inta F 16 i 13/02 P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "inta F 16 i 13/02 P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den"

Transkript

1 SVERIGE UTLÄGGNiNGSSKRIFT nr inta F 16 i 13/02 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den Inkom den 26 V V XI 1973 Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad den 1 4 'I 1974 Prioritet ej begärd AB ATOMENERGI, STOCKHOLM Uppfinnare: E B Johnsson, Trosa Ombud: 8 Molin Låsanordning för ett lock till ett tryckkärl Föreliggande uppfinning hänför sig till en låsanordning för ett lock till ett tryckkärl, omfattande ett flertal utmed lockets periferi anordnade stödben, en skuldra på locket för stödbenens undre ände, samt en skuldra på tryckkärlet för stödbenens övre ände. Främst avser 5 uppfinningen ett stort tryckkärl av förspänd betong, framför allt avsett för en kärnreaktor. Det är tidigare känt genom svenska patentet 324.ISO att låsa fast ett tryckkärlslock medelst stödben som trycker ned locket mot ett säte i tanken. Sådana stödben anordnas mellan lockets översida snett 10 uppåt och utåt mot en skuldra vid tankens öppning. Locket fastspännes sedan genom att kilar drives in mellan stödbenen och tankens skuldra eller locket. Nackdelen med en sådan fastspänning av locket är att kilarna i stor utsträckning hanteras manuellt, att detta är ett tungt arbete och 15 att det gör att på- och avmontering av ett tryckkärlslock tar relativt lång tid. Om tanken utgör en trycktank till en kärnreaktor är det väsentligt att nedbringa den tid, som tanken vid hanteringen står öppen, emedan man vid montering av locket befinner sig i ett mot radioaktiv strålning relativt oskyddat område. 20 Dupl.kl. F 16 j 13/08; G 21 c 13/08

2 Ovan nämnda problem och nackdelar undanröjes enligt uppfinningen genom en låsanordning för ett lock till ett tryckkärl, omfattande ett flertal utmed lockets omkrets anordnade stödben, en skuldra på locket för stödbenens undre ände, samt en skuldra på tryckkärlet för stödbenens övre ände, vilken utmärkes av att stödbenets undre ände är vridbart monterad på en stödbricka, att stödbrickan är monterad rörlig vinkelrätt mot lockets omkrets, att en hydrauliskt eller pneumatiskt driven slid är anordnad rörlig; i huvudsakligen vertikal riktning intill stödbenet, att sliden medelst en länkarm är kopplad till stödbenet för att vrida detta till och ur ingrepp med skuldran på tryckkärlet, att sliden medelst en fjädrande länkarm är kopplad till stödbrickan för att föra stödbrickan vinkelrätt utåt mot lockets omkrets i och för en ansättning av stödbenet samt för att medge en kil att ansättas mot stödbrickan, samt att kilen är anordnad att av sliden föras till ingrepp med stödbrickan för drivning av denna till det läge där stödbenet är glappfritt inspänt mellan tryckkärlet och locket samt för låsning av stödbrickan i detta läge. En stödring är lämpligen löst anbringad på lockets periferiella skuldra. Sliden är lämpligen fast förbunden med en hydraulisk eller pneumatisk cylinder, vars kolvstång är monterad mot ringen, och är anordnad att löpa längs kolvstången. Kilens snedyta är lämpligen försedd med ett utbytbart mellanlägg. Då en toroidtätning är anordnad mellan locket och ett tätningssäte på tanken så att totoidtätningen har en yttre ringfläns fastklämd mot tätningssätet medelst ett flertal om kan toroidtätningen ha en inre ringfläns anbringad mellan ringen och lockets skuldra, så att ringflänsen fastklämmes till tätning mot locket då låsanordningen ansättes. Ringen med låsanordningar är avlyftbar från locket för att medge bekväm manipulering av en under ringen liggande tätning och stödbrickan styres lämpligen av en styrlist, vilken är anordnad vinkelrätt mot lockets omkrets på ringen. Lämpligen kan ett ok, som ansättes mot sliden och locket efter lockets fastspänning, vara anordnat på locket för att hindra sliden att oavsiktligt höja sig. Cylindrarna 1 är lämpligen parallellanslutna till en tryckmediekälla, så att alla stödben ansättes med samma kraft. Uppfinningen kommer i det följande att noggrannare beskrivas i form av ett exempel med hänvisning till den bifogade ritningen. Pig. 1 visar en låsanordning enligt uppfinningen för ett lock till ett tryckkärl i öppet läge och fig. 2 visar samma anordning i låst läge.

3 I fig. 1 visas en vägg till en cylindrisk reaktortank 29, samt efcfc lock 25 till denna tank. En runt lockets 25 periferi liggande ring 3 vilar mot en skuldra 25a i locket. Låsanordningen enligt uppfinningen är monterad på ringen 3. Ett i låsanordningen ingående stödben 10 är avsett att vid ingrepp mot en skuldra 27 i tanken 29 spänna ned locket mot ett ringformigt säte i tankens vägg. Låsanordningen innefattar en hydraulisk cylinder 1 vars kolvstång 2 är fäst, exempelvis inskruvad, i ringen 3, på vilken låsanordningarna är monterade. En slid 4 är anordnad kring kolvstången 2 och är fast monterad på cylindern 1. Slidans 4 överdel är utformad såsom en distanshållare 5j och sliden har vid sin mellersta del en L-formig länkarmslagring 6. Slidens undre del är utformad såsom en kil 7» vars mot stödbriekan 8 vettande snedyta är försedd med ett utbytbart mellanlägg 7a. En nedre stödbricka 8, som är radiellt förskjutbar, är rörligt anordnad på ringen 3 och löper på en radlell styrskena 9, som är anordnad på ringen 3. Stödbrickans 8 övre del är skålformig för att passa mot stödbenets 10 rundade nedre ände så att en god anliggning dem emellan erhålles även om stödbenets lutning ändras något. En kilyta 8a, vilken passar motjkilytan 7a, är anordnad på stödbrickans 8 mot kolvstången 2 vettande ände. Kilytan 8a har en central vertikal cylindrisk urtagning så att stödbrickan skall kunna ligga jämnt an mot kolvstången 2 utan att vippa. Stödbrickan 8 är försedd med två uppåtriktade öron 11, i vilka väsentligen vertikala spår 12 upptagits. Stödbenets 10 nedre ände är försedd med två tappar 13, vilka passar in i spåren 12, så att stödbenets ände hålles i rätt läge relativt stödbrickans skålformiga del. Stödbenet 10 är ungefär mitt på sin undre hälft försett med en tapp 15 för en länkarm 14 för manövrering av stödbenets vinkelläge. Länkarmens undre ände är vridbart monterad kring tappen 15. Ett stopp 16 är anordnat på stödbenet för att begränsa länkarmens medurs rotation till ungefär 90 ut från stödbenet. Länkarmens 14 övre del är försedd med en horisontell tapp 17 som är riktad vinkelrätt mot länkarmens längdriktning. Tappen 17 griper vid stödbenets manövrering in i den L-forrniga länkarmslagringen 6 på sliden 4. En axiellt fjädrande länkarm 18 är med sin första ände vridbart monterad kring en tapp 19 vid nedre högra delen av kilen 7 på sliden 4. Länkarmens 18 andra ände är gaffelformig och styres av en tapp 20 på ett av öronens 11 övre högra del.

4 En övre stödbricka 21 med mot stödbenets 10 övre ände passande form är anordnad på tryckkärlets 29 skuldra 27. Stödbrickan 21 är försedd med en anslagskant 22 för stödbenet. Ringen 3 vilar på en inre ringfläns 24 till en toroidtätning 5 23 och klämmer denna till tät anliggning mot lockets 25 skuldra 25a. Kilen 7 stöder under kilningsförloppet mot lockets ansatsyta 25b. Cylindrarna har vid sin övre ände en monteringsögla 26, vilken kan utnyttjas för lyftning av ringen 3 med stödben och låsanordning såsom en enkelt hanterbar enhet varigenom man sedan lätt kan komma åt 10 toroidtätningen 23 för manipulering. Den kan alternativt användas för att dra upp kilen, om hydraultrycket ej skulle räcka till. Trycktanken 29 har vid sin öppningskant en skuldra 27 mot vilken stödbrickan 21 är monterad. Ett ok 28 är anordnat på locket för säkring av sliden i nedfört läge. 15 I det följande beskrives händelseförloppet då ett stödben ansättes mellan locket och tryckkärlet medelst låsanordningen enligt uppfinningen. I utgångsläget (fig. l) är stödbenet 10 indraget mot lockets centrum så att ringen 3 med låsanordningarna obehindrat kan lyftas 20 av och på. Då ett stödben skall ansättas, matas cylinderns 1 minussida, d.v.s. kammaren under cylinderns kolv 2a, med tryckmedium. Därvid rör sig sliden 4 tillsammans med cylindern 1 nedåt längs kolvstången 2. Stödbrickan 8 pressas mot kolvstången 2 på grund av att stödbenet lutar 25 utåt och har sin tyngdpunkt ovanför länkarmens 14 lagringstapp 15. Vid första delen av slidens 4 nedåtriktade rörelse ligger alltså stödbrickan 8 stilla och stödbenet kan vrida sig kring sina nedre axeltappar 13 tack vare att länkarmens 14 övre fästa 17 rör sig nedåt. Stödbenet 10 välter utåt kring lagringen i stödbrickan 8, styrt av länkkö armens 14 rörelse, tills stödbenets övre ände kommer i kontakt med övre stödbrickans 21 anslagskant 22. Stödbenets vinkelrörelse avslutas därvid, men i detta skede har länkarmens 18 gaffelformiga ände glidit så långt över tappen 20 på örat 11 att kontakt föreligger mellan tappen 20 och länkarmens gaffelbotten. Då sliden 4 föres ytterligare nedåt, pressar länkarmen 18 stödbrickan 8 åt vänster, varav följer att stödbenet föres väsentligen axiellt mot övre stödbrickan 21. Länkarmen 18 har till uppgift att i detta skede föra stödbrickan åt vänster så att kilen 7 skall kunna ansättas mot stödbrickans 8 kilyta 8a. Kilens 7 kilyta 7a har liten 40 lutning, emedan man önskar erhålla en viss självlåsning av kilarna. Stödbrickan 8 föres åt vänster med en kraft, som bestämmes av fjäderkraften från den axiellt fjädrande länkarmens 18 hoptryckning.

5 Stödbenet 10 föres därigenom upp till lös anliggning mot övre stödet 21. Länkarmen 14 har vid stödbenets ansättning ingen styrande funktion efter det att stödbenet kommit i kontakt med övre stödets 21 anslagskant 22, men fortsätter att rotera fritt medurs kring tappen 15 tills den hejdas av stoppet 16. Tappet 17 vid länkarmens 14 övre ände rör sig sedan, vid en fortsatt nedåtrörelse av sliden fritt uppåt och åt höger relativt länkarmslagringen 6. Länkarmen 18 trycker stödbrickan så långt åt vänster, när tappen 19 närmar sig tappens 20 nivå, att kilens 7 kilyta 7a kan komrna 1 kontakt med stödbrickans 8 kilyta 8a. Länkarmen 18 har i det fortsatta låsningsförloppet ingen funktion. Därefter drives kilen 7 ytterligare nedåt och pressar med stöd av lockets 25 stödyta 25b styrbrickan 8 utåt med den kraft som beömdes vara erforderlig för att ge en fullgod ansättning av tryckkärlslocket (fig. 2). Denna kraft bestämmes av cylinderns 1 matningstryck och kolvarea. Kilen 7, och därmed stödbrickan 8 och stödbenet 10, kan därefter låsas med ett ok 28, som anbringas mot länkarmslagringens 6 horisontella yta och en horisontell ansatsyta på locket 25- och som fastspännes medelst en central bult. När locket skall avmonteras, avlägsnas först oket, varefter cylinderns plussida, d.v.s. kammaren ovanför cylinderkolven 2a matas med tryckmedium. Kilen 7 rör sig då uppåt och stödbrickan 8 rör sig åt höger. Därvid avlastas stödbenet. En ytterligare uppåtrörelse av sliden 4 medför att kilytorna 7a och 8a går fria från varandra så att stödbrickan 8, fjädrande styrd av länkarmen l8,rör sig mot kolvstången 2 och så att länkarmens 14 tapp 17 kommer i kontakt med länkarraslagringen 6. En fortsatt uppåtrörelse av sliden 4 medför att stödbenet 10 vinklas inåt mot lockets mitt kring tapparna 13 medelst länkarmen 14, som styres av länkarmslagringens, d.v.s. slidens 4 uppåtgående rörelse, tills utgångsläget enligt fig. 1 uppnäs, varefter ring, läsanordning och lock lyfts upp. Alternativt kan ringen tillsammans med låsanordningarna lyftas av från locket 1 så att man bekvämt kan hantera toroidtätningen 23. Inom ramen för den grundläggande uppfinningsidén kan arrangemanget naturligtvis modifieras på en mångfald sätt. Således kan exempelvis låsanordningens bottenring utökas periferielit och förses med ledade stödtappar för fastklämning av toroidtätningens yttre ringfläns mot tankens tätningsansats. Om därvid toroidtätningens inre ringfläns är fastskruvad mot låsanordningens bottenring, kan locket avtagas direkt efter låsanordningens avlägsnande. Det väsentliga är dock att låsanordningen är fjärrmanövrerad, och då en toroidtätning är anordnad

6 mellan låsanordningens bottenring och locket, klämmer fast åtminstone toroidtätningens innerring mot locket, och är enkelt bortlyftbar för att medge bekväm manipulering av toroidtätningen.

7 PATENTKRAV 1. Låsanordning för ett lock till ett tryckkärl, omfattande ett flertal utmed lockets (25) omkrets anordnade stödben (10), en skuldra (25a) på locket för stödbenens undre ände, samt en skuldra (27) på tryckkärlet (28) för stödbenens övre ände, kännetecknad därav, att stödbenets (10) undre ände är vridbart monterad på en stödbricka (8), att stödbrickan (8) är monterad rörlig vinkelrätt mot lockets omkrets, att en hydrauliskt eller pneumatiskt driven slid (4) är anordnad rörligt i huvudsakligen vertikal riktning intill stödbenet (10), att sliden (4) medelst en länkarm är kopplad till stödbenet (10) för att vrida detta till och ur ingrepp med skuldran (27) på tryckkärlet, att sliden medelst en fjädrande länkarm (18) är kopplad till stödbrickan (8) för att föra stödbrickan vinkelrätt utåt mot lockets omkrets i och för en ansättning av stödbenet samt för att medge en kil (7) att ansättas mot stödbrickan (8), samt att kilen (7) är anordnad att av sliden (4) föras till ingrepp med stödbrickan (8) för drivning av denna till det läge där stödbenet (10) är glappfritt inspänt mellan tryckkärlet och locket samt för låsning av stödbrickan i detta läge. 2. Låsanordning aligt krav 1, kännetecknad därav, att en stödring (3) är löst anbringad på lockets (25) periferiella skuldra (25a). 3. Låsanordning enligt krav 1, kännetecknad därav, att sliden (4) är fast förbunden med en hydraulisk eller pneumatisk cylinder (1), vars kolvstång (2) är monterad mot ringen (3). 4. Låsanordning enligt krav 1 eller 2, känneteck- nad därav, att sliden (4) är anordnad att löpa längs kolvstången (2). 5. Låsanordning enligt något av föregående krav, varvid en toroidtätning (23) är anordnad mellan locket (25) och ett tätningssäte på tanken (29) så att toroidtätningen (23) har en yttre ringfläns fastklämd mot tätningssätet medelst ett flertal ok, kännetecknad därav, att toroidtätningen (23) har en inre ringfläns (24) anbringad mellan ringen (3) och lockets (25) skuldra (25a), så att ringflänsen (24) fastklämmes till tätning mot locket (25) då låsanordningen ansättes. 6. Låsanordning enligt, krav 4, kännetecknad därav, att ringen (3) med låsanordningar är avlyftbar från locket (25) för att medge bekväm manipulering av en under ringen (3) liggande tätning (23). 7. Låsanordning enligt krav 1, kännetecknad därav, att stödbrickan (8) är styrd av en styrlist (9), vilken är anordnad vinkelrätt mot lockets omkrets på ringen (3)

8 Låsanordning enligt något av föregående krav, kännetecknad därav, att ett ok (ä3>) som ansattes mot sliden (4) och locket (25) efter lockets fastspänning är anordnat på locket (25) för att hindra sliden (4) att oavsiktligt höja sig. 9. Låsanordning enligt krav 2, kännetecknad därav, att cylindrarna (1) är parallellanslutna till en tryckmediekälla så att alla stödben (10) ansättes med samma kraft. 10. Låsanordning enligt krav 1, kännetecknad därav, att kilens (7) snedyta är försedd med ett utbytbart mellanlägg (7a). ANFÖRDA PUBLIKATIONER:

9 Fie. 1 3G3389

10 Fie

7414036-9 G 21 C 7/14

7414036-9 G 21 C 7/14 (19) SVERIGE SW [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass ' 7414036-9 G 21 C 7/14 PATENT-OCH (44 Ansökan utlagd och utlägg- 76-08 - 09 Publiceringsningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt

Läs mer

(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT

(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass F16h 25/20 (44) Ansäkan utlagd och 75 01 13 Publicerings- 372 808 allmänt tillgänglig (22) Patentansökan inkom 73 _ 03 _ 09 PATENT-OCH REGISTRERINGSVERKET

Läs mer

Kontrollås. 81. Medelst kontrollås. göras beroende av varandra,

Kontrollås. 81. Medelst kontrollås. göras beroende av varandra, Kontrollås. 81. Medelst kontrollås kunna växlar, spårspärrar och fasta signaler göras beroende av varandra, utan att särskilda ledningar erfordras mellan dem. Kontrollås är i allmänhet så beskaffat, att,

Läs mer

G' S 7-4, 1'.. 9.:,. C:11(j tti W -f) ,... Sverige (83) Deposition av mikroorganism:

G' S 7-4, 1'.. 9.:,. C:11(j tti W -f) ,... Sverige (83) Deposition av mikroorganism: ,... G' S 7-4, «s., (12) Patentskrift 00) SE 527 991 C2 1'.. 9.:,. I C:11(j tti W -f) (,) k--,.,,, (21) Patentansökningsnummer: 0402968-2 (62) Internationell klass: 2..>> _, 4> (45) Patent meddelat: 2006-08-01

Läs mer

(12) UTLAGGNINGSSKRIFT 82-11-01 82-09-14 81-03-13

(12) UTLAGGNINGSSKRIFT 82-11-01 82-09-14 81-03-13 SVERIGE (19) SE (12) UTLAGGNINGSSKRIFT (bi) Internationell klass 3 IBK2D 8101615-4 G 21 C 3/34 PATENTVERKET (44) Ansok.in utlagd h ullagg mngsskrilten publicerad (41) Ansökan alimant I Mganglig (22) Patentansokan

Läs mer

inta 6 21 & 3/32 Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad den 18 III 1974 Prioritet ej begärd

inta 6 21 & 3/32 Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad den 18 III 1974 Prioritet ej begärd SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 365 333 inta 6 21 & 3/32 P.ans. nr 8290/72 Inkom den 22 VI 1972 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET Giltighetsdag den 22 VI 1972 Ans. allmänt tillgänglig den 23 XII 1973 Ans. utlagd

Läs mer

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3):

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3): TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Verktyg mm (Bild 2): Insexnyckel 5 mm av bra stålkvalitet med långt skaft,

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass*" IBK2D 7801421-4 G 21 C 3/22 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 81-02-1 6 ningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt tillgänglig

Läs mer

SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6

SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6 SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6 (51) Internationell klass G 21d 17/02 (4*) Ansökan utlagd och 75-02-10 Publicerings- 373 683 utlftggningsskriftsn publicerad (41) Ansökan allmänt tillgänglig 75-02-10

Läs mer

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: ---

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: --- ..G I s 7 4, x, l ' _, (45) Patent meddelat: 2013-04-02,f s, i-3,--1,

Läs mer

Instruktion för cylindergräsklippare

Instruktion för cylindergräsklippare Obs, klipparen är tung och du måste köra ut den med hjälp av motorn! Vänster fotpedal är broms, höger fotpedal används vid drift som körriktningspedal. Trampar man ned den övre klacken på höger pedal rör

Läs mer

SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02

SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02 SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 2312/72 Inkom den 24 II 1972 Giltighetsdag den 24 II 1972 Ans. allmänt tillgänglig den 25 VIII 1973 Ans.

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9 (51) Internationell klass 2 G 21 C 1/08, 15/16 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-08-1 1 ningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

BESKRIFNING. OFFENTLIGGJORD Ar KONGL. PATENTBYRÅN. C. ^VITTENSTRO^I. ^ro^ll^l^l. Apparater att allvälldas vid astadkolnn.^andet af gjntgods.

BESKRIFNING. OFFENTLIGGJORD Ar KONGL. PATENTBYRÅN. C. ^VITTENSTRO^I. ^ro^ll^l^l. Apparater att allvälldas vid astadkolnn.^andet af gjntgods. PATENT N.^ 2^. BESKRIFNING OFFENTLIGGJORD Ar KONGL. PATENTBYRÅN. C. ^VITTENSTRO^I ^ro^ll^l^l Apparater att allvälldas vid astadkolnn.^andet af gjntgods. Patent l Sverige fran den 1i..i el-tel.ier.l884.

Läs mer

Takavvattning - montering

Takavvattning - montering MONTERINGSANVISNING Takavvattning - montering MONT-Takavvattning-2013.pdf /.indd Datum 2014-06-25 Version 1.1 Verktyg Du behöver hammare, tumstock, bågsåg, riktsnöre, enklare plåtsax och falstång. Dessutom

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (11) Mål nr 10-110 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 september 2013 PARTER Klagande Scania CV AB, 556084-0976 151 87 Södertälje Ombud: Douglas Elliot Scania CV AB, Patentavdelningen

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (14) Mål nr 12-161 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 november 2015 Klagande Caterpillar Trimble Control Technologies LLC 5475 Kellenburger Road, 45424-1099 Dayton, Ohio, USA Ombud:

Läs mer

MONTERING ANVISNINGAR

MONTERING ANVISNINGAR Tillbehör Används till Publikationsnr MONTERING ANVISNINGAR (Vågformad nyckel) P/N 08L74-MJN-D10 VANLIGT MII Utfärdandedatum Februari 2014 LISTA ÖVER DELAR (1) (2) (3) 1 INRE LÅSCYLINDER (Vågformad nyckel)

Läs mer

Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar

Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar Monteringsanvisning Vikparti - Vikdörrar Med den här guiden tar du dig enkelt igenom alla monteringsmoment! Se över produkterna före installation. Vi godkänner ingen reklamation (t.ex transportskada) när

Läs mer

maximal funktionalitet

maximal funktionalitet mervärde HÖGRE SÄKERHET maximal funktionalitet tillbehör för utökad funktionalitet Till EdmoLift s lyftbord finns en mängd olika tillbehör som ger ett mervärde på Er investering. I den här broschyren ser

Läs mer

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 Int Cl G 21 c 13/00 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 3285/65 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad

Läs mer

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic TakskjuTporTar med motor - kvalitet till rätt pris Monteringsanvisning version 1-2012-01-26 krafer takskjutport modell Nordic 2 innan Montering porten behöver en överhöjd på 22 cm Före montering- ta bort

Läs mer

BESKRIFNING OFFENTLIGGJORD AF KONGL. PATENTBYRÅN. A. SUNL^11 ^OT.^BOR.^ elektrisk båglampa. Patent i Sverige från den 18 februari 1885.

BESKRIFNING OFFENTLIGGJORD AF KONGL. PATENTBYRÅN. A. SUNL^11 ^OT.^BOR.^ elektrisk båglampa. Patent i Sverige från den 18 februari 1885. PATENT N.^.^3. BESKRIFNING OFFENTLIGGJORD AF KONGL. PATENTBYRÅN. A. SUNL^11 ^OT.^BOR.^ elektrisk båglampa. Patent i Sverige från den 18 februari 1885. Denna uppfinning afser en elektrisk båglampa, der

Läs mer

7705174-6 G 21 F 9/28

7705174-6 G 21 F 9/28 SVERIGE [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT (19) SE (51) Internationell klass 7705174-6 G 21 F 9/28 {44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-03-10 Publicerings 4 1 2 8 5 7 ningsskriften publicerad nummer (41) Ansökan

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1 (51) Internationell klass* 6 21 C 15/02, 1/08 // G 21 C 7/00 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-08-1 1 ningsskriften publicerad (41)

Läs mer

BALGRIP HG50/51/52/53

BALGRIP HG50/51/52/53 INSTRUKTION BALGRIP HG50/51/52/53 Reviderad 2011-06-13 VARNING! Under inga förhållanden får produktens ursprungliga utformning ändras utan tillstånd från tillverkaren. Använd alltid originaltillbehör.

Läs mer

Fk 74.59(8)SE. NAF-Turnex pneumatiska manöverdon

Fk 74.59(8)SE. NAF-Turnex pneumatiska manöverdon NAF-Turnex pneumatiska manöverdon för on/off och reglering, NAF 791290/92/94, NAF 791390/92/94 Fk 74.59(8)SE 11.02 Primära egenskaper NAFs pneumatiska manöverdon är konstruerat för 90 vridningsvinkel och

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (16) Mål nr 10-054 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 2 december 2013 PARTER Klagande Casamja Aktiebolag, 556518-9023 Götlundagatan 34, 124 71 Bandhagen Motpart Jeven Oy Patteristonkatu

Läs mer

V5.0 SE 26.11.2015. Monteringsanvisning 101-serien

V5.0 SE 26.11.2015. Monteringsanvisning 101-serien V5.0 SE 26.11.2015 Monteringsanvisning 101-serien Innehåll Komplett monteringssett 1 2 3 4 5 6 7 Regel Fall 4 - Skruvset låskasse 7 - Skruvset slutstycke 8 9 10 11 12 13 16 17 18 19 14 15 17 - Skruvset

Läs mer

funktionsanslutningar

funktionsanslutningar funktionsanslutningar blockeringsventiler arbetande cylinder stoppad cylinder 12 styrsignal membran membran 1 2 fjäder till riktningsventil fjäder kolv kolv returluft styrsignal ger rörelse Legris blockeringsventiler

Läs mer

MONTERING ANVISNINGAR

MONTERING ANVISNINGAR Tillbehör Används till Publikationsnr MONTERING ANVISNINGAR PACKVÄSKA (TILLBEHÖR) P/N 08L71-MJS-J90 NC750J MII Utfärdandedatum Mars 2014 LISTA ÖVER DELAR (4) (2) (12) (10) 1 INRE LÅSCYLINDER (Vågformad

Läs mer

Ryggsäckssystem 2012

Ryggsäckssystem 2012 Ryggsäckssystem 2012 Bruksanvisning Produktdata Ryggsäck Stort, löstagbart lock som väl täcker säcken Höjbart lock som kan anpassas till olika volymer. Stort topplocksfack. Hållare för hjälm eller kläder.

Läs mer

Drift & underhåll underhåll Bakvattenventil UNIVA STAUFIX FKA HUS/DEL LEVERANSOMFATTNING

Drift & underhåll underhåll Bakvattenventil UNIVA STAUFIX FKA HUS/DEL LEVERANSOMFATTNING TTM 2002-04-25 OBJEKT ENTREPRENAD Installation ANLÄGGNING Drift & HUS/DEL Drift & underhåll underhåll Bakvattenventil UNIVA STAUFIX FKA PRODUKTBESKRIVNING Bakvattenventil FKA är avsedd att monteras i rörledningar

Läs mer

Monteringsanvisning elfa décor

Monteringsanvisning elfa décor Monteringsanvisning elfa décor 1 Montera nedanstående produkter före montering av elfa -hyllan. Placera hängskenorna på bärlisten. Notera att när bärlisten monteras från vägg till vägg måste hängskenorna

Läs mer

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning

TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II Bruksanvisning TS-E17mm f/4l TS-E24mm f/3.5l II SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons TS-E-objektiv har lutnings- och perspektivkontroll och är avsedda för EOSkamerorna. TS-mekanismen ger lutnings-

Läs mer

S... Guldmann vårdsäng - Hjälparens Guide. Vers. 1.00

S... Guldmann vårdsäng - Hjälparens Guide. Vers. 1.00 S........ Guldmann vårdsäng - Hjälparens Guide Vers. 1.00 Innehåll 1.00......... Guldmann vårdsäng........................................... 3 2.00......... Säkerhet.....................................................

Läs mer

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER FÖR RÖKLUCKOR OCH TAKLJUSKUPOLER 1. LAGRING AV KUPOLER PÅ ARBETSPLATSEN Till takljuskupolerna och rökluckor med ljuskupoler levereras kupolerna i separat

Läs mer

UNDERHÅLLSFRIA PVC FÖNSTER MONTERINGSANVISNING

UNDERHÅLLSFRIA PVC FÖNSTER MONTERINGSANVISNING UNDERHÅLLSFRIA PVC FÖNSTER MONTERINGSANVISNING MÅTT OCH VÄGGÖPPNING Fönstermått anges alltid med breddmåttet före höjdmåttet. Om väggöppningen för fönstret är 1010x1310mm (=modulmått 10x13) skall fönstrets

Läs mer

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET SVERIGE (19) SE (i 2 ) PATENTSKRIFT (i a ) C2 (51) Internationell klass 7 A41D 1/20 (n)524 562 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET (45) Patent meddelat 2004-08' 24 (41) Ansökan allmänt tillgänglig 2001-08

Läs mer

Lär dig göra marklyft

Lär dig göra marklyft Lär dig göra marklyft Marklyft är en bra övning för din kropp. I ett enda lyft använder du alla muskler. Så greppa en skivstång! Vi visar hur du får till dina marklyft. Marklyft 1 Före lyftet Stå med fötterna

Läs mer

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt.

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt. Statik Huvuddelen av alla takstolsberäkningar utförs idag med hjälp av ett beräkningsprogram, just anpassade för takstolsdimensionering. Att ha ett av dessa program i sin dator, innebär inte att användaren

Läs mer

Hydraulstyrning för Roder

Hydraulstyrning för Roder Hydraulstyrning för Roder Marsili 70/100/120/200 Installationsmanual 1 Även om alla åtgärder har vidtagits för att informationen i denna manual skall vara korrekt och fullständig tar Flotec Marin AB inget

Läs mer

3. Avståndstavlor, lutningsvisare, kurvtavlor, hastighetstavlor,

3. Avståndstavlor, lutningsvisare, kurvtavlor, hastighetstavlor, under vilket klockorna i varje fall ringt, automatiskt registreras med vertikala streck å en för varje dygn ombytt pappersremsa med timindelning. Överallt uppställas framför vägövergångarna till de vägfarandes

Läs mer

Vattenmätarskåp för villa

Vattenmätarskåp för villa 160524 sida 1 av 9 Gäller för: Denna montageinstruktion gäller för Beulco Armaturs vattenmätarskåp med RSK 1881210 och övriga kundanpassade skåp. Rörgenomföringar/gumminippel för inkommande och utgående

Läs mer

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Januari 2014 Innehåll 1. Generell information 1.1 Dokumentation 1.2 Användningsområde cylinder 1.3 Transport 1.4 Lagring 2. Idrifttagande och

Läs mer

^^^r.t..igg.^^.-.^ ^L^L..^..-VFl^^ ^ ^ ^.^T^^il^.^.^^.^. AETIF^OL.^ET SVLN.^A EULLA^El^F^tl^EN, G^TF.BOItG. l.^tknlhåliare for knllager. ^ ^ ^. ^.

^^^r.t..igg.^^.-.^ ^L^L..^..-VFl^^ ^ ^ ^.^T^^il^.^.^^.^. AETIF^OL.^ET SVLN.^A EULLA^El^F^tl^EN, G^TF.BOItG. l.^tknlhåliare for knllager. ^ ^ ^. ^. PTT.. r.t..igg..-. LL....-VFl.Til... AETIFOL.ET SVLN.A EULLAElFtlEN, GTF.BOItG. l.tknlhåliare for knllager. (tppliun.rc: l... l.jclbnn.).. Patent i Sverige från den 28 novenlber 1912. Föreliggande uppfinning

Läs mer

Titan förråd. Monteringsinstruktioner för Titan förråd. Ca 8 x 10 fot = 2550 x 3140 mm

Titan förråd. Monteringsinstruktioner för Titan förråd. Ca 8 x 10 fot = 2550 x 3140 mm Titan förråd Monteringsinstruktioner för Titan förråd Ca 8 x 10 fot = 2550 x 3140 mm Komponentlista 7 9 16 42 43 17 30 13 Bilderna av komponenterna är bara en visuell vägledning och visas inte i rätt proportion

Läs mer

Genomgående master och master på däck,

Genomgående master och master på däck, Genomgående master och master på däck, C- och F-profiler T-järn och däckringsystemet passar såväl Seldéns konventionella master som rullmaster i motsvarande storlek. Ett antal funktioner har byggts in

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Position. Reservdelsnr. För din information

Position. Reservdelsnr. För din information VIKTIGT! Åtdragningsmoment för 8.8-bult Bult dim Nm Kpm M 5 7 0,7 M 6 10 1,0 M 8 30 3,0 M 10 50 5,0 M 12 100 10,0 M 14 160 16,0 M 16 240 24,0 M 20 480 48,0 M 24 820 82,0 M 30 1 640 164,0 M 36 2 850 285,0

Läs mer

Manual. Viktigt! Läs igenom Manualen innan ni använder utrustningen. Denna Manual beskriver den automatiska korkavtagaren Pluggo Standard.

Manual. Viktigt! Läs igenom Manualen innan ni använder utrustningen. Denna Manual beskriver den automatiska korkavtagaren Pluggo Standard. Manual Viktigt! Läs igenom Manualen innan ni använder utrustningen Denna Manual beskriver den automatiska korkavtagaren Pluggo Standard. Innehåll 1. 2. 3. 3.1 3.2 4. 5. 5.1 5.2 6. 7. Allmän Information

Läs mer

Monteringsinstruktion H02-2009 Innehåll

Monteringsinstruktion H02-2009 Innehåll Innehåll Denna instruktion beskriver hur man passar in slitplattorna för utskjutsarmen styrning. Se även Serviceinformation H02-2009. Innehåll 1. Beskrivning av satsen 2. Hur man justerar slitplattorna.

Läs mer

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte.

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte. Test Protokoll : GG Fysiska tester Kropp och hälsa 1. Kroppslängd Mät din kroppslängd när du står uppsträckt barfota. Kroppslängd 2. Kroppsvikt Mät helst kroppsvikten naken på morgonen efter toalettbesök

Läs mer

Detaljspecifikation MONTERINGSANVISNING 3-DELAD VIKPORT. 5b. 4. 5a. 7. 8. 11. 13. 6a. 12. 6b. 9. 10. 20. 18. 19. 21. 14. 15. 26. 25. 28. 29. 27.

Detaljspecifikation MONTERINGSANVISNING 3-DELAD VIKPORT. 5b. 4. 5a. 7. 8. 11. 13. 6a. 12. 6b. 9. 10. 20. 18. 19. 21. 14. 15. 26. 25. 28. 29. 27. Detaljspecifikation 5b. 1. 2. 3. 4. 5a. 6a. 7. 8. 11. 13. 6b. 9. 10. 12. 20. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 21. 22 25. 26. 27. 28. 29. 23. 24. 1. Karmgångjärn 2. Gångjärnstapp 3. Teflonbussning karmgj. 4. Teflonbussning

Läs mer

PM-fästen. Pedestal Mounts

PM-fästen. Pedestal Mounts PM-fästen Pedestal Mounts Set: Justerbara PM-Fästen Fyrkantig monteringsplatta Kombinera färdiga set med lösa delar och skapa din egen unika konstrutkion efter behov. Vinkeln mellan PM-fästets delar kan

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

SERVICEANVISNINGAR WHEELDRIVE 9011310A

SERVICEANVISNINGAR WHEELDRIVE 9011310A SERVICEANVISNINGAR SV WHEELDRIVE 9011310A Förberedelser före drivning med WheelDrive Monteringen av WheelDrive ska utföras av behöriga yrkespersoner. Före drivning med hjälpmotorn måste följande åtgärder

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

MONTERING TILLBEHÖR BINGO EVOLUTION

MONTERING TILLBEHÖR BINGO EVOLUTION medemagruppen Ver. 6-0-05 Ser.nr från: 053688 medemagruppen MONTERING TILLBEHÖR BINGO EVOLUTION Montering tillbehör Sufflett Fäste för handbåge / bord Handbåge Bord Bålstöd Huvudstöd / Huvudstöd låg modell

Läs mer

Monteringsanvisningar Klicka på önskad monteringsanvisning, eller scrolla nedåt.

Monteringsanvisningar Klicka på önskad monteringsanvisning, eller scrolla nedåt. Artikelnr: 8069 Monteringsanvisningar Klicka på önskad monteringsanvisning, eller scrolla nedåt. sförtecning Sida Adapter Cross benstöd Benstöd medic/knästoppar Bord Bricka/Bord Bromsfot byte äldre stolar

Läs mer

Vriddon DAPS..R..-F..

Vriddon DAPS..R..-F.. Vriddon DAPS..R..-F.. Festo AG & Co. KG Postfach D-73726 Esslingen +49 711 347-0 www.festo.com (sv) Bruksanvisning 8023618 1211f [8023611] Original: de Vriddon DAPS..R..-F..... Svenska 1 Manöverdon och

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (19) Mål nr 10-252 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 19 december 2013 PARTER Klagande SWEP International AB, 556287-5392 Box 105, 261 22 Landskrona Ombud: Martin Ekenberg Ström & Gulliksson

Läs mer

Icopal Monteringsanvisning. Icopal takavvattning Monteringsanvisning

Icopal Monteringsanvisning. Icopal takavvattning Monteringsanvisning Icopal Monteringsanvisning Icopal takavvattning Monteringsanvisning Monteringsanvisning Tack för att du har valt takavvattning från Icopal! För att skydda ditt hus måste du ha en väl fungerande takavvattning

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (11) Mål nr 12-082 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 8 september 2015 PARTER Klagande Envac AB, 556611-5555 Fleminggatan 7, 3 tr, 112 26 Stockholm Ombud: Gunnar Kyhlberg Aros Patent AB,

Läs mer

Bruksanvisning kalottventil VM 4920 Serie 601. Ett bra val!

Bruksanvisning kalottventil VM 4920 Serie 601. Ett bra val! Bruksanvisning kalottventil VM 4920 Serie 601 Mjuktätande kalottventil i flänsat utförande med fullt genomlopp och kalott helt invulkad i gummi för vätskor och gaser, utmärkt för reglering, tät i båda

Läs mer

Bruksanvisning REMIfrontIII-D Fiat Ducato Peugeot Boxer Citroën Jumper From 2006

Bruksanvisning REMIfrontIII-D Fiat Ducato Peugeot Boxer Citroën Jumper From 2006 Bruksanvisning REMIfrontIII-D Fiat Ducato Peugeot Boxer Citroën Jumper From 2006 Mörkläggningsgardiner för förarhytten Fiat Ducato Viktigt! Läs igenom denna instruktion noggrant: REMI front är inte avsedd

Läs mer

COMBISAFE. 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING

COMBISAFE. 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING COMBISAFE 3230 Hisschaktsgrind BRUKSANVISNING Innehållsförteckning Allmänt...3 Säkerhetsföreskrifter...4 Kontrollera alltid produkter och utrustning innan användande...4 Kombinera ej produkter...4 Använd

Läs mer

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 A5-B5 Automatic Systems Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 Intergate AB reserverar sig för produktförändringar

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

FUNKTIONELL STYRKA OCH RÖRLIGHETR RLIGHET. Övningsbeskrivningar av grundläggande. ggande funktionella träningsr. ningsrörelserrelser

FUNKTIONELL STYRKA OCH RÖRLIGHETR RLIGHET. Övningsbeskrivningar av grundläggande. ggande funktionella träningsr. ningsrörelserrelser FUNKTIONELL STYRKA OCH RÖRLIGHETR RLIGHET Övningsbeskrivningar av grundläggande ggande funktionella träningsr ningsrörelserrelser Lasse Carlsson MSB Revinge Belastningsprinciper Maxstyrka Mix (styrka/hypertrofi)

Läs mer

Allmänt om Massiva trägolv

Allmänt om Massiva trägolv Allmänt om Massiva trägolv Siljans trägolv levereras från fabrik med en träfuktighet på 8% +/- 2%. Du köper golvet antingen behandlat eller obehandlat. Trä är ett levande material och kan svälla eller

Läs mer

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd Instruktion för användare av COMFORTABEL Sängryggstöd COMFORTABEL Sängryggstöd är ett enkelt och lättmonterat hjälpmedel för privatsängar i hemsjukvård eller liknande. Sängryggstödet skall placeras på

Läs mer

ADAPTER MED HYDRAULISK LÅSNING

ADAPTER MED HYDRAULISK LÅSNING MONTERINGSANVISNING ADAPTER MED HYDRAULISK LÅSNING Art.Nr. 72109H, 72166H, 72247H och 72105H. Reviderad 2011-05-30 VARNING! Under inga förhållanden får produktens ursprungliga utformning ändras utan tillstånd

Läs mer

Monteringsinstruktion

Monteringsinstruktion Typkontrollintyg nr 447201 Standardutförande (utgåva ) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänt.. 1 2. Montering av ställningen...2 2.1 Allmänna krav...2 2.2 Montering av det första ställningsfacket...2 2.2.1

Läs mer

Innehåll 1 Specifikation 2 Delens beteckning 3 Installation och Användning 4 Varning 5 Användarinstruktion 5.1 Lyfta fatet 5.2 Transportera fatet 5.

Innehåll 1 Specifikation 2 Delens beteckning 3 Installation och Användning 4 Varning 5 Användarinstruktion 5.1 Lyfta fatet 5.2 Transportera fatet 5. Innehåll 1 Specifikation 2 Delens beteckning 3 Installation och Användning 4 Varning 5 Användarinstruktion 5.1 Lyfta fatet 5.2 Transportera fatet 5.3 Sätta ned fatet 6 Diagram över den hydrauliska kretsen

Läs mer

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner 1.0 Allmän information Användandet av dessa instruktioner förutsätter att användaren är väl bekant med handhavandet av både blockenheten och hydraulsystemet

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Datum: 2010-04-15 Rev: 0 ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Inledning Montagearbetet kan indelas i nedanstående punkter vilka kommer att behandlas i arbetsbeskrivningen var för

Läs mer

Box 265 771 26 Ludvika Telefon 0240-150 09 Fax 0240-61 11 08. 1 Allmänna data. 2 Arbetsprincip. 2.1 Dubbelverkande. 2.2 Enkelverkande (Fjäderretur)

Box 265 771 26 Ludvika Telefon 0240-150 09 Fax 0240-61 11 08. 1 Allmänna data. 2 Arbetsprincip. 2.1 Dubbelverkande. 2.2 Enkelverkande (Fjäderretur) 1 Allmänna data Max styrtryck: 8 bar Luftkvalitet: Torr instrumentluft (STANDARD). Specialutförande: olika gaser och vätskor som styrmedia. Temperaturområde: från -20 C till +85 C för standardutförande

Läs mer

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012

Hjärtinfarkt. Katarina Eggertz 091012 Hjärtinfarkt Hjärtats blodförsörjning Hjärtmuskeln har en egen blodförsörjning från två kranskärl Dessa kommer direkt från stora kroppspulsådern där den lämnar vänster kammare Kranskärlen förgrenar sig

Läs mer

JF-Link. Trådlös elmanövrering av hydraulik. Instruktionsbok. Bruksanvisning i original

JF-Link. Trådlös elmanövrering av hydraulik. Instruktionsbok. Bruksanvisning i original JF-Link Trådlös elmanövrering av hydraulik Instruktionsbok Bruksanvisning i original S INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. JF-LINK TRÅDLÖS ELMANÖVRERING AV HYDRAULIK... 5 VENTILBOX... 5 INLÄRNING AV FJÄRRMANÖVRERING...

Läs mer

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING

LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING LÖPBAND TM900 BRUKSANVISNING 1 Översikt 2 Säkerhetsanvisningar När du använder elektrisk utrustning bör du alltid tänka på följande: Läs alla anvisningar innan du börjar använda löpbandet. FARA! Undvik

Läs mer

Åtkomlighet för Räddningstjänsten

Åtkomlighet för Räddningstjänsten PM Åtkomlighet för Räddningstjänsten Upprättad: 2012-10-24/ EM Diarienr: 2012/107-MBR-191 Reviderad: Godkänd av: Stellan Jakobsson Avdelningschef, Mälardalens Brand- och Räddningsförbund Inledning Detta

Läs mer

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts.

DEN MYSTISKA TÄRNINGEN. Effekt: Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. DEN MYSTISKA TÄRNINGEN Läs publikens tankar genom att förutse vilket nummer som valts. Rekvisita: Liten och stor behållare med lock samt en tärning. 1. Be en åskådare att välja ett nummer på tärningen

Läs mer

Vanliga avdrag i rallylydnad

Vanliga avdrag i rallylydnad Vanliga avdrag i rallylydnad SAMMANSTÄLLNING AV VANLIGA AVDRAG FRÅN DOMARKONFERENSEN 2014 GENERELLA AVDRAG Sträckt koppel -1 SK Nosar kortvarigt på marken, banmaterial eller person -1 NOS Hunden som tillfälligt

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning EB 8227 SV. Pneumatisk reglerventil typ 3331/BR 31a Specialversion typ 3331/3278. Typ 3331 Spjällventil

Monterings- och bruksanvisning EB 8227 SV. Pneumatisk reglerventil typ 3331/BR 31a Specialversion typ 3331/3278. Typ 3331 Spjällventil Pneumatisk reglerventil typ 3331/BR 31a Specialversion typ 3331/3278 Typ 3331 Spjällventil Fig. 1 Typ 3331/BR 31a (nedre) och typ 3331/3278 (övre) Monterings- och bruksanvisning EB 8227 SV Utgåva april

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING MO050A

INSTALLATIONSANVISNING MO050A INSTALLATIONSANVISNING MO050A @XS-Fiberuttag @XS-fiberuttag Produktbeskrivning @XS-fiberoptiskt uttag är designat för FTTHmarknaden som ett kundavslut på det fiberoptiska nätverket i inomhusmiljö. Det

Läs mer

Ventiljustering, Honda CRF 450R

Ventiljustering, Honda CRF 450R Ventiljustering, Honda CRF 450R Honda Mc Svenska AB April 2002 22 Allmänt om ventiljusteringen En fyrtaktsmotor har ventiler som öppnas av en kamaxel. Denna kamaxel drivs med hjälp av en kedja från vevaxeln.

Läs mer

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg Monteringsanvisning Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg September 2010 (ers. september 2001) Information SVERIGE Tarkett AB Box 4538 191 24 Sollentuna Tel : 0771-25 19 00 - Fax : 08-96 62 83 info.se@tarkett.com

Läs mer

1 / 8 SPISFLÄKT SUNDA 2 / 8 S INSTALLATION Spisfläkt Sunda är avsedd för montering under, infälld eller mellan skåp. Fläkten är utrustad med Easy-Clean motorpaket, halogenlampor och metalltrådsfilter.

Läs mer

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER Balder 210 Revolver (SP210) Manual Rel.1.2-sv-2004 SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR BALDER 210 REVOLVER Före anslutning av maskinen till batteriet läs instruktionerna noga. Lerduvekastare kan vara farliga och

Läs mer

2GB SHARK GREEN EXPERT GOLDEN GOLDEN ZP GOLDEN HP. Klippare med hydraulisk arm. Drifts- och underhållshandbok

2GB SHARK GREEN EXPERT GOLDEN GOLDEN ZP GOLDEN HP. Klippare med hydraulisk arm. Drifts- och underhållshandbok Klippare med hydraulisk arm SHARK 2GB GREEN B R EXPERT GOLDEN GOLDEN ZP GOLDEN HP Drifts- och underhållshandbok Importör: Närlant Import AB Filarevägen 8, 703 75 ÖREBRO Tel 019-603 60 60, Fax 019-31 20

Läs mer

Nu till arbetsbeskrivningen (bildtexterna gäller alltid bilden ovanför texten):

Nu till arbetsbeskrivningen (bildtexterna gäller alltid bilden ovanför texten): När jag bytte koppling på min bil hade jag till min hjälp Haynes och Henrik Karlssons sida, men jag tycker det saknas lite bilder samt vissa detaljer, så därför tänkte jag beskriva hur jag gjorde. Det

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12/IX/2005 K(2005) 3395 slutlig KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 12/IX/2005 med tillämpning av artikel 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 98/37/EG

Läs mer

DOV Flödesreglerande spjäll

DOV Flödesreglerande spjäll Montage DOV Flödesreglerande spjäll DIFFERENCE - ett annorlunda sätt att ha koll på läget. Montage DOV 3.0 sida 2 Inledning, måttuppgifter sida 3 Spjället och dess komponenter sida 4 Att vrida och vända

Läs mer

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp Bruksanvisning NOAQ Boxvall BW50 1 (6) En NOAQ Boxvall är en självförankrande mobil skyddsvall mot översvämningar. NOAQ Boxvall BW50 dämmer vatten till en höjd av 50 cm. Genom att en boxvall är så lätt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR

VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA NÅGRA ORD OM STENVARPA KASTBANAN OCH DESS MARKERINGAR VÄLKOMMEN TILL VARPAN! ALLMÄNT OM VARPA Varpa är en precisionsidrott som kan utövas av vem som helst, oavsett ålder eller kön. I varje fall när det gäller varpa som motions- och familjeidrott. Som tävlingsidrott

Läs mer

Monteringsanvisning Miljöstation

Monteringsanvisning Miljöstation 1/8 Monteringsanvisning Miljöstation 2/8 1 grundläggningsdjup Mät ut centrum för stolparna och gräv ur för btg.plintarna. Placera plintarna i hålen och kontrollera noggrannt att de är i våg samt att c-c

Läs mer