Sektorsrådens förslag om kvalitetsutveckling enligt uppdrag från Jonas Andersson och Ann Söderström. Utkast Jan Maesel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sektorsrådens förslag om kvalitetsutveckling enligt uppdrag från Jonas Andersson och Ann Söderström. Utkast Jan Maesel"

Transkript

1 Sektorsrådens förslag om kvalitetsutveckling enligt uppdrag från Jonas Andersson och Ann Söderström Utkast Jan Maesel

2 Uppdrag till sektorsråden , 1(2) I Regionfullmäktiges budget är ett av de prioriterade målen att den medicinska kvalitén ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras. På ordförandekonferenser under hösten -15 samt våren -16 har diskussioner förts hur vi i VGR på bästa sätt kan arbeta med kvalitetsutveckling och hur sektorsråden kan ha en viktig roll i detta arbete. VGR ligger bra i många kvalitetsparametrar men ibland är spridningen stor och det finns andra som når ännu bättre resultat som man kan lära av, både inom Sverige och internationellt. Vi ger nu varje sektorsråd i uppdrag att föreslå 2-3 kvalitetsindikatorer inom det egna området eller i samarbete med andra sektorsråd som man vill fokusera på att förbättra under återstående delen av 2016 och 2017.

3 Uppdrag till sektorsråden , 2(2) Forts. Det kommer att finnas extra budgetmedel att söka för möten, ev studieresa och andra kostnader för att arbeta med kvalitetsutveckling. Skicka in en kortfattad beskrivning av vilka indikatorer ni har valt och en motivation varför ni har valt just dessa. Beskriv också kortfattat hur ni tänker gå tillväga för att förbättra kvalitén och vilket stöd ni kommer att behöva från koncernkontoret.

4 Ett urval angränsande aktiviteter att beakta: Revidering av regional förteckning över kvalitetsregister inför (TU Dnr RS , HS ) Revidering av regional förteckning över kvalitetsindikatorer för hälsooch sjukvård med regionala måltal inför (TU Dnr RS , HS ) Revidering av krav-och kvalitetsboken för VG Primärvård inför 2018 (Dnr RS ) Kvalitetsdriven utveckling av hälso- och sjukvården framtagning av modell för ett regionalt lärande system (Dnr HS , HSD-A )

5 Disposition nedan för redovisning av inkomna förslag per medicinskt sektorsråd/motsvarande Ordning i enlighet med Regional förteckning över kvalitetsindikatorer för hälso- och sjukvård med regionala måltal år Förteckningen omfattar 66 indikatorer (nedan rödmarkerade) I vänster innehållsdel: Förslag från sektorsråden. Utdrag ur hittills inkomna förslag. I höger innehållsdel: Koncernkontorets bedömning. Utdrag ur brevsvar till sektorsråden.

6 Sammanställning över föreslagna kvalitetsindikatorer från fastställd förteckning för sjukhusen för 2017 Nr 9 Hjärtsjukvård Nr 12 och 14 Njursjukvård Nr 15 och 17 Ortopedi Nr 33 och 34 Kirurgi Nr 35 och 36 Kvinnosjukvård Nr 48 Patientsäkerhet/Infektion Nr 50 Anestesi/operation/IVA Nr 51, 53 och 60 Geriatrik

7 Diabetes/sjukhus (1-5). Stig Attvall, SU Vid analys av Nationella Diabetes Registret NDR framkommer att det finns behov av en extra satsning på diabetes inom primärvård i VGR. Sammantaget behövs ökad kunskap, Heldags kunskapsseminarier för vårdcentraler, både offentliga och privata, utan kostnad för deltagande, möjliggör en förbättring. Diabetesrådet kommer i samarbete med sektorsrådet allmänmedicin att arbeta enligt förslaget.

8 Barnsjukvård (6-7). Peter Almgren, PV 1. Databas för tillväxtdata (längd och vikt) 2. Luftvägsregistret ökad användning 3. Stärka barnets, ungdomens och familjens rättigheter i vården samt vilket värde vi skapar baserat på upplevelsebaserade mått. Flera förvaltningar följer idag PROM- och PREM-mått utifrån egengjorda värdebaserade enkäter. En gemensam värdebaserad enkät med tre till tio frågor vore värdefullt. Det förslag som har lämnats in avser att förbättra barn- och ungdomssjukvården i ett övergripande perspektiv som är större än det som var tänkt, men troligen mycket angeläget. Syftet med satsningen (brevet) var att sektorsråden skulle identifiera områden där resultaten visar stor variation inom VGR dvs ojämlik vård. Med fördel hade det varit lämpligt att välja någon av de kvalitetsindikatorer som sektorsrådet redan har nominerat för regional uppföljning där det är stor variation. Genom att ta upp dessa variationer till diskussion i rådet kan förhoppningsvis de olika verksamheterna lära av varandra och variationen minska. Ökad användning av luftvägsregistret ligger således inte i linje med syftet. De två övriga punkterna uppfattar vi mera som långsiktiga utvecklingsarbeten.

9 Hjärtsjukvård (8-11). Per Albertsson, SU Sektorsrådet har valt att fokusera på EN kvalitetsindikator där vi vill förbättra oss under 2016 och Det är indikator nr 9: Andel kranskärlsröntgade inom 72 timmar vid icke-sthöjningsinfarkt. Gäller patienter < 80 år. Måltal 85 % Det är ett mycket angeläget område eftersom det finns stor variation inom regionen och vi har några sjukhus som ligger dåligt till vid nationell jämförelse.

10 Njursjukvård (12-14). Per Dahlberg, NU 1. Andel patienter i hemdialys (Indikator nr. 14) 2. Andel patienter med fistel eller graft för dialys (Indikator nr. 12) Det är angelägna områden och med viss variation inom regionen, som behöver minskas.

11 Ortopedi (15-19). Magnus Karlsson, SU Från sektorsrådet i ortopedi kommer 2 indikatorer. 1. Operation av höftfrakturpatient inom 24 timmar (indikator nr. 15) 2. Reoperation av patient som opereras med insättande av höftledsprotes (indikator nr. 17) Motivation och förslag på handlingsplan följer. Det är angelägna områden och med viss variation inom regionen, som behöver minskas.

12 Stroke (20-28). Lars Rosengren, SU 1. Plan för användning av registerdata från Väststroke för kvalitetsutveckling av strokevården i VGR 2. Plan för införande av Väststroke i VGR

13 Internmedicin (29). Anette Trenge-Jarlshammar, SkaS Då stroke- och diabetesråden redan följer en lång rad kvalitetsindikatorer inom internmedicinen har vi valt följande två: 1. Täckningsgrad SWIBREG för patienter på biologiska läkemedel, per sjukhus och totalt, mål 100 % 2. Täckningsgrad i Luftvägsregistret, per sjukhus och totalt, mål 70 % Det är angelägna områden och med variation inom regionen, som behöver minskas. Framförallt behöver användningen av dessa register öka.

14 Neurosjukvård (30) Mikael Edsbagge, SU Multipel skleros (MS): Sektorsrådet lyfter fram sex indikatorer som bedöms väsentliga att arbeta med. För följande tre av dessa har Socialstyrelsen angivit målnivåer: - Indikator M5: sjukdomsmodifierande behandling vid skovvis förlöpande MS hos personer under 40 år. Mycket bra förslag som Koncernkontoret kan stödja. - Indikator M6: årligt besök hos läkare inom specialistvården/hos specialistläkare inom neurologi. - Indikator M7: regelbundna MR kontroller. Sektorsrådet bedömer det också som väldigt viktigt att neurologenheterna i regionen arbetar med patientegen registrering (PER) i MS registret i syfte att öka täckningsgraden i registret av samtliga variabler samt öka patientens egenmedverkan i vården.

15 Neurosjukvård (30). Mikael Edsbagge, SU Parkinson: När det nationella registret för Parkinsons sjukdom blivit bättre och det går att arbeta med detta register för att få fram tillförlitlig statistik, ser sektorsrådet följande indikatorer som aktuella att börja arbeta med: Indikator P2: rapportering i Parkinsonregistret. Indikator P6: årligt besök hos läkare inom specialistvården. Indikator P7: kontinuerlig uppföljning, minst två gånger per år. Indikator P11: tillgång till Parkinson sjuksköterska. Mycket bra förslag som Koncernkontoret kan stödja.

16 Kirurgi (31-34). Christina Svärd, SU Vi har valt att i första hand fokusera på två av de befintliga indikatorerna: nr 33 Kirurgi Andel patienter som får antibiotika vid borttagande av gallblåsa. Avser planerade operationer. nr 34 Kirurgi Andel kvinnor som opereras med preperitoneal teknik vi ljumskbråcksoperation. Utöver detta har vi diskuterat ytterligare en indikator som vi tycker skulle vara värdefull då den speglar och har betydelse för flera nivåer av vården, nämligen tid från operationsanmälan till operationsstart för akuta cholecystektomier. Finns det möjlighet att nominera den som en framtida indikator och kommer Orbit att möjliggöra att resultat kan sökas ut centralt? Utmärkta val eftersom det fortfarande finns inomregionala skillnader för dessa båda kvalitetsindikatorer. Den tredje indikatorn verkar vara ett bra val som utvecklingsindikator.

17 Kvinnosjukvård (35-37). Lotta Wassén, SU (Kompliktioner efter abort. Andelen aborter som sökt akut inom tre månader. Detta följs för att få mätetal 2018.) Således inget kvalitetsmått ännu. Hysterektomi. Andelen patienter som opererats (benign kirurgi, uterus <500 gram) med minimalinvasiv teknik ska vara >75 %. Sectio. Robson 1 ska vara <9 %. (Koll. Jfr. indikator 36) Sfinkterruptur. Robson 1 och Robson 2b ska vara <5 % (det här måltalet kanske kan ändras till enbart Robson 1 eftersom de siffrorna är lättare att få fram). (Koll. Jfr. indikator 35) Det är angelägna områden för kvalitetsförbättring som rådet har valt. För att kunna följa utvecklingen är det viktigt att de valda indikatorerna stämmer med de regionala kvalitetsindikatorer som rådet tidigare har nominerat.

18 Barn- och ungdomspsykiatri (38, 41-42). Katarina Andersson, Kungälvs sjukhus minska behov av tvångsvård minska behov av tvångsåtgärder (Jfr. förslag från sektorsrådet psykiatri på nästa sida) Sektorsrådet har valt angelägna områden för kvalitetsutveckling

19 Psykiatri (38-43). Eva Blixt, NU minska behov av tvångsvård minska behov av tvångsåtgärder Sektorsrådet har valt angelägna områden för kvalitetsutveckling

20 Ögonsjukvård (44-45). Rebecca Oscarsson, SkaS Vi föreslår att man tillsätter en regional arbetsgrupp för glaukomsjukvården, med mål att kartlägga de lokala rutinerna som finns i regionen i arbetet med glaukompatienterna. Här ser vi ett stort förbättringsområde, om man kan lära av varandra och likrikta arbetssätten. Eventuellt kan det mynna ut i en RMR glaukomsjukvård. Det är ett angeläget område för kvalitetsförbättring som rådet har valt. Det område ni har valt får betraktas som ett utvecklingområde. Rådet skriver att VGR ligger bra till i de befintliga regionala kvalitetsindikatorerna (Katarakt) i nationell jämförelse. Hur ser det ut med variationen i regionen? Finns det något ni kan lära av varandra när det gäller kataraktindikatorerna? Vårt förslag är att ni både ser över om ni kan minska befintlig variation i kataraktindikatorerna eller åtminstone analysera värdena och att ni dessutom arbetar med området ni har föreslagit.

21 Anestesi/operation/intensivvård (50). Johan Snygg, SU Sektorsrådet önskar följande två indikatorer att följa och förbättra: Återinläggning inom 72h på intensivvårdsavdelning (gammal, följs och arbetas med redan nu. Indikator nr 50) Andel akuta operationer som påbörjats inom angiven tid (ny indikator i det nya Svenska PeriOperativa Registret SPOR) Rådet har valt en av de befintliga kvalitetsindikatorerna som ni redan arbetar med, dvs återinläggning inom 72 timmar, vilket är i linje med syftet för satsningen. Den andra indikatorn ni har valt är andel akuta operationer som påbörjats inom angiven tid (ny indikator i det nya Svenska PeriOperativa Registret SPOR). I nuläget betraktar vi detta som en utvecklingsindikator, som knappast kommer att kunna mätas under 2017, men som ändå är angelägen att ni arbetar med för framtiden.

22 Tumör (55-59). Marie Lindh, SU Regionala tumörrådet har som en del i arbetet med att identifiera kvalitetsmått tillskrivit de regionala processägarna för att efterhöra vilka problem/skillnader de identifierat. Kvalitesmått/indikatorer. 1. Introduktion av nya läkemedel inom ramen för ordnat införande-jämlikt i regionen? Uppföljning kommer att ske kvartalsvis och ansvarig för redovisningen är ordförande i regional terapigrupp onkologi 2. Hur är regionens följsamhet till NT-rådets (nationella terapier) rekommendationer vad gäller läkemedel mot cancer samt hur långt tid är det mellan rekommendation och implementering i form av beslut inom ramen för ordnat införande 3. Väntetid till start av strålbehandling kommer att fölias/redovisas varje kvartal. Målvärde är 2 veckor från anmälan till slarl av behandling. 4. Finns det tillgång på vårdplatser för specialiserad palliativ vård för både vuxna och barn De områden som tumörrådet har föreslagit är angelägna att förbättra och vi bedömer att de ligger i linje med uppdraget som sektorsråden har fått från Jonas Andersson och Ann Söderström. När det gäller det första området bör ni ha kontakt med Anna Lindhé eftersom hon är representant i NT-rådet och dessutom ansvarig för ordnat införande när det gäller läkemedel.

23 Infektion (61-64). Lars-Magnus Andersson, SU 1. Optimal vård av patienter med sepsis och septisk chock 2. Total användning av antibiotika på rekvisition, DDD per vårddygn och år inom slutenvården. 3. Andel vårdtillfällen i somatisk slutenvård med vårdrelaterade infektioner (Indikator nr.48) Förslag 1 bör se som starten på ett stort och komplext område med behov av förbättrad kvalitet och standardisering. De indikatorer som har föreslagits kan betraktas som utvecklingsindikatorer. Förslag 2 och 3 är befintliga och angelägna indikatorer som har variation i regionen som bör minskas.

24 Allmänmedicin. Agneta Hamilton, Praktikertjänst Vi har inom sektorsrådet i allmänmedicin beslutat oss för att fokusera speciellt på två indikatorer: 1. Den för allmänmedicin så viktiga frågan angående KONTINUITET. Vi har i VGR arbetat med frågan om "PrimärvårdsKvalitet" det nya nationella primärvårdsregistret sedan en tid och där finns indikatorer framtagna som ska kunna användas när det gäller kontinuitet. 2. Samt OSTEOPOROS (som ett eftersatt område med som vi uppfattar det underdiagnostik och underbehandling.) En vårdprocess för osteoporosfrakturer finns i VGR som inte fullt ut är implementerad. Vi har fått Rörelseorganens sjukdomar som ett av de ämnesområden som vi ska ansvara för när det gäller Nationella kunskapsstöd. I detta finns osteoporos som en del. Det är angelägna och intressanta områden som SR Allmänmedicin väljer att fokusera på och arbeta med.

25 Dermato och venereologi. Mikael Alsterholm, SU 1. Väntetid för patienter med malignt melanom från första besök (vanligtvis inom primärvården) till kirurgisk åtgärd 2. PASI (Psoriasis Area Severity Index/DLQI (Dermatology Life Quality Index) Vår bedömning är att det redan pågår ett arbete inom standardiserade vårdförlopp avseende malignt melanom och att teledermatoskopi håller på att introduceras. Därför känns det mindre angeläget att rådet satsar på detta område utöver det arbete som redan pågår. När det gäller psoriasisvården så är det ett område som bättre passar syftet med satsningen och vi stödjer därför detta förslag.

26 Geriatrik. Christer Nyman, SU Tittar närmare på tre olika kvalitetsindikatorer nämligen: andel Zopiklon av sömnläkemedel till personer 75 år och äldre (51) andel olämpliga läkemedel till personer 75 år och äldre (53) samtal om vårdens innehåll och riktning (brytpunktssamtal). Gäller patienter 18 år (60) Vi bedömer att sektorsrådet i Geriatrik har valt angelägna kvalitetsindikatorer inom angelägna förbättringsområden.

27 Laboratoriemedicin. Susann Skovbjerg, SU 1. Andel blododlingar ( 90%) där maximala tiden tills de kommer i rätt miljö är 12h. 2. Ta fram mål för kvalitetskontroller vid analys av läkemedelsnivåer i blod hos transplanterade patienter. 3. Andel prov avseende influensadiagnostik hos patienter på sjukhus som analyseras inom 2h. Vi stödjer rådets förslag.

28 Rehabiliteringsmedicin. Ann Sörbo, SÄS 1. Förbättra och öka användningen av det nationella kvalitetsregistret WebRehab Sweden. 2. Förbättra smärtrehabiliteringen i regionen. Det är angelägna områden för kvalitetsförbättring som rådet har valt. Arbete med ökad användning av nationella kvalitetsregistret är grunden till fortsatt kvalitetsarbete. Smärtrehabilitering är också ett viktigt område. Koncernstab Hälso- och sjukvård kommer med start under början av 2017 att utreda hur smärtvården i VGR behöver förbättras med utgångspunkt från den nationella utredningen som publicerades i nov Det innebär att rehab rådet självklart kommer att bli involverad i detta arbete tillsammans med andra sakkunniga inom smärtvården. Rehabrådet behöver således inte själva dra igång ett arbete inom smärtrehabilitering. Det första förslaget räcker och kanske kan rådet redan om ett år använda WbRehab för jämförelse av kvalitén mellan verksamheterna. Vi kommer senare att skicka ut information om hur ni kan avropa medel för de aktiviteter ni genomför.

29 Reumatologi. Katarina Almehed, SU Andel patienter med RA som har ett uppföljande besök 2-6 månader efter insatt DMARDeller biologisk behandling. Vi stödjer förslaget.

30 Urologi. Maria Frånlund, SU 1. Väntetid till operativ behandling av njur- och uretärsten 2. Väntetid till operativ behandling av vattenkastningsproblematik 3. Andel TURB (Transuretral resektion av blåstumör) som görs som öppenvård/dagkirurgi Det är angelägna områden för kvalitetsförbättring som rådet har valt och som vi stödjer.

31 Öron-, näs- och halssjukvård. Lena Hedlund, SÄS 1) Ledtider för patienter med huvud-halscancer från remissankomst till behandlingsbeslut. Vi hade gärna haft 25 dagar inom 80:e percentilen men nationellt använder man sig av mediantid så det måste vi också göra i nuläget om vi ska kunna jämföra oss nationellt. 2) Väntetid till tonsilloperation, alla åldrar, benign indikation (både tonsillektomi och tonsillotomi). Måltal 90 dagar (behandlingsgarantin). Detta pga det är en nödvändig intervention för ett stort antal patienter, den har en positiv inverkan på livskvalitet och ger en god reduktion av symptom. Det är angelägna områden för kvalitetsförbättring som rådet har valt, och som vi stödjer. Punkt 1 kommer huvudsakligen att hanteras inom standardiserat vårdförlopp. Det är viktigt att sektorsrådet använder sin sakkunskap inom det pågående SVF-arbetet och inte startar ett parallellarbete. Vi föreslår att ni fokuserar på punkt två.

Kvalitetsindikatorer med måltal

Kvalitetsindikatorer med måltal Kvalitetsindikatorer med måltal Indikatorer med måltal 1. Diabetes/sjukhus 2. Diabetes/sjukhus 3. Diabetes/sjukhus 4. Diabetes/sjukhus 5. Diabetes/sjukhus 6. Diabetes/sjukhus indikator Andel typ 1 diabetespatienter

Läs mer

Regional förteckning över kvalitetsindikatorer för hälsooch sjukvård med regionala måltal

Regional förteckning över kvalitetsindikatorer för hälsooch sjukvård med regionala måltal 1 (5) Diarienummer RS 2016-04013 HS 2016-00482 Västra Götalandsregionen Koncernavdelning Data och analys Regional förteckning över kvalitetsindikatorer för hälsooch sjukvård med regionala måltal Indikatorer

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016 Britt Ahl, Katrin Boström och Annika Friberg 2017-03-22 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad

Läs mer

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN G 4 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN S 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN V 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister. Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr.

Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister. Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr. Utveckling av den norrländska cancervården med hjälp av kvalitetsregister Kvalitetsregisterdag Umeå 150922 Anna-Lena Sunesson, bitr. RCC-chef Fem nationella mål Minska risken för insjuknande Förbättra

Läs mer

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN N 18 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Regionala tumörrådet. Strålbehandlingen i VGR. Ordförandekonferens 5 mars 2015

Regionala tumörrådet. Strålbehandlingen i VGR. Ordförandekonferens 5 mars 2015 Regionala tumörrådet Strålbehandlingen i VGR Ordförandekonferens 5 mars 2015 Bakgrund Fram till april 2013 fanns ett medicinskt sektorsråd i onkologi i gruppen saknades företrädare för de specialiteter

Läs mer

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Patienten Sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Samverkan för en mer kunskapsbaserad,

Läs mer

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden 2015-09-03 Agenda 09.00 10.20 Regionaktuellt 1. Aktuellt från Koncernstab hälso-och sjukvård/ann Söderström 2. Aktuellt från Hälso-och sjukvårdsutskottets

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160610 Version 1 (8) Uppföljning tillgänglighet SUS maj 2016 Förändring Förändring mot Tillgänglighet 60d apr-16 maj-15 Väntande totalt apr-16 maj-15 Besök 65,6% 1,3% 1,3%

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

Cancer i urinblåsa och övre urinvägar

Cancer i urinblåsa och övre urinvägar Ett samarbete i Västra sjukvårdsregionen Cancer i urinblåsa och övre urinvägar Regional nulägesbeskrivning Standardiserat vårdförlopp Processägare Viveka Ströck September 2015 2 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Datum: [Skriv här] Årsberättelse 2018 Programråd Diabetes Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Jarl Hellman, ordförande Violeta Armijo Del Valle, diabetessamordnare Elisabeth

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) SKL nätverk Tobias Nilsson

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) SKL nätverk Tobias Nilsson Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen (VGR) SKL nätverk Tobias Nilsson 2017-09-28 Hög kostnadsökningstakt och gapet mellan kostnader och intäkter ökar ojämnt fördelad befolkningsökning

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer i Västra Götal an dsregi on en

An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer i Västra Götal an dsregi on en Beslutad av : Hälso - och sjukvårdsdirektören, 2018-03 - 28 Diarienummer: HS 2018 00092 Giltighet: från 2018-03 - 28 till 2023-03 - 28 Riktlinje An vi sn in g för R egion al a m edicin ska ri ktl i n jer

Läs mer

Standardiserat vårdförlopp

Standardiserat vårdförlopp Standardiserat vårdförlopp Huvud-halscancer ur ett processägarperspektiv Jan Nyman, onkolog, SU SVF utbildning 160302, Hotell 11, Eriksberg, Göteborg Vad är en regional processägare? RCC bildades för ca

Läs mer

Cancer Okänd Primärtumör - CUP

Cancer Okänd Primärtumör - CUP Ett samarbete i Västra sjukvårdsregionen Cancer Okänd Primärtumör - CUP Regional nulägesbeskrivning VGR Standardiserat vårdförlopp Processägare Gunnar Lengstrand oktober 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Sjukvård i Västra Götalandsregionen

Sjukvård i Västra Götalandsregionen Sjukvård i Västra Götalandsregionen Med fokus på sjukhusbaserad vård - uppföljning Resultat från Kvartalen och controlling 2018 kommentarer från förvaltningarna Koncernavdelning data och analys Maria Telemo

Läs mer

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Landstinget har goda resultat inom områdena hälsoinriktad vård, intensivvård, ortopedisk sjukvård samt tillgänglighet. I ett flertal indikatorer ligger

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

BESLUT MEDEL FÖR 2014 OCH 2015

BESLUT MEDEL FÖR 2014 OCH 2015 Sida 1 (7) 2013-12-13 Dnr:13/3914 BESLUT MEDEL FÖR 2014 OCH 2015 Detta är förteckningen över de Nationella Kvalitetsregister och registerkandidater som får nationellt stöd under 2014 och 2015. Registerkandidater

Läs mer

Palliativregistrets värdegrund

Palliativregistrets värdegrund Palliativregistrets värdegrund Jag och mina närstående är informerade om min situation är lindrad från smärta och andra besvärande symtom är ordinerad läkemedel vid behov får god omvårdnad utifrån mina

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården.

SKL:s Dnr 14/6942. Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården. SKL:s Dnr 14/6942 Mall för redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården September 2015 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda

Läs mer

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN

Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården. Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 1 Kunskapsstyrning av hälso- och sjukvården Thomas Troëng Gunilla Skoog HSN 140625 2 Disposition Vad är kunskapsstyrning - varför behövs det? Hur är kunskapsstyrningen organiserad Nationellt Regionalt

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016

Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 161013 Version 1 (8) Tillgänglighet - uppföljning SUS september 2016 Inflöde vårdbegäran Inflödet av remisser till SUS har för januari-september ökat med 5 %, eller drygt

Läs mer

Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016

Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 Mall för redovisning av införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda senast den 1 november 2016 Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN för arbetet med standardiserade vårdförlopp enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKL om kortare väntetider i cancervården 2016 Handlingsplanerna ska vara

Läs mer

Resultat av 2008 års kvalitetsindikatorer vid akutsjukhusen

Resultat av 2008 års kvalitetsindikatorer vid akutsjukhusen HSN 2009-04-28 p 37 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Anne Håkansson Birgitta Almgren Holger Stalberg Resultat av 2008 års kvalitetsindikatorer vid akutsjukhusen Ärendet I avtalen

Läs mer

Hur använder vi kvalitetsregister för att vässa IBD-vården?

Hur använder vi kvalitetsregister för att vässa IBD-vården? Hur använder vi kvalitetsregister för att vässa IBD-vården? Pär Myrelid Registerhållare SWIBREG 2014-08-29 Nationellt kvalitetsregister med syftet att öka kunskapen om och förbättra vården av inflammatorisk

Läs mer

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios

Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Jenny Gustafsson Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Endometrios Antagen av Samverkansnämnden 19-05-23-24 Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett

Läs mer

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016

Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Tillgänglighetsuppföljning Datum 160711 Version 1 (7) Uppföljning tillgänglighet SUS juni 2016 Förändring Förändring Tillgänglighet 60d maj-16 jun-15 Väntande totalt maj-16 jun-15 Besök 64,4% -1,2% 1,3%

Läs mer

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Landstinget Blekinge Oktober 2015 Inledning Landstinget Blekinge redovisar i detta dokument en sammanställning av aktiviteter och åtgärder som är

Läs mer

2014-11-24. Läkarbesök 2 500 Läkarbesök akutmottagning dag 2 770 Läkarbesök akutmottagning jour 5 330

2014-11-24. Läkarbesök 2 500 Läkarbesök akutmottagning dag 2 770 Läkarbesök akutmottagning jour 5 330 Prislista 2015 Prislistan tillämpas för utomlänspatienter i enlighet med riksavtalet och gäller tills ny prislista utkommer. Priserna gäller oavsett om patientavgift erlagts eller ej. All sluten somatisk

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Värdebaserad vård. Kvalitetsregister i ledning och styrning. Mats Tullberg chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Värdebaserad vård. Kvalitetsregister i ledning och styrning. Mats Tullberg chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset Värdebaserad vård Kvalitetsregister i ledning och styrning Mats Tullberg chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset Huvudbudskap Värdebaserad vård - en styrmodell för kvalitet Målet - att skapa värde

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system 2017-02-24

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Norrbottens resultat i Vården i siffror följer mönstret från tidigare år vilket belyser vikten av att fortsätta

Läs mer

Standardiserat vårdförlopp för huvud- och halscancer

Standardiserat vårdförlopp för huvud- och halscancer Standardiserat vårdförlopp för huvud- och halscancer Incidens för huvud- och halscancer Cirka 1.400 patienter får diagnosen HH-cancer per år i Sverige. Inom Västra sjukvårdsregionen (VSR) diagnostiseras

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (6) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (6) 1. Möten

Läs mer

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen 1 Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen Akutklinik, Kungälvs Sjukhus Akutklinik, Område Medicin och akut, NU-sjukvården Akutklinik, Södra Älvsborgs Sjukhus Akutmedicinklinik, Område

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Cancerstrategi Region Gävleborg, del av utvecklingsplan för RCC Uppsala Örebro samt Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården Per Fessé Cancersamordnare Omkring 60 000 personer i Sverige

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Grundläggande principer Evidensbaserad kunskap Baserade på nationella riktlinjer Anpassade för patientmötet i primärvården Tvärprofessionella Aktuella

Läs mer

Lärandekonferens 1/12

Lärandekonferens 1/12 Lärandekonferens 1/12 13.00 Välkomna! Presentation av dagen - Lenita Lundin Standardiserade vårdförlopp - Lisa Jelf Eneqvist SVF-flödet med b.la. - Lollo Viita Hallberg och Bodil Sandh Vad har vi åstadkommit

Läs mer

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska RMPG ÖNH Årsrapport 2016 Regionala centrumrådet, 2017-04-25, Tatiana Jaklovska Kvalitetsindikatorer 1 100,0 80,0 98,9 Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH 2016 89,6 78,0 96,7 81,4 60,0 40,0

Läs mer

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 Bakgrund Vuxna med funktionsnedsättningar behöver ofta olika vårdinsatser från olika vårdgivare och vårdnivåer. Det finns oklarheter om ansvarsfördelning

Läs mer

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 2019-03-14 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Sammanställning av öppna jämförelser 2018 - Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 Bakgrund Varje år presenterar Socialstyrelsen

Läs mer

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG

Uppdrag. Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur. Uppdragstagare: FLG Sidnu mmer 1(1) Uppdrag Omställningsarbete Översyn av ledningsstruktur Uppdragsgivare: Ann-Christin Kullberg Uppdragstagare: FLG Bakgrund 1. För hög kostnad i förhållande till given budgetram 2. Uppdraget

Läs mer

Nulägesbeskrivningar Cancerprocesser inför SVF. Johan Ivarsson

Nulägesbeskrivningar Cancerprocesser inför SVF. Johan Ivarsson Nulägesbeskrivningar Cancerprocesser inför SVF Johan Ivarsson Nulägesbeskrivningarnas syfte Nuläge (?) Önskat läge (SVF) SVF 2015 SVF 2015 Nulägesbeskrivningarnas syfte Att lyfta fram en gemensam bild

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

Så här använder vi det Svenska kvalitetsregistret för gynekologisk cancer för verksamhetsstyrning

Så här använder vi det Svenska kvalitetsregistret för gynekologisk cancer för verksamhetsstyrning Så här använder vi det Svenska kvalitetsregistret för gynekologisk cancer för verksamhetsstyrning s INCA arbete Gynekologiska cancer processen Syfte: Förbättra & Optimera Gynekologiska cancerprocessen

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Införandet av standardiserade vårdförlopp i VGR. Ett samarbete i Västra sjukvårdsregionen

Införandet av standardiserade vårdförlopp i VGR. Ett samarbete i Västra sjukvårdsregionen Införandet av standardiserade vårdförlopp i VGR Rollfördelning i VGR Statliga stimulansmedel 2015-2018 (69 MSEK) Införande av SVF = linjeorganisationens ansvar Förbokning av tider, rekryteringar, informationsspridning,

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör Kvalitet och patientsäkerhet Magnus Persson, utvecklingsdirektör Landstingets fokusområden Mål: Sveriges bästa kvalitet, säkerhet och tillgänglighet I vårt fokus: Bra bemötande och delaktighet Främja hälsa

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Dnr 002/17

Dnr 002/17 1 (5) Rapport chefssamråd Bakgrund/Historia Regionala klinikchefssamråd inom norra sjukvårdsregionen har funnits sedan 1983. Uppdraget från dåvarande samverkansnämnden omfattade: Bedömningar av förändringar

Läs mer

System för kunskapsstyrning

System för kunskapsstyrning System för kunskapsstyrning Ny kunskapsorganisation i Västra sjukvårdsregionen Anders Carlqvist Nationellt system för kunskapsstyrning Bakom systemet står landsting och regioner i samverkan samt Sveriges

Läs mer

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte

Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Sara Olander Datum 2017-08-22 Processledare Mobil: 070-020 76 04 sara.olander@vgregion.se Ärende Dagordning till extrainsatt samordningsgruppsmöte Tid 2017-08-22 Kl 13:00-16:30 Plats Stadshuset Kungälv

Läs mer

Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens

Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens 2018-03-01 9.00 10.30 Regionaktuellt 1. Aktuellt från koncernstab hälso-och sjukvård/ann Söderström 2. Aktuellt från Hälso-och sjukvårdsstyrelsens

Läs mer

Kvalitetsindikatorer med måltal avseende cancer,

Kvalitetsindikatorer med måltal avseende cancer, Kvalitetsindikatorer med måltal avseende cancer, 2017-11-01 Detaljerad indikatorbeskrivning Indikator 1: Mått: Andel bröstcancerpatienter som opererats inom 28 dagar från välgrundad misstanke om cancer.

Läs mer

Västerbottens läns landsting

Västerbottens läns landsting 1 (5) Västerbottens läns landsting sjukvårds Universitetssjukvårds Primärvården Familjemedicin Holmsunds hälsocentral (Olov Rolandsson) Backens hälsocentral (Herbert Sandström) Mariehems hälsocentral (Katarina

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Sköldkörtelcancer Regional nulägesbeskrivning VGR Standardiserat vårdförlopp

Sköldkörtelcancer Regional nulägesbeskrivning VGR Standardiserat vårdförlopp Ett samarbete i Västra sjukvårdsregionen Sköldkörtelcancer Regional nulägesbeskrivning VGR Standardiserat vårdförlopp Processägare Jakob Dahlberg Februari 2017 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2.

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Övergripande indikatorer. Områdesvisa indikatorer

Övergripande indikatorer. Områdesvisa indikatorer Övergripande indikatorer Hälsotillstånd, dödlighet med mera 1 Återstående medellivslängd. Kv. + 82,9 + 83,2 + 83,4 82,3 + 82,7 + 83,2 83,5 + 82,8 + 82,8 + 83,0 + 83,0 + 83,9 + 83,0 + 82,4 + 82,8 + 82,6

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag 2017

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag 2017 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag 2017 Denna bilaga beskriver övergripande mål och uppföljningsindikatorer 2017. I Region Skånes Indikatorbibliotek (IB) beskrivs indikatorerna och målnivåerna mer

Läs mer

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015

Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Översyn av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården Förslag till gemensam satsning 2011-2015 Måns Rosén (utredare) Hanna Sjöberg (huvudsekreterare) Sara Åström (jurist) Vår målsättning

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Satsning på cancervården

Satsning på cancervården Satsning på cancervården Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 160129 Version 2 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp

Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Koordinators roll inom standardiserade vårdförlopp Introduktionsutbildning 6 oktober 2016 Anna-Lena Sunesson Utbildningens innehåll Regiongemensam del 6 oktober Introduktion om SVF samt uppföljning av

Läs mer

Ortopedidagen 2012 2012 06 11

Ortopedidagen 2012 2012 06 11 Ortopedidagen 2012 2012 06 11 Verksamhetsområde Sjukgymnastik och Arbetsterapi Sjukgymnastikenheten Mölndals sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2012 06 11 Styrelse Sjukhusdirektör Sjukhusdirektörens

Läs mer

Nationella indikatorer för f r God vårdv

Nationella indikatorer för f r God vårdv Nationella indikatorer för f r God vårdv Birgitta Lindelius Enheten för öppna jämförelser Avdelningen för statistik och utvärdering birgitta.lindelius@socialstyrelsen.se Nationella indikatorer för f r

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström Revisionsrapport Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Oktober 2012 1 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Landstingens kunskapsstyrningsmodell

Landstingens kunskapsstyrningsmodell Landstingens kunskapsstyrningsmodell Nationella Programområden (NPO) Respektive NPO speglar hela vårdkedjan: prevention, primärvård, specialistvård, ( värdskap) rehabilitering, omvårdnad etc. Akut vård

Läs mer

Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Indikatorer Bilaga

Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Indikatorer Bilaga Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Indikatorer Bilaga Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 4 april, 2014 Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 2013 Öppna jämförelser 2013 - analys och handlingsplan för indikatorer för psykiatrisk hälsooch sjukvård

Läs mer

Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för rörelseorganens sjukdomar i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2012-09-28 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx

Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården xx-xx Tänk SVF! Primärvårdens viktiga roll i införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017-xx-xx 2018-03-22 Överenskommelse för väntetidssatsningen 2017 Landsting/regioner ska införa samtliga

Läs mer

Sjukvård i Västra Götalandsregionen 2018 Med fokus på sjukhusbaserad vård

Sjukvård i Västra Götalandsregionen 2018 Med fokus på sjukhusbaserad vård Koncernavdelning Data och analys Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen 2019-01-11 Sjukvård i Västra Götalandsregionen 2018 Med fokus på sjukhusbaserad vård Rapporten är författad av: Maria Telemo Taube,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Inledning Vårdprogram har varit och är en integrerad och viktig del av svensk sjukvård sedan många år. Vårdprogrammen kan vara lokala,

Läs mer

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar ÅRSRAPPORT RMPG Neurosjukdomar 2014 Innehåll ÅRSRAPPORT... 1 RMPG Neurosjukdomar... 1 2014... 1 Utvecklingstendenser... 3 Stroke... 3 Mb Parkinson... 3 Epilepsi... 3 Multipel skleros (MS)... 3 Sällsynta

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska tarmsjukdomar

Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska tarmsjukdomar 20 2019-04-08 1 (5) Fastställd av SKS 180627 Reviderad 181206 Dnr: 17/02686 Landsting och regioners system för kunskapsstyrning Nationella stödfunktionen Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska

Läs mer

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Christina Lindberg, Jan Olov Strandell 2015-09-29 Politisk viljeinriktning för diabetesvården i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på nationella riktlinjer från 2015 och den utvärdering som Socialstyrelsen

Läs mer

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Antagen av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet 4 maj 2017 Karin Möller Trycksår PPM v 10 2017 Rättelse 12 Trycksår PPM v10 2017 kat 2-4 11,4 10 9,9 Procent 8 6 4 7,3 6,6 5,8 5,4 6,5 MÅL

Läs mer

Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete

Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete Nätverk Uppdrag Hälsa 7 maj 2010 U/Ö-regionen 2009/2010 Gunilla Esbjörn/Maj Halth UPPDRAGET att sammanställa och göra en första bearbetning

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Varför nytt gemensamt system? Vilka effekter och vilket mervärde förväntas genom det nya systemet? På vilket sätt? Sophia Björk, Sveriges

Läs mer