Vänsterpartiets förslag till budget 2020 och planer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vänsterpartiets förslag till budget 2020 och planer"

Transkript

1 Vänsterpartiets förslag till budget 2020 och planer

2 Tillsammans in i framtiden Vi lever i en tid där vi allt oftare ser grupper ställas mot varandra. Under lång tid har eliten skapat ett vi och ett dom för att dölja de verkliga samhällsproblemen. För vem är det som vinner på att vi tror att det är de sjukskrivna som tömmer Sverige på pengar, och inte skattesmitarna? Vem vinner på att vi tror vi måste stänga gränserna, men inte begränsa vinster i välfärden? Vem vinner på att det är okej att få bidrag för att bygga om sitt poolrum, medan pengarna för fler händer i vården saknas? Och vem vinner på att flyget skattesmiter och tåget privatiseras? Önskan om att polarisera samhället och skapa ännu större klyftor mellan fattig och rik återfinns på högersidan av den politiska skalan. Det blev än en gång tydligt när M/Kd-budgeten med stöd av SD gick igenom i slutet av förra året. Skattesänkningar för de rika på bekostnad av statsbidrag till kommunerna för fler händer i vården, byggande av hyresrätter och fri kollektivtrafik för ungdomar på sommaren. Alla de uppräknade statsbidragen som nu är borta var Vänsterpartiets förslag, förslag som drivits igenom för att minska klyftorna mellan fattig och rik. För det går! Förslagen för att skapa ett jämlikt och solidariskt samhälle finns. Med Vänsterpartiets politik skapar vi ett Sverige och ett Karlskrona där vi bryr oss om varandra, där vi inser att inget samhälle är starkare än dess svagaste länk och där alla kan bidra, men kanske inte på precis samma sätt som grannen. En borgerlig budget på riksnivå ger mindre pengar till kommunerna för välfärden. Det märks även i vår kommunala budget. Trots det syns vår vilja att skapa ett samhälle för alla tydligt i budgeten genom stora satsningar på utbildning, på socialen och på funktionsstöd. Karlskronas framtid startar med våra barns nutid. För att få trygga, välutbildade vuxna behöver vi satsa på elevhälsa, fritidshem, lärarnas och elevernas arbetsmiljö och se till att resurser finns för tidiga insatser, i de fall det behövs. Socialkontoret har problem med ledning och styrning och dras med stort underskott. För att inte riskera att människor i behov av hjälp faller mellan stolarna skjuter vi till 10 miljoner årligen de närmaste åren. Ett utvecklingsarbete behöver göras, och ska det göras bra måste det få kosta. Vi ser fram emot framtiden. Vi har mycket att förändra, men vi vet att det går. Tillsammans är vi ett Karlskrona för alla, inte bara för några få. Vänsterpartiet Karlskrona, genom gruppledare Emma Hilborn.

3 Utan medarbetare stannar kommunen För att våra medarbetare ska fortsätta orka utföra sitt viktiga arbete behövs ett ändrat synsätt. Var och en måste känna att de har inflytande över sitt jobb och sin arbetsplats. Alla är viktiga och alla röster måste få höras. När saker och ting inte fungerar som de ska, när en förändring måste till, då är det våra medarbetare vi ska lyssna till. Det är de som utför arbetet som har svaret på vad som är fel och vi måste bli bättre på att ta tillvara på den kunskapen. Delaktighet i beslut och medarbetarinflytande ger känslan av att vi gör det tillsammans, att ingen är ensam. Det är god arbetsmiljö. För att våra medarbetare ska orka ett helt arbetsliv behöver arbetstiden kortas. Många, framförallt kvinnor, sliter hårt fysiskt i låglöneyrken. De bär upp vår välfärd och behöver få lite tillbaka. Därför ser vi i Vänsterpartiet det som nödvändigt att korta arbetstiden till 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön, i första steg på försök, i särskilt utsatta grupper inom äldre-, funktionsstöds- och socialförvaltningen under minst två år. Under tiden ska forskarkompetens knytas till försöksverksamheten för att följa och utvärdera projektet. Den psykiska ohälsan ökar i samhället och sjukskrivning på grund av stress är idag ett stort samhällsproblem. Ett sätt att förebygga sjukdom är genom förebyggande sjukpenning. Anställda som visar tydliga tecken på att kunna bli långvarigt sjuka ges möjlighet till en tidig rehabiliteringskurs vilket förhindrar behov av sjukskrivning. En ekonomisk vinst för kommunen, men framförallt en vinst för våra anställda som slipper bli sjuka. För oss som feministiskt parti är det en självklarhet att kvinnor och män ska arbeta på lika villkor. Löneskillnaderna och jourbetalningen mellan manliga och kvinnliga förvaltningar måste utjämnas. Vi föreslår samma taxa (procent av grundlön) för beredskap hemma och en högre taxa för beredskap på arbetsplatsen, oavsett förvaltning. Det är också självklart för oss att alla timmar som tillbringas på arbetsplatsen är arbetstid och att delade turer ska bort. Utan våra medarbetare stannar kommunen. Det är dags att vi tar tillvara på vår största och viktigaste resurs innan någon annan gör det. Kommundirektören ges i uppdrag att ta fram en plan för ökat medarbetarinflytande. Vid allt förändringsarbete ska medarbetarna vara delaktiga. Försök med 30 timmars arbetsvecka. Arbeta aktivt med förebyggande sjukpenning. Översyn av jourbetalning mellan förvaltningarna. Inga delade turer. Krav på svenska kollektivavtal vid kommunal upphandling.

4 En plats att kalla hemma En viktig grundbult för att skapa ett tryggt och delaktigt samhälle är att alla har tillgång till en plats att kalla hemma. Vi vill att Karlskrona ska växa, men det ställer också krav på oss som kommun att bygga bostäder som alla har råd att bo i. Vi i Vänsterpartiet ser framförallt en brist på hyresrätter med vettiga hyror. Utan hyresrätter med rimlig hyra kommer vi inte få inflyttning, och då stagnerar kommunen fick hyresvärdar rätt att sätta så kallade presumtionshyror för nybyggda hyresrätter. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Sedan 2007 har hyrorna i nyproduktionen stigit med över 40 procent. Vi i Vänsterpartiet vill istället införa en ny typ av hyresmodell, Vänsterhyror, som skulle innebära 30 procent lägre hyror i nyproduktion. Med vår modell skulle fler ha råd att bo i en nyproducerad hyresrätt. Förslaget finansieras genom att hyrorna baseras på låneräntan istället för den kalkylränta som man normalt sätter hyrorna utifrån. Den lägre hyran gäller under tio år för att sedan omförhandlas. Modellen har utvecklats av det allmännyttiga bostadsbolaget Örebrobostäder och har gett goda resultat. Det är dags att även hyresgäster får ta del av det låga ränteläget. Vi måste kunna erbjuda alla som bor här, och alla som kommer hit, en plats att kalla hemma. Inga utförsäljningar av allmännyttan. Karlskrona kommun ska införa Vänsterhyror på nybyggda hyresrätter. När nya hyresrätter byggs ska hyresrätter på landsbygden prioriteras. När nytt byggs ska hållbart byggande i trä och miljösmarta byggen prioriteras. Om kommunen säljer mark till externa aktörer i syftet att skapa nya bostadsområden, måste kommunen försäkra sig om att det byggs hyresrätter i dessa områden. Gemensam bostadskö för privata och kommunala bostäder.

5 En planet också för barnbarnen och djuren Klimatet är vår tids ödesfråga och det är dags för oss att ta ansvar om vi vill att våra barnbarn ska få uppleva naturen på det sätt som vi idag ser som självklart. Karlskrona kommun kan verka i det lilla och i det stora. De viktigaste miljöåtgärderna medborgarna kan göra är att ändra resvanor och dra ned på köttkonsumtionen. Där är det kommunens skyldighet att underlätta för våra medborgare att leva klimatsmart. Vi i Vänsterpartiet kommer verka för förbättrad kollektivtrafik, på landet såväl som på havet. Vi vill också se att kollektivtrafiken är avgiftsfri. Som ett första steg verkar vi för fria resor för pensionärer och fri kollektivtrafik för ungdomar på sommaren. Kommunen måste också säkerställa att bygga hållbart i trä, att fordonsflottan är fossilfri och att vi tar hand om de fastigheter vi har. Optimal sopsortering och giftfrihet i kommunens verksamheter är självklarheter. Samhället ska byggas och planeras med prioriteringen att fotgängare, cyklister och kollektivtrafik går före biltrafik, där dessa trafikslag är realistiska alternativ. Vänsterpartiet vill använda stads- och regionplaneringen för att projektera bostäder, arbetsplatser, offentlig service och handel för ett smidigt liv utan bil såväl på landsbygden som i staden. Vid planering av vägrenar och parker är det viktigt med bivänliga växter och att en miljö för ökad biologisk mångfald skapas. Att värna en planet för våra barnbarn går hand i hand med att värna om våra djur. En minskad köttkonsumtion är bra för både djur och planet. Att minska andelen kött ger också ett större ekonomiskt utrymme att köpa KRAV-märkt. Det köttet vi äter ska komma från djur som haft det bra, vilket KRAV-märkningen säkerställer. Vi får också ett större ekonomiskt utrymme att handla ekologiskt vilket värnar giftminskning och den biologiska mångfalden. Miljöansvar är inte en separat politisk fråga utan ska genomsyra all kommunal verksamhet såväl som strategiarbete. Fossilfri fordonsflotta för kommunen Kommunala mål för att minska köttkonsumtionen. Giftfritt i kommunens verksamheter. Ökade krav på KRAV vid kommunal upphandling. Ökande andel ekologisk mat i kommunala kök. Samhällsplanering som tar hänsyn till klimat, mångfald, barnperspektiv och jämställdhet. Resursförstärkning för matinköp.

6 Karlskronas framtid börjar med våra barns nutid Riksdagen har beslutat att barnkonventionen ska bli svensk lag från 1 januari I varje beslut som fattas i kommunen ska hänsyn tas till barn enligt konventionen. Det gäller inte minst inom förskola, skola och fritids. Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Exempelvis ska inget barn kunna stängas av från förskola eller fritidshem på grund av vårdnadshavarens ekonomi. En viktig framtidsinvestering är en förskola och skola där alla barn och ungdomar får bästa förutsättningar att utvecklas. Grundskolan i Karlskrona är underfinansierad jämfört med riksgenomsnittet. En ramförstärkning behövs. Vi vill inte att elever och föräldrar ska tvingas välja mellan bättre och sämre skolor. Varje skola ska vara så bra att det blir naturligt att välja den som ligger närmast. Vi vill styra resurser dit behoven är störst, det innebär att skolpengen kompletteras med en större betydelse för socioekonomiska faktorer. Statsbidraget för en likvärdig skola ska ut till klassrummen. I Karlskrona finns en hög andel friskolor, vilket ger en ökad segregation. Det är också en utmaning för kommunen att beräkna antalet elever eftersom friskolor kan stänga och tillkomma med kort varsel. I det läget anser vi det fel att aktivt välkomna friskolor till kommunen. Allt fler barn och unga rapporterar psykisk ohälsa enligt Folkhälsomyndigheten. Rapporten i april 2018 anger att 49 % av alla flickor i 15 års ålder i Sverige lider av återkommande psykosomatiska symtom. Myndigheten drar slutsatsen att skolan behöver stärkas. Förskola och fritids är en del av skolväsendet. Verksamheten där kompletterar skolan, och bedrivs oftast med en annan pedagogik och metodik. Det kan gälla språkträning, idrott, läsning och matematik. Vi vill tillskjuta resurser för att ytterligare stärka samverkan mellan förskola, skola och fritids, så att vi så tidigt som möjligt kan ge det stöd som den enskilde eleven behöver. För att stödja ungdomar på högstadiet och gymnasiet kan vi införa verksamhet med inslag som liknar den på fritids, för att främja allsidiga kontakter och social gemenskap och för att ge läxhjälp och stöd i skolarbetet. Verksamheten kan bedrivas i skolans lokaler under skoldagen under lektionsfri tid, men även efter den ordinarie skoldagens slut. Vi kan på detta sätt öka antalet kontakter med vuxna och verka för att ge varje elev det stöd den behöver. Vi menar också att elevhälsovården ska fortsätta stärkas. Alla ska ha möjlighet till en bra utbildning och till en bra framtid. I alla skolformer ska det bedrivas undervisning om samlevnad och sexualitet med utgångspunkt från alla människors lika värde och rättighet att bestämma över sin egen kropp. Det krävs kraftfulla satsningar i såväl löner som arbetsvillkor och arbetsmiljö för att vi ska kunna behålla våra anställda i skolorna, där vi lägger grunden för Karlskronas och våra barns framtid.

7 Ramförstärkning Översyn av ledningsorganisationen i förvaltningen. Gruppstorlekar på förskola, skola, fritidshem ska inte överstiga de riktvärden som skolverket anger. Generell satsning på löner samt minskning och renodling av pedagogers arbetsuppgifter. Förbereda för effekter av creamskimming vid eventuell etablering av Engelska Skolan. Satsa på arbetsmiljön för såväl elever som lärare.

8 En förebyggande socialtjänst med goda förutsättningar Välfärden ska finnas genom hela livet. Alla ska, om behov uppstår, ha rätt till hjälp enligt Socialtjänstlagen. Karlskrona kommuns socialtjänst har varit och är under stort tryck. Detta beror på olika faktorer: fler människor mår dåligt i vårt samhälle, fler söker hjälp och anmälningsbenägenheten har ökat. Antalet externa placeringar ökar och fortsätter öka, vilket är kostsamt för kommunen, men framförallt en tragedi för barnen som drabbas. Nu anställs en ny socialchef vilket vi ser som glädjande. Ledning och styrning har brustit på förvaltningen och vi ser en ny chef som en möjlighet till förändring. För att det ska finnas resurser till det utvecklingsarbete som nu måste till avsätter vi 10 miljoner per år de närmsta åren. Det långsiktiga målet är att Socialnämnden ska kunna bedriva sitt arbete inom liknande ekonomisk ram som övriga riket, men vi är inte riktigt där än. Det måste vi politiker ta ansvar för genom att bevilja de budgetramar som behövs. Vi ser det som oerhört viktigt att resurserna finns så socialtjänsten inte behöver skära ner på det förebyggande arbetet, för det är vi övertygade om blir en dyrare affär i slutändan. Personalen på Socialförvaltningen sliter hårt och det har under en tid varit svårt för förvaltningen att rekrytera, varvid konsulter har hyrts in för att klara den lagstadgade utredningstiden och för att kunna ge människor hjälp och stöd. På flera håll i Sverige har 30 timmars arbetsvecka inom Socialförvaltningen visat sig vara mycket lyckat. Därför föreslår vi att en eller flera verksamheter inom socialtjänsten inom planperioden innefattas av ett, minst 2-årigt, försök med arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Fortsätta med uppdraget att bygga upp en långsiktig socialförvaltning där fokus ligger på förebyggande arbete. Förbättra ledning och styrning Försök med 30 timmars arbetsvecka. Förstärka arbetet mot våld i nära relationer.

9 En äldreomsorg med valfrihet Vänsterpartiet kommer fortsätta arbetet med att ge äldre äkta valfrihet. Alla har rätt att själva välja vad som är viktigt i ens liv. Vissa vill duscha dagligen, andra tar hellre en promenad. Även som äldre ska var och en ha rätt att själv bestämma över sin tid. Vänsterpartiet vill se en omsorg som möjliggör en relation mellan personal och äldre som är såväl motiverande som stimulerande. Här vill vi ge förvaltningen i uppdrag att titta på Emmabodamodellen som bygger på äldres självbestämmande och där personal i små grupper själva lägger upp dagen utifrån aktuella förutsättningar. Kontinuiteten är lysande, de äldre klarar av att bo hemma längre, personalen mår bra och det är dessutom ekonomiskt. Under åren Vänsterpartiet på riksplan påverkat budgeten har statsbidragen varit generösa för att kunna anställa fler händer i vården. De bidragen är nu borta vilket har lett till nedskärningar på antal omsorgspersonal. Antalet äldre väntas också öka de närmaste åren. I detta ansträngda ekonomiska läge behövs en översyn av ledningsorganisationen. Vi anser att de omvårdnadsboenden som planeras byggas ska byggas i kommunal regi. Det är mest ekonomiskt och mest flexibelt för kommunen att bygga och äga själv. Vi anser att omsorgen ska ske i kommunal eller kooperativ regi. Vi vet att vissa insatser måste göras för att förbättra arbetsförhållandena för de som arbetar inom äldreomsorgen. Det måste en gång för alla tas tag i frågan om ofrivilliga delade turer och ofrivillig varannan helgtjänstgöring. För att ytterligare förstärka arbetsmiljöarbetet föreslår vi att en eller flera verksamheter inom äldrenämnden inom planperioden innefattas av ett, minst 2-årigt, försök med arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Ge förvaltningen i uppdrag att lära av Emmabodamodellen för ökad valfrihet för äldre samt ökat personalinflytande. Översyn av ledningsorganisationen i förvaltningen. Inga delade turer. Försök med 30 timmars arbetsvecka.

10 En kommun för alla Personer med normbrytande funktionalitet finns inom alla kommunens verksamhetsområden. Krafttag behövs för att garantera tillgänglighet, likabehandling och god livskvalitet. Vi ser ett ökat behov av funktionsstödjande insatser. Dessa insatser kvarstår och ökar, då nya individer med extra behov tillkommer. Det är varken lagligt eller etiskt riktigt att neka någon en bättre fungerande vardag. Eftersom Funktionsförvaltningen är en förvaltning där det är extra svårt att från ett år till ett annat bedöma det totala behovet föreslår Vänsterpartiet en pott för oförutsedd volymökning det går liksom inte att neka det åttonde barnet stöd bara för att ramen räcker för sju. Vänsterpartiet kommer även att arbeta för att tillgängligheten ökar, det innebär bl.a. att alla ska ha möjlighet att delta i fritidsaktiviteter. Det ska gå att leva i Karlskrona oavsett vem du är och vilka behov eller vilka intressen du har. Vi i Vänsterpartiet ser med oro på nedskärningarna som görs på Jobbcenter. Jobbcenter har varit och är ett ovärderligt stöd för så många i kampen att få ett jobb som passar ens individuella variationer och behov. Jobbcenter innehar så mycket kompetens och erfarenheter som vi snarare vill utveckla än avveckla. För oss är det alltid prioriterat med insatser som får fler av oss i jobb, eftersom vi vet att arbete är en friskhetsfaktor som ger mervärde i livet. Vi kommer nogsamt följa vad som händer under året och kommer inte tveka om det visar sig att resurser behöver tillföras Jobbcenter. Vi ser att vissa insatser måste göras för att förbättra arbetsförhållandena för de som arbetar inom omsorgen. Exempelvis måste ersättningarna för sovande jour ses över. För att ytterligare förstärka arbetsmiljöarbetet föreslår vi att en eller flera verksamheter inom omsorgen inom planperioden innefattas av ett, minst 2-årigt, försök med arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Fortsatt arbete för att nå tillgänglighetsmålen. Pott för oförutsedd volymökning. Rätt till betald sysselsättning för funktionsvarierade. Se över fritidsutbudet för funktionsvarierade. Försök med 30 timmars arbetsvecka.

11 Möjlighet till en meningsfull fritid Behovet av kultur och fritid har vi med oss från första stund och är avgörande för barns och ungdomars goda utveckling. Behovet av en meningsfull fritid bär vi med oss genom livet och finns kvar även då vi blir äldre. Möjligheten till en meningsfull fritid är idag klass-, köns-, geografiskt- och etniskt segregerad. Karlskrona är en segregerad stad, med vissa rika välmående områden och vissa områden med stor arbetslöshet och sociala problem. Detta visar sig också vad gäller möjligheten till fritidsaktiviteter. Vi väljer därför att utöka bidrag till föreningar för att stimulera verksamheten. Bemannade öppettider på biblioteken har minskat, vilket vi ser som särskilt bekymmersamt i Kungsmarken där biblioteket endast är öppet några timmar i veckan. Enligt lagen ska biblioteken ägna särskild uppmärksamhet åt personer med annat modersmål än svenska, vilket många människor i Kungsmarksområdet har. I vår budget lägger vi därför till resurser för utökade öppettider. Samtidigt som stads- och tätortsnära kultur och idrott diskuteras, måste en diskussion föras hur vi ska kunna få ett rikt fritidsliv även för de som bor på landsbygden. Vi väljer att för detta avsätta extra stöd för föreningslivet. Utökade öppettider för Kungsmarkens bibliotek Stärka idrotten, kulturen och föreningslivet genom att öka bidragen till föreningar och studieförbund. Bättre information till ungdomar om vilka möjligheter det finns att ordna aktiviteter och starta föreningar. Ge varje nämnd/styrelse i uppdrag att ta fram en kulturplan.

12 En språngbräda ut i arbetslivet En viktig grund för att få jobb är utbildning. Just därför är förskola/skola/fritidshem oerhört viktiga. Men av olika skäl kan det vara så att en individ inte har kunnat tillgodose sig tillräcklig utbildning eller vill byta yrkesinriktning senare i livet, vilket gör att ett fungerande Komvux är av yttersta vikt. Att ge våra kommuninvånare fler chanser och möjlighet att lära genom livet gynnar, förutom den enskilde, både kommunen och presumtiva arbetsgivare (offentliga som privata). För en del individer behövs också andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi ser med oro på försämringarna hos Arbetsförmedlingen. Kommunen har byggt upp ett fruktsamt samarbete med Arbetsförmedlingen som fått många i jobb. Vi följer utvecklingen och inser att en del av Kommunstyrelsens reserv kan behöva läggas här eftersom kommunen kan behöva ta ett ännu större ansvar för arbetspolitiska åtgärder nu när staten inte kan ta sin del. Det är också av vikt att vi ger arbetsgivare en möjlighet att upptäcka vilka duktiga ungdomar som finns i Karlskrona, därför förespråkar vi att kommunen erbjuder sommarjobb åt alla de ungdomar som så önskar. Ett sommarjobb är också ett första viktigt steg för ungdomar ut i arbetslivet. Komvuxplatser efter behov. SFI-verksamhet ska bedrivas i egen regi med hög kvalitet. Sommarjobb åt de ungdomar som så önskar.

13 Översikt förändrade ramar Arbetsmarknadsnämnden -0,6-0,9-0,5 Demografisk anpassning -0,6-0,9-0,5 Drift- och servicenämnden 3,0 Utökning ram inköp mat 3,0 Funktionsstödsnämnden 4,0 3,8 1,8-4, ,0 - -4,0 4,0 1,8 2,1 2,1-0,7 0,5-0,4 0,5-0,4 0,5 7,3 7,4 2,4-7,71 1 5,0-2,57-5,0 1 5,0-2, ,0 Utökning, fördyrning extern revision Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Demografisk anpassning Socialnämnden, Individ & familjeomsorg 10,9 6,4 1,4 Demografisk anpassning -1,1-0,6-0,6 Utvecklingsarbete Försök 30 timmars arbetsvecka 1 5,0 1,7 Äldrenämnden -4,7-5,1 Demografisk anpassning Förändrat arbetssätt (Emmabodamodellen) Anpassning kostnadsläge Drift nytt omvårdnadsboende, Mogården -8,7-9,1-3, ,0-9,1-5,0-2 3 Försök 30 timmars arbetsvecka Äldrenämnd bostadsanpassning Överförmyndarnämnden Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Ökad satsning 2 14,2 9,3 Demografisk anpassning Anpassning kostnadsläge Pott oförutsedda volymökningar Försök 30 timmars arbetsvecka Kultur och fritidsnämnden Demografisk anpassning Utökade föreningsbidrag Utökade öppertider bibliotek Kungsmarken Kunskapsnämnden Demografisk anpassning Anpassning kostnadsläge förskola, gymnasium Ramförstärkning grundskola Satsningar fritids, elevhälsa Kommunrevisionen Valnämnden SUMMA FÖRÄNDRADE RAMAR NÄMNDERNA

14 Budgetsammanställning Karlskrona Kommun Prognos Budget Enl plan Enl plan Budget och plan för perioden: År 2019 År 2020 År 2021 År 2022 Arbetsmarknadsnämnden Drift- och servicenämnden Funktionsstödsnämnden Kultur och fritidsnämnden Kunskapsnämnden Kommunrevisionen Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Socialnämnden, Individ & familjeomsorg Valnämnden Äldrenämnden Äldrenämnd bostadsanpassning Överförmyndarnämnden Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen TOTALT Styrelser och nämnder 129,9 136,2 482,8 128,9 1530,4 2,5 24,5 236,4 830,9 10,1 4,2 6,5 235,9 3761,0 127,8 135,4 492, ,8 2,5 22, ,4 1 4,2 6,5 237, ,5 130,4 495,4 133,3 1559,9 2,5 22,3 205,8 844,6 1 4,2 6,5 237,4 3781,0 128,9 130,4 493,4 133,3 1554,9 2,5 22,3 200,8 1,9 849,6 1 4,2 6,5 237,4 3776,1 Kapitalkostnader (Internräntor & Avskrivningar) Pensionskostnader Realisationsvinster 164,8-87,1 13,0 164,8-97,4 3,0 164,8-106,7 3,0 164,8-106,9 3,0 Reserver: Löne- och prisreserv KS reserv för oförutsett KF reserv för oförutsett Gjorda åtaganden (Östersjöhall, förskolor) KS reserv Reserv ökade lokalkostnader följd av inv -10,1-1, ,3-88,6-1, ,1-201,4-1, ,0-15,4-326,3-1, ,0-22,9 Reserv ökade avskrivn.kostn invbudg Reserv ökade lokalkostnader -25,8-33,9-11,3-50,1-15,6-63,5-19,1 Skatteintäkter och statsbidrag Avskrivningar Utlåningsavgifter Utdelning Räntenetto Översyn struktur och organisation 3 893,6-113,0 14,8 20,6-11,4 4021,3-111,1 14,7 13,1-17,0 39, ,3-106,4 14,5 13,1-2 89, ,2-101,1 14,2 13,1-26,3 89,8 Totalt Finansiering 3 812, , , ,5 Resultat Resultat efter skatteintäkter och finansnetto i % 51,6 1,3 % 74,2 1,8 % 81,6 % 80,4 1,9 %

15 Netto föreslås följande justeringar av ramarna att göras för den kommande perioden Budget Plan Plan Budget och plan för perioden: År 2020 År 2021 År 2022 Arbetsmarknadsnämnden -0,6-0,9-0,5 Drift- och servicenämnden 3,0 Funktionsstödsnämnden 4,0 3,8 1,8 Kultur och fritidsnämnden 1,8 2,1 2,1 Kunskapsnämnden 7,3 7,4 2,4 Kommunrevisionen Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Socialnämnden, Individ & familjeomsorg 10,9 6,4 1,4 Valnämnden 1,7 Äldrenämnden -4,7-5,1 Äldrenämnd bostadsanpassning Överförmyndarnämnden Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen TOTALT Styrelser och nämnder 2 14,2 9,3

16 Sammanställning av reserver och besparingsposter som ej fördelats ut till nämnder och styrelse Budget Enl plan Enl plan År 2020 År 2021 År 2022 Löne- och prisreserv -88,6-201,4-326,3 KS reserv för oförutsett -1,0-1,0-1,0 KF reserv för oförutsett Gjorda åtagande Östersjöhall, förskolor (i gällande budget) Reserv ökade avskrivningskostnader investeringsbudget Reserv ökade lokalkostnader till följd av inv -2-33,8-11, ,5-15, ,9-19,1 SUMMA RESERVER EXKL LÖNE/PRISRESERV -88,4-104,4-11 TOTALT Reserver inkl löne/prisreserv -177,0-305,8-436,3 GENERELLT EFFEKTIVSERINGSKRAV Kvarvarande effektiviseringskrav ej utfördelade under KS Översyn struktur och organisation, uppdrag kommundirektör 39,8 39,8 5 39,8 5 SUMMA SLUTLIGA EFFEKTIVSERINGAR 39,8 89,8 89,8 TOTALT Effektiviseringskrav ,8 89,8 Budget och plan för perioden: Reserver under kommunstyrelsen Generella effektiviseringar

(för detaljerad beskrivning av de finansiella målen hänvisas till budgetskrivning som sådan)

(för detaljerad beskrivning av de finansiella målen hänvisas till budgetskrivning som sådan) Inför budget 2018-2020 Utfall Budget Förslag Budget Plan Plan 2016 2017 2018 2019 2020 Budgetförslaget bygger på följande finansiella mål: Under 5-årsperioden ska kommunen ha ett genomsnittligt positivt

Läs mer

Vänsterpartiets förslag till budget 2018 och planer

Vänsterpartiets förslag till budget 2018 och planer Vänsterpartiets förslag till budget 2018 och planer 2019-2020 0 Ett tryggt och värdigt samhälle byggt på omtanke och solidaritet Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk

Läs mer

Ett tryggt och värdigt samhälle byggt på omtanke och solidaritet

Ett tryggt och värdigt samhälle byggt på omtanke och solidaritet Vänsterpartiets förslag till budget 2017 och planer 2018-2019 Ett tryggt och värdigt samhälle byggt på omtanke och solidaritet Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund.

Läs mer

Världens bästa Karlskrona. Budget för 2014 samt planer för 2015-2016

Världens bästa Karlskrona. Budget för 2014 samt planer för 2015-2016 Världens bästa Karlskrona Budget för 2014 samt planer för 2015-2016 Alla är vi olika och har olika behov. En del av oss behöver förskoleplats på obekväm arbetstid, andra behöver ett rum på äldreboendet.

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT

ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT ETT ANNAT SOLNA ÄR MÖJLIGT Vänsterpartiets budgetförslag för 2016 Vänsterpartiet Solna solna.vansterpartiet.se Vi vill se ett Solna för alla! Vänsterpartiet vill att Solnabornas gemensamma tillgångar ska

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

En krona till friskare arbetsplatser genom 30 timmars arbetsvecka!

En krona till friskare arbetsplatser genom 30 timmars arbetsvecka! Vänsterpartiets Budgetförslag för 2018 En krona till friskare arbetsplatser genom 30 timmars arbetsvecka! Intäkter och finansiering Under många år har budgeten varit ansträngd och resurserna skevt fördelade.

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Vänsterpartiets förslag till Verksamhetsplan 2017 För Överförmyndarnämnden Framtiden finns i Eskilstuna kommun tillsammans utvecklar vi en socialt hållbar kommun Vänsterpartiet gör skillnad 1 Framtiden

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

EN VÄLFÄRD ATT LITA PÅ

EN VÄLFÄRD ATT LITA PÅ EN VÄLFÄRD ATT LITA PÅ Vänsterpartiet vill se ett tryggt och värdigt samhälle byggt på omtanke och solidaritet Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. Vi är en del

Läs mer

Ett Norrköping för alla inte bara några få

Ett Norrköping för alla inte bara några få Ett Norrköping för alla inte bara några få Vänsterpartiet Norrköping Valfrågor 2018 Norrköping behöver jämlikhet Sverige och Norrköping är rikare än någonsin tidigare. Ändå säger de flesta politiker att

Läs mer

Valplattform Vänsterpartiet Kristinehamns Valplattform

Valplattform Vänsterpartiet Kristinehamns Valplattform Valplattform 2018-2022 Vänsterpartiet Kristinehamns Valplattform VAL TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Vänsterpartiet 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. Therese Larsson Björn Johansson

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vimmerby byggt från grunden Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vänsterpartiet i Vimmerby 2017 En svår situation Dåliga förhållanden för kommunens anställda, men ändå höga kostnader Liksom många kommuner

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Ark1. Teknisk justering: sänkt internränta 2017 på befintliga investeringar till 1,75%

Ark1. Teknisk justering: sänkt internränta 2017 på befintliga investeringar till 1,75% EVP 2017-2019 MED BUDGET 2017 Kommunfullmäktiges beslut 2015-11-26 nettokostnadsram för respektive nämnd/verksamhet -=ökad nettokostnad, +=minskad nettokostnad i förhållande till senast beslutade ram,

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 1 Fi Lund vill se en annan utveckling och en ny syn på politiken. Vår politik handlar om jämlikhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Vi vill

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19

Vänsterpartiet Karlshamn 2015-08-19 VÄNSTERPARTIETS BUDGETFÖRSLAG 2016 & PLAN FÖR 2017 2018 Innehål Sida 1 INLEDNING... 2 2 KOMMUNEN SOM ARBETSGIVARE... 3 3 SATSNINGAR I SKOLAN... 4 4 FOLKHÄLSA... 5 5 ATT LEVA OCH BO I KARLSHAMN... 6 6 KULTUR...

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN SUSANNE NORBERG ROZA GÜCLÜ HEDIN JONAS LENNERTHSON SJUKVÅRD OCH OMSORG Jämlik hälsa är vårt mål. Vi ska korta väntetiderna i vården och stoppa vinstjakten i välfärden.

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Budget 2015-2017 Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Konjunkturen Beräknad BNP-tillväxt på 1,8 procent 2014 och 3 procent under 2015 Svag efterfrågan i omvärlden dämpar exporten Återhämtningen

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem Djursdala skola och fritidshem Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING...

Läs mer

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd

En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd FINSPÅNGARE INTE TILL SALU VALET 2014 En MÄNSKLIG politik för omtanke och stöd För att kunna må bra, trivas och känna sig trygg, måste man veta att samhället finns för omtanke och stöd till behövande.

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Vänsterpartiet Kungsbacka 2015

Vänsterpartiet Kungsbacka 2015 Vänsterpartiet Budget Kungsbacka 2015 Dessa RESULTATMÅL är tilläggsyrkande till liggande budget NÄMNDÖVERGRIPANDE Att sjukfrånvaron skall minska 30 %. Att löneskillnaden mellan män och kvinnor anställda

Läs mer

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Framtidskontraktet Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Sverige är ett bra land och Lysekil är en bra kommun. Det är aldrig fel att ha höga ambitioner. Felet ligger i förankringen i den verklighet

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Läget i flera av kommunens verksamheter är under hård ekonomisk press. Kommunen tappar kompetens och kontinuitet då flera

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige.

Sjukfrånvaron är fortsatt oacceptabelt hög. För år 2018 landade den totala sjukfrånvaron på 9,7 procent vilket är högst i Sverige. Miljöpartiets förslag till preliminär årsplan för år 2020 Prognos 2019 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är enligt indikatorerna endast två uppfyllda, ekonomimålet och målet för vård och omsorg.

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA.

ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA. ETT ÄNNU BÄTTRE MUNKEDAL FÖR ALLA. Vår politik-valprogram för Socialdemokraterna i Munkedal FRAMTIDSPARTIET I MUNKEDAL VÅR POLITIK. Socialdemokratisk politik bygger på gemensamt ansvar och solidaritet.

Läs mer

MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN

MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN Miljöpartiet de grönas budget för grundar sig på vår gröna ideologi # Solidaritet med världens alla människor # Solidaritet med djur, natur

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle, där medborgaren

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Prognos 2018 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt de senaste åren endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning,

Läs mer

Förslag till budget 2015

Förslag till budget 2015 Förslag till budget 2015 och plan för åren 2016-2017 Treklövern Innehållsförteckning Inledning - En budget för hela Ängelholm... 3 Treklöverns förslag till budget för år 2015 och plan för åren 2016-2017...

Läs mer

Vänsterpartiets Budgetförslag för 2016 INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT!

Vänsterpartiets Budgetförslag för 2016 INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Vänsterpartiets Budgetförslag för 2016 INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! 1 Intäkter och finansiering Vänsterpartiet vill öka skattefinansieringen i årets förslag till budget 2016. Inför budget

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Vimarskolan grundsärskolan Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

Full pris- och lönekompensation -1,035-2,070-3,105. Teknisk justering: sänkt internränta 2017 på befintliga investeringar till 1,75%

Full pris- och lönekompensation -1,035-2,070-3,105. Teknisk justering: sänkt internränta 2017 på befintliga investeringar till 1,75% POLITISK LEDNING 2016 2017 2018 2019 Av kommunfullmäktige beslutad nettokostnadsram 2015-11-26-46,224-46,224-46,224-46,224 Full pris- och lönekompensation -1,035-2,070-3,105 Teknisk justering: sänkt internränta

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åsa Nilsson Bjervner Datum 2019-01-19 Diarienummer VLN-2018-0098 Valnämnden Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Trygghet och tillit Vår vision Sverigedemokraternas vision är ett samhälle där vi medborgare förväntas och tar ansvar för varandra.

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Budgetmotion

Budgetmotion Sida 1 SD MJÖLBY Budgetmotion 2017-2019 ANSVAR TRYGGHET TRADITION Sida 2 Sverigedemokraterna i Mjölby har vid kommunstyrelsens sammanträde den 18 maj lagt fram vårt budgetförslag för perioden 2017-2019.

Läs mer

VALMANIFEST SD KUNGSBACKA

VALMANIFEST SD KUNGSBACKA VALMANIFEST SD KUNGSBACKA 0068 kungsbacka 2.indd 1 2018-06-20 12:23:46 Vårt Kungsbacka Kungsbacka är en vacker småstad, med närhet till hav och sjöar och med landsbygden som inramning åt den växande stadskärnan.

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per + Produktionen - Det medvetna valet! Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per 2018-10-31 Sida 1 av 5 Ekonomisk sammanfattning Grundskola Förberedelseklass grundskola Budget 2018 Ack Budget

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt föregående år endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning, vård

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV... 5 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET...

Läs mer

Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010

Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010 Reservation i Landstingsfullmäktiges sammanträde den 11 juni 2007, ärende 8. Preliminär plan och budget (PPB) för Uppsala läns landsting 2008-2010 Låt de goda exemplen visa vägen! Låt de goda exemplen

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs årsplan innehåller först en vision som beskriver hur kommunen i stort ska bedrivas och i vilken riktning vi vill att kommunen ska sträva åt. Sedan följer en rad

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

Nytt ledarskap för Luleå!

Nytt ledarskap för Luleå! Nytt ledarskap för Luleå! Luleå är en fantastisk kommun. Samtidigt är vi en kommun med många utmaningar. Det är utmaningar som kräver nya politiska svar och idéer. Luleå ska vara en kommun där vi håller

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-28 146 Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun 2009 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMMET SYFTE OCH RELATION TILL

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Definitiv Budget 2015 Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Kommunallagen om budget Förslag till budget ska upprättas av kommunstyrelsen (KS) före oktober månads utgång Budgeten ska fastställas av

Läs mer