C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "C:\Documents and Settings\annjoh01\Lokala inställningar\temporary Internet Files\OLK11\Redovisning av regeringuppdrag - lag och förordningstext."

Transkript

1 1 (6) Sjöfart och Samhälle Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Miljödepartementet Stockholm Underlag för ratificering av FN:s internationella konvention om kontroll av skadliga påväxthindrande system för fartyg. Förslag till ändring i lagen (1980:424) och förordningen (1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg. Med denna skrivelse återkommer Sjöfartsverket med text som ska inordnas under kapitel och i den rapport som Kemikalieinspektionen och Sjöfartsverket överlämnade till regeringen den 8 maj 2002 med en redovisning av regeringsuppdraget att ta fram underlag för ratificering av FN:s internationella konvention om kontroll av skadliga påväxthindrande system för fartyg (AFS-konventionen). Sjöfartsverkets bemyndigande 4 kap. 1 lagen (1989:424) om åtgärder mot förorening från fartyg föreskriver att regeringen eller den myndighet som regeringen utser meddelar föreskrifter om fartygs konstruktion, utrustning och drift för att förebygga eller begränsa förorening samt om certifikat som visar att sådana föreskrifter är uppfyllda. I förarbetena till föroreningslagen (prop. 1979/80:167) sidorna anges att avsikten med lagen är att skapa en ram för framtida tillsynsverksamhet. Vidare anges särskilt avseende 4 kap. 1 att stadgandet medvetet är utformat på ett sådant sätt att lagen ska kunna följa med i utvecklingen (sid 47) och att Sjöfartsverket ska kunna utfärda de föreskrifter som behövs efter det att regeringen beslutat om antagande av en internationell regel. Sjöfartsverket föreskriver om fartygs konstruktion, utrustning, drift, certifikat och andra handlingar med bemyndigande av 4 kap. 1-5 förordningen (1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg. Påväxthindrande system kan vara en del av ett fartygs konstruktion, utrustning eller drift. Påväxthindrande system kan t.ex. vara båtbottenfärger (drift och underhåll), system med elektrisk spänning för att förhindra påväxt Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post NORRKÖPING Slottsgatan hk@sjofartsverket.se

2 2 (6) (utrustning) eller en skrovdesign och skrovyta som försvårar påväxt (konstruktion). Mot bakgrund av detta anser Sjöfartsverket att nuvarande bemyndigande väl täcker de föreskrifter som verket behöver utfärda med anledning av AFS-konventionen. De regler som ska sättas i kraft är alla avsedda att förebygga eller begränsa föroreningar varför nuvarande bemyndigande passar bra även av det skälet. Om verkets uppfattning inte delas föreslår verket att ett särskilt bemyndigande att utfärda föreskrifter om påväxthindrande system på fartyg ska ges i 4 kap. 1 andra stycket lagen om förorening från fartyg Förslag till ändring i lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg (VlfL) Artikel 11.1b (Stickprovskontroller på utländska fartyg) Sjöfartsverket saknar bemyndigande att i enlighet med AFS-konventionen utföra stickprovskontroller av påväxthindrande system på utländska fartyg. Förslag på ändring i 6 kap. 3 VlfL andra stycket: Nuvarande lydelse 6 kap. 3 andra stycket Inspektion I fråga om utländska fartyg som har certifikat som avses i 4 kap. 1 eller motsvarande handlingar som har utfärdats av behöriga utländska myndigheter skall inspektionen begränsas till granskning av dessa handlingar och av handlingar som avses i 5 kap. 1, såvida 1. det inte finns grundad anledning att anta att fartyget eller dess utrustning eller driftförhållanden i väsentliga avseenden avviker från uppgifterna i certifikaten eller handlingarna, eller 2. innehållet i certifikaten eller handlingarna inte är tillräckligt för att bekräfta en misstänkt överträdelse av bestämmelser i denna lag eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av denna lag eller i internationella överenskommelser som är bindande för Sverige. Lag (2001:1294). Föreslagen lydelse I fråga om utländska fartyg som har certifikat som avses i 4 kap. 1 eller motsvarande handlingar som har utfärdats av behöriga utländska myndigheter skall inspektionen, om inte annat följer av tredje stycket, begränsas till granskning av dessa handlingar och av handlingar som avses i 5 kap. 1 samt kontroller av fartygets påväxthindrande system. Sådana kontroller av påväxthindrande system får inte utföras på ett sådant sätt att det inverkar menligt på det påväxthindrande systemet. En inspektion av ett utländskt fartyg får utvidgas om någon av följande förutsättningar är för handen. 1. I de fall det finns grundad anledning att anta att fartyget eller dess utrustning eller driftförhållanden i väsentliga avseenden avviker från uppgifterna i certifikaten eller handlingarna, 2. I de fall innehållet i fartygets certifikat eller handlingar inte är tillräckligt för att bekräfta en misstänkt överträdelse av bestämmelser i denna lag eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av denna lag eller i internationella överenskommelser som är bindande för Sverige. Lag (2001:1294).

3 3 (6) Artikel 11.3 (Varna, avvisa eller förbjuda fartyg att anlöpa svensk hamn) AFS-konventionens parter ska kunna varna, kvarhålla, avvisa eller förbjuda ett fartyg att anlöpa dess hamnar. Sjöfartsverket föreslår att en ny paragraf införs i 7 kap. VlfL med följande lydelse: Har beträffande ett visst fartyg inte fullgjorts vad som föreskrivs om påväxthindrande system med stöd av 4 kap. 1 får Sjöfartsverket, eller annan myndighet som regeringen utser, meddela förbud för fartyget att anlöpa eller avgå från svensk hamn eller från en tilläggsplats inom svenskt territorium. Artikel 12 (Påföljder) 10 kap. VlfL torde motsvara konventionens krav men då EG-kommissionen aviserat att ett förslag på förordning i samma ärende kommer att läggas fram under året bör frågan bevakas för att i möjligaste mån harmonisera påföljderna inom den Europeiska gemenskapen. Sjöfartsverket vill dock i detta sammanhang peka på att till skillnad mot föreskrifter som meddelats med stöd av 7 kap. finns inget ansvar föreskrivet för den som uppsåtligen bryter mot föreskrifter som meddelats med stöd av 4 kap. 1. Sjöfartsverket anser att denna brist borde rättas till i samband med andra ändringar i lagen Förslag till ändring i förordningen (1980:789) om åtgärder mot förorening från fartyg (VlfF) Bilaga 4, regel 1.1 (Besiktning) Fartyg med en bruttodräktighet om 400 eller mer som används i internationell resa ska bli föremål för en första besiktning innan fartyget tas i drift, eller innan det internationella certifikatet för påväxthindrande system utfärdas första gången, samt en förnyad besiktning om det påväxthindrande systemet förändras eller byts ut. Att besiktningen genomförts ska framgå av certifikatet. Sjöfartsverket föreslår att nya paragrafer införs i 6 kap. VlfF: 11a Svenska fartyg som avses i regel 1 i bilaga 4 till den internationella konventionen om påväxthindrande system på fartyg som används i internationell resa skall genomgå sådana besiktningar som anges i 11b och 11c. 11b Innan ett fartyg som avses i 12 sätts i trafik eller innan internationellt certifikat för påväxthindrande system på fartyg utfärdas första gången skall fartyget genomgå en första besiktning.

4 4 (6) 11c Fartyg som avses i 11a skall genomgå en förnyad besiktning inom 60 månader efter den första besiktningen eller närmast föregående förnyade besiktning. 11d Besiktningarna enligt 11b och 11c skall syfta till att säkerställa att fartygets påväxthindrande system inte strider mot föreskrifter som meddelats med stöd av 4 kap. 1. Bilaga 4, regel 1.4 och regel 4 (Ogiltiga certifikat) I enlighet med AFS-konventionen ska det finnas en möjlighet att upphäva certifikat vid underlåtenhet att vidtaga rättelse, om ett fartygs påväxthindrande system inte uppfyller certifikatskraven eller de krav som framgår av konventionen. Certifikat ska förklaras ogiltiga om det påväxthindrande systemet förändras eller byts ut eller om fartyget flaggas in under en annan stats flagg. Förslag på tillägg till 4 kap. 5 VlfF: Nuvarande lydelse 5 För svenska fartyg utfärdas certifikat som avses i 4 kap. 1 lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg och andra motsvarande handlingar av Sjöfartsverket. Sjöfartsverket skall förklara ett sådant certifikat som avses i 2 ogiltigt, om 1. fartyget, dess utrustning eller driftförhållanden har ändrats på så väsentligt sätt att ändringen kan medföra påtaglig risk för förorening, 2. föreläggande som avses i 7 kap. 4 andra stycket lagen om åtgärder mot förorening från fartyg åsidosätts, 3. fartyget inte undergår föreskriven tillsynsförrättning, 4. fartyget har upphört att vara svenskt. Förordning (1996:528). Föreslagen lydelse 4 kap. 5 Fartygs konstruktion, m.m. 5 För svenska fartyg utfärdas certifikat som avses i 4 kap. 1 lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg och andra motsvarande handlingar av Sjöfartsverket. Sjöfartsverket skall förklara ett sådant certifikat som avses i 2 ogiltigt, om 1. fartyget, dess utrustning eller driftförhållanden har ändrats på så väsentligt sätt att ändringen kan medföra påtaglig risk för förorening, 2. föreläggande som avses i 7 kap. 4 andra stycket lagen om åtgärder mot förorening från fartyg åsidosätts, 3. fartyget inte undergår föreskriven tillsynsförrättning, 4. fartyget har upphört att vara svenskt. Förordning (1996:528). 5. fartygets påväxthindrande system har ändrats eller ersatts utan att en besiktning av systemet har gjorts enligt 6 kap. 11a.

5 5 (6) Bilaga 4, regel 2 och 5 (Certifikat och intyg) AFS-konventionens parter ska utfärda certifikat om påväxthindrande system för fartyg med en bruttodräktighet om minst 400 som används i internationell resa. Vidare ska fartyg på minst 24 meter men med en bruttodräktighet understigande 400 medföra ett, av redaren undertecknat, internationellt intyg (declaration) om det påväxthindrande system fartyget har. Förslag på tillägg till 4 kap. 2 VlfF: Nuvarande lydelse Svenska oljetankfartyg med en bruttodräktighet av minst 150 och andra svenska fartyg med en bruttodräktighet av minst 400 som används i internationell resa skall vara försedda med internationellt oljeskyddscertifikat enligt 1978 års protokoll till 1973 års internationella konvention till förhindrande av förorening från fartyg (MARPOL 73/78). Sådant certifikat får utfärdas att gälla högst fem år. Svenska fartyg som avses i regel 2 a) i bilaga IV till MARPOL 73/78 och som används i internationell resa skall vara försedda med internationellt föroreningsskyddscertifikat för toalettavfall. Sådant certifikat får utfärdas att gälla högst fem år. Svenska kemikalietankfartyg som används i internationell resa skall vara försedda med internationellt föroreningsskyddscertifikat för transport av skadliga flytande ämnen i bulk enligt MARPOL 73/78. Sådant certifikat får utfärdas att gälla högst fem år. Förordning (1985:828). Föreslagen lydelse 4 kap. 2 Fartygs konstruktion m.m. Svenska oljetankfartyg med en bruttodräktighet av minst 150 och andra svenska fartyg med en bruttodräktighet av minst 400 som används i internationell resa skall vara försedda med internationellt oljeskyddscertifikat enligt 1978 års protokoll till 1973 års internationella konvention till förhindrande av förorening från fartyg (MARPOL 73/78). Sådant certifikat får utfärdas att gälla högst fem år. Svenska fartyg som avses i regel 2 a) i bilaga IV till MARPOL 73/78 och som används i internationell resa skall vara försedda med internationellt föroreningsskyddscertifikat för toalettavfall. Sådant certifikat får utfärdas att gälla högst fem år. Svenska kemikalietankfartyg som används i internationell resa skall vara försedda med internationellt föroreningsskyddscertifikat för transport av skadliga flytande ämnen i bulk enligt MARPOL 73/78. Sådant certifikat får utfärdas att gälla högst fem år. Förordning (1985:828). Svenska fartyg med en bruttodräktighet av minst 400 som används i internationell resa skall vara försedda med internationellt certifikat om påväxthindrande system enligt den internationella konventionen om kontroll av skadliga påväxthindrande system. Sådant certifikat får utfärdas att gälla högst fem år. Svenska fartyg med en längd om minst 24 meter men med en bruttodräktighet understigande 400 som används i internationell resa skall vara försedda med ett internationellt intyg om det påväxthindrande system fartyget har.

6 6 (6) Sjöfartsverkets nu avgivna redogörelse är inte ett fullständigt förslag på lagoch förordningsändring. Verket avstår bl.a. från att lämna förslag på följdändringar bl.a. i 9 kap. lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg. I handläggningen av detta ärende som har beslutats av generaldirektören Jan-Olof Selén, har deltagit chefsjuristen Gunilla Blomqvist, sjösäkerhetsdirektören Johan Franson, verksjuristen Anna Staaf samt byrådirektörerna Johan Gråberg och Charlotte Ottosson, den senare föredragande. Jan-Olof Selén Charlotte Ottosson Kopia: Näringsdepartementet, Jaak Meri Miljödepartementet, Charlotte Unger Kemikalieinspektionen, Anna Bohman Naturvårdsverket, Jan Christiansson

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag 1 (6) Föreskriftsenheten Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Kristina Nilsson, 011-19 14 71 2003-10-20 N2003/6613/IR Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag att göra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (1988:49); SFS 2001:875 Utkom från trycket den 4 december 2001 utfärdad den 22 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om sjöfartsskydd; beslutade den 22 juni 2004. Sjöfartsverket föreskriver följande med stöd av 3, 4 och 9 förordningen (2004:283) om sjöfartsskydd.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om marin utrustning; SFS 2016:768 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 2 Allmänna bestämmelser Syfte

Läs mer

Fartygssäkerhetslag (2003:364)

Fartygssäkerhetslag (2003:364) Särskilda trafikförfattningar m.m./sjötrafikbestämmelser 1 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens tillämpningsområde [2701] Denna lag gäller alla fartyg som används till sjöfart inom Sveriges sjöterritorium

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Remiss

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Remiss Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

Yttrande angående ändring av vissa delar av förordning (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal

Yttrande angående ändring av vissa delar av förordning (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal 1 (6) Handläggare direkttelefon Fartygsoperativa enheten Ert datum Er beteckning Bo Bergström, 011-19 13 18 2004-01-13 N2003/9163/TP Regeringskansliet Margareta Granborg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2013:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] SJÖFART

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2002:595 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg

Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från fartyg Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2011-12-15 N/2011/7100/TE Näringsdepartementet Transportenheten 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2011:82 Ny lag om åtgärder mot förorening från

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2009:711 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om inrikes transport av förpackat farligt gods till sjöss i fartområde D och E; SJÖFS 2007:21 Utkom från trycket den 1

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 22 november 2017. TSFS 2017:105 Utkom från trycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-05. Vägen till mer effektiva energideklarationer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-05. Vägen till mer effektiva energideklarationer 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Vägen till mer effektiva energideklarationer

Läs mer

Körkortsförordning (1998:980)

Körkortsförordning (1998:980) Körkortsförordning (1998:980) Allm. anm. Följande kapitel har inte tagits in i denna handbok: Kap. 3 (Körkortstillstånd och förlängning av körkortsbehörighets giltighet), kap. 4 (Övningskörning m.m.),

Läs mer

Sjöfartsverkets föreskrifter om ändring i Sjöfartsverket föreskrifter (SJÖFS 2008:5) om farledsavgift;

Sjöfartsverkets föreskrifter om ändring i Sjöfartsverket föreskrifter (SJÖFS 2008:5) om farledsavgift; Sjöfartsverkets föreskrifter om ändring i Sjöfartsverket föreskrifter (SJÖFS 2008:5) om farledsavgift; SJÖFS 2012: Utkom från trycket den december 2012 beslutade den november 2012. Sjöfartsverket föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1990:717) om undersökning av olyckor; SFS 2011:551 Utkom från trycket den 31 maj 2011 utfärdad den 23 maj 2011. Regeringen föreskriver 1

Läs mer

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-08-31 N2017/05438/MRT n.registrator@regeringskansliet.se Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Sammanfattning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 maj 2017 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Johan Obel Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102 04 Stockholm MOTPART Boverket Box 534 371 23 Karlskrona

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den 19 november 2013. Utkom från trycket den 1 december 2013

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2013:455 Utkom från trycket den 12 juni 2013 utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2003R0782 SV 20.04.2009 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 782/2003

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den 1 december 201. TSFS 201:11 Utkom från trycket den 17 december

Läs mer

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika

Lag (1992:860) om kontroll av narkotika Import och exportföreskrifter/läkemedel, narkotika m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [4951] Med narkotika avses i denna lag detsamma som i 8 narkotikastrafflagen (1968:64) (Smugglingslagen m.m. [1710]).

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal; SFS 2002:643 Utkom från trycket den 2 juli 2002 utfärdad den 19 juni 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 9.5.2003 L 115/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 782/2003 av den 14 april 2003 om förbud mot tennorganiska föreningar på fartyg EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Förordning (1994:1830) om införsel av levande djur m.m.

Förordning (1994:1830) om införsel av levande djur m.m. Import- och exportföreskrifter/veterinärkontroll m.m. 1 Inledande bestämmelser 1 [8121] Denna förordning har till syfte att 1. förebygga att smittsamma eller ärftliga djursjukdomar kommer in i landet och

Läs mer

Yttrande: Sårbarhets- och säkerhetsutredningens betänkande Förordning om åtgärder för fredstida krishantering och höjd beredskap (SOU 2001:86).

Yttrande: Sårbarhets- och säkerhetsutredningens betänkande Förordning om åtgärder för fredstida krishantering och höjd beredskap (SOU 2001:86). 1 (5) Sjöfart och Samhälle Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Sven Wingren, 011-19 13 55 2001-11-13 fö2001/2480/civ Regeringen Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande: Sårbarhets-

Läs mer

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen BILAGA 2006-09-14 1 (5) Avdelningen för juridik Staffan Wikell Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen Frågor om godkännande och registrering av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Lars Dahllöf. Lag om vård till asylsökande

Läs mer

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, Fi2009/1252

Angående promemorian Gränsöverskridande fusioner för finansiella företag, Fi2009/1252 YTTRANDE AD 41-216/2009 851 81 Sundsvall 2009-03-03 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M 4639-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; beslutade den 17 april 2015. TSFS 2015:19 Utkom från trycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 9 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 14 oktober 2009. TSFS 2009:109 Utkom från trycket den 2 december

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 6 kap. 1,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-02-16 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Göran Schäder. Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

103 33 Stockholm. EU-kommissionens frågeformulär angående statsstöd till och beskattning av hamnar (N2013/34071MK)

103 33 Stockholm. EU-kommissionens frågeformulär angående statsstöd till och beskattning av hamnar (N2013/34071MK) Sjöfartspolitiska enheten YTFRANDE 1 (6) Handläggare, direkuelefon Ert datum Er beteckning Maria Brunnmyra, +46 10478 49 09 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registrator~regeringskansliet.se barbro.nordskar~regeringskansiiet.se

Läs mer

Ändring i fartygssäkerhetslagen

Ändring i fartygssäkerhetslagen Trafikutskottets betänkande Ändring i fartygssäkerhetslagen Sammanfattning I betänkandet föreslår trafikutskottet att riksdagen antar ändringar i 7 kap. 6 fartygssäkerhetslagen (2003:364) då lagparagrafen

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som 1 (6) Utfärdad: 26.6.2014 Träder i kraft: 1.8.2014 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 15 3 mom. och 18 1 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-11-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ny lag om kontroll av ekologisk produktion Enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (1993:20)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2015:184 Utkom från trycket den 9 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om försäkringsförmedling; SFS 2005:411 Utkom från trycket den 14 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Definitioner 1 I denna

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 12 juli 2006 05-13745/79 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Adrienne Adilz Administrativa avdelningen 08-678 58 90 Vattenfall AB 162

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om

Läs mer

Lag (1964:163) om införande av brottsbalken

Lag (1964:163) om införande av brottsbalken Lag (1964:163) om införande av brottsbalken 1 [1601] Den av riksdagen år 1962 antagna och den 21 december samma år (nr 700) utfärdade brottsbalken ([1001] o.f.) skall jämte vad nedan stadgas träda i kraft

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om växtskydd m.m.; SFS 2006:817 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Syfte m.m. 1 Bestämmelserna i denna

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om register över europeiska grupperingar för territoriellt samarbete; SFS 2009:705 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16

Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16 Yttrande 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2015-03-27 Ju2015/2968/L3 Kopia till Näringsdepartementet Justitiedepartementet Yttrande över Remiss - Avlägsnande av vrak (Ds 2015:16 Transportstyrelsen

Läs mer

Taxa för miljönämndens verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa

Taxa för miljönämndens verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Kommunfullmäktige 2008-10-27 240 556 Kommunstyrelsen 2008-10-13 214 360 Arbets- och personalutskottet 2008-09-15 192 461 Dnr 08.563-041 oktkf10 Taxa för miljönämndens verksamhet enligt lagen om skydd mot

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning;

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; beslutade den 13 maj 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 1 fartygssäkerhetsförordningen (2003:438). TSFS 2009:52 Utkom

Läs mer

Lag om resenärers rättigheter kompletterande bestämmelser (Ds 2013:44)

Lag om resenärers rättigheter kompletterande bestämmelser (Ds 2013:44) Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum 2013-06-28 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Lag om resenärers rättigheter kompletterande bestämmelser (Ds 2013:44) Transportstyrelsen har anmodats att

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:96) om åtgärder mot förorening från fartyg; beslutade den BESLUTSDATUM 20XX. Transportstyrelsen föreskriver med stöd

Läs mer

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation.

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. Senast ändrad 2015-01-12 Kammarkollegiet Permutation av stiftelser Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. En stiftelse är en s.k.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1995:665) om revisorer; SFS 2016:1344 Utkom från trycket den 30 december 2016 utfärdad den 20 december 2016. Regeringen föreskriver 1 att

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:156

Regeringens proposition 2004/05:156 Regeringens proposition 2004/05:156 Åtgärder inom sjöfartsskyddet, m.m. Prop. 2004/05:156 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 19 maj 2005 Göran Persson Ulrica Messing

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-24 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 6 februari

Läs mer

Länsstyrelsen avslår Alf Bengtssons och Bengt Yméns begäran. Överklagandet får gärna skickas per e-post till

Länsstyrelsen avslår Alf Bengtssons och Bengt Yméns begäran. Överklagandet får gärna skickas per e-post till BESLUT 1 (5) Sändlista Begäran om att utlysa föreningsstämma Beslut Länsstyrelsen avslår Alf Bengtssons och Bengt Yméns begäran. Hur beslutet får överklagas Länsstyrelsens beslut kan överklagas skriftligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2010:1065) om kollektivtrafik; SFS 2016:1212 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Insatser inom området Agenda 21 och hållbar utveckling

Insatser inom området Agenda 21 och hållbar utveckling 1 (5) Handläggare direkttelefon Stab Närings- och Sjöfartspolitik Ert datum Er beteckning Charlotte Ottosson, 011-19 13 82 2000-05-18 M2000/2151/Hs Miljödepartementet Urban Boije af Gennäs 103 33 Stockholm

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-20 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Alkolås vid rattfylleri Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning; SFS 1999:133 Utkom från trycket den 23 mars 1999 utfärdad den 11 mars 1999. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 14 november 2008 Nr 685 687 INNEHÅLL Nr Sidan 685 Lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i 2001 års

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ackreditering och teknisk kontroll; SFS 2011:791 Utkom från trycket den 27 juni 2011 utfärdad den 16 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Tillämpningsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2004:988 Utkom från trycket den 23 november 2004 utfärdad den 11 november 2004. Regeringen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till införlivande av IMO-resolution MEPC.248(66) om krav på stabilitetsinstrument för oljetankfartyg

Konsekvensutredning av förslag till införlivande av IMO-resolution MEPC.248(66) om krav på stabilitetsinstrument för oljetankfartyg Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Nicklas Berndtsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för miljö Konsekvensutredning av förslag till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åklagarväsendets behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område Publicerad den 20 november 2018 Utfärdad den 15 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

KLAGANDE Mats Berglund c/o Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED) Hågesta 881 41 Sollefteå. SAKEN Rätt art ta del av allmän handling

KLAGANDE Mats Berglund c/o Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED) Hågesta 881 41 Sollefteå. SAKEN Rätt art ta del av allmän handling KAMMARRÄTTEN FVOA/T Mal nr 2090-14 LJ \J1V1 Avdelning l 2014-10-23 Meddelad i Jönköping l KLAGANDE Mats Berglund c/o Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED) Hågesta 881 41 Sollefteå ÖVERKLAGAT

Läs mer

Remiss Översyn av fartygssäkerhetslagen (SOU 2001:17)

Remiss Översyn av fartygssäkerhetslagen (SOU 2001:17) 1 (7) Johan Franson, 011-19 11 51 2001-04-02 N2000/2435/TP Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss Översyn av fartygssäkerhetslagen (SOU 2001:17) Näringsdepartementet har remitterat rubricerade betänkande

Läs mer

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning Särskilda trafikförfattningar m.m./skeppsmätning 1 Allmänt 1 [1101] Genom skeppsmätning fastställs ett fartygs bruttodräktighet och nettodräktighet. I fråga om svenska fartyg fastställs genom skeppsmätning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel; Utkom från trycket den 14 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ansvar för skada vid sjötransport av farliga och skadliga ämnen Publicerad den 29 november 2018 Utfärdad den 22 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Upprättande,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2003:522 Utkom från trycket den 5 augusti 2003 utfärdad den 24 juli 2003. Regeringen föreskriver i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 2007:12 Sjöfartsverkets föreskrifter om bemanning Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...3 Definitioner och förkortningar...4 Bestämmelser om utbildningar och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-03 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Erkännande och verkställighet av beslut

Läs mer

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning

Förordning (1994:1162) om skeppsmätning Särskilda trafikförfattningar m.m./skeppsmätning 1 Allmänt 1 [1101] Genom skeppsmätning fastställs ett fartygs bruttodräktighet och nettodräktighet. I fråga om svenska fartyg fastställs genom skeppsmätning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning;

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 6 förordningen (2011:811) om ackreditering och teknisk kontroll samt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2009:1369 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och 1 (6) Utfärdad: x.x.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 15 3 mom. och 18 1 mom. Ändringsuppgifter:

Läs mer

Konsekvensutredning - nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter (2012:9) om villkor för miljödifferentierad farledsavgift

Konsekvensutredning - nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter (2012:9) om villkor för miljödifferentierad farledsavgift 1 (5) PM Sjöfartspolitiska enheten Handläggare, direkttelefon Reidar Grundström, +46104784906 2014-09-04 : 14-03030 Konsekvensutredning - nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter (2012:9) om villkor för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2012:7 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om Skatteverkets behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område Publicerad den 20 november 2018 Utfärdad den 15 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS) har med utgångspunkt från myndighetens verksamhetsområde följande synpunkter.

Post- och telestyrelsen (PTS) har med utgångspunkt från myndighetens verksamhetsområde följande synpunkter. Datum Vår referens Sida 2008-12-18 Dnr: 08-12135/60 1(5) Ert datum Er referens N2008/7658/ITP Rättssekretariatet Eva Hallén 08-678 57 86 eva.hallen@pts.se Näringsdepartementet Enheten för IT-politik 103

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2010:1914 Utkom från trycket den 27 december 2010 utfärdad den 16 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M.

KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M. KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M. 1 Hot mot m.m. Hot mot [501] Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot Inledande bestämmelser 1 [501] Denna lag innehåller bestämmelser för genomförande av Världshälsoorganisationens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-03-15. Internationell rättslig hjälp i brottmål

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-03-15. Internationell rättslig hjälp i brottmål 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-03-15 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Nina Pripp. Internationell rättslig hjälp

Läs mer

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning l DOM 2011-12-21 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3220-11 KLAGANDE Ulf Contman Box 7390 103 91 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Transportstyrelsens beslut den 19 september

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tvistlösningsförfarande i ärenden som rör skatteavtal inom Europeiska unionen Publicerad den 15 oktober 2019 Utfärdad den 10 oktober 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer