Dnr Kdn 2018/29 Rapportering av trygghetsskapande insatser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr Kdn 2018/29 Rapportering av trygghetsskapande insatser"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Dnr Kdn 2018/29 Rapportering av trygghetsskapande insatser Förslag till beslut Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden 1. Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden beslutar att överlämna förvaltningens redovisning av sitt arbete till kommunstyrelseförvaltningen, i enlighet med kommunens trygghetsprogram. Ärendet i korthet Nämnderna i Järfälla samt Järfällahus AB ska årligen rapportera sina trygghetsskapande insatser med koppling till kommunens trygghetsprogram till det kommunala brottsförebyggande rådet. Handlingar 1 Förvaltningens tjänsteskrivelse Redovisning enligt anvisningar på speciell blankett. 3 Bilaga: Avsnitt Trygghet i LUPP-undersökningen. Bakgrund Nämnderna i Järfälla samt Järfällahus AB ska årligen rapportera sina trygghetsskapande insatser med koppling till kommunens trygghetsprogram till det kommunala brottsförebyggande rådet. Redovisning och nämndbeslut ska överlämnas till kommunstyrelseförvaltningen som även rapporterar genomförda insatser till kommunstyrelsen. Överväganden Nämnden har inte beslutat om några specifika trygghetsmål inom det egna uppdraget för En grundinställning för nämnd och förvaltning är dock att alla kultur-, demokrati- och fritidsnämndens verksamheter ska vara inkluderande och utövas på en för besökarna och utövarna upplevd trygg plats. Nedan redovisas hur nämndens verksamheter arbetat utifrån denna utsago under Kultur Kulturverksamheterna har ett värde i sig. Ett tillgängligt kvalitativt utåtriktat kulturutbud i alla kommundelar visar att samhället lever och främjar möten mellan grupper och individer. Genom olika kulturinsatser, exempelvis genom kulturskolan eller scenkonst, berikas invånarna med en meningsfull fritid. Genom en tilldelning i statsbidrag var det möjligt att under sommaren anordna lovaktiviteter med kulturteman för 6-15 åringar. Dessa arrangerades av såväl kommun som föreningsliv. Kulturskolan har bedrivit tj skriv rapp arb tryggh progr Kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen Besöksadress: Vasaplatsen 11, 3 tr Kultur-, demokrati- och fritidsnämndens kansli Postadress: JÄRFÄLLA Bo Majling, utredare Telefon växel: Telefon: (direkt) (mobil) E-post: jarfalla.kommun@jarfalla.se Webbplats: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (5) avgiftsfri verksamhet tillsammans med ett par grundskolor och en fritidsgård i socioekonomiskt utsatta miljöer. Just att ha råd att låta barn delta i aktiviteter utan att tänka på ekonomin innebar för många föräldrar en trygghet i sig. Ytterligare ett exempel på att främja möten och verka trygghetsskapande var Parkteaterns besök i Järfälla. För första gången kom Parkteatern till kommunen och erbjöd Järfällaborna scenkonst utan kostnad på hemmaplan, vilket lockade runt 500 besökare i olika åldrar. Under året har fortsatt arbete inför uppstarten av kultur- och aktivitetshuset pågått i dialog med föreningsliv och unga. Sammantaget bidrar alla dessa insatser till en känsla av trygghet. Idrott och fritid Fritidsverksamheten har ett inneboende trygghetsvärde i sig. Att det finns rikliga möjligheter att utöva fritidsaktiviteter organiserat, spontant enskilt eller spontant i grupp på anläggningar av olika slag eller i olika utomhusmiljöer visar att ett samhälle lever. Detta bidrar till en känsla av trygghet. Under sommaren anordnades exempelvis för andra året i rad väldigt mycket organiserade och öppna sommarlovsaktiviteter för åldern 6-15 (anordnade av såväl kommun som föreningsliv och organisationer). Genom en tilldelning på 1,1 mnkr i statsbidrag var det också möjligt att erbjuda många av aktiviteterna gratis. Just att ha råd att låta sina barn delta i aktiviteter utan att tänka på ekonomin innebar för många föräldrar en trygghet i sig. Fritidsgårdarna Att besökarna känner trygghet och tillhörighet är en förutsättning för att ungdomar ska få möjligheten att utveckla sin fulla potential på fritidsgården. Resultatet i den LUPP-undersökning som gjordes i slutet av 2017 visar att besökarna generellt känner sig trygga i verksamheten och på fritidsgården. Järfällas fritidsgårdar ligger i nivå ungefär lika som rikssnittet för de kommuner som deltagit i LUPP-undersökningen. Bibliotek Biblioteken är en del av det offentliga rummet, tillsammans med gator, torg och parker. Att bidra till hemkänsla och lokal identitet blir särskilt viktigt i till exempel Barkarbystaden, där praktiskt taget alla är nyinflyttade. Biblioteken är trygga mötesplatser för alla Järfällabor, för människor som annars kanske inte annars träffats. Att biblioteken finns centralt placerade i kommundelarna och är öppna dag-, kvälls-, helgdagar medför att människor i olika åldrar och med olika bakgrund rör sig i kommundelscentrumen. Ett öppet bibliotek innebär ytterligare ett fönster som det lyser ur och detta förmedlar en känsla av öppenhet och trygghet. Demokrati Under oktober och november genomförde kansliet en undersökning av ungas livsvillkor, Lupp Elever i årskurs 8 och i årskurs 2 på gymnasiet har svarat på undersökningen. Svarsfrekvensen för årskurs 8 är 87 %. För gymnasiet är svarsfrekvensen 44 %. Sett till enbart eleverna på Järfälla gymnasium är svarsfrekvensen 72 %. I bilaga framgår resultatet för området Trygghet i sin helhet. Nedan följer en sammanfattning.

3 (5) Trygghet på olika platser Ungdomarna fick svara på en fråga om hur trygga de upplever att de är på olika fysiska platser i kommunen. En högre andel, drygt 90 %, är alltid eller oftast trygga hemma, i bostadområdet, på väg till eller från skolan samt i skolan. På stan/i centrum är det ställe där ungdomarna känner sig minst trygga. Detta gäller framför allt tjejerna. Gymnasietjejerna svarar också i lägre grad än övriga att de alltid eller oftast känner sig trygga på ungdomens hus/fritidsgård. Vid en jämförelse till rikssnittet framgår det att resultatet i Järfälla är på en liknande nivå. Tjejer på gymnasiet känner sig något mindre trygga på stan i Järfälla (66 % alltid eller oftast trygga) vid en jämförelse till rikssnittet, där 75 % av gymnasietjejerna svarar detsamma. Trygghet per bostadområde Det framgår att det inte finns några stora skillnader i andelen som svarar att de alltid eller oftast är trygga i bostadsområdet. Det syns inte heller några större skillnader per kön. Om man däremot avgränsar och endast ser på andelen som svarat att de alltid är trygga i bostadsområdet, finns det vissa skillnader. Exempelvis framgår det att unga som bor i Viksjö i högre grad än unga i övriga bostadsområden alltid känner sig trygga. I Viksjö svarar 60 % att de alltid är trygga i bostadsområdet. I övriga bostadsområden är andelen mellan 40-50%. Vad gäller på stan/i centrum svarar dock unga som bor i annat område i lägre grad än unga i övriga bostadsområden att de alltid eller oftast känner sig trygga. Det som också framgår tydligt är att tjejer i lägre grad än killar svarat att de alltid eller oftast känner sig trygga på stan/i centrum. Mobbning och trakasserier I denna del redovisas frågor som rör utsatthet för mobbning och trakasserier. Som tidigare nämnt är utsatthet för mobbning något som tydligt påverkar hälsan. Vad som framgår är att 28 % av tjejerna och 16 % av killarna har blivit mobbade eller trakasserade enstaka gånger eller en längre period det senaste halvåret. Det framgår således att det finns en tydlig könsskillnad i denna fråga. Det är en liknande andel som utsatts i rikssnittet för lupp Det är ganska jämnt per bostadsområde, men en något högre andel av unga som bor i Viksjö rapporterar att de utsatts. En majoritet av de som utsatts för mobbning eller trakasserier svarar att det skett i skolan. Orättvis behandling Ungdomarna fick även ange om de blivit orättvist behandlade på ett sätt som gjort att de mått dåligt. 14 % totalt har svarat att de blivit orättvist behandlade flera gånger under det senaste halvåret. En relativt stor andel anger även att de blivit utsatta någon gång, totalt 29 % anger detta. Det är en större andel tjejer än killar som svarat att de under det senaste sex månaderna blivit orättvist behandlade.

4 (5) Bland dem som utsatts för orättvis behandling har majoriteten svarat att de känt sig felaktigt behandlade av andra elever eller ungdomar eller personal på skolan. 26 % av de som utsatts vet inte varför de blev orättvist behandlade. Bland killar som utsatts anger en relativt hög andel, 21 %, att det var på grund av etnisk tillhörighet. Vid en fördjupad analys av frågan om orättvis behandling framgår det att unga med utomeuropeisk bakgrund i högre grad än unga med övrig bakgrund svarar att de flera gånger under det senaste sex månaderna utsatts för orättvis behandling. 18 % av unga med utomeuropeisk bakgrund har utsatts flera gånger att jämföra mot 11% bland övriga. Av dessa svarar 35 % att de blev orättvist behandlade på grund av etnisk tillhörighet och 17 % svarar att det var på grund av religion eller trosuppfattning. Det framgår också att unga som angett att de har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning i högre grad än övriga anger att de utsatts för orättvis behandling. Av unga som svarat att de har en funktionsnedsättning eller sjukdom svarar 21 % att de utsatts flera gånger. Motsvarande siffra bland unga som inte har någon nedsatt funktion eller sjukdom är 10 %. Inom demokratiarbetet har ett samarbete genomförts med trygghetssamordnaren och polisen gällande ungdomsambassadörer. Sjutton feriepraktikanter anställdes under sommaren, varav hälften genomförde en undersökning av ungas upplevelse av trygghet i Järfälla kommun i samverkan med trygghetssamordnaren och polisen. Resultatet har bland annat använts i den samverkansöverenskommelse som träffats mellan kommunen och polisen. Förvaltningsövergripande Nämnden har finansierat de vuxen- och trygghetsvandringar som pågått under hela året i Jakobsbergs centrum samt på Söderhöjden-Tallbohov under fredags- och lördagskvällar. De föreningar som vandrat har fått ett förningsbidrag på 756 kronor per kväll de vandrat. Totalt har varit fyra föreningar varit engagerade i vandringarna under Under Valborgsmässohelgen, skolavslutningarna samt Lucia har vandringarna utökats. Förstärkning av vandringarna personellt har skett vid speciella trygghetssatsningar i Jakobsberg i området runt pendeltågstationen samt i samband med en dödsskjutning i Tallbohovsområdet. Barnkonsekvensanalys Ett rikt fritids- och kulturliv för alla åldrar ger ett samhälle liv och bidrar till både faktisk och upplevd trygghet. Ekonomiska konsekvenser Det trygghetsskapande arbetet ingår i ordinarie verksamhet och har inte genererat några avvikande ekonomiska konsekvenser. Slutsatser Förvaltningen föreslår att kultur-, demokrati- och fritidsnämnden överlämnar förvaltningens redovisning av sitt arbete till kommunstyrelseförvaltningen.

5 (5) Pernilla Järverot Kultur- och fritidsdirektör Bo Majling Programchef Expedieras Kommunstyrelseförvaltningen Idrott och fritid Järfälla Kultur Järfälla Bibliotek Järfälla Fritidsgårdar

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M)

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M) UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kultur-, demokrati- och fritidsnämnd 2016-05-31 Expedieras till Akten Kommunstyrelseförvaltningen Järfälla kultur Järfälla bibliotek Järfälla idrott

Läs mer

Dnr Kdn 2017/167 Kultur och fritid - remiss av motion från Cecilia Löfgreen (M)

Dnr Kdn 2017/167 Kultur och fritid - remiss av motion från Cecilia Löfgreen (M) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-01-31 Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Dnr Kdn 2017/167 Kultur och fritid - remiss av motion från Cecilia Löfgreen (M) Förslag till beslut 1. Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden

Läs mer

Dnr Kdn 2019/19 Uppdrag kulturpeng och fritidscheck

Dnr Kdn 2019/19 Uppdrag kulturpeng och fritidscheck TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2019-04-29 Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Dnr Kdn 2019/19 Uppdrag kulturpeng och fritidscheck Förslag till beslut 1 Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden godkänner förvaltningens

Läs mer

Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018

Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018 Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018 Innehåll 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 2 2. METOD OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT... 2 3. SLUTSATSER OCH FÖRSLAG...

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden. 1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna utredningen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-10 Barn- och ungdomsnämnden Utredning om stödtelefon Dnr Bun: 2017/123 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till Barn- och ungdomsnämnden 1. Barn-

Läs mer

Dnr Kdn 2017/189 Remiss av förslag till visionsprogram Vibblaby

Dnr Kdn 2017/189 Remiss av förslag till visionsprogram Vibblaby TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-01-31 Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Dnr Kdn 2017/189 Remiss av förslag till visionsprogram Vibblaby Förslag till beslut Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden beslutar

Läs mer

9 Dnr Bun 2014/49 Begäran om investeringsmedel i 2014 års budget

9 Dnr Bun 2014/49 Begäran om investeringsmedel i 2014 års budget UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2014-02-20 Expedieras till Bygg & miljöförvaltningen Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens fastighetsstrateg M Yhr Rektor Mälarskolan

Läs mer

Dnr Kdn 2018/99 Ansökan om medel ur Järfälla kommuns kompetensfond

Dnr Kdn 2018/99 Ansökan om medel ur Järfälla kommuns kompetensfond TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2018-08-31 Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Dnr Kdn 2018/99 Ansökan om medel ur Järfälla kommuns kompetensfond Förslag till beslut Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden godkänner

Läs mer

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2019-03-04 Socialnämnden Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar rapporten och uppföljningen

Läs mer

Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-02-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Förslaget till trygghetsskapande

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-05-20 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/83 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

JÄRFÄLLA KULTUR ORGANISATION HT Organisationsutredning med anledning av att enhetschef för Järfälla kultur slutar

JÄRFÄLLA KULTUR ORGANISATION HT Organisationsutredning med anledning av att enhetschef för Järfälla kultur slutar JÄRFÄLLA KULTUR ORGANISATION HT 2018 Organisationsutredning med anledning av att enhetschef för Järfälla kultur slutar 2018-06-22 KULTUR DEMOKRATI OCH FRITID 2018-03-01 Kansli Bo Majling utredare, kansli/iof

Läs mer

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-05-11 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser

Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-02-27 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/43 Organisering av Järfälla Musikklasser Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1. Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-11-22 Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik Förslag till beslut Kompetensnämnden beslutar att följande riktlinjer gäller för hur feriepraktiken ska bedrivas

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2015 POPULÄRVERSION MARKS KOMMUN MARS 2016 GENOMFÖRD AV ENKÄTFABRIKEN Innehållsförteckning Sammanfattande reflektioner... 3 Om undersökningen... 5 A. Bakgrundsfrågor...

Läs mer

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Nässjö kommun

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Nässjö kommun Lupp 2017 POPULÄRVERSION Nässjö kommun Bakgrund och syfte Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF:s Lupp-undersökning har år 2017 genomförts i Nässjö kommun på högstadiet i årskurs 8 samt

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Kompetensfonden ansökningar 2016 Dnr Kst 2016/59 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Lupp Lokal uppföljning vart tredje år. Bättre precision. Alla länets kommuner. Fem fokusområden. Tre ålderskategorier.

Lupp Lokal uppföljning vart tredje år. Bättre precision. Alla länets kommuner. Fem fokusområden. Tre ålderskategorier. 1 Lupp 2013 Lokal uppföljning vart tredje år Bättre precision Alla länets kommuner Fem fokusområden Inflytande och delaktighet Utbildning Kompetensförsörjning Fritid med kultur Tryggt och säkert Tre ålderskategorier

Läs mer

Att vara ung i Hylte. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken sammanfattande version

Att vara ung i Hylte. Lokal uppföljning av ungdomspolitiken sammanfattande version Att vara ung i Hylte Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2018 - sammanfattande version 1 Innehållsförteckning Vad är Lupp? 3 De flesta unga i Hylte kommun... 4 Fritid 6 Skola 9 Politik och samhälle 10

Läs mer

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019.

Uppdragsplan Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. Uppdragsplan 2019 Kultur- och fritidsnämndens uppdrag till kultur- och fritidskontoret KFN 2018/0553. Antagen av nämnden den 9 april 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Kultur- och fritidsverksamhet

Läs mer

181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen (M).

181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen (M). UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kompetensnämnden 2016-11-09 Expedieras till Kommunstyrelsen 181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen

Läs mer

Kompetensnämnden. Dnr Kon 2016/125 Sportotek i Järfälla kommun

Kompetensnämnden. Dnr Kon 2016/125 Sportotek i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-01-31 Kompetensnämnden Dnr Kon 2016/125 Sportotek i Järfälla kommun Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden uppdrar åt kompetensförvaltningen

Läs mer

Dnr Ubn 2009/50 Preventionsprogram och Järfälla gymnasieskolor

Dnr Ubn 2009/50 Preventionsprogram och Järfälla gymnasieskolor TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-04-29 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2009/50 Preventionsprogram och Järfälla gymnasieskolor Förslag till beslut Utbildningsnämndens kanslis förslag 1 Varje gymnasieskola inom Järfälla

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden Emma Gerdien Handläggare 033 357042 SKRIVELSE Datum 2018-12-17 1(5) Instans Kulturnämnden Dnr KUN 2018-00097 1.4.2.25 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen

Läs mer

1a. Vill du vara med och påverka frågor som berör Järfälla kommun (förutom att rösta i val)? (Kön)

1a. Vill du vara med och påverka frågor som berör Järfälla kommun (förutom att rösta i val)? (Kön) 2019-04-24 1 (5) Bilaga Sammanställning påverkan SCBs medborgarundersökning 2018 I SCBs medborgarundersökning 2018 handlade några av frågorna om påverkan. Vill du vara med och påverka frågor som berör

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2017

Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2018-01-26 Dnr Kon 2018/116 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2017 Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden

Läs mer

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden. Ersättare: Ulla Werner (S) Doris Vesterlund (C) och Lennart Nilsson (KD) Nämndsekreterarens tjänsterum

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden. Ersättare: Ulla Werner (S) Doris Vesterlund (C) och Lennart Nilsson (KD) Nämndsekreterarens tjänsterum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2018-12-04 Nämnd e. dyl. Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Plats och tid Huset på höjden, Engelbrektsvägen 45, Jakobsberg, kl. 18.00-20.30 Beslutande Vice ordförande Kristina

Läs mer

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-03-25 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsutskott Tisdagen 7 februari, kl 08:15, Kallhällsrummet, Kommunalhuset, 3 tr

Arbetsutskott Tisdagen 7 februari, kl 08:15, Kallhällsrummet, Kommunalhuset, 3 tr Arbetsutskott KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2017-01-27, reviderad 2017-02-13 Kompetensnämnden, Onsdagen den 15 februari, kl 18:30 Birgittasalen, Kommunalhuset 2 tr, Jakobsberg Justering Beslutas på

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Strömstads kommun

Lupp 2017 POPULÄRVERSION. Strömstads kommun Lupp 2017 POPULÄRVERSION Strömstads kommun A Bakgrund och syfte MUCF: s (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) Lupp-undersökning har år 2017 genomförts i Strömstads kommun. Undersökningen har

Läs mer

LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken

LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken Sammanfattning LUPP Handlingsplan: lokal uppföljning av ungdomspolitiken Hösten 2014 genomfördes en lång enkät (Lupp) med unga i åk 8 och år 2 på gymnasiet. Totalt 1177 unga svarade på frågor om fritid,

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-23 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2012/150 Barn- elev- och lokalpeng år 2013 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs

Läs mer

Genomförandeplan för Järfälla gymnasiums inriktningsplan

Genomförandeplan för Järfälla gymnasiums inriktningsplan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-13 Dnr Kon 2016/120 Genomförandeplan för Järfälla gymnasiums inriktningsplan Förslag till beslut 1. Förvaltningens förslag till genomförandeplan för Järfälla gymnasiums inriktningsplan

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Dnr Kst 2016/436 Fördelning av statsbidrag för asyl- och flyktingmottagandet. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Dnr Kst 2016/436 Fördelning av statsbidrag för asyl- och flyktingmottagandet. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-10-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/436 Fördelning av statsbidrag för asyl- och flyktingmottagandet Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla

Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-03-01 Socialnämnden Dnr Son 2013/259 Kartläggning av profilboenden och utredning av behovet av profilboenden i Järfälla Förslag till beslut Socialförvaltningen s förslag 1.

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017-10-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2017/123 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2018-2019 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga

Läs mer

Kansliets bedömning är att en etablering av Järfälla Tekniska Gymnasium får påtagligt negativa följder på sikt för skolväsendet i kommunen.

Kansliets bedömning är att en etablering av Järfälla Tekniska Gymnasium får påtagligt negativa följder på sikt för skolväsendet i kommunen. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-05 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/66 Yttrande över ansökan från Lernia College AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag till en fristående gymnasieskola, Järfälla Tekniska

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för läsåret 2010-2011

LIKABEHANDLINGSPLAN för läsåret 2010-2011 LIKABEHANDLINGSPLAN för läsåret 2010-2011 Handlingsplan för att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling, såsom mobbning eller diskriminering av elever och anställda. Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 19

Kommunstyrelsen. Ärende 19 Kommunstyrelsen Ärende 19 Bildningsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-11-19 8(12) 56 Dnr KS 2018-253 Förslag till svar på motion angående fysisk aktivitet i skolan varje dag Sammanfattning

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-05-30 rev Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2013/39 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018

Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018 Ungdomsambassadörer- med fokus på LUPP Sammanfattande rapport från feriepraktikprojekt sommaren 2018 Innehåll 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 2 2. METOD OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT... 2 3. SLUTSATSER OCH FÖRSLAG...

Läs mer

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-05 Socialnämnden Dnr Son 2017/308 Kst 2016/599 Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Att vara ung i Hylte kommun

Att vara ung i Hylte kommun Att vara ung i Hylte kommun 2 Fritid 4 5 Skola 6 7 Inflytande 8 9 Hälsa 11 Trygghet 12 13 Arbete & framtid 14 LUPP står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är en enkät som innehåller runt 8 frågor

Läs mer

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-08-26 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 De områden som Kompetensförvaltningen

Läs mer

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017

Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2017 Julio Garcia Atterström Handläggare SKRIVELSE Datum 2018-12-13 Sida 1(2) Instans Grundskolenämnden Dnr GRN 2018-00113 3.5.1.25 Uppföljning av Grundskolenämndens uppdrag Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion PLUGGPARADISET Vad betyder Plan mot diskriminering och kränkande behandling? Plan mot diskriminering och kränkande behandling är ett dokument

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-11-16 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2010/289 Offentliga bidrag på lika villkor - beslut om bidrag för år 2011 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Läs mer

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-07-05 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-08-28 Förslag till

Läs mer

Dnr Kdn 2017/68 Konstsnöanläggning inriktningsbeslut, återremiss

Dnr Kdn 2017/68 Konstsnöanläggning inriktningsbeslut, återremiss TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-04-24 Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Dnr Kdn 2017/68 Konstsnöanläggning inriktningsbeslut, återremiss Förslag till beslut Kultur, demokrati- och fritidsnämnden beslutar

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 2016-11-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/146 Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2017 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(1) Sammanträdesdag Kommunstyrelsen 2016-05-16 63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss Dnr Kst 2016/74 Beslut 1. Yttrande över slutbetänkandet Digitaliseringens

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle

KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle KULTUR OCH FRITID Ung i Gävle Resultat från Lupp-undersökningen, lokal uppföljning av ungdomspolitiken Ung i Gävle Lupp, som står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken, är en enkätundersökning som

Läs mer

Hyresavtal med Atrium Ljungberg för utbildningslokaler respektive verksamhetslokaler för kultur- och fritid i BAS Barkarby

Hyresavtal med Atrium Ljungberg för utbildningslokaler respektive verksamhetslokaler för kultur- och fritid i BAS Barkarby T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-06-02 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/197 Hyresavtal med Atrium Ljungberg för utbildningslokaler respektive verksamhetslokaler för kultur- och fritid i BAS Barkarby

Läs mer

Delårsrapport per april 2018

Delårsrapport per april 2018 Delårsrapport per april 2018 Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Rapportnr: Kdn 2018/83 2018-05-07 2018-05-07 1 (11) Innehåll SAMMANFATTNING MED VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING AV MÅL OCH RESULTAT...

Läs mer

Dnr Kun 2010/173 Delårsrapport per augusti samhällsuppdraget. Kultur- och fritidsnämndens kanslis förslag

Dnr Kun 2010/173 Delårsrapport per augusti samhällsuppdraget. Kultur- och fritidsnämndens kanslis förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (12) 2010-09-15 Kultur- och fritidsnämnden Dnr Kun 2010/173 Delårsrapport per augusti 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämndens kanslis förslag 1. För

Läs mer

Dnr Äld 2019/64 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning

Dnr Äld 2019/64 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2019-03-04 Äldrenämnden Dnr Äld 2019/64 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Äldrenämnden antar rapporten och uppföljningen

Läs mer

Drogvaneundersökning 2016

Drogvaneundersökning 2016 Drogvaneundersökning Genomfördes i Gullhögskolan och i Sundlergymnasiet den 29 augusti 216 Totalt deltog 47 av 447 elever (bortfall 9 %) Årskurs 7: 2 av 1 elever (bortfall 7 %) Årskurs 8: 6 av 1 elever

Läs mer

41 (ärende 4) Dnr Kdn 2017/68 Konstsnöanläggning inriktningsbeslut, återremiss

41 (ärende 4) Dnr Kdn 2017/68 Konstsnöanläggning inriktningsbeslut, återremiss Kultur-, demokrati- och fritidsnämnd Beslutet skickas till Idrott och fritid Fastighetsavdelningen Järfälla Skidklubb UTDRAG SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdag 2017-05-16 41 (ärende 4) Dnr Kdn

Läs mer

LIV & HÄLSA UNG 2014. Seminarium norra Örebro län 3 okt 2014 Församlingshemmet Nora

LIV & HÄLSA UNG 2014. Seminarium norra Örebro län 3 okt 2014 Församlingshemmet Nora LIV & HÄLSA UNG 2014 Seminarium norra Örebro län 3 okt 2014 Församlingshemmet Nora SYFTE MED DAGEN Ge kunskap om hur barn och unga i länsdelen och kommunerna beskriver sina livsvillkor, levnadsvanor och

Läs mer

Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106

Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106 Äldrenämndens uppföljning demokratiplan 2019-02-05 1 (6) Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106 Demokratiplan för Järfälla kommun för en hållbar demokrati

Läs mer

BKA - Barnkonsekvensanalys

BKA - Barnkonsekvensanalys BKA - Barnkonsekvensanalys Prövning för barnets bästa Kulturpeng och fritidscheck Jenny Johansson Berggren 2019-04-17 2019-04-17 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 2 4. SLUTSATSER

Läs mer

Ung Fri Tid. Rikskonferens november Linda Lengheden

Ung Fri Tid. Rikskonferens november Linda Lengheden Ung Fri Tid Rikskonferens 29-30 november 2018 Linda Lengheden linda.lengheden@gmail.com Är unga i grund- och gymnasiesärskolan en del av ungdomskulturen? - Eller är de en avvikande grupp? Vad vill du helst

Läs mer

Demokratiundersökningen 2017

Demokratiundersökningen 2017 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-02-12 Handläggare: Martin Anagrius 08 508 19 700 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-03-08 Demokratiundersökningen 2017 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-10-03 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 Kompetensnämnden prioriterar önskade

Läs mer

Värt att veta om ungas livssituation

Värt att veta om ungas livssituation Värt att veta om ungas livssituation Arbete och resultat från det regionala samarbetet kring Lupp 2017 i Göteborgsregionen Socialchefsnätverket, GR, 23 november 2018 Åsa Nilsson, analytiker GR/FoU i Väst

Läs mer

Riktlinjer integration KS2016/726/01

Riktlinjer integration KS2016/726/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-10-21 1 (1) Kommunstyrelsen Riktlinjer integration KS2016/726/01 Förslag till beslut Godkänna den framtagna integrationsplanen för Sunne kommun. Sammanfattning av ärendet Sunne

Läs mer

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna 2016-08-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/90 Fritidsnämnden Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna Förslag till beslut Fritidsnämnden

Läs mer

Ansökan till Järfälla kommuns kompetensfond 2019

Ansökan till Järfälla kommuns kompetensfond 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-08-24 Dnr Kon 2018/87 Ansökan till Järfälla kommuns kompetensfond 2019 Förslag till beslut 1. Kompetensnämnden prioriterar önskade kompetensutvecklingsåtgärder enligt följande

Läs mer

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V Kultur- och fritidsnämnden 2018-01-11 Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2017:288 Lena Klintberg, Utvecklare 1 (3) Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över motion - Motverka machokulturer

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren

Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Krehla Runa 2017-01-13 KTN-2016-0421 Sundequist Karin Kulturnämnden Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren 2017-2019

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015

Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015 2014-11-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/ Fritidsnämnden Förlängning av överenskommelser med föreningar om öppna verksamheter 2015 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att förlänga tidigare

Läs mer

Mål&Budget delårsrapport per den 30 april 2011

Mål&Budget delårsrapport per den 30 april 2011 1 (1) 2011-05-23 Tjänsteskrivelse Dnr KFN 11/51 Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Olle Lindström 08-523 031 10 olle.lindstrom@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Mål&Budget 2011 - delårsrapport

Läs mer

87 Trygghetsskapande program för Järfälla

87 Trygghetsskapande program för Järfälla UTDRAG Sid 1 (5) 87 Trygghetsskapande program för Järfälla 2016-2018 Dnr Kst 2015/503 Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Trygghetsskapande program för Järfälla 2016-2018 fastställs med följande ändringar

Läs mer

Jens Persson Kommunalråd. Barnen i fokus

Jens Persson Kommunalråd. Barnen i fokus Jens Persson Kommunalråd Barnen i fokus Läge Strängnäs 2009-10 Problem Klotterattack mot skolor Nedklottrat på stan Brandbomber Bråk på stan Klotterattack mot skolor Nedklottrat på stan Nedklottrat på

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse

Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten. 1 Barn- och ungdomsförvaltningens tjänsteskrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (11) 216-5-13 Barn- och ungdomsnämnden Översyn av grundpeng Dnr Bun 216/164 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Barn- och ungdomsnämnden godkänner rapporten

Läs mer

Svar på mo tion nr 4/2017 från Kristina Embäck (S) och Anders Pettersson (V) - Ungdomens hus

Svar på mo tion nr 4/2017 från Kristina Embäck (S) och Anders Pettersson (V) - Ungdomens hus 0 Österåker Kommunkansliet Fredrik Zethraeus Datum 2018-05-07 Dnr KS 2017/0098 Till Kommunstyrelsen Svar på mo tion nr 4/2017 från Kristina Embäck (S) och Anders Pettersson (V) - Ungdomens hus I en motion

Läs mer

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2013-10-03 Expedieras till Kommunstyrelsen 73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Sammanfattning Fritid och kulturliv Hälsa och Trygghet

Sammanfattning Fritid och kulturliv Hälsa och Trygghet Ung i Borås Sammanställd av Enkätfabriken April 2018 Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Bakgrund och syfte...6 A. Bakgrundsfrågor... 8 B. Fritid och kulturliv... 11 C. Hälsa och trygghet... 19 D.

Läs mer

Arbetsutskott Onsdagen den 26 maj, kl Kallhällsrummet, kommunalhuset plan 3

Arbetsutskott Onsdagen den 26 maj, kl Kallhällsrummet, kommunalhuset plan 3 Arbetsutskott Maivor Carlstam KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2010-05-12 Utbildningsnämnden Tisdagen den 1 juni, kl 18.30 Birgittasalen, kommunalhuset plan 2 Justering Fredagen den 4 juni, kl 08.15 Arbetsutskott

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK

Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK 2016-11-16 1 (5) Kultur- och fritidsnämnden Ansökan om verksamhetsbidrag för anordnande av kvällsfotboll år 2017, Sundbybergs IK Beslutsunderlag Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse den 16 november

Läs mer

Dnr Kon 2017/35. Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2016

Dnr Kon 2017/35. Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-01-27 Dnr Kon 2017/35 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen genomförd 2016 Förslag till beslut Kompetensförvaltningens förslag till Kompetensnämnden

Läs mer

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-03-31 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra

Läs mer

Bilaga 1, Fyra grupper Vallentuna - kommunen med ungdomar i fokus, 2011 Resultat från Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, år 8 och år 2 på

Bilaga 1, Fyra grupper Vallentuna - kommunen med ungdomar i fokus, 2011 Resultat från Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, år 8 och år 2 på Bilaga 1, Fyra grupper Vallentuna - kommunen med ungdomar i fokus, 2011 Resultat från Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, år 8 och år 2 på gymnasiet Bilaga 1 Fyra grupper Fyra grupper För att

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan 2018 för kultur-, demokrati- och fritidsnämnden

Uppföljning av intern kontrollplan 2018 för kultur-, demokrati- och fritidsnämnden 2019-02-01 Uppföljning av intern kontrollplan 2018 för kultur-, demokrati- och fritidsnämnden Kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen Besöksadress: Vasaplatsen 11 Kansliet Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA

Läs mer

Oktober 2009 Borås Stad 2008 1

Oktober 2009 Borås Stad 2008 1 Oktober 2009 Borås Stad 2008 1 Innehåll Inledning 3 Bakgrund.... 3 Uppdragets syfte och inriktning. 3 Metod. 4 Definitioner.... 4 Enkätresultat.. 4 Fritid 5 7 Hur mycket fritid har ungdomar... 5 Var träffas

Läs mer

FOKUS 18. i korthet. Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige

FOKUS 18. i korthet. Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige FOKUS 18 i korthet Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige 46 52 Knappt hälften, 46 procent, av unga i Sverige upplever att de är inkluderade och drygt hälften, 52 procent, känner att de behövs

Läs mer