Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsens förslag till beslut"

Transkript

1 FÖRSLAG 2009:43 1 (19) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överförande av trafikplanerande verksamhet från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafik Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Regionplane- och trafiknämnden föreslår tillsammans med AB Storstockholms Lokaltrafik att trafikplanerad verksamhet förs över från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafik. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att SL:s specifika ägardirektiv kompletteras med uppdrag att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen, att uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen utgår ur regionplane- och trafiknämndens reglemente, att överföra kronor för 2009 från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafiks budget, att uppdra åt regionplanedirektören att gemensamt med SL:s verkställande direktör genomföra överföringen av den trafikplanerande verksamheten till den 1 juli 2009 att Regionplane- och trafiknämnden byter namn till Regionplanenämnden. Bilagor 1 Ordföranden i regionplane- och trafiknämndens förslag MBL-protokoll Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande

2 FÖRSLAG 2009:43 2 För att tydliggöra landstingets trafikplanering beslutade landstingsfullmäktige i samband med budget för 2009 att ge Regionplane- och trafiknämnden tillsammans med SL i uppdrag att under första halvåret 2009 överföra den trafikplanerande verksamheten till SL samt med anledning av detta återkomma till fullmäktige. Uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen utgår ur Regionplane- och trafiknämndens reglemente från och med den 1 juli 2009, samtidigt som motsvarande uppdrag förs in i SL:s specifika ägardirektiv. Därmed ges SL uppdraget att ansvara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen. Regionplane- och trafiknämnden fortsätter att ha ansvaret för övriga uppgifter enligt sitt reglemente, bland annat regionplaneringen och de uppgifter som har samband med denna. Regionplaneringen omfattar även fortsättningsvis planering för flyg, godstrafik och sjöfart. Ett förslag till ny regionplan ska framställas och innehålla en översiktlig genomförandestrategi för trafikplaneringen, med möjlig etappindelning för genomförandet samt förslag till finansiering av densamma. Denna strategi ska utarbetas av SL i samråd med Regionplane- och trafiknämnden, Färdtjänstnämnden samt Waxholmsbolaget och ska innehålla ett förslag till tidsmässig prioritering för utbyggnadsprojekten samt kriterier för dessa. SL ges ansvaret att föreslå hur transportsystemet bör byggas ut på lång sikt. Detta arbete måste ske samordnat med regionplaneringen och förutsätter ett fortsatt nära och gott samarbete mellan SL och Regionplane- och trafiknämnden. Det är viktigt att SL och övriga landstingets roll och ansvar i trafikplaneringen tydliggörs i förhållande till övriga aktörer inom området, såsom Banverket, Luftfartsverket, Vägverket, Länsstyrelsen och kommunerna, så att arbetet kan ske mer effektivt och samordnat. Det fortsatta arbetet inriktas på att konkretisera hur SL, tillsammans med regionens övriga relevanta aktörer, ska uppnå ett gott resultat för det ansvarsområde och arbetsuppgifter som förs över. Arbetet ska ske i mycket nära samverkan mellan SL och Regionplane- och trafiknämnden. För att SL ska kunna fullgöra uppdraget att ansvara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen överförs 4,8 miljoner kronor på årsbasis från Regionplane- och trafiknämnden till SL. Halvårseffekten för 2009 är 2,4 miljoner kronor. Berörda personal ska erbjudas möjlighet till anställning inom SL.

3 FÖRSLAG 2009:43 3 SL ges i nära samverkan med regionplane- och trafiknämnden ansvaret för att stödja uppföljningen av bland annat Stockholmsförhandlingen. För att ytterligare effektivisera och tydliggöra landstingets regionplane- och trafikplanering bör denna förändring utvärderas så att landstingsfullmäktige inför nästa mandatperiod ges möjlighet att pröva om en än mer samlad organisation ska genomföras. För att ytterligare tydliggöra det förändrade uppdraget föreslås Regionplaneoch trafiknämnden byta namn till Regionplanenämnden den 1 juli 2009.

4 FÖRSLAG 2009:43 4 Behandling i landstingsstyrelsen Landstingsrådsberedningen behandlade ärendet den 8 april Landstingsstyrelsen behandlade ärendet den 21 april Vid behandlingen i landstingsstyrelsen yrkades bifall dels till landstingsrådsberedningens förslag, dels till S- och V-ledamöternas förslag, dels till MPledamotens förslag. Landstingsstyrelsens beslut fattades utan omröstning. S- och V-ledamöterna reserverade sig: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslår landstingsstyrelsen besluta att avslå ärendet. Vi har redan från början kritiserat hanteringen av detta ärende. Det är brukligt att föra en dialog med samtliga partier kring förändringar av förvaltningsorganisationen. Vidare brukar organisationsförändringar föregås av någon form av utredning eller förarbete som klargör basala frågor såsom syfte, kostnader, konsekvenser och inriktning. Inget av detta skedde innan beslutet om sammanslagning fattades. Istället fördes frågan fram som en del av den borgerliga budgeten. Man bemödade sig inte ens att bereda frågan i berörda nämnder. Dessutom ansåg man tydligen att det var bråttom. Trots att allt förarbete saknades så skulle det hela bli klart på ett halvår. Nu ser vi resultatet. Förslaget besvarar inte en rad viktiga frågor. Biltrafiken ingår i trafikplaneringen. Är tanken att SL ska ägna sig åt att planera den långsiktiga utvecklingen av biltrafiken? Förslaget tar inte heller hänsyn till att överföringen ska ske mitt i det kritiska arbetet med RUFS (Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen). Regionplane- och trafikkontoret var tänkt att utgöra kansli för det fortsatta arbetet med att vårda Stockholmförhandlingen. Hur det ska lösas i den nya organisationen framkommer inte. Fortfarande är syftet med sammanslagningen höljt i dunkel. I avsaknad av argument för och med en synnerligen bristfällig utredning kan man inte annat än att avvisa förlaget i sin helhet.

5 FÖRSLAG 2009:43 5 MP-ledamoten reserverade sig: Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att i första hand återremittera ärendet samt, att i andra hand avslå förslaget För att tydliggöra landstingets trafikplanering beslutade den moderatledda majoriteten med mycket snäva tidsmarginaler i samband med budget 2009, att överföra trafikplaneringen från (regionplane- och trafikkontoret) RTK till SL. Underlaget som styrelsen nu får ut är dåligt underbyggt och saknar konsekvensanalyser. Med den korta tidsplanering majoriteten satt för arbetet är det inte annat att vänta. RTK ansvarar i dag för den översiktliga trafikplaneringen. I dessa begrepp ingår vägar, spår, sjöfart och flygtrafik. Det är obegripligt på vilket sätt den helheten ska kunna inlemmas i SL: s trafikplanering. Kommunerna runt om i hela Stockholms län är viktiga parter i det arbetet och SL behöver stärka samarbetet både gentemot enskilda kommuner men även ta initiativ till bredare samverkansgrupper för de många projekt som omfattar flera parter. Samverkan mellan olika trafik- och planeringsorgan inom Stockholms läns landsting behöver stärkas men utsänt förslag till beslut kan inte sägas ge önskat resultat, med bas i det knappa underlag vi fått oss till del. Trafikplaneringen på medellång sikt behöver förstärkas och förtydligas både hos RTK och SL. Ärendet behöver återremitteras så att inblandade kontor ska kunna ges längre tid att komma med förslag till hur en långsiktig trafikplanering ska kunna förbättras samt hur de olika nämnder och bolag som i dag jobbar med sina delar, bättre ska samverka. Att genomföra denna organisationsförändring mitt i pågående arbete med ny regionplan, tyder på bristande respekt för pågående processer. Varje organisationsförändring kräver stora resurser och det tar flera år innan en ny struktur satt sig. Resurser som bättre behövs för att få mer kollektivtrafik och för att klara av att slutföra arbetet med en bra genomarbetad regionplan som ska gälla under många år framåt.

6 FÖRSLAG 2009:43 6 Ärendet och dess beredning Regionplane- och trafiknämnden har den 25 mars 2009, enligt ordförandens förslag, föreslagit landstingsfullmäktige besluta att uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen ska utgå ur regionplane- och trafiknämndens reglemente, att överföra kronor för 2009 från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafiks budget. S- och V-ledamöterna reserverade sig till förmån för sitt förslag att avslå ordförandens förslag. Den moderatledda majoritetens syfte med överföring av verksamhet är fortfarande oklar och görs utan att tydliga motiv och utan att någon utredning genomförts. Att förändringen sker mitt i regionplane- och trafikkontorets intensiva och viktiga arbete med RUFS (Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen) förstärker upplevelsen av bristande helhetssyn. De uppgifter som SL ska ta över ansvaret för förutsätts ske i tätt samarbete och samverkan med regionplane- och trafiknämnden. Oavsett organisation så krävs givetvis ett sådant samarbete. Om skälet till överföringen är ett missnöje avseende brist på samverkan hade det varit rimligare att förtydliga regionplane- och trafiknämndens ansvar på denna punkt. Då hade man undgått att skapa oro bland berörd personal och undgått kostnaderna för överföringen. Ordförandens förslag den 10 mars 2009 bifogas (bilaga). MBL-protokoll den 18 mars 2008 bifogas (bilaga). AB Storstockholms Lokaltrafiks styrelse har den 17 mars 2009 föreslagit landstingsfullmäktige besluta att SL:s specifika ägardirektiv kompletteras med uppdrag att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen, att överföra kronor för 2009 från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafiks budget. MP-ledamoten reserverade sig till förmån för sitt förslag att återremittera ärendet. För att tydliggöra landstingets trafikplanering beslutade den moderatledda majoriteten med mycket snäva tidsmarginaler i samband med budget 2009, att överföra trafikplaneringen från (regionplane- och trafikkontoret) RTK till SL. Underlaget som styrelsen nu får ut är dåligt underbyggt och saknar

7 FÖRSLAG 2009:43 7 konsekvensanalyser. Med den korta tidsplanering majoriteten satt för arbetet är den inte annat att vänta. RTK svarar i dag för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen. I dessa begrepp ingår vägar, spår, sjöfart och flygtrafik. Det är obegripligt på vilket sätt den helheten ska kunna inlemmas i SLs trafikplanering. Det är nog svårt att få till en god kollektivtrafikplanering för hela länet. Kommunerna runt om i hela Stockholms län är viktiga parter i det arbetet och SL behöver stärka samarbetet både gentemot enskilda kommuner men även ta initiativ till bredare samverkansgrupper för de många projekt som omfattar flera parter. Samverkan mellan olika trafik- och planeringsorgan inom Stockholms läns landsting behöver stärkas men utsänt förslag till beslut kan inte sägas ge önskat resultat, med bas i det knappa underlag vi fått oss till dels. Jag vill med detta återremittera ärendet för att inblandade kontor ska kunna ges längre tid att komma med förslag till hur en långsiktig trafikplanering ska kunna förbättras samt hur de olika nämnder och bolag som i dag jobbar med sina delar, bättre ska samverka. Att genomföra denna organisationsförändring mitt i pågående arbete med ny regionplan, tyder på bristande respekt för pågående processer. Varje organisationsförändring kräver stora resurser i anspråk och det tar flera år innan en ny struktur satt sig. Resurser som bättre behövs för att få mer kollektivtrafik och för att klara av att slutföra arbetet med en bra genomarbetad regionplan som ska gälla under många år framåt. S-ledamöterna lät anteckna särskilt uttalande likalydande med vad S- och V-ledamöterna anfört i sin brödtext i reservationen i regionplane- och trafiknämnden. SL-förvaltningens tjänsteutlåtande den 4 mars 2009 bifogas (bilaga). Landstingsdirektören tjänsteutlåtande den 27 mars 2009 är likalydande med AB Storstockholms Lokaltrafiks yttrande förutom en extra att-sats som lagts till mellan SL:s första och andra att-sats och har följande lydelse: att uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen utgår ur regionplane- och trafiknämnden reglemente. Miljökonsekvenser av beslutet Beslutet medför inga oförändrade konsekvenser för miljön.

8 FÖRSLAG 2009:43 8 Bilagor Ordförandens förslag i regionplane- och trafiknämnden För att tydliggöra landstingets trafikplanering beslutade landstingsfullmäktige i samband med budget för 2009 att ge Regionplane- och trafiknämnden tillsammans med SL i uppdrag att under första halvåret 2009 överföra den trafikplanerande verksamheten till SL samt med anledning av detta återkomma till fullmäktige. Nuvarande uppdrag för Regionplane och trafiknämnden Av Regionplane- och trafiknämndens reglemente framgår att det åligger nämnden 1. att svara för regionplaneringen och de uppgifter som har samband med denna och den kommunala och statliga fysiska planeringen, 2. att tillgodose landstingets behov av allmän statistikinformation och av inventeringar, utredningar och prognoser om sociala, ekonomiska och fysiska förhållanden i regionen och att i dessa frågor 3. svara för samordningen med övriga organ inom samhällsplanering, 4. att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen, 5. att svara för frågor om miljö, naturvård, glesbygd, skärgård och energi och därvid svara för utredningar och samordning med övriga organ inom samhällsplaneringen, 6. att bevaka och ta initiativ i strukturfrågor som avser landstingsområdet och Mälardalsregionen, 7. att bevaka och ta initiativ i frågor som rör landstingets samarbete med regioner i Europa och internationellt i övrigt i frågor om regional utveckling. Ansvaret vid punkt 4 överförs från Regionplane- och trafiknämnden till SL från och med den 1 juli 2009, därmed ges SL uppdraget att ansvara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen. Regionplane- och trafiknämnden fortsätter att ha ansvaret för övriga sex punkter, vilket bland annat omfattar regionplaneringen och de uppgifter som har samband med denna. Regionplaneringen omfattar även fortsättningsvis planering för flyg, godstrafik och sjöfart. samverkan Förslaget till ny regionplan ska innehålla en översiktlig genomförandestrategi för trafikplaneringen, med möjlig etappindelning för genomförandet samt förslag till finansiering av densamma. Denna strategi ska utarbetas av SL i samverkan med Regionplane- och trafiknämnden, Färdtjänsten samt Waxholmsbolaget och ska innehålla ett förslag till tidsmässig prioritering för utbyggnadsprojekten samt kriterier för dessa.

9 FÖRSLAG 2009:43 9 SL ges ansvaret att föreslå hur transportsystemet bör byggas ut på lång sikt. Detta arbete måste ske samordnat med regionplaneringen och förutsätter ett fortsatt nära och gott samarbete mellan SL och Regionplane- och trafiknämnden. Det är viktigt att SL och övriga landstingets roll och ansvar i trafikplaneringen tydliggörs i förhållande till övriga aktörer inom området, såsom Banverket, Luftfartsverket, Vägverket, Länsstyrelsen och kommunerna, så att arbetet kan ske mer effektivt och samordnat. Det fortsatta arbetet inriktas på att konkretisera hur SL, tillsammans med regionens övriga relevanta aktörer, ska uppnå ett gott resultat för det ansvarsområde och arbetsuppgifter som förs över. Arbetet ska ske i nära samverkan mellan SL och Regionplane- och trafiknämnden. Överföring av resurser Landstingsfullmäktiges beslut inför 2009 innebär både en överföring av uppgifter från RTN till SL och en tydlig ambitionshöjning när det gäller trafikplaneringen. SL får uppdrag att ansvara för att ta fram en trafikplan på medellång sikt, vilket tidigare inte funnits. Det innebär att SL nu fått i uppdrag att efter samråd med Waxholmsbolaget, Färdtjänsten och Regionplane- och trafiknämnden årligen i samband med budgeten till landstingsfullmäktige lämna förslag till trafikförsörjningsplan enligt lagen (1997:734) om ansvar för kollektiv persontrafik samt var fjärde år utarbeta en strategi för kollektivtrafikens utveckling på medellång sikt. För att SL ska kunna fullgöra uppdraget att ansvara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen behöver SL ett tillskott på årsbasis om 4,8 miljoner kronor. De uppgifter hos RTN som förs över utgör en del av detta. Något utrymme för totalt ökade ramar finns dock inte i det ekonomiska läge som råder. Därför föreslås att 4,8 miljoner kronor på årsbasis överförs från Regionplane- och trafiknämnden till SL. Halvårseffekten för 2009 är 2,4 miljoner kronor. Berörda personal ska erbjudas möjlighet till anställning inom SL. Förändring av reglemente och ägardirektiv Uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen utgår ur Regionplane- och trafiknämndens reglemente, samtidigt som motsvarande uppdrag förs in i SL:s specifika ägardirektiv.

10 FÖRSLAG 2009:43 10 Förslag till beslut Regionplane- och trafiknämnden föreslås besluta att föreslå landstingsfullmäktige besluta att uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen utgår ur Regionplane- och trafiknämndens reglemente, att föreslå landstingsfullmäktige besluta att för 2009 överföra 2,4 miljoner kr från Regionplane- och trafiknämnden till SL:s budget, samt att uppdra åt regionplanedirektören att gemensamt med SL:s verkställande direktör genomföra överföringen av den trafikplanerande verksamheten enligt ovan till den 1 juli 2009.

11

12

13

14

15

16

17 FÖRSLAG 2009:43 17 Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande Ärendet För att tydliggöra landstingets trafikplanering beslutade landstingsfullmäktige i samband med budget för 2009 att ge Regionplane- och trafiknämnden tillsammans med SL i uppdrag att under första halvåret 2009 överföra den trafikplanerande verksamheten till SL samt med anledning av detta återkomma till fullmäktige. Ärendet har behandlats av AB Storstockholms lokaltrafik vid sammanträde samt av Regionplane- och trafiknämnden vid sammanträde samt vid Överläggningar med fackliga organisationer inom SL kommer att ske den 3 april Ärendet har slutbehandlats i samverkansnämnden vid Regionplane- och trafikkontoret den 18 mars 2009, se bilaga 3. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att SL:s specifika ägardirektiv kompletteras med uppdrag att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen att uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen utgår ur Regionplane- och trafiknämndens reglemente att för år 2009 överföra kr från Regionplane- och trafik- nämnden till SL:s budget att uppdra åt regionplanedirektören att gemensamt med SL:s verkställande direktör genomföra överföringen av den trafikplanerande verksamheten enligt ovan till den 1 juli 2009 Nuvarande uppdrag för Regionplane och trafiknämnden Av Regionplane- och trafiknämndens reglemente framgår att det åligger nämnden 1 att svara för regionplaneringen och de uppgifter som har samband med denna och den kommunala och statliga fysiska planeringen,

18 FÖRSLAG 2009: att tillgodose landstingets behov av allmän statistikinformation och av inventeringar, utredningar och prognoser om sociala, ekonomiska och fysiska förhållanden i regionen och att i dessa frågor svara för samordningen med övriga organ inom samhällsplanering, 3 att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen, 4 att svara för frågor om miljö, naturvård, glesbygd, skärgård och energi och därvid svara för utredningar och samordning med övriga organ inom samhällsplaneringen, 5 att bevaka och ta initiativ i strukturfrågor som avser landstingsområdet och Mälardalsregionen, 6 att bevaka och ta initiativ i frågor som rör landstingets samarbete med regioner i Europa och internationellt i övrigt i frågor om regional utveckling. Ansvaret vid punkt 3 överförs från Regionplane- och trafiknämnden till SL från och med den 1 juli 2009, därmed ges SL uppdraget att ansvara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen. Regionplane- och trafiknämnden fortsätter att ha ansvaret för övriga fem punkter, vilket bland annat omfattar regionplaneringen och de uppgifter som har samband med denna. Regionplaneringen omfattar även fortsättningsvis planering för flyg, godstrafik och sjöfart. Förslaget till ny regionplan ska innehålla en översiktlig genomförandestrategi för trafikplaneringen, med möjlig etappindelning för genomförandet samt förslag till finansiering av densamma. Denna strategi ska utarbetas av SL i samverkan med Regionplane- och trafiknämnden, Färdtjänsten samt Waxholmsbolaget och ska innehålla ett förslag till tidsmässig prioritering för utbyggnadsprojekten samt kriterier för dessa. SL ges ansvaret att föreslå hur transportsystemet bör byggas ut på lång sikt. Detta arbete måste ske samordnat med regionplaneringen och förutsätter ett fortsatt nära och gott samarbete mellan SL och Regionplane- och trafiknämnden. Det är viktigt att SL och övriga landstingets roll och ansvar i trafikplaneringen tydliggörs i förhållande till övriga aktörer inom området, såsom Banverket, Luftfartsverket, Vägverket, Länsstyrelsen och kommunerna, så att arbetet kan ske mer effektivt och samordnat. Det fortsatta arbetet inriktas på att konkretisera hur SL, tillsammans med regionens övriga relevanta aktörer, ska uppnå ett gott resultat för det ansvarsområde och arbetsuppgifter som förs över. Arbetet ska ske i nära samverkan mellan SL och Regionplane- och trafiknämnden.

19 FÖRSLAG 2009:43 19 Överföring av resurser För att SL ska kunna fullgöra uppdraget att ansvara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplanering överförs 4,8 miljoner kronor på årsbasis från Regionplane- och trafiknämnden till SL. Halvårseffekten för 2009 är 2,4 miljoner kronor. Berörd personal ska erbjudas möjlighet till anställning inom SL. Förändring av reglemente och ägardirektiv Uppdraget att svara för utformningen av landstingets trafikpolitik och den översiktliga trafikplaneringen utgår ur Regionplane- och trafiknämndens reglemente, samtidigt som motsvarande uppdrag förs in i SL:s specifika ägardirektiv. Miljökonsekvenser av beslutet Beslutet medför oförändrade konsekvenser för miljön.

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:76 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanläggning av Karolinska sjukhuset och Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:21 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Kompensation till SL:s resenärer Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafik anhåller om kompensation

Läs mer

Motion 2008:6 av Gunilla Roxby-Cromvall m fl (v) om avgiftsfri kollektivtrafik den 22 september

Motion 2008:6 av Gunilla Roxby-Cromvall m fl (v) om avgiftsfri kollektivtrafik den 22 september Bilaga 10 Landstingsrådsberedningens skrivelse den 23 oktober 2008 Motion 2008:6 av Gunilla Roxby-Cromvall m fl (v) om avgiftsfri kollektivtrafik den 22 september Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel 1 (2) FÖRSLAG 2012:51 LS 1110-1336 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:17 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:33 av Yvonne Blombäck (MP) om att införskaffa fler biljettautomater och bättre kortläsare i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:46 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) LS 0307-2205 Landstingsstyrelsen Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Färdtjänstnämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana 1 (3) FÖRSLAG 2012:54 LS 1111-1505 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:35 av Erika Ullberg och Helene Hellmark Knutsson (S) om en strategi för utbyggd tunnelbana Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:39 1 (10) LS 0812-1177 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Beviljande av låneram för 2008-2011 för Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:11 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Bemyndigande av styrelserna för Södersjukhuset och Stockholms läns sjukvårdsområde att hantera kommande upphandling av patientkost Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring av antalet styrelseledamöter i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring av antalet styrelseledamöter i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset FÖRSLAG 2018:44 LS 2018-0433 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av antalet styrelseledamöter i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG 2018-04-25

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-10-12 LS 1103-0489 iandstiwos$tvkels tt Landstingsstyrelsen 11-10-25 * 011 Motion 2011:9 av Gunilla Roxby Cromvall m fl (V) om förbättrad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:32 1 (21) LS 1002-0115 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Försäljning av aktier i Stockholm Terminal AB Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafiks

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken 1 (2) FÖRSLAG 2012:50 LS 1110-1334 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer

Läs mer

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012 ANMÄLAN 2011-12-06 LS 1105-0780 Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år Ärendet Landstingsdirektören har inkommit med anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:94 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt avtal om färdtjänst med länets kommuner Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Färdtjänstnämnden har inkommit med

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:58 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets handikapporganisationer Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet I

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:91 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Stockholms kommun i anledning av principöverenskommelse om finansiering av Citybanan Föredragande landstingsråd: Dag Larsson

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) SKRIVELSE 1 (2) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser utveckling av det svenska flygplatssystemet (SOU 2007:70) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:85 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendet Förslag till ny politisk organisation

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Plan för det fortsatta arbetet med Barnkonventionen inom Stockholms läns landsting

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Plan för det fortsatta arbetet med Barnkonventionen inom Stockholms läns landsting SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Plan för det fortsatta arbetet med Barnkonventionen inom Stockholms läns landsting 2005-2008 Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Landstingsdirektören

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motionerna 2006:8 av Sten Erson-Wester m fl (kd) om en samordnad informationspolicy för funktionshindrade och personer med begränsad rörlighet i hela kollektivtrafiken

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:27 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Regionalt samarbete mellan landstingen i Stockholms, Sörmlands och Västmanlands län, godkännande av avsiktsförklaring Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:16 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner Ärendet Motionären föreslår att alla

Läs mer

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget.

Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige. Landstingsdirektören föreslår en utvärdering av arbetsordning för fullmäktige i landstinget. Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1400 r lanostln&sstyrelsen Landstingsstyrelsen (11-11-22 * 017 i Utvärdering av arbetsordning för landstingsfullmäktige Föredragande landstingsråd:

Läs mer

l inostingsstyrelsen

l inostingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1105-0719 2011-08- 1 7 l inostingsstyrelsen Dnr: Landstingsstyrelsen i 1-08- 1 7 * 0 31 Reviderad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:34 av Rickard Wall (-) om stopp för utförsäljning av landstingsparken FÖRSLAG 2017:17 LS 2016-1099 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2017 Tisdagen den 31 januari 2017 39 LS 2017-0084 27 LS 2016-1099 Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:152 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överförande av verksamhet inom dotterbolaget Prima Liv i Danderyd AB till moderbolaget Danderyds Sjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:65 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:36 av Johan Sjölander (s) om att återinföra generell rätt till ledsagare i färdtjänsten Föredragande landstingsråd: Anna Berger

Läs mer

Uppdrag om viss utrednings- och samordningsverksamhet avseende bostadsbyggandet i Stockholms län

Uppdrag om viss utrednings- och samordningsverksamhet avseende bostadsbyggandet i Stockholms län Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-06-07 LS 1206-0842 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-06-19 OOQIf Uppdrag om viss utrednings- och samordningsverksamhet avseende

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:22 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Styrelsen för Huddinge

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:58 LS 1212-1649 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:27 av Paul Lappalainen (MP) om att Stockholms läns landsting ska söka medlemskap i UNESCO:s Europeiska koalition

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:14 LS 2015-1234 Landstingsstyrelsens förslag till beslut ersättning till landstingets förtroendevalda för biloch Stockholms läns landsting 22 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2/2016 Tisdagen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:142 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Specifika ägardirektiv för Stockholm Care AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Ägarutskottet har inkommit med förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:96 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag till strukturella åtgärder i vissa intressebolag Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafiks

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:72 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Tillägg till reglemente för landstingsstyrelse och nämnder beträffande patientnämnden Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:79 1 (10) LS 0607-1316 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Avtal med Banverket rörande Nynäsbanan Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören har inkommit

Läs mer

12 Entledigande av styrelseledamöter i Locum AB m.m. LS

12 Entledigande av styrelseledamöter i Locum AB m.m. LS 12 Entledigande av styrelseledamöter i Locum AB m.m. LS 2018-1109 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-11-21 LS 2018-1109 Landstingsstyrelsen Entledigande av styrelseledamöter i LOCUM AB, AB

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:84 1 (11) LS 0806-0578 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Försäljning av del av Beckomberga 1:1, Stockholms kommun Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Locum

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:13 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:10 av Lars Dahlberg (S) om höjd säkerhet i SLtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionären föreslår

Läs mer

Komplettering KL 13:00 13: Inriktningsbeslut och beslut om delgenomförande av investeringsobjekt Fordon LS

Komplettering KL 13:00 13: Inriktningsbeslut och beslut om delgenomförande av investeringsobjekt Fordon LS Stockholms läns landsting Komplettering 6(9) Förslag 2017:100 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 2017-0084 KL 13:00 13:05 271-274 272 Inriktningsbeslut och beslut om delgenomförande av investeringsobjekt Fordon

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB FÖRSLAG 2017:61 s förslag till beslut Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 23 ( 62) PROTOKOLL 2017-0084 2017-08-29 Kl. 10:00-10:15 149-187 161 Arvode

Läs mer

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse Bilaga 3 Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik Nuvarande lydelse AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) ägs av Stockholms läns landsting. Syftet med bolagsformen är att skapa förutsättningar

Läs mer

Motion 2008:10 av Ingela Nylund Watz m fl (s) om att infoga AB Storstockholms Lokaltrafik i övriga landstingskoncernen

Motion 2008:10 av Ingela Nylund Watz m fl (s) om att infoga AB Storstockholms Lokaltrafik i övriga landstingskoncernen Bilaga 12 Landstingsrådsberedningens skrivelse den 23 oktober 2008 Motion 2008:10 av Ingela Nylund Watz m fl (s) om att infoga AB Storstockholms Lokaltrafik i övriga landstingskoncernen Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Beslut gällande upphandling av utrustning inom ramen för de strategiska sjukhusinvesteringarna

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Beslut gällande upphandling av utrustning inom ramen för de strategiska sjukhusinvesteringarna FÖRSLAG 2016:9 LS 2015-1543 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Beslut gällande upphandling av utrustning inom ramen för de strategiska sjukhusinvesteringarna Stockholms läns landsting 17 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:53 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:13 av Cecilia Carpelan (fp) om distriktssköterskor på apotek Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet Motionären föreslår

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:2 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ägardirektiv om priser för vuxentandvård Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Ägarutskottet inkom med förslag till grunder

Läs mer

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-04-19 1 (1) Identitet TN 1204-0100 Handläggare Björn Holmberg 08-686 1588 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:52 LS 1110-1337 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:32 av Anna Sehlin (V) om utsläppen av växthusgaser vid konstruktionen av spårvägar och annan trafikinfrastruktur

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Kl 10.00-11.00 32-38 Sammanträde med landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedning Datum för justering: 2017-09-01 Paul Lindquist Plats Rolf Lindel Mälarsalen,

Läs mer

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL Arbetsutskottet Nr 8/2011 Kl 10.30-11.20 48-59 Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum för justering, 52: Datum för anslag

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:70 LS 1303-0417 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:4 av Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall (V) om Stockholms läns landstings ansvar för de nationella minoriteterna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:24 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:23 av Åke Holmström och Sara Frykman (kd) om kombinerad räddnings- och ambulanshelikopter Föredragande landstingsråd: Inger Ros

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-1099 Föredragande landstingsråd: Paul Lindquist Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen föreslår landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:7 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:35 av Vivianne Gunnarsson m fl (mp) om att införa en investeringsfond utifrån de årliga avskrivningarna Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser.

Håkan Jörnehed (V) har inkommit med en skrivelse till landstingsstyrelsen daterad den 14 april 2015, om hanteringen av skrivelser. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0589 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om hantering av skrivelser Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning

Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-23 LS 2015-1095 Landstingsstyrelsen Kontaktpersoner för arbetet med ny regional indelning Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner ÄRENDET Motionären föreslår att alla bussar inom SL-trafiken

Läs mer

2011-08-17 LS 1010-0799

2011-08-17 LS 1010-0799 Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1010-0799 2011-08- 1 7 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr: 1 1-08- 1 7 * 02 5 Motion 2010:9 av Nanna Wikholm

Läs mer

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-14 LS 1311-1437 LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-11- 1 9 0 0 0 4 9 * Landstingsstyrelsen Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt

Läs mer

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10)

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Handläggare: Börje Wredén Landstingsstyrelsen Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-14 LS 1212-1650 Landstingsstyrelsen Motion 2012:28 av Yvonne Blombäck (MP) och Annika Hjelm (MP) om inrätta en gemensam trafikledningscentral

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Kl 09.50-09.55 89-90 i Extra sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum för justering: 2017-11-14 rene Svenonius Plats Jens Sjöström Gjörwellsalen, Landstingshuset

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:8 LS 1203-0467 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:10 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att europeiska och utomeuropeiska invandrare ska behandlas lika när det gäller

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Samlokalisering av landstingets centrala förvaltningar

Samlokalisering av landstingets centrala förvaltningar P 23, 2017-05-30 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-05-23 LS 2016-1489 Landstingsstyrelsen Föredragande landstingsråd: Paul Lindquist Ärendebeskrivning Beslut om inriktning för det fortsatta

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:64 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:29 av Maria Wallhager m fl (fp) om gratis influensavaccin för kroniskt sjuka och andra utsatta patientgrupper Föredragande landstingsråd:

Läs mer

llll Region~lanem och trafiknämnden

llll Region~lanem och trafiknämnden llll Region~lanem och trafiknämnden :Y~ STOCKHOLMS LANS LANDSTING Justerat 2008-11-14 Anna Kettner Anslaget 2008-11-17 Närvarande Ordförande t:e vice ordförande 2:e vice ordförande Ledamöterna Ersättarna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:66 1 (46) LS 0805-0469 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ny huvudman för Säbyholms naturbruksgymnasium Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet Landstingsdirektören har inkommit

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:26 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:24 av Anna-Lena Östman (s) om ökat samarbete med länsstyrelsens trafikenhet för diabetikers läkarintyg för att få behålla körkort

Läs mer

Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel

Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-06-20 LS 1110-1336 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-08- 28 00020 Motion 2011:31 av Anna Sehlin (V) om cykeln som transportmedel Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås

Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende enskild upphandling inom Projekt SL Lås Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-19 LS 1312-1601 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04- 0 8 0 0 0 25^ Förnyat genomförande- och anskaffningsbeslut avseende

Läs mer

Förslag om avskaffande av incitamentsmodeller i landstingets verksamheter

Förslag om avskaffande av incitamentsmodeller i landstingets verksamheter Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 1303-0416 Landstingsstyrelsen Förslag om avskaffande av incitamentsmodeller i landstingets verksamheter Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Försäljning av del av fastigheten Haga 4:18 i Solna kommun, mark för patienthotell

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Försäljning av del av fastigheten Haga 4:18 i Solna kommun, mark för patienthotell 1 (2) FÖRSLAG 2013:84 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Försäljning av del av fastigheten Haga 4:18 i Solna kommun, mark för patienthotell Föredragande landstingsråd: Charlotte Broberg Ärendebeskrivning

Läs mer

FÖRSLAG 2014:78 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation

FÖRSLAG 2014:78 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation FÖRSLAG 2014:78 LS 1310-1344 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:26 av Tomas Molin m.fl. (MP) om alkoholfri representation Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2014 22 Sammanträdesdag 2014-11-04

Läs mer

170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS

170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS Landstingsstyrelsen PROTOKOLL [Diarienummer] 170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS 2018-0504 Ärendebeskrivning Finansdepartementet har genom

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

FÖRSLAG 2014:65 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting

FÖRSLAG 2014:65 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting FÖRSLAG 2014:65 LS 1410-1178 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting PROTOKOLL 10/2014 Landstingsstyrelsen Sammanträdesdag

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:15 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms

Läs mer

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2016-02-16, 25 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändringar i AB Transitios bolagsdokument avseende representanter i valberedningen för bolagets styrelse

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändringar i AB Transitios bolagsdokument avseende representanter i valberedningen för bolagets styrelse FÖRSLAG 2015:60 LS 2015-0873 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändringar i AB Transitios bolagsdokument avseende representanter i valberedningen för bolagets styrelse 15 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:20 1 (16) LS 1001-0090 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Lidingö stad om Lidingöbanans upprustning och ombyggnad Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2016-0863 Landstingsstyrelsen Ändring av kategoritillhörighet av fastigheten Jakobsberg 18:11 samt beslut att inleda försäljning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:104 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:20 av Cecilia Carpelan m.fl. (fp) om samordnad klottersanering Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionärerna

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (6)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (6) SKRIVELSE 1 (6) Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkande från Stockholmsberedningen Trängselavgifter (SOU 2003:61 ) Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Finansdepartementet har

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanslagning av de landstingsdrivna vårdenheterna i Södertäljes, Salems och Nykvarns kommuner till en gemensam organisation samt ändring

Läs mer