Framtidskonferens Ansvarskommittén 29 maj Sammanfattande minnesanteckningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidskonferens Ansvarskommittén 29 maj 2007. Sammanfattande minnesanteckningar"

Transkript

1 Framtidskonferens Ansvarskommittén 29 maj 2007 Sammanfattande minnesanteckningar

2 Karl Petersens inledning Viktig dag med många politiker från kommuner och landsting att använda den på bästa sätt, en framtidskonferens om ansvarskommitténs förslag Fokusera på det regionala utvecklingsuppdraget som ges till regionkommunerna i det här förslaget. Vi ska ha ett starkt regionalt politisk ledarskap i vår region. Om inte vi tar det tar någon annan det Naturligt i ett demokratiskt land att det är de folkvalda som har ledarskapet. Det är de som är valda och de som avsätts om det inte går bra. Viktigt för medborgarna att folkvalda tar ansvar.

3 Karl Petersens inledning Vi ska ha en regional utveckling för hela landet. Det kräver att vi i vår region också ska ha utveckling. Vi folkvalda gör prioriteringar och vägval. Medborgarna ska ges en bra livskvalitet och en bra välfärd. Vi folkvalda ska ta vårt fulla ansvar för detta. Därför är det viktigt att se bortom horisonten att se helheten, ha ett europeiskt perspektiv, vara globalt tänkande. Ett globalt perspektiv är viktigt i dagens debatt då vi är beroende av vad för beslut som fattas på andra ställen runt omkring oss. Norrbotten behöver en politisk kraftsamling för att vara konkurrenskraftig.

4 Karl Petersens inledning Kommunförbundets styrelse14 juni där diskuteras var vi står och hur vi går vidare. Förhoppningen är att enas om ett gemensamt yttrande. Ser gärna ett så brett gemensamt yttrande som möjligt även med NLL. För att visa att vi politiker är beredda att ta ansvaret. SKL-konferensen i Piteå: Regionkommun (RK) blir ingen överkommun. Besluten fattas nära medborgarna. RK blir direktvalda med beskattningsrätt med tydliga roller. Kontroll och tillsyn behålls i kommunerna nära medborgarna. Tillvarata dagen, diskuterar och fortsätt hemmavid.

5 Jan-Åke Björklund Regionaliseringens själ och skäl

6 Regionaliseringens själ och skäl Det bekanta tåget regiontåget det går nu gör ett uppehåll chans att stiga på. Beskriver resan och målet utifrån diskussion om principerna bakom regionaliseringen och hur olika intressenter påverkas. Principerna samhällsförändringar, geografi, uppgift Vad är regionfrågan? samhällsförändringar då 1632 års ordning inte gäller längre. Geografin, fusionen /sammanslagningen och nya uppgifter är viktiga delar i regionfrågan.

7 Jan-Åke Björklund Västra Götaland Regionen (VGR): Fick ansvar för mycket omfattande uppgifter som tex regionala utvecklingsfrågor, infrastruktur och kultur. Regionfrågan är en avgörande demokratifråga. Vem ska ansvara folkvalda eller statens tjänstemän? Vilka uppgifter ska finnas på en regional politisk nivå vägs mot vad andra ska göra? Varför? Det behövs en bättre ordning för tillväxt och utveckling och för samhällets organisering. Regionfrågan många begrepp: grundlagen, det svenska folkstyret (riksdag, Kommun/landsting). Begrepp överkommun finns inte. Landshövdingen indirekt genom statliga myndigheter och verk.

8 Jan-Åke Björklund Idag två självstyrelseorgan (direkt valda). 15 st kommunala samverkansorgan (indirekt valda). AC på gång. Har tagit över företrädarrollen, regionala utvecklingsansvaret, från staten. I Norrbotten finns ingetdera. Vill man överlåta till andra att bestämma! Tre modeller: Självstyrelse KSO Länsstyrelsen

9 Regionfrågans historia Regionfrågan är inte ny. Började med Arn. I modern tid: tidigt 60-tal med en motion från centerpartiet om ökat inflytande från regionerna. 10 utredningar sedan dess. Ansvarskommittén den senaste. Varför är detta så svårt? Det handlar om makt och demokrati. En klassisk maktfråga. Sverige är idag organiserat efter sektors- och särintressen stuprören. Samtidigt finns behov av att kunna ta greppet tvärs över. En anpassning till verkligheten behövs för att kunna hantera samhällsfrågor utifrån ett helhetsperspektiv.

10 Regionfrågans historia (forts ) Utmaningar: Lokaliseringar är en svår fråga en oro som kan bromsa förändringar. Så även politiker som bevakar positioner och geografispöken (kommunens roll och den nära identiteten påverkas inte av administrativa gränser). Kommunerna och den nära identiteten kommer att finnas kvar. Demokratiideal det nära och det lilla (kommunal nivå) inte tillräckligt för att hantera alla frågor. Demokratin har olika arenor för var det går att fatta beslut och påverka tex vägar och järnvägar. Uppgifter och ytan hör ihop. Behöver inte tappa identiteten pga administrativa gränser. Trots motståndet återkommer utredningarna för skälen är goda och det finns en drivkraft som inte kan stoppas. Vi kommer inte undan. Ett skäl är EU.

11 Drivkrafter för regionalisering I EU umgås man i regioner. EU kräver regioner. Resurserna fördelas mellan regioner. Internationalisering kräver regionalisering. Ett konkurrenskraftigt näringsliv förutsätter regionalisering. För näringslivet existerar regionen och världen. Världen för försäljning. Regionen för kompetensförsörjning. Kommunen är för liten. Teknikutvecklingen, tillräcklig kritisk massa och andra faktorer är drivkrafter i samhällsutvecklingen. Flera frågor kräver större regioner. Utvecklingen gör att vi befinner oss i större regioner idag än tidigare. En annan drivkraft för regionfrågan är behovet av ekonomisk tillväxt för att ha råd med välfärden. Den ekonomiska tillväxten är olika i olika delar av landet (olika faser, näringslivets struktur mm) och kräver därmed regional anpassning. De folkvalda ska göra prioriteringarna och vägvalen. Demokratin har behov av att bryta sektoriseringen.

12 Regionfrågans innehåll Kommunerna ska göra det mesta av det offentliga/välfärden. Vissa frågor behöver ha en större regional yta för tex frågorna regional trafikinfrastruktur, kollektivtrafiken, specialiserade sjukvården. Regionen får uppgiften att vara förhandlingsman mot staten. Det handlar om fördelning av regionalpolitiska medel, EU-medel. Med ett större område skapas förutsättningar för inomregional balans då resurser kraftsamlas och kan riktas.

13 Regionfrågans innehåll (forts ) Regional politik och regional utveckling är egentligen samma sak. Det handlar om att påverka, bryta åsikter, vägval, prioritera, fördela pengar de folkvaldas ansvar. Statliga tjänstemän utgår från lagar och regler. Då politiken arbetar i ett flernivåsystem ges legitimitet och styrka i arbetet. Ett samlat politiskt ansvar som möts på olika nivåer som jämkar och prioriterar. Folkvalda politiker har utvecklingsrollen. Det måste finnas regionpolitiker. Måste få växa in i kostymen. Måste tillåtas växa fram, får inte hållas tillbaka. För att regioner ska utvecklas kräver regionpolitiker som är bra på att visa på visioner osv. Det måste finnas en regional arena. En ny och rolig politikerroll.

14 Regionfrågans innehåll (forts) Erfarenhet från VGR och Skåne visar att satsningar ger ett roligt politikeruppdrag. Viktigt att kunna fatta beslut som ingen fattat. Exempel från VGR: Erfarenheter från VGR visar effekter/resultat av att hålla samman i en större region. Tex resulterade tydliga prioriteringar och en gemensam politisk arena i stora infrastruktursatsningar till regionen. Vikten av att öka kunskapen om vad regionaliseringens betydelse visas när flera av Ansvarskommitténs ledamöter har ändrat uppfattning under arbetets gång. EU arbetar genom regioner.

15 Hur berörs olika intressenter? Medborgarna bryr sig inte om de administrativa gränserna. Medborgarna är intresserade av tågen, sjukvården och att det ska fungera. De folkvalda måste ta ansvar. En vanlig synpunkt är att det blir för stort. För stort för vad? Uppgift och yta hänger ihop. Helt beroende av vad som ska göras. Politikerna ska ordna strukturen, administrationen av gränserna. SOM-undersökningar visar att medborgarna i VGR har accepterat regionen redan efter 7-8 år.

16 Hur berörs olika intressenter? (forts ) Folkvalda ordnar samhällsstrukturer/administrativa ligger i uppdraget för den representativa demokratin. De som berörs av en stor yta är några få politiker och höga chefer. Media. Har svårt att tränga in i frågan. Kritisk granskning inledningsvis därefter har det vänt. Näringslivet ser nyttan av regionalisering och är mycket drivande i VGR. Vill gå längre, tex äga Landvetter, Chalmers. Politiska partierna. Det är de som ska bära frågan. Viktigt att det är partierna som företräder medborgarna och inte kommunerna och landstinget. Hur går det nu? Ansvarskommittén är eniga! Det är intressant. Samtliga riksdagspartier utom moderaterna är för Ansvarskommittén. Moderaterna är splittrade.

17 Hur berörs olika intressenter? (forts ) Jan-Åke Björklund tror att det öppnas upp för möjlighet att bilda regionkommuner där det finns en vilja och politiskt engagemang. VGR och Skåne går inte att stoppa. Samtidigt drar de ifrån jämfört med andra regioner. Risk för A och B regioner. Staten abdikerar inte. Fortsatt en viktig aktör. Problem med sektoriseringen. Olika regionala indelningar för myndigheterna. Samtliga har övergett länen. Helhetsbild mellan politikområden, utjämningssystemet bättre underlag för beslut. Länsstyrelserna blir kvar men färre. Erfarenheter visar svårigheter för länsstyrelsen att ha en samordnande myndighetsroll då det finns en stark regionkommun. Kommunen den viktigaste aktören och kommer alltid att ha en stark roll. Erfarenheter från VGR visar att skepticismen mot regionaliseringen har övergått. Framgången var att ge dem tydliga och viktiga roller i uppbyggnadsskedet.

18 Hur berörs olika intressenter? Håll isär kommunal samverkan och regionalisering. Skillnaden är samordning och makt över utvecklingsfrågorna. Erfarenheter från Örebrolän: Intervjuer för att rangordna de viktigaste uppgifterna för politikerna i Örebro: Kommunikationer och infrastruktur Regionalt utvecklingsprogram Strukturfondspengar Näringspolitik, utbildning och arbetsmarknad Forskning innovation och utbildning Kultur, landsbygdsutveckling Samordning

19 Geografi Gränser: behövs, ibland svåra att dra. Att väga mellan storleken som motiveras av tillväxt och konkurrenskraft och effektivitet samt avstånden som gör att man missar identitet. AK om regionalidentitet: politiska beslut kräver legitimitet och identitet. Regional identitet är svag. Knuten till landskapet mer än länet. Många andra typer av identiteter. Starka identitetsregioner är inte möjligt och inte önskvärt. Inomregional balans är viktigt. Maktcentran och aktiviteter spridda är mycket viktigt för att få legitimitet. Varför bilda regional samverkan redan nu: Ta hand om pengarna, infrastrukturplanen, börja öva redan nu, får mandat och legitimitet.

20 Sammanfattning av Ansvarskommitténs förslag Kortversionen: Som det är i Skåne och VGR. Grundförutsättningarna (OH) Staten och den kommunala sektorn (OH) Staten (OH) tvärsektoriellt beslutsfattande Hälso- och sjukvården (OH) decentralisering, och krav på storlek för att klara av kunskapsbildningen, ersätts av jämnstora RK. Regional utveckling (OH) - regionala utvecklingsansvaret. Länsstyrelsen får myndighetsuppdrag. Dialog och samverkan med primärkommunerna avgörande. Den kommunala sektorn (OH) Inga förslag om kommunsammanslagningar. RK jämställda med primärkommunerna. Indelningsprocessen (OH) Politiken får dela in sig och staten delar in sig efter politiken. 6-9 län/rk, 3 processledare. Karta vår/sommaren Genomförande Lag om regionalt utvecklingsarbete (OH) ska leda och samordna det regionala utvecklingsarbetet. Nytt är geografiska regionintressen och regiontrafikplan.

21 Kent Ögrens avslutning Samstämmighet är stor att vi ska gå vidare. Full fart alltså! Idag starka krafter som påverkar vårt län, tex klimatfrågan. Investeringsbeslut ger optimism. Globaliseringen påverkar vår möjligheter att vara en konkurrenskraftig region med god välfärd. För att ta tag i frågorna måste vi tänka annorlunda, öka attraktionskraften och bygga strategiska allianser. Regionförstoring är ett måste. Pågår just nu för fullt i Sverige. En boll i rullning som inte går att stoppa. Arbeta för att få tillstånd gemensamma remissyttranden och att få igång processen med de vi vill jobba med. En processledare behövs kanske i form av Jan-Åke Björklund?! Den partipolitiska debatten i partidistrikten är viktigast samtidigt som frågan diskuteras parallellt i kommuner och landsting. Nyckeln i VGR var att gå på tvären för att få med alla.

22 Ytterligare information och beställning av slutbetänkandet I Information om Ansvarskommitténs ledamöter, arbetsprocessen och rapporter framtagna som underlag, pressmedelanden med mera i pdf format besök webbsidan: För beställning av slutbetänkandet och de tre sekretariats rapporterna i tryckt upplaga kontakta bokförlaget: Fritzes Bokförlag, För beställning av andra rapporter och skrifter ur Ansvarskommitténs skriftserie i tryckt upplaga kontakta: Åsa Dahlqvist, , asa.dahlqvist@finance.ministry.se

23 Grupparbete Uppgifter: Regionkommunen skall leda och samordna det regionala utvecklingsarbetet i länet. Företrädarrollen. Regionpolitiker. Hur kan vi ta den rollen? Vilka är de viktigaste uppgifterna för en regionkommun? Skall vi bilda regionalt samverkansorgan (KSO) i avvaktan på en regionreform? För och emot. Vilken geografi blir bäst för oss? Vad händer nu?

24 Redovisning grupp 1 Fråga 1; Behov av helheten politiker som företrädare. Lokal förankring. Olika ansvarsområden i regionkommun. Fråga 2; Infrastruktur, kommunikationer, näringsliv, sjukvård Fråga 3; + Resurser finns, bra träning, agera snabbt. kontaktvägar finns redan, risk för dubbelarbete Fråga 4; BD + AC + Ö-vik Fråga 5; Ta hem diskutera i kommuner och partier. Ansök om en förhandlingsman hos regeringen

25 Redovisning grupp 2 Fråga 1; Regionkommun helhet behövs, lyfta BD frågor, utbilda för regionpolitiker, en demokratifråga. Fråga 2; Infrastruktur, tillväxt utv.medel, sjukvård, miljö/energi, kommunikationer -öst/väst. Fråga 3; emot KSO, onödig omväg Fråga 4; BD + AC ev angränsande Fråga 5; Nu kör vi, processledare utses nu!

26 Redovisning grupp 3 Fråga 1; Företrädarrollen, ja risker att se upp med; för få förtroendevalda, starka yrkespolitiker kontra fritidspolitiker, avståndet till parlamentet, för de små partierna. Varför; Barents/ nordkalottsamarbetet, snabb utveckl. demografin, medicinsk/teknisk utveckling. Regionpolitiker jfr riksdagspolitiker, inom regional balans, glesbygdspolitiker viktigt att vara med representativiteten

27 Forts Grupp 3 Fråga 1 forts; samhörighet språk, kultur, etc viktigt. Ansvaret från statens tjänstemän till politiker ett måste. Fråga 2; Hälso och sjukvård, infrastruktur, tiilväxt, kultur. Fråga 3; Nej till KSO risk för två parallella organisationer, dubbelarbete, dyrt. Direktval! Fråga 4; ointressant Fråga 5; Partiförankring/lokalt/regionalt

28 Redovisning grupp 4 Fråga 1; positiva erfarenheter att samsas (TVB, EU;s beslutsgrupp) Kan andra kan vi. Farhågor: kan politiskt/geografisk repr. ordnas? Byapolitik? Fråga 2; Tillväxtfrågor, infrastruktur, strukturfonder, kollektivtrafik, miljö/energifrågor, internationalisering, sjukvård Fråga 3; Ja till KSO, farhåga; engagemanget för regionkommun svalnar, sårbart att bilda KSO (kom.veto). Fråga 4; BD + AC + Ö-vik Fråga 5; Kommunförbundet och NLL:s ledning ges uppdrag att snarast bilda KSO

29 Redovisning grupp 5 Fråga 1; Företrädarrollen-medborgarnas behov är viktigare än att bibehålla dagens organisation. Politikerrollen direktvalda som representerar regionen Fråga 2; Infrastruktur kommunikationer, sjukvård, utbildning, utv.stöd-eu medel, kultur, globalisering ex Barents Fråga 3; KSO = För; en bit på väg, lite erfarenhet. Emot; kan skapa nya låsta strukturer. Fråga 4; inget förslag Fråga 5; fortsätter diskutera

30 Redovisning grupp 6 Fråga 1; Bli tydligare företrädare för länet, komma till skott. Tydliggöra visionen. Förmedla visionen till medborgarna. Fråga 2; Hälso och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, regional utveckling, FoU, miljöfrågor, marknadsföring, kultur Fråga 3; KSO= fördel; starta kso för nästa steg. Emot; risken att vi inte går vidare. Fråga 4; Det viktigaste att det blir något. Delade meningar om två eller fyra län. Fråga 5; Starta processen. Gemensamt remissvar från två alt. fyra län

31 Redovisning grupp 7 Fråga 1; politikerrollen heltidspolitiker? Demokratiaspekten får alla partier representation, mötesavstånden ett problem. Fråga 2; I stort överens med de fem punkterna som presenterades från kommittén. Fråga 3; Om reformen ej blir av kan man börja med en samverkan med BD-AC. Sjukvården kanske måste särbehandlas. Infrastruktur och kultur är lättare och viktigare att samverka om. Fråga 4; Regionen får inte bli för stor. VIKTIGT! Fråga 5; Träffa AC politiker(ledande) snarast. Remisstid för kort för att hinna förankra hos befolkningen

32 Redovisning grupp 8 Fråga 1; Reda ut; vem är politikern? Heltid, halvtid, proffs, fritid.. ny roll. Smälta, lämna bakom. NYTÄNKANDE! Våra styrkor-svagheter i regionen. En stor fest. Fråga 2; Vägar till möjligheter med visioner. Inte bara avhjälpa utan samhällsutveckla. Påverka villkor våra. Gränslöst framöver-väst/öst. Mer och bättre regional utveckling tillsammans med helhetsgrepp. Tänka bort här och nu dagar framtid. Gränslöst men vill vi/våga mentalt! Fråga 3; Försent pang på i stället.

33 Forts Grupp 8 Fråga 4; Öst-väst har vi haft med oss i 9000 år låt oss fortsätta. Utifrån kommun-länsbehov vad kan vi matcha, tillföra, stärka-förädla, funktioner-flöden. Vi måste vara starka nog att hävda oss makt-styrka-resurser. BD + AC + MODO. Fråga 5; Rensa bland statliga verk/myndigheter. Tala ut hemmavid! Partidistrikten ska agera nu! Hyra in Jan-Åke

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar SKRIVELSE 1(8) Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar Detta är en sammanställning av några kortare texter som beskriver vilka lagar och regler som styr det regionala utvecklingsuppdraget som

Läs mer

Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland

Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Kommunstyrelsen 2009-09-28 184 478 Arbets- och personalutskottet 2009-09-28 207 456 Dnr 09.560 10 oktks18 Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet

Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Projekt Region 2015 21 samverkan 130603 Bilaga Samverkan regionorganisationen och kommunerna i länet Bakgrund En region, en plats där människor vill leva, arbeta och bo, måste ha något att erbjuda: attraktiva

Läs mer

POLITISKT PROGRAM INLEDNING OCH VÄRDEGRUND. Antaget på kongressen 20150315

POLITISKT PROGRAM INLEDNING OCH VÄRDEGRUND. Antaget på kongressen 20150315 POLITISKT PROGRAM Antaget på kongressen 20150315 INLEDNING OCH VÄRDEGRUND s syfte är att stärka och stötta de anslutna ungdomsråden i deras strävan att skapa en bättre tillvaro för ungdomar där de verkar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik, tittat på vad som är utmärkande för de lokala

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne? - hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Skåne och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13)

Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens län (Ds 2013:13) YTTRANDE 1 (5) s.registrator@regeringskansliet.se s.sfo@regeringskansliet.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM S2013/2054/SFÖ Regionalt utvecklingsansvar i Västernorrland län och Norrbottens

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Rumslig strategisk planering på regional nivå

Rumslig strategisk planering på regional nivå Rumslig strategisk planering på regional nivå Fredagsakademi Region Örebro Dagens presentation: Hur ser dagens regionalisering ut? Rumslig organisering och planering Några exempel från Åttamiljonerstaden

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Luleå Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Från försöksverksamhet till regionreform

Från försöksverksamhet till regionreform Från försöksverksamhet till regionreform Regionbildning en demokratisk utveckling Innehåll Vad innebär regionalisering Vad har skett i Sverige Erfarenheter Vad har skett i Norrbotten Var står vi nu? Regionfrågan

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län?

Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Jönköpings län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Jönköpings län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna

Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna Region Västmanland 1 (10) Region Västmanland 2017 diskussionsunderlag/förslag om samverkansstruktur mellan regionen och kommunerna 1. Bakgrundsbeskrivning Landstinget Västmanlands ansvarsområden är idag

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2011-11-07 kl 15.00 18.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Rosie Rothstein, VGR Marie-Ann

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Stockholms läns partidistrikt 2.0

Stockholms läns partidistrikt 2.0 Stockholms läns partidistrikt 2.0 Partidistriktets valanalys konstaterar : Det behövs en betydligt större regional kraftsamling. Relationen mellan arbetarekommunerna och partidistriktet måste klarläggas.

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben (8)

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben (8) www.lvn.se Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben 2012-06-05 1(8) Planeringsdirektör Christer Nylén Region Västernorrland Distribution Diskussionsunderlag för de politiska partierna

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län?

Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Kalmar län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete 1(3) 2013-11-25 LiÖ 2012-3713 Landstingsstyrelsen Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete Arbetssätt

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Innehållsförteckning. Visionen Ett större Falun... 2

Innehållsförteckning. Visionen Ett större Falun... 2 Innehållsförteckning Visionen Ett större Falun... 2 Perspektiv på visionen... 2 Trygghet och välfärd... 2 Näringsliv och arbetsmarknad... 2 Hållbar utveckling... 2 Plats för alla... 2 Stadsplanering och

Läs mer

Indelningskommittén, Fi 2015:09

Indelningskommittén, Fi 2015:09 , Fi 2015:09 En ny indelning av län och landsting Dagens länsindelning Väsentligt färre län och landsting medborgar- och näringslivsperspektiv utgå ifrån kommungränser och arbetsmarknadsregioner Ansvarskommittén

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län?

Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Värmlands län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Värmland Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449

Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i Falkenbergs kommun. Dnr KS 2012-449 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-01-29 23 Motion om sänkt rösträttsålder till 16 år i kommunalvalet i. Dnr KS 2012-449 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta Gävleborgs län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb

Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting. Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Kommunikationspolicy Stockholms läns landsting Tillhörande riktlinjer Riktlinjer för internkommunikation, press och webb Antagen av Landstingsstyrelsen 2004 1(8) Förord Stockholms läns landsting (SLL)

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14 1 (5) Indelningskommittén fi.indelningskommitten@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER ARBETET MED NY LÄNS- OCH LANDSTINGSINDELNING Indelningskommittén har ställt två frågor till länsstyrelserna, dels om

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10

ABCD. Granskning av kommunens flyktingmottagande. Ronneby kommuns revisorer. Revisionsrapport. Antal sidor:10 ABCD Ronneby kommuns revisorer Granskning av kommunens Revisionsrapport Antal sidor:10 , Innehåll 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 3 4. Revisionskriterier 3 5. Metod 3 6. Ansvarig nämnd 3 7. Flyktingmottagning

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län?

Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? Hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Dalarnas län? 1 2 Korta fakta - Dalarnas län Sveriges Kommuner och Landsting har i

Läs mer

Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden" betänkande av 2014 års demokratiutredning (SOU 2016:5), Ku2016/00088/D.

Svar på remiss angående Låt fler forma framtiden betänkande av 2014 års demokratiutredning (SOU 2016:5), Ku2016/00088/D. REMISSVAR Dnr 81/2016 2016-05-27 Kontakt: Henrik Götesson henrik.gotesson@srf.nu Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Svar på remiss angående "Låt fler forma framtiden" betänkande av 2014 års demokratiutredning

Läs mer

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig?

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig? Idag är var femte invånare i Sverige mellan 18-30 år. Samtidigt är bara var femtonde politiker i samma ålder. I kommuner och i landsting såväl som i riksdagen är unga människor kraftigt underrepresenterade.

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland

Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland 2013-05-04 1(10) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland I den nationella

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

Skellefteå kommun Utvecklad medborgardialog. Som en del av ett proaktivt styre

Skellefteå kommun Utvecklad medborgardialog. Som en del av ett proaktivt styre Skellefteå kommun Utvecklad medborgardialog Som en del av ett proaktivt styre 1 Varför medborgardialog? Demokratin utmaningar politiken Ojämnt valdeltagande 1 % aktiva i politiska partier Lågt förtroende

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun Version: PA1 Revisionsdatum: 2014-06-03 Upprättad av: Aun Henriksson, Anna Eklund, Yvonne Edenmark Lilliedahl Granskad/ av Birgitta Elvås, kommunchef Revision A beslutas av: kommunfullmäktige Näringslivsstrategi

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Uppdragsbeskrivningen Analysera förutsättningarna samt föreslå konkreta insatser för ett utvecklat samarbete mellan Skåne, Kronoberg, Blekinge

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik

norrstyrelsen Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik norrstyrelsen rapport 2009: 25 Vision och mål för trafik i Region Norrland Ett förslag från Norrstyrelsens arbetsgrupp för trafik Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av

Läs mer

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Föreningar som var representerade: Gotlands Föreningsråd Studieförbundet Vuxenskolan Demokrati

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice

Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice Tierpspanelen Rapport 1 Medborgarservice 2008-12-16 Sammanfattning I den första Tierpspanelen fick medborgarna svara på frågor kring Medborgarservice som funnits sedan januari 2007. Totalt har 54 personer

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Regionreformer pågår - eller?

Regionreformer pågår - eller? Sundsvall, 30 maj 2007 Regionreformer pågår - eller? Hallgeir Aalbu, EuroFutures Innehåll Det nordiska timglaset Processer pågår samtidigt men varför just nu? Varför något borde göras argumenten Mer om

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet Regional indelning tre nya län, (SOU 2016:48)

Yttrande över remiss av betänkandet Regional indelning tre nya län, (SOU 2016:48) Ert dnr Fi 2016/02568/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss av betänkandet Regional indelning tre nya län, (SOU 2016:48) Kommunstyrelsen i Piteå kommun beslutade

Läs mer

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-09-30 Innehåll

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-09-30 Innehåll esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-09-30 Innehåll Summering... 1 Strategi för och prioritering av arbete med e-förvaltning... 2 Typ av strategi för utveckling av e-förvaltning... 2 Ansvarig

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd En informationsfolder för kommuner, tjänstemän och politiker i genomförandet av LUPP 2009 LUPP en väg till kunskapsbaserad

Läs mer

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1.

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Här är de samlade svaren från riksdagspartierna med motiveringarna till svaren på frågorna. Moderaterna Ja, Alliansen vill inom ramarna för vår

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare

Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Förenklingsresan handlingsplan för en enklare vardag för lantbrukare Under 2013 har Jordbruksverket tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, genomfört Förenklingsresan. Vi har besökt lantbrukare

Läs mer

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?...

Förord... 2. Inledning... 3. Ungas politiska engagemang... 4. Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4. Vill unga engagera sig politiskt?... Innehållsförteckning Förord... 2 Inledning... 3 Ungas politiska engagemang... 4 Politiskt kontra partipolitiskt engagemang... 4 Vill unga engagera sig politiskt?... 4 Hur ser unga på de politiska ungdomsförbunden?...

Läs mer

Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen

Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen Remissvar 2007-12-06 M2007/3162/H 013-2007-3317 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen Verket för näringslivsutveckling, Nutek, har anmodats inkomma med remissvar

Läs mer

Samverkan mellan nivåer: Nästa reform för ökad effektivitet och konkurrenskraft?

Samverkan mellan nivåer: Nästa reform för ökad effektivitet och konkurrenskraft? Samverkan mellan nivåer: Nästa reform för ökad effektivitet och konkurrenskraft? LARS NIKLASSON, BITRÄDANDE PROFESSOR STATSVETENSKAP, LINKÖPINGS UNIVERSITET Den märkliga regionfrågan SYFTET: Behövs regioner

Läs mer

KRAFTSAMLING 2011-2015

KRAFTSAMLING 2011-2015 KRAFTSAMLING 2011-2015 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilderna är Tillväxtrådets sammanfattning av Kraftsamlings rundabordssamtal. KRAFTSAMLING Befolkningsökning är grunden för tillväxt

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN #4av5jobb Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Norrbotten

Norrbotten Sida 1 av 6 Finansdepartementet Remissyttrande Indelningskommitténs förslag SOU 2016:48 (Finansdepartementet diarienummer Fi2016/02568/K) Centerpartiet i Norrbotten är i grunden positiva till en regionbildning

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

Målbild för Oskarshamn ett instrument för att välja och utvärdera satsningar. Kort version

Målbild för Oskarshamn ett instrument för att välja och utvärdera satsningar. Kort version Målbild för Oskarshamn ett instrument för att välja och utvärdera satsningar Kort version Niklas Arvidsson Centrum för bank och finans Kungliga Tekniska Högskolan SAMMANFATTNING För att förverkliga en

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Jämställdhetsarbete i Västerbottens läns landsting

Jämställdhetsarbete i Västerbottens läns landsting 2009-01-30 Strategisk handlingsplan för Jämställdhetsarbete i Västerbottens läns landsting 1. INLEDNING... 3 1.1 VAD INNEBÄR JÄMSTÄLLDHET?... 3 1.2 GENUS... 3 1.3 METOD JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING... 4 2.

Läs mer

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen?

KARTLÄGGNING. 1.2 Finns det en integrationsstrategi för regionen? Bilaga 7 KARTLÄGGNING Denna kartla ggning syftar till att ta fram information om hur Regionförbunden i Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län, Region Blekinge jobbar fo r att attrahera nyanla nda akademiker

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen 2015-06-02. Från funktionshindersorganisationerna:

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen 2015-06-02. Från funktionshindersorganisationerna: 2015-07-02 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Emelie Lindahl Telefon 08 405 91 74 E-post emelie.lindahl@regeringskansliet.se Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer