Malmö stad. Kulturförvaltningen. Foto: Rickard Grönkvist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Malmö stad. Kulturförvaltningen. Foto: Rickard Grönkvist"

Transkript

1 Kulturstödet - september 2013 Handläggning av projektstöd och verksamhetsstöd pågår. En av våra handläggare deltar i Heart and pain of the big city i Aalborg, Danmark den september. Konferensens syfte är att de nordiska storstäderna ska samarbeta kring frågor om ungdomar och förebyggande av kriminalitet och missbruk. Deltagarna är en blandning av politiker, representanter från kommunal administration och verksamheter inom området. Årets tema är Young in a diverse digital world. Kulturstödet ser över behoven av scenkonstlokaler för det fria kulturlivet och arbetar på ett förslag till åtgärdspaket. INOM PERSONAL Ann Bergström tf enhetschef t o m 31 december Goran Bosevski, kultursekreterare på Kulturstödet: Just nu pågår ett arbete med att se över scenkonstlokalerna för de fria kulturlivet, kan du berätta mer om det? Tillgång till scener, lagerlokaler och verkstäder kommer allt oftare upp i kommunikationen mellan Kulturstödet och det fria scenkonstlivet. Verksamheter som saknar egna lokaler anser att det har blivit svårare att få tillgång till lokaler för repetition, lager och verkstäder. Detta har uppmärksammats av kulturstödsutskottet som därför har initierat dialogmöten med scenkonstaktörerna där man bland annat diskuterat: Hur kan befintliga lokaler användas mera effektivt? Kan ökad tillgång till verkstads-/ lagerlokaler samt repetitionslokaler med scenteknik frigöra scenerna för fler och längre föreställningsperioder? Hur fördelas stöd och kostnader mellan gästspelscener och producerande grupper på bästa sätt? Kulturstödsutskottet har bett oss om ett förslag till åtgärdspaket och det är vad vi arbetar med just nu. Planen är att ha ett färdigt förslag innan utgången av november.

2 Månad Stadsbiblioteket - september 2013 Sommarboken, som pågick 12 juni 19 augusti, lockade 301 barn till Stadsbiblioteket. Av dem var 2/3 flickor och 1/3 pojkar. Alla har lämnat 5 recensioner var, fått välja varsin prisbok och deltagit i bibliotekets utlottning av biocheckar. De bokrecensionerna pryder nu väggarna vid barnavdelningen och i caféet. Den 7 september hölls det för första gången en Sagostund på isländska i sagogrottan, ett lyckat privat initiativ som lockade 24 personer. Stadsbiblioteket har vid flera tidigare tillfällen kontaktats av engagerade malmöbor, som vill organisera sagoläsning på olika språk, bland annat på arabiska ett bra sätt för biblioteket att nå nya grupper av barn och vuxna. Det digitala uppslagsverket Kulturarv Malmö A-Ö malmo.se/kulturarv har just utökats med en artikel om Malmö-Limhamns järnväg, den s.k. Sillabanan och det har också tillkommit en personlig betraktelse över hur det var att växa upp på Söderkulla på och 80-talen. Stadsbibliotekets flytt av Nyhetstorget från entrén till plan 2 i Ljusets kalender har väckt en del protester, som resulterat i en artikel i Sydsvenskan. Nyhetstorget med nyutkomna böcker för 14-dagarslån flyttades redan i maj och sedan dess har litteratur på andra språk getts en mer framskjuten position. Från den 11 september fylls två hyllor med böcker av de författare som besöker Internationell Författarscen och En timme med under hösten. De andra hyllorna rymmer böcker på höstens tema Ljus och mörker, böcker på arabiska och böcker på spanska. Åsa Sandström, ansvarig enhetschef för Unik förmedling. Varför valde Stadsbiblioteket att flytta Nyhetstorget från entrén till Ljusets kalender? Nyhetstorget har flyttat både till Ljusets kalender och till Slottet. Nya fackböcker står med annan facklitteratur i Slottet och nya skönlitterära verk återfinns i Ljusets kalender. Detta gör vi för att locka besökarna längre in i huset med hjälp av eftertraktade nyheter. Dessutom fann vi det lämpligt att under den här perioden, då entréplanet och caféverksamheten förändras, passa på att experimentera med det litterära utbudet i entrén. Under sommaren hade vi böcker med sommartema på de stora malmöspråken. Är det många som har protesterat? Vi har fått in ett 15-tal brev. Erfarenheter från tidigare stora och små ommöbleringar visar att det är just när vi flyttar om som de stora reaktionerna kommer. Med tretusen besök per dag är det en mycket liten del som haft synpunkter på flytten, men sett till det sammantagna antalet synpunkter som inkommit de senaste månaderna är detta den största frågan.

3 Månad Malmö konsthall - september 2013 RAWIYA / HON SOM BERÄTTAR EN HISTORIA fotoutställning i C-salen med sex kvinnliga fotografer från Mellanöstern. Pågår t.o.m. 17/11. Affischering av ovanstående utställning på Triangelns köpcentra. Workshop, VIK & VECK, på Malmöfestivalen /8. Antal deltagare: 519. Ny aktivitetsbok för barn & unga, DRÖMMAR, utgiven av Malmö Konsthall i samarbete med konstnären Leif Holmstrand som illustrerat boken. Karin Johansson, projektledare inom konstpedagogik på Malmö Konsthall. I anslutning till fotoutställningen har ett rikt och varierat program planerats för onsdagskvällarna i september och oktober. Alla programpunkter är naturligtvis lika intressanta, men jag frågar ändå Karin som ställt samman programmet: Om du måste välja ut en enda onsdagkväll, vilken skulle du välja? - Rawiya är ett kollektiv som består av sex kvinnliga fotografer från Mellanöstern. En av dem är Tamara Abdul Hadi, och hon kommer hit den 16 oktober och berättar om sina fotoprojekt. Det vill jag absolut inte missa! INOM PERSONAL Rektyering av ny konsthallschef pågår. Sista ansökningsdagen till tjänsten var den 15 september.

4 Augusti Kultur för barn och unga - september september hade vi släppefester för Malmös kulturombud, med fullspäckat program i dagarna två i Mazettisalen. Upplägget är nytt för i år, och publiken bjöds på smakprov ur höstens kulturbuffé. MAFF (Malmö Arab Film Festival) har inneburit starten på höstens skolbiovisningar, och en av filmerna som visats är Den gröna cykeln. Filmworkshopparna har också dragit igång. Vår unga referensklass, K-ungarna, är detta läsår klass 5 från Backaskolan, och de inledde sitt viktiga uppdrag med att medverka på släppefesten torsdag 5 september Från 1 september -30 september kan kulturaktörerna anmäla sitt intresse för att ingå i vårens kulturbuffé. En av höstens största produktioner är Cirkus Skratt. Under september bjuds 4800 st. 4- och 5-åringar på traditionsenlig cirkus med bland annat clowner, jonglörer, hästar och akrobater på Mölleplatsen. Denna månad drar fortbildningen kring eget skapande med film och material från återskapa igång. Den riktar sig mot pedagoger i förskolan och 5-åringar. Filmpremiär för barnens filmer blir det i början av december. INOM PERSONAL Hanna Sjöberg är sedan 1 september tf enhetschef på Kultur för barn och unga efter Malena Sandgren. Hanna har sedan 2009 arbetat med programverksamhet på Stadsbiblioteket där hon var teamledare/enhetschef. Ulrika Selring Alba, kultursekreterare på KBU. Om höstens nya projekt för högstadiet: Ett pilotprojekt på två högstadieskolor, Möllevångsskolan och Idrottgrundskolan. Under temaveckan Handling och konsekvens får alla vuxna och elever en gemensam teaterupplevelse som utgångspunkt. Lärarna jobbar sedan utifrån ett pedagogiskt material kopplat till LGR11 på sina lektioner och eleverna får dessutom möta dramapedagoger och jobba med forumspel. Vilka möjligheter innebär detta för målgruppen? En möjlighet till fördjupat arbete där kultur och värdegrundsfrågor kopplas till respektive ämnen under hela veckan. Forskning visar att estetiska lärprocesser är ett väl fungerade lärandesätt, men skolan vet inte alltid hur man i praktiken kan arbeta med detta på ett djuplodat och integrerat sätt. Vad är den största utmaningen med projektet? Högstadiet är den målgrupp som är svårast att nå med kultur. Den 24 september kommer vi att presentera våra erfarenheter på en heldagskonferens i Landskrona inför representanter för barnkultur och skola.

5 Augusti Kulturskolan - september 2013 Mer än 400 elever i El Sistema Malmö! Antalet betalande elever i årskurs 1-4 är nu 60 på Holmaskolan och 60 på Kroksbäcksskolan vilket innebär att det är fullt. Eleverna spelar fiol, flöjt, blockflöjt, orkester samt har kör och rytmik. I förskoleklass deltar 100 barn i rytmik och kör, och på förskolorna i området deltar ca 200 barn i kör. Allt som allt engageras just nu 465 barn i El Sistema Malmö. 14 augusti uppträdde El Sistema Malmö inför 4500 medarbetare inom de nya skolförvaltningarna och den 10 september vid presentationen av Malmökommissionens slutrapport se bild. Samarbetet med MSO drar igång nu. Malmö Kulturskola för Världens Barn Vi deltar under den riksomfattande veckan med en föreställning på Palladium den 9 oktober. Alla intäkter går till Världens Barn. Nya kurser Vi breddar vårt utbud för läsåret med kurser i mobilfotografi, manga, show- och jazzdans för killar och Malmö World Music Orchestra. Uppföljning av punkten IST från förra nämndsinformationen Angående IST det elevadminstrativa systemet pågår just nu en analys. Inget beslut har ännu fattats om huruvida Malmö Kulturskola ska fortsätta sitt samarbete med IST. INOM PERSONAL El Sistema-elever uppträder på konferensen Hållbart Malmö. Enhetschefstjänsten - Tre sökande har valts ut för ytterligare intervjuer. Lucia Goenaga och Elin Rippe, en del utav teamet på sju personer som arbetar med El Sistema Malmö Största utmaningen med El Sistema? Elin: Att förvalta El Sistemas grundprinciper och samtidigt göra ett El Sistema som är Malmös, efter vår stads förutsättningar och möjligheter är den största utmaningen. Lucia: Den största utmaningen är att inte enbart vinna stadsdelens förtroende utan att påvisa att det arbete vi gör kommer att ha ett värde i sig. Musiken är inte svaret på allt men med detta verktyg skapar man förutom en musikalisk grund även en plattform för barnet att sträva efter något mer än det som erbjuds i den närmaste omgivningen och även i Malmö som stort. Vilka möjligheter innebär El Sistema för kulturskolan och barnen? Elin: Malmö Kulturskola är till för alla barn i Malmö, och El Sistema är EN pusselbit i det arbetet. Samtidigt hoppas jag att El Sistema kommer att skapa musikupplevelser som väcker drivkrafter hos barn, föräldrar, publik och medmusiker till att göra sitt bästa för varandra och för Malmö. Lucia: El Sistema öppnar upp för en målgrupp som vanligtvis kanske inte söker sig utanför sin stadsdel och genom detta arbetet kan fler hitta till kulturskolan och hela Malmö kan representeras i Kulturskolan.

6 Månad Sommarscen Malmö - september 2013 Oh Boy, Sommarscen Malmö. Foto: Ewa Levau Ditte Nielsen, enhetschef för Sommarscen och projektledare för Nordisk Forum (för ). Vilka möjligheter innebär Nordiskt Forum för Malmö? Att Malmö är en mötesplats för de angelägna frågorna. En möjlighet att visa upp vad vi själva har åstadkommit och vart vi är på väg. Ett viktig samtal förs här och nu och som ligger i linje med stadens ambitioner att verka för ett jämställt samhälle. s värdskap för Nordiskt Forum Malmö New Action on Women s Rights den juni 2014 där Ditte Nielsen, enhetschef för Sommarscen är utsedd till projektledare för. En konferens med över 300 programpunkter, 1000 talare och förväntade deltagare. Uppdrag att erbjuda aktivt värdskap och samarbete kring konferensen med särskilt beaktande av s jämställdhetsintegrering. Koordinering av arrangemang och innehåll. INOM PERSONAL Marie Norrthons projektledarskap för Sommarscen förlängs fram till årsskiftet 2013.

7 Augusti Malmö konstmuseum - september 2013 Nu är alla museiförmål, som förvarats i magasin på Slottsholmen, flyttade till kulturförvaltningens Centralmagasin och de nya konstmagasinen där. Arbetet med att inventera, fotografera och ge förmålen en permanent magasinsplacering fortgår. Förberedelserna för samarbetet med Malmö Konsthall pågår. Konstverken ska plockas fram, synas, tekniken ses över och därefter ska de packas inför transport. Ett urval konstverk i flera olika tekniker väljs just nu ut till den Konstdepå på Malmö Konsthall där besökare ska kunna önska konstverk. Konstverken hämtas från s konstsamlingar av föremål från 1910-talet fram till idag. Stängning och dammtätning av den permanenta stilhistoriska utställningen Från 1500 till Nu påbörjas i vecka 38. Arbetet med att sammanställa analyser inför en jämställdhetsstrategi för konstmuseet har påbörjats. Magasinflytt. Foto: Marika Reuterswärd Camilla NIlsson, projektanställd på Malmö Konstmuseum. En av de projektanställda för magasinsflytten har varit Camilla Nilsson. Hon är den första kvinnan som arbetat med teknikeruppgifter på Malmö Konstmuseum. Vad har största utmaningen varit för dig att arbeta med flyttprojekt? Tidspressen och de små resurserna. Och att lära mig att hantera helt nya material. Vad har varit mest spännande under tiden på Malmö Konstmuseum? Jag har fått arbeta med fantastisk konst, allt i från att packa konsthantverksföremål och guldramsmåleri till att installera samtidskonst i utställningen Den nordiska modellen. Sedan fick jag arbetsuppgifter som stärkt mitt självförtroende att jag kan hantera mycket mer än jag trodde. Tiden på konstmuseet har triggat igång ett större intresse för konst.

8 Månad Stadsarkivet - september 2013 Fråga till Henrik Othén och Petter Björkstrand, IT arkivarier på Stadsarkivet Vad händer härnäst med E-arkivprojektet? Det äldre dokumentärendehanteringssystemet Doculive kommer i form av ett pilotprojet och i avgränsad form att e-arkiveras. Projektarbetet har nyligen påbörjats Bild från workshop Flykten över Öresund Stadsarkivet planerar i samarbete med avdelningen för E-utveckling Stadskontoret, ett pilotprojekt av en teknisk E-arkivlösning. Flykten över Öresund En pedagogisk workshop för åk 6-9. Utifrån polisförhör, fotografier och personliga minnen får eleverna välja en person från tiden, en judisk flykting, en motståndsman eller en fiskare/flyktingsmugglare, och sedan själva skapa en berättelse om flykten.

9 Augusti Malmö Museer- september 2013 Foto Gunnar Lundh/Malmö Museer Fotografi Museets fotografer har deltagit i ett antal externa arrangemang under augusti 2013: Malmöfestivalens ungdomsverksamhet DIY med fotografering och insamling av bilder. Malmöfestivalen, utställning av Gunnar Lundhs bilder i biograf Spegeln. Landskrona Fotofestival nördcafé, inbjuden talare. Scanning och digitalisering av Ola Terjes fotografiska samling är slutförd i samband med att Regis har avslutat sitt projekt inom kulturarvslyftet. Även en mindre samling av Tommy Lundberg har digitaliserats. Pedagogik Museets pedagoger erbjöd under Malmöfestivalen turer med museets sillabåt från Södertull, samtidigt som man på land kunde kika på levande krabbor och gamla fiskeredskap. Ett samarbete mellan Malmö Museer och SEA-U Marint Kunskapscenter. Utställningar Den 31:e augusti invigdes Vetenskapshyllan med det nya planetariet på Teknikens och Sjöfartens hus med musikunderhållning, såpbubbelblåsning och festligheter. Sarah Fredriksson, biotechföretaget Genovis vd, höll tal. Raul Wallenbergs insatser, liksom flyktingmottagningen i Malmö och på Malmö Museum, hedrades den 27:e augusti med att kommunalrådet Hanna Thomé (V) avtäckte en minnesskylt på bron vid Malmöhus slott. På Teknikens och Sjöfartens hus hölls tal av Hanna Thomé och Jens Mikkelsen, författare. Dessutom visades den Vita bussen och filmen Hoppets hamn med en inledning av Lennart Ström, Autoimages. På Kommendanthuset visades utställningen Olika vägar till samma mål. Augusti var den sista månaden som Akvariet på Slottsholmen hade öppet. Akvariet kommer nu att byggas om och planerar att öppnas i ny form under Matilda Thulin, fotograf på Malmö Museer. Matilda Thulin, du var en av Malmö Museers fotografer som fanns på plats på Malmöfestivalens ungdomsområde DIY. Vad gjorde ni där? Vi samlade in bilder från ungdomar, för att bevara dem i Malmö Museers arkiv. Bilderna skulle vara tagna på Malmöfestivalen och vi hoppades få in bilder med ungdomars perspektiv för att visa vad de tycker är viktigt att föreviga för våra framtida generationer. Nu visade det sig vara ett lite svårt begrepp att förmedla i gyttret mitt i festivalen, så vi fick tyvärr inte in så många bilder. Men vi lärde oss mycket av det och har redan diskuterat ett samarbete med Malmöfestivalen inför nästa år! Bilderna skulle då kunna användas både i Malmöfestivalens organisation, kanske i en tävling, för att så småningom hamna i vårt arkiv. Genom en sådan insamling kan man få in samtida bilder med ett annat synsätt än på de bilder vi har i arkivet i dag vilket känns väldigt viktigt och spännande!

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson I samband med den arkeologiska undersökningen vid Gyllins Trädgård bedrevs utåtriktade verksamheter i form av två Arkeologiaftnar, ett antal pedagogiska

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

Utfallsprognos 1 2015

Utfallsprognos 1 2015 Utfallsprognos 1 2015 Kulturnämnden Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av ekonomin... 4 2.1 Prognos... 4 2.2 Investeringsram... 5 Kulturnämnden,

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

KURS: DIGITAL SYSTEMKAMERA, STEG 2. Start 25 februari eller 4 april, 3 tillfällen 18.00-20.30 För dig som behärskar den grundläggande

KURS: DIGITAL SYSTEMKAMERA, STEG 2. Start 25 februari eller 4 april, 3 tillfällen 18.00-20.30 För dig som behärskar den grundläggande KURS: DIGITAL SYSTEMKAMERA, STEG 1. Start 22 februari eller 7 april, 3 tillfällen 18.00-20.30 Steg 1 ger dig kunskaper om exponering, ljusets påverkan samt de viktigaste digitala funktionerna. Här får

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Hyltevägens förskola Fallstudie av informations- och kommunikationsteknologins inverkan i förskolan

Hyltevägens förskola Fallstudie av informations- och kommunikationsteknologins inverkan i förskolan Bild: Barnen gör skuggbilder vid filmduken innan de tittar på sin PowerPoint, som handlar om hur de hjälper till att bevara naturen. (Foto: Anna Klerfelt) Hyltevägens förskola Fallstudie av informations-

Läs mer

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5

(Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011. Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8. Nettokostnad -17,5-17,3-18,5 KULTURNÄMNDEN Ordförande: Magnus Wallengren Förvaltningschef: Thomas Liedström (Mkr) Budget 2012 Bokslut 2012 Bokslut 2011 Intäkter 1,9 2,2 2,5 Kostnader -19,3-19,5-21,0 varav personal -9,3-9,1-8,8 Nettokostnad

Läs mer

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Glädje & gemenskap Kunskap & kreativitet Upplevelse & livslångt lärande KULTURSKOLAN VT 2016 www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Välkommen till en mötesplats för musik och skapande i gemenskap

Läs mer

Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22

Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22 Läsanvisningar till Läs- och skrivundervisning i de tidigare skolåren. Fördjupning Vt-06 vecka 13-22 Detta är en kurs som skall fördjupa dina kunskaper i och om läs- och skrivundervisning. Du har en grund

Läs mer

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december!

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! CLEO EN AV SVERIGES FRÄMSTA RAPPARE UPPTRÄDER NÄKTERGALNINGARNA MARKNAD KULTURKVÄLL CHORUS STOCKHOLMIA SCREENTRYCK MUSIKWORKSHOPS UTSTÄLLNING FRAMTIDENS SKARPNÄCKS

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Undervisa i världens största språk - musik

Undervisa i världens största språk - musik Joel Johansson 24 år Ämneslärarprogrammet Undervisa i världens största språk - musik Institutionen för Musik, Pedagogik och Samhälle KMH:s ämneslärarprogram KMH:s ämneslärarprogram i musik med inriktning

Läs mer

Barnkonventionen i praktiken

Barnkonventionen i praktiken Barnkonventionen i praktiken Skribenter Meimone Johansson, Pontus Segefalk, Anna Gullberg Zilan Isik, Alexander Mogren, Kiana Favre Sida 1 Vi är sex ungdomar som under två veckor har sommarjobbat som kommunutvecklare

Läs mer

GÖR DET PÅ BIBLIOTEKET

GÖR DET PÅ BIBLIOTEKET Gävle bibliotek www.gavle.se/bibliotek GÖR DET PÅ BIBLIOTEKET EVENEMANG JANUARI-FEBRUARI 2016 Fri entré! Begränsat antal platser, kom i tid! För mer info se www.gavle.se eller ring 026-17 96 00 Välkommen!

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Grundskoleprogram 2012

Grundskoleprogram 2012 Grundskoleprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola,

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Stort intresse i hela landet

Stort intresse i hela landet Stort intresse i hela landet Konferensen om den digitala plattformen visade på ett stort intresse i hela landet. 85 personer från 32 kommuner kom för att se vad plattformen kan erbjuda för en ännu bättre

Läs mer

GAGNEFS KOMMUNBIBLIOTEK

GAGNEFS KOMMUNBIBLIOTEK Ank. 2015-11- 0 5 Diarienr J015.' ~ Df- 88 Bl BLIOTEKSPLAN 2015-2018 GAGNEFS KOMMUNBIBLIOTEK Innehållsförteckning S e 2 Biblioteksplanen i ett kommunperspektiv 2 Hur kommunbiblioteket är organiserat 3

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola

Bokstäver. Myrstackens kvalitetsarbete. Hällevadsholms förskola Myrstackens kvalitetsarbete Bokstäver Hällevadsholms förskola 2015 Förskolor Norr Munkedals kommun Yvonne Frisk Helena Halla Helena Eriksson Tina Lundgren Lotta Dahl Innehåll Grundfakta och förutsättningar...

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (6) Datum 2014-08-27 Vår referens Hanna Sjöberg Enhetschef Kultur för barn och unga Hanna.sjoberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvecklingsprocess Kultur för barn och unga

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Verksamhetsplan Hallands Släktforskarförening 2016

Verksamhetsplan Hallands Släktforskarförening 2016 Verksamhetsplan Hallands Släktforskarförening 2016 Hallands Släktforskarförening är en ideell förening som bildades 1982. Föreningen är verksam för släktforskare i Halland och för dem som arbetar med halländska

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 SIGNERAD Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-12-14 Vår referens Tjänsteskrivelse Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 STK-2015-1456 Sammanfattning Malmö

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjarelever såväl som elever som vill fortsätta att fördjupa sig inom ett konstnärligt område.

Läs mer

Kul för dej å mej Kulturfestival 2012 Tema KROPPEN

Kul för dej å mej Kulturfestival 2012 Tema KROPPEN Kul för dej å mej Kulturfestival 2012 Tema KROPPEN 12-18 mars 2012 Måndag 12 mars Tisdag 13 mars Invigning! En SuePer show full med rörelse, dans, teater och musik. Härliga sånger med Särskolekören. Vernissage

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Temavecka det mångkulturella samhället

Temavecka det mångkulturella samhället Temavecka det mångkulturella samhället Temasida Temavecka Mångkulturella samhället handledning Inledning Handledningen... vänder sig till dig som vill göra en temavecka med hjälp av vår temasida om det

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 2015-05-03 Inledning Nybro kommun har ca 19 700 invånare. Under 2012 antog kommunfullmäktigen vision om att Nybro kommun år 2030 har 25

Läs mer

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16.

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. s SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015 För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. Hej alla leksugna barn! Nu är det ÄNTLIGEN SOMMAR snart! Skolan är slut för denna gång och vi på kommer

Läs mer

SPÄCKAT PROGRAM - VÄLKOMMEN!!

SPÄCKAT PROGRAM - VÄLKOMMEN!! SPÄCKAT PROGRAM - VÄLKOMMEN!! Programmet för årets Dante-dagen är som alltid anpassat för alla lärare i åk F till och med gymnasiet. Vi har tyvärr fått tilldelat oss mindre resurser än tidigare år, men

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan

Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan 2003-12-19 Verksamhetsberättelse, utvärdering och kvalitetsredovisning 2003 för Musik & Kulturskolan A: Ansvarsområden Musik och Kulturskolan undervisar elever från 9 19 år på 22 olika instrument. För

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

129177 Eudora Internationella Förskola, Fatburs Brunnsg.

129177 Eudora Internationella Förskola, Fatburs Brunnsg. Stockholms stad Förskoleundersökning 15 19177 Eudora Internationella Förskola, Fatburs Brunnsg. 15-5-1 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens

Läs mer

DINKYTOWN. en kreativ fristad

DINKYTOWN. en kreativ fristad DINKYTOWN en kreativ fristad Dinkytown är en nyskapande och konstöverskridande samlingsplats där musik, poesi, konst och foto möts på en och samma plats för att framföras och visas i en gemytlig atmosfär

Läs mer

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd

Sida 1 av 5. Visst gör föräldrar skillnad. en regional heldagskonferens om föräldrastöd Sida 1 av 5 Visst gör föräldrar skillnad en regional heldagskonferens om föräldrastöd 12 januari 2016 Föräldrautbildning sparar skattepengar Att kommunernas föräldrautbildningar är uppskattade kan många

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

SVEFOs hemsida www.svefo.cx

SVEFOs hemsida www.svefo.cx SVEFOs hemsida www.svefo.cx Ordförande har ordet! (forts) April Nr 3/04 Aktuell information från Östra Svealands Fotoklubbar Ordförande har ordet! Ett stort tack till Uppsala Fotografiska Sällskap för

Läs mer

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Absolut Förälder har genomförts i årskurs 6-9, enligt följande koncept: två lektioner i årskurs 6, en åk 7 samt korta sammanfattningar i åk 7-9 i kommunala

Läs mer

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Löparakademins tioveckorsprogram 2016 Om Löparakademin Löparakademin är en ideell organisation vars övergripande ändamål är att öka samhörighet och integration genom

Läs mer

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Solens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef och avdelningsansvariga pedagoger

Läs mer

Läsglädje med lek och musik

Läsglädje med lek och musik Katarina Södra Skola Katarina Bangata 41 116 39 STOCKHOLM Kontaktperson Kerstin Wärngård 08-508 42 412 kerstin.warngard@utbildning.stockholm.se Läsglädje med lek och musik Har du ibland elever som trots

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

REGIONAL KULTURSKOLA Västmanlands län

REGIONAL KULTURSKOLA Västmanlands län REGIONAL KULTURSKOLA Västmanlands län BAKGRUND PUFFIMOK-ÖM (mars 2010-aug 2011) Gemensamma länsstudiedagar Nätverk mellan lärare Aktiviteter med elever Dela tjänster mellan kommuner Träffar med chefer

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Kållekärr och Långekärrs förskolor

Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola. Kållekärr och Långekärrs förskolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig förskolchef Pia Johnsson Tjörn Möjligheternas

Läs mer

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK

BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK BARNETS FEM KÄRLEKSSPRÅK Av: Inge Stene Denna artikel bör ses mot bakgrund av de multipla intelligenserna (se artikeln Det kreativa barnet). Den handlar kort sagt om kommunikation. Vi kan förhålla oss

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Munspelets fritidshem Ansvarig: Eva Persson, rektor LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2014-15 Vår vision: Vi ger våra barn och elever trygghet så

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen

Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort. Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Ombyggnation av trafik och centrummiljön i Pajala centralort Barn och unga deltar i samhällsplaneringen Innehållsförteckning Inledning... 2 Tillvägagångssätt... 5 Resultat... 7 Problem och brister på Kirunavägen

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013

Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Månadsbrev från bibliotekens barnavdelningar i november 2013 Vi är inne i en av de mörkaste tiderna på året. Kanske är det därför som böckerna jag tipsar om rymmer allvar och som får oss att fundera och

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun

Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Biblioteksplan 2012-2015 för Vänersborgs kommun Antagen av 2012 03 28 Biblioteksplan 2012-2015 Denna biblioteksplan avser folkbibliotekens verksamhet och gäller således inte skoloch gymnasiebibliotek eller

Läs mer

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220

Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 Webbildning Röda korsets folkhögskola 2012-12-07 Rita de Castro rita.de.castro.rk@folkbildning.net 070 2693220 2. Projektets syfte Det flexibla lärandet ger stora möjligheter för folkhögskolor, som geografiskt

Läs mer

Vi har under drygt tio år arbetat tillsammans på Göteborgs folkhögskola.

Vi har under drygt tio år arbetat tillsammans på Göteborgs folkhögskola. Degerstedt, Lagberg, Reibring & Svensson Variation i folkhögskoleton Genom att främja samtal kring matematik och införa mer variation på lektionerna har ett arbetslag på Göteborgs folkhögskola utvecklat

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Auktionsverket Kulturarena 12 13 november 2015 Vad behövs för att fler ska ta del av och delta i det offentligt finansierade kulturlivet?

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen En handbok från Kulturskolerådet Från musikskola till kulturskola - tips på vägen Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB FRAMTIDENS STUDENT -OM NYA VÄRDERINGAR OCH LIVSSTILAR Thomas Fürth forskningsledare, Kairos Future AB SUNETVECKAN, MALMÖ HÖGSKOLA, 2012-10-23 Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning och

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer