Förbundsstyrelsens förslag till mål och verksamhetsinriktning för åren för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbundsstyrelsens förslag till mål och verksamhetsinriktning för åren 2013-2014 för Riksförbundet Sällsynta diagnoser"

Transkript

1 Årsmöte lördag 20 april 2013 (Bilaga nr 9) Förbundsstyrelsens förslag till mål och verksamhetsinriktning för åren för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Övergripande mål Att personer med sällsynta diagnoser ska ha full delaktighet i samhället. Årsm. -13 verksamhetsplan doc Prioritering under perioden Fortsättningsvis verka för inrättandet av nationella medicinska center för sällsynta diagnoser. Utgångspunkten är vårt synsätt att de center som bildas på regional nivå är ett första steg för att uppnå målet nationellt. Vi håller fast vid att center på nationell nivå, med hela landet som upptagningsområde, ska inrättas, när nationellt baserade center är mest ändamålsenligt. Återkommande informations- och påverkansinsatser till politiker och tjänstemän på riksplanet, med ansvar för våra frågor, med betoning på vidareutvecklingen av den nationella strategin för sällsynta diagnoser, från november I alla relevanta sammanhang ska vi påtala vikten av att utveckla strategiförslaget till en konkret handlingsplan. Därtill framhåller vi betydelsen av samverkan mellan regionala center, och stimulerar till samordning av centerverksamheten på nationell nivå. Fortsatt fokus på den regionala nivån, med motsvarande informations- och påverkansinsatser till beslutsfattare och professionella även i regioner/landsting, främst genom förbundets regionala Arvsfondsprojekt som pågår Medverka i arbetet som sedan 2012 bedrivs av Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD). Genomföra en intern satsning på medlemmarna under 2013, med arbetsnamn Medlemsåret För att uppnå det övergripande målet om full delaktighet kommer vi att verka för att: 1. Vården av personer som har sällsynta diagnoser förbättras och säkerställa att diagnosbärarna får tillgång till bästa möjliga behandling, samt att regionala och, på längre sikt, nationella medicinska center inrättas. Alla som har en sällsynt diagnos ska ha tillhörighet till ett sådant center, varför de regionalt baserade centren ska ta ett nationellt ansvar. 2. Samhället ska beakta sällsynthetens särskilda problematik vid samhällsbyggandet. Vi ska med hjälp av vårt regionala Arvsfondsprojekt, samt genom att påverka arbetet som utförs av Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD) bidra till att sällsynthetens problematik uppmärksammas. 3. Den interna satsningen på medlemmarna, Medlemsåret 2013, bidrar till att diagnosbärarnas och närståendes egenmakt ( empowerment ) ökas och brukarmedverkan möjliggörs. R D 1 (12)

2 Långsiktiga mål Långsiktigt mål 1 Verka för att vården för personer som har sällsynta diagnoser förbättras, säkerställa att diagnosbärarna får tillgång till bästa möjliga behandling, samt att regionala och på längre sikt nationella medicinska center inrättas. Alla som har en sällsynt diagnos ska få tillgång ett sådant center. Utveckling sker för att skapa regionalt baserade syndromcenter för sällsynta diagnoser. Förbundet är positivt inställt till etablerandet av dessa center. Men vi förutsätter att följande kriterier tillämpas för att en regional verksamhet ska få kallas regionalt medicinskt (syndrom)center för sällsynta diagnoser. Verksamheten ska: Utgå från kvalitetskriterierna som är fastställda av EUCERD, The European Union Committee of Experts on Rare Diseases, den vetenskapliga kommittén för sällsynta sjukdomar vid Europakommissionen. Bedrivas genom teamsamverkan. Alla professioner som behövs utifrån centrets verksamhetsområden ska ingå i teamet. Teamarbetet ska koordineras. Inneha specialistkompetens, med mål för vårdutvecklingen angivna. Långsiktigt arbeta för att säkerställa kompetens och hållbarhet över tiden, genom kompetensutveckling och personalrekrytering. Utveckla och förankra en plan för kommunikationen kring patientvård. Planen är avsedd för vårdgivare på patientens hemort och andra center som kan vara berörda. Bidra till samverkan, genom att ingå i nätverk med andra motsvarande center, både nationellt och internationellt. Men även om vi är positiva till regionala centerbildningar står vi fortsättningsvis för våra åsikter om betydelsen av centraliserad vård på nationell nivå. Det förblir den ultimata lösningen för personer som har en sällsynt diagnos. Därför bör utvecklingen av regionaliserad vård på längre sikt leda till nationella center för de diagnoser, eller kluster av diagnoser, där patientunderlaget är för litet för att det ska vara möjligt att bygga upp optimal vård regionalt. Följaktligen är vårt långsiktiga mål fortsättningsvis att nationella medicinska center ska ha ansvar för vården. Vi vill: att nationella medicinska center för sällsynta diagnosgrupper etableras att centren etableras vid universitetssjukhus där specialistkompetens redan finns att nya/yngre läkare specialiserar sig på sällsynta diagnoser att befintliga, väl fungerande enheter för sällsynta diagnoser bevaras och stärks. Vår utgångspunkt är att varje nationellt medicinskt center ansvarar för flera sällsynta diagnoser. Vi följer uppbyggnaden av regionala center, och påtalar hur vi anser att verksamheten ska utformas, enligt kriterierna vi fastställt, se högst upp på denna sida. 2 (12)

3 Vi driver den grundläggande frågan om att brukarna ska ha avgörande inflytande över hur centren organiseras. Påtala behovet av kvalitetsregister. Delmål 1.1: Behovet av nationella medicinska center Vi fortsätter att driva frågan om inrättandet av nationella medicinska center, med hänvisning till vad som i föregående avsnitt anges om vår syn på regionala centerbildningar. Sprida kännedom om resultatet av föreläsningsturnén Sällsynt Sverige, samt följa upp kontakterna som etablerats under turnén. Sprida kännedom om vårdplattformen för sällsynta diagnoser, vilken vi sammanställt i samarbete med några andra förbund som också organiserar sällsynta diagnosgrupper. Verka för nationella medicinska center genom vår insats i den nationella funktionen inom området sällsynta sjukdomar. Samarbete med tankesmedjan Leading Health Care Hänvisa till EU:s rådsrekommendation om sällsynta diagnoser från juni 2009 när vi verkar för att den nationella strategin utvecklas till en handlingsplan. Sprida kännedom om resultatet av förbundets medlemsundersökningar. Hänvisa till förbundets hemsida, där exempelvis undersökningarna kan hämtas. Genom kontakter med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) påverka landstingen så alla som har sällsynta diagnoser får vård på lika villkor. Informera media om våra aktiviteter genom pressmeddelanden. Delmål 1.2: Tillgång till befintlig vård och behandling Ett av de största hindren i vården för personer som har sällsynta diagnoser är landstingsgränserna, samt enskilda läkares svårigheter och/eller bristande vilja att remittera till rätt specialistvårdsinstans, i den mån sådan finns. Vi anser emellertid att det är en självklar rättighet att inom landet söka vård där den bästa specialistkompetensen finns, samt att detta fullt ut ska bekostas av vårdgivaren i hemlandstinget. Vi anser: att centraliserad vård för små brukargrupper, vid regionala/nationella medicinska center, är det bästa sättet att göra vården mer jämlik och säker. Därför är det nödvändigt att utveckla ett nytt system, där de sällsynta vårdtagarna har rätt att få vård där den finns oavsett landstingsgränser eller befintlig vård lokalt. Förslagsvis kunde detta system kallas LandstingsÖverskridande vård (LÖV). att denna samordnade vård över landstingsgränserna förutsätter samverkan mellan landstingen/regionerna. Finansieringen bör ske genom en nationell pott dit landstingen betalar ett schablonbelopp, utifrån antal invånare att initiativet för remissen till denna typ av vård ska kunna tas både av behandlande vårdgivare och vårdtagaren (egenremiss). Även mottagande vårdgivare ska kunna ta initiativ till en egenremiss, för att kringgå problematiken med läkare som inte kan/vill remittera. 3 (12)

4 att verka för att fritt vårdval blir en realitet även för dem som har sällsynta diagnoser. att hänvisa till Patientmaktsutredningen från hösten 2012, när vi argumenterar för behovet av landstingsöverskridande specialistvårdsremisser. Personer som har sällsynta diagnoser har rätt till en vård på lika villkor och, då behovet är stort, även rätt till företräde i vården enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL). De har rätt till samma kvalitet på behandling och, enligt särläkemedelsförordningen, läkemedel av samma kvalitet och ändamålsenlighet som andra patienter. Dessa diagnosbärare får inte diskrimineras på grund av att kostnaderna för behandlingen kan vara dyrare än andras. Vi eftersträvar därför: att finansieringen av särläkemedel prioriteras, så att den underlättar tidig introduktion av och tillgång till behandling med särläkemedel för patienter med sällsynta, allvarliga sjukdomstillstånd, att kostsamma särläkemedel finansieras med statliga medel och inte förväntas betalas av enskilda sjukhuskliniker. Därigenom undviks det i dag mycket olyckliga förhållandet att tillgången till behandling avgörs av välviljan och ekonomin hos enskilda kliniker, att säkerställa tillgång till expertis för effektivast möjliga behandling med särläkemedel genom att inrätta nationella medicinska center för sällsynta diagnosgrupper (se delmål 1.1), Vi ska påverka Genom att följa upp Apoteksmarknadsutredningens förslag angående finansieringen av särläkemedel. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att vården ska bli jämlik och rättvis i landet, samt att finansieringen av särläkemedel prioriteras så att diagnosbärare enklare får tillgång till behandling. Regelverket som styr Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets (TLV) bedömningar, så reglerna beaktar att behandlingar av sällsynta diagnoser ofta är kostsamma. TLV:s definition av kostnadseffektivitet måste omprövas, för att säkerställa att personer som har sällsynta diagnoser inte diskrimineras. Berörda politiker och skapa debatt om tillgången till vård. Genom att förespråka att kvalitetsregister inrättas, för att kontinuerligt utvärdera behandlingsinsatserna. Därtill ska vi: Vara företrädda i referensgruppen för Apoteksmarknadsutredningen. Utveckla en förbundspolicy för särläkemedel. Delmål 1.3: Ökad kunskap om vård i andra länder Vi vill öka medlemmarnas kunskap om möjligheten att få vård utanför Sverige. Vi anser: att eftersom vi, som EU-medborgare, har rätt att söka behandling i ett annat EU-land ska vård utomlands ske på hemlandets bekostnad, när bästa specialistkompetens finns utanför Sverige. 4 (12)

5 Metod: Hänvisa till Försäkringskassans hemsida, med information om möjligheter att få vård utomlands. Delmål 1.4: Inflytande i internationellt samarbete Vi eftersträvar: att ha inflytande i nordiskt/internationellt samarbete om sällsynta diagnosgrupper och bidra till att nätverk skapas mellan Sverige och andra länder. Riksförbundet Sällsynta diagnoser är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen EURORDIS, European Organisation for Rare Diseases. Där ska vi vara företrädda vid årsmöten samt, i möjligaste mån, även andra EURORDIS-möten där frågor som är aktuella för våra medlemsgrupper tas upp. Medverka i EURORDIS strävan att dels bidra till etablerandet av regionala och nationella medicinska center, dels bygga upp europeiska nätverk mellan dessa center. Upprätthålla samarbetet med vår danska systerorganisation, Sjældne Diagnoser, eftersom vi har mest gemensamt med denna organisation. Delmål 1.5: Forskning om sällsynta diagnoser Vi vill uppmärksamma behovet av forskning om sällsynta diagnosgrupper. Vi anser: att forskning om sällsynta diagnosgrupper är en grundpelare för att rådgivning ska kunna ges om prognos, skolgång, rehabilitering, hjälpmedel m.m. att centralisering av vården till universitetssjukhus underlättar forskningen, eftersom det då blir lättare att nå personer som har en viss diagnos, att studier ur ett socialt perspektiv saknas när det gäller sällsynta diagnoser. Nära samarbete med några forskare inom området funktionshinder samt forskningskompetens i förbundsstyrelsen. Tillsammans med Stockholms universitet har vi planerat kursen Diagnoser och identitet, som tar upp komplexa frågor kring detta tema. Kursen genomfördes för fjärde gången hösten Vi ska verka för att kursen behålls. Söka och etablera kontakter med enskilda forskare och forskarmiljöer, för att påtala att sällsynta diagnoser är ett obeforskat område ur ett socialt perspektiv. Stimulera högskolestuderande att skriva magisteruppsatser om sällsynta diagnoser. 5 (12)

6 Långsiktigt mål 2 Samhället ska beakta sällsynthetens särskilda problematik vid samhällsbyggandet. Vi ska med hjälp av vårt regionala Arvsfondsprojekt, samt genom att påverka arbetet som utförs av Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD), bidra till att sällsynthetens problematik uppmärksammas. Delmål 2.1: Ökad kunskap hos politiker/beslutsfattare, tjänstemän samt vårdgivare och andra professionella Vi vill förbättra kunskapen om sällsynta diagnoser hos: - riks-, läns/regionala- och lokala politiker/beslutsfattare - vårdgivare, myndigheter och andra relevanta samhällsfunktioner som kommer i kontakt med personer som har sällsynta diagnoser Vi eftersträvar: att alla som i sin profession ger insatser till personer med sällsynta diagnoser ska vara medvetna om sällsynthetens särskilda problematik att de professionella ska veta var de kan få mera information om denna problematik, samt om de enskilda diagnoserna. Bedriva lobbyverksamhet: Uppvakta ansvariga ministrar, statssekreterare och tjänstemän. Fortlöpande ha kontakter med politiker/beslutsfattare, vårdgivare, berörda myndigheter samt övriga aktörer i syfte att utveckla den nationella strategin för sällsynta diagnoser till en handlingsplan. Vi ska hänvisa till våra argument för samordnad och centraliserad vård. Formulera skrivelser till dessa målgrupper. Medverka på konferenser, möten etc. för målgrupperna. Bjuda in till seminarier etc. Att verka på regional nivå med hjälp av förbundets regionala Arvsfondsprojekt, vilket möjliggör större satsningar på etablering av regional verksamhet samt genom uppföljning av de kontakter/nätverk som tillkommit under den avslutade föreläsningsturnén Sällsynt Sverige. Eftersträva publicitet i tidskrifter som vänder sig till målgrupperna, exempelvis Dagens Medicin, Dagens Samhälle, Läkartidningen och Arbetsterapeuten genom att erbjuda artiklar, debattinlägg, pressmeddelanden eller förslag till ämnen att ta upp. Publicera rapporter, informationsblad etc. Medverka under politikerveckan i Almedalen, sommaren Upprätta kontakter med Läkarförbundet och övriga intresseorganisationer för läkare och annan sjukvårdpersonal. Delmål 2.2: Medverka i den nationella funktionen inom området sällsynta sjukdomar Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD) inledde sin verksamhet under Vi ska medverka i funktionens arbete, genom att påverka så att brukarperspektivet beaktas. 6 (12)

7 Ingå i den nationella funktionens referensgrupp, följa utvecklingen av funktionens arbete och medverka i så stor utsträckning som möjligt. Delmål 2.3: Ökad kunskap hos allmänheten Vi vill öka kunskapen om sällsynta diagnoser hos allmänheten. Förbundet ska regelbundet nämnas i rikstäckande media. Det kan uppnås genom att vi skriver pressmeddelanden, debattartiklar och medverkar i intervjuer om sällsynthetens problematik. Delmål 2.4: Projektet Regionala strukturer för brukarmedverkan Projektet, som startade 2012 och finansieras av Arvsfonden, syftar till att stärka förbundets närvaro regionalt och därmed bli en påtagligare resurs för den enskilde diagnosbäraren. att etablera regionala nätverk/samverkansgrupper, bestående av medlemmar från Sällsynta diagnosers medlemsgrupper i samtliga sjukvårdsregioner att arrangera utbildningar för medlemmar. Utbildningarna ska syfta till att stärka deltagarna i sin roll som företrädare för en patientgrupp i kontakten med beslutsfattare inom vården och politiken att ta fram en målgruppsförankrad processanalys för tre sällsynta diagnosgrupper att bevaka utvecklingen av regionala center för sällsynta diagnoser vid universitetssjukhusen Delmål 2.5: Bättre ekonomiskt stöd till föreningarna Vi verkar för bättre ekonomiskt stöd till föreningarna för sällsynta diagnosgrupper. Eftersom föreningarna inom förbundet är rikstäckande kan de inte erhålla bidrag från landsting/kommun, som endast ger ekonomiskt stöd till regionala/lokala föreningar. Informera politiker och andra beslutsfattare om att samhällets ekonomiska stöd till föreningslivet inte fungerar för de rikstäckande föreningarna för sällsynta diagnosgrupper. Tydligt motivera varför en basfinansering ska ges till rikstäckande diagnosföreningar, främst genom att hänvisa till samhällsansvaret som föreningarna tar, genom att sprida information om diagnosen; både till diagnosbärare/närstående samt vården. Hitta en finansieringsform anpassad till förbundet och därvid lyfta fram riksförbundets behov av utökad finansiering, samtidigt som vi påpekar att vi vill stödja våra medlemsföreningar. Delmål 2.6 Alternativ finansiering av förbundets verksamhet Alternativa finansieringskällor, utöver det statliga organisationsstödet, är: medlemsavgifter, projektmedel, sponsring och gåvor/donationer. Sponsringsmedel ges som regel endast till specifika ändamål som Sällsynta dagen. Varken projektmedel eller sponsring beviljas till ordinarie verksamhet. Frågan är om det finns givare som skulle vara intresserade av att mera generellt stödja förbundets verksamhet ekonomiskt. 7 (12)

8 Utvärdera sponsringsinsatserna som förbundet hittills erhållit. Undersöka förutsättningarna för alternativa finansierings- och bidragsformer. Utvärdera förbundets 90-konto. Undersöka om det finns donatorer/mecenater som kan tänkas stödja förbundet. Delmål 2.7 Anslutning till det centrala medlemssystemet (registret) Förbundets centrala medlemssystem (register) togs i bruk 2007, men en tredjedel av medlemsföreningarna står fortfarande (mars 2013) utanför registret. Målet är att samtliga föreningar gått med senast årsskiftet , så att registret kan användas fullt ut. Verka för att alla medlemsföreningar ansluter sig till medlemssystemet, och att e-postadresser till alla medlemmar läggs in. Påminna föreningarna som står utanför om registrets fördelar, jämfört med att ha föreningens medlemsregister på en medlems hemmadator, samt påtala nackdelarna med att ca 30 procent av föreningarna inte är med, vilket begränsar systemets användbarhet. Anslutning till medlemsregistret är obligatoriskt för nytillkomna medlemsföreningar. Använda medlemssystemet oftare, genom att skicka ut mini-enkäter med 2-3 frågor i aktuella ärenden. Genomföra en rekryteringskampanj, för att få in flera föreningar i förbundet. Delmål 2.8: Socialförsäkringen Kunskapen hos försäkringskassans personal om konsekvenserna av diagnoserna har avgörande betydelse för den enskildes möjligheter att tillgodose sina rättigheter. Vi kräver: att försäkringskassans bedömningar av sällsynta sjukdomar är likvärdiga över hela landet. Metod: Påverka Försäkringskassan via vår medverkan i Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser Delmål 2.9: Skola Vi avser att bedriva intressepolitiskt arbete inom samhällsområdet skola. Vi vill: att tillgängligheten till skolan ska vara på lika villkor. Barn och ungdomar som har någon sällsynt diagnos måste, så långt möjligt, få samma förutsättningar som andra att tillgodogöra sig utbildning. Detta kan innebära att de behöver olika stödåtgärder i såväl förskola, skola som i högre utbildning. Ha kontakter med den Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Medverka vid internutbildningar på SPSM. Delmål 2.10 Arbetsmarknad Vi avser att, när vårt nuvarande regionala projekt avslutats, vara verksamma inom arbetsmarknadsområdet. Metod att under verksamhetsperioden förbereda en projektansökan med fokus på arbetsmarknadsinsatser. 8 (12)

9 Långsiktigt mål 3 Verka för att diagnosbärarnas och närståendes egenmakt ( empowerment ) ökas, genom satsningen Medlemsåret Under 2013 genomför vi en satsning på internt arbete: Medlemsåret att aktivt verka för basfinansiering till diagnosföreningarna inom förbundet att genomföra en utbildningssatsning inom förbundets regionala Arvsfondsprojekt, se sidan 7, om att vara företrädare för sällsynta diagnoser, ( företrädarskap ), med syfte att möjliggöra en väl fungerande brukarmedverkan att skapa ett introduktionspaket för att starta ny diagnosförening att uppdatera informationen på vår hemsida på sådant vis att det enkelt går att fortlöpande följa förbundets arbete att informera om vilka diagnoser som de regionala centren ansvarar för att engagera föreningarnas medlemmar i vårt regionala projekt att ledamöterna i förbundsstyrelsen, i mån av möjlighet och efterfrågan, medverkar vid medlemsföreningarnas möten att ta kontakter med ordförandena i medlemsföreningarna, i första hand nytillkomna föreningar. Information Sociala medier Under perioden ska sociala medier på Internet (Facebook, Twitter, bloggar etc.) fortsättningsvis ingå i förbundets marknadsföring. Nyhetsbrev Målsättningen är att förbundets nyhetsbrev, Sällsynta nyheter, via e-post ska sändas till medlemmar och andra intressenter 4-6 gånger om året. Nyhetsbrevet läggs även ut på hemsidan. Mottagarkretsen utökas efter hand. Deltagare vid våra möten och andra aktiviteter ska få nyhetsbrevet, inledningsvis med en förklaring till varför vi skickar brevet samt möjlighet att enkelt avbeställa ( unsubscribe ). Lista över artiklar etc. Det ska finnas en lista över artiklar och inslag i media som rör vår verksamhet. Elisabeth Wallenius, förbundsordförande 9 (12)

10 Sammanfattning av verksamhetsplanen Det första långsiktiga målet är att: Verka för att vården för personer som har sällsynta diagnoser förbättras, säkerställa att diagnosbärarna får tillgång till bästa möjliga behandling, samt att regionala och på längre sikt nationella medicinska center inrättas. Alla som har en sällsynt diagnos ska få tillgång ett sådant center. För att nå målet kommer vi att: Följa uppbyggnaden av regionala center, och påtala hur vi anser att verksamheten ska utformas, enligt kriterier vi fastställt. Driva den grundläggande frågan om att brukarna ska ha ett avgörande inflytande över hur centren organiseras. Påtala behovet av kvalitetsregister, för att kontinuerligt utvärdera behandlingsinsatserna. Sprida kännedom om resultatet av föreläsningsturnén Sällsynt Sverige, samt följa upp kontakterna som etablerats under turnén. Sprida kännedom om vårdplattformen för sällsynta diagnoser, vilken vi sammanställt i samarbete med andra förbund som organiserar sällsynta diagnosgrupper. Verka för nationella medicinska center genom vår insats i Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD). Samarbeta med tankesmedjan Leading Health Care. Hänvisa till EU:s rådsrekommendation om sällsynta diagnoser från juni 2009 när vi verkar för att den nationella strategin utvecklas till en handlingsplan. Sprida kännedom om resultatet av förbundets medlemsundersökningar. Genom kontakter med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) påverka landstingen så alla som har sällsynta diagnoser får vård på lika villkor. Informera media om våra aktiviteter genom pressmeddelanden. Verka för att fritt vårdval blir en realitet även för dem som har sällsynta diagnoser. Hänvisa till Patientmaktsutredningen från hösten 2012, när vi argumenterar för behovet av landstingsöverskridande specialistvårdsremisser. Följa upp Apoteksmarknadsutredningens förslag angående finansieringen av särläkemedel. Påtala för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att finansieringen av särläkemedel ska prioriteras, så att diagnosbärare enklare får tillgång till behandling. Påverka regelverket som styr Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets (TLV) bedömningar, så att reglerna beaktar att behandlingar av sällsynta diagnoser ofta är kostsamma. Kontakta ansvariga politiker och skapa debatt om tillgången till vård. Vara företrädda i referensgruppen för Apoteksmarknadsutredningen. 10 (12)

11 Utveckla en förbundspolicy för särläkemedel. Hänvisa till Försäkringskassans hemsida, med information om möjligheter att få vård utomlands. Medverka i EURORDIS strävan att bidra till etablerandet av regionala och nationella medicinska center, och bygga upp europeiska nätverk mellan dessa center. Upprätthålla samarbetet med vår danska systerorganisation, Sjældne Diagnoser. Verka för att högskolekursen Diagnoser och identitet behålls. Etablera kontakter med enskilda forskare och forskarmiljöer, för att påtala att sällsynta diagnoser är ett obeforskat område ur ett socialt perspektiv. Stimulera högskolestuderande att skriva magisteruppsatser om sällsynta diagnoser. Det andra långsiktiga målet är att: Samhället ska beakta sällsynthetens särskilda problematik vid samhällsbyggandet. Vi ska med hjälp av vårt regionala Arvsfondsprojekt, samt genom att påverka arbetet som utförs av Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser (NFSD), bidra till att sällsynthetens problematik uppmärksammas. För att nå målet kommer vi att: Bedriva lobbyverksamhet: Uppvakta ansvariga ministrar, statssekreterare och tjänstemän. Fortlöpande ha kontakter med politiker/beslutsfattare, vårdgivare, berörda myndigheter samt övriga aktörer i syfte att utveckla den nationella strategin för sällsynta diagnoser till en handlingsplan. Vi ska hänvisa till våra argument för samordnad och centraliserad vård. Formulera skrivelser till dessa målgrupper. Medverka på konferenser, möten etc. för målgrupperna. Bjuda in till seminarier etc. Att verka på regional nivå med hjälp av förbundets regionala Arvsfondsprojekt, vilket möjliggör större satsningar på etablering av regional verksamhet samt genom uppföljning av de kontakter/nätverk som tillkommit under den avslutade föreläsningsturnén Sällsynt Sverige. Eftersträva publicitet i tidskrifter som vänder sig till målgrupperna, exempelvis Dagens Medicin, Dagens Samhälle, Läkartidningen och Arbetsterapeuten genom att erbjuda artiklar, debattinlägg, pressmeddelanden eller förslag till ämnen att ta upp. Publicera rapporter, informationsblad etc. Medverka under politikerveckan i Almedalen, sommaren Upprätta kontakter med Läkarförbundet och övriga intresseorganisationer för läkare och annan sjukvårdpersonal. Ingå i den nationella funktionens (NFSD) referensgrupp, följa utvecklingen av NFSD:s arbete och medverka i så stor utsträckning som möjligt. 11 (12)

12 Eftersträva att förbundet regelbundet ska nämnas i rikstäckande media. Det kan uppnås genom att vi skriver pressmeddelanden, debattartiklar och medverkar i intervjuer om sällsynthetens problematik. Etablera regionala nätverk/samverkansgrupper inom vårt regionala Arvsfondsprojekt, bland annat för att bevaka utvecklingen av regionala center för sällsynta diagnoser vid universitetssjukhusen. Informera politiker och andra beslutsfattare om att samhällets ekonomiska stöd till föreningslivet inte fungerar för de rikstäckande föreningarna för sällsynta diagnosgrupper. Tydligt motivera varför en basfinansering ska ges till rikstäckande diagnosföreningar, främst genom att hänvisa till samhällsansvaret som föreningarna tar. Hitta en finansieringsform anpassad till förbundet Utvärdera sponsringsinsatserna som förbundet erhållit. Undersöka förutsättningarna för alternativa finansierings- och bidragsformer. Utvärdera förbundets 90-konto. Undersöka om det finns donatorer/mecenater som kan tänkas stödja förbundet. Verka för att alla medlemsföreningar ansluter sig till förbundets medlemssystem, och att e- postadresser till samtliga medlemmar läggs in. Genomföra en rekryteringskampanj, för att få in flera föreningar i förbundet. Förbereda en projektansökan med fokus på arbetsmarknadsinsatser. Det tredje långsiktiga målet är att: Verka för att diagnosbärarnas och närståendes egenmakt ökas, genom satsningen Medlemsåret För att nå målet kommer vi att: Aktivt verka för basfinansiering till diagnosföreningarna inom förbundet. Genomföra en utbildningssatsning inom förbundets regionala Arvsfondsprojekt, och även i övrigt engagera medlemmarna i projektet. Skapa ett introduktionspaket för att starta ny diagnosförening. Informera om vilka diagnoser som de regionala centren ansvarar för. Ordna så att ledamöterna i förbundsstyrelsen, i mån av möjlighet, medverkar vid medlemsföreningarnas möten. Ta kontakter med ordförandena i medlemsföreningarna, dock i första hand nytillkomna föreningar. 12 (12)

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning

Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning 2012-03-19 Förbundsårsmöte lördag 21 april 2012 Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området sällsynta diagnoser, sammanfattning av projektbeskrivning Den 22 februari 2012 beviljade Arvsfonden

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2

REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 REMISSVAR BETÄNKANDET FRÅN SOCIALBIDRAG TILL ARBETE SOU 2007:2 FRÅN SKOOPI SOCIALA ARBETSKOOPERATIVENS INTRESSEORGANISATION Presentation av SKOOPI I SKOOPI organiseras de sociala arbetskooperativen i Sverige.

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

SällSynta.

SällSynta. www.sallsyntadiagnoser.se Ett förbund SoM förenar DE SällSynta Vad är en sällsynt diagnos? Med en sällsynt diagnos avses, enligt de svenska kriterierna, ett tillstånd som leder till funktionsnedsättning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnosers skuggstrategi

Riksförbundet Sällsynta diagnosers skuggstrategi 2012-11-19 Riksförbundet Sällsynta diagnosers skuggstrategi Detta är Sällsynta diagnosers skuggversion av Socialstyrelsens förslag till nationell strategi för sällsynta sjukdomar i rapporten Sällsynta

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s. r egistr ator@reger ingskansliet. se s.fs@r egeringskansliet. se

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s. r egistr ator@reger ingskansliet. se s.fs@r egeringskansliet. se HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 15 juni 2015 Dnr.nr S2014/9003/FS Vår referens Sofia Karlsson s. r egistr ator@reger ingskansliet. se s.fs@r egeringskansliet. se Remissvar: Läkemedel för djur, maskinell

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Nationell finansiering av biobanken för navelsträngsblod och Tobias Registret m.m. Dnr 09/2898

Nationell finansiering av biobanken för navelsträngsblod och Tobias Registret m.m. Dnr 09/2898 STYRELSENS Vårt dnr BESLUT NR 10 2009-09-18 Avdelningen för vård och omsorg Bengt Lundberg Landstingsstyrelserna, regionstyrelserna i Skåne och Västra Götaland samt kommunstyrelsen i Gotlands kommun Nationell

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland. Antagen 2009-10-24. Sidan 1 av 7

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland. Antagen 2009-10-24. Sidan 1 av 7 Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2010 Antagen 2009-10-24 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Hörselskadades distrikt i Västra Götaland kommer under år

Läs mer

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Enligt lagstiftningen måste ett läkemedel som ska ges till en patient i Sverige vara godkänt för försäljning i vårt land.

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 2 SYFTE 3 BAKGRUND 3 PROJEKT FÖR ÅR 2010 4 1. FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR EN PATIENTFOKUSERAD OCH SAMMANHÅLLEN CANCERVÅRD 4 2. INFORMATIONSTJÄNST

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 INLEDNING Prostatacancerförbundet (PCF) är en riksorganisation med regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer, driver påverkansarbete

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15 1 VERKSAMHETSPLAN ÅR 201415 Centrum mot rasism Stockholm 20140315 2 Inledning CMR:s huvudsakliga kärnverksamhet är att följa och påverka utvecklingen i Sverige vad gäller diskriminering och rasism. Följande

Läs mer

Ovanliga diagnoser. Organisationen av resurser för personer med ovanliga diagnoser

Ovanliga diagnoser. Organisationen av resurser för personer med ovanliga diagnoser Ovanliga diagnoser Organisationen av resurser för personer med ovanliga diagnoser Dokumenttypsruta. Text för resp. dokumenttyp finns på intranätet (under Om Socialstyrelsen/Interna föreskrifter och där

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Brukardialogberedningar

Brukardialogberedningar Brukardialogberedningar Brukardialoger - möten mellan politiker och brukare Varje år gör Landstinget i Östergötland fördjupade behovsanalyser inom områden som hälso- och sjukvårdsnämnden väljer ut. Behovsanalyserna

Läs mer

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017 Strategi 2020 och Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta och vara fysiskt aktiva SAMMANFATTNING Detta dokument

Läs mer

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Antagen av styrelsen den 2010-03-04 Behandlad på årsmötet den 2010-03-18 Senast reviderad den... 1. Inledning 1.1 Förbundets uppdrag Leverera nytta

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland

Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland 2013-05-04 1(10) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Regionalt utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning gällande kommunerna i Västmanland I den nationella

Läs mer

Förstudie av sociala företag

Förstudie av sociala företag Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-03-10 Handläggare Elisabeth Richter Hagert Telefon: 08-508 14 000 Solveig Blid Telefon: 08-508

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:62 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motioner 2002:25 av Margareta Cederfelt (m) om stockholmarnas rätt till vård inom EU samt 2003:19 av Christer G Wennerholm m fl (m) om europeisk

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET 15-10-29 DN R LIU-2015-01324 YTIRANDE 1(6) Remissutlåtande från Medicinska fakulteten, Linköpings universitet avseende rapporten En Värdefull Vård - en hälsooch sjukvård

Läs mer

En kunnig patient? En rapport om patientutbildningscentren. HSO Skåne rapport 2008:4

En kunnig patient? En rapport om patientutbildningscentren. HSO Skåne rapport 2008:4 En kunnig patient? En rapport om patientutbildningscentren HSO Skåne rapport 2008:4 En utbildad patient HSO Skåne rapport 2008:4 Denna rapport bygger på 8 frågor till de tre patientutbildningscentrer,

Läs mer

Internationell policy. Internationell policy

Internationell policy. Internationell policy Internationell policy Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Internationella samarbeten 3 Europeiska Unionen 3 Syfte 4 Organisation och ansvar 4 Internationell samordnare 4 Falköpings Internationella

Läs mer

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet

Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé PATIENT- OCH NÄRSTÅENDEUTBILDNING MED HÖG DELAKTIGHET 1 Patient- och närståendeutbildning med hög delaktighet För

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Hudkliniken/STI Dalarna 2011-10-07

Hudkliniken/STI Dalarna 2011-10-07 Uppdrag gällande framtidsplan Verksamhetsområdet dermatologi och venereologi, omfattar hud- och STImottagning samt två hudvårdplatser på avd 12 reumatologkliniken. De olika enheterna inom verksamhetsområdet

Läs mer

Lär dig mer. om Reumatikerförbundet. 80 olika diagnoser med mycket gemensamt

Lär dig mer. om Reumatikerförbundet. 80 olika diagnoser med mycket gemensamt Lär dig mer om Reumatikerförbundet 80 olika diagnoser med mycket gemensamt Reumatikerförbundet en kunskapsorganisation Mer än en miljon personer i Sverige har en reumatisk sjukdom. Dessutom påverkar sjukdomen

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Särläkemedel. Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar

Särläkemedel. Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar Särläkemedel Viktiga läkemedel för sällsynta sjukdomar 1 Förord LIF är branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige. LIF har drygt 75 medlemsföretag vilka står som tillverkare

Läs mer

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem.

Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Verksamhetsplanen är dokumentet som pekar ut hur partiet kommer att arbeta under 2016, vilka mål vi sätter upp åt oss själva och hur vi ska uppnå dem. Vi har arbetat för en visionär verksamhetsplan som

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2014

Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Organisationens namn: Spädbarnsfonden Organisationsnummer: 802012-1193 Juridisk form: Ideell förening Vad vill Spädbarnsfonden som organisation uppnå? Varje år i Sverige

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

FoU-miljöers roll för en evidensbaserad socialtjänst

FoU-miljöers roll för en evidensbaserad socialtjänst FoU-miljöers roll för en evidensbaserad socialtjänst Antogs vid FoU Välfärds årsmöte 2013-08-28 1 FoU-miljöers roll för en evidensbaserad socialtjänst Bakgrund Inför regeringens och SKL:s arbete med att

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer

57 Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom Dnr ON 2013/0041

57 Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom Dnr ON 2013/0041 KALMAR KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdag 2013-05-31 57 Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom Dnr ON 2013/0041 Handling Skrivelse den 7 maj 2013 från Landstinget

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter Myndigheterna har ett stort ansvar för att människor med funktionsnedsättning ska få full

Läs mer

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar Många av konventionens rättigheter ligger inom kommunernas, landstingens och regionernas

Läs mer

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete 1(3) 2013-11-25 LiÖ 2012-3713 Landstingsstyrelsen Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete Arbetssätt

Läs mer

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Bilaga till skrivelse 2015-09-30 Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH

Läs mer

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID

RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID RAPPORT TILL NFS STYRELSE FRÅN ARBETSGRUPPEN OM NFS FRAMTID När man jämför Norden med resten av Europa är det tydligt att de nordiska samhällena bygger på en gemensam värdegrund. De nordiska länderna har

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling

Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2015:126-141 Näringslivskontoret 2015-02-27 1/2 KS 14:1 Handläggare Gunilla Malm Tel. 0722-269 125 Kommunstyrelsen Medfinansiering till YHM 2015, kompetensutveckling Förslag till

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Ett komplement till Verksamhetsplan 2015 2018 som fastställdes på Höstmötet 2014-10-28 2 (7) Verksamhetsinriktning 2016 2.1 Samordna Partidistriktet

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

SKL:s arbete med skolan

SKL:s arbete med skolan Från 80 till 100 SKL:s arbete med skolan SKL leder flera projekt för lokalt utvecklingsarbete inom skolan. De grönmarkerade kommunerna (nära hälften av Sveriges kommuner) deltar i ett eller flera av följande

Läs mer

Mår du psykiskt dåligt?

Mår du psykiskt dåligt? Mår du psykiskt dåligt? RSMH vägen tillbaka När man mår psykiskt dåligt är det mest läkande ofta vanlig medmänsklig kontakt. Psykisk ohälsa - vanligare än man tror. Det finns undersökningar som visar att

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Innehåll Verksamhetsidé... 2 Målbild... 2 Fokusområden... 2 Trafik... 2 Hållbar konsumtion... 3 Grönområden... 3 Energi... 4 Giftfri miljö... 4 Andra

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

Vad har EU med vård och omsorg att göra?

Vad har EU med vård och omsorg att göra? Vad har EU med vård och omsorg att göra? Varje EU-land bestämmer hur den egna vården, omsorgen och socialtjänsten ska utformas, organiseras och finansieras. Men inom hälso- och sjukvården och på folkhälsoområdet

Läs mer

Datum 2012-10-23. Motion av Malena Ranch (MP) om undertecknande av den europeiska jämställdhetsdeklarationen

Datum 2012-10-23. Motion av Malena Ranch (MP) om undertecknande av den europeiska jämställdhetsdeklarationen KS 16 21 NOV 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-10-23 Diarienummer KSN-2012-0537 Kommunstyrelsen Motion av Malena Ranch (MP) om undertecknande av den europeiska jämställdhetsdeklarationen

Läs mer

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012

Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 S PLAN FÖR TILLSYNSVÄGLEDNING 2010-2012 DNR: 716-609-08 Naturvårdsverkets plan för tillsynsvägledning 2010-2012 Det övergripande målet för vår tillsynsvägledning är att den ska skapa förutsättningar för

Läs mer

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Sammanfattning Studier visar att en av fem vuxna är anhörig till någon med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, demens, missbruk eller annan långvarig

Läs mer

Stadens aktiviteter under det Europeiska handikappåret 2003 Rapport från Funktionshinderombudsmannen

Stadens aktiviteter under det Europeiska handikappåret 2003 Rapport från Funktionshinderombudsmannen Bilaga 13:5 till kommunstyrelsens protokoll den 16 juni 2994, 5 PM 2004 RVII (Dnr 326-1392/2004) Stadens aktiviteter under det Europeiska handikappåret 2003 Rapport från Funktionshinderombudsmannen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot ambulanssjukvård II 40 poäng (AKAM2)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot ambulanssjukvård II 40 poäng (AKAM2) Dnr 2923/03-390 KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Akutsjukvård med inriktning mot ambulanssjukvård II 40 poäng (AKAM2) Graduate Diploma in Emergency

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Verksamhetsplan och budget 2014 Samordningsförbund Välfärd i Nacka Org.nr 222000-2774 Innehåll Uppdrag... 3 Samordningsförbundet Välfärd i Nacka ska verka för att...

Läs mer

Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser. Veronica Wingstedt de Flon Verksamhetschef, jur kand

Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser. Veronica Wingstedt de Flon Verksamhetschef, jur kand Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser Veronica Wingstedt de Flon Verksamhetschef, jur kand veronica.wingstedtdeflon@nfsd.se NFSD, bakgrund, uppdrag och arbete Något om resultatet så här långt.. Bakgrund

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:55 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:10 av Anna Berger Kettner (s) om att utveckla kompetenscentra för barn med ADHD/DAMP Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet

Läs mer

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland

Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Kommunikationspolicy för Regionförbundet Sörmland Antagen av regionstyrelsen den 28 januari 2016 Box 325, 611 27 Nyköping Besöksadress: Storhusqvarn, Västra Kvarngatan 64 Telefon: 0155-778 90 E-post: info@region.sormland.se

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsplan Mälaröarnas ridklubb (MäRK) 2013 Innehåll Allmänt... 3 Verksamhetsidé... 4 Mål... 4 Verksamhet 2013... 6 Ridskolan... 6 Anläggning... 6 Utevolt... 6 Parkering... 6 Ridhus... 6 Klubbhus...

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Riktlinjer Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 2 2013-12-09 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 1 Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Summering...1 Huvudspåren...1 Internt arbete...2 Politiskt programarbete...3 Aktivism och medlemsvård!...3

Läs mer

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör

Socialt företagande. Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Socialt företagande Tillsammans kan vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Samordningsförbundet Västra Mälardalen står bakom satsningen på socialt företagande i KAK, Köping - Arboga - Kungsör.

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5. Budget 2013 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2012/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2012 11 22 Pkt 5 Budget 2013 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Verksamhetsplan för perioden 2015-2017

Verksamhetsplan för perioden 2015-2017 Verksamhetsplan för perioden 2015-2017 FoU Södertörns uppgift är att bidra till att utveckla socialt arbete genom forskning, utvärdering och utbildning. Det sker i nära samarbete med personal inom socialtjänstens

Läs mer

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013 14223 Sammanställning av borgs läns resultat i Öppna jämförelser 213 Vård och omsorg om äldre 213 Underlaget till sammanställningen är hämtat från Vård och omsorg om äldre jämförelser mellan kommuner och

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer