att översända rapporten till stadsdelsförvaltningarna för information.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att översända rapporten till stadsdelsförvaltningarna för information."

Transkript

1 Utdrag ur protokoll Social resursnämnd Sammanträdesdatum , Diarienummer 0181/17 Rapport avseende tillsynen av folköls- och tobaksförsäljningen 2016 Social resursförvaltning har upprättat ett tjänsteutlåtande i rubricerat ärende. Social resursnämnd beslutar: att godkänna rapporten, samt att översända rapporten till stadsdelsförvaltningarna för information. Vid protokollet Jesper Lindkvist Justeringsdatum: Ordförande Marina Johansson Justerare Kristina Bergman Alme 1(1)

2 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0181/17 Tillståndsenheten Pernilla Gilvad Telefon E-post: Rapport avseende tillsynen av folköls- och tobaksförsäljningen 2016 Förslag till beslut Social resursnämnd beslutar: att godkänna rapporten, samt att översända rapporten till stadsdelsförvaltningarna för information. Sammanfattning Den 1 januari 2016 tog Social resursnämnd över ansvaret för folköls- och tobakstillsynen från stadsdelsförvaltningarna. Tillståndsenheten fick uppdraget och har även sedan tidigare haft uppdraget att registrera anmälan av folköls- och tobaksförsäljning samt att handlägga utredningar då försäljningsställen brutit mot alkohol- eller tobakslagen. Tillståndsenhetens mål för 2016 har varit att alla som anmält försäljning av folköl eller tobak ska få ett tillsynsbesök. Målet har uppnåtts med undantag av ett fåtal butiker eller serveringsställen som anmält försäljningen i slutet av 2016, eller av annan anledning inte kunnat genomföras. Dessa försäljningsställen kommer att prioriteras under Under 2016 har totalt 22 sanktionsärenden öppnats, 16 ärenden har avskrivits från vidare handläggning och i tre ärenden har beslut fattats av utskottet. Ytterligare tre ärenden är under utredning. De ärenden som har gått upp till utskottet har gällt beslut enligt tobakslagen och har öppnats med anledning av tillsynsprotokoll från Polismyndigheten. Besluten har rört förbud med vite i enlighet med 20 tobakslagen i två ärenden och utdömande av vite i enlighet med 6 viteslagen i ett ärende. Social resursförvaltning Michael Ivarson Förvaltningsdirektör 1(6)

3 Ärendet Kommunen och polismyndigheten är tillsynsmyndigheter över folköl- och tobaksförsäljningen. Kommunen genomför årlig tillsyn av folköl- och tobaksförsäljning i enlighet med tobaks- och alkohollagen. Från och med den 1 januari 2016 uppdrogs Social resursnämnd av Kommunfullmäktige att ta över uppdraget för den lokala tillsynen av folköl och tobak i Göteborg från Stadsdelsförvaltningarna. Tillståndsenheten har sedan tidigare uppdraget att hantera och administrera anmälningar och tillsynsavgifter. I uppdraget ingår även att handlägga utredningar då försäljningsställen brutit mot alkohol- eller tobakslagen. Nämnden har att fatta beslut om att godkänna rapporten samt att översända rapporten till stadsdelsförvaltningarna. Bakgrund Tobaks- och alkohollagen är båda skyddslagstiftningar vars främsta syfte är att skydda barn och ungdomar från en tidig alkohol- och tobaksdebut samt att motverka tobaks - och alkoholbrukets skadeverkningar. Lagstiftning Ägaren är den som är ansvarig för att försäljningen av folköl eller tobak sker i enlighet med reglerna i alkohollagen (2010:1622) och tobakslagen (1993:581). För köp av tobak och folköl gäller en åldersgräns på 18 år. Ägaren ska se till så att personalen får information om lagstiftningen samt att de kan rutinerna som ska framgå av butikens skriftliga egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska lämnas in till myndigheten i samband med anmälan av folköl- och tobaksförsäljning. Övriga delar i lagstiftningen rör bland annat märkning av tobaksprodukter, marknadsföring och matkrav vid folkölsförsäljning. Tobakslagen ändrades den 20 maj 2016 vilket bland annat innebar nya krav för märkningen av förpackningar till tobaksvaror, att en styckförpackning med cigaretter ska innehålla minst 20 stycken cigaretter och en styckförpackning med rulltobak ska innehålla tobak som väger minst 30 gram. Övergångsregler gäller till och med den 20 maj 2017, under denna tid gäller den gamla skrivningen i tobakslagen för tobak tillverkad före den 20 maj Tillsyn Kommunen har enligt alkohol- och tobakslagen skyldighet att genomföra tillsyn på försäljningsställen av folköl och tobak. Syftet med tillsynen är att kontrollera så att lagarna efterlevs samt att informera om de regler som gäller vid försäljning av folköl och tobak. Enligt 19 a tobakslagen (1993:581) har kommunen den omedelbara tillsynen över bestämmelserna om hälsovarningar m.m. i 9, 9 a och 11 på försäljningsställen, och bestämmelserna om marknadsföring med mera i 14 och 14 a när det gäller marknadsföringsåtgärder på eller i anslutning till försäljningsställen. Kommunen och Polismyndigheten när det gäller bestämmelserna om handel med mera enligt d och 12 f. Kommunen och Polismyndigheten ska underrätta varandra om förhållanden som är av betydelse för tillsynen. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 2(6)

4 Sanktioner Vid misskötsel av folkölsförsäljningen kan kommunen besluta om sanktioner i form av en varning eller ett förbud att fortsätta försäljningen i enlighet med 9 kap. 19 alkohollagen. Förbudet kan gälla i upp till tolv månader vid grova eller upprepade överträdelser. Vid misskötsel av tobaksförsäljningen kan kommunen meddela ett föreläggande eller ett förbud enligt 20 tobakslagen. Vid beslut om föreläggande eller förbud får kommunen utfärda vite. I enlighet med 20 a tobakslagen kan kommunen också meddela en varning eller ett förbud av försäljning av tobak upp till sex månader. Tillståndsenheten handlägger sanktionsärenden och Social resursnämnds utskott fattar besluten. Avgifter för försäljning av folköl och tobak För att finansiera tillsynsverksamheten har kommunen rätt att ta ut en årlig tillsynsavgift av dem som säljer folköl eller tobak. Aktuella tillsynsavgifter syns i tabell 1. Avgifterna ska täcka kostnader för licensierat ärendehanteringssystem, registerföring, tillsyn, handläggning av sanktionsärenden samt utveckling av ärendehanteringssystemet AlkT med tillhörande tillsynsapp. Tabell 1: Tillsynsavgifter för försäljning av folköl och tobak i Göteborgs Stad Tillsynsavgifter Kr per år Folköl eller tobak 1800 Folköl och tobak 2100 Redogörelse för tillsynen av folköl och tobak under 2016 I Göteborg fanns det den 1 januari 2016 totalt 643 anmälda försäljningsställen för folköl och tobak. Försäljningsställena omfattar både butiker, serveringsställen och tobaksautomater. Tobaksautomaterna finns på restauranger med serveringstillstånd. Totalt har 55 serveringsställen tobaksautomater. I syfte att effektivisera arbetet görs tillsynen av dessa i samband med restaurangtillsynen. Målet för 2016 har varit att alla försäljningsställen som anmält försäljning av folköl eller tobak ska få ett tillsynsbesök. Tillsynen har varit eftersatt i vissa områden varför det varit viktigt för tillståndsenheten att kartlägga hur det ser ut i dessa områden. Främst har kunskap om ägare och öppettider varit viktiga. I tabell 2 syns en jämförelse två år tillbaka. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 3(6)

5 Tabell 2: Antal tillsynsbesök per område (antal anmäld försäljning den 1/1) Angered 34 (32) - (32) 35 (35) Askim Frölunda Högsbo 54 (50) 49 (50) 47 (47) Centrum 151 (180) 140 (173) 170 (172) Lundby 80 (77) 72 (80) 81 (84) Majorna Linné 85 (96) 82 (94) 92 (94) Norra Hisingen 34 (32) 31 (31) 29 (29) Västra Göteborg 31 (36) 35 (30) 22 (30) Västra Hisingen 37 (41) 29 (45) 41 (42) Örgryte Härlanda 62 (57) 58 (57) 55 (57) Östra Göteborg 56 (57) - (54) 51 (53) Hela Göteborg: 624 (658) 496 (646) 623 (643) tillsyn ej genomförd Skillnaden i antalet tillsynsbesök i relation till antal försäljningsställen i tabell 2 kan bero på att det tillkommit butiker sent under året eller att butiker upphört under året innan tillsyn genomförts. Den stora skillnaden i västra Göteborg beror på att en tillsynsomgång i södra skärgården, med säsongsöppna försäljningsställen, uteblev under sommaren på grund av sjukdom. Under 2016 har två butiker påträffats som inte anmält försäljning av tobak. Efter underrättelse om anmälningsplikten har dessa inkommit med anmälan. Förfarandet ligger i linje med vad lagstiftaren avsett. De brister som noterats vid tillsyn under 2016 finns redovisade i tabell 3. I likhet med tidigare år var den mest förekommande anmärkningen att försäljningsstället inte kunde uppvisa ett egenkontrollprogram. I det alldra flesta fall fanns det dock ett egenkontrollprogram anmält till tillståndsenheten. Vid ett flertal försäljningsställen noterades också att det fanns cigarrer utan varningstext. Övriga anmärkningar rörde bland annat dålig skyltning om ålderskontroll, bristande matutbud och otillåten marknadsföring. 48 försäljningsställen var stängda vid tillsyn. De flesta av dessa hade antingen upphört utan att avanmäla försäljningen, några hade begränsade öppettider under en viss säsong. Tabell 3: Anmärkningar vid tillsyn under Anmärkningar 2016 Egentillsynsprogram 147 Felaktig varningstext 18 Kontroll av ålder 20 Litet matutbud 5 Påträngande marknadsföring 2 Styckeförsäljning 1 Stängt vid besök 48 Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 4(6)

6 Vad gäller anmärkningarna som gjorts vid tillsyn så är möjligheten till rättelse stor i tobakslagen varför en brist oftast inte leder till att ett ärende öppnas. Information om tillsynen har skickats till samtliga försäljningsställen vid anmärkning. Om inte åtgärder vidtagits vid uppföljande tillsyn under 2017 kan beslut tas om att starta sanktionsärende. Råtobak har påträffats i 41 butiker, i 24 av dessa har omfattningen varit så stor att tillsynsprotokoll skickats över till Polismyndigheten. I samtliga fall har märkningen av tobaken varit korrekt vilket innebär att det inte är någon anmärkning enligt tobakslagen. Däremot har priset på tobaken varit så lågt att det funnits anledning att skicka ärendet vidare för utredning om punktskatt. Under 2016 har totalt 22 sanktions ärenden öppnats, 16 ärenden har avskrivits från vidare handläggning och i tre ärenden har beslut fattats av utskottet. Ytterligare tre ärenden är fortfarande under utredning. Ärenden som avslutats med motivering har rört anmärkningar vid tillsyn, brister i anmälan eller tips från allmänheten. I dessa 16 fall har rättelser gjorts. Dessa har antigen kommunicerats skriftligt eller dokumenterats vid uppföljande tillsyn. När det gäller tips från allmänheten är det uteslutande tips om försäljning till minderåriga. Frågan om försäljning till minderåriga är svår då det i princip kräver att man har spaningsarbete utanför ett försäljningsställe för att upptäcka överträdelsen. Med dagens förfarandesätt, att säljaren meddelas om att tips inkommit och att de ges möjlighet att se över sin verksamhet, är förhoppningen att den här typen av överträdelser kan begränsas. Alla sådana tips skickas också vidare till Polismyndigheten. De ärenden som har gått upp till utskottet har gällt beslut enligt tobakslagen och har öppnats med anledning av tillsynsprotokoll från Polismyndigheten. Två av besluten har rört förbud med vite i enlighet med 20 tobakslagen då oriktigt märkt tobak påträffats. Vitesbeloppen har satts till kronor. Ett beslut rörde utdömande av vite på kronor i enlighet med 6 viteslagen. Förvaltningens överväganden Genom tillsyn har tillståndsenheten konstaterat att det finns brister i kunskapen av alkohol- och tobakslagen. Dels handlar det om språkproblem men också om att informationen från myndigheten varit knapphändig, då ansvaret delats mellan social resursförvaltning och stadsdelsförvaltningarna. Under 2016 har fokus därför legat på kommunikation. Informationsbrev har skickats till alla försäljningsställen där brister påträffats. Där det funnits uppenbara språkproblem har kontakt tagits via telefon och problemet har på så sätt gått att lösa. Det har framkommit att flera partihandlare i Göteborg säljer otillåten tobak och att de invaggar handlarna i tron att den är laglig. Samverkan med Polismyndigheten som har rätt att göra tillsyn över partihandlare är därför ytterst viktig. Under 2016 gjordes en lyckosam samordnad tillsyn med flera olika myndigheter, däribland polismyndigheten. I övrigt har det varit svårt att få tillstånd samordnade insatser då polismyndighetens omorganisation inte är klar. Detta innebär att resursfördelningen för tillsyn påverkas. Ekonomiska konsekvenser De kostnader som uppkommer för tillsyn och administration är svåra att täcka med tillsynsavgifter som tas ut idag. Göteborgs Stads tillsynsavgifter för folköl och tobak Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 5(6)

7 ligger idag lägre än i andra kommuner. Främst är det inspektörer som behövs för att kunna genomföra över 600 tillsyner per år och utveckling av effektivare hjälpmedel som är kostsamma. Förvaltningen rekommenderar därför att en utredning görs och att avgifterna justeras. Barnperspektivet Barn och ungdomar ska ha bästa möjliga förutsättningar för sin hälsa och utveckling. Tillsynsarbetet begränsar tillgängligheten av folköl och tobak för ungdomar vilket är en viktig del i det allmänt förebyggande och folkhälsofrämjande arbetet. Forskning har visat att ju tidigare i livet man börjar använda tobak, desto större är risken för att både bli starkt beroende och att drabbas av sjukdom senare i livet. Förvaltningens strävan är att barn och ungdomar i så stor utsträckning som möjligt, inom ramen för förvaltningens uppdrag, inte utsätts för alkoholens och tobakens negativa skadeeffekter. Jämställdhetsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 6(6)

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2013

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2013 Östermalms stadsdelsförvaltning Barn och Ungdom Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-03-03 Handläggare Conny Carlsson Till Östermalms stadsdelsnämnd Sammanträde 140313 Redovisning av genomförd tillsyn gällande

Läs mer

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Antagen i socialnämnden 12 februari 2013-02-12 25, reviderad 19 april 2017 43 1(4) Innehåll Syfte... 2 Tillsyn över verksamheter med serveringstillstånd...

Läs mer

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016

Redovisning av genomförd tillsyn gällande försäljning av folköl och tobak 2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Preventionsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-28 Handläggare Håkan Olsson Telefon: 076-1290024 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-03-23 Redovisning av genomförd

Läs mer

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Tillsynsplan 2014 Plan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker och folköl enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt

Läs mer

Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel KS-2010/212

Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel KS-2010/212 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-01 Kommunstyrelsen Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Förslag till

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Anette Borglin 0413-621 55 Vo0.2012.0098 2012-03-29 Vård- och omsorgsnämnden Förslag till tillsynsplan 2012 Ärendebeskrivning En ny alkohollag (2010:1622) trädde i kraft den

Läs mer

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-02-01 Handläggare: Jacky Cohen, Conny Carlsson Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 110217 Redovisning av genomförd

Läs mer

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING Tobakslagen (1993:581) Tillsyn 19 a Den omedelbara tillsynen över att denna lag och anslutande föreskrifter följs utövas av 1. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Göteborg Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Göteborg Kommunens namn: Göteborg 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat

Läs mer

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl?

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl? Folköl & tobak FOLKÖL Vad är folköl? Folköl är en alkoholdryck som har en alkoholhalt överstigande 2,25 men inte 3,5 volymprocent. Öl med lägre alkoholstyrka än 2,25 volymprocent är ingen alkoholdryck.

Läs mer

Tillsyn av tobak och folköl under 2017 samt tillsynsplan för 2018

Tillsyn av tobak och folköl under 2017 samt tillsynsplan för 2018 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelförvaltning Kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-07 Handläggare Robert Jelinek Telefon: 08-50814437 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd 2018-03-22

Läs mer

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Ljusdals Kommun tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Gäller från och med 2015-01-01 ljusdal.se Alkohollagen är

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2016-12-01 1 (6) Social- och arbetsmarknadsförvaltningen Anna-Maria Raimer Scander Social- och arbetsmarknadsnämnden Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak

Läs mer

Regler och råd vid försäljning av tobak

Regler och råd vid försäljning av tobak Regler och råd vid försäljning av tobak Innehåll 3 Inledning 4 Försäljning av tobak 5 Regler vid försäljning av tobaksvaror 6 Vad händer om man bryter mot lagen? 7 Tillsyn 8 Egenkontrollprogram exempel

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Älvdalens kommun Avesta Jonas Dofs Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälens

Läs mer

Riktlinjer för tobaks- och folkölstillsyn samt för kontroll av vissa receptfria läkemedel

Riktlinjer för tobaks- och folkölstillsyn samt för kontroll av vissa receptfria läkemedel Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Riktlinjer Sida 1 (7) 2013-10-31 Riktlinjer för tobaks- och folkölstillsyn samt för kontroll av vissa receptfria läkemedel 1.1 Ansvarsfördelningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Information i Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer tobaksvaror ska enligt tobakslagen 12c ha ett egenkontrollprogram. Syftet är att skapa goda rutiner

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Antagen av Bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 39 Dnr 16/0020-490 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se

Läs mer

TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND

TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND 2018 Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger, folköl, tobak, vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln samt e-cigaretter och påfyllnadsbehållare TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND Servering

Läs mer

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västernorrlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ånge Ånge Kommun Härnösand Härnösands kommun Kramfors Kramfors kommun Örnsköldsvik

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Tillsynsplan för år 2016 1. Kommunens tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen Alkohollagen ar

Läs mer

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Skapad 2010-01-14 socialnamnden@upplands-bro.se 08-581 690 00 Innehållsförteckning Riktlinjer.. 1 Inledning..

Läs mer

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL Kort information till dig som säljer tobak eller folköl REGLER FÖR ATT SÄLJA TOBAK Du får sälja tobak om: du har anmält detta och skickat in ett egenkontrollprogram för försäljningen

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Utökade riktlinjer för tobakstillsynen

Utökade riktlinjer för tobakstillsynen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-20 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2008-06-17 Utökade riktlinjer för tobakstillsynen

Läs mer

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kronobergs län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älmhult Alvesta Lessebo Ljungby Markaryd Tingsryd Uppvidinge Växjö Kommunens namn: Älmhults

Läs mer

ANMÄLAN om försäljning av folköl, tobaksvaror och e-cigaretter

ANMÄLAN om försäljning av folköl, tobaksvaror och e-cigaretter ANMÄLAN om försäljning av folköl, tobaksvaror och e-cigaretter Försäljning av folköl enligt Alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl enligt Alkohollagen 8 kap 8 Försäljning av tobak enligt Tobakslagen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning enligt 12 c tobakslagen (1993:581)

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning enligt 12 c tobakslagen (1993:581) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning enligt 12 c tobakslagen (1993:581) Tillståndsenheten 2017-07-06 NE Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobak ska använda egenkontrollprogram

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (2)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (2) Gagnefs kommun Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsen 2019-04-09 1 (2) 33 Utökat uppdrag för gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel om tillståndsprövning och tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak, e-cigaretter och receptfria läkemedel

Riktlinjer för tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak, e-cigaretter och receptfria läkemedel Antagen av Individnämnden 2013-04-04, IN 131/13 Reviderad 2018-02-08, IN 55/18 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Skyddslagstiftningar... 5 1.2 Kommunens ansvar... 5 2 Folköl 6 2.1 Försäljning och servering av

Läs mer

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Uppsala län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvkarleby Enköping Håbo Heby Östhammar Tierp Uppsala Kommunens namn: Älvkarleby Enköping Håbo kommun

Läs mer

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gävleborgs län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Kommunens

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix Kiruna Luleå Överkalix

Läs mer

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Örebro län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Askersund Askersunds kommun Degerfors Degerfors Hällefors Hällefors Hallsberg Hallsbergs

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt receptfria läkemedel

Riktlinjer för tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt receptfria läkemedel Antagen av Individnämnden 2013-04-04, IN 131/13 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Skyddslagstiftningar... 5 1.2 Kommunens ansvar... 5 2 Folköl 6 2.1 Försäljning och servering av folköl... 6 2.2 Anmälan och egenkontroll...

Läs mer

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Här är den enkät som avser kommunernas

Läs mer

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västerbottens län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Åsele Bjurholm Lycksele Malå Nordmaling Norsjö Robertsfors Skellefteå Sorsele Storuman Umeå

Läs mer

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kalmar län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Borgholm Borgholm Emmaboda Emmaboda kommun Högsby Högsby kommun Hultsfred Hultsfred

Läs mer

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Information Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer folköl och tobaksvaror skall enligt alkohollagen 5 kap 6 och tobakslagen 12c ha ett

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2017 Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND Servering av starköl, vin, spritdrycker och

Läs mer

Serveringstiderna i de stadigvarande serveringstillstånden fördelar sig enligt följande:

Serveringstiderna i de stadigvarande serveringstillstånden fördelar sig enligt följande: Bilaga till Dnr: VoO.2014.0016 1 (5) 2015-02-03 Vård och Omsorg Marcus Strömberg Tillsynsplan 2014- Uppföljning Alkoholservering I Eslövs kommun fanns vid årsskiftet 2013/2014, 28 stadigvarande serveringstillstånd.

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Årjäng Årjäng Arvika Arvika Eda Eda Filipstad Filipstad Forshaga Forshaga kommun

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med länets kommuner.

Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med länets kommuner. Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med länets kommuner. 871 86 Härnösand 0611-34 90 00 vasternorrland@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/vasternorrland Regler och råd vid försäljning av tobak

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel 2017

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel 2017 Tjänsteskrivelse 2017-01 - 17 Handläggare Renée Roslycke Utvecklingsavdelningen Diarienummer 2017SCN/0007 Socialnämnden Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria

Läs mer

TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017.

TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017. Birgitta Roth 0410-73 30 00 Birgitta.roth@trelleborg.se TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017. Beslutad av Socialnämnden 2016-08-29 Avgifter beslutad av Kommunfullmäktige 2017-01-30. Trelleborg1000,

Läs mer

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Örebro kommun

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Örebro kommun 1(6) Caroline Olsson Direkt: 019-19 35 63 caroline.olsson@lansstyrelsen.se Fax: 019-19 30 24 Tillståndsenheten Box 341 45 701 35 Örebro Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Örebro kommun Inledning

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan för försäljning av folköl, tobak, receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt rökfria miljöer 2019-2020 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer:

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av vissa bestämmelser i tobakslagen i syfte att skydda minderåriga. Dir. 2008:29

Kommittédirektiv. Översyn av vissa bestämmelser i tobakslagen i syfte att skydda minderåriga. Dir. 2008:29 Kommittédirektiv Översyn av vissa bestämmelser i tobakslagen i syfte att skydda minderåriga Dir. 2008:29 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare

Läs mer

Egenkontrollprogram för folköl- och tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för folköl- och tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för folköl- och tobaksförsäljning Inledning i Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer folköl och tobaksvaror ska enligt alkohollagen 5 kap 6 och tobakslagen 12c ha ett egenkontrollprogram.

Läs mer

Bilaga till Dnr: VoO (5)

Bilaga till Dnr: VoO (5) Bilaga till Dnr: VoO.2014.0051 1 (5) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Uppföljning av Tillsynsplan 2013 Alkoholservering I Eslövs kommun fanns, vid årsskiftet 2012/2013, 30 stadigvarande serveringstillstånd.

Läs mer

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15

Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Tobakslagen Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15 Centrala tillsynsmyndigheter Statens folkhälsoinstitut har central tillsyn över de delar av tobakslagen där kommunen har omedelbar

Läs mer

Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-20 147 Förslag till tillsynsavgifter för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Dnr SN 2017/0382.01.07 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2017-06-08. Föreslagna

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 1(7) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror samt e-cigaretter och påfyllningsbehållare till konsumenter ska utöva egenkontroll över

Läs mer

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Nora kommun

Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Nora kommun 1(7) Caroline Olsson Direkt: 019-19 35 63 caroline.olsson@lansstyrelsen.se Fax: 019-19 30 24 Socialnämnden Tingshuset 713 80 Nora Tillsyn enligt alkohol och tobakslagen i Nora kommun Inledning Kommunerna

Läs mer

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning

Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Egenkontrollsprogram för folköl- och tobaksförsäljning Information Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer folköl och tobak ska ha ett egenkontrollsprogram (5 kap 5 alkohollagen 2010:1622 och

Läs mer

Regler och råd vid försäljning av tobak och folköl

Regler och råd vid försäljning av tobak och folköl Regler och råd vid försäljning av tobak och folköl TOBAK Försäljning av tobak Vad är tobak? En tobaksvara är en vara som innehåller tobak, till exempel cigaretter, cigarrer, cigariller, pip- och rulltobak,

Läs mer

Egenkontrollprogrammet är uppbyggt i tre delar: riskanalys, rutinfrågor och tilläggsinformation.

Egenkontrollprogrammet är uppbyggt i tre delar: riskanalys, rutinfrågor och tilläggsinformation. Tillståndsenheten 2018-02-06 NE Egenkontrollprogram Den som säljer folköl, e-cigaretter, påfyllningsbehållare och tobak ska använda egenkontrollprogram för att på ett enkelt sätt kunna följa lagen. Egenkontrollprogrammet

Läs mer

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Södermanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Eskilstuna Eskilstuna kommun Flen Flens kommun Gnesta Gnesta kommun Katrineholm

Läs mer

Sammanfattning Den inre tillsynen avseend ekonomisk skötsamhet, marknadsföring samt analys av restaurangrapporter har utökats.

Sammanfattning Den inre tillsynen avseend ekonomisk skötsamhet, marknadsföring samt analys av restaurangrapporter har utökats. Tjänsteskrivelse 2018-03 - 05 Handläggare Renée Roslycke Utvecklingsavdelningen Diarienummer 2018SCN/0023 Socialnämnden Förslag till beslut Tillsynsplanen för 2018 enligt alkohollagen, tobakslagen och

Läs mer

Information om märkning av vissa tobaksprodukter

Information om märkning av vissa tobaksprodukter Information om märkning av vissa tobaksprodukter Länsstyrelsen vill med denna skrift vägleda kommun, polis och näringsidkare om korrekt märkning av förpackningar till så kallad råtobak/råtobakspill samt

Läs mer

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gotlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn och kontaktperson på kommunen för tillsyn enligt tobakslagen. Info Gotland Kommunens namn: Region

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenbergs kommun Halmstads

Läs mer

Riktlinjer för detaljhandel med tobaksvaror, folköl och vissa receptfria läkemedel inom KAS

Riktlinjer för detaljhandel med tobaksvaror, folköl och vissa receptfria läkemedel inom KAS Riktlinjer för detaljhandel med tobaksvaror, folköl och vissa receptfria läkemedel inom KAS Kommungemensam Alkoholhandläggning i Skaraborg Riktlinjer är beslutade av: Kommunstyrelsen i Hjo kommun Datum:

Läs mer

Riktlinjer för ärendehanteringssystemet OL2 för folkölsoch tobakstillsynen Hemställan från socialtjänstnämnden

Riktlinjer för ärendehanteringssystemet OL2 för folkölsoch tobakstillsynen Hemställan från socialtjänstnämnden Utlåtande 2006: R VII (329-5131/2005) Riktlinjer för ärendehanteringssystemet OL2 för folkölsoch tobakstillsynen Hemställan från socialtjänstnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande.

Läs mer

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Enkät till landets kommuner om tillsyn enligt tobakslagen under 2011 Här är den enkät som avser

Läs mer

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088)

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum 2019-03-27 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 3 april 2019 Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt Lagen om tobak och liknande produkter (2018:2088) Förslag

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Information från Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Miljöenheten Februari 2010 Information Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer tobaksvaror ska

Läs mer

Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun

Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun 1(6) Annika Borg Direkt: 019-19 35 63 annika.borg@lansstyrelsen.se Kumla kommun Kommunstyrelsen Torget 1 69280 Kumla Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun Beslut Länsstyrelsen bedömer

Läs mer

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Rätt att sälja En förutsättning för detaljhandel att sälja folköl är att det finns matvaror i butiken. Butiken skall ha ett brett sortiment

Läs mer

Tillsyn av tobak och folköl 2016 samt tillsynsplan 2017

Tillsyn av tobak och folköl 2016 samt tillsynsplan 2017 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för förebyggande arbete och kultur Tjänsteutlåtande Dnr:1.3.1.-3/17 Sida 1 (5) 2017-02-02 Handläggare Susanne Aplehag Balotis Telefon: 0850815049 Till Skarpnäcks

Läs mer

TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel.

TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel. 1 (5) TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel. Inledning Miljöenheten i Nacka kommun har i uppdrag att sköta kontroll och/eller tillsyn enligt tobakslagen,

Läs mer

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015.

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015. Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015. Syftet med enkäten är att fånga upp kommunernas arbete med tillsyn enligt tobakslagen. Resultaten från undersökningen är en

Läs mer

Att sälja folköl eller tobak

Att sälja folköl eller tobak S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E Att sälja folköl eller tobak Kort information till folköl- och tobakshandlare Vad är folköl? Folköl är en dryck med en alkoholhalt över 2,25 och upp

Läs mer

Branschriktlinje - Livsmedelsbutikers försäljning av alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror

Branschriktlinje - Livsmedelsbutikers försäljning av alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror Branschriktlinje - Livsmedelsbutikers försäljning av alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror Besöksadress: Regeringsgatan 60 Postadress: 103 29 Stockholm, Sverige Tel: 08-762 78 05 Svensk Dagligvaruhandel

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Botkyrka Botkyrka kommun Danderyd Danderyd kommun

Läs mer

Egentillsynsprogram för tobaksförsäljning

Egentillsynsprogram för tobaksförsäljning Egentillsynsprogram för tobaksförsäljning Information Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer tobaksvaror skall enligt tobakslagen 12c ha ett egentillsynsprogram. Syftet är att skapa goda rutiner

Läs mer

Länsrapport 2014 Uppsala län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2014 Uppsala län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 24 Uppsala län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (993:58) Om länsrapportens undersökning 24 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl.

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl. Socialförvaltningen 1 (7) Försäljningsställe Ägare/Bolag Försäljningsansvarig : Krav vid försäljning Alkohollagen (2010:1622) 5 kap 5 Detaljhandel med öl är, med de inskränkningar som föreskrivs i denna

Läs mer

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Information till dig som arbetar med försäljning av e-cigaretter LAGAR OCH REGLER NÄR DU VILL VETA MER ATT SÄLJA ELEKTRONISKA CIGARETTER OCH PÅFYLLNINGSBEHÅLLARE

Läs mer

Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning

Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning Karlskrona kommuns riktlinjer för folkölsförsäljning Riktlinjerna är antagna av socialnämnden 2009-02-22 Riktlinjerna är antagna av kommunfullmäktige 2009-04-23 Innehåll Innehållsförteckning sid. 2 Inledning

Läs mer

TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015

TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015 2013-02-19 1 TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015 Lagen i sin helhet omtryckt i SFS 2005:369 2 ALLMÄNT Kommunens uppgift är att vägleda näringsidkaren och att kontrollera att reglerna

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad:

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad: Import- och exportföreskrifter/övrigt 1 Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna lag bestämmelser

Läs mer

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län..

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Titel: Märkning av rulltobak m.m. Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Miljöförvaltningen Tillståndsenheten 501 80 Borås Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Arboga Arboga kommun Fagersta Fagersta Hallstahamm Hallstahammar ar Köping Köpings

Läs mer

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak.

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Lag (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare En näringsidkare som har sitt

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen 2018

Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen 2018 Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen 2018 Beslutsdatum 2018-03-14 Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Catrin Ullbrand Diarienummer 2018/KS 0082 003 Giltighetstid 2018

Läs mer

Länsrapport Södermanland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Södermanland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Södermanland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Länsrapport 2012 Malmö. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Malmö. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Malmö Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Malmö Kommunens namn: Malmö 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat i

Läs mer

Tillsyn av försäljningen av folköl och tobak i Farsta 2009

Tillsyn av försäljningen av folköl och tobak i Farsta 2009 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-12-15 Handläggare: Rita Zimmerhofer Telefon: 08-508 18 127 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-01-21 Tillsyn av försäljningen

Läs mer

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 - Gotland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Länsrapport Halland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Halland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Halland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Tillsynsplan 2019 Tillståndsenheten, Välfärd Gävle

Tillsynsplan 2019 Tillståndsenheten, Välfärd Gävle 2019-02-01 Sid 1 (6) Författare: Göran Herdin Tillsynsplan 2019 Tillståndsenheten, Välfärd Gävle Syftet med en tillsynsplan är att skapa en tydlig struktur på tillsynsarbetet. Här presenteras en sammanhållen

Läs mer

Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen

Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen Kommunstyrelsen 2011 03 14 82 165 Arbets och personalutskottet 2011 02 28 43 84 Dnr 11.138 192 marsks14 Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt

Läs mer

* Obligatorisk uppgift. Försäljning av folköl (detaljhandel) Servering av folköl Försäljning av tobak. Företagsnamn * Organisationsnummer *

* Obligatorisk uppgift. Försäljning av folköl (detaljhandel) Servering av folköl Försäljning av tobak. Företagsnamn * Organisationsnummer * Anmälan avser * * Obligatorisk uppgift Försäljning av folköl (detaljhandel) Servering av folköl Försäljning av tobak Innehavare/Firma Företagsnamn * Organisationsnummer * Typ av företag * Enskild Aktiebolag

Läs mer

Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ängelholm Ängelholm Åstorp Åstorps kommun Båstad Båstads Kommun

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer