Förlängd giltighetstid för Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förlängd giltighetstid för Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0964/18 Handläggare Lena Hasselgren Telefon: E-post: Förlängd giltighetstid för Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Förslag till beslut I kommunstyrelsen: 1. Social resursnämnds begäran om utsträckt tid för Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer till och med 2019 godkänns. 2. Social resursnämnd uppdras att under 2019 följa upp planen samt lämna förslag till ny plan för staden mot våld i nära relation Social resursförvaltnings lägesrapport antecknas. Sammanfattning Den av fullmäktige antagna planen mot våld i nära relation , reviderad 2015, är omfattande. Stadens arbete med planens aktiviteter samordnas av social resursnämnd. Social resursnämnd begär mot bakgrund av planens omfattning och den deluppföljning som genomförts att planen förlängs till och med En förlängning möjliggör ett fortsatt arbete utan avbrott under det att social resursnämnd följer upp planen samt lämnar förslag till ny plan. Ekonomiska konsekvenser Resurserna beräknas rymmas inom social resursnämnds befintliga ram. Barnperspektivet Barnperspektivet är centralt i arbetet mot våld i nära relationer. Stadens plan omfattar en rad aktiviteter som har barnens behov i fokus. Det gäller såväl skydd och stöd som kompetenshöjande insatser och samverkan. Mångfaldsperspektivet Syftet med revideringen av planen 2015 var att förtydliga att våld kan förekomma i alla relationer och att det kan ta sig olika uttryck. Grupper som är särskilt sårbara för våld i nära relation är exempelvis unga i kollektivistiska kulturer, kvinnor i missbruk, äldre personer, personer med funktionsnedsättning, transpersoner med flera. Regeringens särskilda utredare konstaterar sitt betänkande Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, SOU 2017:92 bland annat att hbt-personer är särskilt utsatta för våld i nära relationer men att de sällan söker hjälp eller anmäler det de utsätts för. Det är nödvändigt för staden att utveckla kunskaper för att upptäcka och arbeta mot allt våld i nära relationer oavsett kön, religion, sexuell läggning, funktionshinder, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder eller etnisk tillhörighet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (3)

2 Jämställdhetsperspektivet Det vanligast förekommande är mäns våld mot kvinnor. Ett av delmålen för det nationella målet för jämställdhetspolitiken är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det normerande i att flertalet utsatta är kvinnor får inte osynliggöra andra utsatta grupper. I Göteborg ska kvinnor, män, flickor, pojkar och personer i alla åldrar med könsöverskridande identitet eller uttryck ha likvärdiga möjligheter till stöd om de utsätts för våld i nära relation. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Regeringens tioåriga nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck gäller från 1 januari 2017 och innehåller åtgärder som ska stärka skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor, insatser mot våld i samkönade relationer samt åtgärder som motarbetar destruktiv maskulinitet och hedersrelaterat våld och förtryck. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har undersökt utvecklingen av arbetet mot våld i nära relationer i åtta kommuner. I Framgångsfaktorer i kvinnofridsarbetet identifierar SKL att en strukturerad och kommunövergripande organisation/samordning med tydliga mål och resurser ger ökad hållbarhet och kvalitet i arbetet. I Göteborg har arbetet organiserats med en kommunövergripande samordnande funktion för våld i nära relation samt en motsvarande funktion för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Bilagor 1. Protokollsutdrag samt tjänsteutlåtande från Social resursnämnd 2. Social resursförvaltnings lägesrapport Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (3)

3 Ärendet Social resursnämnd beslutade mot bakgrund av förvaltningens nulägesrapport att begära att giltigheten för Göteborgs Stads plan mot våld i nära relation förlängs till och med 2019 för att möjliggöra fortsatt arbete utan avbrott, uppföljning samt att nämnden får i uppdrag att återkomma med förslag till ny plan för perioden Beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige antog Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Beslutet innebar samtidigt ett uppdrag till social resursnämnd att komplettera planen i löpande text och aktiviteter för att säkerställa att alla som utsätts för våld i nära relation omfattas av planens mål och aktiviteter. Kommunfullmäktige antog den reviderade planen och i samband därmed gavs social resursnämnd ytterligare två uppdrag inom området. Den reviderade planen omfattar 17 mål och 44 aktiviteter inom 10 utvecklingsområden. Social resursnämnd beslutade att översända en begäran till kommunstyrelsen om en förlängning av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relation med ytterligare ett år till Social resursnämnd ansvarar för samordning av stadens arbete med planen. I en nulägesrapport redogör förvaltningen för genomförda aktiviteter och sådana som är igångsatta samt aktiviteter som ännu inte har påbörjats. Stadens förvaltningar har kommit olika långt i arbetet. I januari arrangerade social resursförvaltning en workshop med stadsdelarna kring det fortsatta arbetet mot våld i nära relation. Vid workshopstillfället redovisades också resultatet av de uppföljningsfrågor rörande planarbetet som ställts ut till samtliga stadsdelar. Deltagarna uttryckte ett fortsatt behov av en stadenövergripande plan och samordning av arbetet med denna. Social resursförvaltning bedömer att det i synnerhet är de stads- och sektorsövergripande processerna som kräver ytterligare tid och att det krävs samordning för att uppnå likabehandling i staden. De vid revideringen tillkommande aktiviteterna, som huvudsakligen rör särskilt utsatta grupper, återstår ännu att genomföra. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret instämmer i social resursförvaltnings bedömning att arbetet mot våld i nära relation kräver ett långsiktigt och kontinuerligt samverkansarbete. Planen och samordningsuppdraget har i många stycken varit framgångsrikt. Det är viktigt att staden inte tappar fart i arbetet och den nuvarande planen bör förlängas till utgången av Social resursnämnd bör få i uppdrag att under 2019 följa upp arbetet inom ramen för planen samt utarbeta och föreslå mål och aktiviteter i en ny plan mot våld i nära relation för perioden I förslaget till ny plan ska tid och ansvar för uppföljning anges. Lena Hasselgren Louise Odengard Planeringsledare Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (3)

4 Social resurs Utdrag ur Protokoll nr 5, 2018 Sammanträdesdatum: Nulägesrapport Göteborgs stads plan för våld i nära relationer /18 Social resursförvaltning har upprättat ett tjänsteutlåtande i rubricerat ärende. Beslut Social resursnämnd antecknar rapporten Nulägesrapport Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer till protokollet. Social resursnämnd beslutar att översända en begäran till kommunstyrelsen om att förlänga planen under 2019, då det görs en uppföljning av planen vilken ligger till grund för ett ställningstagande om fortsatt arbete. Dag för justering Vid protokollet Sekreterare Halina Lind Ordförande Marina Johansson Justerande Kristina Bergman Alme Göteborgs Stad Social resurs, protokollsutdrag 1 (1)

5 Social resurs Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0286/18 Handläggare Helen Jönsson Telefon: E-post: Nulägesrapport Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer Förslag till beslut Social resursnämnd antecknar rapporten Nulägesrapport Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer till protokollet. Social resursnämnd beslutar att översända en begäran till kommunstyrelsen om att förlänga planen under 2019, då det görs en uppföljning av planen vilken ligger till grund för ett ställningstagande om fortsatt arbete. Sammanfattning Social resursförvaltning har gjort en nulägesrapport gällande Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer Rapporten baserar sig till en stor del på en workshop som genomfördes i januari i år med chefer och tjänstepersoner som ansvarar för att utveckla och förankra arbetet. Inför workshopen hade en sammanställning av genomförda aktiviteter i planen gjorts. Det är knappt ett år kvar av innevarande planperiod. Arbetet kan inte ses som avslutat, men förvaltningen ser att mycket har uppnåtts inom ramen för arbetet med planen. Men det finns arbete kvar att göra, bland annat behöver de stadenoch sektorsövergripande processerna ytterligare tid och utrymme för att stärkas. De förvaltningar som arbetat med planen har kommit olika långt i sitt arbete och det går inte att säga att det finns en likabehandling i staden. Social resursförvaltning föreslår att planen ska förlängas till och med Under detta år ska det göras en uppföljning av planen, samtidigt som arbetet med planen behöver fortsätta för att inte tappa styrfart. Uppföljningen ska ligga till grund för planering av det fortsatta arbetet och en bedömning om ett eventuellt behov av en ny plan och dess utformning. Ekonomiska konsekvenser Social resursförvaltning ansvarar för arbetet med samordning av planen samt för genomförande och uppföljning av ett antal aktiviteter i planen. Detta arbete fortsätter under 2019 och finansieras inom befintlig ram. Barnperspektivet Plan mot våld i nära relationer innefattar insatser och målsättningar som omfattar arbete med våldsutsatta barn och barn som upplever våld i sin hemmiljö. Planen berör flera verksamheter som arbetar med att erbjuda skydd, stöd och kompetenshöjande insatser och där barnens behov beaktas på många olika sätt. 1 (4)

6 Mångfaldsperspektivet Att arbeta mot våld i nära relationer innebär att motarbeta allt slags våld i nära relationer. Det gäller även frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, att det inte uteslutande drabbar kvinnor och flickor utan också pojkar och män. Planen har aktiviteter kring skydd, stöd och kompetenshöjande insatser, som syftar till att arbetet inte ska diskriminera utifrån kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Jämställdhetsperspektivet Planen knyter an till ett av den nationella jämställdhetspolitikens mål om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Att enbart tala i könsneutrala termer riskerar att osynliggöra det vanligaste våldet i nära relationer, en man som utövar våld mot en närstående kvinna. Det är därför viktigt att som i den rådande planen, prata både om arbetet mot mäns våld mot kvinnor och om arbetet mot våld i nära relationer. Omvärldsperspektivet Sveriges Kommuner och landsting (SKL) lyfter i sin rapport Framgångsfaktorer i kvinnofridsarbetet ett antal identifierade framgångsfaktorer som påverkar och är beroende av varandra. De lyfter fem punkter som främjar varaktig kvalitet i arbetet. Den första är många vägar in, att tidigt nå våldsutsatta och våldsutövare och erbjuda olika och lättillgängliga vägar till stöd, hjälp och skydd och därigenom förhindra och förebygga ytterligare utsatthet för våld. Övriga punkter är direkt och adekvat stöd och hjälp, att integrera kvinnofridsarbetet i ordinarie strukturer, samverkan med andra samhällsaktörer samt nationellt stöd. Det sistnämnda syftar på alltifrån regeringens handlingsplaner till olika handböcker, vägledningar och kompetensutvecklingsstöd. I Göteborg skulle det bland annat kunna översättas till gällande plan och en del av de aktiviteter som denna omfattar, men det förutsätter också en långsiktighet och uthållighet för att dessa ska få full effekt. I andra svenska städer arbetar till exempel Malmö med en femårig plan för kvinnofrid och mot våld i nära relationer som följs upp vartannat år. Stockholm har ett treårigt program mot våld i nära relationer och mot hedersrelaterat förtryck, som revideras efter perioden. Samverkan Samverkan sker i förvaltningens samverkansgrupp Bilagor 1. Nulägesrapport Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer , daterad (4)

7 Ärendet Social resursförvaltning har gjort en nulägesrapport gällande Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer som Social resursnämnd får ta del av. Nämnden har att ta ställning till om de ska begära att planen ska förlängas med ett år, under vilket det ska göras en uppföljning som ligger till grund för förslag om fortsatt arbete. Beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige fattade beslut om att anta Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer Kommunfullmäktige fattade ett beslut om plan redan , men gav samtidigt ett tilläggsuppdrag till Social resursnämnd att under komplettera planens innehåll. Detta gjordes för att säkerställa att alla som utsätts för våld i nära relationer skulle omfattas av planens mål och aktiviteter. Omarbetningen av planen skedde i dialog med HBTQ-rådet och innefattade också uppdateringar med hänsyn till förändringar som skett på nationell nivå inom arbetet med området. Det övergripande målet för arbetet mot våld i nära relationer i Göteborgs stad är visionärt och innebär att våld i nära relationer ska upphöra. I planen identifieras tio utvecklingsområden för att sträva mot målet. Inom respektive utvecklingsområde finns uttalade mål och aktiviteter. Stadsdelsförvaltningarna, stadsledningskontoret, social resursförvaltning och andra berörda fackförvaltningar samt AB Framtiden är de som har varit ansvariga för utförande och uppföljning av planen. Social resursförvaltning ansvarar för att samordna arbetet med utförande av planen. En uppföljning av arbetet med planen var ursprungligen planerad till hösten Men på grund av nytillkomna uppdrag och att resurser fick omfördelas som en konsekvens av det, fanns inte utrymme för uppföljning. En nulägesbeskrivning har istället gjorts under det första kvartalet 2018 i form av en beskrivning av hur arbetet fortlöper. Förvaltningens bedömning Social resursförvaltning har inom ramen för sitt samordningsuppdrag för Plan mot våld i nära relationer gjort en nulägesbild av arbetet med planen. I januari i år genomfördes en workshop med chefer och tjänstepersoner som ansvarar för att utveckla och förankra arbetet. I samband med denna konstateras att flertalet av planens aktiviteter är under arbete eller genomförda. Ett fåtal aktiviteter är inte påbörjade och några aktiviteter kommer att genomföras under 2018 som är planens sista år. Flera förvaltningar har utarbetat lokala planer, det gäller samtliga stadsdelsförvaltningar, Social resursförvaltning samt Fastighetskontoret. En lokal plan har även nyligen tagits fram av AB Framtiden. Arbetet har resulterat i att vissa övergripande riktlinjer har tagits fram. Det har bildats en ledningsgrupp och en samordningsgrupp för arbetet med planen och de ses som bidragande framgångsfaktorer i samordningen av arbetet i staden. Som ett led i arbetet med planen pågår olika former av utvecklingsarbete och efterfrågan på utbildning har ökat. Rutiner för upptäckt och bemötande har utvecklats och nya metoder har börjat användas i arbetet. Förhoppningen är att det leder till att flera utsatta vuxna och barn får stöd tidigare och med insatser med högre kvalitet. Trots att nulägesbeskrivningen visar på att ett omfattande arbete har gjorts kvarstår det fortfarande att genomföra en mängd aktiviteter. I den workshop om uppföljning av planen 3 (4)

8 som hölls i januari lyfte majoriteten av deltagarna att det finns ett behov av en fortsatt stadenövergripande plan som stöd i att samordna och utveckla arbetet. En av de påtagliga styrkorna som planen fört med sig är enligt deltagarna att den har bidragit till att skapa prioritet och stärka mandat kring frågor som gäller arbete mot våld i nära relationer. Planen har bidragit till en stadenövergripande och tvärsektoriell samverkan. Vi behöver dock fortsatt stärka och utveckla detta arbete. Det finns ett kvarstående behov av att förankra arbetet så att det blir tydligare kopplat till befintliga kärnprocesser. Fler behöver vara aktiva. Vi behöver göra ett arbete på bredden så att det framgår att arbetet är allas ansvar och inte bara ligger på socialtjänsten. Fler förvaltningar i staden behöver involveras i arbetet. Det behövs också en starkare koppling till det systematiska arbetet med planering och uppföljning. Medvetenheten har ökat, men vi måste förvissa oss om att det blir bättre för medborgarna och mottagarna av våra insatser. De förvaltningar som arbetat med planen har kommit olika långt i sitt arbete och det går inte att säga att det finns en likabehandling i staden. För att utveckla och säkerställa en likabehandling inom staden är bedömningen att ett samordnat arbete fortsatt behövs. Vid uppföljningsworkshopen lyftes att vissa perspektiv, såsom förebyggande arbete och arbetsgivarperspektivet behöver ingå i ett fortsatt arbete. Förvaltningen bedömer att det är önskvärt att planen förlängs med ett år under Det behövs för att hinna göra en grundligare uppföljning av arbetet med planen, samtidigt som arbetet med planen fortlöper. En uppföljning skulle kunna göras under innevarande år, men det finns en risk att arbetet tappar styrfart och förankring om uppföljningens resultat kommer i samband med att planperioden är slut. Uppföljningen av planen kommer också att ligga till grund för ett ställningstagande om det behövs en ny plan, vilket många som varit med nulägesavstämningen påtalar att det finns ett behov av. Social resursförvaltning Michael Ivarson Förvaltningsdirektör 4 (4)

9 Nulägesrapport Göteborgs stads plan mot våld i nära relationer Sammanfattning Arbetet med Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer går in på sitt sista år. Arbetet med flertalet av planens aktiviteter är pågående och en del av dem är redan genomförda. Ett fåtal av planens aktiviteter har ännu inte påbörjats, men av dem kommer en del att genomföras under Flera berörda förvaltningar har utarbetat lokala planer, men inte samtliga. Riktlinjer har tagits fram. En ledningsgrupp och en samordningsgrupp har bildats för arbetet med planen. Organisationen ger möjligheter för fortsatt övergripande arbete i staden mot våld i nära relationer. Samtliga stadsdelsförvaltningar har samordnare mot våld i nära relationer, men i mycket varierande omfattning. Efterfrågan på utbildning har ökat från fler yrkesgrupper och många har deltagit i utbildningar. Det pågår olika former av utvecklingsarbete. Arbetet har fört med sig att vissa nya metoder och rutiner har börjat användas. Det finns mer att göra för att barn och vuxna som lever med våld ska få det skydd och stöd de har rätt till. Vi ser att arbetet med att nå våldsutövare behöver utvecklas. Stöd och skydd är ett fortsatt utvecklingsområde. Våldsutsatta och nu också i vissa fall även våldsutövare, blir beviljade förtur till bostad i form av kommunala kontrakt. Göteborgs Stad har gått med i ett nationellt kommunnätverk för att ge möjlighet till permanent boende på annan ort. Vi ser att tillgången på skyddat boende behöver bli bättre och motsvara behov hos alla målgrupper. Boende och boendekedja är fortsatta utvecklingsområden. Information är ett utvecklingsområde där det återstår att genomföra flera av planens aktiviteter. Inom utvecklingsområdet uppföljning är arbetet med att göra socialtjänstens verksamhetssystem bättre påbörjat men inte slutfört. En kartläggning av förekomst av våld i nära relationer är genomförd vilken ger möjlighet att följa utvecklingen över tid. På den workshop för uppföljning som genomförts är den övergripande uppfattningen att planen ger mandat och prioritet åt arbetet mot våld i nära relationer. Den bidrar till stadenövergripande och tvärsektoriell samverkan. Arbetet ser dock olika ut i olika stadsdelar och likabehandling är inte uppnådd. För personer som lever med våld är fungerande kärnverksamheter inom socialtjänst och andra myndigheter nödvändiga för att behovet av skydd och stöd ska tillgodoses. Flera förvaltningar påtalar att det finns ett behov av att arbeta vidare med många av planens utvecklingsområden och aktiviteter och att de inte kommer att kunna slutföras under Förutom en del av planens utvecklingsområden är förebyggande arbete och arbetsgivarperspektiv områden som föreslås ingå i ett fortsatt arbete mot våld i 1

10 nära relationer. Fler förvaltningar behöver involveras i arbetet. Arbetet med våld i nära relationer behöver in i ordinarie styr- och ledningssystem. Planen mot våld i nära relationer behöver samordnas med andra planer och revideras regelbundet. Inledning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer innehåller mål och aktiviteter för åren Det övergripande målet för arbetet mot våld i nära relationer i Göteborgs stad är visionärt och innebär att våld i nära relationer har upphört. I planen identifieras tio utvecklingsområden för att sträva mot detta mål. Inom respektive utvecklingsområde är mål, aktiviteter och ansvar specificerade. Planen innehåller 17 mål och 44 aktiviteter. De ansvariga för genomförandet av planen är stadsdelsförvaltningarna, stadsledningskontoret, social resursförvaltning och andra berörda fackförvaltningar samt AB Framtiden. Dessa har också ansvaret att själva följa upp sitt arbete med planen. Syfte med nulägesrapport Syftet med denna rapport är att ge en bild av var arbetet med Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer står idag, att ge exempel på vad som uppnåtts och vad som finns kvar att göra. Den förmedlar också hur de som arbetar med planen ser på nyttan av den och vad som behöver ingå i fortsatt arbete mot våld i nära relationer. Tillvägagångssätt För att få en gemensam bild av hur det har gått med arbetet med att genomföra planens aktiviteter och vad som finns kvar att göra, genomfördes en workshop för uppföljning i januari I denna deltog områdeschefer, enhetschefer och tjänstepersoner med utvecklingsmandat inom området våld i nära relationer. Samtliga stadsdelsförvaltningar, social resursförvaltning och fastighetskontoret var representerade. Inför workshopen hade stadsdelsförvaltningarnas samordnare mot våld i nära relationer besvarat enkäter med frågor om genomförda aktiviteter. Svaren redovisades på workshopen tillsammans med exempel på arbete mot våld i nära relationer i staden. Det fördes gruppdiskussioner kring arbetet med planen, vad som finns kvar att göra, vilken nytta planen har haft och kring fortsatta behov. Nulägesrapporten baseras på vad som framkom under denna workshop för uppföljning. Rapporten har också kompletterats med erfarenheter om arbetet med planen som förmedlats från samordningsgruppen och ledningsgruppen samt med förtydliganden från berörda medarbetare. Nulägesrapporten ger en bild av vilka av planens aktiviteter som är genomförda och exempel på pågående arbete. Den gör inte anspråk på att vara heltäckande. Den ger inte heller svar på vilken effekt planen haft för de som lever med våld i nära relationer eller på förekomsten av våld i nära relationer. 2

11 Redovisning av generella synpunkter om arbetet med planen Nedan redovisas sammanfattande synpunkter om arbetet med planen som framkom på vår workshop för uppföljning. Nyttan med planen Den mest framträdande uppfattningen om nyttan med planen är att den ger prioritet och mandat för arbetet mot våld i nära relationer. Det finns en rädsla för att arbetet mot våld i nära relationer skulle avstanna utan en plan. Planen har lett till en stadenövergripande och tvärsektoriell samverkan. De lokala planer som tagits fram har bidragit till förbättrade rutiner för upptäckt av våldsutsatthet och bemötande. Planerna har inneburit att efterfrågan på utbildning har ökat, fler medarbetare har utbildats och medvetenheten om våld i nära relationer har ökat hos många medarbetare i staden. Svårigheter med implementering av planen De synpunkter om svårigheter med implementering av planen som framkom är att arbetet med planen saknar tydliga kopplingar till budget. Olikheter i resurser ger olika förutsättningar i stadsdelsförvaltningar och sektorer. Personalomsättningen i stadsdelsförvaltningarnas kärnverksamheter beskrivs som en annan svårighet. Flera deltagare påpekar att arbetet mot våld i nära relationer behöver in i ordinarie styr- och ledningssystem med tydligare ansvar och uppföljningar. Göteborgs Stad har många planer och planerna behöver samordnas. Verkligheten förändras och revidering av planer behöver ske kontinuerligt. Fortsatta och framtida utvecklingsområden Workshopens deltagare ansåg att arbetet med planen inte är avslutat till och med Flera av planens utvecklingsområden är i behov av ett fortsatt arbete. Likabehandling är ett sådant område. Flera deltagare beskriver olikheter i stadens arbete och skillnader i det stöd som de som lever med våld erbjuds. Boende på kort och lång sikt, skydd och stöd för barn och andra särskilt utsatta grupper och information är andra utvecklingsområden som behöver ett fortsatt arbete. Andra aktiviteter behöver fullföljas, som de som gäller att förbättra möjligheten till uppföljning i socialtjänstens verksamhetssystem. Det lyftes också synpunkter om att fler förvaltningar behöver involveras så att arbetet mot våld i nära relationer inte bara blir en socialtjänstfråga. Förebyggande arbete och arbetsgivarperspektivet är områden som många tycker behöver inkluderas i ett fortsatt arbetet mot våld i nära relationer. Möjlighet till uppföljning med fokus på brukarnyttan behöver också utvecklas. Redovisning per utvecklingsområde i planen Utvecklingsområde - Likabehandling Alla personer som lever med våld i nära relationer får lika skydd, hjälp och stöd i staden utifrån sina individuella behov. 3

12 Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att utarbeta lokala planer för genomförande av den kommunövergripande planen samt att ta fram riktlinjer. Lokala planer har utarbetats av samtliga stadsdelsförvaltningar, fastighetskontoret och AB Framtiden. Social resursförvaltning hanterar planens aktiviteter som uppdrag som följs upp i stadens system för planering och uppföljning Stratsys. Riktlinjer är framtagna och Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relationer fastställdes av Kommunfullmäktige Fler berörda och nya fackförvaltningar behöver ta fram lokala planer. Likabehandling är inte uppnådd genom ovanstående aktiviteter utan det finns behov av fortsatt arbete. Utvecklingsområde - Samordning och samverkan Arbetet mot våld i nära relationer är samordnat i staden och det finns en tydlig samverkan som underlättar för personer som lever med våld i nära relationer. Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att utveckla samordningen och att utveckla och skapa nya former för samverkan på både övergripande nivå och på individnivå. på övergripande nivå Samtliga stadsdelsförvaltningar har någon form av sektorsövergripande samordning, men upplägg och omfattning skiljer sig åt. Samordnare finns i alla stadsdelsförvaltningar; två på heltid och andra på del av tjänst i varierande grad. Dialoga inom Social resursförvaltning har uppdraget att samordna arbetet mot våld i nära relationer och har också fått uppdraget att samordna arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det har skapats en ledningsgrupp för arbetet med planen och mot våld i nära relationer där representanter från stadsdelsförvaltningar, social resursförvaltning, stadsledningskontoret, fastighetskontoret och sedan 2018 även AB Framtiden ingår. En samordningsgrupp har bildats för arbetet med planen. Den består av representanter från stadsdelsförvaltningarna och social resursförvaltning och där stadsdelarnas deltagare främst utgörs av samordnare. 4

13 Andra exempel på samverkan som skapats på övergripande nivå är ett myndighetsövergripande nätverk inom området hedersrelaterat våld och förtryck. Social resursförvaltning håller i en samrådsgrupp som innefattar de ideella kvinnojourerna och förvaltningens egen verksamhet, Kriscentrum för kvinnor på individnivå Några stadsdelsförvaltningar har eller är på gång att skapa team för arbetet med våld i nära relationer. På Barnahus Göteborg sker samverkan mellan staden och berörda myndigheter kring våldsutsatta barn. Barnahus Göteborg har utvecklat ett samarbete med föreningen Bojen där de tillsammans erbjuder gruppverksamhet för barn som lever med våld. Exempel på nya former av samverkan är Islandsprojektet, som är ett utvecklings- och samarbets/samverkansprojekt. Där ingår polis, åklagare, socialjour, stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo (som är pilotstadsdel) och hälso- och sjukvård. Myndigheterna samverkar vid akuta våldshändelser i familjer med barn med fokus på förbättrade överlämningar och snabb handläggning av hög kvalitet. Projektet leds av Västra Götalandsregionens kompetenscenter VKV och utvärderas under Socialsekreterare i samverkan med Polisen är en annan ny samverkansform mellan social resursförvaltning, Kris och relationsenheten, och polismyndigheten. Det är en pilotverksamhet som syftar till att såväl brottsutsatta som frihetsberövade våldsutövare får information om vart de kan vända sig för att få stöd, hjälp och skydd och vid behov också hjälp att knyta dessa kontakter. Verksamheten följs upp under Samordningsfunktionen ser olika ut i olika stadsdelsförvaltningar. Den organisation som byggts upp kring arbetet med planen ger möjligheter för ett fortsatt arbetet för samordning och gemensam utveckling i staden. Utvecklingen av team för arbetet med våld i nära relationer som pågår i stadsdelsförvaltningar och de myndighetsövergripande projekt som är igång behöver följas upp. Om arbetet med teamen faller väl ut kan det bli möjligt att utöka och sprida dem i staden. Samverkan utifrån behov är ett ständigt pågående arbete. Utvecklingsområde - Kompetensutveckling Förekomst av våld i nära relationer upptäcks i ett tidigt skede och det finns en trygghet och säkerhet i yrkesrollen vid kontakt med våld i nära relationer. Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att anordna utbildningar och kompetenshöjande aktiviteter. 5

14 Dialoga inom Social resursförvaltning erbjuder löpande basutbildningar till stadens medarbetare och genomför också uppdragsutbildningar. Fördjupningsutbildningar anordnas regelbundet, det kan till exempel vara utbildning för utbildare och kompetenshöjande aktiviteter med inriktning på särskild utsatthet. Riktade utbildningar om barn och unga som upplever våld i nära relationer har genomförts, främst för förskole-, skol- och elevvårdspersonal. Utbildningar med fokus på unga och våld i partnerrelationer genomförs regelbundet. Efterfrågan på utbildning har ökat betydligt, fler medarbetare har deltagit i utbildningar och fler yrkesgrupper än tidigare har deltagit. Flera stadsdelsförvaltningar har egna utbildare som utbildar arbetsgrupper inom sin stadsdel och flera stadsdelsförvaltningar har anordnat kompetenshöjande aktiviteter med externa föreläsare utifrån behov. Dialoga inom Social resursförvaltning ska under 2018 anordna kompetenshöjande aktiviteter om papperslösa, asylsökande och personer med tillfälligt uppehållstillstånd utifrån en anknytningsrelation samt om HBTQ-personers särskilda utsatthet vid våld i nära relationer. Utbildningar behöver erbjudas löpande och utvecklas. Det är fortsatt hög efterfrågan på både basutbildningar och fördjupningsutbildningar. Fler utbildare behövs inom stadsdelsförvaltningarna för att kunna tillgodose behovet. Utvecklingsområde - Bemötande Personer som lever med våld i nära relationer får ett respektfullt och kompetent bemötande. Aktivitet Planens aktivitet innefattar att ta fram och erbjuda fördjupningsutbildningar i bemötande, där normkritik och intersektionalitet utgör en viktig del. : Dialoga, inom Social resursförvaltning har tagit fram ett utbildningskoncept som genomförts två gånger. Bemötande är ett inslag som ingår i samtliga basutbildningar. : Bemötandefrågor är ett ständigt pågående utvecklingsområde. Utvecklingsområde - Stöd och skydd : Personer utsatta för våld i nära relationer erbjuds stöd och skydd. 6

15 Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att utveckla arbetssätt för att upptäcka våldsutsatthet samt att erbjuda stöd och hjälp. Flera av aktiviteterna har fokus på särskild utsatthet. Exempel på arbetssätt som tillkommit i en eller flera stadsdelsförvaltningar är FREDA - standardiserade bedömningsmetoder för att identifiera våldsutsatthet, beskriva karaktär och omfattning av våld och bedöma risk för fortsatt våld. VIP ett våldsförebyggande program för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Patriark metod för bedömning och hantering av risk för hedersrelaterat våld och förtryck. En rutin har tagits fram för hur papperslösa våldsutsatta kvinnor ska få rätt till skydd under det akuta läget. Aktiviteter kring att utreda möjligheten att utveckla mottagandet av HBTQ-personer utsatta för våld i nära relationer är inte genomförda. En undersökning av möjlighet att i samverkan med Polisen tillhandahålla stödpersoner för personer som utsatts för våld i nära relationer är inte slutförd. Personer som utövar våld erbjuds stöd och hjälp för att bryta sitt beteende. Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att utveckla arbetssätt för att fånga upp och erbjuda stöd och hjälp till personer som utövar våld i nära relationer. En stadsdelsförvaltning har sedan tidigare en modell för arbete med våldsutövare. Fler stadsdelsförvaltningar har utbildat sig i sätt att nå våldsutövare, främst våldsutövande föräldrar. Inom Kriscentrum för män och Utvägs boende i Social resursförvaltning, sker ett utvecklingsarbete. Utvägs boende som erbjuder boende och behandling till våldsutövare, har genom kommunikationsinsats idag högre beläggning än tidigare. I samverkan med fastighetskontoret har en möjlighet till bostadsförtur utvecklats för våldsutövare, i vissa fall med utgångspunkt från ett barnperspektiv. Projektet Socialsekreterare i samverkan med Polisen är ett sätt att fånga upp och erbjuda stöd till våldsutövare. Aktiviteten att skapa stödinsatser för våldsutövande män med en missbruksproblematik och ett socialt utanförskap som utövar våld i nära relationer, är inte genomförd. 7

16 Arbetet med att nå våldsutövare och erbjuda stöd och hjälp behöver utvecklas. Det utredningsarbete som sker på nationell nivå kring ansvar och metoder för arbete med våldsutövare behöver följas och kan bli ett stöd i arbetet. Barn som har upplevt våld får stöd och skydd utifrån sina egna behov. Aktivitet Planens aktivitet innefattar att utveckla insatser och samverkan för barn och unga som själva utsatts för våld. Flera stadsdelsförvaltningar har utvecklat insatser och samverkan för barn och unga. Barnahus Göteborg arbetar med insatser och samverkan för våldsutsatta barn. Barn på skyddade boenden har sedan tidigare tillgång till psykologsamtal. Islandprojektet uppmärksammar barn i det akuta läget och ger därmed barn och unga möjligheter till insatser både akut och på längre sikt. Barns rätt till stöd och skydd är ett område där mycket kvarstår att göra. Utvecklingsområde - Information Information om våld i nära relationer är inkluderande och tillgänglig utifrån olika gruppers förutsättningar och behov. Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att göra mer tillgänglig utifrån olika gruppers behov och att informationen om stadens verksamhet ska vara inkluderande utifrån ett HBTQperspektiv. De innefattar också att ta fram en digital broschyr och att sprida samhällsinformation om våld till kvinnor med tillfälligt uppehållstillstånd är andra aktiviteter inom utvecklingsområdet. Några stadsdelsförvaltningar har arbetat med att göra informationen på tillgänglig och inkluderande. Flera stadsdelar har tagit fram informationsmaterial på flera olika språk. Det ges regelbundet kurser i samhällsorientering för kvinnor med tillfälligt uppehållstillstånd där skydd mot diskriminering och våld ingår. 8

17 Inom området information finns det mycket kvar att göra. Social resursförvaltning kommer att initiera ett samarbete med webbstrategiska inom Konsument och medborgarservice för att förbättra strukturen och innehållet i informationen om våld i nära relationer på Det återstår arbete med att göra informationen om stadens verksamheter på området våld i nära relationer inkluderande utifrån ett HBTQ-perspektiv. En digital broschyr är ännu inte framtagen. Det finns också behov av att arbeta vidare med hur samhällsinformation om våld i nära relationer ska nå fler kvinnor med tillfälligt uppehållstillstånd. FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas årligen i Göteborgs Stad. Aktivitet Planens aktivitet innefattar att årligen genomföra aktiviteter på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor Konferenser i samband med FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor har genomförts årligen. Årlig aktivitet. Utvecklingsområde - Permanent boende Personer utsatta för våld i nära relationer får hjälp med att ordna ett nytt lämpligt permanent boende. Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att i dialog med Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) undersöka möjligheten till regional samverkan för att ge våldsutsatta hjälp till lämpligt permanent boende samt att sprida kunskap till socialtjänsten om förtursverksamheten. Istället för samverkan med GR har fastighetskontoret i samråd med berörda förvaltningar kommit fram till att tillgodose våldsutsattas behov av byte av boendeort genom att ingå i en nationell kommunsamverkan. Göteborgs Stad ingår i denna samverkan sedan december Fastighetskontoret sprider fortlöpande kunskap om förtursverksamheten och vilka kriterier som gäller för förtur på boendesekreterarträffar för socialtjänsten. Detta görs på introduktion 9

18 för nyanställda socialsekreterare samt i dagliga kontakter med socialtjänsten. Information har också getts vid konferenser. Boende och boendekedja är trots genomförda aktiviteter ett fortsatt utvecklingsområde. Utvecklingsområde - Temporärt boende Alla personer som är utsatta för våld i nära relationer och i behov av skyddat boende har tillgång till det. Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att se över möjligheten att skapa tillgänglighetsanpassade kvinnojoursplatser och att skapa skyddade boendeplatser för personer oavsett kön eller sexuell läggning samt för personer med könsöverskridande identitet eller uttryck. Social resursförvaltnings boende Kriscentrum för kvinnor har två tillgänglighetsanpassade platser för kvinnor med fysisk funktionsnedsättning. I samrådsgruppen där de ideella kvinnojourerna deltar har möjligheten till tillgänglighetsanpassning setts över, men jourerna har svårt att göra lokalmässiga anpassningar. Arbete med att ta fram en fördjupad lägesbild av behovet av skyddade boendeplatser pågår. Ledningsgruppen för planen och arbetet mot våld i nära relationer är en arbetsgrupp för denna kartläggning, där både behov hos olika målgrupper och utbudet av skyddade boendeplatser kommer att belysas. Social resursförvaltnings boende Kriscentrum för kvinnor, söker lokal för att öka antal platser. Pedagogisk verksamhet för barn finns på de skyddade boendena. Aktivitet Planens aktivitet innefattar att skapa pedagogisk verksamhet för barn på skyddade boenden där det saknas. Från 2018 finns pedagogisk verksamhet två timmar per vecka på de ideella kvinnojourerna i Göteborg. Social resursförvaltnings boende Kriscentrum för kvinnor, har utökat sin pedagogiska verksamhet och har sedan två år tillbaka en pedagog anställd på heltid. En rutin är framtagen för att säkra barns skolgång vid skyddat boende. 10

19 Följa upp och utveckla arbetet med pedagogisk verksamhet för barn på skyddat boende. Utvecklingsområde - Kontroll och uppföljning av verksamheter som utför insatser enligt Socialtjänstlagen Det finns en tydlighet i ansvarsfördelning mellan socialnämnden och de ideella kvinnojourerna när utförande av insats enligt socialtjänstlagen har lämnats över till jouren Aktivitet Planens aktivitet innefattar att upprätta avtal mellan Göteborgs Stad och enskilda ideella kvinnojourer. Samtal har pågått om möjlighet till ett centralt avtal för att underlätta för både jourerna och staden i samrådsgruppen, där social resursförvaltning och de ideella kvinnojourerna ingår. Stadsledningskontoret har tagit fram ett avtal som är beslutat av kommunstyrelsen Avtalet är inte centralt för staden, utan gäller för användning för varje socialnämnd. Då socialnämnden också skriver ett avtal för varje placerad kvinna, har detta avtal inte använts. Vi behöver avvakta resultatet av den pågående kartläggningen av behovet av skyddade boendeplatser, för att få mer kunskap om behovet av avtal. I kartläggningen ingår även frågan om placeringsprocessen. Vi följer vad förslaget om förändrad lagstiftning inom området skyddat boende (Ett fönster av möjligheter SOU 2017:112) kommer att leda till. Utvecklingsområde - Uppföljning Det finns en systematisk uppföljning av arbetet mot våld i nära relationer i Göteborgs Stad. Aktiviteter Planens aktiviteter innefattar att skapa gemensamma rutiner för socialtjänstens verksamhetssystem och att göra årliga uppföljningar samt att genomföra en fördjupad kartläggning om förekomst av våld i nära relationer i staden. 11

20 Stadsledningskontoret gör en årlig uppföljning av förekomsten av ärenden som rör våld i nära relationer. Rapportering för nationella öppna jämförelser görs årligen. En fördjupad kartläggning av förekomsten av våld i nära relationer är genomförd. Det utvecklingsarbetet som pågår med att göra socialtjänstens verksamhetssystem Treserva mer lämpat för uppföljning behöver slutföras. Uppföljningar och nationella jämförelser sker årligen. Kartläggningar behöver göras återkommande. Göteborg 4 april 2018/Helen Jönsson Social resursförvaltning, Dialoga 12

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Social resursförvaltning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 www.goteborg.se Innehåll Det här är en kortversion av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. I september 2015

Läs mer

SLK = stadsledningskontoret, SDF = stadsdelsförvaltning/ar, SRF = Social resursförvaltning. Lokal plan mot våld i nära relationer December 2014

SLK = stadsledningskontoret, SDF = stadsdelsförvaltning/ar, SRF = Social resursförvaltning. Lokal plan mot våld i nära relationer December 2014 Bilaga 2 Aktivitetsmatris mot våld i nära relationer för SDF 2014-2018 Aktivitetsmatrisen innehåller planens mål och strategier. Målen är i stort sett desamma som i stadens plan. Det som benämns som aktiviteter

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. Social utveckling socialutveckling.goteborg.se

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. Social utveckling socialutveckling.goteborg.se Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 Uppdraget - övergripande Handbok från 2005 Beslut i KF 2012-04-19 Kommunövergripande Alla typer av våld i nära relationer. Särskilt belysa gruppen

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018

Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Samordning hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs Stad Mötesplats IFO 2018 Om Dialoga Kompetenscentrum om våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Startade 2008 efter ett

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Om Dialoga Startade 2008 efter ett beslut i kommunstyrelsen. Uppdrag: Erbjuda kunskapshöjande aktiviteter för att förbättra och kvalitetsutveckla

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg.

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-19 Diarienummer 0310/15 Social utveckling Ulrika Lantz Westman Telefon 031-367 94 62 E-post: ulrika.lantz.westman@socialresurs.goteborg.se Arbete för att långsiktigt stärka

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december.

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. se bifogat. Med vänlig hälsning Vesna Casitovski SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19(19) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-12-11 Handlingsplan

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-10-24 Handläggare Ida Burlin Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-11-17

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Anvisning Diarie-/dokumentnummer: KS2018/1281 Beslut: 2018-08-14 Styrgrupp social hållbarhet Giltighetstid: 2021-12-31 Dokumentansvarig: Utvecklingsledare folkhälsa Senast uppdaterad

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Författning om socialnämnders och vårdgivares ansvar vid våld i nära relationer Marit Birk 2014-12-12 Inledning Målbeskrivning Sammanhållen

Läs mer

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Kommunstyrelsens kontor Handlingsplan rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Våld mot kvinnor innebär: Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i eller sannolikt kommer

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer

Handlingsplan mot våld i nära relationer SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-11-04 AN-2013/636.739 1 (2) HANDLÄGGARE Hartvig Egebark, Gunnel 08-535 376 04 Gunnel.Hartvig-Egebark@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun 1. Grunduppgifter - samverkande kommun Samverkande kommun/sdf: Kungsholmens sdf Adress: Box 49039 Kontaktperson: Lisbeth Rieser E-postadress till kontaktperson:

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166 KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation Antagen av KF, dnr KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition... 3 Kartläggning... 3 Syfte...

Läs mer

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30)

Att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, motion (2017:30) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-07-13 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Att

Läs mer

Genomförande av processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet våren 2018

Genomförande av processägarskap för målen om mänskliga rättigheter och jämställdhet våren 2018 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-24 Diarienummer 1038/18 Handläggare Eva-Marie Kjellström Telefon: 031-3680422 E-post: eva-marie.kjellstrom@stadhuset.goteborg.se Genomförande av

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program för barnets

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck

Handlingsplan för arbetet med våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck Social- och arbetsmarknadsförvaltningen 2017-12-06 1 (7) DNR SAN-0104/2017-3 Handlingsplan för arbetet med våld i nära relationer inklusive hedersrelaterat våld och förtryck 2020 Mål för handlingsplanen

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR)

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) GILTIG UNDER PERIODEN 2017-2019 Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-12-13 Innehåll...3 Inledning...3 Bakgrund...4 Handlingsplanens syfte och målsättning...4

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld 1. Bakgrund Ödeshögs socialnämnd antog 2012-12-18 ett kommunalt handlingsprogram för att uppmärksamma

Läs mer

Överenskommelse för att stärka jämställdhet och kvinnofrid

Överenskommelse för att stärka jämställdhet och kvinnofrid Överenskommelse 2018-2020 för att stärka jämställdhet och kvinnofrid Skälen för en överenskommelse Satsningar och förändringar på nationell nivå av det jämställdhetspolitiska området: Ny jämställdhetsmyndighet,

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

SKL:s Kvinnofridssatsning

SKL:s Kvinnofridssatsning SKL:s Kvinnofridssatsning 2018-2020 Läget 2018 40-50 pågående regeringsuppdrag på kvinnofridsområdet, Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor 2017-2026. Nybildad Jämställdhetsmyndighet

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Länsstrategi för arbetet mot våld i nära relationer

Länsstrategi för arbetet mot våld i nära relationer Länsstrategi för arbetet mot våld i nära relationer 3 juni Hannah Kejerhag Oldenmark Regional utvecklingsledare för arbetet mot våld i nära relationer Länsstyrelsen Västernorrland Kartläggning 2011-2012

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Social resursförvaltning Förvaltningsdirektör Michael Ivarson Ekonomi Jonas Lundqvist HR Nicoline Blidberg Tillståndsenheten Annelie Silvander Verksamhetsstöd

Läs mer

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-05-19 SID 1 (6) 2011-04-27 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Även papperslösa kvinnor som

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25 Kommittédirektiv Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra Dir. 2014:25 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning

Våld i nära relationer. Dialoga, Social resursförvaltning Våld i nära relationer Dialoga, Social resursförvaltning Social resursförvaltning Förvaltningsdirektör Michael Ivarson Ekonomi Jonas Lundqvist HR Nicoline Blidberg Tillståndsenheten Annelie Silvander Verksamhetsstöd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-10-24 Sida 80 (91) 52 Samverkan mot våld Samverkan mot våld har varit ett projekt i Norrbotten under åren 2011-2012. Projektet har syftat till att

Läs mer

Våld i nära relationer Riktlinjer

Våld i nära relationer Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen 130 Beslutsdatum: 2017-08-30 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: KS/2017:267

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun Handlingsplan Våld i nära relationer Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 13/SN 0184 Datum: 2013-12-11 Paragraf: SN 192 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Angående våld i nära relationer hos personer med funktionsnedsättning, skrivelse från HSO Stockholms stad

Angående våld i nära relationer hos personer med funktionsnedsättning, skrivelse från HSO Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-04-21 Handläggare Malin Torberger Telefon: 08-508 25 416 Till Socialnämnden Angående våld i nära relationer

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

3.2 Social utsatthet: frihetsinskränkningar som isolering genom att bli hindrad från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala

3.2 Social utsatthet: frihetsinskränkningar som isolering genom att bli hindrad från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala 3.2 Social utsatthet: frihetsinskränkningar som isolering genom att bli hindrad från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala aktiviteter. - Andel medarbetare som årligen tagit del av handlingsplan

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016

Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016 Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016 1 Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer 2016 Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att administrera, fördela och årligen följa

Läs mer

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013.

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013. RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser Brottsoffer Resultat och förbättringsområden Sammanfattning SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en tredje öppna jämförelser gällande Stöd till brottsoffer

Läs mer

Handlingsplan för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld, socialnämnden i Piteå kommun

Handlingsplan för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld, socialnämnden i Piteå kommun Datum 2012-07-05 Handlingsplan för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld, socialnämnden i Piteå kommun Kvalitetsdokument Redaktör Dokumentnamn Upprättat (dat.) 2011-11-24 Handlingsplan

Läs mer

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem. Det är en viktig jämställdhets- och folkhälsofråga

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Målbeskrivning föreskrifter Sammanhållen författning inom hela området våld i nära relationer för socialtjänst och hälso- sjukvård, utifrån brottsofferbestämmelserna 1 oktober

Läs mer

SKL:s kvinnofridssatsning

SKL:s kvinnofridssatsning Kvinnofrid SKL:s kvinnofridssatsning 2018 2020 SKL:s kvinnofridssatsning genomförs inom ramen för SKL:s överenskommelse med staten om att stärka jämställdhetsarbetet lokalt och regionalt 2018 2020 På SKL

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor, (SOU 2017:92) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-16 Handläggare Lisa Fejzic Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2018-02-20 Transpersoner

Läs mer

Yttrande över Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld

Yttrande över Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld 1 (5) Socialdepartementet Jämställdhetsenheten Yttrande över Att bryta ett våldsamt beteende återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld SOU 2018:37 Sammanfattning Länsstyrelsen

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Dir.

Kommittédirektiv. Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Dir. Kommittédirektiv Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning Dir. 2011:44 Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande Styrning Nationella jämställdhetspolitiska mål: Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv 1. En jämn fördelning av makt och inflytande 2. Ekonomisk jämställdhet 3. En jämn

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Diarienummer 150377 Landstingsfullmäktige Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Förslag

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Till Ingemar Sollgard Kungsholmens stadsdelsnämnd Telefon: 08-508 08 444 2018-03-15 Förslag

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 08:60 Diarienr: 08/2817 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2008-08-20 Mottagare: Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Kommunstyrelse Kommundirektör

Läs mer

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige SOU 2015:55 Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för

Läs mer

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-06-30 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden Svar på remiss betänkandet

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-15 Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 PM 2014:12 RVII (Dnr 325-1784/2013) Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 27 januari 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 1 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Uppföljning av placerade barns utbildning

Uppföljning av placerade barns utbildning SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2017-04-05 SCN-2017-0193 Kjerstin Tejre Socialnämnden Uppföljning av placerade barns utbildning Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2016-2019 Antagen av kommunstyrelsen 2016-02-09 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt bemötande

Läs mer

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45) Dnr 001-1338/2013 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Ulrika Sandberg Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms Stadsdelsnämnd 2013-10-24 Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Läs mer