63 Dnr 2013/ SN. Anhörigkonsulenter Annette G Johansson och Christian Pärnering informerar om anhörigstödet. 64 Dnr 2012/ SN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "63 Dnr 2013/ SN. Anhörigkonsulenter Annette G Johansson och Christian Pärnering informerar om anhörigstödet. 64 Dnr 2012/ SN"

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (14) 63 Dnr 2013/ SN Besök av anhörigstöd Anhörigkonsulenter Annette G Johansson och Christian Pärnering informerar om anhörigstödet. 64 Dnr 2012/ SN Information om LOV-enkäten Den 1 januari 2009 trädde en ny lag i kraft, Lag om valfrihetssystem (LOV). LOV är en frivillig lag och de kommuner som inför lagen kan besluta inom vilka områden och i vilken omfattning lagen ska gälla. Kommunen behåller ansvar för kvalitetssäkring vilket innebär att kommunen garanterar att de privata utförarnas insatser bedrivs enligt kommunens riktlinjer och att de håller god kvalitet. Om kommunen beslutar att införa LOV innebär det t.ex. att den som beviljas hemtjänst har rätt att välja mellan samtliga godkända utförare. Avgiften är densamma oavsett om man väljer kommunen eller ett privat företag. Intresse och förutsättningar för LOV har kartlagts på socialnämndens uppdrag. En tidigare undersökning, daterad sommaren 2012, var bristfällig och därför har en ny kartläggning genomförts Aktuell undersökning genomfördes med utskick av enkäter till samtliga invånare över 65 år enkäter skickades ut i maj 2013, enkätsvar returnerades (svarsfrekvens 46,4 %). Resultat och analys har sammanställts och rapporten kan användas vid socialnämndens diskussioner inför beslut gällande LOV i Borgholms kommun. Bedömning Några huvuddrag ur resultatsammanställningen redovisas nedan: - Majoriteten av respondenterna är positiva till att det finns flera olika utförare - Flest av de positivt inställda skulle välja insatsen städ (93 procent) - Majoriteten av svar har inkommit från yngre respondenter utan hemtjänst dvs framtida eventuella hemtjänsttagare (93 procent) - Kundnöjdheten var hög bland de 94 respondenter som idag har hemtjänst i kommunal regi Sammanställning av LOV-enkäten bifogas, bilaga 1.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (14) 65 Dnr 2013/ SN Budgetuppföljning juli Evelina Karlsson informerar att det sammanlagda resultatet till och med juli månad -8,4 mkr. Verksamhetsområdena visar ett underskott av 5,8 mkr. Till detta läggs 7/12-delar av 5 mkr (-2,9 mkr) som ramen överskrider, med att budgeten inte är i balans. Den ekonomiska sammanställningen för teknisk service visar överskott av 0,3 mkr. För verksamhetsområdena visar intäkterna ett överskott av 826 tkr, driftkostnaderna har ett underskott på 3,8 mkr och personalkostnaderna visar ett underskott av 2,8 mkr. Personalkostnaderna har under de första 6 månaderna jämfört med 2012 minskat med 7 mkr. Kostnaden för försörjningsstöd ligger för juli månad på 425 tkr. Kostnaderna för försörjningsstöd under de sju första månaderna har uppgått till 2,9 mkr. Budgeten är 3,7 mkr som år Utbetalningarna är högre än Antalet ärenden är till och med juli månad är 1098 stycken. Genomsnittet per månad är 156 st. Av de ansökningar som inkommit under 2013 blir 82 % godkända. Motsvarande siffra för 2012 är 78 %. Ungdomsboendet: Senast uppdaterad information är att två ungdomar bor i lägenhetsboende, tre pojkar är på väg mot utslussning till eget boende. En pojke har PUT och fyra pojkar befinner sig i asylboendet. Sammanlagt är de 10 platserna på ungdomsboendet belagda. Kostnaderna har under de sju första månaderna uppgått till 4 mkr, där 3,6 mkr är personalkostnader och ca 0,4 mkr är drift. Intäkterna är till och med juli månad redovisade till 4,5 mkr. Hemtjänsttimmarna i juli visar att arbetstiden, vårdtiden och de beslutade timmarna och dubbelbemanningen har ökat. Antalet personer ökade från 266 till 271 och beläggningsgraden ökade åter. Nytt för 2013 är att de hemtjänsttagare som har stora insatser kommer att följas månadsvis. Det är de personer som har 100 timmar hemtjänst eller mer per månad, för juli månad var det 23 personer. Under den senaste månaden har det funnits ca 12 tomma platser i särskilt boende. Övertiden för juli månad är 141,6 tkr, det är högre än för både 2011 och Totalt 2013 har 714 tkr betalts ut i övertid. Samma period 2012 var kostnaden 733 tkr. Under juni månad har sjuktalen sjunkit mot redovisningen i maj. Sjukfrånvarodagarna 2013 är lägre för perioden jämfört med samma period 2011 och Antal tillfällen är dock högre. Året började med hög sjukfrånvaro men har minskat stadigt fram till nu. Uppföljningen för juli månad läggs till handlingarna.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (14) 66 Aktuell information - Sommaren 2013: Fungerat huvudsakligen väl, många visstidsboende i norr, överbelastning HSL, vi har fått signaler om vikariebrist i vissa verksamhetsdelar. Sommaren ska utvärderas och därefter vet vi mer och kan återkomma till nämnden med information. Ingen ökning av avvikelser i nuläget, sjukdagar ökar, Barometern har skrivit efter inspektion på Strömgården, Socialchefen har gjort oanmälda verksamhetsbesök samt samlat enhetschefer i tjänst vid ett tillfälle. - Rekrytering av enhetschefer är klar: LSS enhetschef, Mathias Aineström, ÄO enhetschef norr Birgitta Berglund, ÄO enhetschef centrum, Sofi Ludvigsson, Ensamkommande flyktingar, föreståndare för boende, Rosmari Bäckstedt - Mål- och resultatdialog under hösten 2013: Startar 3 oktober på ÄO/norr, Besöker verksamheten för att efterfråga och återkoppla samt diskutera mål, resultat, utveckling och ekonomi. - Media: SF - en vanlig dag på jobbet Ölandsbladet ska skriva en artikelserie för att ge en positiv bild av verksamheterna. - Lärlingsutbildning: 5 pågående platser, ökas med 10 st. nya platser med start hösten Revisionsrapport gällande bemanningsrutiner inom ÄO kommer snart. - Två placeringar inom IFO har gjorts i veckan med anledning av problemet med mobbing i skolan. - 4/9 utförs en tillsyn av IVO (Inspektionen för vård och omsorg) på Ungdomsboendet för ensamkommande flyktingbarn. - 1/10 Öppet hus på Barnahus i Kalmar. - Det pågår en inventering av outbildad personal. Det kommer en återkoppling vid socialnämndens nästa möte. - Läsplattor är inte ekonomiskt försvarbart att köpa in till ledamöterna då det är billigare att kopiera upp papper till sammanträdena. Det är också nödvändigt med viss datateknik hemma och i sammanträdeslokalen.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (14) 67 Dnr 2013/ SN Information om handlingsplan för implementering av värdighetsgarantier. Beslut fattades på socialnämndens sammanträde att ansöka om stimulansmedel med syfte att implementera lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Borgholms kommun. Sammanfattning av ansökningar kring värdighetgarantier inom Äldreomsorgen: Ansökan 1 Beviljat: XX kr, avvaktar beslut från Socialstyrelsen. Gäller from Genomförandeplan är upprättad inom två veckor - Kontaktman utsedd inom en vecka - Samtliga medarbetare kan legitimera sig Ansökan 2 Beviljat: XX kr, avvaktar beslut från Socialstyrelsen. Gäller from Brukare blir informerad om insatser är försenade med mer än trettio minuter - Närvaro vid livets slut - Inkomna klagomål/synpunkter besvaras inom tio arbetsdagar Bedömning Ovanstående värdegarantier ska implementeras inom äldreomsorgen enligt bifogad handlingsplan, bilaga 2 68 Dnr 2013/ SN Tillsyn av äldreboendet på Strömgården Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utförde den 25 juni en inspektion på äldreboende på Strömgården. Inspektionen besökte den enhet som har en somatisk inriktning, ej demensenheten. Besöket var föranmält två dagar innan inspektionen. Syftet var att granska personalens kompetens och omsorgens innehåll under semesterperioden. Beslut från IVO inkom där IVO avslutar ärendet.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (14) 69 Dnr 2013/ SN Inbjudan till inspirationsdag, Nöjesbanken Inkommit från Smålandsidrotten och Nöjesbanken inbjudan till inspirationsdag på Strand Hotell den 5 september. Ordförande uppmanar ledamöterna att delta, dock utgår ingen ersättning. 70 Dnr 2013/ SN Information om Stimulansbidrag till kommunerna för att förbereda och utveckla valfrihetsystem enligt LOV. Beslut har inkommit från Socialstyrelsen att Borgholms kommun tilldelats kr till konkreta insatser för att fullfölja utredningsarbetet och införandet av valfrihetssystemet, i enlighet med lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV). Ewa Ekman informerar att den 1 januari 2009 trädde en ny lag i kraft, Lag om valfrihetssystem (LOV). LOV är en frivillig lag och de kommuner som inför lagen kan besluta inom vilka områden och i vilken omfattning lagen ska gälla. Kommunen behåller ansvar för kvalitetssäkring vilket innebär att kommunen garanterar att de privata utförarnas insatser bedrivs enligt kommunens riktlinjer och att de håller god kvalitet. Om kommunen beslutar att införa LOV innebär det t.ex. att den som beviljas hemtjänst har rätt att välja mellan samtliga godkända utförare. Avgiften är densamma oavsett om man väljer kommunen eller ett privat företag. Ett av kommunfullmäktiges strategiska mål är att citat: År 2013 ska mer av den kommunala verksamheten vara möjlig att driva som företag i personalkooperativ eller andra företagsformer, slut citat. Det innebär att kommunens verksamheter ska vara öppna för privata aktörer. Bedömning Lagen om valfrihetssystem ska vara ett alternativ till lagen om offentlig upphandling, LOU. LOV har syftet att underlätta för kommuner och landsting att ge den enskilde möjligheten att välja utförare inom omsorgen för äldre och funktionsnedsatta personer, stödverksamhet samt hälso- och sjukvården. Det är frivilligt för kommunerna att införa valfrihetssystem eller inte, enligt lagen. Det politiska syftet med lagen är dock att: - sätta den enskilde i fokus - förskjuta makten från politikerna och tjänstemännen till den enskilde

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (14) - öka valfriheten och inflytandet för den enskilde - öka antalet utförare och att få större mångfald dem emellan LOV är en ny form av upphandling där den upphandlande myndigheten ingår avtal med flera olika utförare av både offentlig och privat karaktär. Tanken med LOV är att skapa möjligheter för den enskilde att välja utförare som de själva bedömer passa deras behov och önskemål. Inom valfrihetssystemet, enligt LOV, har kommunen två olika roller att fylla och ta hänsyn till. 1. Kommunen är fortfarande huvudman och har det yttersta ansvaret, enligt SoL. Kommunen är den part som bestämmer värdet på tjänsten, godkänner utförarna som lägger anbud och sluter avtal med de som uppfyller kraven, samt ansvarar kommunen för att utvärdering och uppföljning genomförs kontinuerligt. Denna roll kombineras med att kommunen som myndighet prövar den enskildes rätt till insatsen som ska upphandlas. 2. Kommunen är en bland flera utförare och förväntas uppfylla samma krav som de externa utförarna. Detta innebär att den kommunala egenregin också konkurrerar om kvalitet. Vad gäller vård- och omsorgsverksamheterna har ca 45 procent av kommunerna i landet infört LOV och därmed också ökat möjligheter för privata aktörer att konkurrera med s.k. kommunal regi. Vid årsskiftet 2012/2013 var det 129 kommuner av 290 som hade infört LOV. Många kommuner är i samma skede som Borgholms kommun och utreder frågan inför ett kommande beslut. Följande slutsatser när det gäller konkurrensutsättning finns presenterade i Mörbylånga kommuns LOV-utredning : Ekonomiska motiv: - Konkurrens mellan olika leverantörer leder till effektivisering - Upphandling leder till prispress - Jämförelser med privata alternativ motiverar och inspirerar till effektivisering av den egna verksamheten - Ökad insikt om den alternativa kostnadsbilden ger kommunledningen argument för att pressa kostnaden för den kommunala verksamheten Ideologiska motiv: - Att ge medborgaren ett mer direkt inflytande över sin egen situation - Att ändra förhållningssätt från myndighetskultur till servicekultur - Att skapa alternativa former nischade eller profilerade tjänster som passar olika medborgargrupper (olika språk, olika behov etc.) - Att de skattemedel som kommunen disponerar över ska användas så effektivt som möjligt. Det ska inte ha någon betydelse om verksamheten drivs i kommunal regi eller av privata företag. Intresse och förutsättningar för LOV i Borgholms kommun har kartlagts på socialnämndens uppdrag. En tidigare undersökning, daterad sommaren 2012, var bristfällig och därför har en ny kartläggning genomförts 2013.

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (14) Aktuell undersökning genomfördes med utskick av enkäter till samtliga invånare över 65 år enkäter skickades ut i maj 2013, enkätsvar returnerades (svarsfrekvens 46,4 %). Resultat och analys har sammanställts och rapporten kan användas vid socialnämndens diskussioner inför beslut gällande LOV i Borgholms kommun. Några huvuddrag ur resultatsammanställningen redovisas nedan: - Majoriteten av respondenterna är positiva till att det finns flera olika utförare - Flest av de positivt inställda skulle välja insatsen städ (93 procent) - Majoriteten av svar har inkommit från yngre respondenter utan hemtjänst dvs. framtida eventuella hemtjänsttagare (93 procent) - Kundnöjdheten var hög bland de 94 respondenter som idag har hemtjänst i kommunal regi Sammanställning av LOV-enkäten bifogas. Om det fattas beslut att Borgholms kommun ska införa LOV så innebär det en mycket stor omställning både för verksamhetsansvariga och medarbetare. Det innebär att vissa kostnader i verksamheten ökar då det krävs en administrativ organisation för att klara arbetsuppgifter som att ta fram kravspecifikationer, göra upphandlingar, granska verksamheter utifrån kvalitetsgarantier mm. Den juridiska kompetensen på LOVområdet saknas i nuläget och måste i så fall säkras. Det fortsatta arbetet kräver nu ett politiskt beslut gällande att införa LOV eller ej. Sofie Gustavsson Fohlin (S) yrkar återremiss av ärendet. Proposition Vid propositionsställande finner ordförande att frågan ska avgöras idag. Omröstning begärs Följande voteringsproposition godkänns: Den som yrkar att ärendet ska avgöras idag röstar ja, den som yrkar att ärendet återremitteras röstar nej. Vid omröstning avges följande röster: JA NEJ Eva Karlström (M) Eva-Lena Israelsson (S) Mikael Borgström (M) Sofie Gustavsson Fohlin (S) Eva Wahlgren (C) Bo Svantesson (S) Elisabeth Svensson (C) Daina Kronberg (MP) Mikael Larsson (C) Bodil Rosengren (-) Madeleine Selling Axelsson (FP)

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (14) Beslut Socialnämnden beslutar med 6 ja mot 5 nej föreslå kommunfullmäktige besluta a t t a t t Borgholms kommun från och med 2014 tillämpar valfrihetssystemet, i enlighet med lagen (2008:962) om valfrihetssystem (LOV), inom hemtjänst omfattande serviceinsatser, omvårdnadsinsatser samt delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser. Externa utförare kan välja att utföra endast serviceinsatser. Socialnämnden ges i uppdrag att verkställa beslutet och upprätta kriterier för godkännande av externa leverantörer samt att fastställa ersättningsformer för berörda tjänster. Reservation: Eva-Lena Israelsson (S), Bodil Rosengren (-), Sofie Gustavsson Fohlin (S), Bo Svantesson (S) och Daina Kronberg (MP). Protokollsanteckning: Protokollsanteckning till reservation av beslut, ärende 11, SN Vi kan inte säga ja till införandet av LOV. Det är alldeles för många fråge tecken som inte är besvarade i underlaget. Borgholm är en liten kommun med knappa resurser och ständiga besparingar. Vi kan inte medverka i ett sådant här ekonomiskt, politiskt och ideologiskt experiment som införandet av LOV innebär. Medborgarenkäten har visat att det finns ett visst intresse bland kommunens pensionärer, men intresset rör främst städning, och det skulle vi kunna separera från hemtjänsten/omsorgspersonalen på ett betydligt enklare sätt än att införa LOV. Enkäten visade också att de allra flesta som idag har insatser som utförs av den kommunala hemtjänsten, är nöjda eller mycket nöjda med de insatser som utförs. Det är alltså inget missnöje som föranleder den positiva inställningen till införande av LOV. Vi anser att underlaget till beslut är bristfälligt. Det konstateras bara att kostnaderna för vissa verksamheter (administration, kvalitetskontroll etc) kommer öka, men man försöker inte ens redogöra för dessa kostnaders storlek. Projektet är alltså ekonomiskt högst riskfyllt. En ekonomisk konsekvensanalys borde bygga på ett värstascenario för att inte råka ut för negativa ekonomiska överraskningar. Beslutsunderlaget redogör inte för forskning om LOV och inte ett enda negativt argument förs fram. Endast förväntade positiva effekter som inte är underbyggda av några belägg förs fram. Inte heller finns någon undersökning som visar vad omsorgspersonalen i kommunen tycker om ett eventuellt införande av LOV. I det första förslaget till enkät fanns en del, som riktade sig till personalen. Denna enkät skickades aldrig ut och det är helt förståeligt, då personalen troligen vet att införande av LOV, har visat sig försämra personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor avsevärt. Kommunen kan nämligen inte kräva att privata ut-

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (14) förare ska ha kollektivavtal. Privata utförare vill också göra vinster, och i ett system med krav på hög kvalitet gentemot brukarna/kunderna återstår bara vinstgenererande besparingar på personalen. Resultatet av en enkät från personalen skulle troligen INTE gynna Alliansens syften och därför ser vi ingen sådan. Eva-Lena Israelsson (s) Sofie Gustavsson Fohlin (s) Bo Svantesson (s) Bodil Rosengren (-) Daina Kronberg (mp) 71 Dnr 2013/ SN Riktlinjer för bistånd inom äldreomsorgen. Riktlinjerna för bistånd inom äldreomsorgen i Borgholms kommun har reviderats. Beslut Socialnämnden beslutar a t t anta de reviderade riktlinjerna för bistånd inom äldreomsorgen. 72 Dnr 2012/ SN Balanserat styrkort Ewa Ekman redovisar ett reviderat balanserat styrkort utifrån de ändringar som diskuterades på senaste socialnämnden, bilaga 3. Beslut Socialnämnden beslutar a t t anta det framtagna balanserade styrkortet.

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (14) 73 Dnr 2011/ SN Förstärkt tillsyn av kommunernas insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning Beslut , dnr /2011. Förstärkt tillsyn av kommunernas insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning avseende samverkan mellan Borgholms kommun och landstinget i Kalmar län enligt socialtjänstlagen (2001:453) och patientsäkerhetslagen (2010:659). Socialstyrelsens beslut: Borgholm kommun ska vidta följande åtgärder: Skicka in en kopia av upprättad och beslutad överenskommelse(1). Redogöra för hur erbjudande om individuell plan ska göras och dokumenteras i kommunens verksamhet(2). Redogöra för hur det säkerhetsställs att individuell plan används i enlighet med lagstiftningens intentioner i kommunens verksamheter(3). Tydliggöra hur man visar samverkan kring den enskilde i den kommunala dokumentationen(4). Enligt mail från Annika Lissel, Socialstyrelsen 27 maj 2013 kan åtgärderna ske på följande sätt (citerat ur mail). - Det första kravet i beslutet från juli 2012 uppfylls av en kopia av er överenskommelse. - Det andra åtgärdskravet uppfylls när ni beskriver vad ni instruerat personalen att göra - hur har ni tänkt när det gäller individuell plan; hur görs erbjudanden och hur dokumenteras det, hur gör ni om den enskilde inte vill ha en plan? - Det tredje åtgärdskravet finns huvudsakligen i överenskommelsen och där hoppas vi att detta följs och här kan ni komplettera med var i er organisation ansvaret för att detta fullfölj ligger. - Det fjärde åtgärdskravet innebär att ni ska visa oss vilka instruktioner/riktliner ni ger personalen när det gäller att dokumentera samverkan. Vad är det som dokumenteras? Blanketten är en del men inte allt. Slut citat. Bedömning: Redovisning av åtgärder från Borgholm kommun Åtgärd 1: Den ursprungliga samverkansöverenskommelsen (bilaga 2) samt reviderad samverkansöverenskommelse (bilaga 3) skickas in till Socialstyrelsen senast

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (14) Åtgärd 2: Landstinget och kommunerna i Kalmar län har kommit överens om att rutiner och blanketter som finns samlat hos landstinget gäller som samordnad individuell plan från och med (bilaga 4). I Borgholms kommun har till dagen datum inga individuella planer enligt HSL (3 f ) och SoL (2 kap 7 ) upprättats och en trolig orsak till detta är brist på kunskap och rutiner. Socialförvaltningen har, sedan , en organisation för att skapa en tydlig struktur för arbetet med psykisk ohälsa i Borgholms kommun. Arbetet leds av Styrgrupp PRIO, (bilaga 5). Socialförvaltningens kvalitetsenhet Q, tillsammans med Styrgrupp PRIO, kommer att ta fram en plan för implementering av arbetet med individuella planer i verksamheterna under hösten Åtgärd 3: Plan för implementering enligt ovan, resultat av implementeringen samt metod för uppföljning av resultat kommer att redovisas i årets kvalitetsberättelse samt patientsäkerhetsberättelse. Socialchefen är ansvarig för säkerställandet av att individuell plan används i enlighet med lagstiftningens intentioner i kommunens verksamheter. Åtgärd 4: Framtagandet av riktlinjer och processer för arbetet med individuella planer pågår. Utgångspunkten är lagstiftningen enligt ovan, Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering, Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete samt Överenskommelser om samarbete Meddelandeblad 1/2010 ( Framtagna riktlinjer och processer kommer att läggas in i förvaltningens kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9, som är under upparbetning. Samverkan är ett område som kommer att fyllas av samtliga verksamheter. Arbetssättet förvaltningen valt är att ansvariga chefer och/eller nämnd tar fram riktlinjer och processer och verksamhetens medarbetare är delaktiga inom tillämpliga områden. Arbetssättet är valt för att kvalitetsledningssystemet ska vara ett levande verktyg i det dagliga arbetet. Nuvarande version av kvalitetsledningssystemet nås på följande sätt och kan ge en hänvisning till hur upplägget kommer att se ut även angående samverkansområdet: Användarnamn och lösenord kan erhållas från Ewa Ekman, Socialchef. Beslut Socialnämnden beslutar a t t de åtgärder som redovisas som Åtgärd 1,2,3 och 4 fastställs. a t t svara Socialstyrelsen med ovanstående åtgärder senast Paragrafen anses omedelbart justerad.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (14) 74 Dnr 2013/ SN Motion (Ilko Corkovic S) Heltid en rättighet deltid en möjlighet. Inkommit från Kommunstyrelsens arbetsutskott motion från Ilko Corkovic med framtagen tjänsteskrivelse. Kommunstyrelsens arbetsutskott önskar synpunkter och förslag på beslut. Socialnämnden anser att tiden har varit för knapp för att göra en konsekvensanalys för verksamheten. Beslut Socialnämnden beslutar a t t ställa sig positiva till ökade tjänstgöringsgrader men prioriterar att få bort de delade turer som fortfarande finns i verksamheten. Socialnämnden föreslår Kommunstyrelsen besluta a t t återremittera ärendet för en djupare analys gällande konsekvenser för ekonomi och bemanning samt förfrågningar till personal om ökade tjänstgöringsgrader. 75 Informationspärmen - Delegationsbeslut inom VoO, Dnr 2013/ SN - Delegationsbeslut inom IFO, Dnr 2013/ Inspirationsdag, Nöjesbanken, information och diskussion, Dnr 2013/ SN - Förstärkt tillsyn av kommunernas insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning, bilagor, Dnr 2011/ SN

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 14 (14)

- Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO

- Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 52 Aktuell information - Jämfört med förra året har det hittills kommit få visstidsboende inom HSV-verksamheten. - Det har varit en lugn midsommar inom IFO - Det är inte

Läs mer

76 Dnr 2013/108-730 SN. Redovisning av insatsen utevistelse inom äldreomsorgen

76 Dnr 2013/108-730 SN. Redovisning av insatsen utevistelse inom äldreomsorgen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 76 Dnr 2013/108-730 SN Redovisning av insatsen utevistelse inom äldreomsorgen Anna Hasselbom Trofast, verksamhetschef ÄO informerar att alla i ordinärt boende som har beslutet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00 17.15 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) ej närvarande vid efterföljande diskussion

Läs mer

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.00 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) Eva-Lena Israelsson (S) Sofie Gustavsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.30 ande Gunilla Johansson (S) Janne Forslund (S) Mikael Palmqvist (S) Bengt Jonsson (FÖL) Christian Holesäter (V) Eddie

Läs mer

Madeleine Selling Axelsson. Socialkontoret i Borgholm kl Madeleine Selling Axelsson

Madeleine Selling Axelsson. Socialkontoret i Borgholm kl Madeleine Selling Axelsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (12) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-16.30 ande Eva Karlström (M) Eva Wahlgren (C) Elisabeth Svensson (C) Eva-Lena Israelsson (S) Sofie Gustavsson Fohlin (S) Linnea

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

- Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr.

- Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 130 Aktuell information - Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr. - Socialstyrelsen har publicerat resultaten

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

35 Dnr 2012/108-700 SN. Redovisning av 2007-2011 års stimulansmedel

35 Dnr 2012/108-700 SN. Redovisning av 2007-2011 års stimulansmedel SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 35 Dnr 2012/108-700 SN Redovisning av 2007-2011 års stimulansmedel Christian Pärnering informerar om psykiatriteamets arbete i Borgholms kommun samt ger en redovisning av

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2008-09-24 2 SN 117 Dnr 110.08 700 Muntlig information Lessebo hemtjänstområde Personal och enhetschef på Berghälla servicehus informerade om arbetet inom hemtjänsten och nämndens ledamöter

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Björkarna

Stora sammanträdesrummet, Björkarna SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 23 september 2014 kl. 10:00 12:30 Stora sammanträdesrummet, Björkarna Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), Ordförande Ann Louise Brodén (S) Ann Mari Uppvall

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-05-22 SN 2014.0093 Handläggare: Patrik Jonsson, 22.socialkansliet Socialnämnden Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Sammanfattning En motion

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum. Mervi Kostet, kvalitetsledare, 44 Andreas Uusitalo, MAS,

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum. Mervi Kostet, kvalitetsledare, 44 Andreas Uusitalo, MAS, PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-11-30, kl 0900-1150 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Anita

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 1 (7) Transumt Protokoll Socialnämnden Nr 9 Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00 Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 Ledamöter: Amelie Tarschys Ingre (FP), ordförande Björn Engström

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten.

Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (13) 37 Besök av Jane Hagman Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten. 38 Aktuell information - Sparbetinget - mycket på gång, fem

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 4 april 2016 kl. 17.00 19.45, konferensrum Yngern, kommunhuset Peter Ohlsson (m), ordförande Jan Linderhielm (np),

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2009-05-27 2 SN 64 Dnr Muntlig information från FOU Välfärd Maria Nilsson, FOU-Välfärd informerade om ungdomars utanförskap i Kronobergs län. att lägga informationen till handlingarna. Socialnämnden

Läs mer

Information om socialnämndens verksamheter

Information om socialnämndens verksamheter SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 25 Information om socialnämndens verksamheter Hillevi Österbo, verksamhetschef och Erika Betelid, socialsekreterare informerar om BBIC och Förebyggande teamet. 26 Dnr 2015/21-792

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

105 Dnr 2012/71-792 SN. Evelina Karlsson, ekonom informerar att socialförvaltningen fram till september månad har ett resultat på 7 151 tkr.

105 Dnr 2012/71-792 SN. Evelina Karlsson, ekonom informerar att socialförvaltningen fram till september månad har ett resultat på 7 151 tkr. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) 105 Dnr 2012/71-792 SN Budgetuppföljning september månad. Evelina Karlsson, ekonom informerar att socialförvaltningen fram till september månad har ett resultat på 7 151

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2012-09-27 2 SN 113 Dnr Återkoppling arbetslagsutbildning Lessebo hemtjänstområde, muntig redovisning Enhetschef Anna Hultmark redovisar sammanställning över arbetslagsutbildningen för Lessebo

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS

1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef. 1 Dnr 2017/ KS Sammanträdesprotokoll sid 2 (5) Innehållsförteckning: (Klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 1 Anställning av socialchef. 2 Anställning av utbildningschef. 3 Information; rekrytering kommunchef.

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2007-06-20 Socialnämnden 2007-05-23 4 Socialnämndens arbetsutskott 2007-05-09 4 SN 62 SN 52 SNAU 51 Dnr 76.07 754 Försörjningsstöd till kommunplacerade flyktingar där deras uppehållstillstånd

Läs mer

Socialnämnden 2014-01-14 2

Socialnämnden 2014-01-14 2 Socialnämnden 2014-01-14 2 SN 1 Dnr 118/13-072 Riktlinjer för utbetalning av habiliteringsersättning inom daglig verksamhet Habiliteringsersättning betalas ut med stöd av 9 punkt 10 lagen om stöd och service

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) 1 (1) Plats och tid Frösundarummet kl 08:30-12:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Vildana Zorlak (Tf socialchef),

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering

Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-04 Socialförvaltningen 1 (5) Catrin Ullbrand Utredare Diarienummer 2011/SN 0047 005 Socialnämnden Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2011-04-20 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 18.10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Bengt Axelsson

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden Stadshuset, kl 08:30-11:00 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Björn Fagerlund (M), ledamot Leif Johansson (S),

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Vår beteckning 2011-06-20 Dnr 2011-7098 1 Socialnämnden Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Förslag till beslut 1. Socialnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Dnr SN/2016:65-700 2017-01-0 1/2 Internkontrollplan 2017 för socialnämnden Socialnämnden beslutar att 1. anta internkontrollplan

Läs mer

Balanserat Styrkort, Borgholms Kommun Socialnämnden Vision Attraktiva Kreativa Hållbara - Företagsamma Borgholms Kommun

Balanserat Styrkort, Borgholms Kommun Socialnämnden Vision Attraktiva Kreativa Hållbara - Företagsamma Borgholms Kommun Balanserat Styrkort, Borgholms Kommun Socialnämnden Vision Attraktiva Kreativa Hållbara - Företagsamma Borgholms Kommun Medborgare Verksamhet & process Lärande & förnyelse Ekonomi Borgholms kommun ska

Läs mer

11 Dnr 2013/13-792 SN. Evelina informerar om budgetläget för förvaltningen efter januari månads utgång:

11 Dnr 2013/13-792 SN. Evelina informerar om budgetläget för förvaltningen efter januari månads utgång: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 11 Dnr 2013/13-792 SN Budgetuppföljning januari 2013. Evelina informerar om budgetläget för förvaltningen efter januari månads utgång: Intäkter för januari månad: 1 886

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

Verksamhetsuppföljning XX Datum

Verksamhetsuppföljning XX Datum Verksamhetsuppföljning XX Datum Johanna Bendtsen Verksamhetsuppföljare Sofia Spetz vik. avdelningschef Handläggarenheten Elisabeth Rubin MAS 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningskriterier... 3 Syfte med

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 1 (15) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 Paragrafer 34-45 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare ÖVRIGA Ersättare Namn Christer Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 17.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård, ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges:

18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 18: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänsten/nattpatrullen (V) Delges: Omvårdnadsnämnden Dnr 17KS398 Beslut Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset kl. 08:30-11:50 Beslutande Jan Hallström (FP) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Leif Johansson (S) ledamot May-Brith

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c) 1(16) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.30 Beslutande: Ingalill Jonsson, (m) ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Övriga deltagande: Agneta Nygren, (s), ersättare Pirjo

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO.

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 1 Dnr 2013/99-700 SN Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. Bakgrund IVO, Inspektionen för vård och omsorg,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-12-19. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00. 3 Delegationsbeslut SN 12/45

Sammanträdesdatum 2012-12-19. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00. 3 Delegationsbeslut SN 12/45 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2012-12-19 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 19 december 2012, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerande 2 Föregående mötesprotokoll

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Det föreslagna beslutet medför inga kända ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Det föreslagna beslutet medför inga kända ekonomiska konsekvenser för kommunen. Tjänsteutlåtande Dnr SN/2017:502-700 2017-09-19 1/2 Handläggare Christina Aura 0152-29612 Elisabeth Karlsson 0152-29685 Loggkontroll 2018 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att: 1. Godkänna den

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Politikern, stadshuset kl

Politikern, stadshuset kl 1(18) Plats och tid Räddningstjänstens sammanträdesrum kl 8.00-12.00 Politikern, stadshuset kl 13.00-14.30 ande Ledamöter Gunilla Johansson (S), ordförande Karl-Erik Törner (S), tjg ersättare för Anne-Lie

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Frösundarummet, 10.00-11.00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M) Ersättare Övriga närvarande Gunilla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 1 (6) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00 11:20 Beslutande Åsa Johansson (S) Dennis Byberg (M) Övriga Ersättare Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-08-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 9.00-12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Pia Fahlgren (C) Gunilla Ekblad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (10) Plats och tid Konferensrummet Uret kl 13.00 16:00 Beslutande Mats Åstrand (S) ordförande Peter Agelii (S) Elisabeth Henningsson (S) Yvonne Wendelius (S) Torbjörn Nyholm (S) ersättare för Janet

Läs mer

10 Lokal värdighetsgaranti för Äldreomsorgen i Höörs kommun

10 Lokal värdighetsgaranti för Äldreomsorgen i Höörs kommun Kommunfullmäktige FÖREDRAGNINGSLISTA 2014-12-08 13 (18) Dnr KSF 2014/335 10 Lokal värdighetsgaranti för Äldreomsorgen i Höörs kommun Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar. Den av socialnämnden

Läs mer

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma

Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Stora sessionssalen, Kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 24 januari 2012, kl. 18.30-20.10 Beslutande se bifogad närvarolista Ajournering 19.05-19.30,19.35-19.40 Övriga

Läs mer

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Beslutande Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl 13.00 15.00 Håkan Yngström (C), ordförande Gunilla Elings-Friberg (S)

Läs mer

OBS! Extra sammanträde med socialnämnden den 2011-08-17 kl 10.00

OBS! Extra sammanträde med socialnämnden den 2011-08-17 kl 10.00 Socialnämnden 2011-06-29 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 29 juni 2011, kl 15.00 Föredragningslista Ärende 1 Val av justerande 2 B-lista

Läs mer

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 6 april kl. 14.00 15.00 Beslutande Övriga närvarande Birger Pettersson Wiik, Ordförande (S) Kerstin Andersson (KD) Maj-Britt Hedefur (KD) Margareta Nilsson (M)

Läs mer

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande.

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande. Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering 2013-11-06, rev. 2015-03-30 1(6) Linda Svensson 046-35 64 55 linda.svensson@lund.se Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering Dnr VOO 2013/0191

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden Kommunkontoret, Malung, kl

Sammanträdesdatum Socialnämnden Kommunkontoret, Malung, kl A 2019-02-07 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Malung, kl. 12.00-13.30 Carina Albertsson (S), ordförande Jörgen Norén (S) Birgitta Örjas (S) Lena Aune (S) Jessica Hellström (L) Brita Sohlin (M)

Läs mer

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö

Kommunhuset vån 3, Sunnangränd 4, Tyresö TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset i Tyresö, sammanträdesrummet Myggdalen, plan 1 Onsdagen den 29 augusti 2007 kl 19.00-20.50 Beslutande Se närvarolista Övriga deltagare

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Blad 2010-01-28 1. Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00

Socialnämnden Sammanträdesdatum Blad 2010-01-28 1. Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 2010-01-28 1 Plats och tid Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset, kl. 18.30 21.00 Beslutande Håkan Anderberg, (m), ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ellinor Dahlgren, (s), 2:e vice ordf Ingrid Håkansson,

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35

Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 2015-04-21 1 (19) Plats och tid ande Kommunhuset, Dalen Tisdagen den 21 april 2015 kl 18:00 21:35 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Linda Andersson (S) Adele Olander

Läs mer

Datum Tid 18:30 Myggdalen plan 1 kommun huset. 2 Granskning av dagverksamheten Solgläntan

Datum Tid 18:30 Myggdalen plan 1 kommun huset. 2 Granskning av dagverksamheten Solgläntan KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (14) Datum 2016-01-27 Tid 18:30 Plats Myggdalen plan 1 kommun huset Ordförande Sekreterare Andreas Jonsson Anita Lindbohm Dagordning 1 Muntlig information om Nestor - FoU center

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 14.55 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP)

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30 11:45 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-09-19 1(16) Plats och tid Kung Birger, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 16.00 17.30 Beslutande Ledamöter Tina Teljstedt (KD), ordf Anders Åkerlind (M) Björn Liljedahl (M) Göran Malmestedt

Läs mer

Socialnämnden 22 oktober 2014

Socialnämnden 22 oktober 2014 Socialnämnden Socialnämnden 22 oktober 2014 Sid Justering... 4 187 Riktlinjer för handläggning och verkställighet vid beslut om särskilt boende... 5 188 Sammanträdesplan 2015... 7 189 Upphandling Hemtjänst

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 134 Godkännande av ärendelista... 170 135 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 171 136 Riktlinje Skydds- och begränsningsåtgärder revidering... 172 137 Ledningssystem för

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Lena Bergman, Socialt ansvarig sköterska SAS Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare

Lena Bergman, Socialt ansvarig sköterska SAS Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 11 april kl. 14.00 16.00 Beslutande Övriga närvarande Rolf Emanuelsson, Ordförande (C) Mårten Karlsson, V. Ordförande (S) Agneta Eklund (S) Esbjörn Andersson

Läs mer