Eddie the Worldsaver

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eddie the Worldsaver"

Transkript

1 Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som är exklusiv för ett fåtal människor. Eddie kan inte ägas av någon, men kommunicerar genom olika organisatörer, producenter och politiska organ. Tanken är att Eddie som koncept startar i köket på olika mejeriprodukter. Begreppet spara energi kommer som små råd från denna symbol som är mycket enkel i sitt grafiska uttryck. Tanken är också att Eddie kommunicerar med barn, men möter vuxna via länkar, tips och råd om att vara energismart. Eddie är positiv och varm. Hans resa startar i Sverige. I förlängningen är Eddie en av de symboler som ska hjälpa olika länder att hitta ett hållbart samhälle.

2 Designprocessen Utgångspunkter Tävlingsuppgift: Välj ett rum i bostaden och skapa en tjänst, produkt eller ett koncept som får oss att använda så lite energi som möjligt i vår vardag. Tävlingsbidraget får max vara 15 sidor, 15 MB stort och ska vara inlämnat senast den 17 december. Ovan ser ni tävlingsuppgiften från Design Open Det är en tävling som har varit rikstäckande i två år och som har nya tävlingsuppgifter varje år. Vår skola har deltagit sedan start Då det var en regional tävling. Namnet var då Forma. Varför deltar vi i tävlingen? Man kan vinna både ära, rykte och namn men även pengar till skolan om man lyckas i denna tävling. Men vi deltar huvudsakligen för att kunna arbeta med designprocessen mera på riktigt än om det skulle vara en uppgift som var lokal utan beställare. Årets uppgift har varit en stor utmaning beroende på att uppgiften är så bred i sin definition. Vi har prövat alla kategorier av tävlingsbidraget, från produkt över till tjänst för att slutligen hamna i ett koncept. Då vi var på introduktion i Sundsvall fick vi information om tävlingen samt föreläsningar kring energi från olika företag (Vattenfall, Skanska, People People, PieP ). Där fick vi Staffan Strand från företaget Oxyma Innovation AB som vår egen coach, hans uppgift var att komma med synpunkter och tips kring våra idéer. Vi är 20 elever från Parkskolan som har arbetat med denna tävlingsuppgift. Det var en ny erfarenhet att jobba så många i grupp och vi har haft fem arbetstimmar i veckan på oss. Vi började med att inrikta oss på energiförbrukningen i olika rum och delade sedan in oss i mindre grupper. Grupperna fördjupade sig i olika rum i hemmet för att ta reda på var man kunde spara energi och vad som förbrukade mest energi. Vi kom fram till många olika idéer, t.ex.: Tvättmaskinen- Vi kom fram till en tvättkorg som rymmer lika mycket som tvättmaskinen. Man tvättar när den är full vilket medför en full maskin. Med andra ord behöver man inte tvätta lika ofta och på det viset sparas energi. Kök- Vi tänkte oss en energisnål användning av produkt vid spisen. Duschen- Minska duschtiden och byt till ett mer vattensnålt munstycke. TV- En rörelsedetektor i rummet, om det inte är någon i rummet går TV i stand-by läge. Dator- Ett data-spel om källsortering/pant som gör barn mer miljömedvetna.

3 Fönster- En markis utrustad med solceller - Omvandla solenergi till belysning - Transportera optiskt ljus utifrån och in till huset Mobil/Internet- En applikation som man kan styra elektriciteten i hemmet med. Man kan stänga av och släcka om man glömt något då man for hemifrån. Man kan göra det på mobilen eller logga in på en hemsida på Internet. Efter ett tag bestämde vi att vi skulle inrikta oss på färre idéer och utveckla dem mer. Vi samlades hela klassen för att berätta om alla idéerna och sen röstade vi fram de idéer vi tyckte var bäst och som vi trodde kunde utvecklas. Vi valde bort idéerna som redan fanns eller som vi kände att vi inte kom längre med. Efter det delade vi in klassen i tre grupper och utvecklade idéerna dataspel, duschen och fönster. Användarstudier Varje grupp gjorde en undersökning om respektive idé. Dom handlade om energiförbrukning i duschen, tvättmaskin och energiförbrukning generellt. Vi gjorde flera olika undersökningar om energiförbrukning och kostnadsberäkningar. Genom dessa studier kom vi fram till att de flesta ungdomar och även vissa vuxna inte kände till faktiska kostnader för energiförbrukningen i hemmet. Vi konstaterade att många gjorde dåliga val angående energiförbrukning. Det fanns många tips som skulle kunnat spara energi och samtidigt spara pengar. Koncept och visualisering Vi hade nu tre koncept som vi jobbade vidare med: Duschen- Gruppen utvecklade ett duschmunstycke med tillhörande display, medan man duschar kan man se vattenflöde, temperatur och tid. Tanken är att öka medvetenheten, se hur lång tid man duschar och se hur mycket vatten som försvinner. På denna idé gjordes många undersökningar och tester. T.ex. att det går 5 liter vatten på 20 sekunder, tänk då en hel dusch! En annan undersökning visade att om man duschar 20 minuter fyra gånger i veckan så gör man av med 73 kronor per person. Dataspel- Ett spel som är mer inriktad till yngre och som ska få dem att redan vid ung ålder tänka på miljö och energibesparningar. Fönster- Gruppen kände att idéerna kring fönster och solenergi till viss grad redan fanns eller att det inte gick att utveckla dem mer, så då började de tänka på nya idéer och kom fram till ett klistermärke eller ljudsignal som ska påminna oss att släcka lampor, stänga spisen osv.

4 Medan vi fortsatte att utveckla idéerna så var det en grupp som kom på att det inte är en produkt vi behöver utan ett koncept som går ut på att förändra folks beteende. Det var då idén om påminnelselapparna utvecklades till Eddie the Worldsaver. Gruppen hade skrivit en historia om Eddie, vem han var, var han kommer ifrån och vad han stod för. När den idén presenterades för klassen kände alla att det var den idén som var starkast och som klassen kunde utveckla. T.ex. kände vi att det kunde bli svårt att få med energin i dataspelet och med duschkonceptet kändes det som vi hade fastnat och inte kom så mycket längre. Eddie tyckte vi kunde bli något stort och som också förändrar människans syn på energiförbrukning. Justering och genomförande När vi hade beslutat vilket koncept vi skulle tävla med så samlandes vi hela klassen och diskuterade vad vi skulle arbeta vidare med. Vad vi skulle ha med i tävlingsbidraget, historia, utseende, publicitet av Eddies budskap och ett utseende att minnas. Klassen började med att dela in sig i fem olika grupper, varje grupp inriktade sig på olika saker. De fem olika grupperna var: slogan, skulpturer, historia, skisser/loggan och var Eddie ska synas. Gruppen som jobbade med Eddies slogan kom med en mängd olika förslag, vissa bättre än andra. När gruppen hade flera bra förslag så samlades klassen och gemensamt tog vi beslutet om vilken slogan vi ville att Eddie skulle ha. Vi gjorde flera olika 3D-modeller av Eddie, både i lera och gips. Dessa modeller använde vi till bilder och filmen om Eddie. I historien om Eddie kan ni läsa vem Eddie är, var han kommer ifrån och varför han vill informera om energiförbrukningar och energibesparingar men även hur vi ska tänka kring ett hållbart samhälle. Hela klassen arbetade mycket med att ta fram en logga till Eddie. Förslaget som togs fram se : EDDIE THE WORLDSAVER (framsida). Gruppen som hade ansvar att bestämma var Eddie skulle synas kom med olika förslag som: mjölkpaket, Spotify, busshållsplats, Facebook och serier. Eftersom vi skulle utgå från ett rum i hemmet så bestämde vi tillsammans i klassen att vi skulle utgå från köket. Mjölkpaket finns i nästan alla hem och de flesta brukar läsa på baksidan. Därför tyckte vi att det skulle vara ett perfekt ställe för Eddie att börja sin resa dels med smarta tips och råd, men även med länkar till olika sociala medier för att möta olika människors intressen och behov.

5 Efter vi arbetat i grupperna och kände att vi kommit fram till något bra, så redovisade respektive grupp idéer, resultat och tankar inför hela klassen som kom med kommentarer, frågor och förslag till förbättringar. När vi kommit en bra bit insåg vi att det behövdes en speciell grupp som var bra på digitala medier så som film, foto, applikationer och bildredigering så att vi kunde få ett verklighetstroget resultat. Allt eftersom vår idé utvecklades såg vi att det fanns en hel del problem med Eddie, eftersom vi nu bestämt att han inte kunde ägas av någon. Men också att Eddie hade nästan obegränsade möjligheter att påverka genom att dyka upp på sociala medier som påverkar i hemmet, politiken och andra organisationer. Det lades ner mycket tid på att fundera över alla olika möjligheter att ge Eddie stark genomslagskraft. Torsdag den 9 december kom vår coach Staffan Strand upp från Stockholm för att hjälpa oss med tävlingen. Under hela besökstiden jobbade hela gänget för fullt. Staffan såg till att projektet fick mer struktur. Vi radade upp allt material vi hade producerat på ett långbord och gick igenom arbetet för att lättare kunna se vad vi hade gjort för att därmed se vad vi hade kvar att göra. Därefter delade vi upp oss i olika grupper. Vi jobbade bland annat med finjustering av Eddies bakgrund, Eddies facebook-sida samt hur han skulle kunna finansieras. Det togs fram några scenarier och tips kring Eddie och hur konceptet startar, sprids och vad det går ut på. Staffan gick runt i grupperna för att ge kommentarer och feedback medan vi sammanställde och försökte få de sista delarna klara. I slutet av dagen samlades vi igen för att få en helhetsbild över hur allt arbete hade gått och vad som saknades. Sista veckan ägnade vi oss åt att finjustera de olika delarna och valde ut vilka bilder som skulle med i presentationen. Det var svårt att begränsa antalet bilder. Lösningen på det blev att vi valde att göra några med kollageteknik för att lyckas beskriva vår designprocess.

6 Historien om Eddie Vi vill att Eddie ska vara personlig och har därför gjort en historia om Eddies bakgrund. Det ska förhoppningsvis leda till att fler börjar involvera sig i energi och ändrar sig på ett positivt sätt för att minska miljöförstöringen i världen. Detta leder till ett förtroende där människan kan känna igen sig och relaterar till verkligheten för att förändra energiförbrukningen. Eddie berättar Ingen visste att jag fanns från början, men nu är jag här för att hjälpa så många människor jag kan på jorden. Jag heter Eddie och föddes i Sverige som en idé av en grupp entusiastiska ungdomar. Deras idé väckte mig till liv. För mig är det här en oerhört spännande resa som precis har börjat och jag har blivit lovad ett lång och rikt liv. Grekerna visste att elektriciteten fanns och funderade över energins ursprung. Världen influerades av tankar som filosoferna hade förmedlat i århundraden. Redan på 1800-talet började man nyttja elektricitet och det skapades snart en revolution i industrivärlden. Under 1900-talet utmynnade en ny teknik som gjorde oss beroende av strömmen. Vi kunde inte förstå att elektriciteten var begränsad. I brist på elektricitet förstod människan att vi behövde en ny avancerad lösning på problemet eftersom energin förbrukades på ett felaktigt sätt. Jorden börjar må dåligt för människan använder mer energi än vad jorden orkar producera. Jag har fått veta av mina unga nya vänner att människans gamla tekniker och sätt att använda energi t.o.m. kan förgöra vår värld. Så jag har inte bara fått ett liv, utan ett uppdrag av mina kamrater, människorna och det är att hjälpa dem att tänka rätt. Tillsammans kan vi sprida kunskaper om vad som är bra för vår planet. En man som hette Thomas Alva Edison involverade sig i utvecklingen. Han var en företagare och hjälpte andra att förstå att industrin var viktig. Edison fick en idé om att skapa ljus beroende av elektricitet. Så där var jag en dag, som den första glödlampan i världen. Glödlamporna blev snabbt populära runt om i världen och det var bara början på all den energi som idag är ett problem för miljön. Energin var livsviktig för människan, men jag blev ledsen när jag insåg att energin användes på fel sätt. Det behövdes en förändring. Jag började med att förbättra mitt eget beteende genom att bli en lågenergilampa, så idag kan jag stolt lysa upp människornas värld. Jag förstod att jag inte kunde förändra världen själv. Just därför vill jag göra Er alla medvetna om problemen så vi tillsammans kan förbättra våras beteenden. Jag vill uppmuntra alla, att gå i mina fotspår. Jag kan inte göra allt, men alla kan göra något!

7 Hur konceptet startar och växer Idag är energiförbrukningen väldigt stor. Just därför vill Eddie uppmana alla att tänka energismart för att minska förbrukningen. Vårt koncept bygger på en idé om att förändra människors beteende. Det är vi som formar vår vardag och en liten förändring kan göra mycket. Till en början finns Eddie på mjölkpaketet och sprider glädje och kunskap om energi. Han berättar om hur han tog steget för att bli en lågenergilampa. Så småningom uppmärksammas hans smarta tips och dyker snart upp på din dator och runt om i staden där du bor. Han anordnar tävlingar på riksnivå, hälsar på i din skolmiljö, på ditt jobb, på stadsbussarna, i affärerna, ja - Eddie finns överallt! Eddie reser runt i världen och blir mer känd som Eddie the Worldsaver. Han får massor av energivänner och tillsammans skapar vi en ny värld där energin används på ett bättre sätt. Eddie vill att du också ska vara med och forma vår framtid. Han uppmanar dig att förändra dina elaka beteenden. Det är ditt val att bestämma om du vill vara med och rädda vår jord! Tanken är att Eddie ska vara en symbol som kännetecknar en vilja att minska energiförbrukningen. Det ska vara roligt för människor i alla åldrar att tänka miljövänligt och spara energi. Eddies smarta tips ska vara lätta att förstå och kunna anpassas i vardagen. Eddies symbolvärde är för stort för att stanna i den egna bostaden, men på ett tidigt stadium kommer människor att via länkar och webbsidor kunna få tips. Exempelvis om hur man bygger om och sänker faktiska kostnader för uppvärmning av våra bostäder. Eddie är också i början lekfull och utmanar den yngre generationen med naturorienterade frågor samt fakta om energi. Spontana initiativ tas av webbanvändare runt om i landet. Successivt växer Eddie som begrepp och symbol. Naturligvis kommer olika föreningar och myndigheter att kontaktas för att bygga upp webbplatser. Eddie kommer att bearbetas i ett motionsförslag inom riksdagen för att få stöd och på sikt bli så stark att Eddie till slut har statusen att vara kontrollsäkrare på idéer om samhällsbyggnaden och smarta produkter. Eddie är oberoende av politiska mandatsperioder eller speciella partier. Han är inte negativ eller kritiserade utan tar bara upp det som är positivt och innehåller rätt tänk. Han tillhör inte regeringar oavsett land eller politisk orientering, han har inte heller några speciella åsikter om religion eller etniskt ursprung. Han framstår som en samhällsbyggare och hjälper oss på ett positivt sätt. Han är med och formar nya möjligheter för vår jords resurser.

8 Facebook Facebook har passerat användare och det har spridit sig över hela världen. Det är ett stort forum som skulle kunna få många användare att ändra sitt beteende med hjälp av Eddies facebook-sida. På sidan kommer du att kunna hitta tips och idéer om hur du skulle kunna spara energi och därmed också spara pengar.

9 Scenarion Det här är några exempel på scenarion när Eddie dyker upp i din vardag. Kalle sitter vid köksbordet och dricker sitt morgonkaffe, framför står mjölkpaketet. På baksidan hittar han en ny figur. Det visar sig vara Eddie som delar med sig av sina smarta tips. Kalle blir väldigt intresserad av detta och beslutar sig för att kolla upp Eddies facebook-sida. Där går han sedan med och bjuder också in alla sina vänner. Kompisarna Klara och Klas sitter i biosalongen och väntar på att filmen ska börja. Lamporna släcks och reklamen börjar att rulla. Det första som dyker upp på duken är Eddie, han kommer med många bra synpunkter och detta är något som följer med dem båda efter filmen. Emma står vid busshållplatsen och väntar på bussen. Hon har tråkigt och vill hem. Plötsligt ser hon en affisch på Eddie the Worldsaver. När hon sedan sätter sig på bussen började hon själv fundera på Eddies smarta idéer och hur hon med hjälp av dessa kan spara energi och pengar i sitt hem. Pernilla är ett stort hockeyfan och har därför bestämt sig för att åka till ishallen för att följa kvällens match. Det första hon lägger märke till är jumbotronen. På den står det Eddie the Worldsaver, hon lägger snabbt namnet på minnet och direkt när hon kommer hem googlar hon på Eddie the Worldsaver. Pernilla hittar mycket information och vid middagen berättar hon om Eddie för sin familj. De inser att deras energiförbrukning är alldeles för stor och bestämmer tillsammans att göra en förändring genom att följa några av Eddies råd. Martin är på en affärsresa i USA, han har bråttom till ett möte men måste först in på affären för att köpa lunch. Han orienterar sig fram mellan hyllorna och hittar en kycklingsallad, på förpackningen ser han en glödlampa. Det är Eddie. Martin blir förvånad eftersom han är bekant med honom sedan tidigare i Svenska sammanhang. Den gamla bekantskapen gjorde att han kände sig både trygg och varm. Vad ville Eddie? Jo, denna sallad var både kravmärkt och producerad av ett företag som arbetade med en hållbar samhällsbyggnad i Afrika.

10

11 Ingen äger Eddie Konceptet Eddie har sin grund i att Eddie ska kunna kommunicera med hela världen för att bygga ett hållbart samhälle. Han är en symbol för den goda tanken där man börjar med en bättre förståelse för energi och hur man bäst använder den. Skulle en firma äga Eddie skulle hans genomslagskraft vara mycket begränsad. Om alla kan äga ett bra tänkande som Eddie också står för finns det obegränsade möjligheter att på ett neutralt sätt nå människor i olika åldrar och nationaliteter. Det svåra är att hitta finansiärer i början av Eddies liv, men när Eddie får sin status som en sann räddare kommer organisationer och politiker i olika länder att se det som ett privilegium att tillsammans med andra hjälpa världen. Den första viktiga plattformen för Eddie är webben med dess olika sociala medier. Där kommer hans spridningskraft att börja. Alla kan vara med att bestämma vad som är bra och dåligt i ett socialt forum. De som styr domäner kan lätt plocka bort eller argumentera mot dåliga råd eller ogrundad fakta. Eddie blir en debattör att räkna med. I förlängningen kommer han att ha en röst i miljökonvent och länders miljöpolitik, men han kommer även att öppna dörrar för olika biståndsaktioner. Återigen för att bygga ett hållbart samhälle. Genom att bistå Eddie med finansiering så visar man att man bryr sig om miljön. Det kan alla göra så länge det bygger på positivt energitänkande.

12 Eddie räddar världen Eddie började som en idé i hemmet, men hans framtidsplaner är att nå ut i hela världen för att kunna påverka på ett positivt sätt! Facebook är en bra ingång, ett forum. Där information sprids snabbt mellan personer. Han startar en egen sida, där folk kan gå in och upptäcka alla hans smarta tips. Personer i olika åldrar kan också diskutera mellan varandra och kanske har man egna idéer man vill sprida, som man då lägger upp för att tipsa andra. Eddie blir snabbt ett begrepp och kan ta nästa steg. Eddie ägs inte av någon, därför kan alla ta till sig Eddies råd och tips. Det skulle inte vara möjligt om Eddie hade partipolitiska eller religiösa ståndpunkter. Det skulle inte fungera om ett land kunde äga Eddie. Så i den andra vågen etablerar Eddie kontakt med regeringar där han finner finansiering som är förankrad i organisationer och en politisk vilja att rädda världen genom att tänka energismart. I den tredje vågen är Eddie redan etablerad som en positiv kraft som inte kritiserar människor eller söker fel i olika val. Han är inte känd för att döma eller användas som slagträ i olika organisationer eller företag. På så sätt kan hans råd och tips vara både vägledande. Vi tror inte i vår tävlingsgrupp att man kommer särskilt långt med pekpinnar men däremot om man lyfter fram positiva synpunkter med möjlighet för människor att göra aktiva val med hjälp av Eddies rörelse. Eddies resa i köket skall utmana människors nyfikenhet och kreativa tänkande. Han börjar med att utmana barn, med kluriga frågeställningar och naturorienterande fakta. Det är också här som Eddie länkar upp sig mot världen. Det är i början som Eddie söker sina finansiärer. För att Eddie ska lyckas så måste det finnas en ledning i landet som också uppmuntrar producenter, organisationer och folkrörelser att möta upp varandra i att bygga ett hållbart samhälle. Där är Eddie den neutrala vägvisaren utan pekpinnar. Exempel på sociala forum: Facebook, länkade hemsidor om till exempel byggtips, tävlingar, faktasidor, länkar till hjälporganisationer och miljörörelser. Exempel på ställen där Eddie dyker upp initialt: produkter som mjölkpaket i köket, firmabilen osv. Tjänster utförda av till exempel: Energibolag, återvinningsstationer, små och medelstora företag som sysslar med smarta produktionsled och miljömedvetenhet, kampanjer med landsövergripande information i syfte att spara på miljön och den egna börsen.

13 Avslutningsvis Vi har diskuterat, stött och blött många idéer som har handlat om produktutveckling och tjänster. Det har varit en mödosam process. I våra analyser kring våra idéer så insåg vi att vi inte kunde nå så många människor som vi önskade. Hur bra vi än jobbade så var vi inte nöjda med utfallet. Vi tyckte helt enkelt att idéerna inte räckte till för oss. En annan sak som vi slog fast var att ju bättre produktidéen lät desto färre förmodade vi skulle köpa den. Vi vill påstå att det är en stark medvetenhet i våran tävlingsgrupp om att vi måste bygga ett hållbart samhälle. Oerhört mycket tid har lagts ner på att försöka nå så många som möjligt med våra förslag till produktidéer och tjänster. En slående insikt ledde oss fram till att det är själva konceptet om hur människor ändrar sina vanor och beteenden som styr vilka val som varje person gör. Det var först efter den insikten som vi på allvar började tänka i större banor. Eddie kom som en befrielse faktiskt. Klassens kreativitet fullkomligt exploderade, alla kände att Eddie sydde ihop hela vårt tidigare tänkande. Det känns nu lite pirrigt att lämna in vårt förslag för vi har lagt ett mycket stort förtroendekapital i Eddie. Han har blivit ett med oss. Vi tror faktiskt att det är neutrala och goda krafter som kan locka människor att göra goda val. Det finns produkter som hela världen är beroende av, som ljuset eller t.ex. GPS-systemet som var så viktigt att det inte ens kunde patenteras. Ingen har patent på Eddie. Vi ger Eddie till hela världen.

14 Information om bidraget och filmlänk Bidragets namn Skola Utbildningens namn Årskurs Ort Namn på lärare Telefonnummer Elevkontakt Eddie the Worldsaver Parkskolan Teknikprogrammet, inriktning design 3 Örnsköldsvik Björn Sohlin Björn Sohlin Veronica Norberg OBS! Vi har även gjort en film om Eddie. Ni hittar den på: www2.park.se/~te11-58 Klicka er in på hemsidan och vidare på fliken Eddie. Detta inlägg är lösenordsskyddat, ange då lösenordet: divs321. Ladda ner filen och dra sedan ut den på skrivbordet, ni måste då igen ange samma lösenord som tidigare. Om ni inte ser filmen i Windows Media Player utan bara hör ljud, så prova ladda ner och spela upp filmen i VLC (friprogram).

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Vi jobbar med framsidan ;D

Vi jobbar med framsidan ;D Vi jobbar med framsidan ;D Utgångspunkt Energiförbrukningen är ett problem i hela världen och nu gör man allt för att förminska den. Vår uppgift i Design Open 2010 är att fundera på om det finns ett sätt

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta Klimatsmart mat Fatta en platta! Not08Inde B Tullâ ngsskolan rebro T änk dig: Ett rum i hemmet som är livsviktigt för ditt energiintag, dock slukar rummet mer energi än nödvändigt. Ett rum där du umgås

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck.

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Ett smart sätt att hålla koll på din el konsumtion och kostnad allt visas i realtid. Samtidigt som du bidrar

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Anta utmaningen och bli ELvis!

Anta utmaningen och bli ELvis! Bli Anta utmaningen och bli ELvis! Tänk dig att du får en elranson i ditt hem som tvingar dig att ändra dina elvanor. Om du använder för mycket el så blir det kostsamt men lyckas du hålla dig till din

Läs mer

ENERGIJAKTEN. Stora EnergiJakten

ENERGIJAKTEN. Stora EnergiJakten ENERGIJAKTEN Välj ut ett rum i bostaden... Bjud in familjen till en trevlig kväll och spela Lilla EnergiJakten Tillsammans lär ni er hur ni bäst sparar energi i er bostad Nyttja er kunskap och vinn presentkort

Läs mer

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi

Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi Induktionsringen Indus är en revolutionerande teknik som utnyttjar framtidens induktionsspisar på det mest optimala sätt. Tekniken sparar tid, energi och pengar. Indus är skonsam för miljön genom mindre

Läs mer

Noel. Vi låta människan vara lat och glömsk. Rummet du tänker på. BA2 Designhögskolan Handledare: Johan Frössén

Noel. Vi låta människan vara lat och glömsk. Rummet du tänker på. BA2 Designhögskolan Handledare: Johan Frössén För strömbrytaren närmare dig Vi låta människan vara lat och glömsk Rummet du tänker på Hur lätt är det inte att glömma lamporna på i något rum när man åker hemifrån? Eller känna ångesten över att man

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini

Green shower days. Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Green shower days Polhemsskolan Lund, TE2A Helene Branil, Sofia Hallström, Maria Franz och Reshad Amini Sammanfattning Vår produkt går ut på att man ska hålla koll på sin vattenförbrukning och försöka

Läs mer

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. Bra konverteringsgrad är det superlim som binder ihop alla parter i en lönsam affär. Annonsörer som kan räkna hem sina kampanjer, återförsäljare

Läs mer

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3.

DESIGNPROCESSEN 1. Utgångspunkter 1. Förstudier 1. Inriktning 2. Första brainstormingen 3. Möte med Tord Berggren 3. Innehållsförteckning DESIGNPROCESSEN 1 Utgångspunkter 1 Förstudier 1 Inriktning 2 Första brainstormingen 3 Möte med Tord Berggren 3 Marknadsstudie 4 Andra brainstormingen 5 Möte med Jens Blixt om VVS 6

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Sammanfattning Idag finns många miljövänliga transportval men det svåra är att få folk att ändra sina vanor.

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten?

Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Är du trött på att behöva sträcka dig, huka dig, krypa eller anstränga dig för att komma åt strömbrytaren på grenkontakten? Då har vi den perfekta produkten för dig som ogärna vill belasta rygg och knän.

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning

FjärEL. FjärEL - Sammanfattning - Sammanfattning Vår produkt är en klämma som fästs på sladden till dina elektriska produkter. Dess funktion är att visa elkonsumtionen hos den apparaten, och skicka informationen till din mobil eller

Läs mer

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg DIALOG Att skapa en dialog på webben är idag något av det viktigaste som finns då stora delar av vår kommunikation mellan

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen.

Slasky. Vår lösning på problemet. mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Problemet I skolmatsalar slängs det alldeles för mycket mat. Vi har tagit fram en maskin som ska försöka minska spillet i matsalen. Vår lösning på problemet Slasky är en maskin som tar hand om maten och

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

EcoFlake. Framtiden är ett steg närmare med EcoFlake!

EcoFlake. Framtiden är ett steg närmare med EcoFlake! EcoFlake Vårt enkla miljömedvetna och effektiva koncept kommer inte bara minska din elräkning utan också minska det tunga arbetet vid rengöring av kylskåpet. Vår målgrupp är alla som är i behov av ett

Läs mer

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen.

Lysis. Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Lysis Lysis är en produkt för barn. En produkt som gör det mysigare för barn att kunna somna in på kvällen. Den är utvecklad i form av ett gosedjur som är självlysande. Med sina solcellsögon, sin inbyggda

Läs mer

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research.

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research. Vår kyl och frys består av åtta sektioner som man lätt kan sätta på och stänga av samt reglera temperaturen via en display, på så sätt sänks energiförbrukningen. Vi ser vår produkt som en kombinerad kyl

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Välj ett rum i bostaden och skapa en ny tjänst, produkt eller ett koncept som får oss att använda så lite energi som möjligt i vår vardag.

Välj ett rum i bostaden och skapa en ny tjänst, produkt eller ett koncept som får oss att använda så lite energi som möjligt i vår vardag. Innehållsförteckning Designprocessen........3 1.1 Utgångspunkter....3 1.2 Användarstudier...... 3 1.3 Koncept och visualisering........4 1.4 Utvärdering och konceptval.... 5 1.5 Justering och genomförande...5

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Kretsar kring el årskurs 4-6

Kretsar kring el årskurs 4-6 Pedagogisk planering för tema Kretsar kring el årskurs 46 Syfte Kretsar kring el är ett tema som handlar om elektricitet. Både om hur den framställs och kommer till oss genom två hål i väggen, och om hur

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Batterijakten 2017 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning

Batterijakten 2017 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning Batterijakten 07 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning Välkommen till den nya kreativa tävlingen i Batterijakten! Vad roligt att ni är med! Vi vill genom tävlingen uppmuntra till kreativt tänkande

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org En kort vägledning för vuxna Ta del av mer råd och tips kring ungas användning av nätet på www.surfalugnt.se 2015 ConnectSafely.org Fem vanliga frågor från vuxna om Instagram 1. Varför gillar tonåringar

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson Teknik med el sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta (Teknik åk 4-6) Olika sätt att hushålla med

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER

MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER MEDIAUPPGIFT GJORD AV: HANNA WIESER Vad är massmedia? Media är ett sätt att ge människorna information och kunskap om världen. MEN HUR FÅR MAN UT INFORMATION DÅ? Genom bl.a. TV, datorer, internet, tidningar,

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

THS Näringsliv 2011-2012

THS Näringsliv 2011-2012 Produktportfölj THS Näringsliv 2011-2012 Plattformen mellan företag och KTHs studenter www.thsnaringsliv.se THS Näringsliv THS Näringsliv är Tekniska Högskolans Studentkårs centrala organ för näringslivssamverkan.

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen.

Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen. Upplev världsstjärnor. Stöd din klubb. Klubbkampen. EM på hemmaplan 26 januari 1 februari avgörs EM i Stockholm. Bjud in dina nära och kära att uppleva konståkningens världsstjärnor och våra medaljhopp

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

Projekt uppgift åk: 9 vt 2012

Projekt uppgift åk: 9 vt 2012 Projekt uppgift åk: 9 vt 2012 Inledning: Grupparbeter eller enskilt. Syftet med projektet Undervisningen i ämnet teknik syftar till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet

Läs mer

Hur handlar vi hållbart?

Hur handlar vi hållbart? SKOLA NAMN Klass Hur handlar vi hållbart? Du och jag önskar oss många saker. Vissa av dem tär mer än andra på jordens resurser av ren luft, råmaterial och natur. Det sägs att på det sätt vi lever i Sverige

Läs mer

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET HÅLL SVERIGE RENTS EXEMPELSAMLING Lektionsupplägg: Tusen år i ett växthus I Sverige har vi ett övergripande mål för miljöpolitiken som kallas. Det handlar om vilket samhälle

Läs mer

ICQ - EN SOCIAL GIMMICK ELLER ETT SAMARBETSVERKTYG?

ICQ - EN SOCIAL GIMMICK ELLER ETT SAMARBETSVERKTYG? ICQ - EN SOCIAL GIMMICK ELLER ETT SAMARBETSVERKTYG? Denna rapport avser att betrakta programmet ICQ ur ett samarbetsperspektiv. ICQ är ett program för internet. ICQ används för att skicka bl.a. korta textmeddelanden,

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner.

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner. Pinni ETT PEDAGOGISKT ARBETSMATERIAL FÖR ATT VÄRNA OM VÅR MILJÖ. Syftet är att påverka viljan till att aktivt vara med och minska på koldioxidutsläpp. Materialet vänder sig till barn mellan 6-10 år. Miljömaterialet

Läs mer

Handledning: Future City på Teknikdagarna

Handledning: Future City på Teknikdagarna Handledning: Future City på Teknikdagarna Under den här lektionen på två timmar får eleverna prova på att planera och bygga en framtidsstad utifrån sina egna tankar och idéer. Eleverna sitter cirka 10

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - -

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - - ENERGI DEKLARATION Skanör 40:11 2013-juli Mellangatan 38B Utfört av ENERGIDIREKT 23930 Skanör RCC Consulting AB Dekl.id:553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt och beställning Dekl id: 553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Slutrapport Uppdrag 1 Introduktion till UX-produktion. Johanna Lundberg Finnsson HT2016

Slutrapport Uppdrag 1 Introduktion till UX-produktion. Johanna Lundberg Finnsson HT2016 Personas Utifrån mina erfarenheter och kvalitativa gissningar tog jag fram tre stycken personas. Jag skapade dem en i taget för att försöka hålla fokus på att utveckla dem lite mer på djupet. Om jag hade

Läs mer

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se

FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER. En del av verktyget: www.seeeffect.se FORMULÄR FOR ELEKTRISKE APPARATER En del av verktyget: www.seeeffect.se SeeEffect har utvecklats i samarbete mellan Interactive Institute - Swedish ICT och Håll Sverige Rent. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer

Tree house. m i e. r du

Tree house. m i e. r du Tree house en r du årt tävlingsbidrag är ett spel som har till syfte att göra folk mer medvetna om hur man sparar energi i vardagen, samtidigt som de har kul. Det ska inte vara tråkigt att lära sig hur

Läs mer

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand

Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Riktlinjer och tips för facebookgrupper Erikshjälpen Second Hand Varför Facebook? Facebook är ett socialt forum där det är enkelt att hålla kontakt, uppdatera medlemmar om aktuella händelser och så vidare.

Läs mer

N Time. Trafik & Miljö

N Time. Trafik & Miljö N Time Trafik & Miljö On Time är en digital busstidstabell som ska göra det enklare för många att åka buss. On Time kan visa vart och när man ska byta buss för att minska väntetiden, Buss tiderna kommer

Läs mer

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag?

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag? Instagram Vad kan Instagram göra för ditt företag? Lite statistik 46 % män 54 % kvinnor 75 miljoner dagliga användare 1,2 biljoner gilla dagligen Många företag och offentliga personer väljer att använda

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Allas är kreativ, färgstark och mångsidig! Tidningen bjuder på inspirerande recept, intressant läsning, hälsa och roligt mode men också skön avkoppling mitt i veckan.

Läs mer

QR-KODER. En kort guide till hur du bör tänka när du använder QR-koder i dina kampanjer.

QR-KODER. En kort guide till hur du bör tänka när du använder QR-koder i dina kampanjer. QR-KODER En kort guide till hur du bör tänka när du använder QR-koder i dina kampanjer. Vad är QR-koder? QR-koder, (Quick Response-koder), har blivit oerhört populära på senare tid. Varför? QR-koden har

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING

studiehandledning Studiehandledning VINNARE I DIN EGEN TÄVLING studiehandledning Varför ett studiematerial? Jag vet inte hur många människor jag har jobbat med och coachat som läst alla utvecklingsböcker i världen, men de lever fortfarande inte det liv de vill eller

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca System vi undersökte Den system vi valde att undersöka var en av de senaste smart tv som finns i markanden och var nämnd till bästa

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer