Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott"

Transkript

1 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Dzenita Abaza Anslaget på kommunens anslagstavla, 44 den 10 juni 2015 och den 17 juni 2015.

2 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 44 Avbrytande av upphandling av datorer och läsplattor Dnr KS 2015/0478 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 26 maj 2015 att ge serviceförvaltningen i uppdrag att slutföra upphandlingen av datorer och läsplattor. Upphandlingen tilldelades Caperio AB. Två andra anbud inkom, från Atea och Dustin. Atea blev tvåa och Dustins anbud förkastades då deras referenser inte var giltiga. Nu har det framkommit att både Caperios och Ateas anbud borde ha förkastats då de inte uppfyller ställda skall-krav på modellerna. Caperio har inte skickat med produktspecifikationer samt uppfyller inte alla tekniska skallkrav och Atea uppfyller inte alla tekniska skall-krav. Serviceförvaltningen föreslår därför att upphandlingen avbryts. Efter viss omarbetning av underlaget kommer en ny upphandling att genomföras. Överläggning Upphandlingschef Maria Kleveborn, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att ge serviceförvaltningen i uppdrag att avbryta upphandlingen av datorer och läsplattor. Paragrafen förklaras för omedelbart justerad. 45 Information om EU-medborgare i Kalmar Överläggning Inger Hilmansson (FP) efterfrågar kommunens hållning i frågan kring EUmedborgares vistelse i Kalmar. Förvaltningscheferna Cecilia Frid, socialförvaltningen, och Benny Wennberg, serviceförvaltningen, informerar och lämnar en lägesrapport kring EUmedborgare som vistas i Kalmar kommun. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

3 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 46 Medverkan i projektet Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter Dnr KS 2015/0258 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 29 maj Protokollsutdrag Primärkommunala nämnden den 29 april 2015, 15. Analys av resor i Kalmar kommun. Bakgrund Primärkommunala nämnden (PKN) har i en skrivelse till kommunerna föreslagit att kommunerna i länet ska delta i det regionala projektet Färdplan 2020 samt ta fram egna kommunala färdplaner för hur man ska arbeta för att nå målet. Kalmar kommun har sedan tidigare ställt sig bakom regionens mål om Fossilbränslefri region 2030 (NoOil) och antagit ett kommunalt mål Fossilbränslefri kommun Regionala målet om att Alla samhällsbetalda personresor och godstransporter ska senast år 2020 vara klimatneutrala och arbetet med färdplan 2020 är en del i det arbetet. Energibalansen för 2012 pekar klart och tydligt ut transporter som det viktigaste arbetsområdet för att uppnå Fossilbränslefri kommun 2030 och det speglas även i länets energibalans. Kommunen som organisation behöver gå före i omställningsarbetet för resor och transporter inom verksamheten. Den uppföljande CERO-analys (Climate and Economic Research in Organisations) som gjordes av kommunorganisationens resor är en viktig grund för arbetet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att Kalmar kommun ska delta i det regionala projektet Färdplan 2020 samhällsbetalda transporter. 47 Ansökan om medel ur utvecklingsprojekt Social hållbarhet ansökningsperiod 1 april 2015 Dnr KS 2015/0329 Handlingar Ansökan den 23 mars Kommunledningskontorets skrivelse den 27 maj 2015.

4 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Bakgrund En ansökan har kommit in till Social hållbarhet utvecklingsprojekt, ansökningsomgång den 1 april Ansökan är framtagen av omsorgsförvaltningen. Tre demensboenden (Björketorp, Norrlidshemmet och Jungmansgården) önskar prova effekten av akvariefiskar som terapeutiskt inslag. Målet med projektet är att utveckla det sociala innehållet genom att t.ex. skapa samtalsämnen, främja den allmänna trivseln, stimulering samt bidra till en rogivande miljö. Projektmedel söks för två år för att under en längre tid kunna arbeta med löpande uppföljning. Utvärdering planeras i samarbete med Linnéuniversitetet genom studie av effekter både hos omsorgstagare och personalens upplevelser. Ansökt summa är kronor. Förvaltningschefsgruppen har gått igenom ansökan och föreslår att den avslås med följande motivering: Förvaltningschefsgruppen ser positivt på projektidén och de möjligheter till terapeutiskt innehåll och utveckling av det sociala innehållet för dementa som detta skulle kunna erbjuda. Även det föreslagna samarbetet mellan Linnéuniversitetet och kommunen är ett mycket bra initiativ. I dokumentet Social hållbarhet utvecklingsprojekt framkommer dock att en viktig målgrupp är barn och unga samt de som står långt från arbetsmarknaden. Det framkommer även att bidrag inte kan sökas för det som anses vara normalt utvecklingsarbete inom verksamheten. Med hänvisning till ovanstående föreslås att ansökan avslås då den inte överensstämmer med avsedd målgrupp. Dessutom är förvaltningschefsgruppens åsikt att de aktivitetsfrämjande insatserna bör falla inom området normalt utvecklingsarbete. Överläggning Under överläggningen föreslår Johan Persson (S) att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med förvaltningschefsgruppens förslag samt uttala följande: Omsorgsförvaltningen uppmanas istället att hitta permanenta former för projektet tillsammans med kommunledningskontorets arbetsmarknadsenhet. Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet i enlighet med Johan Perssons förslag. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott avslår omsorgsförvaltningens ansökan om aktivitetsfrämjande insatser då den inte faller inom ramen för det område som pengarna för utvecklingsprojekten inom social hållbarhet avser. Omsorgsförvaltningen uppmanas istället att hitta permanenta former för projektet tillsammans med kommunledningskontorets arbetsmarknadsenhet.

5 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 48 Information med anledning av Brandmännens Riksförbunds (BRF) konfliktvarsel Överläggning Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Brandmännens Riksförbund (BRF) och Sveriges kommuner och landsting samt Pacta för Sveriges deltidsbrandmän har strandat och BRF har därför varslat om blockad av vissa arbetsuppgifter. Räddningschef Gert Friberg informerar om det konfliktvarsel som lagts av BRF och som, om inte konflikten är löst, träder i kraft måndagen den 15 juni kl. 06:00. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

6 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 16 juni 2015 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Inger Hilmansson Anslaget på kommunens anslagstavla den 26 juni 2015.

7 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 49 Information om Sverigeförhandlingen Överläggning Mikael Kalin, samhällsbyggnadskontoret, informerar och lämnar en lägesrapport och tidplan kring det pågående arbetet med Sverigeförhandlingen och åtgärdsvalsstudie Kust till kustbanan. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 50 Handlingsplan hbtq beslut om remiss Dnr KS 2013/0627 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 27 maj Handlingsplan och aktiviteter. Bakgrund Det övergripande nationella folkhälsomålet är att skapa förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. I januari 2014 antog regeringen en strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Internationell såväl som nationell forskning visar dock att hälsan är ojämlikt fördelad mellan olika grupper. Detta gäller i synnerhet hbtq-personer (homo- och bisexuella, trans- och queer-personer) som har en sämre hälsa än den övriga befolkningen. Utifrån Vision 2020 ska Kalmar kommun erbjuda människor, oavsett etnicitet, kön eller sexuell orientering, goda möjligheter att uppnå livsmål och förverkliga drömmar. Kommunen strävar efter kulturell och mänsklig mångfald som bidrar till attraktivitet liksom jämlikhet och jämställdhet. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i augusti 2013 att ge kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram en kommunövergripande handlingsplan för att hbtq-perspektivet ska arbetas in och bli en del i den ordinarie verksamheten. Det förslag till handlingsplan som nu tagits fram bygger bland annat på diskrimineringslagen och regeringens fokusområden. Arbetet har skett i samverkan med kommunens förvaltningar. Innan kommunfullmäktige antar handlingsplanen ska förslaget skickas på remiss till kommunens nämnder och bolag. Synpunkter på förslaget ska lämnas till kommunledningskontoret senast den 2 oktober Överläggning Louise Weidolf, strateg för social hållbarhet, redogör för handlingsplanen.

8 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att skicka kommunledningskontorets förslag till handlingsplan för hbtq-arbetet På lika villkor på remiss till kommunens nämnder och bolag. 51 Ansökan om EU-projekt Demoområden för åtgärder i Östersjön Dnr KS 2015/0555 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 10 juni Ansökan. Bakgrund Kalmarsundskommissionen har tillsammans med Östersjöinitiativet (ÖI) och IVL Svenska Miljöinstitutet fått skrivarmedel av Havs- och vattenmyndigheten (HaV)för att göra en EU-ansökan i LIFE-programmet. Projektet handlar om åtgärdsarbetet kring övergödningen i Östersjön samt samverkan kring dessa frågor. IVL står som huvudägare för projektet. Om ansökan accepteras av EU så kommer HaV att delfinansiera projektet, som förväntas ligga på ca 40 miljoner under fyra år. Kalmar kommuns del i ansökan fokuserar på åtgärdsarbetet med musselodlingar som främsta åtgärd. Ca en miljon om året kommer att gå till fysiskt åtgärdsarbete och knappt en miljon per år kommer gå till att utöka samverkan med t.ex. resten av Kalmarsundskommissionen, forskning, näringsliv etc. Goda möjligheter finns att inom projektet samarbeta tillsammans med Kalmar Science Park och ta fram ett underlag och en verksamhet för att öka etableringen av företag inom blå tillväxt. Det vill säga företag som på sikt kan skapa lönsamma tjänster runt havet som dessutom innebär en miljönytta som t.ex. musselodlingar. Kalmarsundskommissionens sekretariatstjänst, som har sin hemvist på Kalmar kommuns serviceförvaltning, samt en liten del av arbetstiden för strategerna för ekologisk hållbarhet kommer att ligga till grund för medfinansieringen i ansökan. Eventuellt kan även tid inom Kalmar Science Park utgöra medfinansiering. För detta får Kalmar knappt två miljoner kronor om året för verkstad och samverkan inom musselodlingsprojektet. Ansökan kommer att skickas in under augusti/september Överläggning Karin Löfström, strateg för ekologisk hållbarhet, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner att Kalmar kommun ansöker om att delta i projektet Coordinated innovative sustainable measures addressing eutrophication in the Baltic Sea. Kommunstyrelsens ordförande får i uppdrag att underteckna ansökan.

9 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 52 Avsiktsförklaring - sänkning av arbetslösheten Dnr KS 2015/0547 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 10 juni Avsiktsförklaring. Bakgrund Kalmar kommun har stadigt haft lägre arbetslöshetssiffror än riket och lägst bland de kommuner vi jämför oss med. I mars var det cirka personer öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. När siffrorna för april presenterades har arbetslösheten sjunkit till personer. Kalmar kommun har länge arbetat framgångsrikt med att bekämpa arbetslösheten. En av framgångsfaktorerna har varit ett nära och bra samarbete med arbetsförmedlingen. En avsiktsförklaring mellan Kalmar kommun och arbetsförmedlingen har tagits fram för att gemensamt hitta ytterligare insatser för att fortsätta sänka arbetslösheten. Överläggning Ann-Mari Nilsson, kommunledningskontoret, och Hans Fritz, arbetsförmedlingen, informerar om avsiktsförklaringen. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner avsiktsförklaringen mellan Kalmar kommun och arbetsförmedlingen med syfte att kraftigt sänka kommunens arbetslöshet. 53 Avsiktsförklaring om lokal överenskommelse för att minska ungdomsarbetslösheten Dnr KS 2015/0548 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 10 juni Avsiktsförklaring. Bakgrund Regeringen har uttalat att en av de mest prioriterade uppgifterna är att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten. Av det skälet har Delegationen för unga till arbete (DUA) tillsatts. Delegationen ska aktivt arbeta för att få till stånd samverkan mellan kommuner och arbetsförmedling. Avsikten är att gemensamt intensifiera insatserna för att kunna möta varje ung person där den befinner sig.

10 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) DUA ska enligt regeringens förslag till vårändringsbudget för 2015 kunna fördela medel till kommuner som har ingått eller avser att ingå lokala överenskommelser om samverkan. En sådan överenskommelse måste föregås av en avsiktsförklaring som skickas till DUA. Kalmar kommun vill, som en del i det övergripande uppdraget att kraftigt sänka arbetslösheten, även teckna en lokal överenskommelse om ungdomsarbetslösheten. Målgruppen för arbetet är samtliga ungdomar mellan år, bosatta i Kalmar kommun och som är undersysselsatta eller varken studerar eller arbetar. Den lokala överenskommelsen kommer att tas fram under hösten Överläggning Ann-Mari Nilsson, kommunledningskontoret, och Hans Fritz, arbetsförmedlingen, informerar om avsiktsförklaringen. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner avsiktsförklaringen mellan Kalmar kommun och arbetsförmedlingen med syfte att teckna en överenskommelse om samverkan avseende arbetslösa ungdomar.

11 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 augusti 2015 kl. 8:30-9:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Anders Andersson ordförande Christina Fosnes Anslaget på kommunens anslagstavla den 27 augusti 2015.

12 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 54 Information om åtgärdsvalsstudie kust- till kustbanan Dnr KS 2015/0165 Bakgrund Ett arbete pågår för närvarande om planerade höghastighetståg på sträckan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö, den s.k. Sverigeförhandlingen. Sträckningen söder om Jönköping ner mot Malmö är nu under utredning och flera alternativ studeras. I kommunerna och regionerna i södra Götaland finns en bred samsyn om att en sträckning närmare Växjö/Alvesta är mycket angelägen. Ett avtal om medfinansiering av en åtgärdsvalsstudie har därför tecknats, delen mellan Växjö västra station/alvesta och Kalmar samt Karlskrona med nya stationslägen, för att utreda vilka åtgärder som behövs för att utveckla och anpassa nuvarande kust- till kustbana till en framtida anslutning till höghastighetstågen. Åtgärdsvalsstudien ska vara klar under hösten Överläggning Mikael Kalin, samhällsbyggnadskontoret, informerar om det pågående arbetet med åtgärdsvalsstudien för kust- till kustbanan. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 55 Risk- och sårbarhetsanalys för Kalmar kommun Dnr KS 2015/0647 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 17 juli Förslag till Risk- och sårbarhetsanalys Bakgrund Kommunen ska under mandatperiodens första år ta fram en ny risk- och sårbarhetsanalys. Under mandatperiodens övriga år ska risk- och sårbarhetsanalysen revideras. En risk- och sårbarhetsanalys syftar till att i förväg analysera risker för samt att värdera vilken förmåga kommunen har att motstå påfrestning för samhällsviktig verksamhet. Analysen inleds med ett antal beskrivningar av kommunen och vilka lagstiftningar som ligger till grund för att på något sätt hantera risker. I inledningen finns också en beskrivning av Kalmar kommun ur ett risk-

13 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) perspektiv. Riskobjekt och samhällsviktig verksamhet har inventerats och identifierats och därefter analyserats. Risk- och sårbarhetsanalysen avslutas med slutsatser och en plan för fortsatt arbete Risk- och sårbarhetsanalysen ligger till grund för kommunens handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor samt kommunens krisledningsplan. Överläggning Säkerhetssamordnare Peo Carlsson går igenom förslag till Risk- och sårbarhetsanalys Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige antar förslag till Risk- och sårbarhetsanalys för Kalmar kommun Styrels planering för Kalmar kommun Dnr KS 2014/0613 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 17 juli 2015 inklusive bilagor. Bakgrund Sverige kan komma i den situationen att elleverantörer inte kan leverera el till sina kunder. Svenska kraftnät kan då tvingas att ransonera el. Samtliga kommuner har därför fått till uppgift att under 2015 prioritera samhällsviktig verksamhet som finns inom kommunens geografiska område och därefter förankra detta med elleverantörerna. Dessa prioriteringar kommer att användas för ransonering vid en uppkommen elbristsituation. En prioriteringsordning har tagits fram tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar län. Överläggning Säkerhetssamordnare Peo Carlsson går igenom förslag till styrels planering för Kalmar kommun Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen fastställer styrels planering för Kalmar kommun i enlighet med kommunledningskontorets förslag.

14 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 57 Motion från Patricia Vildanfors (MP) om 100 % giftfri fruktstund Dnr KS 2015/0432 Handlingar Motion. Serviceförvaltningens förslag till yttrande den 11 maj Utdrag ur servicenämndens protokoll den 27 maj 2015, 62. Kommunledningskontorets skrivelse den 10 augusti Bakgrund Patricia Vildanfors (MP) föreslår i en motion att kommunen fastslår en tidplan för att nå målet om 100 % inköp av ekologisk frukt till våra barn i förskolor och skolor/fritids. Målet om 100 % ekologisk frukt i förskola/skola ska vara uppnått senast Serviceförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande. Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige ska anta yttrandet som svar på motionen. Överläggning Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Bertil Dahl (V) föreslår att arbetsutskottet ska ställa sig bakom servicenämndens yttrande med följande tillägg: Kalmar kommun arbetar för att kraftigt öka andelen ekologiskt och/eller närproducerade livsmedel i verksamheten enligt beslut i kommunfullmäktige. Arbetet fortsätter och servicenämnden får i uppdrag att speciellt så långt det är möjligt öka andelen inköp av ekologisk frukt till förskola/fritidshem/skola. Arbetet ska redovisas till kommunfullmäktige i det årliga bokslutet. 2. Christina Fosnes (M) föreslår att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med Bertil Dahls förslag med följande tillägg: Andelen inköp av ekologisk frukt ska ske inom den befintliga ekonomiska ramen. Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet i enlighet med Bertil Dahls förslag. Härefter frågar ordföranden om arbetsutskottet vill bifalla eller avslå Christina Fosnes tilläggsförslag. Han finner att arbetsutskottet avslår tilläggsförslaget. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige antar servicenämndens yttrande som svar på Patricia Vildanfors (MP) motion om inköp av ekologisk frukt med följande tillägg:

15 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Kalmar kommun arbetar för att kraftigt öka andelen ekologiskt och/eller närproducerade livsmedel i verksamheten enligt beslut i kommunfullmäktige. Arbetet fortsätter och servicenämnden får i uppdrag att speciellt så långt det är möjligt öka andelen inköp av ekologisk frukt till förskola/fritidshem/skola. Arbetet ska redovisas till kommunfullmäktige i det årliga bokslutet. Motionen ska härmed anses vara besvarad.

16 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 maj 2015 kl. 10:00-11:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice ordförande Ersättare Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson (C) Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Bertil Dahl Anslaget på kommunens anslagstavla den 29 maj 2015.

17 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (4) 31 Markreservation för Kalmarhem AB på del av Oxhagen 2:1, Kungsgårdsvägen Dnr KS 2015/0361 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 19 maj Karta och skiss. Bakgrund Kalmarhem AB har lämnat in en begäran om markreservation på del av fastigheten Oxhagen 2:1 intill Kungsgårdsvägen och den gamla banvallen. Kalmarhem vill på platsen bygga totalt cirka hyreslägenheter i 3-4 våningar. Området för markreservationen är cirka kvadratmeter enligt karta. Markreservationen ska gälla till och med den 30 oktober Innan denna löper ut ska markreservationen ersättas av ett markanvisningsavtal som reglerar förutsättningar för framtida köp. När kommunstyrelsens planutskott i april beslutade om prioritering av detaljplaner fick den här prioritering 12. Detaljplanen beställs av kommunledningskontoret. Beslut Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen reserverar del av fastigheten Oxhagen 2:1, enligt kommunledningskontorets förslag, för Kalmarhem AB, org.nr Markreservationen ska gälla till och med den 30 oktober Markreservationer för Kalmarhem AB på del av fastigheterna Tallhagen 2:13 samt Dörby 7:7 och 7:37, Smedby Dnr KS 2015/0454 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 13 maj Karta och skiss. Bakgrund Kalmarhem AB har lämnat in begäran om markreservation på del av fastigheten Tallhagen 2:13 i Getingen och del av fastigheterna Dörby 7:7 och 7:37 intill den nya tågstationen i Smedby. Kalmarhem vill på platserna bygga totalt cirka 150 hyreslägenheter. En förutsättning för att markreservationen för

18 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (4) området i Getingen ska gälla, är att Kalmarhem även bygger hyresrätter i Smedby. Markreservationerna ska gälla till och med 30 oktober 2015 och ska innan dess ersättas av ett markanvisningsavtal som reglerar förutsättningar för framtida köp. Kalmarhem vill på Tallhagen 2:13 uppföra lamell- och punkthus i 4-8 våningar som ska inrymma cirka 110 hyresrättslägenheter. Området för markreservationen är cirka kvadratmeter. För att möjliggöra de nya bostäderna behöver lämpligheten för bostäder på platsen prövas i en ny detaljplan. När kommunstyrelsens planutskott i april beslutade om prioritering av detaljplaner bedömdes denna detaljplan som viktig med hänsyn till bostadsmålet och tilldelades prioritet 26. Den nya detaljplanen kommer även att omfatta fastigheten Spiggen 4. Detaljplanen beställs av kommunledningskontoret. Kalmarhem vill på Dörby 7:7 och 7:37 bygga cirka 40 hyreslägenheter. Området för markreservationen är cirka kvadratmeter och ligger intill den nya tågstationen i Smedby. För att möjliggöra de nya bostäderna behöver en ny detaljplan tas fram. När kommunstyrelsens planutskott beslutade om prioritering av detaljplaner bedömdes en detaljplan för området som viktig för att uppnå bostadsmålet och tilldelades prioritering 29. Detaljplan för området beställs av kommunledningskontoret. Beslut Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen reserverar del av fastigheten Tallhagen 2:13 samt del av fastigheterna Dörby 7:7 och 7:37, enligt kommunledningskontorets förslag, för Kalmarhem AB, org.nr Markreservationerna ska gälla till och med den 30 oktober Markreservation för Stenvalvet 700 Kalmar Lärkan AB på del av fastigheten Malmen 2:2 Dnr KS 2015/0424 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 13 maj Karta och skiss. Bakgrund Stenvalvet 700 Kalmar Lärkan AB äger fastigheten Lärkan 1 där bland annat Domstolsverket bedriver domstolsverksamhet i form av tingsrätts- och hovrättsförhandlingar. Domstolsverket ser behov av ytterligare lokaler och fastighetsägaren har därför inkommit med en begäran om markreservation.

19 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (4) Markreservation ska gälla till och med 30 oktober Innan denna löper ut ska den ersättas av ett markanvisningsavtal som reglerar förutsättningar för framtida köp. Området är cirka kvadratmeter. Marken som reserveras har i gällande detaljplan bestämmelsen allmän platsmark. För att försäljning av marken ska vara möjlig att genomföra krävs en ny detaljplan. När kommunstyrelsens planutskott i april beslutade om prioritering av detaljplaner bedömdes denna detaljplan som särskilt samhällsviktig och fick prioritering 23. Detaljplanen beställs av kommunledningskontoret. Beslut Planutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen reserverar del av Malmen 2:2, enligt kommunledningskontorets förslag, för Stenvalvet 700 Kalmar Lärkan AB, org.nr Markreservationen ska gälla till och med den 30 oktober Information om stadsintegrerat reningsverk Överläggning VD Jörgen Madebrink, Kalmar Vatten AB, informerar om fortsatt utveckling av ett stadsintegrerat reningsverk. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 35 Stadsarkitekten informerar Överläggning Stadsarkitekt Björn Strimfors informerar om framtida utvecklingsmöjligheter av områdena kring Ängöleden. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

20 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-10:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36 Beslutande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice ordförande Ersättare Ingemar Einarsson (C) Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Anders Andersson Anslaget på kommunens anslagstavla den 9 juni 2015.

21 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum (2) 36 Upphandling av nybyggnad av skollokaler samt omoch tillbyggnad av kök etapp II, Lindsdalsskolan Dnr KS 2015/0350 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 1 juni Bakgrund Serviceförvaltningen har av barn-och ungdomsförvaltningen fått uppdraget att upphandla och genomföra nybyggnad av skol- och personallokaler i Lindsdalsskolan, kvarteret Pulpeten 1. En första etapp avslutas nu och färdigställs under vecka 24. Denna andra etapp avser fortsättning av uppdraget med nybyggnad av skollokaler samt om- och tillbyggnad av befintligt kök. Byggstart av etapp II beräknas ske vecka 32, Projektet färdigställs för inflyttning av skollokaler vecka 24 samt för köksdelen vecka 32, Entreprenaden upphandlas som generalentreprenad med byggentreprenören som samordningsansvarig. Totalt sammantagen ny-och ombyggnadsyta uppgår till 2100 kvm (BTA). Objektet avser även markarbeten till färdig anläggning i anslutning till kök samt grov planering och vissa provisoriska markarbeten. Bygglov är beviljat. Utbyggnaden följer barn-och ungdomsförvaltningens fastställda lokalnormer. Överläggning Peder Hultgren, serviceförvaltningen, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att serviceförvaltningen får i uppdrag att slutföra upphandlingen och teckna avtal med Hansa Bygg AB (org. nr ) om nybyggnation av skollokaler i Lindsdalsskolan, etapp II. Paragrafen förklaras för omedelbart justerad.

22 PROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens personaldelegation Tid Onsdagen den 19 augusti 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning Beslutande Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP) Dzenita Abaza (S) Ersättare Roger Holmberg (S) Övriga Anne Elgmark, personalchef Mats Gustafsson, förhandlingschef Mattias Ask, förvaltningschef omsorgsförvaltningen Johan Råberg, administrativ chef omsorgsförvaltningen Sekreterare Mats Gustafsson Justeras Bertil Dahl Ordförande Inger Hilmansson Vice ordförande Justeringsdatum Justeringsdatum Anslaget på kommunens anslagstavla den Klicka här för att ange text.

23 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) Behandling av mötesärende 19 Information från Omsorgsförvaltningen Dnr Mattias Ask och Johan Råberg redovisar arbetet med önskad sysselsättning på omsorgsförvaltningen. I dagsläget har tillsvidareanställda en genomsnittlig sysselsättning på 92,1 %. Arbetet med ett nytt avtal är på gång och man har kontinuerliga träffar med Kommunal. Rekryteringsbehovet ökar från Förvaltningen arbetar också med att minimera delade turer. Personaldelegationen tackar för informationen.

24 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 20 Översyn av personalprogrammet. Dnr KS 2015/0699 Bakgrund Nuvarande personalprogram för Kalmar kommun kom 2012 och behöver ses över och eventuellt revideras. Beslut Personaldelegationen ger i uppdrag till personalenheten att se över personalprogrammet i samverkan med de fackliga organisationerna. Arbetet ska återrapporteras och beslutas i personaldelegationen under hösten 2015 för att kunna träda i kraft 1 januari 2016.

25 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 21 Översyn av ersättning vid prova på praktik för ungdomar (PPP). Dnr KS 2015/0700 Bakgrund Kalmar kommun erbjuder pröva på praktik (PPP) för ungdomar i årskurs 1 på gymnasieskolorna som inte fått något sommarjobb. PPP erbjuds 20 timmar per vecka under 3 veckor. Ersättningen är på 1050 kronor per vecka vilket sammanlagt blir 3150 kronor och motsvarar ett studiebidrag. Beslut Personaldelegationen ger i uppdrag till arbetsmarknadsenheten att redovisa hur Kalmar ligger till i jämförelse med andra kommuner samt ge förslag på ersättningsnivå för 2016 samt konsekvensbeskrivning om förslaget genomförs. Återrapportering ska ske till personaldelegationen 11 november 2015.

26 Kommunstyrelsens personaldelegation PROTOKOLL Sammanträdesdatum (5) 22 Information från Kommunhälsan Dnr Ingen från kommunhälsan var närvarande på mötet.

27 Portföljfakta för KLP-Totalt 31 Maj 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,2026 St Andelskurs 3 595,3738 Kr Svenska aktier/fonder 50,29% Kr Utländska aktier/fonder 5,83% Kr Obligationer 35,19% Kr Vinstandelslån 0,48% Kr Räntefonder 3,25% Kr Upplupna räntor, värdepapper 0,31% Kr Upplupen bankränta 0,00% Kr Likviditet 4,76% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Öppen position köpoptioner -0,11% Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 11,01% Avkastning, jämförelseindex 10,42% Standaravvikelse, portfölj 8,73% Standaravvikelse, jämförelseindex 8,14% Sharpekvot, portfölj 1,07 Sharpekvot, jämförelseindex 1,07 Aktiv risk 2,42% Informationskvot 0,24 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 20% 65% 15% Avkastning per Från datum Portföljen Index Differens ,64% 0,36% 0,28% ,17% 0,44% 1,73% ,95% 0,86% 1,09% ,49% 4,86% 2,64% ,28% 9,17% 3,12% ,85% 9,86% 2,99% ,04% 11,89% 3,15% ,42% 13,39% 3,03% ,08% 13,26% 2,83% ,73% 14,13% 2,60% ,02% 14,15% 1,88% ,42% 13,64% 1,78% ,26% 21,66% 3,60% ,58% 38,06% 5,52% ,39% 51,81% 9,58% ,24% 47,72% 4,52% ,60% 68,57% 5,04% ,00% 112,78% 2,22% ,46% 77,73% 3,74% ,69% 77,91% -0,22% ,87% 103,22% 5,65% ,10% 142,87% 16,23% ,74% 176,96% 18,78% ,54% 236,84% 22,70% 55% Uppföljning av beslutade numeriska begränsningar i bolagets placeringspolicy Miljoner kronor Faktisk andel av total tillgångar Tillåten andel av total tillgångar Aktier ,1% 20%-60% Total utlandsandel 180 5,8% Max 15% Aktier i övriga länder *) 32 1,0% Max 5% Enskild motpart Max 10% exkl svenska staten - Svenska Handelsbanken 219 7,1% - Nordea 180 5,8% - Swedbank 170 5,5% - SEB 151 4,9% - Volvo 107 3,4% Räntebäranade i nordiska börsbolag ,8% Max 20% *) länder utanför: EU, övriga nordiska länder, Schweiz och USA Begränsningarna senast beslutade av konsortiemötet Ägarandelar och insatt kapital i Kr Ägare Andel i procent Insatt kapital Nuvärde Utveckling Insatt/uttag 2015 Landstinget i Kalmar 47,08% ,1% Oskarshamns kommun 20,00% ,6% Vimmerby kommun 6,14% ,2% Mönsterås kommun 5,10% ,3% Hultsfreds kommun 4,64% ,6% Nybro kommun 3,83% ,2% Kalmar kommun 3,63% ,9% Högsby kommun 3,25% ,7% Mörbylånga kommun 2,92% ,1% Torsås kommun 1,73% ,6% Emmaboda kommun 1,68% ,9% Summa % ,8% 10% 45% 5% 35% 0% % KLP Fredag Sida 2

28 Kommentar och utveckling för KLP-Totalt 31 Maj 2015 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 270% 65% 240% 210% 55% 180% 150% 120% 45% 90% 60% 35% 30% 0% % KLP Fredag Sida 3

29 Portföljfakta för KLP-Aktieportföljen 31 Maj 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,0947 St Andelskurs 6 200,3826 Kr Svenska aktier/fonder 86,18% Kr Utländska aktier/fonder 9,98% Kr Upplupen bankränta 0,00% Kr Likviditet 4,03% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Öppen position köpoptioner -0,19% Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 16,06% Avkastning, jämförelseindex 15,75% Standaravvikelse, portfölj 14,96% Standaravvikelse, jämförelseindex 16,99% Sharpekvot, portfölj 0,96 Sharpekvot, jämförelseindex 0,83 Aktiv risk 4,09% Informationskvot 0,08 Fem största innehaven Nordea Kr Hennes & Mauritz B Kr Investor B Kr Ericsson B Kr Volvo B Kr Avkastning per Branschfördelning och Från datum Portföljen Index Differens ,04% 1,22% -0,18% ,39% 1,45% 1,94% % ,87% 1,48% 1,39% ,43% 9,67% 1,77% ,18% 17,46% 1,73% 20% ,27% 18,70% 1,57% ,89% 22,69% 1,20% 15% ,40% 24,60% 1,80% ,79% 24,39% 1,39% 10% ,63% 25,19% 1,43% ,07% 24,27% 0,80% ,75% 22,59% 1,16% 5% ,70% 36,02% 3,68% ,27% 74,04% -0,77% 0% ,95% 102,74% 0,22% -0,7% -1,8% -0,2% +2,9% +1,5% -1,4% +1,7% -2,7% +0,6% ,67% 75,35% 2,32% ,80% 122,18% -1,38% ,73% 238,84% -23,11% ,68% 106,53% 21,16% ,66% 101,16% 15,50% ,34% 157,61% 11,73% Utveckling andelsvärde för perioden ,04% 251,18% 8,85% Portföljen Index Aktieinnehav ,34% 324,06% 9,28% 25% 100% ,04% 500,06% 19,98% 20% Finans och fastighet Hälsovård Industri IT Material Sällanköpsvaror Teleoperatörer Utland Övriga 90% 80% 15% 10% 5% 0% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% KLP Fredag Sida 2

30 Specifikationer för KLP-Aktieportföljen 31 Maj 2015 Likvidkonton Likvidkonto Valuta Saldo Upplupen ränta Kapitaliserad ränta Ränta Söderberg & Partners SEK ,96 0, ,96 0,00% Handelsbanken SEK , ,91 0,00 0,15% SWEDBANK SEK , ,74 0,00 0,50% SEB SEK ,08 0,00 0,00 0,00% Summa , , ,96 Valutakurser Valuta Kurs Valuta Kurs Valuta Kurs CHF 9,0896 DKK 1,2571 EUR 9,3780 GBP 13,0501 NOK 1,0968 USD 8,5520 Övriga skulder och fodringar Text Belopp Öppen position köpoptioner Summa skulder Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 100% 495% 440% 385% 330% 275% 220% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 165% 30% 110% 20% 55% 10% 0% KLP Fredag Sida 3

31 KLP-Aktieportföljen Per datum Portföljsammandrag, aktier Marknadsvärde Benämning Innehav Värderingskurs Anskaffningsvärde Anskaffningskurs Ändring i procent Ändring i SEK Upplupen ränta Andel av portföljen Depå Finans och fastighet ,67 54, ,80 Hemfosa Fastigheter AB , ,00 51,63 69, ,90 SEB ICA GRUPPEN , ,09 224,02 32, ,31 Swedbank Investor B , ,92 191,47 75, ,62 Handelsbanken Lundbergs B , ,00 170,53 128, ,80 SEB Nordea , ,52 60,54 83, ,71 SEB Platzer Fastigheter AB , ,00 27,72 24, ,99 Handelsbanken Skandinaviska Enskilda Banken A , ,75 77,33 36, ,64 Swedbank Swedbank A , ,36 125,83 58, ,46 Handelsbanken Svenska Handelsbanken A , ,03 124,86 2, ,36 Handelsbanken Hälsovård ,16 58, ,78 AstraZeneca , ,15 482,31 18, ,61 SEB Elekta B , ,10 67,88-11, ,04 SEB Getinge B , ,26 179,02 15, ,95 SEB Meda A , ,55 74,21 64, ,76 SEB Raysearch Laboratories B , ,10 22,25 416, ,19 SEB Swedish Orphan Biovitrum , ,00 76,69 68, ,23 SEB Industri ,85 52, ,38 ABB Ltd , ,12 134,64 38, ,36 SEB Atlas Copco A , ,33 257,69 0, ,97 SEB Atlas Copco B , ,00 87,21 163, ,12 SEB Bulten AB , ,28 68,62 26, ,30 SEB Intrum Justitia , ,51 95,71 172, ,50 SEB Loomis B , ,72 101,76 146, ,44 SEB NCC B , ,10 167,14 58, ,44 SEB Sandvik , ,66 86,01 19, ,31 Swedbank Skanska B , ,84 116,18 52, ,88 SEB SKF B , ,91 162,21 26, ,07 SEB Trelleborg B , ,89 85,28 94, ,91 SEB Volvo A , ,25 41,34 168, ,12 Swedbank Volvo B , ,24 83,76 32, ,95 Swedbank IT ,36-2, ,67 Acando b , ,00 14,99-11, ,29 SEB Ericsson B , ,36 98,82-3, ,41 Swedbank KnowIT , ,00 53,15 5, ,97 SEB Material ,36 55, ,15 Boliden , ,79 101,43 80, ,63 SEB SCA B , ,57 148,88 49, ,82 SEB SSAB A , ,00 42,69 12, ,69 Handelsbanken Sällanköpsvaror ,58 64, ,43 Autoliv , , ,23-2, ,62 Swedbank Hennes & Mauritz B , ,58 189,88 77, ,81 SEB Teleoperatörer ,44 3, ,85 Millicom , ,00 612,37 11, ,38 Handelsbanken Tele 2 B , ,17 85,90 16, ,57 Handelsbanken Telia Sonera , ,27 51,03-1, ,89 Swedbank KLP Fredag Sida 1

32 KLP-Aktieportföljen Per datum Portföljsammandrag, aktier Marknadsvärde Benämning Innehav Värderingskurs Anskaffningsvärde Anskaffningskurs Ändring i procent Ändring i SEK Upplupen ränta Andel av portföljen Depå Utland ,33 25, ,38 Alfred Berg Fastighetsfond , ,00 123,35-1, ,57 Alfred Berg Handelsbanken Hållbar Energi , ,61 90,72 64, ,19 Handelsbanken ING BANK N:V LÅN , ,00 93,84 0, ,87 Swedbank INGBANK 184 AIO AC , ,00 100,00 15, ,00 SEB KCTILLV5ISHB , ,00 104,21-8, ,39 Handelsbanken KCTILLV6CSHB , ,00 50,35-14, ,07 Handelsbanken NDA Bevis Nordiska Bolag , ,00 100,00-3, ,67 SEB OPM Private Equity , ,70 104,31 121, ,32 OPM Optimized Portfolia M-ment Save Earth Fund , ,02 82,47 69, ,73 Handelsbanken Strukturinvest BRIC , ,00 97,22-27, ,49 SEB Strukturinvest Global AC , ,00 100,00-20, ,46 SEB SWB Bevis Energieffktiv , ,00 100,00 9, ,63 SEB Övriga ,00-2, ,57 XACT BEAR , ,00 84,26-2, ,57 SEB Summa aktier ,76 42, ,00 100,00 KLP Fredag Sida 2

33 KLP-Aktieportföljen Per datum Optioner Benämning Optionstyp Antal kontrakt Erhållen premie Antal Värderingskurs aktier Marknadsvärde Anskaffningsvärde Aktiekurs Lösenkurs Marknadsvärde Lösenvärde Depå ABB Ltd/1506/205 Sälj av köp 500, ,00 0, , SEB AstraZeneca/1506/645 Sälj av köp 260, ,00 0, , SEB AstraZeneca/1507/630 Sälj av köp 200, ,00 0, , SEB Atlas Copco A/1506/310 Sälj av köp 300, ,00 0, , SEB Atlas Copco A/1507/ Sälj av köp 343, ,00 0, , SEB Autoliv/1507/1170 Sälj av köp 100, ,00 0, , Swedbank Boliden/1506/215 Sälj av köp 500, ,00 0, , SEB Boliden/1507/205 Sälj av köp 500, ,00 0, , SEB Boliden/1507/210 Sälj av köp 500, ,00 0, , SEB Ericsson B/1507/105 Sälj av köp 500, ,00 0, , Swedbank Ericsson B/1507/ Sälj av köp 1 000, ,00 0, , Swedbank Hennes & Mauritz B/1506/350 Sälj av köp 250, ,00 0, , SEB Hennes & Mauritz B/1506/370 Sälj av köp 950, ,00 0, , SEB ICA GRUPPEN /1506/310 Sälj av köp 180, ,00 0, , Swedbank Investor B/1506/370 Sälj av köp 500, ,00 0, , Handelsbanken Investor B/1506/370 Sälj av köp 500, ,00 0, , SEB Investor B/1507/360 Sälj av köp 500, ,00 0, , Handelsbanken Millicom/1506/645 Sälj av köp 250, ,00 0, , Handelsbanken Millicom/1507/690 Sälj av köp 100, ,00 0, , Handelsbanken Nordea/1506/115 Sälj av köp 500, ,00 0, , SEB Nordea/1507/117.5 Sälj av köp 1 000, ,00 0, , SEB Skandinaviska Enskilda Banken A/1506/ Sälj av köp 1 000, ,00 0, , Swedbank Skandinaviska Enskilda Banken A/1507/ Sälj av köp 1 000, ,00 0, , Swedbank SSAB A/1506/51 Sälj av köp 2 500, ,00 0, , Handelsbanken Swedbank A/1506/215 Sälj av köp 500, ,00 0, , Handelsbanken Swedbank A/1507/215 Sälj av köp 500, ,00 0, , Handelsbanken Svenska Handelsbanken A/1506/ Sälj av köp 500, ,00 0, , Handelsbanken Svenska Handelsbanken A/1507/410 Sälj av köp 1 500, ,00 0, , SEB Tele 2 B/1506/99.76 Sälj av köp 850, ,00 0, , Handelsbanken Telia Sonera/1506/55 Sälj av köp 1 600, ,00 0, , Swedbank Telia Sonera/1507/52 Sälj av köp 5 000, ,00 0, , Swedbank Summa KLP Fredag Sida 3

34 KLP-Aktieportföljen Avser period: Köp och försäljning av aktier och fonder Benämning Typ Affärsdag Likviddag Antal Kurs Belopp Courtage och Valuta övrig kostnad Valutakurs Belopp (SEK) Vinst (SEK) Förlust (SEK) Tele 2 B Sälj , ,00 147,00 SEK 1, , Trelleborg B Sälj , , ,00 SEK 1, , Alfa Laval Sälj , , ,00 SEK 1, , Autoliv Köp , , ,00 SEK 1, ,00 KappAhl Sälj , , ,00 SEK 1, , Raysearch Laboratories B Sälj , ,00 692,00 SEK 1, , Raysearch Laboratories B Sälj , , ,00 SEK 1, , Handelsbanken Hållbar Energi Köp ,00 0,00 SEK 1,0000 0,00 Atlas Copco IL Ser B Köp ,00 0,00 SEK 1,0000 0,00 Atlas Copco IL Ser B Sälj , , ,00 SEK 1, , Inlösen ATCO A Sälj , ,00 580,00 SEK 1, , Inlösen ATCO A Köp ,00 0,00 SEK 1,0000 0,00 Svenska Handelsbanken A Köp ,00 0,00 SEK 1,0000 0,00 XACT BEAR 2 Köp , ,00 0,00 SEK 1, ,00 Hemfosa Fastigheter AB Köp ,00 0,00 SEK 1,0000 0,00 SK AstraZeneca/1505/645 Option , SK Boliden/1505/195 Option , SK Ericsson B/1505/112.5 Option , SK Ericsson B/1505/115 Option , SK Nordea/1505/112.5 Option , SK Svenska Handelsbanken A/150 Option , SK Telia Sonera/1505/56 Option , Alfred Berg Fastighetsfond Köp , ,00 0,00 SEK 1, ,00 Hennes & Mauritz B Köp , , ,00 SEK 1, ,00 Millicom Köp , , ,00 SEK 1, ,00 NDA LÅN 3921 Global vatten Sälj , ,00 0,00 SEK 1, , XACT BEAR 2 Sälj , ,00 0,00 SEK 1, , Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Ansk.värde, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK Vinst, optioner Förlust, optioner SEK , , , , , , , ,50 0,00 Summa , , , , , ,50 0,00 KLP Fredag Sida 1

35 KLP-Aktieportföljen Avser period: Utdelningar Aktie Valuta Avstämningsdag Likviddag Utdelning Kupongskatt Netto Valutakurs Utdelning, SEK ABB Ltd SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Acando b SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Atlas Copco A SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Atlas Copco B SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Boliden SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Bulten AB SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Hemfosa Fastigheter AB SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Hennes & Mauritz B SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Investor B SEK ,00 0, ,00 1, ,00 KnowIT SEK ,75 0, ,75 1, ,75 Loomis B SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Meda A SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Millicom SEK ,60 0, ,60 1, ,60 Platzer Fastigheter AB SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Sandvik SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Tele 2 B SEK ,00 0, ,00 1, ,00 Summa SEK SEK ,35 0, , ,35 Summa ,35 KLP Fredag Sida 1

36 KLP-Aktieportföljen Avser period: Optionsaffärer Option Affärsdag Likviddag Lösendag Antal Kurs Courtage Belopp Affärsnummer Sälj av köp Tele 2 B/ / , , Sälj av köp Hennes & Mauritz B/ / , , Sälj av köp Hennes & Mauritz B/ / , , Sälj av köp Telia Sonera/ / , , Sälj av köp Svenska Handelsbanken A/ / , , Sälj av köp Svenska Handelsbanken A/ / , , Sälj av köp Swedbank A/ / , , Sälj av köp Skandinaviska Enskilda Banken A/ / , , Sälj av köp Nordea/ / , , Sälj av köp Nordea/ / , , Sälj av köp Millicom/ / , , Sälj av köp Investor B/ / , , Sälj av köp Ericsson B/ / , , Sälj av köp Ericsson B/ / , , Sälj av köp Boliden/ / , , Sälj av köp Boliden/ / , , Sälj av köp Autoliv/ / , , Sälj av köp Atlas Copco A/ / , , Sälj av köp AstraZeneca/ / , , Summa Sälj av köp ,50 KLP Fredag Sida 1

37 KLP-Aktieportföljen Avser period: Optionsaffärer Option Affärsdag Likviddag Lösendag Antal Kurs Courtage Belopp Affärsnummer Summa 0,00 KLP Fredag Sida 1

38 Portföljfakta för KLP-Räntebärande 31 Maj 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,5457 St Andelskurs 1 626,3340 Kr Obligationer 84,51% Kr Vinstandelslån 1,16% Kr Räntefonder 7,81% Kr Upplupna räntor, värdepapper 0,73% Kr Upplupen bankränta 0,01% Kr Likviditet 5,78% Kr Ej bokförd likviditet 0.00 Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 4,05% Avkastning, jämförelseindex 4,46% Standaravvikelse, portfölj 1,24% Standaravvikelse, jämförelseindex 2,60% Sharpekvot, portfölj 1,89 Sharpekvot, jämförelseindex 1,06 Aktiv risk 1,87% Informationskvot -0,22 Riskmått räntebärande per Nominellt värde Kr Ränterisk (1%) i kr Kr Ränterisk (1%) i %r 0,69 % Duration (år), totalt 0,804 år Duration (år), obligationer 0,863 år Viktad återstående löptid (år) 2,90 Avkastning per Från datum Portföljen Index Differens ,05% -0,50% 0,55% ,40% -0,57% 0,97% ,62% 0,23% 0,39% ,84% 0,09% 1,74% ,62% 1,21% 1,41% ,50% 1,42% 1,08% ,84% 1,75% 1,08% ,81% 2,92% -0,11% ,87% 2,84% 0,03% ,28% 3,76% -0,49% ,62% 4,56% -0,94% ,94% 5,05% -1,10% ,54% 8,36% -1,82% ,20% 8,69% 1,51% ,92% 12,27% 5,65% ,20% 21,73% 0,47% ,10% 24,13% 0,98% ,95% 27,91% 4,04% ,09% 42,06% -2,97% ,66% 45,46% -2,80% ,28% 47,18% -1,91% ,44% 53,56% -4,12% ,94% 64,99% -8,06% ,63% 70,76% -8,13% Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index 7,5% 5,0% Förfallostruktur KKr 2400 KKr 1800 KKr 1200 KKr 600 KKr år Staten Bostäder Övriga Fem största innehaven EXCALIBUR, Kr Räntefond ICA, Kr ICA FRN SBAB bank, Kr SBAB FRN AT Castellum, Kr Castellum Vasakronan Obl, Kr VASAKR ,5% 0,0% KLP Fredag Sida 2

39 Specifikationer för KLP-Räntebärande 31 Maj 2015 Likvidkonton Likvidkonto Valuta Saldo Upplupen ränta Kapitaliserad ränta Ränta Swedbank SEK , ,03 0,00 0,50% Söderberg & Partners SEK 3 825,08 0, ,08 0,00% Handelsbanken SEK , ,09 0,00 0,15% SEB SEK ,60 0,00 0,00 0,00% Summa , , ,08 Valutakurser Valuta Kurs Valuta Kurs Valuta Kurs CHF 9,0896 DKK 1,2571 EUR 9,3780 GBP 13,0501 NOK 1,0968 USD 8,5520 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% KLP Fredag Sida 3

40 KLP-Räntebärande Per datum Portföljsammandrag, räntebärande Marknadsvärde Benämning ISIN-kod Förfallodag Innehav Värderingsränta Värderingskurs Anskaffningsvärde Ändring Upplupen ränta Duration Andel av i procent portföljen Depå OBLIGATIONER ,20 1, ,861 90,40 Staten ,76 0, ,509 10,74 Sveaskog AB 123 SE , , ,11-0, ,117 0,83 SEB VASAKR FRN SE , , ,00-1, ,153 0,84 SEB VASAKR445 SE , , ,00-0, ,239 1,66 SEB SVEASKOG FRN SE , , ,00-0, ,194 0,43 SEB Vasakronan SE , , ,54-0, ,056 0,68 SEB POSTNORD AB SE , , ,11 1, ,056 1,11 SEB VASAKR434 SE , , ,00-0, ,131 1,52 SEB RIKSHM 115 Green bond SE , , ,00-0, ,189 1,09 SEB NIB 2,413%, XS , , ,00 7, ,185 1,34 SEB Sveaskog FRN lån SE ,635 99, ,00-0, ,167 1,24 SEB Bostäder ,00 2, ,497 6,85 CAIO 1579 SE , , ,00-2, ,897 0,93 SEB LFHYP507 SE , , ,00 0, ,930 0,45 SEB SWBHYP186 SE , , ,00 2, ,447 1,36 SEB CAIO1580 SE , , ,00 4, ,717 0,90 SEB SWBHYP187 SE , , ,00 4, ,099 1,39 SEB SBAB FRN XS , , ,00-0, ,114 0,84 SEB LANDSHYP2 XS , , ,00-2, ,392 0,42 SEB NDAHYP5521 SE , , ,00 20, ,620 0,56 SEB Företag, i NOK, EUR, USD ,59-1, ,523 11,13 AUTSTEVOLL NO , , ,75-3, ,189 0,47 SEB Solor Bioenergi NO ,794 94, ,00-9, ,175 0,68 SEB Marine Harvest ASA NO , , ,28 0, ,033 0,56 SEB Norwegian Air Shuttle NO ,526 99, ,00-2, ,225 0,73 SEB Storebrand LIV NO , , ,82-1, ,247 0,65 SEB AUSTEVOLL FRN NO , , ,00-1, ,125 0,29 SEB DIGIPLEX FET AS NO , , ,00-1, ,031 0,55 SEB SOLOR BE BIO ENERGY SE ,061 94, ,00-5, ,028 0,31 SEB W Holdings AS NO ,145 99, ,00-2, ,111 0,54 SEB Nordea 5,50% FIX AT1 US65557DAM , , ,18 2, ,859 1,58 SEB Danske 5,75% FIX AT1 XS , , ,42-0, ,268 0,80 SEB SEB 5,75% FIX AT1 XS ,784 99, ,45 2, ,363 1,56 SEB LOCK AS NO , , ,27-1, ,211 0,96 SEB SHB 5,25% FIX AT1 XS ,599 98, ,42-1, ,005 0,98 SEB DNB BANK NO , , ,00-3, ,053 0,46 SEB Företag, SEK ,30 1, ,622 39,33 FASTPARTN SE , , ,00 2, ,342 0,68 SEB Fabege AB FRN SE , , ,00 1, ,211 0,59 SEB Nordax finans SE , , ,00 1, ,058 0,42 SEB Meda AB FRN SE , , ,00 0, ,097 0,84 SEB COREM102 SE , , ,00 1, ,083 0,59 SEB DANSKE BANK XS , , ,00 0, ,014 0,85 SEB VOLVFRN16 XS , , ,00 4, ,022 0,52 SEB Klövern AB SE , , ,17 2, ,142 0,60 SEB VOLVOFINANS SE , , ,00 2, ,150 0,34 SEB KLP Fredag Sida 1

41 KLP-Räntebärande Per datum Portföljsammandrag, räntebärande Marknadsvärde Benämning ISIN-kod Förfallodag Innehav Värderingsränta Värderingskurs Anskaffningsvärde Ändring Upplupen ränta Duration Andel av i procent portföljen Depå NCC TREAS SE , , ,00 1, ,017 0,87 SEB Hexagon FRN SE , , ,00 0, ,028 0,83 SEB IJ SE , , ,00 1, ,036 0,87 SEB BJ BJÖRN17 SE ,193 97, ,00-1, ,083 0,81 SEB Hemfosa Fastigheter SE , , ,00 0, ,094 1,08 SEB SHBCSTEN1 SE , , ,00 8, ,111 1,36 Handelsbanken TELBSS FRN XS , , ,00 2, ,211 1,13 SEB Balder SE , , ,00 3, ,111 0,51 SEB Bayport 13% SE , , ,67 5, ,706 0,35 SEB SAND 150B SE , , ,00 3, ,236 0,51 SEB Peab Finans FRN SE , , ,00 0, ,072 0,84 SEB Millicom nr 100 SE , , ,00 3, ,167 0,86 SEB Millicom 5,25% nr 101 SE , , ,00-0, ,271 0,45 SEB Husqvarna FRN SE , , ,00 1, ,247 1,03 SEB Steen & Ström AS FRN NO , , ,00 0, ,025 0,75 SEB Islandsbankis 2017 XS , , ,00 1, ,044 0,78 SEB SFFAB 2 AB FRN SE , , ,78 2, ,083 1,28 SEB Stendörren Fastigheter AB15/1 SE , , ,00 1, ,103 0,84 SEB Billerud FRN SE , , ,00 5, ,075 0,44 SEB Getinge AB SE , , ,25 1, ,228 1,26 SEB ICA FRN SE , , ,00 2, ,069 1,72 SEB ICA Gruppen AB 3,5 % SE , , ,00 1, ,873 0,45 SEB Nordlys AB SE , , ,00 1, ,083 0,34 SEB Cloetta AB SE , , ,00 2, ,047 0,95 SEB Real People SE ,297 70, ,33-28, ,053 0,41 SEB SSAB 4,625% SE , , ,33 3, ,481 0,70 SEB SSAB FRN SE ,577 99, ,00-2, ,239 1,07 SEB Volvo Treasury XS , , ,00 0, ,125 0,67 SEB Vacse AB SE , , ,00 2, ,008 0,85 SEB Castellum SE , , ,44 0, ,019 1,68 SEB Bravida Holdings AB XS , , ,33 0, ,042 0,76 SEB Sagax SE ,672 99, ,00 0, ,133 0,66 SEB Norcell (comhem)5,25% SE , , ,00 4, ,960 1,30 SEB Bayport 14 % SE , , ,00 9, ,436 0,46 SEB TeliaSonera XS , , ,00 0, ,011 1,08 SEB Nordea AT1 FRN SEK XS ,157 99, ,00-0, ,033 1,24 SEB ÅF FRN SE , , ,00 0, ,203 0,92 SEB Trelleborg FRN SE , , ,00 0, ,133 0,42 SEB DANBNK 4,75% XS , , ,00 11, ,313 1,39 SEB Övr Banker(ej börsbolag) ,55 1, ,098 7,50 IKANO 101 SE , , ,00 0, ,044 0,58 SEB SPB SYD FRN SE , , ,00 0, ,028 0,50 SEB IKANO FRN SE , , ,00 0, ,133 0,84 SEB LF FRN SE , , ,00 2, ,108 0,43 SEB SBAB FRN XS , , ,00 4, ,214 0,61 SEB Resurs bank ab frn +200 SE , , ,00 0, ,092 1,25 SEB SBAB FRN AT XS , , ,00 0, ,044 1,68 SEB Ikanobank SE ,900 99, ,00-0, ,125 0,83 SEB Sparbanken Öresund SE , , ,55 2, ,153 0,78 SEB KLP Fredag Sida 2

42 KLP-Räntebärande Per datum Portföljsammandrag, räntebärande Marknadsvärde Benämning ISIN-kod Förfallodag Innehav Värderingsränta Värderingskurs Anskaffningsvärde Ändring Upplupen ränta Duration Andel av i procent portföljen Depå Strukturerade obligationer ,00 6, ,602 14,86 EPBBARFLO XS ,104 98, ,00-1, ,036 0,82 SEB SEBMSTCCF XS , , ,00 0, ,044 0,83 SEB CARRBSFLO XS , , ,00 1, ,122 0,84 SEB SWB1119ASP SE , , ,00 12,55 0 1,126 1,40 SEB SEBKRG 141 XS , , ,00 2, ,056 0,85 SEB SHBKRG6I SE , , ,00 8, ,247 0,45 SEB KREHY3498 SE , , ,00 8, ,056 0,44 SEB SWB1172RFT SE , , ,00 17,95 0 1,553 0,49 SEB NDA 3551 SE , , ,00 6, ,606 0,44 SEB SHBC Itraxx CE47L SE , , ,00 1, ,111 0,85 SEB SWB1284 USAkap SE , , ,00 13,65 0 2,819 0,75 SEB HANDELSB ITRAX KKO SE , , ,00 8, ,111 0,91 Handelsbanken SHBC CX28L SE , , ,00 13, ,267 1,41 SEB AIO FINVEX SUSTAINABLE INDEX SE , , ,00 21,33 0 4,107 1,59 SEB SHBC CE29L SE , , ,00 0, ,111 1,00 Handelsbanken SHBC CE39L SE ,960 95, ,00-4, ,111 0,55 Handelsbanken EPForward rate SE ,206 98, ,00-2,66 0 5,871 1,23 SEB VINSTANDELSLÅN ,00 0, ,995 1,25 SV BOSTF 8 SE , , ,00 0, ,995 1,25 Svenska bostadsfonden RÄNTEFONDER ,75 7,50 0 0,000 8,35 Catella Hedgefond SE , , ,00 1,11 0 0,000 1,26 Söderberg & Partners EXCALIBUR SE , , ,00 13,66 0 0,000 3,60 Excalibur Handelsbanken Företagsob-Mega SE , , ,75 4,42 0 0,000 1,25 Handelsbanken Handelsbanken Tillväxtm oblig LU , , ,00 3,62 0 0,000 1,38 Handelsbanken SEB Credit Opportunity III HNW LU , , ,00 4,26 0 0,000 0,87 SEB Totalt ,95 2, SEB KLP Fredag Sida 3

43 KLP-Räntebärande Avser period: Köp och försäljning av aktier och fonder Benämning Typ Affärsdag Likviddag Antal Kurs Belopp Courtage och Valuta övrig kostnad Valutakurs Belopp (SEK) Vinst (SEK) Förlust (SEK) Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Ansk.värde, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK Vinst, optioner Förlust, optioner SEK 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 KLP Fredag Sida 1

44 KLP-Räntebärande Avser period: Utdelningar Aktie Valuta Avstämningsdag Likviddag Utdelning Kupongskatt Netto Valutakurs Utdelning, SEK Summa 0,00 0,00 0,00 0,00 Summa 0,00 KLP Fredag Sida 1

45 KLP-Räntebärande Avser period: Köp och försäljning av obligationer Benämning Typ Nominelltbelopp Kurs Affärsdag Likviddag Belopp lokal valuta Varav ränta Valuta Valutakurs Belopp, SEK Anskaffningsbelopp SEK Kupong Vinst/förlust SV BOSTF 8 Kupf SEK 0,00 SEB 5,75% FIX AT1 Kupf USD ,33 Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Anskaffningsbelopp, SEK Upplupen ränta, köpt Upplupen ränta, sålt Kupong, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK NOK 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 SEK 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 USD 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0, ,33 0,00 0,00 Summa, SEK 0,00 0,00 0,00 0,00 0, ,33 0,00 0,00 KLP Fredag Sida 1

46 KLP-Räntebärande Avser period: Köp och försäljning av FRN-lån Benämning Typ Nominelltbelopp Kurs Affärsdag Likviddag Belopp lokal valuta Varav ränta Valuta Valutakurs Belopp, SEK Anskaffningsbelopp SEK Kupong Vinst/förlust Husqvarna FRN Kupf SEK ,00 Storebrand LIV Kupf NOK ,78 SSAB FRN Kupf SEK ,22 VASAKR445 Kupf SEK ,00 SAND 150B Kupf SEK ,00 Getinge AB Kupf SEK ,25 Norwegian Air Shuttle Kupf NOK 0,00 SBAB FRN Kupf SEK ,22 TELBSS FRN Kupf SEK ,44 Fabege AB FRN Kupf SEK ,00 LOCK AS Kupf NOK ,06 Norwegian Air Shuttle Köp , ,00 0,00 NOK 1, ,00 ÅF FRN Kupf SEK 0,00 SVEASKOG FRN Kupf SEK ,67 RIKSHM 115 Green bond Köp , ,00 0,00 SEK 1, ,00 RIKSHM 115 Green bond Kupf SEK 0,00 AUTSTEVOLL Kupf NOK ,43 ÅF FRN Köp , ,00 0,00 SEK 1, ,00 Solor Bioenergi Kupf NOK ,32 Valuta Köpt, lokal valuta Sålt, lokal valuta Köpt, SEK Sålt, SEK Anskaffningsbelopp, SEK Upplupen ränta, köpt Upplupen ränta, sålt Kupong, SEK Vinst, SEK Förlust, SEK NOK ,00 0, ,00 0,00 0,00 0,00 0, ,59 0,00 0,00 SEK ,00 0, ,00 0,00 0,00 0,00 0, ,80 0,00 0,00 USD 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Summa, SEK ,00 0,00 0,00 0,00 0, ,39 0,00 0,00 KLP Fredag Sida 1

47 Portföljfakta för KLP-Totalt 30 Juni 2015 Portföljförmögenhet per Antal andelar ,1664 St Andelskurs 3 456,7795 Kr Svenska aktier/fonder 49,58% Kr Utländska aktier/fonder 5,79% Kr Obligationer 35,18% Kr Vinstandelslån 0,50% Kr Räntefonder 3,29% Kr Upplupna räntor, värdepapper 0,21% Kr Upplupen bankränta 0,01% Kr Likviditet 5,25% Kr Ej bokförd likviditet 0,28% Kr Öppen position köpoptioner -0,09% Kr Summa förmögenhet Kr Nyckeltal (annualiserade) för Avkastning, portfölj 10,58% Avkastning, jämförelseindex 10,02% Standaravvikelse, portfölj 8,81% Standaravvikelse, jämförelseindex 8,21% Sharpekvot, portfölj 1,01 Sharpekvot, jämförelseindex 1,01 Aktiv risk 2,41% Informationskvot 0,23 Avkastning per Från datum Portföljen Index Differens ,85% -3,64% -0,22% ,24% -3,29% 0,06% ,77% -3,22% 1,45% ,98% -2,82% 0,83% ,35% 1,04% 2,31% ,96% 5,19% 2,76% ,50% 5,86% 2,64% ,60% 7,81% 2,79% ,93% 9,27% 2,67% ,61% 9,14% 2,47% ,23% 9,98% 2,25% ,55% 9,99% 1,56% ,43% 17,23% 3,20% ,05% 33,04% 5,01% ,17% 46,28% 8,89% ,37% 42,34% 4,03% ,91% 62,43% 4,48% ,71% 105,03% 1,68% ,47% 71,26% 3,21% ,84% 71,43% -0,59% ,82% 95,82% 5,00% ,11% 134,03% 15,08% ,34% 166,88% 17,46% ,68% 224,58% 21,10% Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 20% 65% Uppföljning av beslutade numeriska begränsningar i bolagets placeringspolicy Miljoner kronor Faktisk andel av total tillgångar Tillåten andel av total tillgångar Aktier ,4% 20%-60% Total utlandsandel 174 5,8% Max 15% Aktier i övriga länder *) 32 1,1% Max 5% Enskild motpart Max 10% exkl svenska staten - Svenska Handelsbanken 208 6,9% - Swedbank 197 6,6% - Nordea 170 5,7% - SEB 124 4,1% - Volvo 100 3,3% Räntebäranade i nordiska börsbolag ,8% Max 20% *) länder utanför: EU, övriga nordiska länder, Schweiz och USA Begränsningarna senast beslutade av konsortiemötet Ägarandelar och insatt kapital i Kr Ägare Andel i procent Insatt kapital Nuvärde Utveckling Insatt/uttag 2015 Landstinget i Kalmar 47,52% ,4% Oskarshamns kommun 19,83% ,5% Vimmerby kommun 6,08% ,8% Mönsterås kommun 5,06% ,4% Hultsfreds kommun 4,60% ,4% Nybro kommun 3,80% ,1% Kalmar kommun 3,60% ,2% Högsby kommun 3,23% ,0% Mörbylånga kommun 2,90% ,9% Torsås kommun 1,72% ,3% Emmaboda kommun 1,66% ,0% Summa % ,3% 15% 55% 10% 45% 5% 35% 0% % KLP Tisdag Sida 2

48 Kommentar och utveckling för KLP-Totalt 30 Juni 2015 Utveckling andelsvärde för perioden Portföljen Index Aktieinnehav 270% 65% 240% 210% 55% 180% 150% 120% 45% 90% 60% 35% 30% 0% % KLP Tisdag Sida 3

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 16 juni 2015 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-53 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 augusti 2015 kl. 8:30-9:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 54-57 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 44-48 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Portföljfakta för KLP-Totalt 31 December 2014

Portföljfakta för KLP-Totalt 31 December 2014 Portföljfakta för KLP-Totalt 31 December 2014 Portföljförmögenhet per 2014- Antal andelar 858 800,4744 St Andelskurs 3 202,0422 Kr Svenska aktier/fonder 49,11% 1 350 577 860 Kr Utländska aktier/fonder

Läs mer

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 September 2015

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 September 2015 Portföljfakta för KLP-Totalt 30 September 2015 Portföljförmögenhet per 2015-09-30 Antal andelar 886 393,5683 St Andelskurs 3 300,9696 Kr Svenska aktier/fonder 51,05% 1 493 804 607 Kr Utländska aktier/fonder

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-02-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 februari 2015 kl. 8:30-09:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 8 Beslutande Anders Andersson (C), ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 december 2013 kl. 8:30-9:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 134-137 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 April 2015

Portföljfakta för KLP-Totalt 30 April 2015 Portföljfakta för KLP-Totalt 30 April 2015 Portföljförmögenhet per 2015-04-30 Antal andelar 863 297,5409 St Andelskurs 3 572,4541 Kr Svenska aktier/fonder 51,15% 1 577 439 229 Kr Utländska aktier/fonder

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-04-28 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 33-36 Beslutande Anders Andersson (C) Christina

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Handläggare Datum Maria Björkman 2016-03-24 Kommunstyrelsen Uttalanden om verksamheten 2015 i Kalmar Kommunbolag AB och de majoritetsägda dotterbolagen Bakgrund Kalmar Kommunbolag AB och de majoritetsägda

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-73 ande Jonas Lövgren (M) ordförande Ingemar Einarsson (C) 67-68 Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 januari 2016 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-4 Beslutande Anders Andersson (C) Christina

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 133-136 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 juni 2017 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 32-39 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 12 december 2017 kl. 11:15 12:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 56-61 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 10:00-11:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 60-64 ande Mattias Adolfson (S) Kajsa Hedin (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 april 2016 kl. 10:30-11:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 33-44 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 9:30-11:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-17 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 10:00-10:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 52-59 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 mars 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 17-20 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 december 2014 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 85-89 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Ingemar Einarsson (C) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 23 februari 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 11-19 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Dzenita Abaza (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-26 Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 11:00-12:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-10 Beslutande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-15 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 oktober 2013 kl. 8:30-8:55 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 110-111 Beslutande Anders Andersson (C) Per-Olof

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-03-14 Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 9:30-11:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-17 Beslutande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 77-81 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 januari 2017 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-5 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 21-23 ande Anders Andersson (C) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-05-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 maj 2016 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 46-48 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2017 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-23 ande Anders Andersson (C) ordförande, 19-20, 22-23 Christina Fosnes (M) ordförande, 21 Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 augusti 2013 kl. 8:30 10:25 Plats KS-salen Omfattning 79-84 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Tara

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 5-12 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 97-101 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 88-92 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om 100 % giftfri fruktstund

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om 100 % giftfri fruktstund TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-08-10 KS 2015/0432 Kommunfullmäktige Motion från Patricia Vildanfors (MP) om 100 % giftfri fruktstund Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 november 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 132-138 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2018-04-25 KS 2017/0981 Tel: 0480-45 01 31 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-20 Tid 8.30 9.35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 77-83 ande Malin Petersson (M) ordförande Bertil Dahl (V) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 februari, 2012 kl. 8:30 9:50 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 24 30 ande Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson

Läs mer

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017.

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-09-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott 106 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Skapa fler ställplatser för husbilar! Dnr KS 2017/0567 Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 december 2017 kl. 8:30 10:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 149-153 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Christina Fosnes (M), vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2018 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 53-56 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 10:00-11:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-8 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 10:50-11:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 50-53 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 oktober 2016 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 103-106 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 8:00-8:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 122-124 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 29 april 2014 kl. 8:30-9:35 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 52-55 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 september 2016 kl. 8:30-10:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 90-97 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 13 september 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 84-88 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2018 kl. 10:00-11:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-29 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Erik Ciardi (C) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

Avanza Zero. Halvårsrapport 2011. Bästa andelsägare

Avanza Zero. Halvårsrapport 2011. Bästa andelsägare Avanza Zero Halvårsrapport 2011 Bästa andelsägare Den 22 maj 2006 startade vi Sveriges första och enda helt avgiftsfria fond: Avanza Zero fonden utan avgifter. Avanza Zero är en indexfond. Fondens målsättning

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 112-119 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2010-02-16. Tid 8.30 8.55. IT-enhetens sammanträdesrum. Omfattning 28-32 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-16 Tid 8.30 8.55 Plats IT-enhetens sammanträdesrum Omfattning 28-32 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Didner & Gerge Aktiefond

Didner & Gerge Aktiefond Vi är ett fristående fondbolag grundat 1994 och med säte i Uppsala som bedriver en aktiv förvaltning av våra fonder med målet att skapa god avkastning på lång sikt, dvs 5 år och längre. Vi förvaltar idag

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 november 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 103-111 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-23 Tid 8.30 9.15 Plats Sammanträdesrummet Magistern Omfattning 33-38 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Övriga närvarande Jonas Löhnn (MP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-08-24 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 151-155 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar

Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-10-20 KS 2013/0458 Motion från Anna Thore (MP): Försök med nolltaxa i lokal busstrafik på lördagar Förslag till beslut avslår motionen från Anna

Läs mer

2. Information från Kalmar Hamn AB Föredragande: Mats Gustafson, VD i Kalmar Hamn AB. Ajournering för gruppmöten (ca 09:30)

2. Information från Kalmar Hamn AB Föredragande: Mats Gustafson, VD i Kalmar Hamn AB. Ajournering för gruppmöten (ca 09:30) 1(8) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 december 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Genomgång av beslutsärenden

Läs mer

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE FONDFAKTA Fondens beteckning Aktiespararna Topp Sverige, nedan kallat fonden Fonden förvaltas av Aktieinvest FK AB, nedan kallat bolaget Värdepappersbolag

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 46-56 ande Per Dahl (M), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Gunnel Akinder (S) Michael Palmquist

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-66 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09.

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09. 1(9) Rev 2015-08-31 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 september 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista 1. Information från Kalmar FF Föredragande:

Läs mer

Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten

Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gunilla Svensson 2013-01-15 SFN 2013/0021 0480-450 513 Servicenämnden Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Förslag till

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-51 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Inköpta värdepapper

Inköpta värdepapper Sällskapet för Folkundervisningens 1 Befrämjande i Göteborgs stit 2017-02-03 Antal Inköpta värdepapper 2016-01-01 2016-12-31 Svenska aktier/fonder 470 Bravida Holding AB, kurs 53,50 25 145:00 17 Acamedia

Läs mer

SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11. S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB

SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11. S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11 S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB 2 SCIENTIA HEDGE HALVÅRSRAPPORT 2011 Halvårsrapporten omfattar VD har ordet 4 Förvaltningsberättelse 6 Balansräkning

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2011-01-01 till 2011-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v) Anders Andersson. Birgitta Elfström (s) Inger Hilmansson (fp) 53-57 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-03-04 46 Tid 8.30-10.10 Plats Stadshuset Omfattning 50-57 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl (v)

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-10-03 199 Tid 8.30-9.40 Plats Stadshuset Omfattning 201-207 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2012-01-01 till 2012-06-29. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer