleffekt. Östra Boulevarden ingår i denna utpekade riksintressanta del. Den bör bibehållas med vedertagen bredd och vegetation. Boulevarderna präglar dagens Kristianstad - Lilla Paris och det känns som att ta bort en del av stadens varumärke, när gatan omvandlas till en smal gågata. Handelsgatan Östra Boulevarden kan enligt vårt sett att se det mycket väl innehålla trädplanteringar på historiskt sätt. Kanalpromenaden Satsningen på ett attraktivt gångstråk längs Råbelövskanalen verkar tilltalande. Tyvärr tycks man i förslaget satsat mer på de höghusboende än på flanörer längs kanalstråket. Enligt vår mening borde kanalstråket följa alldeles intill kanalen så att vattnet blir tillgängligt för alla. Det verkar också märkligt att man för att förverkliga Östra Centrum enligt ritningarna måste fälla ett drygt 70-tal befintliga träd längs västra kanalkanten och längs Östra Boulevarden. De befintliga träden verkar fortfarande att vara livskraftiga och vi förutsätter att man i framtiden inventerar och tar mer hänsyn till trädens fortlevnad. Höghusen Vi anser att eventuella höghus inte skall placeras ute vid kanalvattnet utan arbetas in i de nybyggda andra huskropparnas östra delar. Eventuella höghus skulle kunna accentueras i anläggningens österfasad. Det föreslagna 12-vånings höghuset ligger vad vi kan se bara några meter från systembolagets och parkeringsdäckens fasad och det kan knappast upplevas som en trivsam boendemiljö. Vi saknar modeller över den föreslagna nybebyggelsen och vill gärna genom modellstudier få en uppfattning om hur den nya bebyggelsen smälter in bland omgivande bebyggelse, inte minst i fråga om de olika byggnadernas höjder. 19(48)

20 Låt det förlängda handelsstråket från Cardellsgatan genom Östra Centrum till konserthus och bibliotek i kulturkvarteret Uttern bli utformat som ett allmänt tillgängligt torg. Det kan inte vara rätt att tvingas gå genom entrésnurror för att komma från en del av staden till en annan. Under minst nio timmar per dygn är förbindelsen helt stängd. Minska antalet entrésnurror och sätt dem istället vid de båda galleriingångarna. Bind samman innerstaden med Östermalm, gör ingen barriär. Trafiklösningarna Vi anser att trafiklösningarna måste utformas på annat sätt för att de 1300 p-platser och distributionstrafik skall kunna fungera. Kanske ligger felet i att man låst sig i ett tidigt skede för en större bussangöring i hela södra partiet av Östra Centrumanläggningen. Det verkar mera naturligt att trafikmata södra partiet från söder än som nu från både väster och öster. Vi är beredda att ställa upp och diskutera förbättringar. SKRIVELSER FRÅN SAKÄGARE, FASTIGHETSÄGARE 12. Svenska McDonald s AB, Kristianstad 4:43 Förslaget är ett mycket ambitiöst och attraktivt helhetsgrepp för att lyfta handeln i centrala Kristianstad. Vår verksamhet bygger på att finnas tillgängliga där våra gäster befinner sig, oavsett om de bor, transporterar sig, handlar e.dyl. Att skapa ytterligare flöden till centrala Kristianstad, ser vi därför mycket positivt på. Svenska McDonald s AB äger en fastighet (Kristianstad 4:43) inom planområdet. Denna fastighet är placerad i anslutning till nuvarande resecentrum och avses, i liggande förslag, att bebyggas med annan verksamhet. För tillfället pågår kontakter mellan Steen&Ström och Svenska McDonald s AB om hur detta kan lösas. Innan denna lösning är klar, kan vi tyvärr inte godkänna programsamrådet som det nu är utformat. 13. Kristianstad-Blekinge Konsumentförening, Domus 1 KBK äger fastigheten Domus 1 vid Östra Centrum. Fastigheten byggdes 1965 och har nominerats till Casper Salins arkitektpris. Fastigheten har förändrats invändigt genom åren. Domus innehåller idag några av de starkaste varumärkena inom svensk handel, Systembolaget, Clas Ohlson och Stadium. Exteriören är dock i allt väsentligt oförändrad. En del tycker att fastigheten är ful, medan andra tycker att den borde kulturmiljöskyddas. KBK har under fler år jobbat för att Östra Centrum ska utvecklas eftersom vi menar att hela Kristianstad då utvecklas och stärks. KBK har ett ansvar mot sina ägare att värna om sin historia, att förstärka den verksamhet man bedriver på platsen idag och att bevaka det värde fastigheten har. I Whites förslag kommer man att riva Domus och delar av Kosmorama. Det är två stycken fastigheter som representerar ett värde på kanske uppemot 300 miljoner kronor. Det är en svår 20(48)

21 balansgång att välja mellan att skapa något nytt och att värna om det gamla. Man ska dock vara medveten om att det finns fler sätt att utveckla Östra Centrum. Vi anser att förslaget har kvaliteter men också brister som måste utvecklas. Det förslag som White arkitekter tagit fram är modernt. Det innehåller mycket glas och har runda organiska former. Det är väldigt luftigt och öppet. Man skapar något helt nytt i Kristianstad. Förslaget öppnar centrum mot kanalen och skapar trevliga promenadstråk. Man har lagt stor möda på att väva ihop den nya bebyggelsen med konserthuset och biblioteket. Det känns nästan som att man fokuserat mer på den allmänna miljön än på funktionerna som ska finnas där, dvs handeln. Ändå har förslaget tagits fram för att stärka centrumhandeln. Kanalgatan föreslås bli gåta. Det är trevligt, men det kommer att försämra tillgängligheten för besökare med bil eftersom det blir svårt att röra sig från norr till söder och vice versa. Antalet P-platser är 35 st per tusen kvm handel. Det innebär relativt sett ingen ökning av antalet tillgängliga P-platser i centrum. Livsmedelsbutiken har en totalyta av ca kvm. Den ligger i södra ändan av centrumet, på en lägre nivå och har därför inte entré mot centrumet utan endast mot den nya busshållplatsen. Den har dålig kommunikation med parkeringsgaraget, vilket känns ogenomtänkt och dåligt. Samtliga P-pl ligger två trappor upp och det finns ingen hiss eller rullband i närheten av kassorna - jämför med tillgängligheten till Domus livs idag. Planeringen av gallerian känns överhuvudtaget inte bra i den södra delen. Fler småbutiker borde in. Man borde kanske ta bort något av bostadshusen och göra handelsdelen lite bredare. Inlastningen till butiken känns välplanerad (max 12m-bilar). Vad gäller själva genomförandet av projektet vill vi understryka vikten av en planering som minimerar negativ påverkan på trafikflöden, parkeringar och befintlig försäljningsverksamhet. Sammanfattningsvis så är KBK positiva till en utveckling av Östra Centrum, men tycker att samrådsförslaget måste förbättras. 14. Jepp Buck 18 Planerna för Östra centrum är ett försök att öka ut handelsytan i bästa tänkbara läge. Ingenting annat. Alla andra visioner och motiv om sammanbindningar är sken. Redan idag är Östra Salutorget en del av den absolut centrala handelsstaden, som omfattar Östra Boulevarden mellan Nya Boulevarden och Tivoligatan, Cardellsgatan och Döbelnsgatan med Lilla Torg fram till Västra Storgatan, Östra och Västra Storgatorna mellan knappt Stora Torg och Tivoligatan. Punkt slut. Allt annat är dött eller halvdött: Norr, Stora Torg, Vallgatorna, Västra Boulevarden, allt söder om Tivoligatan inklusive Södertorg. Inte blir dessa delar mer attraktiva av en utökning och koncentration av bästaläge. Om man nu skulle lägga till en jättekoloss i 4 våningar här blir naturligtvis balansen i centrala Kristianstad ännu skevare. Det framgår inte om man undersökt alternativ. Säkert hade det varit intressant för beslutare och vanliga borgare att få utrett en satsning på B- och C-gator, Stora Torg med rådhuskvarteret och Södertorg, inte minst ur ekonomisk synpunkt. 21(48)

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 1(7) Antagandehandling 2011-08-19 Dnr PLAN 08-0060:14 Detaljplan för KRISTIANSTAD 4:4 m fl, ÖSTRA CENTRUM Centrala Kristianstad, Kristianstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 3 En tredje utställning

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Detaljplaneprogram för fastigheten Sjöstjärnan 2 Sjöberg

Detaljplaneprogram för fastigheten Sjöstjärnan 2 Sjöberg Kommunledningskontoret Plan- och exploateringsenheten Sida 1 av 10 Dnr 2007/731 KS 203 Detaljplaneprogram för fastigheten Sjöstjärnan 2 Sjöberg REMISSINSTANSER Externa remissinstanser Interna remissinstanser

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214

Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-10-16 Detaljplan för fastigheterna Förrådet 1 och 2 med flera i Norrtälje stad Dnr 14-277.214 Ks 14-269.214 SAMMANFATTNING Syftet med planen är att möjliggöra uppförande av drygt

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Utställningsutlåtande Detaljplan för Hemmeslöv 8:2 m.fl. i Båstad, Båstads kommun Detta detaljplaneförslag har varit utställt under tiden 2011-10-25 till 2011-11-28 för att ge sakägare, boende, myndigheter

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr.

Granskningsutlåtande. Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden. Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. Granskningsutlåtande Detaljplan för del av Söder 3:43, söder om kv. Guldsmeden Antagandehandling 2015-10-21 Standardförfarande Dnr. 2015-017 2(12) 3(12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

datum 2015-02-27 Detaljplan för del av fastigheten VINTRIE 17:2 mfl i Vintrie i Malmö

datum 2015-02-27 Detaljplan för del av fastigheten VINTRIE 17:2 mfl i Vintrie i Malmö V 150101 datum 2015-02-27 diarienummer 2014-1425 ÄDp 5418 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten VINTRIE 17:2 mfl i Vintrie i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen

BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen BURLÖVS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Åkarp 7:58, i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län normalt planförfarande UTLÅTANDE Antagandehandling, upprättad 2011-04-11 1 (7) UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan.

Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län. YTTERANDEN Dessa skrivelser med erinran (m.e.) respektive utan erinran (u.e.) redovisas nedan. Mattias Samuelson 0767-244150 MOS 2010.1397 2011-12-14 1(6) Detaljplan för del av Löberöd 1:123, Eslöv, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Enligt Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut 2011-09-14, 152, har

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län Bilaga 1 TIDAHOLMS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Dnr:2014/133 Röd linje visar programområdet Samrådshandling Behovsbedömning PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera

Myndigheter, organisationer, föreningar, kommunala nämnder med flera 2015-11-03 Dnr PLAN 2014.25 Detaljplan för del av Söderby 1:751 m.fl., Biltema Handen SAMRÅDSREDOGÖRELSE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2014-05-26, 130 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att upprätta

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD

DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN Viktoria 22 M FL TÅGABORG HELSINGBORGS STAD Upprättad den 24-09-2013 NORMALT PLANFÖRFARANDE Antagen av kommunfullmäktige. Laga kraft.. Genomförandetid t o m Dnr 1404/2010 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 2011-03-21 1 (10) Dnr Kst 2010/325 PROGRAMSAMRÅD PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Planområdets läge Kommunledningskontoret

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun.

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningen februari 2013 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2012 KSM 0519 SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Tyresö

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Gräsvallen 5 inom Gräsvallen 5, Karlstads kommun, Värmlands län Arkivnr. 1780K-36-P2014/20 Upprättad 2014-10-06 Antagen av SBN 2014-10-22, 12 Laga kraft 2014-11-19 Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Planprogram för bostäder inom fastigheterna Sintorp 4:26 och 4:71 i Frillesås

Planprogram för bostäder inom fastigheterna Sintorp 4:26 och 4:71 i Frillesås Planprogram för bostäder inom fastigheterna Sintorp 4:26 och 4:71 i Frillesås Upprättad i april 2013 av planavdelningen Planprogram samrådshandling Samrådstid 4 juni - 15 augusti 2013 P6/13.06 Diarienr:

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs.

Nyexploateringen drivs som ett samverkansprojekt där både kommunen, Arvidsjaurhem och privata fastighetsägare berörs. DETALJPLAN FÖR KV. LOMMEN Arvidsjaurs kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration,. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1 i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län OBS. På grund av reglerna i personuppgiftslagen har namnen på de personer

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10)

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Byggnadsnämnden GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Detaljplan för Hede 3:122 i Kungsbacka stad Genomförande Byggnadsnämnden godkände 2014-06-05 det i maj 2014 upprättade planförslaget som underlag för granskning.

Läs mer

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Stadsbyggnadskontoret GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Forellen 17, Bollmora 2:1, Bollmora 2:588 Inom Tyresö kommun, Stockholms län. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun

TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun S A M R Å D S H A N D L I N G Detaljplan för TÖRINGE 7:40 (f d Vinbygården) Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2013-08-19 Reviderad 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PLANENS

Läs mer

Detaljplan för Löddeköpinge 14:78 m fl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun.

Detaljplan för Löddeköpinge 14:78 m fl i Löddeköpinge, Kävlinge kommun. Plan- och genomförandebeskrivning Samrådshandling 2010-09-22 Utställningshandling 2011-04-18 Godkänd i miljö- och byggnadsnämnden 2011-09-21 Antagen i kommunfullmäktige 2011-11-14 Laga kraft 2011-12-13

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Veronica Sjögren PBN 2013-1773 018-727 47 64 Planbeskrivning Detaljplan för Tuna backar 38:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-01-03 Kartbild som

Läs mer

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28

H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 H-E Åslin Arkitektkontor 2016-04-28 Översiktsbild över området kring Vivsta skola Detaljplan för centrum och bostäder i område vid tidigare Vivsta Skola Vivsta 19:1 m.fl. fastigheter Timrå kommun i Västernorrlands

Läs mer

Västerråda handels- och industriområde

Västerråda handels- och industriområde SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådshandling avseende detaljplan för Västerråda handels- och industriområde Melleruds kommun Västra Götalands län Contekton Arkitekter Fyrstad AB har på uppdrag av Melleruds kommun

Läs mer

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214

Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING. Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. 1(9) SPN 2012/0134 214 Samrådsredogörelse 1(9) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Plinten 7 med närområde inom Ingelsta i Norrköping SPN-000/000 den 28 maj 2015 Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta.

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun. Dnr. Plan.2012.2. Dnr. Plan.2012.2 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Kvantumvallen, Del av fastigheten Vägskälet 17 m.fl. Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm

Läs mer

Yttrande över program för Älta centrum.

Yttrande över program för Älta centrum. 1 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-02-02 KFKS 2012/696-214 Planenheten Nacka kommun 131 81 Nacka Yttrande över program för Älta centrum. Sammanfattning En fördjupad översiktsplan bör tas fram för Älta

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE

SAMRÅDSREDOGÖRELSE, ENKELT FÖRFARANDE Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande del av fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m.fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län NORMALT PLANFÖRFARANDE Samrådshandling

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Samrådshandling 1(7) Dnr: PLAN.2012.1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 tillhörande Detaljplan för kvarteret Hunden fastigheterna Hunden 2-6 och 8-17 Katrineholms kommun Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

"Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling"

Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling Dnr. 0958/12 Markanvisningsutlysning September 2013 "Stenungsund, det goda kustnära samhället med framtidstro och utveckling" Bostäder i Stora Höga/Getskär, Stenungsunds kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Detaljplan för Svetsaren

Detaljplan för Svetsaren Detaljplan för Svetsaren SAMRÅDSREDOGÖRELSE Januari 2015 Hur samrådet har bedrivits Förslaget har under 17 september till 29 oktober 2014 funnits tillgängligt på Biblioteket i Malung, Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

datum 2016-06-23 Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö

datum 2016-06-23 Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö V 150818 datum 2016-06-23 diarienummer SBK-2015-827 ÄDp 5487 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för fastigheten BÖLJAN 5, Möllevången i Stadsområde Innerstaden i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS

Läs mer

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1

Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Flygbild över kv. Broccolin, Årsta Centrum och Årsta skolan Strukturöversyn av området kring kv. Broccolin, Årsta 85:1 Inledning Fastighetsbolaget Årsta 85:1 har av plan- och byggnadsnämnden fått positivt

Läs mer

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö

datum 2014-09-08 Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö datum 2014-09-08 diarienummer SBN-2014-281 Dp 5342 PLANBESKRIVNING Detaljplan för fastigheten ZEBRAN 6 i Innerstaden i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med planen är att göra det möjligt att

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län

Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län Samrådshandling Detaljplan för Högaffeln 7 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-03-16 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplanen består

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik

Lidingö Hembygdsförenings yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik s yttrande över Planprogram för Centrum/Torsvik (LHF) får med anledning av samråd kring planprogram för Centrum/Torsvik lämna följande synpunkter. Yttrandet har beretts av föreningens Natur- och Kulturgrupp

Läs mer

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Plan 1(5) PLANBESKRIVNING P 05010 Detaljplan för del av kv FUTURUM (Folkets Hus m m) inom Järna kommundel i Södertälje Upprättad 2009-02-16 Reviderad 2009-05-25 Planens syfte och

Läs mer

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31

Stadsmarina Karlskrona kommun Gestaltningsprogram 2005-03 - 31 Utformning 15/22 nithällar. Dessa ger även en god framkomlighet för rullstolar och personer som har svårare att gå, samt ger ledning för synskadade. Hällar läggs lämpligen i vilt förband. Utbyte av beläggning

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun 1(6) Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun Handlingar Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser Fastighetsförteckning Handelsutredning (finns tillgänglig

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) Samrådsredogörelse LAGA KRAFT 2014-09-20 Samhällsbyggnadskontoret ANTAGANDEHANDLING 1(12) 2014-06-02 DNR: PBN/2013:112 Samrådsredogörelse Tillhörande detaljplan för: Sparbanken 5 Sparbanken, Strängnäs Kommun Plan- och byggnämnden

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens yttrande

Sammanfattning av styrelsens yttrande 2014-08-20 1 (8) HSB BRF KALLKÄLLAN Medlem i HSB Stadsbyggnadskontoret Box 2554 403 17 Göteborg YTTRANDE ÖVER DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID MJÖLKTORGET Diarienummer: 0688/09 Styrelsen för HSB Brf Kallkällan

Läs mer

del av Viksberg 3:1, Område B

del av Viksberg 3:1, Område B Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan 2013-00033-214 Detaljplan för del av Viksberg 3:1, Område B i Södertälje kommun Upprättad 2015-12-08 Beslut Samhällsbyggnadskontoret fick 2013-02-19

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2013-10-31 DNR: 13BMN72 HANDLÄGGARE: THOBIAS NILSSON Planbeskrivning Vallbacken 21:6, Kvarteret Salem Detaljplan för skol- och kontorsändamål Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun.

Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun. UTSTÄLLNINGSHANDLING 2011-10-31 Dnr:2011.0275.211 Detaljplan för del av Virsbo 2:73 m fl. område vid Kvarnängsvägen, Virsbo. Surahammars kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådet Detaljplanen har varit utsänd

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7

Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 DNR: 2014/KS0061 GRANSKNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-11-06 Tillägg till planbeskrivning avseende fastigheten Ryk 2:7 Ändring av detaljplan för del av Förslag till stadsplan för del av Ryk Nedra 2:9 m.fl.

Läs mer

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR

STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) PLANBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Detaljplan för bostadshus inom del av STENUNG 1:107 m fl. (Janssons väg) Stenungsund, Stenungsunds kommun Dnr 0194/06-214 Tillhör Kommunstyrelsen i Stenungsund beslut 2009-05-18 108 Agneta Dejenfelt Sekreterare

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Utlåtande Stadsbyggnadskontoret 2012-03-26 Mats Jakobsson 08 590 970 96 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2011:23 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Uppdrag Miljö- och planutskottet

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län 1(7) Datum Diarienr: 2011-000299 Miljöreda: 11/0556d Sabina Talavanic, arkitekt Upprättad: 2013-02-13 Detaljplan för kv. Staren 1 Vårgårda kommun, Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLÄGGNING Planförslaget,

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2014-04-23:

Följande skriftliga synpunkter har inkommit till och med 2014-04-23: Detaljplan för Spinnaren 1 m fl Strömstads kommun Dnr MBN/2013-0025 SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2014-01-23 9 att genomföra ett samråd gällande rubricerat

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Detaljplan Bostäder vid Kvarnfallsvägen

Detaljplan Bostäder vid Kvarnfallsvägen Antagen av KF 24 maj 2011 Laga kraft 19 december 2012 PLANBESKRIVNING 2011-03-29 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer KS 2007:200 Detaljplan Bostäder vid Kvarnfallsvägen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. PLANHANDLINGAR

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2014-11-03 DNR: 14BMN24 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Vallbacken 24:3 mfl, kv Gustavsberg Detaljplan för bostäder, vård m.m. Gävle kommun,

Läs mer

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun Bom Dnr.12.063 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.18.00-20.00, 2012-11-06

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad

Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2004-01-28 LUDVIG MILLES DNR64/2000-214 Planbeskrivning Antagandehandling Detaljplan för fastigheten Apoteket 21, Sundbybergs stad Handlingar Planhandlingarna utgörs av plankarta

Läs mer

Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541

Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541 Mark och exploatering Malin Ekdahl 036-10 24 45 malin.ekdahl@jonkoping.se 2014-05-13 1 (5) Inbjudan till byggnation inom Kungsängen etapp 1 (kvarter D), Jönköpings kommun Tn 2015:541 Inom Jönköpings kommun

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD

REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD Detaljplan för del av Strömstad 4:31, Strömstads Kommun REDOGÖRELSE FÖR PROGRAMSAMRÅD HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-02-26 45 att genomföra ett programsamråd gällande

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17

SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMMANFATTNING. Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Rönnen 14 m.fl. i Hjo stad, Hjo kommun Fastigheten Rönnen 14 m.fl. Dnr. 2012-125 2015-03-17 Planprocessen genomförs som ett normalt planförfarande. Planförslaget har varit

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Livsmedelsbutik i Lindalen Kumla 33:2 samt del av Kumla 3:1264 och Snickaren 1. Inom

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer