Amidosvart. Kriminalteknisk grundutbildning, Kurs Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Specialarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Amidosvart. Kriminalteknisk grundutbildning, Kurs 2000-2001 Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Specialarbete"

Transkript

1 Amidosvart En experimentell studie om ett blodspårs ålder har någon betydelse för framkallningsresultatet vid användandet av amidosvart. Kriminalteknisk grundutbildning, Kurs Statens Kriminaltekniska Laboratorium Specialarbete Författare: Ernst Lindberg Tekniska roteln i Stockholms län Stockholm Handledare: Kjell Carlsson Tekniska roteln i Stockholms län SKL ansvarar, som institution åt Polishögskolan, för all kriminalteknisk utbildning inom Polisen.

2 Sammanfattning Vid utredning av brott händer det ibland att brottsplatsen inte är känd i inledningsskedet, varför brottsplatsundersökningen blir genomförd långt efter att brottet ägt rum. Vid dessa tillfällen kan det vara av intresse att veta om de spår som finns på platsen går att framkalla och säkra med gängse kända metoder, eller om tiden påverkat spåren så att de blivit förändrade och att en alternativ säkringsmetod skulle vara att föredra. Att framkalla relativt färska blodspår med framkallningsvätskan amidosvart är en känd kriminalteknisk metod. Trots detta är det ingen kriminaltekniker som jag talat med som bestämt kunnat svara på om denna metod går att använda på spår som åldrats en längre tid. För att ta reda på om ett blodspårs ålder påverkar framkallningsresultatet gjorde jag en experimentell studie där flera blodiga skoavtryck, under en och samma dag, avsattes på ett golvmaterial av plast. Spåren, som fick åldras i rumstemperatur, framkallades därefter i olika tidsintervall mellan en timme och en månad från det att spåren avsattes. Detaljer i spåren som härrör från skador i skosulan jämfördes sedan för att se om någon förändring skett över tiden. Studien visar att ett blodspårs ålder, fram till en månad från att det avsattes, inte påverkade framkallningsresultatet.

3 Innehållsförteckning 1. Bakgrund Amidosvart Blod Blodproteiners nedbrytning utanför människokroppen Syfte Metod Experimentell studie Material Blod Golvmaterial Skotyp Amidosvart Avsättande av spår Jämförelseavtryck Framkallningsmetod Säkringsmetod Felkällor Resultat Urval av spår Jämförande undersökning 7 5. Analys och diskussion Utvärdering av resultatet Slutsats Begränsningar i undersökningen Förslag till fortsatta studier i ämnet...12 Litteratur & källförteckning...13

4 1 1. Bakgrund Vid utredning av brott händer det ibland att brottsplatsen inte är känd i inledningsskedet, varför en brottsplatsundersökning blir genomförd först långt efter att brottet ägt rum. Vid dessa tillfällen kan det vara av intresse att veta om de spår som finns på platsen går att framkalla och säkra med gängse kända metoder, eller om tiden påverkat spåren så att de blivit förändrade och att en alternativ säkringsmetod skulle vara att föredra. Detta torde gälla alla spår i allmänhet, men biologiska spår i synnerhet. Efter att jag själv varit med och framkallat spår avsatta i blod efter ett misstänkt mord i en lägenhet, så frågade jag mig själv om resultatet blivit detsamma om undersökningen utförts vid ett senare tillfälle. Den aktuella undersökningen, som gällde framkallande av fotspår i blod med framkallningsvätskan amidosvart, utfördes två veckor efter brottstillfället med fullgott resultat. Eftersom ingen av mina mer erfarna kollegor kunde ge ett bestämt svar på min frågeställning, beslöt jag mig för att genomföra en experimentell studie i samband med det specialarbete som skall genomföras vid kriminalteknisk grundutbildning, anordnad av Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) Amidosvart Amidosvart är en vätska som används för förstärkning och framkallning av alla typer av spår (t.ex. fingeravtryck, fotspår eller skospår) som avsatts i blod, där vätskan reagerar med proteiner i blodet och infärgar spåret mörkblått. (Manual of fingerprint development techniques, 1998) Huvudingrediensen i blandningen är naftalensvart, ett mörkt färgpigment i pulverform som har sitt huvudsakliga användningsområde i textilindustrin för infärgning av klädesplagg. Vätskan finns framtagen i flera olika recept, baserade på metanol/etanol eller på vatten. Vid spårframkallningen används också en fixeringsvätska, 5-sulfosalicylsyra och avjoniserat vatten, för att fixera spåret vid underlaget. Blodspåret besprutas först med den färglösa fixeringsvätskan, därefter med amidosvartlösningen vilket infärgar spåret mörkblått. I ett av recepten, ett vattenbaserat, har fixeringsvätskan blandats in i amidosvartlösningen så att en enda arbetslösning erhållits. (Bodziak 1990)

5 Blod En människa som väger 70 kg. har 5-6 liter blod, vilket motsvarar 6-9 procent av kroppsvikten. Blodet är en vävnad, vars celler (blodkroppar) flyter fritt omkring i en vätskeformig blodplasma. Dess uppgift är att bl.a. transportera syre och näringsämnen ut till cellerna, och på vägen ta upp avfallsprodukter som sedan utskiljs med utandningsluften via lungorna och med urinen via njurarna. Blodkropparna, som utgör c:a 45% av blodvolymen, är av tre typer: röda och vita blodkroppar samt blodplättar. Blodplasman (blodvätskan) är gulaktig och består till c:a 90% av vatten, till 7-8% av proteiner och till c:a 1% av salter. Flertalet av blodproteinerna bildas i levern och är nödvändiga för cellernas livsprocess. (Bra Böckers Lexikon, 1983) Blodproteiners nedbrytning utanför människokroppen Proteiner är molekyler uppbyggda av aminosyror till långa kedjor, sammanbundna med svavelbryggor. I blodet ligger proteinkedjorna ihoprullade som nystan i en kemisk stabil miljö. Utanför kroppen är den kemiska miljön föränderlig. Där börjar bakterier att äta upp aminosyrorna i proteinkedjorna och nedbrytningen av blodproteinerna påbörjas. De till nystan ihoprullade proteinkedjorna börjar att vecklas ut och brista, varvid kedjorna blir kortare. Trots att halten av protein successivt minskar allteftersom proteinkedjorna tuggas sönder så kommer det en längre tid att finnas kortare och längre proteindelar kvar. Dessa har kvar kemiska egenskaper lämpade för proteininfärgning. Nedbrytningsprocessen påskyndas väsentligt av högre luftfuktighet eftersom bakterier trivs bäst i fuktig miljö. Kombinationen av hög luftfuktighet och hög temperatur är mycket gynnsam för nedbrytningsprocessen. Den tid det tar för bakterierna att bryta ned blodproteinerna beror också på mängden blod. En mindre blodmängd bryts ner på kortare tid. (Weine Drotz och Jan Andrasko)

6 3 2. Syfte Syftet med undersökningen är att försöka avgöra om ett blodspårs ålder har någon betydelse för framkallningsresultatet vid användandet av framkallningsvätskan amidosvart. 3. Metod 3.1. Experimentell studie Under en och samma dag avsattes skoavtryck från en blodbesudlad skosula på fem stycken likadana tillskurna mattremsor av plast. Blodspåren, som torkats/åldrats i rumstemperatur, har sedan framkallats med amidosvart vid fem olika tidpunkter, en mattremsa vid varje framkallningstillfälle, enligt följande: 1 timme 8 timmar 24 timmar 1 vecka 1 månad Studien påbörjades den 16 oktober 2000, och har pågått under en månad i tekniska rotelns lokaler i Stockholm Material Blod 1 liter fryst grisblod inköptes den 11 november 2000 i charkuteributiken Latinamerikanska Livsmedel, Hötorget 5 i Stockholm. Före påbörjandet av studien upptinades det frysta blodet under 15 timmar i kylskåp. En timme innan spåren avsattes förvarades blodet i rumstemperatur. Valet av grisblod har gjorts med hänsyn till att studien krävde en större mängd blod. Enligt uppgift har inget koagulationshämmande medel tillsatts i blodet före nerfrysning. Humant blod och blod från gris skiljer sig inte mycket åt i blodproteinuppbyggnad. Proteinmolekylerna är likvärdiga, och endast enstaka byggstenar skiljer dem åt. Proteinuppbyggnaden i människokroppen skiljer sig också mellan olika individer eftersom proteiner bildas och byggs upp genom avläsning av den enskilda individens DNA-kod. (Weine Drotz)

7 Golvmaterial En ny och oanvänd ljusfärgad plastmatta av fabrikat Tarkett Granit, vars ytskikt består av polyuretan (0,5% av mattans totala innehåll), erhölls från byggföretaget NCC, den 12 september Mattan har skurits till i fem stycken 150 cm långa och 25 cm breda längder Skotyp Till experimentet valdes en två år gammal och använd vinterkänga av fabrikat Ten Points, försedd med en gummisula i vilken man kunde urskilja vissa förslitningsskador. För att lättare kunna kvalitetsbedöma framkallningsresultatet och för att göra resultatet mer åskådligt för betraktaren, tillfogades skador i form av repor och mindre urgröpningar i sulan med en skalpell. De tillfogade skadorna motsvarar typiska slumpmässigt uppkomna skador i en skosula som trampat på vassa föremål såsom glasskärvor, spik e.d Amidosvart (framkallningsvätska) Receptet är hämtat ur William Bodziaks bok Footwear Impression Evidence (1990), och tillblandat den 12 oktober 2000 vid tekniska roteln i Stockholm: 2 gram naftalensvart 12B. 20 gram 5-sulfosalicylsyra. 1 liter destillerat vatten I detta vattenbaserade recept är fixeringsvätskan (5-sulfosalicylsyra) inblandad i arbetslösningen, och valet av just detta recept har gjorts med hänsyn till: Den personliga hälsan och miljön. Eftersom vätskan är vattenbaserad torde den vara betydligt minde hälsovådlig samt mycket skonsammare för miljön än de receptblandningar som är baserade på metanol. Den vattenbaserade lösningen har inte samma benägenhet att infärga/missfärga underlaget som de metanolbaserade receptlösningarna. (Anna Grönros, 1994) Receptet är bättre anpassat för fältmässigt bruk, eftersom fixeringsvätskan är inblandad i arbetslösningen och man endast behöver ta med sig en färdig blandning ut på brottsplatsen. Om spåren som skall framkallas/förstärkas är mycket tunna, och innehåller endast lite blod, kan det dock vara en fördel att använda fixeringsvätskan separat, skild från arbetslösningen, så att man inte riskerar att skölja bort spåret innan det fixerats ordentligt mot underlaget. (Göran Hjerpe)

8 Avsättande av spår För att få skosulan jämnt infärgad med blod, hälldes 3 dl blod ut på en ny och oanvänd c:a 3 mm tjock textilremsa som lagts på golvet. Den främre delen av skosulan trampades därefter en gång i blodansamlingen under gångrörelse framåt. För att avlägsna överskottet av blod på sulan, gjordes först två avtramp på en dagstidning. Utan att tillföra mer blod på sulan avsattes därefter nio stycken avtryck på en av de tillskurna mattremsorna. Det först avsatta spåret på mattan kommer således att innehålla mest blod, och blodmängden på skosulan kommer successivt att minska med antalet avsatta spår. Samtliga spår har avsatts under normal gångrörelse framåt. Proceduren upprepades fyra gånger så att fem identiska mattremsor med spår erhölls. Efter att spåren avsatts fick mattorna ligga kvar, plant på golvet, för att torka i rumstemperatur Jämförelseavtryck För att kunna jämföra vilka detaljer i skoavtrycken som är synliga efter spårframkallning, så krävs ett jämförelseavtryck. Aktuell skosula infärgades (med gummiroller) med infärgningspastan Black Gel, varefter flera spår avsattes på vita A-4 papper under gångrörelse framåt. Det spår som avtecknades bäst, med hänsyn till kontrast, detaljer och skador, valdes ut som jämförelseavtryck Framkallningsmetod Den tillblandade framkallningsvätskan sprayades med en tunn duschstråle över skospåren från c:a 30 cm avstånd. Vätskan fick verka på spåren i två minuter innan den sköljdes bort med vatten (kranvatten). Under hela framkallningsprocessen låg mattremsorna plant på golvet. Vätskorna, framkallningsvätskan och vattnet, sprutades på spåren med en s.k. blomspruta med ställbart munstycke.

9 Säkringsmetod Jämförelseavtrycket och ett skospår från varje mattremsa, ett av de kvalitetsmässigt bästa, säkrades genom fotografering. För ändamålet användes en stativmonterad småbildskamera av fabrikat Canon EOS 500, försedd med ett 50 mm objektiv. Spåren fotograferades med svartvit film, Ilford Delta Professional (ISO 100/21), som sedan framkallades vid tekniska rotelns fotoenhet i Stockholm. Efter fotografering har spåren scannats in i detta dokument med en flatbäddscanner av fabrikat Hewlett Packard, Scan Jet 6200C. Bilderna är därefter sparade i.png-format Felkällor Följande faktorer skulle kunna påverka kvaliteten på spåren när de avsattes: Skosulans beskaffenhet och dess förmåga att ta upp blodet. Skobärarens kroppsvikt och mängden blod som fastnar på skosulan. Golvunderlagets ytbeskaffenhet (även smuts och eventuella skador) och dess förmåga att ta upp blodet. 4. Resultat 4.1. Urval av spår Efter att samtliga skospår framkallats/förstärkts, jämfördes de nio spåren på respektive mattremsa mot varandra för att se vilket som var det kvalitetsmässigt bästa för en presentation i denna uppsats. Efter en okulär jämförande granskning konstaterades att det i ordningen fjärde avsatta spåret på respektive mattremsa var det som tecknade sig bäst. Vid jämförelse av dessa spår sinsemellan kunde man se små skillnader i färgkontrast, vilket sannolikt beror på att blodmängden i respektive spår varierat vid avsättandet och inte på att spåren förändrats under studiens gång. För att betraktaren ska få en så tydlig bild som möjligt av spåret vid den efterföljande jämförelseundersökningen är urvalet av spår, det i ordningen fjärde avsatta på respektive mattremsa, gjort i första hand med hänsyn till spårets kontrast mot underlaget.

10 7 Det är möjligt att en erfaren skospårsgranskare hade valt ett tunnare spår, ett spår som inte innehöll så mycket blod, vid en jämförelseundersökning mot en omstridd sko. En sådan granskare hade säkert också använt sig av en för ändamålet speciell belysning och avancerad fotograferingsteknik vid säkring av spåret Jämförande undersökning I jämförelseavtrycket har några av de synliga skadorna i skosulan valts ut. Dessa har markerats med pilar och numrerats med siffrorna 1-4, enligt följande: 1. En 11 mm lång och c:a 0,5 mm bred lodrät rispa i skomönstret. 2. En 3 mm i diameter stor och c:a 0,5 mm djup urgröpning i mönsterlinje. 3. En c:a 3 mm bred V-formad skada i en av skomönstrets gumminabbar. 4. En 34 mm lång och c:a 0,5 mm bred diagonal rispa i skomönstret. Syftet med den jämförande undersökningen är att se om de skador som markerats i jämförelseavtrycket går att återfinna i de utvalda spåren som har åldrats olika länge före framkallning/förstärkning med amidosvart och om de i så fall är lika tydligt tecknade genom hela studien Bild 1. Jämförelseavtryck. De utvalda skadorna i skosulan är numrerade och markerade med pilar.

11 Bild 2. Spår som framkallats efter 1 timme. De synliga skadorna är markerade med pilar. 1 2 Bild Spår som framkallats efter 8 timmar De synliga skadorna är markerade med pilar.

12 Bild 4. Spår som framkallats efter 24 timmar. De synliga skadorna är markerade med pilar Bild 5. Spår som framkallats efter 1 vecka. De synliga skadorna är markerade med pilar.

13 Bild 6. Spår som framkallats efter 1 månad. De synliga skadorna är markerade med pilar. Undersökningen visar att alla skador som markerats i jämförelseavtrycket har gått att återfinna lika tydligt i samtliga utvalda spår. Skador och detaljer i det sist framkallade spåret har framträtt minst lika tydligt som i det först framkallade spåret. Eftersom en mindre blodmängd bryts ner på kortare tid borde sannolikheten att se förändringar över tiden vara större i de spår som innehåller endast lite blod. Därför jämförde jag även dessa spår, de tunnare spåren, mot varandra i första hand med avseende på eventuella skillnader i färgkontrast (ej redovisat med fotografier). Men inte heller där kunde jag se någon märkbar skillnad, vare sig i kontrast eller några förändringar av skador/detaljer i spåren.

14 11 5. Analys och diskussion 5.1. Utvärdering av resultatet Amidosvartlösningen har reagerat med blodproteinerna och infärgat samtliga spår, även det spår som åldrats längst (en månad). De skador i skosulan som i studien markerats och numrerats 1-4 i jämförelseavtrycket, har gått att återfinna lika tydligt tecknade i samtliga framkallade spår som presenterats i studien. Detaljer i det sist framkallade spåret (en månad) har framträtt minst lika tydligt som i det först framkallade spåret (en timme). Det finns även andra skador i skosulan, både slumpmässigt uppkomna och förslitningsskador, som går att identifiera genom hela studien. Man kan inte se någon större skillnad i färgkontrast mellan spåren, inte ens mellan de tunnaste spåren som innehåller minst blod, vilket skulle kunna vara fallet om mängden blodprotein kraftigt minskat i takt med spårets ålder. Sammantaget tyder detta på att nedbrytningen av blodproteinerna har varit långsam, eller att det i vart fall funnits tillräckligt mycket protein kvar i spåren som kunnat reagera med amidosvartlösningen 5.2. Slutsats Studien visar att åldern på ett blodspår, som åldrats i rumstemperatur fram till en månad från att det avsattes, inte påverkar framkallningsresultatet vid användandet av amidosvart Begränsningar i undersökningen Den experimentella studien har pågått under en månads tid och genomförts i rumstemperatur med en för årstiden (oktober-november) normal luftfuktighet. Eftersom bakterier trivs bäst i fuktig och varm miljö, är det troligt att resultatet blivit ett annat om studien genomförts i högre luftfuktighet under högre temperatur. Sannolikt har nedbrytningsprocessen av blodproteinet då gått fortare, vilket i sin tur kanske påverkat framkallningsresultatet.

15 Förslag till fortsatta studier i ämnet Eftersom miljön sannolikt har en avgörande betydelse för nedbrytningsprocessen av ett blodspår och därigenom också det efterföljande framkallningsresultatet, skulle det vara intressant att se en liknande experimentell studie som i större utsträckning tar hänsyn till luftfuktighet och temperatur.

16 13 Litteratur & källförteckning Skriftliga: Bodziak, William. J. Footwear Impression Evidence, 1990, New York, Elsevier Science Publishing Co. Bra Böckers Lexikon. Om blod, 1983, tredje omarbetade upplagan. Grönros, Anna. Att framkalla blodspår med amidosvart, Ett specialarbete vid polishögskolan, Gk 2. Manual of fingerprint development techniques, 1998, 2 nd edition. Police Scientific Development Branch. Sandridge. Muntliga: Andrasko, Jan. Laborator vid Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) Drotz, Weine. Forensisk biologe vid Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) Hjerpe, Göran. F.d. kriminalinspektör vid tekniska rotelns fingeravtrycksenhet i Stockholms län

Specialarbete utfört under Kriminalteknisk grundutbildning 2001-2002 Statens Kriminaltekniska Laboratorium, Linköping

Specialarbete utfört under Kriminalteknisk grundutbildning 2001-2002 Statens Kriminaltekniska Laboratorium, Linköping Specialarbete utfört under Kriminalteknisk grundutbildning 2001-2002 Statens Kriminaltekniska Laboratorium, Linköping Författare: Sven Lindén Tekniska Roteln, Malmö Handledare: Ingemar Edvardsson Tekniska

Läs mer

Framkallning med amidosvart och visualisering med digital bildbehandling.

Framkallning med amidosvart och visualisering med digital bildbehandling. Framkallning med amidosvart och visualisering med digital bildbehandling. Kriminalteknikerutbildning på SKL ht 2000 vt 2001. Författare: Benny Samuelson, tekniska roteln i Eskilstuna. Handledare: Maria

Läs mer

Acid Yellow 7 Ett alternativ till Hungarian Red? Anders Åkesson Tekniska roteln Polismyndigheten i Skåne län

Acid Yellow 7 Ett alternativ till Hungarian Red? Anders Åkesson Tekniska roteln Polismyndigheten i Skåne län Acid Yellow 7 Ett alternativ till Hungarian Red? Tekniska roteln Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2006-2007 SAMMANFATTNING Vid HOSDB, Home Office Scientific Development Branch, i England

Läs mer

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium

C Kol H Väte. O Syre. N Kväve P Fosfor. Ca Kalcium O Syre C Kol H Väte N Kväve P Fosfor Ca Kalcium Grundämnen som utgör ca 98 % av kroppsvikten Dessa grundämnen bygger i sin tur upp molekylerna i vår kropp Kroppen är uppbyggd av samma beståndsdelar av

Läs mer

MODERN TEKNIK FÖR FINGERAVTRYCKSUPPTAGNING

MODERN TEKNIK FÖR FINGERAVTRYCKSUPPTAGNING 1 MODERN TEKNIK FÖR FINGERAVTRYCKSUPPTAGNING EN STUDIE AV MIGRATIONSVERKETS FINGERAVTRYCKSSYSTEM Kriminalteknisk grundutbildning, kurs 2001-2002 Statens Kriminaltekniska Laboratorium Specialarbete Handledare:

Läs mer

Färdighetsprov. Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva

Färdighetsprov. Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva Färdighetsprov Rotlarnas möjlighet att kvalitetssäkra sig själva Text: Gunilla Nyström Två gånger per år erbjuder SKL de tekniska rotlarna färdighetsprov inom olika områden. Färdighetsproven ger kriminalteknikerna

Läs mer

Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg

Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg Den flytande brottsplatsen Brottsplatsundersökning ombord på passagerarfartyg Erik Palmqvist Ålands polismyndighet Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2007-2008 vid Statens kriminaltekniska

Läs mer

Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén

Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén Skor med transparent sula En projektbeskrivning i text och bild av Christina Wessén Första testgjutningen med Epoxiharts 141 För att prova och bekanta mig med materialet, gjöt jag ett antal knappar i ett

Läs mer

SAMMANFATTNING... 3 FÖRORD... 4 BAKGRUND... 5 SYFTE... 5

SAMMANFATTNING... 3 FÖRORD... 4 BAKGRUND... 5 SYFTE... 5 Amidosvart x 5 En experimentell studie över hur skospår avsatta i blod på tre olika typer av golv reagerar med fem olika kemiska lösningar amidosvart. Specialarbete utfört under Kriminalteknisk grundutbildning

Läs mer

Fotografering av spår i snö En jämförande undersökning av obehandlade spår och spår som har behandlats med snöspårspulver.

Fotografering av spår i snö En jämförande undersökning av obehandlade spår och spår som har behandlats med snöspårspulver. Fotografering av spår i snö En jämförande undersökning av obehandlade spår och spår som har behandlats med snöspårspulver. Mattias Huhtasaari Tekniska roteln Polismyndigheten i Västerbottens län Specialarbete

Läs mer

Digitalt säkrade fingeravtryck

Digitalt säkrade fingeravtryck Digitalt säkrade fingeravtryck En jämförelse mellan en digital metod och ett konventionellt sätt att säkra fingeravtryck. kriminalteknisk utbildning, kurs 2000-2001 Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser

Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser Blodspårsfotografering Fotografering av blodspår för framtida analyser Margareta Jakobi Polismyndigheten i Västra Götaland, Göteborg Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2008-2009 vid Statens

Läs mer

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77)

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Område: Ekologi Innehåll: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Frågor om hållbar utveckling:

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

KRISTALLISERING AV LYSOZYM

KRISTALLISERING AV LYSOZYM KRISTLLISERING V LYSOZYM ETT EXEMPEL PÅ PROTEINKRISTLLISERING Laboration i kursen Experimentell Kemi Gävle 14:e augusti 2013 Handledare: Petra Elund, Göteborgs Universitet (petra.edlund@gu.se) KRISTLLISERING

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Pris Bröllopsfotografering 2016

Pris Bröllopsfotografering 2016 Pris Bröllopsfotografering 2016 I alla paket ingår detta: *Rådgivning & planering. Finns möjlighet träffas vi. *Ett X antal högupplösta redigerade bilder på fil som ni själva kan använda till det ni vill,

Läs mer

Att baka med råg och surdegskultur

Att baka med råg och surdegskultur Att baka med råg och surdegskultur En folder om rågbrödsbakning med de enklaste recepten och utan onödiga tillsatser. Hur du gör din surdegsgrund, förvarar den, förökar upp den och använder den till att

Läs mer

DLK ute? Ett nytt sätt att säkra fibrer utomhus.

DLK ute? Ett nytt sätt att säkra fibrer utomhus. DLK ute? Ett nytt sätt att säkra fibrer utomhus. (Ev. bild) Pia Stigsdotter Polismyndigheten i Stockholms län Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2008-2009 vid Statens kriminaltekniska laboratorium

Läs mer

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits:

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits: MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses Bilaga 9 Bilaga 9 1 (5) Statskontorets frågeformulär för konsumentundersökningen Del 1 Undersökningens frågor Fråga 1 Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses På vilka av följande försäljningsställen

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

BodylineAir Vårdmadrass

BodylineAir Vårdmadrass Allmänt Madrassen är avsedd att förebygga trycksår, vara lätt att sköta för personalen och vara ekonomisk. Den tryckutjämnande luftfyllda madrassen är statisk och behöver inte ha anslutet elpumpaggregat.

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

sid 36 Kamera & Bild

sid 36 Kamera & Bild sid 36 Kamera & Bild galleri alexander bergström Vardagligt intimt Alexander Bergströms bilder är inte en strävan efter nakenhet. I stället är det intimitet han vill åt. När kroppen ofta stjäl fokus blir

Läs mer

Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt.

Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt. Helite Airbag-plagg Användarhandbok Tack för att du valt en produkt från HELITE. Läs denna bruksanvisning noggrant för att få största möjliga glädje av din Helite-produkt. Innehåll 1. Säkerhetsföreskrifter...

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Mätning av brottsplats med hjälp av laseravståndsmätare. Specialarbete utfört under kriminaltekniskgrundutbildning vid SKL 2002-2003

Mätning av brottsplats med hjälp av laseravståndsmätare. Specialarbete utfört under kriminaltekniskgrundutbildning vid SKL 2002-2003 Mätning av brottsplats med hjälp av laseravståndsmätare. Specialarbete utfört under kriminaltekniskgrundutbildning vid SKL 2002-2003 Handledare: Thomas Åberg Statens Kriminaltekniska Laboratorium Linköping

Läs mer

Trycket beror på ytan

Trycket beror på ytan Inledning Trycket beror på ytan Du har två föremål med samma massa och balanserar dem på varsin handflata. Det ena föremålet har en mycket smalare stödyta än det andra. Förmodligen känns föremålet med

Läs mer

Mini-kompost. Vi skall här ge förslag på en mindre, riktigt lättskött variant passande för en eller två elevers dagliga fruktrester:

Mini-kompost. Vi skall här ge förslag på en mindre, riktigt lättskött variant passande för en eller två elevers dagliga fruktrester: Mini-kompost För att lära sig om hur nedbrytning fungerar kan det vara bra att arbeta med en liten kompost i modellform lämplig för inomhusbruk. Då kan man hålla igång den året om på ett ställe där det

Läs mer

F Ö R L Ä G G N I N G S A N V I S N I N G. G o l v v ä r m e i b e t o n g S y s t e m s k i v a. Förläggning med systemskiva Diverse.

F Ö R L Ä G G N I N G S A N V I S N I N G. G o l v v ä r m e i b e t o n g S y s t e m s k i v a. Förläggning med systemskiva Diverse. Kantbandsisolering läggs runt väggar, pelare etc. G o l v v ä r m e i b e t o n g S y s t e m s k i v a Börja med att lägga ut en skiva i ett hörn. Skivorna läggs ut från vänster till höger. Skivorna har

Läs mer

K./. Riksåklagaren m.fl. angående stöld m.m.

K./. Riksåklagaren m.fl. angående stöld m.m. ÅKLAGARMYNDIGHETEN SVARSSKRIVELSE Sida 1 (9) Chefsåklagaren Lars Persson 2006-10-27 Ert ÅM 2006/5088 Er beteckning 2006-09-25 B 2946-06 Rotel 22 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM K./. Riksåklagaren

Läs mer

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade resonemang om. 4-5 korrekta observationer

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade resonemang om. 4-5 korrekta observationer 1 Vårblommor Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då enkla Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och för då utvecklade likheter och skillnader Eleven

Läs mer

Foto och Bild - Lab B

Foto och Bild - Lab B Biomedicinsk fysik & röntgenfysik Kjell Carlsson Foto och Bild - Lab B Svartvitt kopieringsarbete, tonreproduktion Kurs: 2D1574, Medieteknik grundkurs, moment: Foto och bild Kjell Carlsson & Hans Järling

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Kriminalteknisk grundkurs i Norden

Kriminalteknisk grundkurs i Norden Kriminalteknisk grundkurs i Norden Hur lika är utbildningarna? Marit Norström Friberg Polismyndigheten i Stockholms län Fältgrupp City Specialarbete i Kriminalteknisk grundutbildning 2007-2008 vid Statens

Läs mer

Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra

Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra Kärnkraftens vara eller icke vara Är kunskap och åsikt om kärnkraft relaterade till varandra Gunnesboskolan Klass 9B Rasmus Johannesson 21 maj 2010 Senait Bohlin Fredrik Alvén 1 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder KEMINS GRUNDER -----{ 2 Keminsgrunder 1 J----- IAAeAåll-Kemi förr och nu sid.4 Atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar Ämnens egenskaper sid. 10 sid. 14 Rena ämnen och blandningar Att separera

Läs mer

Innehåll. Förord 5 Om surdeg 7 Starta en surdegsgrund 8 Förvara och mata en surdeg 13 Baka med surdeg 16 Redskapen 20 Om recepten 23

Innehåll. Förord 5 Om surdeg 7 Starta en surdegsgrund 8 Förvara och mata en surdeg 13 Baka med surdeg 16 Redskapen 20 Om recepten 23 Innehåll russin och solros 27 valnötsbröd 29 det suraste 33 baguette på rågsurdeg 35 fikon och hasselnöt 39 ljusa dinkelbröd 41 fruktbröd 45 grytbröd med autolys 47 gotlandslimpa 51 drottningholmslimpa

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

Söka och undersöka - rum

Söka och undersöka - rum Rapport Kandidatarbete Söka och undersöka - rum Linnea Nordin Inredningsarkitektur & Möbeldesign DKK Konstfack 2013-05-28 Professor: Jonas Osslund Kursledare: Karin Tyrefors Handledare: Åsa Conradsson

Läs mer

Barnsäkerhet 2015 Volvia 7 maj 2015 BARN SÄKERHETENS DAG

Barnsäkerhet 2015 Volvia 7 maj 2015 BARN SÄKERHETENS DAG Barnsäkerhet Volvia 7 maj BARN SÄKERHETENS DAG Bakgrund & metod 1000 intervjuer genomfördes. Riksrepresentativt urval bland de med minst ett barn 0-7 år. Personer i åldern 20-65 år som har bil i hushållet

Läs mer

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20 NO: KEMI Årskurs 7 2015-11-20 Diskussionsfråga Diskutera i par (tre om två ej är möjligt) Om inte annat anges av läraren. Lektion 3 Rena ämnen och blandningar Att separera ämnen Ämnen kan förändras Planering

Läs mer

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000

Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Frågor och Svar - Dräger Alcotest 3000 Vad skiljer olika alkomätare åt? Dräger kommenterar aldrig konkurrenters produkter. Som riktlinje för dig som konsument finns det dock ett antal saker som brukar

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

30. Undersökning av aminosyror i surkål

30. Undersökning av aminosyror i surkål 30. Undersökning av aminosyror i surkål VAD GÅR LABORATIONEN UT PÅ? Du ska l ära dig tekniken vid tunnskiktskromatografi, TLC undersöka vad som händer med proteinerna och polysackariderna vid mjölksyrajäsning

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse

INRE FÖRFLYTTNINGAR. Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekberg Keramik, måleri och skulptur Göteborgs Konstförening 10/5-1/6 INRE FÖRFLYTTNINGAR Jill och Ulf Ekberg ger en förnimmelse av rörelse Jill och Ulf Ekbergs skapande ger en förnimmelse

Läs mer

Stamceller För att få mer kött på benen

Stamceller För att få mer kött på benen Stamceller För att få mer kött på benen Av Nicole Loginger Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi 2013, Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala. Hunger, miljöproblem

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV PRODUKTINFORMATION Europeisk ekstav med ca. 3,6 mm slitskikt, färdigslipad till 120 korn. Stavformat L=340 mm, B=68 mm, T=13 mm. 1st fp.

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2012 Institutionen för biologisk

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Kyrkomötet Kyrkomötet Motion 2013:47 av Lennart Sacrédeus och Margit Borgström Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Förslag till kyrkomötesbeslut Kyrkomötet beslutar

Läs mer

Nästäppa vid förkylning

Nästäppa vid förkylning Pressmaterial bakgrundsfakta februari 2006 Nästäppa vid förkylning Skillnaden mellan avsvällande och slemlösande egenvårdsbehandling Innehåll: 1. Näsan klimatanläggning, reningsverk och försvarsbarriär...

Läs mer

PRATA INTE med hästen!

PRATA INTE med hästen! PRATA INTE med hästen! Text Sven Forsström Foto Inger Lantz Forsström Det finns tränare som tejpar för munnen på elever som pratar för mycket med sina hästar. Själv har jag än så länge bara hotat mina

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2015 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84.

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport

Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje. Slutrapport Utbildningsuppdraget Språkutvecklande arbetssätt i förskolan i Södertälje Slutrapport Veli Tuomela 2004 1 1 Bakgrund I denna rapport redogör jag kortfattat för den tvååriga utbildningen Språkutvecklande

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

Försurning. Joel Langborger. Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10

Försurning. Joel Langborger. Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10 Försurning Joel Langborger 9A Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10 Innehållsförteckning: Sida Inledning 1 Bakgrund 1 Syfte 1 Material 1 Metod 2 Resultat 2 Slutsats 2 Felkällor 3 Avslutning 3 Inledning: Försurning

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Förädling av råvaran

Förädling av råvaran Guld till smycken Förr i tiden grävde man för hand. Man hackade med hackor. Arbetet kunde utföras av barnarbetare, slavar och fångar. Det var mest män som arbetade i gruvorna. Nu för tiden använder man

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

När man pratar om hästens muskelfibrer & träning talar man om:

När man pratar om hästens muskelfibrer & träning talar man om: Numera tränar flera av våra mest framgångsrika travtränare sina hästar belastat, med tryckvagn, i sand eller backe, för att sänka farten och undvika skador. Jag rekommenderar dig att ta del av Marianne

Läs mer

KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ

KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ Vad är KEMI? Ordet kemi kommer från grekiskans chemeia =blandning Allt som finns omkring oss och som påverkar oss handlar om KEMI. Vad du tycker DU att kemi

Läs mer

Potatis, Kött och Desserter

Potatis, Kött och Desserter Potatis, Kött och Desserter Lönkan, 12.11 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Bagarpotatis... 5 Vitlökspotatis... 6 Janzons frestelse... 7 Skinklåda... 8 Lammbog... 9 Yttre filé av nöt... 10 Yttre

Läs mer

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Kölskyddet som har en blandning av EPDM och SBR kan limmas mot plast, bly och järn. Den yta som limning sker mot ska vara behandlad

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen naturens egna mikroorganismer - i form av goda bakterier

Läs mer

inledning Syfte Målsättning Metod och utförande Felkällor

inledning Syfte Målsättning Metod och utförande Felkällor golvbrunnsrapporten inledning En av de absolut vanligaste skadeanmälningarna Gar-Bo får in är anmälningar om felmonterade golvbrunnar. Dessutom har vi uppmärksammat att även nygjorda golvbrunnar ofta får

Läs mer

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten

Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten Helsingfors universitet Urvalsprovet 30.5.2012 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten PROV 4 Växtproduktionsvetenskaper Husdjursvetenskap För att svaret skall beaktas skall den sökande få minst 7 poäng

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

Engelska skolan, Järfälla

Engelska skolan, Järfälla Elever År - Våren svar, % Kunskaper och bedömning. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 0 0 Medelvärde,,,,. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 0 0,0,,,. Lärarna

Läs mer

Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax

Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax För en naturligt renare sängmiljö Rätt temperatur hela natten För en torr och luftig komfort Bäddmadrasser med funktion Sensity /TempSmart /Coolmax

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning

EF50mm f/1.2l USM SWE. Bruksanvisning EF50mm f/1.2l USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF50mm f/1,2l USM är ett normalobjektiv med höga prestanda och stor bländare för EOS-kameror som är utrustat

Läs mer

Lokalbehandling av sår

Lokalbehandling av sår 2 Lokalbehandling av sår Innehållsförteckning Sid Övergripande målsättning. 2 Tillvägagångssätt.. 2 Den normala sårläkningsprocessen. 3 Lokalt sårstatus. 4 Rengöring och upprensning av sår 5 Hudvård. 6

Läs mer

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013 Läggningsanvisning Konsumentvinyl Februari 2013 Läggning av konsumentvinyl 1. Städa det gamla golvet noga, så att inga gruskorn eller liknande finns kvar. Om du tänker lägga ditt plastgolv ovanpå en gammal

Läs mer

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS LÄGGNINGSANVISNING F L Y T A N D E G O L V WICANDERS KORKGOLV WIC-CORK Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS Wicanders flytande golv - läggningsanvisning

Läs mer

En bubblare bland giganterna Tester

En bubblare bland giganterna Tester Page 1 of 7 Textstorlek: En bubblare bland giganterna På den svenska marknaden för kolsyremaskiner dominerar två stora märken: Sodastream och AGA. Men i WiseGuides test av sex modeller hittar vi en nykomling

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

Klara din vardag Tema år 8 i HK

Klara din vardag Tema år 8 i HK Namn: Klass: I min grupp ingår även: Klara din vardag Tema år 8 i HK Var? När? Varför? Hur? I HK- och Datasalen Vårterminen i ca 8 9 veckor Se Pedagogisk planering Se nedan Klassen delas in i grupper om

Läs mer

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan.

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. Baka med surdeg I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. I Sverige har vi använt surdeg sedan början av 1000-talet e Kr. Man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller

Läs mer

MANUAL HYDRO 7000. Utgåva 3 2012 SVERIGE. info@reservdelsgurun.se www.reservdelsgurun.se 040-685 05 00

MANUAL HYDRO 7000. Utgåva 3 2012 SVERIGE. info@reservdelsgurun.se www.reservdelsgurun.se 040-685 05 00 MANUAL HYDRO 7000 Utgåva 3 2012 SVERIGE info@reservdelsgurun.se www.reservdelsgurun.se 040-685 05 00 Installation av Hydro 7000 1. Tag ut din klädseltvätt från kartongen. 2. Den långa vätskeslangen skall

Läs mer