Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson"

Transkript

1 Handling 2017 nr 138 Yttrande över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från M, L och KD den 12 maj 2017 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Den av Hampus Magnusson och Axel Josefson väckta motionen bifalles med hänvisning till fastighetsnämndens yttrande. 2. Kommunstyrelsen får ansvaret att utarbeta strategin i nära samverkan med berörda parter Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar. Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) yrkade bifall till yrkande från S, MP och V den 31 maj Jonas Ransgård (M) yrkade bifall till yrkande från M, L och KD den 12 maj Vid omröstning röstade Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Marina Johansson (S), tjänstgörande ersättarna Jonas Attenius (S), Tord Karlsson (S) och ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) för bifall till Ann-Sofie Hermanssons yrkande. Jonas Ransgård (M), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Maria Rydén (M), Martin Wannholt, Lars Hansson (SD) och tjänstgörande ersättaren Ann Catrine Fogelgren (L) röstade för bifall till Jonas Ransgårds yrkande. Kommunstyrelsen beslutade med sju röster mot sex att bifalla Jonas Ransgårds yrkande. Göteborg den 31 maj 2017 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson 1(1)

2 S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 3.4 Yrkande om motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Motionärerna vill att det ska tas fram en strategi för utvecklingen av fiskerinäringen i Göteborg. De pekar på att frågor om bl a det industriella fiskets lokalisering, fiskhamnens framtidsplaner och fiskets roll inom besöksnäringen bör redas ut. Vi delar bilden att kopplingen till havet är viktig för staden och att det finns goda skäl att stärka det strategiska utvecklingsarbetet. Samtidigt menar vi att ett sådant arbete skulle bli alltför snävt om det begränsades endast till rena fiskerifrågor. Vi vill därför se ett bredare marint fokus som även inkluderar vattenbruk och råvaruberedning. Odling av fisk, skaldjur och alger är en näringsgren som har stor potential och som nu utvecklas snabbt. Detsamma gäller för nya metoder att bearbeta och förädla olika marina råvaror. Arbetet bör därmed resultera i en strategisk plan för den marina livsmedelsnäringen som länkas till relevanta regionala, nationella och internationella organisationer och processer. Detta gäller bland annat GR:s aktiviteter inom kustzonsplanering, dialogen inom Fiskekommunerna, VGR:s arbete med handlingsprogrammet för hållbara maritima näringar samt relevanta delar av utbytet inom KIMO - kommunernas internationella miljöorganisation. Vi menar, precis som Stadsledningskontoret, att huvudansvaret för den strategiska planen ska läggas på BRG. Planen ska kunna bli en operativ del i genomförandet av det näringslivsstrategiska program som nu håller på att utformas. I arbetet med planen behöver BRG samverka med relevanta nämnder och bolag inom staden samt med GR, VGR och andra externa aktörer.

3 Förslag till beslut I Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige: att att uppdra åt BRG att, i samverkan med relevanta aktörer inom och utanför Göteborgs Stad, ta fram en strategisk plan för utvecklingen av den marina livsmedelsnäringen i Göteborg, samt att, på lämpligt vis, länka planen till relevanta regionala processer och perspektiv med detta anse motionen besvarad.

4 Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (M, L, KD) Kommunstyrelsen Ärende 3.5 Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Motionärerna föreslår att Göteborgs stad ska ta fram en strategi för fiskenäringen. Stadsledningskontoret skriver i sitt tjänsteutlåtande kring motionen att man anser att det tydligare bör framgå med vem som ska arbeta fram strategin, samt föreslår att uppdraget ska läggas till Business Region Göteborg AB. Vi anser att frågan är bredare än endast näringslivsperspektivet då den också omfattar bland annat besöksfrågor, stadsbyggnadsfrågor, fastighetsfrågor och investeringar för staden i samverkan med näringen. Ansvaret bör därför ligga på Stadsledningskontoret och kommunstyrelsen men i samverkan med berörda bolag och nämnder såsom exempelvis BRG, Göteborg & Co, Byggnadsnämnden, Trafiknämnden och Fastighetsnämnden. Det är också viktigt att utredningen sker i nära samverkan med berörda näringsidkare i såväl Fiskebäcks Hamn, aktörerna på Göteborgs Fiskeauktion, i Feskekörka och andra berörda parter. Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen föreslås besluta att bifalla motionen med Fastighetsnämndens yttrande samt att att ansvaret för utarbeta strategin ges till kommunstyrelsen/stadsledningskontoret i nära samverkan med berörda parter

5 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1240/16 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Motionen Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) föreslår kommunfullmäktige att besluta om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg. Motionärerna beskriver hur fiskenäringen har en stark historisk koppling till Göteborg och fiskenäringens betydelse för staden i framtiden. En strategi för fiskenäringen bör, enligt motionärerna, ta ställning till var olika delar av stadens fiskerinäring bör lokaliseras så att bästa förutsättningar kan skapas för såväl näringen som staden i övrigt och hur fisket kan bevaras som en del av stadsbilden. Motionärerna menar vidare att Feskekörka och flera framgångsrika fisk- och skaldjursrestauranger lockar många besökare till staden. Strategin bör belysa hur ett hållbart fiske kan garanteras, hur stadens fiskerinäring kan samspela med Göteborgs besöksnäring och lyfta stadens närhet till havet. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden, Higab AB, Göteborg & Co Träffpunkt AB och Business Region Göteborg AB. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Avstyrker i enlighet med Yrkande MP, S, V Votering BRG håller på att ta fram en ny näringslivsstrategi för staden, en strategi för fiskerinäringen inklusive lokalisering av hamnoch auktionsverksamhet bör ingå som en del i denna, liksom övriga maritima verksamheter såsom olika former av vattenbruk, (t ex musselodling) och algodling som kan komma att bli en framtida potentiellt viktig näring. En maritim strategi bör också relateras till GR:s pågående arbete med kustzonplanering och det 1(19)

6 Fastighetsnämnden Tillstyrker Yttrande MP, S, V samarbete som finns kring fiskefrågor inom nätverket Fiskekommunerna och inom KIMO, kommunernas internationella miljöorganisation. Alla tre är samverkansforum där Göteborg idag ingår. Den utredning som kommer att göras kring Fiskebäcks hamn blir ett underlag för strategin samtidigt som strategin gör det möjligt att sätta in utvecklingen av Fiskebäcks hamn i ett bredare sammanhang. Fiskenäringens lokalisering och utveckling har dessutom betydelse för framtida stadsutveckling i andra delar av staden, exempelvis området vid fiskhamnen i Majorna. Higab AB Tillstyrker Higab menar att en strategi för fiskerinäringen styr inriktningen för Fiskhamnsområdets framtid. En strategi skulle skapa en nödvändig tydlighet för områdets framtid och därmed även påverka utformningen av framtida underhåll. Higab äger även bland annat Feskekörka men ser att en strategi främst bör beröra Fiskhamnens framtid. Business Region Göteborg AB Göteborg & Co Träffpunkt AB Avstår från yttrande Tar inte ställning Med hänvisning till att det finns en maritim strategi för Västra Götaland där näringslivet inkluderas. Bolaget ser positivt på en strategi för fiskenäringen som en del i att fortsätta utveckla Göteborg som en stark matstad. På strategisk nivå har diskussioner förts kring önskemål om ett fish packing district i Göteborg, där fiskauktionen, restauranger, fiskare, producenter, förädlare med flera samspelar. Detta skulle kunna stärka matens roll som stark reseanledning till Göteborg. En förutsättning för att skapa potential för besöksnäringen är att placeringen är centralt i Göteborg. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(19)

7 Ekonomiska konsekvenser Ett eventuellt bifall av förslaget att staden ska ta fram en fiskestrategi kommer i första hand att kräva personalresurser, vad det kan innebära beror på ambitionsnivå, strategin bör belysa de ekonomiska konsekvenserna för framtida investeringar och andra åtgärder. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektivet Att besluta om en strategi för fiskenäringen ska tas fram eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om beslutet blir att en strategi ska tas fram kommer perspektiven att belysas i den. Omvärldsperspektivet Under 2016 startade ett långsiktigt arbete inom Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla med att ta tillvara på och utveckla kvaliteterna i kustzonen. Projektet drivs av Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och finansieras av Västra Götalandsregionen, GR, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Havs- och vattenmyndigheten, Business Region Göteborg samt de åtta deltagande kustkommunerna Uddevalla, Orust, Tjörn, Stenungssund, Kungälv, Öckerö, Göteborg och Kungsbacka. Syftet med projektet är att etablera en fördjupad samverkan mellan kommuner, myndigheter och andra relevanta aktörer för att uppnå en hållbar utveckling av kust- och havsområdet i de åtta deltagande kustkommunerna. Det övergripande målet är att utarbeta en fördjupad strukturbild för kustzonen innehållande gemensamma överenskommelser för hur kustzonen ska utvecklas och bevaras. Överenskommelserna ska fungera som underlag för kommunernas översiktliga planering i kust- och havsområdet. Den fördjupade strukturbilden kommer att fungera som ett verktyg för att visualisera den utveckling kommunerna ser för kustzonen i ett långtidsperspektiv. Projektet förhåller sig huvudsakligen till den maritima strategi som arbetats fram av Västra Götalandsregionen. Under våren 2017 arbetar fyra tematiska arbetsgrupper med att inventera befintligt kunskaps- och planeringsunderlag, identifiera brister i underlaget och prioritera hur det behöver kompletteras. Näringslivsperspektivet, inklusive fiskerinäringen, är en central del av projektet. Arbetsgruppen Havsanvändning, arbetar specifikt med frågor som rör fritids- och yrkesfiske. I dagsläget kan dock inte specifika platser för fiskerinäringen pekas ut. Stadsledningskontorets kommentarer Frågan om en strategi för fiskerinäringen har tidigare behandlats, bland annat i ett tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret (behandlad i KS ) kring Fiskebäcks hamn. Stadsledningskontoret konstaterade där att det finns behov av att ta fram övergripande strategier för hur Göteborg långsiktigt ska hantera fiskenäringen. Kontoret ser att till att börja med behöver man ta ställning till om frågan om det storskaliga fisket är en angelägenhet för Göteborgs Stad. Om svaret är ja, behöver det utarbetas två strategier: Placering av det industriella fisket. Här behöver utveckling (muddring mm) av Fiskebäcks hamn jämföras med alternativa möjligheter (t.ex. med Majnabbehamnen eller f.d. Damens varv) Möjligheter till utveckling av besöksnäring och fiskeberedning i Göteborgs Fiskhamn kopplat till den vision som fiskenäringen tagit fram för området. I detta ska förutsättningarna för samordning med det industriella fisket beaktas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(19)

8 Stadsledningskontoret bedömer inte att det näringslivsstrategiska programmet som nu tas fram av stadsledningskontoret och Business Region Göteborg AB kommer att vara inriktad på branscher eller på en detaljnivå som skulle inrymma en konkret strategi för fiskerinäringen i enlighet med motionens förslag. Stadsledningskontoret vill också peka på att om motionen tillstyrks, behöver det tydligare framgå vem som ska arbeta fram strategin. Stadsledningskontoret föreslår att uppdraget i så fall läggs som ett uppdrag till Business Region Göteborg AB. Samverkan bör då ske med relevanta aktörer inom staden och GR:s pågående arbete med kustzonplanering. Den eventuella frågan om hur området kring Göteborgs Fiskhamn ska utvecklas bör läggas till byggnadsnämnden. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Motionen Byggnadsnämndens handlingar Fastighetsnämndens handlingar Higab AB:s handlingar Göteborg & Co Träffpunkt AB:s handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(19)

9 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 149 Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Göteborg den 7 september 2016 Göteborg har som kuststad haft en historiskt stark fiskerinäring. Här finns Feskekörka och många av landets bästa fisk- och skaldjursrestauranger. Staden marknadsför Göteborg som fiskestad genom exempelvis evenemang som Go to Sea som arrangeras årligen i februari för att lyfta Göteborg och dess närhet till havet. Samtidigt finns det många olösta frågor för fiskerinäringen i Göteborg. Ägarna till Göteborgs Fiskauktion vill utveckla auktionen och området. I Fiskebäck vill olika aktörer utveckla fiskhamnen. De större fiskebåtarna som idag lägger till i frihamnen behöver på sikt en annan kajplats. Vi moderater vill att svensk fiskerinäring ska fortsätta utvecklas och att Göteborg ska fortsätta vara centrumet i branschen. En stor del av fiskeriets villkor avgörs på nationell och EU-nivå men mycket avgörs också på lokal nivå. I utredningen kring möjligheterna att utveckla Fiskebäcks hamn som återrapporterades till kommunstyrelsen den 6 april drog stadsledningskontoret slutsatsen att politiken behöver ta ställning till om frågan om det storskaliga fisket är en angelägenhet för Göteborgs Stad. Om svaret är ja behöver svar på två strategiska frågor utarbetas: - Var ska det industriella fisket placeras i staden? - Hur ser möjligheterna till utveckling av besöksnäring och fiskeberedning i Göteborgs Fiskehamn inklusive samordning av det industriella fisket ut? Sedan tidigare har Simrishamns kommunfullmäktige antagit en policy för bevarande och utveckling av fiskerinäringen i Simrishamn. Vi menar, i linje med stadsledningskontorets slutsats i utredningen om Fiskebäcks hamn, att Göteborg behöver en strategi för fiskerinäringen i staden. En sådan strategi bör ta upp var olika delar av stadens fiskerinäring bör lokaliseras för att skapa bästa förutsättningar för såväl näringen som staden i övrigt och hur fisket kan bevaras som en del av stadsbilden. Men också hur ett hållbart fiske kan garanteras i Göteborg och hur stadens fiskerinäring kan samspela med Göteborgs besöksnäring och lyfta stadens närhet till havet och fiskets historiska rötter i Göteborg. FÖRSLAG TILL BESLUT Med anledning av ovanstående föreslår vi kommunfullmäktige att Göteborgs stad utarbetar en strategi för fiskerinäringen Hampus Magnusson (M) Axel Josefson (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(19)

10 Byggnadsnämndens handlingar Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Svar på remiss - Motion av (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg 16, dnr 0665/16 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämna motion. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. (MP) (S) (V) ingav en skrivelse: Yrkande bilaga 2 Yrkanden ordföranden Ulf Kamne (MP) yrkade bifall till yrkandet och Axel Josefson (M) bifall till kontorets förslag. Propositionsordning Ordföranden ställde propositioner på beslut om bifall eller avslag på yrkandet. Votering begärdes Den som vill att nämnden skall bifalla yrkandet röstar Ja den som inte vill röstar Nej. Vinner Nej har nämnden bifallit kontorets förslag. Vid upprop röstade Johannes Hulter (S), Marianne Carlström (S), Johan Zandin (V), Mikael Niklasson (S) och ordföranden Ja medan Ann Catrine Fogelgren (L), Axel Josefson (M), Anna Wibring (M) och Hampus Hagman (KD) röstade Nej. Då omröstningen utfallit med fem Ja och fyra Nej hade nämnden beslutat i enlighet med yrkandet: att avstyrka motionen. Vid protokollet Agnetha Carlsson Sekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(19)

11 Yrkande MP, S, V Byggnadsnämnden Ärende 17 Yrkande angående motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Havet är en av våra absolut viktigaste resurser, där fiskerinäringen är en av många olika verksamheter som nyttjar havet. Göteborg delar hav med övriga kustkommuner och i ett större perspektiv även grannländer. Vi menar att Göteborg behöver hållbara strategier för hur vi använder både land och hav och att förslaget som motionärerna föreslår behöver sättas i ett större sammanhang. BRG håller på att ta fram en ny näringslivsstrategi för staden och vi anser att en strategi för fiskerinäringen inklusive lokalisering av hamn- och auktionsverksamhet bör ingå som en del i denna, liksom övriga maritima verksamheter såsom olika former av vattenbruk, (t ex musselodling) och algodling som kan komma att bli en framtida potentiellt viktig näring. En maritim strategi bör också relateras till GR:s pågående arbete med kustzonplanering och det samarbete som finns kring fiskefrågor inom nätverket Fiskekommunerna och inom KIMO, kommunernas internationella miljöorganisation. Alla tre samverkansforum där Göteborg idag ingår. Byggnadsnämnden föreslås besluta att avstyrka motionen med hänvisning till ovanstående. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(19)

12 Tjänsteutlåtande Strategiska avdelningen Utfärdat Ulf Moback BN Telefon: Diarienummer: 0665/16 E-post: Svar på remiss Motion av (M) om att arbeta fram en strategi för fiskerinäringen i Göteborg Förslag till beslut Byggnadsnämnden föreslås besluta: att motionen av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg tillstyrks. Sammanfattning Kontoret tillstyrker att en utredning om en strategi för fiskenäringen initieras som ett övergripande framtida förhållningssätt till näringen i stort. Utredningen bör ta sin utgångspunkt i utfört arbete kring såväl Fiskhamnen som Fiskebäcks hamn. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Katja Ketola Chef strategiska avdelningen Bilaga 01. Motionen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(19)

13 Ärendet Motionen uttrycker en vilja att Göteborg behöver en strategi för fiskenäringen i staden. Den bör innehålla var olika delar av stadens fiskenäring bör lokaliseras och hur fisket kan bevaras som en del av stadsbilden, men även hur hållbart fiske kan garanteras och hur stadens fiskenäring kan samspela med Göteborgs besöksnäring och lyfta stadens närhet till havet och fiskets historiska rötter i Göteborg. Yttrande ska lämnas senast den 30 januari Bakgrund 2006 gavs stadsbyggnadskontoret med flera i uppdrag att ta fram en studie för hur Göteborg kan utveckla ett Fiskecenter. Utredningen Fiskhamnsrapporten redovisades för byggnadsnämnden senhösten Byggnadsnämndens beslut var att anteckna redogörelsen. När studien återrapporterades i BRG:s styrgrupp var beslutet motsvarande. I utredningen föreslås två alternativ för vidare utredning. Antingen att behålla och utveckla Fiskhamnsområdet, alternativt att flytta Fiskhamnen till annan plats. Inget av detta utreddes, beroende på hög planeringsaktivitet på annat håll och avsaknad av uppdrag. Behovet av en övergripande strategi för fiskenäringen har aktualiserats i samband med den utredning som gjorts kring möjligheterna att utveckla Fiskebäcks hamn och att muddra infartsleden. Förslaget att göra utredningen väcktes i en motion som tillstyrktes av kommunfullmäktige den 20 mars Kommunfullmäktige beslutade vidare den 21 april 2016 att genomföra en behovsanalys, en översiktlig miljökonsekvensbeskrivning och en kostnadsanalys för muddring för att öka fiskehamnens inloppsdjup i Fiskebäck samt utreda hur en sådan finansiering skulle kunna ske. Beslut om direktiv för och finansiering av utredningen fattades av kommunfullmäktige den 24 augusti. I samband med att utredningen om Fiskebäcks hamn redovisades av stadsledningskontoret påpekades i tjänsteutlåtandet att det finns ett behov av att ta fram övergripande strategier för hur Göteborg långsiktigt ska hantera fiskenäringen. Stadsbyggnadskontorets synpunkter Motionens förslag om att ta fram en bred strategi kring fiskenäringen i Göteborg hänger nära samman med utredningen om Fiskebäcks hamn och utredningen Fiskhamnsrapporten. Det har i flera sammanhang pekats på ett behov av att göra en bred analys av utvecklingsmöjligheter och lokalisering för olika delar av näringen. Den utredning som kommer att göras kring Fiskbäcks hamn blir ett underlag för strategin samtidigt som strategin gör det möjligt att sätta in utvecklingen av Fiskebäcks hamn i ett bredare sammanhang. Fiskenäringens lokalisering och utveckling har dessutom betydelse för framtida stadsutveckling i andra delar av staden, exempelvis området vid fiskhamnen i Majorna. Kontoret anser därför att det är önskvärt att en strategi med den inriktning som anges i motionen tas fram och föreslår att motionen tillstyrks. Ekonomiska konsekvenser Utredningen innebär att resurser från flera förvaltningar och bolag får läggas på arbetet. Eventuell utredning bör närmare specificera de ekonomiska konsekvenserna av ett genomförande Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(19)

14 Ekonomiska perspektivet Resurser kommer att krävas av stadsbyggnadskontoret för att arbeta med eventuell strategi. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Att besluta om en strategi för fiskenäringen ska tas fram eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om beslutet blir att en strategi ska tas fram förutsätts att perspektiven tas upp i den. Jämställdhetsperspektivet Att besluta om en strategi för fiskenäringen ska tas fram eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om beslutet blir att en strategi ska tas fram förutsätts att perspektiven tas upp i den. Mångfaldsperspektivet Att besluta om en strategi för fiskenäringen ska tas fram eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om beslutet blir att en strategi ska tas fram förutsätts att perspektiven tas upp i den. Miljöperspektivet Att besluta om en strategi för fiskenäringen ska tas fram eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om beslutet blir att en strategi ska tas fram förutsätts att perspektiven tas upp i den. Omvärldsperspektivet Att besluta om en strategi för fiskenäringen ska tas fram eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om beslutet blir att en strategi ska tas fram förutsätts att perspektiven tas upp i den. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(19)

15 Fastighetsnämndens handlingar Bilaga 3 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg 356, diarienr 5802/16 HANDLING Fastighetskontorets tjänsteutlåtande Yttrande MP, S, V BESLUT Enligt fastighetskontorets förslag: Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg tillstyrks. PROTOKOLLSANTECKNING Ledamöterna för MP, S och V antecknar som yttrande en skrivelse, bilaga 1. Vid protokollet Sirpa Bernhardsson Justerat Ordförande Jahja Zeqiraj Justerare Hampus Magnusson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(19)

16 Yttrande MP, S, V Fastighetsnämnden Ärende 10 Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Havet är en av våra absolut viktigaste resurser, där fiskerinäringen är en av många olika verksamheter som nyttjar havet. Göteborg delar hav med övriga kustkommuner och i ett större perspektiv även grannländer. Vi menar att Göteborg behöver hållbara strategier för hur vi använder både land och hav och att förslaget som motionärerna föreslår behöver sättas i ett större sammanhang. BRG håller på att ta fram en ny näringslivsstrategi för staden och vi anser att en strategi för fiskerinäringen bör ingå som en del i denna, liksom övriga maritima verksamheter såsom olika former av vattenbruk, (t e x musselodling) och algodling som kan komma att bli en framtida potentiellt viktig näring. En maritim strategi bör också relateras till GR:s pågående arbete med kustzonplanering och det samarbete som finns kring fiskefrågor inom nätverket Fiskekommunerna och inom KIMO, kommunernas internationella miljöorganisation. Alla tre samverkansforum där Göteborg idag ingår. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(19)

17 Tjänsteutlåtande Analys och utredning till Fastighetsnämnden Lars-Gunnar Krantz Telefon diarienummer 5802/16 e-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Förslag till beslut Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg tillstyrks. Ärendet I en motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) föreslås att Göteborgs Stad ska utarbeta en strategi för fiskenäringen. Strategin föreslås ta upp lokalisering av fiskenäringen, hur den kan bevaras som en del av stadsbilden samt hur ett hållbart fiske kan garanteras i Göteborg. Vidare ska strategin behandla hur fisket kan samspela med besöksnäringen och stadens närhet till havet och fiskets historiska rötter i Göteborg. Yttrande ska lämnas senast den 30 januari Bakgrund Behovet av en övergripande strategi för fiskenäringen har aktualiserats i samband med den utredning som gjorts kring möjligheterna att utveckla Fiskebäcks hamn och att muddra infartsleden. Förslaget att göra utredningen väcktes i en motion som tillstyrktes av kommunfullmäktige den 20 mars Kommunfullmäktige beslutade vidare den 21 april 2016 att genomföra en behovsanalys, en översiktlig miljökonsekvensbeskrivning och en kostnadsanalys för muddring för att öka fiskehamnens inloppsdjup i Fiskebäck samt utreda hur en sådan finansiering skulle kunna ske. Beslut om direktiv för och finansiering av utredningen fattades av kommunfullmäktige den 24 augusti. I samband med att utredningen om Fiskebäcks hamn redovisades av stadsledningskontoret påpekades i tjänsteutlåtandet att det finns ett behov av att ta fram övergripande strategier för hur Göteborg långsiktigt ska hantera fiskenäringen. I fastighetsnämndens yttrande över motionen om Fiskebäcks hamn påpekades även att en utredning borde ske med ett bredare perspektiv än om en muddring är lämplig eller inte. En sådan utredning borde utgå från de behov som finns och belysa alla de aspekter som kan vara relevanta när det gäller de framtida möjligheterna för användning av hamnen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(19)

18 Överväganden Motionens förslag om att ta fram en bred strategi kring fiskenäringen i Göteborg hänger nära samman med utredningen om Fiskebäcks hamn. Det har i flera sammanhang pekats på ett behov av att göra en bred analys av utvecklingsmöjligheter och lokalisering för olika delar av näringen. Den utredning som kommer att göras kring Fiskebäcks hamn blir ett underlag för strategin samtidigt som strategin gör det möjligt att sätta in utvecklingen av Fiskebäcks hamn i ett bredare sammanhang. Fiskenäringens lokalisering och utveckling har dessutom betydelse för framtida stadsutveckling i andra delar av staden, exempelvis området vid fiskhamnen i Majorna. Kontoret anser därför att det är önskvärt att en strategi med den inriktning som anges i motionen tas fram och föreslår att motionen tillstyrks. Ekonomiska perspektivet Motionens förslag skulle kräva resurser för att genomföra arbetet med strategin. Barnperspektivet, Jämställdhetsperspektivet, Mångfaldsperspektivet, Miljöperspektivet, Omvärldsperspektivet Att besluta om en strategi för fiskenäringen ska tas fram eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om beslutet blir att en strategi ska tas fram förutsätts att perspektiven tas upp i den. Martin Öbo Tf fastighetsdirektör Stephan Cedergren Utvecklingschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(19)

19 Higab AB:s handlingar Bilaga 4 Svar på motion (Dnr 1240/16) av Axel Josefson och Hampus Magnusson om att arbeta fram en strategi för fiskerinäringen i Göteborg Sammanfattning Styrelsen för Higab AB tillstyrker motionärernas förslag att Göteborgs stad utarbetar en strategi för fiskerinäringen. Det finns idag stora underhållsbehov i Fiskhamnen och Higab ser att en strategi för fiskerinäringen skulle kunna ge Higab och övriga intressenter i området en tydlighet avseende Fiskhamnens framtid. Strategin blir styrande och en viktig aspekt för hanteringen av underhållsprojekt i området. Bakgrund Hampus Magnusson (M) och Axel Josefsson (M) har formulerat en motion som föreslår att Göteborgs stad utarbetar en strategi för fiskerinäringen. Higab är tillfrågade som remissinstans. Ärendet Motionen resonerar att det finns en rad olösta frågor för fiskerinäringen i Göteborg. Bland annat vill Göteborgs fiskauktion utveckla Fiskhamnen och det finns även önskemål från olika aktörer att utveckla Fiskebäcks hamn. Motionärerna vill att en strategi avseende fiskerinäringen i Göteborg utarbetas. Strategin ska bland annat hantera var olika delar av fiskerinäringen ska lokaliseras. Higab äger och förvaltar fyra fastigheter i Fiskhamnen: Majorna 223:7 Majorna 223:9 Majorna 223:10 Majorna 721:28 Det finns även åtta gemensamhetsanläggningar i området. Higab är med varierande andel delägare i sex av dessa. Flera av de gemensamma anläggningarna så som exempelvis pirar, kajer och hamnplan är i mycket dåligt skick och det krävs investeringar på upp till 60 miljoner de kommande åren för att säkra upp anläggningarna. Bland annat avser investeringsbehovet den 135 meter långa och 35 meter breda piren. Det förekommer att delar av pirens grundläggning lossnar och flyter ut i farleden vilket utgör en fara för trafiken. Det pågår i dag arbete rörande en rivning av piren. Hamnplanen i området fylldes igen i början av 90-talet och är i stort behov av sättningsreducerande och stabilitetshöjande åtgärder. Projektering pågår för att komma till rätta med problemen. Vid kraftiga oväder drabbas hamnplanen av kraftiga översvämningar, översvämningarna medför även att vatten tränger in i närliggande lokaler. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(19)

20 Higab menar att en strategi för fiskerinäringen styr inriktningen för områdets framtid. En strategi skulle skapa en nödvändig tydlighet för områdets framtid och därmed även påverka utformningen av framtida underhåll. Higab äger även bland annat även Feskekörka men ser att en strategi främst bör beröra Fiskhamnens framtid. Ekonomiska perspektivet En strategi som tydliggör Fiskhamnens framtid blir avgörande för utformningen av framtida investeringar i området. Barnperspektivet Higab ser inga specifika konsekvenser ur detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Higab ser inga specifika konsekvenser ur detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Higab ser inga specifika konsekvenser ur detta perspektiv. Miljöperspektivet Det finns idag många åtgärder som behöver vidtas i Fiskhamnen för att minska områdets miljöpåverkan. Framtagandet av en strategi blir avgörande för framtida investeringar. Omvärldsperspektivet Fiskerinäringen har spelat en historiskt viktig roll i Göteborg och Göteborg är i omvärlden känt som kuststad med allt vad det innebär. Det är viktigt att dessa värden omhändertas i en strategi för fiskerinäringen. Med vänlig hälsning Higab AB Jerker Westerberg Projektledare tidiga skeden Stefan Lundqvist tf VD Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(19)

21 Göteborg & Co Kommunintressent AB:s handlingar Bilaga 5 Diarienummer Göteborg & Co 0186/16 Diarienummer Kommunstyrelsen 1240/ Protokollsutdrag från styrelsesammanträde Yttrande över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg. Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) har lämnat in en motion om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg. Förelåg förslag till yttrande över motionen enligt bilaga 15. Styrelsen beslutade översända yttrande till kommunstyrelsen enligt bilaga 15 till kallelsen. Göteborg & Co Träffpunkt AB dag som ovan Rätt utdraget intygar Anders Söderberg Administrativ Chef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(19)

22 Bilaga 15 Sida 18 Styrelsen Diarienummer: 0186/16 Handläggare: Lena Hamberger Tel: E-post: Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg (Dnr 0186/16) Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co Träffpunkt AB Styrelsen föreslås besluta 1) Översända yttrande enligt nedan till kommunstyrelsen. Sammanfattning Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) har lämnat in motion om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg. I motionen beskrivs hur Göteborg har en stark historisk koppling till fiskenäringen och hur t.ex. Feskekörka och flera framgångsrika fisk- och skaldjursrestauranger återfinns i staden. En strategi för fiskenäringen bör enligt motionärerna ta upp var olika delar av stadens fiskerinäring bör lokaliseras för att skapa bästa förutsättningar för såväl näringen som staden i övrigt och hur fisket kan bevaras som en del av stadsbilden. Men också hur ett hållbart fiske kan garanteras i Göteborg och hur stadens fiskerinäring kan samspela med Göteborgs besöksnäring och lyfta stadens närhet till havet och fiskets historiska rötter i Göteborg. Yttrande I stadens jubileumsarbete inför att Göteborg fyller 400 år 2021, är ett de övergripande tema nära vatten. Detta är ett resultat av tusentals idéer som Göteborgarna själva lämnat in. Göteborgarna vill tydligare känna det som är unikt för staden där närheten till nordens största hamn och dess produkter är en viktig komponent. Ur ett besöksnäringsperspektiv är mat med särskild fokus på fisk och skaldjur en historiskt viktig bärare för varumärket Göteborg i internationell marknadsföring. Bolaget ser positivt på en strategi för fiskenäringen som en del i att fortsätta utveckla Göteborg som en stark matstad. På strategisk nivå har diskussioner förts kring önskemål om ett fish packing district i Göteborg, där fiskauktionen, restauranger, fiskare, producenter, förädlare med flera samspelar. Detta skulle kunna stärka matens roll som stark reseanledning till Göteborg. En förutsättning för att skapa potential för besöksnäringen är att placeringen är centralt i Göteborg. Ekonomiska konsekvenser Eventuella ekonomiska konsekvenser är i nuläget svåra att bedöma eftersom detta avgörs av bland annat ambitionsnivå och därtill nödvändiga investeringar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(19)

23 Olika Perspektiv En utveckling av besöksnäringen har generellt sett positiva effekter på både barnperspektivet, jämställdhetsperspektivet samt mångfaldsperspektivet. Miljöperspektivet Att arbeta med att stödja lokala näringar och framför allt lokal produktion ligger i linje med hållbarhetstänket. Att arbeta med hållbarhet inom fisket är en aspekt som lyfts i motionen och som skulle vara en del av strategin. Omvärldsperspektivet Internationell marknadsföring av Göteborg och Västsverige sker till stor del med fiske och hav som komponenter. Ur ett varumärkesperspektiv är det viktigt att Staden bibehåller sin identitet som en stad med fiske och hav i fokus. Bilagor Inga bilagor. Expedieras Stadsledningskontoret Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(19)

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Återremissyrkande (KD) 2017-05-03 Ärende 3.1 Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT I KOMMUNSTYRELSEN - Ärendet återremitteras

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Göteborg är en stad där friluftslivet

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 2016-00181.10 Styrgruppsärende 3 2018-01-11 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 3.4 Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Motionärerna

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2019-2020 2. Antagande av detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018 Styrelsehandling 21 Älvstranden Utveckling AB Dnr 0103/18 2018-02-09 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling deltar i Göteborgs

Läs mer

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik,

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik, Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 5097/11 Exploateringavdelningen Maria Brandt telefon 368 10 67 e-post: maria.brandt@fastighet.goteborg.se Återtagande av Västtrafiks markanvisning

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715,

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715, Tid: 10:00 10:20 Plats: Kommunstyrelsens sessionssal Paragrafer: 691-733 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), ej 715, samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V) ej

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Anneli Hulthén Christina Hofmann

Anneli Hulthén Christina Hofmann Handling 2013 nr 216 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) och Robert Quiding (SD) om att anlägga en 450 meter lång kaj för kryssningsfartyg vid Röda Sten Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Göteborg den 27 april Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-05-02 Ärende 3.1 Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Martin Forsell (VägV)

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S),

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 27 mars 2015, kl. 13.30-14.12 Plats: Burgården konferens, Göteborg Ledamöter Paula Örn (S), Ale, ordf Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer