- inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss. Andrea Ahlberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss. Andrea Ahlberg"

Transkript

1 - inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss Andrea Ahlberg

2 Vad är International Labour Organization (ILO)? FN:s fackförbund för sysselsättningsfrågor. Bildades 1919 i efterdyningarna till första världskriget. Grundidén är att varaktig fred kan endast skapas genom social rättvisa. Arbetet bedrivs i en trepartsstruktur (regeringar, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer).

3 Vad är sjöarbetskonventionen? Ny konvention som ersätter 70 tidigare instrument som reglerar arbetsmiljön till sjöss. (konventioner och rekommendationer) Huvudsakliga syftet är att: - säkerställa att sjömän har anständiga arbetsförhållanden; - skapa lika villkor på marknaden för att uppnå rättvis konkurrens. Förväntas bli den fjärde pelaren i den internationella regelverket om fartyg.

4 Konventionens utformning och innehåll Nytt format i enlighet med SOLAS och STCW. Reglerar följande områden i fem kapitel: 1. Minimikrav för att arbeta på fartyg 2. Anställningsförhållanden 3. Bostäder, rekreationsmöjligheter, mat och förplägnad 4. Hälso och sjukvård, välfärd och social trygghet 5. Uppfyllelse och tillägg. Artiklar, regler och kod. Del A av koden är obligatorisk och del B är rekommenderad att följa.

5 Vilka fartyg omfattas? Artikel II(4) Tillämplig på alla fartyg, offentliga och privatägda, som används i kommersiell verksamhet. Inte tillämplig på: -fiskefartyg - traditionellt byggda fartyg - örlogsfartyg - hjälpfartyg.

6 Möjliga undantag - Artikel II(6) Möjlighet att undanta från tillämpningsområdet: - fartyg om mindre än 200 brutto som endast navigerar i inlandsvatten, vatten inom eller nära skyddade farvatten eller vatten som omfattas av hamnreglering i dagens reglering trafik inom Sverige och utanför kusterna, högst 1 nautisk mil från hamn eller där fartyget kan finna skydd och trafik i Kalmarsund och Öresund samt fart i fartområde D.

7 Vilka personer omfattas? Artikel II(1)(f) Varje person som är anställd, sysselsatt eller arbetar i någon funktion ombord på ett fartyg på vilket denna konvention är tillämplig. Inkluderar även personer som arbetar ombord utan att vara sysselsatta med fartygets framdrivning såsom tex nöjespersonal på kryssningsfartyg eller frisörer (Resolution VII).

8 Ikraftträdande För ikraftträdande krävs 30 ratifikationer som tillsammans representerar 33 % av världens tonnage (beräknat till år 2011). Träder i kraft ett år efter att målet uppnåtts. Ratificerande stater: Liberia, Bahamas, Marshall Islands, Panama, Norge, Bosnien & Hercegovina, Kroatien, Spanien, Bulgarien, Kanada. Rådsbeslutet och direktiv 2009/13/EG.

9 Den svenska inställningen Kommer förmodligen att ratificera konventionen under Att inte göra det skulle innebära ekonomiska och arbetsmässiga nackdelar. Sverige stödjer ILO:s arbete med konventionen ekonomiskt och tekniskt.

10 Vilka är nyheterna? Ett system av certificering av arbetsförhållandena ombord för fartyg om 500 brutto eller mer, i internationell trafik eller som operarer från en hamn eller mellan hamnar i en annan stat, införs. Certfikatet ska åtföljas om en föräkran om överensstämmelse (del I och II).

11 Försäkran om överensstämmelse Del I upprättas av den behöriga myndigheten och ska innehålla info om: - områden som ska inspekters - de nationella föreskrifterna - typspecifika krav på fartyget i enlighet med nationell lagstiftning - likvärdig krav som ställs på fartyget om undtags fran konventionens bestämmelser gjorts - eventuella undantag som den behöriga myndigheten gjort.

12 Försäkran om överensstämmelse Del II upprättas av redarenoch ska innehålla info om: - vad redaren gjort för att uppfylla de nationella föreskrifterna mellan inspektionstillfällena. - det fortgående förbättringsarbetet som förelås.

13 Varför certifiering? Innehav av ett certifikat med åtföljande försäkran om överenstämmelse utgör ett prima facie bevis om att arbetsmiljön ombord överensstämmer med kraven i konventionen. Saknas detta eller det finns grundad anledning att tro att arbetmiljön inte överensstämmer med kraven i konventionen, ska en utökad inspektion genomföras. Alla fartyg som ankommer hamn får inspekteras (Art. V(7)). Mekanism för att uppnå universell ratifikation.

14 Vilka fler nyheter innehåller konventionen som påverkar svenska förhållanden? Nyheter i kapitel I Giltighetstiden på läkarintyg för syn och hörsel sänks från fyra till två år. Praktisk innebörd Ev. ökad kostnad för redaren då läkarintygen behöver förnyas oftare. Ett läkarintyg som upphör att gälla under resa fortsätter att vara giltigt till nästa hamn där undersökning kan genomföras. Underlättar för sjöman och redaren.

15 Kapitel II - arbetsförhållanden Nyheter En kopia på engelska av tillämpliga kollektivavtal ska finnas ombord på fartyg i internationell fart. Praktisk innebörd Kostnad för översättning av tillämpligt avtal för redaren.

16 Kapitel III bostäder, mat m.m. Nyheter Nya fartyg som byggs efter att konventionen trätt i kraft för Sverige ska byggas i enlighet med konventionen. Maten ombord ska anpassas till besättningsmedlemmarnas kulturella och religiösa bakgrund. Praktisk innebörd Nya byggstandarder som man bör förbereda för redan nu. Högre krav på fartygskockar.

17 Fortsättning kapitel III Nyheter Krav på utbildning av fartygskockar och minimiålder för dessa införs sannolikt. På fartyg med en säkerhetsbesättning om 10 eller färre ska alla som hanterar livsmedel ha utbildning i detta Praktisk innebörd Den behöriga myndigheten ska dra upp riktlinjer för vad som krävs för att få ett certifikat som fartygskock. Ev ökade kostnader för arbetsgivaren för utbildning.

18 Kapitel IV Hälso- och sjukvård, social välfärd m.m. Nyheter Sjömän får rätt till akut tandvård Praktisk innebörd Ökade kostnader för redaren. Tiden för redarens ansvar att betala sjuklön förlängs till 112 dagar. Redaren har regressrätt mot försäkringskassan så några ökade kostnader uppstår ej.

19 Fortsättning kapitel IV Nyheter Tiden för redarens ansvar att bestrida kostnader för vård, kost och logi till följd av sjukdom förlängs till 112 dagar. Förslag att socialförsäkringsskyddet för sjömän som är bosatta i Sverige men arbetar på fartyg registrerat utomlands stärks. Praktisk innebörd Redaren har regressrätt mot försäkringskassan så några ökade kostnader uppstår ej. Sjömän som omfattas får rätt till de förmåner som baseras på att Sverige är arbetsland.

20 Kapitel V Uppfyllelse och tillägg Nyheter Praktisk innebörd Sjöarbetscertifikat och försäkran om överensstämmelse med sjöarbetskonventionen införs. Sveriges skyldigheter i fråga om hamnstatskontroller utvidgas. Utökade arbetsuppgifter för behörig myndighet.

21 Kommer konventionen att träda I kraft? Kommer den att nå önskad effekt? Alla ska med! The Committee of Experts. Möjlighet för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer att komma till tals. Flexibilitet - Frivillig del i koden - substantial equivalence (Art. VI(3)) - kollektivavtal. Certifikat och hamnstatskontroll.

22 Ytterligare information Sjöarbetskonventionen - om Sveriges anslutning (SOU 2009:95). Standards/MaritimeLabourC Maritime Labour Convention, 2006, Frequently asked questions. Guidelines for Flag State Inspections and Port State Inspections.

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2013:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] SJÖFART

Läs mer

2006 års sjöarbetskonvention. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

2006 års sjöarbetskonvention. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss 2006 års sjöarbetskonvention Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 6 oktober 2011 Catharina Elmsäter-Svärd Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Sjöarbetskonventionen

Sjöarbetskonventionen Sjöarbetskonventionen om Sveriges anslutning Betänkande av MLC-utredningen Stockholm 2009 SOU 2009:95 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.3.2019 COM(2019) 157 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om framstegen med medlemsstaternas anslutning till Internationella sjöfartsorganisationens internationella

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:35. 2006 års sjöarbetskonvention

Regeringens proposition 2011/12:35. 2006 års sjöarbetskonvention Regeringens proposition 2011/12:35 2006 års sjöarbetskonvention Regeringens proposition 2011/12:35 2006 års sjöarbetskonvention Prop. 2011/12:35 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Instruktion för att fylla i DMLC Part 2

Instruktion för att fylla i DMLC Part 2 1 (7) Upprättad av Sjö- och luftfartsavdelningen Fartygs- och luftfartygsenheten Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping en är till hjälp för fartygets ägare/redare vid ifyllande av DMLC Part 2 Sjöarbetscertifikat

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 22 november 2017. TSFS 2017:105 Utkom från trycket

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal; SFS 2002:643 Utkom från trycket den 2 juli 2002 utfärdad den 19 juni 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

BILAGA. till. rådets beslut

BILAGA. till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.3.2014 COM(2014) 161 final ANNEX 1 BILAGA Förslag till text för ändringarna av koden i 2006 års sjöarbetskonvention som inlämnats till ILO:s generaldirektör för bedömning

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och 1 (6) Utfärdad: x.x.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 15 3 mom. och 18 1 mom. Ändringsuppgifter:

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om säkerheten på passagerarfartyg i inrikes trafik; beslutade den 9 december 2002. Utkom från trycket den 30 december 2002 SFH 1.1 Sjöfartsverket

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som 1 (6) Utfärdad: 26.6.2014 Träder i kraft: 1.8.2014 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 15 3 mom. och 18 1 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 7 februari 2017. TSFS 2017:5 Utkom från trycket den 14 februari

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG från <Committee>utskottet för transport och turism</committee>

ÄNDRINGSFÖRSLAG från <Committee>utskottet för transport och turism</committee> 27.9.2017 A8-0165/ 001-023 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-023 från utskottet för transport och turism Betänkande Dominique Riquet A8-0165/2017

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2013/0285 (NLE) 5.2.2015 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om bemyndigande för medlemsstaterna att

Läs mer

Behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila

Behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila 1 (9) Datum 2014-03-03 Behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila Bakgrund För cirka sex år sedan beslutade det internationella sjöfartsorganet International Maritime Organization (IMO)

Läs mer

Särskilt yttrande. av sakkunnig Kristina Bram

Särskilt yttrande. av sakkunnig Kristina Bram Särskilt yttrande av sakkunnig Kristina Bram Enligt övervakningsdirektivet ska Sverige utse en eller flera myndigheter som ska ha nödvändig sakkunskap och behörighet, vid tidpunkten för verksamheten, att

Läs mer

Instruktion för att fylla i DMLC Part 2

Instruktion för att fylla i DMLC Part 2 1 (8) Upprättad av Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för fartyg och sjövärdighet Sektionen för sjöfartstillsyn en är till hjälp för fartygets ägare/redare vid ifyllande av DMLC Part 2 Sjöarbetscertifikat

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1991L0383 SV 28.06.2007 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 25 juni 1991 om komplettering av

Läs mer

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg?

Nyhet. Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Nyhet 2007 Vad betraktas som affärsmässig sjötrafik? Blir din båt ett handelsfartyg? Ny definition av handelssjöfart När det gäller regler om behörighet och bemanning definieras idag handelsfartyg som

Läs mer

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen)

EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) EUs lagstiftning om personlig skyddsutrustning (PPE) Förordning (EU) 2016/425 (PPE Förordningen) Personlig skyddsutrustning (PPE) Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om utförande av personlig skyddsutrustning

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) Dnr/Beteckning TSF

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (12) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hellgren Sjö- och luftfart Enheten för fartyg och sjövärdighet Sektionen för sjövärdighet Konsekvensutredning av Transportstyrelsens förslag

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:95) om radioutrustning på fartyg;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:95) om radioutrustning på fartyg; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:95) om radioutrustning på fartyg; beslutade den 28 mars 2012. TSFS 2012:26 Utkom från trycket den 18 april 2012 SJÖFART

Läs mer

Yttrande angående ändring av vissa delar av förordning (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal

Yttrande angående ändring av vissa delar av förordning (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal 1 (6) Handläggare direkttelefon Fartygsoperativa enheten Ert datum Er beteckning Bo Bergström, 011-19 13 18 2004-01-13 N2003/9163/TP Regeringskansliet Margareta Granborg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar

Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Övergripande om det svenska genomförandet av inre vattenvägar Föreskrifter om tekniska krav för fartyg i inlandssjöfart direktiv 2006/87/EG och zonindelning Erik Eklund Stf Sjö- och Luftfartsdirektör Europas

Läs mer

Leder internationella konventioner verkligen till en harmonisering av sjörätten? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 29 och 30 november 2016

Leder internationella konventioner verkligen till en harmonisering av sjörätten? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 29 och 30 november 2016 Måns Jacobsson Leder internationella konventioner verkligen till en harmonisering av sjörätten? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 29 och 30 november 2016 Harmonisering av sjörätten historiskt

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om fartygs bemanning och fartygspersonalens behörighet I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning om fartygs bemanning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om marin utrustning; SFS 2016:768 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 2 Allmänna bestämmelser Syfte

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 18-51

ÄNDRINGSFÖRSLAG 18-51 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 30.1.2015 2013/0390(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 18-51 Förslag till betänkande Elisabeth Morin-Chartier (PE541.670v01-00) om förslaget

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2003R0782 SV 20.04.2009 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 782/2003

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd.

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Senaste ändring 2008-04-03 Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Anmälan - Schengen och Sjöfartsskydd Både Kodexen om Schengengränserna och reglerna

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska unionens officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 9.5.2003 L 115/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 782/2003 av den 14 april 2003 om förbud mot tennorganiska föreningar på fartyg EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM93. Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM93. Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg Näringsdepartementet 2016-06-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 235 Förslag till rådets direktiv om genomförande av avtalet mellan

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:102) om bemanning; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] SJÖFART Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Olle Thelaus Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal Konsekvensutredning av implementering

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 2007:12 Sjöfartsverkets föreskrifter om bemanning Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...3 Definitioner och förkortningar...4 Bestämmelser om utbildningar och

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 14 oktober 2009. TSFS 2009:109 Utkom från trycket den 2 december

Läs mer

Barlastvattenkonventionen. 8 september Sjöfartsseminarium Henrik Ramstedt

Barlastvattenkonventionen. 8 september Sjöfartsseminarium Henrik Ramstedt Barlastvattenkonventionen 8 september 2017 Sjöfartsseminarium 170309 Henrik Ramstedt Barlastvattenkonventionen Den internationella konventionen för kontroll och hantering av fartygs barlastvatten och sediment

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (1988:49); SFS 2001:875 Utkom från trycket den 4 december 2001 utfärdad den 22 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i

Läs mer

Säkerheten på specialfartyg

Säkerheten på specialfartyg 1 (10) Utfärdad: 18.12.2012 Träder i kraft: 1.1.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 22 2 och 6 mom. Ändringsuppgifter: Ny

Läs mer

TSS 2011-2593 Konsekvensutredning 1(25) 2013-05-24 Mikael Andersson

TSS 2011-2593 Konsekvensutredning 1(25) 2013-05-24 Mikael Andersson TSS 2011-2593 Konsekvensutredning 1(25) Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter med anledning av införlivandet av sjöarbetskonventionen 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Sverige

Läs mer

Säkerheten på fiskefartyg

Säkerheten på fiskefartyg 1 (6) TRAFI/19281/03.04.01.00/2012 Utfärdad: 20.12.2012 Träder i kraft: 1.1.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 21 3 mom.

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.1.2013 COM(2013) 38 final 2013/0020 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om att bemyndiga medlemsstaterna att underteckna, ratificera eller ansluta sig till Kapstadenavtalet

Läs mer

Kommittédirektiv. Skadeståndsansvar och försäkringsplikt vid sjötransporter. Dir. 2010:116. Beslut vid regeringssammanträde den 4 november 2010

Kommittédirektiv. Skadeståndsansvar och försäkringsplikt vid sjötransporter. Dir. 2010:116. Beslut vid regeringssammanträde den 4 november 2010 Kommittédirektiv Skadeståndsansvar och försäkringsplikt vid sjötransporter Dir. 2010:116 Beslut vid regeringssammanträde den 4 november 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till de

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.4.2004 KOM(2004) 348 slutlig 2004/0114 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om införande av vissa restriktiva åtgärder till stöd för ett effektivt genomförande

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1999L0063 SV 20.05.2009 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV 1999/63/EG av den 21 juni 1999 om det avtal

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 25 maj 2011. TSFS 2011:52 Utkom från trycket den

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning;

Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; Transportstyrelsens föreskrifter om marin utrustning; beslutade den 13 maj 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 1 fartygssäkerhetsförordningen (2003:438). TSFS 2009:52 Utkom

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg; UTKAST

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg; UTKAST Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 3 fartygssäkerhetsförordningen

Läs mer

1 Allmänt. Frågor angående utländska akuta patienter sänds till funktionsbrevlådan patientfaktura@lul.se

1 Allmänt. Frågor angående utländska akuta patienter sänds till funktionsbrevlådan patientfaktura@lul.se Versionsdatum: 2015-04-16 Regelverk för registrering av utländska patienter vid given landstingsfinansierad primärvård Landstingets resurscentrum Patientadministrationen Virdings Allé 26 Landstingets resurscentrum

Läs mer

B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 725/2004 av den 31 mars 2004 om förbättrat sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar

B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 725/2004 av den 31 mars 2004 om förbättrat sjöfartsskydd på fartyg och i hamnanläggningar 2004R0725 SV 31.01.2009 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 725/2004

Läs mer

Serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar

Serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar 1 (6) Utfärdad: [pp.kk.vvvv] Träder i kraft: 1.1.2020 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lagen om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 83 Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

Bemyndiganden i fartygssäkerhetslagen (2003:364) och barlastvattenlagen (2009:1165)

Bemyndiganden i fartygssäkerhetslagen (2003:364) och barlastvattenlagen (2009:1165) Lagrådsremiss Bemyndiganden i fartygssäkerhetslagen (2003:364) och barlastvattenlagen (2009:1165) Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 februari 2012 Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Internationell konvention (SÖ 1979:6) om skeppsmätning med därtill hörande internationella skeppsmätningsregler

Internationell konvention (SÖ 1979:6) om skeppsmätning med därtill hörande internationella skeppsmätningsregler Särskilda trafikförfattningar m.m./skeppsmätning 1 Internationell konvention (SÖ 1979:6) om skeppsmätning med därtill hörande internationella skeppsmätningsregler Artikel 1 Allmänna förpliktelser enligt

Läs mer

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för säkerhetsanordningar på fartyg och kraven på deras verksamhet

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för säkerhetsanordningar på fartyg och kraven på deras verksamhet 1 (5) Utfärdad: [pp.kk.vvvv] Träder i kraft: [pp.kk.vvvv] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 83 Genomförd EU-lagstiftning: -

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG från <Committee>utskottet för transport och turism</committee>

ÄNDRINGSFÖRSLAG från <Committee>utskottet för transport och turism</committee> 27.9.2017 A8-0167/ 001-026 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-026 från utskottet för transport och turism Betänkande Daniela Aiuto A8-0167/2017

Läs mer

AVTAL OM SOCIAL TRYGGHET MELLAN KONUNGARIKET SVERIGE OCH REPUBLIKEN FILIPPINERNA

AVTAL OM SOCIAL TRYGGHET MELLAN KONUNGARIKET SVERIGE OCH REPUBLIKEN FILIPPINERNA AVTAL OM SOCIAL TRYGGHET MELLAN KONUNGARIKET SVERIGE OCH REPUBLIKEN FILIPPINERNA Konungariket Sveriges regering och Republiken Filippinernas regering, som önskar reglera sina inbördes relationer inom området

Läs mer

Uppförandekoden kan dock ställa krav som överträffar de krav som ställs av den nationella lagstiftningen.

Uppförandekoden kan dock ställa krav som överträffar de krav som ställs av den nationella lagstiftningen. Uppförandekod 1 Introduktion Med ambitionen att kontinuerligt förbättra vår produktionsmiljö och arbetsvillkor ur etiska och sociala aspekter arbetar vi med vår uppförandekod som minimistandard. Uppförandekoden

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV

Europeiska unionens officiella tidning. (Lagstiftningsakter) DIREKTIV 8.10.2015 L 263/1 I (Lagstiftningsakter) DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/1794 av den 6 oktober 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/94/EG, 2009/38/EG

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om sjöfartsskydd; beslutade den 22 juni 2004. Sjöfartsverket föreskriver följande med stöd av 3, 4 och 9 förordningen (2004:283) om sjöfartsskydd.

Läs mer

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

- Föredragning av kommissionen - Diskussion. Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Slutlig korr Kommenterad dagordning rådet 2018-03-12 Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationella frågor Rådets möte (jordbruksministrarna) den 19 mars 2018 Kommenterad dagordning Ansvarigt

Läs mer

Sjömännens rättighetsförklaring

Sjömännens rättighetsförklaring Sjöingenjörsprogrammet Självständigt arbete Sjömännens rättighetsförklaring Förändringar inom svensk sjöfart gällande arbets- och levnadsförhållande till följd av sjöarbetskonventionen Erik Erlandsson

Läs mer

Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt

Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt LIVSMEDELSVERKET 1 (5) 2012-02-02 Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2002:706 Utkom från trycket den 27 augusti 2002

Läs mer

TSFS 2010:102 SJÖFART

TSFS 2010:102 SJÖFART SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter om bemanning (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser... 1 Tillämpning... 1 Definitioner och förkortningar... 2 Bestämmelser om

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Förenta nationernas konvention om öppenhet

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet TSG 2012-347 Konsekvensutredning 1(8) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom sjöfartsområdet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Transportstyrelsens verksamhet rörande

Läs mer

Högskolan på Åland Utbildningsplan för utbildningsprogrammet för Sjöfart/Sjökapten. Programme for Maritime Studies Aaland Maritime Institute

Högskolan på Åland Utbildningsplan för utbildningsprogrammet för Sjöfart/Sjökapten. Programme for Maritime Studies Aaland Maritime Institute Högskolan på Åland Utbildningsplan för utbildningsprogrammet för Sjöfart/Sjökapten Programme for Maritime Studies Aaland Maritime Institute Sjökapten 210 + 60 sp 2006 Utbildningsplanen avser utbildning

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt Schengenregelverket och reglerna avseende Sjöfartsskydd

Anmälningsrutiner enligt Schengenregelverket och reglerna avseende Sjöfartsskydd 1 (5) Dnr: 2014-2435:1 Anmälningsrutiner enligt Schengenregelverket och reglerna avseende Sjöfartsskydd Två regelverk styr anmälningsrutinerna Anmälningsrutiner enligt Kodexen om Schengengränserna(Gränskodex)

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om

Läs mer

Åtgärder för förbättrad fartygssäkerhet

Åtgärder för förbättrad fartygssäkerhet Trafikutskottets betänkande Åtgärder för förbättrad fartygssäkerhet Sammanfattning Sjötransporter ingår i EU:s gemensamma transportpolitik och är därför föremål för gemenskapens normgivning. År 1993 antog

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändrade vilotidsregler för vissa sjömän Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 februari 2011 Peter Norman Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2011)0555),

Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2011)0555), P7_TA-PROV(2012)0384 Minimikrav på utbildning för sjöfolk ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 23 oktober 2012 om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av Europaparlamentets

Läs mer

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa 1 (5) Transportstyrelsen Sjöfartsavdelningen Sjöpersonalsektionen 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Signalbokstäver Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare

Läs mer

Arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet

Arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet ARBETSMILJÖ- OCH SÄKERHETSARBETET 1 Arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet 2 ARBETSMILJÖ- OCH SÄKERHETSARBETET Arbetsmiljön till sjöss Det är stort intresse för frågor om säkerhet till sjöss såväl i Sverige

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 27 maj 2014

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 27 maj 2014 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 27 maj 2014 (Finlands författningssamlings nr 289/2014) Statsrådets förordning om sättande i kraft av den nordiska konventionen om

Läs mer

Konsekvensutredning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:12)om navigationssäkerhet och navigationsutrustning

Konsekvensutredning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:12)om navigationssäkerhet och navigationsutrustning 1(6) Konsekvensutredning till Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:12)om navigationssäkerhet och navigationsutrustning Nuvarande Transportstyrelsen föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

Fartygssäkerhetslag (2003:364)

Fartygssäkerhetslag (2003:364) Särskilda trafikförfattningar m.m./sjötrafikbestämmelser 1 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens tillämpningsområde [2701] Denna lag gäller alla fartyg som används till sjöfart inom Sveriges sjöterritorium

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

Internationell konvention (SÖ 1979:6) om skeppsmätning med därtill hörande internationella skeppsmätningsregler

Internationell konvention (SÖ 1979:6) om skeppsmätning med därtill hörande internationella skeppsmätningsregler Internationell konvention (SÖ 1979:6) om skeppsmätning med därtill hörande internationella skeppsmätningsregler Artikel 1 Allmänna förpliktelser enligt konventionen [1151] De fördragsslutande regeringarna

Läs mer

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar och kraven på deras verksamhet

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar och kraven på deras verksamhet 1 (6) Utfärdad: 25.9.2015 Träder i kraft: 1.10.2015 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 83 Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

KONVENTION OM ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR FÖR HUSHÅLLSARBETARE

KONVENTION OM ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR FÖR HUSHÅLLSARBETARE Ds2017:10 Bilaga 1 KONVENTION OM ANSTÄNDIGA ARBETSVILLKOR FÖR HUSHÅLLSARBETARE Internationella arbetsorganisationens allmänna konferens, som har sammankallats till Geni:ve av styrelsen för Internationella

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:159) om rapporteringsskyldighet för fartyg i vissa fall; beslutade den 17 april 2015. TSFS 2015:19 Utkom från trycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande i fråga om konventionen den 25 oktober 1980 om de civila aspekterna på internationella bortföranden av barn; SFS 2004:636 Utkom från trycket den 30 juni 2004

Läs mer

Livräddningsutrustning och livräddningsanordningar på fartyg

Livräddningsutrustning och livräddningsanordningar på fartyg 1 (32) Utfärdad: 27.2.2014 Träder i kraft: 1.3.2014 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 23 1 mom. och 83 Upphäver: Trafiksäkerhetsverkets

Läs mer

RP 80/2012 rd. I denna proposition föreslås det att riksdagen

RP 80/2012 rd. I denna proposition föreslås det att riksdagen RP 80/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen om godkännande av konventionen om arbete till sjöss från 2006 samt med förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i konventionen som hör

Läs mer

Vilka föreskrifter ska tillämpas på fartyg i inlandssjöfart?

Vilka föreskrifter ska tillämpas på fartyg i inlandssjöfart? Vilka föreskrifter ska tillämpas på fartyg i inlandssjöfart? styrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2014:96) innehåller minimikrav avseende byggnation och utrustande av fartyg i inlandssjöfart.

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om fartygspersonal och säkerhetsorganisation för fartyg PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.8.2010 K(2010) 5559 slutlig KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 16.8.2010 om ändring av rekommendation om inrättande av en gemensam Praktisk handledning

Läs mer

Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2009-01-28. Departementspromemorian Sjömäns ersättning vid sjukdom (Ds 2008:79)

Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2009-01-28. Departementspromemorian Sjömäns ersättning vid sjukdom (Ds 2008:79) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2009-01-28 Departementspromemorian Sjömäns ersättning vid sjukdom (Ds 2008:79) SEKO, Facket för Service och Kommunikation, Sveriges Fartygsbefälsförening och Sjöbefälsförbundet

Läs mer

Regelverk för registrering av utländska patienter

Regelverk för registrering av utländska patienter Versionsdatum: 2013-10-18 Regelverk för registrering av utländska patienter Landstingets resurscentrum Patientadministrationen Virdings Allé 26 Landstingets resurscentrum 751 85 Uppsala tfn vx 018-611

Läs mer

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen

Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Vad omfattar begreppet skyddad plats och MAS? Helsingborg 2015-09-02 Tomas Åström, Transportstyrelsen Skyddade platser : definition "En skyddad plats är" en plats där ett fartyg i behov av assistans kan

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om IMDG-koden

Yttrande över Transportstyrelsens föreskrifter om IMDG-koden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer