Effekter av UV-ljus i mörkertrafik. Sven-Olof Lundkvist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Effekter av UV-ljus i mörkertrafik. Sven-Olof Lundkvist"

Transkript

1 VT notat Nummer: 3-93 Datum: Titel: Effekter av UV-ljus i mörkertrafik Författare: Sven-Olof Lundkvist Resursgrupp: Projektnummer: Projektets namn: Uppdragsgivare: Distribution: Trafikteknik Västsvenska försöksområdet - effekter av UV-ljus i mörkertrafik Vägverket Fri div Väg- och Trafik- /Ins%tutet

2 FÖRORD Denna studie ingår i Vägverket. Västsvenska försöksområdet, som ett delprojekt bekostat av Arbetet har planlagts och utförts av 8-0 Lundkvist, Gabriel Helmers, Uno Ytterbom och Lennart Runersjö. Ett tack också till Stig-Hjalmar Johansson, Vägverket, som har bidragit med många värdefulla synpunkter och även ansvarat för att forskningsmaterial (vägmarkeringar och vägkantstolpar) har funnits tillgängligt. Slutligen ett tack till Svenska Cleanosol och Brifa som kostnadsfritt har ställt vägmarkeringar till förfogande samt till Ultralux som har tillhandahållit UVstrålkastare.

3 l BAKGRUND Ögats känslighet sjunker radikalt vid låga luminansnivåer. Detta medför att en fordonsförare har svårare att se och upptäcka föremål i vägmilj ön i såväl bil- som gatubelysning. En möjlighet att förbättra synbarheten i mörkertrafik är att göra föremål retroreflekterande - man förser fotgängare med reflexer, vägar med vägkantstolpar som är reflexförsedda och man blandar i retroreflekterande glaspärlor i vägmarkeringarna för att förbättra synbarheten av dessa. Att förbättra synbarheten i fordonsbelysning hos objekt med ytor som är ungefär vertikalt riktade mot föraren är inte svårt. Således har åtminstone en ren, ej alltför sliten reflex på en vägkantstolpe oftast god synbarhet. Däremot har man problem med synbarheten hos horisontella ytor, tex. vägmarkeringar. Dessa belyses av egna strålkastarna i en sådan geometri att ljuset, framför allt i väta, speglas bort från det egna fordonet. Att synbarheten av fotgängare ofta är dålig i mörker beror på att få fotgängare använder reflex. En möjlighet att förbättra synbarheten i mörkertrafik skulle kunna vara att förse fordonen med UV-ljus - förutsatt att det finns föremål runt och på vägen som fluorescerar. Finns det inte föremål med naturlig fluorescens har man vissa möjligheter att tillsätta fluorescerande pigment. 2 TIDIGARE STUDIER AV UV-LJUS Efter det att idén att använda UV-ljus i trafiken lanserades, gjordes en hel del fysikaliska mätningar av framför allt vägmarkeringars fluorescens (Lundkvist 1991). Dessa mätningar gjordes inom ramen för Prometheusprojektet och visade att det borde finnas möjligheter att förbättra synbarheten av vägmarkeringar om fluorescerande pigment tillsattes i vägmarkeringsmaterialet. Studien innehöll även några bedömningar av vägmarkeringars synbarhet i UV-ljus, vilka visade på små förbättringar. Man bedömde att en utveckling, dels av UV-strålkastama och dels av de fluorescerande vägmarkeringsmaterialen, skulle kunna innebära ej försumbara förbättringar av synbarheten. Dessa resultat låg till grunden för fortsatta studier.

4 Tidigare har egentligen endast en opartisk studie gjorts i vilken man har studerat synbarhet av fluorescerande föremål. Denna studie har bekostats av Transportforskningsberedningen och är rapporterad i serien TFB & VTI forskning/research rapport nr 9 (Helmers, Ytterbom, Lundkvist, 1993). I denna studie har man i fullskaleförsök studerat siktsträckan till hinder (simulerade fotgängare), klädda med tyg av varierande ljushet. Då bilens ordinarie halvljus kompletterades med UVljus kunde man visa inga eller obetydliga förlängningar av upptäcktavstånden. Endast för hinder med mycket ljusa tyger (tvättade med tvättmedel innehållande optiskt vitmedel), erhöll man markanta förbättringar av synbarheten. En annan studie av synbarhet i UV-ljus har gjorts av det bolag, Ultralux, som försöker exploatera idén att använda UV-ljus i trafiken. Denna studie måste anses vara en partsinlaga, varför den inte kommenteras närmare. 3 SYFTE Avsikten med det arbete som redovisas nedan, har varit att undersöka om man med nuvarande UV-teknik kan förbättra synbarheten i mörkertrañk och fordonsbelysning av vägmarkeringar, vägkantstolpar och fotgängare. Studien kan indelas i tre delar: Synbarhet av torra vägmarkeringar, vägkantstolpar och hinder (simulerade fotgängare). Metoden har varit att i dynamiska fullskaleförsök mäta synbarhet i halvljus med och utan UV-ljus vad gäller vägmarkeringar och hinder, medan vägkantstolpars synbarhet har mätts statiskt. 4 SIKTSTRÄCKE- OCH SYNBARHETSMÄTNINGAR Mätningar av siktsträcka har gjorts på en asfaltväg på F13M utan för Linköping. Mycket kort går mätningarna till så här: Tre försökspersoner sitter som passagerare i en Volvo 245. Deras enda uppgift är att trycka på en ljudlös knapp vid upptäckt av en vägmarkering eller ett hinder. Signalen från dessa tryckningar lagras på en dator tillsammans med en signal från en pulsräknare, vilken anger bilens position. Från dessa data kan man beräkna avståndet vid upptäckt (med korrigering för reaktionstid). Proceduren finns utförligt beskriven av Helmers, Lundkvist 1987.

5 Försöksfordonet hade försetts med fyra UV-strålkastare. Dessa gav var och en i genomsnitt irradiansen (UV-strålning per ytenhet) 7,3 W/m2 på 10 meters avstånd i maxpunkten. I försöken med vägmarkeringar och hinder har de riktats rakt fram och nedåt O,5, vilket innebar att de var riktade mot vägbanan, strax bortom halvljusets ljus/mörkergräns. På 75 meters avstånd hade man runt halvljusets HVpunkt i en cirkel med diametern 1,7 meter, i medeltal irradiansen 0,10 W/mz. Den maximala irradiansen som uppmättes på 75 meters avstånd var 0,15 W/mz. Vid mätningar enligt ovan är inte de absoluta siktsträckorna intressanta, utan skillnaden i siktsträckor mellan olika betingelser (dvs. de relativa siktsträckorna). Med endast tre försökspersoner kommer de absoluta siktsträckoma att bero på "hur säker" försökspersonen är vid tryckningen. Förändringen i siktsträcka kommer däremot att vara korrekt, förutsatt att försökspersonen försöker "ligga på samma säkerhetsnivå" hela tiden (vilket ingår i instruktionen). Ovan beskrivna procedur har använts för att mäta siktsträcka till vägmarkeringar och hinder. Vad gäller vägkantstolpar, så har endast subjektiva bedömningar av synbarheten gjorts. 5 FLUORESCERANDE VÄGMARKERINGAR 5.1 Experimentets design - vägmarkeringar Mätningarna av siktsträcka till vägmarkeringar gjordes, som nämndes i avsnitt 4.1, på en avlyst asfaltväg på flygflottiljen F13M. Ett stationärt fordon, vilket simulerade möte, placerades ut på vägen så att ett realistiskt transversellt mötesavstånd erhölls. 10 meter bakom och 100 meter framför detta fordon placerades två provmarkeringar ut. Dessa vägmarkeringar var alldeles nya och plana och låg löst på vägen. Experimentets genomfördes så att varje försöksperson deltog i varje betingelse - en så kallad "within-subject-design". Experimentet kan delas in i två delar, vilka båda hade siktsträcka som beroende variabel. De oberoende variablema var följande:

6 Del 1: Fordonsljus eget halvljus/mötande halvljus (H/H) eget halvljus+uv-ljus/mötande halvljus (HU/H) eget halvljus+uv-ljus/inget mötande ljus (HU/-) Vägmarkering plan, konventionell termoplast/ 10 cm bred (PKT10) plan, fluorescerande termoplast/ 10 cm bred (PFTlO) plan, fluorescerande farg/10 cm bred (PFFlO) long'flex, fluorescerande termoplast/ 10 cm bred (LFTlO) Del 2: Fordonsljus eget halvljus/mötande halvljus (H/H) eget halvljus+uv-ljus/mötande halvljus (HU/H) Vägmarkering plan, konventionell termoplast/10 cm bred (PKT10) plan, fluorescerande termoplast/10 cm bred (PFTlO) plan, konventionell termoplast/3o cm bred (PKT30) plan, fluorescerande termoplast/3o cm bred (PFT30) kamflex, fluorescerande termoplast/bo cm bred (KFT30) longflex, fluorescerande termoplast/3o cm bred (LFT30) Samtliga markeringar har tillverkats av Cleanosol, utom PFFlO, som är av fabrikat Brifa. De fluorescerande terrnoplastrnarkeringarna är samtliga utförda i samma typ av massa med samma inblandning av fluorescerande pigment. Longflex och Kamflex är två typer av proñlerade vägmarkeringar. Varje kombination av fordonsljus och vägmarkering (experimentbetingelse) har exponerats för försökspersonerna 4 gånger. Således var antalet betingelser i del 1: 3(ljus) - 4(markeringar) = 12. Med fyra replikationer, tre försökspersoner och två markeringspositioner blev det 288 mätningar. I del 2 var antalet betingelser 2(ljus) - 6(markeringar) = 12, d.v.s. också 288 mätningar. Någon betingelse med mötande UV-ljus har inte funnits. Anledningen är att detta studerades i det tidigare försöket (Helmers, Ytterbom, Lundkvist, 1993) och att ingen effekt av blandningen från UV-ljuset kunde konstateras. I betingelsema med eget UV-ljus har alltid samtliga fyra UV-strålkastare varit tända.

7 5.2 Resultat - vägmarkeringar Delexperiment 1 Figur 1 visar siktsträckorna i delexperiment 1. Delexperiment l El HU/H PKTlO PFl'lO PFFlO LFTlO Figur 1 Siktsträckor i delexperiment 1. Varje stapel representerar ett medelvärde över de två markeringspositionema och de tre försökspersonerna. I varje grupp om tre staplar är kanske en jämförelse mellan de två vänstra staplarna av störst intresse. Dessa två staplar visar siktsträckan vid halvljusmöte, dels med eget halvljus, dels med eget halvljus kompletterat med UV-ljus. Man ser en betydande förlängning av siktsträckan för markeringama PFTlO, PFFlO och LFTlO, som alla innehåller fluorescerande pigment. För den konventionella vägmarkeringen, PKTlO, är siktsträckan ungefär densamma med och utan UV-ljus. Att PFFlO har så kort siktsträcka i halvljus, beror på att denna markering inte innehåller några retroreflekterande glaspärlor. Mätning med LTL-800 visar att den har retroreflexionsvärdet 13 (mcd/m2)/lux, medan de övriga har värden i intervallet (mcd/m2)/1ux. En variansanalys visar att effekten av UV-ljuset är signifikant (p<.05) för de tre vägmarkeringama som innehåller fluorescerande pigment, d.v.s. skillnaden mel-

8 lan de två vänstra staplarna i varje grupp om tre är signifikant. Vidare har i ljusbetingelsen HU/H, de två fluorescerande terrnoplastmarkeringama bättre synbarhet än den icke-fluorescerande, PKTlO. Detta första experiment har således visat att åtminstone för nya, torra vägmarkeringar, har man möjlighet att förbättra synbarheten genom att tillsätta fluorescerande pigment samtidigt som man kompletterar fordonets halvljus med UV-ljus Delexperiment 2 Resultaten från det andra delexperimentet redovisas i figur 2, nedan. m 100 Delexperiment 2 80 l- * I H/H _ EJ HU/H PKTl 0 PFT l 0 PKT30 PFT30 KFT30 LFT30 Figur 2 Siktsträckor i delexperiment 2. Varje stapel representerar ett medelvärde över de två markeringspositionerna och de tre försökspersonerna. En variansanalys med tillhörande post-hoc-test visar följande skillnader: o I eget halvljus, kompletterat med UV-ljus, har de plana, fluorescerande markeringarna bättre synbarhet än de plana, konventionella med motsvarande bredd. Skillnaden är signifikant (p<.05). 0 För plana markeringar gäller att i halvljus har en 10 cm bred linje kortare siktsträcka än en 30 cm bred. Detta gäller både konventionella och fluorescerande linjer och skillnaden är signifikant (p<.05).

9 För övrigt har ingen signifikant skillnad (p<.05) mellan plana och proñlerade markeringar kunnat påvisas. Detta gäller oavsett om det egna halvljuset har kompletterats med UV-ljus eller ej. 5.3 Sammanfattning av resultaten gällande vägmarkeringar Resultaten visar entydigt att en vägmarkering med fluorescerande pigment har bättre synbarhet i mörker än en konventionell termoplastmassa, förutsatt att bilen har UV-strålkastare. Förlängningen av siktsträckan är i storleksordningen 25-50%. Om bilen har endast halvljus finns ingen effekt av fluorescerande pigment, inte heller finns någon effekt av UV-ljus om vägmarkeringen saknar fluorescerande pigment. Som ett sekundärt resultat visade det sig att en 30 cm bred markering i vanligt halvljus har cirka 20% längre siktsträcka än en 10 cm bred. Detta innebär att om man ersätter dagens 10 cm, konventionella kantmarkeringar med 30 cm breda, fluorescerande och förser fordonen med UV-ljus, så kan man öka siktsträckan med upp till 75%. Detta gäller åtminstone nya, torra vägmarkeringar. 6 FLUORESCERANDE VÄGKANTSTOLPAR 6.1 Experimentets design - vägkantstolpar Försöket med vägkantstolpars synbarhet har gjorts med en annan metod än den som beskrivs i 5.1. I stället för att mäta siktsträcka har fyra försöksstolpar och en referensstolpe rangordnats vad gäller synbarhet. Utefter en allmän väg placerades i slumpmässig ordning och på kort avstånd två försöksstolpar före och två försöksstoplar efter den ordinarie stolpen, som var av typ "JB-böj". Uppgiften för två försökspersoner var sedan att avgöra vilken stolpe som hade bästa synbarheten i halvljus, kompletterat med UV-ljus, näst bäst synbarhet, o.s.v. Detta gjordes för 10 grupper om fem stolpar på ett avstånd till referensstolpen av cirka 120 meter. Observera att man således bedömde själva stolpens synbarhet, utan hänsyn taget till reflexens funktion. De subjektiva bedömningama av synbarhet kompletterades med fysikaliska mätningar av stolpmaterialens fluorescens i UV-ljus. Om ett material som utsätts för

10 irradiansen I W/m2 kommer att ha luminansen L cd/mz, kan man beräkna materialets specifika fluorescens som SF=L/I cd/w. De fluorescerande stolpar som deltog i testet var: 1. Cirkulär stolpe målad med fluorescerande färg. Diameter 90 mm. 2. JB-böj målad med samma typ av fluorescerande färg som 1. Stolpen har halvcirkulärt tvärsnitt med diametern 90 mm. 3. JB-böj tillverkad av fluorescerande plast, d.v.s. fluorescerande pigment var ingjutna i materialet. Diameter 90 mm. 4. Stolpe med triangulärt tvärsnitt målad med samma typ av fluorescerande färg som 1 och 2. Triangelns sidor var 100, 130 och 130 mm. Referensstolpe var en helt vanlig JB-böj med tvärsnittet 90 mm. Förutom att denna inte var behandlad med fluorescerande färg eller pigment, så var den identisk med försöksstolpama 2 och 3. Man bör observera att försöksstolpama 1-3 samt referensstolpen hade den projicerade bredden 90 mm, medan försöksstolpe 4 observerades så att den projicerade bredden var nästan 130 mm. Alla stolpar hade samma längd, varför man hade en skillnad i fluorescerande area mellan stolpama 1-3 jämfört med stolpe 4, vilket borde ha påverkat synbarheten. 6.2 Resultat - synbarhet Vid varje bedömning (10 bedömningar av 2 bedömare = totalt 20 bedömningar) erhöll de fem stolpama en rang 1-5, där 1 innebar bäst synbarhet och 5 sämst synbarhet. Den teoretiskt lägsta rangsumman vid 20 bedömningar var således 20 och den teoretiskt högsta 100. Man ser att samtliga 10 referensstolpar av båda bedömarna ansetts ha sämst synbarhet av de fem stolpama - rangsumman blev den teoretiskt högsta, d.v.s Bäst synbarhet hade försöksstolpe 4. I tabell 1 redovisas rangsummoma jämte materialens specifika fluorescens.

11 T 11 1 Rangsummor, R, och specifik fluorescens, SF, för försöksstolpama l- 4 och vad gäller R, även referensstolpen. Rangsumman är baserad på 20 bedömningar (10 stolpar, 2 bedömare), medan SF är ett medelvärde av 10 mätningar och har enheten cd/w. vägkantstcme R SF ' , , , ,6 referens Man ser i tabell 1 att stolpama som hade behandlats för att fluorescera, hade bättre synbarhet i halvljus kompletterat med UV-ljus, än referensstolpen. Det verkar således som att man kan förbättra synbarheten av själva stolpen, genom att göra den fluorescerande. Överensstämmelsen mellan R och SF är inte helt bra. Stolpen med högst SF borde ha bäst synbarhet. Att så inte är fallet förklaras sannolikt av att försöksstolpe 4 hade en projicerad större area än de övriga stolpama. Överensstämmelsen mellan R och SF för stolpama 1-3 (som alla har diametern 90 mm) är korrekt. F örsöksstolpama 1, 2 och 4 har målats med samma typ av fluorescerande färg, men har ändå olika specifik fluorescens. Detta förklaras sannolikt av att de är tillverkade i olika plastmaterial. Stolpe 3, i vilken de fluorescerande pigmenten är inblandade i plastmaterialet, har lägst SF. Tydligen är det så att det, åtminstone om man bortser från långtidseffekter, har varit mer effektivt att måla plastmaterialet med fluorescerande färg än att blanda in fluorescerande pigment. 7 FLUORESCERANDE HINDER 7.1 Bakgrund I tidigare experiment, bekostade av TPB, studerades synbarhet av simulerade fotgängare - tygförsedda hinder (Helmers, Ytterbom, Lundkvist 1993). I detta experiment ingick vita hinder som dels var obehandlade,dels hade tvättats med ett tvättmedel som innehöll optiskt vitmedel, vilket är fluorescerande. Dessutom stu-

12 10 derades ljusgrå och svarta hinder, vilka var obehandlade. Man fann en avsevärd förbättrad synbarhet hos det tvättade, vita hindret, då det belystes med UV-ljus. För övriga hinder kunde man inte påvisa någon effekt av UV-ljuset. Följdfrågan blir då om man kan förbättra synbarheten av mörka hinder. En mörkklädd fotgängare, utan reflexer, har dålig synbarhet i mörkertrafik. Kan man förlänga siktsträckan genom att göra det mörka tyget fluorescerande? 7.2 Experimentets design - hinder Mätningarna av siktsträcka till hinder har gått till på samma sätt som mätningarna av siktsträcka till vägmarkeringar, vilket beskrevs i avsnitt 5.1. Positionerna för hindren skilde sig dock mot positionerna för vägmarkeringarna: Ett hinder placerades på höger vägkant i jämnhöjd med ett mötande fordon och ett hinder 190 meter framför. Detta överensstämmer med hinderpositionema i tidigare studie. Tabell 2 redovisar de fem hinder som ingick i försöket. För de obehandlade hindren avser L den luminans som erhålls då hindret belyses med 0,4 lux (från två halvljus på 75 meters avstånd). För de behandlade hindren avser L luminansen som beror på att hindret fluorescerar i UV-ljus med irradiansen 0,15 W/m2 på 75 meters avstånd. T 11 2 De fem hinder som ingick i försöket med tillhörande specifik fluorescens, SF, specifik luminans, SL och hinderluminans, L. SL har enheten (mcd/m2)/lux, SF cd/w och L cd/mz. Med "behandlat" hinder menas att det har sprayats med koncentrerat optiskt vitmedel, utspätt 100 ggr. Hinder 5 är inte sprayat, utan tvättat med tvättmedel som innehåller optiskt vitmedel. hinder nr färg behandlat? SF SL L 1 svart nej - 4,0 1,6 2 svart ja 30 4,0 4,5 3 mörkgrått nej ,8 4 mörkgrått ja , 1 5 vitt ja ,0 Liksom i vägmarkeringsförsöket har designen varit "within-subject". De oberoende variablema var:

13 11 Fordonsljus eget halvljus/mötande halvljus (Ii/H) eget halvljus+uv-ljus/mötande halvljus (HU/H) Hinder 1-5 enligt tabell Resultat - hinder I figur 3 presenteras siktsträckorna till de fem hindren. m 350 -P 300 -_ I H/H D HU/H , 5 LJ 0 - :[ hinder Figur 3 Siktsträckor till fem hinder. Hindren 1 och 2 är svarta, 3 och 4 mörkgrå samt 5 vitt. Hindren 1 och 3 är obehandlade, medan övriga är behandlade med optiskt vitmedel. Medelvärden över två hinderpositioner. Man ser att effekten av UV-ljuset har varit ingen eller liten för hindren 1, 2 och 3. Studerar man först hindren 1 och 2 (de två svarta), så kan en variansanalys med de oberoende variablema hinder och ljus inte påvisa några signifikanta effekter (p<.05). För hindren 3 och 4 (de två mörkgrå), däremot, finner man en signifikant interaktionseffekt mellan hinder och ljus. Således har siktsträckan förlångts då halvljuset har kompletterats med UV-ljus, men olika för de två hindren; vi har haft en effekt av kombinationen fluorescerande vägmarkering/uv-ljus. Effektens storlek skattas av 002 till 0,103, vilken kan anses vara en medelstark effekt. Gör

14 12 man ett post-hoc-test för varje hinder, så finner man att effekten av UV-ljuset är signifikant (p<.05) för hindren 4 och 5. Man har således kunnat visa att det finns möjlighet att göra vissa vinster vad gäller synbarhet av fotgängare, åtminstone om de inte är klädda i svarta eller mycket mörka kläder. 8 DISKUSSION De studier som redovisas ovan visar entydigt att man har möjlighet att förbättra synbarheten av såväl Vägmarkeringar, vägkantstolpar som fotgängare genom att komplettera fordonets halvljus med UV-ljus. Detta gäller åtminstone nya, fluorescerande Vägmarkeringar och vägkantstolpar samt nyligen behandlade, inte för mörka, kläder. Vad gäller Vägmarkeringar, så är resultaten intressanta. Vägmarkeringar belyses och observeras i en sådan geometri att det är svårt att få en tillräckligt hög retroreflexion och därmed godsynbarhet i fordonsbelysning, speciellt i vått väglag. Kan man med UV-ljuset förbättra synbarheten så har man löst ett ganska allvarligt problem. Dessutom har väghållaren full kontroll över hur vägmarkeringama ska utföras; man kan inte tvinga fotgängare att bära fluorescerande kläder, men vägmyndigheten kan besluta sig för att använda fluorescerande vägmarkeringsmaterial. Vägkantstolpamas synbarhet visade sig också kunna förbättras med UV-tekniken. Här kan man emellertid ifrågasätta hur mycket det är värt. Vägkantstolpama har alltid en reflex och den har - åtminstone när den är någotsånär ren - en synbarhet som i mörkertrañk är vida överlägsen själva stolpens. Eventuella vinster med att använda fluorescerande stolpar gör man sannolikt i dagsljus, då man under vissa förhållanden (tex. i snörök, dimma och skymning) skulle kunna ha nytta av att stolpen fluorescerar gult eller orange. Studien av hinder visade att man har möjlighet att förbättra synbarheten av fotgängare genom att behandla tyg med optiskt vitmedel. Detta gäller åtminstone om man är klädd i ett inte alltför mörkt tyg. Nu är det just mycket mörka eller svarta tyger som man skulle vilja förbättra synbarheten hos, eftersom dessa har mycket dålig synbarhet i mörker. Här ska man också ha i tankarna att en reflex ger en

15 13 överlägset bättre synbarhet än vad UV-tekniken verkar kunna åstadkomma. Kan man utveckla användarvänliga reflexer och förmå fotgängare att använda dessa, så är behovet av fluorescerande kläder mycket litet. När man studerar resultaten ska man ha i åtanke att de UV-strålkastare som har använts är av en ganska tidig generation. Effekten inom UV-området är låg och strålknippet smalt. Primärt måste man försöka åstadkomma bredare strålknippe, först i andra hand kan irradiansen ökas. Vad gäller de fluorescerande vägmarkeringsmaterialen, så kan sannolikt dessa utvecklas; tekniken att blanda fluorescerande pigment i en termoplastmassa är ganska ny och oprövad. Man ska även ha i åtanke att de material som har studerats, samtliga har varit nya. Hur de fungerar efter att ha utsatts för vägmin ön under ett eller flera år vet man inget om. 9 FORTSATTA STUDIER Kommande studier bör fokusera på sådant i vägmiljön som kan kontrolleras av vägmyndigheten. Det känns mest angeläget att gå vidare med att studera vägmarkeringar. Vad gäller dessa, så har man problem med synbarheten i fordonsbelysning och sannolikt finns det trañksäkerhetsvinster att göra om denna kan förbättras. Resultatet från dessa inledande studier visar också att det finns möjligheter att förbättra vägmarkeringarnas synbarhet. En fortsatt studie av vägmarkeringar bör göras på allmän väg, så att markeringarna får utsättas för slitage från UV-strålning (solen), trafik, plogning, etc. Mätningar av siktsträcka bör göras för nya markeringar och därefter ett par gånger per år, så att man får en uppfattning om hur fluorescensen varierar över tiden. Vidare är det mycket angeläget att studera våta vägmarkeringars synbarhet i UV-ljus. En studie på allmän väg bör även omfatta fysikaliska mätningar av vägmarkeringarnas fluorescens, retroreflexion och Qd-värde (vithet). Man kan inte utesluta att man av de fluorescerande pigmenten får bieffekter - positiva eller negativa - på funktionen i vanlig fordonsbelysning eller i dagsljus.

16 14 REFERENSER Helmers, G, Ytterbom, U, Lundkvist, S-O. Siktsträcka till hinder i UV-ljus. TFB & VTI forskning/research Rapport nr Helmers G, Lundkvist, S-O. Siktsträcka till reflex vid fordonsmöte i VTI Rapport mörkertrañk. Lundkvist, S-O. Fluorescerande vägmarkeringars synbarhet i lägesrapport UV-ljus. Pro-Gen

17

Nr Utgivningsår Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet

Nr Utgivningsår Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet VT1 notat Nr 40-1995 Utgivningsår 1995 Titel: Vägmarkeringarnas funktion beroende på placering i körfältet Författare: Peter Wretling Programområde: Fordon/Trafikteknik (Vägunderhåll/Drift- Effekter) Projektnummer:

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringars. Västmanlands län VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning

Tillståndsmätning av vägmarkeringars. Västmanlands län VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning VTI notat 66 2001 VTI notat 66-2001 Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län 2001 Författare FoU-enhet Projektnummer 50350 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Sven-Olof

Läs mer

Tillståndsmätning och analys av vägmarkeringars synbarhet i mörker i Sverige 2003

Tillståndsmätning och analys av vägmarkeringars synbarhet i mörker i Sverige 2003 VTI notat 25 2004 VTI notat 25-2004 Tillståndsmätning och analys av vägmarkeringars synbarhet i mörker i Sverige 2003 Författare FoU-enhet Projektnummer 80573 Projektnamn Uppdragsgivare Behzad Koucheki

Läs mer

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik

VTT notat. Nr Utgivningsår: Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist. Programområde: Trafikteknik VTT notat Nr 52-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: Lågtrafik på vägar med breda körfält Författare: Sven-Olof Lundkvist Programområde: Trafikteknik Projektnummer: _30104 Projektnamn: Alternativ vägutformning

Läs mer

Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion

Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion VTI notat 16 4 VTI notat 16-4 Prediktionsmodell för våta vägmarkeringars retroreflexion Författare Sara Nygårdhs och Sven-Olof Lundkvist FoU-enhet Drift och underhåll Projektnummer 571 Projektnamn Empiriska

Läs mer

VT1 notat. Nummer: 3-94 Datum: Titel: Alternativt utformade stigningsfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist

VT1 notat. Nummer: 3-94 Datum: Titel: Alternativt utformade stigningsfält. Författare: Sven-Olof Lundkvist VT1 notat Nummer: 3-94 Datum: 1994-01-21 Titel: Alternativt utformade stigningsfält Författare: Sven-Olof Lundkvist Resursgrupp: Trafikteknik Projektnummer: 30010 Projektets namn: Alternativt målade stigningsfält

Läs mer

VTI notat. Institutet. T 00/1 Paf/'Ir- En inventering av vindrutors slitagetillstånd. Författare:

VTI notat. Institutet. T 00/1 Paf/'Ir- En inventering av vindrutors slitagetillstånd. Författare: VTI notat Nummer: TF 55-25 Datum: 1993-04-06 Titel: En inventering av vindrutors slitagetillstånd Författare: Sven-Olof Lundkvist Avdelning: Proj ektnummer: Projektets namn: Uppdragsgivare: Distribution:

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Danmark 2003

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Danmark 2003 VTI notat 12 2004 VTI notat 12-2004 Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Danmark 2003 Författare FoU-enhet Sara Nygårdhs Drift och underhåll Projektnummer 50330 Projektnamn Uppdragsgivare Nordisk tillståndsbeskrivning

Läs mer

41» Vägmärkens funktion. Gabriel Helmers. VTI notat Trafik och Trafikantbeteende Projektnummer Reflexfoliers retroreflexion

41» Vägmärkens funktion. Gabriel Helmers. VTI notat Trafik och Trafikantbeteende Projektnummer Reflexfoliers retroreflexion VTI notat 14-1999 Vägmärkens funktion Författare FoU-enhet Sven-Olof Lundkvist och Gabriel Helmers Trafik och Trafikantbeteende Projektnummer 402-53 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Reflexfoliers

Läs mer

Förord. Linköping juni Sven-Olof Lundkvist

Förord. Linköping juni Sven-Olof Lundkvist Förord Denna studie har beställts av Vägverket, där Peter Aalto har varit kontaktperson. Studien har i huvudsak utförts av undertecknad med bistånd från Peter Aalto, Vägverket och Sara Nygårdhs, VTI samt

Läs mer

Validering av PTA och TA89. Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom

Validering av PTA och TA89. Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom VT1 notat Nummer: 30-94 Datum: 1994-04-05 Titel: Validering av PTA och TA89 Författare: Sven-Olof Lundkvist& Uno Ytterbom Resursgrupp: Projektnummer: Projektets namn: Uppdragsgivare: Distribution: Trafikteknik

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Okulärbesiktning av vägmarkeringars funktion

Okulärbesiktning av vägmarkeringars funktion VTI notat 28-1998 Okulärbesiktning av vägmarkeringars funktion Författare FoU-enhet Sven-Olof Lundkvist Trafik och trafikbeteende Projektnummer 401 17 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution DebiterbarakonsuItationer

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

Nunnmr: TF Titel: Utveckling av objektiv netod för nátningar av vägens visuella ledning

Nunnmr: TF Titel: Utveckling av objektiv netod för nátningar av vägens visuella ledning VTlnotat * Nunnmr: TF 55-20 1991-07-02 Titel: Utveckling av objektiv netod för nátningar av vägens visuella ledning Författare: S-O Lundkvist Avdelning: TF Projektnunnmr: 5530501-5.Projektnamnz Vägens

Läs mer

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen )

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen ) Mjölby kommun ÅF Infrastructure AB Linköping 20180829 Granskad av: Urban Schelin ÅF Infrastructure AB, Storgatan 13, 582 23 Linköping Telefon 0105052957. Säte i Stockholm. www.afconsult.com Org.nr 5561852103.

Läs mer

ISSN Variation i torra vagmarkeringars specifika. luminans över årstid. Sven-Olof Lundkvist

ISSN Variation i torra vagmarkeringars specifika. luminans över årstid. Sven-Olof Lundkvist ISSN 0347-6049 556 1988 Variation i torra vagmarkeringars specifika luminans över årstid Sven-Olof Lundkvist?, Väg UCI) afik' Statens väg- och trafikinstitut (VTI) * 581 01 Linköping Institutet sweoisn

Läs mer

Bestämning av luminanskoefficient i diffus belysning

Bestämning av luminanskoefficient i diffus belysning Publikation 1994:45 Bestämning av luminanskoefficient i diffus belysning Metodbeskrivning 504:1996 1 Orientering... 3 2 Sammanfattning... 3 3 Säkerhet... 3 4 Benämningar... 3 4.1 Objekt... 3 4.2 Mätplats...

Läs mer

VTInotat. (Lib. v: Vägval, Trafik_ Statens vag- och trafiklnstltut. Pa: Linköping. Tel. 013-ZQ40 0Q. Telex VTISGIS. Telefax

VTInotat. (Lib. v: Vägval, Trafik_ Statens vag- och trafiklnstltut. Pa: Linköping. Tel. 013-ZQ40 0Q. Telex VTISGIS. Telefax VTInotat Nummer: TF 55-05 Datum: 1986-03-03 Titel: VTI:s erfarenheter rörande vägmarkeringars retroreflexionsegenskaper Författare: S-O Lundkvist Avdelning: TF Projektnummer: - Projektnamn: - Uppdragsgivare:

Läs mer

Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län

Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län VTI notat 42 2002 VTI notat 42-2002 Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas funktion i Västmanlands län Författare Behzad Koucheki FoU-enhet Transportsäkerhet och vägutformning Projektnummer 50350 Projektnamn

Läs mer

VT1 notat. Nr Utgivningsår: Titel: Boråsmodellen för reflexmärkning av rådjur. Författare: Sven-Olof Lundkvist och Bertil Morén

VT1 notat. Nr Utgivningsår: Titel: Boråsmodellen för reflexmärkning av rådjur. Författare: Sven-Olof Lundkvist och Bertil Morén VT1 notat Nr 39-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: Boråsmodellen för reflexmärkning av rådjur Författare: Sven-Olof Lundkvist och Bertil Morén Programområde: Trafikteknik Projektnummer: -30126 Projektnamn:

Läs mer

i V//meddelande i Undersökning av olika vägmarkeringstyper med avseende på retroreflexion och slitage Sven - Olof Lundkvist

i V//meddelande i Undersökning av olika vägmarkeringstyper med avseende på retroreflexion och slitage Sven - Olof Lundkvist ISSN 0347-6049 i V//meddelande i 517 1988 Undersökning av olika vägmarkeringstyper med avseende på retroreflexion och slitage Sven - Olof Lundkvist v, Väg-0017 Trafik- Statens väg- och trafikinstitut (VT!)

Läs mer

Vagkantstolpars funktionella egenskaper. avsvenolof Lundkv1st och lent Nllsson

Vagkantstolpars funktionella egenskaper. avsvenolof Lundkv1st och lent Nllsson ' Nr 403* 1984 le d S i d 318 Statensvag-ochtmhkmsmut(VTI)58101Lmkopmg $ F 4347-8049 -_- FX EZ v '_ 204 Swedxsh Road andtrafficresearchinsntute2 S581 01LmkopmgSweden Vagkantstolpars funktionella egenskaper

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas. i Norden 2003. VTI notat 44 2004 VTI notat 44-2004. Sven-Olof Lundkvist. Projektnummer 50330

Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas. i Norden 2003. VTI notat 44 2004 VTI notat 44-2004. Sven-Olof Lundkvist. Projektnummer 50330 VTI notat 44 2004 VTI notat 44-2004 Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas funktion i Norden 2003 Författare FoU-enhet Projektnummer 50330 Projektnamn Uppdragsgivare Sara Nygårdhs och Sven-Olof Lundkvist

Läs mer

ROMA. State assessment of road markings in Denmark, Norway and Sweden

ROMA. State assessment of road markings in Denmark, Norway and Sweden ROMA State assessment of road markings in Denmark, Norway and Sweden 2017 2021 Jan-Erik Lundmark, Trafikverket Berne Nielsen, Ramböll Carina Fors, VTI Innehåll Presentation om projektet ROMA Presentation

Läs mer

VTI natat. Vä -acll Paf/'Ir- 'Insçitutet. Belysningstekniska grundbegrepp

VTI natat. Vä -acll Paf/'Ir- 'Insçitutet. Belysningstekniska grundbegrepp VTI natat Nummer: TF 55-22 1993-01-25 Titel: Belysningstekniska grundbegrepp Författare: Sven-Olof Lundkvist Avdelning: TF Projektnummer: 69002-4 Projektets namn: Ämnesbevakning Uppdragsgivare: VTI Distribution:

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas. Norden VTI notat VTI notat

Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas. Norden VTI notat VTI notat VTI notat 15-3 VTI notat 15 3 Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas funktion i Norden 2 Foto: Sven-Olof Lundkvist, VTI Författare FoU-enhet Projektnummer 33 Projektnamn Uppdragsgivare Sven-Olof Lundkvist

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas. Norden VTI notat VTI notat

Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas. Norden VTI notat VTI notat VTI notat 15-3 VTI notat 15 3 Tillståndsmätning av vägmarkeringarnas funktion i Norden 2 Foto: Sven-Olof Lundkvist, VTI Författare FoU-enhet Projektnummer 33 Projektnamn Uppdragsgivare Sven-Olof Lundkvist

Läs mer

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE EN LITEN GUIDE ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN VÄLJER BELYSNING MondeVerde AB Sommarhemsvägen 7 18 157 Lidingö +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

H1 Inledning 1 H1.1 Introduktion 1 H1.2 Innehåll 1. H2 Begrepp 2 H2.1 Beteckningar 2 H2.2 Benämningar 2

H1 Inledning 1 H1.1 Introduktion 1 H1.2 Innehåll 1. H2 Begrepp 2 H2.1 Beteckningar 2 H2.2 Benämningar 2 ATB VÄG 2005 VV Publ 2005:112 1 H H1 VÄGMARKERINGAR Inledning H1.1 Introduktion H1.2 Innehåll I detta kapitel anges krav på egenskaper hos vägmarkering samt krav på utförande. Bestämmelser om vägmarkering

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Att se och synas Malmö stad, Gatukontoret Att se och synas Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

ISSN V f/ meddelande. Vaägmarkeringars specifika luminans - variation med årstid. Sven-Olof Lundkvist och Berit Nilsson

ISSN V f/ meddelande. Vaägmarkeringars specifika luminans - variation med årstid. Sven-Olof Lundkvist och Berit Nilsson ISSN 0347-6049 i V f/ meddelande 467 1985 Vaägmarkeringars specifika luminans - variation med årstid Sven-Olof Lundkvist och Berit Nilsson w Väg-och Trafik- Statens väg- och trafikinstitut (VT!) * 581

Läs mer

Trafikanters ljus- och

Trafikanters ljus- och VTI notat 75-1997 Trafikanters ljus- och signalanvändning Författare Uno Ytterbom FoU-enhet Trafik och trafikantbeteende Projektnummer 40123 Projektnamn Tillståndsmätning av bilars ljusbruk Uppdragsgivare

Läs mer

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd. Uppdragsgivare: Vägverket VT' notat NUmmer: TF 55-13 Datum: 1989-10-24 Titel: Sidoläges- och hastighetsmätning på Rv40 Borås-Bollebygd Författare: Sven-lof Lundkvist, Uno Ytterbom, Magnus Fernlund Avdelning: TF Projektnummer: 553

Läs mer

11.7 VÄGKANTSUTMÄRKNINGAR

11.7 VÄGKANTSUTMÄRKNINGAR VU 94S-2 11 Vägmarkering och vägkantsutmärkning 45 (50) 11.7 VÄGKANTSUTMÄRKNINGAR Vägkantsutmärkning används för att förstärka den visuella ledningen. Syftet är att förbättra trafiksäkerheten och körkomforten.

Läs mer

I detta kapitel anges krav på egenskaper hos vägmarkering samt krav på utförande.

I detta kapitel anges krav på egenskaper hos vägmarkering samt krav på utförande. 1 H H1 VÄGMARKERINGAR Inledning H1.1 Introduktion H1.2 Innehåll I detta kapitel anges krav på egenskaper hos vägmarkering samt krav på utförande. Bestämmelser om vägmarkering finns i vägmärkesförordningen

Läs mer

Ljusets böjning & interferens

Ljusets böjning & interferens Ljusets böjning & interferens Laboration Innehåll 1 Förberedelseuppgifter 2 Laborationsuppgifter 3 Appendix Ljusets vågegenskaper Ljus kan liksom ljud beskrivas som vågrörelser och i den här laborationen

Läs mer

EXTRALJUSTEST Särtryck från. Vi Bilägare nr 18

EXTRALJUSTEST Särtryck från. Vi Bilägare nr 18 EXTRALJUSTEST Särtryck från Vi Bilägare nr 18 test stora extraljus Bländande uppvisning Det är inte extraljus från Hella eller Bosch som når längst på vägen. Där heter vinnaren Lightforce. Men det sker

Läs mer

Provfält med vägmarkeringar. Vägverket/Vägutformning och Trafik. Fri. div Väg- och transportä forskningsinstitutet. VTT notat.

Provfält med vägmarkeringar. Vägverket/Vägutformning och Trafik. Fri. div Väg- och transportä forskningsinstitutet. VTT notat. VTT notat Nr: 3-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Provfält med vägmarkeringar på rv 35 Författare: Lisa Herland och S-0 Lundkvist Programområde: Trafikteknik Projektnummer: 30120» Projektnamn: Uppdragsgivare:

Läs mer

VTInotat. (db. Titel: Hastighetsmätares felvisning. Projektnummer: Uppdragsgivare: Egen FoU. NUmmer: T 112 Datum:

VTInotat. (db. Titel: Hastighetsmätares felvisning. Projektnummer: Uppdragsgivare: Egen FoU. NUmmer: T 112 Datum: VTInotat NUmmer: T 112 Datum: 1991-08-05 Titel: Hastighetsmätares felvisning Författare: Anna Abrahamsson Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 74013-4 Projektnamm: Hastighetsanpassningsåtgärder

Läs mer

Fysikalisk mätning av vägmarkeringars area

Fysikalisk mätning av vägmarkeringars area VTI notat 53 2003 VTI notat 53-2003 Fysikalisk mätning av vägmarkeringars area Författare Elisabeth Ågren FoU-enhet Drift och underhåll Projektnummer 80571 Projektnamn Empiriska studier inom CDU T25 Uppdragsgivare

Läs mer

Fotgängares upptäckbarhet vid olika nivåer på vägbelysningen

Fotgängares upptäckbarhet vid olika nivåer på vägbelysningen VTI notat 21-2011 Utgivningsår 2011 www.vti.se/publikationer Fotgängares upptäckbarhet vid olika nivåer på vägbelysningen En pilotstudie Sven-Olof Lundkvist Sara Nygårdhs Förord Detta projekt har i sin

Läs mer

Föreläsning 3: Radiometri och fotometri

Föreläsning 3: Radiometri och fotometri Föreläsning 3: Radiometri och fotometri Radiometri att mäta strålning Fotometri att mäta synintrycket av strålning (att mäta ljus) Radiometri används t.ex. för: Effekt på lasrar Gränsvärden för UV Gränsvärden

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

VÄG 94 VV Publ 1994:29 1 Kap 9 Vägmarkering

VÄG 94 VV Publ 1994:29 1 Kap 9 Vägmarkering VÄG 94 VV Publ 1994:29 1 I detta kapitel anges krav på egenskaper hos vägmarkering av termoplastisk massa och vägmarkeringsfärg samt krav på material och utförande. Bestämmelser om vägmarkering finns i

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last;

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; Transportstyrelsens föreskrifter om färd med bred odelbar last; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 15 trafikförordningen (1998:1276). TSFS 2010:141

Läs mer

7 Vägkantsutmärkningar

7 Vägkantsutmärkningar 7 Vägkantsutmärkningar Vägkantsutmärkning används för att förstärka den visuella ledningen. Syftet är att förbättra trafiksäkerheten och körkomforten. Exempel på vägkantsutmärkningar är: kantstolpar med

Läs mer

41» Synpunkter på förslag till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön vid. intermittenta och långsamma vägarbeten. ' 2000 o N H

41» Synpunkter på förslag till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön vid. intermittenta och långsamma vägarbeten. ' 2000 o N H ' 2000 o N H.8 O= 5 VTI notat 20-2000 1 Synpunkter på förslag till åtgärder för att förbättra arbetsmiljön vid intermittenta och långsamma vägarbeten Författare FoU-enhet Maria Berlin och Lena Nilsson

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

4b) I. Synpunkter på förslag till åtgärder för attförbättra arbetsmiljön vid beläggningsarbete

4b) I. Synpunkter på förslag till åtgärder för attförbättra arbetsmiljön vid beläggningsarbete O O ON G, H 4.0 G 4-. O = VTI notat 19-2000 Synpunkter på förslag till åtgärder för attförbättra arbetsmiljön vid beläggningsarbete Författare FoU-enhet Projektnummer Projektnamn Uppdragsgivare Distribution

Läs mer

Välkomna! till. Möte om Vägmarkering. Göteborg 2015-11-12 13 Göran Nilsson

Välkomna! till. Möte om Vägmarkering. Göteborg 2015-11-12 13 Göran Nilsson Välkomna! till Möte om Vägmarkering Göteborg 2015-11-12 13 Göran Nilsson För SVMF viktiga frågor Allt fler äldre i trafiken behöver bättre körledning Alla trafikanter bör möta samma budskap I Sverige I

Läs mer

Utvärdering av vägmarkeringar tillhörande klass 2 och 3 i VMN och VST

Utvärdering av vägmarkeringar tillhörande klass 2 och 3 i VMN och VST VTI notat 54 VTI notat 54- Utvärdering av vägmarkeringar tillhörande klass 2 och 3 i VMN och VST Författare FoU-enhet Projektnummer 80601 Behzad Koucheki Drift och Underhåll Projektnamn Vägmarkeringar

Läs mer

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut

VTlnotat. Statens väg- och trafikinstitut VTlnotat Hummer: T 110 Datum: 1991-07-04 Titel: Hastighetsutvecklingen för personbilar på landsvägar i Sverige. Mätningar fr 0 m 1980 t 0 m juni 1991. Författare: Göran K Nilsson #M Avdelning: Trafik Projektnummer:

Läs mer

Välj rätt fordonsbelysning

Välj rätt fordonsbelysning Välj rätt fordonsbelysning Informationen i denna broschyr baseras på Vägverkets föreskrifter (2003:22) Trafi kförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (1978:1001) Förordning om vägtrafi kdefi nitioner

Läs mer

Ljusets böjning & interferens

Ljusets böjning & interferens ... Laboration Innehåll 1 Förberedelseuppgifter 2 Laborationsuppgifter Ljusets böjning & interferens Ljusets vågegenskaper Ljus kan liksom ljud beskrivas som vågrörelser och i den här laborationen ska

Läs mer

VTInatat. Statens väg- och trafikins titut. Titel: Ströljusluminans i vindrutor. Författare: S-O Lundkvist, Gabriel Helmers

VTInatat. Statens väg- och trafikins titut. Titel: Ströljusluminans i vindrutor. Författare: S-O Lundkvist, Gabriel Helmers I VTInatat Nummer: TF 55-06 Datum: 1987-03-31 Titel: Ströljusluminans i vindrutor Författare: S-O Lundkvist, Gabriel Helmers Avdelning: TF Projektnummer: 55316-4 Projektnamn: Laboratoriemätning av kontrastreduktion

Läs mer

Nordisk konference - Kørebaneafmerkning

Nordisk konference - Kørebaneafmerkning Nordisk konference - Kørebaneafmerkning København 9.-1. februar 25 Vägverket Sverige Jan-Erik Elg Vägverkets organisation Internrevision Samhälle och trafik Information och administration Stöd- och utv.enheter

Läs mer

TBT Vägmarkering, rev 1. Publ. 2010:109

TBT Vägmarkering, rev 1. Publ. 2010:109 TBT Vägmarkering, rev 1 Publ. 2010:109 Titel: TBT Vägmarkering, rev 1 Publikationsnummer: 2010:109 Utgivningsdatum: November 2010 Utgivare: Trafikverket Kontaktperson: Torgny Augustsson Layout: Grafiskform,

Läs mer

Funktionskontroll av vägmarkering VV Publ. 2001: Orientering 3. 2 Sammanfattning 3. 3 Säkerhet 3. 4 Definitioner 3

Funktionskontroll av vägmarkering VV Publ. 2001: Orientering 3. 2 Sammanfattning 3. 3 Säkerhet 3. 4 Definitioner 3 Funktionskontroll av vägmarkering VV Publ. 2001:16 1 Innehåll 1 Orientering 3 2 Sammanfattning 3 3 Säkerhet 3 4 Definitioner 3 5 Bestämning av utvalda mätplatser 5 6 Utförande 7 7 Beräkningar 8 8 Exempel

Läs mer

Test av kranspetsvågar i virkesfordon

Test av kranspetsvågar i virkesfordon Datum 2016-02-18 Författare Sven Gustafsson Test av kranspetsvågar i virkesfordon WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u n d s v a l l B e s ö k s a d r e s s : S k e p p a r p l a t s e n 1 T

Läs mer

VTInotat. Statens väg- och trafikins titut w Våg'06,' ah/(- Pa: Linköping. Tel Telex VT/SG/ s

VTInotat. Statens väg- och trafikins titut w Våg'06,' ah/(- Pa: Linköping. Tel Telex VT/SG/ s VTInotat Nummer: TF 55-04 Datum: 1986-10-21 Titel: Förslag till forskningsprogram inom ämnesområdet synbarhet i trafik. Författare: Gabriel Helmers Avdelning: TF Projektnummer: 69003-2 Projektnamn: Programarbete,

Läs mer

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband Experimentella metoder, FK3001 Datorövning: Finn ett samband 1 Inledning Den här övningen går ut på att belysa hur man kan utnyttja dimensionsanalys tillsammans med mätningar för att bestämma fysikaliska

Läs mer

Arbetsplatsoptometri för optiker

Arbetsplatsoptometri för optiker Arbetsplatsoptometri för optiker Peter Unsbo KTH Biomedical and x-ray physics Visual Optics God visuell kvalitet (Arbets-)uppgiftens/miljöns visuella krav

Läs mer

skadade och dödade personer.

skadade och dödade personer. i notat Nr 54-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Förändrad vinterväghållning i Region Sydöst. Effekt på antalet skadade och dödade personer. Författare: Peter Wretling Verksamhetsgren: Drift och underhåll

Läs mer

Slitna vindrutor den bortglömda trafikfaran. Sammanfattning av studie genomförd 2009 av VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut

Slitna vindrutor den bortglömda trafikfaran. Sammanfattning av studie genomförd 2009 av VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut Slitna vindrutor den bortglömda trafikfaran Sammanfattning av studie genomförd 2009 av VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut Förord Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har på

Läs mer

TORGNY AUGUSTSSON. Vägmarkering. 50-talet Vägmarkering tidigt 50-tal. Läggare från tidigt 50-tal. Utan Historia Ingen Framtid

TORGNY AUGUSTSSON. Vägmarkering. 50-talet Vägmarkering tidigt 50-tal. Läggare från tidigt 50-tal. Utan Historia Ingen Framtid Vägmarkering TORGNY AUGUSTSSON Vägmarkering HISTORIA Utan Historia Ingen Framtid 2 2011-11-28 50-talet Vägmarkering tidigt 50-tal Redan i slutet av 40-talet fanns denna svenska termoplastläggare att köpa

Läs mer

Vägbelysningens betydelse för fotgängares synbarhet i mörker

Vägbelysningens betydelse för fotgängares synbarhet i mörker VTI rapport 751 Utgivningsår 2012 www.vti.se/publikationer Vägbelysningens betydelse för fotgängares synbarhet i mörker Sven-Olof Lundkvist Sara Nygårdhs Utgivare: Publikation: VTI rapport 751 Utgivningsår:

Läs mer

Övning 3 Fotometri. En källa som sprider ljus diffust kallas Lambertstrålare. Ex. bioduk, snö, papper.

Övning 3 Fotometri. En källa som sprider ljus diffust kallas Lambertstrålare. Ex. bioduk, snö, papper. Övning 3 Fotometri Rymdvinkel: Ω [sr] Ω = π(1 cos(u)) πu Ω = r Ljusflöde: [lm] Ljusstyrka: I v = Ω [cd=lm/sr] u r Belysning: E v = A belyst [lx=lm/m ] Ljusemissionsförmåga: M v = A källa [lm/m ] Luminans:

Läs mer

Nr: Utgivningsår: Omkörningsbeteende i trafikplatser på vägar med breda körfält. Lisa Herland och Sven-Olof Lundkvist

Nr: Utgivningsår: Omkörningsbeteende i trafikplatser på vägar med breda körfält. Lisa Herland och Sven-Olof Lundkvist VTT notat Nr: 31-1997 Utgivningsår: 1997 Titel: Omkörningsbeteende i trafikplatser på vägar med breda körfält Författare: Lisa Herland och Sven-Olof Lundkvist Verksamhetsgren: Trafik och Trafikantbeteende

Läs mer

Ljusflöde, källa viktad med ögats känslighetskurva. Mäts i lumen [lm] Ex 60W glödlampa => lm

Ljusflöde, källa viktad med ögats känslighetskurva. Mäts i lumen [lm] Ex 60W glödlampa => lm Fotometri Ljusflöde, Mängden strålningsenergi/tid [W] från en källa viktad med ögats känslighetskurva. Mäts i lumen [lm] Ex 60W glödlampa => 600-1000 lm Ögats känslighetsområde 1 0.8 Skotopisk V' Fotopisk

Läs mer

Upplysning Rasmus Hasselrot Benjamin Blomqvist Martin Lundmark

Upplysning Rasmus Hasselrot Benjamin Blomqvist Martin Lundmark Upplysning Rasmus Hasselrot Benjamin Blomqvist Martin Lundmark Handledare: Jonathan Fagerström Kurs: Introduktion till ingenjörsarbete, 7.5 HP Sammanfattning Apoidea beställde en undersökning av olika

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ - Information Datum 2018-02-07 Författare Stadsmiljö - Trafik Förutsättningar för att få ställa ut blomlådor på din gata Blomlådor i tätbebyggt område Grundförutsättningen

Läs mer

Presentation av samarbetet inom Nordiskt Möte för Förbättrad vägutrustning (NMF)

Presentation av samarbetet inom Nordiskt Möte för Förbättrad vägutrustning (NMF) Gabriel Helmers 2005-05-28 1 Presentation av samarbetet inom Nordiskt Möte för Förbättrad vägutrustning (NMF) Samarbetet startade 1973 Initiativtagare till NMF var Erik Frederiksen (chef vid dåvarande

Läs mer

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign Hinderbelysning Stephanie Sales WSP LJUSDESIGN utför tjänster inom: Belysningsplanering Ljusgestaltning Belysningsteknik Visuell komfort Dagsljusplanering Energieffektivisering Ekonomi, livscykelkostnader

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med lång odelbar last (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om färd med lång odelbar last (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om färd med lång odelbar last (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 26 augusti 2010. Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:108. TSFS 2010:142 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Finland 2003

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Finland 2003 VTI notat 22 24 VTI notat 22-24 Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Finland 23 Författare FoU-enhet Sara Nygårdhs Drift och underhåll Projektnummer 533 Projektnamn Uppdragsgivare Nordisk tillståndsbeskrivning

Läs mer

Nr Utgivningsår: 1995

Nr Utgivningsår: 1995 VTL notat Nr 57-95 Utgivningsår: 1995 Titel: Friktion på vägmarkering. En jämförande mätning mellan SRT-pendeln och VTIs PFT Författare: Per Centrell Programområde: Vägteknik Projektnummer: 80107 Projektnamn:

Läs mer

Prediktion av våta vägmarkeringars retroreflexion från mätningar på torra vägmarkeringar

Prediktion av våta vägmarkeringars retroreflexion från mätningar på torra vägmarkeringar VTI notat 5-2006 Utgivningsår 2006 www.vti.se/publikationer Prediktion av våta vägmarkeringars retroreflexion från mätningar på torra vägmarkeringar Sven-Olof Lundkvist Förord Detta notat kan sägas vara

Läs mer

Bildanalys för vägbeläggningstillämplingar

Bildanalys för vägbeläggningstillämplingar Bildanalys för vägbeläggningstillämplingar Hanna Källén I denna avhandling har några forskningsfrågor gällande bestämning av vägars beständighetundersökts. Bildanalys har används för att försöka komplettera

Läs mer

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m.

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Bilaga 1 Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Total föremålshöjd Markeringsnivåer över markeller 45 75 m > 75 100 m > 100 150m >150m vattenytan 45 75 m Färgmarkering på linan och ballongen/draken

Läs mer

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Norge 2003

Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Norge 2003 VTI notat 21 24 VTI notat 21-24 Tillståndsmätning av vägmarkeringar i Norge 23 Författare FoU-enhet Sara Nygårdhs Drift och underhåll Projektnummer 533 Projektnamn Uppdragsgivare Nordisk tillståndsbeskrivning

Läs mer

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson

VZfnotat. Nummer: T 17 Datum: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson VZfnotat Nummer: T 17 Datum: 1987-08-13 Titel: Axelavstånd för olika fordonstyper. Förslag till nytt system för fordonskoder. Författare: Arne Carlsson Avdelning: Trafik Projektnummer: _76004-1 Projektnamn:

Läs mer

Övning 6 Antireflexbehandling

Övning 6 Antireflexbehandling Övning 6 Antireflexbehandling Antireflexbehandling Idén med antireflexskikt är att få två reflektioner som interfererar destruktivt och därmed försvagar varandra. R Vi ser att vågorna är ur fas, vi har

Läs mer

Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas. mörker VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning. Projektnummer 50338

Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas. mörker VTI notat VTI notat Transportsäkerhet och vägutformning. Projektnummer 50338 VTI notat 58 2002 VTI notat 58-2002 Tillståndsbeskrivning av vägmarkeringarnas synbarhet i mörker 2002 Författare FoU-enhet Projektnummer 50338 Projektnamn Uppdragsgivare Behzad Koucheki Transportsäkerhet

Läs mer

OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten.

OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten. Speed of light OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten. 1.0 Inledning Experiment med en laseravståndsmätare

Läs mer

VTInatat. (db _ Statens väg- och trafikinstitut. Distribution:

VTInatat. (db _ Statens väg- och trafikinstitut. Distribution: VTInatat Nummer: TF 69-01 Datum: 1988-03-12 Titel: VINTERDÄCK - DUBBAR - TRAFIKSÄKERHET - VÄGSLITAGE Föredrag vid TTFs vinterdagar i Borlänge 10-11 februari 1988 Författare: Gunnar Carlsson Avdelning:

Läs mer

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m.

Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Bilaga 1 Bilaga 1. Markering av förankrade ballonger, drakar m.m. Total föremålshöjd Markeringsnivåer över markeller 45 75 m > 75 100 m > 100 150m > 150m vattenytan 45 75 m Färgmarkering på linan och ballongen/draken

Läs mer

6 Tunnelbelysning. 6.1 Vägtunnelbelysning

6 Tunnelbelysning. 6.1 Vägtunnelbelysning 6 Tunnelbelysning 6.1 Vägtunnelbelysning Med vägtunnlar avses här sådana tunnlar som från belysningsteknisk synpunkt kan betraktas som långa. Med långa tunnlar avses tunnlar längre än 100 m, eller tunnlar

Läs mer

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Nr TF

VT' notat. Väg- och transport- Ifarskningsinstitutet. Nr TF VT' notat Nr TF 55-23 1993-03-10 Titel: Hur långt åt sidan kan vägmärken/skyltar stå för att bilföraren skall kunna avläsa dem? - En pilotstudie Författare: Gabriel Helmers, Lennart Runersjö Avdelning:

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

HÅKAN FRANTZICH BRANDTEKNIK, LUNDS UNIVERSITET. Risk att låg ljus- och belysningsstyrkenivå medför att armaturens funktion bristfällig

HÅKAN FRANTZICH BRANDTEKNIK, LUNDS UNIVERSITET. Risk att låg ljus- och belysningsstyrkenivå medför att armaturens funktion bristfällig Utvärdering av utrymningsbelysning i vägtunnlar HÅKAN FRANTZICH BRANDTEKNIK, LUNDS UNIVERSITET Bakgrund Risk att låg ljus- och belysningsstyrkenivå medför att armaturens funktion bristfällig i utrymningssammanhang

Läs mer

BBÖ-provsträckor E4 och E18

BBÖ-provsträckor E4 och E18 VTT notat Nr: 5-1996 Utgivningsår: 1996 Titel: BBÖ-provsträckor på väg E18 i C-län vid Enköping. Lägesrapport 1995-12 efter sex års trafik Författare: Krister Ydrevik Programområde: Vägteknik (Vägkonstruktion)

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

Transportstyrelsens allmänna råd om undantag för färd med långa fordon;

Transportstyrelsens allmänna råd om undantag för färd med långa fordon; Transportstyrelsens allmänna råd om undantag för färd med långa fordon; beslutade den 24 juni 2009. Transportstyrelsen beslutar följande allmänna råd. TSFS 2009:62 Utkom från trycket den 2 juli 2009 VÄGTRAFIK

Läs mer

Upptäckt av hinder och visuell ledning. i fordonsbelysning

Upptäckt av hinder och visuell ledning. i fordonsbelysning No. 66 ' 1982 Statens väg- och trafikinstitut (VTI) - 581 01 linköping National Road &Traffic Research Institute - 5-581 01 Linköping Sweden Upptäckt av hinder och visuell ledning i fordonsbelysning av

Läs mer

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri

Torbjörn Jacobson. Vägavdelningen Provväg EG Kallebäck-Åbro. Vägverket, region Väst. Fri VT notat Nr V230 1993 Titel: Dubbavnötning på provsträckor med skelettasfalt. E6 Göteborg, delen Kallebäck-Abro Författare: Avdelning: Vägavdelningen Projektnummer: 42382-2 Projektnamn: Provväg EG Kallebäck-Åbro

Läs mer

Välj rätt fordonsbelysning

Välj rätt fordonsbelysning Välj rätt fordonsbelysning Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651) Transporstyrelsens föreskrifter

Läs mer