Tidsplanen för projektet kan grovt sett ses m.h.a. följande milstolpar:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tidsplanen för projektet kan grovt sett ses m.h.a. följande milstolpar:"

Transkript

1 Projektarbete i kursen Audio & video DM1021 Du driver under kursen ett eget videoprojekt. Projektet går ut på att du ska producera en kortfilm i enlighet med projektbeskrivningen nedan. Grundprincipen är att tidigare inlämnade uppgifter ligger till grund för fortsatt arbete. Det är viktigt att du redan vid kursstart har en idé som börjat ta form så pass att du kan beskriva den i ord, då i form av ett synopsis. Kring idén skriver du ett grovmanus där gestaltning är det väsentliga. Sedan kompletterar du grovmanuset med ett storyboard och sist upprättar du en produktionsplan för hur du ska genomföra idén. Sist följer produktionen av videofilmen. Tidsplanen för projektet kan grovt sett ses m.h.a. följande milstolpar: V Synopsis och Grovmanus/Storyboard (påbörjas i övning 1) V Produktionsplan V Inspelning och redigering V50 Videofilmen redovisas i helklass, obligatorisk närvaro Uppgiften löses med stöd av föreläsningar, litteratur och material samt diskussioner under kursens gång. Projektet är inte betygsgraderat utan examineras med G/IG. OBS! Projekttiden är inte schemalagd varför det är upp till dig att avsätta tid och boka salar och utrustning! Projektbeskrivning Projektuppgiften består av att producera en kortfilm (eller reklamfilm) som är mellan 45 sekunder och 3 min lång. Filmen ska ge prov på både ett genomarbetat bildberättande och ljudarbete. Ni ska även ge prov på att ni behärskar den teknik som står till ert förfogande under kursen.

2 Del 1: Synopsis Synopsis (grek. Sy_nopsis översikt, överblick ; utkast ), är en kortfattad beskrivning i berättande form om huvuddragen i historien, dvs. handling, syfte, budskap, målgrupp, manér och grafiskt utseende. Den ska vara kort, sällan mer än en A4 sida. Ett synopsis bör innehålla rubrik, inledning, fördjupning, argumentation och slutsats. Syftet med ett synopsis är dels att på ett lättillgängligt sätt presentera innehållet för olika typer av intressenter, t.ex. en beställare. Dels skriver man synopsis för att sammanfatta produktionens innehåll och utseende för sig själv och det övriga teamet. Redan under övning 1 påbörjar du och din grupp arbetet med synopsis och grovmanus. Del 2: Grovmanus/Storyboard Arbetet skall nu till skillnad från det med synopsis mer ingående fokusera på ditt berättande. Framförandet av ditt budskap, hur du intresserar och attraherar. Och hur det kommer att se ut på skärmen. Du analyserar tänker igenom - formulerar. Arbetet utmynnar i ett grovmanus. Grovmanus/Storyboard Ett grovmanus kan jämföras med en bok där ännu inget är skrivet men där kapitelindelningen och antalet sidor finns angivna. Lite förenklat kan man säga att ett grovmanus ska ge översikt av innehållets omfattning och visa de viktigaste momenten, som t.ex ljud, bild och animationer. Att definiera eller beskriva hur man skriver manus eller hur ett manus skall se ut låter sig inte göras per definition. Här finns allmängiltiga delar men egentligen ingen bestämd metod. Inte heller speciella programvaror. Ett filmmanus behöver man beskriva både bildinnehåll, händelseförlopp, eventuella ljud och speakertexter. I film har man sedan länge utvecklat metoder. Det dokument man använder sig av inom film kallas ofta storyboard. I början är skissen en beskrivning av mer schematisk karaktär, men i slutskedet utvecklas storyboardet till ett bildmanus och slutligen till ett körschema för de som ska spela in, klippa och ljudlägga filmen. Man går från handlingsplan till berättarplan. Vi vill att du utvecklar ditt synopsis och definierar vad som kommer att hända i din film. Fördjupningen skall leda fram till en klarhet om filmens innehåll och hur den kommer att se ut. Enligt resonemangen ovan är det kanske inte fråga om ett precist dokument som binder den som producerar till 100%. Men intentionen är att om du satte dokumentet i handen på vederbörande och sade - sätt igång, så skulle du kunna känna igen dina tankar och intentioner och inte heller bli alltför besviken på resultatet. Avgränsning Du bör tänka på att projektarbete är ett begränsat arbete. Det upptar sammanlagt 3 hp vilket motsvarar 2 veckors heltidsarbete. Poängen fördelas enligt följande: synopsis som senare bearbetas till grovmanus och storyboard, samt produktionsplan:1,5 hp, den färdiga videofilmen: 1,5 hp. Av erfarenhet vet vi att produktionen tar längre tid än vad kursdeltagarna normalt föreställt sig! Vi rekommenderar därför att du medvetet

3 avgränsar innehållet i videofilmen, men samtidigt försöker du göra videofilmen sådan att man får en känsla för hela dramaturgin. När du kört fast Känns det som att du kört fast så känns det ju ibland kan det ändå vara så att du är ganska nära målet. Dimman lättar plötsligt det är en vanlig erfarenhet. Tänk på att andra säkert känner sig som du själv, diskutera med andra om du kört fast! Ingen fråga är för dum. Sänk ribban, glöm inte att syftet med projektet är att du ska lära dig de olika momenten, inte att du ska göra världens bästa film. Samarbeta! Filmprojekt innefattar vanligtvis flera människor med olika kunskapsområden och tekniker. Manusförfattare, illustratörer, musik- och ljudansvarig, dramaturg, programmerare mfl. I musikgrupper, filmteam, teaterprojekt arbetar man med breda perspektiv, så även här. Därför är det naturligt att du kontaktar andra dina vänner eller i kursen. Del 3: Produktionsplan Nu är det dags att realisera ditt manus. Då handlar det om att noga planera för inspelning, efterarbete och logistiken för dessa. Produktionsplanen ska innefatta alla aktiviteter och tidsplan för dessa. Du ska även kartlägga och bemanna alla arbetsinsatser, ange produktionsmetoder och vilken teknik som behövs. Beställa dekor, rekvisita, kostym, smink m.m. Det handlar i vårt fall framförallt om att boka: personal utrustning lokaler rekvisita Del 4: Videofilmen När produktionsplanen är klar börjar ni med genomförandet. I princip ska det bara vara att följa produktionsplanen och körschemat men erfarenheten säger att det inte alltid är så lätt. Ha alltid en plan B i bakfickan om det inte går som ni tänkt er. Hur fullständig ska videofilmen vara? Erfarenhetsmässigt vet vi att medhavd kunskap och erfarenhet skiljer sig mycket åt mellan studenterna. Alldeles självklart kommer era resultat, vad ni presterat att skilja sig åt. Vi vill därför peka på att projektkursen omfattar 2 poäng och ska motsvara 2 veckors heltidsarbete. På den tiden hinner ni olika långt, men försök planera så att du blir färdig- men på din nivå. Bild Projektfilmen skall ha ett expressivt bildberättade där ni klipper mellan hel-, halv-, närbild för att intensifiera berättandet där så erfordras. Vidare ska ni ge exempel på hög/låg kamera, åkning, panorering samt en bildkomposition som är i harmoni med ert budskap.

4 Ljud Förutom inspelad bild kompletteras projektfilmen med ett aktivt ljudarbete. Med detta menas att särskild energi skall läggas på ljudläggning av filmen. Ni ska ge exempel på eftersynk, tramp, atmosfärsljud, ljudeffekter och musik. Eftersynk - Dialogljud ej tagna i studiomiljö eftersynkas där behov föreligger. Tramp - Används för att renodla ljudet och bestämma ljudkaraktären. Det ger möjlighet att lyfta fram och poängtera ett ljud Ljudeffekter - Tillsammans med tramp för att förstärka en scen. Av dramatisk betydelse. Atmosfärsljud - Färgar känslostämningen, eventuellt tillsammans med musik. Anger även tid och plats. Musik - Musiken styr magkänslan. Används i mottliga mängder så att inte publiken blir magsjuk.

5 Redovisning Synopsis och grovmanus/storyboard För godkännande av denna projektuppgift krävs följande: Att dokumenten läggs upp på Bilda senast en vecka efter övningstillfälle 1. Detta innebär för: Grupp A Tisd 4/11 Grupp B Torsd 6/11 Grupp C Tisd 11/11 Grupp D Torsd 13/11 Produktionsplan Att dokumentet läggs upp på Bilda senast en vecka före övningstillfälle 3. Detta innebär för: Grupp A Tisd 18/11 Grupp B Torsd 20/11 Grupp C Tisd 25/11 Grupp D Torsd 27/11 Videofilmen För godkännande av denna projektuppgift krävs följande: Att projektresultatet lämnas i form av - ett manus - en produktionsplan - en videofilm, på minidv-band och DVD. Dessa skall innehålla ton och balkar före själva filmen. Att du vid redovisningtillfället genom ett framförande redovisar produktionsplanen och ditt realiserade projekt Att du under redovisningstillfället deltar som opponent till dina kurskamraters projektredovisningar Redovisning sker på schemalagd tid enligt särskild plan. Närvaro är obligatorisk!

6 Lån av utrustning och användande av ministudios Lån av inspelningutrustning sker hos AMT. Arbetet skall vara planerat. Detta bör innebära att lånetiden inte skall behöva överskrida 1 dygn/lånetillfälle. Ansvarig för låneverksamheten är Kjell Jacobsson på AMT. Bokning av studios gör respektive projektgrupp på kalender på respektive studiodörr. I kalendern anges - Kursnummer - Kontaktperson med mobiltelefonnummer och mailadress Grundmodellen för bokning är att man kan boka halv dag per arbetstillfälle. Således finns tre pass/dygn: 1. fm-pass 06:00 12:00 2. em-pass 12:00 18:00 3. kvälls/natt-pass 18:00 24:00 Anm: Kostnader för förbrukningsmtrl som videoband etc betalas av respektive grupp.

Projektbeskrivning. Inlämningsuppgift 1: Synopsis

Projektbeskrivning. Inlämningsuppgift 1: Synopsis Projektarbete i kursen Audio & video 2D2021 Du driver under kursen ett eget videoprojekt. Projektet går ut på att du ska producera en kortfilm i enlighet med projektbeskrivningen nedan. Grundprincipen

Läs mer

Projektarbete i Bild- och Videoteknik

Projektarbete i Bild- och Videoteknik Projektarbete i Bild- och Videoteknik Ni ska under kursen genomföra ett videoprojekt i grupper om 3-4 personer. Projektet går ut på att ni ska producera en kortfilm i enlighet med projektbeskrivningen

Läs mer

KTH-Nada iediautvecklare 10, Kursens mål Kursinnehåll

KTH-Nada iediautvecklare 10, Kursens mål Kursinnehåll KTH-Nada 2D2021 Audio- och videoteknik 5p iediautvecklare 10, Den digitala teknikutvecklingen inom Audio och video ställer nya krav på ingenjörer. Konvergensen mellan olika medieformer gör att dagens medieingenjör

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. Välkommen till kursen Pedagogisk dokumentation med

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Förproduktion Idé Synopsis Treatment Manus Storyboard Budget Casting Team Teknik Idé Jag har en grym filmidé! Filmidé Story, scen,

Läs mer

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206)

KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) UPPSALA UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONSVETENSKAP MEDIER OCH KOMMUNIKATION VETENSKAPSKOMMUNIKATION II, VT07 KURS PM INDIVIDUELLT PROJEKTARBETE (2IV206) 2007-01-19 Syfte Delkursen syftar till

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, vt 2012 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

paket SKAPANDE SKOLA 2013-2014

paket SKAPANDE SKOLA 2013-2014 Filmpedagogiska paket z z SKAPANDE SKOLA 2013-2014 Förord För att inspirera er att arbeta med Skapande skola har vi tillsammans med filmpedagogerna i Värmland plockat ut några exempel på hur filmpedagogiskt

Läs mer

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A Lokal pedagogisk planering Bild -Reklam, a k 6 Inledning Vad har egentligen hänt innan en reklamfilm blir till. Hur har de som gjort den tänkt? Får man verkligen luras hur som helst för att få folk att

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2011, anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2011, anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2011 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film Bildproducent -4 dgr Inriktning bild eller film Kurspaketet ger dig grundläggande kunskaper inom bildproduktion. Du lär dig behärska de programvaror som används i reklambranschen, att kommunicera ut ditt

Läs mer

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus.

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus. Skapande skola Film Att göra film är en fantastik lärprocess. Att göra film är språkutvecklande och engagerande, utmärkt för redovisningar, bra som underlag för diskussioner och det främjar ett mediekritiskt

Läs mer

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete

Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012, Anvisningar för projekt- /grupparbete Människa- datorinteraktion, MDI, ht 2012 Anvisningar för projekt- /grupparbete Kursens projektuppgift består av att genomföra ett projektarbete i grupper om 3-4 personer. Uppgiften ska sedan presenteras

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik

Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik Förberedelse PM för examensarbete i Industriell ekonomi och Maskinteknik Introduktion Examensarbetet är ingenjörsutbildningarnas avslutande kurs (härefter kallad exjobbs-kursen) där du skall tillämpa kunskaper

Läs mer

Kurs PM för KTH-CSC. Kursens upplägg Nivå: C Betyg: A F Språk: Svenska Föreläsningar 48h Seminarier 9h Laborationer 28h

Kurs PM för KTH-CSC. Kursens upplägg Nivå: C Betyg: A F Språk: Svenska Föreläsningar 48h Seminarier 9h Laborationer 28h KTH-CSC Kurs PM för DM1576 Bild- och videoteknik I, 9hpied Kursansvarig: Trille Fellstenius, 08-790 60 75, trille@csc.kth.se Kurswebb: http://www.csc.kth.se/utbildning/kth/kurser/dm1576/ Den digitala teknikutvecklingen

Läs mer

Mässprojektet 2011. Programbok och samlingsdvd. Vilka platser kommer ni/du att medverka på? Hejsan!

Mässprojektet 2011. Programbok och samlingsdvd. Vilka platser kommer ni/du att medverka på? Hejsan! Mässprojektet 2011 Hejsan! Vi är mycket glada över att ni har valt att ansluta er till Mässprojektet 2011! Nästa steg för er är att nu läsa igenom följande information kring projektet. Vi har försökt att

Läs mer

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh.

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh. Delkursbeskrivning: Webbdesign med multimedia, 5 poäng (Interactive Multimedia for the Web, 7.5 ECTS Credits) Kurs Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum

Läs mer

Reglerteknisk projektkurs TSRT10

Reglerteknisk projektkurs TSRT10 Reglerteknisk projektkurs TSRT10 daniel@isy.liu.se Reglerteknik Linköpings universitet Vad innebär CDIO? Conceive Tänka ut, planera och specificera Design - Konstruera Implement Realisera/implementera

Läs mer

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU Inspirationsfasen Förvänta er framgång! Fokusera på problemet, men leta efter möjligheter. Titta på världen, observera och låt dig inspireras. Utforska det som kittlar din nyfikenhet! Ha med så många olika

Läs mer

Kursvärdering Berättarteknik 2014

Kursvärdering Berättarteknik 2014 Kursvärdering Berättarteknik 2014 Saknade du någon information innan kursstart? Ja: 1 Nej: 13 Har du läst igenom (skummat igenom) målsättningen på kursens hemsida? Ja: 7 Nej: 7 Hur många timmar i veckar

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Inspelning Kamerateknik Bildlösningar, utsnitt, kameravinklar, 180 regeln, känning, oskärpa (tele) närbilder Ljussättning Exponering,

Läs mer

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion behandlar produktion och tekniker inom medieområdet. Ämnet handlar om hela arbetsprocessen, från idé till färdig produkt. I ämnet ingår olika yrkesroller inom området

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

DM1012 Multimediaproduktion

DM1012 Multimediaproduktion DM1012 Multimediaproduktion Kursen Multimediaproduktion är anpassad för teknologer som läser medieprogrammet och ska ge en grundläggande förståelse och kunskap om olika medieformers konvergens. Kursen

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2016/2017 (Steg 1 av 3)

ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2016/2017 (Steg 1 av 3) 1 av 6 ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2016/2017 (Steg 1 av 3) Välj kurs:! PRAKTISK FILMUTBILDNING HT2016/VT2017 (grundkurs) Plats för! PRAKTISK FILMUTBILDNING HT2016/VT2017 (fördjupningskurs) foto foto

Läs mer

Inledning. Teckenspråk. Översättning och material. Informationsproduktion på teckenspråk. Video kriterier och lösningar. Beställning och rådgivning

Inledning. Teckenspråk. Översättning och material. Informationsproduktion på teckenspråk. Video kriterier och lösningar. Beställning och rådgivning INNEHÅLL Inledning Teckenspråk Översättning och material Informationsproduktion på teckenspråk Video kriterier och lösningar Beställning och rådgivning Inledning Handbokens syfte är att fungera som vägledning

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

FILM- OCH TV-PRODUKTION

FILM- OCH TV-PRODUKTION FILM- OCH TV-PRODUKTION Film- och tv-produktion omfattar ett stort område, från olika tv-genrer till fiktiv film, dokumentärfilm, musikvideor, reklamfilm samt informations- och beställningsfilm. Den digitala

Läs mer

Projektarbete 2010 måndag den 29 november 2010

Projektarbete 2010 måndag den 29 november 2010 Projektarbete 2010 Om projektarbete BRAINSTORMA - med hela projektgruppen. - Skriv ned alla tankar och idéer. - Ifrågasätt inget! TESTA idéer och uppslag genom diskussioner. Titta på målen i projektbeskrivningen

Läs mer

FILM- OCH TV-PRODUKTION

FILM- OCH TV-PRODUKTION FILM- OCH TV-PRODUKTION Film- och tv-produktion omfattar ett stort område, från olika tv-genrer till fiktiv film, dokumentärfilm, musikvideor, reklamfilm samt informations- och beställningsfilm. Den digitala

Läs mer

Berätta med ljud. Ljudteamet. Klippning. Filmljud & ljuddesign

Berätta med ljud. Ljudteamet. Klippning. Filmljud & ljuddesign Berätta med ljud Filmljud & ljuddesign Ljudteamet Inspelningstekniker, A-ljud Bomoperatör,, B-ljud Assistent, C-ljud Rent och komplett dialogljud Klippning Bygga upp en fungerande historia Hänsyn till

Läs mer

ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2015/2016 (Steg 1 av 3)

ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2015/2016 (Steg 1 av 3) 1 av 6 ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2015/2016 (Steg 1 av 3) Välj kurs:! FILMPRODUKTION 1 (FP1), HT2015/VT2016 (grundkurs)! FILMPRODUKTION 2 (FP2), HT2015/VT2016 (fördjupningskurs) foto Plats för foto

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Tidsramarna för de olika momenten inom kandidatprojektet är följande:

Tidsramarna för de olika momenten inom kandidatprojektet är följande: KSM KRAVSPECIFIKATION. P6. Projektansökan ht2013 De första veckorna inom P6 syftar till att den studerande formulerar ett väl utarbetat förslag till kandidatprojekt (omfattande uppsats, pilotarbete samt

Läs mer

Filmarbetarutbildningen

Filmarbetarutbildningen Kurs: Målstyrd Spetskompetens Yrkesteoretiska Kunskapsmål Ljudtekniker Baserat på Skillsets befattningsbeskrivningar Under utbildningen skall studerande träna på: 1. Utrustningskännedom Lär dig terminologin

Läs mer

Förberedelse-PM Examensarbete för Byggteknik

Förberedelse-PM Examensarbete för Byggteknik Förberedelse-PM Examensarbete för Byggteknik Introduktion Examensarbetet är ingenjörsutbildningarnas avslutande kurs (härefter kallad exjobbs-kursen) där du skall tillämpa kunskaper och färdigheter från

Läs mer

Tilldelas efter registrering

Tilldelas efter registrering Institutionen för sjöfart och marin teknik Kurs-PM Kursnamn: Kurskod: Omfattning: Kursmoment: Program: Kandidatarbete för sjöfart och logistik SJOX09 15 hp 0109 Nollmoment, 0 hp; 0209 Kandidatarbete, 15

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Projektarbete och projektmodell

Projektarbete och projektmodell PROJEKTET Innehåll Projektarbete och projektmodell... 2 Initiering... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Uppföljning... 2 Projektplan... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Avgränsningar... 3 Strategier...

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Från idé till projektplan

Från idé till projektplan Från idé till projektplan Detta är ett bakgrundsmaterial som hjälper dig koka ner din idé till en projektplan. Detta tar inte hänsyn till projektplanens formalia dvs hur den rent konkret är strukturerad.

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Förskolepedagogik: Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5hp Kurskod 970G31 Studiehandledning Ht. 2015 0 Förord Välkommen till kursen Innehållet i denna studiehandledning har utarbetats

Läs mer

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD ENGAGERA UTBILDA BERÄTTA FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD 2018 90% VIDEOKLIPP FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD DET FUNGERAR! FILMA

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979 SPIDERWEB stad Blogg Länkar d Smyckesverk Hem Medieverksta Hej och välkomna till min sida! med och jag har jobbat Min historia är lång i många år nu. re många bildet och media hittar du som besöka med

Läs mer

D I G I TALT S KA PA N D E

D I G I TALT S KA PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll ILLUSTRATION... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 4 Inlämning fredagen den 18 oktober...5 Redovisning onsdagen den 23 oktober...5 Kommentarer...5

Läs mer

Med filmen som språk Metodhandledning

Med filmen som språk Metodhandledning Med filmen som språk Metodhandledning Grav språkstörning Vad innebär det att ha grav språkstörning? Grav språkstörning är en språklig funktionsnedsättning där den språkliga förmågan är nedsatt på olika

Läs mer

Skriv ned namn på alla i gruppen:

Skriv ned namn på alla i gruppen: Skriv ned namn på alla i gruppen: Klass: 2 SKAPA BRA-KÄNSLA SKAPARBOKEN Kom överens om filmens tema. Ni kan välja mellan: Ömsesidighet (det viktigaste med sex, hur vet man att man själv vill och hur vet

Läs mer

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig Studiehandledning Kortfilm på dina villkor gör en annan värld möjlig Kortfilm på dina villkor Studiehandledning Studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller tankar om hur man

Läs mer

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag 7,5 hp vårterminen 2015 Kursens syfte och mål Kursens upplägg består av fysiska workshops och digitalt utbildningsmaterial som syftar till att ge kursdeltagare

Läs mer

Filmen börjar med ett par miljöbilder från Göteborg på Poseidon, Avenyn samt hamnen. Tre personer i åldrarna 18-25 får frågorna

Filmen börjar med ett par miljöbilder från Göteborg på Poseidon, Avenyn samt hamnen. Tre personer i åldrarna 18-25 får frågorna Synopsis Susanna Bellak 910216-1222 VRA102 2012-10-19 Titel: Göteborg Syfte: Lyfta Göteborgs höjdpunkter för nyinflyttade/turister som är i åldrarna 18-25 Form: Kortfilm Målgrupp: Personer mellan 18-25

Läs mer

Kursrapport för WEBB12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31WTX2)

Kursrapport för WEBB12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31WTX2) Kursrapport för WEBB12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31WTX2) Kursansvariga: Charlotte von Essen Anna Vörös Lindén Övriga medverkande lärare: Karin Dessne David Gunnarsson Linda Rydh Jonas Söderholm Birgitta

Läs mer

Checklista workshopledning best practice Mongara AB

Checklista workshopledning best practice Mongara AB Checklista workshopledning best practice Mongara AB Detta dokument ska ses som ett underlag för vilka frågeställningar vi jobbar med inom ramen för workshopledning. I dokumentet har vi valt att se processen

Läs mer

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete

Projektarbete. Anvisningar, tips och mallar. Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Projektarbete Anvisningar, tips och mallar Sammanställt lå 05/06 av lärgruppen - Projektarbete Henrik Andersson, Martina Johansson, Göran Johannesson, Björn Bergfeldt, Per-Erik Eriksson, Franz Kreutzkopf,

Läs mer

Kickoff. för den andra (bästa) halvan av VVV

Kickoff. för den andra (bästa) halvan av VVV Kickoff för den andra (bästa) halvan av VVV Kickoff 24 mars 2015 Sanna Gunnarsson & Malin Andersson Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner Detta har vi gjort Varför finns dagens hållbarhetsproblem?

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits Kurskod: GIK304 Fastställd av: Prefekt, efter

Läs mer

Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695

Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695 Frisk & fri Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695 2. Projektets syfte Syftet är att utveckla ett material som dels ger djupare kunskaper i ämnet än vad

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

Reklamfilm. Coola Connect

Reklamfilm. Coola Connect 2010-04-28 Projektplan Coola Connect Reklamfilm Under arbetsnamnet Coola Connect 2010-04-28 Projektplan Coola Connect sida 1 Innehåll Sida 1: Innehåll Sida 2: Sammanfattning Sida 3: Bakgrund Sida 4: Målsättning

Läs mer

Skapa film med MovieMaker2

Skapa film med MovieMaker2 Skapa film med MovieMaker2 I MovieMaker kan du enkelt skapa film. Du kan göra stillbildsfilm eller med hjälp av t ex en webbkamera göra leranimationer. Naturligtvis kan du göra mycket mer än så... MovieMaker

Läs mer

Projektarbete 2010-2011.

Projektarbete 2010-2011. Projektarbete 2010-2011. Projektarbete Syfte Utveckla förmågan att planera, genomföra och ta ansvar för ett större arbete Ge erfarenheter av att arbeta i projektform Tillämpa och fördjupa kunskaper inom

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att bedöma kvaliteten av animationer när det gäller form, innehåll och teknik.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att bedöma kvaliteten av animationer när det gäller form, innehåll och teknik. ANIMATION Animation är en uttrycksform för att illustrera rörelse i bild och förekommer både som egen konstform och som verktyg för visualisering eller effekter i till exempel spelfilm, reklamfilm och

Läs mer

Lite att tänka på inför sändningen på Radio Sigtuna 88,2

Lite att tänka på inför sändningen på Radio Sigtuna 88,2 Lite att tänka på inför sändningen på Radio Sigtuna 88,2 Arbete i grupp eller enskilt (bör inte vara fler än 4 i gruppen, 2-3 optimalt). Räkna med 20 min sändningstid per person (2 pers = 40 min). Enskilda

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film?

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? ROBERT LILLHONGAS FILMSKOLA Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? Som filmregissör håller jag ofta föredrag om hur det är att göra film. Men bäst blir det om deltagarna

Läs mer

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se

Kursansvarig: Margareta Kesselberg, Rum: B320, Tel: 018-471 10 18, E-post: margareta.kesselberg@dis.uu.se Kursinformation Välkommen till delkursen i Planerad kommunikation (5p) som ges inom ramen för MKV A. Kursen ger en introduktion till informationshanteringen hos organisationer och företag. Den ger grundläggande

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

Guide till projektarbetet

Guide till projektarbetet Guide till projektarbetet 10 Guide till projektarbete, 100p Projektarbete 2010/2011 2010 Ett projektarbete är en obligatorisk kurs i gymnasieskolan. Kursen är på 100 poäng, vilket skall motsvaras av 100

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

Kursprogram, ETS032 Programvaruutveckling för stora system (PUSS), 7,5 hp

Kursprogram, ETS032 Programvaruutveckling för stora system (PUSS), 7,5 hp ursprogram, S032 Programvaruutveckling för stora system (PUSS), 7,5 hp Version 1.0 Christin Lindholm Läsåret 2012/2013 Våren 2013 1. Inledning Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper i utvecklingsprocesser,

Läs mer

Kursinformation TN020 Projektledning 2 poäng

Kursinformation TN020 Projektledning 2 poäng LINKÖPINGS UNIVERSITET Sid 1 02-08-29 Kursinformation TN020 Projektledning 2 poäng 1 Inledning Förkunskapskrav TNG011, TNG 017 eller TEIO53 Mål Kursens mål är att ge förståelse för hantering av komplexa

Läs mer

60. Information och reklam

60. Information och reklam Yrkeskod enligt ALS 601 Granskar och rättar korrektur mot manus. Ställer samman broschyr- och katalogmaterial. Har ofta kontakt med reklambyråer och tryckerier i leveransfrågor etc. Ställer samman visningsmaterial/produkter

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna.

Här ges en överblick över de delar som ingår i projektarbetet och beskriver kraven och bedömningskriterierna. ACPU 2006 Experter Årets tema handlar om tekniska stöd åt experter. Vi vill att ni ska koncenterar er på människor som har en konkret och specifik kompetens inom ett avgränsat område. Denna kunskap kan

Läs mer

60. Information och reklam

60. Information och reklam Yrkeskod enligt ALS 601 Granskar och rättar korrektur mot manus. Ställer samman broschyr- och katalogmaterial. Har ofta kontakt med reklambyråer och tryckerier i leveransfrågor etc. Ställer samman visningsmaterial/produkter

Läs mer

PLANERING MULTIMEDIAPROJEKTET FAMILJEN GURKA

PLANERING MULTIMEDIAPROJEKTET FAMILJEN GURKA PLANERING MULTIMEDIAPROJEKTET FAMILJEN GURKA Helene Brogeland Multimediaproduktion VT 2014 2014-05-15 1 Innehåll Inledning... 3 Designbeskrivning... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Beskrivning... 3 Ingående

Läs mer

Dokumentärfilm. Ett kompendium för elever. Får fritt användas och kopieras inom Stockholms län vid angivande av källan.

Dokumentärfilm. Ett kompendium för elever. Får fritt användas och kopieras inom Stockholms län vid angivande av källan. Dokumentärfilm Ett kompendium för elever Får fritt användas och kopieras inom Stockholms län vid angivande av källan. Film Stockholm, Stockholms läns landsting Box 38204, 100 64 Stockholm Tel: +46 8 690

Läs mer

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013 Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag Innehållsförteckning 1. Kursens syfte och mål...1 2. Omfattning...1 3. Kursens innehåll...1 4. Behörighet och antagning...1 5. Examination...2 6. Inlämning...2

Läs mer

Sammanställning av kursvärdering

Sammanställning av kursvärdering Sammanställning av kursvärdering Hållbar utveckling värderingar, världsbilder och visioner 15 HP, 2015 Cemus kurser har tillkommit på studentintiativ och leds av studenter. Kursutvärderingen är ett viktigt

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Att berätta med film. Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan.

Att berätta med film. Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan. Att berätta med film Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan. Av Jon Rudberg Svenska Filminstitutet & Kultur Malmö 2000 Innehåll Att förstå och analysera

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar

Projektarbete i gymnasieskolan. Elevens frågor och svar Projektarbete i gymnasieskolan Elevens frågor och svar Anders Danell och Mats Eriksson, Katedralskolan 2002 Innehåll 1. VILKET SYFTE HAR DET HÄR HÄFTET?... 3 2. VILKET SYFTE HAR GYMNASIESKOLANS PROJEKTARBETE?...

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Uppsatskurs och förberedelse, schema version 5, 2014-12-15

Uppsatskurs och förberedelse, schema version 5, 2014-12-15 1 IDÉHISTORIA Stockholms universitet Kandidatkursen vt 2015 Uppsatskurs och förberedelse, schema version 5, 2014-12-15 1. INTRODUKTION tisdag 20 januari kl. 13-15 i sal 328. Uppsatsen är terminens stora

Läs mer

ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2015/2016 (Steg 1 av 2) INTENZO

ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2015/2016 (Steg 1 av 2) INTENZO 1 av 6 ANSÖKAN TILL STOCKHOLMS FILMSKOLA 2015/2016 (Steg 1 av 2) INTENZO Plats. Intensiv Filmproduktions kurs. 10 veckor Start /Slut : Del 1 : måndag 9 nov / fred 11 dec Del 2: måndag 11 jan / fred 12

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

Digital video - Labbpek Log&Capture och Edit to tape

Digital video - Labbpek Log&Capture och Edit to tape 1 (5) Digital video - Labbpek Log&Capture och Edit to tape /Nils Wennerstrand P, KTH Medieteknik Målsättning Avsikten med övningen är att du skall få insikt och färdighet i den tekniska delen av produktionsflödet

Läs mer

WEBB13: Bild och Grafisk produktion, 7,5 hp, H13 (31KBG1)

WEBB13: Bild och Grafisk produktion, 7,5 hp, H13 (31KBG1) Kursrapport för: WEBB13: Bild och Grafisk produktion, 7,5 hp, H13 (31KBG1) Kursansvarigas namn: Jan Buse & Daniel Birgersson Antal registrerade studenter: 30 st. Antal godkända studenter på hela kursen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer