Pretotypa Det! Se till att du bygger rätt det innan du bygger det rätt. Alberto Savoia Pretotyputgåva Januari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pretotypa Det! Se till att du bygger rätt det innan du bygger det rätt. Alberto Savoia Pretotyputgåva Januari 2012"

Transkript

1 Pretotypa Det! Se till att du bygger rätt det innan du bygger det rätt Alberto Savoia Pretotyputgåva Januari 2012 Copyright Alberto Savoia 2012 Svensk översättning Anna Nyström & Klas Hallqvist 2013

2 Detta är pinsamt Detta är inte en "riktig bok". Att skriva och redigera en riktig bok i ämnet pretotyping skulle ta månader. Jag skulle älska att skriva den boken, men just nu ser jag inget som tyder på att en sådan bok skulle vara värd att skriva. De flesta böcker misslyckas på marknaden, och de flesta av dem misslyckas inte för att de är dåligt skrivna eller redigerade, utan snarare för att det inte finns tillräckligt många som är intresserade av dem. De är inte rätt det. Vad du läser nu är en pretotypupplaga av boken. Jag skrev och "redigerade" den på några dagar i stället för månader, bara för att testa om det finns intresse för en sådan bok. Jag hade några vänner och kollegor som granskade den, men bli inte förvånad om du hittar stavfel, felstavningar, dålig grammatik, besvärlig formatering och allehanda mistagg. Att släppa boken i dess nuvarande skick är inte lätt för mig. Det svåra med pretotyping är inte att arbeta med utvecklingen av själva pretotyperna, det är den roliga delen. Det svåra är att släppa kraven på perfektion i ett tidigt stadium och en önskan att lägga till fler funktioner eller innehåll, innan man släpper den första versionen. Det svåra är att visa och presentera pretotyper för folk, för att bedömas, kritiseras och - möjligen - förkastas. Reid Hoffman, grundare av LinkedIn sa en gång: "Om du inte är generad över den första versionen av din produkt, så har du lanserat den för sent. Jag är mycket generad. Jag måste vara på rätt väg.

3 Förord till den svenska översättningen De senaste tio åren har vi arbetat med att utveckla en metod (wi.semetoden) för att testa idéers bärkraft på marknaden på ett enkelt sätt. Många har idéer men det är få som har förmågan att genomföra dem. Det finns många synpunkter och teorier om hur idéer och entreprenörer bör vara. Varför lyckas vissa och andra inte? Den frågan ställer sig många. Och själva har vi både lyckade och misslyckade uppstarter med oss i bagaget. Under åren har vi arbetat med över tusen personer i hundra projekt i olika uppstartsituationer ( och bth.se/bthinnovation). Vad vi lärt oss är att det bästa är om man så fort som möjligt kan testa om en idé har potential eller inte. Innan man plöjt ner för mycket resurser och engagemang i idén. Och hur gör man då det? I sökandet efter kollegor och meningsfränder fann vi Pretotype It. Vi blev mycket förtjusta. Alberto hade till och med satt namn på något som vi hade börjat inse att vi också gör, nämligen pretotyper. På så sätt kom vi i kontakt med Alberto Savoia och Pretotype It. Efter att ha läst boken väcktes många tankar och vi blev inspirerade och insåg att vi kan bli mycket bättre. Vi borde använda samma begrepp och framförallt se till att de entreprenörer som vi jobbar med förstår begreppet. Numera använder vi Pretotype It i vår egen verksamhet och fick på så sätt tanken att översätta boken till svenska. Läs och njut av Albertos underfundiga sätt att beskriva hur enkelt det är att vi fastnar i fel frågor istället för att börja med att ställa oss den enda viktiga frågan, är det någon som vill ha och köpa min idé? Om du vill komma i kontakt med oss som översatt boken så ring eller maila. Vi blir fullständigt överlyckliga om vi är fler som vill utveckla oss inom pretotyping och om vi kan hjälpa till. Anna Nyström; anna.nystrom@bth.se Klas Hallqvist; klas.hallqvist@bth.se

4 Inledning Just nu lägger miljontals människor över hela världen hela sina hjärtan, själar, förhoppningar, drömmar, tid, pengar och energi på att utveckla nya idéer som när de sedan lanseras kommer att bli bedrövliga floppar. I samma ögonblick utvecklar ett mycket mindre antal människor nya idéer som kommer att visa sig bli framgångsrika - och några av dem kommer att bli mycket framgångsrika, nästa ipod, nästa Google, nästa Twitter. Vilken grupp tillhör du? De flesta människor tror att de arbetar på en vinnande produkt, men vi vet att det inte är sant. De flesta nya idéer misslyckas, och att förutsäga den sannolikt verkliga framgången på marknaden för en ny idé med någon grad av tillförlitlighet, är näst intill omöjligt. Strålande, "idéer som inte kan misslyckas" visar sig bli gigantiska floppar, medan vissa galna "vem vill det?"-idéer visar sig bli stora framgångar. Vissa människor och organisationer kan vara bättre på att förutsäga framgång än andra, men även de bästa riskkapitalister, investerare eller företagare investerar regelbundet alldeles för mycket på fel idéer och väljer ofta att inte satsa på rätt idéer. Om allt vi har är en idé till någon ny produkt (eller tjänst, eller bok, etc.), så är det bästa vi kan göra med den idén, att samla åsikter om dess användbarhet och marknadspotential. Idéer är otydliga och abstrakta, åsikter är subjektiva och ännu mer abstrakta. När du kombinerar de två får du en stor luddig boll av abstraktioner och åsikter. Inte mycket att gå på.

5 Traditionella prototyper kan användas till att testa och validera marknadspotentialen för nya idéer mer konkret och objektivt än med idéer och åsikter. I många fall är emellertid utvecklingen av en "riktig prototyp" för svårt, dyrt och tidskrävande. Det är vanligt att man investerar veckor, månader eller år, och hundratusentals eller miljontals dollar för att utveckla prototyper. Dessutom är de flesta prototyper byggda för att besvara frågor som: "kan vi bygga det?" eller "kommer det att fungera som förväntat?", istället för att fokusera på frågor som "ska vi bygga det alls?", eller "om vi bygger det, kommer folk köpa det och använda det?". Om du inte kan besvara de senare frågorna positivt är de tidigare frågorna av liten betydelse. Prototyper kan hjälpa dig att misslyckas snabbare, men ofta inte snabbt eller billigt nog. Ju mer du investerar i något, desto svårare är det att släppa det och erkänna att det var fel sak. När du har en "riktig prototyp" som fungerar, är det frestande att arbeta på den lite längre och investera lite mer: Om vi lägger till ytterligare en funktion så är jag säker på att folk äntligen kommer att använda det". Prototyper förvandlas ofta till produktyper - en prototyp som gått för långt - och du kan säga adjö till att misslyckas snabbt. Mellan abstrakta idéer och "riktiga prototyper" finns det pretotyper. Pretotyper gör det möjligt att samla in värdefull användnings- och marknadsdata för att ta ett go/no-go beslut om en ny idé till en bråkdel av kostnaden för prototyper; timmar eller dagar istället för veckor eller månader, och pennies istället för dollar. Pretotyping hjälper dig att misslyckas snabbt, återhämta dig snabbt och ger dig massor av tid, pengar, energi och entusiasm att utforska nya varianter eller idéer tills dess att du träffar på något som folk verkar vilja ha, det sällsynta och underbara rätt det.

6 En hel del av vad du läser i denna bok kommer att verka självklart för dig. Men innan du direkt avfärdar det, titta på alla produkter, tjänster, appar, böcker m.m. som lanseras varje dag och som misslyckas ganska omgående. De flesta av dessa nya produkter misslyckas inte för att de personer som arbetat på dem var dumma, lata eller inkompetenta, inte heller eftersom de byggdes eller marknadsfördes dåligt, men på grund av att det inte var rätt produkt! Chansen är stor, om du inte precis har börjat på ditt företag eller bransch, att du kan se tillbaka på några av de produkter som du har arbetat med och att du i efterhand kan identifiera en hel del av dem som inte var rätt produkter. Det är fallet för mig, jag som har haft turen att arbeta med produkter som efter ett par månaders arbete omsatt miljoner (och så småningom miljarder) men också med produkter som efter års arbete och tiotals miljoner gått upp i rök. Även om denna version av boken i sig är en pretotypupplaga (jag ska utveckla detta senare), bör den ha tillräckligt med "kött på benen" för att vara mödan värd. Jag uppskattar verkligen det faktum att du läser den: vänligen skicka mig dina synpunkter. Jag behöver uppgifterna för att avgöra om jag ska investera den tid som krävs för att omvandla denna pretobok till en riktig bok. Tack, Alberto Savoia (asavoia@gmail.com) Augusti 2011 Mountain View, CA

7 KAPITEL ETT Rätt det

8 Titeln på den här boken är "Pretotypa Det" och undertexten "se till att du bygger rätt det innan du bygger det rätt." Jag kommer att förklara och definiera pretotyping mycket snart men innan jag gör det måste vi ta itu med följande fråga: Vad är det här det jag talar om, och varför är det så viktigt att ha "rätt det"? Vad är det för det jag talar om? I denna boks kontext, kan det vara en ny produkt, en tjänst, en bok, ett nystartat företag, en välgörenhetsorganisation, ett videospel, en innovativ båt, ett nytt musikinstrument, en revolutionerande genetiskt allergivänlig hamster,... Det är något som inte finns ännu, men du har funderat på det och vill - eller måste - skapa det och göra verklighet av det. Det är något viktigt för dig, och att skapa det kommer att kräva en icke så trivial del av din tid, ansträngningar och pengar, samt en stor del av din energi, ditt driv, din entusiasm och ditt engagemang. Helst är det något som du brinner djupt för, men det är ok om det bara är något du måste göra som en del av ditt jobb. Varför är det så viktigt med att ha "rätt det? Oddsen talar kraftigt emot för en framgång av ditt det. Förhoppningsvis är detta ingen nyhet för dig. Jag är säker på att du många gånger har hört statistik enligt följande:

9 90% av alla mobila appar tjänar inte några pengar Fyra av fem uppstarter gör att investerarna förlorar pengar 80% av nya restauranger stänger inom ett år De flesta nya det misslyckas. Om du inte har fått någon form av gudomlig dispens, så har du samma odds som alla andra. Risken finns att ditt det som du för närvarande funderar på inte kommer att lyckas Om inte ditt det råkar vara det sällsynta rätt det. Om du då inte har rätt det så måste du per definition ha fel det. En av de mest slösaktiga och dyra saker som du kan göra är att fortsätta arbeta med fel det och hoppas på att du kommer att kunna göra det till en framgång genom ren viljestyrka och ansträngning. Tyvärr händer detta väldigt sällan, i allmänhet finns det ingen tid, insats eller pengar som kan göra att fel det lyckas. Filmer är ett bra exempel på hur nästan omöjligt det är att vända på fel det till en succé i biljettkassan. Om filmkonceptet (det i detta fall) inte är rätt, kommer inga stjärnregissörer, skådespelare eller 100 miljoner dollar budget att förvandla filmen till en succé (t.ex. "Ishtar", Heavens Gate", "Howard the Duck"). Å andra sidan, om du har rätt det så blir allting mycket lättare och oddsen för framgång vänds till din fördel. När det gäller filmer, skulle detta vara en film med en liten eller ingen budget alls, en oerfaren regissör, okända skådespelare och inga förväntningar, som förvandlas till en kioskvältare (t.ex. "The Blair Witch Project", "El Mariachi", "Paranormal Activity"). Att ha rätt det är viktigt. De flesta människor eller organisationer har inte obegränsat med tid, energi eller pengar för att kunna bära en lång

10 rad av långsamma och dyra misslyckanden bara för att man är på jakt efter fel det. Målet med pretotyping är att sålla bort fel det och hitta det svårfångade rätt det med minsta möjliga investering av tid, pengar och ansträngning Varför fortsätter jag skriva "det" i fet och kursiv stil? Begreppet pretotyping kan användas för ett brett spektrum av idéer till produkter och tjänster - mjukvara, hårdvara, webbsidor, spel, läsk, starksprit, böcker, filmer etc. Eftersom det är besvärligt att skriva (och läsa) saker som "om din produkt eller tjänst är...", bestämde jag mig för att helt enkelt hänvisa till vad nu din idé är, som det. Genom hela denna bok, skriver jag det i fet och kursiv stil för att skilja det (din idé) från pronomet "det". Eftersom denna bok är - åtminstone vid denna tid - är en pretotyp i sig själv, har jag kanske missat några det här och där. Förhoppningsvis kommer det att utifrån sammanhanget framgå när jag tänker på ditt det.

11 KAPITEL TVÅ Pretotyping

12 Vad är pretotyping? Nu när du har fått en ungefärlig uppfattning om vad jag menar med rätt det, så kan vi ge pretotyping en ordentlig introduktion Det bästa sättet att göra det på är genom att dela med mig av de två berättelserna som fick mig att tänka på det hela: IBMs tal-till-text "experiment" och Palm Pilot "experimentet" IBMs tal-till-text experiment Första gången jag fick höra denna historia var för några år sedan under en presentation på en programvarukonferens. Jag är inte säker på att min beskrivning av händelseförloppet är helt exakt, antagligen missuppfattade jag något, men i det här fallet är sensmoralen av historien mycket viktigare än själva detaljerna. Med detta förbehåll berättar jag här historien som jag minns den. För några decennier sedan, långt före Interneteran och innan persondatorerna var allmän egendom, var IBM mest känt för sina stordatorer och skrivmaskiner. På den tiden så var att skriva något som en liten minoritet av människor var bra på - mestadels sekreterare, författare och vissa programmerare. De flesta skrev med ett finger - långsamt och ineffektivt. IBM hade en idealisk position för att använda sin datateknik och sitt skrivmaskinsföretag för att utveckla en tal-till-text maskin. Denna maskin skulle låta människor prata i en mikrofon och orden skulle "på ett magiskt sätt" visas på skärmen utan att man skulle behöva skriva något. För IBM hade maskinen potential att vara lönsam och det verkade intressant för företaget att göra en storsatsning på den.

13 Men det fanns ett par stora problem. Datorerna var mycket mindre kraftfulla och dyrare på den tiden och tal-till-text kräver mycket datorkraft. Även med tillräcklig processorkraft, var tal-till-textöversättning (och är fortfarande), ett mycket svårt datavetenskapligt problem. Att tackla det skulle ha krävt en massiv investering - även för IBM - och många års forskning. Men alla skulle ju vilja ha en sådan maskin. Det skulle bli en bergsäker succé. Eller skulle det? Vissa på IBM var inte övertygade om att alla de människor och företag som hade sagt att de "ville och definitivt skulle köpa och använda" tal-till-text-maskiner faktiskt skulle köpa dem i realiteten. De fruktade att bolaget skulle spendera år av forskning och massor av pengar på att utveckla något som väldigt få verkligen skulle köpa: en affärsmässig katastrof. På pretotypspråk: de var inte säkra på att taltill-text var rätt det. När allt kommer omkring så hade inte någon använt ett tal-till-text-system, så hur skulle de då kunna veta säkert att de vill ha ett? IBM ville testa affärsidéns livskraft men eftersom även en grundläggande prototyp var många år bort, utarbetade de ett genialt experiment istället. De placerade potentiella kunder till ett tal-till-text-system, samma personer som sa att de definitivt skulle köpa det, i ett rum med en datorlåda, en skärm och en mikrofon - men inget tangentbord. De berättade att de hade byggt en fungerande tal-till-text maskin och ville testa den för att se om folk gillade att använda den. När försökspersonerna började tala i mikrofonen dök deras ord upp på skärmen: nästan omedelbart och utan några fel! Användarna var imponerade: det var för bra för att vara sant - vilket, det skulle visa sig sig, att det också var. Vad som faktiskt hände, och vad som gör detta till ett så smart experiment, är att det inte fanns någon tal-till-text maskin, inte ens en prototyp. Datorrutan i rummet var en dummy. I rummet intill fanns

14 en skicklig maskinskriverska som lyssnade på användarens röst från mikrofonen och skrev de talade orden och kommandon med hjälp av ett tangentbord: på det gamla hederliga sättet. Oavsett vad maskinskriverskan skrev på tangentbordet så dök det upp på användarens skärm; själva installationen övertygade användaren om att det som visades på skärmen var resultatet av en tal-till-textmaskin. Så, vad lärde sig IBM på detta experiment? Här är vad jag har hört: Efter att först har blivit imponerade av "tekniken" och efter att ha använt systemet i några timmar så ändrade de flesta av de som tidigare sa att de skulle köpa och använda en taltill-text maskin sig. Även med snabb och nära nog perfekt översättning som simulerades av den maskinskriverskan, hade användandet av röstigenkänning där man talar in ett par rader text i en dator, för många problem, bl. a. fick man ont i halsen på slutet av dagen, det skapade en bullrig arbetsmiljö och det var inte lämpligt för konfidentiellt material. Baserat på resultaten av detta experiment, fortsatte IBM att investera i tal-till-text-teknik, men i en mycket mindre skala, de riskerade inte hela bolaget på det. Det visade sig vara rätt affärsbeslut. Tangentbord har visat sig vara svårslagna för de flesta textinmatningsuppgifter. För trettio år sedan kunde de flesta människor inte skriva, men titta på alla kontor (eller kaféer) idag och du kommer att se personer i alla åldrar och yrken skriva på sina bärbara datorer. I enheter där ett stort tangentbord inte är möjligt, t.ex. mobiltelefoner, kan tal-till-text vara rätt det, men annars är tangentbordet fortfarande det man ska klara att överträffa. Tangentbordet är definitivt rätt det.

15 IBMs tillvägagångssätt var genialt, men vad skulle man kalla det? Tal-till-text installationsprogrammet med en maskinskriverska var inte vad man skulle överväga kalla en "riktig prototyp" - inte om man inte planerade att faktiskt dölja livs levande maskinskrivare i datorerna. De gjorde inte en prototyp för ett tal-till-text-system, de låtsades ha en tal-till-textprototyp, och använde den för att testa användarnas faktiska reaktioner på produkten. På så sätt kunde de samla in värdefull marknadsinformation baserad på faktisk användning istället för åsikter, och de gjorde det med en mycket liten investering i tid och pengar. Jag tyckte att detta var en mycket intressant och värdefull metod, och att det var tillräckligt annorlunda från prototyper för att förtjäna sitt eget namn (mer om det senare) och mer studier. Men först gick jag ut för att hitta liknande historier och fann ett annat lysande exempel. Palm Pilot-experimentet IBMs tal-till-text berättelse fick mig att tänka på begreppet pretotyping, men nästa exempel är det som övertygade mig om att det var värt att driva vidare Lanserad 1996 så var Palm Pilot, en handflatestor digital enhet med fyra grundläggande funktioner: en kalender, en adressbok, en attgöra-lista och en enkel anteckningsbok. Piloten var den första framgångsrika PDAn (Personal Digital Assistant). Men Jeff Hawkins, Palms grundare och en av uppfinnarna av Palm Pilot, tog inte en framgång för handdatorer för givet. Tvärtom. Enligt en berättelse, i mars 1998 i Time Magazine.

16 [Min markering i fetstil]: Hawkins, 40, Palms chefstekniker och skapare av Piloten, utformade en av de första handhållna datorerna, GRiDPad, för ett decennium sedan. Det var ett tekniskt underverk men ett marknadsmisslyckande eftersom, säger han, den fortfarande var för stor. Fast besluten att inte göra samma misstag två gånger, hade han ett färdigt svar när hans kollegor frågade honom hur liten deras nya enhet skulle vara:". Låt oss testa samma storlek som på en skjortficka" Tillbaka i sitt garage, skar han ut en träbit som fick plats i hans skjortficka. Sen bar han omkring den i månader och låtsades att det var en dator. Hade han möjlighet att ta en lunch på onsdag? Hawkins tog fram träbiten och klickade på den som om han tittade i sin kalender. Om han behövde ett telefonnummer, låtsades han leta upp det på träbiten. Han testade olika utformningar med olika knappkonfigurationer, med hjälp av olika pappersutskrifter som limmades fast på träbiten. Här är en bild på pretotypen som Jeff byggde (du kan se den här artefakten på Computer History Museum i Mountain View, CA)

17 Jag kan bara föreställa mig folks reaktioner när Hawkins tog fram en träbit ur fickan och klickade på den, och låtsades att det var en fungerande enhet. De måste ha trott att han var galen. Ja, en riktig knäppgök! Denna träbit med pappersutskrifter övertygade Hawkins om att han var på rätt spår. Han hade besvarat den första, och viktigaste, frågan: "Om jag hade en Pilot, skulle jag faktiskt ta den med mig och använda den?" Och hans svar var ett bestämt "ja!" Han visste att han hade rätt det, nu kunde han fokusera på nästa uppsättning frågor, till exempel: Kan vi bygga det så här litet? Hur mycket skulle det kosta att bygga? Hur länge skulle batterierna räcka? Det var dags att investera i och bygga en "riktig prototyp. Palm Pilot var inte bara framgångsrik, den var enormt framgångsrik och hade en enorm inverkan. Palm Pilot var föregångaren till dagens smarta telefoner, och det hela började med en liten träbit. Precis som i Pinocchio.

18 Fejka det innan du gör det Tal-till-text och Palm Pilot berättelserna har flera saker gemensamt. Båda teamen hade tvivel om den eventuella nyttan och användandet av respektive innovation. Det var coola idéer. De verkade vettiga. De löste ett problem. Men var de det rätt det? Skulle man faktiskt använda det? Jeff Hawkins, i synnerhet, hade just blivit bränd på att investera flera år på att utveckla en produkt, GridPaden, det var "ett tekniskt underverk men ett marknadsmisslyckande" (dvs. fel det) och han var "fast besluten att inte göra samma misstag två gånger". På grund av sina tvivel, ville båda teamen testa nyttan av sin idé med en prototyp och samla in feedback från faktisk användning av produkten (i motsats till tyckanden om produkten) innan de bestämde sig för att utveckla den. I båda exemplen, hade dock även utvecklingen av en "riktig prototyp" (en rå men funktionell version av den slutliga produkten) krävt mycket tid och betydande investeringar i forskning och utveckling. Deras lösning på en "riktig prototyp"-problematiken var att låtsas att de hade en sådan prototyp. I tal-till-textexemplet, ersattes faktisk hårdvara och mjukvara med lite trixande och i Pilotexemplet ersattes det av Hawkins föreställning om fejka det innan du gör det. Jag fann dessa två berättelser slående eftersom de är så annorlunda från det typiska förhållningssättet som människor och företag har när de har en innovativ idé som de vill driva. De flesta människor blir förälskade i sin idé (deras det) och antar att det kommer att lyckas (rätt det) så de bara börjar bygga det. De tjuvstartar - så att säga - och börjar med att fokusera och satsa på fel saker vid fel tidpunkt. Mer precist, de satsar för mycket och för tidigt för att utveckla en första

19 version av produkten med alltför många funktioner, för mycket funktionalitet och för mycket "polering." De förmodar sig veta vad folk vill ha. De antar att om de bygger det rätt, kommer folk att vilja ha det. I de flesta fall visar det sig att dessa påståenden och antaganden är både felaktiga och dyra. Ett nytt ord är fött! Pretotyping Ju mer jag tänkte på tal-till-text- och Palm Pilot experimenten, desto mer övertygad blev jag om att vad de här teamen gjorde inte bara var smart, utan också ett viktigt steg i processen i att utveckla nya och innovativa produkter. Ett steg som de flesta hoppar över och ofta får betala dyrt för. Under loppet av flera månader delade jag med mig av dessa två berättelser med massor av kollegor, vänner, företagare, riskkapitalister, ingenjörer och produktchefer. Överraskande nog hade ingen av dem hört talas om dessa exempel tidigare. Alla var dock också imponerade av den smarta lösningen för "fejka det innan du gör det" och ett stort antal av dem tog sig för pannan och sa saker som: "Jag önskar att jag hade gjort något liknande innan år av miljonförluster med min senaste idé. Jag insåg att jag hade snubblat på något värdefullt och viktigt även om det inte var nytt eller originellt, och det var varken känt eller allmänt praktiserat. Tvärtom. Men detta något hade inte en term för att beskriva det, och jag tyckte det förtjänade och behövde ett namn för att bli mera känt, diskuterat och mer allmänt vedertaget. Så jag började tänka på en möjlig term för detta begrepp. (OBS: Vid tiden när jag började tänka på pretotyping var jag ännu inte medveten om Eric Ries fantastiska Lean Startup rörelse eller termen MVP,

20 Minimum Viable Product - minsta gångbara produkt. Mer om sambandet mellan pretotyping och MVP senare...) Eftersom en central del i båda exemplen är konsten att låtsas (IBMfolk låtsades ha byggt ett tal-till-text-system och Jeff Hawkins låtsades ha en Pilot i sin skjortficka) så var det första ord som jag kom att tänka pretendotyping, låtsasprototyping - Usch! Mitt andra försök att mynta ett ord blev ännu värre. Eftersom grundidén är att snabbt testa en idé innan du investerar i att bygga en riktig prototyp, kom jag upp med ordet preprototyping - före prototyping - dubbla Usch! Lyckligtvis innehöll dessa två fasansfulla ord fröet till en mycket bättre term. Genom att släppa in några bokstäver här och där, kom jag fram till pretotyping. Mycket bättre. De artefakter som produceras i pretotypingprocessen (t.ex. Hawkins 'träbit) skulle kallas pretotyper. Jag gillade orden pretotyping och pretotyp, men var jag den förste att använda dem? Kanske någon annan redan hade använt dem och hade någon form av "rättigheter" till deras användning och innebörd. Jag rusade till Google och skrev "pretotyping" i sökrutan. Till min glädje kom Google tillbaka med "menade du prototyping?" Sökmotorn antog att jag hade stavat ordet så att det gav mig en massa resultat för prototyper i stället - ett gott tecken. När jag insisterade på att jag inte menade prototyper och för att ge mig resultat för pretotyping stället returnerade Google en relativt liten mängd sidor där folk hade stavat ordet prototyping fel. En sökning på pretotyp gav liknande resultat. Kusten var klar. Jag hade snubblat på ett nytt ord som ingen annan använder ännu. Ännu bättre, det tillhörande domännamnet pretotyping. [Com, org] och pretotype. [Com, org] fanns också tillgängliga. Min första instinkt var att ta fram mitt kreditkort och köpa dem alla, men jag insåg att genom att göra så skulle jag bryta det centrala budskapet i

21 pretotyping: Jag skulle investera i något innan jag hade tagit reda på om det var värt att investera i. Även om det bara skulle kosta några dollar att reservera domännamnen, blev det en principsak. Jag trodde att pretotyping och pretotyp var bra ord för att beskriva ett bra koncept, men skulle andra känna likadant? Jag blev tvungen att pretotypa pretotyping. Lyckligtvis har jag, som en del av mitt jobb på Google, möjlighet att prata med en massa människor om innovation och ge en hel del presentationer i ämnet till både kunder och andra Googleanställda. Så tillsammans med tal-till-text och Palm Pilotexemplen, började jag använda orden pretotyping och pretotyp i alla mina presentationer, möten och diskussioner. I varje enskilt fall, reagerade man väldigt positivt på både begreppen och orden. De skickade mig exempel på deras pretotyper, bad mig om förslag på hur man skulle pretotypa sina idéer och lobbade med sina kollegor och chefer för att få pretotypa sina idéer innan man skulle bygga dem. Det såg ut som om jag var på rätt väg. En dag fick jag ett vidarebefordrat mejl från chefen för en av de största reklambyråerna i världen som hade deltagit på en av mina presentationer om innovation. Han tackade arrangörerna för presentationen, sade att han och hans team älskade begreppet pretotyping och att "... ordet pretotyping nu har hamnat i vårt företagslexikon." Den dagen visste jag att jag hade tillräckligt med bevis för att pretotyping och pretotyp var de rätta orden för rätt koncept, och jag kände mig säker på att ta nästa steg och investera några dollar för att köpa de tillhörande domännamnen.

22 Definitionen av pretotyping Även om jag tror att det är mer effektivt att använda exempel för att förklara pretotyping, tror jag också att det kan vara värt att försöka definiera det: Här är en ganska formell definition - den torra och tråkiga varianten som du skulle hitta i en ordbok: Pretotyping [pre-to-ty-ping], verb: Test av den initiala attraktionskraften och faktiska användningen av en potentiell ny produkt genom att med minsta möjliga investering i tid och pengar simulera upplevelsen av dess kärna. Här är en mindre formell definition: Pretotyping är ett sätt att testa en idé snabbt och billigt genom att skapa extremt förenklade, skissade eller virtuella versioner av denna produkt för att kunna validera utgångspunkten att "Om vi bygger det, kommer de att använda det" Här är en mycket informell definition: Pretotyping: Fejka det och testa det innan du gör det. Min favoritdefinition av pretotyping, dock baserat på undertexten för denna bok: Kontrollera - så snabbt och så billigt som möjligt - att du bygger rätt det innan du bygger det rätt.

23 Pretotyping och Prototyping Vissa människor kan hävda att pretotyping är allt för likt prototyping såväl tankemässigt som praktiskt och att det därför det inte finns någon anledning att skilja mellan dem och inte heller att uppfinna ett nytt ord. Jag tänkte en hel del på denna fråga. Problemet jag ser är att begreppet prototyper täcker ett stort spann mellan en abstrakt idé till en produkt och den slutliga produkten. En prototyp för en tal-till-textdator, till exempel, skulle kunna vara en kombination av hårdvara och programvara för att digitalisera tal, dela upp det i fonem, konvertera fonem till möjliga ord och meningar och rätta dessa ord och meningar etc. En sådan prototyp skulle ta månader eller år av utveckling och kosta miljontals dollar. Det skulle vara ett enda skott och fortfarande vara långt ifrån en färdig produkt, så det skulle definitivt betraktas som en prototyp. Och det skulle vara precis vad de flesta tänker på när de tänker på en prototyp. Säg ordet prototyp till någon, och de kommer att tänka på något primitivt, med kapade hörn, men samtidigt skulle de förvänta sig att det var något funktionellt och nära den slutliga produkten. Om Jeff Hawkins berättade för folk att han hade en prototyp för Palm Pilot, skulle de förvänta sig att se något med batterier och en LCD-skärm, inte en träbit. Om IBM berättade för sin potentiella kund att de hade en prototyp tal-till-textmaskin, skulle de inte förvänta sig inte en mänsklig maskinskriverska som tar diktamen i rummet bredvid. Förutom funktionalitet, finns det en viktig skillnad mellan pretotyper och prototyper, nämligen kostnads- och tidsramen för pretotyping är betydligt mindre än för prototyping. Det är acceptabelt för en prototyp att ta månader eller år av utveckling och kostnader på miljontals

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej!

Inledning. Henrik Storm Attraktionsakademin. Hej! Inledning Hej! Det här är en bok som är skriven till dig som är kille och som verkligen längtar efter att få träffa de tjejer du vill vara med men som fastnat någonstans på vägen. Jag vill ge dig chansen

Läs mer

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu. Mina listor En Android-applikation Rickard Karlsson 2013-06-09 Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.se Innehållsförteckning 2. Innehållsförteckning 3. Abstrakt 4. Inledning/bakgrund

Läs mer

1. Sammanfatta. 2. Summera. 3. Hemuppgiften. 4. Läs! 5. Arbeta med! 6. Sammanfatta. Session 6. Datum: kortfattat föregående session

1. Sammanfatta. 2. Summera. 3. Hemuppgiften. 4. Läs! 5. Arbeta med! 6. Sammanfatta. Session 6. Datum: kortfattat föregående session Datum: 1. Sammanfatta kortfattat föregående session 2. Summera Session 6 kortfattat hur veckan varit 3. Hemuppgiften Finns det fler alternativa tankar som du kommer på nu när du ser schemat på avstånd?

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu Three Monkeys Trading Tänk Just nu Idag ska vi ta upp ett koncept som är otroligt användbart för en trader i syfte att undvika fällan av fasta eller absoluta uppfattningar. Det är mycket vanligt att en

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören HÄR OCH NU! Tiden går fort, även om den under tiden kan gå väldigt långsamt. Det är mycket jag vill här i livet, men livet tar sån tid på sig. Fast jag vet att det är nog jag som behöver tiden för att

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

E&M Motivation and Solutions AB, emma@emsolutions.se, tel: 0733794133, www.emsolutions.se

E&M Motivation and Solutions AB, emma@emsolutions.se, tel: 0733794133, www.emsolutions.se and n o i t otiva, M E&M ions AB lutions o t, Solu a@ems 794133 emm el: 0733 ions.se t t.se,.emsolu www Kommunk ationens möjlighete r och hinde r E& M Motivatio n and Solut ions AB Detta är berättelsen

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe?

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Av Bill Sims, Jr. Ärligt talat så har vi allvarliga problem med säkerhetskulturen, Bill. Det är verkligen en märklig upplevelse

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Implicita odds och omvända implicita odds

Implicita odds och omvända implicita odds Kapitel sju Implicita odds och omvända implicita odds Under de tidiga satsningsrundorna och satsningsrundorna i mitten sänks vanligtvis pottoddset avsevärt om du behöver syna framtida satsningar, och du

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Inte längre. Den kärlek jag har för dig slutar

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet (drömsk musik) Kjell:

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9

Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Söndagen före domsöndagen Vaksamhet och väntan Luk 12:35-40, 2 Kor 13:5-9 Titta upp, tala långsamt Inledning Du har fått en rejäl utmaning, ett kraft prov ska utföras. Det kommer behövas starka muskler

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Process- och metodreflektion Grupp 5

Process- och metodreflektion Grupp 5 Process- och metodreflektion Grupp 5 IDM Grupp 5 Anders Fougstedt, Anders Green, Lay Truong, Anna Sjödin, Tobias Kask Val av metoder Det första steget i vår designprocess var att bestämma vilka metoder

Läs mer

Innehåll. Kan alla sälja? 5

Innehåll. Kan alla sälja? 5 Innehåll Kan alla sälja? 5 Del 1. Dina egenskaper som säljare Vill du sälja? 9 Gillande 12 Lyhördhet 15 Kundförståelse 17 Målfokus 21 Din drivkraft 24 Uthållighet 29 Del 2. Anpassa ditt säljarbete Vad

Läs mer

Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv.

Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv. Inledning Att vara chef att vara ledare! Vad innebär det? Varför vill jag vara ledare? Och hur lär man sig att vara det? Viktiga frågor som inte alltid är så lätta att svara på. Delvis beroende på att

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation.

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation. Mål Få en enkel överblick över vad du behöver tänka på före och under din presentation. Fungera som praktiska verktyg. Fungera som en tydlig sammanfattning av de absolut viktigaste punkterna. Före presentationen

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Extern vd Så lyckas du! 15 framgångsfaktorer för vd i ägarledda företag

Extern vd Så lyckas du! 15 framgångsfaktorer för vd i ägarledda företag Extern vd Så lyckas du! 15 framgångsfaktorer för vd i ägarledda företag 1 Bakgrund Praktik (Agneta) möter forskning (Annika) Stark kombination där olika synvinklar vävs samman till en helhet Bokens struktur

Läs mer