Projekt Nationella Föreskrifter. Preliminärt förslag till nytt tillsynssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Nationella Föreskrifter. Preliminärt förslag till nytt tillsynssystem"

Transkript

1 Projekt Nationella Föreskrifter Preliminärt förslag till nytt tillsynssystem 1 (19)

2

3 Projekt Nationella Föreskrifter Preliminärt förslag till nytt tillsynssystem Av J Borgman, M Bergström, T Olsson Innehåll sida Inledning 4 Berört tonnage 5 Nuvarande certifikat 6 Nuvarande tillsynssystem 7 Ändringsförslag till nytt tillsynssystem 8 Egenkontrollens inverkan på myndighetens resurser 13 Jämförelse av skandinaviska länders tillsynssystem 14 Övriga rekommendationer 17 3 (19)

4 Inledning Denna rapport lämnar ett preliminärt förslag till nytt svenskt tillsynssystem för fartyg som inte omfattas av internationella regler. Inför projektarbetet så har arbetsgruppen besökt sjöfartsadministrationerna i Finland, Danmark och Norge för att få ta del av deras erfarenheter i tillsynen av sina nationella handelsflottor. Närmare beskrivning av de olika ländernas administrationer och tillsynssystem återfinns sist i rapporten. Förslaget om nytt svenskt tillsynssystem är en kombination av dessa länders egna system men det går betydligt längre i införandet av egenkontroll för de olika fartygstyperna. För vidare information se tillsynsmatris och kommentarer till tillsynsmatris slutet i av rapporten. Förslaget till det nya tillsynssystemet innefattar även förslag om ändringar och tillägg av tillsynsdokumentation, d.v.s. avrapportering över tillsyn. Rapporten tar inte upp de ekonomiska verkningarna för Transportstyrelsen som införandet av det nya tillsynssystemet skulle kunna innebära. Detta är en fråga för ledningen som har att avgöra hur avgifterna ska se ut om man väljer att införa det föreslagna systemet. En redovisning av antalet timmar, som teoretiskt skulle kunna sparas om egenkontroll införs enligt föreslagen modell, är upprättad som en information och återfinns i slutet av rapporten. 4 (19)

5 Berört tonnage Lastfartyg Lastfartyg på internationell resa som är 500 brutto eller mer omfattas av kraven i den internationella sjösäkerhetskonventionen (SOLAS). Nya lastfartyg på internationell resa med en längd av 24 meter eller mer, samt existerande lastfartyg på internationell resa som är 150 brutto eller mer, omfattas även av den internationella lastlinjekonventionens (ICLL) krav. Utgångspunkten för projektets regelarbete avseende lastfartyg bör således utgöras av de fartyg och sakområden som inte är internationellt reglerade enligt ovan. Passagerarfartyg Passagerarfartyg på internationell resa omfattas av kraven i SOLAS. Nya passagerarfartyg på internationell resa som är 24 meter eller mer, samt existerande passagerarfartyg på internationell resa som är 150 brutto eller mer, omfattas även av lastlinjekonventionens krav. Nya passagerarfartyg på inrikes resa, samt existerande passagerarfartyg på inrikes resa som är 24 meter eller mer, omfattas av EU-direktivet 2009/45/EG om säkerhetsbestämmelser och säkerhetsnormer för passagerarfartyg, under förutsättning att dessa fartyg inte uteslutande används i fart område E. Utgångspunkten för projektets regelarbete avseende passagerarfartyg bör således utgöras av de fartyg och sakområden som inte är internationellt reglerade enligt ovan. Fiskefartyg Fiskefartyg med en längd av 24 meter eller mer omfattas av EU-direktivet 97/70/EG om säkerhetsregler för fiskefartyg. Utgångspunkten för projektets regelarbete avseende fiskefartyg bör således utgöras av de fartyg och sakområden som inte är internationellt reglerade enligt ovan. 5 (19)

6 Fritidsfartyg Fritidsfartyg med en längd mellan 2,5 24 meter omfattas av EU:s fritidsbåtsdirektiv 94/25/EG. Direktivet ställer omfattande krav på att tillverkaren (eller den som sätter en fritidsbåt på marknaden) ska kunna intyga att fartyget uppfyller väsentliga säkerhetskrav enligt direktivet. Utgångspunkten för projektets regelarbete avseende fritidsfartyg bör således utgöras av de fartyg och sakområden som inte är internationellt reglerade enligt ovan. Nuvarande certifikatskrav Fartcertifikat Ett fartcertifikat ska visa att ett fartyg vid tillsyn har befunnits sjövärdigt. Sverige har valt en certifikatsgräns på 20 brutto för yrkesfartyg som inte är passagerarfartyg. För passagerarfartyg finns ingen undre gräns. Fritidsfartyg behöver ha fartcertifikat endast om bruttodräktigheten är minst 100. Fribordscertifikat Ett fribordscertifikat är ett bevis om att ett fartygs fribord har fastställts efter tillsyn och att fribordsmärken har satts fast på fartygets sidor på ett riktigt och varaktigt sätt. Yrkesfartyg vars bruttodräktighet är minst 20 ska ha ett fribordscertifikat. För fritidsfartyg finns inget sådant krav. Passagerarfartygscertifikat Ett svenskt passagerarfartyg ska ha ett passagerarfartygscertifikat. Vid utfärdandet av passagerarfartygscertifikat ska det högsta tillåtna antalet passagerare bestämmas så att säkerheten för passagerarna är betryggande. Ett passagerarfartyg får inte medföra fler passagerare än som anges i passagerarfartygscertifikatet. 6 (19)

7 Nuvarande tillsynssystem Allmänt Sveriges tillvägagångssätt att bedriva tillsyn av den nationella flottan skiljer sig i princip inte från den modell som styr tillsynen av den internationella handelsflottan utan får i stället sägas vara en konstruktion av denna. Varje objekt som omfattas av krav på certifikat kontrolleras med förutbestämda intervall (periodisk tillsyn) beroende på fartygstyp och användningsområde. Utöver detta så utförs även tillsyn mellan de periodiska kontrollerna i form av SE-besiktningar. Som bevis på genomgången tillsyn med godkänt resultat utfärdas certifikat gällande i högst fem år med mellanliggande tillsyn i månad 24 till 36. Fördelar och nackdelar med nuvarande tillsynssystem Fördelar : Man har i stort uppnått det tidigare politiska målet om nollvisionen inom transportslaget. Även om redaren inte har en väl utbyggd organisation inom sjösäkerhetsarbetet så kan man ändå uppnå tillfredställande resultat ur sjösäkerhetssynpunkt genom frekvent närvaro av inspektörer. Genom fartygsinspektörens närvaro säkerställer man tillräcklig kvalité i sjösäkerheten på respektive fartyg trots att inget av dessa är byggda till en gemensam standard. Nackdelar: Tillsynssystemet är mycket resurskrävande för myndigheten. - Genom antalet besök som måste utföras på respektive objekt. - Genom marknadens svårigheter att anpassa sig till periodiciteten i systemet vilket tenderar att myndigheten måste ta på sig samordningen. - Genom avsaknad av lokal representation från myndigheten skapar man återkommande långa ledtider för respektive förrättning. Det kan bli en kritisk faktor om myndigheten inte klarar av att upprätthålla tillräckligt många kompetenta fartygsinspektörer, med följden att vissa fartyg inte får besiktning eller att besiktningen i sig inte utförs på en kvalitetsmässigt acceptabel nivå. 7 (19)

8 Myndigheten tar på sig ansvaret för att fartyget under förrättning genomgått kontroll i alla föreskriftsmässiga delar genom att själv utföra kontrollen med påföljden att redarens kompetens inom sjösäkerhetsarbetet och arbetsmiljöarbetet riskerar att inte utvecklas. Tillsynsmodellen försvårar för myndighetens möjligheter att fokusera tillräckligt på andra arbetsuppgifter med krympande resurser. Ändringsförslag avseende reglering och tillsyn av nationellt tonnage Bakgrund Utgångspunkten för projektets förslag är att all kommersiell sjöfart i nationell trafik ska regleras. Transportstyrelsens tillsynsansvar omfattar i princip alla fartyg som används till sjöfart. I praktiken utövar Transportstyrelsen idag en mycket begränsad tillsyn på fartyg som inte omfattas av krav på certifikat. Tillsynen begränsas till inspektions verksamhet när detta är på kallat. Inspektionerna innehåll begränsas starkt av att fartygen inte omfattas av ett övergripande författningskrav. Ett mycket stort antal fartyg, (ca 1350 st under 20 brutto), används således till passagerarbefordran och godstransport utan att underkastas någon periodisk tillsyn, vilket är såväl ett säkerhetsmässigt som konkurrensmässigt problem. Transportstyrelsen föreslås därför att utöka sin kontroll av fartyg som inte omfattas av certifikatsplikt. 8 (19)

9 Ett nytt tillsynssystem TS 1:a besiktning (nybyggnad, ombyggnad, inflaggning) Kontrollföretag/TS Periodisk tillsyn Egenkontroll Årlig självdeklaration Passagerarfartyg (D-E) X 1/5år (2/5år > 15år) 1/5år ( > 15 år) X Passagerarfartyg (A-C) Övriga handelsfartyg 0-15m Övriga handelsfartyg 15- X 5/5år 2/5år X X 1/5år 1/5år X Fritidsfartyg 24m- X 1/5år Det föreslagna tillsynssystemet innebär följande förändringar - Att införa beslut om tillsyn som ersätter Tillsynsboken. - Att införa besiktningsintyg som ersättning för periodiska certfikat. - Att införa årlig självdeklaration för vissa fartyg. - Att införa ett tillsynssystem som är baserat på mellanliggande periodisk egenkontroll och årlig självdeklaration utom för fartyg med årlig tillsyn och fritidsfartyg. - Att införa ett tillsynssystem för fartyg, utom passagerarfartyg, mellan 0 och 15 meter som är helt baserat på egenkontroll. - Ersätta ett antal idag gällande förrättnings arter för de aktuella fartygen genom att införa en gemensam typ av periodisk förrättnings art. - Att slå samman SE-besiktning, underhållssystem, rapportformulär. - Att införa närvaroplikt av redare vid tillsyn. - Att SE-besiktning utförs som egenkontroll. - Att införa direktrapportering av egenkontroll i SITS. 9 (19)

10 Beslut om tillsyn istället för Tillsynsbok. Det föreslås att ett beslut om tillsyn införs innan man certifierar fartyget för första gången eller om förhållanden som påverkar användningen av fartyget inträffar. Genom införande av funktionsbaserade krav så ökar även kraven på hur man dokumenterat godkännandet av fartyget då man nu öppnar upp för alternativa lösningar på ett annat sätt. Detta ställer även högre krav på den som ska utföra tillsynen. Beslutet är tänkt att innehålla uppgifter på vilka grunder man accepterat fartyget, dess utrustning, konstruktion och användande, dessa uppgifter, delvis, återfanns tidigare i fartygens Tillsynsbok. Dessa uppgifter återfinns delvis idag i SITS. Systemet behöver dock göras tillgängligt för redaren och revideras i viss omfattning för att utgöra ett fullgott stöd. Beslut om tillsyn är tänkt att följa fartyget livet ut om ingen förändring sker. Besiktningsintyg i stället för periodiska certifikat De periodiska certifikaten föreslås bytas ut mot besiktningsintyg. De för fartygstypen aktuella certifikat föreslås utfärdas en gång och gäller fortsatt tillsammans med det periodiska besiktningsbeviset och den periodiska självdeklarationen. Besiktningsformuläret, som även utgör besiktningsbevis för respektive fartyg, ska omfatta alla de krav som det enskilda fartyget ska uppfylla vid respektive periodisk besiktning. Förslaget innebär att de olika förrättningsarter som fartygsinspektören nu måste lägga in i SITS (fribord, fart, säkerhetsorganisation, sjöarbetsförrättning mm) utgår för det nationella tonnaget och ersätts med en enda förrättningsart som innehåller samma aktiviteter som ovanstående förrättningar. Det pågår även ett projekt rörande hanteringar av förrättningskvitton och förelägganden som berör ovan angivet förslag, varför projektet avser att beakta de synpunkter som framkommer där. 10 (19)

11 Årlig självdeklaration på alla fartyg utom passagerarfartyg i fartområde A-C och fritidsfartyg över 24 meter. Projektet föreslår att införa krav på årlig självdeklaration under de år inte periodisk besiktning inte utförs. Avsikten med självdeklarationen är att den ska utgöra ett stöd för redaren i sin egenkontroll. Deklarationen är tänkt att inskränka sig till kontroll av utrustning och kritiska system i fartyget. Den ska undertecknas av befälhavaren och förvaras ombord. Mellanliggande egenkontroll för alla fartyg utom passagerarfartyg i fartområde A-C och fritidsfartyg över 24 meter. Rapportformuläret som utgör besiktningsbeviset ska redovisas direkt in i SITS. Endast egenkontroll i intervallet 0-15 meter utom för passagerarfartyg. Genom att regleringen för yrkesfartyg, med undantag för passagerarfartyg, utsträcks från 20 brutto ned till 0 meter, så kommer det tillsynspliktiga antalet fartyg att öka kraftigt. Mot bakgrund av hur många fartyg som faller in under denna kategori kommer det inte heller i fortsättningen att vara möjligt för myndigheten att utföra tillsynen på dessa fartyg enligt nuvarande tillsynsmodell. Tillsynen föreslås därför i stället att ske genom ett egenkontrollsystem samt stickprovskontroller från myndighetens sida. Här föreslås införandet av en deklaration där redaren själv, med periodiska tidsintervaller, intygar att fartyget är i behörigt och sjövärdigt skick. Deklarationen som baseras på regelverket för dessa fartyg utformas så att den tydliggör kravbilden och underlättar genomgången av fartyget och dess utrustning. Ett tolkningsdokument baserat på THB kommer också att tas fram och finnas tillgängligt på Transportstyrelsens webbplats. På detta sätt tydliggörs kraven, vilket ytterligare underlättar efterlevnaden och i förlängningen medför en högre säkerhetsnivå för dessa fartyg. En effektiv egenkontroll säkerställs genom att redare och befälhavare, med stöd av en sammanhållen och överskådlig reglering, har god kännedom om de krav som ställs på utrustningen ombord samt dessutom ges verktyg för att på ett enkelt sätt kunna kontrollera att utrustningen uppfyller de ställda kraven. 11 (19)

12 SE-besiktning, underhållssystem, rapportformulär. Det föreslås att de olika förrättningsarterna slås ihop till en gemensam förrättning med ett gemensamt rapportformulär som täcker in de olika aktiviteterna. SE-besiktning tillsammans med övriga rapportformulär utgör ett komplett anpassat underhålls system för det enskilda fartyget Anledningen till införandet av SE förrättningsarten var att dels få ordning på vilka delar i respektive fartyg som periodiskt skulle kontrolleras men även för att ge redare som inte omfattas av internationella krav på ISM med tillhörande krav på underhållssystem, tillgång till ett enkelt överskådligt system. Förrättningsarten är numera införd på samtliga nationella fartyg som inte har klass. Förrättningen stöds även av THB aktiviteter för samtliga ingående objekt. Det är projektets uppfattning att aktuella rapportformulär tillsammans med SE-besiktningsformuläret är tillräckligt bra ur kvalitetssynpunkt och ska utgöra det lägsta kravet på underhållssystem för samtliga certifikatspliktiga fartyg i nationell sjöfart. Ovan sagt så finns det inget som hindrar en redare i nationell trafik att ha andra system för sitt underhåll av fartyget men det föreslagna egenkontrollsystemet baseras på att redaren ska inrapportera aktiviteterna i de redan befintliga rapportformulären direkt in i SITS. Redaransvar vid besiktning Krav på redarens närvaro vid tillsynen bör införas. Det har blivit allt vanligare att redaren/befälhavaren inte är tillgänglig vid tillsynsförrättningar. Förslaget innebär att redaren får ta på sig ett tydligare ansvar för att fartyget upprätthåller sin standard. Dessutom är det i samtalet med redaren som man kan bilda sig en uppfattning om säkerhetskulturen ombord på fartyget. SE-besiktning utförs som egenkontroll. I samband med att det föreslagna tillsynssystemet sätts i drift föreslås även att SE-besiktning utförs som egenkontroll. Förslaget innebär att stödet i form av THB måste revideras och ges en mer instruktiv karaktär. 12 (19)

13 Direktrapportering av egenkontroll i SITS. Det är projektets uppfattning att genom att införa ett krav om att redaren ska inrapportera direkt in i myndighetens datasystem, SITS, vid mellanliggande besiktningar och SE- besiktningar, så undviks en stor mängd administrativt arbete. SITS behöver därför uppgraderas för att ge signal om när en inrapportering inte är utförd inom föreskriven tid. Egenkontrollens inverkan på myndighetens resurser Förrättnings tider avseende nationella fartyg under 500 brutto med nuvarande tillsynssystem (tiderna hämtade ur SITS och representerar tidsperioden ): Typ av fartyg förrättningstid restid Passagerarfartyg Övriga fartyg Totalt Sammanräkningen ger totalt cirka timmar. Den stora bulken av passagerarfartyg är fartyg som går i fart område E med nationella certifikat med mellanliggande besiktningar. Övriga fartyg går i mer spridda fart områden men har endast mellanliggande besiktningar. Föreslagen egenkontroll vid mellanliggande besiktningar och SEbesiktningar skulle i bästa fall medföra en halvering av antalet timmar. Det är emellertid inte realistiskt då tid även kommer att gå åt till rådgivning, förfrågningar, tvingande besiktningar etc. Trots det innebär det en kraftig reducering av insatstiderna för segmentet. För att uppnå de förväntade reduceringar av insatser från myndighetens sida så har projektet identifierat ett behov av en översyn av funktionerna i SITS då det är det helt avgörande att kontrollerna kan rapporteras in direkt av redaren i myndighetens system utan att inspektörerna måste göra handpåläggning. 13 (19)

14 Jämförelse av skandinaviska länders tillsynssystem Aktivitet Finland Danmark Norge Sverige Regelverk omfattning Tillsyn av myndigheten Omfattning av delegerad tillsyn till privata aktörer som klass eller av myndigheten andra godkända företag. All kommersiell sjöfart inkl uthyrning av fritidsbåtar Ja men vissa fartygstyper är delegerade Lastfartyg för max 12 passagerare. Handelsfartyg under 15 m. Handelsfartyg Årlig och förnyad besiktning under 24 m Skeppsmätning. Delar av tillsyn som bottenbesiktningar, radio, tryck bärande anordningar e t c. All kommersiell sjöfart men även andra flytande anordningar Ja men vissa fartygstyper är delegerade Fiskefartyg upp till 15 m. Periodisk tillsyn på fiskefartyg upp till 24m. Skeppsmätning. Nybyggnation av GRP fartyg Totalt 17 områden är delegerade exempel är livflottar, radio, tryck bärande anordningar, bottenbesiktningar krängning och vägningar e t c. Egenkontroll Nej Mellanliggande besiktningar på fiskefartyg upp till 24 m. Årliga självdeklarationer på fiskefartyg. Mellanliggande besiktningar på lastfartyg. All kommersiell sjöfart Ja men vissa fartygstyper är delegerade Periodiska besiktningar av lastfartyg mellan 15m (och/eller 50 brutto) upp till 24 m Fiskefartyg från 10,67 m upp till 15m. Delar av tillsynen som radio, tryck bärande anordningar, skeppsmätning, stabilitet under 15 m e t c. Avser att delegera ut tillsynen av lastfartyg mellan 8 m och 15 m till privata aktörer. På fiskefartyg mellan 10,67 m och 15 m ska egenkontroll föregå besiktning av fartyget Lastfartyg för max 12 passagerare och som inte går i linjebundentrafik. All kommersiell sjöfart reglerad utom last och övriga fartyg på 0 till 20 brutto. Ja Delar av tillsynen som skrov, maskineri samt el för klassade fartyg, tryck bärande anordningar, radio, lyftinrättningar e t c. Nej Delegations ordning Ja. Myndigheten är den som meddelar kraven på aktörerna och godkänner desamma. Ja. Myndigheten är den som meddelar kraven på aktörerna och godkänner desamma. Ja. Myndigheten är den som meddelar kraven på aktörerna och godkänner desamma. Man ställer krav på ledningssystem. Nej. 14 (19)

15 Kommentarer till matris över de skandinaviska ländernas tillsyn över det nationella tonnaget. Gemensamt för länderna är att man har infört olika typer av delegering eller kombination av dem. Danmark har infört egenkontroll vid mellanliggande besiktningar upp till 24 meter för fiskefartyg medan Finland har en delegation till privat aktör som kan utföra förnyad besiktning för fiskefartyg upp till 24 meter. Norge har ett antal s k Kontrollföretag som utövar tillsyn på fiskefartyg från 8 meter upp till 15 meter. Det som möjligen oroar var de signaler som vi mottog om egenkontrollen speciellt från Norges sida men även från Danmark i viss mån. Man anser inte att redarna i det aktuella segmentet inser allvaret i egenkontrollen. Det kan vara nödvändigt av införande av klara regler för påföljder om man inte sköter sin kontroll. Inget av de tillfrågade länderna kan sägas ha full kontroll på sin tillsynspliktiga flotta. Norge var bekymrade över en i stort obefintlig kontroll på s.k. charterfartyg och RIB-båtar. Problemen härrör från hur registreringsplikten är upplagd. Finland har liknande problem med fartyg under 15 meter. Avslutningsvis så kan vi även konstatera att traditionsfartygen behandlas olika. Finland kommer sannolikt lämna Wilhelmshavens MOU då man ser sina fartyg som SPS fartyg och besiktigar utefter detta. Norge håller på och utarbetar en föreskrift som tar sikte på funktionskrav och operativa krav för deras s k bevarandevärdiga fartyg. Danmark för en liknande tillsyn som Norge. 15 (19)

16 Skandinaviska grannländers tillsynsorganisation Finland Har ett system av totalt 9 kontor spridda och jämt fördelade över landet. Ca 40 egna inspektörer. Har delegation till ca 66 personer/företag som kan utföra vissa tillsynsuppgifter som myndigheten delegerat. Finlands nationella fartygsflotta under tillsyn är ca 1500 fartyg. Danmark Har ett system med regioner, nord och syd samt huvudkontor, framgår inte var respektive inspektör är placerad men en gissning är att man har en täckning av 6 kontor geografiskt runt om i landet. Är 66 inspektörer. Viss delegering inom fisket till privata företag/personer. Även viss delegering av andra fartyg, traditionsfartyg. Nybyggnad av GRP fartyg. Krav om egenkontroll inom fisket. Norge Har ett system av totalt 18 kontor spridda från norr till söder. Ca 85 egna inspektörer. Ett antal Kontrollföretag har delegation för tillsynsuppgifter inom olika områden. Ca 1600 nationella fartyg under egen certifiering. 16 (19)

17 Övriga iakttagelser och rekommendationer Avförande av monopol på skeppsmätning. Genom att myndigheten har monopol på skeppsmätning så innebär det att vi granskar vårt eget arbete. Skeppsmätningskompetens är en bristvara inom myndigheten och är för närvarande nere på en kritisk nivå. Genom att öppna upp marknaden för skeppsmätning inom segmentet uppnås överensstämmelse med övriga discipliner, dvs. redaren åläggs att redovisa ett underlag för godkännande. Myndighetens nuvarande kompetens inom skeppsmätning bör ges möjlighet att fokusera på kontroll av insända handlingar men även utgöra ett stöd till andra discipliner där mätningens kompetens behövs, exempelvis vid komplicerade stabilitetsutredningar eller gränsdragningar avseende bruttodräktighet. Det bör även övervägas att slopa kravet på anmälan om skeppsmätning som föreligger vid exempelvis nybyggnad. Det är tillräckligt om en redare anmäler sitt nybygge en gång. Båt bevisens utfärdande bör även styras upp då det finns känsliga gränser där det är viktigt att fartygets längdmått är korrekt, exempelvis enligt EUfiskedirektivet. Bemanning/behörigheter Vid de besök som genomförts vid de finska, danska och norska myndigheterna noterades att dessa länder har infört lättnader i utbildningskraven för det aktuella segmentet. Det är projektets uppfattning att en ordentlig genomlysning behöver göras på våra egna regler runt bemanning för att se om vi ligger högt eller lågt i kravbilden i jämförelse med våra grannländer. Projektet menar att detta är en avgörande framgångsfaktor för att göra den svenska flaggan affärsmässigt attraktiv. 17 (19)

18 Delegering av tillsyn Projektet har identifierat ett behov av att utreda hur myndighetens delegation av tillsyn ska vara utformad. Det bör övervägas att införa en delegationsordning vid myndigheten. Det finns ett antal områden där man behöver reglera olika aktörer. Exempelvis finns idag inga kompetenskrav vid besiktning av brandsläckningsanordningar ombord på fartyg, tjockleksmätning av skrov mm. En kartläggning avseende myndighetens delegation har nyligen avslutats och en rättsutredning angående delegering av tillsyn av lyftanordningar och servicestationer för livflottar är pågående. Projektet anser att myndighetens tillsynsdelegation måste utredas ytterligare. En rimlig målsättning torde vara att tillsynsuppgifter delegeras till aktörer som har godkänts eller på annat sätt kvalitetssäkrats av myndigheten. Tillsyn inom fart område E Projektet ser behov av att överföra tillsyn av pråmar och övriga fartyg från Arbetsmiljöverket till Transportstyrelsen inom hela E-området. Nuvarande uppdelning av vem som ska utföra tillsyn fungerar inte. Redaren vet inte om det är Arbetsmiljöverket som är tillsynsmyndighet eller om det är Transportstyrelsen. Pråmarna rör sig ofta i olika fartområden vilket innebär att båda myndigheterna ska kontaktas. Samarbetsavtalet med Arbetsmiljöverket rörande samverkan vid tillsyn bör emellertid kvarstå. Historiska fartyg Regler skapas för historiska fartyg som inte används i kommersiell trafik. Tidigare regleringar hade retroaktiva inslag som gjorde att ett antal av de historiska fartygens förmåga att finansiera sin verksamhet försämrades. Fartygen tvingades till omfattande ombyggnader alternativt kraftigt minska sina fartområden. Reglerna för dessa fartyg föreslås omarbetas med utgångspunkten att istället för att kräva konstruktiva förändringar införa operationella begränsningar. 18 (19)

19 Säsongsbetingad trafik Nuvarande regelverk tar inte hänsyn till att en mycket stor del av den tillsynspliktiga flottan används endast under en kort sommar säsong med undantag av utsträckningen av D-området under juni, juli och augusti. Projektet menar att man bör ytterligare överväga lättnader i kraven på dessa fartyg, utrustningsmässigt, kontroll intervaller på viss utrustning mm. 19 (19)

PNF förslag till nytt Tillsynssystem. Möte med referensgruppen i Stockholm , Möte med referensgruppen i Göteborg

PNF förslag till nytt Tillsynssystem. Möte med referensgruppen i Stockholm , Möte med referensgruppen i Göteborg Möte med referensgruppen i Stockholm 2014-09-10, Möte med referensgruppen i Göteborg 2014-09-11 Projektet omfattar alla nationella fartyg, (utom fritidsfartyg under 24 meter), och i de delar de inte omfattas

Läs mer

Projekt Nationella föreskrifter Status mars Mikael Huss

Projekt Nationella föreskrifter Status mars Mikael Huss ! Projekt Nationella föreskrifter Status mars 04 Projektets mål Projektet ska skapa ett samlat modernt nationellt regelverk och ett effektivt tillsynssystem för svenska fartyg som inte omfattas av internationella

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens framställan om ändringar i fartygssäkerhetslagen (2003:364) och fartygssäkerhetsförordningen (2003:438)

Yttrande över Transportstyrelsens framställan om ändringar i fartygssäkerhetslagen (2003:364) och fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Allmänt om projektet Nytt regelverk. Nytt tillsynssystem. Vad händer nu? Funktionskrav, allmänna råd och vägledningar Exempel från regelverket

Allmänt om projektet Nytt regelverk. Nytt tillsynssystem. Vad händer nu? Funktionskrav, allmänna råd och vägledningar Exempel från regelverket Nya nationella föreskrifter Sjöfartsseminarium den 7 april 2016 Innehåll Allmänt om projektet Nytt regelverk Funktionskrav, allmänna råd och vägledningar Exempel från regelverket Nytt tillsynssystem Egenkontroll

Läs mer

Projekt Nationella föreskrifter Referensgruppsmöten

Projekt Nationella föreskrifter Referensgruppsmöten ! Projekt Nationella föreskrifter Referensgruppsmöten Stockholm 2014-09-10 Göteborg 2014-09-11 Program Redovisning av status i projektet " Uppföljning av referensgruppens svar på Enkät 1 och Enkät 2" Utveckling

Läs mer

1 FÖRORD INLOGGNING Logga in som företag Logga in som privatperson NÄR DU LOGGAT IN I EKAN... 6

1 FÖRORD INLOGGNING Logga in som företag Logga in som privatperson NÄR DU LOGGAT IN I EKAN... 6 Innehåll 1 FÖRORD... 3 2 INLOGGNING... 4 2.1 Logga in som företag... 5 2.2 Logga in som privatperson... 5 3 NÄR DU LOGGAT IN I EKAN... 6 4 MINA FARTYG... 7 4.1 Fartygsuppgifter... 8 4.1.1 Ångra inskickade

Läs mer

Ett förändrat tillsynssystem för nationella fartyg. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ett förändrat tillsynssystem för nationella fartyg. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ett förändrat tillsynssystem för nationella fartyg Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 2 februari 2017 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och 1 (6) Utfärdad: x.x.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 15 3 mom. och 18 1 mom. Ändringsuppgifter:

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som 1 (6) Utfärdad: 26.6.2014 Träder i kraft: 1.8.2014 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 15 3 mom. och 18 1 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Regler för nationell sjöfart

Regler för nationell sjöfart Regler för nationell sjöfart NYA REGLER FRÅN 1 JUNI 2017 Nya regler för nationell sjöfart Från och med den 1 juni 2017 gäller nya regler för dig som använder ditt fartyg yrkesmässigt. Reglerna är funktionsbaserade.

Läs mer

Transportstyrelsens tillsyn av fartyg och rederier enligt nationella föreskrifterna. Fartygsinspektör Gustaf Dillner.

Transportstyrelsens tillsyn av fartyg och rederier enligt nationella föreskrifterna. Fartygsinspektör Gustaf Dillner. Transportstyrelsens tillsyn av fartyg och rederier enligt nationella föreskrifterna. Fartygsinspektör Gustaf Dillner. Certifikatspliktiga fartyg fram till 31 mars 2018. o Alla passfartyg o Lastfartyg >

Läs mer

Manual för att skapa ett dokumenterat systematiskt sjösäkerhetsarbete

Manual för att skapa ett dokumenterat systematiskt sjösäkerhetsarbete 1 (5) Manual för att skapa ett dokumenterat systematiskt sjösäkerhetsarbete Samtliga fartyg och rederier som omfattas av Transportstyrelsen föreskrifter och allmänna råd om fartyg i nationell sjöfart,

Läs mer

Fartygssäkerhetslag (2003:364)

Fartygssäkerhetslag (2003:364) Särskilda trafikförfattningar m.m./sjötrafikbestämmelser 1 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens tillämpningsområde [2701] Denna lag gäller alla fartyg som används till sjöfart inom Sveriges sjöterritorium

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 14 oktober 2009. TSFS 2009:109 Utkom från trycket den 2 december

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter för tillsyn;

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter för tillsyn; Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter för tillsyn; beslutade den 24 november 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 Kungl. Maj:ts kungörelse (1954:555) angående mätbrev för

Läs mer

Framställan om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438)

Framställan om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) 1 (9) Upprättad av Mari Karlsson/Christine Vallhagen Sjö- och luftfart Enheten för juridik och internationell samordning om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438) Upphävande av krav på att befälhavaren

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2013:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] SJÖFART

Läs mer

Datum Konsekvensutredning av föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet

Datum Konsekvensutredning av föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet Konsekvensutredning 1 (15) Datum Handläggare Henrik Tunfors Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet Transportstyrelsens förslag: Författningsförslaget

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 22 november 2017. TSFS 2017:105 Utkom från trycket

Läs mer

Projekt Nationella Föreskrifter Referensgrupp Enkät 2 17 april - 2 maj 2014 Resultatredovisning

Projekt Nationella Föreskrifter Referensgrupp Enkät 2 17 april - 2 maj 2014 Resultatredovisning Transportstyrelsen Enkät 2 17 april - 2 maj 2014 Resultatredovisning 1( 21) Projekt Nationella Föreskrifter Referensgrupp Enkät 2 17 april - 2 maj 2014 Resultatredovisning Denna andra enkät syftade till

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för fartyg i nationell sjöfart

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd för fartyg i nationell sjöfart Konsekvensutredning 1 (78) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Katarina Wigler Sjö- och luftfartsavdelningen Stab Sektionen för strategi och utveckling Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Säkerheten på specialfartyg

Säkerheten på specialfartyg 1 (10) Utfärdad: 18.12.2012 Träder i kraft: 1.1.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 22 2 och 6 mom. Ändringsuppgifter: Ny

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till föreskrifter för fartyg i nationell sjöfart

Yttrande över Transportstyrelsens förslag till föreskrifter för fartyg i nationell sjöfart Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Näringsdepartementet RS T. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1088

Post 1 av 1 träffar. Departement: Näringsdepartementet RS T. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1088 Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2003:364 Fartygssäkerhetslag (2003:364) Departement: Näringsdepartementet RS T Utfärdad: 2003-06-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:1088

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillsyn inom sjöfartsområdet

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillsyn inom sjöfartsområdet SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillsyn inom sjöfartsområdet Innehåll FÖRSTA AVDELNINGEN... 1 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Syfte... 1 Tillsynsobjekt... 1 Systemtillsyn...

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet TSG 2012-347 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Transportstyrelsens verksamhet rörande

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet (konsoliderad elektronisk utgåva) SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll FÖRSTA AVDELNINGEN... 1 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Syfte... 1 Tillämpningsområde...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (1988:49); SFS 2001:875 Utkom från trycket den 4 december 2001 utfärdad den 22 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i

Läs mer

TSFS 2018:27 SJÖFART

TSFS 2018:27 SJÖFART SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och tillsyn inom sjöfartsområdet (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde...

Läs mer

TSFS 2011:49 SJÖFART

TSFS 2011:49 SJÖFART SJÖFART Föreskrifter och allmänna råd om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet Innehåll FÖRSTA AVDELNINGEN... 2 1 kap. Inledande bestämmelser...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och tillsyn inom sjöfartsområdet

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och tillsyn inom sjöfartsområdet SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och tillsyn inom sjöfartsområdet Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Fartyg i nationell sjöfart...

Läs mer

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om tillsyn SJÖFS 2008:23

Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om tillsyn SJÖFS 2008:23 Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om tillsyn SJÖFS 2008:23 Innehåll FÖRSTA AVDELNINGEN...1 Syfte...1 Tillsynsobjekt...1 Systemtillsyn...2 Definitioner och förkortningar...2 Undantag...11 Tillstånd

Läs mer

TSFS 2017: SJÖFART UTKAST. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och tillsyn inom sjöfartsområdet

TSFS 2017: SJÖFART UTKAST. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och tillsyn inom sjöfartsområdet SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och tillsyn inom sjöfartsområdet Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 Undantag...

Läs mer

Har meddelandeflagga. Hej! Bifogar remiss av PM Genomförande av EU-direktivet 2016/1629 om tekniska krav för fartyg i inlandssjöfart.

Har meddelandeflagga. Hej! Bifogar remiss av PM Genomförande av EU-direktivet 2016/1629 om tekniska krav för fartyg i inlandssjöfart. Från: Agneta M Karlsson Skickat: den 16 oktober 2017 13:42 Till: Regelrådet; 'sjofart@transportstyrelsen.se'; info@sweship.se; 'info@skargardsredarna.se'; sbf@sjobefal.se;

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om säkerheten på passagerarfartyg i inrikes trafik; beslutade den 9 december 2002. Utkom från trycket den 30 december 2002 SFH 1.1 Sjöfartsverket

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om tillsyn inom sjöfartsområdet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas indelning

Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas indelning Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Skogwik Sjö- och luftfart Infrastrukturenheten Sektionen för sjötrafik Konsekvensutredning gällande ändring av föreskrifter för fartområdenas

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet TSG 2012-347 Konsekvensutredning 1(8) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Transportstyrelsens verksamhet rörande

Läs mer

C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext.

C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext. 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underlag för ratificering av FN:s internationella konvention om kontroll av skadliga påväxthindrande

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Remiss

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Remiss Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4

Läs mer

Till statsrådet och chefen för Näringsdepartementet

Till statsrådet och chefen för Näringsdepartementet SOU 2001:17 Till statsrådet och chefen för Näringsdepartementet Regeringen beslutade den 23 juni 1999 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att göra en översyn av fartygssäkerhetslagstiftningen

Läs mer

Giltighetstid: tills vidare

Giltighetstid: tills vidare 1 (34) Utfärdad: 14.2.2013 Träder i kraft: 1.3.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 43 4 mom., 46 2 mom., 47 2 mom., 48 3

Läs mer

Konsekvensutredning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:12)om navigationssäkerhet och navigationsutrustning

Konsekvensutredning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:12)om navigationssäkerhet och navigationsutrustning 1(6) Konsekvensutredning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:12)om navigationssäkerhet och navigationsutrustning Nuvarande Transportstyrelsen föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 200:02) om bemanning; beslutade den 22 november 207. TSFS 207:04 Utkom från trycket den 0 november 207 SJÖFART Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa 1 (5) Transportstyrelsen Sjöfartsavdelningen Sjöpersonalsektionen 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Signalbokstäver Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare

Läs mer

anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation.

anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation. Trafikutskottets betänkande Vissa anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:10 Vissa

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Föreskrifter om tekniska krav för fartyg i inlandssjöfart direktiv 2006/87/EG och zonindelning Erik Eklund Stf Sjö- och Luftfartsdirektör Europas

Läs mer

beslutade den 21 januari Ändringar införda t.o.m TSFS 2017:44.

beslutade den 21 januari Ändringar införda t.o.m TSFS 2017:44. Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsorganisation på rederier och fartyg som inte omfattas av förordning (EG) nr 336/2006 (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 21 januari 2009. Ändringar

Läs mer

TSS 2011-785 N2011/751/TE REMISSVAR 1(8) Datum Ert datum Handläggare

TSS 2011-785 N2011/751/TE REMISSVAR 1(8) Datum Ert datum Handläggare TSS 2011-785 N2011/751/TE REMISSVAR 1(8) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Transportstyrelsens remissvar avseende inre vattenvägsutredningens betänkande (SOU 2011:4) Genomförande

Läs mer

Remiss Översyn av fartygssäkerhetslagen (SOU 2001:17)

Remiss Översyn av fartygssäkerhetslagen (SOU 2001:17) 1 (7) Johan Franson, 011-19 11 51 2001-04-02 N2000/2435/TP Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss Översyn av fartygssäkerhetslagen (SOU 2001:17) Näringsdepartementet har remitterat rubricerade betänkande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal; SFS 2002:643 Utkom från trycket den 2 juli 2002 utfärdad den 19 juni 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning 1 (5) Transportstyrelsen Sjö- och luftfart 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Registreringsbeteckning Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare Bruttodräktighet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fartyg i inlandssjöfart

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fartyg i inlandssjöfart SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fartyg i inlandssjöfart Innehåll Innehåll... 1 Tillämpning... 1 Definitioner... 2 Utformning, utrustning och användning... 3 Konstruktion,

Läs mer

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart

Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Stefan Eriksson Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av nytryck av TSFS 2014:96 fartyg i inlandssjöfart Transportstyrelsens förslag: Att införliva

Läs mer

Säkerheten på fiskefartyg

Säkerheten på fiskefartyg 1 (6) TRAFI/19281/03.04.01.00/2012 Utfärdad: 20.12.2012 Träder i kraft: 1.1.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 21 3 mom.

Läs mer

SAGIT-konferens VGM - CTU-kod

SAGIT-konferens VGM - CTU-kod SAGIT-konferens 2016-10-25 -VGM - CTU-kod Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Johan Troive Fartygskonstruktion och lastsäkring Sektionen för Sjövärdighet 1 VGM & CTU-kod INNEHÅLL Bakgrund

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.5.2015 COM(2015) 195 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om genomförandet av förordning (EG) nr 789/2004 om överföring av lastfartyg och

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] SJÖFART Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Säkerheten på fiskefartyg

Säkerheten på fiskefartyg 1 (6) TRAFI/19281/03.04.01.00/2012 Utfärdad: x.x.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 21 3 mom.

Läs mer

Svenska registret - nya möjligheter

Svenska registret - nya möjligheter Svenska registret - nya möjligheter Innehållsförteckning Svenska flaggan - konkurrenskraftiga villkor...1 Det svenska registret 2017...2 Inflaggningslotsen...2 Tonnageskatt...3 Kollektivavtal lastfartyg...4

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsorganisation på rederier och fartyg som inte omfattas av förordning (EG) nr 336/2006;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsorganisation på rederier och fartyg som inte omfattas av förordning (EG) nr 336/2006; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsorganisation på rederier och fartyg som inte omfattas av förordning (EG) nr 336/2006; beslutade den 21 januari 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG från <Committee>utskottet för transport och turism</committee>

ÄNDRINGSFÖRSLAG från <Committee>utskottet för transport och turism</committee> 27.9.2017 A8-0165/ 001-023 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-023 från utskottet för transport och turism Betänkande Dominique Riquet A8-0165/2017

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:114) om skrovkonstruktion, stabilitet och fribord;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:114) om skrovkonstruktion, stabilitet och fribord; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:114) om skrovkonstruktion, stabilitet och fribord; beslutade den 11 maj 2011. Utkom från trycket den 1 juni 2011 SJÖFART

Läs mer

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg?

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Nyhet 2007 Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Ny definition av handelssjöfart När det gäller regler om behörighet och bemanning definieras idag handelsfartyg som

Läs mer

Projekt Nationella Föreskrifter Referensgrupp Enkät 1 17 mars - 2 april 2014 Resultatredovisning

Projekt Nationella Föreskrifter Referensgrupp Enkät 1 17 mars - 2 april 2014 Resultatredovisning Transportstyrelsen Enkät 1 17 mars - 2 april 2014 Resultatredovisning 1( 16) Projekt Nationella Föreskrifter Referensgrupp Enkät 1 17 mars - 2 april 2014 Resultatredovisning Denna första enkät syftade

Läs mer

DELRAPPORT 1(39) Datum

DELRAPPORT 1(39) Datum DELRAPPORT 1(39) Handläggare Tomas Åström Sjöfartsavdelningen/tillsynsenheten Delrapport av regeringens uppdrag till Transportstyrelsen att se över förutsättningarna att effektivisera och skapa en större

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.1.2013 COM(2013) 38 final 2013/0020 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om att bemyndiga medlemsstaterna att underteckna, ratificera eller ansluta sig till Kapstadenavtalet

Läs mer

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning Särskilda trafikförfattningar m.m./skeppsmätning 1 Allmänt 1 [1101] Genom skeppsmätning fastställs ett fartygs bruttodräktighet och nettodräktighet. I fråga om svenska fartyg fastställs genom skeppsmätning

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 2007:12 Sjöfartsverkets föreskrifter om bemanning Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...3 Definitioner och förkortningar...4 Bestämmelser om utbildningar och

Läs mer

- inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss. Andrea Ahlberg

- inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss. Andrea Ahlberg - inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss Andrea Ahlberg Vad är International Labour Organization (ILO)? FN:s fackförbund för sysselsättningsfrågor. Bildades 1919 i efterdyningarna till första världskriget.

Läs mer

Är hamnen en fritidsbåtshamn?

Är hamnen en fritidsbåtshamn? Är hamnen en fritidsbåtshamn? Hamnar som inte är enkla förtöjningsplatser eller små bryggor är att anse som en fritidsbåtshamn Inrättad för att ge service till besökande båtar och den är oftast kopplad

Läs mer

Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16

Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16 Yttrande 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2015-03-27 Ju2015/2968/L3 Kopia till Näringsdepartementet Justitiedepartementet Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16 Transportstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 september 2009 B 3472-08 KLAGANDE 1. AK 2. PT Ombud och offentlig försvarare för båda: Advokat BT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114

Läs mer

Åtgärder för förbättrad fartygssäkerhet

Åtgärder för förbättrad fartygssäkerhet Trafikutskottets betänkande Åtgärder för förbättrad fartygssäkerhet Sammanfattning Sjötransporter ingår i EU:s gemensamma transportpolitik och är därför föremål för gemenskapens normgivning. År 1993 antog

Läs mer

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna?

Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Måla båtbotten Du har väl koll på reglerna? Så här får båtbottenfärg användas allmänna regler Under 2014 såldes 56 ton bekämpningsmedel/aktiv substans för användning i båtbottenfärger för fritidsbåtar.

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (6) Datum Diarienummer TSF 2013-53 Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98)

Läs mer

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015.

TSFS 2015:71. beslutade den 24 november 2015. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:98) om brandskydd, branddetektering och brandsläckning på SOLASfartyg byggda den 1 juli 2002 eller senare; Utkom från

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:166

Regeringens proposition 2017/18:166 Regeringens proposition 2017/18:166 Reviderade regler för fartyg i inlandssjöfart Prop. 2017/18:166 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8 mars 2018 Stefan Löfven Tomas

Läs mer

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Innehåll En mycket kortfattad redogörelse för föreskriftsarbetet. Inget

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om

Läs mer

Hamntaxa för Falkenbergs och Glommens hamnar. KS

Hamntaxa för Falkenbergs och Glommens hamnar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-23 154 Hamntaxa för Falkenbergs och Glommens hamnar. KS 2017-278 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning Särskilda trafikförfattningar m.m./skeppsmätning 1 Allmänt 1 [1101] Genom skeppsmätning fastställs ett fartygs bruttodräktighet och nettodräktighet. I fråga om svenska fartyg fastställs genom skeppsmätning

Läs mer

Barlastvattenkonventionen. 8 september Sjöfartsseminarium Henrik Ramstedt

Barlastvattenkonventionen. 8 september Sjöfartsseminarium Henrik Ramstedt Barlastvattenkonventionen 8 september 2017 Sjöfartsseminarium 170309 Henrik Ramstedt Barlastvattenkonventionen Den internationella konventionen för kontroll och hantering av fartygs barlastvatten och sediment

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning av H 14

Konsekvensutredning av H 14 Sida 1 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Boverket Diarienummer 1201-2467/2012 2012-10-23 Boverket oktober 2012 Sida 2 av 10 Konsekvensutredning av H 14 Publikationen kan beställas från: Boverket, Publikationsservice,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet

Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 2 Tillämpningsområde... 2 Definitioner... 2 Allmänt om avgifter... 2 Årsavgift... 2

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Yttrande över förslag till föreskrifter TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt föreskrifter TSFS 2010:102 om bemanning

Yttrande över förslag till föreskrifter TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt föreskrifter TSFS 2010:102 om bemanning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

EG-direktiv om vägars säkerhet. Per Öhgren

EG-direktiv om vägars säkerhet. Per Öhgren Per Öhgren Transportstyrelsen Transportstyrelsens uppgift: Svara för regelgivning, tillståndsprövning och tillsyn inom transportområdet 1 1. EG-direktivets innehåll 2. Förslag till införande i Sverige

Läs mer