Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tobakslagen. Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar 2011-11-15"

Transkript

1 Tobakslagen Tobaksfri skoltid kraftsamling rökfria skolgårdar

2 Centrala tillsynsmyndigheter Statens folkhälsoinstitut har central tillsyn över de delar av tobakslagen där kommunen har omedelbar tillsyn, i första hand rökfria miljöer (ej personalutrymmen) och detaljhandel med tobaksvaror men även bestämmelserna om varningstexter och produktkontroll. Arbetsmiljöverket har central och omedelbar tillsyn över rätten till en rökfri arbetsmiljö (för utrymmen som är upplåtna enbart för personal). Konsumentverket har central tillsyn över marknadsföringen av tobaksvaror där kommunerna har den omedelbara tillsynen gällande marknadsföringsåtgärder på eller i anslutning till försäljningsställen.

3 Länsstyrelsens tillsyn Ska följa kommunernas verksamhet och biträda dessa med information och råd. Ska främja samarbete mellan olika tillsynsmyndigheter, bl.a. samarbete mellan den nämnd i kommunen som ansvarar för tobakstillsynen och andra nämnder i samma kommun som har tillsyn över samma företag (t.ex. alkoholtillsynen och livsmedelstillsynen) eller mellan nämnder i olika kommuner som ansvarar för tobakstillsynen. Ska även främja samarbete mellan tillsynsmyndigheter och andra samhällsorganisationer som t.ex. landstinget. Ska utveckla samarbetet med statens folkhälsoinstitut.

4 Polisens tillsyn Har en uttalad roll som omedelbar tillsynsmyndighet vad gäller den olagliga tobakshandeln. Har tillsyn över åldersgränsen, styckeförsäljning m.m., anmälan om försäljning och egenkontrollen. Får som tillsynsmyndighet tillträde till lokaler för tobaksförsäljning utan behov av brottsmisstanke. Har ansvar för att förebygga brott, bedriva spaning och utreda brott som lyder under allmänt åtal. Ska lämna biträde till kommunen i besvärliga situationer, t.ex. näringsidkare som vägrar tillträde eller agerar hotfullt. Ska tillsammans med kommunen utveckla lokala samarbetsformer.

5 Kommunens tillsyn Har ett grundläggande ansvar för att uppnå bättre efterlevnad av tobakslagen. Den nämnd som kommunen beslutat har omedelbar tillsyn över bestämmelserna om rökfria lokaler och bestämmelserna om handel med tobak, t.ex. åldersgräns, skyltar, och märkning. Har också omedelbar tillsyn över marknadsföringen av tobak på eller i anslutning till försäljningsstället. Kommunens tillsyn bör samordnas så långt som möjligt med tillsynen av folköl och vissa receptfria läkemedel. Tillsyn kan genomföras tillsammans med polisen när kommunen stöter på särskilda svårigheter. Får ta ut avgift för sin tillsyn av den som bedriver anmälningspliktig näringsverksamhet med tobaksvaror för att få kostnadstäckning för en effektiv tillsyn. Kan meddela föreläggande eller förbud. Kan meddela försäljningsförbud i högst sex månader alternativt meddela varning. Kommunens beslut gäller omedelbart. Ska underrätta polisen om förhållanden som har betydelse för polisens tillsyn, t.ex. anmälda försäljningsställen.

6 Detaljhandel med tobaksvaror Tobaksvaror får inte säljas eller lämnas ut till den som inte fyllt 18 år. En tobaksvara får inte lämnas ut om man misstänker langning. 18-årsskyltar måste finnas på försäljningsstället. Försäljning av lösa cigaretter (styckeförsäljning) är inte tillåten. Förpackningar med färre än 19 cigaretter är inte tillåtna. En näringsidkare får inte tillhandahålla tobaksvaror för försäljning till konsumenter utan att först ha anmält försäljningen till kommunen. Utebliven anmälan kan medföra straffansvar med böter eller fängelse i högst 6 månader för olovlig tobaksförsäljning. Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett för verksamheten lämpligt egenkontrollprogram. Näringsidkaren är skyldig att ge sin personal den information och det stöd som behövs för att personalen ska kunna följa tobakslagen.

7 Rökförbud i skollokaler och skolgårdar Barnsomsorg - daghem, förskola, fritidshem och motsvarande. Skolverksamhet - grund- och gymnasieskola. Annan verksamhet - t.ex. verksamhet vid ungdoms- och fritidsgårdar, lägerskola och motsvarande. Förbudet gäller lokalerna vilket innebär att bestämmelserna även gäller vid vuxenundervisning. Förbudet gäller också när ingen skolverksamhet bedrivs, t.ex. vid studiedagar för enbart personal, vid föräldramöten på kvällstid och liknande. Rökförbudet gäller också på skolgårdar, inhägnat område vid förskola eller fritidshem, vilket innebär förbud mot att upprätta rökrutor även på annans mark. Ingen möjlighet att anvisa någon plats för vuxna att röka inom dessa utomhusområden vid t.ex. föräldramöten på kvällstid.

8 Undantag och ansvar Bestämmelserna gäller inte lokaler för högskoleverksamhet eller annan vuxenundervisning. Barnomsorg i privata bostäder är också undantagna, men kommunen kan i avtal reglera att rökning inte får förekomma under den tid barnen vistas hos dagbarnvårdaren. Utomhusplatser vid ett familjedaghem omfattas inte av rökförbudet liksom allmänna lekplatser även om de också utnyttjas av barnomsorgen. Undantag görs för utrymme inomhus som är upplåtet enbart för personal och särskilt avsatt för rökning (s.k. rökrum). En kommun, en privat ägare eller den som på annan grund disponerar över en skolgård eller motsvarande område utomhus vid förskola eller fritidshem ansvarar för att bestämmelsen om rökförbud följs (verksamhetsansvarig).

9 Tillsyn av rökning på skolgårdar Praktiska exempel på tillsyn är t.ex. att kartlägga: Om rökning förekommer på skolgårdar och utomhusområden vid förskolor och fritidshem. Om det finns skyltar, dekaler eller annan information som upplyser om rökförbudet. Om det finns en åtgärdsplan om rökförbudet inte följs. Om det finns exempelvis rökrutor med bänkar, tak, askfat m.m. på skolgården som kan vilseleda om rökförbudet.

10 Föreläggande Kommunen och länsstyrelsen får i sin tillsynsverksamhet meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att tobakslagen ska följas. Man kan förelägga ansvarig kommunal nämnd som bedriver skolverksamhet alternativt den som godkänts att bedriva friskoleverksamhet att t.ex.: 1. Upplysa om rökförbudet genom att sätta upp skyltar/dekaler. 2. Ta bort rökruta och askfat från skolgården. 3. Utarbeta en handlingsplan för hur skolan ska agera när rökförbudet inte följs. 4. Utarbeta ett policydokument för skolelever, föräldrar, dagispersonal och andra som använder området med information om att det finns ett rökförbud och varför.

11 Rökning är förbjuden I lokaler som är avsedda för hälso- och sjukvården. Det finns möjlighet att inrätta rökrum för personal och patienter. I lokaler som är avsedda för gemensamt bruk i bostäder och inrättningar med särskild service eller vård, Ex. sällskapsrum, motionslokaler, tvättstugor, hissar, trapphus och liknande. På färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel. I restauranger och på andra serveringsställen, utom när servering sker utomhus. I lokaler dit allmänheten har tillträde, dvs. öppna för allmänheten, ex. expeditioner och mottagningsrum hos statliga och kommunala myndigheter, postkontor, banklokaler, butiker och serviceinrättningar, inomhustorg och gallerior.

12 Undantag från rökförbudet Tobakslagen gör ett allmänt undantag för privata miljöer och permanenta bostäder. Barnomsorg i privata bostäder faller därför utanför TL:s regler för rökfria miljöer, liksom en allmän sammankomst som anordnas i en privatbostad. Boendes egna rum i servicehus och de intagnas egna rum på kriminalvårdsanstalter om fattas inte heller av rökförbudet.

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98).

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98). Tobakslag [9601] ÖVRIGT Tobakslag Tobakslag (1993:581) Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad:

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad: Import- och exportföreskrifter/övrigt 1 Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna lag bestämmelser

Läs mer

Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården

Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården Stefan Persson Statens folkhälsoinstitut 2012-06-13 Sid 1 Disposition Inledning Tobakslagen (1993:581) Rökförbud på skolgården Vad är en skolgård? Tillsyn

Läs mer

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Årjäng Årjäng Arvika Arvika Eda Eda Filipstad Filipstad Forshaga Forshaga kommun

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Göteborg Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Göteborg Kommunens namn: Göteborg 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat

Läs mer

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Uppsala län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvkarleby Enköping Håbo Heby Östhammar Tierp Uppsala Kommunens namn: Älvkarleby Enköping Håbo kommun

Läs mer

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kronobergs län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älmhult Alvesta Lessebo Ljungby Markaryd Tingsryd Uppvidinge Växjö Kommunens namn: Älmhults

Läs mer

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västernorrlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ånge Ånge Kommun Härnösand Härnösands kommun Kramfors Kramfors kommun Örnsköldsvik

Läs mer

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Örebro län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Askersund Askersunds kommun Degerfors Degerfors Hällefors Hällefors Hallsberg Hallsbergs

Läs mer

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING Tobakslagen (1993:581) Tillsyn 19 a Den omedelbara tillsynen över att denna lag och anslutande föreskrifter följs utövas av 1. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gotlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn och kontaktperson på kommunen för tillsyn enligt tobakslagen. Info Gotland Kommunens namn: Region

Läs mer

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gävleborgs län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Kommunens

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenbergs kommun Halmstads

Läs mer

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Södermanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Eskilstuna Eskilstuna kommun Flen Flens kommun Gnesta Gnesta kommun Katrineholm

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Arboga Arboga kommun Fagersta Fagersta Hallstahamm Hallstahammar ar Köping Köpings

Läs mer

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västerbottens län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Åsele Bjurholm Lycksele Malå Nordmaling Norsjö Robertsfors Skellefteå Sorsele Storuman Umeå

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix Kiruna Luleå Överkalix

Läs mer

Checklista för tillsyn av rökfria miljöer barn- och ungdomsverksamhet 2 1 p. och 19 a 2.a) tobakslagen (1993:581)

Checklista för tillsyn av rökfria miljöer barn- och ungdomsverksamhet 2 1 p. och 19 a 2.a) tobakslagen (1993:581) 1(5) Checklista för tillsyn av rökfria miljöer barn- och ungdomsverksamhet 2 1 p. och 19 a 2.a) tobakslagen (1993:581) Diarienummer: 1. Inledande uppgifter Tillsynsbesöket sker: Oanmält Föranmält Besöket

Läs mer

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Här är den enkät som avser kommunernas

Läs mer

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL Kort information till dig som säljer tobak eller folköl REGLER FÖR ATT SÄLJA TOBAK Du får sälja tobak om: du har anmält detta och skickat in ett egenkontrollprogram för försäljningen

Läs mer

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kalmar län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Borgholm Borgholm Emmaboda Emmaboda kommun Högsby Högsby kommun Hultsfred Hultsfred

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i tobakslagen (1993:581); utfärdad den 2 juni 2005. SFS 2005:369 Utkom från trycket den 13 juni 2005 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om tobakslagen

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Älvdalens kommun Avesta Jonas Dofs Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälens

Läs mer

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Enkät till landets kommuner om tillsyn enligt tobakslagen under 2011 Här är den enkät som avser

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholm län exklusive Stockholms kommun Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Botkyrka Botkyrka kommun Danderyd Danderyd kommun

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus 1 of 9 11/15/2013 11:18 AM Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Tobakslag (1993:581) Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför

Läs mer

Nationella bedömningskriterier för kommunernas tillsynsverksamhet inom tobaksområdet FEBRUARI 2015. VERSION 1.2

Nationella bedömningskriterier för kommunernas tillsynsverksamhet inom tobaksområdet FEBRUARI 2015. VERSION 1.2 Nationella bedömningskriterier för kommunernas tillsynsverksamhet inom tobaksområdet FEBRUARI 2015. VERSION 1.2 Nationella bedömningskriterier tobak Nationella bedömningskriterier är ett samlat dokument

Läs mer

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Jönköpings län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Aneby Eksjö Gislaved Gnosjö Habo Jönköping Mullsjö Nässjö Sävsjö Tranås Vaggeryd Värnamo Vetlanda

Läs mer

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Rätt att sälja En förutsättning för detaljhandel att sälja folköl är att det finns matvaror i butiken. Butiken skall ha ett brett sortiment

Läs mer

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl?

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl? Folköl & tobak FOLKÖL Vad är folköl? Folköl är en alkoholdryck som har en alkoholhalt överstigande 2,25 men inte 3,5 volymprocent. Öl med lägre alkoholstyrka än 2,25 volymprocent är ingen alkoholdryck.

Läs mer

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak.

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Lag (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare En näringsidkare som har sitt

Läs mer

Att sälja folköl eller tobak

Att sälja folköl eller tobak S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E Att sälja folköl eller tobak Kort information till folköl- och tobakshandlare Vad är folköl? Folköl är en dryck med en alkoholhalt över 2,25 och upp

Läs mer

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl.

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl. Socialförvaltningen 1 (7) Försäljningsställe Ägare/Bolag Försäljningsansvarig : Krav vid försäljning Alkohollagen (2010:1622) 5 kap 5 Detaljhandel med öl är, med de inskränkningar som föreskrivs i denna

Läs mer

Information om åldersgränsen För att informera om åldersgränsen ska du ha tydliga och klart synbara skyltar på försäljningsstället.

Information om åldersgränsen För att informera om åldersgränsen ska du ha tydliga och klart synbara skyltar på försäljningsstället. Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja folköl, tobak och/eller e- till konsumenter ska ha ett egenkontrollprogram som visar att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna i alkohollagen

Läs mer

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Tillsynsplan 2014 Plan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker och folköl enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt

Läs mer

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Skapad 2010-01-14 socialnamnden@upplands-bro.se 08-581 690 00 Innehållsförteckning Riktlinjer.. 1 Inledning..

Läs mer

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014 Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2014 2(6) Bakgrund Tobakslagens syfte är bland annat att motverka att barn och unga kommer i kontakt med tobak. Tobakslagen reglerar bland

Läs mer

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Gotland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 - Gotland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Värt att veta om egenkontrollprogram. EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING enligt 5 kap. 6,7 lag om tobak och liknade produkter (2018:2088)

Värt att veta om egenkontrollprogram. EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING enligt 5 kap. 6,7 lag om tobak och liknade produkter (2018:2088) Du som bedriver tillståndspliktig försäljning av tobaksvaror ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett för verksamheten lämpligt egenkontrollprogram

Läs mer

Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter

Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter Välkommen till: Temaseminarium 2 Lag om tobak och liknande produkter Scandinav Bildbyrå/Leif Johansson App-fråga Är det realistiskt att tänka sig ett Rökfritt Sverige år 2025? Ja Nej Vet inte Rökfritt

Läs mer

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl

Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl Egenkontrollprogram för tobak och/eller folköl Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt för verksamheten.

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning Egenkontrollprogram för tobaks- och e-cigarettsförsäljning Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror eller e-cigaretter och/eller påfyllnadsbehållare till konsumenter ska utöva

Läs mer

* Obligatorisk uppgift. Försäljning av folköl (detaljhandel) Servering av folköl Försäljning av tobak. Företagsnamn * Organisationsnummer *

* Obligatorisk uppgift. Försäljning av folköl (detaljhandel) Servering av folköl Försäljning av tobak. Företagsnamn * Organisationsnummer * Anmälan avser * * Obligatorisk uppgift Försäljning av folköl (detaljhandel) Servering av folköl Försäljning av tobak Innehavare/Firma Företagsnamn * Organisationsnummer * Typ av företag * Enskild Aktiebolag

Läs mer

Länsrapport 2012 Västra Götaland exklusive Göteborgs kommun. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västra Götaland exklusive Göteborgs kommun. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västra Götaland exklusive Göteborgs kommun Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ale Ale Alingsås Alingsås Åmål Åmål Bengtsfors Bengtsfors

Läs mer

Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14

Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-23 Miljönämnden Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14 Dnr: 2016-1606 Sammanfattning av ärendet I slutbetänkande av Tobaksdirektivsutredningen

Läs mer

Rökfria skolgårdar. En kartläggning av hur vanligt det är med rökning på skolgårdar i Gävleborgs län. Rapport 2012:14

Rökfria skolgårdar. En kartläggning av hur vanligt det är med rökning på skolgårdar i Gävleborgs län. Rapport 2012:14 Rökfria skolgårdar En kartläggning av hur vanligt det är med rökning på skolgårdar i Gävleborgs län Rapport 2012:14 Rökfria skolgårdar En kartläggning av hur vanligt det är med rökning på skolgårdar i

Läs mer

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning Utveckling Socialtjänsten i Dalsland Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 1 Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara

Läs mer

Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare 1 (6) Anmälan om försäljning av folköl, tobak och e-cigaretter och påfyllningsbehållare Blankett O 1 Försäljningsställe Namn på butik eller restaurang Gatuadress Postnummer och postort Telefon Mobiltelefon

Läs mer

Regler och råd vid försäljning av tobak

Regler och råd vid försäljning av tobak Regler och råd vid försäljning av tobak Innehåll 3 Inledning 4 Försäljning av tobak 5 Regler vid försäljning av tobaksvaror 6 Vad händer om man bryter mot lagen? 7 Tillsyn 8 Egenkontrollprogram exempel

Läs mer

Anmälan om försäljning av tobaksvaror, folköl (klass II) och/eller elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare

Anmälan om försäljning av tobaksvaror, folköl (klass II) och/eller elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare Anmälan om försäljning av tobaksvaror, folköl (klass II) och/eller elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare Enligt 12 c tobakslagen, 5 kap. 5 alkohollagen och 20 lagen om elektroniska cigaretter

Läs mer

Egenkontrollprogram för försäljning av tobak Enligt 12 tobakslagen (1993:581)

Egenkontrollprogram för försäljning av tobak Enligt 12 tobakslagen (1993:581) 1 (6) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna i tobakslagen (1993:581). Du

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 1(7) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Länsrapport Halland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Halland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Halland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Här är den enkät som avser länsstyrelsens tillsyn enligt tobakslagen under 2011 inom

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Skåne län exklusive Malmö kommun Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ängelholm Ängelholm Åstorp Åstorps kommun Båstad Båstads Kommun

Läs mer

Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar

Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar Handläggare Datum Diarienummer Anna-Karin Niemi 2017-12-14 2017-003360- HS 018-727 43 21 Till miljö- och hälsoskyddsnämnden Resultat från tillsynsprojekt rökfria skolgårdar Förslag till beslut: Miljö-

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Länsrapport Västernorrland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Västernorrland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2014 - Västernorrland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

ANMÄLAN om försäljning av folköl, tobaksvaror och e-cigaretter

ANMÄLAN om försäljning av folköl, tobaksvaror och e-cigaretter ANMÄLAN om försäljning av folköl, tobaksvaror och e-cigaretter Försäljning av folköl enligt Alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl enligt Alkohollagen 8 kap 8 Försäljning av tobak enligt Tobakslagen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks och folkölsförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaks och folkölsförsäljning Egenkontrollprogram för tobaks och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja folköl och tobak till konsumenter

Läs mer

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar

Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar Miljökontorets tillsyn av tobakslagens rökförbud vid skolgårdar - 2015 2(6) Bakgrund Tobakslagens syfte är bland annat att motverka att barn och unga kommer i kontakt med tobak. Tobakslagen reglerar bland

Läs mer

Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl

Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl Egenkontrollprogram försäljning tobak och folköl 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak får tillsynsbesök av kommunen. Syftet

Läs mer

Kontaktperson Telefon Antal anställda

Kontaktperson Telefon Antal anställda EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAK enligt 5 kap. 6 lag om tobak och liknade produkter (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Antagen av Bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 39 Dnr 16/0020-490 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Miljöförvaltningen Tillståndsenheten 501 80 Borås Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter

Läs mer

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING 1 (5) EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING Därför egenkontroll De välkända hälsoriskerna med att använda tobak är bagrunden till att det finns särskilda krav om hur försäljning till konsumenter får

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622)

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Miljö- och hälsoskydd Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) FOLKÖL TOBAK Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak

Läs mer

Länsrapport Södermanland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Södermanland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Södermanland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Postnummer Postadress Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid

Postnummer Postadress Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid Miljö- och bygglovsförvaltningen EGENKONTROLL Tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 1 (6) OBS! Spara egenkontrollprogrammet i butiken. Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING Sida 1 (6) EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING 12 c tobakslagen (1993:581) Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen sker i enlighet med bestämmelserna

Läs mer

LAGEN OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (2018:2088) Rökfria miljöer

LAGEN OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (2018:2088) Rökfria miljöer LAGEN OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (2018:2088) Rökfria miljöer Lagens syfte, repetition från dag 1 1 Denna lag syftar till att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak

Läs mer

Egenkontroll Tobaksförsäljning

Egenkontroll Tobaksförsäljning Miljö- och byggnämnden Egenkontroll Tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt

Läs mer

Inrapportering egenkontrollprogram öl/tobaksförsäljning

Inrapportering egenkontrollprogram öl/tobaksförsäljning Inrapportering egenkontrollprogram öl/tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram som är lämpligt

Läs mer

Länsrapport 2012 Malmö. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Malmö. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Malmö Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Malmö Kommunens namn: Malmö 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat i

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Information i Samtliga butiker och försäljningsställen som säljer tobaksvaror ska enligt tobakslagen 12c ha ett egenkontrollprogram. Syftet är att skapa goda rutiner

Läs mer

Länsrapport Blekinge. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Blekinge. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Blekinge Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Länsrapport Kronoberg. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Kronoberg. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Kronoberg Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan för försäljning av folköl, tobak, receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt rökfria miljöer 2019-2020 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer:

Läs mer

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015.

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015. Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt tobakslagen under 2015. Syftet med enkäten är att fånga upp kommunernas arbete med tillsyn enligt tobakslagen. Resultaten från undersökningen är en

Läs mer

Länsrapport Östergötland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport Östergötland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 - Östergötland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak, e-cigaretter och receptfria läkemedel

Riktlinjer för tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak, e-cigaretter och receptfria läkemedel Antagen av Individnämnden 2013-04-04, IN 131/13 Reviderad 2018-02-08, IN 55/18 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Skyddslagstiftningar... 5 1.2 Kommunens ansvar... 5 2 Folköl 6 2.1 Försäljning och servering av

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med länets kommuner.

Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med länets kommuner. Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med länets kommuner. 871 86 Härnösand 0611-34 90 00 vasternorrland@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/vasternorrland Regler och råd vid försäljning av tobak

Läs mer

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 214 Jämtland Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Om länsrapportens undersökning 214 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622)

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Miljö- och hälsoskydd Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) FOLKÖL TOBAK Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak

Läs mer

Länsrapport 2014 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2014 Jönköpings län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 24 Jönköpings län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (993:58) Om länsrapportens undersökning 24 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till landets

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus Tobakslag (1993:581) SFS nr: 1993:581 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1993-06-03 Omtryck: SFS 2005:369 Ändrad: t.o.m. SFS 2014:757 Övrig text: Rättelseblad 2005:369 har iakttagits.

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Försäljningsställe Försäljningsställets namn Gatuadress E-postadress Telefon/mobil Kontaktperson Postnummer och ort Kommunicering via

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 5 kap. 6, 7 tobakslagen (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Tobakslag (1993:581) = ändrad paragraf. = ny paragraf. Inledande bestämmelse 1 På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk

Tobakslag (1993:581) = ändrad paragraf. = ny paragraf. Inledande bestämmelse 1 På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk Tobakslag (1993:581) = ändrad paragraf. = ny paragraf. Inledande bestämmelse 1 På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Anette Borglin 0413-621 55 Vo0.2012.0098 2012-03-29 Vård- och omsorgsnämnden Förslag till tillsynsplan 2012 Ärendebeskrivning En ny alkohollag (2010:1622) trädde i kraft den

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer