DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Susanne Dingle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Susanne Dingle"

Transkript

1 Budget 2012 Bilaga 1 1(22) TEKNISKA NÄMNDEN Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Nettokostnader VA (resultat) Avfall (resultat) Teknisk nämnd, totalt I tekniska nämndens budgetförslag för verksamhet som inte är taxefinansierad är nettokostnaderna 5,6 mkr högre än i budget Vinterväghållningen har budgeterats utifrån medelvärdet av de 5 senaste årens kostnad (10,4 mkr) enligt kommunens modell, vilket är 3,1 mkr högre än i föregående års budget. Kommunfullmäktige kommer under 2011 att besluta om en ny VA-taxa. När den nya taxan införs kommer tekniska kontorets anläggningsavdelning, i egenskap av allmän platsmarkshållare, att betala avgift för dagvatten från gata. Kostnaderna beräknas uppgå till 0,7 mkr Kapitalkostnaderna beräknas öka med 2 mkr 2012 jämfört med budget Större investeringsprojekt såsom översvämningsskyddet vid Nora strand, bullerskyddet vid E18 samt exploateringsprojekten Enmans väg och Eneby torg har färdigställts. Vinterväghållning, kapitalkostnadsökning samt tillkommande avgift från dagvatten ger sammantaget en kostnadsökning på 5,8 mkr De ombyggnader och investeringar som skett inom park och natur under senare år har tillsammans med ökat medborgarfokus på den yttre miljön inneburit ett ökad uppdrag. Under 2012 tillkommer också Rinkebyskogens naturreservat, vilket medför ett ökat skötseluppdrag. Utrymme har avsatts för att arbeta fram strategiska planer som underhållsplaner, grön- och parkplaner samt lekplatspolicy för att få en långsiktigt kostnadseffektiv styrning av verksamheten. Under senare år har myndighetskraven på kommunen ökat vad gäller naturoch miljöfrågor och prognosen är att ökningen kommer att fortsätta. För att klara av att möta dessa krav behöver kompetensen förstärkas och budgeten för programområdet park och natur utökas. VA- och avfallsverksamheterna är helt finansierade av taxor och det är centralt att verksamheterna över tid uppnår ett nollresultat. En ny VA-taxa beräknas att träda i kraft vid budgetårets början. Den nya taxan kommer att föreslås på en nivå som innebär att intäkterna inte kommer att täcka budgeterade kostnader 2012, vilket får till följd att VA-verksamhetens ackumulerade överskott ( VA-fonden ) planenligt kommer att ha återförts till VA-kollektivet under VA-verksamheten avser föreslå en höjning av taxenivån inför Avfallsverksamheten har sedan tidigare år ackumulerat ett ekonomiskt överskott. Under perioden har avfallsverksamheten budgeterat med årliga underskott, vilket är en metod för att återföra fonderade medel till avfallskollektivet.

2 Budget 2012 Bilaga 1 2(22) NÄMND OCH STAB Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Tekniska nämndens kostnader Nettokostnader Uppnått resultat Budget 2012 Budget I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Grön måluppfyllelsen överträffar budgeterad/förväntad nivå, gul måluppfyllelse enligt budget/förväntad nivå och röd måluppfyllelse underträffar budgeterad/förväntad nivå. En gemensam kundtjänst för tekniska kontorets verksamheter inrättades under fjärde kvartalet Kundtjänsten hanterar synpunkter och klagomål via telefon och e-post. Under våren 2011 har kundtjänsten även bemannat en disk i Information Danderyd vid bestämda tider i veckan. I och med inrättandet av en gemensam kundtjänst har stabens service utökats från att vara en intern stöd- och servicefunktion till att även omfatta danderydsborna. Utmaningen för staben inom tekniska kontoret ligger framför allt i att hantera parallella, och inte alltid koordinerade, nämndprocesser för tekniska nämnden och den nyinrättade fastighetsnämnden. Det finns en risk för att takten i övrigt administrativt utvecklingsarbete avtar, när mer tid allokeras till nämndprocessen. bedömer dock att nämndadministrationen kommer att kunna effektiviseras från år 2012 och framåt i och med att kommungemensamma rutiner för ärendehantering skapas och handläggare successivt introduceras i att arbeta direkt i det nya ärendehanteringssystemet.

3 Budget 2012 Bilaga 1 3(22) Senaste utfall Målnivå 2012 Målnivå 2013 Målnivå 2014 Ärendehantering Antalet beslutsärenden där handlingar presenteras först i 4 ärenden lägre lägre lägre samband med nämndsammanträde ska vara lägre än föregående år* Synpunktshantering Den genomsnittliga svarstiden ska vara kortare än föregående 20 dagar kortare kortare kortare år Fakturahantering Summa betald dröjsmålsränta ska vara lägre än föregående år 98 tkr lägre lägre lägre * Upphandlingsärenden undantagna Ambitionen är att den nyinrättade kundtjänsten ge bättre service till medborgarna genom att minska svarstider och öka svarsfrekvensen. Fakturahanteringen ska effektiviseras vidare så att kontoret undviker sena betalningar och därtill kopplade krav på betalning av dröjsmålsränta. Förslag till budget 2012 Administrativa kostnader tkr Lönekostnader och övriga personalkostnader Köpta tjänster från KLK IT, ekonomi, personal, information Hyra Övriga verksamhetskostnader IT-licenser, lokalvård, kontorsmaterial, porto, telefoni, leasing av inventarier och personbilar Summa administrativa kostnader De totala kostnaderna för gemensam administration beräknas ligga kvar på samma nivå som i budget Kostnaderna fördelas på övriga verksamheter inom tekniska kontoret. Budgeterade nettokostnader på 600 tkr avser tekniska nämnden. Utvecklingen 2013 och åren framåt Arbetet med att effektivisera kontorets nämndadministration och övriga administrativa rutiner kommer att fortsätta. bedömer att en avgörande faktor för att lyckas är att kommunen kan övergå från den manuella hanteringen av excel- och word-mallar till rapportering och budgetering i databaser och/eller direkt i ekonomisystemet. En systemutveckling som även stödjer förvaltningsspecifika behov, såsom t.ex. investeringsprocessen hos tekniska kontoret, skulle öka effektiviteten ytterligare.

4 Budget 2012 Bilaga 1 4(22) GATA OCH TRAFIK Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Varav vinterkostnader Nettokostnader Uppnått resultat Budget 2012 Budget Danderyds kommun har väl framkomliga och trafiksäkra gång och cykelvägar, gator och vägar. Danderyds kommun har långsiktig planering av underhållet och bibehåller på så sätt värdet på kommunens realkapital. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd har en god inomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster Definition till färger ovan. Grön måluppfyllelsen överträffar budgeterad/förväntad nivå, gul måluppfyllelse enligt budget/förväntad nivå och röd måluppfyllelse underträffar budgeterad/förväntad nivå. Kommunfullmäktige har fastställt fyra inriktningsmål som gäller för alla nämnder inom ramen för det tidigare beslutade övergripande målet om miljö. Nämnderna ska i sina budgetförslag redovisa vilka resultatmål som ska användas för att följa upp miljömålen. Inom Gata och trafik har miljömålen om god inom- och utomhusmiljö, hållbar resursanvändning och val av miljömässigt goda varor och tjänster därför upptagits. Måluppfyllelse nuläge arbetar för att förbättra trafiksäkerheten på gator vägar, gång- och cykelvägar i enlighet med av kommunfullmäktige fastställd trafikstrategi har underhållsplaner för gatubeläggning, broar och kajer som årligen uppdateras. För att öka måluppfyllelsen görs regelbundna trafikmätningar och andra uppföljningar som underlag för prioriteringar av åtgärdsplaner.

5 Budget 2012 Bilaga 1 5(22) Mål, ambitioner 2012 och Den övergripande ambitionen är att transportsystemet i Danderyd ska utvecklas och förvaltas i enlighet med de gällande nationella och regionala målen för trafiksäkerhet, klimat, energibehov, framkomlighet, tillgänglighet och buller. I kommunens trafikstrategi som beslutades 2010 har preciserats lokala mål om stadsutveckling, tillgänglighet, framkomlighet och miljö som ligger till grund för de planer och åtgärder som ska genomföras. En hastighetsöversyn ska genomföras till 2012 med utgångspunkt att hastighetsgränser ska anpassas till vägarnas standard och funktion samt att minskade bullernivåer ska uppnås. En fortsatt satsning ska ske på hastighetssäkring av vägarna, främst kring skolor och förskolor. Detta sker genom fysiska åtgärder i form av avsmalningar, chikaner och refuger men också genom informationsinsatser till föräldrar och skolor. Starka och svaga sidor Verksamhetens starka sidor är en god uppföljning och kostnadskontroll av driftentreprenaden samt utvecklade kommunikationskanaler för felanmälan och synpunktshantering. Inom gata och trafik finns ett stort behov av bättre hjälpsystem via olika GIS-tillämpningar för att öka kvaliteten på uppföljningar och beslutsunderlag. En förutsättning för detta är en ökad generell satsning på utveckling av GIS i kommunen. Vägkapitalet för det kommunala vägnätet bör långsiktigt uppgå till ca 90 % av nybyggnadsvärdet om en god vägstandard och en kostnadseffektiv förvaltning ska uppnås. Med nuvarande nivå på årligt beläggningsunderhåll upprätthålls nivån på vägkapitalet till ca 340 mkr vilket motsvarar ca 85 % av nybyggnadskostnaden. Danderyds kommun eftersträvar att uppnå Nollvision, vilket innebär att noll personer omkommer eller blir allvarligt skadade i trafikolyckor. Olycksfrekvensen ska årligen minska. en i kommunens Trafikstrategi ska uppnås Gång- och cykelbanor ska finnas utmed huvudlederna senast 2013 Förbättra trafiksäkerheten kring våra skolor/förskolor vilket leder till att andelen personer som känner sig trygga i trafiken i Danderyd ökar Senaste utfall 4 olyckor med svårt skadade Målnivå 2012 Målnivå 2013 Målnivå Uppföljning Uppföljning Uppföljning 500 m 700 m 700 m Trafiksäkra farliga korsningar Utöka antalet infartsparkeringar från år 2009 med minst 100 platser till Genom kampanjer, exempelvis säkra skolvägar, hastigheter, buller, beskärning av häckar informera medborgarna om olika teman

6 Budget 2012 Bilaga 1 6(22) Ett treårigt åtgärdsprogram för Klart trafiksäkerhetsåtgärder tas fram Enkelt avhjälpta hinder enligt kommunens Enligt 1/4 Klart tillgänglighetsinventering (upprättad 2008) ska kontinuerligt åtgärdas. plan Åtgärda minst en otrygg plats per år enligt underlag från Trygg i Danderyd NMI (nöjd medborgarindex) ska efter mätning minst uppgå till: Gator och vägar Gång och cykelbanor Byte av belysningsarmaturerna för ökad 0,5 % 1 % 1 % 1 % trygghet, energibesparing samt bättre miljö. Belysningsarmaturer med kvicksilverlampor ska bytas ut till 2015, totalt st. Underhållsskulden (2009 års nivå) ska ej öka: Broar 0 % 0 % 0 % 0 % Kajer Beläggningar Ökat 0 % Vid halkbekämpning ska ej naturgrus användas 0 % 0 % 0 % Vid upphandling ska miljö- och energieffektivitetskrav ställas där det är tillämpligt De resultatmål som tekniska nämnden ligger längst ifrån tänkt ambitionsnivå är målet om att underhållsskulden för kajer inte ska öka. Omfattningen av det eftersatta underhållet är sådan att det krävs stora initiala reinvesteringar för att långsiktigt minska underhållsbehovet. Omprioriteringar för att nå nämndens mål Budgetförslaget är prioriterat i enlighet med nämndens resultatmål förutom avseende reinvesteringar kajer som flyttats fram något jämfört med tidigare planering. Förslag till budget 2012 Trafik Trafiksäkerhetsarbetet ska fortskrida. Dels ska prioriteringar göras för säkrare närmiljö kring skolor och förskolor, dels ska arbetet med fortsatt utbyggnad och förbättringar av gång- och cykelvägar fortsätta. Även vägprojekt och hastighetssäkring av vägar behöver utföras. Merparten av trafiksäkerhetsarbetet finansieras med investeringsmedel. Införandet av nya hastighetsgränser enligt den genomförda hastighetsöversynen ska ske. lätt avhjälpta fel i kommunen enligt den nationella handlingsplanen för funktionshindrade som antagits av riksdagen ska vara avhjälpta senast år I budget för 2012 föreslås att 1 mkr av investeringsmedlen används till detta årligen. Exempel på åtgärder är sänkning av kantstenar, kontrastmarkeringar på trappor, handledare utmed trappor samt armstöd på parksoffor. Beläggning Vid 2011 års början beräknades kommunens nuvarande vägkapital till 329 mkr. Återanskaffningsvärdet beräknas till 400 mkr. För att inneha en god standard bör vägkapitalet

7 Budget 2012 Bilaga 1 7(22) ligga på en nivå om ca 90 % av nyvärdet, vilket innebär ca 360 mkr. Detta ger en underhållsskuld på 31 mkr. För att underhållsskulden inte ska öka bör budgeten för beläggningsunderhåll uppgå till ca 5 mkr år Bro Kommunen har 16 broar och återanskaffningsvärdet på dessa beräknas till 117 mkr. Ett visst eftersatt underhåll föreligger. Det eftersatta underhållet bedöms inte öka i omfattning om erhållna medel under en tioårsperiod ( ) motsvarar 18 mkr. Kaj Återanskaffningsvärdet för kommunala kajer och strandskoningar i Danderyd uppgår till 217 mkr. Kostnaden för att återställa kajerna till sina ursprungliga funktioner uppgår till ca 44 mkr. Till detta tillkommer kostnader för inspektioner, tillsyn och löpande underhåll. Sammantaget behövs ca 5 mkr per år under tio år ( ). Kajerna är i betydligt sämre skick än broarna. De kajmurar som löper utmed Strandvägen, vars funktion främst är att hålla stabilitet mot vägen, är i störst behov av reparation. Övrigt underhåll arbetar för ett tryggt, välstädat och vårdat vägrum. Beskärning av träd och buskar, plantering av sommarblommor och renhållning i vägrummet kommer att prioriteras. Underhåll av vägmärken, vägvisning och vägmarkeringar likaså. Arbetet med utbyte av kvicksilverlampor i belysningsnätet fortsätter enligt plan Parkeringsövervakning beräknas fortsätta på samma nivå 2012 som Vinterväghållning, kapitalkostnad m.m. Vinterväghållningen på 10,4 mkr har budgeterats utifrån medelvärdet av de 5 senaste årens kostnad enligt kommunens modell, vilket är 3,1 mkr högre än i föregående års budget. Kommunfullmäktige kommer under 2011 att besluta om en ny VA-taxa. När den nya taxan införs kommer tekniska kontorets anläggningsavdelning, i egenskap av allmän platsmarkshållare, att betala avgift för dagvatten från gata. Kostnaderna beräknas uppgå till 0,7 mkr Kapitalkostnaderna beräknas öka med 2 mkr 2012 jämfört med budget Större investeringsprojekt såsom översvämningsskyddet vid Nora strand, bullerskyddet vid E18 samt exploateringsprojekten Enmans väg och Eneby torg har färdigställts. Sammantaget ger vinterväghållning, kapitalkostnadsökning samt tillkommande avgift från dagvatten en kostnadsökning på 5,8 mkr Kommentarer till investeringsbudget De stora investeringsprojekten inom Gata och trafik 2012 avser ombyggnad av kaj anläggningarna Samsö-Aludden samt Aludden-Ekudden i enlighet med upprättad underhålls- /reinvesteringsplan för kajanläggningarna. En viss förskjutning av investeringarna i tiden har skett för att klara den minskade investeringsramen. Utökningen av infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus genomförs under 2012 när Plantagen flyttat till Enebybyängen. I enlighet med Trafikstrategins mål om cykeltrafikens andel av personresorna ska öka innehåller budgetförslaget investeringar i regionala och kommunala cykelstråk på sammanlagt 2,0 mkr 2012.

8 Budget 2012 Bilaga 1 8(22) Utvecklingen 2013 och åren framåt Drift- och underhåll av broar och kajer bör öka kommande år för att underhållsskulden inte ska öka. Av samma skäl bör reinvesteringar (större reparationer) och investeringar enligt underhållsplanen genomföras. Reinvesteringarna på broarna beräknas till 18 mkr (14 mkr investering, 4 mkr drift) under perioden Reinvesteringar på kajer beräknas till 50 mkr (44 mkr investering, 6 mkr drift) under perioden Fortsatt utbyte av belysningsnätet krävs under kommande år för att komma till rätta med eftersatt underhåll och nya miljökrav. Beräknad kostnad är totalt 2,5 mkr per år. En vägvisningsplan bör upprättas då kommunens vägvisning idag är otillfredsställande. Olika kommundelars namn används på olika sätt i vägvisningen. Vägvisningsskyltar är gamla och ibland felaktiga. Arbetet för ökad trafiksäkerhet fortskrider och investeringarna i vägnätet behövs kontinuerligt. Trafikregler och parkeringsövervakning behöver ses över i takt med lagförändringar och andra regelverk. Miljöaspekten i drift- och underhållsverksamheten samt i vägprojekt bör beaktas mer under kommande år. Vissa större trafikprojekt föreslås, bl. a cirkulationsplats Vendevägen/Mörbyleden, 5,0 mkr 2013, samt fortsatt utbyggnad av regionala och kommunala cykelstråk med 1,0 mkr/år. Vinterväghållningen har budgeterats till 13,3 mkr utifrån medelvärdet för de 5 föregående åren, inklusive ett beräknat utfall på 21,3 mkr 2011 enligt prognos. Prestationer och nyckeltal Antal enheter Bokslut Budget Budgetförslag Intäkt/Kostnad per enhet Ny beläggning inkl gc-vägar Yta (m2) Kostnad (kr/kvm)* Driftskostnader kr/kvm ** Avgiftsbelagda p-platser Infartsparkeringar för Danderydsbor Parkeringsanm. (gatumark) Parkeringsövervakningstimmar per år * Kostnaderna beror på volymen (m 3 ) bärlager **I driftkostnaden ingår kostnader för gator och vägar inklusive kapitalkostnad (ej kostnader för administration, trafiksignaler, beskärning av träd och buskar, klottersanering, parkeringsövervakning och vägbelysning). Samverkan med andra kommuner Löpande samarbete sker med övriga kommuner i Stockholms län när det gäller frågor rörande gatudrift, trafikplanering, trafikteknik och parkering. Detta är ett viktigt led i att finna nya idéer och utbyta erfarenheter.

9 Budget 2012 Bilaga 1 9(22) PARK OCH NATUR Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Nettokostnader Uppnått resultat Budget 2012 Budget Danderyds kommun har allmänna platser och kommunal mark som är trygga, välstädade och vårdade. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Danderyds yttre miljö svarar mot högt ställda krav vad gäller naturvärden, estetiska och kulturhistoriska värden. Danderyd präglas av god arkitektur och en säker miljö. Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster Definition till färger ovan. Grön måluppfyllelsen överträffar budgeterad/förväntad nivå, gul måluppfyllelse enligt budget/förväntad nivå och röd måluppfyllelse underträffar budgeterad/förväntad nivå. Kommunfullmäktige har fastställt fyra inriktningsmål som gäller för alla nämnder inom ramen för det tidigare beslutade övergripande målet om miljö. Nämnderna ska i sina budgetförslag redovisa vilka resultatmål som ska användas för att följa upp miljömålen. Inom Park- och natur har miljömålen om god utomhusmiljö, hållbar resursanvändning och val av miljömässigt goda varor och tjänster därför upptagits. Verksamhetens starka sida är att fokus under senare legat på en tät uppföljning av driftentreprenaden för att säkerställa att löpande skötsel- och underhållsåtgärder ligger på den beställda kvalitetsnivån. Olika uppföljningsverktyg t ex checklistor och dagböcker har utvecklats. Med hänsyn till avsatta personalresurser har detta inneburit att det inte funnits resurser för att utveckla underhållsplaneringen och långsiktiga strategiska planer.

10 Budget 2012 Bilaga 1 10(22) fortsätter att sträva efter ett rent, snyggt och tryggt Danderyd genom att rusta upp befintliga torgbildningar och andra allmänna ytor vad gäller parkmöbler, planteringar och markbeläggningar. Upprustningen av sjönära gångvägar som påbörjades 2011 kommer att fortsätta under Slyröjning genomförs på publika platser och är en del i det trygghetsskapande arbetet som genomförs i samarbete med Trygg i Danderyd. Planteringar vid publika platser prioriteras. Vid all verksamhet där motordrivna redskap används eftersträvas så låg ljudnivå som möjligt. Inom park och natur finns ett stort behov av bättre hjälpsystem via olika GIS-tillämpningar för att öka kvaliteten på uppföljningar och beslutsunderlag. En förutsättning för detta är en ökad generell satsning på utveckling av GIS i kommunen. De sjönära gångvägarna ska vara upprustade till år 2020 Senaste utfall Målnivå 2012 Målnivå 2013 Målnivå km 0,5 km 1 km 1 km Fem publika platser längs sjöpromenaderna 3 platser 1 plats 1 plats 1 plats förbättras för att öka trivsel och tillgänglighet från 2010 till år De fem mest besökta torgen/stråken ses över och 1 plats 1 plats 1 plats 1 plats rustas för ökad trygghet från 2010 till 2015 Upprustning av befintliga parker 1 park 1 park 1 park 1 park Policy för kommunala lek- och aktivitetsytor Klar Gestaltningsprogram för Danderyds kommuns Klart allmänna platser, park och natur Införa beslutade reklamfinansierade alternativ Klart (t.ex. papperskorgar, gatumöbler, sponsring av parker). NMI (nöjd medborgarindex) ska efter mätning minst uppgå till: Renhållning av parker och allmän plats 6,7 7,1 7,2 7,3 Vid upphandling ska miljö- och energieffektivitetskrav ställas där det är tillämpligt Avsaknaden av resurser för att ta fram långsiktiga planer och strategiska styrdokument för verksamheten innebär att en effektiv kostnadsstyrning av insatserna inte alltid sker. Omprioriteringar för att nå nämndens mål Budgetförslaget innebär att en viss omprioritering inom tekniska nämndens budgetutrymme för att få resurser till att ta fram underhållsplaner och styrdokument för verksamheten.

11 Budget 2012 Bilaga 1 11(22) Förslag till budget 2012 De ombyggnader och investeringar som skett inom park och natur under senare år har tillsammans med ökat medborgarfokus på den yttre miljön inneburit ett ökad uppdrag. Under 2012 tillkommer också Rinkebyskogens naturreservat, vilket medför ett ökat skötseluppdrag. Utrymme har avsatts för att arbeta fram strategiska planer som underhållsplaner, grön- och parkplaner samt lekplatspolicy för att få en långsiktigt kostnadseffektiv styrning av verksamheten. Under 2012 införs också möjligheten till sponsring av parkutrustning. Kommentarer till investeringsbudget Upprustningen av Cedergrenska parken fortsätter under Upprustningen av Nora Träsk fortsätter också med bl. a. iordningsställande av lektrappa för vandrande fisk. Ett åtgärdsprogram som permanent åtgärdar myggproblemet tas fram under En lekpark planeras att rustas upp med utgångspunkt från framtagen lekplatspolicy. Offentlig toalett vid Djursholms torg har utgått för att klara minskad investeringsram. Reklamfinansierat alternativ utreds. Utvecklingen 2013 och åren framåt Med stöd av framtagna underhållsplaner och policydokument förväntas ett ökat behov av underhåll och förnyelse av offentliga platser, parker och naturområden. Ökade krav från kommuninvånarna på det offentliga rummet förväntas leda till att kvaliteten på drift och skötsel av planteringsytor, gångvägar och naturområden behöver ökas. Kommunens alléer och stadsträd är i stort behov av underhåll och förnyelse. Kommunen har ett stort antal ålderstigna ekar, vilka behöver underhållas. Parkerna måste skötas och i viss mån förnyas för att vara attraktiva mötesplatser. Trädgårdsstaden måste bevaras, vilket kräver långsiktiga satsningar på närmiljön. Arbetet med att förbättra renhållningen fortsätter. Målet är att varje publik plats ska uppfattas som ren, trygg och snygg. Under senare år har myndighetskraven på kommunen ökat vad gäller natur- och miljöfrågor och prognosen är att ökningen kommer att fortsätta. För att klara av att möta dessa krav behöver kompetensen förstärkas och budgeten för programområdet park och natur utökas. Vid den nya upphandlingen av drift- och skötselentreprenaden 2014 ska aktuella miljökrav inarbetas i upphandlingskriterierna. Prestationer och nyckeltal Antal enheter Bokslut Budget Budgetförslag Intäkt/Kostnad per enhet Parkmark kostnad per enhet (kr/kvm) 1,26 1,49 1,5 1,5 Antal papperskorgar /invånare 0,015 0,016 0,017 0,017 Antal nyplanterade träd Skräp per invånare (kr/inv)* Antal lekplatser * Tömning av papperskorgar + plockstädning

12 Budget 2012 Bilaga 1 12(22) Samverkan med andra kommuner Rösjökilen är en av Stockholmregionens tio gröna kilar. Den sträcker sig nordväst från Danderyd upp genom Täby, Sollentuna, Upplands Väsby, Vallentuna och fram till Sigtuna. Danderyd deltar i ett mellankommunalt samarbete där även Regionplanekontoret och Naturskyddsföreningen i Stockholms län är delaktiga. En sammanhängande karta av Rösjökilen har tagits fram och en hemsida som tipsar om olika utflyktsmål. Kartan ska ge medborgarna större möjligheter att uppleva de stora rekreationsvärden som finns i Rösjökilen. Edsvikens vattensamverkan är ett samarbete mellan kommunerna kring Edsviken. Målet är att tillsammans arbeta mot EU:s ramdirektiv för vatten som anger att Edsvikens vattenkvalitet ska uppnå god status Enligt ramdirektivets riktlinjer läggs stort ansvar på kommunerna att aktivt ta del av vattenvården och ansvara för genomförande av åtgärder. Under 2010 har en politisk styrgrupp inrättats i projektet och Danderyd har under 2011 ökat engagemanget i samverkansprojektet.

13 Budget 2012 Bilaga 1 13(22) HAMN Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Nettokostnader Uppnått resultat Budget 2012 Budget Danderyds kommun har en hamnverksamhet som efter behov upplåter plats för Danderydsbornas fritidsbåtar. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Danderyd har en god utomhusmiljö Danderyd främjar en hållbar resursanvändning Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster Definition till färger ovan. Grön måluppfyllelsen överträffar budgeterad/förväntad nivå, gul måluppfyllelse enligt budget/förväntad nivå och röd måluppfyllelse underträffar budgeterad/förväntad nivå. Föra att få tillgång till en båtplats i Danderyd måste invånarna idag stå i kö. båtklubbar i kommunen har kö till båtplats. Båtklubbarna i Danderyd tar initiativ till utökning och nyinvestering av pontoner inom befintlig båtklubbsverksamhet. kan hjälpa till med att hitta lämpliga platser för pontoner och båtplatser inom såväl befintliga båtklubbar som utanför. En utredning för att kartlägga möjligheter till nya båtplatser har påbörjats under Under 2011 har en ny plats för tömning av latrin byggts i Stocksunds hamn.

14 Budget 2012 Bilaga 1 14(22) Arbeta fram ett förslag till utbyggnadsplan för nya båtplatser Uppföljning av utnyttjandet av latrintömninsstationerna i samarbete med båtklubbarna Genomföra informationsinsatser om möjligheterna tilllatrintömning och båtbottentvätt i syfte att öka utnyttjandet Senaste utfall Målnivå 2012 Målnivå 2013 Målnivå 2014 Klar Klar Ökat utnyttjande Vid upphandling ska miljö- och energieffektivitetskrav ställas där det är tillämpligt Ambitionen inför kommande år är att befintliga pontoner ska bibehålla sin standard. Under 2011 genomfördes underhållsåtgärder enligt underhållsplanen. Omprioriteringar för att nå nämndens mål Budgetförslaget är prioriterat i enlighet med nämndens resultatmål. Förslag till budget 2012 Underhållsåtgärder för pontoner och anläggningar genomförs enligt plan. Kommentarer till investeringsbudget Ett nytt investeringsprojekt har tillkommit. Två nya bryggor i Skogsvik i enlighet med ny detaljplan för området. Vid upphandling av nya bryggpontoner ska miljöaspekterna beaktas En ny latrintömningsstation för båtavlopp ska byggas. Utvecklingen 2013 och åren framåt Utbyggnad av nya båtplatser genomförs enligt båtplatsutredningens förslag. Prestationer och nyckeltal Antal enheter Bokslut Budget Budgetförslag Intäkt/Kostnad per enhet Pontonbryggor* (m) Båtuppläggningsplats (m 2 ) Antal båtklubbar * Uppgiften avser kommunens pontoner Samverkan med andra kommuner Samverkan sker löpande i nätverksform med närliggande kommuner med hamnverksamhet.

15 Budget 2012 Bilaga 1 15(22) VATTEN OCH AVLOPP Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Nettokostnader VA-verksamheten konstaterar att samtliga inriktningsmål uppnåtts 2010 och gör samtidigt bedömningen att målen kommer att nås även under perioden med de resurser som verksamheten har till sitt förfogande. Uppnått resultat Budget 2012 Budget Danderyds VA-verksamhet tillhandahåller rent vatten utan avbrott, samt omhändertar avloppsvatten på ett miljömässigt hållbart sätt. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Danderyds kommun har en långsiktig planering av underhållet för att bibehålla värdet på kommunens realkapital. Danderyd har en god utomhusmiljö. Danderyd främjar en hållbar resursanvändning. Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. Definition till färger ovan. Grön måluppfyllelsen överträffar budgeterad/förväntad nivå, gul måluppfyllelse enligt budget/förväntad nivå och röd måluppfyllelse underträffar budgeterad/förväntad nivå. Avbrotten i vattenleveranser till abonnenter ligger på en låg nivå och det finns inget som tyder på att så inte ska vara fallet även de kommande åren. Avloppsvattnet går till Käppala som behandlar det på ett miljöriktigt sätt. Under 2012 avser VA-verksamheten att modernisera driftsövervakningssystemet. Det kommer att innebära att övervakningen blir tillförlitligare och att eventuella driftproblem upptäcks i ett tidigare skede och kan åtgärdas snabbare. VAverksamhet är till sin natur mycket långsiktig och de åtgärder som sätts in får effekt under lång tid. Detta förhållande beaktas i allt målarbete i verksamheten. Den långsiktiga reinvesteringsplan som VA-verksamheten arbetar efter innebär att enbart de ledningar som är nödvändiga att bytas ut byts ut. Det är kostnadseffektivt, minskar olägenhet för abonnenter och gör att VA-verksamheten främjar en hållbar resursanvändning.

16 Budget 2012 Bilaga 1 16(22) Senaste utfall Målnivå 2012 Målnivå 2013 Målnivå 2014 Långsiktig hållbar dagvattenhantering ska genomföras innan utsläpp till recipient i avvaktan på uppströmsåtgärder Omarbetat mål 1 projekt I projekt 1 projekt Bygga om resterande kombinerade ledningar, ca 7 km, med 1 km per år till och med år ,5 km 1 km 1 km 1 km På ett kostnadseffektivt och långsiktigt sätt minska kostnaden för det ovidkommande vattnet till spillvattennätet På ett kostnadseffektivt och långsiktigt sätt minska kostnaden för omätt vatten Vid upphandling ska miljö- och energieffektivitetskrav ställas där det är tillämpligt Uppföljning 2012 Uppföljning 2012 Lägre kostnader jämfört med 2009 Lägre kostnader jämfört med 2009 Nästa uppföljning sker 2015 Nästa uppföljning sker 2015 Nästa uppföljning sker 2015 Nästa uppföljning sker 2015 VA-verksamheten har många förslag till projekt i dagvattenfrågan. Det är dock viktigt att kommunen antar ett styrdokument för dagvatten för att de viktiga uppströmsåtgärderna ska komma igång. Ombyggnadstakten för kombinerade ledningar ska ligga på 1 km per år. Det kommer att krävas allt mer resurser för att hålla denna takt. Återstående ledningssträckor är de svåraste att åtgärda, både tekniskt och juridiskt. Enskilda år kan ombyggd ledningssträcka variera, men 2018 som slutmål står fast. Under 2012 kommer arbetet med att minska kostnader för omätt och ovidkommande vatten att fortsätta. För att uppnå kostnadseffektivitet måste varje insats noga följas upp för att inte riskera att lägga för mycket resurser i förhållande till resultatet av insatsen. Då det ofta är åtgärder med mycket långsiktiga men också långsamma resultat är det inte relevant att redovisa uppföljningen varje år. De målen ska följas upp 2012 och därefter Omprioriteringar för att nå nämndens mål VA-verksamheten ser inget behov av att omprioritera för att nå nämndens mål.

17 Budget 2012 Bilaga 1 17(22) Förslag till budget 2012 En ny VA-taxa beräknas att träda i kraft vid budgetårets början. Den nya taxa som föreslås innehåller avgifter för dagvatten från allmän platsmark, ökad rättvisa mellan olika typer av fastigheter och ökad valfrihet, där kostnaden för t.ex. extra VA-serviser eller serviceåtgärder avspeglas i VA-kostnaden. Taxan kommer att föreslås på en nivå som innebär att intäkterna inte kommer att täcka budgeterade kostnader 2012, vilket får till följd att VA-verksamhetens ackumulerade överskott ( VA-fonden ) planenligt kommer att ha återförts till VA-kollektivet under Det kontrollarbete av ventiler och förbindelsepunkter som påbörjades under år 2011 i syfte att höja driftsäkerheten visade ett ökat reparationsbehov som avspeglar sig i en större reparationsbudget. Även anläggningsavdelningens nya krav på omedelbar asfaltering av samtliga schaktarbeten resulterar i högre återställningskostnader än tidigare. Kommentarer till investeringsbudget Föreslagen budgetram på 12,0 mkr beräknas vara tillräcklig. Konjunkturläget är troligtvis fortfarande högt åren framöver med höga entreprenadpriser som följd, vilket gör det ofördelaktigt att genomföra förnyelseprojekt som kan skjutas fram ett par år. VAverksamheten har tidigare, för att uppnå kostnadseffektivitet och maximalt utnyttjande av VA-kollektivets resurser valt att, där det är möjligt, anpassa reinvesteringstakt till rådande konjunkturläge. Detta avser VA-verksamheten att fortsätta med. Kommunen har krav på sig att genomföra åtgärder som ger bättre kemisk och biologisk status på våra recipienter. Slutet på röret -lösningar för dagvatten kommer att behövas i avvaktan på uppströmslösningar. Förnyelse av kraftförsörjning och driftstyrning på VA-verksamhetens pumpstationer behöver påbörjas. Annan förnyelse av teknisk utrustning på pumpstationerna samordnas lämpligen med dessa projekt. Erfarenhetsmässigt kommer det att finnas ett antal ledningssträckor som i enlighet med beslutad reinvesteringsplan ska förnyas under året. Utvecklingen 2013 och åren framåt De närmaste åren är det inte särskilt många ledningssträckor som behöver förnyas. Förnyelsen styrs av erfarenheter från driftstörningar i enlighet med beslutad reinvesteringsplan. VA-verksamhetens pumpstationer har nått en ålder då det kan bli aktuellt med en förnyelse när det gäller fastighetsteknik. Även pumputrustning har en ålderstruktur som pekar på att förnyelse till modernare pumpar inte är osannolik. Utredning av frågan sker under VA-verksamheten avser föreslå en höjning av taxenivån inför Då är det tidigare ackumulerade överskottet enligt plan återfört till VA-kollektivet. En dagvattenplan som bygger på styrdokumentet för dagvatten utarbetas. Arbetet med att omforma de större avrinningsstråken till öppna lösningar och sedimentationsdammar kommer att medföra att även spillvattenledningar i samma sträckning kommer att behöva läggas om. Från år 2025 och framåt är det troligt att förnyelsebehoven kommer att öka markant. Många ledningssträckor har då uppnått sin förväntade tekniska livslängd. Behoven av lösningar till följd av stigande havsnivå är idag omöjliga att prognostisera.

18 Budget 2012 Bilaga 1 18(22) Prestationer och nyckeltal Antal enheter Bokslut Budget Budgetförslag Intäkt/Kostnad per enhet Utläckage i % Inläckage i % * Antal avloppstopp Antal vattenläckor *Käppalaförbundet har ännu inte presenterat statistik för VA-verksamheten arbetar långsiktigt och kostnadseffektivt med att minska ut- och inläckage i ledningarna. Om VA-verksamheten inte finner kostnadseffektiva åtgärder kommer åtgärder inte att utföras, och läckaget kommer i det fallet ligga i paritet med nuvarande nivå. VAverksamheten har därför valt att budgetera med aktuell nivå. Antal avloppsstopp och vattenläckor är låga driftstörningsnivåer. VA-verksamheten arbetar med att behålla denna nivå. Samverkan med andra kommuner De mest omfattande samarbetena utgörs av Käppalaförbundet och Norrvatten. Under flera år har förbundens medlemskommuner i olika samarbetsformer samordnat olika verksamheter. Det genomförs regelbundet möten där samtliga Käppala- och Norrvattenkommuner deltar. För närvarande finns ett avtal på tjänstemannanivå där ömsesidigt bistånd utlovas vid kriser, i mån av resurser till självkostnadspris. Kontroll av renvattenkvaliteten samordnas genom ett gemensamt egenkontrollprogram för Norrvattenkommunerna. De kommuner som har Edsviken som recipient samarbetar i Edsvikens vattensamverkan när det gäller att göra mätningar av sjöns tillstånd och i utarbetande av metoder att förbättra sjöns ekologiska och kemiska tillstånd. I denna vattensamverkan finns också en politisk styrgrupp som ytterligare förstärker samarbetet.

19 Budget 2012 Bilaga 1 19(22) AVFALL Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Nettokostnader Uppnått resultat Budget 2012 Budget Danderyds kommun transporterar och slutligen omhändertar avfall på ett miljömässigt och för samhället effektivt sätt. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser. Danderyd har en god utomhusmiljö. Danderyd främjar en hållbar resursanvändning. Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. Definition till färger ovan. Grön måluppfyllelsen överträffar budgeterad/förväntad nivå, gul måluppfyllelse enligt budget/förväntad nivå och röd måluppfyllelse underträffar budgeterad/förväntad nivå. Entreprenörsavtalet gällande insamling av hushållsavfall är uppbyggt på principen att entreprenören får betalt per hämtning. Det får till följd att transportoptimering lönar sig och alltså sker transporten på ett miljöriktigt och för samhället effektivt sätt. Det faktum att kommunen har vikttaxa styr mot en högre medvetenhet i avfallsfrågor hos kommuninvånarna. Källsortering och avfallsminimering visar omedelbart resultat på avfallsfakturan. Det bidrar också till en hållbar resursanvändning. Det uppdrag tekniska nämnden har givit förvaltningen gällande utredning om förutsättningar för separat matavfallsinsamling i kommunen kan skapa förutsättningar för en än mer miljömässigt hållbar avfallshantering. Den kunskap som byggts upp genom aktuellt entreprenadavtal har gjort verksamheten starkare med en bättre förmåga att ställa krav på utförare och arbeta strategiskt med utveckling av avfallshanteringen i kommunen.

20 Budget 2012 Bilaga 1 20(22) NMI (nöjd medborgarindex) ska vara minst lika hög efter mätning varje år (Andel som ger betyg 8-10 på frågan vad tycker du om sophämtningen i din kommun på en skala från 1-10, där 10 är bäst) Genomföra avfallsplanen till 2020 Öka andelen utsorterat farligt avfall från hushållsavfallet (inlämnat kg/pers) Senaste utfall Målnivå 2012 Målnivå 2013 Målnivå 2014 * > 75 % > 75 % >75 % Enligt Enligt plan Enligt plan Enligt plan plan 5,8 6,3 6,4 6,5 Vid upphandling ska miljö- och energieffektivitetskrav ställas där det är tillämpligt * Avfallsverksamheten föreslår en förändring i mätningen av första resultatmålet. Då så stor andel som 95 % ger betyg 5 eller högre på en skala från 1-10, där 10 är bäst, föreslås istället att den andel som ger 8 eller högre mäts. Den andelen var 72 % För att fortsätta ligga på den höga nivå i kundnöjdhet som avfallsverksamheten gör och avser att göra i framtiden krävs att avfallsverksamheten är lyhörd för kommuninvånarnas önskemål och proaktiva när det gäller att hitta nya lösningar för insamling och sortering av avfall. Att med hjälp av en pedagogisk och lättillgänglig information skapa en ökad förståelse och medvetenhet i avfallsfrågor är centralt för att bibehålla ett högt nöjd medborgarindex. I avfallsplanen finns en mängd delmål. Vissa av dem kommer inte att kunna uppnås av avtalsrättsliga skäl. Under 2012 ska nya gemensamma delmål arbetas fram som ska uppnås till Målet att öka andelen utsorterat farligt avfall ska uppnås genom att erbjuda fler och lättillgängligare insamlingssystem tillsammans med informationsinsatser. Omprioriteringar för att nå nämndens mål Avfallsverksamheten bedömer att det inte behövs några omprioriteringar för att nå nämndens mål. Avfallsplanen är ett dokument som är antaget av kommunfullmäktige och ett antal mål i denna ligger utanför tekniska nämndens ansvarsområde. Förslag till budget 2012 Avfallsavdelningen kommer inte att föreslå indexuppräkning av avfallstaxan inför En nedjustering i taxan avses att genomföras för att anpassa trädgårdsavfallshämtning till kommunens kostnad. Avfallsverksamheten är helt finansierad av taxor och det är centralt att verksamheten över tid uppnår ett nollresultat. Verksamheten har sedan tidigare år ackumulerat ett ekonomiskt överskott på 5,8 mkr. Under perioden har avfallsverksamheten budgeterat med ett årligt underskott, vilket är en metod för att återföra fonderade medel till avfallskollektivet.

21 Budget 2012 Bilaga 1 21(22) Under 2012 kommer en rad utvecklingsprojekt att vara aktuella. Projektet gällande separat matavfallsinsamling i kommunen kommer att fordra mycket resurser. Andra områden som är aktuella är fettavfall och farligt avfall. Under 2012 kommer också den för Sörabkommunerna gemensamma avfallsplanen att utvärderas, nya delmål för 2016 ska definieras och förankras. Indexuppräkningar i entreprenörsarvode genomförs i enlighet med gällande avtal. Utvecklingen 2013 och åren framåt En ny upphandling av entreprenadavtalet för insamling av hushållsavfall kommer troligen att innebära en ny kostnadsbild för avfallsverksamheten. Dessutom kommer uppdraget även att gälla separat matavfallsinsamling och eventuellt också andra förändringar i insamlingsutbudet. För att möjliggöra separat matavfallsinsamling krävs att uppdaterade renhållningsföreskrifter tas fram och beslutas av kommunfullmäktige. Ett nytt entreprenadavtal, med de nya ekonomiska och praktiska förutsättningar det ger, kräver också att en ny avfallstaxa tas fram som harmoniserar med det nya avtalet och de nya tjänster som regleras där. Avfallsverksamheten avser att utforma förslaget till ny taxa så att det tidigare upparbetade överskottet återförs till avfallskollektivet. Ett sätt att öka det troliga antalet anbudsgivare till entreprenörsavtalet skulle vara att kommunen investerade i de kärl som används i insamlingen. En eventuell ny entreprenör skulle då inte behöva investera i nya kärl alternativt föra en diskussion med nuvarande entreprenör om ett eventuellt övertagande av befintliga. Prestationer och nyckeltal Mängden avfall är starkt beroende av konjunkturläget i landet. En uppgång av den totala mängden avfall är att förvänta. För att om möjligt motverka denna trend och verka för att den mängd som likväl uppstår till så stor del som möjligt återanvänds eller återvinns arbetar avfallsverksamheten med en mängd projekt. Stora delar av avfallsplanen syftar också till detta. tillsammans med stadsbyggnadskontoret letar aktivt efter platser där förpacknings- och tidningsinsamlingen kan söka bygglov. En uppåtgående trend i antal stationer i kommunen ger förhoppningen att även mängden utsorterade förpackningar och tidningar ökar. Det minskar mängden hushållsavfall. Mängden hushållsavfall minskar även om separat matavfallsinsamling införs i kommunen.

22 Budget 2012 Bilaga 1 22(22) Antal enheter Bokslut Budget Budgetförslag Intäkt/Kostnad per enhet Hushållsavfall kg/inv 199, Grovsoppor kg/inv 136, Farligt avfall kg/inv 5,8 6,1 6,3 6,4 6,4 Glasförpackningar kg/inv Pappersförpck. kg/inv Metallförpack. kg/inv Plastförpack. kg/inv Tidningar kg/inv Totalt 426,0 456,1 449,3 462,4 462,4 Samverkan med andra kommuner Danderyds kommun är medlem i Stockholmsregionens avfallsråd (STAR) som består av 26 kommuner som samarbetar i regionala avfallsfrågor. De kommuner som äger SÖRAB har en gemensam avfallsplan (exkl. Stockholm) och ett samarbete i olika arbetsgrupper pågår.

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp DANDERYDS KOMMUN Rapport 1 (7) 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: -08-30 Organisation: Vatten och avlopp Inledning VA-verksamheten ansvarar för att inom verksamhetsområdet förse alla abonnenter

Läs mer

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp Budget 2019 med plan 2020-2021 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls

Läs mer

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning

Driftbudget för programområdet vuxenutbildning Blankett budget 2012 - enutbildning Driftbudget för programområdet enutbildning Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g Vuxenutbildning 2010 2011 2012 2013 2014 Verksamhetens intäkter ( + ) 156 300 300

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion

Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion Bilaga 1 Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 1.3 Måluppfyllelse verksamhet...

Läs mer

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden

Kvartalsrapport september och prognos 4 2013. Tekniska nämnden Kvartalsrapport september och prognos 4 2013 Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 3 1.1 Periodens resultat... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 4 1.3 Prognos med ekonomiskt

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Avfall

Delårsbokslut och prognos Avfall Delårsbokslut och prognos 2 2016 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 3 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp

Delårsrapport med prognos Vatten och avlopp Delårsrapport med prognos 2 2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Tekniska nämndens budget 2019

Tekniska nämndens budget 2019 1 (7) Tekniska nämndens budget 2019 Driftbudget 2019 med överskottsmål Tekniska nämnden godkände i oktober 2018 en driftbudget för tekniska kontoret på 100,8 mnkr. Kommunfullmäktige beslutade budgeten

Läs mer

Tekniska nämnden Bokslut 2011

Tekniska nämnden Bokslut 2011 Tekniska kontoret Verksamhetsberättelse 2011 1(19) Tekniska nämnden Bokslut 2011 Nora Strand översvämningsskydd, Foto Maria Djurskog Innehållsförteckning Nämnd och stab... 2 Gata och trafik... 4 Park och

Läs mer

Delårsbokslut och prognos 2-2015. Vatten och Avlopp

Delårsbokslut och prognos 2-2015. Vatten och Avlopp Delårsbokslut och prognos 2-2015 Vatten och Avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Periodens resultat... 3 1.2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 1.3 Mål... 4 1.4 Prognos med ekonomiskt

Läs mer

Budget 2017 med plan Vatten och avlopp

Budget 2017 med plan Vatten och avlopp Budget 2017 med plan 2018-2019 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål... 3 2.1 Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls

Läs mer

Budget 2017 med plan Avfall

Budget 2017 med plan Avfall 2017 med plan 2018-2019 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål... 3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...

Läs mer

Styrdokument dagvatten

Styrdokument dagvatten DANDERYDS KOMMUN 1(7) Styrdokument dagvatten Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-11 1. Syfte och mål Syftet med styrdokumentet för dagvatten är att fastställa strategi för dagvattenhantering i kommunen.

Läs mer

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman 2018-09-20 Tomas Öhman asa.westerberg@ekero.se AVFALL TN Driftbudget för 2019-20211 Dnr TN18/6-0216 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för samtliga år. Miljöstyrande taxa kommer fortsätta att implementeras.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Vatten och avlopp Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...4 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning

Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 14 - Renhållning Verksamhetsberättelse 2017 VO 14- Renhållning Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 14 - Renhållning Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

Beslutsunderlag investeringsbegäran

Beslutsunderlag investeringsbegäran Verksamhet Gata & park Fastighetsbeteckning Projektets benämning Reinvestering maskiner och utrustning Ev. bokfört värde på anläggning Investeringen avser: Nybyggnad Ombyggnad Tillbyggnad Övrigt X Tänk

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Vatten och avlopp

Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion. Vatten och avlopp Verksamhetsberättelse 2017, nämndversion Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...2 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Konsekvensbeskrivning för tekniska nämndens budget 2020

Konsekvensbeskrivning för tekniska nämndens budget 2020 1 (9) Konsekvensbeskrivning för tekniska nämndens budget 2020 Sammanfattning Tekniska nämndens budget för 2020 föreslås effektiviseras genom nedskärningar om totalt 10,8 mnkr. De största effektiviseringarna

Läs mer

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp Bilaga till skrivelse 2013-02-12 Särredovisning Vatten och avlopp 2012 Förvaltningsberättelse Uppdrag Vatten och avloppsverksamheten ska tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster av god kvalitet.

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING Medborgarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp, sophämtning samt kundkontakter inom dessa områden sköts i Norbergs kommun Enkätundersökning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion. Avfall

Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion. Avfall Verksamhetsberättelse 2016 nämndversion Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 4 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-22 Tekniska nämnden Dnr Ten 2014/337 Mål och budget 2015- samhällsuppdraget Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse

Läs mer

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041 2016-09-08 Frida Palander Avfallsingenjör 08-124 577 87 frida.mattila@ekero.se Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning 2018-2019 Dnr TN16/6-041 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

Delårsrapport med prognos Avfall

Delårsrapport med prognos Avfall Delårsrapport med prognos 2 2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...3 3 Viktiga händelser i verksamheten...4 4 Övergripande

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Utlåtande 2016:196 RV (Dnr 133-1500/2016) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Taxa

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Avfall

Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion. Avfall Verksamhetsberättelse 2018 nämndversion Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Periodens resultat...3 2.1 Driftredovisning...3 2.2 Investeringsredovisning...4 3 Viktiga händelser i verksamheten...4

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Budget 2013 för fastighetsnämnd

Budget 2013 för fastighetsnämnd 1(8) Budget 2013 för fastighetsnämnd DRIFTBUDGET Verksamhet Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g (Belopp i tkr) 2011 2012 2013 2014 2015 Verksamhetens intäkter 220 079 223 700 233 100 235 113 238 085

Läs mer

Utredning av VA-taxan i Kristianstads kommun. Brukningsavgifter och ekonomi i balans. Syfte. Bakgrund om finansiering av VA

Utredning av VA-taxan i Kristianstads kommun. Brukningsavgifter och ekonomi i balans. Syfte. Bakgrund om finansiering av VA Uppdragsnr: 10146935 1 (6) PM Utredning av VA-taxan i Kristianstads kommun Brukningsavgifter och ekonomi i balans Syfte WSP har på uppdrag av Kristianstads kommun analyserat de ekonomiska konsekvenserna

Läs mer

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Fastställda av moderbolaget Rodret i Örnsköldsvik AB den 10 november 2014, 73. 1. Föremålet för verksamheten i bolaget (syftet) Föremål för bolagets

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året:

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Januari april 2018 Periodens händelser Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Från 1 januari 2018 är organisationen inom Mittskåne Vatten förändrad.

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Dnr Sida 1 (6) 2018-10-09 Handläggare Barbro Edlund 08-508 28 103 Till Trafiknämnden 2018-10-18 Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden beslutar att lägga denna

Läs mer

EKONOMISKT PERSPEKTIV

EKONOMISKT PERSPEKTIV tekniska nämnden Uppdrag Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inklusive GC-vägar, skötsel

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt

Verksamhetsberättelse 2014 Bygg- och tekniknämnden, skatt Verksamhetsberättelse 2014 en, skatt en ansvarar för driften av verksamheterna hamn, gator samt parker och ska se till att Nyköping har ett funktionellt gatuoch vägsystem. Välskötta gator, vackra parkmiljöer,

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Naturreservatsnämndens tertialbokslut

Naturreservatsnämndens tertialbokslut 2014-09-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE NRN 2013/17-041 Naturreservatsnämnden Naturreservatsnämndens tertialbokslut 2 2014 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden fastställer bokslutet för tertial 2 2014.

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING

FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING FAGERSTA KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING Medborgarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp, sophämtning samt kundkontakter inom dessa områden sköts i Fagersta kommun. Enkätundersökning

Läs mer

Ekonomisk rapport till KS februari

Ekonomisk rapport till KS februari Tjänsteskrivelse 1 (1) -02-26 SBN.0007 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Samhällsbyggnadsnämnden Ekonomisk rapport till KS februari Sammanfattning Samhällsbyggnadsnämnden redovisar per sista februari

Läs mer

Avfallsnämnden. Björn Fagerlund. Annika Kjellkvist. Björn Nilsson. Björn Fagerlund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-04-14 1

Avfallsnämnden. Björn Fagerlund. Annika Kjellkvist. Björn Nilsson. Björn Fagerlund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-04-14 1 2009-04-14 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset Mariestads kommun kl 17:00 Beslutande Björn Nilsson (s) Björn Fagerlund (m) Övriga deltagande Annika Kjellkvist avfalls chef Leif Wallroth avfallstekniker

Läs mer

Delårsbokslut och prognos 2-2015. Tekniska nämnden

Delårsbokslut och prognos 2-2015. Tekniska nämnden Delårsbokslut och prognos 2-2015 Tekniska nämnden Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Periodens resultat... 3 1.3 Viktiga händelser i verksamheten... 4 1.4 Mål... 4 1.5 Prognos

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Driftuppföljning Totalt

Driftuppföljning Totalt Totalt Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Netto Gemensamt 16 475 19 792-3 317 55 831 55 831 0 56 831 56 831 0 0 Skattefinansierat Gata trafik 28 656 28 895-239 44 695 27 387

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-22 219 Taxa för vatten- och avloppstjänster 2019 KS/2018:302 1.2.1 Beslut förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att taxan

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Driftuppföljning Totalt

Driftuppföljning Totalt Totalt Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Netto Gemensamt 16475 19792-3317 55831 55831 0 56581 56581 0 0 Skattefinansierat Gata trafik 16349 9905 6444 44695 27387 17308 44652

Läs mer

Hållbarhetsindex och nyckeltal

Hållbarhetsindex och nyckeltal Hållbarhetsindex och nyckeltal så här jobbar vi i Karlstad Eva-Lena Beiron, enhetschef Kund- och verksamhetsstöd, VA-avdelningen eva-lena.beiron@karlstad.se 054-540 68 10 KARLSTAD staden vid vattnet En

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

Budget 2015 och plan

Budget 2015 och plan Budget 2015 och plan 2016 2018 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2015 2018 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE SKL:s skatteprognosför åren 2014-2018 enligt

Läs mer

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 1 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 2 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt av Vellinge kommunfullmäktige 2018-12-12

Läs mer

BILAGA 9b. Målbilaga Miljöprogrammet 2019

BILAGA 9b. Målbilaga Miljöprogrammet 2019 BILAGA 9b Målbilaga Miljöprogrammet 2019 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet 2019 2(13) 1 Inledning 2 Målredovisning

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013

Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE TN / Tekniska nämnden Bilaga 4 Fördjupad information om verksamhetsresultat till Tekniska nämndens årsbokslut 2013 Verksamhetsresultat Gata och väg Resultatet från medborgarundersökningen

Läs mer

Kommunen ska finnas i den övre halvan i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet och som delmål högre placering årligen.

Kommunen ska finnas i den övre halvan i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet och som delmål högre placering årligen. Tekniska nämnden Uppdrag Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inklusive gång- och cykelvägar,

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen Ekonomisk prognos 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Analys av avvikelse i förhållande till nämndens driftbudget...4 Analys

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Sandra Feiff Sandra Volter Ebba Lind Granskning av delårsrapport 2015 Danderyds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ankomst: 218-8-23 - Dnr 218-556 Innehållsförteckning 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnd... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Övergripande strategiområden... 3 1.3 Mål... 3 1.4 Kommunens

Läs mer

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017)

Utlåtande 2017:249 RV (Dnr /2017) Utlåtande 2017:249 RV (Dnr 133-1699/2017) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2018 Inklusive taxa för skrymmande hushållsavfall med mera samt slam och latrin Förslag från avfallsnämnden

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-05-199 Tekniska nämnden Dnr Ten 2016/277 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2016 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska

Läs mer

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Tjänsteskrivelse 2018-03-13 Handläggare Karin Rådström/Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april.

Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1. Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Ekonomiuppföljning 2013-04-16 1 Utfallet är per den 31 mars 2013. Prognosarbetet har genomförts mellan den 1-10 april. Uppföljning görs på samma nivå som presenterades i nämndbudgeten för 2013, vilket

Läs mer

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun.

Ekonomipolicyn definierar principerna för hanteringen av ekonomistyrning och redovisning i Skövde kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte med ekonomipolicyn... 3 Ekonomi- och verksamhetsstyrning... 3 Anslagsbindningsnivå... 4 Kommunfullmäktige... 4 Kommunstyrelsen... 4 Nämnden... 5 Resultatenhet... 5 Balansräkningsenhet...

Läs mer

Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323

Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-10-27 294 Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen

Kommunstyrelseförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen 1 Innehållsförteckning 1 Viktiga händelser... 3 2 Måluppfyllelse... 4 3 Uppföljning budget... 6 2 1 Viktiga händelser Gemensam verksamhet Det evakueringsboende som tidigare

Läs mer

Beslutsförslag om ändrad avfallstaxa 1 januari 2019

Beslutsförslag om ändrad avfallstaxa 1 januari 2019 Beslutsförslag om ändrad avfallstaxa 1 januari 2019 Ursprungligt underlag till KS/KF: 2018-10-29 Reviderat underlag enl ök till KS/KF: 2018-11-30 Utfärdare: Godkänd: Liselott Myrbråten, Affärsområdeschef

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun.   Antagen av Kommunfullmäktige Va-översikt Upplands-Bro kommun VA-policy Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-13 www.upplands-bro.se/va-plan VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA

Läs mer

Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203. Tekniska nämnden. Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2014

Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203. Tekniska nämnden. Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2014 Bilaga 2/ Dnr Ten 2013/203 Tekniska nämnden Förslag till MÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL OCH VERKSAMHETSMÅTT 2013-03-26 sid 2 (7) Ten samhällsuppdraget mål Mål Ten Skattefinansierade verksamheter God

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

Styrdokument för energieffektivisering

Styrdokument för energieffektivisering 1(6) Styrdokument för energieffektivisering 2012-2014 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun med avseende på byggnader och

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

+ + Frågor om dig själv

+ + Frågor om dig själv Frågor om dig själv A Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga 1

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Teknisk nämnd

Delårsbokslut och prognos Teknisk nämnd Delårsbokslut och prognos 2 2016 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Periodens resultat... 4 1.3 Viktiga händelser i verksamheten... 5 1.4 Mål... 6 1.5 Prognos

Läs mer

Budget 2016 med verksamhetsplan

Budget 2016 med verksamhetsplan 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Budget 2016 med verksamhetsplan 2017-18 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2016. Barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för år 2016 uppgår

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25.

Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25. Servicedeklararationer inom ATAB och AFAB fastställda av styrelsen 2011-01-25. Arvika Teknik AB, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: www.arvika.se Telefon: 0570-816 00 E-post: arvika.teknik@arvika.se

Läs mer

Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018

Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018 DANDERYDS KOMMUN PM 1 (7) Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018 Sammanfattning Kommunstyrelsens (KS) kostnader har under perioden 2014 2018 ökat med ca 54 mnkr eller

Läs mer

Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB Ägardirektiv 2016-12-05 Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB Utfärdat av kommunfullmäktige senast den 26 september 2016 och fastställt av bolagsstämman den 26 oktober 2016. Genom detta specifika

Läs mer

VÄGHÅLLNING I LEKSANDS KN

VÄGHÅLLNING I LEKSANDS KN VÄGHÅLLNING I LEKSANDS KN 2010-04-12 1 MÅLSÄTTNING 2010-04-12 Skapa en långsiktigt hållbar vägstandard i Leksand genom att säkerställa en effektiv förvaltning av enskilda vägar med kommunala medel och

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen

Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen 2013-11-14 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/512-040 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Internbudget 2014 för verksamhet inom fastighetsprocessen Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Remissynpunkter RUFS 2050"

Remissynpunkter RUFS 2050 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Remissynpunkter RUFS 2050" Dnr: TRN 2016-0047 SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som ägs av kommunerna Danderyd,

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Styrprocessen 2017 2016-03-15 Tyresö kommun / 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde VA... 3 1.1 Slutsatser - Samlad bedömning

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Sollefteå kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Sollefteå kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp samt avfallshantering sköts i Sollefteå kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Sollefteå kommun Våren 2013

Läs mer