School Andreas. Info GRUB.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "School Andreas. Info GRUB."

Transkript

1 Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN Minnesanteckningar Sammanträde kl 9.30 i Kurt Grönforsrummet, Malmstensvåningen Ledamöter: Mette Sandoff, ordförande Malin Henriksson, studentrepresentant Johan Brink, institutet för innovation och h entreprenörskap Håkan Eggert, SMIL Bodil Jansund, inst för kulturgeografi ochh ekonomiskk geografi Marie Lumsden, företagsekonomiska institutionen Åsa Löfgren, inst för nationalekonomi med statistik Maureen McKelvey, Graduate School Andreas Moberg, juristprogrammet Martti Rantanen, ekonomisk-historiska inst Peter Rosén, ekonomprogrammet/logistikprogrammet Ann Veiderpass, studierektor GS Studierektor, juridiska institutionen Övriga kallade: Lena Gipperth, ärende 3 Mattias Sundemo, ärende 3 Ingela Palmgren, adjungerad, representant för externa relationerr Maria Tullberg, adjungerad, representant i styrgruppen för PIL Rina Lindeström, kansliet Catharina Tillman, kansliet 1 Info GRUB Mette informerar om de viktigaste punkterna ifrån senaste GRUB-mötet. Minnesanteckningarna finns på /rektor/rektors_bered ningar/grundutbildningsberedningen/ - Mentorsprojekt vid HFN.. Vänder sig till fristående kursstudenter. David Solberger, samordnare av projektet vid HFN H kommer gärna ut till fakulteterna för att dela med sig av HFNs erfarenheter. Bestäms att bjuda in David till GAN för att presentera projektet. Fakultetskansliet Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Vasagatan 1, Box 600, SE Göteborgg , (fax)

2 2 / 6 - En arbetsgrupp har haft i uppdrag att pröva ökad samordning av kursvärderingar på GU. GRUB har i ett tidigare skede ställt sig tveksam till en universitetsgemensam modell. Gruppen har sammanfattat arbetet i en rapport som kommer att spridas till alla fakulteter och institutioner. Gruppen förespråkar i rapporten ett generellt ramverk kompletterat med allmänna råd för vilka frågor man bör ställa sig i utvärderingsarbetet. - GRUB har fått i uppdrag av rektor att utarbeta ett förslag till instruktion och handläggningsordning för den nya utbildningsnämnden. En arbetsgrupp bestående av representanter ifrån GRUB men också ifrån forskarutbildningsberedningen går vidare med detta arbete. Representanter ifrån GRUB är Kerstin Nilsson och Sven-Åke Lindgren. Ingela Elofsson är gruppens sekreterare. 2 Övrig information/ meddelande Ingen övrig information. 3./. Utveckling av hållbarhetsperspektivet inom våra utbildningar Lena Gipperth, Åsa Löfgren och Mattias Sundemo Se ppt. Lena presenterar gruppen och bakgrunden till gruppens arbete. Arbetsgruppen består av Lenar Gipperth, Åsa Löfgren, Anders Sandoff och Mattias Sundemo. Fakultetsledningen har gett gruppen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att hållbar utveckling (sustainability) skall bli ett aktivt och medvetet inslag i våra utbildningar. Arbetsgruppen ser GAN som en mycket viktig grupp i detta sammanhang och önskar återkomma kontinuerligt under året för att diskutera gruppens arbete, förankra förslag m m. Själva hållbarhetsbegreppet diskuteras. Vem definierar begreppet och vad är Handelshögskolans tolkning av hållbarhetsbegreppet? Tveksamt om begreppet skall definieras mer än vad som är gjort i allmänna sammanhang (främst den s k Brundtlandrapporten 1987). Det är den breda tolkningen som bör gälla, vilket inbegriper ekonomiska, sociala och likabehandlingsdimensioner. Dock viktigt att den exakta definitionen växer fram underifrån och att resp kursansvarig får avgöra vad som skall ingå i respektive kurs.

3 3 / 6 Synpunkter framkommer vad gäller vikten att definiera innehållet: exempelvis bör en kurs som innehåller mycket av jämställdhetsfrågor inte automatiskt definieras som en hållbarhetskurs. Värdefullt att ta vara på det innehåll som redan finns idag och förtydliga det, vilket också kan bidra till att lösa trängselproblematiken på våra utbildningar. Också värdefullt att skapa valbara kurser inom området för de studenter som vill fördjupa sig oavsett program. Åsa Löfgren och Anders Sandoff har gjort en enklare inventering av vad vi inom Handelshögskolan erbjuder i utbildning inom området idag men en mer noggrann inventering kommer att behöva göras. Detta ryms inte inom gruppens uppdrag idag men kommer troligen att föreslås i kommande handlingsplan för området. Åsa mailar över den inventering som gjordes i maj Diskussion avseende vikten av att kunna mäta och analysera resultatet efter genomförda förändringar. Viktigt att var och en tar med sig frågeställningarna till den egna institutionen för att diskutera med framför allt kursansvariga lärare. Diskussionerna kan exempelvis utgå ifrån frågan om det finns någon kurs där ett lärandemål om hållbar utveckling inte kan inbegripas naturligt. Diskussion angående svårigheterna att på ett naturligt sätt få in ett lärandemål för hållbar utveckling på alla kurser. Viktningen av innehållet i kursen kan rikseras uppfattas av studenterna som påklistrat och osammanhängande. Ingela påpekar avsaknaden av en målformulering avseende studenterna som inbegriper ansvar. Viktigt att komplettera med detta. Externa relationer och särskilt coachinverksamheten bidrar gärna i detta arbete både vad gäller kontakten med studenterna och med företag/organisationer. Martti nämner utredningen om miljömärkningen av kurser inom universitetet. Många kurser inom ekonomisk historia är idag är miljömärkta. Mattias förklarar att den tidigare miljömärkningen framöver skall vara en hållbarhetsmärkning (har egentligen definierats så hela tiden). Gruppen återkommer kontinuerligt till GAN under året.

4 4 / 6 4 Ny arbets- och delegationsordning - konsekvenser för utbildningsområdet Universitetsstyrelsen beslutsunderlag finns på 12.pdf Cattis informerar om den nya arbetsordningen för GU som gäller från 1 juli 2012 nu är beslutad ( ). Underlaget är utskickat till institutionerna. Delegationsordningen är inte fastställd ännu men beslut väntas inom kort. En av de större förändringarna vad gäller utbildningsområdet är att institutionerna själv skall fastställa sina kursplaner. Viktigt att respektive institution ser över arbetsrutiner och roller så att processen fungerar. Förändringarna träder alltså i kraft 1 juli Rent praktiskt bör just denna ändring inte innebära så stora förändringar då institutionerna redan idag fattar beslut om förslag till kursplaner som skall vara så genomarbetade att de är färdiga att fastställas av dekanus. Sammantaget konstateras att respektive institution/motsvarande måste analysera vilka förändringar och implikationer en reviderad arbets- och delegationsordning innebär för det arbetssätt och de rutiner som idag finns inom institutionen. 5 Syfte och uppdrag för GAN Mette redogör kort för det syfte och uppdrag som dåvarande ledning beslutade om 2010 och behovet av att anpassa uppdraget till dagens förhållanden. Mette framför också vikten av att koppla syftet och uppdraget till den strategi, och framför allt till den handlingsplan, som fakultetsledningen utarbetar. Beredningen får återkomma till frågan i april då vi troligen kan komplettera med en tidsplan som därefter kan gå till fakultetsnämnden för beslut. Diskussion om förslaget till reviderad uppdragsbeskrivning. Viktigt att det tydligt framgår att GAN bereder inför fakultetsnämnden (framöver fakultetsstyrelsen) eller inför dekanusbelut och beslutar inte själv. GAN återkommer till ärendet vid aprilmötet för att då förhoppningsvis kunna fastställa ett förslag som kan gå vidare till fakultetsnämnden. Ledamöterna uppmanas att skicka in synpunkter inför aprilmötet så att GAN kan diskutera utifrån ett samordnat förslag.

5 5 / 6 6 BLUE11 fortsatt uppdrag till programledningarna samt förslag till arbetsordning för program vid Handelshögskolan Mette förtydligar programledningarnas uppdrag som beslutades vid senaste fakultetsnämndsmötet. Analyser och handlingsplaner ska lämnas in senast Mette redogör kort för utkastet till arbetsordning för de programutbildningar som Handelshögskolan ansvarar för. Förslaget innebär inga stora förändringar jämfört med hur programledningarna själva valt att organisera sig idag, men förslaget ger ändå en fastställd enhetlig struktur att utgå ifrån. Förslaget gås igenom och enskilda formuleringar diskuteras. Bl a bör formuleringen om benchmarkinguppdraget lyftas upp till programrådet istället för att ligga på programansvarig. Vidare påpekas att studentrepresentationen bör skrivas ut även om den är självklar i sammanhanget. Diskussion kring representationen för en-ämnesprogram såsom juristprogrammet. Det framförs farhågor att fakultetsnämnden skall överpröva institutionens val av representanter vilket skulle kunna leda till förlorad kontroll och förlorat beslutsmandat för det egna programmet. Formuleringen i texten om att programrådet är sammansatt av ledamöter utifrån programmets dominerande delar bör säkerställa att institutionen inte tappar kontroller. Eventuellt bör istället texten därefter strykas. GAN återkommer till ärendet vid aprilmötet för att då förhoppningsvis kunna fastställa ett förslag som kan gå vidare till fakultetsnämnden. Mette tar upp frågan med GRUB till hösten vad gäller enhetliga arbetsordningar för övriga program, särskilt de program vi är medverkande i. 7 Revidering av utbildningsplaner för program inom GS Rina GS har beslutat att inför ht-2013 genomföra en större översyn av alla utbildningsplaner men har ändå valt att redan inför hösten 2012 genomföra några förändringar. Noteras bl a att en GS-gemensam metodkurs införs för några av programmen samt att ett track (Historical Economics) inom MSc in Economics tas bort och ersätts av ett track mot Econometrics. GAN bestämmer att överlämna ärendet till fakultetsnämnden för fastställande i enlighet med förslag.

6 6 / 6 8 Övrigt Inga övriga punkter noteras. Nästa möte är 17 april kl 9.00 i Trollerummet. Vid anteckningarna Cattis Tillman

7 Utbildning i hållbar utveckling på Handelshögskolan i Göteborg Bakgrund Uppdrag Arbetet så här långt Målsättningar Diskussion

8 Bakgrund Handelshögskolans seminarium om hållbarhet och utbildning den 24 maj 2011 Medlemskap i United Nations Global Compact (UNGC) och Principles for Responsible Management Education (PRME) Strategiskt prioriterat på GU såväl som på Handelshögskolan Göteborgs universitet skall vara ett av de ledande universiteten i Europa för utbildning och forskning inom hållbar utveckling och miljö. Göteborgs universitets miljöpolicy all programme students should have a good understanding of the importance of sustainability considerations when graduating. Handelshögskolan Strategic document

9 Uppdrag Tillsättande av en arbetsgrupp för utveckling av hållbarhetsperspektivet inom Handelshögskolans utbildningar bestående av: Lena Gipperth, Åsa Löfgren, Mattias Sundemo och Anders Sandoff Att under 2012 utreda förutsättningarna för att hållbar utveckling (sustainability) skall bli ett aktivt och medvetet inslag i våra utbildningar, särskilt programutbildningar. Utreda om det finns förutsättningar för ett särskilt masterprogram i samarbete med Sam fak, Chalmers mfl

10 Arbetet så här långt Gruppen har träffats ett tiotal gånger Komplexa och stora sakfrågor Utmanade organisatorisk process Delegerat genomförande Samtal/intervju/besök: Chalmers, Sahlgrenska akademi, GMV, Björn Stigsson Initialt fokus på arbetets upplägg och målformulering Fyra huvudområden: Studenter, Lärare, Ledning och Skolan Kommande aktiviteter: GAN, Ledningsgruppen Rapportupplägg Utmaningar och hinder per huvudområde Förslag på konkret handlingsplan ( ) Översiktlig processbeskrivning

11 Målsättningar Studenter Lärare Ledningen Green and social campus Medvetenhet om vilka globala och lokala utmaningar som mänskligheten står inför. Lärare i nyckelbefattning skall ha hög medvetenhet om globala och lokala utmaningar... Hög medvetenhet om globala utmaningar Viss kunskap och lösningar och centrala begrepp. Miljöledningssystem Utbildningsresurser Kunskap om aktörers (företag, myndigheter, individer ) roller som del av problem och lösningar. Att efter utbildningen ha tillgång till verktyg och begrepp för att bidra till en hållbar utveckling Lärare i nyckelbefattning skall ha en plan för hur hållbar utveckling kommer in i kurser/program Institutioner och program har processer på plats för att utveckla kvaliteten i utbildningen avseende hållbar utveckling. Tydlig och trovärdig kommunikation både internt och externt Aktivt stödja utvecklandet av en infrastruktur för skolans hållbarhets arbete Årligen återkommande aktiviteter, (konferens utbildning etc) Campusaktiviteter Samverkansprojekt

12 Diskussion Allmänna reflektioner? Målbildens innehåll Något som är särskilt viktigt och svårt Tidshorisont Vad behöver ni för stöd? Ekonomiska resurser för utveckling av program, kurser Behovet av utbildning av personal

Sammanträde kl 9.00, Trollerummet, Malmstensvåningen

Sammanträde kl 9.00, Trollerummet, Malmstensvåningen Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar på grund- och avancerad nivå 2011-10-11 GAN Sammanträde 2011-10-11 kl 9.00, Trollerummet, Malmstensvåningen Ledamöter: Mette Sandoff, ordförande Erik

Läs mer

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Kurt Grönforsrummet

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Kurt Grönforsrummet Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar förda vid sammanträde på grund- och avancerad nivå, GAN 2016-05-31 Tid och plats: kl 9.00 11.30 i Kurt Grönforsrummet Ledamöter: Jan Marton, ordförande

Läs mer

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Trollerummet

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Trollerummet Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar förda vid sammanträde på grund- och avancerad nivå, GAN 2016-09-05 Tid och plats: kl 9.00 11.30 i Trollerummet Närvarande ledamöter: Jan Marton, ordförande

Läs mer

1. Vårens mötestider Förslag till mötestider har skickats ut. Vårens mötestider fastställdes till 15 mars kl maj kl 9.

1. Vårens mötestider Förslag till mötestider har skickats ut. Vårens mötestider fastställdes till 15 mars kl maj kl 9. MINNESANTECKNINGAR 2011 01 17 Minnesanteckningar förda vid sammanträde i beredningen för utbildningsfrågor på grund och avancerad nivå Trollerummet, måndagen den 17 januari 2010 kl 13 15 Närvarande: Mette

Läs mer

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Kurt Grönforsrummet

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Kurt Grönforsrummet Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar för sammanträde på grund- och avancerad nivå, GAN 2016-03-01 Tid och plats: kl 13.00-15.30 i Kurt Grönforsrummet Ledamöter: Jan Marton, ordförande Ylva

Läs mer

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Trollerummet

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Trollerummet Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar för sammanträde på grund- och avancerad nivå, GAN 2016-01-26 Tid och plats: kl 9.00-11.30 i Trollerummet Ledamöter: Jan Marton, ordförande Ylva Benson,

Läs mer

Mette redogör kort för aktivitetspunkterna i handlingsplanen, se bilaga.

Mette redogör kort för aktivitetspunkterna i handlingsplanen, se bilaga. Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar på grund- och avancerad nivå, GAN 2012-12-11 Sammanträde: kl 9.00-11.00 i Matsalen, Malmstensvåningen Ledamöter: Jan Marton, ordförande Ylva Benson,

Läs mer

cwv P 2018/6 samfinansieras av fakulteten.

cwv P 2018/6 samfinansieras av fakulteten. Protokoll Fakultetsstyrelsens sammanträde 2017-12-14 6 P 2018/6 Förslag till beslut om inrättande av anställning som professor i Human Resource Marketing (HRM) Föredragande: Per Cramer, ordförande Underlagshandlingar

Läs mer

Tid och plats: kl i Kurt Grönforsrummet, Malmstensvåningen

Tid och plats: kl i Kurt Grönforsrummet, Malmstensvåningen Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar för sammanträde på grund- och avancerad nivå, GAN 2014-12-17 Tid och plats: kl 9.00-11.30 i Kurt Grönforsrummet, Malmstensvåningen Ledamöter: Jan Marton,

Läs mer

PROTOKOLL. Företrädare för studenterna Viktor Edgren, HHGS Billy Jörgensen, HHGS Hannes Lenk, HHGS, doktorandrepresentant. Mikael Brisslert, SACO

PROTOKOLL. Företrädare för studenterna Viktor Edgren, HHGS Billy Jörgensen, HHGS Hannes Lenk, HHGS, doktorandrepresentant. Mikael Brisslert, SACO Tid: kl 13.00-15 Plats: Kurt Grönforsrummet, Vasagatan 1 Närvarande: Ledamöter Verksamhetsföreträdare Per Cramér, professor, dekanus, ordförande 1-8 samt 10-12 Olof Johansson Stenman, professor, prodekanus,

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN

Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN Datum: 2017-04-26 Tid: 8.30-10 Plats: Trollerummet Närvarande: Frånvarande: Jan Marton, vicedekanus, ordförande Anders

Läs mer

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Trollerummet

på grund- och avancerad nivå, GAN Tid och plats: kl i Trollerummet Beredningen för utbildningsfrågor Minnesanteckningar för sammanträde på grund- och avancerad nivå, GAN 2015-11-17 Tid och plats: kl 9.00-11.30 i Trollerummet Ledamöter: Jan Marton, ordförande Ylva Benson,

Läs mer

Verksamhetsföreträdare

Verksamhetsföreträdare Närvarande: Ledamöter Verksamhetsföreträdare Per Cramér, professor, dekanus, ordförande Olof Johansson Stenman, professor, prodekanus Christer Lundh, professor Katarina Renström, studievägledare Sara Stendahl,

Läs mer

Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Jessica Engström

Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Jessica Engström Sida 1 av 5 Utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi PROTOKOLL Måndagen den 24 mars 2014, kl 14:00-16:15. Konferensrummet, plan 3, hus 2, Arvid Wallgrens backe Närvarande ledamöter Kajsa Eklund,

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2017-06-15 Dnr V 2017/464 Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Fakultetskansliet RIKTLINJER dnr V 2017/464 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2018-07-01 2024-06-30

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/512 HANDELSHÖGSKOLAN Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Business and Economics, Programkod: S1EKA 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden Fakultetskansliet RIKTLINJER 1 / 4 2014-12-11 dnr V 2014/900 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2015-07-01 2018-06-30 FÖRUTSÄTTNINGAR Val till fakultetsstyrelse och

Läs mer

Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013

Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013 Minnesanteckningar från ledningsgruppsmötet den 16 december 2013 Närvaro: Fredrik Bragesjö Fredrik Engström Lena Eriksson Pia Gårdmo Jan Lif Christina Thomsen Thörnqvist Ulla Veres (första punkten) 1.

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN

Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå, GAN Datum: 2017-02-08 Tid: 13.00-15.30 Plats: Kurt Grönforsrummet Närvarande: Jan Marton, vicedekanus, ordförande Ylva

Läs mer

Verksamhetsföreträdare

Verksamhetsföreträdare Handelshögskolan vid PROTOKOLL Närvarande: Ledamöter Verksamhetsföreträdare Per Cramér, professor, dekanus, ordförande Olof Johansson Stenman, professor, prodekanus Katarina Renström, studievägledare Sara

Läs mer

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Margareta

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper Datum: 2015-04-13 Tid: kl. 14:40-16:00 Plats: Lars Öberg, Academicum Närvarande Ledamöter:, ordförande Cecilia

Läs mer

Hanteringsordning för program och kurser vid Utbildningsvetenskap. Utbildningsordning för utbildning på Grundnivå och Avancerad nivå vid LiU.

Hanteringsordning för program och kurser vid Utbildningsvetenskap. Utbildningsordning för utbildning på Grundnivå och Avancerad nivå vid LiU. I II LINKÖPINGS UNIVERSITET 1(5) Hanteringsordning för program och kurser vid Utbildningsvetenskap Bakgrund Linköpings universitet byter system från nuvarande kursdatabas (KDB) till en ny utbildningsdatabas

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2019-06-11 Tid: 13.30-16.10 Plats: Ingegerd Eriksson, Academicum Närvarande ledamöter:

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2013-08-22 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Izudin Dugic Päivi Jokela Hanna Palmer Anette

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen PROTOKOLL/MINNESANTECKNINGAR Torsdag den 18 april 2013, kl 14:00 17:00 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Kerstin

Läs mer

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr HÖGSKOLAN I HALMSTAD Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring 2008-04-01 av Beslut av rektor 2007-11-19, Dnr 10-2007-2019 Allmänna utgångspunkter Dessa riktlinjer ingår i högskolans

Läs mer

Grundutbildningsberedningen Tid: kl Plats: Konsistorierummet, Vasaparken

Grundutbildningsberedningen Tid: kl Plats: Konsistorierummet, Vasaparken GÖTEBORGS UNIVERSITET MINNESANTECKNINGAR Grundutbildningsberedningen 2012-02-29 Tid: kl 13.00 15.40 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Lennart Weibull, ordförande Bengt-Ove Boström, vice

Läs mer

Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 2016-02-04 STYR 2016/100 Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Höstterminen 2014 infördes, enligt beslut i fakultetsstyrelsen

Läs mer

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA)

Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) 2017-01-25 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärliga fakultetsstyrelsens Beredning för utbildning på grund och avancerad nivå (KF BUGA) Datum: 2017-04-24 Tid: 9:00 Plats: Konstnärliga fakultetskansliet, Storgatan

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Närvarande ledamöter Magnus Hållander Malin Bornhager Stefan Byttner Peter Eliasson Sofie Eriksson Daniel Möller Eva Nestius ordförande T/A-personal Övriga

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT - INRÄTTA, - REVIDERA, - STÄLLA IN ELLER - AVVECKLA KURS, PROGRAM, HUVUDOMRÅDE OCH LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Typ av dokument Datum 2019-02-26 Dnr FS 1.1-2345-18 Beslutad av

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare Sid 1 (6) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Christina Ljungberg Johan Sjöström Börje Rehn Britt-Marie Lindgren Mari Norgren Anders Berglund Emma Johansson Fredrik Karlsson Anna Arnqvist Klas-Göran

Läs mer

Protokoll från möte med Programkommittén för farmaci 15 december 2010, klockan :20 Lokal: Sammanträdesrummet, vån 4, Medicinaregatan 13

Protokoll från möte med Programkommittén för farmaci 15 december 2010, klockan :20 Lokal: Sammanträdesrummet, vån 4, Medicinaregatan 13 1(4) Protokoll från möte med Programkommittén för farmaci 15 december 2010, klockan 12.00 13:20 Lokal: Sammanträdesrummet, vån 4, Medicinaregatan 13 Närvarande ledamöter Gunnar Tobin, ordförande Michael

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2015-04-21 Tid: kl. 13:00 15:20 Plats: Ingegerd Eriksson, Academicum Närvarande Ledamöter: Närvaro- och yttranderätt:

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/776 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Sustainable

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet Göteborgs universitet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 11.30 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, Sun Microsystems, ordförande Anna Börjesson, Ericsson Mats Johansson,

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program

Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) / Barbro Robertsson Utbildningsnämnden Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program BAKGRUND I april 2014 fastställde utbildningsnämnden nya kriterier för

Läs mer

Översyn av Ekonomihögskolans organisation

Översyn av Ekonomihögskolans organisation 2014-10-22 Översyn av Ekonomihögskolans organisation Uppdraget Rektor har i februari 2014 gett fakulteterna i uppdrag att genomföra en uppföljning av organisationen med syfte att kartlägga hur den nya

Läs mer

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen PROTOKOLL Tisdag den 3 december 2013, kl 14:00 17:00 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Kerstin Nilsson, ordförande

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2012-04-10 1(13) AvvikelseId: GB1 SS-EN ISO 14002004[4.2] Beskrivning: Enligt GU-rutin skall miljöpolicyn förankras genom: "E-postutskick av miljöpolicyn till fakultetens anställda

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2016-04-26 Tid: kl. 13:00 15:00 Plats: Ingegerd Eriksson, Academicum Närvarande Ledamöter: Närvaro- och yttranderätt:,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Tid: Måndagen den 24 november kl. 13.00 16.00 Plats: Göteborgs universitet, Pedagogen Hus A, A2 136 Närvarande: Ledamöter: Företrädare för verksamheten

Läs mer

Uppföljande rapport av hållbarhetsmärkning av kurser och program

Uppföljande rapport av hållbarhetsmärkning av kurser och program 2017-03-23 Dnr V 2017/295 Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) / Barbro Robertsson och Amanda Forsman Utbildningsnämnden Uppföljande rapport av hållbarhetsmärkning av kurser och program BAKGRUND

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden.

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Utbildningsplan för Civilekonomprogrammet Study programme in Business and Economics 240.0 Högskolepoäng 240.0 ECTS credits Programkod: SCEKY Gäller från: HT 2010 Fastställd: 2009-10-08 Värdinstitution:

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi SAHLGRENSKA AKADEMIN Minnesanteckningar från sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2016-04-13 Tid: 15:00-16:00 Plats: Tal- och hörsellabb, enheterna för audiologi och logopedi,

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2014

Hållbar utveckling Handlingsplan 2014 Hållbar utveckling Handlingsplan 2014 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete, såsom universitetets direkta miljöpåverkan,

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-05-18 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma/Fy/Lub, ej närvarande

Läs mer

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté Uppdrag och samrådsstrukturer till de institutionsövergripande programmen marina vetenskaper, miljövetenskap, receptarieprogrammet och naturvetenskapligt basår Bakgrund Vid sammanträdet 2012-12-13 beslutade

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E5F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMSWP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMSJMNJPN= =

d qb_lodp=rkfsbopfqbq= molqlhlii= 1E5F= ríäáäçåáåöëj=çåü=ñçêëâåáåöëå ãåçéå= = p~ãã~åíê ÇÉ=OMMSWP= Ñ ê=ä ê~êìíäáäçåáåö= = OMMSJMNJPN= = d qb_lodprkfsbopfqbq molqlhlii 1E5F Tid och plats kl. 16.00 19.05, Hörnan, Föreningsgatan 20. Närvarande Ledamöter Företrädare för lärarna Eva-Lena Dahl Jan-Eric Gustafsson Anna Hannesdóttir Ulla Runesson

Läs mer

Minnesanteckningar 2014:6 Sammanträdesdatum Naturvetenskapliga fakulteten Utbildningsberedningen

Minnesanteckningar 2014:6 Sammanträdesdatum Naturvetenskapliga fakulteten Utbildningsberedningen Närvarande: Stefan Hulth, ordf. Marie Strandevall, sekr. Maria Sundin Kristina Hedfalk Petra Edlund, stud. Ulla Dinger Carl Regnell, stud. Göran Andersson (på länk) Frånvarande: Malin Axelsson, stud. Kristina

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden Fastställd av: Sidnr 1 (6) Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid för tiden 2015-01-01-- 2017-12-31 1 Bakgrund Universitetsstyrelsen beslutade den 2 maj 2011, i samband med

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 8 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Sandelius, Anna Stina prodekanus Rådbo, Marie vicedekanus Bergh, Jöran Hilmersson, Göran Hohmann, Stefan Olshammar,

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare. pp , 114, 116

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare. pp , 114, 116 Sid 1 (5) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Anna Arnqvist Anders Berglund Karin Brunnegård Christian Johansson Britt-Marie Lindgren Christina Ljungberg Elin Ljungström Mari Norgren Börje Rehn Ordförande

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-01-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Rune Körnefors studierektor,

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2015-10-13 Tid: kl. 13:00 15:15 Plats: Jörgen Lehman, Academicum Närvarande Ledamöter: Närvaro- och yttranderätt:

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan

Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan Dnr: 2014/427-1.1 Ekonomihögskolan Plan för systematiskt kvalitetsarbete vid Ekonomihögskolan läsåren 2014/2015 2016/2017 Beslutat av Fakultetsstyrelsen Gäller från Våren 2015 Beslutat av: Beslutsdatum:

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

PROTOKOLL 1/5. Lärarutbildningsråd 1. Mötestid kl i Lillan, Föreningsgatan 20

PROTOKOLL 1/5. Lärarutbildningsråd 1. Mötestid kl i Lillan, Föreningsgatan 20 Lärarutbildningsråd 1 Mötestid 2008-04-17 kl 14.00-17 i Lillan, Föreningsgatan 20 PROTOKOLL 1/5 2008-04-17 Närvarande: Jan Carle, SFN, ordförande Sten Båth, UFN Pontus Sundén, SLUG Doris Wennerberg, Kungälv

Läs mer

Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi

Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Minnesanteckningar 180205 SAHLGRENSKA AKADEMIN Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Datum: 2018-02-05 Tid: 14:00-15:55 Plats: Konferensrummet HVB,

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Göteborgs universitets Studentkårer

Göteborgs universitets Studentkårer Sida 1/6 Tid: Datum: Starttid: 16:30 Sluttid: 18:55 Plats: Viktor Rydbergsrummet, Studenternas hus, Götabergsgatan 17 Kallade: GUS styrelse, GFS ordförande, GUDK, GUST-representanter, revisorer, Spionen

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2017-06-01 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Åsa Bolmsvik

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 6 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 6 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 6 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Sandelius, Anna Stina prodekanus Rådbo, Marie vicedekanus Andersson, Staffan Bergh, Jöran Hilmersson, Göran Olshammar,

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll från sammanträde med Utbildningsvetenskapliga f aku ltetsstyrelsen Datum: Tid: Plats: Närvarande ledamöter 2016-01-28 09:00-11 :40 Al 136, hus A, Pedagogen

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet 2009-2010 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se 2006-11-15 21 september Vad är hållbar utveckling? Sverker Molander, Miljösystemanalys, Chalmers, visade lite på begreppet hållbar

Läs mer

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen. PROTOKOLL Tisdag den 2 september 2014, kl 15:00 17:00 Radiovågen, Wallenberg konferenscentrum

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen. PROTOKOLL Tisdag den 2 september 2014, kl 15:00 17:00 Radiovågen, Wallenberg konferenscentrum Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen PROTOKOLL Tisdag den 2 september 2014, kl 15:00 17:00 Radiovågen, Wallenberg konferenscentrum Närvarande ledamöter Silvana Naredi, ordförande Patrik

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 4/2008 1 (6) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2008-05-15 Sektionsstyrelsesammanträde 2008-05-14 Närvarande ledamöter: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande Ann-Katrin

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits. Masterprogram i medeltidsstudier Master's Programme in Medieval Studies

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits. Masterprogram i medeltidsstudier Master's Programme in Medieval Studies Utbildningsplan för Masterprogram i medeltidsstudier Master's Programme in Medieval Studies 120.0 Högskolepoäng 120.0 ECTS credits Programkod: HMEDS Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2014-02-26 Ändrad:

Läs mer

Utbildningsplan. för. Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram

Utbildningsplan. för. Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram Utbildningsplan för Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram 180 högskolepoäng 180 credits (ECTS) Fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd 2007-03-12 1. Inrättande och fastställande Denna utbildningsplan

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi Datum: 2016-03-17 Tid: 14.00 16.30 Plats: Institutionen för odontologi, Medicinaregatan 12 F, Seminarierummet

Läs mer

1. Dagordning Dagordningen fastställdes. Under mötet bestämdes att behandla punkt 7 efter punkt 2.

1. Dagordning Dagordningen fastställdes. Under mötet bestämdes att behandla punkt 7 efter punkt 2. Minnesanteckningar 2014:5 Sammanträdesdatum 2014-09-15 Naturvetenskapliga fakulteten Forskarutbildningsberedningen Närvarande: Ola Wetterberg, ordf. Anders Blomberg Christer Erséus, fr.o.m. 3 Mats Granath,

Läs mer

1 Upprop Utbildningskommittén för medicin förrättar upprop och konstaterar att den är beslutsmässig.

1 Upprop Utbildningskommittén för medicin förrättar upprop och konstaterar att den är beslutsmässig. Utbildningskommittén för medicin Annika Göök, utbildningshandläggare Närvarande ledamöter Annika Jakobsson, ordförande Anna Kjellström Aslak Felin 5-22 Karl Maack Frode Slinde, vice ordförande Protokoll

Läs mer