Protokoll från gemensamt möte UR och styrelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från gemensamt möte UR och styrelse 2012-08-29"

Transkript

1 Protokoll från gemensamt möte UR och styrelse Tid: onsdagen den 29 augusti 2012 kl. 19:00 Plats: Missionskyrkan Närvarande: Kerstin Neider, Christer Larsson, Birgitta Wohlfeil, Göran Bondesson, Willis Tiger, Svante Svensson (Ordförande), Jan Hermansson, Britt- Inger Berggren och Hendrik Vare. Närvarande från UR: Nina Neider-Jernberg och Veronika Loell samt Karin Hagengran från UR valberedningen. Christer inledde med reflektioner från besök i Japan och i Berlin att spåren från atombombernas härjningar och Hitlertiden visar att människan är kapabel till en oförståelig ondska. Gemensamt med UR: 1. Godkännande av dagordning skedde efter tillägg 5 a Kerstins reflektioner och 6 a godkännande av föregående mötesprotokoll, daterat Förslag till former för gemensam styrelse för SMU och församling (Se bilaga 1). Göran gick igenom förslaget att slå ihop Församlingsstyrelsen och UR. För att hålla isär verksamheterna juridiskt så har församlingsstyrelsen och UR separata Ordförande och Kassörer. Efter diskussioner togs beslutet i enlighet med Förslag på organisation för gemensam styrelse för SMU och församling i bilaga 1. 5 ledamöter från församlingsstyrelsen väljs till UR på årsmötet och det vore önskvärt att 2 ledamöter från UR senare väljs in i församlingsstyrelsen. 3. Samtal om mål och syfte med ungdomsverksamhet (Ålder år). Svante ledde en övning enligt Mål, Metod och Medel modellen. Svårigheten är i medel, i form av resurser eller pengar. Styrelsen enades om att försöka starta ett projekt om volontärsutbyte för ungdomar. Svante frågar Joakim Wohlfeil om han kan leda ett projekt. 4. Samtal om verksamhetsidéer m.m.. Vad vill vi? (Se bilaga 2). Görans dokument användes i Svantes övning ovan. Göran vill ha hjälp med Våga Vägra Höst grillkvällen med 7/9. Svante och Hendrik ställer upp och Christer frågar Elisabet om hon kan. Nästa styrelsemöte 20/9 kommer att ägnas åt strategiska beslut runt ungdomsfrågor.

2 5. Hur mycket skall det jobbas i år för att rekrytera en konfagrupp. Göran berättade att i nuläget finns det bara en kandidat. Styrelsen enades om att satsa på en större konfagrupp Om det skulle komma in ett antal önskemål så kan en konfagrupp bli aktuell för 2013 men det kommer inte att aktivt jagas fram kandidater. Församlingsstyrelsen (endast korta rapporter ) 6. Kerstins reflektioner och Pastorns rapport. 6a. Kerstins reflekterade runt ansvarsgrupperna när det kommer barnfamiljer till kyrkan.. Utser ansvarsgruppen en som ansvarar för lekrummet och tar hand om barnen där. Hur bemöter vi barnfamiljer? Vilka rutiner används/ska användas på söndagarna. Samlar någon upp idéer från ansvarsgrupperna. Nästa steg är att kalla samman ansvariga från respektive ansvarsgrupp och belysa frågor och samla idéer. 6b Pastorn har ordet. Göran berättade att uppdraget att sitta i GF kyrkostyrelse och andra aktiviteter medfört at han varit borta flera söndagar i augusti. Göran planerar en semester i oktober. Planerade aktiviteter: Scoutläger Språk-kafe start Musikfest 13/10 Långsiktighet och strukturer 7. Hälsning från Sätunakyrkan i Märsta. Göran berättade att pastorn i Sätunakyrkan i Märsta hört av sig om vi som församlingar skulle kunna göra något gemensamt för att hitta ett samarbete inom Gemensam framtid." Göran håller kontakten med Sätunakyrkan och andra i närområdet. 8. Hälsning från Helen Friberg, distriktsföreståndare. Göran berättade att Helen Friberg är tillbaka på deltid efter en längre tids sjukdom. Styrelsen tackade för hälsningen. 9. Rapport från Verksamhetsråd. Göran berättade att VR utgör ett bra stöd för honom. Aktuella händelser: Församlingsdagen 16/9 sista anmälningsdag 7/9 Stugmöte planeras i november Equmenisk gudstjänst i Vilundakyrkan 10. Ekonomirapport. Christer meddelade att vi i nuläget ligger kr under budget på kollekter, jämfört med kr under budget i april. Christer analyserar vidare var minskningen ligger.

3 11. Rapport från fastighetsrådet. Willis tog upp energilampor med anledning av förbudet att sälja konventionella lampor. Willis föreslog att gradvis gå över till lågenergilampor och avstå dimbart ljus. Dimbara halogenlampor finns men de är dyra och kommer att förbjudas Styrelsen beslutade i enlighet med Willis förslag. Gräsklipningen har fungerat bra. Christer tog upp att det är behov av fyllnadsjord där man grävde för jordvärme och bredbandskabel till scoutstugan. Willis tar det till fastighetsrådet. Birgitta sa att Lillemor Dahlgren hade saker att rapportera runt utemiljön. Willis kontaktar henne. 12. Uthyrning. Birgitta rapporterade att prognosen på uthyrningen är kr. Britt meddelar att det fungerar bra och att folk ställer upp. 13. Höstens församlingsmöten Höstens datum för styrelsemöten hösten 2012 reviderades till: 20/9 Jan 18/10 Birgitta 6/11 Svante 6/12 Kerstin Hösten 2012 församlingsmöten: 30/9 Församlingsmöte 25/11 Församlingsmöte 14. Avslutning. Mötet avslutades med att gemensamt bedja scoutbönen. Willis Tiger Protokollförare Svante Svensson Styrelseordförande

4 Bilaga 1 Förslag på gemensam styrelse för församling och SMU Bakgrund Under flera år har det i församlingen diskuterats om hur relationen mellan ungdomsråd (UR) och församlingsstyrelse bör organiseras. Det har under de senare åren också varit svårt att hitta någon långsiktighet i posten som SMU-ordförande. Men generellt är det svårare och svårare att hitta personer som vill engagera sig i styrelsearbete. Nuvarande organisation Syftet med att ha en självständig organisation för barn- och ungdomsarbetet är bland annat: Demokratisk fostran för unga. Då medelåldern i UR blir för hög faller detta syfte. Barn- och ungdomsverksamheten i SMU är en så stor verksamhet så församlingsstyrelsens uppdrag skulle kunna tendera till att bli för omfattande. Ett självständigt SMU kan då vara en garant för att inte barn- och ungdomsfrågorna inte prioriteras ner och besluten kopplas också närmare verksamheten. Stat och kommun kräver för att ge bidrag att församlingens barn- och ungdomsverksamhet är självständigt. Det är för barn och unga skall ha en meningsfull fritid och få en demokratisk fostran som bidragen delas ut. Då blir självständigheten en garant för att bidraget uppfyller det syftet. Inte bli av med bidrag Skall det göras en omorganisation som knyter församlingsstyrelsen närmare SMU så är det viktigt att vara uppmärksam på att inte riskera att SMU i Väsby tappar viktigt ekonomiskt stöd från stat och kommun. Equmenia som ansvarar för de statliga bidraget kräver en miniminivå för församlingar som slår ihop ungdomsråd och församlingsstyrelse. SMU måste lokalt vara en egen organisation med ett eget organisationsnummer. Däremot kräver inte staten en egen ekonomisk hantering för att uppfylla själständigheten. Det kan räcka med att SMU finns med som en tydlig budgetpost och eget kostandsställe i bokslutet. Men det bästa är, enligt equmenia, en egen kassa för SMU eftersom det skapar en tydlighet. SMU skall ha ett eget årsmöte och egen verksamhetsberättelse. Ungdomsrådets sammanträden skall ha egna protokoll. Minimiantalet i ett ungdomsråd är tre personer. Ordförande, kassör och sekreterare. Om församlingsstyrelsen utgör ungdomsråd skall ledamöterna väljas som personer. Det går alltså inte bara skriva in i stadgarna att ungdomsrådet utgörs av församlingsstyrelsen. Varje ledamot måste väljas på personligt mandat. Ännu finns från staten inga ålderskrav på dem som ingår i ungdomsrådet. Frågan kommer upp med jämna mellanrum och inget skulle förvåna om det kom ett sådant förslag. För riksorganisationers styrelser i ungdomsförbund finns redan ett sådant kräv där minst hälften av styrelsen ska vara under 25 år. Men för lokala styrelser finns inga sådana krav ännu. Förslag på organisation för gemensam styrelse för SMU och församling I Missionskyrkan i Upplands Väsby skulle det kunna vara möjligt att i stort sätt låta församlingsstyrelsen också utgöra ungdomsråd.

5 På SMU:s årsmöte väljs ordförande och kassör för SMU-föreningen. Dessa kan vara någon som är med i församlingsstyrelsen, men det kan bli en hel del jobb att kombinera bägge uppdragen. Ordförande och kassör delar ansvaret att organisera SMU-föreningens årsmöte, lämna statistikuppgifter till equmenia, representera föreningen i församling och externt samt handlägga bidragsansökningarna till kommun. Vid SMU-föreningen årsmötet väljs också ett antal av församlingsstyrelsens ledamöter till ledamöter i ungdomsrådet. Antalet behöver inte fixeras utan det är viktigt att det är de i församlingens styrelse som är engagerade för barn- och ungdomsfrågor som också utgör ungdomsråd. Ungdomsrådets uppgift är strategi, samordning mellan grupper, ekonomisk styrning och ledarvård. Operativa frågor ska istället hanteras i ledargrupper, utskott och kommittéer. Vid vartannat församlingsstyrelsemöte inled med att sammanträda i egenskap av UR. Sammanträdet leds av SMU:s ordförande. En timmes sammanträde blir nog lagom ram. Ett separat protokoll skrivs för det mötet. Övriga styrelseledamöter som inte är UR kommer efter en timme och då fikar man och därefter börjar församlingsstyrelsen. SMU:s ordförande har enligt församlingens stadgar rätt att adjungeras till församlingens styrelse. (Men rent praktiskt kan lika väl SMU:s kassör vara adjungerad.) Eftersom församling och SMU inte har samma verksamhetsår kan det bli så att personer slutar i UR om de efter församlingens årsmöte avgått från församlingsstyrelsen. Detta får lösas praktiskt år från år. Behövs det kompletteras i UR med ledamöter är det inget avancerat att kalla till ett extra föreningsmöte och välja in nya i ungdomsrådet. Utskott, kommittéer och verksamhetsgrenar Det operativa arbetet i SMU-föreningen sköts av ledargrupper, utskott och/eller kommittéer. De verksamhetsgrenar som är aktuella i SMU Upplands Väsby är: Scout Barnmusik Valborgskommitté Luciafestkommitté, mfl. Operativa beslut fattas av grupperna själva utifrån en budgetram. Skulle verksamheten växa med ungdomsgrupp och ungdomsmusik skulle den verksamheten också kunna organiseras och operativt ledas av ett utskott eller kommitté. Det är viktigt att alla personer i ledargrupper, utskott eller kommittéer nämns och bekräftas på SMU:s årsmöte för att ge tyngd åt uppdraget. Inte heta SMU längre och nya stadgar SMU i Väsby tillhör riksorganisationen equmenia som bildades 2008 som en federation av MKU, SBUF och SMU. Vid equmenias riksstämma i år i Vännäs beslutades att equmenia inte längre är en federation utan ett förbund. Detta innebär att SMU inte längre bör heta SMU eftersom SMU inte finns mer. equmenia har tagit fram förslag på nya normalstadgar för lokalförening. Någon jättetydlig information kring detta har dock inte kommit från equmenia. Men frågan behöver beredas under året för beslut vid SMU:s årsmöte Upplands Väsby den 23 augusti 2012 Göran Bondesson, pastor

6 Bilaga 2 Tankar kring ungdomsarbetet i Upplands Väsby Missionsförsamling Bakgrund Vi har i styrelsen ett flertal tillfällen diskuterat hur vi i församlingen skall utveckla ungdomsarbetet i församlingen. Men ungdomsarbete menar vi här åldern från konfirmation fram till student. (14-19 år) Med den demografi som finns i församlingen så finns det just nu många ungdomar i den åldern i församlingens nätverk. Konfirmandarbete tre år i rad har också bidragit till ett utökat kontaktnät. Styrelsen sa vid sitt senaste sammanträde att lägesbeskrivningen delas, men att det är viktigt att inte bara vid alla sammanträden diskutera, utan mer rejält bearbeta frågan för att kunna ta strategiska beslut och anta utmaningen att möta alla ungdomar som finns i församlings nätverk. I annat fall skapar en ständig diskussion ett dåligt samvete och då kan ett strategiskt beslut vara att besluta att inte åtgärda för att inte skapa dåligt samvete. Tidsplan Förslag på tidplan för att hantera beslutsgång Onsdag 29 augusti Styrelsemöte där ungdomsfrågan diskuteras. Fredag 7 september Våga Vägra Höst! Grillkväll i kyrkan med alla ungdomar inbjudna. Några ur styrelsen möter ett gäng ungdomar under perioden 29/8-27/9 Torsdag 27 september Styrelsemöte med strategiska beslut Titta bakåt Församlingen har tidigare haft flera ungdomssatsningar. Ungdomspastorer har varit anställda med hjälp av bidrag från Missionskyrkans utvecklingspengar. Men vad har satsningarna givit för resultat? Vad har varit bra och vad blev inte som man tänkt sig? Varför blev det bra, respektive varför inte? Följande personer med följande satsningar har församlingen haft under flera år: Ulrika Svalfors med fritidsgård i Villan. Ulf Gustafsson med skolkontakter med Smedsgärdsskolan (Skolan finns inte längre). Ove Sommar med sommarlovsaktiviteter. Linda Alexandersson med??? Linda Jansson med samarbete med fritidsgården på Smedbyskolan (Årtal få det komplitteras med) Socialisering De ungdomar som finns i kontaktnätet i Missionskyrkan har inte tidigare varit så väldigt engagerade i församlingens barn- och ungdomsarbete. Några har gått några år på scouterna, men för de flesta är konfirmationen en ny eller nygammal upptäckt av kyrkan. Detta medför att det inte finns någon kultur eller tradition av att åka på lägger m.m. att bygga vidare på. Sociala kontaktnät med andra ungdomar i andra församlingar är så gott som obefintligt. Många av ungdomarna från andra Missionsförsamlingar på årets konfaläger på Björkögården har träffat varandra tidigare på scoutläger och tonårshelger. Men Väsbyungdomarna känner ingen. Denna kyrkliga socialisering är inte ett mål i sig, men ett viktigt redskap i unga människors identitetsskapande som kristna ungdomar. Verksamhetsidéer Nu kan det vara läge att diskutera verksamhetsidéer för ett ungdomsprojekt. Om församlingen upplever att man vill satsa på ungdomsarbete så är det viktigt att fundera kring vad man vill göra för verksamhet. Det kan vara en fälla att allt för snabbt starta i verksamhetsidéerna. Vi skall alltid vara medvetna kring mål och syfte med verksamheterna. Det är viktigt att den verksamhet som planeras är

7 förankrad bland ungdomarna själva och att det finns ledare i församlingen som vill engagera sig. Att få ihop detta pussel kräver en del nätverkande och tid. Människor måste gå igång på idéerna. Idéer som finns i luften är: Skidläger. Antingen någon vecka själva eller med någon annan församling. Ett alternativ är skidweekend. Volontär- och ledarskola. Ungdomar får utbildning i kristet volontärsarbete och att vara ideell ledare. Här finns goda möjligheter att praktisera i scout, barnkör eller genom Skopan. Träff en gång per månad samt praktik och resa till något av Skopans samarbeten. Ungdomsträffar. Mötesplats för ungdomar med program typ spelkväll, bowling, pizzabak, filmkväll eller musikcafé. Detta har funnits till och från i Missionskyrkan de senaste åren med varierande resultat vad gäller antal ungdomar som samlats. Matlagningsträff med läxläsning. Ungdomar samlas efter skolan, lagar mat ihop, hänger och läser läxor. Läxhjälp kan erbjudas. Volontärsutbyte. Internationella gruppen i församlingen jobbar med att i samarbete med Växjö missionsförsamling och barnhemmet i Litauen skapa möjlighet att arbete som EVS-volontär. Detta skulle kunna vara en utmaning för några av ungdomarna om något eller några år. Genom EU-bidrag kan det finnas möjlighet till ungdomsutbyte med kristna ungdomar från andra europeiska länder. Genom equmenia finns kontakter med Skottland, Litauen, Spanien, Tyskland m.m.. Filmkväll. En del församlingar inbjuder ungdomar till filmkväll med avslutande samtal kring existentiella ämnen. Går det göra något kring equmenias idrottssatsning Puls? Många av ungdomarna är idrottsintresserade. En del har precis lagt av med att träna i lag men älskar för den skull idrott. Kan församlingen här vara ett komplement till idrottsrörelsen? Motionskvällar för ungdom. Bibelstudie och lovsång. Varför alltid gå omvägen runt annan verksamhet? Vad tror vi på i kyrkan? Finns det möjlighet att hitta former att skapa en attraktiv bön och samtalsgemenskap för ungdomar. Ett bra musikrum finns. Listan kan göras längre. Det är bara att fylla på listan med idéer. Kom dock ihåg mål, syfte och vem som skall ta ansvar och utföra. Vem eller vilka tänder på idéerna? Musikrum Ett musikrum är nu i princip klart. En jättefin replokal. Men varför passar det inte församlingens ungdomar? Musikrummet ersätter inte församlingens ungdomsarbete. Alla ungdomar är inte musikintresserade utan musikrummet skall läggas in i listan kring verksamhetsidéer. Genom bandskola och samarbete med musikklasser och musikskola skulle det kunna finnas möjlighet till att nå nya ungdomar. Vår församlingsmusiker Daniel Lundin har en god profession på detta område. Församlingsbyggande Flera av ungdomarna är medlemmar i församlingen. I samband med konfirmationen har flera av ungdomarna valt att också bli medlem i församlingen. Var det i så fall bara ett värdigt avslut på konfirmationsläsningen eller ett startskott för ett kristet liv i församlingen? Det går naturligtvis inte svara generellt, men fråga lever i högsta grad. Vad menas med ett församlingsmedlemskap och hur formas man in i ett församlingsliv? Hur bygger vi ett ungdomsarbete som samtidigt bygger församling? Detta vill jag hävda är en nyckelfråga. Ledaruppdrag

8 Alla tonåringar längtar efter att bli vuxna och ta ansvar. Kanske vi är för försiktiga med att tillfråga ungdomar i ledaruppdrag. Några av ungdomarna kanske skulle kunna tycka det vara jätteroligt att hjälpa till och ta ansvar i scout eller barnkör. Det kostar i varje fall inget att fråga. Konfirmation Verksamhetsåret 2012/2013 finns inte underlag naturligt för en konfirmationsgrupp. Hur mycket kraft skall läggas på rekrytering? En konfirmationsgrupp tar ungefär 20-25% av pastorns arbetstid. Det krävs att det finns någon mer vuxen ledare i gruppen. En inbjudan är ute angående konfirmationsgrupp och det är till och med planerat en informationsträff den 12 september om det dyker upp intresse. Finns det intresse skall vi naturligtvis köra en grupp, men om det inte blir någon konfagrupp kan det vara lika rätt att ha ett år då vi som församling jobbar strategiskt kring församlingens framtida konfirmandverksamhet. Samarbetspartners behöver utvecklas. Antingen med Pingstförsamlingen, andra GF-församlingar eller med Svenska kyrkan. Strategiska beslut Styrelsen behöver ta strategiska beslut kring ungdomsarbetet vilket vi skall vara medvetna om är ett pionjäruppdrag som behöver bäras av hela församlingen. Vilka ekonomiska resurser är vi beredda att offra? Hur skall anställda prioritera sin arbetstid? Hur är församlingsmedlemmar intresserade av att prioritera sin tid? Skall en ny ungdomspastorssatsning göras? Behöver gudstjänster anpassas? Vilka kommunikationskanaler använder församlingen? Hur hanteras prioriteringar i relation till andra generationer? Vilka samarbetet med andra församlingar och organisationer skall församlingen initiera? Upplands Väsby den 9 augusti 2012 Göran Bondesson, församlingsföreståndare

Protokoll från möte - församlingsstyrelse: torsdag den 5 december 2013

Protokoll från möte - församlingsstyrelse: torsdag den 5 december 2013 Protokoll från möte - församlingsstyrelse: torsdag den 5 december 2013 Tid: torsdagen den 5 december 2013 kl. 18:00-21:30 Plats: Hemma hos Kerstin, Näckrosvägen 13, Upplands Väsby Närvarande: Kerstin Neider,

Läs mer

Tureholms kyrkan. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. www.tureholmskyrkan.se

Tureholms kyrkan. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. www.tureholmskyrkan.se Tureholms kyrkan april-september 2014 En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. n 2 www.tureholmskyrkan.se Tre blir ett Text: Derek WALLES När jag för flera

Läs mer

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN (Antagna vid bildarmötet 4 juni 2011 och reviderade vid kyrkokonferenserna 2012 och 2013) 1 Equmeniakyrkan 1. Equmeniakyrkan är ett kristet trossamfund, en gemenskap av församlingar

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN PROTOKOLL STYRELSEMÖTE FÖR ALBIN 25 KLUBBEN Tid: 4 september 2008 kl 19.00 Plats: Hemma hos ordförande Ove Paulusson i Mölndal Närvarande: Ordförande Ove Paulusson () IT-ansvarig Morgan Fredberg () via

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Ledarpolicy. Innehåll. Uppdaterad 15XXXX

Ledarpolicy. Innehåll. Uppdaterad 15XXXX Uppdaterad 15XXXX Ledarpolicy Innehåll 1. Inledning 2 2. Att vara ledare 2 3. Förväntningar på ledare i Borgenkyrkan Ung 2 4. Nya ledare 3 5. Ledarvård och ledarutbildning 3 6. Förebyggande verksamhet

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Närvarande: Agnes Ambrosiani Rasmus Storkamp Erland Nylund Hedvig Lindström John Lundhgren Sebastian Krantz Kajsa Harnesk Adjungerade till mötet Caroline

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15)

Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Kommunala pensionärsrådet 2011-05-02 1 (15) Plats och tid Disponentvillan 14.00-16.00 Paragrafer 13-22 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (SN), ordf Göran Blom (PRO) Sonja Johansson (PRO) Sigrun

Läs mer

Protokoll. fört vid styrelsemöte #6 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter:

Protokoll. fört vid styrelsemöte #6 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter: Protokoll fört vid styrelsemöte #6 som ägde rum 2015 11 3 Närvarande: Roller: Underskrifter: Styrelsen: Rasmus Johansson(Ordförande) Annie Riström (Sekreterare) Viktor Andersson (Informationsansvarig)

Läs mer

PROGRAM- FÖRKLARING och STADGAR

PROGRAM- FÖRKLARING och STADGAR PROGRAM- FÖRKLARING och STADGAR för Förbundet Aktiv Ungdom Programförklaring sida 2 Föreningar sida 3 Distrikt sida 7 Förbund sida 11 Antagna på Aktiv Ungdoms förbundsstämma 2012 i Örebro Gäller fr.o.m.

Läs mer

Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-10-07, #699

Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-10-07, #699 Protokoll från distriktsstyrelsens möte 2014-10-07, #699 Närvarande Anna Gottfridsson Karolina Natt och Dag Magnus Bernhardson Jenny Irwert Jan Månsson Pernilla Niemi Micael Andreasson Anton Engström Mikael

Läs mer

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON:

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: 30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: Ordförande, ledamöter och åhörare! Ett sommarjobb ger mycket mer än bara fickpengar. Det ger mening, sammanhang och möjlighet

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Örnsbergs Scoutkår. Styrelsemöte 7 oktober 2012, kl 17.00. Rotundan. 1. Utvärdering och bidragsansökning för sommarlägret 1719 skall skrivas färdigt.

Örnsbergs Scoutkår. Styrelsemöte 7 oktober 2012, kl 17.00. Rotundan. 1. Utvärdering och bidragsansökning för sommarlägret 1719 skall skrivas färdigt. Örnsbergs Scoutkår Styrelsemöte 7 oktober 2012, kl 17.00 Rotundan Sammanfattning av beslut 1. Utvärdering och bidragsansökning för sommarlägret 1719 skall skrivas färdigt. 2. En lista över saker som bör

Läs mer

om demokrati och föreningskunskap

om demokrati och föreningskunskap Lärgruppsplan Vår förening om demokrati och föreningskunskap Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

Länsföreningen Västra Götaland HjärtLung

Länsföreningen Västra Götaland HjärtLung Länsföreningen Västra Götaland HjärtLung Protokoll Styrelsemöte 8 Tid 2014-11-29 kl. 9.00 Plats Kvänum Närvarande Bengt Hagstedt Ordförande Olle Flodin Rolf Sundberg Christer Johnsson Yvonne Jansson Monica

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22 SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 2 2011-02-22 Tid och plats: Närvarande, beslutande Övriga Anmält förhinder Studieförbundet Vuxenskolan, Västerås Tisdagen den 22 februari 2011,

Läs mer

STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM

STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM Sida 1 (7) - - o 0 o - - Dessa stadgar bygger på normalstadgar antagna av förbundsstyrelsen 2010-04-16 STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM Dessa stadgar är godkända av Sjövärnskårernas Riksförbunds styrelse

Läs mer

Upplands Väsby Missionsförsamling Församlingen FÖRSAMLINGENS ÅRSMÖTE

Upplands Väsby Missionsförsamling Församlingen FÖRSAMLINGENS ÅRSMÖTE Upplands Väsby Missionsförsamling Protokoll Församlingen 2000-02-19 FÖRSAMLINGENS ÅRSMÖTE Tid: Lördagen den 19 februari, 2000 1 Årsmötets öppnande Årsmötet öppnades av församlingens ordförande Sune Grafström

Läs mer

Juseks studerandesektion Årsmötesskola

Juseks studerandesektion Årsmötesskola Juseks studerandesektion Årsmötesskola En handbok som innehåller allt du som förtroendevald student inom Jusek behöver veta för att aktivt kunna delta och påverka under studerandesektionens årsmöte. 1.

Läs mer

Framställande till Stadsdelsnämnden Rinkeby- Kista angående:

Framställande till Stadsdelsnämnden Rinkeby- Kista angående: Framställande till Stadsdelsnämnden Rinkeby- Kista angående: Etablering av Fryshusets trygghetsskapande verksamhet i Husby och samarbete med Stadsdelsnämnden i Husby Syfte Minska destruktivt utanförskap

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte FLiNS Föreningen Linköpings Nationalekonomer och Statsvetare

Protokoll från styrelsemöte FLiNS Föreningen Linköpings Nationalekonomer och Statsvetare Protokoll från styrelsemöte FLiNS Föreningen Linköpings Nationalekonomer och Statsvetare Datum: 2012-12-13 Plats: Wallenbergrummet, Kårallen Närvarande: Thea Almgren, Erik Arvidsson, Hanna Edlundh, Jakob

Läs mer

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Existerande stadgar Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Denna urkristna bekännelse är också Svenska Missionskyrkans (Missionskyrkans) och dess församlingars. Genom Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU) bedrivs

Läs mer

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007

Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Protokoll från Piteå Segelsällskaps årsmöte 2007 Datum: 2007-11-21 Tid: 1900 Plats: Strömgården, Lyan 1. Ordförande Peter Lysholm öppnade årsmötet med att hälsa alla välkomna och i samband med detta hölls

Läs mer

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Friidrott för 2010 talet Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx 1 Förbundets namn, juridiska form och säte Svenska OCD-förbundet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll 2014-11-10. 1. Mötets öppnande Ordförande, Ulf Lundell, hälsade samtliga välkomna och förklarade mötet för öppnat.

Styrelsemötesprotokoll 2014-11-10. 1. Mötets öppnande Ordförande, Ulf Lundell, hälsade samtliga välkomna och förklarade mötet för öppnat. Styrelsemötesprotokoll 2014-11-10 Närvarande: Ulf Lundell, Kjell Larsson, Susanne Bergqvist, Anders Ahlström, Jennie Noren och Arri Hirvasniemi samt Mikael Brandfors och Johanna Skog som lämnade efter

Läs mer

för spejarscoutprogrammet

för spejarscoutprogrammet för spejarscoutprogrammet Innehåll 1. Inledning 3 2. Hur man tar ibruk spejarprogrammet på ett smidigt sätt 4 3. Samarbete med äventyrsscoutavdelningen 8 4. Spejarscoutavdelningens gemensamma träffar 9

Läs mer

SKÅREKYRKAN Dagordning årsmöte 2015-10-25

SKÅREKYRKAN Dagordning årsmöte 2015-10-25 SKÅREKYRKAN Dagordning årsmöte 2015-10-25 1. Årsmötets öppnande 2. Föredragningslistan gås igenom och godkännes 3. Val av funktionärer för årsmötet - ordförande - vice ordförande - sekreterare - protokollsjusterare

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016. Inledning

Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016. Inledning Verksamhetsplan och budget för Växjö Golfklubb 2016 Inledning Året inleddes lite turbulent och det var först en bit in på året som styrelsen fick mandat att fatta framåtriktade beslut. Vi som sitter i

Läs mer

Förslag på styrelse 2016

Förslag på styrelse 2016 Förslag på styrelse 2016 Ordförande Yusra Imsheiel Yusra läser pol kand-programmet och siktar på en ekonomikandidat i juni 2016. Hon har tidigare varit engagerad i Tamams läxhjälp och eftermiddagsverksamhet,

Läs mer

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012

PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 PM Genusspaningar från Gemensam Framtids Kyrkokonferens 2012 1. Inledning: Svenska Missionskyrkans Gendergrupp Svenska Missionskyrkans Gendergrupp bildades, på Kyrkostyrelsens uppdrag, för att vara ett

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Exempelstadga med instruktion

Exempelstadga med instruktion Exempelstadga med instruktion Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta för medlemsorganisationerna har Sveriges Elevråd tagit fram

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

2. Dagordningens fastställande Dagordningen fastställdes efter några mindre korrigeringar av utskickat förslag.

2. Dagordningens fastställande Dagordningen fastställdes efter några mindre korrigeringar av utskickat förslag. Protokoll CS-möte 23-24 april 2016 Närvarande Carl Fredrik Johansson, ordförande Håkan Jalling Per-Olov Larsson Cajsa Lindberg Sebastian Mauritsson Daniel Svensson Håkan Winfridsson Ofelia Eriksson (adjungerad)

Läs mer

Protokoll för den 30 augusti 2012 För distriktsstyrelsen Sverok Västerbotten

Protokoll för den 30 augusti 2012 För distriktsstyrelsen Sverok Västerbotten Protokoll för den 30 augusti 2012 För distriktsstyrelsen Sverok Västerbotten Närvarande styrelsemedlemmar: Jens Lindström Lenita Hellman Peter Bomark Linus Råde Frånvarande styrelsemedlemmar Jennie Larsson

Läs mer

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera...

Logmöten. 8-26 augusti. Stommen Ornunga. Tomas Sjödin Leif Nordlander Emil Jonzon Britta Hermansson med flera... Logmöten Stommen Ornunga 8-26 augusti Tomas Sjödin Leif Nordlander med flera... Tomas Sjödin Jag lutar åt Gud 9 augusti Tomas Sjödin är pastor och en av Sveriges mest lästa kristna författare med böcker

Läs mer

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 3 2011-03-19--20. Lördagen den 19 mars 2011 kl 13 till söndagen den 20 mars kl. 12.00.

SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 3 2011-03-19--20. Lördagen den 19 mars 2011 kl 13 till söndagen den 20 mars kl. 12.00. SVENSKA MIGRÄNFÖRBUNDET SMIF Förbundsstyrelsen, protokoll nr 3 2011-03-19--20 Tid och plats: Närvarande, beslutande Övriga Anmält förhinder Migränskolan Hjelmslund Lördagen den 19 mars 2011 kl 13 till

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder

Barn- och utbildningsförvaltningen Sammanträdesdatum Sida Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1. Anders Bernhardsson förälder Lokala styrelsen Hammargärdet 2014-02-24 1 Plats och tid Hammargärdet kl. 17.00-19.00 Närvarande Helena Hall Blixt Helena Ekman Daniel Bohlin Pernilla Olebring Anders Bernhardsson Maud Lundström personal

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2004-11-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Skolan Hillerstorp, kl 19.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson, ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenterna Ideella Förening

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenterna Ideella Förening Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenterna Ideella Förening Datum: 2006-10-09 Plats: Studiecentrum Ordförande: Erik Wendel TM05 Sekreterare: Anna Hansson TM05 Jenny A Andersson TM06 Jenny

Läs mer

361 Föregående mötesprotokoll och uppdragslista. B-A Protokoll 114 upplästes, godkändes och lades till handlingarna.

361 Föregående mötesprotokoll och uppdragslista. B-A Protokoll 114 upplästes, godkändes och lades till handlingarna. ART: PLATS: Styrelsemöte Kontoret Bollsta TID: 1900-2130 NÄRVARANDE: Ordinarie: Christer Sandberg Bruno Högberg Per Öhman Örjan Henriksson Suppleanter: Caroline Åkerlund Adjungerad: B-A Söderström Revisorer:

Läs mer

ERSBODA SLÖJDFÖRENING PROTOKOLL 7

ERSBODA SLÖJDFÖRENING PROTOKOLL 7 ERSBODA SLÖJDFÖRENING PROTOKOLL 7 STYRELSEMÖTE PLATS: Gräddvägen 15 A DATUM: 2011-10-04 TID: KL.18.30 NÄRVARANDE: Johnhild Johansson, Leif Johansson, Elisabeth Artursson, Stig Andersson, Birgitta Chebaane,

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation

Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Svenska Brukshundklubbens Utskott för organisation Protokoll 1/2013 Datum: 2013-06-10 Tid: 19:00-21:15 Plats: Telefon Närvarande: Ordförande Ragnar Bergståhl LET Andersson Christer Lundberg Monica Eriksson,

Läs mer

Suzuki Cavalcade Club Sweden

Suzuki Cavalcade Club Sweden Sid. 1/6 Plats: Holmsund, Ljumvikens Camping. Protokoll fört vid SSCS årsmöte den 4:e augusti 2001 Tid: Kl. 19 00 Noteringar före årsmötet. Innan årsmötet tog sin början framförde Bosse till Svante Häggström

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

Ändringar av SISU Idrottsutbildarnas stadgar. SISU-stämman beslutar bifalla FS förslag till stadgeändringar enligt nedan.

Ändringar av SISU Idrottsutbildarnas stadgar. SISU-stämman beslutar bifalla FS förslag till stadgeändringar enligt nedan. 13:7 Ändringar av SISU Idrottsutbildarnas stadgar : att SISU-stämman beslutar bifalla till stadgeändringar enligt nedan. 1 Kap Allmänna bestämmelser för Studieförbundet SISU Ändamål/verksamhetsidé Verksamhetsidé

Läs mer

KONFIRMAND 2011/2012. Startsida

KONFIRMAND 2011/2012. Startsida KONFIRMAND 2011/2012 Startsida Nyfiken på livet? Konfirmand 2011-2012 i Björkekärrs, Härlanda, S:t Pauli och Örgryte församlingar Jag? Världen? Gud? Livet är fullt av frågor! Kyrkan? Jesus? Döden? Meningen

Läs mer

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Protokoll fört vid sammanträde med den gemensamma styrelsen för Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Datum: 2012-11-10 Plats: Centrumhuset i Rödeby Antal deltagare: 27 pers Mötet inleds med att Thomas presenterar ett bildspel och berättar

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgarna senast ändrade av representantskapet 2014. Innehåller även normalstadgar för korpföreningar, korpförbund och specialdistriktsförbund. Innehåll

Läs mer

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012

Sidan 1 av 5. Svenska Badmästareförbundet. Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Sidan 1 av 5 Svenska Badmästareförbundet Protokoll styrelsemöte nr 4, 2012 Datum onsdagen 17 oktober till och med den 18 oktober 2012 Tid 16.00-17.30 och 08.00-10.00 Plats Hotell Gothia Göteborg Närvarande

Läs mer

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR Dokumentansvarig Datum Senast uppdaterad Daphne Sevelin 2015-08-17 2015-08-18 Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR 1 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 3 2. STYRELSEN...

Läs mer

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan

MARS - JUNI 2015 Foto: Stefan MARS - JUNI 2015 Fo St Kroppen En kropp fungerar för att cellerna har olika uppgifter och för att de troget gör sitt jobb. Hjärtat pumpar blod, lungorna syresätter blodet och levern renar blodet från slaggprodukter

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

Gud välsigne er mina kära. Gud jul. Pastor Ivani

Gud välsigne er mina kära. Gud jul. Pastor Ivani Björksäterkyrkan december 2015 - februari 2016 Människor med djup är vår tids brist. Det finns ett överflöd av intelligenta och begåvade människor i vår tid. Men djupa människor kan vi kanske räkna på

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara. Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00 Plats och tid Beslutande SoF Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara Måndagen den 28 september 2015 kl. 09.00 12.00 Åsa Karlsson, ordförande, Götene kommun Ulla-Karin Gunnarsson, vice ordförande, Louise

Läs mer

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala

Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Protokoll 151025: Röda Korsets Ungdomsförbund Uppsala Kallade: Louise Lundmark, Frida Torstensson, Rosanna Norman, Fredrica Werner, Sara Stuguland, Johanna Mäkinen, Kornelia Johansson, Joakim Skoog Närvarande:

Läs mer

De Ungas KyrKomöte motionssvar

De Ungas KyrKomöte motionssvar De Ungas Kyrkomöte MOTIONSSVAR De ungas kyrkomöte Den 5 augusti anordnade Svenska Kyrkans Unga för fjärde året i rad De Ungas Kyrkomöte. En arbetsgrupp från förbundet hade på förhand valt ut ett trettiotal

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Plats och tid Hjernet, 2014-10-14 kl. 10.00-10.45 Beslutande Enar Moberg (PRO), ordförande Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson, PRO Lena Berglind, SPF Anne-Marie Granqvist,

Läs mer

RMS (Roll, Mål & Sammanhang)

RMS (Roll, Mål & Sammanhang) RMS (Roll, Mål & Sammanhang) Uppdrag: Övergripande Mål (syfte): Näringslivs- och utvecklingschef, en nyinrättad tjänst. Att initiera och genomföra aktiviteter i syfte att stimulera och stärka bilden av

Läs mer

Årsmöte i Hällnäs Samhällsnämnd

Årsmöte i Hällnäs Samhällsnämnd 2009-05-05 Årsmöte i Hällnäs Samhällsnämnd Närvarande: Annika Näckdal, Matti Pessa, Roland Fredriksson, Fredrik Gustavsson, Moa Hedstig, Kristina Karlsson, Anneli Öhman, Maybritt Eriksson, Kristina Axelsson,

Läs mer

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson 1(10) Plats och tid Vårsta 09.00 11.45 ande Ledamöter Carina Svedberg, ordförande (S) Agneta S. Palm, vice ordförande (SPF) Lars Östberg (PRO) Lars Sjöström PRO Bengt Fransson (PRO) Solveig Näslund (SPRF)

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Stadgar Forum Vänersborg

Stadgar Forum Vänersborg Stadgar Forum Vänersborg 1 Föreningens firma Föreningens firma är Forum Vänersborgs Stad ekonomiska förening. Föreningens namn är Forum Vänersborg. 2 Ändamål, vision och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

14 Mötet öppnades av ordförande Svante Gustafsson som hälsade alla välkomna.

14 Mötet öppnades av ordförande Svante Gustafsson som hälsade alla välkomna. Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 9 april 2012 mellan kl 09.00-12.30 Plats: Brandstationen i Loftahammar Närvarande Svante Gustafsson, ordförande Ossian

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE Grundstadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 23

Läs mer

Tingsguide 2014. Ting 2014 Växjö 2-4 maj

Tingsguide 2014. Ting 2014 Växjö 2-4 maj 1 Tingsguide 2014 Hej och välkomna till Ting 2015 i Stora Levene och vad kul att just du vill vara med och påverka din utmanarscouttid! För dig som är på Ting för första gången har vi skrivit ihop en ordlista

Läs mer

Arbete med utvecklingsfrågor

Arbete med utvecklingsfrågor Arbete med utvecklingsfrågor Förslag presenteras för Styrelsen arbetsmöte runt vårt uppdrag styrelsen sept. 2007. + omvärldsanalys maj 2011 Arbetsgrupp startar Ny arbetsgrupp våren sitt arbete jan 2007

Läs mer

Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv

Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv Datum och plats 19 oktober 2011, Jonasbo förskola Närvarande Erik Andersson Förälder Toftabo Sekreterare Marie Beckvall Personal Munkebo Patrik Bergman

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-12-04 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, Konsthallen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Stig Hallstensson (S) erästtare för Carina Sätterman (S) Bernt Fägerås,

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Försam lings nytt. Bibel ordet. Vetlanda Alliansförsamling. I detta nummer, bl a: Se oss på: http://www.vetlandaallianskyrka.se

Försam lings nytt. Bibel ordet. Vetlanda Alliansförsamling. I detta nummer, bl a: Se oss på: http://www.vetlandaallianskyrka.se Försam lings nytt Nr: 34 program mars april 2014 I detta nummer, bl a: Från pastorns penna Barn o Ungdomsverksamheten Program för mars, april 2014 Ekonomi Vision och mål (måldokument) Annonser mm. mm.

Läs mer

Välkommen till Sollentunamoderaterna!

Välkommen till Sollentunamoderaterna! Nymedlemsinformation Utgåva 1/2012 Välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi är en del av ett parti som ständigt försöker förnya oss och utveckla

Läs mer

Stadgar för den ideella korpföreningen

Stadgar för den ideella korpföreningen Inledning Till Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet anslutna lokala föreningar har mycket varierande storlek och omfattning beträffande organisation och verksamhetsform. Lokala anpassningar kan därför

Läs mer

Unga Hörselskadades stadgar. Reviderade på årsmötet 2015

Unga Hörselskadades stadgar. Reviderade på årsmötet 2015 Unga Hörselskadades stadgar Reviderade på årsmötet 2015 Stadgar för Unga Hörselskadade 1 Ändamål Unga Hörselskadade (UH) är en intresseförening för personer med hörselskada i åldern 0 30 år. Med begreppet

Läs mer

Protokoll. fört vid styrelsemöte #7 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter:

Protokoll. fört vid styrelsemöte #7 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter: Protokoll fört vid styrelsemöte #7 som ägde rum 2015 11 23 Närvarande: Roller: Underskrifter: Styrelsen: Rasmus Johansson(Ordförande) Annie Riström (Sekreterare) Viktor Andersson (Informationsansvarig)

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? 2015-09-23 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelseinstitutet

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer