Skogsinventering med digitala flygbilder och laserskanning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skogsinventering med digitala flygbilder och laserskanning"

Transkript

1 Skogsinventering med digitala flygbilder och laserskanning Sammanfattning av ett forskningsprojekt finansierat av Skogsägarna Norrskogs Forskningsstiftelse Beviljat anslag: Projektledare: Syfte kronor Kenneth Olofsson, SLU Syftet med detta projekt har varit att utveckla och testa en fjärranalysmetod för beståndsindelning och beståndsskattning som är baserad på kombinationen av digitala flygbilder och flygburen laserskanning. Bakgrund Under de senaste åren har skogsinventering med fjärranalysmetoder börjat användas allt mer inom skogsbruket, där flygburen laserskanning har blivit en standardmetod för att uppskatta virkesvolym i skogsområden. Lasermätningarna är bra för att uppskatta geometriska mål såsom beståndshöjd och stamvolym, men standardmetoderna har varit mindre framgångsrika med att urskilja trädslag. Att använda digitala flygbilder däremot, har i och med den spektrala signaturen en fördel genom att det då är möjligt att skilja mellan olika trädslag. De är dock inte lika bra för skattning av skogsvolym. Genom att kombinera de två mätmetoderna kan man utnyttja styrkorna från respektive teknik för att erhålla en inventering där skogsbeståndens volym och trädhöjdsfördelning är presenterade med en god noggrannhet. Sammanfattning På SLU utvecklades en programvara som kan extrahera parametrar ur fjärranalysdata såsom höjdpercentiler från laserskanning och färg från digitala flygbilder. Homogena områden i skogsinnehavet avgränsades genom en teknik kallad region merging. Detta möjliggör exempelvis en storskalig uppdatering av beståndsindelning och en noggrannare inventering (stratifiering), se bild.

2 Resultatet från en automatisk beståndsavgränsning med hjälp av laserdata och en digital flygbild över ett skogsområde i närheten av Hölje, Jämtland. Resultat Ett testområde i Remningstorp södra sverige användes vid validering av metoderna. Området domineras av gran men inkluderar även tall, björk och övrigt löv. Provytorna med 10 [m] radie var utlagda i ett systematiskt rutnät med 40 [m] mellanrum. Totalt blev 821 ytor uppmätta där deras centrum sattes med hjälp av GPS. Utvärderingen visar att den automatiska beståndsavgränsningen är jämförbar med gränslinjerna dragna av en professionell flygbildstolkare. De avgränsade bestånden blev lika homogena för båda metoderna, med avseende på stamvolym och trädhöjd.

3 Skogsinventering med digitala flygbilder och laserskanning Slutrapport av ett forskningsprojekt finansierat av Skogsägarna Norrskogs Forskningsstiftelse Beviljat anslag: Projektledare: kronor Kenneth Olofsson, SLU Syfte Syftet med detta projekt har varit att utveckla och testa en fjärranalysmetod för beståndsindelning och beståndsskattning som är baserad på kombinationen av digitala flygbilder och flygburen laserskanning. Bakgrund Under de senaste åren har skogsinventering med fjärranalysmetoder börjat användas allt mer inom skogsbruket, där flygburen laserskanning har blivit en standardmetod för att uppskatta virkesvolym i skogsområden. Lasermätningarna är bra för att uppskatta geometriska mål såsom beståndshöjd och stamvolym, men standardmetoderna har varit mindre framgångsrika med att urskilja trädslag. Att använda digitala flygbilder däremot, har i och med den spektrala signaturen en fördel genom att det då är möjligt att skilja mellan olika trädslag. De är dock inte lika bra för skattning av skogsvolym. Genom att kombinera de två mätmetoderna kan man utnyttja styrkorna från respektive teknik för att erhålla en inventering där skogsbeståndens volym och trädhöjdsfördelning är presenterade med en god noggrannhet.

4 Sammanfattning På SLU utvecklades en programvara som kan extrahera parametrar ur fjärranalysdata såsom höjdpercentiler från laserskanning och färg från digitala flygbilder. Homogena områden i skogsinnehavet avgränsades genom en teknik kallad region merging. Denna teknik möjliggör exempelvis en storskalig uppdatering av beståndsindelning och en noggrannare inventering (stratifiering), se figur 1. Ett testområde i Remningstorp i södra sverige användes vid validering av metoderna. Området domineras av gran men inkluderar även tall, björk och övrigt löv. Provytorna med 10 [m] radie var utlagda i ett systematiskt rutnät med 40 [m] mellanrum. Totalt blev 821 ytor uppmätta där deras centrum sattes med hjälp av GPS. Utvärderingen visar att den automatiska beståndsavgränsningen är jämförbar med gränslinjerna dragna av en professionell flygbildstolkare. De avgränsade bestånden blev lika homogena för båda metoderna, med avseende på stamvolym och trädhöjd. Figur 1 Resultatet från en automatisk beståndsavgränsning med hjälp av laserdata och en digital flygbild över ett testområde i Remningstorp i södra Sverige. De vita punkterna visar placeringen av provytorna och de gula linjerna är resultatet från den automatiska beståndsavgränsningen.

5 Vetenskaplig studie Fältdata Ett testområde i Remningstorp södra sverige användes vid validering av metoderna, figur 1. Ytorna domineras av gran men inkluderar även tall, björk och övrigt löv. Fältinsamlingen skedde 2004 och provytorna med 10 [m] radie var utlagda i ett systematiskt rutnät med 40 [m] mellanrum. Totalt blev 821 ytor uppmätta där deras centrum sattes med hjälp av GPS. Ortofoto Det färginfraröda ortofotot togs i oktober 2003 med Z/I DMC kameran (Z/I Imaging GmbH, Aalen, Tyskland). Marksamplingsavståndet är 0.3 [m] och höjden över marken är 2900 [m]. Manuell beståndsavgränsning Den manuella beståndsavgränsningen utfördes av en professionell flygbildstolkare med hjälp av ortofotot från 2003 och data från Remingstorps skogsbruksplan. Laserdata Data insamlades den 19 augusti 2004 från en helikopter med hjälp av laserskannings-systemet TopEye (Blom Sweden AB, Göteborg). Flyghöjden var 130 [m] över marknivån, flyghastighet 16 [m/s], skanningsvinkel ±20, och pulsfrekvens 7000 [Hz]. Systeminställningarna tillsammans med svepens överlapp resulterade i en medel-densitet på cirka sju mätningar per kvadratmeter. Metod Metoden för automatisk beståndsavgränsning med hjälp av laserdata och digitala flygbilder är en teknik som kallas segmentering genom region merging (Johnson 2007). Metoden bygger på att dela upp området i små enheter, t.ex. 10x10 m2 pixlar i en bild eller polygoner från en GISprogramvara. Dessa små områden fylls med skogliga egenskaper, t.ex. trädhöjdspercentiler från en lasermätning eller färgerna från en digital flygbild. De områden som är mest lika varandra slås ihop till ett större gemensamt område. Genom en iterativ process fortsätter algoritmen att sammanlänka de mest lika områdena tills skillnaderna blir för stora enligt ett förutbestämt tröskelvärde. I denna studie användes så kallade Voronoi-celler som minsta enhet. En Voronoi-cell är det område som anger kortaste avståndet till en punkt. I den här studien är det positionerna för trädtopparna i laserdata som används som ingångsdata vilket ger att Voronoi-cellerna omsluter en trädkrona eller grupper av tätt stående träd. På de ställen där det inte finns några träd kommer Voronoi-cellerna att omsluta buskar eller små höjder i terrängen. Följande steg används av algoritmen: (1) En markmodell med en rastercells-upplösning på 1 m beräknas ur laserdata. (1) Laserdata normaliseras med markmodellen och ett höjdintervall på ( -1 till 40 m) klipps ut för att avlägsna utliggare ur datasetet. (2) En kronhöjdsmodell med 1 m upplösning beräknas ur det normaliserade laserdatat. (3) Lokala maxima (trädhöjdspositioner) från kronhöjdsmodellen inom ett cirkulärt sökfönster med radien 3 m sparas i en tabell.

6 (4) Voronoi-celler skapas med hjälp av de lokala maxima (trädtopparna) och skogliga variabler extraherade ur laserdata och digitalt flygbildsdata sparas inom gränserna för varje cell. (5) De Voronoi-celler som är mest lika varandra länkas samman i en iterativ process för att därigenom skapa skogsbestånd. Markmodell En digital markmodell beräknades från laserdata. Den använda algoritmen är utvecklad av Lindberg et al. (2012) och baseras på iden att sampla laserdata med två raster i olika cellstorlekar för att separera de laserpunkter som hör till marknivån och de som tillhör trädkronorna. För detaljer se Lindberg et al. (2012). Pre-processning av laserdata och flygbildsdata för segmenterings-algoritmen Segmenteringsalgoritmen behöver små start regioner som senare kan sammanlänkas till större regioner tills ett stoppkriterium är uppnått. I den här studien användes Voronoi-celler (Johnsson 2007) omslutande trädkronor som startregioner för beståndsavgränsningen. Vid skoglig segmentering är trädkronan den minsta enheten och startregioner borde ha denna storlek. Emellertid kan trädkronor ha olika storlek och regioner som saknar träd behöver också fyllas med data. En metod för att hitta lokala maxima med ett cirkulärt sökfönster med radien 3 m valdes därför att operera på kronhöjdsmodellen; för att producera det punktdataset med xy koordinater som defineierar Voronoi-cellerna. Storleken på sökfönstret valdes för att vara i samma skala som träden i försöksområdet. I ett område med små träd kommer punkterna att ligga nära varandra medan i ett område med stora träd kommer punkterna att ligga mer glest. I områden som saknar träd kommer små höjder i terrängen och buskar att ge lokala maxima. (se figur 2). En 10 m buffert klipptes ut för vägarna i området. Figur 2. Ett utsnitt av en kronhöjdsmodell beräknat ur laserdata, från Remningstorp försöksyta i södra Sverige, visas i grått. Punkterna visar positionerna för de lokala maxima för kronhöjdsmodellen och polygonerna visar de tillhörande Voronoi-cellerna. Den blå markeringen visar urklippet från en skogsbilväg. Voronoi-cellerna kombinerat med skogliga variabler från laserdata och digitala flygbilder används för metoden för beståndsavgränsning.

7 De skapade Voronoi-cellerna fylldes sedan med lasermetriker och färger från den digitala flygbilden. De variabler som valdes ut var 6 till antalet: Tre från laserdata och tre från färgbilden. Laser höjd percentilen för 90 % (P90) antogs korrelera med trädhöjden.vegetationskvoten (VR) är den mängd laserreturer ovan tröskelvärdet 2 m delat med totala antalet träffar. VR antogs korrelera med densiteten hos vegetationen. För att mäta om hela Voronoi-cellen var täckt med trädkronor eller om det fanns hål mättes medelkronhöjden (ACH) från krontaksmodellen CHM. Ett 3 3 medianfilter applicerades på CHM för att fylla ut saknade värden. Medelhöjden av alla 1 m pixlar inom Voronoi-cellen beräknades för att erhålla ACH värdet. Tre färger från den digitala flygbilden sparades i varje Voronoi-cell: rött, grönt och närinfrarött band (R,G,NIR). Medelvärdet av de pixlar som fanns inom varje cell fick ange färgen för respektive kanal. På detta sätt hade varje Voronoicell 6 värden sparade: P90, VR, ACH, R, G och NIR. Automatisk beståndsavgränsning med segmentering genom region merging Mosaiken av Voronoi-celler beskriven tidigare användes som ingångsdata till segmenteringsalgoritmen. Den iterativa processen region merging mäter skillnaden i egenskaper mellan närliggande regioner. Det normaliserade euklidiska avståndet D användes för att mäta skillnaden mellan två regioner (ekvation 1) så att: D= P ( x i y i )2 i=1 (1) si där xi och yi är värdet av parameter i för region x och y, P är antalet parametrar och si är standardavvikelesen för parameter i. För varje iteration beräknades distansen D mellan alla angränsande regioner. Avstånden sorterades så att de minsta kom först (de regioner som mest liknade varandra). Om distanserna var mindre än ett förvalt tröskelvärde och de omgivande regionerna inte redan var anslutna till någon annan region länkades de två angränsande områdena tillsammans och bildade en ny större region. De nya värdena på kanalerna P90, VR, ACH, R, G och NIR, sattes till det areaviktade medelvärdena av Voronoicellerna som var del av den nya regionen. Bara gränser som var tre meter eller större användes vid segmenteringen för att undvika smala meandrande polygoner. Iterationen avslutaes när det inte längre fanns några regioner att slå ihop (inga fler regioner med distansen under tröskelvärdet). Små isolerade regioner som exempelvis ett fröträd på en föryngringsyta slogs ihop med omgivande regioner oavsett om D var över eller under tröskelvärdet. Alla regioner mindre än 1000 m2 slogs ihop på detta sätt.

8 Utvärdering av kvaliten på beståndsavgränsningen Variationen av provyteobservationerna, volym och höjd, undersöktes för att se om de avgränsade bestånden var homogena. Mustonen et al. (2008) beskriver ett sätt att bestämma beståndens kvalitet genom att använda kvadratsummor: ni k S total= ( xi, j x )2 (2) i=1 j=1 ni k S inom = ( x i, j x i )2 (3) i=1 j=1 där Stotal är den totala kvadratsumman och Sinom är kvadratsumman för variationen inom beståndet, k är antalet bestånd, ni är antalet provytor i bestånd i, xi,j är provyteobservation j i bestånd i, medelvärdet x beräknas för alla provyteobservationer i området och x i är medelvärdet för provytorna i bestånd i. Kvaliteten på avgränsningarna bestämdes genom determinationskoefficienten R2 (equation 4). R2=1 Sinom S total (4) Om R2 ligger nära ett är många av de bildade bestånden homogena. Om R2 är noll finns all variation inom bestånden. Den interna variationen inom bestånd i definieras som variationskoefficienten Ci ni 1 x i, j x i )2 ( σ n j=1 Ci = i = i x i x i (5) där σi är standardavvikelsen för provyteobservationerna i bestånd i, ni är antalet provyteobservationer i bestånd i, xi,j är provyteobservation j i bestånd i, och x i är medelvärdet av provyteobservationerna i bestånd i. Variationskoefficienten av avgränsningen, C, definieras som medelvärdet Ci av bestånden (equation 6) k Ci C= i =1 k där k är antalet bestånd. (6)

9 Resultat Tröskelvärdet sattes till 1 standardavvikelse för det maximala normaliserade euklidiska avståndet mellan två liknande regioner. R2 värdena för avgränsningarna visar att segmenteringen förklarar variationen mellan bestånden (tabell 1). Bestånden är homogena för de två valda skogliga parametrarna volym och trädhöjd. Höjdbestämningarna var något bättre än volymsbestämningarna. Den automatiska avgränsningen har likvärdiga värden som den manuella avgränsningen. Till och med en aning bättre med något mer homogena bestånd. Detta förklaras förmodligen av att den automatiska metoden producerar något mindre ytor för bestånden. Små bestånd är oftast mer homogena. Med andra mer tillåtande tröskelvärden skulle större bestånd kunna produceras. Tabell 1. Tabellen visar determinationskoefficienten R2 och variationskoefficienten C för provytevolymerna och höjderna inom bestånden i det avgränsade området. Den manuella avgränsningen har jämförbara värden med den automatiska metoden. Båda metoderna har lyckats skapa homogena bestånd. R2 Volym CV Volym R2 Höjd CV Höjd Medelarea (ha) Automatisk Manuell Tackord Jag vill rikta ett stort tack till Skogsägarna Norrskogs Forskningsstiftelse som har gjort den här studien möjlig. Den mjukvara som har utvecklats i det här projektet kommer att kunna användas för att svara på många framtida frågeställningar inom skoglig fjärranalysforskning. Referenser JOHNSSON, D., Analysis of Laser and Image Data for Forestry Applications Methods of forest stand delineation. MSc thesis, Luleå University of Technology. LINDBERG, E., HOLMGREN, J., OLOFSSON, K. and OLSSON, H., Estimation of stem attributes using a combination of terrestrial and airborne laser scanning. Eur J Forest Research, 131 pp MUSTONEN, J., PACKALÉN, P. and KANGAS, A., Automatic segmentation of forest stands using a canopy height model and aerial photography. Scandinavian Journal of Forest Research, 23, pp

10 SLU Institutionen för skoglig resurshushållning Linda Ågren Ekonomisk slutredovisning till Skogsägarna Norrskogs forskningsstiftelse Avtalsbeteckning: Skogsinventering med digitala flygbilder och laserskanning Projektledare: Kenneth Olofsson Kostnadspost Beviljat Utfall Kommentar Löner inklusive sociala avgifter kr kr Lön Kenneth Olofsson och Johan Holmgren Köpta tjänster Traktamenten och resekostnader Utrustning Övriga kostnader OH Summa kr kr kr kr kr kr Resekostnader Publicering och övrigt Lokal och OH

11 SLU Institutionen för skoglig resurshushållning Linda Ågren Finansiell sammanställning för projekt med bidrag från Skogsägarna Norrskogs forskningsstiftelse Projektnamn: Skogsinventering med digitala flygbilder och laserskanning Dispositionstid t.o.m Projektnr: Slutrapport senast: Projektledare: Kenneth Olofsson År 2015 År 2016 TOTALT Ingående saldo Intäkter Skogsägaran Norrskogs Forskningsstiftelse Summa intäkter Kostnader Lönekostnader Kenneth Olofsson Johan Holmgren Summa löner Traktamenten m.m. RR Resekostnader Utrustning, förbrukningsmateriel 0 Köpta tjänster 0 Övriga driftskostnader 0 Lokalkostnader + OH Summa kostnader Årets resultat Utgående saldo Kvar att förbruka Sida 2 av 2

Laserskanning för bättre beslut i skogsbruket - nu eller i framtiden?

Laserskanning för bättre beslut i skogsbruket - nu eller i framtiden? Laserskanning för bättre beslut i skogsbruket - nu eller i framtiden? Johan Holmgren SkogsGIS 9-10 april 2014 Foto: Lee Shand Laserskanner: TopEye, BLOM Vilken information kan vi få? http://commons.wikimedia.org/wiki/file:airborne_laser_scanning_discrete_echo_and_full_waveform_signal_comparison.svg

Läs mer

Skogliga skattningar med 3D data från flygbilder - Framtiden efter NNH

Skogliga skattningar med 3D data från flygbilder - Framtiden efter NNH Skogliga skattningar med 3D data från flygbilder - Framtiden efter NNH Doktorandprojekt finansierat av Kempestiftelserna och Skogssällskapet Innehåll Introduktion digital fotogrammetri Överblick av doktorandprojektet

Läs mer

Vad kan fjärranalystekniken bidra med?

Vad kan fjärranalystekniken bidra med? Vad kan fjärranalystekniken bidra med? Håkan Olsson Institutionen för skoglig resurshushållning Avdelningen för skoglig fjärranalys e-post: hakan.olsson@slu.se Från rymden till marken via flyg och UAV

Läs mer

Laserskanning Nya möjligheter för skogsbruket. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Laserskanning Nya möjligheter för skogsbruket. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Laserskanning Nya möjligheter för skogsbruket Regeringsuppdrag under 3 år Totalt ca 20 MSEK till Skogsstyrelsens förvaltningsanslag för utveckling av förbättrade skogliga skattningar från laserdata Medlen

Läs mer

3 D data från optiska satelliter - Skogliga tillämpningar

3 D data från optiska satelliter - Skogliga tillämpningar 3 D data från optiska satelliter - Skogliga tillämpningar Håkan Olsson, Henrik Persson, Jörgen Wallerman, Jonas Bohlin, Heather Reese, Michael Gillichinsky, Johan Fransson SLU Bakgrund Skattningar av trädbiomassa

Läs mer

SLUs forskning om 3D fjärranalysdata för kartering och skattning av skog och fjällvegetation

SLUs forskning om 3D fjärranalysdata för kartering och skattning av skog och fjällvegetation SLUs forskning om 3D fjärranalysdata för kartering och skattning av skog och fjällvegetation Avdelning för skoglig fjärranalys Institutionen för skoglig resurshushållning Sveriges Lantbruksuniversitet

Läs mer

Skogliga grunddata produktbeskrivning. Innehållsförteckning 1(5)

Skogliga grunddata produktbeskrivning. Innehållsförteckning 1(5) 1 1(5) Datum 2018-01-22 Skogliga grunddata produktbeskrivning Dokumentversion 1.0 Innehållsförteckning Skogliga grunddata produktbeskrivning... 1 Allmän beskrivning... 2 Innehåll... 2 Geografisk täckning...

Läs mer

SCA Skog. Hur har SCA Skog utnyttjat det unika tillfället som Lantmäteriets rikstäckande laserskanningen erbjuder?

SCA Skog. Hur har SCA Skog utnyttjat det unika tillfället som Lantmäteriets rikstäckande laserskanningen erbjuder? SCA Skog Hur har SCA Skog utnyttjat det unika tillfället som Lantmäteriets rikstäckande laserskanningen erbjuder? Inledning Klimat- och sårbarhetsutredningen (SOU 2007:60) Kartlägga samhällets sårbarhet

Läs mer

Fjällvegetationskartering med satellitdata och NNH data

Fjällvegetationskartering med satellitdata och NNH data Fjällvegetationskartering med satellitdata och NNH data Heather Reese Avdelning för skoglig fjärranalys Institutionen för skoglig resurshushållning Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Umeå Rymdstyrelsens

Läs mer

Torbjörn Westin, Spacemetric AB Simon Ahlberg, FORAN Remote Sensing AB

Torbjörn Westin, Spacemetric AB Simon Ahlberg, FORAN Remote Sensing AB Torbjörn Westin, Spacemetric AB Simon Ahlberg, FORAN Remote Sensing AB Introduktion Korta företagspresentationer Motiv och bakgrund Bilder, ljusberoende Frikoppla laserdata från bilder Metod Laserdata,

Läs mer

1(8) Dokumentversion: 1.0. Produktbeskrivning: Laserdata Skog

1(8) Dokumentversion: 1.0. Produktbeskrivning: Laserdata Skog 1(8) Datum: 2018-09-21 Dokumentversion: 1.0 Produktbeskrivning: Laserdata Skog LANTMÄTERIET 2018-09-11 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Geografisk täckning...

Läs mer

Manual för beräkningsverktyget Räkna med rotröta

Manual för beräkningsverktyget Räkna med rotröta Manual för beräkningsverktyget Räkna med rotröta Verktyget Räkna med rotröta hjälper dig att beräkna rotrötan i ett granbestånd i två steg. I det första steget räknar du ut den förväntade genomsnittliga

Läs mer

Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige?

Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige? Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige? Patrik Olsson och Lars Björk Enheten för Geografisk Information Patrik.olsson@skogsstyrelsen.se Lars.bjork@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Skogliga grunddata produktbeskrivning

Skogliga grunddata produktbeskrivning 1 1(5) Datum 2016-03-08 Skogliga grunddata produktbeskrivning Dokumentversion 1.0 Innehållsförteckning Skogliga grunddata produktbeskrivning... 1 Allmän beskrivning... 2 Innehåll... 2 Geografisk täckning...

Läs mer

1(7) Dokumentversion: 1.1. Produktbeskrivning: Laserdata Skog

1(7) Dokumentversion: 1.1. Produktbeskrivning: Laserdata Skog 1(7) Datum: 2019-05-28 Dokumentversion: 1.1 Produktbeskrivning: Laserdata Skog LANTMÄTERIET 2019-05-28 2 (7) Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Geografisk täckning...

Läs mer

Metodik för skattning av skogliga variabler

Metodik för skattning av skogliga variabler Metodik för skattning av skogliga variabler Jonas Jonzén Forskningsingenjör SLU Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Skattade variabler Pixelstorlek 12.5 x 12.5 m Variabel

Läs mer

BEDÖMA BIOLOGISK MÅNGFALD I TORVMARKER. - Hur gör man rent praktiskt (och tekniskt)? Sofia Nygårds Ecocom AB

BEDÖMA BIOLOGISK MÅNGFALD I TORVMARKER. - Hur gör man rent praktiskt (och tekniskt)? Sofia Nygårds Ecocom AB BEDÖMA BIOLOGISK MÅNGFALD I TORVMARKER - Hur gör man rent praktiskt (och tekniskt)? Sofia Nygårds Ecocom AB Bakgrund: landskap i olika nivåer Cell: minsta beståndsdelen i en kategorisk karta (raster),

Läs mer

Från laserdata till kvalitetsäkrad höjdmodell. Christofer Grandin. christofer.grandin@blomasa.com

Från laserdata till kvalitetsäkrad höjdmodell. Christofer Grandin. christofer.grandin@blomasa.com Från laserdata till kvalitetsäkrad höjdmodell Christofer Grandin christofer.grandin@blomasa.com Blom i Europa Blom-kontor (22st, ca 1 000 anställda ) Länder med Blom Pictometry snedbilder Från laserdata

Läs mer

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG I generationer har vi sett skogen på samma sätt. Tills idag. nu revolutionerar vi metoden för att överblicka din skog. Med verktyget Skogsvinge

Läs mer

Metodik för skattning av skogliga variabler

Metodik för skattning av skogliga variabler Metodik för skattning av skogliga variabler Nils Lindgren Forskningsingenjör SLU Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Skattade variabler Pixelstorlek 12.5 x 12.5 m Variabel

Läs mer

Laserdata för miljöövervakning

Laserdata för miljöövervakning Laserdata för miljöövervakning Håkan Olsson, SLU, Umeå, baserat på bidrag från: Johan Holmgren, Mats Nilsson, Heather Reese, Eva Lindberg, Mattias Nyström, Ann-Helen Granholm, Jonas Bohlin Karin Nordkvist,

Läs mer

Projekt i bildanalys Trafikövervakning

Projekt i bildanalys Trafikövervakning Projekt i danalys Trafikövervakning F 99 F 00 Handledare : Håkan Ardö Hösten 3 vid Lunds Tekniska Högskola Abstract Using traffic surveillance cameras the authorities can get information about the traffic

Läs mer

Skogliga grunddata. Produktkatalog för öppna geodata inom geodatasamverkan

Skogliga grunddata. Produktkatalog för öppna geodata inom geodatasamverkan Skogliga grunddata Produktkatalog för öppna geodata inom geodatasamverkan Kartprodukter - skog VOL = Volym i m3sk/ha HGV = Grundytevägd medelhöjd i dm GY = Grundyta i m2/ha DGV = Grundytevägd medeldiameter

Läs mer

1 Fredrik Gaustad: Arkeologien i Vefsnbygdene, Vefsn bygdebok bind III, 1977. 2 Helgeland historie bind 1, s. 227. 3 Leif Elsvatn: Samiske stedsnavn i Hattfjelldal. 4 Notat av Gunhild Granefjell,

Läs mer

Utvärdering av digital flygbildstolkning & automatisk beståndsindelning för det praktiska skogsbruket

Utvärdering av digital flygbildstolkning & automatisk beståndsindelning för det praktiska skogsbruket Utvärdering av digital flygbildstolkning & automatisk beståndsindelning för det praktiska skogsbruket Evaluation of digital air photo interpretation and automatic delineation of forest stands for use in

Läs mer

Skogsstyrelsens vision och strategi för fjärranalysanvändning

Skogsstyrelsens vision och strategi för fjärranalysanvändning Skogsstyrelsens vision och strategi för fjärranalysanvändning Lars Björk Enheten för Geografisk information Skogsstyrelsen, Umeå 1 Övergripande mål Datadelning mellan myndigheter Skogsstyrelsen ska årligen

Läs mer

1 (9) Version 1.0 ERFARENHETER OCH PRAKTISKA RÅD VID ANVÄNDNING AV NNH (BILAGA TILL PRODUKTBESKRIVNING)

1 (9) Version 1.0 ERFARENHETER OCH PRAKTISKA RÅD VID ANVÄNDNING AV NNH (BILAGA TILL PRODUKTBESKRIVNING) L A N T M Ä T E R I E T 1 (9) ERFARENHETER OCH PRAKTISKA RÅD VID ANVÄNDNING AV NNH (BILAGA TILL PRODUKTBESKRIVNING) 2011-11-04 Version 1.0 Bakgrund Lantmäteriets laserskanning av landet resulterar i en

Läs mer

Fjärranalysforskning på Remningstorp

Fjärranalysforskning på Remningstorp Fjärranalysforskning på Remningstorp Hex17 den 20 september kl 15.30 16.20 Trädstammar kan mätas automatiskt med markbaserad eller personburen laserskanning med 1 cm respektive 2 cm noggrannhet. Flygburen

Läs mer

Nationell skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Nationell skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Nationell skogliga skattningar från laserdata Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Disposition Inledning, 3 min (Svante Larsson, projektledare) Skogliga skattningar från laserdata,

Läs mer

Produktbeskrivning: Historiska ortofoton

Produktbeskrivning: Historiska ortofoton L A N T M Ä T E R I E T 1(12) Datum: Dokumentversion: 2012-12-04 1.1 Produktbeskrivning: Historiska ortofoton Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Geografisk täckning...

Läs mer

Metodik för skattning av skogliga variabler

Metodik för skattning av skogliga variabler Metodik för skattning av skogliga variabler Jonas Jonzén Forskningsingenjör SLU Swedish University of Agricultural Sciences Skattade variabler Pixelstorlek 12.5 x 12.5 m Variabel Beskrivning Enhet HGV

Läs mer

Norrskogs forskningsstiftelse

Norrskogs forskningsstiftelse Norrskogs forskningsstiftelse 2016 2 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 2016 2016 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 3 20 år i familjeskogsbrukets framkant Vi ser tillbaka på året när Norrskogs Forskningsstiftelse

Läs mer

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013)

Grafisk Teknik. Rastrering. Övningar med lösningar/svar. Sasan Gooran (HT 2013) Grafisk Teknik Rastrering Övningar med lösningar/svar Det här lilla häftet innehåller ett antal räkneuppgifter med svar och i vissa fall med fullständiga lösningar. Uppgifterna är för det mesta hämtade

Läs mer

Ny nationell höjdmodell (NNH) Gävle kommun - användarerfarenheter

Ny nationell höjdmodell (NNH) Gävle kommun - användarerfarenheter 2011-09-20 Ny nationell höjdmodell (NNH) Gävle kommun - användarerfarenheter Ungefär 1/3 av Gävles yta har skannats och materialet levererades i januari 2011. Innehåll: o Projekt - Nya nivåkurvor till

Läs mer

Demonstration av storskalig kartering av virkesförråd med radarinterferometri

Demonstration av storskalig kartering av virkesförråd med radarinterferometri Demonstration av storskalig kartering av virkesförråd med radarinterferometri Maciej Soja, Lars Ulander Chalmers tekniska högskola, Göteborg Johan Fransson, Mats Nilsson, Henrik Persson Sveriges lantbruksuniversitet,

Läs mer

Förtolkning inför skogsbruksplanläggning med laserdata (NNH), eller traditionell flygbildstolkning?

Förtolkning inför skogsbruksplanläggning med laserdata (NNH), eller traditionell flygbildstolkning? SKOGSMÄSTARPROGRAMMET Examensarbete 2014:06 Förtolkning inför skogsbruksplanläggning med laserdata (NNH), eller traditionell flygbildstolkning? Preinterpretaion before forestry planning with laser data

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Kartan visar områdets avgränsning samt det slumpmässiga stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk skattning

Läs mer

Kvalitetskontroll laserscanning Göta- och Nordre älvs dalgångar

Kvalitetskontroll laserscanning Göta- och Nordre älvs dalgångar Kvalitetskontroll laserscanning Göta- och Nordre älvs dalgångar Scanning utförd maj 2006 Mats Nyborg 2006-11-16 VATTENFALL POWER CONSULTANT Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev. nr. Rapportdatum Uppdragsnummer

Läs mer

Fjärranalysforskning på Remningstorp exempel från SLU

Fjärranalysforskning på Remningstorp exempel från SLU Fjärranalysforskning på Remningstorp exempel från SLU Håkan Olsson, Eva Lindberg, Jörgen Wallerman, Johan Holmgren Arbetsrapport 479 2017 Sveriges lantbruksuniversitet ISSN 1401 1204 Institutionen för

Läs mer

Chalmers Publication Library

Chalmers Publication Library Chalmers Publication Library Satellitbaserade 3D-data till hjälp för skogliga skattningar This document has been downloaded from Chalmers Publication Library (CPL). It is the author s version of a work

Läs mer

Möjlig uppdatering av NVDB:s geometrier

Möjlig uppdatering av NVDB:s geometrier RAPPORT 9A Möjlig uppdatering av NVDB:s geometrier Jämförelse mellan NVDB och mobil laserskanning från ANDA Del av FoU-projektet Infrastruktur i 3D i samarbete mellan Innovation Norge, Trafikverket och

Läs mer

Laserskanning och digital fotogrammetri i skogsbruket

Laserskanning och digital fotogrammetri i skogsbruket Laserskanning och digital fotogrammetri i skogsbruket Karin Nordkvist och Håkan Olsson Arbetsrapport 388 2013 Sveriges lantbruksuniversitet ISSN 1401 1204 Institutionen för skoglig resurshushållning ISRN

Läs mer

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl december, 2013.

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl december, 2013. FÖRSÄTTSBLAD I nstitutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskaper I nstitutionen för Teknik och Samhälle Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl. 8-13 20 december, 2013. Denna tentamen

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 HÄR SKA KARTA IN SOM BESKÄRS TILL LÄMPLIG STORLEK. Kartan visar ÄFO i länet samt det slumpmässiga stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta

Läs mer

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl januari, 2019.

Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl januari, 2019. FÖRSÄTTSBLAD I nstitutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskaper I nstitutionen för Teknik och Samhälle Frågor för tentamen EXTA50 Samhällsmätning, 9 hp, kl. 8-13 15 januari, 2019. Denna tentamen

Läs mer

magasin GiTCON En partner inom Geografisk Informationsteknologi 2015#1 Sommar I DETTA NUMMER

magasin GiTCON En partner inom Geografisk Informationsteknologi 2015#1 Sommar I DETTA NUMMER 2015#1 Sommar GiTCON magasin En partner inom Geografisk Informationsteknologi GiTCON AB är ett fristående konsultföretag som består av tre personer som är lokaliserade i Dalarna och Stockholm. Vår affärsidé

Läs mer

Hur du laddar ner skogliga grunddata samt information om kartprodukterna

Hur du laddar ner skogliga grunddata samt information om kartprodukterna Hur du laddar ner skogliga grunddata samt information om kartprodukterna Sidan 2: Kartprodukter Sidan 3: Tidplan Sidan 4: Fler laserkartor Sidan 5: Kanaler för distribution Sidan 6-11: Ladda ner data via

Läs mer

Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation

Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation Datum 2016-03-08 1(10) Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation Dokumentversion 1.0 Innehåll Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation... 1 Gränssnittsdefinition...

Läs mer

Lasermätning som hjälpmedel?

Lasermätning som hjälpmedel? Högre Greenkeeper Utbildning 2007-2008 Lasermätning som hjälpmedel? Tony Pettersson Tobo Golfklubb Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Frågeställning 3 Inledning 3 Exempel 1 4 Hål 4 5 Vattnets

Läs mer

Bilaga 3. FÖRFINADE AVGRÄNSNINGAR AV RIKSINTRESSEOMRÅDEN FÖR VINDBRUK

Bilaga 3. FÖRFINADE AVGRÄNSNINGAR AV RIKSINTRESSEOMRÅDEN FÖR VINDBRUK EM2012 W-4.0, 2010-11-22 1 (8) Tillväxtavdelningen Vindenheten Bilaga 3 Bilaga 3. FÖRFINADE AVGRÄNSNINGAR AV RIKSINTRESSEOMRÅDEN FÖR VINDBRUK Denna bilaga innehåller beskrivning av förfinade avgränsningar

Läs mer

Rita in bestånd och skapa rapport på webbklienten för skogliga laserdata

Rita in bestånd och skapa rapport på webbklienten för skogliga laserdata Rita in bestånd och skapa rapport på webbklienten för skogliga laserdata Nu kan du själv rita in ett eller flera bestånd på valfri bakgrundskarta och ta fram en samlad rapport med totalvolym och total

Läs mer

Skogsbruksplan. Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Borlänge Kommun

Skogsbruksplan. Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Borlänge Kommun Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län Ägare Borlänge Kommun Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 2008 2011-2020 Rickard Larsson

Läs mer

Förädlade produkter från NNH-data. Christofer Grandin

Förädlade produkter från NNH-data. Christofer Grandin Förädlade produkter från NNH-data Christofer Grandin Förädlade produkter från NNH Laserpunkter Mark - Grid, TIN - Lutningsindex, skuggning, relief, höjdkurvor - Brytlinjer Byggnader / Infrastruktur - Byggnader

Läs mer

3D-stadsmodeller utgående från NNHlaserdata

3D-stadsmodeller utgående från NNHlaserdata 3D-stadsmodeller utgående från NNHlaserdata Simon Ahlberg, FORAN Remote Sensing AB Khashayar Farmanbar, Agency9 AB Sammanfattning FORAN Remote Sensing AB arbetar sedan länge med att ur laserdata ta fram

Läs mer

Geodata Skog. Utveckling av Skogliga grunddata mha laserskanning. Sektorsvis fördjupning till nationella geodatastrategin

Geodata Skog. Utveckling av Skogliga grunddata mha laserskanning. Sektorsvis fördjupning till nationella geodatastrategin Geodata Skog Utveckling av Skogliga grunddata mha laserskanning Sektorsvis fördjupning till nationella geodatastrategin Dispostion 1. Bakgrund 2. Laserskanning + Ytmodell från flygbilder 3. Nya data =

Läs mer

Lantmäteriets bildförsörjningsprogram och nationella höjdmodell. Framtida planer. Mikael R Johansson Produktutvecklare

Lantmäteriets bildförsörjningsprogram och nationella höjdmodell. Framtida planer. Mikael R Johansson Produktutvecklare Lantmäteriets bildförsörjningsprogram och nationella höjdmodell Framtida planer Mikael R Johansson Produktutvecklare 2017-05-19 Bild och höjd närmar sig varandra och kraven på aktualitet och 3D data ökar

Läs mer

Skoglig statistik för branden i Västmanland

Skoglig statistik för branden i Västmanland Skoglig statistik för branden i Västmanland 2014-12-12 Sammanfattning Ägarfördelning Areal per ägarkategori (angivna enligt Skogsstatistisk årsbok) inom brandområdet 2014-07-31 enligt Skogsstyrelsens beräkningar.

Läs mer

Distribution av skogliga grunddata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Distribution av skogliga grunddata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Distribution av skogliga grunddata Grundprodukter Produkter Spridningskanaler Producent Tidplan Visningstjänst Nedladdningsbart Trädhöjdsraster Ja Nej Upphandlat Tillgängligt* Virkesförråd Ja Ja SLU Tillgängligt*

Läs mer

Bearbetning av laserscannat punktmoln med QGIS/FUSION

Bearbetning av laserscannat punktmoln med QGIS/FUSION Bearbetning av laserscannat punktmoln med QGIS/FUSION Syftet med denna övning är att bekanta sig med några av de olika verktyg som finns tillgängliga i QGIS gällande bearbetning av data framtagen med hjälp

Läs mer

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning?

Finns det över huvud taget anledning att förvänta sig något speciellt? Finns det en generell fördelning som beskriver en mätning? När vi nu lärt oss olika sätt att karaktärisera en fördelning av mätvärden, kan vi börja fundera över vad vi förväntar oss t ex för fördelningen av mätdata när vi mätte längden av en parkeringsficka. Finns

Läs mer

Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation

Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation Datum 2016-03-08 1(9) Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation Dokumentversion 1.0 Innehåll Skogliga grunddata samt datum för laserskanning teknisk specifikation... 1 Gränssnittsdefinition...

Läs mer

Grafiska pipelinen. Edvin Fischer

Grafiska pipelinen. Edvin Fischer Grafiska pipelinen Edvin Fischer Sammanfattning Rapporten behandlar den grafiska pipelinen och dess steg, vilka stegen är och hur de funkar. Inledning Rapporten har till syfte att beskriva hur den grafiska

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Norrtälje S Län: Stockholm Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Mellersta Norra Län: Skåne Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Gävle-Dala Län: Dalarna Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Produktbeskrivning: Gränspunkt Direkt

Produktbeskrivning: Gränspunkt Direkt 1(8) Datum: Dokumentversion: Avser tjänstens gränssnittsversion: 2018-02-01 2.0 1.0 Produktbeskrivning: Gränspunkt Direkt Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 2 1.1 Geografisk utsnitt... 2 1.2

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Köping-Västerås Län: Västmanland Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Östersund-Sundsvall, delomr. 1 Län: Jämtland Kartan visar ÄFO-områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov

Läs mer

Volymen i Skogliga grunddata jämfört med inmätt volym

Volymen i Skogliga grunddata jämfört med inmätt volym Institutionen för Skog och träteknik Examensarbete Volymen i Skogliga grunddata jämfört med inmätt volym - Modell för volymberäkning Comparison between the volume of Forest basic data and measured volume

Läs mer

Förstudie om 3D-karthantering i fjärrstyrning och autonom navigering

Förstudie om 3D-karthantering i fjärrstyrning och autonom navigering Förstudie om 3D-karthantering i fjärrstyrning och autonom navigering Ola Ringdahl, ringdahl@cs.umu.se 29 augusti 2008 1 Kartor Lantmäteriets kartor över Sverige finns för gratis nedladdning på Digitala

Läs mer

Laserskanning. Lars Harrie, Lunds universitet. Flera bilder har tagits fram av Gunnar Lysell, Lantmäteriet

Laserskanning. Lars Harrie, Lunds universitet. Flera bilder har tagits fram av Gunnar Lysell, Lantmäteriet Laserskanning Lars Harrie, Lunds universitet Flera bilder har tagits fram av Gunnar Lysell, Lantmäteriet 1. Introduktion Innehåll 2. Grundläggande teknik för flygburen laserskanning 3. Data från flygburen

Läs mer

Högupplösta LiDAR-bilder för mätningar på individuella träd

Högupplösta LiDAR-bilder för mätningar på individuella träd Chalmers Tekniska Högskola 28 maj 2009 Institutionen för Radio och Rymdvetenskap Högupplösta LiDAR-bilder för mätningar på individuella träd RRYX02-09-82 Kandidatarbete vid Radio- och Rymdvetenskap Anders

Läs mer

Laserskanning och orienteringskartritning

Laserskanning och orienteringskartritning Laserskanning och orienteringskartritning SOFT:s kartritningskurs 29 juni 1 juli 2011 i Sälen Gunnar Lysell, SOFT & Lantmäteriet gunnar.lysell@lm.se GeoXD AB Det aktuella läget»traditionella analoga flygbilder

Läs mer

1(10) Dokumentversion: 2.5. Produktbeskrivning: Laserdata NH

1(10) Dokumentversion: 2.5. Produktbeskrivning: Laserdata NH 1(10) Datum: 2018-11-22 Dokumentversion: 2.5 Produktbeskrivning: Laserdata NH LANTMÄTERIET 2018-11-22 2 (10) Innehållsförteckning 1 Allmän beskrivning... 3 1.1 Innehåll... 3 1.2 Geografisk täckning...

Läs mer

Forststyrelsens skogsbruk: Hur jobbar vi med planering, laserskanning och övrig teknik. Umeå 10.2.2015 Tore Högnäs

Forststyrelsens skogsbruk: Hur jobbar vi med planering, laserskanning och övrig teknik. Umeå 10.2.2015 Tore Högnäs Forststyrelsens skogsbruk: Hur jobbar vi med planering, laserskanning och övrig teknik Umeå 10.2.2015 Tore Högnäs Forststyrelsen Forststyrelsen är ett statligt affärsverk som förvaltar drygt 12 miljoner

Läs mer

Uppsala i 4D användning av geodataunderlag från laserskanning

Uppsala i 4D användning av geodataunderlag från laserskanning Uppsala i 4D användning av geodataunderlag från laserskanning En presentation i samarbete mellan Johan Olofsson, Uppsala kommun & Simon Ahlberg, FORAN Remote Sensing AB Presentation av Uppsala i 4D Tekniken

Läs mer

Att levandegöra förändringar i det svenska skogslandskapet

Att levandegöra förändringar i det svenska skogslandskapet Att levandegöra förändringar i det svenska skogslandskapet Data, analyser och produkter för olika målgrupper baserat på Riksskogstaxeringen Anna-Lena Axelsson Skoglig resurshushållning SLU, Umeå Historiska

Läs mer

Laserskanning. Lars Harrie, Lunds universitet. Flera bilder har tagits fram av Gunnar Lysell, Lantmäteriet

Laserskanning. Lars Harrie, Lunds universitet. Flera bilder har tagits fram av Gunnar Lysell, Lantmäteriet Laserskanning Lars Harrie, Lunds universitet Flera bilder har tagits fram av Gunnar Lysell, Lantmäteriet Innehåll 1. Introduktion 2. Grundläggande teknik för flygburen laserskanning 3. Data från flygburen

Läs mer

4 Geografisk information

4 Geografisk information Stadsbyggnadsnämndens avgifter och taxor 2018-10-01 4 Geografisk information Kommunens produktion av geografisk information finansieras via både skatter och avgifter (nyttjanderättsavgifter) och är upphovsrättsligt

Läs mer

Kundts rör - ljudhastigheten i luft

Kundts rör - ljudhastigheten i luft Kundts rör - ljudhastigheten i luft Laboration 4, FyL VT00 Sten Hellman FyL 3 00-03-1 Laborationen utförd 00-03-0 i par med Sune Svensson Assisten: Jörgen Sjölin 1. Inledning Syftet med försöket är att

Läs mer

Älgbetesinventering 2019

Älgbetesinventering 2019 Älgbetesinventering 209 ÄFO: Östersund_Sundsvall Län: Jämtlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs

Läs mer

Älgbetesinventering Gävle-Dala viltförvaltningsområde 2010

Älgbetesinventering Gävle-Dala viltförvaltningsområde 2010 Älgbetesinventering Gävle-Dala viltförvaltningsområde 2010 Sammanfattning Under våren och försommaren 2010 har Skogsstyrelsen genomfört en älgbetesinventering inom Gävle-Dala viltförvaltningsområde. Inventeringen

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Län: ÄFO: Områdets areal, (ha) 145300 Värmland Bergslagskanalen Inventeringen av detta område koordineras av Skogforsk med finansiering av skogsbruket. Skogsstyrelsen står

Läs mer

Snytbaggeskador i Norrland

Snytbaggeskador i Norrland Snytbaggeskador i Norrland Preliminär sammanställning av resultat från sex års inventeringar, 2006 2011 Claes Hellqvist Göran Nordlander Institutionen för ekologi, Uppsala Version 1 2012 01 27 Inledning

Läs mer

Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet

Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet Sune Linder Jan-Erik Hällgren Mats Hagner 2011-03-28 Finns det tätt med plantor och träd skapar de tillsammans en maximal bladyta,

Läs mer

Introduktion till fotogrammetrin

Introduktion till fotogrammetrin Introduktion till fotogrammetrin Lars Harrie, Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskaper Flera bilder är framtagna av Mikael Johansson, Lantmäteriet Disposition 1)Introduktion 2)Tillämpningar

Läs mer

Objekthöjd och objekttäckning ett attribut inom Nationella marktäckedata

Objekthöjd och objekttäckning ett attribut inom Nationella marktäckedata Objekthöjd och objekttäckning ett attribut inom Nationella marktäckedata Produktbeskrivning Utgåva 0.2 2017-06-22 NATURVÅRDSVERKET Version Datum Ändrade avsnitt Anmärkningar Författare 0.1 2017-05-21 Första

Läs mer

Älgbetesinventering 2018

Älgbetesinventering 2018 Älgbetesinventering 2018 ÄFO: Östersund_Sundsvall Län: Jämtlands län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs

Läs mer

Två höjdtilldelningsmetoder för trädhöjder

Två höjdtilldelningsmetoder för trädhöjder Kandidatarbeten i skogsvetenskap Fakulteten för skogsvetenskap 2015:3 Två höjdtilldelningsmetoder för trädhöjder Hur metoden påverkar höjdskattning med laserdata Two methods for height assignment of tree

Läs mer

Kartläggning av dikade skogbevuxna torvmarker

Kartläggning av dikade skogbevuxna torvmarker Kartläggning av dikade skogbevuxna torvmarker Granska lågproduktiva skogsmarker med potential till restaurering Syfte Syftet med projektet är att kartlägga dikade skogbevuxna torvmarker. Uppdraget omfattade

Läs mer

Jämförelse av överlappande höjdmodeller

Jämförelse av överlappande höjdmodeller L A N T M Ä T E R I E T 1 (10) PM Jämförelse av överlappande höjdmodeller 2011-07-01 Dnr Jämförelse av överlappande höjdmodeller Bakgrund Vid uppbyggnaden av Ny nationell höjdmodell kommer laserskanningen

Läs mer

Älgbetesinventering 2016

Älgbetesinventering 2016 Älgbetesinventering 2016 ÄFO: Östersund-Sundsvall Län: Jämtland Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Skogliga grunddata. Produktkatalog för öppna geodata

Skogliga grunddata. Produktkatalog för öppna geodata Skogliga grunddata Produktkatalog för öppna geodata Kartprodukter - skog VOL = Volym i m3sk/ha HGV = Grundytevägd medelhöjd i dm GY = Grundyta i m2/ha DGV = Grundytevägd medeldiameter i cm BIO = Biomassa

Läs mer

Laserdata i skogsbruket - och möjliga tillämpningar för privata skogsägare

Laserdata i skogsbruket - och möjliga tillämpningar för privata skogsägare Examensarbete Laserdata i skogsbruket - och möjliga tillämpningar för privata skogsägare Författare: Mikael Åhman Handledare: Erika Olofsson Examinator: Göran Peterson Datum: 2014-06-03 Kurskod: 2TS90E,

Läs mer

Texturerade 3D-modeller

Texturerade 3D-modeller Texturerade 3D-modeller från flygbilder och gatubilder Helén Rost Caroline Ivarsson (examensarbete 2014) Bakgrund 3D-modeller används idag allt oftare för att Visualisera Planera Utvärdera Kommunicera

Läs mer

Skattningar i gallringsskog med hjälp av flygburen laserskanning -beräkningar med massaslutenhet

Skattningar i gallringsskog med hjälp av flygburen laserskanning -beräkningar med massaslutenhet Skattningar i gallringsskog med hjälp av flygburen laserskanning -beräkningar med massaslutenhet Airborne laser scanning data estimates for forests that are candidates for thinning cuttings - calculations

Läs mer

FORAN och skogregistrering via laser

FORAN och skogregistrering via laser Tobias Jonmeister, FORAN Sverige AB, 2010-02-05 FORAN och skogregistrering via laser Inledning Detta dokument avser att beskriva på vilket sätt vår metod för arealbaserade laserberäkningar, sk ForestGrid-mätning,

Läs mer

Skogsinventering med hjälp av stereomatchning av flygbilder tagna från en drönare på enskilda träd nivå

Skogsinventering med hjälp av stereomatchning av flygbilder tagna från en drönare på enskilda träd nivå Skogsinventering med hjälp av stereomatchning av flygbilder tagna från en drönare på enskilda träd nivå Forest inventory on individual tree level using stereo matching of aerial images taken from a drone

Läs mer

Älgbetesinventering 2019

Älgbetesinventering 2019 Älgbetesinventering 209 ÄFO: Södertälje Län: Stockholms län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer

Älgbetesinventering 2019

Älgbetesinventering 2019 Älgbetesinventering 209 ÄFO: Kronoberg 6 Län: Kronobergs län Kartan visar områdets avgränsning samt det stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk

Läs mer