Motiv och förutsättningar för Arbete Under Spänning på det svenska stamnätet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motiv och förutsättningar för Arbete Under Spänning på det svenska stamnätet"

Transkript

1 Motiv och förutsättningar för Arbete Under Spänning på det svenska stamnätet Examensuppgave på civilingenjörsprogrammet System i Teknik och Samhälle, Uppsala universitet Elisabeth Rydén Therese Erixon elisabeth.ryden@svk.se therese.erixon@svk.se

2 Syfte I denna studie har förutsättningar för Svenska Kraftnät att använda arbetsmetoden Arbete under spänning (AUS) på stamnätet undersökts. Frågeställningar som ställts för att ta reda på detta har varit: > Vilka incitament finns för en ökad användning av metoden? > Vilka hinder/utmaningar föreligger metoden? > Vad krävs för att möjliggöra en implementering av AUS på Svenska Kraftnät?

3 Metod > 28 intervjuer med personer från: > Svenska Kraftnät > Svensk Energi > Elsäkerhetsverket > Vattenfall Services > Sweco > STRI > Energi Norge > Hafslunds Nett > Infratek Norge > Statnett > Fortum > Eltel Networks Sverige

4 Svenska stamnätet och avbrottsproblematik > Svk bygger ut stamnätet > Investeringsprojekten kräver avbrott, vilket leder till färre avbrottsmöjligheter för underhållsarbeten. > Svk har identifierat att det är ett stort problem då behovet av underhåll är stort. > Därför kom idén till detta examensarbete.

5 AUS-historien i Sverige > Det första arbetet med spänning i världen utfördes kring talen. > AUS har funnits i Sverige sedan 50- talet > Har inte utvecklats > Redundans i nätet > Olycka på 70-talet > Endast arbetet på dispens till 97 > En internationell standard infördes i Sverige. > Arbetsmetoderna jämställdes AUS, ANS och avbrott AUS i Sverige på 50-talet. (Andersson, 2006, s.7)

6 Drift av elnätet > Det är mycket viktigt att planera avbrotten noggrant då för många avbrott kan påverka både kunder och producenter negativt. > Mycket komplext arbete att planera avbrott. Många intressenter och faktorer att ta hänsyn till. > Skillnad mellan avbrottsarbete och AUS ur ett driftperspektiv: urdrifttagning v.s. bortkoppling av återinkopplingsautomatik > Avbrott kan leda till svåra driftsituationer. Olika delar i nätet är olika kritiska. Ex. kritiska: radiella ledningar och anläggningar vid stora konsumenter/producenter. > Vid avbrottsänks i regel överföringskapaciteten. Arbete under spänning innebär att det går att bibehålla överföringskapaciteten eftersom nätet är intakt.

7 Omvärldsanalys > Nya Zeeland > Australien > USA > Kanada > Frankrike > Norge

8 Nya Zeeland > Det är i stort sett bara ett företag som utför den största delen av AUSjobben i Nya Zeeland. > De har cirka 80 procent av AUS-marknaden och de arbetar nästan bara på region- och stamnät, alltså 110 och 220 kv. > De utför mycket mer AUS än vad som genomförs totalt i Norden. > Vegetationen påminner mycket om Sveriges och Norges vegetation > Därför har de utarbetat egna arbetsprocedurer, utformat och konstruerat egna verktyg och redskap samt metoder som passar deras förutsättningar > De har jobbat mycket med att få en fungerande marknad med god konkurrens och bra konkurrens mellan aktörerna.

9 Australien > Entreprenörerna i Australien använder både isolerstångsmetoden och barhandsmetoden. > När barhandsmetoden används är ledande dräkter obligatoriskt enligt nationella regler > I Queensland har AUS varit den dominerande arbetsmetoden på distributionsnivå i över 20 år. År 2001 började de även med stationsarbete med AUS på transmissionsnivå > Australien har i dag introducerat något som kallas MITC, Market Impact of Transmission Congestion. > Detta syftar till att bötfälla aktörer som utför handlingar som leder till förändringar av spotpriserna.

10 USA > I USA används AUS regelbundet inom spänningsnivåerna 115 kv till 765 kv. > USA är ett av de ledande länderna inom AUS. > Ett exempel på arbete som utförts i USA är ett faslinebyte på 138kV. I detta fall var det entreprenören Quanta Energized Services som utförde arbetet > I USA används helikoptrar som ett vanligt förekommande hjälpmedel vid AUS och de används upp till 765kV systemspänning. Det är även vanligt med isolerade liftar i olika former. > I USA får man i stort sett inte utföra underhållsarbeten om det inte görs med spänningen på. Det beror delvis på att det är vanligt med stämningar och bryts spänningen kan det leda till en stämning. Detta har bidragit till att de har utvecklats inom AUS och blivit duktiga på området. > De har även mycket friledning som går längs med motorvägarna, vilket underlättar för AUS eftersom den är lätt att komma åt.

11 Kanada > AUS används regelbundet i Kanada inom spänningsområdet 120 kv till 765 kv. > Kanada är ett av de ledande länderna inom AUS. > Ett av nätbolagen i Kanada, Power Streem, utför 80 procent av alla sina uppdrag som AUS. > Power Streem, som utför hälften av arbetena inom organisationen och resten för de över på externa entreprenörer > De har 40 isolerade liftar jämfört med Sverige som har två.

12 Frankrike > All verksamhet som rör elektricitet inom samma statliga organisation, EDF. > Inom EDF finns en del i organisationen som hanterar transmission av el, RTE, som är systemoperatör för det franska transmissionsnätet. > AUS har använts i Frankrike under mer än 40 år. I Frankrike är AUS en vanlig metod (50% av underhållsjobben) och den används regelbundet i spänningsområdet kV. > De har en egen organisation med egna montörslag (inhouse). De utbildar själva sin personal inom AUS och utbildningen är även något som de säljer till andra länder. > Ett exempel på AUS som utförts i Frankrike är att de har bytt faslinor på en 400 kv ledning som matar el till Paris. Alla ledningar byttes med spänning på grund av svårigheterna att få avbrott. > Eftersom det bara finns ett företag i hela Frankrike, EDF, som hanterar energimarknaden är det enklare att bygga upp AUS-kompetens.

13 NORGE > Norges stamnät består av 300kV ledningar. De flesta av ledningarna är simplex (en lina per fas) (3800km) men det finns även duplex (två linor per fas) > Idag är det svårt att få tillräckligt med effekt i vissa områden i Norge. > Det finns sex entreprenörer som kan utföra AUS i Östlandsområdet. På västlandet och i syd finns det inte lika mycket kompetens. > De entreprenörer som främst har kommit på tal under studieresan till Norge är Infratek och NTE entreprise AS. > Hos de norska entreprenörerna finns kompetens på de högre spänningsnivåerna från 66 kv till 420 kv för såväl stationer som ledningar.

14 Uppgraderingsprojekt i Norge > Kapacitetsökning på grund av otillräcklig överföringskapacitet > Utnyttja ledningarna som finns men höja spänningen från 300 till 420kV. > Endast duplexledningarna som ska uppgraderas då det är svårt att uppgradera simplexledningarna utan att få problem med coronaeffekter. Dessa ska istället rivas och byggas upp i samma ledningsgata. > Det går ej att ta avbrott för så många kilometer ledning och därför görs det med AUS. > Åtgärder: Förlängning av isolatorkedjor på master, stolphöjning, byte av topplinorna till OPGW (OPtical Ground Wire) samt byte av distansjärn > Statnett har använt tre olika entreprenörer för att främja konkurrsens i landet > Beskydda de norska entreprenörerna mot konkurrenter i södra Europa.

15 AUS-handboken > År 1986 kom det ut en AUS-handbok i Sverige. > Handboken innehöll bland annat arbetsinstruktioner för högspänning med isolerstångsmetoden, säkerhetsanvisningar, verktygskatalog och skötselinstruktioner. > Ny upplaga 2012 med allt ifrån metoder till säkerhet. Informationen från första upplagan som fortfarande är aktuell är inarbetad i den nya handboken. > Inom AUS finns det ett nordiskt samarbete, framförallt med Norge. Detta yttrar sig främst genom samarbete inför den nya AUS- hanboken och när det gäller utbildningsplaner. > Det är en högre säkerhetsnivå på AUS-montörer då de har mer utbildning där det fokuseras mer på säkerhet. Om en montör i gruppen har gått en AUS utbildning, höjs säkerheten i hela gruppen.

16 Utbildning

17 Risker vid AUS > Vid AUS finns alltid en viss risk för kort- eller jordslutning. Det ligger i arbetsmetoden att montörer som utför arbete med spänning befinner sig på eller nära spänningssatt anläggning. Vid ett fel (kort- eller jordslutning) nära en person uppstår följande farliga fenomen, oavsett arbetsmetod. > Strömkrafter som kan slå sönder utrustning, t ex porslinsisolatorer som i sin tur kan flyga i väg med hög hastighet och därmed skada personer > Ljusbåge som ger kraftig upphettning av omgivningen, vilket i sin tur kan ge brännskador > Strömgenomgång, ström genom kroppen > Tryckvåg som kan orsaka fall från hög höjd eller annan skada

18 Elektriska och magnetiska fält > AUS medför exponering för elektriska och magnetiska fält. > Storleken på fälten beror av ledningens typ, spänningsnivå och belastning och av avståndet till faslinorna. > Det är svårt att bevisa något när det gäller påverkan av elektriska och magnetiska fält, som uppstår vid 50 Hz. I Frankrike har EDF testat sina anställda från första anställning tills de slutar och har aldrig kunnat påvisa ett samband mellan exponering och hälsa. > Exempel på hur människor kan påverkas av elektriska och magnetiska fält kommer från byggnation av två olika 400kV ställverk i Sverige. > Inte direkt att applicera på AUS- montörer då montörerna exponeras för fälten under kortare perioder.

19 Olyckor > På elsäkerhetsverket för de statistik över alla olyckor som sker inom elbranschen. > Ingen uppdelning i statistiken mellan de olika metoderna > Få allvarliga olyckor har skett med AUS men konsekvenserna om en olycka är framme är förödande > De som arbetar med AUS hävdar dock att det egentligen är en säkrare metod då AUS-montörerna är extra utbildade och har större fokus på säkerhet. > Det har även inträffat många olyckor vid avbrottsarbeten, när montören trott att det varit spänningslöst fast spänningen varit på.

20 Väder > AUS är väderberoende, känslig för åska, regn och blåst > Det finns inte några föreskrifter angående väder > Det är upp till varje företag att bestämma hur de gör. > Det utförs alltid en riskanalys innan arbetets genomförande. Riskerna ska alltid elimineras, går det inte ska inte jobbet utföras med AUS > I SS-EN står det att det är viktigt att kunna säkra positionen och stå stabilt. > Om det blåser mycket är det viktigt att kunna säkra sin position.

21 Kontroll och ansvar > Tillbud och olyckor har blivit ett branschbekymmer sedan entreprenörerna avskiljdes från nätföretagen. > Det är mycket fokus på ekonomiska styrmodeller och detta skapar en press hos entreprenörer att effektivisera sin verksamhet. > Juridiskt sett har montörernas arbetsgivare det säkerhetsmässiga ansvaret. > Beställarföretagen försöker öka insynen genom att följa upp säkerheten. > Elsäkerhetsverket har genomfört ett projekt under hösten 2011 med oannonserade besök på arbetsplatser. > Undersökningen kommer att innefatta fem besök hos olika entreprenörer

22 Riskområdesberäkningar > I standarden SS-EN , finns värden som är framräknade under specifika förutsättningar. Förutsättningarna för varje arbetsmoment måste vara kända. > Då det inte är säkert att det faktiska arbetet har samma förutsättningar som i standareden, krävs det en kontroll att beräkningarna stämmer > Elsäkerhetsverket i Sverige kan godta andra värden än de som står i ESA, så länge det finns dokumentation på egna beräkningar.

23 Ekonomiska aspekter > Sverige har 3 s.k. Snitt i stamnätet. > Dessa snitt grundar sig på var det finns begränsningar i överföringskapacitet > Från och med den 1 november 2011 är Sverige uppdelat i fyra elområden kopplade till snitten > Elmarknaden är nu kopplad till dessa områden vilket ibland leder till olika priser i områdena > Bakgrunden till indelningen är att Sverige blivit anmälda till EUkommissionen för begräsningar av överföringskapacitet till utlandet vid effektbrist.

24 Elområden > Med elområdena blir det tydligare vad elen verkligen kostar. > Områdena har egen balans mellan elens tillgång och efterfrågan vilket kan leda till olika priser i de olika områdena > På det här sättet fås tydliga signaler om när kapaciteten inte räcker till och om var det behövs investeringar i nätet. > Avbrott i nätet som är orsakat av ett underhållsarbete kan komma att påverkar överföringskapaciteten mellan elområdena. > Detta är inte önskvärt om det leder till betydande prisskillnader.

25 Ett avbrotts kostnader > Den kommande tiden står Svenska Kraftnät inför många investerings- och reinvesteringsprojekt. > Det kommer sannolikt bli dyrare för Svenska Kraftnät att bedriva projekten som AUS men om man ser till samhällsekonomiska effekter borde AUS innebära fördelar. > AUS kostar oftast mer än avbrottsmetoden eftersom det kräver mer utbildning, mer personal, tar längre tid och kräver mer omfattande och dyr utrustning. > För att AUS ska kunna konkurrera med konventionella metoder måste det sättas pengar på hur mycket avbrott kostar. Idag finns ingen modell för att värdera avbrott likt KILE på norska region och lokalnät. > AUS kan vara en bra metod för att minska påverkan på marknaden eftersom det inte begränsar överföringskapaciteten. Ett avbrott kan komma att orsaka högre elpriser och i och med detta kan man uppskatta kostnaden för avbrottet. > Ett annat perspektiv att lyfta in i kostnadsjämförelsen är de ökande förlusterna som ett avbrott kan ge.

26 AUS-projekt på SvK > AL2 är en 220 kv ledning som går mellan Stalon och Korselbränna, norr om Strömsund. > På ledningen utfördes stolpbyten under sommar/höst > Arbetet utfördes som AUS då det var en omöjlighet att få ett så långt avbrott. > Från början var det 21 stolpbyten men i praktiken blev det ett 50-tal stolpar. > De arbeten som utfördes var byte av stolpar, isolatorkedjor och vibrationsdämpare.

27 AUS-projekt på SvK > Montering av temperatursensorer på brytare i en 400 kv station. > Två stora elavbrott i Sverige, 2003 och 1983, skedde på grund av överhettade kontakter i frånskiljare. > De hade gjort termografering med en IR-kamera, som är standardtekniken nu. > Detta har dock visat sig att den inte har tillräckligt stor noggrannhet > Dessa temperatursensorer sitter där kontinuerligt och har högre noggrannhet > Att fästa dessa var inget de ville ha avbrott för utan AUS var en förutsättning för detta jobb

28 AUS-projekt på SvK > Varmgång vid en frånskiljande brytare 220 kv station i Korselbränna > Varmgången upptäcktes under termografering > Då det var en trängd driftsituation var det inte aktuellt med avbrott. > En provisorisk åtgärd gjordes med AUS där felet slackades förbi > I somras åtgärdades problemet med avbrott.

29

30

31 Möjliga åtgärder för implementering av AUS > Samarbete > Utformning av stationer > Främja konkurrens > Jämförelse av kostnader > Referensprojekt > Beslut > Drivande personer > Satsa på små jobb > Kontroll av säkerhet > Kunskap > Underhållsavtal > Specialisering

32 Slutsatser > Svårt att få avbrott idag och det skulle kunna avhjälpas om AUS skulle användas. Eftersom avbrott inte har prissatts hittills har det dock inte funnits några ekonomiska incitament. > Studien har dock visat att AUS är en icke-fråga på Svenska Kraftnät.. > De flesta i verksamheten tror att en utveckling mot mer AUS är nödvändig, men det är mycket oklart hur detta ska ske. > Det som främst behövs för att AUS ska kunna utvecklas inom Svenska Kraftnät är: > Tydliga beslut från ledningen > En kunskapshöjning på företaget för att råda bot på skrönor > Avgöra vem som ska ta beslut om metodval vid underhåll > En person som ska fortsätta driva frågan genom hela organisationen och som har detta som sin främsta arbetsuppgift.

33 > Ett utvecklat samarbete med Norge inom denna fråga skulle kunna vara värdefullt > Omvärldsanalysen visade att det är svårt att direkt jämföra Sverige med något av de fraustående länderna inom AUS. > En förändring inom AUS på stamnätsnivå är inget som kan hastas fram. Det gäller att tänka långsiktigt och skynda långsamt för att få med hela organisationen i förändringen.

Motiv och förutsättningar för Arbete Med Spänning på det svenska stamnätet

Motiv och förutsättningar för Arbete Med Spänning på det svenska stamnätet UPTEC-STS12005 Examensarbete 30 hp Mars 2012 Motiv och förutsättningar för Arbete Med Spänning på det svenska stamnätet Therese Erixon Elisabeth Rydén Abstract Motiv och förutsättningar för Arbete med

Läs mer

Vägledning vid elolycka

Vägledning vid elolycka Vägledning vid elolycka 2? I den här broschyren finns information om vad du behöver tänka på om en elolycka inträffar. Du får övergripande vägledning i hur du ska agera om du plötsligt befinner dig i en

Läs mer

Elområden införs i Sverige den 1 november 2011

Elområden införs i Sverige den 1 november 2011 Elområden införs i Sverige den 1 november 2011 Svensk Vindkraftförening 25 år 13 april 2011 Kalle Lindholm, Svensk Energi de svenska elföretagens branschförening 1 2 Handel med el förutsätter transporter

Läs mer

Elområden i Sverige. -ny marknadsdelning från 1 november 2011. Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen

Elområden i Sverige. -ny marknadsdelning från 1 november 2011. Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen Elområden i Sverige -ny marknadsdelning från 1 november 2011 Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen Elområden i Sverige Bakgrund Möjliga konsekvenser av förändringen Vilka förändringar kan tänkas på

Läs mer

Motiv och förutsättningar för Arbete Med Spänning på det svenska stamnätet

Motiv och förutsättningar för Arbete Med Spänning på det svenska stamnätet UPTEC-STS12005 Examensarbete 30 hp Mars 2012 Motiv och förutsättningar för Arbete Med Spänning på det svenska stamnätet Therese Erixon Elisabeth Rydén Abstract Motiv och förutsättningar för Arbete med

Läs mer

Torgny Ericsson Utbildning Elsäkerhet Arbetsmiljö

Torgny Ericsson Utbildning Elsäkerhet Arbetsmiljö Torgny Ericsson Utbildning Elsäkerhet Arbetsmiljö Gemensamma Nordiska regler för AUS Arbetsgrupp : AUS gruppe från Norge AMS kommitten från Sverige Två representanter från Danmark En representant från

Läs mer

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist

Sverige kan drabbas av elbrist i vinter. En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Elbrist i vinter? Foto: Bo Nystrand Sverige kan drabbas av elbrist i vinter En skrift från E.ON som beskriver vad som händer vid en eventuell situation med elbrist Foto: Bo Nystrand När det blir riktigt

Läs mer

Svenska kraftnäts tekniska riktlinjer och styrande dokument

Svenska kraftnäts tekniska riktlinjer och styrande dokument Svenska kraftnäts tekniska riktlinjer och styrande dokument Konsult- och entreprenörsdagen 27 april 2017 Johan Nissen Kari Vaiho Vad är riktlinjerna till för? Specifika krav på komponenter Dokumentation

Läs mer

Ett konsultbolag i elkraftbranschen

Ett konsultbolag i elkraftbranschen Ett konsultbolag i elkraftbranschen är ett framåtsträvande konsultföretag med inriktning på elnätsbyggnation. Vårt mål är att vara den naturliga samarbetspartnern och att kunden känner ett mervärde i att

Läs mer

Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten

Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten Svk 2018/2335 2018-11-13 Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten Den 9 maj 2018 uppkom en driftsituation där elsystemets frekvens ökade och hamnade utanför tillåtna driftgränser. Några

Läs mer

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF

KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL. 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF KRAFTPRODUKTION SAMT ÖVERFÖRING AV EL 2013-08-27 Guy-Raymond Mondzo, ÅF Olika byggstenar i elproduktion Den svenska elproduktionen utgörs av fyra byggstenar vilka nära hänger ihop och som alla behövs.

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002 Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 22 Vid konferensen VIND-22 i Malmö 6-7 november, 22 presenterade Julija Sveca resultatet av en studie om konsekvenserna

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee)

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee) YTTRANDE 2017-04-15 Dnr 2017:02 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee) Vi instämmer i huvudsak i betänkandets förslag

Läs mer

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Modity Energy Trading Energihandel som skapar kundvärden Modity ska vara en attraktiv och självklar motpart i alla former av bilateral och marknadsbaserad

Läs mer

2014 Avbrottsplanering

2014 Avbrottsplanering 2014 Avbrottsplanering Större arbeten Sammanställning Bertil Kielén 27/5-14 Uppdaterad av Tõnn Arro 11/9-14 2 Projekt under sommaren Betåsen - Bäsna Topplinebyte Problem med spänningsregleringen! Arbete

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

Risk för personskada vid fel i elanläggningar

Risk för personskada vid fel i elanläggningar Risk för personskada vid fel i elanläggningar TSN Seminarium 2018-11-07 Elektriska krav på elanläggning > Elanläggning skall vara så utförd att vid fel på anläggningen otillåtna spänningar i utsatta delar

Läs mer

Varför valde HM Power fulleffektbrytare för transformatorfacket i Smart Ring?

Varför valde HM Power fulleffektbrytare för transformatorfacket i Smart Ring? Datum 2012-01-13 Vår referens Adress Lars Hjort Tel 0704 916751 Er referens Varför valde HM Power fulleffektbrytare för transformatorfacket i Smart Ring? - Fulleffektbrytare är ingen kompromissapparat

Läs mer

Fördjupning. Den europeiska elmarknaden elpriser och slutkundspriser

Fördjupning. Den europeiska elmarknaden elpriser och slutkundspriser Fördjupning Den europeiska elmarknaden elpriser och slutkundspriser I den här månadens fördjupning blickar vi utanför Sveriges gränser och tittar på hur elpriser och slutkundspriser ser ut i övriga Europa.

Läs mer

VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT?

VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elolycksfall 2015 VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elsäkerhetsverkets årliga rapport över elolycksfall bygger på händelser som rapporteras in till Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket. Syftet

Läs mer

Fingrid. Kraft med ansvar.

Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid. Kraft med ansvar. Fingrid i korthet Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2015 400 kv stamnät 220 kv stamnät 110 kv stamnät likströmsförbindelse andras nät Elektricitet är en oskiljaktig del av

Läs mer

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Sammanfattning systemansvar > Ett kollektivt ansvar > Elnätsägare har ett långtgående ansvar > Svk utsedd samordnare > Det handlar

Läs mer

Bestämning av överföringskapacitet

Bestämning av överföringskapacitet 1 (5) Bestämning av överföringskapacitet 1 Överföringskapaciteterna i det finländska kraftsystemet Fingrid låter elmarknaden disponera all överföringskapacitet som är möjlig utan att riskera kraftsystemets

Läs mer

ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531

ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531 1 ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531 Peter Lindberg peter.lindberg@elsakerhetsverket.se RAPPORT Dnr/ref09EV841 2 3 Sammanfattning På söndagskvällen den 31 maj inträffade ett elavbrott som innebar att elförsörjningen

Läs mer

INTERPELLATION TILL STATSRÅD

INTERPELLATION TILL STATSRÅD Till statsrådet Ibrahim Baylan (S) Från Riksdagsförvaltningen 2015-02-06 Besvaras senast 2015-02-20 2014/15:265 Elområdesindelningen och dess negativa effekter för Sydsverige Sedan den 1 november 2011

Läs mer

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011

Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012. Anders Pettersson. Oslo 27 september 2011 Regleringen av elnätsföretag i Sverige från år 2012 Anders Pettersson Oslo 27 september 2011 Grunderna Förhandsreglering Tillsynsperioden är 4 år Första perioden är 2012-2015 En intäktsram för hela perioden

Läs mer

Vision. Affärsidé. Skånska Energi ska arbeta nära kunden för att uppfylla dagens och framtidens energibehov.

Vision. Affärsidé. Skånska Energi ska arbeta nära kunden för att uppfylla dagens och framtidens energibehov. Skånska Energi Innehåll En presentation av Skånska Energi och det vi ser framför oss på Energi marknaden Elmarknaden, vad styr elpriset Tredje kvartalet 2018 Avslutning, hösten och budstriden Vision Skånska

Läs mer

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer Elforsk seminarium 2010-01-21 Ersätta och bygga nya reaktorer Begränsningar och behov från ett elnätsperspektiv Sture Larsson Teknisk direktör, stf generaldirektör Svenska Kraftnät 2 Svenska Kraftnäts

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-1-6 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 41 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 34, EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Framtidens utmaningar

Framtidens utmaningar Framtidens utmaningar Robert Eriksson, Docent FoU-koordinator, Marknads- och systemutveckling Huvudsakliga utmaningar för kraftsystemet Utmaningar Förutsättningar 2 Systemstabiliteten utmanas av minskande

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum

Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2010-09-13 R.10 Lars Eliasson/Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 3

Locum-ESA Entreprenör 3 Locum-ESA Entreprenör 3 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete avseende annat än elektriskt arbete i driftrum Skapad: 2008-10-10 Senast ändrad: 2018-01-24 Marie Boestad Börje Hjorth Karin Sjöndin

Läs mer

Seminarium 2006-05-17. Formella förutsättningar för ö-drift -behov av förändringar i regelverken

Seminarium 2006-05-17. Formella förutsättningar för ö-drift -behov av förändringar i regelverken Starta Malmö Seminarium 2006-05-17 Formella förutsättningar för ö-drift -behov av förändringar i regelverken 1 Sture Larsson Teknisk direktör, stf generaldirektör Chef för Beredskapsstaben Svenska Kraftnät

Läs mer

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Reglering av elnätsmonopol i Sverige Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Presentation Rebecka Thuresson Biträdande avdelningschef Avdelningen för tillstånd och prövning jurist 016-16

Läs mer

Investeringar på elmarknaden - fyra förslag för förbättrad funktion

Investeringar på elmarknaden - fyra förslag för förbättrad funktion - fyra förslag för förbättrad funktion Expertgruppen för miljöstudier den 11 november 2011 Sven-Olof Fridolfsson, fil dr Thomas P. Tangerås, docent www.ifn.se/forskningsprogrammet_elmarknadens_ekonomi

Läs mer

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? CNC-maskiner Maskinchecklista Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Olyckor vid CNC-maskinen ger oftast svåra skador med stort personligt lidande och höga kostnader för både

Läs mer

SÄKERHET I BRAVIDA 2019

SÄKERHET I BRAVIDA 2019 SÄKERHET I BRAVIDA 2019 Vi får den arbetsplats vi passerar. Ser du en risk våga agera! STOPP Stanna Tänk Observera Planera Påbörja Säkerhet i Bravida Vi jobbar i en riskfylld bransch, med snabbt tempo,

Läs mer

Milda och blöta långtidsprognoser fortsätter att pressa marknadens förväntningar om vinterns elpriser.

Milda och blöta långtidsprognoser fortsätter att pressa marknadens förväntningar om vinterns elpriser. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 49 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Milda och blöta långtidsprognoser fortsätter att pressa marknadens förväntningar om vinterns elpriser.

Läs mer

Elförsörjningens leveranssäkerhet. Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät

Elförsörjningens leveranssäkerhet. Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät Elförsörjningens leveranssäkerhet Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät Upplägg > Vad är SvK (Stamnätsägare, systemansvarig myndighet för både el och gas, elberedskapsmyndighet, etc (vi har många

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 43. Veckan i korthet. Ansvarig: Lovisa Elfman

Läget på elmarknaden Vecka 43. Veckan i korthet. Ansvarig: Lovisa Elfman 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 43 Ansvarig: Lovisa Elfman lovisa.elfman@ei.se Veckan i korthet Mildare väderlek och nederbörd ledde till fallande priser på den nordiska spotmarknaden. Även på den finansiella

Läs mer

Elolycksfall 2017 ELSÄK

Elolycksfall 2017 ELSÄK Elolycksfall 2017 ELSÄK 18 2018-12-03 VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elsäkerhetsverkets årliga rapport över elolycksfall bygger på händelser som rapporteras in till Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket.

Läs mer

Varför ska vi implementera den flödesbaserade

Varför ska vi implementera den flödesbaserade SvK4000, v4.0, 2016-04-27 Marknads- och systemutveckling 2017-04-07 INFORMATION Den flödesbaserade (FB) metoden för kapacitetsberäkning Syftet med det här dokumentet är att ge läsaren en övergripande förståelse

Läs mer

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje.

E.ON Elnät Sverige AB (E.ON Elnät nedan) har lämnat rubricerad ansökan till Energimarknadsinspektionen (Ei) om ansökan om nätkoncession för linje. Energimarknadsinspektionen att. Box 155 631 03 Eskilstuna E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö www.eon.se Tel @eon.se Konc 6801 Malmö 2016-04-29 Dnr 2009-100435 Komplettering av ansökan om förlängning av

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-1 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 49 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 32,3 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-9-8 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 37 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 34,7 EUR/MWh, vilket var som förväntat. Uppdaterade siffror visar att det

Läs mer

Priserna i Norden gick upp både på råkraftmarknaden och den finansiella marknaden under vecka 45 som en reaktion på kallare och torrare väderlek.

Priserna i Norden gick upp både på råkraftmarknaden och den finansiella marknaden under vecka 45 som en reaktion på kallare och torrare väderlek. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 45 Ansvarig: Lovisa Elfman lovisa.elfman@ei.se Veckan i korthet Priserna i Norden gick upp både på råkraftmarknaden och den finansiella marknaden under vecka 45 som en

Läs mer

De svenska spotpriserna fortsätter att följa varandra inom elområdena även om priset var marginellt högre i SE4 jämfört med övriga tre elområden.

De svenska spotpriserna fortsätter att följa varandra inom elområdena även om priset var marginellt högre i SE4 jämfört med övriga tre elområden. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 42 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet I genomsnitt gick priserna ner med 3 procent under förra veckan. Nedgången kan delvis förklaras av att

Läs mer

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar Vindkraft i elnäten 2008-12-04 Arne Bergström Vattenfall Eldistribution AB, Nätplanering Vindkraft i elnäten Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar 2 Vindkraft i elnäten Vindkraftutbyggnaden

Läs mer

Dags för en ny elmarknadsreform?

Dags för en ny elmarknadsreform? Dags för en ny elmarknadsreform? Lars Bergman Handelshögskolan i Stockholm Energiforsk/EFORIS 14 juni 2017 Panelprojektet Syftet med Panelprojektet är att analysera och dra slutsatser om huruvida en framtida

Läs mer

Sveriges nätpriser 2006-2007. Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund

Sveriges nätpriser 2006-2007. Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund Sveriges nätpriser 2006-2007 Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. SAMMANFATTNING 3 3. METOD OCH AVGRÄNSNINGAR 4 4. De högsta och lägsta nätpriserna 2007 4 5. Vanliga argument

Läs mer

Veckan som gick karaktäriserades av ett vårflodsliknande inflöde i de svenska vattenmagasinen och fortsatta driftproblem med kärnkraften.

Veckan som gick karaktäriserades av ett vårflodsliknande inflöde i de svenska vattenmagasinen och fortsatta driftproblem med kärnkraften. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 39 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Veckan som gick karaktäriserades av ett vårflodsliknande inflöde i de svenska vattenmagasinen och fortsatta

Läs mer

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner Revidering av EIFS 2013:2 Referensgruppsmöte 3 Definitioner Anslutningspunkt Det finns ingen särskild definition i nuvarande föreskrift för anslutningspunkt Ny definition Punkt till vilken en anläggning

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-04-11 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 15, år 2014 vecka 15, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,1 procentenheter och

Läs mer

Yttrande över remiss Energimarknadsinspektionens (Ei) rapport Samhällsekonomiska analyser vid investeringar i stamnätet för el.

Yttrande över remiss Energimarknadsinspektionens (Ei) rapport Samhällsekonomiska analyser vid investeringar i stamnätet för el. Kommunstyrelsen Datum 1 (4) Kommunledningskontoret Miljö- och samhällsbyggnad Linda Werther Öhling 016-710 80 96 Miljö- och energidepartementet Energienheten Yttrande över remiss Energimarknadsinspektionens

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-01-24 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 4, år 2014 vecka 4, år 2014 2 (17) Sammanfattning Fyllnadsgraden i Sveriges vattenmagasin är 60,1 procent i slutet av vecka 3

Läs mer

Informationsträff. Östergarns Bygdegård 29/10

Informationsträff. Östergarns Bygdegård 29/10 Informationsträff Östergarns Bygdegård 29/10 Agenda Orsaker till strömavbrotten Planerat underhåll och investeringar - L221 Kräklingbo, Östergarn och Gammelgarn - L231 Alskog, Ardre och Ljugarn - L232

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 47. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson

Läget på elmarknaden Vecka 47. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 47 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Under vecka 47 var prisskillnaden stor mellan de svenska spotprisområdena. I veckogenomsnitt var priset i

Läs mer

Vad är det för företag Evert Flood övertar chefsskapet för? - Ett bra företag, säger Jan-Erik Bergkvist med ett leende!

Vad är det för företag Evert Flood övertar chefsskapet för? - Ett bra företag, säger Jan-Erik Bergkvist med ett leende! Jan-Erik Bergkvist (vänster) lämnade den 1:a april över ansvaret för Envikens Elkraft till Evert Flood. Elkrafts nye chef är en man med bred kunskap inom elbranschen så framtiden ser lovande ut. Vad är

Läs mer

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM 1(7) TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2013-04-07 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning

Läs mer

Kraftsamlingen. Husakuten. Fyra elområden. Ny hemsida. Kundförmåner. Hantverkshjälp inom tre timmar! - så blev det. www.dalakraft.

Kraftsamlingen. Husakuten. Fyra elområden. Ny hemsida. Kundförmåner. Hantverkshjälp inom tre timmar! - så blev det. www.dalakraft. Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft januari 2013 Husakuten Hantverkshjälp inom tre timmar! Ny hemsida www.dalakraft.se Fyra elområden - så blev det Kundförmåner Åk två för en i Kläppen

Läs mer

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning

Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Kraftbalansen i Sverige under timmen med högst elförbrukning Erik Hellström Marknads- och systemutveckling Energianalys (ME) Kraftbalansrapporten > Enligt regleringsbrevet ska affärsverket Svenska Kraftnät

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 46. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren

Läget på elmarknaden Vecka 46. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 46 Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Vecka 46 blev en vecka med varmt väder i Sverige med en temperatur nästan 3 grader över normalt för årstiden.

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Nätkapacitet ur stamnätets perspektiv. 24 april 2019

Nätkapacitet ur stamnätets perspektiv. 24 april 2019 Nätkapacitet ur stamnätets perspektiv 24 april 2019 2 Stora utmaningar för kraftsystemet Systemstabiliteten utmanas av minskande svängmassa och distribuerad produktion Utmaningar Balanseringen måste klara

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-2-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 7 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 33,5 EUR/MWh, vilket var lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Fungerar elmarknaden? Är höga priser ett exempel på att den inte fungerar?

Fungerar elmarknaden? Är höga priser ett exempel på att den inte fungerar? Fungerar elmarknaden? Är höga priser ett exempel på att den inte fungerar? SEEF Handelshögskolan 18 Februari Gunnar Lundberg Situationsbeskrivning Kärnkraftverk ur drift: 17/12: R1, R2, R3, F2 och O3,

Läs mer

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika.

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika. Hur påverkar vindkraften elnätet? Roger Lindmark, Vattenfall Eldistribution 1 Nätbolag Affärsidé är att sälja transport av elenergi Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter

Läs mer

Kan vi täcka energibehovet med solceller?

Kan vi täcka energibehovet med solceller? Sjöbo Solpark Kan vi täcka energibehovet med solceller? Målsättning Bevisa att solel fungerar på stor skala i Sverige Målsättningar med projektet: Driva fram ett stort projekt som referensprojekt för framtida

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 44. Veckan i korthet. Ansvarig: Håkan Östberg

Läget på elmarknaden Vecka 44. Veckan i korthet. Ansvarig: Håkan Östberg 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 44 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Under veckan bidrog prognoser om nederbörd och milt väder till att sätta förnyad press på den finansiella

Läs mer

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Ellevio och Vattenfall Eldistribution ser ett behov av att till kommande vintersäsonger kunna avropa flexibel

Läs mer

Tillgängligheten i den svenska kärnkraften är i dagsläget 58 procent efter att Ringhals 1 och Forsmark 1 kommit åter i drift under veckan.

Tillgängligheten i den svenska kärnkraften är i dagsläget 58 procent efter att Ringhals 1 och Forsmark 1 kommit åter i drift under veckan. 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 33 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Ökad import höll nere elpriserna i Norden. Systempriset för Nord Pool Spot var i genomsnitt 34,1 EUR/MWh

Läs mer

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen T-PPS 10-01 Magnetfält Jämtkraft Anna Karin Renström 2010-10-22 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev.

Läs mer

Utveckling av elnätsavgifter 2011-2012

Utveckling av elnätsavgifter 2011-2012 212:3 Utveckling av elnätsavgifter 211-212 Sammanfattning PM:et visar den reala prisutvecklingen av nätavgifterna. Det aggregerade värdet för samtliga elnätsföretag är ett medelvärde som är viktat på antal

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan som gick.

Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan som gick. 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 14 Ansvarig: Håkan Östberg hakan.ostberg@ei.se Veckan i korthet Trots ökad tillgänglighet i den svenska kärnkraften steg de nordiska elpriserna med 18 procent under veckan

Läs mer

Validity Date Reg No 10 år HMSS-331. Unit Reviewer Approver Version HMS&K Anne-Louise Thäng Helén Axelsson 23

Validity Date Reg No 10 år HMSS-331. Unit Reviewer Approver Version HMS&K Anne-Louise Thäng Helén Axelsson 23 ANVISNING 1(7) SÄKER JOBBANALYS (SJA) - "MIN TAKE 2" RISKINVENTERING DRIFTPERSONAL 1 SYFTE Säker JobbAnalys (SJA) är ett verktyg för att systematiskt utvärdera underhålls- eller projektarbeten, normala

Läs mer

Planeringsrådet möte 3/2013

Planeringsrådet möte 3/2013 SvK1000, v3.2, 2012-03-09 Anläggningar Mari Jakobsson Ueda 2013-09-27 2013/399 PROTOKOLL Planeringsrådet möte 3/2013 Närvarande Ann-Marie Ovrin, Svenska Kraftnät ordförande Mari Jakobsson Ueda, Svenska

Läs mer

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 526, 162 15 Vällingby ISSN 1402-9049 Kraftnät Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter

Läs mer

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Justera spanningarna 380 kv blir 400 kv blir 410 kv Coronaförlusten kan uppgå till 1 kw per 10 meter.

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 1. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 1. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 1 Ansvarig: Elin Söderlund elin.soderlund@ei.se Veckan i korthet Priserna i Norden har varit relativt låga under jul och nyårsveckorna. I Danmark var priserna negativa

Läs mer

Document Name ANVISNING 1(6) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-331

Document Name ANVISNING 1(6) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-331 ANVISNING 1(6) SÄKER JOBBANALYS (SJA) - "MIN TAKE 2" RISKINVENTERING DRIFTPERSONAL 1 SYFTE Säker JobbAnalys (SJA) är ett verktyg för att systematiskt utvärdera underhålls- eller projektarbeten, normala

Läs mer

Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013

Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013 Välkomna! Hearing om nätkoderna Requirements for Generators och Demand Connection 25 februari 2013 Caroline Törnqvist Lena Jaakonantti Magnus Andersson Lars Ström Agenda Inledande genomgång bakgrund Syfte

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-03-07 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 10, år 2014 vecka 10, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,0 procentenheter och

Läs mer

Byten och attityder på den svenska elmarknaden

Byten och attityder på den svenska elmarknaden Byten och attityder på den svenska elmarknaden 13-015 Svensk Energi: Kalle Karlsson Ipsos: Fredrik Borg Datum: 2013-10-11 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen & bakgrund 3 Sammanfattning Resultatredovisning

Läs mer

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR ANSLUTNING SOLCELLSANLÄGGNING Vår anvisning för anslutning av solcellsanläggningar är ett komplement till Energiföretagens handbok Anslutning av elproduktion till lågspänningsnätet

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens förväntningar på vinterns elpriser.

Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens förväntningar på vinterns elpriser. 1 (1) Läget på elmarknaden Vecka 5 Ansvarig: Jens Lundgren Jens.lungren@ei.se Veckan i korthet Fortsatt varmt väder och prognoser med fortsatt värme och ytterligare nederbörd fortsätter att pressa marknadens

Läs mer

Konkurrensen på elmarknaden

Konkurrensen på elmarknaden Thomas Tangerås Forskningsprogrammet Elmarknadens ekonomi www.ifn.se/forskning/forskningsprogrammet_elmarknadens_ekonomi Energimyndigheten Bakgrund Elmarknaden kännetecknas av hög marknadskoncentration

Läs mer

Fingrid i korthet. Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2011

Fingrid i korthet. Fingrid Oyj:s kraftöverföringsnät 1.1.2011 Det lyser i landet 2 Fingrid i korthet Elektricitet är en oskiljaktig del av varje finländares vardag. Finland fungerar med el. Fingrid är ett företag som ansvarar för att stamnätet dvs. elöverföringssystemet

Läs mer

Vem bär ansvaret för elnätet?

Vem bär ansvaret för elnätet? Vem bär ansvaret för elnätet? Roger Husblad, avdelningschef Energimarknadsinspektionen roger.husblad@ei.se www.ei.se Seminarium 2011-11-10 Vad är en nätkoncession? Nätkoncession: Tillstånd att bygga och

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) me 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Vägledning vid elskada

Vägledning vid elskada Det är viktigt att du kompletterar folderns råd med utbildning i Första hjälpen/hjärtlungräddning med vägledning vid elskada. Läs mer i SS-EN 50110-1 och AFS 1999:7. Vägledning vid elskada CHECKLISTA Bryt

Läs mer

Mot ett rent elsystem

Mot ett rent elsystem Mot ett rent elsystem FLODLINJEN DET LYSER I LANDET 800 MW Produktionsöverskott 1500 MW Import FJÄLLINJEN Vindkraft ca1400 MW KUSTLINJEN INSJÖLINJEN 700 MW 700 MW 1400 MW Järnlädyn II Underskott i södra

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 37. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson

Läget på elmarknaden Vecka 37. Veckan i korthet. Ansvarig: Elin Larsson 1 (11) Läget på elmarknaden Vecka 37 Ansvarig: Elin Larsson elin.larsson@ei.se Veckan i korthet Under vecka 37 fortsatte priserna i Sverige upp på grund av revisioner i kärnkraften och överföringsbegränsningar.

Läs mer

Tjänstehubb informationsmodell

Tjänstehubb informationsmodell SvK1000, v3.3, 2014-03-26 PROJEKT Förstudie tjänstehubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2016-11-18 PUBLICERAD VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/2266 Tjänstehubb informationsmodell 1/13 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25

Elbilens utmaningar och möjligheter. Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Elbilens utmaningar och möjligheter Per Kågeson Nature Associates 2010-11-25 Verkningsgrad hos elbil % Transmissionsförluster på nätet 8 Förluster vid laddning av batterierna 5 Batteriernas självurladdning

Läs mer