System för redovisning av kostnader för olika program vid kommunala gymnasieskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "System för redovisning av kostnader för olika program vid kommunala gymnasieskolor"

Transkript

1 RAPPORT Dnr :2771 Utbildningsdepartementet Stockholm System för redovisning av kostnader för olika program vid kommunala gymnasieskolor Skolverket skall enligt regeringsbeslut 5, U2002/2504/G, senast den 15 november 2002, till utbildningsdepartementet redovisa ett system för redovisning av kostnader för olika program vid kommunala gymnasieskolor. I uppdraget ingår även att göra en sammanställning av relevanta kostnadsuppgifter som kan bilda underlag för de fristående skolornas fakturering till elevernas hemkommuner. Sammanställningen, med efterkalkyl för 2001 och bidragsbelopp för 2003, kommer att färdigställas och publiceras under januari månad 2003, när uppgifterna samlats in från kommunerna. Skolverket redovisar härmed uppdraget. På Skolverkets vägnar Ann Carlson Ericsson Avdelningen för Resultatuppföljning Britt-Marie Jarnhammar Avdelningen för Resultatuppföljning Postadress / Postal address Stockholm Sweden Besöksadress / Location Alströmergatan 12 Telefon / Telephone +46-(0) Telefax +46-(0) E-post: skolverket@skolverket.se

2 Dnr :2771 Utbildningsdepartementet Stockholm System för redovisning av kostnader för olika program vid kommunala gymnasieskolor Bakgrund Med anledning av propositionen Fristående skolor (prop. 2001/02:35, bet 2001/02;UbU7, rskr 2001/02:184) har regeringen tillkännagett som sin mening behovet av att det utarbetas ett system för redovisning av kostnaderna för olika program vid kommunala gymnasieskolor och att Statens skolverk bör få i uppdrag att göra en sådan sammanställning av relevanta kostnadsuppgifter som kan bilda underlag för de fristående skolornas fakturering till elevernas hemkommuner. Denna skrivelse är Skolverkets avrapportering av uppdraget. Utgångspunkter för val av system Vid val av system har Skolverket att ta hänsyn till dels uppdraget att ta fram en sammanställning av relevanta kostnadsuppgifter, dels att bidraget från kommunerna till den fristående skolan enligt Skollagen 9 kap. 8 a skall bestämmas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till det programmet i de egna gymnasieskolorna. De uppgifter som Skolverket skall redovisa är därför dels kommunens kostnader, enligt senaste årsredovisningen, dels fastställda bidragsbelopp för bidragsåret beräknade enligt kommunens fördelningssystem. Det system som Skolverket tagit fram kan närmast beskrivas som en rutin för insamling och publicering av kommunuppgifter per program. Utöver en sammanställning över de bidragsbelopp som skall gälla vid ersättning till de fristående skolorna skall systemet innehålla information om kostnader per kommun och program i form av - efterkalkyl för det senast redovisade kalenderåret - budgeterade värden för bidragsåret 1(4)

3 Den bärande tanken är att systemet skall ge en så tydlig och tillförlitlig information som möjligt om kommunernas kostnader. Tidplan för sammanställning av kommunuppgifter Skolverket kommer att publicera uppgifter om kostnader och bidragsbelopp per program för alla kommuner på Skolverkets hemsida. Information om det nya systemet samt anvisningar för att lämna uppgifter till SCB och Skolverket skickas ut till kommunerna under vecka 47. Samtidigt läggs tomma blanketter ut på Skolverkets hemsida så att de som så önskar kan börja fylla i sina uppgifter. I informationsbrevet ombeds kommunerna ange en kontaktperson som SCB kan skicka filer med förifyllda uppgifter från räkenskapssammandraget till. SCB begär att få in uppgifterna under december månad för att kunna göra en första sammanställning för 2003 som beräknas vara klar vid årsskiftet. Den slutliga sammanställningen för 2003 beräknas vara klar senast den sista januari Information skickas ut till de fristående skolorna under vecka 48. Förordningsförändringen träder i kraft 1 januari I den mån kommuner inte hunnit få fram uppgifter om bidragsbelopp per program för 2003 kan riksprislistan användas för utbetalning av preliminära bidrag, varefter korrigering sker så att friskolorna får det av kommunen fastställda bidragsbeloppet. Utvärdering Såväl friskolor som kommuner har under hösten hört av sig och framfört oro över de nya reglerna för ersättning till friskolor. Några av dessa synpunkter har sammanställts i bilaga 1. Skolverket avser att utvärdera det nya bidragssystemet efter några år. Representanter för såväl friskolor som kommuner kommer att erbjudas att medverka vid utvärderingen. Beskrivning av systemet Här följer en kortfattad beskrivning av de uppgifter som samlas in. Efterkalkyl för föregående år För den officiella statistiken, samlar Skolverket årligen, genom Statistiska Centralbyrån, SCB, in uppgifter om kostnader och intäkter för olika verksamheter. Denna insamling samordnas med det s.k. räkenskapssammandraget, dvs. redovisningen av kommunernas kostnader och intäkter för all kommunal verksamhet. Kommunernas kostnader för gymnasie- 2(4)

4 utbildningen redovisas bl a i Jämförelsetal för huvudmän. Till räkenskapssammandraget finns detaljerade anvisningar om hur olika kostnader skall redovisas. Efterkalkyl per program erhålls genom samordning med insamling för räkenskapssammandraget genom att kommunen bryter ner gymnasieskolans kostnader till kostnader per program, samma rutin som idag används för att ta fram underlag till den s.k. riksprislistan. Gymnasieskolans kostnader består dels av kostnader som bokförs direkt på gymnasieskolan, och dels av fördelade kostnader, t ex kostnader för förvaltning, arkiv, eventuella kommungemensamma IT-tjänster, gemensam ekonomi eller personaladministration. Fördelning av kostnader sker i samband med att kommunen fyller i räkenskapssammandraget. Gemensamma kostnader som skall fördelas på olika verksamheter fördelas med hjälp av olika fördelningsnycklar. Kommunen kan själv fördela kostnaderna på olika verksamheter, i annat fall fördelas kostnaderna genom fördelningsnycklar som SCB lagt in i kalkylarket. För att få fram kostnader per gymnasieprogram fördelar kommunen de kostnader som har bokförts på gymnasieskolan på respektive program. Kostnader som inte har bokförts på gymnasiet, men som belastat gymnasiet genom omfördelning i räkenskapssammandraget kommer därför också att fördelas på program. Om kommunen anser sig ha kostnader förknippade med ansvaret för att bereda gymnasieutbildning åt alla ungdomar i kommunen som har rätt till sådan så skall dessa preciseras i efterkalkylen och reducerar därmed kostnaderna per program. Budget för kommande år Kommunens budget skall visa budgeterade kostnader för gymnasiet för bidragsåret. Budgeten skall även kompletteras med kostnader av gemensam karaktär, som vid fullständig kostnadsfördelning av kommunens verksamhet hänförs till gymnasieskolans verksamhet, dvs. motsvarande de kostnader som påförs gymnasieskolan genom fördelning av kostnader i samband med räkenskapssammandraget. Om kommunen anser sig ha kostnader förknippade med ansvaret för att bereda gymnasieutbildning åt alla ungdomar i kommunen som har rätt till sådan så skall dessa preciseras i budgetblanketten. Beräkning av bidragsbelopp Slutligen redovisar kommunen det bidragsbelopp per program och elev som den fristående skolan skall erhålla som ersättning från kommunen. Bidragsbeloppet anges totalt per elev samt hur mycket av beloppet som är kostnader för lokaler respektive moms. I anvisningarna betonas att bidragsbeloppet skall bestämmas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna gymnasieutbildningen och att hemkommunen skall ta hänsyn till den 3(4)

5 fristående skolans åtagande och elevens behov. Bidragsbeloppen skall fastställas av kommunen innan de publiceras. Blanketter För redovisning av kostnader, budget och bidragsbelopp per gymnasieprogram används bifogade blanketter, bilagorna 2,3 och 4. Blanketterna skickas till kommunen av SCB i samband med att granskningen av räkenskapssammandraget är klart. Riksprislistan Skolverket har fått uppdrag att fastställa det belopp som i sista hand skall utgå till fristående gymnasieskolor, riksprislistan. Till grund för dessa belopp skall ligga medelvärdet av mediankostnaderna för tre på varandra följande år uppräknat med index för kostnadsutvecklingen. Riksprislistan kommer att publiceras på Skolverkets hemsida under november månad året före bidragsåret. Riksprislistan för 2003 bifogas, bilaga 5. Rapporten har skrivits av Britt-Marie Jarnhammar, Skolverket. 4(4)

6 Bilaga 1 Dnr :2771 Synpunkter framförda till Skolverket med anledning av de nya bidragsreglerna för fristående skolor Bland de synpunkter som framförts till Skolverket med anledning av Skolverkets uppdrag att ta fram ett system för redovisning av kostnader kan nämnas: Kort framförhållning De fristående skolorna ser problem med att de inte kan överskrida sin budget utan går då i konkurs. För de skolor där intäkterna minskar kraftigt kan det bli stora problem. Vems är då ansvaret mot elever, föräldrar och personal? Den elev som går in i en skola som finansieras efter ett system bör få fortsätta hela gymnasietiden under samma system. En så stor förändring av bidragsnivån bör inte genomföras så snabbt. Förslag: ersätt friskolorna efter riksprislistan för de elever som är inne i utbildningen nu och använd kommunernas bidragsbelopp för de elever som börjar skolan hösten Lokalkostnaderna måste särhanteras Många kommuner redovisar lokalkostnader som understiger dem en fristående skola kan komma över, varför representanter för friskolorna anser att ersättningen för lokalkostnader måste brytas ut ur prislistan och ersättas efter faktisk kostnad. Kommunernas system för beräkning av lokalkostnader varierar. De fristående gymnasierna bör få full täckning för redovisade (rimliga) lokalkostnader medan övrig ersättning beräknas efter direktiv från Statens skolverk. Pensionsavsättningar och försäkringar Friskolorna har framfört synpunkter på att de har högre kostnader för pensionsavsättningar och för försäkringar av fastigheter än kommunerna har. Försäkringskostnaderna inom kommunen tas ofta centralt och fördelas då på ett sätt som kan ge en lägre kostnad för kommunens gymnasieskolor. Förordningens giltighet Önskemål har framförts om att kunna frångå förordningens regler om att bidraget skall bestämmas efter samma grunder som hemkommunen respektive lägeskommunen tillämpar vid fördelning av resurser till det programmet i de egna gymnasieskolorna om båda parter är överens om annan bidragsnivå. Som exempel nämns önskemål om gemensamma bidragsbelopp inom samverkansområde. 1(2)

7 Skolindex ger fördröjningseffekt Om skolindex används för uppräkning av kostnader kommer uppräkningen att få en eftersläpning på ett år. Brutet räkenskapsår Flera fristående gymnasier har brutet räkenskapsår vilket medför att halva årets intäkter för närvarande är omöjliga att beräkna med tillräcklig noggrannhet. En sund och balanserad ekonomi förutsätter längre planeringstid. Kvaliteten Oro har framfört över kvaliteten i kommunernas kostnadsredovisningar, med hänvisning till den stora spridning som hittills redovisats vid fördelning av kostnader på program. Med den ökade betydelsen av uppgifternas kvalitet har Skolverket dock förhoppningen att kvaliteten på de insamlade kostnadsuppgifterna i räkenskapssammandraget successivt skall höjas. Den öppna redovisningen av kostnader per program är i sig en garant för att kvaliteten kommer att förbättras. 2(2)

8 Kostnader per program för gymnasieskolan 2001 KommunKontaktperson Telefon Fax Bilaga 2 OBS! Vita fält ska fyllas i. Antal elever (15 okt) Kostnader för Kostnader för Kostnader för Övriga kostnader Summa kostnader Påslag för Total kostnad Lokaler och Undervisning läromedel, utrustning ofördelade inkl. påslag inventarier, netto och skolbibliotek, netto kostnader för ofördel. kostn 00/01 01/ (snitt) totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr totalt, tkr per elev TOTALT 0,0 0 BF BP EC EN ES FP HP HR HV IP IB 0, IV LP MP NP NV OP SM SP TE Ofördelade kostnader 0 0 Summa Totalt - summa Kommunens kostnader för ansvaret att bereda gymnasieutbildning, 0 ingår ej i programkostnaderna kolumnerna

9 Budgeterade kostnader per program för gymnasieskolan 2003 KommunKontaktperson Telefon Fax Bilaga 3 k-kod Antal elever (15 okt) Kostnader för Kostnader för Kostnader för Övriga kostnader Summa kostnader Påslag för Total kostnad Lokaler och Undervisning läromedel, utrustning ofördelade inkl. påslag inventarier, netto och skolbibliotek, netto kostnader för ofördel. kostn 02/03 03/ (snitt) totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr totalt, tkr per elev, kr tkr totalt, tkr per elev TOTALT 0 BF BP EC EN ES FP HP HR HV IP IB IV LP MP NP NV OP SM SP TE Ofördelade kostnader 0 0 Summa Totalt - summa Kommunens kostnader för ansvaret att bereda gymnasieutbildning 0 fördelas ej på program i kolumnerna

10 Av kommunen fastställda bidragsbelopp till fristående skolor per program i gymnasieskolan 2003 Bilaga 4 Kommun Kontaktperson Telefon Fax k-kod kommunnamn Bidragsbelopp Varav för Varav moms Kommentarer per elev lokaler per elev per elev BF 0 BP 0 EC 0 EN 0 ES 0 FP 0 HP 0 HR 0 HV 0 IP 0 IB 0 LP 0 MP 0 NP 0 NV 0 OP 0 SP 0 TE 0 Elev IP 98/99 30 # Bidragsbeloppet skall enligt Skollagen 9 kap 8a bestämmas efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till det programmet i de egna gymnasieskolorna. När bidraget bestäms skall hänsyn tas till den fristående skolans åtagande och elevens behov.

11 Riksprislista för ersättning till fristående skolor 2003 Enligt SL 9 kap 8a 4 st Belopp (kr/elev och bidragsår) Barn- och fritidsprogrammet Byggprogrammet Elprogrammet Energiprogrammet Estetiska programmet Fordonsprogrammet Handels och administrationsprogrammet Hotell- och restaurangprogrammet Hantverksprogrammet IB-programmet (Intern. Baccalaureate) Industriprogrammet Livsmedelsprogrammet Medieprogrammet Naturbruksprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Omvårdnadsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet I beloppen ingår ersättning för sådan ingående mervärdesskatt som skolan saknar avdragsrätt för.

Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011

Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011 2010-11-08 1 (6) Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011 Bakgrund Från och med kalenderåret 2010 gäller nya bestämmelser om kommunens bidrag

Läs mer

3 Gymnasieskolans program - avnämarprofiler

3 Gymnasieskolans program - avnämarprofiler 3 Gymnasieskolans program - avnämarprofiler 45 Barn- och fritidsprogrammet (BF) - avgångna våren 1995 À 46 Barn- och fritidsprogrammet (BF) - avgångna våren 1995 (forts.) 47 Byggprogrammet (BP) - avgångna

Läs mer

Till promemorian fogas förordningsförslag.

Till promemorian fogas förordningsförslag. Promemoria 2011-07-13 U2011/4195/G Utbildningsdepartementet Gymnasieenheten Ämnesråd Anna Barklund Rättssekretariatet Kansliråd Ulrika Åkerdahl Vissa frågor angående bidrag till fristående gymnasieskolor

Läs mer

Översyn av systemet för redovisning av kostnader för. för olika program vid kommunala gymnasieskolor.

Översyn av systemet för redovisning av kostnader för. för olika program vid kommunala gymnasieskolor. 1 (22) Översyn av systemet för redovisning av kostnader för olika program vid kommunala gymnasieskolor. Redovisning av regeringsuppdrag. Regeringen har i regeringsbeslut 8, (U2004/2803/G av den 2004-07-08)

Läs mer

NÄTUPPLAGA. Protokoll 2013-02-07. Jämtlands Gymnasieförbund! 831 82 Östersund Telefon: 063-14 02 00 (växel) info@jgy.se

NÄTUPPLAGA. Protokoll 2013-02-07. Jämtlands Gymnasieförbund! 831 82 Östersund Telefon: 063-14 02 00 (växel) info@jgy.se NÄTUPPLAGA Protokoll PROTOKOLL 2 Plats och tid Torsdag den 7 februari 2013, kl. 8.30 12.00 Jämtkrogen, Bräcke Paragrafer 1 37 Beslutande Enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Mikael Cederberg, förbundschef

Läs mer

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Frökindsrummet, Stadshuset kl 08.00 Beslutande Allan Bjärkhed (KD), ordförande Johanna Svensson (S), 1:e vice ordförande Caroline Lundberg (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 1999:180 Utkom från trycket den 20 april 1999 utfärdad den 31 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER Elevutveckling och kostnadsutveckling

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER Elevutveckling och kostnadsutveckling SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER 2012 Elevutveckling och kostnadsutveckling i gymnasieskolan 2005 2009 Elevutveckling och kostnadsutveckling i gymnasieskolan 2005 2009 Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice

Läs mer

2011-07- U. I MOTALA KOMMUN Biidnmgsnämnden. Remiss REGERINGSKANSLIET 2011-07-13 U2011/4195/G. Utbildningsdepartementet

2011-07- U. I MOTALA KOMMUN Biidnmgsnämnden. Remiss REGERINGSKANSLIET 2011-07-13 U2011/4195/G. Utbildningsdepartementet Remiss REGERINGSKANSLIET 2011-07-13 U2011/4195/G Utbildningsdepartementet Gymnasieenheten Anna Barklund Telefon 08-405 5264 li Vissa frågor angående bidrag till fristående gymnasieskolor och internationella

Läs mer

Rodengymnasiet. Skolan erbjuder

Rodengymnasiet. Skolan erbjuder Rodengymnasiet Skolan erbjuder Barn- och fritidsprogrammet (BF) Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) Ekonomiprogrammet (EK) El- och energiprogrammet (EE) Estetiska programmet (ES) Fordons- och transportprogrammet

Läs mer

Interkommunal ersättning (IKE) och ersättning till friskolor (FRI) 2016

Interkommunal ersättning (IKE) och ersättning till friskolor (FRI) 2016 1(4) Tjänsteskrivelse 2015-11-10 Diarienummer: UAN 2015/0385 Version: 1.0 Beslutsorgan: UAN Ekonomi Henric Andersson E-post: henric.andersson@halmstad.se Telefon: 0727-15 90 38 Interkommunal ersättning

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2011-03-22 1 (22) Klämmesbo, Stadshuset, Tidaholm, 2011-03-22 kl. 10:30 11.10

Barn- och utbildningsnämnden 2011-03-22 1 (22) Klämmesbo, Stadshuset, Tidaholm, 2011-03-22 kl. 10:30 11.10 Barn- och utbildningsnämnden 2011-03-22 1 (22) Plats och tid Klämmesbo, Stadshuset, Tidaholm, 2011-03-22 kl. 10:30 11.10 Paragrafer 49-58 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Pereric Gustafsson

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002

En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002 MISSIV 2003-07-04 Dnr: 2003:1168 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En bedömning av kostnaderna för barnomsorg, skola och vuxenutbildning budgetåret 2002 Skolverket skall enligt regleringsbrevet

Läs mer

Matts Persson. Birgitta Olsson Iggbom. Stefan Bäckström. Matts Persson

Matts Persson. Birgitta Olsson Iggbom. Stefan Bäckström. Matts Persson Protokoll 1 (72) Plats och tid: Sal A, Guldsmeden, Hudiksvall, klockan 09:00-10:00. Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Stefan Bäckström, ordf (C) Matts Persson (C) Anna Gustavsson (C) Bibbi Segerbrand

Läs mer

samhällsbyggnadsförvaltningen

samhällsbyggnadsförvaltningen KALLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN TORSDAGEN DEN 18 NOV EMBER 2010 Tid och plats Kl. 19.00 i Angarnsrummet, samhällsbyggnadsförvaltningen Kallade tjänstemän Utbildningschef Roland Beijer, Ekonomiadministrativ

Läs mer

Attityder, antal och etablering

Attityder, antal och etablering www.svensktnaringsliv.se FEBRUARI 2016 Storgatan 19, 114 82 Stockholm Telefon 08-553 430 00 Gymnasierapporten 2016 Arkitektkopia AB, Bromma, 2016 Attityder, antal och etablering Förord Gymnasieskolan ska

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Västerås (1980) period 20091

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Västerås (1980) period 20091 BF Barn- och fritidsprogrammet Rudbeckianska gymnasiet 59 59 170 79 201 BF-IV Barn- och fritidsprogrammet, PRIV Rudbeckianska gymnasiet 0 2 170 2 170 BP Byggprogrammet Wenströmska gymnasiet 72 72 165 98

Läs mer

,53 g ESLÖVS KOMMUN. Statistik genomströmning, slutbetyg, kostnader och befolkningsprognos. Genoms trömnin

,53 g ESLÖVS KOMMUN. Statistik genomströmning, slutbetyg, kostnader och befolkningsprognos. Genoms trömnin 751,53 g Svil /11 INVESTOR IN PEOPLE Statistik genomströmning, slutbetyg, kostnader och befolkningsprognos Underlaget är taget från databasen SIRIS, 2012-01-15 Genoms trömnin Vald eriod: 2012 Vald or anisation:

Läs mer

IB Justering kapitalkostnader 259 Justerad budget

IB Justering kapitalkostnader 259 Justerad budget Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Ärendenr GVN 2016/167 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 2 november 2016 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Internbudget 2017 Internbudget omfattar samtliga

Läs mer

Kommentarer till diagrammen vid definitivintagningen 2007

Kommentarer till diagrammen vid definitivintagningen 2007 7-6-28 Kommentarer till diagrammen vid definitivintagningen 27 SÖKANDE 1. Sökande per plats Diagrammet visar antal behöriga elevers förstahandsval per plats på både kommunala och fristående skolor från

Läs mer

Bokslut och verksamhetsberät- telse Gymnasieskola och vuxenutbildning

Bokslut och verksamhetsberät- telse Gymnasieskola och vuxenutbildning 2014-02-03 Sidan 1 av 34 Bokslut och verksamhetsberät- telse 2013 Gymnasieskola och vuxenutbildning Statistik Karin Mannström, Controller Januari 2014 Dnr Ubn 2014/17 2014-02-03 Sidan 2 av 34 2014-02-03

Läs mer

Elever i gymnasieskolan 2007/08

Elever i gymnasieskolan 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2008-02-27 Dnr 71-2008-00004 1 (6) Elever i gymnasieskolan 2007/08 1 Antal elever och skolor Antalet elever i gymnasieskolan är större än någonsin och uppgår detta läsår

Läs mer

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom Britt-Marie Stridh, samordnare för anhöriginvandring John Wallberg, områdeschef socialförvaltningen

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom Britt-Marie Stridh, samordnare för anhöriginvandring John Wallberg, områdeschef socialförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Plats och tid Falköpingssalen, Stadshuset kl 13.15-16.35 Beslutande Ersättare Allan Bjärkhed (KD), ordförande Johanna Svensson (S), 1:e vice ordförande Caroline Lundberg (M),

Läs mer

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens utbildnings- och näringslivsutskott Delegation 2008-03-04 8 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 08.30-12.00. Beslutande

Läs mer

Vad tycker du om skolan?

Vad tycker du om skolan? Vad tycker du om Fråga 1 Vilket år är Du född? År 19... Fråga 2 Går Du i grundskolan, gymnasieskolan eller går Du i Grundskolan Gymnasieskolan Går i skolan. Du behöver svara på fler frågor. Viktigt, skicka

Läs mer

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-16 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Bilagor Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Västernorrlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i Västernorrlands län

Läs mer

Antal elever som ingår: N = 331

Antal elever som ingår: N = 331 Diagram A: Kursbetyg för barn- och fritidsprogrammet (BF) Ma_A Sv_A Eng_A Re_A Idh_A Sam_A Nk_A Esv_A Sv_B Kar_1 Kar_2 Kar_3 Kar_4 Kar_5 Kar_6 Kar_7 Kar_8 Kar_9 Antal elever som ingår: N = 331 Barn- och

Läs mer

Sifferbilaga. Nationella prov år 5

Sifferbilaga. Nationella prov år 5 Sifferbilaga Nationella prov år 5 I tabellerna nedan redovisas resultat från de olika delproven i nationella prov i år 5. Av 123 har 16 skolor inte registrerat någonting om ämnesprov sina elever, och 3

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-06-10 Dnr: 2013/649-UAN-010 Tord Erik Kjell Karlsson - p1tk02 E-post: tord.erik.kjell.karlsson@vasteras.

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-06-10 Dnr: 2013/649-UAN-010 Tord Erik Kjell Karlsson - p1tk02 E-post: tord.erik.kjell.karlsson@vasteras. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-06-10 Dnr: 2013/649-UAN-010 Tord Erik Kjell Karlsson - p1tk02 E-post: tord.erik.kjell.karlsson@vasteras.se Kopia till Skolinspektionen Utbildnings-

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Degerfors (1862) period 20091

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Degerfors (1862) period 20091 Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Degerfors (1862) period 291 Barn- Och Fritidsprogrammet 25 21 19 85 Industriprogrammet 24 13 2 7 Naturvetenskapsprogrammet 16 7 8 Specialutf. Progr., Ledarskap

Läs mer

Antal elever som ingår: N = 331

Antal elever som ingår: N = 331 Diagram A: Kursbetyg för barn- och fritidsprogrammet (BF) Elever som avslutat sina gymnasiestudier i årskurs 3 läsåret 26/7 med 1 5 2 249 godkända kurs ( 2 - < 3 års gymnasiestudier). Redovisning av elever

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006 Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2006 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2007 redovisa en bedömning

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005 Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2006 redovisa en bedömning

Läs mer

Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor i Uppsala

Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor i Uppsala KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Carlsson 2013-10-22 UAN-2013-0208 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Statistikuppföljning för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor

Läs mer

BUN/2014:629-630. 1. fastslå bidragsbeloppen för 2015 enligt beredning.

BUN/2014:629-630. 1. fastslå bidragsbeloppen för 2015 enligt beredning. BUN 91 1/7 BUN/2014:629-630 Bidragsbelopp 2015 Beslut beslutar att 1. fastslå bidragsbeloppen för 2015 enligt beredning. Deltar ej i beslutet Håkan Bertilsson (SP), Catharina De Geer (KD), Lena Scharp

Läs mer

Åva gymnasium. Skolan erbjuder

Åva gymnasium. Skolan erbjuder Skolan erbjuder är skolan där eleven står i centrum. Här får du möjlighet att växa och vara dig själv. Ett stegvis ökat ansvar gör studierna både roliga och intressanta. Här är skolan där möten mellan

Läs mer

21 Verksamhet efter utbildning Activity after education

21 Verksamhet efter utbildning Activity after education 21 Verksamhet efter utbildning Activity after education Sida/ Page Tabell/ Table 414 Inledande text Text 416 21.1 Verksamhet 1991 2000, året efter av- Activity 1991 2000 the year after leaving gångsåret

Läs mer

Skolor och elever i gymnasieskolan, läsåret 2009/10

Skolor och elever i gymnasieskolan, läsåret 2009/10 Enheten för utbildningsstatistik 2010-02-25 Dnr 71-2010:00004 1 (8) Skolor och elever i gymnasieskolan, läsåret 2009/10 Gymnasieskolan står nu inför en kraftig elevminskning, som inleds detta läsår med

Läs mer

Åva gymnasium. Skolan erbjuder

Åva gymnasium. Skolan erbjuder Åva gymnasium Skolan erbjuder Åva gymnasium är skolan där eleven står i centrum. Här får du möjlighet att växa och vara dig själv. Ett stegvis ökat ansvar gör studierna både roliga och intressanta. Här

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Intagningsstatistik slutintagning juni 2008

Intagningsstatistik slutintagning juni 2008 Intagningsstatistik slutintagning juni 2008 Meritvärde Jenningsskolan, Robertsfors IP 9 Industriprogrammet 85 120 NV 25 Naturvetenskapsprogrammet 240 285 OP 18 Omvårdnadsprogrammet 150 169 SM-RS 16 Specialutformat

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 PM Förskole- och grundskolestatistik 1 (14) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2016. Uppgifter som

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 1 (19) En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2005 redovisa en bedömning

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel.

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel. Bilagor Tabell 1: Programmen i Kalmar som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Kalmar med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De yrkesförberedande programmen i Kalmar som ger jobb Tabell

Läs mer

Checklista Hur fungerar det att ta emot en lärling?

Checklista Hur fungerar det att ta emot en lärling? Checklista Hur fungerar det att ta emot en lärling? Detta är en checklista och guide för dig som funderar på att ta emot en lärling i ditt företag. Checklistan är applicerbar på den nuvarande gymnasiala

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Gävleborg som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst

Tabell 1: Programmen i Gävleborg som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Tabell : Programmen i Gävleborg som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Industriprogrammet 2 Fordonsprogrammet 3 Elprogrammet gymnasieskola Sandviken 39 800 gymnasieskola Sandviken

Läs mer

Intagningsstatistik 2009

Intagningsstatistik 2009 Antal platser vid slutintagning Intagna elever 26/6 31/8 Intagningsstatistik 2009 Jenningsskolan, Robertsfors ES-MK 0 Estetiska programmet, Musik Starade inte HR-LRE 12 6 6 Hotell och restaurangprogammet,

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 1 (16) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2014. Uppgifter som redovisas är bland annat kostnader

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Plats och tid Hyllan, Centrumhuset, kl 13.00 16.30 Beslutande Anna Schönning (S), ordförande Staffan Nordqvist (S) Eva Sjölander (S) Torbjörn Nyholm (S) Lars-Erik Wickberg (C) Barbro Stenbeck

Läs mer

Försöksverksamhet med lärlingsutbildning i gymnasieskolan

Försöksverksamhet med lärlingsutbildning i gymnasieskolan Avd/Enhet/Arbetsgrupp, etc Handläggare/Författare RAPPORT 14--1 1(12) Försöksverksamhet med lärlingsutbildning i gymnasieskolan Denna rapport redovisar utifrån registerdata studiedeltagande och studieresultat

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Västerås (1980) period 20091

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Västerås (1980) period 20091 Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Västerås (198) period 291 9-4-3 11:59:4 BF Barn- och fritidsprogrammet Rudbeckianska gymnasiet 64 64 115 76 167 BF-IV Barn- och fritidsprogrammet, PRIV Rudbeckianska

Läs mer

Intagningsstatistik 2010

Intagningsstatistik 2010 Antal platser vid slutintagning Intagna elever 29/6 31/8 Intagningsstatistik 2010 Jenningsskolan, Robertsfors HR-LRE 15 1 2 Hotell och restaurangprogammet, lokal inriktning Restaurang 195 195 IP 15 0 1

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst Bilagor Tabell 1: Programmen i län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i län som ger jobb Tabell 4: De yrkesförberedande program

Läs mer

Sammanställning över elever och barn inskrivna i skola och förskola. Läsåret 2012/2013

Sammanställning över elever och barn inskrivna i skola och förskola. Läsåret 2012/2013 Danielle Marklund Åström Sammanställning över elever och barn inskrivna i skola och förskola Läsåret 2012/2013 Förskolan Inskrivna barn i förskolan < 3år >3 år Totalt Samtliga enheter inkl intraprenad

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi, Juridik samt spetsutbildning inom finansekonomi, FINEK Estetiska programmet - inriktning Musik samt spetsutbildningar

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1

Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst. Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1 2008-12-14 Tabell 1: Programmen i Västernorrland som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst i kronor 1 2 Fordonsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gudlav Bilderskolan Sollefteå 308

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN 2012-10- 18

VALLENTUNA KOMMUN 2012-10- 18 Sa m ma nträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-10-18 15 (24) 133 Gymnasieskolpeng, fr.o.m. januari 2013 eks 2012.442) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Gymnasieutbildning i Gävleborgs län Antal elever/program 2010/2011

Gymnasieutbildning i Gävleborgs län Antal elever/program 2010/2011 Gymnasieutbildning i Gävleborgs län Antal elever/program 2010/2011 Nordanstig Ljusdal Hudiksvall Ovanåker Bollnäs Söderhamn Ockelbo Sandviken Gävle Hofors GÄSTRIKLAND GÄVLE Borgarskolan Fordonsprogrammet

Läs mer

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel.

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel. Bilagor Tabell 1: Programmen i Östergötland som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Östergötland med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: Programmen i Östergötland som ger jobb Tabell

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2016:1068. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2016:1068. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2015

Läs mer

Kostnader för förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning 2012

Kostnader för förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning 2012 1 (16) Kostnader för förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning 2012 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2012. Uppgifter som redovisas

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003 1 (17) En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2003 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2004 redovisa en bedömning

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Leif Wiklund UAN Rev

Handläggare Datum Diarienummer Leif Wiklund UAN Rev KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Leif Wiklund 2013-05-27 UAN-2013-0264 Rev 2013-06-04 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Finns det skillnader mellan Uppsalaelever

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Tumba Gymnasium Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi och Juridik Estetiska programmet - inriktningarna Estetik & media, Musik och Bild- & formgivning

Läs mer

Skolor och elever i gymnasieskolan, läsåret 2010/11

Skolor och elever i gymnasieskolan, läsåret 2010/11 Enheten för utbildningsstatistik 2011-02-24 Dnr 71-2011:00014 1 (11) Skolor och elever i gymnasieskolan, läsåret 2010/11 Elevminskningen fortsätter i gymnasieskolan. Trots att antalet elever minskar så

Läs mer

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477 Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2017 Diarienummer: 2018:01477 Skolverket Rapport 1 (15) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Prisutvecklingen... 3 Totala kostnader för skolväsendet

Läs mer

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Vår handläggare Birgitta Larsson / Lars-Olof Allard Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 Sammanfattning föreslår att den nya gymnasieskolan

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2015:812. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2015:812. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2014

Läs mer

Tydligare skolpengsbeslut

Tydligare skolpengsbeslut 2012-11-22 Tydligare skolpengsbeslut PM om hur kommunernas skolpengsbeslut kan utformas för att bli mer transparenta Bakgrund Sedan de nya reglerna om bidrag på lika villkor började tillämpas år 2010 har

Läs mer

Stöd och servicekontoret Åke Hallberg Slutbetygen för avgångseleverna läsåret 2004/05

Stöd och servicekontoret Åke Hallberg Slutbetygen för avgångseleverna läsåret 2004/05 Stöd och servicekontoret Åke Hallberg 2005-08-24 Slutbetygen för avgångseleverna läsåret 2004/05 Slutbetygen läsåret 2004/2005 Antalet elever i år 3 på nationella och specialutformade program i den kommunala

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Västerås (1980) period 20071

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Västerås (1980) period 20071 Barn- och fritidsprogrammet Rudbeckianska gymnasiet 77 86 77 80 189 Barn- och fritidsprogramet, PRIV Rudbeckianska gymnasiet 7 7 7 Byggprogrammet Wenströmska gymnasiet 87 148 87 180 198 Byggprogrammet

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Tabell : Programmen i Västernorrlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Fordonsprogrammet Gudlav Bilderskolan Sollefteå 306400 2 Elprogrammet Ådalsskolan Kramfors 288500 Elprogrammet

Läs mer

Jämtlands läns bästa gymnasieprogram kartlagda

Jämtlands läns bästa gymnasieprogram kartlagda läns bästa gymnasieprogram kartlagda Gymnasiekvalitet.se har kartlagt alla gymnasieprogram i län. Nedan finns resultaten listade för de olika faktorerna som undersökts. Bilagor Tabell 1: Programmen i län

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst Tabell : Programmen i Jämtlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst Fordonsprogrammet Krokoms gymnasieskola Krokom 324200 2 Byggprogrammet Palmcrantzskolan Östersund 282700

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Mjölby gymnasium Mjölby kommun Datum 2009-11-06 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

meddelad i Stockholm den 26 januari 2009 Ombud: Advokaten Tom Johansson Advokatfirman Nilsson & Co Box 7761 103 96 Stockholm

meddelad i Stockholm den 26 januari 2009 Ombud: Advokaten Tom Johansson Advokatfirman Nilsson & Co Box 7761 103 96 Stockholm 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 januari 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokaten Tom Johansson Advokatfirman Nilsson & Co Box 7761 103 96 Stockholm MOTPART Malmö kommun Utbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Förutsättningar i schemafilen

Förutsättningar i schemafilen Nova Software Rapport 2004 innehåller funktioner för att mycket snabbt skapa studieplaner för gymnasieelever. Elevernas studieplaner blir klara till över 90% med mycket få inmatningar. Detta är möjligt

Läs mer

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel.

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel. Bilagor Tabell 2: Programmen i Södermanland med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: Programmen i Södermanland som ger jobb Tabell 4: Programmen i Södermanland som har bäst förädlingsvärde

Läs mer

Rudbeck. Skolan erbjuder

Rudbeck. Skolan erbjuder Rudbeck Skolan erbjuder På Rudbeck, Valfrihetens gymnasium, skräddarsyr du din utbildning och gör din egen personliga studieplan. Du väljer. Vi ser till att du lyckas. Vi är en kursutformad skola som erbjuder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om internationella skolor; SFS 2015:801 Utkom från trycket den 8 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 17 december 2013 1(15)

Barn- och utbildningsnämnden 17 december 2013 1(15) Barn- och utbildningsnämnden 17 december 2013 1(15) Plats och tid: Ferlinrummet kl 13.30-15.45 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling, ordf. (s) Olle Engström (s) Göran Andersson (s) Ers. Ann-Marie Rosö

Läs mer

Skolverkets rapport nr 168 Högskoleverkets rapportserie 1999:7 R

Skolverkets rapport nr 168 Högskoleverkets rapportserie 1999:7 R Skolverkets rapport nr 168 Högskoleverkets rapportserie 1999:7 R Sammanfattning: Rapporten redovisar en kartläggning av avnämarna av gymnasieskolan och högskolans grundutbildning. Till grund för kartläggningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2002:159 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 27 mars 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Programguide Öppet hus

Programguide Öppet hus Programguide Öppet hus Bergagymnasiet Lördagen den 14/11 2009 Kl. 10-14 Ringssjövägen Byggprogrammet (BP) Sallius Berga Gymnasiesärskolan 4-åriga programmen Verkstadsvägen Livsmedelsprogrammet (LP) Konditori

Läs mer

Sågbäcksgymnasiet. Skolan erbjuder

Sågbäcksgymnasiet. Skolan erbjuder Skolan erbjuder Hos får du en verklighetsnära utbildning. Du får kunskaper som efterfrågas i arbetslivet och dina möjligheter att få jobb är stora. Alla program hos oss innehåller antingen praktik eller

Läs mer

E2011 Gymnasieskolan Här kan du studera utfall av svar från ovanstående enkät Totalt antal svar= 836. Resultat. Bakgrundsfrågor 1.

E2011 Gymnasieskolan Här kan du studera utfall av svar från ovanstående enkät Totalt antal svar= 836. Resultat. Bakgrundsfrågor 1. E2011 Gymnasieskolan Här kan du studera utfall av svar från ovanstående enkät Totalt antal svar= 836 Resultat Bakgrundsfrågor 1. Skola Bolandgymnasiet 72 (8,6%) Celsiusskolan 37 (4,4%) Cultus Ekebygymnasiet

Läs mer

Arbetslivet efter skolan

Arbetslivet efter skolan Arbetslivet efter skolan Vad händer efter skolan? Omvårdnadsprogrammet. Vad gör 2013? Vilka unga är det som arbetar i olika branscher?? BRANSCH Vård och omsorg; sociala tjänster Avdelning Q, SNI 86-88

Läs mer

Utbud 2010/2011 Jämtlands Gymnasium!

Utbud 2010/2011 Jämtlands Gymnasium! BF BP BPHU BPMI EC EN ESBD ESDN ESMK ESTA ESTA-VA FP FPTP HP HR HV HVMD HVFL HVHK IP LINGONV LP MP NV NVNV-I OP SP SPEI SPSP-I Utbud 2010/2011 Jämtlands Gymnasium! www.jgy.se Östersunds kommun, 2380 Jämtlands

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:1447 Utkom från trycket den 22 december 2006 utfärdad den 14 december 2006. Genom riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Marks Gymnasieskola - Elevenkät åk 2 Lå

Marks Gymnasieskola - Elevenkät åk 2 Lå 1. Vilken är din hemkommun? Marks Gymnasieskola - Elevenkät åk 2 Lå 2008-09 1. Vilken är Din hemkommun Mark 280 90,3 90,3 Svenljunga 24 7,7 98,1 Annan 6 1,9 100,0 Summa 310 100,0 Denna fråga hade nr 1.0

Läs mer

PM - Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan?

PM - Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan? 1 (13) PM - Vad gör ungdomar efter gymnasieskolan? Från och med hösten 14 publicerar uppgifter om vad ungdomar gör ett, tre och fem år efter gymnasieskolan. Redovisningen handlar än så länge om elever

Läs mer

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning.

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Gymnasieval Gymnasieutbildning Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Till gymnasieutbildningen räknas gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Gymnasieskolan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-01-23 Dnr: 2011/182-UAN-668 Marie Eklund - at892 E-post: marie2.eklund@vasteras.se Kopia till Information om ingående resultatredovisning

Läs mer

Yttrande angående ansökan om utökning av fristående gymnasieskola

Yttrande angående ansökan om utökning av fristående gymnasieskola Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-08-05 Vår referens Helen Salmose Utredare Helen.Salmose@malmo.se Tjänsteskrivelse Yttrande angående ansökan om utökning av fristående

Läs mer

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015 Fastställd i KS 2014-12-01 Vellinge Skolpeng/bidrag och interal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2015 FÖRSKOLA egen 1-3 år 93 160 kr 100 260

Läs mer

FALKENBERGS GYMNASIESKOLA

FALKENBERGS GYMNASIESKOLA FALKENBERGS GYMNASIESKOLA SITUATIONSPLAN ÖPPET HUS Alla program håller programpresentation Kl 10.00, 11.00, 12.00 Cafeterian håller öppet 09.30-13.00 Förbindelsegången hus 1-3 o Programbord o Elevhälsan

Läs mer