Kommunstyrelsen (45)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen (45)"

Transkript

1 Kommunstyrelsen (45) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 3 september 2007 kl Paragrafer Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf , s Ing-Marie Samuelsson, , m Kersti Lagergren m Per Vorberg fp Leif Persson, , , tj ordf 241 fp Anders Halldén, tj ers 227 fp Solveig Einarsson Lundqvist kd Håkan Eriksson c Holger Karlsson s Britt-Marie Nordin s Jan Linde s Siw Hallbert, tj ers s Thomas Gustavsson mp Mattias Iversen, tj ers Övriga deltagande Ersättare och tjänstemän enligt särskild förteckning Utses att justera Britt-Marie Nordin Justeringens plats och tid Kommunhuset, Mölnlycke, måndagen den 10 september 2007 kl Sekreterare... Ilona Martinson Ordförande... Annette Eiserman-Wikström, Leif Persson, , Justerande... Britt-Marie Nordin Organ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Kommunförvaltningen, kommunkansliet, Mölnlycke Underskrift... Ilona Martinson

2 Kommunstyrelsen Ks 214 Dnr 2007/ ANTAGANDE AV ENTREPRENÖR FÖR UTBYGGNAD AV GATOR OCH LEDNINGAR INOM OMRÅDET LÅNGETJÄRNS HÖJD I MÖLNLYCKE Kommunen har upprättat ny detaljplan för Långetjärns höjd i Mölnlycke. Sektorn för samhällsbyggnad har låtit detaljprojektera utbyggnad av gator och ledningar inom området. Arbetena omfattar utbyggnad av gator, gångoch cykelbanor, vatten- och avloppsledningar samt schakter för el-, tele- och fjärrvärmeledningar Vid anbudstidens utgång hade fem anbud inkommit. Det förmånligaste anbudet har lämnats av Veidekke Construction AB (VECON). Kostnaderna för genomförandet finansieras inom ramen för exploateringsprojekt. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 3 september Kommunstyrelsen utser Veidekke Construction AB (VECON) till entreprenör för utbyggnad av gator och ledningar inom området Långetjärns höjd i Mölnlycke. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

3 Kommunstyrelsen Ks 215 Dnr 2007/ FÖRSKOLA I NYSÄTER Sektorn för utbildning och kultur har i förslag till lokalresursplan och budget för lagt in en ny förskola i Nysäter med fyra avdelningar till hösten 2008 och en ny förskola i södra Kullbäckstorp med sex avdelningar till hösten Det finns idag ett stort behov av förskoleplatser i Mölnlycke och för att klara efterfrågan 2008 behöver en ny förskola omgående planeras och projekteras. Budgetberedningen behandlade ärendet i maj 2007 och uppdrog då åt förvaltningen att påbörja planeringen av en ny förskola i Nysäter. Investeringskostnaden för den nya förskolan beräknas till 19 miljoner kronor vilket ger en årlig hyreskostnad på kronor. Dessutom tillkommer en investeringskostnad på cirka kronor för möbler och andra inventarier. För att kunna påbörja projekteringen redan nu behöver av investeringsanslaget budgeteras under Från sektorn för utbildning och kultur föreligger skrivelse av den 28 juni Kommunstyrelsen beslutar att lägga in en förskola med fyra avdelningar i Nysäter i förslag till budget Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att budgetera kronor under 2007 att finansieras av likvida medel inom ramen för tidigare beslutad upplåning. Resterande investeringsanslag och driftanslag behandlas under hösten i samband med budget/plan.

4 Kommunstyrelsen Ks 216 Dnr 2007/ ANTAGANDE AV ENTREPRENÖR FÖR NYBYGGNAD AV NYSÄTERS FÖRSKOLA I MÖLNLYCKE För att klara efterfrågan på förskoleplatser i Mölnlycke hösten 2008 har planeringen av en ny förskola i Nysäter påbörjats. Tidplanen för projektet innebär att förfrågningsunderlag lämnas omkring den 20 augusti och anbud infordras till den 20 september. Anbudsutvärdering sker september så att val av entreprenör kan ske så snart som möjligt efter fullmäktiges möte den 24 september. För att möjliggöra en så tidig byggstart som möjligt föreslår förvaltningen att kommunstyrelsen utser en delegat som fattar beslut om entreprenör för nybyggnad av Nysäters förskola. Från sektorn för teknik och försörjningsstöd föreligger skrivelse av den 9 augusti Under förutsättning att fullmäktige beslutar att projektet skall genomföras beslutar kommunstyrelsen utse kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström som delegat att fatta beslut om entreprenör för nybyggnad av Nysäters förskola

5 Kommunstyrelsen Ks 217 Dnr 2007/ OM- OCH UTBYGGNAD AV GATU- OCH VA-ANLÄGGNINGAR I LÅNGENÄSVÄGEN VID MÖLNLYCKE FABRIKER SAMT ANTAGANDE AV ENTREPRENÖR Med anledning av de svåra översvämningarna i Mölndalsån vintern har en projektgrupp med tjänstemän från Härryda och Mölndals kommuner arbetat med åtgärder och utredningar för att förhindra en upprepning. Ett delprojekt i arbetet har varit att finna en lösning för de svåra konsekvenser som uppstod för fastighetsägaren och rörelseidkarna i Mölnlycke fabriker på grund av Mölndalsåns trånga sektion genom fabriksområdet. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 3 september 2007 med förslag att gatu- och vatten- och avloppsanläggningar i Långenäsvägen vid Mölnlycke fabriker byggs ut. Arbetena beräknas kunna ske från den 1 oktober 2007 till årsskiftet. Under denna tid kommer Långenäsvägen att behöva vara helt stängd för trafik. Trafiken kommer under denna tid att ledas genom fabriksområdet. Banverket har godkänt arbetena som berör banvallen. Kostnaderna för va-arbetena faller helt på kommunen medan merparten av ombyggnaden av Långenäsvägen, cirka 500 meter, och en del av Fabriksvägen, cirka 70 meter, faller på Wallenstam. Ett avtal med Wallenstam om fördelning av kostnader m m behöver träffas. Totalkostnaderna för anläggningsarbetena är bedömda till 5,9 miljoner kronor som fördelas på va-anläggning med 1,9 miljoner kronor och gatuanläggning med 4,0 miljoner kronor. Objektet är för närvarande ute på räkning. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige anslår för utbyggnad av vatten- och avloppsledningar i Långenäsvägen 1,9 miljoner kronor i utökad investeringsbudget att finansieras av likvida medel inom ramen för tidigare beslutad upplåning.

6 Kommunstyrelsen forts Ks 217 Under förutsättning att fullmäktige anslår medel uppdrar kommunstyrelsen åt kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström att anta entreprenör för projektet. Kommunens merkostnader för ombyggnadsarbetena i Långenäsvägen, cirka 1,4 miljoner kronor, beaktas i bokslutet för gatu- och parks driftbudget. Kommunstyrelsen uppdrar åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall att teckna avtal med Wallenstam om fördelning av kostnader m m för ombyggnad av delar av Långenäsvägen och Fabriksvägen.

7 Kommunstyrelsen Ks 218 Dnr 2007/ FÖRSÄLJNING AV DEL AV LANDVETTER 4:24, LÄNKARNAS FÖRENINGSHUS I LANDVETTER Länkarnas föreningshus i Landvetter ägs sedan 1977 av kommunen och förvaltas av fastighetsfunktionen som i hyresavtal med Sällskapet Länkarna överlåtit hela ansvaret för byggnadens drift och underhåll till föreningen. De inriktningsmål som sedan 2004 finns för fastighetsområdet anger att de fastigheter som inte behövs för kommunens egen verksamhet skall avyttras. Fastighetsfunktionen har identifierat Länkarnas hus som lämpligt att avyttra i enlighet med målet. Sektorn för teknik och försörjningsstöd redovisar i skrivelse av den 25 juni 2007 tre alternativa tillvägagångssätt för avyttring av fastigheten: 1. Sällskapet Länkarna erbjuds att förvärva fastigheten. 2. Sällskapet Länkarna och deras bostadshyresgäster evakueras, byggnaden rivs och fastigheten säljs som industritomt. 3. Fastigheten säljs till högstbjudande på den öppna marknaden. Sektorn förordar att fastigheten säljs till Sällskapet Länkarna eller delar av dess styrelse. Förslag till köpekontrakt föreligger. Kommunstyrelsen godkänner föreliggande köpekontrakt mellan kommunen och Johansson/Törmark/Westerberg (delar av Sällskapet Länkarnas styrelse). Kommunstyrelsen uppdrar åt kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström och fastighetschef Göran Thorson att underteckna handlingarna.

8 Kommunstyrelsen Ks 219 Dnr 2007/ ÅTGÄRDSPLAN FÖR ISGR MED ANLEDNING AV INDRAGET STATSBIDRAG Regeringen beslutade den 21 december 2006 att det särskilda statsbidraget till internationella skolor skall upphöra från och med den 1 juli För ISGR:s del innebär beslutet ett inkomstbortfall för 2007 på kronor och för 2008 på kronor. Förutom att höja elevavgiften för nyinskrivna elever föreslår styrelsen för ISGR en åtgärdsplan som skall täcka inkomstbortfallet till och med Förslaget innebär en extra elevinsättning som till hälften skall bäras solidariskt av medlemskommunerna och till den andra hälften av de kommuner som i dagsläget har elever i skolan. Efter 2009 beräknas den höjda elevavgiften för nyinskrivna elever ha kompenserat inkomstbortfallet. Göteborgsregionens förbundsstyrelse beslutade den 22 maj 2007 rekommendera medlemskommunerna att fastställa föreliggande förslag till betalningsmodell. Sektorn för utbildning och kultur redovisar i skrivelse av den 28 juni 2007 att 13 elever från Härryda kommun var inskrivna vid ISGR vårterminen En av eleverna gick vid vårterminens slut ut nionde klass. Kommunen skall enligt exemplet i åtgärdsplanen höstterminen 2007 betala totalt kronor för dessa elever. Summan är preliminär och kommer att justeras vid höstterminens början. För att sektorn skall kunna hantera kostnaden behöver en utökning av budget ske. Kommunstyrelsen beslutar att fastställa föreliggande förslag till betalningsmodell avseende ISGR. Kommunstyrelsen noterar att ärendet kommer att diskuteras i samband med budget.

9 Kommunstyrelsen Ks 220 Dnr 2007/ FÖRDJUPAD ELEVPROGNOS FÖR HINDÅS Kommunstyrelsen beslutade i 12/2007 uppdra åt förvaltningens lokalresursgrupp att i samband med revidering av lokalresursplanen ta fram en fördjupad befolkningsprognos för 6-15 år avseende Hindås. Från sektorn för utbildning och kultur föreligger fördjupad elevprognos enligt kommunstyrelsens uppdrag. Ärendet har redovisats i lokalresursgruppen. Utifrån prognosen bedömer sektorn att det inte finns behov av ytterligare skollokaler i Hindås. Kommunstyrelsen noterar skrivelsen och lägger ärendet till handlingarna.

10 Kommunstyrelsen Ks 221 Dnr 2006/ POLICY FÖR KOMMUNENS INNEHAV AV LÖS KONST Sedan 1993 har kommunens totala konstinnehav funnits nedtecknat i ett konstregister. Registret har reviderats 1997 och Vid den senaste revideringen framkom behovet av en policy för kommunens konstinnehav. Kommunstyrelsen fastställde 2004 en handlingsplan för all konst i offentlig miljö. Kommunstyrelsen behandlade i 316/2006 förslag till policy för kommunens konstinnehav och återremitterade då ärendet till förvaltningen med uppdrag att - göra policyn tydligare, med struktur liknande exempelvis finans- och borgenspolicyn - definiera begreppet konst - ange hur hanteringen sker (via sektorssamråd och kommunstyrelse) - ange eventuell beloppsgräns för tjänstemannabeslut vid inköp av konst; när inköp hänskjuts till kommunstyrelsen - instruktion hur stöld skall hanteras - ange hur försäkring tecknas - ange hur uppföljning skall ske - ange när policyn skall revideras. Kommunstyrelsen behandlade i 111/2007 nytt förslag till policy och beslutade då återremittera ärendet till förvaltningen för förtydligande. Från sektorn för utbildning och kultur föreligger förslag till policy av den 24 april Policyn avser den så kallade lösa konsten vilket är tavlor, skulpturer och konsthantverk i olika tekniker och material. Kommunstyrelsen antar policy för kommunens innehav av lös konst enligt föreliggande förslag.

11 Kommunstyrelsen Ks 222 Dnr 2005/ MOTION ANGÅENDE TRÄFFPUNKTER I KOMMUNENS ALLA DELAR Kommunfullmäktige beslutade i 175/2005 till kommunstyrelsen remittera motion från Annette Eiserman-Wikström (m), Göran Hildén (fp), Maria Kornevik Jakobsson (c) och Bo Lindberg (kd) angående träffpunkter i kommunens alla delar. Motionärerna föreslår att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheten att skapa åldersintegrerade träffpunkter i kommunens alla delar för kulturellt utbyte och samvaro. Sektorn för utbildning och kultur anför i skrivelse av den 28 juni 2007 bland annat följande: Erfarenheterna visar att det krävs engagemang och idéer hos medborgare och/eller föreningar för att mötesplatser skall fungera över tid. Kommunens insatser bör bestå i att skapa förutsättningar, exempelvis i form av lokaler, eventuell utrustning och bidrag samt endast undantagsvis kommunal personal. Det finns lokaler i alla kommundelar, både kommunägda och föreningsägda, som kan fungera och utvecklas till mötesplatser om intresse finns. Exempel på fungerande mötesplatser som finns idag är hembygdsgårdarna, biblioteken, föreningshusen, gamla fritidsgården i Landvetter centrum och café Bråta. Sektorn anser inte att kommunen bör skapa egna nya mötesplatser runtom i kommunen. Sektorn skall dock fortsätta stötta de mötesplatser som finns och även stödja utveckling av nya som växer fram i takt med intresse och engagemang hos medborgarna. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att i nuläget inte genomföra ytterligare utredningar i ärendet och därmed anse motionen besvarad.

12 Kommunstyrelsen Ks 223 Dnr 2007/ ANSÖKAN OM UTVECKLINGSMEDEL TILL BARNVERKSAMHET INOM KVINNOJOUREN FRIDEBORG Regeringen har avsatt 109 miljoner kronor årligen för åren 2007 och 2008 för att förstärka och utveckla kvinnojoursverksamheterna i landets kommuner. Härryda kommun har beviljat kvinnojoursverksamheten Frideborg i Mölndal bidrag med kronor för år 2007 och kronor för år 2008 för kvinnojoursverksamhet och jourboende. Kvinnojouren Frideborg har under 2007 med hjälp av statliga medel startat en verksamhet för våldsutsatta kvinnors barn. En person har anställts som ger barnen stöd såväl enskilt som i grupp. Detta stöd lämnas till de kvinnors barn som bor i jourboendet samt till barn till kvinnor som på annat sätt kontaktar kvinnojouren. Kvinnojouren Frideborg har inte möjlighet att själva ansöka om fortsatta statliga medel till barnverksamheten. Denna ansökningsmöjlighet lämnas i stället till kommunerna. Regeringen har inga krav på att kommunen skall stå för någon ekonomisk motprestation eller delfinansiering. Från sektorn för socialtjänst föreligger skrivelse av den 28 juni 2007 samt förslag till ansökan. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Ing-Marie Samuelsson (s), Per Vorberg (m), Jan Linde (s), Kersti Lagergren (m), Håkan Eriksson (kd), Siw Hallbert (s) och Holger Karlsson (c) att kommunstyrelsen beslutar ansöka hos länsstyrelsen i Västra Götalands län om statliga utvecklingsmedel till barnverksamhet inom Kvinnojouren Frideborg i enlighet med förslag från sektorn för socialtjänst. Solveig Einarsson Lundqvist (fp) yrkar att ärendet återremitteras till förvaltningen för utvärdering av verksamheten innan kommunen går vidare med ansökan.

13 Kommunstyrelsen forts Ks 223 Propositioner Återremiss Efter ställd proposition på återremiss och avgörande idag finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat avgöra ärendet idag. Annette Eiserman-Wikströms yrkande Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla yrkandet. Kommunstyrelsen ansöker hos länsstyrelsen i Västra Götalands län om statliga utvecklingsmedel till barnverksamhet inom kvinnojouren Frideborg i enlighet med förslag från sektorn för socialtjänst.

14 Kommunstyrelsen Ks 224 Dnr 2007/ FOLKHÄLSOPLAN Från sektorn för socialtjänst föreligger förslag till folkhälsoplan för Utgångspunkten för planen är folkhälsoprofilen från Kommunens folkhälsoarbete vilar på det övergripande nationella målet samt de 11 nationella målområdena. Enligt folkhälsoplan kommer fyra målområden att prioriteras: 1. Delaktighet och inflytande i samhället 2. Trygga och goda uppväxtvillkor 3. Sunda och säkra produkter och miljöer 4. Hälsofrämjande levnadsvanor. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Som komplement till folkhälsoplanen upprättar kommunens folkhälsoråd årligen en åtgärdsplan som beskriver de insatser som prioriteras. Folkhälsorådet behandlade förslaget till folkhälsoplan i 5/2007 och beslutade då föreslå kommunstyrelsen att anta planen. Kommunstyrelsen antar Folkhälsoplan enligt föreliggande förslag.

15 Kommunstyrelsen Ks 225 Dnr 2007/ VÄLFÄRDSBOKSLUT 2006 Kommunfullmäktige beslutade i 10/2006 att ett välfärdsbokslut årligen skall upprättas i kommunen. Välfärdsbokslutet syftar till att ge en bild av hur befolkningens välfärd utvecklas utifrån de nationella folkhälsomålen. Förslag till välfärdsbokslut 2006 föreligger. Kommunens folkhälsoråd har valt att fokusera på fyra målområden i det lokala folkhälsoarbetet: 1. Delaktighet och inflytande i samhället 2. Trygga och goda uppväxtvillkor 3. Sunda och säkra produkter och miljöer 4. Hälsofrämjande levnadsvanor. Inom dessa områden har nyckeltal som beskriver välfärden valts. Nyckeltalen skall gå att jämföra både över tid och med andra geografiska områden. Folkhälsorådet behandlade förslaget i 6/2007 och beslutade då föreslå kommunstyrelsen att godkänna välfärdsbokslutet. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar att kommunstyrelsen beslutar godkänna välfärdsbokslutet. Ing-Marie Samuelsson (s) yrkar att kommunstyrelsen noterar följande: Välfärdsbokslutet skall koordineras med kommunens övriga bokslut. Efter ställd proposition på i tur och ordning Annette Eiserman-Wikströms yrkande och Ing-Marie Samuelssons yrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla båda yrkandena. Kommunstyrelsen godkänner Välfärdsbokslut 2006 enligt föreliggande förslag.

16 Kommunstyrelsen forts Ks 225 Kommunstyrelsen noterar att välfärdsbokslutet skall koordineras med kommunens övriga bokslut.

17 Kommunstyrelsen Ks 226 Dnr 2007/ FÖRNYAT MEDLEMSKAP I FORUM FOLKHÄLSA Härryda kommun har sedan 2002 varit medlem i Forum Folkhälsa. Syftet med Forum Folkhälsa är att skapa förutsättningar som gör det möjligt för intresserade kommuner, landsting/regioner och övriga organisationer att ha ett erfarenhetsutbyte inom folkhälsoområdet. Avsikten är också att stödja det lokala folkhälsoarbetet genom kunskapsspridning och att fungera som en inspirationskälla. Ingen kostnad är förenad med medlemskapet. I och med att en ny mandatperiod inletts önskar Sveriges Kommuner och Landsting ett ställningstagande från medlemmarna om fortsatt deltagande i forumet. Folkhälsorådet beslutade i 7/2007 föreslå kommunstyrelsen att förnya medlemskapet i Forum Folkhälsa. Kommunstyrelsen beslutar att förnya Härryda kommuns medlemskap i Forum Folkhälsa.

18 Kommunstyrelsen Ks 227 Dnr 2007/ ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT SERVERA ALKOHOLDRYCKER PÅ HINDÅS VÄGKROG Nasser Asskaravi och Manouchehr Izadi Amin Abadi ansöker om tillstånd enligt 7 kapitlet 5 första stycket alkohollagen att servera starköl, vin och spritdrycker på Hindås Vägkrog. Serveringstillståndet är avsett att gälla året runt. Från sektorn för socialtjänst föreligger skrivelse av den 3 juli 2007 samt utredning i ärendet. Av utredningen framgår att sektorn anser att sökanden uppfyller kraven på lämplighet för att erhålla serveringstillstånd. Kommunstyrelsen beslutar att med stöd av 7 kapitlet 5 första stycket alkohollagen bevilja Nasser Asskaravi och Manouchehr Izadi Amin Abadi serveringstillstånd för Hindås Vägkrog. Serveringstillståndet gäller för servering av starköl, vin och spritdrycker till allmänheten. Serveringstillståndet avser servering kl måndag-torsdag och kl fredag och lördag för restaurangen samt kl för uteserveringen nämnda dagar. På grund av jäv deltar inte Leif Persson (fp) i handläggningen av detta ärende.

19 Kommunstyrelsen Ks 228 Dnr 2007/ ANSÖKAN OM UTÖKAD SERVERINGSTID FÖR SERVERING AV ALKOHOLDRYCKER I CAFÉ GÖTHEBORG, UTRIKESHALLEN, LANDVETTER FLYGPLATS Scandinavian Service Partner ansöker om tillstånd enligt 7 kapitlet 5 första stycket alkohollagen om utökad serveringstid för servering av starköl, vin och spritdrycker i Café Götheborg i utrikeshallen på Landvetter flygplats. Serveringstillståndet är avsett att gälla dygnet runt hela året. Från sektorn för socialtjänst föreligger skrivelse av den 24 juli 2007 samt utredning i ärendet. Sektorn föreslår att utökning av serveringstiden inte beviljas på grund av att Café Götheborg inte har eget kök för allsidig matlagning och därmed inte kan erbjuda ett varierat utbud av maträtter, vilket strider mot alkohollagens 7 kapitel 8. Kommunstyrelsen beslutar att med stöd av 7 kapitlet 8 första stycket alkohollagen avslå Scandinavian Service Partners ansökan om utökad serveringstid för servering av starköl, vin och spritdrycker i Café Götheborg i utrikeshallen på Landvetter flygplats.

20 Kommunstyrelsen Ks 229 Dnr 2007/ MOTION OM TAXESÄNKNING I VÅRD OCH OMSORG Kommunfullmäktige beslutade i 92/2007 till kommunstyrelsen remittera motion från Gunnar Carlson (kp) om taxesänkning i vård och omsorg. Motionären föreslår en sänkning med 10 % begränsat till totalt 3 miljoner kronor på årsbasis. Budgetberedningen behandlade motionen den 24 maj 2007 och uppdrog då åt förvaltningen att yttra sig över den med hänvisning till att en ny taxa för äldre- och handikappomsorg antogs av fullmäktige den 22 maj Sektorn för socialtjänst anför i skrivelse av den 26 juni 2007 bland annat följande: Fullmäktige beslutade i 141/2005 att en arbetsgrupp inom kommunstyrelsen skulle bereda frågan om taxenivån i äldreomsorgen. Arbetsgruppen presenterade sitt förslag till ny taxa våren Förslaget innehöll bland annat obligatorisk jämkning av matavgiften för vissa omsorgstagare i särskilt boende, minskning av avgiften för omvårdnad i nivå 1, 2 och 3 i ordinärt boende samt en begränsningsregel som medför att omsorgstagare i ordinärt boende med många korta omvårdnadsinsatser hamnar i avgiftsnivå 1 (lägsta avgiftsnivån). Kommunfullmäktige fastställde arbetsgruppens taxeförslag i 76/2006. Taxan gäller från och med den 1 augusti Mot bakgrund av den taxeöversyn som arbetsgruppen genomfört och som medfört att fullmäktige beslutat om sänkta avgifter ser sektorn inget behov av ytterligare taxesänkning. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar med hänvisning till ovanstående avslå motionen.

21 Kommunstyrelsen Ks 230 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE HELTIDSTJÄNSTER INOM ÄLDRE- OMSORGEN Kommunfullmäktige beslutade i 21/2007 till kommunstyrelsen remittera motion från Rickard Joelsson (v) angående heltidstjänster inom äldreomsorgen. Motionären föreslår att sektorn för socialtjänst får i uppdrag att införa heltidstjänster till dem som så önskar i kommunens äldreomsorg. Sektorn för socialtjänst anför i skrivelse av den 18 juni 2007 bland annat följande: I februari 2006 fick en projektgrupp i uppdrag att utveckla metoder för att utöka tjänstgöringsgrad till önskad tjänstgöringsgrad för medarbetare inom äldreomsorgen. En förutsättning var att det skulle ske utan tillskott av extra medel. På Ekdalagården finns idag 41 medarbetare med deltidsanställning. Från och med den 16 april 2007 får all omvårdnadspersonal på Ekdalagården med fast deltidsanställning heltid. Undantagna är deltidsanställda som var helt eller delvis frånvarande när projektet startade. Dessa får dock sin heltidsanställning när de åter är i tjänst. Heltidsanställningen gäller under projektperioden. Den som inte önskar arbeta heltid söker tjänstledigt så att önskad tjänstgöringsgrad uppnås. Personen har dock sin heltidsanställning kvar och kan öka sin tjänstgöringsgrad nästkommande kalendermånad. Hittills har 17 medarbetare med tidigare deltidsanställning valt att arbeta heltid. Modellen bygger på medarbetarnas delaktighet och utgår från verksamhetens behov. Arbetsgivaren har dock arbetat fram en modell för en minimi- och maximibemanning på enheten som inte får under- eller överskridas. Hänsyn skall också tas till arbetstidslagens regler för dygnsvila. Utvärdering av projektet kommer att påbörjas i oktober Resultatet av utvärderingen kommer att ligga till grund när beslut fattas om att införa modellen i fler enheter inom äldreomsorgen. Det finns även intresse av att införa modellen inom handikappomsorgen.

22 Kommunstyrelsen forts Ks 230 Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige anser med hänvisning till ovanstående motionen besvarad.

23 Kommunstyrelsen Ks 231 Dnr 2007/ BEGÄRAN OM ÖVERTAGANDE AV TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN FRÅN LÄNSSTYRELSEN Miljö- och bygglovsnämnden har för närvarande tillsyn över miljöfarlig verksamhet som inte är tillståndspliktig och över hälsoskydd enligt miljöbalkens 9 kapitel. Övrig tillsyn enligt miljöbalken utövas främst av länsstyrelsen. Enligt 10 Förordning om tillsyn enligt miljöbalken får länsstyrelsen överlåta tillsyn till kommunal nämnd över bland annat tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet om kommunfullmäktige gjort framställning om det. Vid samråd med länsstyrelsen den 13 april 2007 framkom att länsstyrelsen i stort är positiv till att överlåta tillsyn till miljö- och bygglovsnämnden. Vidare anser länsstyrelsen att tillsyn över vattenskyddsområden och strandskyddsbestämmelserna kan överlåtas. Miljö- och hälsoskyddskontoret bedömer att det för närvarande finns tillräcklig kompetens på kontoret för att utöva tillsynen på minst samma nivå som länsstyrelsen. Det finns samordningsfördelar med annan tillsyn och närheten till tillsynsobjekten och lokalkännedom medför att kommunens tillsyn kan bedrivas effektivare än länsstyrelsens. Miljö- och bygglovsnämnden beslutade i 116/2007 föreslå fullmäktige att med stöd av miljöbalken 26 kapitlet 3 begära överlåtelse av - tillsyn enligt miljöbalken av sådan tillståndpliktig miljöfarlig verksamhet som prövas av länsstyrelsen, B-anläggningar - tillsyn över vattenskyddsområden som beslutats av länsstyrelsen - tillsyn av strandskyddsbestämmelserna i 7 kapitlet miljöbalken. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att med stöd av miljöbalken 26 kapitlet 3 hos länsstyrelsen begära överlåtelse till miljö- och bygglovsnämnden av: - tillsyn enligt miljöbalken av sådan tillståndpliktig miljöfarlig verksamhet som prövas av länsstyrelsen, B-anläggningar - tillsyn över vattenskyddsområden som beslutats av länsstyrelsen - tillsyn av strandskyddsbestämmelserna i 7 kapitlet miljöbalken.

24 Kommunstyrelsen Ks 232 Dnr 2007/ ÄNDRING AV AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE VÄSTTRAFIK AB Aktieägaravtalet avseende Västtrafik mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen trädde i kraft den 1 januari Nuvarande avtal gäller till och med år Om avtalet inte sägs upp av någon part senast den 31 december 2007 förlängs det med fyra år. Enligt punkt 20 i avtalet är parterna överens om att efter utgången av 2006 utvärdera den modell för täckande av driftunderskott som beskrivs i bilaga 13 i avtalet. Utvärderingen har skett genom det regionala ägarrådets försorg. Utifrån utvärderingen lämnar det regionala ägarrådet följande förslag: Ägarna beslutar att aktieägaravtalet inklusive bilaga 13 förlängs i två år i stället för fyra år och att man samtidigt startar ett arbete med att se över de delar av aktieägaravtalet som handlar om ägarsamverkan, bilaga 13 och dess tillämpning. Detta innebär att avtalet förlängs till och med den 31 december Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 20 augusti Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige godkänner ändring av punkt 20 i gällande aktieägaravtal avseende Västtrafik AB i enlighet med föreliggande förslag. Under förutsättning att fullmäktige godkänner ändring av aktieägaravtalet uppdrar kommunstyrelsen åt kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström att underteckna ändringen av avtalet.

25 Kommunstyrelsen Ks 233 Dnr 2007/ EXPROPRIATION AV FASTIGHETERNA KULLBÄCKSTORP 1:7 OCH 1:8 I MÖLNLYCKE Härryda kommun arbetar mycket aktivt med långtidsplanering. En grundsten i denna strategi är kommunens markpolicy som kommer till uttryck i Markpolitiska mål och riktlinjer antagna av kommunfullmäktige i 20/2001 och Verksamhetsmål för markpolitiken utifrån fastställda politiska inriktningsmål antagna av kommunstyrelsen i 229/2006. Av dessa styrdokument framgår bland annat att kommunen skall bedriva en aktiv markpolitik med god framförhållning. Markförvärv skall i första hand ske genom frivilliga överenskommelser. Om så inte kunnat ske inom 3-5 år före produktionsstart får expropriation tillgripas. Kommunen har med start hösten 2005 förhandlat med de dåvarande ägarna om förvärv av fastigheterna Kullbäckstorp 1:7 och 1:8 ( kvm) i Mölnlycke. I januari 2007 meddelades ägarna skriftligen att kommunen avsåg att arbeta för att nå en uppgörelse under våren Fastighetsägarna valde då att träffa avtal med annan part till ett pris som var främmande för orten. Fastigheterna såldes till ett pris och med en konstruktion på uppgörelse så att kommunen inte kunde utöva sin förköpsrätt utan att förändra kommunens markpolitik. Under våren har kommunen haft intensiva förhandlingar med den nye ägaren utan framgång. Markområdet innefattas i gällande översiktsplan som utredningsområde och ingår i pågående programarbete. Byggstart är enligt bostadsförsörjningsprogrammet beräknad till Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 2 juli Sektorn gör bedömningen att en uppgörelse i linje med kommunens markpolitiska mål inte är möjlig med utgångspunkt från det avtal som träffats mellan ägaren till Kullbäckstorp 1:7 och 1:8 och Skanska Mark AB. Uppgörelsen strider helt mot kommunens ambitioner att kunna erbjuda bostäder med hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt till rimliga kostnader. Från Skanska föreligger skrivelse av den 30 augusti 2007 till kommunstyrelsens ledamöter.

26 Kommunstyrelsen forts Ks 233 Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Ing-Marie Samuelsson (s), Thomas Gustavsson (s), Kersti Lagergren (m), Jan Linde (s), Per Vorberg (m), Leif Persson (fp), Håkan Eriksson (kd) och Holger Karlsson (c) att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att hos regeringen ansöka om expropriationstillstånd och att även fullfölja ansökan genom stämning till fastighetsdomstolen. Mattias Iversen (mp) yrkar med instämmande av Solveig Einarsson Lundqvist (fp) avslag på Annette Eiserman-Wikströms yrkande. Efter ställd proposition finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla Annette Eiserman-Wikströms yrkande. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att hos regeringen ansöka om tillstånd jämlikt 2 kapitlet 1 expropriationslagen att med äganderätt få ta i anspråk Kullbäckstorp 1:7 och 1:8. Fullmäktige beslutar även att fullfölja ansökan om expropriation genom stämning till fastighetsdomstolen. Under förutsättning att fullmäktige beslutar enligt ovan uppdrar kommunstyrelsen åt kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström och samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall att underteckna ansökan om tillstånd till expropriation samt stämning till fastighetsdomstolen. Mot beslutet reserverar sig Solveig Einarsson Lundqvist.

27 Kommunstyrelsen Ks 234 Dmr 2007/ EXPROPRIATION AV DEL AV FASTIGHETEN ÖNNERÖD 2:1 I LANDVETTER Härryda kommun arbetar mycket aktivt med långtidsplanering. En grundsten i denna strategi är kommunens markpolicy som kommer till uttryck i Markpolitiska mål och riktlinjer antagna av kommunfullmäktige i 20/2001 och Verksamhetsmål för markpolitiken utifrån fastställda politiska inriktningsmål antagna av kommunstyrelsen i 229/2006. Av dessa styrdokument framgår bland annat att kommunen skall bedriva en aktiv markpolitik med god framförhållning. Markförvärv skall i första hand ske genom frivilliga överenskommelser. Om så inte kunnat ske inom 3-5 år före produktionsstart får expropriation tillgripas. Kommunen har med början år 2004 och sedan mer aktivt sedan februari 2006 förhandlat med ägaren till fastigheten Önneröd 2:1 i Landvetter om att förvärva den del av fastigheten (cirka kvm) som inte innefattar ägarens bostadshus och trädgårdstomt. Kommunen har föreslagit ett flertal olika lösningar på både planutformning inom ramen för vad som kan accepteras ur plansynpunkt samt ett flertal förslag på olika uppgörelser för markförvärv utan att detta lett fram till någon uppgörelse. Fastigheten ingår i fördjupad översiktsplan 93. Detaljplanering av området pågår och byggstart är enligt kommunens bostadsförsörjningsprogram planerad till Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 2 juli Sektorn gör bedömningen att det, trots upprepade försök och jämkning för att nå en samförståndslösning om bland annat planens utformning, inte är möjligt att nå en acceptabel uppgörelse. Skulle regeringen bevilja kommunen expropriationstillstånd kvarstår ändå möjligheten till en förhandlingslösning. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Ing-Marie Samuelsson (s) att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att hos regeringen ansöka om expropriationstillstånd och att även fullfölja ansökan genom stämning till fastighetsdomstolen. Solveig Einarsson Lundqvist (fp) yrkar avslag på Annette Eiserman- Wikströms yrkande.

28 Kommunstyrelsen forts Ks 234 Mattias Iversen (mp) yrkar att ärendet återremitteras till förvaltningen för ytterligare information till kommunstyrelsen. Propositioner Återremiss Efter ställd proposition på återremiss och avgörande idag finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat avgöra ärendet idag. Annette Eiserman-Wikströms och Solveig Einarsson Lundqvists yrkanden Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande och Solveig Einarsson Lundqvists avslagsyrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla Annette Eiserman-Wikströms yrkande. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att hos regeringen ansöka om tillstånd jämlikt 2 kapitlet 1 expropriationslagen att med äganderätt få ta i anspråk de delar av fastigheten Önneröd 2:1 som redovisas på föreliggande karta. Fullmäktige beslutar även att fullfölja ansökan om expropriation genom stämning till fastighetsdomstolen. Under förutsättning att fullmäktige beslutar enligt ovan uppdrar kommunstyrelsen åt kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman-Wikström och samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall att underteckna ansökan om tillstånd till expropriation samt stämning till fastighetsdomstolen. Mot beslutet reserverar sig Solveig Einarsson Lundqvist.

29 Kommunstyrelsen Ks 235 Dnr 2007/ FÖRVÄRV AV DEL AV FASTIGHETEN TAHULT 4:5 I LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till avtal med Lennart Johansson om köp av del av fastigheten Tahult 4:5 i Landvetter. Förvärvet sker genom överenskommelse om fastighetsreglering. Fastigheten är obebyggd och omfattar cirka 7 hektar. Köpeskillingen uppgår till kronor. Fastigheten ligger i anslutning till den planerade utbyggnaden av norra Önneröd. Större delen av fastigheten är belägen väster om Härkeshultsvägen och planeras att användas för idrottsändamål. En mindre del av fastigheten ingår i den sista utbyggnadsetappen av bostäder i norra Önneröd. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 30 maj Kommunstyrelsen godkänner överenskommelse om fastighetsreglering mellan kommunen och Lennart Johansson enligt föreliggande förslag. Köpet finansieras med medel inom ramen för redan beslutad upplåning. Kommunstyrelsen uppdrar åt mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna avtalet.

30 Kommunstyrelsen Ks 236 Dnr 2007/ FÖRSÄLJNING AV DEL AV FASTIGHETEN HINDÅS 1:456 TILL NEDFLO FÖRVALTNINGS AB Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till överenskommelse om fastighetsreglering med Nedflo Förvaltnings AB om försäljning av industrimark angränsande till bolagets befintliga fastighet. Försäljningen avser cirka kvm av fastigheten Hindås 1:456 och köpeskillingen uppgår till kronor. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 10 juli Kommunstyrelsen godkänner överenskommelse om fastighetsreglering mellan kommunen och Nedflo Förvaltnings AB enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsen uppdrar åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall och mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna överenskommelsen.

31 Kommunstyrelsen Ks 237 Dnr 2007/ FÖRSÄLJNING AV MARK I FÖRETAGSPARKEN 2 I MÖLNLYCKE TILL MAGNUS & ULF AB Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till avtal med Magnus & Ulf AB om försäljning av fastigheten Solsten 1:150 i Företagsparken 2 i Mölnlycke. Fastigheten omfattar kvm och köpeskillingen uppgår till kronor. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 26 juni Kommunstyrelsen godkänner köpeavtal mellan kommunen och Magnus & Ulf AB enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsen uppdrar åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall och mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna avtalet.

32 Kommunstyrelsen Ks 238 Dnr 2006/ REVIDERING AV MODELL FÖR MÅLSTYRNING Kommunstyrelsen uppdrog i september 2006 åt förvaltningen att snarast presentera ett förslag till modell för utformningen av politiska inriktningsmål i beredningarna och att förvaltningen i samband därmed också föreslår klara riktlinjer för en enklare behandlingsgång, politiska inriktningsmålanvisningar-verksamhetsmål. Fullmäktige beslutade i december 2004 anta en modell för målstyrning för den kommunala verksamheten. I februari 2005 antog kommunstyrelsen arbetssätt för målstyrning. I samband med fullmäktiges beslut om budget/ plan antogs också mål för god ekonomisk hushållning utifrån perspektiven ekonomi, medborgare, verksamhet och medarbetare. Med anledning av fullmäktiges beslut om mål fanns det också behov av att uppdatera befintligt arbetssätt. Förvaltningen har tillsammans med kommunalråden reviderat modellen och anpassat den till lagstiftningen om god ekonomisk hushållning. Arbetssättet omfattar upprättande av politiska inriktningsmål och verksamhetsmål samt mål i samband med budgetanvisningar och budget/plan. Från sektorn för administrativt stöd föreligger skrivelse av den 27 juni Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige fastställer modell för målstyrning med tillhörande arbetssätt att gälla från och med den 1 oktober 2007.

33 Kommunstyrelsen Ks 239 Dnr 2007/ YTTRANDE ÖVER ANSVARSKOMMITTÉNS SLUTBETÄNKANDE Regeringen har inbjudit bland andra Härryda kommun att lämna yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft. Betänkandet är en grundlig genomgång av den svenska samhällsorganisationen och föreslår en rad förändringar. Inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har en arbetsgrupp utarbetat ett förslag till yttrande som kommer att utgöra GR:s styrelses svar på remissen. Sektorn för administrativt stöd föreslår i skrivelse av den 15 augusti 2007 att kommunen antar Göteborgsregionens yttrande som sitt eget. Kommunstyrelsen antar Göteborgsregionens kommunalförbunds yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande som eget yttrande till regeringen.

34 Kommunstyrelsen Ks 240 Dnr 2006/ YTTRANDE MED ANLEDNING AV LAGLIGHETSPRÖVNING AV FULLMÄKTIGES BESLUT ATT ÄNDRA REGLEMENTE FÖR MEDBORGARMÖTEN Kommunfullmäktige beslutade den 21 november 2007, 95, ändra reglemente för medborgarmöten. Lennart Björklund, Landvetter, har överklagat beslutet och yrkar att länsrätten upphäver det då det strider mot lag. Länsrätten anhåller i skrivelse av den 5 juli 2007 om kommunens yttrande över överklagandet. Från sektorn för administrativt stöd föreligger skrivelse av den 20 augusti 2007 samt förslag till yttrande som innebär att kommunen bestrider Lennart Björklunds yrkande. Kommunstyrelsen antar yttrande av den 20 augusti 2007 från sektorn för administrativt stöd som eget yttrande till länsrätten i mål om laglighetsprövning av fullmäktiges beslut om ändring av reglemente för medborgarmöten.

35 Kommunstyrelsen Ks 241 Dnr 2007/ ANMÄLAN AV REGIONALA UPPDRAG, ANNETTE EISERMAN- WIKSTRÖM OCH ING-MARIE SAMUELSSON Enligt kommunalrådsreglementet skall följande gälla för heltidsengagerat kommunalråd som erbjuds regionala, landstingskommunala eller andra uppdrag som ersätts med årsarvode, fast arvode och/eller sammanträdesersättning: - Uppdraget skall anmälas till kommunstyrelsen. - Kommunstyrelsen avgör a. om uppdraget anses förenligt med uppdraget som kommunalråd b. om uppdraget skall anses ingå i kommunalrådsuppdraget c. om och hur det kommunala årsarvodet skall påverkas av med uppdraget förenade arvoden och dylikt. Årsarvode eller fast arvode skall normalt avräknas mot det kommunala årsarvodet. Sammanträdesersättningar får normalt behållas. Annette Eiserman-Wikström anmäler följande uppdrag: - Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) - styrelsen (ordinarie ledamot) - Samordningsförbundet Mölndal, Partille, Härryda och Lerum (ordinarie ledamot) - Polisstyrelsen (ersättare). Inga fasta årsarvoden utgår. Ing-Marie Samuelsson anmäler följande uppdrag: Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) - styrelsen (ordinarie ledamot samt vice ordförande) - utbildningsgruppen (ordinarie ledamot) - Internationella skolan i Göteborgsregionen, ISGR (ordinarie ledamot). Årsarvode utgår för uppdraget som vice ordförande i GR:s styrelse.

36 Kommunstyrelsen forts Ks 241 Kommunstyrelsen noterar anmälan Uppdragen är förenliga med uppdragen som kommunalråd. De regionala uppdragen ingår i kommunalrådsuppdraget. De kommunala årsarvodena skall inte påverkas. På grund av jäv deltar inte Annette Eiserman-Wikström (m) och Ing-Marie Samuelsson (s) i handläggningen av detta ärende.

37 Kommunstyrelsen Ks 242 Dnr 2007/ KOMMUNSTYRELSENS SAMMANTRÄDEN ÅR 2008 Följande sammanträdesdagar föreslås för kommunstyrelsen år 2008: Informationssammanträden 21 januari, 18 februari, 17 mars, 14 april, 12 maj, 18 augusti, 15 september, 13 oktober, 10 november och 8 december. Beslutssammanträden 7 januari, 4 februari, 3 mars, 10 mars*, 14 mars*, 31 mars, 28 april, 26 maj, 17 juni** 1 september, 29 september, 27 oktober och 24 november. *Vid sammanträdena den 10 mars (eftermiddag) och 14 mars (heldag) behandlas förvaltningens verksamhetsberättelse. **Den 17 juni är en reservdag endast för ks-ärenden som inte kan vänta till september. Kommunstyrelsen godkänner föreslagna sammanträdesdagar för kommunstyrelsen år 2008.

38 Kommunstyrelsen Ks 243 Dnr 2007/ KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDEN ÅR 2008 Följande sammanträdesdagar föreslås för kommunfullmäktige år 2008: 28 januari, 25 februari, 25 mars, 21 april, 19 maj, 16 juni, 22 september, 20 oktober, 17 november, 15 december. Sammanträdena den 19 maj och 22 september hålls i Rävlanda föreningsgård. Allmänhetens frågestund hålls vid det sammanträde där årsredovisningen behandlas samt vid sammanträdena den 19 maj och 20 oktober. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige godkänner föreslagna sammanträdesdagar för kommunfullmäktige år 2008.

39 Kommunstyrelsen Ks 244 Dnr 2007/ KOMMUNDELSSTÄMMOR ÅR 2008 Följande dagar föreslås för kommundelsstämmor år 2008: Björketorp 4 mars och 30 september. Mölnlycke 11 mars och 7 oktober. Landvetter/Härryda 1 april och 14 oktober. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige godkänner föreslagna dagar för kommundelsstämmor år 2008.

40 Kommunstyrelsen Ks 245 Dnr 2007/ ANNONSERING AV KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDEN ÅR 2008 Under år 2007 har kommunfullmäktiges sammanträden annonserats i Härryda-Posten. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktiges sammanträden skall under år 2008 annonseras i Härryda- Posten.

41 Kommunstyrelsen Ks 246 Dnr 2007/ EKONOMISK MÅNADSUPPFÖLJNING PER JUNI 2007 Från ekonomifunktionen föreligger ekonomisk månadsuppföljning per juni Kommunstyrelsen noterar informationen. Kommunstyrelsen beslutar att inte vidta några åtgärder med anledning av den ekonomiska månadsuppföljningen. Kommunstyrelsen delger kommunfullmäktige beslutet.

42 Kommunstyrelsen Ks 247 Dnr 2007/ STATISTISKA UPPGIFTER PER DEN 30 APRIL, 31 MAJ OCH 30 JUNI 2007 Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger statistiska uppgifter per den 30 april, 31 maj och 30 juni Kommunstyrelsen delger kommunfullmäktige de statistiska uppgifterna.

43 Kommunstyrelsen Ks 248 DELGIVNING AV PROTOKOLL FRÅN UTSKOTT OCH RÅD Kommunstyrelsen delges följande protokoll: Handikapprådets protokoll av den 31 maj 2007 Pensionärsrådets protokoll av den 29 maj 2007 Folkhälsorådets protokoll av den 8 maj 2007 Brottsförebyggande rådets protokoll av den 29 maj 2007.

44 Kommunstyrelsen Ks 249 ANMÄLAN AV DELEGATIONSBESLUT Kommunstyrelsen delges delegationsbeslut från sektorn för samhällsbyggnad (Dnr 2007/5 002), bilaga 1 från sektorn för socialtjänst (Dnr 2007/45 002), bilaga 2 från sektorn för utbildning och kultur (Dnr 2007/28 002), bilaga 3 från sektorn för teknik och försörjningsstöd (Dnr 2007/13 002), bilaga 4 från sektorn för administrativt stöd (Dnr 1007/ ), bilaga 5 från kommundirektör Sture Wernersson (Dnr 2007/15 002), bilaga 6 från kommunalrådet Annette Eiserman-Wikström (Dnr 2007/ ), bilaga 7.

45 Kommunstyrelsen Ks 250 DELGIVNINGAR Kommunstyrelsen delges Dnr 2007/ Delårsbokslut per mars 2007 för Räddningstjänsten Storgöteborg. Dnr 2007/ Sammandrag av Härryda kommuns samstiftelse räkenskapsåret Dnr 2007/ Länsstyrelsens beslut av den 31 maj 2007 att återkalla tillstånd att bedriva verksamhet på Casparssons vårdhem Dnr 2007/ Länsstyrelsens beslut av den 31 maj 2007 om tillstånd att bedriva verksamhet på Casparssons vårdhem Dnr 2007/ Kommunens intresseanmälan till Energimyndigheten att delta i programmet Uthållig kommun. Dnr 2007/ Länsstyrelsens rapport Tvångsvård av missbrukare i Västra Götalands län 2006.

Kommunstyrelsen - information (8)

Kommunstyrelsen - information (8) Kommunstyrelsen - information 2007-11-12 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 12 november 2007 kl 16.00 19.20 Paragrafer 319-325 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Bo Axelsson,

Läs mer

Kommunfullmäktige (35) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (35) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2007-09-24 1 (35) Plats och tid Föreningsgården, Rävlanda, måndagen den 24 september 2007 kl 18.00 21.30 Paragrafer 131-156 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (6)

Kommunstyrelsen - information (6) Kommunstyrelsen - information 2007-01-22 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 22 januari 2007 kl 16.00 19.20 Paragrafer 28-32 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (8)

Kommunstyrelsen - information (8) Kommunstyrelsen - information 2007-05-14 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 14 maj 2007 kl 17.00 21.55 Paragrafer 164-170 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (11)

Kommunstyrelsen - information (11) Kommunstyrelsen - information 2007-09-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 17 september 2007 kl 16.00 21.20 Paragrafer 251-260 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20)

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 1 oktober 2007 kl 17.00 17.40 Paragrafer 261-277 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (6)

Kommunstyrelsen - information (6) Kommunstyrelsen - information 2006-11-06 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 6 november 2006 kl 16.00 20.30 Paragrafer 325-329 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9)

Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9) Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 18 april 2006 kl 16.00 20.00 Paragrafer 138-145 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén

Läs mer

Kommunfullmäktige (23) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (23) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2007-10-22 1 (23) Plats och tid Kulturhuset, Mölnlycke, måndagen den 22 oktober 2007 kl 18.00 20.20 Paragrafer 157-175 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Kommunstyrelsen (27)

Kommunstyrelsen (27) Kommunstyrelsen 2008-02-04 1 (27) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 4 februari 2008 kl 16.00 20.55 Paragrafer 32-53 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7)

Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7) Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 21 januari 2008 kl 16.00 21.00 Paragrafer 26-31 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2007-10-15 1 (8)

Kommunstyrelsen - information 2007-10-15 1 (8) Kommunstyrelsen - information 2007-10-15 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 15 oktober 2007 kl 16.00 19.45 Paragrafer 278-284 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen ()

Kommunstyrelsen () Kommunstyrelsen 2008-01-07 1 31() Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 7 januari 2008 kl 16.00 19.20 Paragrafer 1-25 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson m

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Kommunstyrelsen (21)

Kommunstyrelsen (21) Kommunstyrelsen 2006-02-06 1 (21) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 6 februari 2006 kl 16.00 17.10 Paragrafer 49-64 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén m Annette Eiserman-Wikström

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2006-03-29 20 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.30 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Margaretha Schneider (m) Inga-Lill Gustavsson (c) tj ers Björn Jonasson

Läs mer

Kommunfullmäktige (32) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (32) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2007-03-26 1 (32) Plats och tid Kulturhuset, Mölnlycke, måndagen den 26 mars 2007 kl 1900 23.20 Paragrafer 47-70 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens 30-37 2 30 Tillsynsplaner för serveringstillstånd, försäljning av receptfria läkemedel och försäljning av tobak och folköl...5 31 Ansökan om serveringstillstånd - Åkantens restaurang och

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-03-05 1 (29)

Kommunstyrelsen 2007-03-05 1 (29) Kommunstyrelsen 2007-03-05 1 (29) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 5 mars 2007 kl 16.00 20.45 Paragrafer 71-93 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson m Kersti

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-05-22 1 (20) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige 2006-05-22 1 (20) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2006-05-22 1 (20) Plats och tid Föreningsgården, Rävlanda, måndagen den 22 maj 2006 kl 19.00 21.30 Paragrafer 74-87 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

A/^A-/ C\/ [1//\A/ C EvaRydén. S Anna Palmér, $$ 326-331 V Kerstin Sandberg, tj ers $ 325 S Thomas Gustafsson, tj ers S Siw Hallbert

A/^A-/ C\/ [1//\A/ C EvaRydén. S Anna Palmér, $$ 326-331 V Kerstin Sandberg, tj ers $ 325 S Thomas Gustafsson, tj ers S Siw Hallbert HÄRRYDA KOMMUN SAM MANTRADES PROTOKOLL 2015-1 l-09 I (8) Plats och tid Paragrafer Beslutande Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 9 november 2015, kl. 16.00-20.00 32s-33r M Per Vorberg, ordf. S Mats Werner

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

Socialnämnden 2014-11-28

Socialnämnden 2014-11-28 Socialnämnden 2014-11-28 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.00, 10.30-11.00 ande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef Christer Eklund, sekreterare

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Kommunstyrelsen 2006-05-02 1 (25)

Kommunstyrelsen 2006-05-02 1 (25) Kommunstyrelsen 2006-05-02 1 (25) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, tisdagen den 2 maj 2006 kl 16.00 20.30 Paragrafer 147-165 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén m Annette Eiserman-Wikström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 3 juni 1998, kl 17.00-17.55 Beslutande Dan-Åke Moberg Sven-Inge Carlsson, tj ers 62-63 Marianne Arvidsson Sofia Lindstrand, tj ers Annica Eriksson Rolf

Läs mer

Protokoll 2013-04-03

Protokoll 2013-04-03 2013-04-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-04-03, klockan 17:00 17:10 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Annica Moberg (S)

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2003-06-03 1(13) Plats och tid: Tekniska kontorets sammanträdesrum kl 15.30-18.00 Studiebesök kl 13.30-15.30 ande: Eva Eriksson (c), ordförande Åke Carlsson (c) Lennart Slättengren (c)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 4 mars 1998, klockan 17.00-17.50 Beslutande Annica Eriksson, ordf Carl-Gustav Thunström Marianne Arvidsson Anette Larsson, tjg ers Åke Sundeqvist, tjg ers Torbjörn

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 8.30-12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Claes Pettersson (S), ordförande Aina Wåhlund (S) Sten Fransson (S) Inger Hjerpe (S) Claes Axelson

Läs mer

Politiska inriktningsmål för folkhälsa

Politiska inriktningsmål för folkhälsa Dnr 2016KS630 078 Politiska inriktningsmål för folkhälsa Förord Med folkhälsa menas den gemensamma hälsan i en avgränsad grupp till exempel invånare i Härryda kommun. Det talas också om folkhälsan på nationell

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens 338-341 2 338 Ansökan om serveringstillstånd - Golden Fish, Alingsås...4 339 Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser - Socialförvaltningens ledningsplan...5

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl

REGISTER. Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl Gullmarssalen, Kommunhuset Forum. Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl REGISTER 1(1) Tid: Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 16.50 Plats: Gullmarssalen, Kommunhuset Forum Dag för justering: Onsdagen den 15 juni, kl. 17.15 Justeringsperson: Ordförande: Sekreterare: Åsa Karlsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (10) Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 08.00-13.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Remco Andersson (FP) Lisa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-09:50 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 09.00-10.50 Beslutande Susanne Stenlund, s Katarina Hansson, s Per Holm, kd Christina Johansson, s Calill Ohlson, m Solveig Samuelsson, s Björn Eriksson, s Ulf

Läs mer

ùæ4/^{^- C Eva Rydén S Ar ra Palmer S Adrian Avdullahu S Siw Hallbert FP Hans Hofflander, tj ers 2014_03_24 KD LeiÊOve Bohlin SD Calle Johansson

ùæ4/^{^- C Eva Rydén S Ar ra Palmer S Adrian Avdullahu S Siw Hallbert FP Hans Hofflander, tj ers 2014_03_24 KD LeiÊOve Bohlin SD Calle Johansson HARRYDA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-03-16 r (12) Plats och tid Paragrafer Beslutande Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 16 mars 2015, kl 16.00-19.05 89-99 M Per Vorberg ordf S Mats Werner M Evalotta

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgith Åhs. Ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Justerande. Bo Bertelsen (ka) BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-11-24 1. Plats och tid Stora Tjörnsalen, 14.00 17.30 Blad Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s), ordf Reidun Lorentzon (kd) vice ordf Benny Andersson

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29 ÖVERKALIX 2018-IO-29 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Måndagen den 29 oktober 2018, kl.09.00-09.30, sammanträdesrum 2, kommunförvaltnihgeri- Mikael Larsson (v) Anne Jakobsson (s) Sarah Karlsson

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-10.40 Beslutande Bo Bergman Lars Hagberg Göran Berglund Lars Rosander Lennart Beijer Övriga deltagande Magnus

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Plats och tid Kommunhuset, Torsås, kl 18.00-19.00 Beslutande Henrik Nilsson-Bokor, S, ordförande Ewy Svensson, M Bernt Nyqvist, S Anita Eriksson, C Lennart

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01 24 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen kl. 19.00-20.25 ande Reino Persson (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordf. Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson, Lena (C) tjg. ersättare

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C)

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C) 1(12) Plats och tid måndagen den 8 april 2019 kl. 11:00 12:20 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Grethel Broman (S) Justeringens plats och tid

Läs mer

20 Upphävande av Tillsyns- och tillståndsnämndens beslut 134/2016 gällande föreläggande om att ta bort byggnad och trädäck på

20 Upphävande av Tillsyns- och tillståndsnämndens beslut 134/2016 gällande föreläggande om att ta bort byggnad och trädäck på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 15 Ärendeförteckning 18 Yttrande till Mark- och miljödomstolen gällande överklagande av beslut om störande växtlighet på 19 Yttrande till Mark- och miljödomstolen

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07 Datum: Onsdagen den 7 november Tid: 08.00 11.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 108-116 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Maria Olegård Ordförande

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunstyrelsen 2007-07-19 1 Plats och tid torsdag 19 juli 2007 kl. 19.00-20.35 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, tisdag 25 augusti 2009 kl 8.30-11.30

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, tisdag 25 augusti 2009 kl 8.30-11.30 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2009-08-25 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee, tisdag 25 augusti 2009 kl 8.30-11.30 Beslutande Yvonne Simonsson (s) ordf Görsev Kaymaz (c) vice ordf Kerstin Sandqvist

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (14)

Sammanträdesprotokoll 1 (14) Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Stadshuset, Ovalen kl. 09:30-12:00 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Nina Bladh Justeringens plats och tid Stab, samhällsbyggnad, 2018-01-18

Läs mer

onsdagen den 21 april 1993, kl

onsdagen den 21 april 1993, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-04-21 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Övriga Justerare Sekreterare Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 21 april 1993, kl

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 87-93 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset Underskrifter Sekreterare Susanne

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2014-06-17 51-62

Protokoll. Socialnämnden 2014-06-17 51-62 Socialnämnden 51-62 2 51 Tillstånd för alkoholservering till allmänheten - Maxi ICA...5 52 Tillstånd för alkoholservering till allmänheten - Sallys Café i Alingsås AB...6 53 Tillfälligt tillstånd för alkoholservering

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, 14.00-16.10 1 (14) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Hans Stifors (PF), tjänstgörande ersättare Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C)

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(10) Plats och tid Kommunhuset, lokal Roten kl. 14.30 16.00 Ajournering kl. 14.45 15.05 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Ersättare och tjänstemän enligt särskild förteckning. Annette Eiserman-Wikström. ... Ilona Martinson. ... Ing-Marie Samuelsson

Ersättare och tjänstemän enligt särskild förteckning. Annette Eiserman-Wikström. ... Ilona Martinson. ... Ing-Marie Samuelsson Kommunstyrelsen 2006-09-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 25 september 2006 Kl 16.00 18.30 Paragrafer 263-280 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén m Annette

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 4-7 2 4 Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd - Harrys Alingsås...4 5 Ansökan om utvecklingsmedel för insatser mot våld i nära relationer...5 6 Ansökan om statsbidrag för verksamhet

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.., KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl 17:15-18:30 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00

Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00 NORRTÄLJE KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRADESPROTOKOLL 2013-03-22 Plats och tid ande Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00 Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef

Läs mer

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-09:15 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Christina Knutsson 67-69,71-76 Gunilla Franklin 70

Christina Knutsson 67-69,71-76 Gunilla Franklin 70 1 Plats och tid Socialförvaltningen, Lokal: Sundborn, kl. 10:00 11:15 ande Ledamöter S Christina Knutsson, ordf Falu kommun 67-69, 71-76 S Joakim Lundgren Smedjebackens kommun C Kjell Andersson Gagnefs

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-06-16. Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-06-16. Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Socialtjänsten, kl 16.00-17.30 ande Bengt Andersson (C), ordförande Per Gren (S), vice ordförande Kjell-Åke Johansson (KD) ersätter Barbro Lund (KD) Siw Malmsten (FP) Inger Strand (FP) Tomas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2019-06-17 1 () Plats och tid Kommunhuset, KS-salen klockan, 12.45 13.15 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Catarina Pettersson (S) Anna Gunstad Bäckman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (5) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-01-25 Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 januari 2012, kl. 08.00-12.20 Beslutande Anders Berngarn (M)

Läs mer

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7)

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), 1:e vice ordförande Armin von Hove (M) Pär

Läs mer

Mjölby Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KS 114. Information angående remissvar på översiktsplaner för vindkraft från Ödeshög och Vadstena kommuner

Mjölby Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KS 114. Information angående remissvar på översiktsplaner för vindkraft från Ödeshög och Vadstena kommuner Kommunstyrelsen 2009-08-19 1 (7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 14:00-16.15 Beslutande Monika Gideskog, M Carina Johansson, FP Birgitta Engholm, M Ingemar Nycander, C Håkan Wass, KD Carina Jönsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2009-04-29 Sid 35 Instans Socialnämnden Plats och tid Socialkontorets sammanträdesrum, kl 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bertil Nilsson (M), ordförande Björn

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup. Britt-Marie Pettersson Christine Edenbrandt Lennart Eriksson Susanne Berg Catharina Göransson-Lundberg

Sammanträdesrum Önnerup. Britt-Marie Pettersson Christine Edenbrandt Lennart Eriksson Susanne Berg Catharina Göransson-Lundberg Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Sammanträdesrum Önnerup Tid Torsdagen den 1 mars 2012, kl. 08.30-12.00 Ajourering kl. 10.45-11.15 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) Göran Tufvesson (M) Lena Forsberg

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet.

Socialnämnden (10) Melleruds kommunkontor senast den 16 januari 2015, klockan samt 8 justeras omedelbart vid sammanträdet. Socialnämnden 2015-01-12 1(10) Tid och plats Måndadagen den 12 januari 2015, klockan 08.30 11.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Christina Andersson (C) Karin Nodin (C)

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 14 Plats och tid Vetab, Vetlanda måndagen den 21 oktober kl 13.15-16.30 ande Anders Palmengren (s) ordf Ingvar Johansson (c) v ordf Monica Johansson (s) Tommy Truedsson (s) Eva Kabanda Gustavsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2018-09-17, kl. 18:34-19.27 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Alf Michelsen (M) Lennart Månsson (M) Rune Netterlid (S) Monica Thomhave

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2007-12-19 135 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.30 Beslutande Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie Nyberg

Läs mer