Klimatstrategi, energiplan och EE-stöd Uppföljning av handlingsplanen Status

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klimatstrategi, energiplan och EE-stöd Uppföljning av handlingsplanen Status 2013-12-09"

Transkript

1 Klimatstrategi, energiplan och EE-stöd Uppföljning av handlingsplanen Status Sida 1 (27)

2 VÄXTHUSGASUTSLÄPP Årligen lämnas information till förtroendevalda om utsläppen av växthusgaser och klimatarbetet i Kristianstad. Information lämnas ungefär en gång om året till kommunstyrelsens arbetsutskott. Löpande åtgärder Energi- och klimatrådgivning Kommunen bedriver en kontinuerlig energi- och klimatrådgivning (EKR) riktad till aktörer utanför kommunkoncernen. Rådgivningen syftar till att både minska energianvändningen och utsläppen av växthusgaser. Information sker via Kristianstadsbladet och Tidningen Kristianstad och genom uppdatering av Förutom sedvanlig telefonrådgivning till allmänhet, föreningar samt små och medelstora företag har bland annat följande genomförts under 2012: Samverkan med miljö- och hälsoskyddskontoret inom Projektet Energieffektivisiering för företag (PROEFF) Riktad rådgivning till kommunens föreningar i samverkan med Kultur och Fritid KlimatVardag för 10 privata hushåll i samverkan med Hållbar Utveckling Skåne Energieffektivisering i kommunkoncernen Kommunen deltar med statligt stöd i det nationella projektet Energieffektivisering (EEstödet). Syftet är likartat som energirådgivningen, dvs minska energianvändning och minskade växthusgasutsläpp fast med fokus på kommunkoncernen, dvs kommunens förvaltningar och majoritetsägda bolag. Många av åtgärderna som ska genomföras finns under respektive rubrik längre fram i detta dokument. En kontinuerlig verksamhet som syftar till att stärka sambandet mellan kommunens klimatarbete och undervisningen bedrivs bland annat genom att specifika aktiviteter anordnas (upptäckarklubben mm) Arbete pågår via Agenda 21 med bl a upptäckarklubben och har genomförts via Interregprojektet Öresund som cykelregion. Undervisningsmaterialet Klimatvisionen trycktes i december Mätningar av matsvinn i skolor genomfördes hösten Lärarhandledning till detta efterfrågas (förslagsvis som en komplettering av Klimatvisionen). Ett urval av den information som tas fram i Kristianstads kommun om klimatprojekt är tillgänglig för andra nationaliteter genom engelsk information på hemsidan. Information om klimatarbetet och framförallt biogas och fjärrvärme finns på engelska på hemsidan. Informationen ska ajourhållas en gång per år (ex vis 1 april) när ny statistik finns tillgänglig. På hemsidan finns biogasfilmen tillgänglig även på engelska, tyska och franska. Kristianstad deltar aktivt i nationella och internationella klimatnätverk och projekt Sida 2 (27)

3 för att fånga upp och sprida erfarenheter om minskad klimatpåverkan och förnybar energi samt klimatanpassning Kristianstad är sedan starten medlemmar i den svenska föreningen Klimatkommunerna med kansli i Lund. Internationellt har kommunen skrivit under Borgmästaravtalet och gjort den första rapporteringen men ännu inte deltagit i några aktiviteter på EU-nivå. Kristianstad är även uttagen som Role model i FN-projektet Resilient cities som idag omfattar städer i hela världen. I mars 2013 genomfördes möte i Kristianstad för åtta städer samt MSB och försvarsdepartementet. EU-projekt Kristianstad deltar i två stycken Interregprojekt, Öresund som Cykelregion (avslutades 2012) och Energi Öresund (avslutas 2013), samt via Krinova i projektet RES-chains i Södra Östersjöprogrammet (avslutas 2013). Kommunen deltar också i Biogas Kom In; ett skånskt projekt finansierat av landsbygdsprogrammet med syfte att ta fram kommunala biogasstrategier (avslutas 2013). För att sprida kunskap och erfarenheter bedrivs en studiebesöksverksamhet (Technical visits/green Tech visits) som framförallt attraherar besökare till biogassystemet i Kristianstad. Besök tas emot efter önskemål och marknadsföring sker genom hemsidan och foldern Climate City Kristianstad. Efterfrågan på tekniska besök har klingat av genom åren, möjligen beroende på att utbudet av duktiga kommuner har ökat. Konceptet kommer att spridas via Interregprojektet Energi Öresund och South Baltic projektet RES-Chains. Sida 3 (27)

4 Åtgärd Målgrupp Ansvar Finansiering Status Åtgärd En kortversion av klimatstrategin tas fram Klimatinformation tas fram på lätt svenska samt på vissa främmande språk En tryckt broschyr om klimatarbetet Klimatkommunen tas fram Kristianstadregionens klimatallians utvecklas Information om energi och transportfrågor på branschträffar initieras Ett lokalt undervisningsmaterial, Klimatvisionen tas fram Klimatolympiaden drivs vidare Information till nya medborgare om klimatpåverkan utvecklas Allmänhet, besökare Kommunledningskontoret Befintligt anslag Invandrare För spridning utanför kommunen, konferensdeltagare m fl Företag och kommunala bolag Företag Skolans högstadium Kommunledningskontoret i samverkan med berörd förvaltning Kommunledningskontoret Krinova i samverkan med kommunledningskontoret Kommunledningskontoret i samverkan med miljö- och hälsoskyddskontoret Barn- och utbildningsförvaltningen i samverkan med kommunledningskontoret Årskurs 8 Agenda 21, Kommunledningskontoret Deltagare på SFIkurser Agenda 21 Befintligt anslag Befintligt anslag Bef anslag, avgifter Befintligt anslag EE-stödet Befintligt anslag Broschyren Klimatstrategi lägesrapport finns digitalt och ligger på hemsidan. Arbetet har inte påbörjats. Information bör istället ges på lättförståelig svenska. Lagom till World Scout Jamboree reviderades foldern Technical visits och fick en ny framsida Climate City Kristianstad vilket ger en bättre inledning till innehållet som är en bred beskrivning av klimatarbetet i Kristianstad. Arbetet med att ta fram informationsblad för deltagande företag ska intensifieras så att dessa snarast kan presenteras på klimatalliansens hemsida, länkad från Arbetet med att sprida information om alliansen ska aktiveras för att fler företag ska ansluta sig. Länsstyrelsen och energikontoret har genomfört ett antal branschträffar under 2012 inom ProEff 2. Klimatvisionen levererades till BUF vid årsskiftet 2011/2012. Ur materialet har flygblad för vissa besökspunkterna arbetats fram. Som ett led i arbetet ska information läggas på kommunens web-karta, informationen görs även tillgänglig på engelska för Green Tech visits. Klimatolympiaden är ett initiativ från Kristianstads kommun och har genomförts under fyra år med sändning i radio Kristianstad arrangeras olympiaden för fjärde året, nu av Agenda 21 utan radions medverkan. Målgruppen är i första hand deltagare på SFI-kurser och informationen förmedlas av Agenda 21. Sida 4 (27)

5 STÄRKT ENERGIPERSPEKTIV I PLANERING OCH BYGGANDE Åtgärd Målgrupp Ansvar Finansiering Status Tomtköpare och företag som säljer hus Rutinen för information till husförsäljare och tomtköpare om de kommunala målen på energiområdet ses över KLK EE-stödet Mark- och exploateringsenheten rapporterar att översyn har påbörjats under EFFEKTIVARE ENERGIANVÄNDNING Löpande verksamhet Kommunen arbetar aktivt med att främja byggande av energi- och resurssnåla hus, exempelvis s.k passivhus bland annat genom information via energirådgivningen Frågan följs via svenska myndigheters beslut om energikrav för framtiden och kommande EU-krav. På plats i Kristianstad tjänar passivhusen i Åhus som demonstrationsexempel. Frågor ställs till energirådgivningen inte bara från privatpersoner utan även från byggherrar. I projektet Energi Öresund har frågan dryftats. Sida 5 (27)

6 Energifrågor behandlas i miljötillsynen Åtgärd Målgrupp Ansvar Finansiering Status Verksamhetsutövare MHK Befintligt anslag Energieffektivisering hos större kunder Nya tariffkonstruktioner och webbtjänster tydliggör energiförbrukningen hos kunder C4 Energis kunder C4 Energis kunder C4 Energi C4 Energi C4 Energi C4 Energi Miljö- och hälsoskyddskontoret har tagit fram en checklista för energifrågor som ska användas i samband med tillsynsbesök. Frågorna tas upp som rutin vid besök. Energioch klimatrådgivaren har under 2012 samarbetat med MHK och deltagit i vissa företagsbesök. Arbetet fortsätter under C4 Energi har för närvarande tilläggstjänster hos större kunder, mestadels flerbostadshus. Där har vi något som vi kallar för trygghetsavtal och serviceavtal. Detta innebär för serviceavtalet att vi ronderar kundens fjärrvärmeanläggning med jämna mellan rum och ser till så regleringen fungera bra och säkert genom driftoptimering av oss på C4 Energi. 2, C4 Energi har genomfört ett pilotprojekt av ett flerbostadshus med thermografering och rundvandring. Projektet är vilande tills vidare. Under 2013 och 2014 inför C4 Energi ett nytt administrativt system i koncernen, Logicas Business For Utilities (BFU). Detta system kommer att ge oss långtgående möjligheter att erbjuda kunderna mycket utvecklade webb-baserade tjänster av karaktären Energikoll utan att behöva sälja extra utrustning till kunderna. De befintliga fjärravlästa mätarna ger indata och kunderna kommer via Mina sidor att kunna se översiktliga grafer/statistik över sin förbrukning av såväl fjärrvärme och el. Aktuella kurvor kan sedan jämföras med tidigare års förbrukning och Typhus förbrukning etc. För större kunder kan denna service utvecklas vidare mot någon form av avgift beroende på hur långt vi går. Åtgärder för kommunkoncernen Inom kommunkoncernen i Kristianstad har man valt att arbeta med åtgärderna 2, 4 och 5 i energimyndighetens anvisningar till det statliga energieffektiviseringsstödet (EE-stödet). Åtgärd 2 innebär att man kontinuerligt ska upphandla och köpa energieffektiva produkter, enligt Miljöstyrningsrådets ( avancerade krav.(abk) Åtgärd 4 inköp av energieffektiva utrustningar vid utbyte (ABK) Sida 6 (27)

7 Åtgärd Ansvar Finansiering Miljöeffekt Status ESP (energisparprogram) genomförs C4 Teknik, Fastighetsteknik Särskilda anslag 6500 MWh Under perioden har 40 Mkr investerats i olika energibesparande åtgärder i 75 fastighetsobjekt om sammanlagt c:a m². Energianvändningen beräknas minska med ca 6000 MWh/år. Den årliga ekonomiska besparingen uppgår till ca 4,5 Mkr. C4 Teknik fortsätter under perioden med ett nytt energiprogram. Planerade större projekt under 2013 är Solceller på Degeberga skola och Tollarps skola, fjärrvärme till Boendebasen och Öllsjö förskola Brukarpåverkan genom C4 Teknik Sänkt 6000 MWh Arbete pågår inom C4 Teknik med frågan hur brukarpåverkan skall läggas upp. energiambassadörer Energisparprogram för ABK:s fastigheter genomförs energianvändning Kommunen genomför under hösten 2012 en elspartävling i inhyrda lokaler. ABK ABK MWh Till nya byggnader inhandlas kyl, frys, spis i bästa energiklass ur brukarsynpunkt samt energisnåla blandare, frekvensstyrda fläktar och cirkulationspumpar, Lågenergilampor till inne- och utebelysning, Närvarostyrning installeras. Vidare arbetar ABK i samband med ombyggnader med bl a tilläggsisolering och fönsterbyten. ABK har monterat en egen väderstation för att styra framledningstemperaturer för värmetillförseln. Försök med en egen effektbegränsning i fjärrvärmesystemet styr det totala effektuttaget. ABK styr tiderna för ytterbelysning efter ett astronomiskt ur där man ändrat tiden för solens upp och nedgång. Detta beräknas minska tiden för utebelysning med ca 1,5 timme per dag. Det pågår också försök i tvättstugor för att se vad som är optimalt; att använda varmt vatten eller vatten som värms i maskinerna. Erfarenheter från det projektet ska användas efterhand som tvättstugor renoveras. Genomföra energisparprogram Åhus Hamn & Stuveri AB Resultat: Från 2008 till 2012 har ABK minskat energianvändningen med ca 10 % vilket motsvarar MWh. Individuell mätning av varmt- och kallt vatten införs efterhand i samband med stambyte vilket minskar vattenförbrukningen med ca 20 %. Budgetberedning 30 MWh Under december 2011 konverterade hamnen motorverkstaden från elbaserade infravärmare till fjärrvärmenätet i Åhus. I verkstaden låg förbrukningen (inklusive produktionsel) under 2011 på kwh. Sida 7 (27)

8 Energieffektivisering Kristianstads Airport 65 MWh el Befintlig kylmaskin ersätts av frikyla. Frikylan kommer tillgodose flygplatsens kylbehov till 70 % (besparing ca 65 MWh/år), investeringen beräknas vara klar till juni Utredning om ekonomiska förmåner för att uppföra passivhus Utbytesprogram för gatubelysning genomförs SBK i samråd med berörda förvaltningar Befintligt anslag Går inte att beräkna Utredning har genomförts och åtgärden föreslås tas bort eftersom bygglovavgiften är en mycket liten del av den totala kostnaden för ett husbygge. C4 Teknik Särskilda anslag MWh Utbyte av armaturer pågår. Under 2010 och 2011 beräknas utbytet ha sparat ca MWh på årsbasis. Besparingen uppgår till ca 9 % räknat från 2009 (?). 5. FOSSILBRÄNSLEFRI KOMMUN Förnybar el Åtgärd Ansvar Finansiering Miljöeffekt Status Kommunen beslutar att upphandla endast förnybar el Tekniska nämnden Befintligt anslag Åtgärden får anses vara beslutad i och med antagande av strategin. C4 Teknik upphandlar el från vattenkraft. ABK upphandlar sedan länge miljövänlig el. Möjligheten att installera C4 Teknik C4 Teknik planer installation av solceller på skolorna i Degeberga och Tollarp. solfångare, solceller och småskalig vindkraft bevakas Informera om solenergi samt småskaliga energilösningar. Energirådgivaren Statsbidrag till energirådgivning Energi- och klimatrådgivaren informerar kontinuerligt om solfångarteknik och möjlighet till bidrag försvann bidraget till solfångare (numer fås ROTavdrag för arbetskostnaden vid installation av solfångare). Bidrag till solceller Installation av ytterligare en turbin på Allöverket C4 Energi C4 Energi 30 GWh mer förnybar el finns riktat både till privatpersoner och offentliga aktörer. En turbin på 8 MW är installerad och efter provköring och intrimning tas den i drift i maj Sida 8 (27)

9 5.1.2 FRÄMJANDE AV FJÄRR- OCH KRAFTVÄRME Åtgärd Ansvar Finansiering Miljöeffekt Status Fortsatt utbyggnad av fjärrvärmenäten C4 Energi C4 Energi Utbyggnad är klar till Vattentornsområdet och Pallers-området i Åhus. Förtätning pågår i samtliga områden. Ansluta ytterligare lokaler till fjärrvärmenätet där så är möjligt Kommunkoncernen Ansluta ytterligare lokaler till fjärrvärmenätet där så är möjligt Etablering av fjärrvärme i Önnestad utreds Bevaka möjligheten till framtida nyetablering av fjärrvärme. Anslutning av 1000 småhus till fjärrvärme Åhus Hamn & Stuveri AB Budgetberedning 30 MWh Hushållningssällskapet /C4 Energi m fl berörda C4 Energi C4 Energi+ Energirådgivaren Klimp + privata investerare ABK I Åsum har kvarteret Pistolen primäranslutits till fjärrvärme. Det ersatte deras tidigare system i egen regi. På Gamlegården kopplas primär fjärrvärme in. Det innebär att varje byggnad ansluts direkt till fjärrvärme. Detta innebär en effektivisering eftersom de tidigare haft problem med kulvertförluster på grund av ett gammalt. Besparingen bedöms uppgå till 4000 MWh/år på Gamlegården, ca 15 %. Hushållningssällskapet studerar en egen lösning tillsammans med folkhögskolan och kyrkan. Kontakter har också tagits med C4 teknik och ABK. C4 Energi har i dagsläget inga planer på fler fjärrvärmeetableringar. Under åren har 720 småhus anslutits till fjärrvärme. Klimp 4 avslutades under Sida 9 (27)

10 5.2 Biogas Se uppföljning/status för biogas i biogasstrategin som är en fördjupning av klimatstrategin! 6. TRANSPORTER Mål för kommunkoncernen Kommunkoncernens energianvändning för transporter ska vara fossilbränslefri till 2020 Kommunkoncernens energianvändning för transporter ska vara 5 % effektivare år 2014 och 10 % effektivare år 2020 jämfört med Viktiga åtgärder för att minska miljöpåverkan från transporter är att utveckla prioriterade kollektivtrafikstråk som exempelvis Skånebanan mellan Kristianstad och Hässleholm, busslinjerna mellan Åhus och Kristianstad samt Kristianstad och Broby och busslinjen till Malmö via Hörby. Det är också viktigt att riktlinjerna för planering i kapitel 3 följs. Utvecklingen mot effektivare fordon på marknaden, tillsammans med förnybara bränslen, bedöms innebära att målet kommer att nås. Det innebär en minskad fossilbränsleanvändning på ca 80 GWh/år. Åtgärder för kommunkoncernen 8 GWh fossila bränslen i kommunkoncernens transport- och arbetsfordon ersätts med förnybara Kristianstads kommun har valt att arbeta med åtgärden 2 i energimyndighetens anvisningar till energieffektiviseringsstödet. Åtgärden innebär man kontinuerligt ska upphandla och köpa energieffektiva produkter inkl fordon som minst uppfyller den statliga miljöbilsdefinitionen! Sida 10 (27)

11 Åtgärd Målgrupp Ansvar Finansiering Status Mobility Management e-möten och videokonferenser implementeras Kollektivtrafik Övergång till biogas för regiontrafiken ersätter 11 GWh diesel per år Öka framkomligheten för buss-trafiken i starka kollektivtrafikstråk (ex Kristianstads-länken) Förnyelsebara drivmedel ( se även tidigare avsnitt om biogas Användning av förnybara drivmedel där inte biogas är lämpligt utreds Cykelkommunen Cykelkartan revideras Årligen ska en treårig plan för utbyggnad av GC-vägar mm upprättas. Öresund som cykelregion, diverse åtgärder Politiker och tjänstemän Beslutsfattare Turister och allmänhet Beslutsfattare och allmänhet Allmänhet, turister, m.fl. Klk EE-stödet Frågan hanteras i anslutning till revidering av rese- och mötespolicyn. Skånetrafiken Skånetrafiken Den totala energianvändningen inom trafikområde Kristianstad uppgick 2011 till ca 20 GWh, varav 58 % var förnybar energi (biogas). Av biogasen tankades 49 % i regiontrafiken och 51 % i stadsbussarna. Det genomsnittliga CO2-utsläppet i trafikområdet var 43,65 g/personkm och energianvändningen 0,4 kwh/personkm. C4 Teknik/SBK KLK i samverkan med bl a C4 Teknik C4 Teknik C4 Teknik i samverkan med KLK KLK, C4 Teknik m fl berörda Befintliga anslag EE-stödet Befintligt anslag + Klimp Befintligt anslag Interreg (EU), Klimp + befintliga anslag Utbyggnaden av Kristianstadslänken syftar till att stärka kollektivtrafikens konkurrenskraft. Utbyggnad av etapp 2 pågår för närvarande. Utredning pågår för att snabba på trafiken mellan Åhus och Kristianstad. Kristianstads-länken etapp 3 mot Högskolan bör ingå i utredningen. Frågan tas upp i samband med revidering av fordonspolicyn. En revidering av den förra revideringen pågår för närvarande. Det framtida ansvaret för cykelkartan och rutinerna för revidering behöver klarläggas. Plan för kommande år upprättades i juni Projektet har pågått under åren och avslutades december Under projekttiden har bl a en cykelturistkarta tagits fram för Öresundsregionen och parallellt med denna en cykelturistkarta för Kristianstad. Sida 11 (27)

12 Miljöanpassade och effektiva persontransporter 8 GWh fossila bränslen i kommunens transport- och arbetsfordon ersätts med förnybara Fordonspolicyn förankras och följs upp Samtliga fordonsinnehavare Politiker och tjänstemän Alla berörda förvaltningar och bolag EE-stödet samt befintliga anslag Kristianstads kommun har under 2010 och 2011 genomfört två upphandlingar av miljöfordon, dels snåla dieslar, dels biogasfordon. Under åren de båda åren har 115 gasfordon och 69 miljöklassade dieslar anskaffats. Renhållningen har fortsatt övergången till gasdrift i sopbilarna Effektivitet: Personbilarna har blivit 5 % effektivare mellan 2009 och 2012 KLK EE-stödet Inom ramen för arbetet med energieffektiviseringsstödet har befunnits lämpligt att fordonssamordningen tills vidare läggs hos kommunledningskontoret som ansvarar för uppföljningen. Ett uppdrag har lämnats att revidera policyn och vidga den till att omfatta även tyngre fordon. Dessutom ska det utredas vilka bränslen som är lämpliga för personbilar stationerade utanför biogasområdet. Resepolicyn förankras och Politiker och KLK EE-stödet Revidering pågår med komplettering med mötespolicy. följs upp tjänstemän Upphandling av transporter KLK EE-stödet Pågår kontinuerligt. och transportjänster ses över Working Ecodriving Personal Åhus Hamn På grund av tidsbrist och prioritering av annan utbildning genomfördes inte miljökörningsutbildningen under I utbildningsplanen har den flyttats till år Utbildning i Ecodriving Miljöanpassning av godsoch transittrafik Kommunen ska verka för upprustning av järnvägen till Åhus Miljökrav ska ställas vid upphandling av transporter/transporttjänster Anställda som kör mycket i tjänsten Respektive berörd förvaltning Kommunledningskontoret KLK samt Miljö- och hälsoskydds-kontoret EE-stödet kan delfinansiera Befintligt anslag EE-stödet Utbildning i sparsam körning kan genomföras i anslutning till arbetet med EE-stödet. Vilka som ska få del av utbildningen bör preciseras i resepolicyn. Åtgärden föreslås rapporteras efter samråd med Åhus hamn. Löpande Sida 12 (27)

13 Samordnade varutransporter vid kommunal upphandling Transportarbete diskuteras vid miljötillsyn. Miljöanpassning av sjöfart Åhus hamn ska genom hamn-avgifter premiera miljöanpassad teknik och bränsleval Fortsatt överföring av godstransporter till Åhus Hamn från väg till järnväg. Miljöanpassning av flygtrafik Initiera att kommunen klimatkompenserar kommunanställdas flygresor. KLK Upphandling genomförd. Projektet i drift från Företag MHK Befintligt anslag Företag Åhus Hamn Åhus Hamn i samverkan med berörda företag Frågan har väckts men att kan inte kan prioriteras i nuläget. Sedan tre år tillbaka har vi premierat de anlöpande fartyg som använder bättre bränsle ur svavel och kvävehänseende, på så sätt att man fått rabatter på miljöavgiften. Statistik utvisar att andelen fartyg som anlöper med bättre bränsleval sakta men säkert ökar. Vi har under denna period ökat från 31 % till 38 % (andelen fartyg med svavel/kväve-reduktion i förhållande till antalet anlöp). Politiker KLK Befintligt anslag En utredning om klimatväxling inom kommunkoncernen inleddes under Sida 13 (27)

14 7. JORDBRUK Förslag till miljömål för Kristianstads kommun Jordbrukets utsläpp av metan och lustgas ska minska per djurenhet och brukad enhet. Utsläppen av koldioxid från fossila bränslen inom sektorerna jordbruk, skogsbruk och fiske ska minska med 5 % till år 2015 med basår I väntan på bättre kunskapsunderlag föreslås att man avvaktar med att formulera kvantifierade mål för jordbrukssektorn när det gäller utsläpp av metan och lustgas. Istället är målet en riktning för utvecklingen och tänkt för att stimulera möjliga åtgärder att komma till stånd. Åtgärder som föreslås i Kristianstads kommun: Åtgärd Målgrupp Tidplan Ansvar Finansiering Status Bättre lagring och spridning bör användas av stallgödsel för att minska förlusterna. Lantbrukare med personal LRF, näringen Metod utvecklas för tillsyn av kvävehushållning Kompetensutveckling för lantbrukare inom kvävenyttjande Fortsatt arbete med Greppa näringen och utvidgad verksamhet för att minska klimatpåverkan. Öka utnyttjandet och egen produktion av förnyelsebar energi på lantbruk (halm, vass, havre, pellets mm.). Fler utbildningar i Working Ecodriving (sparsam körning) genomförs Miljöinspektör er Lantbrukare Miljösamverkan Skåne/MHK LRF/Hushållningssällskap et Sida 14 (27) Befintligt anslag Frågan tas upp vid tillsyn på lantbruk med djurhållning. Frågan kommer att tas upp med LRF och Hushållningssällskapet i augusti/september. En checklista finns framtagen som används vid tillsynen Rådgivning förmedlas av hushållningssällskapet Lantbrukare Löpande LRF Hushållningssällskapet förmedlar rådgivning, se även hemsidan Lantbrukare Lantbrukare med personal Fortlöpan de Löpande LRF, Energi- och klimatrådgivaren LRF och Studieförbundet Vuxenskolan Deltagaravgifter Marknadsföring av olika Allmänhet, Löpande Samverkan mellan Spirit Befintligt anslag Inom ramen för ProEff har ett antal besök genomförts på lantbruksföretag. Energiföredrag hålls för LRFmöten. Medverkan på Milamässan. Samverkan mellan energirådgivningen och hushållningssällskapet diskuteras. Rötning av våtmarksgräs diskuteras.

15 typer av naturbeteskött Naturbetesbaserad köttproduktion bör gynnas vid inköp och upphandling (förslag från Klimat- och energistrategi för Skåne) restauranger, offentlig sektor Löpande of Food, producenter och butiker Upphandlingsavdelningen och kostenheten Befintligt anslag Enligt kommunens antagna livsmedelspolicy finns endast krav på djurens betestid inte var de betar. De åtgärder som föreslås här är begränsade till jordbrukssektorn. Det finns flera åtgärder som är aktuella för lantbruksföretag inom energi och biogas. Dessa åtgärder redovisas i delarna om energi och biogas. 8. KLIMATSMART MAT Genom information kan kunskap skapas om hur våra matvanor påverkar klimatet samtidigt som kontaktytan ökar mellan lokala producenter och konsumenter. Arbetet ska ske med koppling till kommunens profil Spirit of Food och utföras i nära samarbete med producenter och näringsidkare. Aktiviteterna bedöms bidra till att bibehålla och utveckla en levande landsbygd där de lokala, småskaliga producenterna spelar en viktig roll. Syfte: Kunskapen om hur produktion och våra val av livsmedel påverkar klimatet ska öka Ett aktivt nätverk bestående av lokala producenter ska etableras Kontaktytan mellan producenter och konsumenter ska öka i Kristianstads kommun - såväl genom kontinuerligt samarbete med butiker som genom återkommande arrangemang såsom, Smakmånaden med Skördefesten och Matmässan Arrangemang som, Smakmånaden, Skördefesten och Matmässan genomförs med klimatinslag Under 2011 har följande aktiviteter genomförts; Medverkan i Matmässan med besökare aktiviteten hade en röd tråd genom hela matkedjan via källsortering till biogasproduktion användning i fordon. Agenda 21 har medverkat i Skördefesten, Hälsodagar (internt) och Klimatveckor med information om närproducerade livsmedel där även transporter av livsmedel tagits upp. Register och broschyr med gårdsbutiker upprättas Ett register över gårdsbutiker har upprättats. Informationen finns tillgänglig på En tryckt broschyr kommer att tas fram inom ramen för arbetet med Spirit of Food. Sida 15 (27)

16 Restauranger informeras om lokalproducerade produkter och råvaror och om klimatpåverkan Åtgärden är inte genomförd (Agenda 21) Informationsspridning i Tidningen Kristianstad BUF kommer att skriva vartannat matrecept till tidningen Kristianstad med ekologisk inriktning. Övrigt BUF driver Försvinn svinn projektet med syfte att minska matsvinnet i skolorna. Under 2011 lyftes projektet fram som ett av Hushållningssällskapet i Stockholm. 9. KLIMATANPASSNING I en underlagsrapport om klimatanpassning görs en mer ingående genomgång av det regionala och lokala scenariot. Rapporten finns tillgänglig på Mål för Kristianstads kommun Senast 2012 ska alla kommunala nämnder och bolag ta hänsyn till framtida klimatförändringar i sin verksamhet och planering. Anpassningen avser både att minska riskerna i befintlig verksamhet/bebyggelse och åtgärder vid nyanläggningar/ny planering. Åtgärder för kommunala förvaltningar och bolag Här följer en lista på tänkbara åtgärder respektive förvaltning bör överväga framöver med hänsyn till effekter av klimatförändringarna i kommunen. Flera åtgärder kräver en samverkan mellan olika förvaltningar och/eller med statliga instanser. Sida 16 (27)

17 C4 TEKNIK Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Status Anläggning av skyddsvallar för Kristianstads tätort Inventera vägtrummor, brohöjder, avvattning från vägar, erosionsrisker. Ombyggnad vid behov. Samverkan med Vägverket. Beredskap för avstängning av tunnlar, låglänta vägsträckor efter inventering. Samverkan med Vägverket. Varningssystem för skyfall. Samverkan med RT och SMHI. Inventering av samtliga kommunala vattentäkter med avseende på ökad risk för översvämning. Ökad kontroll och provtagning av långa dricksvattenledningar sommartid. Ombyggnad av dagvattensystem och diken för ökad nederbörd. Bortkoppling av dag- och dränvatten från spillvattennäten. Samverkan med SBK. Pågår, klart ca 2014 Delvis statsbidrag C4 Teknik, offentliga rummet Inled inom några år, åtgärder genomförs på lång sikt. Nya anläggningar dimensioneras upp direkt. Inled inventering inom några år. Tilläggsanslag för inventering och för åtgärder utanför normalt underhåll. För nya anläggningar ingår kostnaden. Sida 17 (27) C4 Teknik, offentliga rummet Projektet för att skydda staden Kristianstad mot översvämning pågår för fullt och ska enligt klimatstrategin vara klart I detta tittar vi löpande på sårbarheten för aktuellt område. Vid prövning av detaljplan och byggnadslov inom översvämningsbart område ska det ingå riskanalys för att få bort sårbarhet som inte kan hanteras eller accepteras. Åtgärden är inte påbörjad Befintligt anslag. C4 Teknik Åtgärden är inte påbörjad Inom några år. Tilläggsanslag. C4 Teknik Åtgärden är inte påbörjad, utgå ur kommunens klimatstrategi? Varningssystemet skulle byggas upp av SMHI Inom några år. Befintligt anslag C4 Teknik Viss invallning är gjord vid lågt liggande vattentäkter. Inventering av återstående vattentäkter pågår. Inom några år. Inled inom några år, åtgärder genomförs på lång sikt. Nya anläggningar utformas enligt dagvattenpolicyn. Ingår i reviderat egenkontrollprogram. C4 Teknik Åtgärden är inte påbörjad Tilläggsanslag. C4 Teknik Utredning om stordiket längs Gustaf Hellströms väg pågår för att det ska kunna ta emot mer vatten. Projekt för att hindra bl a inläckage i spillvattenledningar pågår.

18 Ombyggnad/nybyggnad av VAledningar med hänsyn till risken för skador i erosionskänslig mark. Fortsatt utveckling av Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten för en hållbar förvaltning av grundvattentillgångarna. Övervakning av grundvattennivåer främst i känsliga områden där stigande nivåer kan medföra problem för bebyggelse. Samverkan med KLK och SBK. Kontroll av järnvägsbankar i samverkan med Banverket. Kontroll av om några dammar i vattendragen kan medföra risk vid ras. Genomgång av fastigheter förvaltade av C4 Teknik med avseende på hur ett ökat kylbehov kan tillgodoses/ begränsas och samtidigt hålla energianvändningen nere, särskilt fossilbaserad sådan. Åtgärdsprogram. Samverkan med Inom några år. Befintligt anslag. C4 Teknik Åtgärden är inte påbörjad Pågår. Inom några år. Initiativ får tas av Banverket. Bidrag från Vattenmyndigheten. Inom ramen för exploatering eller tilläggsanslag. C4 Teknik C4 Teknik Åtgärden pågår och är en kontinuerlig verksamhet. Åtgärden är inte påbörjad Banverket. C4 Teknik Gällande Hammarslundsvallen så pågår ett fortlöpande kontrollprogram för mätning av sättningar och sidorörelse. Rörelserna fortgår, men minskar med tiden. Järnvägen klarar ännu så länge att hantera den sättning som skett, men kommer sannolikt att behöva justeras inom en tio års period. Bedömningen av vallens säkerhet med beaktande av sättningarna är att skyddet är säkerställt till nivå +2,4 m. Vallen kommer i framtiden att höjas till nivå +3,8 m. (Karl- Erik Svensson) Inom några år. Eventuellt statliga bidrag C4 Teknik Åtgärden påbörjas inom kort. Åtgärden avser kontroll av invallningen. Inled inom några år, åtgärder genomförs på lång sikt. Tilläggsanslag. Eventuellt statliga bidrag C4 Teknik, fastighet Åtgärden är inte påbörjad. C4 Teknik anser att det behövs en politiskt beslutad policy för komfortkyla i kommunala lokaler med klara riktlinjer. Policyn bör tas fram i en partsammansatt grupp bestående av C4 Teknik och övriga förvaltningar. Sida 18 (27)

19 berörda förvaltningar. Nya kommunala fastigheter byggs med hänsyn till att hålla kylkostnaderna nere samt att klara ett fuktigare klimat med mer skyfall. Bevarande och plantering av träd för beskuggning och avkylning, främst i tätorterna. Bevakning av anspråk på invallning och reglering av diken och vattendrag så att inte åtgärder på en plats ökar riskerna för översvämning på andra platser. Samverkan med KLK, SBK, Länsstyrelsen. Planering för ett ändrat skogsbruk på kommunal mark, t ex mindre gran, beredskap för avvattning och erosion, begränsning av humusläckage. Inventering och skyddsåtgärder för lågt belägna pumpstationer Övervakning av erosionsförhållandena utmed Åhuskusten. Åtgärder mot erosion, främst utmed Åhuskusten, exempelvis genom förstärkning av sanddyner och stränder med sand. Inleds omedelbart. Ingår i kostnaden. C4 Teknik, fastighet Sida 19 (27) Åtgärden är inte påbörjad. Inleds omedelbart. Ökat anslag C4 Teknik Arbete har genomförts inom blå-grön strategin samt i planeringen för stordiket. Inleds omedelbart. Befintligt anslag C4 Teknik Pågår inom ramen för vallprojektet. Inleds omedelbart. Inled inom några år, åtgärder genomförs på lång sikt. Befintligt anslag. Eventuellt statliga bidrag Befintligt anslag. Eventuellt statliga bidrag C4 Teknik Efter försäljningen av Bockeboda har kommunen ca 7 % gran på den återstående skogsarealen. Denna andel behöver inte minskas. Humusläckage vid avverkningar utmed vattendrag begränsas genom generella hänsyn vid all avverkning. Eftersom kommunens skogsbruk är dubbelcertifierat har vi ständigt kontroll på alla åtgärder genom certifieringsrevisionerna. (Pär Cederholm) C4 Teknik Åtgärden är inte påbörjad. Pågår. Tilläggsanslag. C4 Teknik Information har lämnats till boende längs kusten och till tekniska nämnden Har inletts. Tilläggsanslag. Eventuellt statliga bidrag Delfinansiering från fastighetsägare? C4 Teknik Försök har gjorts i liten skala med skyddsåtgärder. Kontroll av Härlövsdeponin med Inom några år. Befintligt anslag C4 Teknik Åtgärden är inte påbörjad.(michael Dahlman)

20 avseende på ökad risk för ras, erosion och läckage på grund av ökad nederbörd, skyfall och högvatten. ÅHUS HAMN Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Inventera höjden för känsliga anläggningar med avseende på högvatten. Sårbarhetsanalys för högvatten och storm. Samverkan med Räddningstjänsten. Status Inom några år. Åhus hamn. Åhus hamn Åtgärden har inte påbörjats eftersom risken i nuläget bedöms låg. Inom några år. Åhus hamn Åhus hamn Åtgärden har inte påbörjats eftersom risken i nuläget bedöms låg. KRISTIANSTADS AIRPORT Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Kontrollera dimensioneringen av Inom några år. Kristianstads Airport Kristianstads dagvattenavledning. Airport Sårbarhetsanalys för skyfall och Inom några år. Kristianstads Airport Kristianstads storm. Samverkan med Airport räddningstjänsten Status Åtgärden är inte påbörjad Åtgärden är inte påbörjad Sida 20 (27)

21 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Se över alternativ kommunikation Inom några år. Befintligt anslag. Kommunledningskontoret eller rutiner för känsliga verksamheter beroende av tele- (Eutv & IT) eller elektronisk kommunikation i samband med elavbrott. 1) Se över kommunens webbplats inför krislägen. Omprövning och anpassning av dikningsföretag där kommunen är medlem inför ändrade klimatförhållanden samt för att minska näringsläckaget. Utveckling av turistnäringen inför nya möjligheter och problem på grund av ett ändrat klimat. Inom några år. Befintligt anslag Kommunledningskontoret (Kom o Till) Inom några år. Befintligt anslag Kommunledningskontoret (Mex) Inom några år. Befintligt anslag Kommunledningskontoret (Kom o till) Status Ett kontinuerligt arbete pågår tillsammans med kommunens säkerhetsansvarige på räddningstjänsten. Åtgärden kan därför tas bort vid kommande revidering av klimatstrategin Inleds när det blir aktuellt i framtiden Inleds när det blir aktuellt i framtiden Inleds när det blir aktuellt i framtiden Sida 21 (27)

22 RÄDDNINGSTJÄNSTEN Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Se över sårbarheten i Inom några år. Befintligt anslag Räddningstjänsten kommunens verksamhet inför ökad förekomst av stormar, översvämningar, ras, elavbrott, skyfall och andra väderrelaterade händelser. Varningssystem för värmeböljor. Inom några år. Tilläggsanslag. Räddningstjänsten Status Under 2011 har det i Räddningstjänstens regi genomförts Risk- och sårbarhetsanalys för C4 Energi, Barn- och utbildningsförvaltningen, Omsorgen och C4 Teknik med inriktningen att pröva hanteringsförmågan vid storm med påföljande störning i elförsörjningen. Kommunen följer sedan många år MSB:s system för varning/prognos för brandrisk i skog och mark. Vi har även tidigare deltagit i projekt för att utveckla den funktionen. I förekommande fall så går vi lokalt/regionalt ut med information/varning/eldningsförbud för att förebygga bränder i skog, gräs, sädesfält, mark mm. -vegetationsbrand/brandriskprognoser/ I SMHI:s varningssystem ingår från våren 2013 varning för värmebölja. Information kommer via smhi.se och direkt från Länsstyrelsen till kommunen när det är aktuellt. Kommunen ska nu lokalt tillämpa detta. Sida 22 (27)

23 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Status Beaktande av risken för översvämningar, ras, läckage mm i samband med tillsyn av miljöfarlig verksamhet. Inled omedelbart. Befintligt anslag Miljö- och hälsoskyddskontoret MHK beaktar i nuläget inte risken för översvämningar, ras, läckage mm i samband med tillsyn av miljöfarlig verksamhet. Det som ligger närmast till hands är att ta upp aspekterna vid prövning av ny verksamhet samt prioritering av åtgärder som Planering och initiativ till åtgärder mot ökad erosion och fosforläckage på främst jordbruksmark. Planering för ökad anläggning av våtmarker i anslutning till skogs- och jordbruksmark. Samverkan med C4 Teknik och Länsstyrelsen. Rådgivning till ägare av enskilda vattentäkter om skyddsåtgärder mot översvämning och inläckage av vatten. Utveckling av naturvården med hänsyn till en ändrad naturmiljö. Samverkan med C4 Teknik, KLK och Länsstyrelsen. Information ges till ägare av enskilda avloppsanläggningar som riskerar att påverkas av höjda grundvattennivåer eller löper risk för återkommande översvämningar Inled omedelbart. Befintligt anslag Miljö- och hälsoskyddskontoret Inled omedelbart. Befintligt anslag Miljö- och hälsoskyddskontoret Inom några år. Befintligt anslag Miljö- och hälsoskyddskontoret Inom några år. Befintligt anslag Miljö- och hälsoskyddskontoret Inom några år Befintligt anslag Miljö- och hälsoskyddskontoret gäller förorenad mark i lägen som kan komma att översvämmas. MHK fokuserar på anläggande av våtmarker i Vinneåns avrinningsområde. Inom tillsynen på lantbruk kommer frågan om skyddszoner och anläggande av våtmarker att tas upp i samband med tillsynsbesök. MHK fokuserar på anläggande av våtmarker i Vinneåns avrinningsområde. Inom tillsynen på lantbruk kommer frågan om skyddszoner och anläggande av våtmarker att tas upp i samband med tillsynsbesök. Ej påbörjad åtgärd Ej påbörjad åtgärd Ej påbörjad åtgärd Sida 23 (27)

24 STADSBYGGNADSKONTORET Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Status Beakta risken för ökad förekomst av värmeböljor vid detaljplanering och bygglov. Liksom för uppvärmning bör kylning undvikas med direktel eller fossil energiförsörjning. Inled omedelbart. Befintligt anslag Stadsbyggnadskontoret Översikts- och detaljplanering beaktar behovet av skugga, vegetation, ändrad dagvattenhantering i ett ändrat klimat. Hänsyn tas till ökad risk för skyfall, fukt, erosion, skred, ras och sättningar i detaljplanering och bygglov. Låglänt bebyggelse och infrastruktur, främst utmed kusten, hindras eller anpassas med hänsyn till stigande havs- och grundvattennivåer. Inventering av låglänt bebyggelse och infrastruktur (främst utmed kusten) som kan hotas av stigande vattennivåer. Åtgärdsprogram tas fram i samverkan med räddningstjänsten. Inled omedelbart. Befintligt anslag Stadsbyggnadskontoret Inled omedelbart. Befintligt anslag Stadsbyggnadskontoret Inled omedelbart. Befintligt anslag Stadsbyggnadskontoret Inled inom några år Tilläggsanslag Stadsbyggnadskontoret Beaktas när detta är relevant inom ramen för den löpande detaljoch översiktsplaneringen. Beaktas när detta är relevant inom ramen för den löpande detaljoch översiktsplaneringen. Beaktas när detta är relevant inom ramen för den löpande detaljoch översiktsplaneringen samt i bygglovsprövningen. Policy för kusten om restriktivitet för nybyggnation under 3 meter över havet. I övrigt rekommendationer enlig översiktsplanen samt bestämmelser i gällande detaljplan. SBK har för avsikt att jobba vidare med hav, vatten och översvämningsproblematik under 2013, eventuellt i form av ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Sida 24 (27)

25 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Status Inventera lokaler och Inom några år. Tilläggsanslag. Omsorgsförvaltningen, säkerställs att lokalerna blir ändamålsenliga, bl.a. genom I samband med nyproduktion av vård- och omsorgsboenden bostäder med avseende på risken för höga Socialförvaltningen solavskärmning. Vid tillbyggnaden av Sommarro används temperaturer vid värmepumpen för frånluften till att ge kyla i värmeböljor. gemensamhetsutrymmen. Även vid kommande nyproduktioner Åtgärdsprogram. avser vi att tillgodose ett inomhusklimat som är avpassat för målgruppen. Upprätta beredskapsplan för tillfällig kylning eller flytt till svala lokaler för sårbara grupper i samband med värmeböljor. Se över kylkedjan för matdistribution med hänsyn till högre temperatur och värmeböljor. Inom några år. Befintligt anslag Omsorgsförvaltningen Inom några år. Befintligt anslag Omsorgsförvaltningen Att flytta sårbara grupper till svala lokaler i samband med värmeböljor upplevs inte som ett realistiskt projekt, delvis beroende på vilken avgränsning av sårbara grupper som görs. En flytt av sjuka människor är alltid en riskåtgärd som bör undvikas i det längsta. Däremot skulle man kunna förbereda för tillfällig kylning av t.ex. vård- och omsorgsboenden, men det fordras att Omsorgsförvaltningen får anslag och övriga resurser för att införskaffa och lagra sådan utrustning. Omsorgsförvaltningen upplever inte att det för närvarande finns problem med att upprätthålla kylkedjan. Varje år är det enstaka dagar med extrem värme, inte vid något tillfälle har vi uppmärksammat att det inte går att vidmakthålla kylkedjan. Omsorgsförvaltningen arbetar inom ramen för Risk- och katastrofberedskap med frågor som till viss del har sitt ursprung i klimatförändringar. Stormar och andra oväder påverkar mycket påtagligt Omsorgsförvaltningens arbete, därför finns handlingsplaner för hur vi skall agera inför och under ett oväder. F.n. pågår arbete med förberedelser för att kunna klara verksamheten vid vattenbrist, framöver kommer vi förmodligen att studera hur vi skall agera vid långvarig värmebölja, men riskerna betas av efter dels sannolikhet och dels vilka konsekvenser det medför för vårt verksamhetsområde. Sida 25 (27)

26 AB KRISTIANSTADSBYGGEN Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Status Beakta behovet av skugga och kylning vid planering eller ombyggnad av bostadsområden, hus och omsorgens lokaler. Inled omedelbart. ABK ABK ABK har inte inlett något särskilt arbete för att anpassa byggnader till kommande klimatförändring ännu C4 ENERGI Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Status Planering av utbyggnad av fjärrkyla i tätorter. Påbörjad. C4 Energi C4 Energi Utbyggnad påbörjad av distributionsnät i Kristianstad med anslutningar till bland annat Galleria Boulevard och nya Rådhuset. Första etappen driftsätts i september Transformatorstationer, inventering och skyddsåtgärder Ledningar för värme (och kyla) byggs med hänsyn till ökad risk för skador i erosionskänslig mark. Övriga tätorter är inte aktuella. Pågår C4 Energi C4 Energi Uppbyggnad pågår av ny transformatorstation vid Barbacka. Den beräknas vara i drift 2014 och då skrotas gamla Barbacka. Den nya stationen blir en inomhusstation och den får mer skyddad och säkrare lokalisering. När pågående husbyggnation är klar kommer montage av teknisk utrustning att påbörjas. Fortlöpande C4 Energi C4 Energi C4 Energi tar kontinuerligt hänsyn till de markförhållanden som råder på platsen och anpassar nedläggningen av ledningar till rådande förhållanden. Arbete och välfärd Åtgärder Tidsperspektiv Finansiering Ansvar Status Planering för ökad förekomst av klimatflyktingar Inom något decennium Arbete och välfärd Som anges i åtgärden bedöms detta bli aktuellt först inom något decennium. Det finns i nuläget ingen särskild planering för eventuella klimatflyktingar inom Arbete- och välfärdsförvaltningen. Sida 26 (27)

27 Kontaktpersoner för uppföljning av handlingsplanen EE-stödet C4 Teknik, AB Allön Anders Johansson (5757) Kristianstads Biogas Tore Sigurdsson Renhållningen Fredrik Holmer Åhus Hamn AB Ingrid Olsson, ABK, SIKAB Jim Fäldth Kristianstads Airport Lars Schrewelius C4 Energi Ann-Mari Rihm KLK Birgitta Axelsson KLK Martin Holmén Klimatstrategi övrigt MHK Tommy Danielsson Agenda 21 Beata Svensson C4 Teknik, anpassning Karl-Erik Svensson KLK upphandling Peter Lindgren Omsorgsförvaltningen Bo Rosengren SBK Anders Siversson (6196) SBK Plan Margareta Lannér-Hagentoft, Daniela Krizanec SBK Bygglov Roger Jönsson Arbete och välfärd Karin Jordevik Räddningstjänsten Anders Pålsson Sida 27 (27)

Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20

Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20 Klimatstrategi Antagen av KF 2011-09-13 Uppföljning av handlingsplanen för klimatanpassning status 2014-08-20 Sida 1 (11) Klimatstrategi anpassningsåtgärder kontaktpersoner för uppföljning av handlingsplanen

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Klimatstrategi, energiplan och EE-stöd Uppföljning av handlingsplanen Status 2014-09-02

Klimatstrategi, energiplan och EE-stöd Uppföljning av handlingsplanen Status 2014-09-02 Klimatstrategi, energiplan och EE-stöd Uppföljning av handlingsplanen Status 2014-09-02 Sida 1 (17) Kontaktpersoner för uppföljning av Klimatstrategins handlingsplanen EE-stödet C4 Teknik, allmänt C4 Teknik,

Läs mer

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 -

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 - Klimatstrategi för minskad klimatpåverkan Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 216-4-19-1 - INLEDNING Kristianstads kommun arbetar aktivt med att minska utsläppen av växthusgaser samt med

Läs mer

Biogasstrategi Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01

Biogasstrategi  Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01 Biogasstrategi Uppföljning av mål och handlingsplan 2016-04-01-1 - MÅL ANVÄNDNING Biogasproduktionen ska i första hand användas som fordonsgas. År 2020 ska 80 GWh/år lokalt producerad fordonsgas säljas.

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012 Solenergi och gröna jobb Vänsterpartiet 2012 Sverige behöver genomgå en grön omställning. Vänsterpartiet föreslår därför ett jobbpaket för miljön och klimatet

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden ÅRSREDOVISNING Miljönämnden Förvaltningsberättelse Målområdet ekologisk hållbarhet innehåller fem mål. Inköp av ekologiska livsmedel fortsätter öka och andelen av totalt inköpta livsmedel är 30 procent.

Läs mer

Miljöbilssituationen i Höör

Miljöbilssituationen i Höör Miljöbilssituationen i Höör ** 2 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Juni 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala e-post:

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern

Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117. Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 1 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-23, 117 Åtgärdsplan för hållbar energi, tillika Energiplan för Kiruna kommunkoncern 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Klimatet, en drivkraft att minska koldioxidutsläppen...

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan enhet

Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan enhet Miljöen energi o klimat Aktivitet/Aktiviteter Tid När Medverkande annan Initiera samverkan/åtgärdsplaner i strategin Stöd till kommunerna; Nätverk, utbildningar, Dala Energi-webb mm Transporter 150 Fjärrvärme

Läs mer

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun

Biogas som drivmedel. Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun Biogas som drivmedel Strategi och handlingsplan för införande av biogas som drivmedel i Gotlands kommun fastställd av Kommunstyrelsen 26 februari 2009 Regional strategi för införande av biogas på Gotland

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

Energistrategi. Älvkarleby kommun

Energistrategi. Älvkarleby kommun Energistrategi Älvkarleby kommun Innehåll Energistrategi... 0 Inledning... 2 Syfte... 3 Fokusområden... 3 Mål... 3 Handlingsplan... 4 Kommunens personbilar ska år 2020 bestå av enbart miljöklassade bilar...

Läs mer

Aktivitetsplan miljö 2014 2019 för Stockholms Kooperativa Bostadsförening

Aktivitetsplan miljö 2014 2019 för Stockholms Kooperativa Bostadsförening Aktivitetsplan miljö 2014 2019 för Stockholms Kooperativa Bostadsförening Miljöplan del 2 Mål 2019 Delmål 2014 Aktivitet Transporter Alla bilar inom SKB ska vara miljöbilar enligt Stockholms stads definition

Läs mer

Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018

Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018 Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018 2014-08-26 Krav på partierna i Västerås mandatperiod 2015 2018_s1BJ 1 ETT LÅNGSIKTIGT HÅLLBART VÄSTERÅS. Naturskyddsföreningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN KLIMATSTRATEGI LAXÅ KOMMUN

HANDLINGSPLAN KLIMATSTRATEGI LAXÅ KOMMUN HANDLINGSPLAN KLIMATSTRATEGI LAXÅ KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 13 september 2006, 71 1. Inledning...3 2. Sammanfattning av handlingsplanen... 4 3. Presentation av åtgärder... 4 4. Åtgärder och metoder...

Läs mer

Förslag till Energistrategi för Skåne

Förslag till Energistrategi för Skåne Förslag till Energistrategi för Skåne Remiss från november 2007 till 30 april 2008 Johannes Elamzon, Utvecklingsstrateg, Strategiavdelningen Dagens upplägg Kort bakgrund Energistrategins innehåll Hur arbeta

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

10 år. 10 år med minimal klimatpåverkan

10 år. 10 år med minimal klimatpåverkan 10 år 10 år med minimal klimatpåverkan 1999-2009 I november 2009 hade det gått 10 år sedan den första gasbilen tankades i Kristianstad. Samma månad sattes de tre första gröna stadsbussarna i drift. Under

Läs mer

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete NYNÄSHAMN - presentation om kommunens miljöarbete 1 2 Skärgårdskommun nära storstad 26 500 invånare 30 minuter till Globen Havshorisonten ses från fastlandet Stadskärna Landsbygd 100 mil kust 1852 öar

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun 2010-2020 2010-06-09 Reviderad 2016-XX-XX 1 Förord Klimatfrågorna har under de senare åren hamnat i fokus i takt med att nya forskningsrapporter visar på ökande

Läs mer

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan 16 november 2009 Samhällsutveckling Rune Andersson Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan Det projekt för vilket medel söks handlar om att utveckla

Läs mer

informationsmöte NATUR

informationsmöte NATUR Arbetsgrupp Uppströms Sommen informationsmöte NATUR Onsdag 11 december kl. 18 Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet Trots arbete med att minska vår klimatpåverkan står det klart att klimatförändringarna

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Kommunfullmäktige 16 februari 2015

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Kommunfullmäktige 16 februari 2015 Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Kommunfullmäktige 16 februari 2015 Hållbar utveckling Vad menar vi? Vår vision ( Usen) Sävsjö växer genom att vi tillsammans skapar en av Sveriges mest trygga, attraktiva

Läs mer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer

INLEDNING. Vad är en översiktsplan? Planprocessen. Miljökonsekvensbeskrivning. Översiktsplanen ska vara aktuell. Översiktsplanen och andra planer INLEDNING 7 Plan- och bygglagen (PBL ): Kap 3 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Planen ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden

Läs mer

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och lokala miljömål Bakgrund Följande dokument innehåller miljöpolicy och miljömål för Götene kommun. Miljöpolicyn anger kommunens

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 1 Viktiga händelser under 2013 Arbetet under år 2013 har förflutit lugnt. Miljö- och hälsoskyddskontoret ser inte att någon enskild händelse under

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Byastuga, torsdagen den 10 november 2011

Byastuga, torsdagen den 10 november 2011 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Byastämmor 2011 Skribent: Caroline Alvesson Byastämma i Olseröd Byastuga, torsdagen den 10 november 2011 Närvarande Kristianstads kommun representeras av Kalle Heise (mp), Anders

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND

TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND TILLSAMMANS FÖR ETT KLIMATSMART VÄSTRA GÖTALAND Klimatstrategi Västra Götaland Hittills undertecknad av 67 aktörer Målsättning: 2030 är den västsvenska ekonomin inte längre beroende av fossil energi och

Läs mer

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete Klimatanpassning I början Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) till högteknologisk, tillämpad forskning SMHI en myndighet under

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

Miljöbilssituationen i Sandviken ***** 5 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister

Miljöbilssituationen i Sandviken ***** 5 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister Miljöbilssituationen i Sandviken ***** 5 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Januari 2005 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Rödhakevägen 25 B Org.nr. 802400-0674 756

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Miljö och stadsbyggnad. Vi skapar god livskvalitet

Miljö och stadsbyggnad. Vi skapar god livskvalitet Miljö och stadsbyggnad I Uddevalla är vi: Öppna - vi bjuder in till dialog och vill förnyas Orädda - vi har mod att ta risker och prövar gärna nya idéer Energiska - vi har kraft att driva igenom det vi

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat Anpassning till ett förändrat klimat Tillståndet i kommunerna år 2015 Förord Naturskador orsakar stora skador som drabbar samhället och enskilda individer. Vi påverkas av alltmer frekventa extremväder

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:10. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD)

Läs mer

Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala bolag i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram

Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala bolag i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram Uppföljning av åtgärder för förvaltningar/ kommunala i Lokal Agenda 21 för Eslövs kommun Handlingsprogram Bakgrund Kommunfullmäktige antog den 24 november 1997 handlingsprogrammet för Eslövs kommuns lokala

Läs mer

Miljöprogram 2010-2013

Miljöprogram 2010-2013 Miljöprogram 2010-2013 Inledning Drivkraften i landstingets miljöarbete är att bidra till att skapa en god livsmiljö för nuvarande och kommande generationer. Detta ligger i linje med landstingets vision

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Försäkring i förändrat klimat

Försäkring i förändrat klimat Försäkring i förändrat klimat Att förebygga skador i samarbete Vattnet i den hållbara staden, Göteborg 141113 Torbjörn Olsson, Länsförsäkringar Publik 1 Vi står inför en klimatförändring med ökade risker

Läs mer

Klimatstrategi och energiplan samt strategi för Energi- effektiviserings- stödet Kommunfullmäktige 2011-09-13

Klimatstrategi och energiplan samt strategi för Energi- effektiviserings- stödet Kommunfullmäktige 2011-09-13 Klimatstrategi och energiplan samt strategi för Energieffektiviseringsstödet Mål och handlingsplan Kommunfullmäktige 2011-09-13 Sida 1 (20) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. Inledning Mål mm 3 2. Växthusgasutsläpp

Läs mer

Trafikpolitiskt program för Miljöpartiet i Skåne

Trafikpolitiskt program för Miljöpartiet i Skåne Trafikpolitiskt program för Miljöpartiet i Skåne Övergripande Skåne är med sin flerkärnighet och mångfald fantastiskt. I andra delar av landet blickas avundsjukt på pågatågseffekten, på hur satsningar

Läs mer

Krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning (dnr N2015/5206/JM)

Krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning (dnr N2015/5206/JM) 1(6) Regeringen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskansliet.se Krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning (dnr N2015/5206/JM) Länsstyrelsen i Västra Götalands län,

Läs mer

KLIMATSTRATEGI 2005. Antagen av kommunstyrelsen 2005-10-25 Diarienummer 525/05

KLIMATSTRATEGI 2005. Antagen av kommunstyrelsen 2005-10-25 Diarienummer 525/05 KLIMATSTRATEGI 25 Antagen av kommunstyrelsen 25-1-25 Diarienummer 525/5 1 Innehåll Laholms klimatstrategi 3 Vad innehåller strategin? 3 Övergripande mål 4 Delmål och åtgärder 4 Energi 4 Transporter 4 Avfall

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun. Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun

2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun. Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun 1 (5) 2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun Härryda kommun deltar i Energimyndighetens program Uthållig

Läs mer

Karin Eliasson. Hushållningssällskapet/ Rådgivarna. Karin.eliasson@radgivarna.nu. www.hush.se

Karin Eliasson. Hushållningssällskapet/ Rådgivarna. Karin.eliasson@radgivarna.nu. www.hush.se Karin Eliasson Energirådgivare Hushållningssällskapet/ Rådgivarna 0325 618 612 Karin.eliasson@radgivarna.nu Jordbruket en energiomvandlare Sol energi Värme från djur, människor, maskiner och energiomvandling

Läs mer

Klimatkontrakt för Hyllie

Klimatkontrakt för Hyllie Klimatkontrakt för Hyllie Undertecknat den 17 februari 2011 Ill: David Wiberg Bakgrund I slutet av 2009 antog Malmö stad Miljöprogram för 2009-2020 samt Energistrategi Malmö. Miljöprogrammets ambition

Läs mer

Finansdepartementets promemoria Bensin- och. Bensin- och dieselkonsumtion i Sverige ekonometriska skattningar av priselasticiteter

Finansdepartementets promemoria Bensin- och. Bensin- och dieselkonsumtion i Sverige ekonometriska skattningar av priselasticiteter PM 2013: RVI (Dnr 315-498/2013) Energimyndighetens rapport Implementering av art i- kel 7 i energieffektiviseringsdirektivet Energimyndighetens beräkningar och förslag till kompletteringar Finansdepartementets

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030

Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 1(6) Remissvar Översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 Ärendet Ett samrådsförslag till ny översiktsplan för Danderyds kommun 2013-2030 har tagits fram av kommunledningskontoret tillsammans med sakkunniga

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan

Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan RESULTAT FRÅN ENKÄTUNDERSÖKNING 2011 Fysisk planering i kommunerna för minskad klimatpåverkan Fysisk planering för minskad klimatpåverkan 1 Förord Detta är den tredje enkäten från SKL om kommunernas arbete

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

Kommunstyrelsens miljöutskott

Kommunstyrelsens miljöutskott Sidan 1 av 16 Plats och tid Rotebrorummet 9:00-11:45 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande, ej tjänstgörande ersättare Övriga Utsedda att justera Carina Knorpp (FP)

Läs mer

Miljöbilssituationen i Västervik ***** 5 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister

Miljöbilssituationen i Västervik ***** 5 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister Miljöbilssituationen i Västervik ***** 5 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister April 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32

Läs mer

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag

Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag Bilaga 3.2 Sammanställd översikt av svar fördjupningsfrågor från länen okt 2014 Län 1. Aktivitet 2. Projektägare 3. Lst roll 4. Lst Uppdrag Tidningen E+ till alla hushåll (239 000 p) Länsstyrelsen Projektägare

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

Utvärdering och fortsatta nivåer för klimatkompensation av samhällsbetalda resor i Kalmar kommun

Utvärdering och fortsatta nivåer för klimatkompensation av samhällsbetalda resor i Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Karin Löfström 2016-04-25 KS 2013/0660 50165 Kommunfullmäktige Utvärdering och fortsatta nivåer för klimatkompensation av samhällsbetalda resor i Kalmar

Läs mer

Projektgrupp Utsläpp av växthusgaser

Projektgrupp Utsläpp av växthusgaser Energi och transporter i tillsynen Katrine Svensson Miljö- och hälsoskyddskontoret i Kristianstads kommun Projektgrupp Utsläpp av växthusgaser Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen i Skåne Helsingborg stad

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Motion (2013:78) om policy för att minska elförbrukning från belysning i Stockholms stads verksamheter och bolag

Motion (2013:78) om policy för att minska elförbrukning från belysning i Stockholms stads verksamheter och bolag Remissvar Dnr 2014/3.2.2/25 Sid. 1 (12) 2014-02-17 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Finansroteln Motion (2013:78) om policy för att minska elförbrukning från belysning i Stockholms stads

Läs mer

Miljöbilssituationen i Växjö ********* 9 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister

Miljöbilssituationen i Växjö ********* 9 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister Miljöbilssituationen i Växjö ********* 9 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Maj 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala

Läs mer

Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270

Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/270 2012-05-21 Kommunstyrelsen Svar på remiss om nytt miljötillstånd för Stockholm Arlanda Airport KS-2012/270

Läs mer

Miljöbilssituationen i Nybro **** 4 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister

Miljöbilssituationen i Nybro **** 4 stjärnor av 10 möjliga En granskning av Gröna Bilister Miljöbilssituationen i Nybro **** 4 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister April 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADS- AVDELNINGEN. Energieffektiviseringsstrategi 2011-2020

SAMHÄLLSBYGGNADS- AVDELNINGEN. Energieffektiviseringsstrategi 2011-2020 SAMHÄLLSBYGGNADS- AVDELNINGEN Energieffektiviseringsstrategi 2011-2020 Innehåll 1 Vision och mål 5 1.1 Mål... 5 1.2 Delmål... 5 2 Handlingsplan 6 2.1 Energiprocessen... 6 2.2 Förordning om energieffektiva

Läs mer

Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad Änr KS 2013/380

Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad Änr KS 2013/380 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Kommunledningskontoret 2015-05-08 Koncernledningsavdelgningen Susanne Weidemanis 044-135583 Susanne.weidemanis@kristianstad.se Kommunstyrelsen Lokalisering av nytt badhus i Kristianstad

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Norrbotten. Älska landsbygd! Alla som verkar och lever på landsbygden. Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Norrbotten. Älska landsbygd! Alla som verkar och lever på landsbygden. Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Norrbotten Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Älska landsbygd! Alla som verkar och lever på landsbygden 1 Rådgivning Kurser och demonstrationer Rekreation Miljö Idrott och fritidssysselsättning Service Natur

Läs mer

Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning i bolag inom kommun och landsting genomföras?

Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning i bolag inom kommun och landsting genomföras? Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning i bolag inom kommun och landsting genomföras? Anders Pousette Martina Berg Carl-Martin Johborg Agenda 10.00 Energikartläggningslagen -

Läs mer

Torsdagen den 2 oktober 2008, kl. 18.00

Torsdagen den 2 oktober 2008, kl. 18.00 KALLELSE 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2008-09-24 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Kallelse och föredragningslista till Miljönämndens sammanträde Torsdagen

Läs mer

Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun

Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun Riktlinjer för hållbar samhällsplanering och hållbart byggande i Lidköpings kommun ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2013-05-29 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Omfattning... 3 Revidering...

Läs mer

SÖDRA STADEN med omgivande kulturlandskap

SÖDRA STADEN med omgivande kulturlandskap FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN SÖDRA STADEN med omgivande kulturlandskap SÄRSKILT UTLÅTANDE 2014-12-10 Kalmar kommun SÄRSKILT UTLÅTANDE utställningens genomförande Den fördjupade översiktsplanen för Södra staden

Läs mer

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Överenskommelse om bostadspolitiken mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet En rödgrön bostadspolitik är en social bostadspolitik. För oss är bostaden en social rättighet. Alla människor,

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013

Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013 Översvämningar vårt ansvar för ett gemensamt samhällsbyggnadsproblem Vattendagen den 30 januari 2013 Christine Andersson Jurist, LRF Konsult (Malmö) Översvämningsdirektiv 2007/60/EG av den 23 oktober 2007

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län GRANSKNINGSYTTRANDE 2011-10-20 1 (5) Yvonne Egnér Telefon 0455-871 29 yvonne.egner@lansstyrelsen.se Olofströms kommun Box 302 293 24 Olofström Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag

Inledning och vision. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag 4 1 Inledning Vad är en översiktsplan? Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste strategiska dokument och visar kommunens syn på bland annat den framtida bebyggelseutvecklingen, infrastruktursatsningar

Läs mer

Miljöbokslut 2003. Miljöåtgärder år 2003

Miljöbokslut 2003. Miljöåtgärder år 2003 Miljöbokslut 2003 Miljöbokslut är ett sätt att redovisa miljötillståndet i kommunen. Här redovisas också kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som stöd och inspiration

Läs mer