TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27"

Transkript

1 TRAFIKPLAN 2020 Sammanställning av underlag och förslag Fastställd av Västtrafiks styrelse /27

2 2 Innehåll Varför en Trafikplan?... 1 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen... 1 Inriktning i Affärsplan... 2 Affärsutvecklingsplaner Trafikförändringar i december Tåg... 6 Förändringar i Göteborgsregionen Göteborgs stadstrafik Spårvagn Göteborgs stadstrafik Stombuss och Cityexpress Göteborg/Mölndal/Partille stadstrafik Övrig buss Förändringar i Fyrbodal Förändringar i Sjuhärad Förändringar i Skaraborg... 17

3 1 Varför en Trafikplan? Varje år gör Västtrafik en större översyn av trafikutbudet. Trafikplan 2020 är en sammanställning av de förändringar som Västtrafik planerar att genomföra under det kommande året, med start för nya tider i tidtabellsskiftet i mitten av december Översynen hanteras i en sammanhållen process genom en nära dialog med Västtrafiks partners, kommunerna och andra intressenter, där trafikutbudet utformas utifrån kundernas behov och våra mål. Resultatet av arbetet blir konkreta förändringar i erbjudandet till Västtrafiks kunder. Trafikplan 2020 utgör ett beslutsunderlag för Västtrafiks styrelse och presenterar hur förändringarna i trafiken har arbetats fram samt de ekonomiska konsekvenserna. Bilagan till beslutsunderlaget omfattar beskrivning av samtliga trafikförändringar. Trafikförändringar kan ske även utanför plan under pågående trafikår, dessa följer samma process men på kortare tid och beslutas av Västtrafik. Speciellt under de stora byggprojekten som pågår i Göteborg för närvarande behöver man kunna göra snabbare förändringar. Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen Utgångspunkten för arbetet med Trafikplan 2020 är den inriktning som har tagits fram i arbetet med Västtrafiks affärsplan och den nedbrytning som i sin tur är gjord genom åtta affärsutvecklingsplaner. Affärsplanen sammanfattar mål och strategier i det Regionala trafikförsörjningsprogrammet , övriga mål och strategidokument samt det årliga uppdrag som Västtrafik får av kollektivtrafiknämnden. I processen ingår dialogmöten med samtliga kommuner där representanter från såväl Västtrafik som våra partners deltar. Arbetet mynnar ut i en övergripande inriktning och därefter konkreta trafikförändringsförslag i trafiken som gäller framåt. För att de förändringar som kunderna kommer att kunna ta del av i trafiken ska ligga i linje med de mål och strategier som har beslutats politiskt, görs arbetet metodiskt i nära samarbete med våra partners enligt nedanstående bild.

4 2 Inriktning i Affärsplan Västtrafiks Affärsplan innehåller fem prioriterade områden för att nå målen. Denna trafikplan innehåller förslag som främst ligger under området Utveckla och marknadsföra resmöjligheter, vilket innefattar att: För att öka andelen hållbart resande och få fler och nöjdare kunder ska Västtrafik utveckla attraktiva och flexibla resmöjligheter i omställningen när regionen går mot att bli en storstadsregion. Detta ska ske utifrån insikter och kunskap om våra kunders behov, marknadens potential och samhällets intresse av en väl fungerande kollektivtrafik. Marknadsföring ska bidra till att fler invånare upptäcker kollektivtrafiken och de resmöjligheter kollektivtrafiken erbjuder, samt bidra till att fler upplever kollektivtrafiken som ett attraktivt alternativ (turtäthet, pålitlighet, kort restid i jämförelse med bil etc). Den flerstegsprincip som finns i det regionala trafikförsörjningsprogrammet ska vara vägledande i utvecklingsarbetet. Utgångspunkten för att utveckla och marknadsföra resmöjligheter skall vara att tänka kund och tillgodose olika kundgruppers behov. Förslagen i Trafikplan 2020 är kopplade till följande strategiska inriktningar tillhörande område Utveckla och marknadsföra resmöjligheter.

5 3 Säkerställ samordning av trafikförändringar mellan linjer och avtal, särskilt under större byggprojekt i Göteborgsområdet. Åtgärda kapacitetsbrist, i första hand genom omfördelning av resurser och i andra hand med nya resurser. Satsa på mer kapacitetsstarka fordon där utbudet är tillfredsställande ur ett kundperspektiv och kapacitetsbrist i infrastruktur råder, t.ex. i centrala Göteborg. Satsa på olika typer av åtgärder som ökar marknadsandelarna i hela regionen, t.ex. information, marknadsinsatser och trafikutveckling. Fokusera på stadstrafik i pendlingsnaven och de prioriterade stråken enligt Regionalt trafikförsörjningsprogram. Prioritera åtgärder som ökar resandet även under lågtrafik, som dagtid, kvällar, helger och sommartid. Insatserna ska ha fortsatt särskilt fokus på de utpekade stråken. Eftersträva kortare restider i prioriterade stråk och stadstrafikområden och säkra pålitligheten för linjer med hög turtäthet genom att arbeta för ett jämnare trafikflöde. Fortsätt genomföra Tåg 2020 genomförandeplan och säkerställ samordning mellan trafikslagen vid bytespunkter. Utveckla utbudet för att eftersträva att minsta utbud för stråk över länsgräns enligt Regionalt trafikförsörjningsprogram uppfylls. Fokusera på bättre koordinering av linjer vid bytespunkter för att skapa attraktiva och trygga byten. Utveckla integrerade erbjudanden utifrån Hela Resan-konceptet. I samarbete med kommuner utveckla anropsstyrda erbjudanden i tätorter där förutsättningar finns för kostnadseffektiva lösningar och samtidigt ger bättre resmöjligheter (service) för alla kundgrupper. Säkerställ att grundnivån i Landsbygdsutredningen efterlevs. Jobba med attityder och grundläggande beteende för att göra kollektivtrafiken till ett naturligt invant beteende. Fortsätta utveckla formerna för lokal marknadsföring i enlighet med Västtrafiks grundläggande marknadsföringsstrategier.

6 4 Affärsutvecklingsplaner Den andra typen av dokument som tillsammans med Affärsplanen styr trafikplaneringen är Affärsutvecklingsplanerna. Dessa tas fram tillsammans med åtta av Västtrafiks partnerföretag. För samtliga affärsutvecklingsplaner gäller att de innefattar både omvärldsfaktorer (befolkning etc) och aktiviteter som tas fram av affärsledningarna. I affärsledningarna är partnerföretagen och Västtrafik representerade. Måltalen för resandeutvecklingen används sedan som underlag för budgetarbetet. Förutom resandemål finns i affärsutvecklingsplanerna mål för kundnöjdhet, effektivitet, medarbetarskap, samverkan och ekonomi. Nedan redovisas de resandemål (ökning) som tagits fram i affärsutvecklings-planerna specifikt för åtgärder kopplade till Trafikplan. För spårvagn, båt och övrig trafik, som körs av bolag som inte är med i Västtrafikmodellen, har resandemålen tagits fram internt av Västtrafik. Förutom rena trafikåtgärder genomförs andra aktiviteter för att öka resandet, exempelvis åtgärder för framkomlighet, marknadsaktiviteter, utveckling i digitala kanaler och förbättrad störningsinformation. Trafikplan 2020 omfattar dock inte dessa utan innehåller endast förändringar kopplade till trafik. Affär Bivab 0 GS Buss 0 Keolis 168 Nettbuss 0 Nobina 48 SJ Götalandståg 163 Styrsöbolaget 0 Transdev 0 Spårvagn (ej AUP) 3 Båt (ej AUP) 0 Övriga (ej AUP) 0 TOTALT ANTAL NYA RESOR 382 Resandeökning 2020 (tusental) KOSTNAD KOSTNAD/RESA 16,5 MNSK 43 kr

7 Kostnaden per resa är hög på grund av att flera av förslagen avseende busstrafik i Göteborg syftar till att avhjälpa kapacitetsbrist och inte att ge ett ökat resande. 5

8 6 BILAGA TRAFIKPLAN 2020 Beskrivning av trafikförändringar Trafikförändringar i december 2019 Tåg Göteborg Varberg: utökad sommartrafik Bakgrund. Trafiken med Västtågen på sträckan Göteborg Varberg har haft en positiv resandeutveckling sedan starten i Trafikplan I Trafikplan 2019 genomfördes en utökning med två dubbelturer dagtid exklusive sommarperioden. Den nya satsningen innebär att utökningen även inkluderar sommarperioden. Syfte. Ge förbättrade resmöjligheter på sträckan Varberg-Åsa-Kungsbacka-Göteborg även sommartid. Trafikförändring. Nya avgångar måndag - fredag från Göteborg kl. 10:25 och kl. 13:25. Nya avgångar måndag - fredag från Varberg kl. 11:50 och kl. 14:50. Göteborg Kungsbacka Varberg: Nya avgångstider Bakgrund. På grund av banarbeten i både Varberg och Helsingborg så förs det diskussioner om att lägga om samtliga tider på Västkustbanan. Syfte. Behålla en fungerande tågtrafik utan större påverkan från banarbetet. Trafikförändring. Nödvändiga förändringar för att säkerställa trafikeringen kommer att göras i samband med att tågplanen fastställs. Göteborg Kungsbacka: Nya avgångar Bakgrund. Resandet ökar på sträckan och det finns ett bristfälligt utbud under vissa tider där efterfrågan är stor.

9 7 Syfte. Ge förbättrade resmöjligheter och locka nya kunder med ett bättre utbud. Trafikförändring. Nya turer under morgontrafiken, måndag fredag ger ett längre spann med 15 minuter intervall. Detsamma gäller för eftermiddagens 15 minuters intervall som börjar tidigare. Lördag och söndag kommer få nya turer där den ordinarie 30 minuters trafiken börjar tidigare. Alingsås - Göteborg: Ny tur på söndagar Bakgrund. Idag finns det ett glest lågt utbud av resmöjligheter under söndagsmorgonen. Tidigare har det gjorts satsningar på lördagsmorgnar som slagit väl ut och därför görs en liknande satsning nu på söndagar. Syfte. Förbättrade resmöjligheter under söndagar. Trafikförändring. Ny avgång på söndagar från Alingsås kl. 9:40. Göteborg Skövde: Nya avgångstider Bakgrund. Många tågoperatörer på Västra stambanan skapar trängsel och gör att många avgångstider kan komma att justeras jämfört med Trafikplan 2019 och den ursprungliga planen för Sannolikt kommer det också att bli en helt separat "Sommartidtabell" för 2020, liksom för 2019, vilket innebär andra avgångstider på Västra stambanan under ett antal sommarveckor, vilket inte skall förväxlas med ordinarie indragningar under sommaren. Syfte. Hantera de förändringar som uppkommer så snart som möjligt när de blivit kända. Trafikförändring. Nödvändiga förändringar för att säkerställa trafikeringen kommer att göras i samband med att tågplanen fastställs. Göteborg Örebro: Nya avgångar Bakgrund. Under en längre period har det efterfrågats pendlingsmöjligheter till och från Örebro. Idén om regiontåg mellan Skövde och Örebro finns med i Tåg 2020 genomförandeplan. Syfte. Skapa nya och förbättrade pendlingsmöjligheter mellan Skövde och Örebro.

10 8 Trafikförändring. Nya avgångar måndag-fredag: Från Göteborg ca kl. 5:00 till Skövde. Från Skövde kl. 6:30 till Örebro. Från Örebro ca kl. 8:15 till Skövde/Falköping. Från Falköping ca kl. 15:20 till Göteborg. Göteborg Nässjö: Omflyttning av direktavgångar Bakgrund. Dagens direktavgångar mellan Göteborg och Nässjö på vardagar med ankomst Göteborg 08:40 har förlorat sin funktion då det finns en snabbare resa med byte i Falköping. Sträckan till Nässjö/Jönköping har en stor marknadspotential och i enlighet med genomförandeplanen för tåg 2020 skall det finnas fler direktförbindelser på sträckan. Syfte. Hitta nya resenärer genom att lägga direktturer i rätt tidslägen där de har potential att ge störst effektivitet. Trafikförändring. Indragen direktavgång måndag-fredag från Nässjö med ankomst Göteborg kl. 8:40. Ny direktavgång från Göteborg till Nässjö måndag-fredag kl. 9:00, söndag kl. 11:00, samt måndag-fredag sommar kl. 20:00. Ny direktavgång från Nässjö till Göteborg lördag kl. 14:20 och söndag kl. 12:20. Kinnekulletåget får ett nytt trafikupplägg Bakgrund. Resandet på linjen har minskat, vilket kan bero på fordonsbytet i Vara. För att skapa effektivare och bättre trafik från västra Skaraborg till Göteborg görs därför ett antal förändringar i trafikupplägget. Syfte. Skapa bättre förutsättningar för trafikering och ett effektivt användande av fordonen. Trafikförändring. Avgångar måndag-fredag med ankomst Göteborg kl. 7:55 samt avgång från Göteborg kl. 16:55 körs direkt utan uppehåll på sträckan Göteborg- Herrljunga. Detta betyder att resande till och från Alingsås med Kinnekulletåget får göra ett byte i Herrljunga. Avgången från Herrljunga, måndag-fredag mot Mariestad kl. 12:16 dras in. Ny avgång, måndag fredag från Herrljunga till Lidköping kl. 10:30. Ny kvällsavgång måndag fredag från Lidköping till Mariestad kl. 19:50. Avgång måndag fredag från Mariestad mot Hallsberg senareläggs från kl. 16:45 till kl. 18:10.

11 9 Nya avgångar mellan Lidköping Herrljunga måndag fredag, från Lidköping kl. 22:05 och från Herrljunga kl. 23:00. Göteborg Borås: Nattavgång tidigareläggs Bakgrund. Under sommaren har den senaste natturen vid flera tillfällen lagts om till en tidigare tid för avgång, det har då genererat ett högre resande. Syfte. Förbättra resmöjligheter då det finns efterfrågan och behov. Trafikförändring. Tidigareläggning av avgång från Göteborg mot Borås lördag och söndag klockan 00:45 till fredag och lördag klockan 23:00. Göteborg Uddevalla: Nya helgavgångar på sträckan Bakgrund. Det finns idag en efterfrågan på fler resor i Bohusstråket, Göteborg Uddevalla. Syfte. Förbättra förbindelser på helger samt attrahera fritidsresandet till och från samt inom Bohuslän med förtätad kollektivtrafik. Trafikförändring. Nya tågavgångar: Söndag avgång från Uddevalla kl. 11:07 (vintertidtabell). Söndag avgång från Göteborg kl. 11:40 (vintertidtabell). Söndag avgång från Uddevalla kl. 13:07 (sommartidtabell). Söndag avgång från Göteborg kl. 13:40 (sommartidtabell). Uddevalla Strömstad: Nya avgångar på sträckan Bakgrund. I dag är det brist på snabba resmöjligheter från Norra Bohuslän till Trollhättan och Göteborg under bland annat högtrafik. Utökad trafik i linje med Tåg genomförandeplan. Syfte. Förbättrade resmöjligheter Norra Bohuslän Göteborg och Norra Bohuslän Trollhättan. Trafikförändring. Ny avgång, måndag-fredag från Strömstad ca kl. 5:25. Förlängning av befintligt tåg Uddevalla Trollhättan Göteborg. Ny avgång, måndag-fredag från Uddevalla mot Strömstad kl. 17:45. Förlängning av befintligt tåg Göteborg Trollhättan Uddevalla. Ny avgång, söndagar från Uddevalla mot Strömstad kl. 18:00. Förlängning av befintligt tåg Göteborg Stenungsund Uddevalla. Genomförande av förändringen förutsätter att

12 10 samordningsvinster med befintlig parallell busstrafik (Linje 870/871) kan göras i december eller senare. Göteborg Vänersborg: Förändrad uppehållsbild för tåget Bakgrund. På grund av kapacitetsbristen i trafiken Göteborg - Trollhättan - Vänersborg/Dalsland/Uddevalla behöver en omfördelning av resandet mellan närliggande tåg göras, vilket löses med förändrad uppehållsbild på aktuella tåg. De aktuella tågen går i högtrafik, under vilken tid Älvängen och Bohus tillgodoses av fyra Alependlar och två Vänersborgståg per timma och riktning. Syfte. Förändringen syftar till att hantera kapacitetsbrist. Det finns inte tillräckligt med fordon för att köra med dubbla fordon i samtliga tåg till och från Vänersborg/ Dalsland/Uddevalla m.fl. i högtrafik. Trafikförändring. Tågen som går till och från Tanum, Uddevalla, Säffle och Åmål via Trollhättan till Göteborg måndag-fredag kommer samtliga göra uppehåll i Lödöse södra, men inte i Älvängen och Bohus. Trafiken och uppehållsbilden på tågen Göteborg - Vänersborg berörs inte av förändringen. Göteborg Trollhättan Uddevalla: Nya avgångar på sträckan Bakgrund. Resandet ökar med tågen Göteborg-Trollhättan och det är mycket resande i kringliggande avgångar på eftermiddagen. De nya föreslagna avgångarna är ett komplement till trafiken på Bohusbanan och den dubbeltur som redan finns Göteborg-Uddevalla via Trollhättan. Den nya dubbelturen till och från Uddevalla erbjuder kortare restid med ca 15 min. Syfte. Förbättrade resmöjligheter Göteborg-Trollhättan-Uddevalla. Trafikförändring. Nya avgångar: Måndag-fredag avgång från Göteborg kl. 15:45. Måndag-fredag avgång från Uddevalla kl. 16:50.

13 11 Förändringar i Göteborgsregionen Göteborgs stadstrafik Spårvagn Linje 2: Ny tur mellan Korsvägen och Lana på morgonen Bakgrund. De senaste åren har området kring spårvagnsspåren mot Mölndal växt med nya bostäder och arbetsplatser. Det är idag många resenärer som åker i båda riktningar under högtrafik. Syfte. Öka utbudet och minska trängseln i stråket mellan Centrum och Lana. Trafikförändring. Linje 2 får en ny morgonturtur från Centralstationen till Lana. Linje 2: Tur mellan Centralstationen Lana förlängs till Mölndal Bakgrund. De senaste åren har området kring spårvagnsspåren mot Mölndal växt med nya bostäder och arbetsplatser. Det är idag många resenärer som åker i båda riktningar under högtrafik. Syfte. Öka utbudet på sträckan mellan Lana och Mölndals Innerstad. Trafikförändring. Linje 2 som går från Centralstationen 07:28 till Lana förlängs till Mölndals Innerstad. Linje 5. Ny tur mellan Östra Sjukhuset Brunnsparken på morgonen Bakgrund. Det finns ett behov av utökad kollektivtrafik mellan Virginsgatan och Korsvägen. Det byggs också nya bostäder i området kring Bögatan och linje 5 är den enda kollektivtrafiklinje som trafikerar området. Syfte. Öka utbudet och minska trängseln i stråket från Torp till Centrum. Trafikförändring. Ny morgontur på linje 5 mellan Östra Sjukhuset och Brunnsparken. Linje 13. Brämaregården Sahlgrenska dras in under jullov Bakgrund. Linje 13 är en förstärkningslinje som går under vardagar under vintertabell. Linjen trafikerar Wieselgrensplatsen - Centralstationen - Korsvägen - Sahlgrenska. En stor del av resenärerna ska till och från gymnasieskolor på Skånegatan och till högskolan Chalmers. Under jullovet är det mycket färre resenärer än vid andra veckor under året.

14 12 Syfte. Anpassa utbudet efter efterfrågan och möjliggöra satsningar på prioriterade områden. Trafikförändring. Under jullovet dras ordinarie turer på linje 13 mellan Wieselgrensplatsen och Sahlgrenska in. De extra turer som går från Saltholmen, via Marklandsgatan, till Centralstationen kommer fortsatt att trafikeras. Omskyltning av samtliga linjer: Ingående turer till vagnhall skyltas om till linje X Bakgrund. När en spårvagn ska köras in till vagnhallen tar man upp resenärer till och med sista hållplats innan vagnhallen. Vagnen skyltas med det linjenummer som vagnen senast trafikerade som, medan destinationen beskriver sista hållplats. Många resenärer missar att uppmärksamma att det inte är den ordinarie destinationen eller körvägen som är utskriven och kan därför hamna på fel plats. Genom att skylta om vagnen till linje X blir kunden uppmärksammad på att det inte är en vagn i ordinarie trafik. Syfte. Skapa en tydlighet för resenärerna. Trafikförändring. Förändringen består i att skylta om alla vagnar för de turer som skall köra en annan väg än ordinarie till vagnhallen. Samtliga spårvagnslinjer trafikerar julafton som en söndag istället för dagens lördag utan nattrafik Bakgrund. Idag trafikeras julafton som en lördag utan nattrafik. Eftersom det är väldigt få resenärer under julafton finns det inget behov av en så hög kapacitet. Det är därför rimligt att i fortsättningen trafikera julafton som en söndag. Syfte. Anpassa utbudet efter efterfrågan och möjliggöra satsningar på prioriterade områden. Trafikförändring. Samtliga spårvagnslinjer trafikerar julafton som en söndag. Detta innebär att linjerna får en turtäthet på 12-minuter under dagen och att trafiken slutar att gå strax efter klockan 01. Det tidigare upplägget innebar 10-minuters turtäthet under dagen och att trafiken slutade att gå strax efter klockan 24. Förändring av körtider på samtliga spårvagnslinjer Bakgrund. Infrastruktur och resandemönster påverkar hur lång tid det tar att resa på olika sträckor och tidpunkter. För att tiderna ska vara så korrekta som möjligt kommer en körtidsanalys att genomföras och sannolikt kommer körtidsjusteringar att behöva göras.

15 13 Syfte. Uppdatera körtiderna för att öka punktligheten. Trafikförändring. Förändringen påverkar hur lång tid det tar att resa i spårvagnsnätet. Göteborgs stadstrafik Stombuss och Cityexpress Linje Svart express och linje 128: Utökat turutbud från Vallhamra (Svart) som fortsätter som linje 128 till Arendal Bakgrund. Både Svart Express och linje 128 har mycket resenärer. Syfte. Att höja kapaciteten i högtrafik för att minska trängseln ombord och bibehålla kundnöjdhet. Trafikförändring. Svart express får utökad turtäthet på sträckan Vallhamra till City på morgonen samt på eftermiddagen. Linje 128 får utökad turtäthet på sträckan City till Arendal på morgonen samt på eftermiddagen. Linje Rosa express: Hovås nedre Marklandsgatan får nya avgångar på morgonen Bakgrund. Ett ökat resande på linjen då området kring Nya Hovås expanderar. Syfte. Omhänderta resandeökningen i området. Trafikförändring. Nya turer på morgonen från Hovås Nedre till Marklandsgatan. Linje 19: Backa Fredriksdal får nya turer och linje 18 Skälltorpsvägen Johanneberg får glesare trafik genom Backatorp Bakgrund. Båda linjerna har ett högt resande längs Litteraturgatan och området kring Selma Lagerlöfs torg är expansivt. Syfte. Genom att omfördela resurser höjs kapaciteten på valda delar av linje 18 och 19 i högtrafik samt under kvällstid för att minska trängseln. Trafikförändring. På sträckan Skälltorpsvägen Körkarlens gata (linje 18) minskas utbudet i högtrafik på morgonen och eftermiddagen. På sträckan Sörgårdsskolan Brunnsparken (linje 19) ökas utbudet på morgonen i vintertabellen. På sträckan Körkarlens gata Brunnsparken ökas antal avgångar på morgonen i vintertidtabellen.

16 14 På sträckorna Pilbågsgatan Körkarlens gata (linje 18) resp. Sörgårdsskolan Körkarlens gata (linje 19) ökas utbudet mot Backa fram till 21:00 vardagar. Linje 25: Balltorp Länsmansgården får utökat turutbud i högtrafik Bakgrund. Linje 25 har idag en mycket hög belastning under morgon och eftermiddag. Syfte. Att höja kapaciteten på linje 25 i högtrafik och på så sätt minska trängseln och höja kundnöjdheten. Trafikförändring. Turer från Mölndal som idag slutar vid Linnéplatsen förlängs till Hjalmar Brantingsplatsen. På eftermiddagens införs nya turer i motsatt riktning. Linje 52: Nya turer i högtrafik under morgon och eftermiddag Bakgrund. Det är kapacitetsproblem mellan Pilbågsgatan Korsvägen under högtrafik. Syfte. Att förbättra kapaciteten på sträckan Pilbågsgatan Korsvägen. Trafikförändring. Nya turer på sträckan Pilbågsgatan Korsvägen på morgonen och omvänt på eftermiddagen. Linje 52: Skogome Linnéplatsen får nya turer kvällstid i vintertidtabell Bakgrund. Hög belastning på turerna även efter att högtrafikperioden är avslutad. Syfte. Skapa fler och bättre resmöjligheter för resenärerna. Trafikförändring. Vi kör tätare turer längre in på kvällen efter rusningstrafik. Göteborg/Mölndal/Partille stadstrafik Övrig buss Linje 36: Säve station Hj. Brantingsplatsen, sträckan Säve flygplats Säve station trafikeras endast i högtrafik Bakgrund. Resandet på sträckan Säve station - Säve Flygplats är mycket lågt. Syfte. Omfördela resurser på ett sådant sätt så att de gör mest nytta. Trafikförändring. Linje 36 kör endast mellan Säve Flygplats Säve station i högtrafik

17 15 Linje 45: Hj. Brantingsplatsen Bäckebol får avkortade turer före kl. 09:00 Bakgrund. Linje 45 har idag ett lågt resande på sträckan Körkarlens gata Bäckebol under morgonen (före kl. 09:00). Samtidigt är det ett högt resande från Backa mot Lindholmen under samma tid. Syfte. Omfördelning av resurser på linje 45 för att använda resurserna där de bäst gör nytta. Linjen har ett högre resande längs Litteraturgatan och området kring Selma Lagerlöfs torg är expansivt. Trafikförändring. Sträckan Körkarlens gatan- Bäckebol Norra trafikerats inte förrän klockan 09:00. Linje 47: Backa Tuve, sträckan trafikeras inte mellan klockan måndag till fredag Bakgrund. Resandet mellan Backa och Tuve är mycket lågt under förmiddagen. Syfte. Att anpassa utbudet efter resandet och på så sätt omfördela resurser till andra trafikförändringar där dessa omfördelade resurser gör mer nytta. Trafikförändring. Mellan cirka 09:00 och 13:00 samt efter 18:00 trafikeras inte sträckan mellan Backa och Tuve. Omfördelning mellan linjerna 503, 513 och 519 Bakgrund. Linje 513 har ett lågt resande på förmiddagen i förhållande till utbudet. Linje 519 har på del av sträckan endast 60-minuterstrafik vilket är under lägsta standard för utbud i stadstrafik. Linje 503 förkortades i decemberskiftet 2018 till Furulund, vilket orsakade missnöje bland kunder kring Fritidsvägen. Syfte. Syftet är att anpassa utbudet efter efterfrågan genom omfördelning av resurser inom avtalet. Trafikförändring. Linje 503 förlängs en hållplats från Furulund till Fritidsvägen. Linje 513 får reducerad turtäthet under förmiddagen måndag-fredag. Linje 519 får utökad turtäthet på sträckan Heden Utby Partille C kvällar samt lördag och söndag morgon. Omfördelning mellan linjerna Linje 751 och linje 753 Bakgrund. Linje 751 har ett lägre resande under förmiddagen i förhållande till utbudet. Linje 753 har högt resande och lägre utbud under eftermiddagen. Syfte. Syftet är att anpassa utbudet efter efterfrågan genom omfördelning av resurser inom avtalet.

18 16 Trafikförändring. På linje 751 minskar turtätheten på sträckan Mölndals station Frölunda torg på förmiddagen. På linje 753 utökas turtätheten på sträckan Mölndals station Åby Bifrost Chalmers Heden på eftermiddagen. Förändringar i Fyrbodal Linje 66: Vänersborg Holmängen Vargön Bakgrund. Området Holmängen mellan Vänersborg och Vargön byggs ut med ca 600 bostäder och inflyttning har startat. Idag finns busstrafik endast morgon och eftermiddag. Syfte. Erbjuda nya och gamla kunder ett bättre utbud. Trafikförändring. Trafikera delsträckan Vänersborg Holmängen Vargön med 30- minuterstrafik även mitt på dagen, vardagar i vintertidtabell. Linje 32: Lextorp Resecentrum Stallbacka, linjen läggs ned Bakgrund. Linje 32 har idag ett lågt resande och endast en tur på morgonen. Linjen trafikerar också till stora delar i samma upptagningsområde som linje 23. Syfte. Skapa en större tydlighet för våra resenärer genom att ha färre linjer i Trollhättans stadstrafik. Trafikförändring. Linje 32 läggs ned. Morgonturen kl försvinner och ersätts med en ny tur på linje 23 i samma tidsläge. Linje 775: Åmål Bengtsfors Ed får en justerad linjesträckning Bakgrund. Tidtabellen på linje 775 är svårläst och bör ur ett kundperspektiv förenklas. Syfte. Att skapa en mer lättläst tidtabell. Trafikförändring. De turer som på eftermiddagen startar vid Åmåls station och kör via Karlbergsgymnasiet, för att sedan åter igen passera stationen. Dessa turer startar istället vid Karlbergsgymnasiet och trafikerar därefter Åmåls station. Linje 710: Trollhättan Vänersborg Brålanda får justerade körtider Bakgrund. Körtiderna på ett flertal turer stämmer inte överens med verkligheten. Syfte. Syftet är att säkerställa rätt körtider på linjen.

19 17 Trafikförändring. Körtiderna justeras på ett flertal turer. Förändringar i Sjuhärad Linje 351: Borås Lockryd Tranemo, tidigare förstärkningsturer tidtabelläggs Bakgrund: Avgången 20:34 från Borås till Lockryd med linje 361 är idag oftast fullsatt. Detta har gjort att man har förlängt linje 351 att köra hela vägen från Borås istället för Lockryd. Förslaget är att lägga in turen i det ordinarie utbudet så att turen också blir synlig för våra resenärer i tidtabell och reseplaneraren. Syfte. Möta upp behovet av resor på sträckan för att kunna ge alla resenärer en komfortabel resa. Trafikförändring. Linje 351 får en egen tidtabellslagd tur från Borås Tranemo, istället för att turen enbart går mellan Lockryd Tranemo. Resenärer till Tranemo får på så sätt ytterligare en direkttur utan byte i Lockryd. Förändringar i Skaraborg Linjerna 4 och 10 i Skövde får utökad kvälls och helgtrafik Bakgrund. Idag erbjuds god trafik under dagtid i Skövde, men denna glesas ut mycket under kvällar och helger. Det innebär att kollektivtrafiken inte alltid är ett alternativ för fritidsresor inom tätorten. Som ett första steg för förbättrad kvälls- och helgtrafik utökas och förtätas trafiken på linjerna 4 och 10. Syfte. Syftet är att utveckla kvälls- och helgtrafik för att på ett bättre sätt tillgodose kundbehoven i Skövde. Trafikförändring. Utbudet på linje 4 och linje 10 i Skövde stadstrafik utökas på vardagkvällar och helger. Vardagar: Linje 10 får 30-minuterstrafik. Lördagar: Linje 4 får 40-minuterstrafik och linje 10 får 30-minuterstrafik. Söndagar: Linje 4 får 40-minuterstrafik och linje10 får 30-minuterstrafik. Linje 500 och 500 express: Skövde-Mariestad får ny linjesträckning och fler direktturer Bakgrund. Linje 500 mellan Mariestad Skövde har haft ett vikande resande under flera år. Under 2018 gjordes en analys för att se hur linjen kan förbättras och få ett ökande resande. Förändringar gjordes till tabellsskiftet i december Nästa steg i

20 18 utvecklingen av linjen är att utöka antalet avgångar på linje 500 Express, men också förenkla de två andra varianterna av linje 500. Idag går en variant in via Sjukhuset i Skövde, den andra gör det inte och har mer av ett lokalt uppdrag. Syfte. Syftet med förändringen är att förenkla linjedragningen av linje 500 och utvidga upptagningsområdet i Mariestad samt att möjliggöra för fler avgångar till och från Sjukhuset i Skövde. Syftet är också att möjliggöra resor mellan sjukhusen i Mariestad och Skövde. Trafikförändring. Förändringen innebär att linje 500 alltid trafikerar Sjukhuset i Skövde. Linje 500 får också en annan körväg än linje 500 Express ut från Mariestad. Linje 500 kör via Marieforsleden och trafikerar även Sjukhuset i Mariestad. Det sker också en omfördelning mellan linjerna 500 och 500 express, där det kommer bli fler turer på linje 500 express. Linje 132: Lidköping Spiken får utökad trafik Bakgrund. Linje 132 Spiken Lidköping har ett glest utbud under stor del av dagen. Syfte. Syftet med förändringen är att öka utbudet och för att tillgodose behovet samt att locka nya resenärer. Trafikförändring. En ny avgång sätts in under eftermiddagen på linjen. Linje 139: Otterstad Nore Lidköping, en tur dras in Bakgrund. Det är idag ett lågt resande på avgången klockan från Spiken-Vänsjö. Syfte. Syftet är att omfördela resurser så att de används på bästa sätt. Trafikförändring. Avgång vardagar klockan från Spiken-Vänsjö dras in. Linje 303: Tidaholm Skövde får utökad trafik på vardagar Bakgrund. Linjen har ett glest utbud under stora delar av dagen och är i behov av fler turer för att bli attraktiv för kund. Syfte. Erbjuda fler resmöjligheter på sträckan Tidaholm-Skövde för att locka nya resenärer och anpassa trafiken efter behov.

21 19 Trafikförändring. Förslaget innebär tre nya turer i varje riktning Tidaholm-Skövde. Trafikförändringen innebär att vi sätter in en tur på morgonen, en tur under dagen och en kvällstur i de tidslägen som passar kund. Linje 308: Tidaholm Mullsjö, linjen läggs ned Bakgrund. Linje 308 mellan Tidaholm-Mullsjö har mycket lågt resande varför linjen dras in och omfördelas till andra linjer. Syfte. Syftet med förändringen är att omfördela resurser till rätt plats där de gör störts nytta. Trafikförändring. Linjen läggs ned. Resenärer hänvisas istället att ta linje 302 till Falköping för vidare anslutning med tåg till Mullsjö och Jönköping. Linje 520: Gårdsjö Hova Gullspång får en ny morgontur Bakgrund. Det saknas goda förbindelser mellan huvudorterna Gullspång och Hova på morgonen för arbetspendling. Syfte. Skapa bättre förbindelser på morgonen för att möjliggöra arbetspendling mellan Gullspång - Hova. Trafikförändring. Förslaget innebär att en ny avgång sätts in på morgonen från Otterbäcken via Gullspång till Hova. Denna sätts in i ett tidsläge för att passa arbetspendling, mellan ca 6:30-6:50. Turen trafikerar endast i vintertidtabell. Linje 534: Töreboda Moholm får ett justerat turutbud Bakgrund. Idag körs två turer som avgår på linje 534 från Töreboda Moholm. På grund av minskat resande, behövs endast en av dessa turer. Även turen kl. 15:28 har ett lågt resande. Syfte. Skapa fler resor genom att omfördela produktion till en annan linje. Trafikförändring. En tur dras in på avgång från Töreboda och även turen med avgång kl från Moholm-Töreboda dras in på grund av lågt resande.

22 20 Linje 613: Skövde Timmersdala Lerdala nattrafiken dras in Bakgrund. Linje 613 mellan Skövde-Lerdala har mycket lågt resande nattetid, fredag och lördag. I snitt är det tre resenärer per tur som är kvar på bussen till Timmersdala och 0,5 resenärer per tur som är kvar på bussen till Lerdala. Syfte. Omfördela resurser så att de används på bästa sätt. Trafikförändring. Förslaget innebär att avgången från Skövde Resecentrum dras in. En del resenärer kan hänvisas till Skövde stadstrafik eller till linje 500.

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Beslutad av Västtrafiks styrelse

Beslutad av Västtrafiks styrelse Trafikplan 2015 Sammanställning av förslag till trafikförändringar under trafikår 2015 Underlag inför styrelsebeslut den 26 juni 2014 Beslutad av Västtrafiks styrelse 2014-06-26 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag TRAFIKPLAN 2018 Sammanställning av underlag och förslag 2017-06-16 Till Västtrafiks styrelse 28-29 juni 2017 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen...

Läs mer

Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

Trafikplan Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse Trafikplan 2017 Sammanställning av underlag och förslag 2016-06-15 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2016 06 29 Innehåll Varför en Trafikplan?... 3 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av trafikplaneringen...

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Om kollektivtrafiken i stråket Resandet med kollektivtrafik har minskat i stråket de senaste åren. Orsakerna till minskningen är bl.a. personalneddragningar i

Läs mer

Effektivisering av lågfrekventa linjer

Effektivisering av lågfrekventa linjer Effektivisering av lågfrekventa linjer 124 Hjuvik - Volvo Torslanda Berörda kommuner: Göteborg Linjen fyller ingen unik funktion och kan avvecklas då parallell trafik finns. Effekter: Parallell trafik

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan

Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan Göteborgs stad Förslag på trafikförändringar som Västtrafik kommer att arbeta vidare med inom arbetet med Trafikplan 2017-18 1. Hastighetsnedsättningar i järnvägsnätet Nedan beskrivs de tågbanor som påverkar

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning.

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. 2018-06-18 Stationer och terminaler med ledsagarservice ALE Bohusstation/centrum Älvängens Resecentrum/station ALINGSÅS Alingsåsterminalen/station BENGTSFORS

Läs mer

Pressträff onsdag 23 januari

Pressträff onsdag 23 januari Pressträff onsdag 23 januari -Restiderna minskar -Resandet ökar -Punktligheten är stabil - Marknadsandelen E6Norr har ökat Restider utvalda expressbussar 14-18 januari Restider expressbussar Kl 06.30-08.30

Läs mer

Info om körvägar till informatörer

Info om körvägar till informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till informatörer Scenario Göta Älvbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Göta Älvbron stängs av för kollektivtrafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN Göteborg SWECO VBB AB Trafikplanering Peter Blomquist Uppdragsnummer 2391535 SWECO VBB Gullbergs

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014

Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Trafikplan 2014 Sammanställning av trafikförändringar för trafikår 2014 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2013-06-27 Innehållsförteckning SPÅRVAGN... 6 Inställd utökning till 8-minuterstrafik i högtrafik...

Läs mer

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Bilaga Riskanalys beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Innehållsförteckning Riskanalys allmän trafikplikt Trafik 2016... 3 1. Bakgrund... 3 2. Trafik av kommersiellt intresse...

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017

Vi blir ännu. bussigare. från 14 augusti 2017 Vi blir ännu bussigare från 14 augusti 2017 Vi vill vara ditt bästa resealternativ Den 14 augusti startar vi fler linjer, inför kortare restider och skapar tätare turer för dig som bor i Lekebergs kommun.

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse

TRAFIKPLAN Sammanställning av underlag och förslag Godkänd av Västtrafiks styrelse TRAFIKPLAN 2019 Sammanställning av underlag och förslag 2018-05-24 Godkänd av Västtrafiks styrelse 2018-06-28 2 Innehåll Varför en Trafikplan?... 1 Från trafikförsörjningsprogram till kund styrning av

Läs mer

Kollektivtrafikplan Örebro kommun

Kollektivtrafikplan Örebro kommun Datum Änr. Ks xx/xxxx 2012-04-18 Till Örebro läns landsting Kollektivtrafikplan Örebro kommun 2012-2013 Kollektivtrafikplanens omfattning Kollektivtrafikplanen omfattar den regionala kollektivtrafiken

Läs mer

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr Upphandlingsdokument Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20 D.nr 1-1550-17 Innehåll Linjebeskrivning TÅ 20 Ale 4 1.1 Generellt om linjebeskrivningar 4

Läs mer

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar.

Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Stadskortet öppnas upp för laddning och köp ombord på länets alla bussar. 2012-07-23 Nyheter och förändringar tidtabell 19 augusti - 8 december 2012: Från tidtabellsskiftet den 19 augusti tas shoppingbiljetten ur stadstrafikernas utbud av färdbevis. Shoppingkortet, som består

Läs mer

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar 2016-08-30 Jan Efraimsson PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar I den nuvarande nationella infrastrukturplanen

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket 2017-01-25 Dnr KT2016-0233 Samhälle och trafik Daniel Lund Tfn 018-611 19 91 E-post daniel.e.lund@ul.se Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket Kollektivtrafikförvaltningen

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013

Underlag från möte om trafikförändringen i västra länsdelen 2013 Datum 1(1) Diarienr 2012-05-14 2012/0205 Linköpings kommun Mjölby kommun Motala kommun Kbmmur tyrsteen c sh Vadstena kommun,.. indsn Ödeshögs kommun 2012 - : Underlag från möte om trafikförändringen i

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Workshop kollektivtrafiknämnden

Workshop kollektivtrafiknämnden Workshop kollektivtrafiknämnden Elina Svensson & Per Hanning Utvecklingsenheten 2019-03-21 Workshop kollektivtrafiknämnden 190321 Syftet med workshopen är att ta fram kollektivtrafiknämndens inriktning

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18)

Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar 2017/2018 (T18) 2017-04-10 1 (6) Förslag till yttrande KFKS 2017/151 Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Trafikavdelningen 105 73 Stockholm Yttrande över Trafikförvaltningens förslag till Trafikförändringar

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Under året 2017 gjordes 322 miljoner resor med Västtrafik, en ökning på 6 % sedan 2016, vilket gör 2017 till ett rekordår.

Läs mer

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016

Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Tjänsteutlåtande 0 Österåke Samhällsbyggnadsförvaltningen Till Kommunstyrelsen Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0088 Österåkers Kommuns remissvar inför trafikförändringar i SL trafiken 2015/2016 Sammanfattning

Läs mer

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 2014-10-22 Innehållsförteckning Rekommendation för beslut om allmän trafikplikt... 3 1. Allmänt... 3 2. Beskrivning av

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Jk Trafikfönfaltningen

Jk Trafikfönfaltningen Jk Trafikfönfaltningen STOCKHOLMS LANS LANDSTING Buss och Fardtjanst Handlaggare Martin Johansson 08-6863610 rnartin.c.johansson@sil.se I 'xl/ V& \IS h Dnr...,..,,..., Infosak. klass Kl (Oppen) Remiss

Läs mer

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017

Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-10 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2016:122 1 (4) Stadsbyggnadsnämnden Förslag till trafikbeställning till Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 2017 Förslag

Läs mer

Trafikplan

Trafikplan Trafikplan 2018 2017-01-25 Trafikplan 2018 Trafikplan 2018 samlad för tåg och buss Trafikplanen innehåller åtgärdsförslag för att nå nöjdare och fler kunder för både tåg och buss, med en gemensam prioriteringslista

Läs mer

Gästnattsrapport juli 2014

Gästnattsrapport juli 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

ARBETSMATERIAL

ARBETSMATERIAL 1 LÄGESRAPPORT, SERVICENIVÅ PÅ LANDSBYGD. Diskussionsmaterial för tjänstemannaberedningarna och DKR- hösten 2013. Detta är en lägesrapport av arbetet med landsbygdsutredningen. Arbetet leds av kollektivtrafiksekretariatet.

Läs mer

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7

Samtrafikplanen 2014 Datum: 2013-09-20 Rev. nr: 2 (se rött ändringsstreck) Författare: Ingrid Grönlund 1/7 1/7 Innehåll 1. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2014 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 2. Gemensam tidplan för arbetet med tåg- och busstidtabeller för vintersommar-höst 2014 4 3 Långsiktig plan år 2014-2019

Läs mer

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1 Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare 1 Övergripande mål Långsiktigt hållbar utveckling i Göteborgsområdet Ekologiskt hållbar utveckling

Läs mer

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland J ÖNKÖPING I NTERNATIONAL B USINESS S CHOOL JÖNKÖPING UNIVERSITY Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland Lokala arbetsmarknader 1970 1990 2004 En av Västtrafiks huvudprocesser

Läs mer

Trafikplan 2014 - informationsärende

Trafikplan 2014 - informationsärende LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Kollektivtrafiknämnden 2013-11-22 2 (11) KTN2013-0052 Sida 74 Trafikplan 2014 - informationsärende Beslut Kollektivtrafiknämnden noterar

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande

Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 2018-01-09 Dnr RS 2017/1765 Trafikutveckling X-trafik Andréas M Eriksson Trafikplan 2019 Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår att regionsstyrelsen/regionfullmäktige ska besluta följande 1. Region

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 7 Resande och ekonomi

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 7 Resande och ekonomi Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 7 Resande och ekonomi Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 7: Resande och ekonomi Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Gästnattsrapport september 2014

Gästnattsrapport september 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland

Kollektivtrafik på landsbygden i Västra Götaland på landsbygden i Västra Götaland Martin Elofsson, regionutvecklare sekretariatet Landsbygdsarbetet Målet: Sammanhållen region 1. Utredning Syfte, minsta utbud Långsiktigt ansvar 2. Projekt anropsstyrd

Läs mer

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017

Trafikplan Buss o Tåg Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Trafikplan Buss o Tåg 2017 Redovisning förändringar som genomförs baserat på Budget 2017 Buss 2017 I sammanställningen markerade åtgärder genomförs A. Trafiksatsningar baserat på - Mål om fördubblat resande

Läs mer

Trafikplan Buss 2017

Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 Trafikplan Buss 2017 A. Trafiksatsningar för nöjdare och fler kunder B. Effektivisera och ompröva för ökad kundnytta C. Basutbud öppettider enligt utfästelser i Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport mars 2014

Gästnattsrapport mars 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2008

Inkvarteringsstatistik januari 2008 Inkvarteringsstatistik januari 2008 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Företagsamheten Västra Götalands län

Företagsamheten Västra Götalands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll

Författare: Ingrid Grönlund, tel 0725-104420 Utgåva, utkast 1 150402. Innehåll Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2016... 2 1 Allmänt om planeringssamverkan... 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte

Läs mer

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017

Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Sidan 1 (6) Trafikförändringar vid tabellskifte 10 december 2017 Söndagen den 10 december är det dags för tidtabellsskifte då görs förändringar i länets kollektivtrafik. Tidtabellsskiftet innebär en översyn

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juni 2011 Kvartal 2, 2011

Inkvarteringsstatistik juni 2011 Kvartal 2, 2011 Inkvarteringsstatistik juni 2011 Kvartal 2, 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE, LINJEUTREDNING PUBLIKATION 2012:03 Titel: Mölnlycke, Linjeutredning Datum: 2012-09-27 Beställare: Härryda kommun Kontakt: Björn Sundén, 031-724

Läs mer

Gästnattsrapport februari 2014

Gästnattsrapport februari 2014 Gästnattsrapport 214 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Gästnattsrapport April 2015

Gästnattsrapport April 2015 Gästnattsrapport April 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB s Beskrivning av inkvarteringsstatistik

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Nodstadsseminarium i Västerås 14 november 2014 Skövde kommun/västra Stambanegruppen Jan Bremer Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Jan Bremer

Läs mer

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING

GÖTALANDSBANAN DELEN BORÅS-JÖNKÖPING-LINKÖPING Götalandsbanan - En närmare framtid Marknad -Trafikering - Resandeflöden 07 10 09 Anders Lundberg Idéstudiens trafikavsnitt är inte en spårutredning Marknadsanalys Konkurrensanalys Definition av mål för

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning

Läs mer

Vi älskar kollektivtrafiken!

Vi älskar kollektivtrafiken! Vi älskar kollektivtrafiken! Varför en skattefinansierad kollektivtrafik? En förutsättning för en ökad tillväxt och utveckling i Västra Götaland är att människor kan bo bra och lätt ta sig till och från

Läs mer

Gästnattsrapport augusti 2014

Gästnattsrapport augusti 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Info om körvägar till Informatörer

Info om körvägar till Informatörer Version: 2017-10-02 Info om körvägar till Informatörer Scenario Älvsborgsbron Nedanstående omläggning av kollektivtrafiken sker då Älvsborgsbron stängs av för tung trafik i båda riktningar och avstängning

Läs mer

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion

Bilaga 1. Linjebeskrivning. Remissversion Bilaga 1 Remissversion Linjebeskrivning Förklaring: Högtrafik är trafik vardagar mellan kl 06.00-09.00 samt 15.00-18.00. Lågtrafik är trafik under vardagar 09.00-15.00 samt efter kl 18.00 till trafikdygnets

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2006

Inkvarteringsstatistik januari 2006 Inkvarteringsstatistik januari 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 1/7 Innehåll PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2015 2 1 Allmänt om planeringssamverkan 3 - Gemensam tidplan för planeringssamordning mellan tåg och buss... 3 - Långsiktig plan för gemensamt tidtabellsskifte för

Läs mer