Projektplan för revidering av översiktsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan för revidering av översiktsplan"

Transkript

1 Projektplan för revidering av översiktsplan

2 Inledning Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Detta i enlighet med Plan- och bygglagen (2010:900) 3 Kap. 1. Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska också ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen kan användas som ett strategiskt underlag för vad kommunen vill i många olika frågor och kommunfullmäktige tog ( 85) beslut om att ge kommunstyrelsen och planeringsavdelningen uppdraget att påbörja arbetet med att revidera kommunens översiktsplan. Kommunens nuvarande gällande översiktsplan antogs 2006 och sedan dess har den inte aktualitetsprövats såsom sig bör (en gång per mandatperiod). I beslutet som KF fattade ska den nuvarande översiktsplanen användas fram till dess att revideringen är klar och antagen. Syfte och mål Nuvarande kommunomfattande översiktsplan från 2004 är i vissa delar föråldrad. Syftet med att revidera översiktsplanen är att få en plan som är mer aktuell och anpassad till nya lagar och bestämmelser samt kommunens nuvarande utvecklingsvilja. Syftet är också att se en tydligare koppling till kommunens övriga styrdokument såsom exempelvis vision och mål. Målen med en reviderad översiktsplan är följande: Nya frågor: Att få med ställningstaganden kring fler ämnesområden (de som fanns med i beslutet om revidering samt är listade nedan under delprojekt), vilket därmed ger en lite annan inriktning än tidigare översiktsplan från En bra process: Att öka medvetenheten kring kommunens fysiska utveckling hos såväl politiker som tjänstemän samt ge medborgarna möjligheter till ökad förståelse för vad ÖP är genom utbildningsinsatser och informationstillfällen. Att inom ramen för ÖP-processen som styrs av plan- och bygglagen ge möjlighet till medborgardialog kring kommunens framtida utveckling. En bra produkt: Att ge tydliga ställningstaganden kring kommunens framtida utveckling av mark- och vattenområden, vilket underlättar det efterföljande arbetet med detaljplaner och bygglov. Att översiktsplanen blir mer användarvänlig och får fler både internt och externt att jobba kontinuerligt med stöd av den. Samordning/styrning: Att få en förbättrad samordning inom fysisk planering och ekonomisk investeringsplanering, genom att översiktsplanen kopplas tydligare till det lokala tillväxtprogrammet (LTP) och investeringsplanen samt att lättare kunna följa upp översiktsplanen (inklusive LTP och investeringsplan) vid årsbokslut. Innehåll Innehållsmässigt kommer den reviderade översiktsplanen (ÖP) att ha ett liknande innehåll som nuvarande ÖP har. I uppdraget har det beslutats att översiktsplanen ska integreras med LTP och investeringsplanen. Utöver det ska översiktsplanen kompletteras med ställningstaganden kring bland annat: Bostadsförsörjning, Övergripande trafikfrågor, Översvämning,

3 Järnvägsreservat, Strategisk inriktning för vatten- och avloppsutbyggnad, Natur & grönstruktur, Planberedskap för verksamhetsmark, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen, Service och varuförsörjning på landsbygden, Fritid & rekreation, Kulturmiljö och Vindkraft. Resurser och organisation Kommunfullmäktige har beslutat att berörda fackförvaltningar skall bistå kommunledningsförvaltningen (planeringsavdelningen) med erforderliga resurser i form av beslutsunderlag och personal till arbetsgrupper och eventuellt delprojektledarskap. I en första kontakt med berörda förvaltningschefer och avdelningschefer har en grov uppskattning gjorts för vilka funktioner som behövs, och i vilka delar de tjänstemän som blir närmast berörda kommer in. Förslag till organisation: Styrgrupp = KSAU Ledningsgrupp = Kommunens ledningsgrupp Projektledare ÖP = Hanna Åsander Projektgrupp ÖP * Visionsarbete ** Arbetsgrupper (Delprojekt listade nedan) * Projektgrupp ÖP består av en grupp med de tjänstemän som kommer att lägga mest tid på arbetet med översiktsplanen. Projektgruppen leds av projektledaren för ÖP-processen och ingår i gruppen gör samtliga projektledare från arbetsgrupperna, utvecklingsstrateg, Gis-ingenjör samt informatör. ** Det finns inget politiskt beslut att jobba fram en ny vision för kommunen, men om/när det blir aktuellt med ett visionsarbete bör det ha en koppling till ÖP. Arbetet med en ny vision behöver i så fall löpa parallellt med ÖP-arbetet och vara klart under ÖP-processens första år för att ÖP:n ska kunna grundas i visionen.

4 Projektgrupp ÖP Resurser Innehåll Tidplan Övergripande struktur och framtagande av ÖPdokumentet Hanna Åsander + utvecklingsstrateg + gis-ingenjör + informatör + projektledarna för delprojekten/arb.grupperna Inläsning av befintliga dokument Bearbetning av befintliga dokument Uppföljning åtgärder ÖP 2004 Kartmaner Disposition MKB-avgränsning Organisera medborgardialog Påbörjas 2015 och pågår till dess att ÖP är inför antagande. Delprojekt (arbetsgrupp) Resurser Innehåll Tidplan Riktlinjer för bostadsförsörjning (Enl. lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar) Joel Engström + Planeringschef + Stora fastighetsägare + Förvaltningschef & verksamhetschefer socialförvaltningen + bygglov + integration + Fastighetschef/Mark- & exploateringshandläggare Ta fram en tillgänglighetsanalys prognoser och göra analyser involvera socialförvaltningen. Separat rapport som blir underlag till ÖP. Påbörjad Klar Övergripande trafikstrategi och mål för trafiken (Enl. TRAST, Trafik för en attraktiv stad) Översvämningsstrategi (Enl. Tidigare politiskt beslut) + Gatuchef + Trafikingenjör + Miljö? + ev. konsult + Planeringschef + BRT + konsult + Gatuchef + VA-chef + miljöskydd + Risk- och säkerhetssamordnare + förvaltningschefer (miljö och tekniska) Mål för trafik Ringledernas funktion Centrumtrafik Parkeringsfrågor Gång- och cykelbanor Kollektivtrafik Separat rapport som blir underlag till ÖP. (Se projektbeskrivning separat uppdrag.) Separat rapport som blir underlag till ÖP. Påbörjad Bra om den är klar innan samråd ÖP. Påbörjad hösten Bra om den är klar innan samråd ÖP.

5 Delprojekt (arbetsgrupp) Landsbygdsområden i strandnära lägen (LIS) Strategisk inriktning för vatten- och avloppsförsörjning Markreservat för järnväg Verksamhetsmark handel, industri, logistik m.m. Resurser Innehåll Tidplan + landsbygdsutvecklare + renhållning + miljösamordnare + Bygglov/miljö + ev. konsult + VA-chef + VA-ingenjör + Miljöskydd + Skogstekniker + Gatuchef + BRT + Miljö- och hälsoskydd Kalle Alexandersson + fastighetschef + näringslivschef + miljö- hälsoskydd + bygglov Grundas bl.a. på den VA-utredning som tagits fram för kommunens fritidshusområden. Samordnas med serviceoch varuförsörjningsplan Övergripande ställningstaganden för kommunens VAförsörjning Ställningstaganden kring utbyggnad av VA till kommunens fritidshusområden. Säkerställa en koppling mellan grannkommunernas planering och skapa korridorer för framtida järnvägssträckningar mellan Oslo - Stockholm Separat rapport som blir underlag till ÖP. Analys utifrån rapport om handel & verksamheter (WSP). Påbörjad Bra om den är klar innan samråd ÖP. Påbörjad Bra om den är klar innan samråd ÖP. Service och varuförsörjning på landsbygden Övergripande ställningstaganden natur och grönstruktur + socialförvaltningen + bredbandssamordnare + bygglov/miljö + fritidschef + landsbygdsutvecklare Marie Janäng + Skogstekniker Inom ramen för landsbygdsprocess Revidering av varuförsörjningsplan Sammanfatta den inventering som finns gjord sedan tidigare (exjobb) Se över koppling mellan skogsbruksplaner, skötselplaner samt tätortsnära skog och naturskydd.

6 Delprojekt (arbetsgrupp) Kulturmiljö Resurser Innehåll Tidplan Johan Stenson + Bygglov + Stadsarkitekt + Fastighetsavdelningen Befintligt kulturmiljöprogram uppdateras genom en komplettering med fokus på tätorten Kristinehamn Separat dokument som blir underlag till ÖP och fungerar separat vid ex. bygglovgivning Fritid & rekreation Hanna Åsander + Fritidschef + Turistchef + Folkhälsoenhet Se över kopplingen mellan besöksplan, varumärke och ÖP Hur ser kommunens satsningar på fritid och rekreation ut nu och hur kan det se ut i framtiden Vindkraft Kalle Alexandersson + Miljö- och hälsoskydd Se över om de utpekade områdena i nuvarande tematiska tillägg till ÖP fortfarande är relevanta. Projektgruppens och respektive arbetsgrupps resurser, innehåll och tidplan ovan synliggör omfattningen av arbetet med ÖP. Övrig kompetens utöver den som listas ovan kommer att tas in vid behov allt eftersom under processen. De punkter som listas intill varje delprojekt under rubriken Innehåll är en kort beskrivning av det respektive arbetsgrupp kommer att fokusera på. Arbetsprocess Uppstart För att starta upp arbetet med ÖP ska ett gemensamt tillfälle ges i början på 2015 där projektgruppen och alla arbetsgrupperna, ledningsgruppen samt styrgruppen (KSAU) tillsammans går igenom vad ÖP-processen innebär. Något eller några exempel från andra kommuner kan vid ett sådant tillfälle presenteras och ett arbete i workshopform för en gemensam målbild blir grunden för det fortsatta arbetet. Arbetsgrupperna för de olika delprojekten får en gemensam start och kan också följa den övergripande processen via samarbetsrummen på intranätet. Tanken är att projektgruppen är en till storleken liten grupp för att underlätta processen att ta fram den övergripande strukturen för själva ÖP-dokumentet. Mötesstruktur och dokumentation Varje arbetsgrupp leds av respektive projektledare som återkopplar till projektgruppen. Projektledarna för respektive arbetsgrupp ansvarar för att kalla till regelbundna träffar. För att säkerställa att dokumentation sker av vilka frågor som diskuteras i respektive arbetsgrupp ska minnesanteckningar skrivas

7 efter varje arbetsgruppsmöte. Minnesanteckningar och övrig dokumentation ska sparas i de samarbetsrum som ska iordningställas i samband med att det nya intranätet träder i kraft. Återrapportering till ledningsgrupp och styrgrupp kommer att ske kontinuerligt med början efter uppstartsskedet. Projektledaren ansvarar för återkopplingen mot ledningsgruppen och avstämning med styrgruppen. Tillfällen för återrapportering till ledningsgruppen kan läggas i anslutning till kommunens ledningsgrupps veckomöten, förslagsvis varannan månad eller när behov uppstår. Avstämningen mot KSAU sker kontinuerligt inför olika vägval och ställningstaganden. En särskild kommunikationsplan för ÖP-processen tas fram av ansvarig på informationsavdelningen i samarbete med projektgruppen och arbetsgrupperna. Projektgruppens ansvar För projektgruppen kommer den första delen av 2015 innebära inläsning, bearbetning av dokumenten från gällande ÖP och uppföljning av de åtgärder som föreslagits. Mycket kommer också att handla om hur dispositionen ska se ut för den reviderade versionen av översiktsplanen. Det innebär vidare att gå igenom de kartbilagor som finns till nuvarande ÖP för att se vad som är aktuellt, inaktuellt och börja hantera grundstruktur för det kartmaterial som ska användas i digital form. I ÖP 2004 finns ett antal markanvisningskartor för tätorten Kristinehamn, Björneborg, Bäckhammar, Nyble, Ölme samhällen, en kommuntäckande samt visionskarta för stadens fysiska utveckling och dispositionsplan för Inre hamn Sannaområdet. Att övergå från tryckta kartor till en GIS-baserad version blir ett omfattande jobb. En miljökonsekvensbeskrivning ska också tas fram parallellt med översiktsplanen och i ett tidigt skede kommer en avgränsning att behöva göras. Parallellt med arbetet i projektgruppen kommer arbetet att fortlöpa i arbetsgrupperna kring de olika delprojekten som listades ovan. Allteftersom delprojekten börjar få färdiga rapporter och underlag kommer delar av det sammanställda materialet från respektive ämnesområde att lyftas in i ÖP och ställningstaganden i förhållande till ÖP göras. Medborgardialog Ambitionen är att nå ut på flera fronter till allmänheten i flera olika skeden av processen med ÖP. En fördel att jobba med visionsarbete parallellt med ÖP är också att dialog kring både vision och översiktsplanefrågor kan ske samtidigt. Arbetet med den nu gällande översiktsplanen var relativt ambitiöst i frågan om antal mötestillfällen för allmänheten. Redan 1995 hölls ett flertal möten, men tidsåtgången för att ta fram översiktsplanen drog ut på tiden och förändringarna hann bli stora fram till dess att planen antogs Nu är vi åter inför ett stort planarbete och planeringen av tidsåtgång är satt till 3 år. I ett tidigt skede, dvs. innan samrådet är det bra att få en uppfattning om vilka frågor som ligger kommunens medborgare närmast hjärtat och hur de vill se på den framtida utvecklingen av kommunen. Här är det också viktigt att ha med politiker ute på plats att möta och lyssna på medborgarna och deras åsikter vid de tillfällen som ordnas inom ramen för arbetet med översiktsplanen.

8 Tidsplan ÖP-processen En grov tidsplan är satt till 3 år för revideringen av översiktsplanen, där det första året går åt till arbete i projektgrupp och arbetsgrupper för att titta över befintligt material och bearbeta det samt komplettera med nytt. Under det andra året kommer arbetet att fokuseras på att få in de tematiska underlagen med ställningstaganden i själva ÖP-dokumentet och att nå ut på samråd under andra halvan av Från och med samrådsskedet övergår fackförvaltningarnas roll från att vara aktiva deltagare i arbetsgrupper mer och mer till den traditionella rollen som remisspart. Efter samrådet kommer en period av sammanställning av inkomna synpunkter och bearbetning av förslaget innan det är dags för utställning av förslaget och slutligen en bearbetning innan antagande. Målet är att ha en antagen översiktsplan innan Uppstart (studiebesök/workshop/målbildsarbete) Inläsning av befintliga dokument Bearbetning av befintliga dokument Uppföljning åtgärder ÖP 2004 Kartmaner och GIS Disposition MKB-avgränsning Tematiska utredningar/underlag Nå ut till allmänheten 2016 Inriktning, sammanvägda ställningstaganden Skriva, arbeta in delar ur de tematiska underlagen Samråd Utställning Antagande Ovan en sammanfattning av den beskrivna arbetsprocessens innehåll i förhållande till tidsplanen. Viktiga strategiska vägval och intressekonflikter I en diskussion med berörda förvaltningar och nämnder inför arbetet att ta fram projektplanen har inga viktiga strategiska vägval framkommit eller uppenbara intressekonflikter blivit synliga. Troligtvis kommer detta att framkomma under processen med revideringen av ÖP och det får då tas upp med ledningsgrupp och styrgrupp. Sammanfattningsvis har uppdraget mottagits med stor entusiasm bland flertalet av dem som planeringsavdelningen presenterat upplägget för. En avgörande faktor för slutresultatet av ÖP-arbetet är om arbetet med översiktsplanen har kunnat koordineras med kommunens visionsarbete. Detta är viktigt för att skapa en sammanhållen process när vi pratar internt och externt om kommunens framtid. Den upplevda delaktigheten i ÖP-processen hos politiker, tjänstemän och medborgare kan också bli avgörande för hur slutresultatet uppfattas.

Landsbygdsträffar 2015 VÄLKOMNA!

Landsbygdsträffar 2015 VÄLKOMNA! Landsbygdsträffar 2015 VÄLKOMNA! Landsbygdsprocess Landsbygdsträffar (februari/mars) Revidering av budget och tillväxtprogram (februari maj) Genomförande Uppföljning Allmänna utvecklingsteman 2012-2014

Läs mer

Landsbygdsträffar 2015

Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsprocess Landsbygdsträffar (februari/mars) Revidering av budget och tillväxtprogram (februari maj) Genomförande Uppföljning Allmänna utvecklingsteman 2012-2014 Service Varuförsörjningsplan,

Läs mer

Eskilsby. 12 december 2018

Eskilsby. 12 december 2018 Eskilsby 12 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken S ä r s k i l d s a m m a n s t ä l l n i n g 2009-09-18 Sid 1 (5) Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken En översiktsplan för Gävle stad har tagits fram och antogs 27

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Ölme Välkomna

Ölme Välkomna Ölme 2016 - Välkomna Dagordning Vad är Landsbygdsprocessen? En kort tillbakablick 2012-2015 Hur ska vi jobba? Synpunkter och åtgärder 2015 Ett strategiskt 2016 Lokala medborgarlöften Anneli Wiker Vandringsleder

Läs mer

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 1 Innehållsförteckning Projektorganisation... 3 Projektägare... 3 Styrgrupp... 3 Projektledaren...

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Rudskoga Välkomna

Rudskoga Välkomna Rudskoga 2016 - Välkomna Dagordning Vad är Landsbygdsprocessen? En kort tillbakablick 2012-2015 Hur ska vi jobba? Frågor (2015) som lever Ett strategiskt 2016 Lokala medborgarlöften Anneli Wiker Vandringsleder

Läs mer

Landsbygdsträffar 2015

Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsprocess Landsbygdsträffar (februari/mars) Revidering av budget och tillväxtprogram (februari maj) Genomförande Uppföljning Allmänna utvecklingsteman 2012-2014 Service Varuförsörjningsplan,

Läs mer

Härryda. 15 november 2018

Härryda. 15 november 2018 Härryda 15 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Arvidsjaurs kommuns översikts- och tillväxtplan

Arvidsjaurs kommuns översikts- och tillväxtplan s översikts- och tillväxtplan Britta Lundgren, 2017-11-09 15 000 renar 4 000 sjöar 6 500 invånare Internationell flygplats När kyla, mörker, avstånd och gles bebyggelse blir fördelar Arméns Jägarbataljon*

Läs mer

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning

ARBETSMATERIAL. Översiktsplan. Projektbeskrivning ARBETSMATERIAL Översiktsplan Projektbeskrivning 2017-05-26 Översiktsplan Projektbeskrivning Översiktsplanen för Melleruds kommun antogs sommaren 2010. Ställningstaganden behöver ses över för att vara ett

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Projektplan för översiktsplan för Österåkers kommun

Projektplan för översiktsplan för Österåkers kommun Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott 2015-02-04 PLAU 1:8 Dnr. KS 2014/0321-212 Projektplan för översiktsplan för Österåkers kommun Planarbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Svedala översiktsplan 2010 ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-09 www.landskapsarkitekt.se 0411-55 64 04 Inledning Svedala Översiktsplan 2010 InLEDNING Kommunstyrelsen är ansvarig för översiktsplaneringen

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Centrumutveckling i Kristinehamn

Centrumutveckling i Kristinehamn Tjänsteskrivelse Sida 1(4) Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Datum 2015-03-04 Ks/2015:45 011 Planfrågor Centrumutveckling i Kristinehamn Sammanfattning

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Landsbygdsprocess. Landsbygdsträffar (februari/mars) Revidering av budget och tillväxtprogram (februari maj) Genomförande.

Landsbygdsprocess. Landsbygdsträffar (februari/mars) Revidering av budget och tillväxtprogram (februari maj) Genomförande. Bäckhammar 2016 Dagordning Varför är vi här? En kort tillbakablick 2012-2015 Vad sas under mötet för ett år sedan? Vad hände under 2015? Vad är aktuellt för 2016? Information och frågeställningar Fikapaus

Läs mer

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824 Kommunkontoret Projektplan 1 (8) Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Anna-Karin Poussart 046-359 42 37 anna-karin.poussart@lund.se Kommunstyrelsens miljö- och häsloutskott Förslag till

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Simrishamns kommuns ÖVERSIKTSPLAN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Simrishamns kommuns ÖVERSIKTSPLAN Simrishamns kommuns ÖVERSIKTSPLAN KF 2015-11-02, Anna Eliasson, Enhetschef Plan & bygglovsenheten 1 Visionen antagen av KF den 25 juni 2012 2 Antagen av KF 2014-09-29 Ny utställningstid 28 februari -

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

1.1 Vad är en översiktsplan?

1.1 Vad är en översiktsplan? 1. Inledning Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har samverkat i arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för respektive kommun, i syfte att skapa förutsättningar för en livskraftig framtid

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212

Värnamo i framtiden. PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN. Dnr 12.2895.212 Dnr 12.2895.212 Värnamo i framtiden PROGRAM för arbetet med ny kommuntäckande ÖVERSIKTSPLAN FÖR VÄRNAMO KOMMUN Godkänt av Miljö och stadsbyggnadsnämnden 2013-04-15 2 PROGRAM- INNEHÅLL INLEDNING OCH BAKGRUND

Läs mer

Nybble/Kärr Välkomna

Nybble/Kärr Välkomna Nybble/Kärr 2016 - Välkomna Dagordning Vad är Landsbygdsprocessen? En kort tillbakablick 2012-2015 Hur ska vi jobba? Frågor (2015) som lever Ett strategiskt 2016 Lokala medborgarlöften Anneli Wiker Fiber

Läs mer

Ärende 8. Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss

Ärende 8. Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss Ärende 8 Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Bosse Björk Översiktsplan Örebro kommun - svar på granskningsremiss

Läs mer

PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND

PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND STENUNGSUNDS KOMMUN PROJEKTPLAN VISION FÖR STENUNGSUND Typ av dokument Projektplan Dokumentägare T.f. Projektberedning för vision för Stenungsund Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Beslutsdatum

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Innehållsförteckning Projektorganisation... 2 Projektägare... 2 Styrgrupp... 2 Projektledaren...

Läs mer

KOMMUNDELSDIALOG. Hindås

KOMMUNDELSDIALOG. Hindås KOMMUNDELSDIALOG Hindås 2018-11-06 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per hälsar välkomna 19:10-19:20 Information aktuella projekt (Per) 19:20-19:40 Vad är en översiktsplan (ÖP) (Nina) Fika under workshop 19:40

Läs mer

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Magnus Juhlin Plan- och byggchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Detaljplan för Stora Rör 2:1 m.fl. Vi börjar från början ÖVERSIKTSPLANERING

Läs mer

Bergsjö Välkomna

Bergsjö Välkomna Bergsjö 2016 - Välkomna Dagordning Vad är Landsbygdsprocessen? En kort tillbakablick 2012-2015 Hur ska vi jobba? Frågor (2015) som lever Ett strategiskt 2016 Lokala medborgarlöften Anneli Wiker Vandringsleder

Läs mer

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge)

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 55 000 invånare 30 000 inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 2 500 företag 75 % av tillverkningen exporteras M-real, Bae Hägglunds, Domsjö Fabriker, Hägglunds Drives Bostäder

Läs mer

Vad är en översiktsplan och hur går det till?

Vad är en översiktsplan och hur går det till? 228 Vad är en översiktsplan och hur går det till? 9. VAD ÄR EN ÖP? 229 VAD ÄR EN ÖVERSIKTSPLAN? Den kommunövergripande översiktsplanen är ett viktigt strategiskt dokument. Planen medverkar till en gemensam

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner Från A till ÖP - planeringsprocesser i mindre kommuner ÖP läget i Sverige 8% 23% 30% FÖP:ar 31% 38% 70 % i pågående arbete Kommunomfattande ÖP. Antagandeår: 2017/2018 1990-1999 2000-2009 2010-2013 2014-2017

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

Antagande av Aktualitetsprövning av Översiktsplan 2040 och uppdrag att ta fram Översiktsplan 2050 för Norrtälje kommun

Antagande av Aktualitetsprövning av Översiktsplan 2040 och uppdrag att ta fram Översiktsplan 2050 för Norrtälje kommun 2018-02-16 KS 17-641 Sid 1 av 6 Handläggare: Olof Johansson Till Titel: Översiktsplanerare Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott E-post: olof.johansson@norrtalje.se Antagande av Aktualitetsprövning

Läs mer

Yttrande om översiktsplan Flens kommun

Yttrande om översiktsplan Flens kommun Kommunstyrelsen 2017-05-10 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:298 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Yttrande om översiktsplan Flens kommun Förslag till beslut

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28

Framtidsplan. Översiktsplan för Krokoms kommun. Utlåtande över planförslag. utställt 2014-09-22 2014-11-23. kommentarer och ändringar 2015-01-28 Framtidsplan Översiktsplan för Krokoms kommun Utlåtande över planförslag utställt 2014-09-22 2014-11-23 kommentarer och ändringar 2015-01-28 Utlåtande över utställt förslag till Framtidsplan/Översiktsplan

Läs mer

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden Allt utom stadskärnan är landsbygd Arvika: natur och kultur stora orörda naturområden och många sjöar(365) industri och upplevelseturism på spåret: Oslo - Stockholm översvämningsrisk runt Glafsfjorden

Läs mer

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Kommunstyrelsens handling nr 27/2012 Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Godkänd av kommunstyrelsen, 100 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte och mål med projektet...

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9

Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9 Tjänsteskrivelse Planeringsavdelningen Joel Engström,0550-885 49 joel.engstrom@kristinehamn.se Datum 2016-04-29 Ks/2016:104 011 Planfrågor Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9 Förslag till

Läs mer

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen Projektplan Deltagande i Uthållig kommun etapp 3 Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-07-04 Mora kommun deltar tillsammans med ett 30-tal andra svenska

Läs mer

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Orsa kommun 2018-04-17 Linnéa Grönvold och Anneth Nyqvist, PwC Sammanfattning Lekmannarevisorerna i Orsa Vatten och Avfall

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530 Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 10 2019KS106 Page 128 of 530 Sektorn för samhällsbyggnad Hanna Henningsson Datum 2019-02-07 2019KS106 073 Dnr Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt Sammanfattning

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 Godkänd av kommunstyrelsen 2013-10-30 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Översiktsplanen bör behålla nuvarande disposition och struktur och bygga på den digitala webbpresentation som finns för nuvarande översiktsplan.

Översiktsplanen bör behålla nuvarande disposition och struktur och bygga på den digitala webbpresentation som finns för nuvarande översiktsplan. 2014-03-06 Sam 55/2014 Programnämnd Samhällsbyggnad Aktualitetsprövning av översiktsplanen Sammanfattning Varje kommun ska enligt Plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan. Kommunfullmäktige ska

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/400 2012-12-03 Kommunstyrelsen Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Förslag till beslut

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Riktlinjer för kulturmiljöer Lidköpings kommun

Riktlinjer för kulturmiljöer Lidköpings kommun Riktlinjer för kulturmiljöer Lidköpings kommun PROJEKTBESKRIVNING 1.4 Kultur & Fritid, Samhällsbyggnad 2018-09-14 Sidan 2 av 9 Sidan 3 av 9 Sammanfattning Sedan 1990 finns det två underlag rörande kulturmiljö

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Arbete med detaljplanering i Ale kommun

Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering innebär att kommunen prövar markens lämplighet för bebyggelse enligt exploatörens/markägarens ansökan och enligt Plan- och bygglagen.

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP)

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Informationsmöte 2014-01-30 Kvällens upplägg Välkomna! Mats Eriksson, planchef, Vallentuna kommun Vallentuna i regionen Lisette Calleberg,

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Landsbygdsträffar 2015

Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsprocess Landsbygdsträffar (februari/mars) Revidering av budget och tillväxtprogram (februari maj) Genomförande Uppföljning Allmänna utvecklingsteman 2012-2014 Service Varuförsörjningsplan,

Läs mer

MÅL, STRATEGIER OCH FRAMTIDSVISIONER

MÅL, STRATEGIER OCH FRAMTIDSVISIONER 1. MÅL, STRATEGIER OCH FRAMTIDSVISIONER ÖVERSIKTSPLAN 2030 VÅRT HÖRBY - EN NÄRA OCH NATURSKÖN KOMMUN MED UNIKA LIVSMILJÖER DRIVEN AV KREATIVITET, GEMENSKAP OCH FRAMTIDSTRO ÖVERSIKTSPLANENS HANDLINGAR Läsanvisning

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. TÖP LIS-områden, Forshaga kommun TÖP LIS-områden, Forshaga kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Kommunfullmäktige i Forshaga kommun har gett miljö- och byggnämnden i uppdrag att ta fram förslag på s.k. LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt?

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Timrå Kommun Miljö & Byggkontoret Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Inledning En detaljplan skapas för en mindre del av kommunen, ofta ett kvarter eller några fastigheter. I planen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för medborgardialog i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2014-02-19 33, dnr 2014/0066 KS.030 Innehåll Inledning... 2 Definition... 2 Skillnad mellan medborgardialog och brukardialog...

Läs mer

Näringslivspolitisk plan för Kristinehamns kommun

Näringslivspolitisk plan för Kristinehamns kommun Kommunledningsförvaltningen Peter Eskebrink, 0550-85836 peter.eskebrink@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse 2017-05-03 Ks/2012:179 1 Näringslivspolitisk plan för Kristinehamns kommun 2018-2022 Förslag till

Läs mer

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Reviderad -24 november 2014 BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en arbetsprocess för hur det sociala perspektivet ska beaktas i planprocesser och sedan årsskiftet 2013/2014

Läs mer

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2014-04-29 Ärendelista Sid nr Justering... 2 23 Antagande av Översiktsplan Sundsvall 2021... 3 24 Motion (M) gällande HBT-plan för Sundsvalls kommun... 5 25

Läs mer

Årsplan 2014 Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar

Årsplan 2014 Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar Uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar 2013-12-11 Kommunfullmäktiges presidium KS13.1069 Innehåll Inledning 5 1 Uppföljning av målen i Vilja och mål ur ett medborgarperspektiv 6 2 Framtidsbild 2018

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

SAMMANFATTNING. Läsanvisningar

SAMMANFATTNING. Läsanvisningar 2 SAMMANFATTNING I Uppdrag Värnamo har kommunen valt att i ett första skede särskilt visa på de generella, strategiska exploateringsmöjligheter som finns för staden, både på kort och lång sikt. De beskrivs

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan

Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan 1 Innehållsförteckning Aktualitetsförklaring av Tranemo Kommuns översiktsplan... 1 1.1 Lagrum... 3 2 Länsstyrelsens sammanfattande redogörelse...

Läs mer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer INLEDNING 7 Plan- och bygglagen (PBL ): Kap 3 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar DIARIENUMMER: KS 136/2017 101 FASTSTÄLLD: KS 130/ 2017-08-14 VERSION: 1 SENAST REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för genomförande av medborgardialoger Beslutas

Läs mer

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare

Vind dialogen Ted Kransby, Samhällsplanerare Vind dialogen 2011 Ted Kransby, Samhällsplanerare Innehåll Politiken bakom satsningen Planeringsstödet Vad har planerats? Nya PBL Elnät Vad händer under 2012 2011 10 31 Sida 2 Vindkraftsutbyggnaden Politisk

Läs mer

STRATEGISKA FRÅGOR de närmaste åren

STRATEGISKA FRÅGOR de närmaste åren STRATEGISKA FRÅGOR de närmaste åren Strategisk fråga Särskilt viktigt att uppnå de närmaste åren Åtgärder Uppföljning Näringslivsarbetet Ökat nyföretagande med hjälp av ett nytt näringslivsprogram. Fler

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Aktualitetsprövning av Ale kommuns översiktsplan

Aktualitetsprövning av Ale kommuns översiktsplan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Sektor samhällsbyggnad Diarienummer: KS.2016.26 Datum:2016.08.10. Enhetschef plan Joanna Hagstedt E-post: joanna.hagstedt@ale.se Kommunstyrelsen Aktualitetsprövning av Ale kommuns

Läs mer

Välkommen till förmiddagens workshop! En tidig dialog om fördjupade översiktsplanen för centralorten Örnsköldsvik

Välkommen till förmiddagens workshop! En tidig dialog om fördjupade översiktsplanen för centralorten Örnsköldsvik Välkommen till förmiddagens workshop! En tidig dialog om fördjupade översiktsplanen för centralorten Örnsköldsvik Syftet med workshopen: Syftet med dialogen är att samla in information om vilka perspektiv

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer