Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsens förslag till beslut"

Transkript

1 FÖRSLAG 2009:52 1 (16) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:13 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om ökat cyklande i Stockholmsregionen Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionärerna föreslår ökade satsningar på cykelinfrastrukturen, fler sammanhängande cykelstråk och ett finmaskigare nät av cykelvägar. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att anse motionen besvarad Den nya regionplanen för Stockholm, RUFS 2010, ska innehålla en vision, mål och strategier för regionens långsiktiga utveckling. I detta uppdrag ingår även att pröva och utveckla olika transport- och infrastrukturlösningar. Att cykeln finns med som en naturlig del i detta arbete är viktigt både för trafikoch kapacitetsplanering, men också för att främja en god hälsa. Stockholmsregionen växer och det finns en stor efterfrågan på en väl utvecklad infrastruktur, hög livskvalitet och tillgänglighet mellan länets olika delar. Stockholms läns landsting är därför redan idag en aktiv och drivande part i arbetet med att utveckla nya lösningar för bättre transporter i hela Stockholm och Mälarregionen. Detta gäller inte minst att utveckla en god infrastruktur för cykelresandet. Bilagor 1 Motion 2008:13 2 Landstingsdirektörens och regionplane- och trafik kontorets gemensamma tjänsteutlåtande 3 Regionplane- och trafiknämndens yttrande Regionplane- och trafikkontorets tjänsteutlåtande AB Storstockholms Lokaltrafiks yttrande

2 FÖRSLAG 2009:52 2 Utvecklingen av det cykelnät som motionären efterfrågar är till stora delar kopplat till kommunernas utveckling och så bör det fungera även framöver. Stockholms läns landsting uppgift är att understödja detta arbete genom att värna om och bygga ut en väl genomarbetad, integrerad och avlastande kollektivtrafik som fungerar tillsammans med cykelnätet i länet. Kommunerna har redan idag ett samarbete med SL när det gäller exempelvis utvecklingen av infartsparkeringar med cykelparkeringar, där kommunerna ansvarar för drift och underhåll. Genom att ta ett större ansvar för den övergripande trafikplaneringen och genom de stora insatser inom samordning, information och integrering av framtidens kollektivtrafik som SL planerar, kan kommunerna fokusera på utvecklandet av lokala cykelnät. Vad gäller kombinationsresor och möjligheten att ta med sig cykeln ombord på bussar, tåg och vagnar har SL:s styrelse gett VD i uppdrag att gå vidare med ett försök avseende cykeltransport på ett antal busslinjer. SL undersöker även hur kraven på kommande vagnar, fordon och bussar bör se ut för att se hur fler cyklar i kollektivtrafiken kan kombineras med god service och säkerhet för alla resenärer. Inga nya fordon ska framöver köpas in utan att kapaciteten att ta med sig cykel finns. SL bedriver idag ett långsiktigt informationsarbete för en säkrare och ökad cykeltrafik. I både informations- och försäljningsarbetet lyfts miljö- och hälsoaspekterna fram men också de stora fördelarna för den enskilde när bilåkandet minskar och andra transportmedel används. SL bedriver detta arbete mycket konsekvent, långsiktigt och i samarbete med skolor och andra intresseorganisationer. Motionären lyfter fram ett antal viktiga synpunkter, som dock faller inom ramen för det arbete som redan pågår inom Stockholms läns landsting och SL. Alla de insatser som är aktuella ska ses som en naturlig del av utvecklingen av kollektivtrafiken och en mer tillgänglig infrastruktur. Att öka cykelresandet är idag en integrerad del av Stockholms läns landstings verksamhet varför också kostnaderna för de utvecklingsinsatser, som ankommer på landstinget sker inom ordinarie budget.

3 FÖRSLAG 2009:52 3 Behandling i landstingsstyrelsen Landstingsrådsberedningen behandlade ärendet den 8 april Landstingsstyrelsen behandlade ärendet den 21 april Vid behandlingen i landstingsstyrelsen yrkades bifall dels till landstingsrådsberedningens förslag, dels till V- och MP-ledamöternas förslag. Landstingsstyrelsens beslut fattades utan omröstning. V- och MP-ledamöterna reserverade sig till förmån för sitt förslag att bifalla motionen. Ärendet och dess beredning Raymond Wigg m.fl. (MP) har i en motion (bilaga), väckt den 8 april 2008, föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att utreda, initiera och samfinansiera motionens förslag, som berör landstingets verksamheter, tillsammans med kommuner, länsstyrelse, Vägverket och övriga intressenter för att öka antalet cyklister i regionen. Yttranden har inhämtats från landstingsdirektören och regionplane- och trafiknämnden. Landstingsdirektören och regionplane- och trafikkontoret har i gemensamt tjänsteutlåtande den 27 oktober 2008 (bilaga) föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att anse motionen besvarad med hänvisning till redovisade åtgärder. Regionplane- och trafiknämnden har den 22 oktober 2008 beslutat att avge yttrande enligt kontorets förslag (bilaga). S-ledamöterna antecknade följande särskilda uttalande. Socialdemokraterna ställer sig bakom förvaltningens yttrande över motionen av Raymond Wigg m.fl. (mp) om ett ökat cyklande i Stockholmsregionen.

4 FÖRSLAG 2009:52 4 Vi vill dock framhålla att även om de flesta cykelresor är korta så sker arbetspendling med cykel ofta långa sträckor. Det bör tas i beaktande i RUFS 2010, så att större vikt läggs på att säkra regionala cykelstråk. Samordningen mellan dessa och promenadmöjligheter, liksom kollektivtrafik är också viktig. Regionplane- och trafikkontorets tjänsteutlåtande den 19 september 2008 bifogas (bilaga). AB Storstockholms Lokaltrafiks styrelse har den 24 september 2008 avgett yttrande (bilaga).

5 FÖRSLAG 2009:52 5 Bilagor Motion 2008:13 Riksdagen har i sina transportpolitiska mål beslutat att cykelns andel av persontrafiken bör öka och ska ha en given plats i ett hållbart resande. Trots detta minskar cykelns andel av persontransporterna. För att vända denna utveckling krävs ökade satsningar på cykelinfrastrukturen, fler sammanhängande cykelstråk och ett finmaskigare nät av cykelvägar. Enligt uppskattningar skulle ungefär hälften av alla kortare bilresor i tätort kunna ske med cykel. Om kollektivtrafiken anpassades så att det var möjligt att ta med cykeln eller nya stöldsäkra cykelställ placerades vid hållplatser och stationer samt cykelstråk byggdes ut skulle fler välja cykeln också till arbetet. En bil i rörelse tar upp lika mycket gatumark som 14 cyklar och en enda parkeringsplats för bil rymmer 8 parkerade cyklar. Ju fler som ställer bilen och väljer att cykla desto mindre blir de hälsovådliga utsläppen och samtidigt minskar trängseln. Klimatet Klimathotet blir reellt för allt fler. Miljöpartiet har i många år drivit klimatfrågan, och efter senaste valet 2006 har fler politiska partier och politiker också insett att något måste göras. Men tyvärr så kan samma politiker när det gäller andra frågor ännu inte se sambanden, dvs att det i ett klimat- och miljöperspektiv är förkastligt t. ex. att bygga förbifart Stockholm. Hälsoaspekter Att cykla är friskvård. Erfarenheterna från Hälsocyklare 2003 (Landstinget Uppsala län) visade att antalet sjukskrivningar för deltagarna sjönk från 8 dagars frånvaro ett år innan projektet pga sjukdom till 2 dagar efter det att man cyklat ett år. Andelen som motionerar regelbundet ökade signifikant och nästan alla upplevde projektet som positivt. 1. Fler och sammanhängande cykelleder även på tvären genom hela länet. Stärk samarbetet mellan kommunerna, landstinget, Vägverket samt intresserade företagare för information om befintliga cykelleder. Skapa cykelkartor för alla kommuner samt en eller två för hela länet. Bra för turismen också!

6 FÖRSLAG 2009: Bättre markerade cykelleder i länet. Enhetliga skyltar och bättre markerade leder och vägar i hela länet. Digitala cykelkartor finns redan i Tyskland. Vilken kommun blir först i länet? 3. Samarbete mellan kommun/landsting och företag för att öka arbetspendling med cykel Inför friskvårdsbidrag på alla kommunala/landstingskommunala arbetsplatser för dom som cyklar. Utmana företagen i kommunen/länet att göra detsamma, testa hälsocykel-projekt liknade det i Uppsala län. Genom ökad information tillsammans med i första hand arbetsgivare i områden som har goda eller hyfsade cykelleder ökas intresset. Se till att det finns duschmöjligheter på arbetsplatserna. Arbetspendel med cykel bör kunna räknas som friskvård. 4. Underlätta ta med cykeln på kollektiva färdmedel Inför cykelplatser på lämpliga pendel- och lokaltåg samt bussturer. Svårare i rusningstid, men kan börja med turer med färre passagerare, och genomföra ett urval försökslinjer som är speciellt gynnsamma för att komma ut till attraktiva grönområden i länet. 5. Fler stöldsäkra cykelställ Fler stöldsäkra cykelställ vid T-bane- och pendeltågsstationer samt strategiska busscentraler/hållplatser. Kommuner och SL måste satsa på infartsparkeringar för cyklister. Det är en bråkdel av kostnaden för bilparkeringar. 6. Säker cykling Förebyggande information i skolan av polisen om trafik- och cykelsäkerhet, hjälm, etc minskar olycksrisken. Minska antalet trafikfällor genom fler cykelvägar. Studier visar att det blir säkrare trafikmiljöer om fler cyklar. 7. Öka informationen om miljö- och hälsovinster genom att cykla. Landstinget, Vägverket, Länsstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Naturvårdsverket, Cykelfrämjandet, kommunerna och företagen i Stockholms län måste tillsammans satsa på att kommunicera folkhälsooch miljövinsterna av ett ökat cyklande. Erfarenheterna från Danmark, Holland, Tyskland mfl visar entydigt att cykeln har en mycket stor potential som framtida transportmedel i vårt län.

7 FÖRSLAG 2009:52 7 Miljöpartiet de Gröna föreslår landstingsfullmäktige besluta att utreda, initiera och samfinansiera ovan nämnda förslag, som berör landstingets verksamheter, tillsammans med kommuner, länsstyrelse, Vägverket och övriga intressenter för att öka antalet cyklister i regionen. Stockholm den 8 april 2008 Raymond Wigg Lena-Maj Anding Yvonne Blombäck Åke Askensten Vivianne Gunnarsson Björn Sigurdson Helene Sigfridsson Peter Eller Niklas Gladh Michael Solander

8 FÖRSLAG 2009:52 8 Landstingsdirektörens och regionplane- och trafikkontorets gemensamma tjänsteutlåtande Bakgrund Riksdagen har i sina trafikpolitiska mål beslutat att cykelns andel av persontrafiken bör öka. Motiven bakom beslutet har sin grund i diskussioner om ett hållbart resande och där klimat- och hälsoperspektiven i detta fall är de dominerande frågorna. Vägverket har i sin planering också satt som mål att andelen cykelresor bör öka till åtminstone 5 procent. I Stockholms län uppgår andelen en typvardag till cirka 3 procent enligt SIKAs senaste resvaneundersökningar RES 2005/2006. Flertalet cykelresor är mycket korta. Hälften är kortare än 3 km och medelreslängden är cirka 5 km. Samtidigt gäller att så mycket som cirka en tredjedel av alla bilresor är 5 km eller kortare, vilket innebär att det borde finnas en stor potential för ett ökat cykelresande åtminstone under den del av året då väderförhållandena är någorlunda gynnsamma för att cykla. Årstidsvariationerna när det gäller cyklandet är idag mycket stora, från under per dag till över Av cykelresorna är ungefär hälften kopplade till arbets- eller skolresande och hälften till alla övriga ärenden. I ett arbete med att förändra resvanorna bör fokus läggas på arbetsresorna. Dels utgör de den enskilt största ärendekategorin, dels är det lättare att åstadkomma en förändring i en reserelation som individen känner väl. Förvaltningens synpunkter I samrådsunderlaget för Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 lyfts särskilt fram nyttan med och behovet av en regional struktur med ökad bebyggelsetäthet. En ökad täthet förbättrar förutsättningarna för ett ökat gång- och cykelresande och ett minskat bilberoende. De i motionen framförda åtgärdsförslagen kan i princip sorteras in under tre huvudgrupper kopplade till: utveckling av cykelnät ökade kombinationsresemöjligheter informationsåtgärder. Utveckling av cykelnät I det arbete med utvecklandet av regionala cykelstråk som Vägverket bedriver tillsamman med länets kommuner, SL, RTN och olika intresseorganisationer ingår såväl att skapa ett sammanhållet nät som en enhetlighet avseende skyltning m m. Utvecklandet av de lokala näten, med mer utvecklade tvär- och diagonalförbindelser samt med goda anslutningar till det övergripande regionala nätet, är dock en fråga för de enskilda

9 FÖRSLAG 2009:52 9 kommunerna. Här ligger Stockholms kommun, med mer än hälften av länets arbetsplatser, långt framme med väl genomarbetade cykelplaner för såväl inner- som ytterstaden. Det är också i innerstaden man kunnat notera den största tillväxten i antalet cykelresor. Bland de utbyggnader som föreslås utgör annars just nya tvärförbindelser i kombination med en ökad grad av trafikseparering de dominerande åtgärderna. Stockholm har på sin hemsida både kart- och annan information om cykling. Ökade kombinationsresemöjligheter Ett ökat kombinationsresande är önskvärt ur såväl klimat- som hälsosynpunkt. Vad gäller möjligheterna att ta med cykel på vissa tåg- och bussturer har SL nyligen initierat en ny sådan studie. Studien beräknas bli klar vid årsskiftet 2008/2009. Vid den inventering som Vägverket gjorde tillsammans med Naturskyddsföreningen 2003 fanns cirka cykelparkeringsplatser i anslutning till spårbunden SL-trafik. Generellt gäller att antalet platser skulle behöva öka i antal och inte minst standarden på desamma. Idag är cykelställen oftast placerade på gatumark och ordningen kring många stationer och hållplatser är inte den bästa. Det är kommunerna som ansvarar för såväl anläggande som drift och underhåll av cykelparkeringar. I de fall det blir aktuellt att utöka eller bygga en infartsparkering sker dock samråd med SL om behov och utformning också av cykelparkering. SL förordar i dessa sammanhang att cykelparkeringen placeras så nära stationen/hållplatsen som möjligt, att cykelställen utformas med möjlighet till fastlåsning av ramen, vilket är säkrare än enbart låsning av framhjul. Dessutom är det önskvärt att cyklarna kan stå under tak. Informationsåtgärder När det gäller olika slag av informationsåtgärder för en ökad och säkrare cykeltrafik och där landstinget är inblandat sker kontakterna företrädesvis genom SL som har ett aktivt samarbete med Vägverket avseende offentliga aktörers och näringslivets resor och transporter. I försäljningsarbetet gentemot företag lyfts särskilt miljö- och hälsoaspekterna fram, men också de ekonomiska fördelarna av ett minskat bilanvändande. De aktiviteter man bedriver syftar dels till att minska bilresandet till förmån för mer miljöanpassade transportsätt, dels till att få ett effektivare utnyttjande av vägnät och fordon. SL bedriver också skolinformation via ett 30-tal skolinformatörer. Informationen, som i första hand riktar sig till mellanstadieelever, har fokus på trafiksäkerhetsfrågor

10 FÖRSLAG 2009:52 10 Regionplane- och trafiknämndens yttrande (Yttrande antaget av RTN vid sammanträde ) I samrådsunderlaget för Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 lyfts särskilt fram nyttan med och behovet av en regional struktur med ökad bebyggelsetäthet. En ökad täthet förbättrar förutsättningarna för ett ökat gång- och cykelresande och ett minskat bilberoende. De i motionen framförda åtgärdsförslagen kan i princip sorteras in under tre huvudgrupper kopplade till: utveckling av cykelnät ökade kombinationsresemöjligheter informationsåtgärder. Utveckling av cykelnät I det arbete med utvecklandet av regionala cykelstråk som Vägverket bedriver tillsamman med länets kommuner, SL, RTN och olika intresseorganisationer ingår såväl att skapa ett sammanhållet nät som en enhetlighet avseende skyltning m m. Utvecklandet av de lokala näten, med mer utvecklade tvär- och diagonalförbindelser samt med goda anslutningar till det övergripande regionala nätet, är dock en fråga för de enskilda kommunerna. Här ligger Stockholms kommun, med mer än hälften av länets arbetsplatser, långt framme med väl genomarbetade cykelplaner för såväl inner- som ytterstaden. Det är också i innerstaden man kunnat notera den största tillväxten i antalet cykelresor. Bland de utbyggnader som föreslås utgör annars just nya tvärförbindelser i kombination med en ökad grad av trafikseparering de dominerande åtgärderna. Stockholm har på sin hemsida både kart- och annan information om cykling. Ökade kombinationsresemöjligheter Ett ökat kombinationsresande är önskvärt ur såväl klimat- som hälsosynpunkt. Vad gäller möjligheterna att ta med cykel på vissa tåg- och bussturer har SL nyligen initierat en ny sådan studie. Studien beräknas bli klar vid årsskiftet 2008/2009. Vid den inventering som Vägverket gjorde tillsammans med Naturskyddsföreningen 2003 fanns cirka cykelparkeringsplatser i anslutning till spårbunden SL-trafik. Generellt gäller att antalet platser skulle behöva öka i antal och inte minst standarden på desamma. Idag är cykelställen oftast placerade på gatumark och ordningen kring många stationer och hållplatser är inte den bästa. Det är kommunerna som ansvarar för såväl anläggande som drift och underhåll av cykelparkeringar. I de fall det blir aktuellt att utöka eller bygga en infartsparkering sker dock samråd med SL om behov och utformning också av cykelparkering. SL förordar i dessa sammanhang att

11 FÖRSLAG 2009:52 11 cykelparkeringen placeras så nära stationen/hållplatsen som möjligt, att cykelställen utformas med möjlighet till fastlåsning av ramen, vilket är säkrare än enbart låsning av framhjul. Dessutom är det önskvärt att cyklarna kan stå under tak. Informationsåtgärder När det gäller olika slag av informationsåtgärder för en ökad och säkrare cykeltrafik och där landstinget är inblandat sker kontakterna företrädesvis genom SL som har ett aktivt samarbete med Vägverket avseende offentliga aktörers och näringslivets resor och transporter. I försäljningsarbetet gentemot företag lyfts särskilt miljö- och hälsoaspekterna fram, men också de ekonomiska fördelarna av ett minskat bilanvändande. De aktiviteter man bedriver syftar dels till att minska bilresandet till förmån för mer miljöanpassade transportsätt, dels till att få ett effektivare utnyttjande av vägnät och fordon. SL bedriver också skolinformation via ett 30-tal skolinformatörer. Informationen, som i första hand riktar sig till mellanstadieelever, har fokus på trafiksäkerhetsfrågor.

12

13

14 FÖRSLAG 2009:52 14 AB Storstockholms Lokaltrafiks yttrande Cykelleder i länet Vägverket, Stockholms stad och SL driver gemensamt ett projekt avseende en co-modal reseplanerare inom ramen för Trafiken.nu i Stockholm. En co-modal reseplanerare är en webbaserad reseplanerare som söker resor för olika färdmedel (bil, cykel, gång och kollektivtrafik) eller kombinationer av dessa inom Stockholmsregionen. Restider för vägtrafik ska bygga på statistisk data eller realtidsinformation för rättvisa jämförelser. Visionen med co-modal reseplanerare är att den genom att presentera neutral information om resmöjligheter ska vara ett stöd för människor i deras vardagliga resande. Den co-modala reseplaneraren planeras som en del av Trafiken.nu i Stockholm. Tjänsten ska utöver att erbjuda information om resor vid enstaka tillfällen även ge ett stöd för mer strategisk planering av pendling, där faktorer såsom kostnad, restid och miljöpåverkan jämförs månadsvis. Utöver planering av pendling och jämförelser mellan olika alternativ bör det framöver vara möjligt att prenumerera eller bevaka sina resor utifrån realtidsinformation. Reseplaneraren ska kunna föreslå vilken som är den bästa resan just nu, beroende på trafiksituation. Huddinge och Stockholm är två kommuner som arbetar aktivt med cykelfrågan. Stockholm stad har på sin hemsida en cykelkarta som visar cykelbanor och cykelvägar. Det finns även mer information om cykling i Stockholm på: I Huddinge kommun är en cykelplan på gång. Där ska allt från cykelvägvisning, cykelparkeringar och cykelräkning till drift och underhåll ingå. Arbetet bedrivs inom ramen för hållbart resande i samhällsplaneringen vilket är ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Botkyrka, Huddinge, Nynäshamn och Södertälje. Arbetspendling med cykel SL bearbetar aktivt företag i regionen för att de ska resa mer hållbart. Vi har idag ett samarbete med Vägverket, en överenskommelse om samarbete avseende offentliga aktörers och näringslivets resor och transporter. Målet med arbetet är att åstadkomma effekter i samhället genom att förändra näringslivets och offentliga aktörers resor till och från arbetet och i tjänsten. Arbetet sker utifrån de två första stegen i Vägverkets fyrstegsprincip; 1. Åtgärder som kan påverka transportbehovet och val av transportsätt 2. Åtgärder som ger effektivare nyttjande av befintligt vägnät och fordon

15 FÖRSLAG 2009: Begränsade ombyggnadsåtgärder 4. Nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder Aktiviteterna som projektet ska genomföra syftar till att; minska individuellt bilresande till förmån för mer miljöanpassade transportsätt som gång-, cykel-, och kollektivtrafik effektivisera användningen av transportsystemet via parkeringar vid kollektivtrafikanläggningar, samåknings- och cykelparkeringar åstadkomma effektivare användning av bilen, t.ex. via samåkning och bilpooler påverka arbetstider för att minska trängsel vid viss tidpunkt under dygnet m.m. minska efterfrågan av transporter genom påverkan på samhälls- och bebyggelseplanering SL har som övergripande syfte med projektet att öka möjligheterna att locka fler att åka kollektivt. SL vill få fram goda exempel på hur kollektivtrafiken kan kombineras med bl.a. cykel, bilpool och taxi och på så sätt effektivisera företagens resande. SL arbetar aktivt för att utveckla och utöka detta arbete. Genom ett samarbete mellan SL och Stockholm city bikes säljs lånecykelkort på SL center. Stockholm city bikes är ett lånecykelsystem som är tillgängligt för alla som rör sig i Stockholm. För att använda cyklarna köper du antingen ett säsongskort eller ett 3 dagarskort. Cyklarna finns utplacerade i ett antal cykelställ runt om i Stockholms innerstad. På SL s hemsida finns en digital karta över cykelställ med lånecyklar. Cykel på kollektiva färdmedel SL har nyligen initierat en ny studie av att förbättra möjligheterna att ta med cyklar i kollektivtrafiken. Studien ska vara klar vid årsskiftet 2008/2009. Fler stöldsäkra cykelställ Eftersom cykelställen oftast är placerade på gatumark ansvarar respektive kommun för cykelställen vid SL s stationer och hållplatser. Kommunerna ansvarar både för kostnader för cykelställ samt drift och underhåll av dessa. Vid många stationer och hållplatser finns inte tillräckligt många cykelparkeringar. Cyklarna parkeras då istället lite varstans i närheten av stationen/hållplatsen, vilket gör att det blir rörigt och att det kan bli mycket besvärligt för synskadade och även för andra att ta sig fram.

16 FÖRSLAG 2009:52 16 När SL tillsammans med respektive kommun identifierar ett behov av att utöka eller bygga en ny infartsparkering ska det alltid undersökas om det dessutom finns behov av cykelparkering. SL kan på så sätt påverka ordningen kring stationen/hållplatsen. Om behov finns så anläggs en cykelparkering i anslutning till infartsparkeringen så nära stationen/hållplatsen som möjligt. Även här står respektive kommun för kostnaderna för cykelställen samt drift och underhåll av dessa, SL förordar cykelställ med fastlåsning av ramen- inte bara framhjulet. Dessutom bör det finnas tak. SL har tidigare tillsammans med Södertälje kommun och närpolisen i Södertälje bedrivit ett pilotprojekt vid Östertälje infartsparkering i syfte att göra parkeringen tryggare och säkrare för bilister och cyklister. Bl a utökades antalet cykelparkeringsplatser med cykelställ där fastlåsning av ramen var möjlig. Vägverket region Stockholm har i samarbete med Naturskyddsföreningen i Stockholms län gjort en inventering av cykelparkeringar vid länets spårstationer, Inventeringen som genomfördes 2003 visar bl a att det finns omkring cykelparkeringsplatser vid den spårbundna kollektivtrafiken. Antalet cykelparkeringsplatser är rent generellt för få för att täcka behovet under den varmare årstiden. Kvaliteten på cykelställen är generellt låg framförallt med avseende på stöldförebyggande utformning eftersom många ställ är av typen framhjulslåsning där cykelns ram svårligen kan låsas fast. Säker cykling SL bedriver skolinformation via ett 30 tal skolinformatörer, Fokus ligger på mellanstadiet, årskurs 5. Skolinformationen berör i första hand trafiksäkerhet kopplad till SL resan. Öka informationen om miljö- och hälsovinster av att cykla I SL s försäljningsarbete till företag används ett försäljningsmaterial. I materialet lyfter vi fram den oslagbara kombinationen cykel och SL. Vi pratar om cykeln i kombination med SL inte bara som ett miljövänligt alternativ utan även utifrån de hälsomässiga, ekonomiska och tidsbesparande aspekterna. Många av SL s kunder kombinerar sina resor med just cykel och vi ser gärna att denna grupp ökar. Genom att bearbeta företag kan vi på ett effektivt sätt nå ett stort antal individer som kan ändra sitt resebeteende. Detta arbete ger effekter på miljön, folkhälsan och samhällsekonomin.

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel 1 (2) FÖRSLAG 2012:51 LS 1110-1336 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel

Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-06-20 LS 1110-1336 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-08- 28 00020 Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:17 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:33 av Yvonne Blombäck (MP) om att införskaffa fler biljettautomater och bättre kortläsare i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:43 1 (19) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överförande av trafikplanerande verksamhet från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafik Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-10-12 LS 1103-0489 iandstiwos$tvkels tt Landstingsstyrelsen 11-10-25 * 011 Motion 2011:9 av Gunilla Roxby Cromvall m fl (V) om förbättrad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:7 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:35 av Vivianne Gunnarsson m fl (mp) om att införa en investeringsfond utifrån de årliga avskrivningarna Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:46 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:7 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:25 av Helena Ekekihl m fl (mp) om informationskampanjer om rökförbud på perronger och i väntkurer inom Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken 1 (2) FÖRSLAG 2012:50 LS 1110-1334 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:16 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner Ärendet Motionären föreslår att alla

Läs mer

Motion 2008:6 av Gunilla Roxby-Cromvall m fl (v) om avgiftsfri kollektivtrafik den 22 september

Motion 2008:6 av Gunilla Roxby-Cromvall m fl (v) om avgiftsfri kollektivtrafik den 22 september Bilaga 10 Landstingsrådsberedningens skrivelse den 23 oktober 2008 Motion 2008:6 av Gunilla Roxby-Cromvall m fl (v) om avgiftsfri kollektivtrafik den 22 september Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:25

Regeringens proposition 2012/13:25 CYKEL Vad säger propen och vad gör Trafikverket? Anna Wildt-Persson Trafikverket Region Syd Regeringens proposition 2012/13:25 Regeringens bedömning: Åtgärder för ökad och säker cykeltrafik har potential

Läs mer

Stockholms läns landsting 4

Stockholms läns landsting 4 Stockholms läns landsting 4 Landstingsstyrelsen Miljöberedningen PROTOKOLL 2/2017 2017-03-16 LS 2017-0073 8 Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms län LS 2016-1407

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:95 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:5 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om landstingets förmånsbilar Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana 1 (3) FÖRSLAG 2012:54 LS 1111-1505 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:14 LS 2015-1234 Landstingsstyrelsens förslag till beslut ersättning till landstingets förtroendevalda för biloch Stockholms läns landsting 22 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2/2016 Tisdagen

Läs mer

Grön vision för ett cyklande Stockholm

Grön vision för ett cyklande Stockholm Grön vision för ett cyklande Stockholm 40 förslag Vi sätter Stockholm i rullning Stockholms befolkning växer och fler människor ska röra sig på samma yta. Det kräver att vi reser mer effektivt. Redan nu

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motionerna 2006:8 av Sten Erson-Wester m fl (kd) om en samordnad informationspolicy för funktionshindrade och personer med begränsad rörlighet i hela kollektivtrafiken

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:66 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:1 av Gunilla Roxby Cromvall m.fl. (V) om att SL ska se cykling som en del av hela resan Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) 2011-03-23 LS 0910-0866 Landstingsstyrelsen Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner ÄRENDET Motionären föreslår att alla bussar inom SL-trafiken

Läs mer

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 PM 2015: RVII (Dnr 123-110/2015) Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar

Läs mer

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Beställare: Lars-Erik Pedersén, Västtrafik AB, Infra Konsult: Atkins Sverige AB Uppdrag: Uppdragsnummer - 2011284 Sökväg: www.vt-pool.com

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (6)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (6) SKRIVELSE 1 (6) Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkande från Stockholmsberedningen Trängselavgifter (SOU 2003:61 ) Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Finansdepartementet har

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:41 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:30 av Maria Wallhager (fp) om sittplatsgaranti i buss på motorväg Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionären

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:52 LS 1110-1337 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:32 av Anna Sehlin (V) om utsläppen av växthusgaser vid konstruktionen av spårvägar och annan trafikinfrastruktur

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:96 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag till strukturella åtgärder i vissa intressebolag Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafiks

Läs mer

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 juni 2014 18 Paragraf Diarienummer KS-2013/121.194 Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta

Läs mer

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap KORTVERSION Resultat av enkät genomförd 1-15 juni 27 Göteborg 27-9-27 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) LS 0307-2205 Landstingsstyrelsen Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Färdtjänstnämnden

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:277. Ökad cykeltrafik för miljö och hälsa. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:277. Ökad cykeltrafik för miljö och hälsa. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:277 av Emma Wallrup m.fl. (V) Ökad cykeltrafik för miljö och hälsa Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande.

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande. Res lönsamt Tjäna tid, pengar och hälsa Hållbara resor är lönsamma resor. Lönsamt för alla; samhälle, företag, organisationer och privatpersoner. Färre och snabbare arbetsresor, minskat behov av parkeringsplatser

Läs mer

2011-08-17 LS 1010-0799

2011-08-17 LS 1010-0799 Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1010-0799 2011-08- 1 7 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr: 1 1-08- 1 7 * 02 5 Motion 2010:9 av Nanna Wikholm

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) SKRIVELSE 1 (2) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser utveckling av det svenska flygplatssystemet (SOU 2007:70) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET

Läs mer

Ärendet och dess beredning

Ärendet och dess beredning Bilaga 9 Landstingsrådsberedningens skrivelse den 24 oktober 2007 Motion 2007:6 av Lena-Maj Anding m fl (mp) utredning av spårbilssystem Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionärerna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:6 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:18 av Åke Askensten m fl (mp) om minskning av antalet trafikskador genom lägre hastigheter Föredragande landstingsråd: Elwe Nilsson

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:160 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:27 av Maria Wallhager (fp) om allergiker och astmatiker i tunnelbanan Föredragande landstingsråd: Raymond Wigg Ärendet Motionären

Läs mer

Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting

Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting P 10, 2017-05-30 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-05-17 LS 2016-1407 Landstingsstyrelsen Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:9 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:4 av Anita Hagelbeck m.fl. (fp) om att starta fler familjecentraler i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:21 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Kompensation till SL:s resenärer Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafik anhåller om kompensation

Läs mer

Motion 2015:28 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om ersättning till landstingets förtroendevalda för bil- och taxiresor

Motion 2015:28 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om ersättning till landstingets förtroendevalda för bil- och taxiresor Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1234 Landstingsstyrelsen Motion 2015:28 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om ersättning till landstingets förtroendevalda

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:74 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:6 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om att permanenta Earth Hour arbetet i Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Gustav Andersson

Läs mer

Motion 2017:12 av Emma Lidell m.fl. (S) om sociala konsekvensbeskrivningar som norm vid satsningar på kollektivtrafik eller vid nedskärningar 21 LS

Motion 2017:12 av Emma Lidell m.fl. (S) om sociala konsekvensbeskrivningar som norm vid satsningar på kollektivtrafik eller vid nedskärningar 21 LS Motion 2017:12 av Emma Lidell m.fl. (S) om sociala konsekvensbeskrivningar som norm vid satsningar på kollektivtrafik eller vid nedskärningar 21 LS 2017-0726 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-12-06

Läs mer

llll Region~lanem och trafiknämnden

llll Region~lanem och trafiknämnden llll Region~lanem och trafiknämnden :Y~ STOCKHOLMS LANS LANDSTING Justerat 2008-11-14 Anna Kettner Anslaget 2008-11-17 Närvarande Ordförande t:e vice ordförande 2:e vice ordförande Ledamöterna Ersättarna

Läs mer

Komplettering KL 13:00 13: Inriktningsbeslut och beslut om delgenomförande av investeringsobjekt Fordon LS

Komplettering KL 13:00 13: Inriktningsbeslut och beslut om delgenomförande av investeringsobjekt Fordon LS Stockholms läns landsting Komplettering 6(9) Förslag 2017:100 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2017-0084 KL 13:00 13:05 271-274 272 Inriktningsbeslut och beslut om delgenomförande av investeringsobjekt Fordon

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande över Regional cykelplan för Stockholms län

Södertörnskommunernas yttrande över Regional cykelplan för Stockholms län 2013-05-06 Södertörnskommunernas yttrande över Regional cykelplan för Stockholms län Ett förslag till en Regional cykelplan för Stockholms län har skickats ut på remiss av Trafikverket Region Stockholm,

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2016-04-13 LS 2015-1233 Handläggare: Anna Prestjan Landstingsstyrelsens miljöberedning Motion 2015:27 av Tomas Eriksson

Läs mer

Erfarenhet av cykel.

Erfarenhet av cykel. Erfarenhet av cykel. - Kommunal erfarenhet i 12 år. Påverka internt att prioritera cykling, påverka innevånarna att cykla. - Fyra år på regional nivå i Trafikverket för att öka hållbart resandet. 1 2012-12-13

Läs mer

SATSA II Regional cykelstrategi

SATSA II Regional cykelstrategi SATSA II Regional cykelstrategi Syfte och mål Skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län, så att cykeltrafiken kan öka som andel av det totala resandet. Ta fram ett väl underbyggt underlag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:32 1 (21) LS 1002-0115 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Försäljning av aktier i Stockholm Terminal AB Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafiks

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:69 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:54 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om gemensamma vårdenheter inom missbrukarvården Föredragande landstingsråd: Birgitta Sevefjord

Läs mer

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 4 Diariekod: 146 Kommunstyrelsen Svar på motion väckt av Larissa Karimson (MP) om att alla offentliganstäilda i Sollentuna

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resultat av enkät genomförd 2 27 oktober 2006 Kortversion Göteborg 2006-11-20 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Göteborgs

Läs mer

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem

Svar på motion från Ulrik Bergman (M) om hyrcykelsystem 2015-11-17 2015/37189 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun Adress Hållbarhetsutskottet Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Gustaf Karlsson 0243-74093 gustaf.karlsson@borlange.se

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-14 LS 1212-1650 Landstingsstyrelsen Motion 2012:28 av Yvonne Blombäck (MP) och Annika Hjelm (MP) om inrätta en gemensam trafikledningscentral

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2017:65 LS 2016-1407 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting 25 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:88 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:18 av Sten Erson-Wester och Jan Stefansson (kd) om införande av studeranderabatt för högskolestuderande i SL-trafiken Föredragande

Läs mer

Stockholm en ledande cykelstad Budgetsatsningar Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP)

Stockholm en ledande cykelstad Budgetsatsningar Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP) Stockholm en ledande cykelstad Budgetsatsningar 2016 Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP) Detta har vi lovat Vi satsar en miljard på att göra Stockholm till en cykelstad Sammanhängande cykelnät, vi rustar

Läs mer

Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län. Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala

Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län. Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala Remissversion av Regional cykelstrategi för Uppsala län Cecilia Carlqvist Infrastrukturstrateg, Region Uppsala Befintliga och planerade gång- och cykelvägar längs statliga vägar i Uppsala län Framtidsbild

Läs mer

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF)

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 april 2016 11 Paragraf Diarienummer KS-2015/1934.474 Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) Kommunstyrelsens

Läs mer

Fler cykelpumpsstationer i Stockholm Motion (2016:64) av Jonas Naddebo (C)

Fler cykelpumpsstationer i Stockholm Motion (2016:64) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:165 RVII (Dnr 106-841/2016) Fler cykelpumpsstationer i Stockholm Motion (2016:64) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:64)

Läs mer

Stockholms låns landsting i (4) Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting

Stockholms låns landsting i (4) Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting Stockholms låns landsting i (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab Handläggare: Fredrik Åstedt Landstingsstyrelsens personalutskott, arvodesberedning och miljöberedning Motion

Läs mer

Cykelstaden En strategisk handlingsplan för ökad cykling

Cykelstaden En strategisk handlingsplan för ökad cykling Cykelstaden En strategisk handlingsplan för ökad cykling Åsa Lindgren Strategisk trafikplanerare asa.lindgren@stockholm.se Innehåll 1. Framkomlighetsstrategin 2. Varför en cykelplan? 3. Direktiv och budget

Läs mer

Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne

Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne Hållbar Mobilitet Skåne /Länsstyrelsen i Skåne 16 april 2008 Hässleholm Ninnie Gustafsson Hållbart resande i Samhällsplaneringen www.huddinge.se/hrisamhallsplaneringen Hållbart Resande i Samhällsplaneringen

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:58 LS 1212-1649 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:27 av Paul Lappalainen (MP) om att Stockholms läns landsting ska söka medlemskap i UNESCO:s Europeiska koalition

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:79 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:14 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om att ta tillvara pensionerade läkares kompetens Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:115 LS 2017-0924 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:40 av Lotta Nordfeldt (SD) och Per Carlberg (SD) om att uppmuntra och tillåta landstingsanställda att lämna blod under

Läs mer

Dialog kring cykelfrågor

Dialog kring cykelfrågor Dialog kring cykelfrågor Utgångspunkter Internationell utblick Cykelstrategi för ökad och säker cykling Fokus på handlingsplan till cykelstrategin Mobility Management Frågor 2 2013-08-23 Trängsel Tillgänglighet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Regional cykelstrategi

Regional cykelstrategi Regional cykelstrategi SATSA II Varmt välkomna! Projektplanen Melissa Safer, Trafikverket Region Stockholm Syfte Syftet med projektet är att skapa en regional plattform för cykelfrågan i Stockholms län

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:20 1 (16) LS 1001-0090 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Lidingö stad om Lidingöbanans upprustning och ombyggnad Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:12 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:34 av Margaretha Herthelius m fl (fp) om att öka möjligheten för anställda att orka arbeta kvar längre Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Politiskt program Svenska Cykelstäder

Politiskt program Svenska Cykelstäder PM Rotel V (Dnr KS 2019/932) Politiskt program Svenska Cykelstäder Remiss från Svenska cykelstäder Remisstid den 31 maj 2019, förlängd svarstid till oktober 2019. Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län YTTRANDE 2017-102-7 Cykelfrämjandet Västerås Niklas Kihlén, vice ordförande Regional transportinfrastrukturplan 2018-2029 med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län Sammanfattning Vi har

Läs mer

Remissyttrande på promemorian Cykelregler

Remissyttrande på promemorian Cykelregler 1(5) Handläggare Jens Plambeck Remissyttrande på promemorian Cykelregler Stockholms läns landsting yttrar sig över förslaget till cykelregler i den nationella cykelstrategin. Förslag till yttrande har

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:13 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:10 av Lars Dahlberg (S) om höjd säkerhet i SLtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionären föreslår

Läs mer

Cykelstrategi för Mölndals stad 2010-2014

Cykelstrategi för Mölndals stad 2010-2014 Cykelstrategi för Mölndals stad 2010-2014 Antagen av gatunämnden 22 mars, 2010 Förord Alla människor har ett behov av rörelse för att förflytta oss, underhålla vår kropp och vår själ. För att få ihop det

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:104 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:20 av Cecilia Carpelan m.fl. (fp) om samordnad klottersanering Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionärerna

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 15 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler Ärendebeskrivning

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan 2008-11-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykelstrategi... 3 3 Handlingsplan... 5 - Sid 2 - 1 Inledning Kalmar har som mål att bli en

Läs mer

Remiss säkra cykelparkeringar

Remiss säkra cykelparkeringar STYRELSEHANDLING nr 17 Remiss säkra cykelparkeringar Beslut Styrelsen föreslås besluta att: Tillstyrka motionen kring att ta fram om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar. Styrelsehandling

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:8 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:33 av Raymond Wigg m.fl. (MP) om deltagande i Europeiska Trafikantveckan Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:71 1 (14) LS 0806-0589 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:25 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om tredjepartsinträde på el- och fjärrvärmenäten Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla

Komplettering av ansökan En cykelstad för alla 2011-10-14 Bn 364/2010 Delegationen för hållbara städer Miljövårdsberedningen 103 33 Stockholm Komplettering av ansökan En cykelstad för alla Örebro kommun har ansökt om stöd från Delegationen för hållbara

Läs mer

Motion 2017:40 av Lotta Nordfeldt (SD) och Per Carlberg (SD) om att uppmuntra och tillåta landstingsanställda att lämna blod under arbetstid 21 LS

Motion 2017:40 av Lotta Nordfeldt (SD) och Per Carlberg (SD) om att uppmuntra och tillåta landstingsanställda att lämna blod under arbetstid 21 LS Motion 2017:40 av Lotta Nordfeldt (SD) och Per Carlberg (SD) om att uppmuntra och tillåta landstingsanställda att lämna blod under arbetstid 21 LS 2017-0924 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:76 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanläggning av Karolinska sjukhuset och Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 9 Yttrande över motion 2017:12 av Emma Lidell m.fl. (S) om sociala konsekvensbeskrivningar som norm vid satsningar på

Läs mer