Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott"

Transkript

1 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Christina Fosnes Anslaget på kommunens anslagstavla den 30 april 2015.

2 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 33 Information från Kalmar Läns Trafik om Trafikupphandling 2017 Överläggning Karl-Johan Bodell och Per Ålind, Kalmar Läns Trafik, informerar om den trafikupphandling som kommer att genomföras inför 2017 för länets kollektivtrafik samt skoltrafik. En tidplan för upphandlingen presenterades och anbudsunderlaget kommer att gå ut under september Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 34 Yttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsplan för Södra Östersjöns vattendistrikt Dnr KS 2015/0319 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 25 april Protokollsutdrag samhällsbyggnadsnämndens, 61, och yttrande den 25 mars Sveriges Kommuner och Landstings förslag till yttrande den 24 april Bakgrund Kalmar kommun har fått Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsplan för Södra Östersjöns vattendistrikt för yttrande. Samhällsbyggnadsnämnden har yttrat sig över förslaget och föreslår att kommunstyrelsen antar yttrandet som kommunens svar på samrådet. Kommunstyrelsen beslutade den 7 april att delegera till kommunstyrelsens arbetsutskott att avge Kalmar kommuns yttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer och åtgärdsplan för Södra Östersjöns vattendistrikt. Kommunledningskontoret har utifrån Sveriges Kommuner och Landstings yttrande den 24 april 2015 föreslagit att samhällsbyggnadsnämndens yttrande ska kompletteras med följande tillägg: - Det saknas finansiering av många av åtgärderna i åtgärdsprogrammen. Kommunerna kan inte pekas ut som ansvariga för åtgärder för att utföra Sveriges åtaganden, när finansieringsprincipen inte tillämpas.

3 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) - Åtgärdsprogrammen ger inte den styrning och det stöd för prioriteringar som behövs. - Om kommunerna ska åta sig åtgärder för att Sverige ska uppnå EU:s vattendirektiv utan finansiering förutsätter vi att det sker genom en dialog mellan vattenmyndigheterna och ledningen i respektive kommun, för att stat och kommun ska kunna kraftsamla kring de viktigaste åtgärderna. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner samhällsbyggnadsnämndens yttrande från den 25 mars 2015 inklusive bilagor med följande tillägg: - Det saknas finansiering av många av åtgärderna i åtgärdsprogrammen. Kommunerna kan inte pekas ut som ansvariga för åtgärder för att utföra Sveriges åtaganden, när finansieringsprincipen inte tillämpas. - Åtgärdsprogrammen ger inte den styrning och det stöd för prioriteringar som behövs. - Om kommunerna ska åta sig åtgärder för att Sverige ska uppnå EU:s vattendirektiv utan finansiering förutsätter vi att det sker genom en dialog mellan vattenmyndigheterna och ledningen i respektive kommun, för att stat och kommun ska kunna kraftsamla kring de viktigaste åtgärderna. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att översända samhällsbyggnadsnämndens yttrande och tilläggen till Vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt såsom kommunens svar på samrådet. 35 Förändringar på kommunledningskontoret Dnr KS 2015/0394 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 22 april Bakgrund Den 2 oktober 2012 beslutade kommunstyrelsen om ny organisation för kommunledningskontoret. En av de ändringar som genomfördes var att näringslivsenheten och arbetsmarknadsenheten slogs samman till en gemensam enhet. Det har nu gått drygt två år och en avstämning av situationen på näringslivsoch arbetsmarknadsenheten har gjorts. Det kan konstateras att enhetschefens utrymme för att arbeta med näringslivsfrågor har krympt betydligt sedan organisationsförändringen Detta är givetvis inte tillfredsställande då Kalmar kommun behöver ha ett stort fokus på näringslivsfrågorna och även förbättra sitt resultat i de mätningar som sker av företagsklimatet. Därför föreslås en förändring på kommunledningskontoret som innebär att delar av näringslivs- och arbetsmarknadsenheten flyttas över till kansli- och omvärldsenheten. Planeringen är att ändringen ska gälla från och med den 15 maj 2015.

4 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Förslaget har varit uppe i den lokala samverkansgruppen och en riskbedömning enligt arbetsmiljölagen har också genomförts. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att verksamheterna Arbetsmarknad, Invandrarservice och Kunskapsnavet från och med den 15 maj 2015 flyttas från näringslivs- och arbetsmarknadsenheten till kansli- och omvärldsenheten. Näringslivs- och arbetsmarknadsenheten byter samtidigt namn till näringslivsenheten. 36 Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur Dnr KS 2015/0388 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 april Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse den 16 januari 2015 inkl. ansökan. Protokollsutdrag från kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2015, 15. Bakgrund Kultur- och fritidsnämnden har ansökt om kronor årligen från kommunstyrelsen för att genomföra kulturfestivalen Ljus på kultur genomfördes för första gången Ljus på kultur i Kalmar och på Öland. Hundratalet arrangörer gick samman och presenterade ett program med 230 evenemang spridda på över 400 programpunkter under nio dagar. Evenemanget blev lyckat både utifrån ett publik- och arrangörsperspektiv och besöktes av över personer. Planeringen inför nästkommande år är nu igång. För att långsiktigt utveckla arrangemanget behöver budgeten säkerställas inför de närmaste tre åren. Ljus på kultur har på kort tid utvecklats till ett omfattande evenemang som kompletterar Kalmars evenemangsutbud framförallt under en tid på året då det inte händer så mycket annat i staden. Målet är att fortsätta utveckla en bred kulturfestival innehållande alla kulturformer. Kommunledningskontoret har möjlighet att bidra från sitt anslag år 2015 men de kommande åren finns inte samma möjligheter. Evenemanget bör därför inarbetas i den ordinarie budgetprocessen. Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen beviljar kultur- och fritidsnämndens ansökan om kronor för år 2015 men att beloppet de kommande åren äskas i den ordinarie budgetprocessen.

5 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Överläggning Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Bertil Dahl (V) föreslår att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. 2. Inger Hilmansson (FP) redovisar följande förslag: Kalmar kommun sparar nu i alla verksamheter och genom Stabil Ekonomi prövas varje ny kostnad. Finansiering av Ljus på kultur som är ett evenemang ska bedömas och vid behov finansieras inom Destination Kalmar AB:s befintliga ram. Sedan överläggningen avslutats frågar ordföranden om arbetsutskottet ska besluta i enlighet med Bertil Dahls förslag, att finansieringen ska ske inom kommunledningskontorets befintliga budgetram, eller i enlighet med Inger Hilmanssons förslag, att evenemanget ska bedömas och vid behov finansieras inom Destination Kalmar AB:s befintliga ram. Ordföranden finner att arbetsutskottet tillstyrker Bertil Dahls förslag. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beviljar kultur- och fritidsnämndens ansökan om kronor för år 2015 till Ljus på kultur. Finansieringen ska ske inom kommunledningskontorets befintliga budgetram. Kommunstyrelsen beviljar inte ansökan om kronor för åren utan dessa medel får äskas av kultur- och fritidsnämnden i den ordinarie budgetprocessen. Reservation Inger Hilmansson (FP) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

6 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) Ingemar Einarsson (C) 30 Ersättare Ingemar Einarsson (C) Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Anders Andersson Anslaget på kommunens anslagstavla den 30 april 2015.

7 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 25 Upphandling av ny brandstation på fastigheten Oxhagen 2:1 Dnr KS 2013/0586 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse den 22 april Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 17 december 2013 att ge serviceförvaltningen i uppdrag att slutföra upphandlingen och teckna avtal om byggnation av ny brandstation på fastigheten Oxhagen 2:1. I entreprenaden ingår även en ny serverhall för kommunens IT-avdelning. Övriga ingående funktioner är räddningscentral, kontor, logement, verkstad och garage. Upphandlingen överklagades och Kammarrätten konstaterade den 18 augusti 2014 att antaget anbud skulle förkastats och förordat att upphandlingen ska rättas. Serviceförvaltningen har därefter beslutat att avbryta upphandlingen då inget av de kvarvarande anbuden var konkurrenskraftiga då de innehöll alltför höga anbudspriser. Serviceförvaltningen genomförde därefter ny upphandling under oktober 2014 som även denna överprövades, varvid serviceförvaltningen ytterligare en gång lämnade begäran till Förvaltningsrätten om avbrytande av upphandlingen. Den 11 februari 2015 meddelade Förvaltningsrätten beslut om avskrivning av ärendet. Under mars 2015 har serviceförvaltningen genomfört ny upphandling av generalentreprenad för nybyggnad av brandstation. Ombyggnadens bruksarea är m 2 och tidplan med formell byggstart kommer att fastställas efter samråd med antagen byggentreprenör och upphandlade sidoentreprenörer (stomme och markentreprenad). Beräknad produktionstid är 17 månader. Bygglov är beviljat. Överläggning Peder Hultgren, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att serviceförvaltningen får i uppdrag att slutföra upphandlingen och teckna avtal med HansaBygg AB (org. nr ) om byggnation av ny brandstation. Paragrafen förklaras för omedelbart justerad.

8 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 26 Ändring i exploateringsavtal för fastigheterna Eldaren 1 och 6 och del av Kvarnholmen 2:6, m.fl., Ölandshamnen Dnr KS 2013/0518 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 april Överenskommelse om ändring av Exploateringsavtal för Ölandshamnen. Förslag till överenskommelse om gemensamhetsanläggning. Bakgrund Enligt tidigare tecknat exploateringsavtal för kvarteret Eldaren ska kommunen och fastighetsägaren till Eldaren 1 (AEVS) gemensamt ansöka om bildande av gemensamhetsanläggning. Överenskommelsen syftade till att bilda gemensamhetsanläggning för underjordiskt parkeringsgarage för att klara det generade behovet av parkeringsplatser inom kvarteret. Enligt det upprättade förslaget till Avtal och överenskommelse om gemensamhetsanläggning som utgjorde en bilaga till exploateringsavtalet skulle de deltagande fastigheterna Eldaren 1, 6 och Kvarnholmen 2:6 utgöra en samfällighet som skulle utföra anläggningen och ansvara för dess drift. Under Linnéuniversitetets projekteringsarbete har en rad olika tekniska förhållanden påverkat de tillgängliga ytornas storlek så att det sammantaget är omöjligt att genomföra ett underjordiskt parkeringsgarage enligt tidigare överenskommelse. För att lösa parkeringsbehovet som genereras ska därför cirka 200 parkeringsplatser byggas i det underjordiska garaget och de resterande 150 parkeringsplatserna lösas genom att avtal om parkeringsköp träffas med kommunen. I och med att en del av parkeringarna tillgodoses genom parkeringsköp i kommunens allmänna parkeringssystem är det därför inte längre aktuellt att kommunen ska ha andelar i gemensamhetsanläggningen. Överläggning Mattias Andersson och Johanna Kindqvist, kommunledningskontoret, redogör för ärendet. Inför kommunstyrelsens behandling av ärendet kommer en justering att göras under 5 i exploateringsavtalet. Beslut Planutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige godkänner Överenskommelse om ändring av exploateringsavtal för Ölandshamnen (Eldaren 1, 6 och del av Kvarnholmen 2:6) enligt upprättat förslag.

9 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 27 Markanvisningsavtal och försäljning av fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen Dnr KS 2015/0102 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 20 mars Förslag till markanvisningsavtal för Eldaren 6 m.fl. Karta. Bakgrund Som ett steg i genomförandet av ett samlat universitet i Ölandshamnen går Linnéuniversitetet under maj 2015 ut med förfrågningsunderlag för upphandling av hyresvärd för en östra etapp. I genomförandet ska den upphandlade hyresvärden förvärva mark av kommunen för att uppföra byggnaden på. För att förutsättningarna för det framtida markköpet ska vara tydliga kommer markanvisningsavtalet att utgöra en del av Linnéuniversitetets förfrågningsunderlag. Förslaget till markanvisningsavtal ska träffas mellan kommunen och Linnéuniversitetet, men med en rätt för Linnéuniversitetet att överlåta sina åtaganden enligt avtalet på den upphandlade hyresvärden. Enligt avtalet avser kommunen att sälja marken till Linnéuniversitetet för ett markpris om 2650 kronor/kvm BTA exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp. Antalet kvadratmeter kommer att framgå av bygglovet som universitetet beviljas. Kommunen avser att överlåta marken till Linnéuniversitetet, eller den vinnande anbudsgivaren i Linnéuniversitetets hyrsvärdsupphandling, för kronor/kvm BTA. Total yta inom första och andra etappen är cirka kvm vilket ger en total köpeskilling om cirka 89 miljoner kronor. Tillämpliga delar av markanvisningsavtalet ska överföras till köpekontraktet då detta upprättas. Överläggning Mattias Andersson och Johanna Kindqvist, kommunledningskontoret, redogör för ärendet. Beslut Planutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige godkänner förslag till markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl. mellan Kalmar kommun och Linnéuniversitetet (org.nr ).

10 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) Kommunstyrelsen får sälja fastigheterna Eldaren 6 m.fl. till Linnéuniversitetet (org.nr ), eller till den vinnande anbudsgivaren som Linnéuniversitetet sätter i sitt ställe vid upphandling av hyresvärd, för kronor/kvm BTA. 28 Prioritering av detaljplaner 2015 Dnr KS 2015/0374 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 april Bakgrund Samhällsbyggnadskontoret kommer att presentera ett förslag till prioritering av detaljplaner två gånger per år, i april och oktober. Förslaget bereds i kommunens planberedning och enligt kommunstyrelsens reglemente beslutar planutskottet om prioritering av planarbete. Samhällsbyggnadskontoret utgår från sju prioriteringsgrunder i arbetet med att prioritera detaljplaner: - demografi - genomförbarhet - riktlinjer bostadsplanering - samhällsviktig - kommunal ekonomi - volym - personella resurser Det innebär att alla detaljplaner bedöms gentemot hur väl de uppfyller respektive prioriteringsgrund. I bedömningen har samhällsbyggnadskontoret tagit hänsyn till vilka detaljplaner som redan pågår och som påbörjades innan prioriteringsgrunderna användes. De detaljplaner som inom kort är redo att antas har prioriterats av den anledningen att det vore ineffektivt användande av resurserna att stoppa dem. Kalmar kommun har som målsättning att bygga en planberedskap som medger en årlig produktion av minst 300 bostäder, varav 100 ska vara villatomter. Samhällsbyggnadskontoret har utformat förslaget till prioritering av detaljplaner så att kommunens målsättning ska kunna uppnås. Förslaget till prioritering av detaljplaner innebär att kommunen under sista kvartalet 2015 har antagna detaljplaner för cirka bostäder, varav drygt 600 är hyresrätter, 200 bostadsrätter samt knappt 200 äganderätter (villatomter). Under 2015 finns det redan lagakraftvunna detaljplaner för cirka 200 bostäder.

11 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) Överläggning Anette Karlsson, samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslaget om prioritering av detaljplaner. Beslut Kommunstyrelsens planutskott antar samhällsbyggnadskontorets förslag om prioritering av detaljplaner. 29 Markreservation för del av fastigheten Stensö 2:3 Dnr KS 2015/0153 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 14 april Karta och ritningar. Bakgrund Myresjöhus AB ansöker om markreservation på del av fastigheten Stensö 2:3, mellan Stensövägen, Bisterfeldsvägen och Stensö Brygga, totalt ca kvm. Femton grupphus och åtta friliggande Myresjöhus planeras att uppföras enligt förslaget. Husens form och tanke är hämtat från s.k. Per Albins hus. Dessa hus har ett minimalistiskt funktionellt utseende med praktiska former och ytor. Myresjöhus ingår i BWG Homes, som är nordens största tillverkare av småhus. Reservationen ska gälla sex månader efter att beslut fattats, därefter ska markreservationen ersättas av ett markanvisningsavtal mellan kommunen och byggherren. Beslut Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen reserverar, enligt kommunledningskontorets förslag, del av fastigheten Stensö 2:3 för Myresjöhus AB (org.nr ). Reservationen ska gälla till och med sex månader från beslutsdatum. 30 Stadsarkitekten informerar Överläggning Stadsarkitekt Björn Strimfors informerar om framtida utvecklingsmöjligheter av områdena kring Trädgårdsgatan och Erik Dahlberg väg. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

12 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens personaldelegation Tid Onsdagen den 15 april 2015 kl. 14:00 Plats Nelsonska rummet Omfattning Beslutande Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) Michael Ländin (S) Ersättare Roger Holmberg (S) Övriga Anne Elgmark, personalchef Mats Gustafsson, förhandlingschef Carina Hertzberg, kommunhälsan Sekreterare Mats Gustafsson Justeras Bertil Dahl Ordförande Inger Hilmansson Vice ordförande Justeringsdatum Justeringsdatum Anslaget på kommunens anslagstavla den Klicka här för att ange text.

13 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Behandling av mötesärende 12 Frivilliga insatser. Dnr KS 2015/0215 Bakgrund Det har under åren fattats ett antal beslut om frivilligverksamhet och frivilliga insatser i fullmäktige och kommunstyrelse fattade kommunstyrelsen beslut om att ta fram förslag på hur frivillig verksamhet ska organiseras och utvecklas i Kalmar kommun. Kommunfullmäktige fattade beslut om att starta ett tvåårigt projekt för att få igång och att implementera frivilliga insatser i Kalmar kommun. Projektet redovisades i kommunstyrelsen och avslutades därefter utan att det tagits fram några riktlinjer för hur frivilliga insatser ska hanteras. Personalenheten föreslår att personaldelegationen fattar beslut om att anta riktlinjer för frivilliga insatser i Kalmar kommun Beslut Personaldelegationen beslutar att anta riktlinjer för frivilliga insatser i Kalmar kommun

14 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 13 Löneanalys Dnr Mats Gustafsson redovisar löneanalys I löneanalysen jämförs lönerna per AID-kod i Kalmar kommun med jämförelsekommunerna i KKKHV och lönerna i riket. I redovisningen ingår 79 AID-grupper. Jämförelse visar att Kalmar kommun mot KKKHV har en högre medianlön i 33 grupper, lägre medianlön i 16 grupper. I resten av grupper har Kalmar kommun lika medianlön som KKKHV. I jämförelse med riket så har Kalmar kommun högre medianlön i 42 grupper och lägre medianlön i 22 grupper än riket. Efter 2014 års löneöversyn ligger Kalmar kommun fortfarande under både riket och KKKHV i följande yrkesgrupper. Enhetschefer IFO på socialförvaltningen Enhetschefer LSS på socialförvaltningen Distriktsjuksköterskor Socialsekreterare Behandlingsassistent/socialpedagog Förskollärare Mätningsingenjör Inom varje grupp jämförs också lönespännvidd med KKKHV och riket. Dessutom jämförs löneläget mellan män och kvinnor inom alla grupper där båda könen är representerade. Beslut Personaldelegationen fattar inget beslut med anledning av frågan.

15 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 14 Rekryteringsbehov, personalförmåner Dnr Personaldelegationen för en diskussion om vilka möjligheter till personalförmåner som kan finnas för att uppfylla framtida rekryteringsbehov och möjlighet att behålla kompetent personal. Frågan kommer att återkomma under året, personaldelegationen fattar inget beslut i frågan nu.

16 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Övrigt Lön för politiska sekreterare Personaldelegationen fattar årligen beslut om lönenivåer för politiska sekreterare. Beslut Personaldelegationen beslutar att höja politiska sekreterares löner med snittet som kommunanställdas löner höjdes med. För 2015 är snittet 2,70 %. Personaldelegationen fattar också beslut att framtida löneökningar för politiska sekreterare fortsättningsvis årligen ska följa snittutfallet för kommunanställda. Kommunhälsan Carina Hertzberg informerar om kommunhälsans tankar om personalbemanning och framtida behov.

17 Portföljfakta för KLP-Totalt 31 Mars 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,5409 St Andelskurs 3 518,9160 Kr Svenska aktier/fonder 51,26% Kr Utländska aktier/fonder 6,46% Kr Obligationer 34,45% Kr Vinstandelslån 0,49% Kr Räntefonder 3,33% Kr Upplupna räntor, värdepapper 0,25% Kr Upplupen bankränta 0,00% Kr Likviditet 3,76% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Öppen position köpoptioner -0,02% Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 10,97% Avkastning, jämförelseindex 10,53% Standaravvikelse, portfölj 8,79% Standaravvikelse, jämförelseindex 8,19% Sharpekvot, portfölj 1,05 Sharpekvot, jämförelseindex 1,07 Aktiv risk 2,40% Informationskvot 0,18 Avkastning per Från datum Portföljen Index Differens ,22% 0,41% -0,64% ,21% 4,40% 0,81% ,90% 8,69% 1,21% ,45% 9,38% 1,07% ,59% 11,40% 1,20% ,94% 12,90% 1,05% ,62% 12,76% 0,85% ,25% 13,63% 0,61% ,56% 13,65% -0,09% ,97% 13,14% -0,18% ,75% 15,64% 0,11% ,90% 17,20% 0,71% ,59% 21,12% 1,47% ,53% 37,46% 3,07% ,96% 51,14% 6,82% ,01% 47,07% 1,93% ,91% 67,83% 2,08% ,43% 111,85% -1,42% ,61% 76,95% 0,65% ,91% 77,13% -3,22% ,43% 102,33% 2,10% ,59% 141,81% 11,78% ,45% 175,75% 13,70% ,89% 235,37% 16,53% Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 20% 65% Uppföljning av beslutade numeriska begränsningar i bolagets placeringspolicy Miljoner kronor Faktisk andel av total tillgångar Tillåten andel av total tillgångar Aktier ,7% 20%-60% Total utlandsandel 196 6,5% Max 15% Aktier i övriga länder *) 28 0,9% Max 5% Enskild motpart Max 10% exkl svenska staten - Swedbank 204 6,7% - Nordea 197 6,5% - Svenska Handelsbanken 171 5,6% - SEB 143 4,7% - Volvo 101 3,3% Räntebäranade i nordiska börsbolag ,8% Max 20% *) länder utanför: EU, övriga nordiska länder, Schweiz och USA Begränsningarna senast beslutade av konsortiemötet Ägarandelar och insatt kapital i Kr Ägare Andel i procent Insatt kapital Nuvärde Utveckling Insatt/uttag 2015 Landstinget i Kalmar 47,08% ,1% Oskarshamns kommun 20,00% ,8% Vimmerby kommun 6,14% ,5% Mönsterås kommun 5,10% ,7% Hultsfreds kommun 4,64% ,0% Nybro kommun 3,83% ,9% Kalmar kommun 3,63% ,8% Högsby kommun 3,25% ,8% Mörbylånga kommun 2,92% ,5% Torsås kommun 1,73% ,7% Emmaboda kommun 1,68% ,4% Summa % ,0% 15% 55% 10% 45% 5% 35% 0% % KLP Torsdag Sida 2

18 Kommentar och utveckling för KLP-Totalt 31 Mars 2015 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 65% 240% 210% 180% 55% 150% 120% 45% 90% 60% 35% 30% 0% % KLP Torsdag Sida 3

19 Portföljfakta för KLP-Aktieportföljen 31 Mars 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,0858 St Andelskurs 5 996,8611 Kr Svenska aktier/fonder 86,98% Kr Utländska aktier/fonder 10,96% Kr Upplupen bankränta 0,00% Kr Likviditet 2,09% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Öppen position köpoptioner -0,03% Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 15,98% Avkastning, jämförelseindex 15,85% Standaravvikelse, portfölj 15,06% Standaravvikelse, jämförelseindex 17,10% Sharpekvot, portfölj 0,95 Sharpekvot, jämförelseindex 0,83 Aktiv risk 4,07% Informationskvot 0,03 Fem största innehaven Nordea Kr Investor B Kr Hennes & Mauritz B Kr Skanska B Kr Volvo B Kr Avkastning per Branschfördelning och Från datum Portföljen Index Differens ,51% 0,02% -0,53% 30% ,78% 8,10% -0,32% ,27% 15,77% -0,50% 25% ,32% 17,00% -0,68% ,83% 20,93% -1,10% ,25% 22,81% -0,56% 20% ,66% 22,61% -0,95% ,47% 23,40% -0,93% 15% ,96% 22,49% -1,53% ,68% 20,83% -1,15% 10% ,24% 25,36% -1,12% ,78% 27,74% 0,05% 5% ,11% 34,07% 1,04% ,58% 71,55% -3,97% 0% ,29% 99,83% -3,54% -0,9% -2,3% +2,2% +1,0% +0,8% -1,7% +0,9% -1,9% +1,8% ,84% 72,84% -1,00% ,56% 119,00% -5,44% ,37% 233,99% -28,62% ,21% 103,57% 16,64% ,54% 98,28% 11,27% ,50% 153,92% 6,58% Utveckling andelsvärde för perioden ,22% 246,15% 2,07% Portföljen Index Aktieinnehav ,11% 317,98% 1,13% 30% 100% ,69% 491,46% 8,23% 25% Finans och fastighet Hälsovård Industri IT Material Sällanköpsvaror Teleoperatörer Utland Övriga 90% 80% 20% 15% 70% 60% 50% 40% 10% 5% 30% 20% 10% 0% KLP Torsdag Sida 2

20 Specifikationer för KLP-Aktieportföljen 31 Mars 2015 Likvidkonton Likvidkonto Valuta Saldo Upplupen ränta Kapitaliserad ränta Ränta Söderberg & Partners SEK 8 435,00 0,00 0,00 0,00% Handelsbanken SEK , ,74 0,00 0,20% SWEDBANK SEK , ,25 0,00 0,50% SEB SEK ,66 0,00 0,00 0,00% Summa , ,99 0,00 Valutakurser Valuta Kurs Valuta Kurs Valuta Kurs CHF 8,9144 DKK 1,2489 EUR 9,3293 GBP 12,8281 NOK 1,0754 USD 8,6642 Övriga skulder och fodringar Text Belopp Öppen position köpoptioner Summa skulder Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 495% 100% 440% 90% 385% 80% 70% 330% 60% 275% 50% 220% 40% 165% 30% 110% 20% 55% 10% 0% KLP Torsdag Sida 3

21 KLP-Aktieportföljen Per datum Portföljsammandrag, aktier Marknadsvärde Benämning Innehav Värderingskurs Anskaffningsvärde Anskaffningskurs Ändring i procent Ändring i SEK Upplupen ränta Andel av portföljen Depå Finans och fastighet ,67 54, ,52 Hemfosa Fastigheter AB , ,00 103,25 90, ,01 SEB ICA GRUPPEN , ,09 224,02 29, ,30 Swedbank Investor B , ,92 191,47 79, ,68 Handelsbanken Lundbergs B , ,00 170,53 131, ,81 SEB Nordea , ,52 60,54 73, ,31 SEB Platzer Fastigheter AB , ,00 27,72 40, ,11 Handelsbanken Skandinaviska Enskilda Banken A , ,75 77,33 30, ,45 Swedbank Swedbank A , ,36 125,83 63, ,53 Handelsbanken Svenska Handelsbanken A , ,03 374,41 3, ,33 Handelsbanken Hälsovård ,75 46, ,32 AstraZeneca , ,15 482,31 23, ,66 SEB Elekta B , ,10 67,88 14, ,32 SEB Getinge B , ,26 179,02 19, ,97 SEB Meda A , ,55 74,21 83, ,95 SEB Raysearch Laboratories B , ,69 22,25 225, ,65 SEB Swedish Orphan Biovitrum , ,00 76,69 18, ,77 SEB Industri ,14 54, ,74 ABB Ltd , ,12 134,64 35, ,30 SEB Alfa Laval , ,09 165,41 2, ,45 Handelsbanken Atlas Copco A , ,33 230,47 21, ,48 SEB Atlas Copco B , ,00 87,21 192, ,33 SEB Bulten AB , ,03 68,62 36, ,65 SEB Intrum Justitia , ,51 95,71 152, ,38 SEB Loomis B , ,72 101,76 159, ,50 SEB NCC B , ,10 167,14 70, ,61 SEB Sandvik , ,66 86,01 12, ,08 SEB Skanska B , ,27 116,18 66, ,52 SEB SKF B , ,91 162,21 37, ,29 SEB Trelleborg B , ,91 85,28 100, ,42 SEB Volvo A , ,25 41,34 153, ,04 SEB Volvo B , ,24 83,76 24, ,69 SEB IT ,11 16, ,77 Ericsson B , ,11 90,42 19, ,77 Swedbank KnowIT , ,00 53,15 9, ,00 SEB Material ,32 50, ,46 Boliden , ,75 101,43 68, ,93 SEB SCA B , ,57 133,65 48, ,93 SEB SSAB A , ,00 42,69-0, ,61 Handelsbanken Sällanköpsvaror ,58 76, ,13 Hennes & Mauritz B , ,58 176,85 97, ,48 SEB KappAhl , ,00 42,73-6, ,65 SEB Teleoperatörer ,71 10, ,09 Millicom , ,00 599,88 4, ,89 Handelsbanken Tele 2 B , ,44 85,90 20, ,76 Handelsbanken Telia Sonera , ,27 49,76 10, ,44 Swedbank KLP Torsdag Sida 1

22 KLP-Aktieportföljen Per datum Portföljsammandrag, aktier Marknadsvärde Benämning Innehav Värderingskurs Anskaffningsvärde Anskaffningskurs Ändring i procent Ändring i SEK Upplupen ränta Andel av portföljen Depå Utland ,33 23, ,19 Handelsbanken Hållbar Energi , ,61 90,81 53, ,95 Handelsbanken ING BANK N:V LÅN , ,00 93,84-8, ,78 Swedbank INGBANK 184 AIO AC , ,00 100,00 14, ,98 SEB KCTILLV5ISHB , ,00 104,21-18, ,34 Handelsbanken KCTILLV6CSHB , ,00 50,35-16, ,07 Handelsbanken NDA Bevis Nordiska Bolag , ,00 100,00-6, ,64 SEB NDA LÅN 3921 Global vatten , ,00 100,00 55, ,33 SEB OPM Private Equity , ,70 104,31 116, ,27 OPM Optimized Portfolia M-ment Save Earth Fund , ,02 82,47 65, ,71 Handelsbanken Strukturinvest BRIC , ,00 97,22-38, ,41 SEB Strukturinvest Global AC , ,00 100,00-22, ,44 SEB SWB Bevis Energieffktiv , ,00 100,00 8, ,62 SEB SWB Bevis Europa ,5% , ,00 100,00 15, ,66 SEB Övriga ,00 0, ,76 XACT BEAR , ,00 82,61 1, ,06 SEB Xact Bull , ,00 656,81-0, ,71 Handelsbanken Summa aktier ,62 45, ,00 100,00 KLP Torsdag Sida 2

23 KLP-Aktieportföljen Per datum Optioner Benämning Optionstyp Antal kontrakt Erhållen premie Antal Värderingskurs aktier Marknadsvärde Anskaffningsvärde Aktiekurs Lösenkurs Marknadsvärde Lösenvärde Depå AstraZeneca/1504/615 Sälj av köp 260, ,00 0, , SEB Skanska B/1504/215 Sälj av köp 300, ,00 0, , SEB SKF B/1504/220 Sälj av köp 470, ,00 0, , SEB SSAB A/1504/52 Sälj av köp 1 000, ,00 0, , SEB Svenska Handelsbanken A/1505/430 Sälj av köp 1 000, ,00 0, , Handelsbanken Telia Sonera/1505/56 Sälj av köp 400, ,00 0, , Swedbank Trelleborg B/1504/175 Sälj av köp 490, ,00 0, , SEB Summa KLP Torsdag Sida 3

24 KLP-Aktieportföljen Avser period: Köp och försäljning av aktier och fonder Benämning Typ Affärsdag Likviddag Antal Kurs Belopp Courtage och Valuta övrig kostnad Valutakurs Belopp (SEK) Vinst (SEK) Förlust (SEK) KnowIT Köp , , ,00 SEK 1, ,00 KK SKF B/1504/220 Option ,00 0 SK SKF B/1504/220 Option , SKF B Sälj , ,00 330,00 SEK 1, , KK Skandinaviska Enskilda Bank Option ,00 0 SK Skandinaviska Enskilda Bank Option , Skandinaviska Enskilda Banken Sälj , , ,00 SEK 1, , KK Skandinaviska Enskilda Bank Option ,00 0 SK Skandinaviska Enskilda Bank Option , Skandinaviska Enskilda Banken Sälj , , ,00 SEK 1, , Svenska Handelsbanken A Köp , , ,00 SEK 1, ,00 XACT BEAR 2 Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Handelsbanken Hållbar Energi Köp ,00 0,00 SEK 1,0000 0,00 KK Skandinaviska Enskilda Bank Option ,00 0 SK Skandinaviska Enskilda Bank Option , Skandinaviska Enskilda Banken Sälj , , ,00 SEK 1, , Svenska Handelsbanken A Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Telia Sonera Köp , , ,00 SEK 1, ,00 XACT BEAR 2 Köp , ,00 0,00 SEK 1, ,00 AstraZeneca Sälj , , ,00 SEK 1, , Atlas Copco A Sälj , , ,00 SEK 1, , Autoliv Sälj , , ,00 SEK 1, , Ericsson B Sälj , , ,00 SEK 1, , Investor B Sälj , , ,00 SEK 1, , SK AstraZeneca/1503/615 Option , SK AstraZeneca/1503/615 Option , SK Atlas Copco A/1503/280 Option , SK Autoliv/1503/945 Option , SK Ericsson B/1503/105 Option , SK Hennes & Mauritz B/1503/360 Option , SK Investor B/1503/310 Option , SK Nordea/1503/ Option , SK Swedbank A/1503/200 Option , SK Svenska Handelsbanken A/150 Option , Swedbank A Sälj , , ,00 SEK 1, , Atlas Copco A Köp , , ,00 SEK 1, ,00 KnowIT Köp , ,00 705,00 SEK 1, ,00 Sandvik Köp , , ,00 SEK 1, ,00 SKF B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 XACT BEAR 2 Sälj , , ,00 SEK 1, , XACT BEAR 2 Sälj , , ,00 SEK 1, , XACT BEAR 2 Köp , , ,00 SEK 1, ,00 XACT BEAR 2 Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Xact Bull 2 Köp , , ,00 SEK 1, ,00 KLP Torsdag Sida 1

25 KLP-Aktieportföljen Avser period: Köp och försäljning av aktier och fonder Benämning Typ Affärsdag Likviddag Antal Kurs Belopp Courtage och Valuta övrig kostnad Valutakurs Belopp (SEK) Vinst (SEK) Förlust (SEK) Xact Bull 2 Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Ansk.värde, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK Vinst, optioner Förlust, optioner SEK , , , , , ,10 0, ,38 0,00 Summa , , , ,10 0, ,38 0,00 KLP Torsdag Sida 2

26 KLP-Aktieportföljen Avser period: Utdelningar Aktie Valuta Avstämningsdag Likviddag Utdelning Kupongskatt Netto Valutakurs Utdelning, SEK AstraZeneca SEK ,53 0, ,53 1, ,53 Autoliv SEK ,00 0, ,00 1, ,00 NCC B SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Nordea SEK ,50 0, ,50 1, ,50 Strukturinvest BRIC SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Summa SEK SEK ,03 0, , ,03 Summa ,03 KLP Torsdag Sida 1

27 KLP-Aktieportföljen Avser period: Optionsaffärer Option Affärsdag Likviddag Lösendag Antal Kurs Courtage Belopp Affärsnummer Sälj av köp Svenska Handelsbanken A/ / , , Sälj av köp Nordea/ / , , Sälj av köp Atlas Copco A/ / , , Sälj av köp Trelleborg B/ / , , Sälj av köp SSAB A/ / , , Sälj av köp SKF B/ / , , Sälj av köp Skanska B/ / , , Sälj av köp Skandinaviska Enskilda Banken A/ / , , Sälj av köp AstraZeneca/ / , , Sälj av köp Telia Sonera/ / , , Sälj av köp Svenska Handelsbanken A/ / , , Summa Sälj av köp ,50 KLP Torsdag Sida 1

28 KLP-Aktieportföljen Avser period: Optionsaffärer Option Affärsdag Likviddag Lösendag Antal Kurs Courtage Belopp Affärsnummer Köp av köp SKF B/ / ,00 0 0, Köp av köp Skandinaviska Enskilda Banken A/ / ,00 0 0, Köp av köp Skandinaviska Enskilda Banken A/ / ,00 0 0, Köp av köp Skandinaviska Enskilda Banken A/ / ,00 0 0, Summa Köp av köp 0,00 KLP Torsdag Sida 1

29 Portföljfakta för KLP-Räntebärande 31 Mars 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,6608 St Andelskurs 1 619,8579 Kr Obligationer 83,90% Kr Vinstandelslån 1,20% Kr Räntefonder 8,12% Kr Upplupna räntor, värdepapper 0,62% Kr Upplupen bankränta 0,00% Kr Likviditet 6,16% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 4,07% Avkastning, jämförelseindex 4,58% Standaravvikelse, portfölj 1,24% Standaravvikelse, jämförelseindex 2,61% Sharpekvot, portfölj 1,88 Sharpekvot, jämförelseindex 1,09 Aktiv risk 1,88% Informationskvot -0,27 Riskmått räntebärande per Nominellt värde Kr Ränterisk (1%) i kr Kr Ränterisk (1%) i %r 0,69 % Duration (år), totalt 0,788 år Duration (år), obligationer 0,850 år Viktad återstående löptid (år) 2,93 Avkastning per Från datum Portföljen Index Differens ,22% 0,81% -0,58% ,43% 0,67% 0,76% ,21% 1,79% 0,42% ,10% 2,01% 0,09% ,43% 2,34% 0,09% ,40% 3,51% -1,11% ,47% 3,44% -0,97% ,87% 4,36% -1,50% ,21% 5,16% -1,95% ,53% 5,65% -2,12% ,00% 6,36% -2,35% ,45% 7,20% -2,75% ,12% 8,99% -2,87% ,76% 9,32% 0,45% ,45% 12,91% 4,54% ,72% 22,43% -0,72% ,61% 24,84% -0,23% ,43% 28,65% 2,78% ,54% 42,88% -4,34% ,09% 46,30% -4,20% ,70% 48,03% -3,33% ,85% 54,44% -5,60% ,31% 65,94% -9,63% ,99% 71,74% -9,76% Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index 7,5% 5,0% 3000 KKr Förfallostruktur KKr 1800 KKr 1200 KKr 600 KKr år Staten Bostäder Övriga Fem största innehaven EXCALIBUR, Kr Räntefond ICA, Kr ICA FRN Castellum, Kr Castellum SBAB bank, Kr SBAB FRN AT Lloyds TSB Bank PLC, Kr EPBLLOOBL ,5% 0,0% KLP Torsdag Sida 2

30 Specifikationer för KLP-Räntebärande 31 Mars 2015 Likvidkonton Likvidkonto Valuta Saldo Upplupen ränta Kapitaliserad ränta Ränta Swedbank SEK , ,97 0,00 0,50% Söderberg & Partners SEK 3 820,12 0, ,12 0,00% Handelsbanken SEK , ,26 0,00 0,20% SEB SEK ,59 0,00 0,00 0,00% Summa , , ,12 Valutakurser Valuta Kurs Valuta Kurs Valuta Kurs CHF 8,9144 DKK 1,2489 EUR 9,3293 GBP 12,8281 NOK 1,0754 USD 8,6642 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% KLP Torsdag Sida 3

31 KLP-Räntebärande Per datum Portföljsammandrag, räntebärande Marknadsvärde Benämning ISIN-kod Förfallodag Innehav Värderingsränta Värderingskurs Anskaffningsvärde Ändring Upplupen ränta Duration Andel av i procent portföljen Depå OBLIGATIONER ,07 1, ,861 90,00 Staten ,76 1, ,542 10,02 Sveaskog AB 123 SE , , ,11-0, ,033 0,86 SEB VASAKR FRN SE , , ,00-0, ,069 0,87 SEB VASAKR445 SE , , ,00 0, ,153 1,72 SEB SVEASKOG FRN SE , , ,00-0, ,108 0,44 SEB Vasakronan SE , , ,54-0, ,225 0,71 SEB POSTNORD AB SE , , ,11 1, ,225 1,15 SEB VASAKR434 SE , , ,00 0, ,047 1,58 SEB NIB 2,413%, XS , , ,00 7, ,352 1,39 SEB Sveaskog FRN lån SE , , ,00 0, ,083 1,30 SEB Bostäder ,00 3, ,632 7,13 CAIO 1579 SE , , ,00-1, ,064 0,97 SEB LFHYP507 SE , , ,00 1, ,097 0,47 SEB SWBHYP186 SE , , ,00 3, ,614 1,42 SEB CAIO1580 SE , , ,00 4, ,884 0,93 SEB SWBHYP187 SE , , ,00 5, ,266 1,44 SEB SBAB FRN XS , , ,00-0, ,031 0,88 SEB LANDSHYP2 XS , , ,00-1, ,561 0,43 SEB NDAHYP5521 SE , , ,00 21, ,789 0,58 SEB Företag, i NOK, EUR, USD ,59-1, ,563 10,72 AUTSTEVOLL NO , , ,75-5, ,103 0,48 SEB Solor Bioenergi NO ,076 94, ,00-11, ,089 0,70 SEB Marine Harvest ASA NO , , ,28-2, ,203 0,57 SEB Storebrand LIV NO , , ,82-2, ,161 0,67 SEB AUSTEVOLL FRN NO , , ,00-4, ,042 0,29 SEB DIGIPLEX FET AS NO ,057 99, ,00-5, ,200 0,55 SEB SOLOR BE BIO ENERGY SE ,061 95, ,00-4, ,197 0,33 SEB W Holdings AS NO ,500 98, ,00-5, ,028 0,54 SEB Nordea 5,50% FIX AT1 US65557DAM , , ,18 4, ,027 1,67 SEB Danske 5,75% FIX AT1 XS , , ,42-0, ,265 0,83 SEB SEB 5,75% FIX AT1 XS , , ,45 4, ,101 1,65 SEB LOCK AS NO , , ,27-5, ,125 0,96 SEB SHB 5,25% FIX AT1 XS ,420 99, ,42 0, ,176 1,03 SEB DNB BANK NO , , ,00-5, ,222 0,46 SEB Företag, SEK ,17 0, ,696 40,65 FASTPARTN SE , , ,00 3, ,510 0,71 SEB Fabege AB FRN SE , , ,00 1, ,125 0,61 SEB Nordax finans SE , , ,00 1, ,228 0,43 SEB Meda AB FRN SE , , ,00 1, ,014 0,87 SEB COREM102 SE , , ,00 1, ,253 0,61 SEB DANSKE BANK XS , , ,00 1, ,183 0,88 SEB VOLVFRN16 XS , , ,00 4, ,192 0,54 SEB Klövern AB SE , , ,17 2, ,058 0,62 SEB VOLVOFINANS SE , , ,00 2, ,067 0,35 SEB NCC TREAS SE , , ,00 1, ,186 0,90 SEB Hexagon FRN SE , , ,00 0, ,197 0,86 SEB KLP Torsdag Sida 1

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Portföljfakta för KLP-Totalt 31 December 2014

Portföljfakta för KLP-Totalt 31 December 2014 Portföljfakta för KLP-Totalt 31 December 2014 Portföljförmögenhet per 2014- Antal andelar 858 800,4744 St Andelskurs 3 202,0422 Kr Svenska aktier/fonder 49,11% 1 350 577 860 Kr Utländska aktier/fonder

Läs mer

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 September 2015

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 September 2015 Portföljfakta för KLP-Totalt 30 September 2015 Portföljförmögenhet per 2015-09-30 Antal andelar 886 393,5683 St Andelskurs 3 300,9696 Kr Svenska aktier/fonder 51,05% 1 493 804 607 Kr Utländska aktier/fonder

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-02-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 februari 2015 kl. 8:30-09:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 8 Beslutande Anders Andersson (C), ordförande

Läs mer

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 April 2015

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 April 2015 Portföljfakta för KLP-Totalt 30 April 2015 Portföljförmögenhet per 2015-04-30 Antal andelar 863 297,5409 St Andelskurs 3 572,4541 Kr Svenska aktier/fonder 51,15% 1 577 439 229 Kr Utländska aktier/fonder

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 januari 2016 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-4 Beslutande Anders Andersson (C) Christina

Läs mer

Handläggare Datum Maria Björkman 2016-03-24 Kommunstyrelsen Uttalanden om verksamheten 2015 i Kalmar Kommunbolag AB och de majoritetsägda dotterbolagen Bakgrund Kalmar Kommunbolag AB och de majoritetsägda

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 december 2014 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 85-89 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Ingemar Einarsson (C) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 12 december 2017 kl. 11:15 12:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 56-61 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 december 2013 kl. 8:30-9:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 134-137 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 44-48 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 april 2016 kl. 10:30-11:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 33-44 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-73 ande Jonas Lövgren (M) ordförande Ingemar Einarsson (C) 67-68 Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 juni 2017 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 32-39 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

Ändring av exploateringsavtal för Ölandshamnen (Eldaren 1, 6 och del av Kvarnholmen 2:6)

Ändring av exploateringsavtal för Ölandshamnen (Eldaren 1, 6 och del av Kvarnholmen 2:6) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 205-04-2 KS 203/058 5026 Rev 205-04-30 Kommunfullmäktige Ändring av exploateringsavtal för Ölandshamnen (Eldaren, 6 och del av Kvarnholmen

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(2) Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30 OBS! Tiden Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-03-14 Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 9:30-11:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-17 Beslutande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 23 februari 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 11-19 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Dzenita Abaza (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 60-64 ande Mattias Adolfson (S) Kajsa Hedin (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 112-119 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen

Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johanna Kindqvist 2015-03-20 KS 2015/0102 50126 Kommunfullmäktige Försäljning och markanvisningsavtal för fastigheterna Eldaren 6 m.fl., Ölandshamnen

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 10:00-10:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 52-59 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-20 Tid 8.30 9.35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 77-83 ande Malin Petersson (M) ordförande Bertil Dahl (V) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2018 kl. 10:00-11:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-29 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Erik Ciardi (C) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-26 Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 11:00-12:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-10 Beslutande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 9:30-11:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-17 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-05-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 maj 2016 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 46-48 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 10:00-11:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson

Läs mer

Inköpta värdepapper

Inköpta värdepapper Sällskapet för Folkundervisningens 1 Befrämjande i Göteborgs stit 2017-02-03 Antal Inköpta värdepapper 2016-01-01 2016-12-31 Svenska aktier/fonder 470 Bravida Holding AB, kurs 53,50 25 145:00 17 Acamedia

Läs mer

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017.

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-09-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott 106 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Skapa fler ställplatser för husbilar! Dnr KS 2017/0567 Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur

Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-04-21 KS 2015/0388 50111 Kommunstyrelsens arbetsutskott Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur 2015-2017 Förslag

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Danske capital / halvårsrapport 2013 3 HALVÅRSRAPPORT 2013

Danske capital / halvårsrapport 2013 3 HALVÅRSRAPPORT 2013 Danske capital / halvårsrapport 2013 3 Danske Capital Sverige Beta HALVÅRSRAPPORT 2013 4 Danske capital / halvårsrapport 2013 Förvaltningsberättelse per 2013-06-30 Fondfakta ISIN-kod SE0002374751 Startdatum

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 8:00-8:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 122-124 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 oktober 2013 kl. 8:30-8:55 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 110-111 Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 10:00-11:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-8 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Avanza Zero. Halvårsrapport 2011. Bästa andelsägare

Avanza Zero. Halvårsrapport 2011. Bästa andelsägare Avanza Zero Halvårsrapport 2011 Bästa andelsägare Den 22 maj 2006 startade vi Sveriges första och enda helt avgiftsfria fond: Avanza Zero fonden utan avgifter. Avanza Zero är en indexfond. Fondens målsättning

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2018

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2018 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2018 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2018-01-01 till 2018-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige

Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige Årsredovisning för Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2011-01-01 till 2011-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2012-01-01 till 2012-06-29. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 77-81 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2018 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 53-56 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 10:50-11:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 50-53 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Didner & Gerge Aktiefond

Didner & Gerge Aktiefond Vi är ett fristående fondbolag grundat 1994 och med säte i Uppsala som bedriver en aktiv förvaltning av våra fonder med målet att skapa god avkastning på lång sikt, dvs 5 år och längre. Vi förvaltar idag

Läs mer

SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11. S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB

SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11. S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11 S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB 2 SCIENTIA HEDGE HALVÅRSRAPPORT 2011 Halvårsrapporten omfattar VD har ordet 4 Förvaltningsberättelse 6 Balansräkning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Bästa delårsrapport 2011

Bästa delårsrapport 2011 Bästa delårsrapport 2011 Samtliga bolag (i resultatordning) Företag Poäng Placering Axfood AB 19 1 Byggmax Group AB 18 2 Wallenstam AB 17 3 Billerud AB 16 4 Kungsleden AB 16 4 Systemair AB 15 6 Hennes

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-51 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 133-136 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning AB Föredragande: Henrik Andersson, Kalmar läns pensionskapitalförvaltning

1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning AB Föredragande: Henrik Andersson, Kalmar läns pensionskapitalförvaltning 1(7) Tid Tisdagen den 5 maj 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information från Kalmar läns pensionskapitalförvaltning

Läs mer

Bästa årsredovisning 2011

Bästa årsredovisning 2011 Bästa årsredovisning 2011 Samtliga bolag (i resultatordning) Företag Poäng Placering Wallenstam AB 40 1 Axfood AB 38 2 Byggmax Group AB 38 2 Trelleborg AB 36 4 SAS AB 36 4 Ericsson, Telefonab. L M 35 6

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 januari 2017 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-5 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE FONDFAKTA Fondens beteckning Aktiespararna Topp Sverige, nedan kallat fonden Fonden förvaltas av Aktieinvest FK AB, nedan kallat bolaget Värdepappersbolag

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 16 juni 2015 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-53 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Quesada Sverigefond Halvårsredogörelse 2015

Quesada Sverigefond Halvårsredogörelse 2015 Quesada Sverigefond Halvårsredogörelse 2015 Quesada Sverige Placeringsinriktning Quesada Sverige är en svensk aktiefond vars mål är att generera en god långsiktig avkastning. Portföljen är koncentrerad

Läs mer

ÅRSREDOVISNING KLP 2013 KALMAR LÄNS PENSIONSKAPITALFÖRVALTNING AB ÅRSREDOVISNING 2013 ÅRSREDOVISNING KLP 2013 Placeringsåret 2013 Marknaden 2013 Under placeringsåret 2013 har börsernas utveckling varit

Läs mer

LUNDS KOMMUNS FÖRVALTADE STIFTELSER BILAGOR TILL ÅRSREDOVISNING 2018

LUNDS KOMMUNS FÖRVALTADE STIFTELSER BILAGOR TILL ÅRSREDOVISNING 2018 BILAGOR TILL ÅRSREDOVISNING 2018 2018-12-31 2017-12-31 1 Ränteintäkter Räntor, obligationer 133 163 369 880 Räntor, övriga 133 163 369 880 2 Övriga finansiella intäkter Premier utfärdade optioner 806 622

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande. Göran Häggfors. Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-03-06 51 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 53-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-23 Tid 8.30 9.15 Plats Sammanträdesrummet Magistern Omfattning 33-38 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 december 2017 kl. 8:30 10:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 149-153 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Christina Fosnes (M), vice ordförande

Läs mer

Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2016

Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2016 Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2016 En del av påverkansarbetet är att rösta på bolagsstämmor. När vi utövar vår rösträtt sätter vi fondandelsägarnas bästa intresse först. Vi skickar även brev till

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2014

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2014 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2014 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2014-01-01 till 2014-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

- vid årets början fritt kapital årets resultat Summa fritt eget kapital

- vid årets början fritt kapital årets resultat Summa fritt eget kapital Stiftelsen Emil Heijnes Fond Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Emil Heijnes Fond för år 2006. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Beskrivning av verksamheten Emil Heijnes Fond är en stiftelse med

Läs mer

FCG Fonder AB Org. nr: Quesada Sverigefond Org. Nr Halvårsredogörelse 2017

FCG Fonder AB Org. nr: Quesada Sverigefond Org. Nr Halvårsredogörelse 2017 FCG Fonder AB Org. nr: 556939-1617 Quesada Sverigefond Org. Nr. 504400-8679 Halvårsredogörelse 2017 Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Placeringsinriktning Quesada Sverige är en svensk aktiefond

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 november 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 103-111 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande

Beslutande Johan Persson (S) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-25 134 Tid 8.30-9.55 Plats Stadshuset Omfattning 150-158 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Bertil Dahl

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Didner & Gerge Aktiefond

Didner & Gerge Aktiefond Vi är ett fristående fondbolag grundat 1994 och med säte i Uppsala som bedriver en aktiv förvaltning av våra fonder med målet att skapa god avkastning på lång sikt, dvs 5 år och längre. Vi förvaltar idag

Läs mer

Quesada Ränta Halvårsredogörelse 2015

Quesada Ränta Halvårsredogörelse 2015 Halvårsredogörelse 2015 Placerinsinriktning Quesada Ränta är en aktivt förvaltad räntefond, med en genomsnittlig löptid som varierar mellan tre månader och tio år. Målsättningen är att med förhållandevis

Läs mer

ÅRS- REDOVISNING 2009

ÅRS- REDOVISNING 2009 ÅRS- REDOVISNING 2009 Styrelsen och verkställande direktören för EnergiFöretagens Arbetsgivareförening får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2009-01-01 -- 2009-12-31.

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2013

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2013 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2013 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2013-01-01 till 2013-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT Tid Omfattning KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-09-30 189 Tid 8.30-11.00 Plats Stadshuset Omfattning 192-199 ande Johan Persson (s) ordförande Bertil Dahl (v) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 augusti 2013 kl. 8:30 10:25 Plats KS-salen Omfattning 79-84 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Tara

Läs mer

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2013

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2013 Resultatlista Bästa IR-webbplats 2013 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Cloetta AB 29,5 1 Axfood AB 28 2 Byggmax Group AB 26 3 Wallenstam, AB 25,5 4 Husqvarna AB 25 5 SKF, AB 25

Läs mer

Avanza Zero. Halvårsrapport Bästa andelsägare

Avanza Zero. Halvårsrapport Bästa andelsägare Avanza Zero Halvårsrapport 2010 Bästa andelsägare Den 22 maj 2006 startade vi Sveriges enda och första helt avgiftsfria fond: AVANZA ZERO fonden utan avgifter. Denna indexfond har som målsättningen att

Läs mer

FONDFAKTA. Anders Elsell Hans Toll Christina Guri Henrik Källèn Glenn Wigren ordförande

FONDFAKTA. Anders Elsell Hans Toll Christina Guri Henrik Källèn Glenn Wigren ordförande Avanza Zero Årsberättelse 2010 Bästa andelsägare Den 22 maj 2006 startade vi Sveriges enda och första helt avgiftsfria fond: AVANZA ZERO fonden utan avgifter. Avanza Zero är en indexfond. Fondens målsättning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 21-23 ande Anders Andersson (C) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer