Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket"

Transkript

1 Nyhetsbrev januari 2012 Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket Så har vi då lämnat 2011 och kan se fram emot allt vi kommer hinna göra under 2012, innan uppdraget avslutas i oktober. Alldeles snart är det många av oss som träffas på vår konferens då vi ska få möjlighet att ta del av varandras erfarenheter. Du har väl anmält dig till Agnes Alm? Det finns fortfarande möjlighet att vara med! Inom några veckor får vi besked om vi får delta i den sociala världskonferensen, som hålls på Stockholmsmässan i juli. En stor händelse där våra viktiga frågor skulle behöva få ta plats. Vi återkommer med information så snart som möjligt. I det här nyhetsbrevet lämnar vi ordet till arbetsförmedlingen som har mycket spännande att berätta om sociala insatsgrupper från deras perspektiv. Tack för att ni vill dela med er! Vi har också med en sammanfattning över de besök vi gjort i pilotområdena under hösten Jag vill passa på att tacka alla för att ni tagit er tid att träffa oss och delat med er av er kunskap samt arbetssätt. Resumén bygger på den information som var aktuell vid tiden för vårt besök mycket annat har antagligen hänt sedan dess och det återkommer vi till vid vår konferens! Har du något att informera om? Hör av dig till redaktionen, se kontaktuppgifter längre ner. Hälsningar från Christina Kiernan Projektledare Innehåll Arbetsförmedlingen rapporterar Projektgruppens besök i pilotområdena Uppdatering av checklistan

2 Fort in och fort ut så får vi ungdomar i arbete Arbetsförmedlingen jobbar hårt på att hjälpa sysslolösa ungdomar in på arbetsmarknaden. Nyckelorden är tidiga insatser, extra stöd och mycket motivation. Målet för Arbetsförmedlingens arbete med ungdomar är att de ska vidare till arbete eller utbildning så fort som möjligt. Att underlätta ungas etablering på arbetsmarknaden är en viktig del av Arbetsförmedlingens huvuduppdrag. Vi har ett starkt fokus på de ungdomar som står långt från arbetsmarknaden och saknar fullständiga betyg från gymnasiet. Den här gruppen lever i en särskilt utsatt situation, oavsett konjunkturläge, säger Petra Jansson, ungdomsstrateg på Arbetsförmedlingens huvudkontor. För att motivera dem tillbaka till studier eller arbete behövs tidiga insatser och extra stöd från olika kompetensområden. Medverkan i sociala insatsgrupper Arbetsförmedlingen har en självklar plats i de sociala insatsgrupperna med sitt stora utbud av insatser och program för personer i åldrarna år. Hjälp kan bl a erbjudas i form av: kartläggning av den unge i förhållande till ett arbete/utbildning praktikplats & anställningsstöd i olika former folkhögskole- & arbetsmarknadsutbildning SIUS-konsulenter (Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd) stöd för arbetsgivare/utbildningsanordnare som tar emot personer i behov av extra hjälp, anpassningar för personer med olika funktionsnedsättningar motiverande samtal, kortare stödsamtal med till exempel en psykolog Christina Rosengren som arbetar som kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingens huvudkontor berättar: För att kunna arbeta så effektivt och smidigt som möjligt med våra insatser har Arbetsförmedlingarna utsett särskilda kontaktpersoner för de sociala insatsgrupperna. Det är dessa arbetsförmedlare som, i samarbete med den unge och övriga inblandade parter, bestämmer vilka insatser individen behöver. SIUS-konsulent med uppdrag granskning På Arbetsförmedlingen Gamlestaden i Göteborg har man förstärkt arbetet i de sociala insatsgrupperna med speciella handläggare, så kallade SIUS-konsulenter. Syftet är att, på ett tidigt stadium, utreda vilka insatser som behövs i samarbetet med kommunen Utifrån diskussioner som förts inom projektet i Göteborg ansåg Arbetsförmedlingen att vår insats skulle bli ännu bättre om vi hade en SIUS-konsulent som en extra resurs att hjälpa de ungdomar som är involverade i projektet, säger Samir Rajic, sektionschef Arbetsförmedlingen Gamlestaden. I SIUS-konsulentens roll ingår även att uppmärksamma och fånga in bra metodinsatser som kan vara aktuella i framtidens arbete i sociala insatsgrupper.

3 Studiebesök i pilotområden under hösten 2011 det här har hänt De studiebesök som Rikspolisstyrelsens projektledning har genomfört under hösten tillsammans med representanter från Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen och Skolverket har varit mycket lärorika. Här följer en kort beskrivning från våra möten. Stockholm, Södertälje ( ) I Södertälje startade arbetet med sociala insatsgrupper före det nationella pilotprojektet på initiativ av länspolismästaren i Stockholms län. Socialtjänsten och polisen i Södertälje har, sedan flera år, en tät samverkan. Verksamheter som bedrivs i samverkan med med polisen är: Stödcentrum för unga brottsoffer, medlingsverksamheten, LuL-modellen (samverkan kring barn under 15 år som begår brott). Därutöver tjänstgör socialtjänstens myndighetsutövande personal timtid på polisstationen. I Södertälje träffade projektledningen socionomerna/lotsarna som arbetar i social insatsgrupp och chefer från socialtjänsten och polisen. I pilotområdet finns en beredningsgrupp som består av representanter från polis och socialtjänst. Därutöver finns en operativ ledningsgrupp samt ett chefssamråd. Inom socialtjänsten är social insatsgrupp en beslutad insats. Lotsarna bedriver inte myndighetsutövning, utan samordnar insatser kring den unge. Projektet social insatsgrupp leds av polis och socialtjänst i samverkan och en socialsekreterare och en polis arbetar heltid med projektet. Södertälje hade vid tidpunkten för besöket 9 ungdomar med samtycken. Här har man lotsar, anställda inom socialtjänsten, som arbetar uppsökande och har kontakt med ungdomarna. Varje ungdom har fått eller ska få en egen kontaktpolis. Socialtjänsten harutformat en kortfattad åtgärdsplan för varje individ, där det på ett enkelt sätt framgår vad som förväntas av denne och övriga inblandade myndigheter och aktörer. Pilotområdet hade vid studiebesöket problem med att få med skolan på övergripande nivå, dock inte på individnivå. Det finns projekt inom Arbetsförmedlingen för ungdomar som också kan vara målgrupp för sociala insatsgrupper. Det finns möjligen avhoppare i pilotområdet. Frågor som diskuterades under besöket var hur Polisen ska sprida information internt om de som är aktuella i sociala insatsgrupper och fördelen med gemensam utbildning i lagstiftning för socialtjänst och polis. Det finns intresse av att byta ungdomar med annan kommun.

4 Göteborg, Västra Hisingen ( ) I Göteborg finns sedan länge ett fungerande SSPF-arbete (Socialtjänst, Skola, Polis och Fritid). Arbetet med sociala insatsgrupper byggdes på redan befintliga strukturerna för SSPF-arbetet och målgruppen utökades i enlighet med uppdraget till att omfatta personer upp till 25 år. Inom SSPF har man sedan tidigare ett samarbete med samtycke kring individer. Arbetet med sociala insatsgrupper inleddes med att polisen, utifrån en egen riskbedömningsmanual i kortform, valde ut de ungdomar de ansåg skulle bli föremål för sociala insatsgrupper. Socialtjänsten gjorde sedan en bedömning och kunde inhämta kompletterande information från polisen. Kring varje individ bildas en operativ grupp dit aktuella myndighetsrepresentanter och andra kallas under ledning av samordnaren för sociala insatsgrupper. Samordnaren är också länken mellan den operativa gruppen och styrgruppen vars uppgift är att lösa problem som uppstår längs vägen. Det finns fungerande samarbete med skolan, arbetsförmedlingen och Kriminalvården. Vid besöket hade pilotområdet ingen verksamhet på individnivå ännu inom sociala insatsgrupper. De hade dock just fått samtycke ifrån en person. Frågor som diskuterades var dokumentationen hos socialtjänsten, särskilt av biståndsbeslutade insatser på hemmaplan, vikten av områdespoliser och problem med hot mot personal inom kommunen. Det finns intresse av att byta ungdomar med annan kommun. I Västra Hisingen finns det en möjlighet att man kommer ha avhoppare. Vid besöket fanns ingen sådan verksamhet kring avhoppare inom arbetet för sociala insatsgrupper men avhoppare har funnits tidigare i området och det finns troligen fler. Boden ( ) Vid besöket framkom att det finns få resurser för sociala insatsgrupper i Boden. Den sociala insatsgruppen har tagit beslut om att de ungdomar som har aktivt missbruk inte ska ingå i en social insatsgrupp för att de först måste hantera sitt missbruk. När missbruket är behandlat kan de bli föremål för insatsgruppen.

5 En person från socialtjänsten och en person från polisen bedriver merparten av allt individarbete inom sociala insatsgrupper. Det finns en styrgrupp och en arbetsgrupp och det finns samverkan med skolan genom en socionom från gymnasieskolan. Det framfördes dock att det ännu var oklart hur skolan ska kopplas in i den sociala insatsgruppens faktiska verksamhet. Inga andra myndigheter var vid besöket med i arbetet. Den ungdom som de vid besöket hade fått samtycke ifrån var kriminellt belastad och socialtjänsten var positiv till att se kriminalitet som ett eget problem att arbeta med, även för äldre ungdomar, trots att detta formellt inte ingår i socialtjänstens ansvarsområde. I Boden finns en utmaning med att inte låta samverkan vara personberoende. På en liten ort finns det risk att man förlitar sig mer på personer för att det ska fungera än att etablera strukturer för samarbete. De arbetade med att komma fram till hur de ska hantera sekretess från socialtjänsten till polisen gällande sådana uppgifter som polisen redan vet eller som rapporterats från polisen till socialtjänsten. Frågor som diskuterades under besöket var bland annat att det finns stora problem med legalförskrivning av läkemedel till ungdomar och vilka kriterier som ska utgöra grund för urvalet av ungdomar till den sociala insatsgruppen. Detta utifrån ett resonemang om det är de som är mest brottsbelastade som ska ingå eller om man ska ha en mer förebyggande hållning. Örebro ( ) Besöket i pilotområdet genomfördes i närvaro av de högsta cheferna inom socialtjänsten och närpolischefen. Arbetet med sociala insatsgrupper är avgränsat till stadsdelen Vivalla. I pilotområdet har det upparbetats en struktur för arbetet både gällande nyrekrytering till kriminalitet och avhoppare. Sedan tidigare finns samverkan mellan polis, skola, socialtjänst och fritid kallat ÖREFÖR. Sociala insatsgrupper är ett vidare samarbete eftersom det innebär samverkan mellan fler aktörer såsom Kriminalvården m fl kring individer och inhämtande av samtycke. Vid besöket hade de olika grupperna inom arbetet med sociala insatsgrupper formerats och de hade hunnit involvera de andra myndigheterna. De har inrättat en styrgrupp för de högsta cheferna från de olika verksamheterna, en operativ styrgrupp med mellanchefer och en praktikergrupp med socialsekreterare och poliser från Vivallagruppen. I Örebro har sociala insatsgruppen delats i två delar, en för unga i riskzon och en för avhoppare. Enhetschefen för ungdom på socialtjänstens myndighetskontor är samman-

6 kallande för unga i riskzon och enhetschefen för vuxna på socialtjänstens myndighetskontor är sammankallande för avhopparverksamheten. De hade vid besöket inget samtycke. Frågor som diskuterades under besöket var hur mycket en ungdom egentligen samtycker till genom att underteckna samtycket för sociala insatsgrupper och hur länge samtycket är giltigt. Det lyftes också upp som ett problem att de som vill hoppa av från kriminell livsstil ofta är äldre än 25 år. Från socialtjänsten fanns frågor och viss tveksamhet till delar av samarbetsformen och till hur BBIC:s genomförandeplan förhåller sig till projektets åtgärdsplan för ungdomen. Lund ( ) Vid besöket fick projektledningen träffa både representanter för styrgruppen och arbetsgruppen för sociala insatsgrupper. Vid tiden för besöket ingick polisen, socialtjänsten, kultur- och fritidsförvaltningen, utbildningsförvaltningen och barn- och skolnämnden i samarbetet. Lund hade ingen kontakt med andra myndigheter då de aktuella ungdomarna är väldigt unga. De har en stor fördel av goda personrelationer mellan företrädare för polisen och kommunen och en lång tradition hos politikerna att satsa på skolan. Lund ligger på framkant i arbetet med fungerande verksamhet och bra samarbete. I Lund sorterar fältare och personal på fritidsgårdarna under Kultur & - fritidsförvaltningen. All personal, oavsett om de arbetar ute på fältet eller inne på någon av de befintliga fritidsgårdarna, ses som fältare i den bemärkelsen att de ska kunna lägga om sitt arbete utifrån det aktuella behovet hos ungdomar i området. Det finns dock en oro för att organisationen inte är den bästa eftersom socialtjänsten inte får information om ungdomar i riskzon från fältarna trots att det borde vara så att fältarna kommer i kontakt med ungdomar som är i riskzon att utveckla en kriminell livsstil. I Lund finns något som heter Polismentorskap. Det innebär att ca 10 närpoliser har utbildats till polismentorer av socialtjänsten. Är man polismentor träffar man en ungdom i riskzonen för att utveckla en kriminell livsstil utifrån ett specifikt program bestående av 8-9 träffar. Lund hade vid tiden för besöket en individ med samtycke och ytterligare tre som de vill få in och också arbetar aktivt med att få in i projektet. De har som policy att fortsätta motivera de som de anser skulle ha nytta av sociala insatsgrupper även om de flera gånger får ett nej när de frågar om samtycke.

7 En fråga som diskuterades vid besöket var om ungdomar som är aktuella för sociala insatsgrupper ska prioriteras inom socialtjänsten. Alla ungdomar som är aktuella hos socialtjänsten i Lund erbjuds de insatser de behöver. Frågor om dokumentation som funnits tidigare har de löst. Malmö, Hyllie ( ) Vid besöket i Hyllie framkom att de har svåra sociala problem att hantera. De har organiserat sig i tre grupper, en styrgrupp, en projektgrupp och en insatsgrupp. De har sedan tidigare SSP-arbete (Skola, Socialtjänst och Polis) med en styrgrupp som nu blivit styrgrupp också för sociala insatsgruppen. I arbetet med att forma den sociala insatsgruppen hade de inledningsvis problem med att få med skolan på ett tydligt sätt. De har representanter för skolan i de olika grupperna men det finns vissa tveksamheter kring roller och mandat. De har framfört önskemål om att få in en yrkesvägledare men ännu inte lyckats. I arbetet med att motivera ungdomar till att ingå i de sociala insatsgrupperna har det gått relativt bra med att få samtycken. I en del fall där det inte gått att få samtycke har det handlat om föräldrar som inte vill ge samtycken och socialtjänsten bedömer att det är familjer som sedan länge haft kontakt med socialtjänsten och även tidigare avböjt insatser. Det har varit lättare att få samtycken från nya klienter. De har dock hittat en mellanlösning där de fått delvisa/framtida samtycken genom att en familj sagt att de är beredda att ta en ny diskussion om ungdomen skulle bli anmäld för brott. I valet av ungdomar har de inkluderat någon som är dömd till LVU och som av andra skäl varit placerad. Vid besöket hade de fyra ungdomar med samtycken. De skriver genomförandeplaner där både socialtjänstkontakterna och den unges kontakt med polisen och skolan finns med. Frågor som diskuterades under besöket var hur polisen ska hantera ungdomar som är med i sociala insatsgrupper, vad en unge samtyckt till genom deltagande i en social insatsgrupp och hur informationsspridningen internt inom polisen ska gå till. Stockholm, Botkyrka ( ) I Botkyrka är sociala insatsgrupper en del av projektet ALFI som syftar till att minska brottsligheten och öka tryggheten genom åtgärder som tar sikte på att förhindra nyrekrytering

8 till kriminalitet bland unga samt att förmå unga vuxna med en kriminell livsstil att upphöra med denna. Projekt ALFI var under uppstart. I Botkyrka har ansvaret delats upp så att en enhet inom socialtjänsten ansvarar för identifiering av unga i riskzon och en annan enhet ansvarar för åtgärder för dessa. Sedan tidigare finns ett projekt kallat Kraftsamling inom vilket det pågår arbete på förebyggarsektionen på socialtjänsten med att kartlägga och identifiera unga som riskerar att bli kriminella. Tanken är att den befintliga styrgruppen för projektet Kraftsamling också ska bli styrgrupp för den sociala insatsgruppen. Utredningsenheten har ansvaret för att ta fram individuella åtgärdsplaner för aktuella ungdomar. Den enheten har också tagit emot en lista på ungdomar från polisen utifrån faktorer om tidig kriminell debut, kriminella syskon, förekomst av droger m.m. För att underlätta samverkan mellan myndigheterna i de olika projekten arbetar Polisens, Kriminalvårdens och kommunens jurister tillsammans för att ta fram ett gemensamt synsätt på sekretesslagstiftningen. Vid tidpunkten för studiebesöket fanns inga samtycken. Frågor som diskuterades under mötet var informationsöverföring mellan öppenvårdsverksamheten och den myndighetsutövande delen inom socialtjänsten samt mellan polisen och socialtjänsten när det gäller sådan information som inte föranleder i en SOL 14-anmälan. Det diskuterades också kring hur man på bästa sätt ordnar möten då det upplevdes som svårt att få alla att närvara. En eventuell lösning kan vara en fast mötesdag och tid Stockholm, Spånga/Tensta ( ) I Spånga-Tensta träffade projektledningen både personer som arbetar med individer i den sociala insatsgruppen och chefer. Det finns i pilotområdet en nätverksgrupp, något som är mittemellan en styrgrupp och en arbetsgrupp. I den nätverksgruppen sitter både chefer och de som handlägger individärenden och tillsammans diskuterar de generellt om arbetet i sociala insatsgruppen men inte enskilda individärenden. Arbetet hålls ihop av en samordnare. Socialtjänsten har sedan tidigare 2 lotsar på familje- och resursenheten (öppenvården) som också kommer att arbeta med ungdomar i de sociala insatsgrupperna. Arbetet kring individerna sker i små grupper där lotsarna är sammankallande.

9 I Spånga-Tensta fanns det vid tiden för besöket en ungdom som de fått samtycke ifrån. Den ungdomen var från början inte motiverad men hade tung kriminalitet och en insats från socialtjänsten bedömdes som nödvändig. Socialtjänsten beslutade att använda mellantvång (11 LVU), en mycket ovanlig åtgärd som kan beskrivas som en frivillig insats under tvång. En av de fördelar med mellantvång som lyfts fram är att ungdomen inför sina kamrater kan förklara att de insatser som görs är under tvång och att han eller hon inte kan välja. För ungdomar som exempelvis är medlemmar i ett kriminellt gäng kan det annars vara svårt att förklara varför man har kontakt med myndigheter. När ungdomen sedan begick ny brottslighet och därefter dömdes till LSU ville han inte längre delta i en social insatsgrupp. I Spånga-Tensta har de som arbetar med sociala insatsgrupper diskuterat mycket kring vad gruppen förväntas göra och vad en social insatsgrupp egentligen är. De har också pratat om vilken juridisk status deltagande i en social insatsgrupp har, exempelvis om det är något som man kan begära att få vara del i och om det ska ges som en insats i den mening som man använder begreppet insats inom socialtjänsten. Borlänge ( ) Borlänge har en historia av att vara ett mycket kriminellt belastat område. Under besöket fick projektledningen veta att detta har förändrats och att det sedan många år finns ett intensivt samarbete mellan kommunen och polisen som bedöms i alla fall till viss del ha påverkat situationen på orten. I arbetet med sociala insatsgrupper har de två beredningsgrupper, en som arbetar med ungdomar under 18 år och en som har ungdomarna mellan år. Inom socialtjänsten har en och samma handläggare alltid samma individs ärenden, oavsett om individen byter enhet. Detta gör att de inte har problem med sekretess vid överlämning mellan enheter. De hade vid besöket fått med en del andra aktörer i den sociala insatsgruppen såsom Arbetsförmedlingen och skolan, dock ännu inte Kriminalvården. De berättade att de gärna ville få med barn- och ungdomspsykiatrin och trodde att det skulle gå att lösa för de ungdomar som hade sådant behov. Samtycke hämtas av den person från respektive myndighet som har bäst kontakt med ungdomen. Vid tiden för besöket fanns två ungdomar med samtycken och en tredje kom in ungefär samma dag. I beredningsgruppen har också anonyma ärenden dragits för att avgöra om det är aktuellt att inhämta samtycke.

10 I den sociala insatsgruppen i Borlänge har de diskuterat en del kring kriterierna för att ingå i en social insatsgrupp. Till en början hade de som kriterie att ungdomen ska ingå i ett kriminellt nätverk men de har nu beslutat att ungdomar som är kriminella utan att tillhöra ett nätverk kan ingå. Vid studiebesöket diskuterades skolans roll och att det kan vara svårt att få med skolan i samarbetet. Det framfördes att det är viktigt att Skolverket förespråkar sociala insatsgrupper för att det ska prioriteras på skolorna. Uppsala, Gottsunda ( ) Gottsunda var ett av de utpekade områdena i regeringsuppdraget och arbetet med sociala insatsgrupper upplevdes från de som inom kommunen arbetade i befintliga projekt som en pålaga. Vid studiebesöket i Gottsunda fick projektledningen träffa chefer för polisen och aktuella enheter inom Gottsunda stadsdel samt de två lotsar som arbetar med unga i Gottsunda. De berättade att det inom Uppsala kommun finns en lång tradition av att arbeta i olika projekt där resultatet sällan blir bestående och motivationen för att delta i ytterligare ett projekt inte var så stor. Vid besöket fanns samtidigt också två andra projekt, SSP och LOS (Lokal Operativ Samverkan). I Uppsala har de en komplicerad kommunorganisation som är väldigt politiskt styrd, mer än i andra kommuner där tjänstemännen har relativt stort utrymme. Exempelvis har det beslutats att det ska inrättas både en tjänstemanna- och en politisk styrgrupp för de tre projekten tillsammans. De har också en ovanlig indelning av ansvarsområden i kommunen som bland annat innebär att de har ämnesindelade socialnämnder. I Gottsunda har man inte kommit igång med arbete i sociala insatsgrupper. Det befintliga SSP-arbetet som väldigt mycket liknar arbetet i sociala insatsgrupper har inte fungerat att utveckla så att sociala insatsgrupper kunnat införlivas i det befintliga arbetet. Polisen har sammanställt en lista på ungdomar som de delger socialtjänsten i januari 2012 då det tillsätts en tjänst som samordnare för sociala insatsgrupper. Det finns förutsättningar att få till arbete med sociala insatsgrupper i Gottsunda. Det finns både ungdomar och unga vuxna som skulle kunna bli aktuella. Det finns också samtycken inom ramen för SSP-arbete och för de ungdomar som fyller 15 år blir sociala insatsgrupper en naturlig fortsättning.

11 Under studiebesöket diskuterades bland annat frågor om sekretesslagstiftningen, informationsöverföring från polis till socialtjänsten och dokumentation av insatser som genomförs av vårdgivare utanför kommunen. Karlskrona ( ) I Karlskrona har polisen och socialtjänsten ett tätt samarbete. Socialtjänsten arbetar vissa dagar på polisstationen och det är en person på socialtjänsten som hanterar alla anmälningar som kommer från polisen. De har nyligen inlett ett samarbete med skolan och har genomfört rektorsmöten med samtliga rektorer inom kommunen. Kommunen kommer att tillsätta en tjänst för att arbeta med det kommunala uppföljningsansvaret där inte minst skolan är viktig. De har genomfört ett möte med flera andra myndigheter såsom Arbetsförmedlingen och Kustbevakningen för att involvera dem i arbetet. Arbetsförmedlingen kommer att avsätta en heltidstjänst för sociala insatsgrupper från år Arbetet med de sociala insatsgrupperna bedrivs i en styrgrupp och i en operativ grupp. Kring individerna samlas de som är aktuella för just den ungdomens behov. Socialtjänsten framför att de har en organisation som passar väl med arbetet i sociala insatsgrupper. De har en fältverksamhet som arbetar uppsökande och med både öppenvård och myndighetsutövning. De har löst en del interna informationsöverföringsproblem genom att låta öppenvårdsdelen (fältarna) ha 10 % anställning inom myndighetsutövning. Socialtjänsten hade även inrättat sin organisation så att den överensstämde med indelningen av närpolisområden. I Karlskrona är det socialtjänsten som inhämtar samtycken och vid tiden för besöket hade de två samtycken inom det åldersspann som ingår i projektet. Vid studiebesöket diskuterades det kring målgruppen för sociala insatsgrupper och att det kanske finns en vinst i att inte bara de med störst brottsbelastning blir föremål för sociala insatsgrupper. De vill kunna visa att man kan få hjälp med att hitta arbete mm även om man inte har varit bland de grövst kriminella. De har också pratat om hur personer som ingår i en social insatsgrupp utan att vara myndighetsanställda, exempelvis en tränare, förhåller sig till tystnadsplikt.

12 Linköping ( ) I Linköping finns ett projekt om polisanmälda ungdomar under 15 år, Aslan 48. I arbetet med Aslan 48 identifierades problem kring socialtjänstens uppdelning i myndighetsutövning och öppenvård. För att de som arbetar i det projektet ska kunna arbeta utan att bryta mot sekretesslagstiftningen har de delade tjänster mellan myndighetsutövningen och öppenvårdsdelen. Inom öppenvårdsverksamheten finns fältare. Inom socialtjänsten tycker man att det är problematiskt att inte allt det förebyggande arbetet ligger under socialnämnden. I Linköping har det inrättats en styrgrupp där både chefer från socialtjänsten och polisen sitter. Hösten har de ägnat åt att formera organisationen för arbetet och men de har inte påbörjat konkret verksamhet kring individer. Projektet har lett till att socialtjänsten har blivit bättre på att inhämta information från polisen om ungdomar som de arbetar med inom de sociala insatsgrupperna. Arbetet har drivits på av polisen som inhämtat 13 samtycken. Socialtjänsten har dock inte hunnit med och vill nu vänta med att ta in fler samtycken tills de hunnit komma igång med verksamheten. Det har etablerats en tät kontakt med kriminalvården och frivården och representanter i den sociala insatsgruppen har haft kontakt med fyra unga vuxna som visat intresse att lämna en kriminell livsstil. Ingen av dessa fyra har hittills tagit steget men intresse finns. De har också förberett stöd från polisens personskyddsgrupp om det skulle vara aktuellt för någon av dem som vill hoppa av. De har en fundering på att utvidga arbetet till att söka efter avhoppare inne på anstalter. Under besöket diskuterades kring svårigheterna att ordna en praktikplats för ungdomar och utbetalning av lön kontra studiebidrag. Om en ungdom är inskriven i en skola kan de inte få lön för en praktik men om de får lön för praktiken då ses det som en arbetsmarknadsåtgärd och de förlorar sitt studiebidrag. Det fanns också vissa frågetecken kring socialtjänstens verksamhet och hur myndigheten förhåller sig till öppenvårdsdelen Råd och stöd.

13 Lista för smartare arbetssätt check! För att formerna för de sociala insatsgruppernas arbete ska bli tydligt har RPS valt att ta fram en övergripande checklista för hur arbetet i de sociala insatsgrupperna kan gå till. Alldeles snart får du en checklista som på ett lättöverskådligt sätt beskriver arbetet med sociala insatsgrupper. Listan kommer att uppdateras kontinuerligt under projekttiden och den ska inte förväxlas med Socialstyrelsens uppdrag med att ta fram en Vägledning. Styrgruppen för det nationella projektet sociala insatsgrupper bedömer att checklistan är ett bra stöd för det lokala arbetet, kommenterar Christina Kiernan, Rikspolisstyrelsens projektledare. Checklistan presenteras vid erfarenhetskonferensen den 9-10 februari. Är det något du vill ta upp i nyhetsbrevet inför nästa utskick? Då är du välkommen att mejla ditt textbidrag till anette-e.karlsson@polisen.se senast den 1:a i månaden Sociala insatsgrupper i fem punkter 1. Ett uppdrag från regeringen med syfte att minska ungdomsbrottsligheten. 2. Projektet drivs av Rikspolisstyrelsen i samråd med Socialstyrelsen, genomförs i 12 pilotområden. 3. Målet är att utveckla effektiva samverkansmetoder och stärka det sociala nätverket kring den unge. 4. Projektet pågår t o m den 31 oktober Socialstyrelsens uppdrag, att utveckla en riskbedömningsmanual, ska redovisas den 31 oktober Slutleveransen omfattar slutrapport, utvärdering, riskbedömningsmanual och vägledning. Läs mer på

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen Anna Sjöstrand Arnell Socialförvaltningen

Läs mer

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

När tilliten brister. Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev augusti 2013 När tilliten brister De ungdomar som kommer i kontakt med sociala insatsgrupper har olika bakgrund, men en sak gemensamt: de har tappat tron på samhället och har svårt att se möjligheten

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick i uppdrag av regeringen

Läs mer

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form.

Mitt tips är att bjuda in er själva och varandra till studiebesök runtom i landet. Det är samverkan i sin bästa form. Nyhetsbrev mars 2014 Tack för ett superbra studiebesök, Eskilstuna! Häromveckan var jag och mina kollegor från de er som samverkar kring sociala insatsgrupper, på ett studiebesök i Eskilstuna. Våra värdar

Läs mer

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan

Vänliga hälsningar. Christina Kiernan Nyhetsbrev september 2013 Strunta i gamla invanda arbetssätt och var kreativa i era lösningar! Ungefär så uppmanade justitieminister Beatrice Ask konferensdeltagarna på Clarion Sign den 5 september att

Läs mer

SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET?

SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET? SOCIALA INSATSGRUPPER VAD ÄR DET? 2 Innehåll 1 Inledning 3 2 Förutsättningar för arbetsmetoden 4 2.1 Ansvarsfördelning 4 2.2 Information till socialtjänsten 4 2.3 Sociala insatsgrupper i förhållande till

Läs mer

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper

Nationella riktlinjer. Polisens arbete i sociala insatsgrupper Nationella riktlinjer Polisens arbete i sociala insatsgrupper 2 3 Innehåll 1 Inledning 4 1.1 Syfte och ansvar 4 2 Vid uppstart 5 2.1 Fastställt behov 5 2.1.1 Polis-kommunöverenskommelse 5 2.2 Styrning

Läs mer

Polisriksdagen 2014. kriminell livsstil. Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en. Sociala insatsgrupper.

Polisriksdagen 2014. kriminell livsstil. Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en. Sociala insatsgrupper. Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil. Seminarie B4 / C3 Sociala insatsgrupper Christina Kiernan 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick Rikspolisstyrelsen

Läs mer

Kommunfullmäktige 11 juni

Kommunfullmäktige 11 juni KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 11 juni 2013 33 Paragraf Diarienummer KS-2013/705.173 Sociala insatsgrupper - bordläggning av svar på interpellation ställd av Emil

Läs mer

Kommunikationsplan för nytt regeringsuppdrag med sociala insatsgrupper

Kommunikationsplan för nytt regeringsuppdrag med sociala insatsgrupper Christina Kiernan A001.937/2013 1 (8) Kommunikationsplan för nytt regeringsuppdrag med sociala insatsgrupper Christina Kiernan A001.937/2013 2 (8) 1 INLEDNING...3 1.1 Syfte med kommunikationsplanen...3

Läs mer

Projektansökan. Datum för godkännande: Projektansökan. Socialt hållbar utveckling

Projektansökan. Datum för godkännande: Projektansökan. Socialt hållbar utveckling Projektnamn: Social insatsgrupp Projektägare: Kerstin Melén Gyllensten Förvaltningar: BoF, AoF, VoO, GoV Eventuell styrgrupp: Projektledare: Samordnare för sociala insatsgrupper Godkänt av: Datum för godkännande:

Läs mer

Delredovisning av regeringsuppdrag

Delredovisning av regeringsuppdrag Sociala insatsgrupper Delredovisning av regeringsuppdrag Oktober 2013 2 Sociala insatsgrupper INNEHÅLL 1 UPPDRAGET... 3 1.1 Bakgrund... 3 2 PROJEKTORGANISATION... 4 3 GENOMFÖRANDE AV UPPDRAGET... 5 3.1

Läs mer

Effektivare insatser mot ungdomsbrottslighet (Ds 2010:9) och Kriminella grupperingar motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15)

Effektivare insatser mot ungdomsbrottslighet (Ds 2010:9) och Kriminella grupperingar motverka rekrytering och underlätta avhopp (SOU 2010:15) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-003/950 SID 1 (8) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Effektivare insatser

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

12 blir närmare 40 välkomna nykomlingar!

12 blir närmare 40 välkomna nykomlingar! Nyhetsbrev juni 2013 12 blir närmare 40 välkomna nykomlingar! Den senaste månaden har min mejlbrevlåda fyllts av intresseanmälningar och engagerade frågor om sociala insatsgrupper. Jag är tacksam att få

Läs mer

Projektplan Sociala insatsgrupper m.m.

Projektplan Sociala insatsgrupper m.m. Projektplan Sociala insatsgrupper m.m. Polisavdelningen Christina Kiernan 2011-05-31 Projektplan 2 (14) Projektplan INNEHÅLL 1 UPPDRAGET...3 1.1 Bakgrund och problembild...3 1.2 Syfte...4 1.3 Frågeställningar...4

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Frivårdsinspektör På uppdrag av

Läs mer

SSPFR/ Sociala insatsgrupper

SSPFR/ Sociala insatsgrupper SSPFR/ Sociala insatsgrupper En del av västbasarbetet på Tjörn Handläggare: Strategisk samverkansgrupp Datum: 2014-01-27 Tjörn Möjligheternas ö Bakgrund Tjörns kommun har en tradition samarbete över förvaltningsgränserna.

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Bilaga 1 till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Järfälla och Järfälla kommun Oktober 2016 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående

Läs mer

SSPF. skola-socialtjänst-polis-fritid. Anette Hillskär Malmfors, Göteborgs Stad Even Magnusson, polisen

SSPF. skola-socialtjänst-polis-fritid. Anette Hillskär Malmfors, Göteborgs Stad Even Magnusson, polisen SSPF skola-socialtjänst-polis-fritid Anette Hillskär Malmfors, Göteborgs Stad Even Magnusson, polisen Insatser för ungdomar och unga vuxna Göteborgsmodellen samverkan mellan polis och Göteborg Stad Skola-socialtjänst-polis-fritid

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Inga kostnader kan identifieras som en följd av den föreslagna riktlinjen.

Ekonomiska konsekvenser Inga kostnader kan identifieras som en följd av den föreslagna riktlinjen. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-04-05 Diarienummer 0396/13 Utvecklingsavdelningen Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post; bengt-olof.berggren@ stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa.

Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa. Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa. Området Ronna i Södertälje har, enligt anmälningsstatistiken, en påtagligt minskande brottslighet. Den är i dag lägre än i flera andra utsatta områden och

Läs mer

Kriminella grupperingar - motverka rekrytering och underlätta avhopp

Kriminella grupperingar - motverka rekrytering och underlätta avhopp Kriminella grupperingar - motverka rekrytering och underlätta avhopp Betänkande av Utredningen mot kriminella grupperingar Stockholm 2010 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SÖU~2O1O:15 Innehåll Sammanfattning

Läs mer

Särskilda satsningar 2012. Sociala medier Sociala insatsgrupper Avhopparverksamhet

Särskilda satsningar 2012. Sociala medier Sociala insatsgrupper Avhopparverksamhet Särskilda satsningar 2012 Sociala medier Sociala insatsgrupper Avhopparverksamhet Sociala medier: Ökad synlighet på nätet Vill du veta vad din lokala polis gör, eller tipsa om något som händer i ditt område?

Läs mer

Samverkansavtal med Statens institutionsstyrelse (SIS) om förstärkt vårdkedja för ungdomar

Samverkansavtal med Statens institutionsstyrelse (SIS) om förstärkt vårdkedja för ungdomar PM 2006 RVII (Dnr 325-3461/2006) Samverkansavtal med Statens institutionsstyrelse (SIS) om förstärkt vårdkedja för ungdomar Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Samverkansavtal

Läs mer

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutinerna antagna av styrgruppen för SSPS 2017-08-30 Rutinerna revideras senast 2019-03-31 1 Samverkan SSPF i Borås Stad Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid, SSPF,

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Sociala insatsgrupper. Redovisning av regeringsuppdrag

Sociala insatsgrupper. Redovisning av regeringsuppdrag Sociala insatsgrupper Redovisning av regeringsuppdrag 2 3 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 5 2 UPPDRAGET... 7 2.1 Syfte med uppdraget... 8 2.2 Mål för uppdraget... 9 2.3 Avgränsningar för uppdraget... 9 3

Läs mer

Sociala insatsgrupper. Redovisning av regeringsuppdrag

Sociala insatsgrupper. Redovisning av regeringsuppdrag Sociala insatsgrupper Redovisning av regeringsuppdrag 2 3 INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING...5 2 UPPDRAGET...7 2.1 Syfte med uppdraget... 8 2.2 Mål för uppdraget... 9 2.3 Avgränsningar för uppdraget... 9 3 PROJEKTORGANISATION...

Läs mer

Kunskapsöversikt gällande insatser för livsstilskriminella och avhoppare.

Kunskapsöversikt gällande insatser för livsstilskriminella och avhoppare. SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-144/2013 SID 1 (5) 2013-04-16 Handläggare: Åsa Levander Telefon: 08-508 25 415 Till Socialnämnden Kunskapsöversikt gällande

Läs mer

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar Insats våldsbejakande extremism reflektionsövningar från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innan du använder presentationen

Läs mer

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 RIKTLINJER för handläggning inom missbruks- och beroendevården socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och inriktning... 3 3 Utredning och handläggning...

Läs mer

Med individen i centrum. Korta fakta och berättelser om samverkan kring kriminella ungdomar i sociala insatsgrupper

Med individen i centrum. Korta fakta och berättelser om samverkan kring kriminella ungdomar i sociala insatsgrupper Med individen i centrum Korta fakta och berättelser om samverkan kring kriminella ungdomar i sociala insatsgrupper Unga som fastnar i kriminalitet är ett stort problem för samhället men framför allt för

Läs mer

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU

Riktlinjer för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Dnr SN13/38 RIKTLINJER för kontaktperson och - familj enligt SoL och LVU Socialnämnden 2013-12-19 Dnr SN13/38 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målgrupper... 3 2.1 Målgrupp för insats enligt

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Handlingsplan KAA. Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg HANDLINGSPLAN KAA BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Handlingsplan KAA. Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg HANDLINGSPLAN KAA BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handlingsplan KAA Handlingsplan med rutiner för kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Sundbyberg 2016-08-15 Antagen av Svante Tolf ansvarig chef för KAA Framtagen av Petra Wallin HANDLINGSPLAN KAA BARN-

Läs mer

Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440.

Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440. Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440. Dom jag pratat med berättar att de upplever att projektet haft en lång startsträcka och att de ännu

Läs mer

Hur få r bårn du/ni mö ter vetå ått de hår rå tt till delåktighet?

Hur få r bårn du/ni mö ter vetå ått de hår rå tt till delåktighet? Demokratisamordnare Sundsvalls kommun Årlig demokratidag med LUPP-fokus LUPP Utbildning, BK, Demokrati. Ungt inflytande Ungdomsprojekt (jobba med delaktighet utifrån sitt intresse) Demokratiprojekt för

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

Brottsförebyggande arbete i Enskede-Årsta- Vantör

Brottsförebyggande arbete i Enskede-Årsta- Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELDFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (4) 2012-08-27 Handläggare: Britt Widell Telefon: 08-508 14 476 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Brottsförebyggande

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Utvecklingen av sociala insatsgrupper

Utvecklingen av sociala insatsgrupper SOCIALFÖRVALTINGEN UT VECKLINGSENHETEN SID 1 (8) pm ARBETET MED SOCIALA INSATSGRUPPER I STOCKHOLMS STAD Bakgrund Socialnämnden gav i april 2011 förvaltningen i uppdrag att genomföra en förstudie om förutsättningarna

Läs mer

Vägledning vid samtal

Vägledning vid samtal Eva Rosén-Sverdén Leg psykolog Vuxenhabiliteringen Vägledning vid samtal Detta material vänder sig till professionella som möter blivande föräldrar med kognitiva funktionsnedsättningar, och där det kan

Läs mer

Avhopparverksamhet Policy

Avhopparverksamhet Policy Avhopparverksamhet Policy Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antagen 2017-06-13 kf 182 Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Sekretess: Öppen Diarienummer: Ks Dokumentansvarig:

Läs mer

Tack, Trevlig läsning! Hälsningar från. Christina Kiernan Projektledare. Innehåll

Tack, Trevlig läsning! Hälsningar från. Christina Kiernan Projektledare. Innehåll Nyhetsbrev mars 2012 Tack, alla ni som var med på erfarenhetskonferensen i Göteborg den 9-10 februari. Det var två oförglömliga dagar där mötesdeltagarna verkligen engagerade sig i gruppdiskussioner och

Läs mer

Erfarenheter, funderingar och slutsatser

Erfarenheter, funderingar och slutsatser Erfarenheter, funderingar och slutsatser Uppdraget Utgick från Göteborgsrapporten Struktur och arbetssätt inom socialtjänsten 2013 Ta fram förslag på ett flerårigt introduktions- och kompetensprogram för

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-03-22 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140116 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Förslag till beslut Individ och familjenämnden godkänner delrapporten.

Förslag till beslut Individ och familjenämnden godkänner delrapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-01-20 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2016/00676-8.2.1 Sociala nämndernas förvaltning Patrik Kalander Epost: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Anna Sjödin, Stadsledningskontoret

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Nulägesrapport från lokala samordnare avseende uppföljning av unga som hoppat av skolan. Juli 2012.

Nulägesrapport från lokala samordnare avseende uppföljning av unga som hoppat av skolan. Juli 2012. ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTREDNINGS-OCH UTVECKLINGSSTABE N SID 1 (6) 2012-08-15 BILAGA 1 Nulägesrapport från lokala samordnare avseende uppföljning av unga som hoppat av skolan. Juli 2012. De lokala

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser 2009-03-18 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser Projekt: Barncentrum nordost I samverkan mellan kommunerna Täby, Vallentuna,

Läs mer

Samarbetsavtal om KRAMI 2015

Samarbetsavtal om KRAMI 2015 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2014-12-04 Diarienummer AMN-2015-0113 Arbetsmarknadsnämnden Samarbetsavtal om KRAMI 2015 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås

Läs mer

Uppföljning. Kommunrevisionen i Linköpings kommun. Granskning av nämndernas. som riskerar att fara illa. Revisionsrapport.

Uppföljning. Kommunrevisionen i Linköpings kommun. Granskning av nämndernas. som riskerar att fara illa. Revisionsrapport. www.pwc.se Revisionsrapport Lena Brönnert Cert. kommunal revisor Uppföljning Granskning av nämndernas arbete med barn som riskerar att fara illa Kommunrevisionen i Linköpings kommun Uppföljning - samverkan

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201406 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Lokal överenskommelse för Krami 2018

Lokal överenskommelse för Krami 2018 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Helmer Linda Datum 2018-01-03 Diarienummer AMN-2017-0375 Lokal överenskommelse för Krami 2018 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Avtalsuppföljning råd och stöd/öppenvård, Styrelsen Uppsala vård och omsorg

Avtalsuppföljning råd och stöd/öppenvård, Styrelsen Uppsala vård och omsorg SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-08-14 Rev 2015-08-26 Diarienummer SCN-2015-0247 Socialnämnden Avtalsuppföljning råd och stöd/öppenvård, Styrelsen Uppsala vård och omsorg Förslag

Läs mer

ABCDE. Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Stadens strategi mot droger och missbruk - yttrande till revisionskontoret. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Stadsmiljö- och planeringsavdelningen N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2003-10-18 DNR 124-681/03 Handläggare: Gunilla Schedin Hahn Tfn: 08-508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Länsstyrelsens rapportserie nr 12/2008 Titel Författare: Kontaktperson: Medling

Läs mer

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2014-10-30--2016-10-29 1. Definition av målgrupp/er

Läs mer

Utvärdering av sociala insatsgrupper i Stockholm, Botkyrka och Södertälje - Bakgrund, preliminära resultat och tänkbara framgångsfaktorer

Utvärdering av sociala insatsgrupper i Stockholm, Botkyrka och Södertälje - Bakgrund, preliminära resultat och tänkbara framgångsfaktorer Utvärdering av sociala insatsgrupper i Stockholm, Botkyrka och Södertälje - Bakgrund, preliminära resultat och tänkbara framgångsfaktorer Lars Oscarsson & Filip Wollter Bakgrund Utvärdering av nationellt

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Ungdomar med kriminellt beteende och missbruksproblem- tillämpning av LVU

Ungdomar med kriminellt beteende och missbruksproblem- tillämpning av LVU Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-02 Handläggare Anna Forsström Telefon: 08-50825085 Carolina Morales Telefon: 08-50825146 Till Socialnämnden

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Januari 2018 stockholm.se Kontaktperson: John Joyce, biträdande enhetschef, telefon: 508 01 398 mejl: john.joyce@stockholm.se 2 (10)

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014

Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2013-12-06 Rev 2014-01-24 Diarienummer UAN-2013-0567 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA)

Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA) Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA) Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Kommunalt aktivitetsansvar Fakta om det kommunala aktivitetsansvaret 3 Arbetsuppgifter inom det kommunala aktivitetsansvaret

Läs mer

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö överenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö Det brottsförebyggande arbetet handlar i hög grad om att minska fattigdom och orättvisor, bryta segregation och

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Genom kartläggningen har vi också fått en ögonblicksbild över de aktiviteter

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret Eskilstuna kommun Det kommunala uppföljningsansvaret Innehåll Sammanfattning och bedömning... 3 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Revisionsfrågor... 4 1.4. Revisionskriterier...

Läs mer

Satsning mot livsstilskriminellas brottslighet

Satsning mot livsstilskriminellas brottslighet Regeringsuppdrag: Satsning mot livsstilskriminellas brottslighet Polismästare Ralf Hedin 1 Vad kommer halvtimmen att innehålla? Regeringsuppdraget Vilka är de livsstilskriminella? Tidsaxel Hur är det organiserat?

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Bilaga 1 Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Vid ogiltig skolfrånvaro tillämpas Haninge kommuns handlingsplan för uppföljning av elevers frånvaro. Ett av stegen i handlingsplanen är att

Läs mer

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december.

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. se bifogat. Med vänlig hälsning Vesna Casitovski SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19(19) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-12-11 Handlingsplan

Läs mer

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten SAMS Umeå Projektförslag Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten 1. BAKGRUND Gruppen som saknar sjukpenninggrundad inkomst (SG1) har historiskt

Läs mer

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-22 Handläggare: Roger Adolfsson Telefon: 08-508 33 898 Till Utbildningsnämnden 2009-02-12 Betänkandet Barn som misstänks

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(7) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-3080045 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning):juni juli 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor

Läs mer