paket SKAPANDE SKOLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "paket SKAPANDE SKOLA 2013-2014"

Transkript

1 Filmpedagogiska paket z z SKAPANDE SKOLA

2 Förord För att inspirera er att arbeta med Skapande skola har vi tillsammans med filmpedagogerna i Värmland plockat ut några exempel på hur filmpedagogiskt arbete kan se ut, vi kallar dessa - filmpedagogiska paket och de presenteras här. Allmänna film- och animationsuppdrag i skolan kan filmpedagogerna erbjuda och anpassa för olika åldrar. För att veta vilka filmpedagoger som finns i er kommun och som har de kunskaper som passar era behov besök: Vid behov av teknikstöd när filmpedagogerna kommer ut till er skola ansöker ni på: Vi hoppas era eleverna får möjlighet att upptäcka den fantastiska och kreativa värld som filmen kan erbjuda, lycka till! Stefan Barkman Kontaktperson för filmpedagogerna i Värmland Innehåll Filmpedagogiska paket Animera historiska händelser Animera egna berättelser Animera med lera Gör ett eget TV-Program Gör film med fokus på manus Digitala berättelser om hembygd Film som pedagogiskt hjälpmedel En filmdag

3 Animera historiska händelser Att animera film utifrån ett historiskt tema ger en fördjupning både i historia och bildberättande. Eleverna arbetar i små grupper där varje grupp animerar varsin scen i en film. Alla grupper kan animera samtidigt i ett lämpligt stort klassrum. Under arbetet används Ipads för att animera, spela in ljud och effekter. Jag lägger sedan ihop scenerna och kompletterar med titel, eftertext och ljud vid behov till en färdig film. En genomgång görs alltid i början, så att alla elever känner sig förberedda. Målgrupp: Åk 4-9 Tid: 1 dag vid max 16 elever med färdigt förarbete*. 2 dagar inklusive förarbete. Önskemål om resurser: 1 klassrum samt grupprum. Ipads, ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov. Papper i olika storlekar och färger, pennor, häftmassa, lego plus annat tänkbart material. Förarbete: Eleverna läser på om temat. *Eleverna gör bildmanus och tillverkar figurer och miljöer till filmerna. Markus Hanson Karlstad / Hammarö Animatör Företag: Påppestart Epost: markus@pappestart.se Tel: Elevgrupper jag arbetat med hittills har exempel is g jort fantasifulla reklamfilmer, reseguider och historieskildringar. Metoden som jag an änder i skolor är stop motion eller cut out, samma princip som i till exempel Fåret Shaun respektive South Park. Arbetet sker med Ipads eller kameror och datorer.

4 Animera egna berättelser Jag som pedagog kommer ut en halvdag för att introducera och förbereda lärare och elever inför det kommande arbetet. Jag har med mig kamera, dator och animationsbord för att konkret kunna beskriva hur animationen går till. Vi tittar på olika animationsfilmer och pratar om design samt jag visar hur en storyboard (bildmanus) ska se ut. Efter introduktionen arbetar elever och lärare på egen hand fram manus samt tillverkar bakgrunder och figurer. När allt är klart kommer jag tillbaka och vi jobbar en koncentrerad period med att animera filmer och redigera samt lägga på ljud, ljudeffekter, musik och röster. Målgrupp: Åk 4-9 Tid: 1 ½ dag/24 elever. Önskemål om resurser: Ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov. Förarbete: Eleverna gör med stöd av skolans lärare och efter instruktioner från filmpedagogen allt förarbete. Manus, storyboard, figurer och bakgrunder. Som animationfilmspedagog åker jag runt i skolorna och undervisar barn och ungdomar i cut out, ler och dockanimation. Jag har även utbildning för lärare som på egen hand vill undervisa i animation eller som vill ha förkunskaper innan jag kommer ut till skolorna. Pia Holmqvist Filipstad Dramapedagog, animatör Företag: Figurteaterkompaniet. Epost: figurteater@telia.com Tel:

5 Animera med lera Vid leranimationen använder vi Ipads. Arbetet sker företrädesvis i grupper på 3 elever. Vi redigerar filmen och lägger på texter, ljudeffekter och berättarröst i programmet imovie. Vi kan även göra egen musik i programmet Garageband. Vi tittar på filmerna i klassrummet när de är klara. Resultatet blir filmer som kan visas på skolans hemsida eller läggas ut på YouTube. Målet är att göra en liten film; utifrån en egen eller någon i gruppens berättelse som vi skapat utifrån en enkel manusövning. Målgrupp: Åk 4-6 Tid: Tidsåtgång: 3-4 tillfällen, 2-3 timmar per tillfälle. Önskemål om resurser: Modellera, stora papper för bakgrunder minst A3, sax, häftmassa, mm. Ipads, ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov. Förarbete: Lärarna förbereder manus med eleverna inför filmanimeringen utifrån några enkla instruktioner. Lärare, studenter och elever på högre utbildningar samt gymnasiet och grundskolan i alla åldrar. Vi jobbar utifrån ett tema som kan vara allt ifrån konst, historia, matematik till mänskliga rättigheter. Evelyn Frankel Sunne / Karlstad Filmare och filmlärare Företag: Evelyn Film AB Epost: evelyn@evelynfilm.se Tel:

6 Gör ett eget TV-Program Eleverna får skapa ett TV-program med egna inslag i en studio på skolan. Programmets tema kan kopplas till olika skolämnen, eller vara valfritt. Varje inslag försöker besvara en fråga och väcka kritiskt tänkande. När inslagen filmats får eleverna gruppvis klippa ihop dem och de vävs samman i studion till ett program som eleverna själva presenterar. Eleverna får lära sig berätta med rörliga bilder, jobba i grupp och får insikt i hur TV fungerar. De får grunderna för att hantera kamera, ljud, ljus och klipp. Målgrupp: Åk 4-9 Tid: 2½ dagar Önskemål om resurser: 2 Klassrum. Ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov (fem kameror, fem redigeringar, stativ, ljus och två myggor för ljud). Förarbete: Klassen delas in i grupper och kommer med förslag på ämnen. med en bred kunskap om berättande och teknik, kan jag hjälpa dig att skräddarsy projekt för just din klass/skola. Victor Nyåker Karlstad / Kil Filmare Företag: Travis Film Epost: victor.nyaker@hotmail.com Tel:

7 Gör film med fokus på manus Som klippare och utbildad manusförfattare erbjuder jag en workshop med fokus på manus men även inspelning och klipp. Med hjälp av mitt eget kursmaterial för manusskrivande vägleder jag eleverna att utveckla sina egna idéer och få dem att passa in i filmens format. Klassen delas in i 3-4 grupper (4-7 elever per grupp) och väljer var sitt manus som de filmar och klipper. Hela arbetet kan göras med Ipads. När filmerna är klara gör vi en gemensam reflektion på två lektionstimmar. Grupperna får analysera varandras filmer så filmskaparna får veta hur deras verk tolkas. Jag återknyter till gruppernas manusutveckling, skådespeleri, foto, form, klipptekniker och mediemedvetenhet. Målgrupp: Åk 8 Tid: 1 dag reflektionstimmar Önskemål om resurser: 1 klassrum, gärna fler. Videoprojektor eller TV. Ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov. Förarbete: Inget. Med Tv-program eller kortfilm som ram skräddarsyr jag workshops från snabb och enkel till utförlig och fördjupande med idé- och manusutveckling. Med medieförståelse berör vi hur kameran kan ljuga. Vi kan även arbeta med karaktär/genus i te.x reklamfilm. Per Jofjell Karlstad Manusförfattare, klippare Hemsida: Epost: jofjell@gmail.com Tel:

8 Digitala berättelser om hembygd I det här projektet får eleverna reflektera kring sin identitet kopplat till sin hembygd. Tillsammans med mig som mediepedagog gör eleverna en kort personlig digital berättelse som består av bilder, text och deras egna inlästa berättelser. Allt detta görs på en Ipad. Genom projektet arbetar eleverna med lokalhistoria, digitala verktyg, språk, bild, samhälle och geografi. Arbetet avslutas lämpligen med filmpremiär! Målgrupp: Fk-Åk 9 Tid: 2-4 dagar beroende på omfattning Önskemål om resurser: Projektor med ljudsystem samt skrivmaterial. Teknik tillhandahålls av mediepedagog. Ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov. Förarbete: Eventuellt en skriv-/idéövning. Eleverna jobbar med personligt berättande i digital form. Upplägget och temaval styrs av beho och sammanhang. Eleverna lär sig bland annat att dramatisera sin berättelse, ta bilder/ redigera bilder, klippa film, spela in berättarröst mm. Allt arbete görs med hjälp av Ipad. Mattias Westgård Sunne Pedagog, grafisk kommunikatör, musikskapare Företag: Impresio Epost: mattias@impresio.se Tel:

9 Film som pedagogiskt hjälpmedel Film knutet till ett visst ämne eller tema. Matte, Miljöfrågor, Värdegrunder, Historia, Svenska etc. Fokus ligger på det specifika ämnet/temat och film eller animation används som verktyg för att fördjupa kunskapen. Resultatet blir i samtliga fall en liten film. Exempel Svenska - Filmatisera elevernas berättelser/uppsatser. Biologi - "Anatomianimation". Vart sitter mjälten? Matematik - Tänk "Tre Myror är fler än..." Historia - En film om Stockholms blodbad Värdegrunder - En film om vänskap Målgrupp: Fk-Åk 9 Tid: 1 dag Önskemål om resurser: Teknik tillhandahålls av filmpedagog, ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov. Förarbete: Varierar från ämne till ämne men avgörs framförallt av vad det är för filmprojekt eleverna vill genomföra. Alla slags filmpedagogiska projekt för elever och lärare. Jag har jobbat i över 15 år med film och tv och bland det roligaste jag vet är att lära ut filmproduktion och inspirera till mer kunskap om filmmediet. Lisa Hartvig Sunne Filmare, filmproducent, biografmaskinist Företag: +Hartvig Epost: lisa@plushartvig.se Tel:

10 En filmdag Baskurs om hur man berättar med rörliga bilder. Från manusidé till färdig film. En filmdag är uppdelad i 4 segment, morgonpass med gruppindelning (en klass = 4 grupper), genomgång av filmteknik, planering och manusarbete. filmpass där grupperna ger sig ut för att filma redigeringspass där filmerna klipps ihop visningspass där vi tittar på varandras filmer och diskuterar och kommenterar Kopior på filmerna levereras vid dagens slut. Målgrupp: Fk-Åk 9 Tid: 1 dag Önskemål om resurser: Teknik tillhandahålls av filmpedagog, ansök om teknikstöd från Film i Värmland vid behov. Förarbete: Inget nödvändigt, allt görs på plats men självklart en bonus om klassen redan har delats upp i grupper och de har hunnit titta lite på manusidéer. Kurser i praktiskt och teoretiskt filmskapande skräddarsydda för kundens specifika beho, rena teoretiska föreläsningar om filmmediet som helhet eller praktiskt inriktade workshops. Verktygen varierar, DV-kamera, smartphone, Ipad, animationsskåp, det spelar ingen roll vilket, era beho avgör som sagt så ta bara kontakt så pratar vi ihop oss om vad som behö s för just er. Välkomna! Joacim Hartvig Sunne Media/PR-konsult, copywriter, översättare Företag: +hartvig Epost: joacim@plushartvig.se Tel:

11

12 Stefan Barkman Film i Värmland Konsulent Barn och ungdom REGION VÄRMLAND Epost: stefan.barkman@regionvarmland.se Tel: Kontaktuppgifter till filmpedagoger

Nätverket Möte med Media* har här samlat material som kanske ge inspiration under ett skolprojekt.

Nätverket Möte med Media* har här samlat material som kanske ge inspiration under ett skolprojekt. SKAPANDE SKOLA Arbeta med film- och medier i skolan Skapande Skola ger möjligheter att arbeta mer med kultur i skolan. Film och rörliga bilder tycker många elever och pedagoger är extra spännnade och utvecklande

Läs mer

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN KLIMATANIMATION ÅK 4-9 Hur mår vår planet? Hur kan vi påverka makthavare, politiker och människor runtomkring oss? I projektet klimatanimation gör vi filmer

Läs mer

Järfälla Kultur 2016 20:16. MEDIEpedagogiskt Centrum. VBläddra för att öppna

Järfälla Kultur 2016 20:16. MEDIEpedagogiskt Centrum. VBläddra för att öppna Järfälla Kultur 2016 20:16 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna Det här är Mediepedagogiskt Centrum Mediepedagogiskt Centrum (MPC) erbjuder kurser och projekt som använder olika mediala uttrycksformer

Läs mer

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus.

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus. Skapande skola Film Att göra film är en fantastik lärprocess. Att göra film är språkutvecklande och engagerande, utmärkt för redovisningar, bra som underlag för diskussioner och det främjar ett mediekritiskt

Läs mer

Lära med film

Lära med film 2019-2020 Lära med film OM FILMREGION SYDOST Filmregion Sydost är ett av nitton regionala resurscentrum för film i Sverige och verkar på uppdrag av Region Blekinge, Region Kronoberg och Region Kalmar län,

Läs mer

Rapport från klassrummet: Workshop i animerad film

Rapport från klassrummet: Workshop i animerad film Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-08-10 Rapport från klassrummet: Workshop i animerad film Tilda och

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 15 hp, 2012. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. Välkommen till kursen Pedagogisk dokumentation med

Läs mer

ETT OVÄNTAT MÖTE... Ystad Studios Visitor Center, workshop i. Skapande skola koncept utvecklat av Film i Skåne 2011

ETT OVÄNTAT MÖTE... Ystad Studios Visitor Center, workshop i. Skapande skola koncept utvecklat av Film i Skåne 2011 ETT OVÄNTAT MÖTE... Ystad Studios Visitor Center, workshop i Skapande skola koncept utvecklat av Film i Skåne 2011 Plats: Ystad Studios, Elis Nilssons väg 14, Ystad Kontaktperson: Carolina Falk, konsulent

Läs mer

Med filmen som språk Metodhandledning

Med filmen som språk Metodhandledning Med filmen som språk Metodhandledning Grav språkstörning Vad innebär det att ha grav språkstörning? Grav språkstörning är en språklig funktionsnedsättning där den språkliga förmågan är nedsatt på olika

Läs mer

20:17 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna

20:17 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna www.jarfalla.se/mpc 20:17 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna Det här är Mediepedagogiskt Centrum Mediepedagogiskt Centrum (MPC) erbjuder kurser och projekt som använder olika mediala uttrycksformer

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Välkommen till Df academy och våra utbildningar!

Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Som Premium Partner till Promethean och ActivBoard samt certifierad utbildare för SMART Board erbjuder vi på Df academy ett antal utbildningar, som planeras

Läs mer

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids imotion Syfte 1 Målet med denna planering är att introducera appen imotion från Fingerlab i verksamheten i syfte att stimulera till lärande

Läs mer

FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola

FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE VARFÖR och HUR? Både i och utanför skolan finns ett ständigt växande informationssamhälle som barn

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Vinn kr till klasskassan

Vinn kr till klasskassan Vinn 15 000 kr till klasskassan Klasstävling i Digitalt Berättande med Sensavis Visual Learning Tool. Klasser på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i Stockholms stad kan delta. Anmäl ert intresse

Läs mer

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2015 våren 2016. Medioteket

Kompetensutveckling. Förskola. hösten 2015 våren 2016. Medioteket Kompetensutveckling Förskola hösten 2015 våren 2016 Medioteket 2 KOMPETENSUTVECKLING FÖRSKOLA HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 Förskolan, Medioteket och det livslånga lärandet Förskolan lägger grunden till ett livslångt

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig Studiehandledning Kortfilm på dina villkor gör en annan värld möjlig Kortfilm på dina villkor Studiehandledning Studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller tankar om hur man

Läs mer

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A Lokal pedagogisk planering Bild -Reklam, a k 6 Inledning Vad har egentligen hänt innan en reklamfilm blir till. Hur har de som gjort den tänkt? Får man verkligen luras hur som helst för att få folk att

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Textkompetenser, Genre och Literacitet

Textkompetenser, Genre och Literacitet Textkompetenser, Genre och Literacitet Interaktiva tavlor och IT i Svenska utvecklingsarbete i Uddevalla NORDIC SMART SCHOOL PROJECT SYLVANA SOFKOVA HASHEMI, FIL. DR. Institutionen för Individ och samhälle

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET

GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET GÖR DET OSYNLIGA SYNLIGT MED HJÄLP AV LJUSET Bild av 8 klassare från skola i Östra Göinge Kommun. - En fotografisk workshop Bildkonstnär SOFIA ÄNGHEDE Ankargatan 4a 414 61 Göteborg Tfn 0704 01 31 26 Email:

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Workshops. Monotypier Suminagashi Artist s books Animering Typografi m.fl. förskola grundskol a. +46 (0)

Workshops. Monotypier Suminagashi Artist s books Animering Typografi m.fl. förskola grundskol a. +46 (0) Workshops Arrangör: Markus Sjöborg EF Kontaktuppgifter: Markus Sjöborg EF Södra Promenaden 5a 211 29 Malmö Sverige -- markussjoborg@gmail.com +46 (0) 70 999 56 73 Monotypier Suminagashi Artist s books

Läs mer

FÖR ÅK F-9. Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola. FILmPAKet FrÅn FILmCentrum FILm AnALYS eget SKAPAnDe

FÖR ÅK F-9. Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola. FILmPAKet FrÅn FILmCentrum FILm AnALYS eget SKAPAnDe FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola FILmPAKet FrÅn FILmCentrum FILm AnALYS eget SKAPAnDe FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE VARFÖR och HUR? Både i och utanför skolan finns

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

Tidsplanen för projektet kan grovt sett ses m.h.a. följande milstolpar:

Tidsplanen för projektet kan grovt sett ses m.h.a. följande milstolpar: Projektarbete i kursen Audio & video DM1021 Du driver under kursen ett eget videoprojekt. Projektet går ut på att du ska producera en kortfilm i enlighet med projektbeskrivningen nedan. Grundprincipen

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

Din filmregion. Foto: Film i Dalarna, Stefan Ek. Foto: Filmpool Nord.

Din filmregion. Foto: Film i Dalarna, Stefan Ek. Foto: Filmpool Nord. Film Kulturskolan 1 Din filmregion dig Sveriges 19 filmregioner har bildat föreningen Filmregionerna som arbetar för att stärka filmen och de filmkulturella frågorna över hela landet. Vi är en resurs för

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film Bildproducent -4 dgr Inriktning bild eller film Kurspaketet ger dig grundläggande kunskaper inom bildproduktion. Du lär dig behärska de programvaror som används i reklambranschen, att kommunicera ut ditt

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Hemvist Äventyrsklubben Frågesport Film Sal 3 Sal 2 14.40 Fotboll 15.30 Fortet 3-4 16.20 Dubbeldriva 3:or 15.35 Volleyboll 16.30 Badminton

Läs mer

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film?

ROBERT LILLHONGAS. Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? ROBERT LILLHONGAS FILMSKOLA Hej! Har du någonsin undrat hur det skulle vara att spela in en film? Som filmregissör håller jag ofta föredrag om hur det är att göra film. Men bäst blir det om deltagarna

Läs mer

academy UTBILDNINGAR INTERAKTIVA TAVLOR OCH VERKTYG I KLASSRUMMET en distributör nära dig

academy UTBILDNINGAR INTERAKTIVA TAVLOR OCH VERKTYG I KLASSRUMMET en distributör nära dig academy UTBILDNINGAR INTERAKTIVA TAVLOR OCH VERKTYG I KLASSRUMMET en distributör nära dig Kunniga och utbildade lärare är en förutsättning för att ActivBoard ska komma till sin fulla rätt i klassrummet.

Läs mer

Vålbergsskolans slutdokumentation till SFI 2011

Vålbergsskolans slutdokumentation till SFI 2011 KARLSTADS KOMMUN Vålbergsskolans slutdokumentation till SFI 2011 Om Vålbergsskolan Med målsättningen Tillsammans gör vi en bra skola bättre vill vi integrera film, hållbar utveckling, skola-omvärld, entreprenörskap,

Läs mer

Friendsprogrammet år 1

Friendsprogrammet år 1 Friendsprogrammet år 1 - Analysera, förebygg och främja Tack för att ni har valt att samarbeta med oss. Här finner ni information om era kommande insatser, vilka praktiska förberedelser som utbildaren

Läs mer

Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014

Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014 Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014 Tiden för elevens val är 90 min/vecka. Du kan antingen fördjupa dig i ett ämnesområde halva läsåret dvs en termin eller hela läsåret dvs två terminer. Elevens

Läs mer

Pedagogiskt program. Landskrona museum

Pedagogiskt program. Landskrona museum Pedagogiskt program Landskrona museum Välkommen! Varje dag möter vi massor av reklam. Vad vi köper, hur och var, visar vem vi är. På så sätt är reklamen ett avtryck av sin samtid och en ovärderlig kulturskatt.

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Skriv ned namn på alla i gruppen:

Skriv ned namn på alla i gruppen: Skriv ned namn på alla i gruppen: Klass: 2 SKAPA BRA-KÄNSLA SKAPARBOKEN Kom överens om filmens tema. Ni kan välja mellan: Ömsesidighet (det viktigaste med sex, hur vet man att man själv vill och hur vet

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 1 - Förproduktion Förproduktion Idé Synopsis Treatment Manus Storyboard Budget Casting Team Teknik Idé Jag har en grym filmidé! Filmidé Story, scen,

Läs mer

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN DANDERYDS KULTURSKOLA Noragårdsvägen 27, 182 34 DANDERYD 08-568 910 96 kulturskolan@danderyd.se www.danderyd.se/kulturskolan 1 Äntligen! Musik

Läs mer

Film, analys och eget skapande FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET

Film, analys och eget skapande FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET Film, analys och eget skapande FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET 1 SKAPANDE SKOLA Skapande skola syftar till att stärka arbetet med kultur i skolan. Satsningen avser såväl offentliga som fristående skolor, för

Läs mer

Kursvärdering Berättarteknik 2014

Kursvärdering Berättarteknik 2014 Kursvärdering Berättarteknik 2014 Saknade du någon information innan kursstart? Ja: 1 Nej: 13 Har du läst igenom (skummat igenom) målsättningen på kursens hemsida? Ja: 7 Nej: 7 Hur många timmar i veckar

Läs mer

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område Ämne: Estetik och skapande Kurs: Digitalt Skapande Kurskod: EOS1201 Poäng: 100 Mål Mål för kursen Kursen skall ge kunskaper i att gestalta och utveckla tankar och idéer genom användning av digitala verktyg

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K f o t o o c h f i l m S E R I E T E C K N I N G S K AT E B O A R D Foto: DD, åk 3 at e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o S K AT E PA R K På Bryggeriets gymnasium läser du Estetiska programmet med

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

Utvärdering 2011 - Deltagare

Utvärdering 2011 - Deltagare Utvärdering 211 Deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (11 svar) 12 1 8 6 2 Ja (1%, 11 st) Nej (%, st) Varför/varför inte? Att få träffa nya awesome människor, all hightechutrustning,

Läs mer

FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET

FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET 1 FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE VARFÖR och HUR? Både i och utanför skolan finns ett ständigt växande informationssamhälle som barn och unga behöver

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

SKAPANDE SKOLA läsåret

SKAPANDE SKOLA läsåret SKAPANDE SKOLA läsåret 2019-20 KÄRA NÅN! - förskolan - åk 1 (5-7 år) NU! - åk 3-5 That s Revolting! - åk 8 & 9 Expressteatern erbjuder -väl beprövade arbetsmetoder -bred erfarenhet av dramapedagogiskt

Läs mer

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild.

Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Medieproduktion Gekås-kläder gjort av plast: ett samarbete med Estet bild. Skolverket Projektets omfattning och innehåll styrs av skolverkets krav på det som kallas för "centrallt innehåll" dvs det du

Läs mer

aktiviteter på MMK 24 28 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

aktiviteter på MMK 24 28 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG aktiviteter på MMK 24 28 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bordshockey Pingisturnering Frågesport (Jonas) Biljardturnering Bak (Oscar) Film Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00 UTE

Läs mer

KULTURSKOLA EN PLATS FÖR FILM NORRKÖPING 6-7 NOVEMBER 2014

KULTURSKOLA EN PLATS FÖR FILM NORRKÖPING 6-7 NOVEMBER 2014 KULTURSKOLA EN PLATS FÖR FILM KONFERENS OM FILM- OCH MEDIEPEDAGOGIK I KULTURSKOLAN NORRKÖPING 6-7 NOVEMBER 2014 VÄLKOMMEN TILL TVÅ SPÄNNANDE DAGAR MED INSPIRATION OCH DISKUSSION OM FILMSKAPANDE I KULTURSKOLAN!

Läs mer

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN ATT GÖRA EN SKILLNAD SOM GÖR EN SKILLNAD Lin Education lever efter mantrat Att göra en skillnad som gör en skillnad. För oss är det inte tekniken som utvecklar skolan, snarare är det så att förändrad pedagogik

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

Handledning för pedagogisk personal

Handledning för pedagogisk personal Gör en deckarfilm i Ystad Studios Visitor Center Ett filmpedagogiskt program utvecklat av Film i Skåne 2018 Handledning för pedagogisk personal Plats: Ystad Studios Visitor Center, Elis Nilssons väg 14,

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna LUST ATT LÄRA MER Särskild utbildning för vuxna SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA - SÄRVUX Våra kurser vänder sig till dig som - har fyllt 20 år - har en kognitiv funktionsnedsättning, eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Lärarhandledning Rosa och orden

Lärarhandledning Rosa och orden Lärarhandledning Rosa och orden Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

aktiviteter på MMK 31 4 augusti/september LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

aktiviteter på MMK 31 4 augusti/september LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG aktiviteter på MMK 31 4 augusti/september LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bordshockey Äventyrsklubben Pingisturnering Biljardturnering Bak (Oscar) Film Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00

Läs mer

Estetiska programmet musik

Estetiska programmet musik Val till årskurs 2 Estetiska programmet musik Jag väljer musikfördjupning Jag väljer musikal Jag väljer musikproduktion Musik Du erbjuds fördjupad undervisning på två intrument/sång. Vi samarbetar även

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN

RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN 1 RADIOSKRIVARKLUBBEN Radioskrivarklubben är ett projekt som UR drivit sedan mitten av 1990-talet. Målet

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Skapande skola har gett skolan möjlighet att satsa på filmutrustning och fortbildning för årskurs 7-9 hittills.

Skapande skola har gett skolan möjlighet att satsa på filmutrustning och fortbildning för årskurs 7-9 hittills. Projektbeskrivning Vår skola och våra förutsättningar Kristinedalskolan är en F-9 skola med ca 500 elever. Den klass som kommer att delta i projektet är en årskurs 4 med 27 elever. Skolan är mångkulturell

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Introduktion av Trailer/Uppsamling

Introduktion av Trailer/Uppsamling Dokument till lare: Introduktion av Trailer/Uppsamling Introduktion av uppsamling: Trailer och klappövning Lektionsupplägg för 75 min. Underlag till ca 24 elever Gymnasium: kursen Estetisk kommunikation

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA.

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. Sammanställning av Video och Mönster" en serie workshops på ett boende för ensamkommande

Läs mer

HSBs ABC FÖR INTERN FILMPRODUKTION VERSION 1.0 APRIL 2016

HSBs ABC FÖR INTERN FILMPRODUKTION VERSION 1.0 APRIL 2016 HSBs ABC FÖR INTERN FILMPRODUKTION VERSION 1.0 APRIL 2016 Att tänka efter före Film är det överlägset starkaste mediet och fungerar effektivt i samband med nyheter, information, utbildning och intervjuer.

Läs mer

Profilguide 2015 BROMMAGYMNASTERNA. i samarbete med

Profilguide 2015 BROMMAGYMNASTERNA. i samarbete med Profilguide 2015 BROMMAGYMNASTERNA i samarbete med Stadium Team Sales och BROMMAGYMNASTERNA presenterar tillsammans säsongens profilguide. På Stadium jobbar vi efter en mission - att inspirera så många

Läs mer

Så svarade 128 lärare

Så svarade 128 lärare Så svarade 128 lärare Under Berättarministeriets Lärardag, den 16 nov 2015 på Fotografiska museet, fick deltagarna svara på frågor på ipads gällande konferensens tema berättande i undervisningen och digitalt

Läs mer

It-strategi för Väddöenheten

It-strategi för Väddöenheten It-strategi för Väddöenheten Fortbildning Pim nivå 3 för alla pedagoger under läsåret 12-13. Kollegiehandledning. Introduktion i november 2012 3 kollegiehandledningsperioder under läsåret 2013-14. 6 kollegiehandledare

Läs mer

Skapa film med MovieMaker2

Skapa film med MovieMaker2 Skapa film med MovieMaker2 I MovieMaker kan du enkelt skapa film. Du kan göra stillbildsfilm eller med hjälp av t ex en webbkamera göra leranimationer. Naturligtvis kan du göra mycket mer än så... MovieMaker

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

RÖRLIGA BILDER I SKOLAN

RÖRLIGA BILDER I SKOLAN SKAPANDE SKOLA 1 RÖRLIGA BILDER I SKOLAN Skapande Skola ger möjligheter att pröva på nya uttryck eller att fördjupa ett befintligt arbete inom rörlig bild. Det finns många aktörer med kunskap och praktisk

Läs mer

Utvärdering av Arena för min berättelse Ljungby.

Utvärdering av Arena för min berättelse Ljungby. Utvärdering av Arena för min berättelse Ljungby. Inom ramen för projektet Arena för min berättelse valde vi i Ljungby att arbeta med spår 2. Filma och publicera. Vi ville genomföra projektet med en lokal

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Välkommen till Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Särskild utbildning för vuxna - Särvux Våra kurser vänder sig till dig som har fyllt 20 år har en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Pedagogiskt program. Landskrona museum

Pedagogiskt program. Landskrona museum Pedagogiskt program Landskrona museum Välkommen! Varje dag möter vi massor av reklam. Vad vi köper, hur och var, visar vem vi är. På så sätt är reklamen ett avtryck av sin samtid och en ovärderlig kulturskatt.

Läs mer

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015)

Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Kvalitetsdokument Borgens förskola (läå 2014/2015) Välkommen Förskolan Borgen är en kommunal förskola i västra Danderyd med 4 avdelningar för barn 1-5 år. Förskolan Borgen ligger naturskönt vid Edsviken

Läs mer

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST Lina Benatti B2A ESTETISKA PROGRAMMET GY-GEMENSAMMA ÄMNEN Svenska 1 Svenska 2 Svenska 3 Matematik 1b Engelska 5 Engelska 6 Samhällskunskap

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

FRI KONST INRIKTNING PROFILER

FRI KONST INRIKTNING PROFILER På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och formgivning samt estetik och media. Du får dessutom profilera din utbildning mot foto och film, bild och form, serieteckning

Läs mer

Presentation av val till År 6 och 7

Presentation av val till År 6 och 7 Presentation av val till År 6 och 7 STENSTORP Språkval År 5 Du som är elev i år 5 skall till år 6 göra ett språkval: Franska, Spanska eller Tyska. Undervisningen omfattar då två 40-minuters lektionspass

Läs mer

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan

Elevens Val 2015-2016. Breviksskolan Elevens Val 2015-2016 Breviksskolan FOTO Vill du lära dig att bli en bättre fotograf? På elevens val foto får du lära dig mer om foto från grunden och utforska nya sätt att ta bilder på. Varje lektion

Läs mer

Presentation av val till År 6 och 7

Presentation av val till År 6 och 7 Presentation av val till År 6 och 7 STENSTORP Språkval År 5 Du som är elev i år 5 skall till år 6 göra ett språkval: Spanska eller Tyska. Undervisningen omfattar då två 40-minuters lektionspass per vecka.

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4.

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. HITTA NEMO Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer