En kväll om hur du bör tänka när det gäller att etablera dig och lyckas på internet. Rådde Gård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En kväll om hur du bör tänka när det gäller att etablera dig och lyckas på internet. Rådde Gård 2014-05-14"

Transkript

1 En kväll om hur du bör tänka när det gäller att etablera dig och lyckas på internet. Rådde Gård

2 The easiest way to get visible online

3 Kvällens agenda Varför skall jag vara online? Bygga hemsida Hur får jag besökare? Uppnår jag mi= sy>e?

4 Varför skall jag vara online? Vad är di= a= vara online? Sälja, informera, rekrytera, stärka varumärken Vilka riktar du vilken/vilka är din målgrupp Privatpersoner/Företag? Lokalt, region, Intressekategori (yrke, konsument, ålder, kön, ekonomi..) Vad skall din målgrupp göra hos dig för a= di= sy>e skall uppnås Ta del av rä= Handla Ladda hem filer Interagera MARKNADSPLAN

5 Att bygga hemsida När du skall välja hur du bygger din hemsida måste du ha en klar bild av vad den har för sy>e och vad som skall hända på den. Följande blir frågeställningar: - Tydlig och genomtänkt. Besökaren skall hi=a det den vill och gå dit du vill. Struktur - Tydlig. Kort avslut. Design - Enhetligt. Blanda inte fonter, färger Innehåll - Relevant

6 Navigation Något av det första du behöver bestämma är hur man navigerar sig fram på din sida genom menyer och länkar. måste vara tydlig enkel och enhetlig. Räkna inte med a= din första sida är sidan där besökarna sidan A= ha en sitemap är kanske inte det snyggaste men det ger översikt för besökarna och låter sökspindlar indexera hela din sida på e= enklare sä=. En kontaktsida med ökar förtroendet för din sida. Många kunder handlar t ex inte hos en ehandel där de inte kan se vem eller vilka som står bakom sidan

7 Struktur En hemsidas struktur det vill säga undersidor och hur allt är ihopkopplat är Ge varje område i din verksamhet en egen sida. Här kommer besökare som är intresserade av just de=a a= hi=a precis rä= Sökmotorerna kommer troligen a= skicka trafiken hit och din första sida om sökningarna matchar innehållet. En hemsida är som en flygplats med många landningsbanor

8 Design: Besökare mot internet är för Besökaren >ig och fin ilder som ser snygga ut ashsidor?? Vad är för annat - Ju mer relevant text desto bä=re - Text före bild i - Flash är svårlästa filer Design är för två olika typer av besökare. Din målgrupp som är människor med e= sinne och robotar som bara bryr sig om innehållet i text och kod. Därför måste idag många företag som byggt sin hemsida hos en reklambyrå däre>er arbeta om den igen när de nästa steg i processen a= få trafik med besökare. Tänk på a= du måste fundera på om hur din sida ser ut på mobiltelefoner och surfpla=or. Det är e= användande som ökar starkt och du måste a= din sida ser bra ut på mobila enheter!

9 Innehåll är en tjänst som ökar mer och mer på nätet. En av anledningarna är 2013 års Google Hummingbird som sä=er nivån på vad som är med innehåll på en hemsida. Det är fokuserat och a= hålla ämnet som gäller. Rä= text på rä= sida. - För den som bygger sin första hemsida kanske det verkar avlägset men a= göra rä= från början sparar massor av jobb senare. När du lägger ut innehåll så bör det om du inte är helt säker på a= du kommer a= och underlag a= uppdatera din hemsida.

10 Göra själv eller ta hjälp? Hur går väga skall man jobba själv eller skall man ta hjälp? Kan du och så gör det du kan själv. Anlita resurser som du vet finns kvar. Grannens pojk kanske har fly=at nästa år och vem tar då hand om det han byggde? Tänk på a= det du köper hjälp med är o>ast Verkar det väldigt billigt så finns det en anledning. Köp inte mer än du behöver. Leverantörer växlar gärna upp men gillar inte a= minska tjänster.

11 Licens eller licensfritt? Skillnaden mellan a= köpa något med licens eller inte handlar o>ast om support och utveckling. När det gäller hemsidor finns idag alldeles utmärkta möjligheter a= bygga en hemsida i wordpress, världens populäraste publiceringssystem. Enkelt, ständigt under utveckling och massor av hjälp a= hi=a på nätet.

12 Hela processen Domän.se.nu.com.biz.shop eller inte Support Kan du själv, har CMS lisens eller inte Struktur För besökare (konvertering) OCH för sökmotorer Design Rent eller text? (konvertering) Content affärssystem, betalningssystem Ehandel jetshop, Magento, Woocommerce.. Databas med produkter, priser, uppdatering Uppdatering Trafikdrivning Blogg, facebook, twi=er Får aldrig vara senast uppdaterad 2 år sedan. Utan besökare varför hemsida?

13 Få din målgrupp att komma till dig Du kan ha en fantastisk sida men om den inte får besökare så fyller den inte sitt syfte!

14 Du känner din målgrupp var på nätet finns den? Din målgrupp på nätet finns på olika ställen Sökmotorer Sociala medier Nätverk, prisjämförelser Kataloger Media: annonsering

15 Sökmotorer gle har i Sverige över 40 miljoner sökningar per dag. Som motor är den totalt dominant. som gör en sökning är intresserade av det de sökt på. Avsevärd lnad mot t ex annonsering i media. marknadsföring (SEM) omfa=ar bl a (SEO) Google Adwords (PPC) Google Shopping Google Places / Google + (Google Displaynätverk)

16 Sökmotoroptimering (SEO) SEO jobbar med a= förbä=ra placeringar i det organiska resultatet alltså det själva sökresultatet. Vårt beteende när vi googlar är a= sällan klicka oss nästa sida i sökresultatet. Endast 1 av 5 gör det istället för a= söka en De=a är grunden för a= branschen finns över huvud taget. Resultat 1-10 ses av 100% av de som googlat Resultat ses av 20% av de som googlat Resultat ses av 4% av de som googlat När man så anpassar man sidan e>er Googles bedömningssystem. Innehåll, rubriker, inlänkar, navigering, textdensitet är några av de variabler man arbetar med Google förändrar ständigt sina algoritmer vilket gör a= man behöver arbeta med sin SEO och anpassa förändringarna SEO är en investering. Det tar månader a= få toppresultat ibland om konkurrensen är hård kan det ta år. Otroligt när man är vad du för fraser och var du landar trafiken. E= vanligt fel är a= man tänker snävt och på si= Tänk målgrupp. Vad har de för intresse/problem där du har rä= svar. Där är fraser a= komma högt i resultaten.

17 Google Adwords (PPC) Google Adwords är Googles eget annonssystem. Annonserna ligger på högra sidan av resultatsidan och även ovanför sökresultatet På Adwords betalar du varje gång en besökare klickar på din annons och din sida, sk Pay Per Click (PPC) Systemet fungerar e>er principen Real Time Bidding (RTB) förenklat innebär det a= du bjuder vad du Google för e= klick och Google placerar de annonser man tjänar mest pengar på högst i sidvisningen. Adwords är styrbart e>er geografisk när annons får visas etc. mätetal är hur stor bounce rate man får, dvs hur många som klickade lämnade direkt sidan utan a= bli en besökare.

18 Google Shopping Google Shopping är ny= i Sverige sedan Nov Google shopping ger ehandlare en möjlighet a= komma ut med bildannonser direkt i sökresultatet. Man skickar en feed med produkter, priser, lager etc och knyter sökord. Produktbilderna visas i sökresultatet. Shopping är liksom Adwords en PPC produkt Google shoppings besökare är mestadels sådana som annars skulle valt Adwords men av bild och pris i sökresultatet direkt.

19 Google places/ Google + Google places (Maps) var från början en utmaning mot sidor som t ex Hi=a och Eniro. Google + är Googles egen utmaning mot Facebook. Tjänsterna är nu ihopslagna. Places för alla företag som har en fysisk adress. Från början e= bra sä= a= synas som på sökresultatet med en karta med lokala aktörer. Idag styrkt av användandet av sökningar från mobiltelefoner och andra mobila enheter. Kan vara e= snabbt sä= a= komma upp på Googles förstasida. Har varit föremål för mycket förändringar under de senaste 3-4 åren.

20 Remarketing bygger på två faktorer a= någon varit inne på din hemsida och få= en cookie därifrån A= denne någon sedan besöker en annan hemsida som är med i Googles displaynätverk. När dessa två gi>er sig presenteras en annons från din hemsida Tjänsten är t ex då på köpprocesser hos besökare. Det är långt ifrån alla som är inne på en ehandel som handlar direkt, man gör jämförelser, funderar etc. Remarket påminner dig om sidan du varit på och ökar försäljningen. Det utvecklas också en ny tjänst med som minns a= du varit inne i en ehandel på en produkt, kanske t o m lagt den i en varukorg men inte köpt den. Då presenteras istället produkten som annons och rakt in i ehandeln.

21 Sociala medier - Facebook Allt fler företag lägger upp en sida på Facebook. O>a handlar det om en liten blänkare, man finns med men många ser e= sä= a= jobba med annonser och kampanjer mot riktade målgrupper samt a= dra fördel av sk nätverkspridning. Annonsering: Du riktar din annonsering mot premisser hos din målgrupp. Ålder, kön, förhållandestatus etc, etc. Genom kampanjer sprider du di= budskap. O>a handlar det om någon form av tävling, drive etc. OBS: Det är a= kräva någon form av här annars bryter man mot lo=erilagen. A= gilla eller dela är Var noga med a= läsa på hos innan ni satsar på de=a.

22 Sociala Medier Linkedin Linkedin är e= medie som växer starkt när det gäller rekrytering. Man har en tydlig företagsprofil Många företag satsar idag på a= alla anställda skall ha en profil Man lägger ut nyheter och deltager i grupper Linkedin ger också en möjlighet a= annonsera Dels mot arbetssökanden för rekrytering Också mot olika typer av befa=ningshavare där man annonserar tjänster som dessa kan tänkas intresseras av.

23 Sociala Medier - Youtube A= använda sig av Youtube blir allt vanligare hos företag Reklam som inleder filmer Egna reklamfilmer -

24 Knyta ihop sociala medier med hemsidan Om man satsar på sociala medier skall man självklart knyta ihop de=a med hemsidan med knappar som av de egna plaqormarna.

25 Affiliatenätverk liatenätverk är en större grupp av aktörer (sk affiliates) som finns i nätverk där man jobbar för a= hjälpa kunder få trafik och mot en kick back om kund betalar man för a= komma med i nätverket. an lägger upp en kampanj där man lockar medlemmarna a= göra eklam. ampanjerna kan betala kick back för besökare, genomförda köp, ya medlemmar, etc. an kan begränsa hur medlemmarna får genomföra kampanjen. ur varumärket skall vårdas, vad man får använda (tex ej adwords å vårt firmanamn ) edlemmarna är allt från stora globala företag specialiserade på enskilda bloggare. lika nätverk har o>a olika starka områden som t ex mode, smink, älsa etc. vissa fall kan det vara intressant a= vara med i flera nätverk. ätverken vill helst ha kunder med kända varumärken, väl esignade sidor, bra prisnivå på köp. >a så får man om man skall vara med eller inte. nget av nätverken har ny=a av a= ta in fel sorts kund.

26 Kataloger Olika typer av kataloger finns det go= om på nätet. Kataloger menar o>a a= de är starkt trafikdrivande. De=a är dock en överdri> och inte vinsten med a= vara med i kataloger. Snarare handlar det om geografisk och kartbilder som är det som är främsta vinsten. Liksom vi en gång lade stora pengar på annonser i papperskataloger så har vi de senaste åren lagt stora pengar på digitala kataloger. De=a har dock också vänt och många företag drar starkt ner sina kostnader när det gäller katalogtjänster.

27 Media annonsering A= annonsera med annons eller banner ger dig e= stort urval skillnad från det mesta annat inom online marknadsföring. Den stora skillnaden är a= den som annonsen visas för har inte visat intresse utan annonsen placeras i e= forum där den förhoppningsvis intresserar. Beroende på din verksamhet så kan det finnas / portaler där din målgrupp finns och där du ändå kan tjäna på a= synas. Vissa finns. Som exempel så jobbar vi med Bonniers och erbjuder genom deras så kallad annonsering De=a innebär a= annonser sökord, men vad besökaren har sökt på ord som finns i Det ger annonsören möjlighet a= synas vid som handlar om just det som annonsören vill synas vid.

28 Besökaren är på din sida - Konvertering Redan när du etablerade dig på nätet så hade du e= sy>e du ville uppnå och som du byggde din sida runt. Nu kommer din sida och då gäller det a= förstå vad de gör och om de uppträder som du vill Det är dags a= finslipa! Mätning Analys & utvärdering Förändring

29 Mätning la sidor bör ha e= mätverktyg så a= man ser vad som nder och kan förstå varför. Google erbjuder e= a verktyg i Google r landar besökarna. rifrån kommer dom. rt går de på sidan. r länge stannar dom.

30 Grafisk påverkan på beteende Allt är inte siffror. En del av hur besökare beter sig beror på: - - Var saker finns på sidan - Färger på knappar länkar - Formuleringar - Uppdaterat material - Enhetlig och bra design - Hur många steg man måste köp - Är du tydlig med företaget = förtroende

31 Testa din sida med riktiga besökare Det kan också vara en fördel a= låta en panel av verkliga människor som inte är har föruua=ade meningar göra e= användartest. Christoffer Andersson på företaget Simulo från Borås.